Popis certifikačního postupu SM - IRIS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Popis certifikačního postupu SM - IRIS"

Transkript

1 Strana 1 z 5 0. Rozsah Certifikace systému managementu podle IRIS (norma systému kvality výrobců kolejových vozidel - International Railway Industry Standard) se skládá z následujících fází: Příprava auditu Hodnocení připravenosti (1. stupeň) Audit na místě (2. stupeň) Vydání certifikátu Kontrolní / recertifikační audit. Certifikační postup se vztahuje pouze na společnosti, které spadají pod normu IRIS, kapitolu 3. Jedná se o společnosti celého zásobovacího řetězce pro železniční vozidla, včetně výrobků pro signalizaci, společnosti činné v oblasti výroby, vývoje, údržby, modernizace, renovace a oprav. Vzdálené podpůrné funkce ( remote functions ) a odloučená pracoviště ( extended workbenches ) jsou zahrnuty do auditu, ale nemohou získat samostatný certifikát IRIS. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Certifikační postup 1.1 Příprava auditu Před zahájením certifikace musí být na portálu IRIS WEB ( provedeny následující činnosti: vloženy příslušné informace o společnosti, TÜV NORD CERT GmbH stanoven jako kompetentní certifikační orgán IRIS. Pokud je to nutné, nejpozději při plánování následujícího auditu musí být tato data aktualizována na portálu IRIS WEB. Všechny nezbytné změny musí být včas oznámeny TÜV NORD CERT GmbH v rámci plánování auditu. Před zahájením auditu IRIS musí být uzavřena smlouva o certifikaci s TÜV NORD CERT GmbH. 1.2 Hodnocení připravenosti (1. stupeň) V rámci hodnocení připravenosti je posuzováno, zda společnost splňuje základní předpoklady pro certifikaci IRIS. Hodnocení připravenosti: musí být provedeno na místě před certifikačním auditem a také v případě, kdy je změněn certifikační orgán musí být provedeno maximálně 90 kalendářních dní před zahájením certifikačního auditu musí být zopakováno, pokud neproběhlo úspěšně mělo by být provedeno na místě před recertifikačním auditem v případě, že nastaly změny v auditním týmu. Vedoucí auditor je zodpovědný za koordinaci všech činností během hodnocení připravenosti a za veškerou koordinaci mezi zúčastněnými auditory.

2 Strana 2 z 5 Výsledky hodnocení připravenosti jsou zdokumentovány v nástroji IRIS a jsou nahlášeny do databáze IRIS. V návaznosti na pozitivní výsledek hodnocení připravenosti, je vytvořen plán auditu pro stupeň 2 a plán je odsouhlasen se zákazníkem. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Certifikační audit - audit na místě (2. stupeň) V průběhu auditu na místě (2. stupeň) auditoři přezkoumají a vyhodnotí účinnost zavedeného systému managementu. Základem jim k tomu je aktuální vydání normy IRIS včetně dodatkových dokumentů, jako jsou pokyny, změny, doplňky, atd. Úlohou auditorů je přezkoumat plnění individuálních požadavků a úroveň celého systému managementu. Toto probíhá na základě dotazování zaměstnanců, nahlížením do příslušných dokumentů, záznamů, zakázek, projektů a směrnic a také pochůzkou v příslušných odděleních. Na závěrečném pohovoru na místě vedoucí auditor informuje o výsledcích auditu, včetně analýzy silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb (SWOT analýza) a potenciálních neshod (CARs) a námětů na zlepšení (IAR s). Na tomto pohovoru by měli být přítomni zaměstnanci na manažerských postech a pracovníci, jejichž pracovní oblast byla zahrnuta do auditu. Výsledky auditu, včetně požadovaných dokumentů, musí být nahlášeny do portálu IRIS v rozmezí 14 dní od auditu. V případě certifikačního auditu musí být posouzen celý dotazník IRIS. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Vydání certifikátu Certifikát je vydán na základě doporučení vedoucího auditora IRIS a na základě pozitivního zhodnocení certifikačního postupu ze strany experta posuzovatele nebo jmenovaného vetomana. Posuzovatel nebo vetoman se nemohou auditu zúčastnit. Certifikát může být vydán pouze v případě, že audit byl ukončen s pozitivním výsledkem v rámci stanovených termínů a pokud byly splněny požadavky na vydání certifikátu. Certifikáty jsou platné po dobu 3 let. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Kontrolní audit Kontrolní audity musejí být prováděny jednou ročně v rámci platnosti certifikátu. Audity IRIS musejí být ukončeny (uzavřeny) nejpozději do 12-ti, případně 24 měsíců od prvního úspěšného certifikačního auditu. Poslední den certifikačního auditu představuje vždy referenční datum pro následující roky. Doporučujeme zahájit kontrolní audity přibližně 90 dní před tímto referenčním datem, aby byl zajištěn dostatečný čas pro zavedení managementu neshod.

3 Strana 3 z 5 V případě, že shora uvedené termíny nejsou dodrženy, bude certifikát IRIS odstraněn (zrušen) z portálu WEB. Pro kontrolní audity je minimální rozsah posuzování následující: všechny relevantní otázky KO všechny požadavky podle ISO 9001 požadované certifikační společností všechny oblasti, ve kterých byly identifikovány neshody během předešlého auditu, pakliže nebyly součástí následného auditu konkrétní oblasti, ve kterých byla odsouhlasena zlepšení konkrétní oblasti požadované ze strany zákazníka za účelem zlepšení úrovně plnění. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Recertifikační audit Recertifikační audit IRIS musí být ukončen (uzavřen) nejpozději 36 měsíců po úspěšném prvním certifikačním auditu IRIS. Minimální rozsah pro recertifikační audity je totožný s rozsahem prvního certifikačního auditu IRIS a navíc zahrnuje všechny oblasti, ve kterých byly identifikovány neshody v průběhu předcházejícího auditu, pakliže nebyly již součástí následného auditu konkrétní oblasti, ve kterých byla odsouhlasena zlepšení konkrétní oblasti, požadované ze strany zákazníka, za účelem zlepšení úrovně plnění. Jakékoliv změny, které mají dopad na certifikační postup, mohou vést k provedení dodatečného auditu 1. stupně. Tyto změny musejí proto být objasněny v průběhu přípravy auditu. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Změny na stávajících certifikátech IRIS Všechny změny v rámci kontrolního nebo recertifikačního auditu musejí být komunikovány s předstihem a odsouhlaseny s certifikační společností. Změny mohou vzniknout například při přesunu výroby na nové výrobní místo, změně vlastnické struktury společnosti, změně oboru působnosti a rozsahu obchodních činností, při velkých změnách v systému managementu, změnách v souvislosti s podpůrnými funkcemi ( support functions ) a odloučenými pracovišti ( extended workbenches ). Období platnosti stávajícího certifikátu IRIS se v důsledku těchto změn nemění. 5. Převzetí certifikací (převzetí certifikátu) V případě převzetí certifikátů IRIS, který byl vydán jiným certifikačním orgánem IRIS, bývá obvykle provedeno hodnocení připravenosti. Podle délky převodu bude rozhodnuto, zda bude stávající auditní cyklus pokračovat nebo zda bude zahájen nový cyklus. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec 4.4.

4 Strana 4 z 5 6. Odebrání certifikátu IRIS Proces odebrání certifikátu IRIS může nastat v důsledku: stížnosti zákazníka informace z auditu zprávy ze strany samotné společnosti. Odebrání certifikátu IRIS nemá nutně vliv na další certifikáty, jako např. ISO Tento proces musí být uplatněn v případě stížností na systém managementu, nikoliv v případě neshodných výrobků. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Certifikace organizace s více místy IRIS neumožňuje koncernovou certifikaci, každé výrobní místo musí být certifikováno samostatně. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavec Řízení neshod CARs a zlepšení IARs V případě neshod (CAR) musí být vedoucímu auditorovi dostatečně včas předložen plán opatření. Audit musí být ukončen (uzavřen) a nahlášen na portál IRIS WEB certifikační společností v rozmezí 90-ti dní. Pokud je jednotlivá otázka ohodnocena 0 body, musí být proveden dodatečný následný audit za účelem kontroly nápravných opatření. Celý audit musí být zopakován, pokud otázky KO (knock out) byly ohodnoceny jako nesplněny. Pokud je plánován kontrolní audit, musejí být hlavnímu auditorovi sdělena schválená opatření ke zlepšení. Zavedení těchto opatření je součástí auditu. Podrobnější informace naleznete v normě IRIS, kapitola 1, odstavce 4.2, 5 a Další požadavky, UNIFE / IMC Při zadání objednávky na certifikaci IRIS zákazník automaticky přijímá následující požadavky UNIFE / IMC. Certifikační orgán musí být schválen UNIFE k provádění IRIS auditů a certifikací a toto schválení pozbývá platnosti v případě ukončení Smlouvy. Pokud je Smlouva ukončena před provedením certifikačního procesu IRIS a certifikát IRIS byl vydán, zákazník nemá nárok na IRIS certifikát.

5 Strana 5 z 5 Zákazník souhlasí s tím, že certifikace IRIS je ukončena a nemůže být použita k žádným účelům, pakliže byl promeškán, nebo neúspěšně proveden jakýkoliv kontrolní audit. Certifikační orgán je povinen a neodvolatelně oprávněn předat zákazníkovu žádost o certifikaci a data řídícímu centru IRIS, bez ohledu na výsledek auditu; data budou uchována v databázi, budou spravována řídícím centrem IRIS a budou podléhat omezením přístupových práv. Řídící centrum IRIS je neodvolatelně oprávněno zpřístupňovat prostřednictvím databáze a v souladu s přístupovými právy IRIS základní informace o proběhnutých auditech. Zákazník sám se rozhoduje o tom komu (např. zákazníkům) v souladu s přístupovými právy zpřístupní detailní informace (např. výsledky proběhnutých nebo neúspěšných auditů) prostřednictvím databáze řídícího centra IRIS. Zákazník souhlasí s tím, že provede hodnocení certifikační orgánu a auditorů IRIS. Zákazník se přihlásí do portálu a použije příslušnou funkci, aby vytiskl hodnocení pro každého auditora IRIS, který byl v auditním týmu. Zákazník souhlasí s tím, aby jazyk používaný během auditu byl totožný s jazykem auditní zprávy. Zákazník přijímá na základě předchozího písemného opodstatněného oznámení zástupce řídícího centra IRIS, kteří budou provádět witness audit při auditu vedeném certifikačním orgánem. Zákazník si je zcela vědom toho, že jakékoliv registrované či neregistrované chráněné a/nebo důvěrné informace, know-how nebo ostatní duševní vlastnictví řídícího centra UNIFE/IRIS zůstávají výhradně ve vlastnictví UNIFE/IRIS. Veškeré duševní vlastnictví Systému zůstává vázáno na UNIFE. Žádná ustanovení smlouvy mezi certifikačním orgánem a klientem nezakládají nárok na postoupení, převod nebo udělení licence na právo duševního vlastnictví UNIFE. Zákazník se zavazuje, že bude používat a své zaměstnance, ředitele, agenty a ostatní představitele společnosti, stejně jako podílníky a ostatní společnosti nebo členy skupiny společností poučí ( se porte fort pour ), aby používali, pouze originální verzi normy a softwaru IRIS a aby upustili od používání takových dokumentů nebo kopií softwarů, které by mohly porušit práva duševního vlastnictví UNIFE. 10. Ostatní Současné vydání a změny v normě IRIS jsou vždy platné společně s tímto Popisem, včetně pokynů a výkladu UNIFE / IMC. Viz rovněž

Všeobecné podmínky PRO CERTIFIKAČNÍ ORGÁN SYSTÉMOVÉ CERTIFIKACE S.R.O.

Všeobecné podmínky PRO CERTIFIKAČNÍ ORGÁN SYSTÉMOVÉ CERTIFIKACE S.R.O. strana 1/12 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY DOKUMENT: PRO CERTIFIKAČNÍ ORGÁN SYSTÉMOVÉ CERTIFIKACE S.R.O. Vypracoval: Schválil: funkce: představitel managementu funkce: vedoucí CO jméno: Markéta Roupcová jméno: Ivana

Více

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001 Certifikační postup systému managementu dle normy ISO 9001, ISO 14001, ISO TS 29001, OHSAS 18001 nebo ISO 50001 se skládá z následujících fází: příprava nabídky a smlouvy, příprava auditu, provedení auditu

Více

Pokud budete potřebovat další informace, kontaktujte nás, prosím. Rádi Vám budeme nápomocni.

Pokud budete potřebovat další informace, kontaktujte nás, prosím. Rádi Vám budeme nápomocni. Popis certifikačního postupu TÜV NORD CERT podle schématu HACCP Systém bezpečnosti potravin na základě Komise pro Codex Alimentarius (CAC/RPC 1-1969, Rev. 4 (2003)) Certific ation OBSAH 1. CERTIFIKAČNÍ

Více

Pravidla pro zkoušení, auditování a certifikaci. Skupina TÜV SÜD

Pravidla pro zkoušení, auditování a certifikaci. Skupina TÜV SÜD Pravidla pro zkoušení, auditování a certifikaci Skupina TÜV SÜD Oblast platnosti: Tato Pravidla pro zkoušení, auditování a certifikaci (dále jen Pravidla) platí pro skupinu TÜV SÜD. Zejména pro společnosti:

Více

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně Certifikační postup systému managementu (BCMS, ISMS, SMS) sestává z přípravy nabídky a smlouvy, přípravy auditu, provedení auditu 1. stupně a vyhodnocení systémové dokumentace, provedení auditu 2. stupně,

Více

1 PRAVIDLA POPIS SLUŽEB... 6 PŘÍPRAVA AUDITU... 6 PROVEDENÍ AUDITU:... 6 ČINNOSTI PO AUDITU:... 6 CERTIFIKACE:... 6

1 PRAVIDLA POPIS SLUŽEB... 6 PŘÍPRAVA AUDITU... 6 PROVEDENÍ AUDITU:... 6 ČINNOSTI PO AUDITU:... 6 CERTIFIKACE:... 6 Obsah 1 PRAVIDLA... 2 2 POPIS SLUŽEB... 6 PŘÍPRAVA AUDITU... 6 PROVEDENÍ AUDITU:... 6 ČINNOSTI PO AUDITU:... 6 CERTIFIKACE:... 6 Pokud budete potřebovat další informace, kontaktujte nás, prosím. Rádi Vám

Více

Popis certifikačního postupu podle ISO/TS 16949:2009

Popis certifikačního postupu podle ISO/TS 16949:2009 Obsah 1 PRAVIDLA... 2 2 POPIS SLUŽEB... 6 Pokud budete potřebovat další informace, kontaktujte nás, prosím. Rádi Vám budeme nápomocni. Kontaktujte nás, prosím, prostřednictvím e-mailu info.tncert@tuev-nord.de

Více

Všeobecné podmínky. pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC/PEFC

Všeobecné podmínky. pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC/PEFC Všeobecné podmínky pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC/PEFC platné v rámci FSC/PEFC certifikačního orgánu TÜV SÜD Czech s.r.o. dle FSC-STD-40-004 a dalších příslušných FSC norem PEFC ST 2002:2010

Více

Všeobecné podmínky. pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC /PEFC

Všeobecné podmínky. pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC /PEFC Všeobecné podmínky pro certifikaci zpracovatelského řetězce FSC /PEFC platné v rámci FSC/PEFC certifikačního orgánu TÜV SÜD Czech s.r.o. dle FSC-STD-40-004 a dalších příslušných FSC norem PEFC ST 2002

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2005 4. volební období tisk 835/4 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, spořitelními

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O CERTIFIKACI A PRO DRŽITELE CERTIFIKÁTU SPOTŘEBITELSKÉHO ŘETĚZCE LESNÍCH PRODUKTŮ (C-o-C) CO CSQ-CERT

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O CERTIFIKACI A PRO DRŽITELE CERTIFIKÁTU SPOTŘEBITELSKÉHO ŘETĚZCE LESNÍCH PRODUKTŮ (C-o-C) CO CSQ-CERT INFORMACE PRO ZÁJEMCE O CERTIFIKACI A PRO DRŽITELE CERTIFIKÁTU SPOTŘEBITELSKÉHO ŘETĚZCE LESNÍCH PRODUKTŮ (C-o-C) CO CSQ-CERT Schválil Petr Koten 25. 09. 2013 Přezkoumal Petr Koten 24. 09. 2013 Zpracoval

Více

Popis certifikačního postupu TÜV NORD CERT podle GMP+ FC schématu (Feed Certification Scheme) GMP+ International B.V. (NL)

Popis certifikačního postupu TÜV NORD CERT podle GMP+ FC schématu (Feed Certification Scheme) GMP+ International B.V. (NL) Pravidla a popis certifikačního postupu podle GMP+ FC Pravidla a popis certifikačního postupu podle GMP+ jsou společně se Všeobecnými podmínkami pro certifikaci součástí nabídky (či smlouvy) na provedení

Více

Příloha Vyhlášky č.9/2011

Příloha Vyhlášky č.9/2011 Tematické setkání AVZ - Květen 2011 Příloha Vyhlášky č.9/2011 SPECIFIKACE POŽADAVKŮ PRO PROKAZOVÁNÍ SHODY ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ (STANDARD) Představení Ing. Ondřej Antoš Odborný posuzovatel ČIA pro oblast

Více

Služby poskytované BUREAU VERITAS v oblasti certifikace Informační technologie Management služeb (ITSM Information Technology Service Management)

Služby poskytované BUREAU VERITAS v oblasti certifikace Informační technologie Management služeb (ITSM Information Technology Service Management) 1 z 9 Služby poskytované BUREAU VERITAS v oblasti certifikace Informační technologie Management služeb (ITSM Information Technology Service Management) Úvod REPUBLIC, spol. s r.o. (dále též jen BUREAU

Více

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26 STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO JUGOSLÁVSKÁ 26 OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem

Více

Obchodní podmínky internetového obchodu prodej motorových vozidel www.autopalace-sporilov.cz

Obchodní podmínky internetového obchodu prodej motorových vozidel www.autopalace-sporilov.cz Obchodní podmínky internetového obchodu prodej motorových vozidel www.autopalace-sporilov.cz 1. Úvodní ustanovení Tyto obchodní podmínky internetového obchodu www.autopalace-sporilov.cz (dále jen Podmínky)

Více

INFORMACE PRO ŽADATELE / DRŽITELE CERTIFIKÁTŮ

INFORMACE PRO ŽADATELE / DRŽITELE CERTIFIKÁTŮ INFORMACE PRO ŽADATELE / DRŽITELE CERTIFIKÁTŮ SYSTÉM MANAGEMENTU BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) podle BS OHSAS 18001:2007 ČSN OHSAS 18001:2008 BOZP_Informace pro žadatele OHSAS 18001 Rev

Více

EURO CERT CZ, a.s. Pravidla procesu hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče (SD 15)

EURO CERT CZ, a.s. Pravidla procesu hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče (SD 15) Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu bezpečí lůžkové zdravotní péče () Datum platnosti: 1.12.2014 Výtisk číslo: 1 Funkce Jméno Datum Podpis Zpracoval: ZMK Ing.Monika Becková 24.11.2014

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ. z 5. října 1973. přijat rozhodnutím správní rady Evropské patentové organizace

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ. z 5. října 1973. přijat rozhodnutím správní rady Evropské patentové organizace PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ z 5. října 1973 přijat rozhodnutím správní rady Evropské patentové organizace ze 7. prosince 2006 OBSAH ČÁST I PROVÁDĚCÍ USTANOVENÍ K ČÁSTI I ÚMLUVY

Více

Otázky a odpovědi. k dotačnímu titulu

Otázky a odpovědi. k dotačnímu titulu Otázky a odpovědi k dotačnímu titulu Podpora sociálních služeb dle 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2015 Plzeňský kraj (18. 12. 2015) Čl. V., odst.

Více

Drážní úřad Rail Authority. Certifikace ECM v České republice. Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012

Drážní úřad Rail Authority. Certifikace ECM v České republice. Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012 Certifikace ECM v České republice Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012 Obsah 1. Úvod důvody zavedení certifikace 2. Právní základ certifikace 3. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 445/2011 A. Rozsah působnosti

Více

ISO 50001 Systém managementu hospodaření s energií

ISO 50001 Systém managementu hospodaření s energií Systém managementu hospodaření s energií Snižte náklady na energii a získejte konkurenční výhodu. TÜV SÜD Přehled 1 Skupina TÜV SÜD 2 Řešení služeb v oblasti managementu 3 Přehled 4 Integrace se systémy

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SLUŽBÁCH CERTIFIKAČNÍHO ORGÁNU PRO SYSTÉMY MANAGEMENTU

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SLUŽBÁCH CERTIFIKAČNÍHO ORGÁNU PRO SYSTÉMY MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ INFORMACE O SLUŽBÁCH CERTIFIKAČNÍHO ORGÁNU PRO SYSTÉMY MANAGEMENTU Únor 2014 1 1. Úvod Certifikační orgán pro systémy managementu získal svou první akreditaci v roce 1996, v současné právní podobě

Více

ZÁKON ze dne 8. června 2011, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne 8. června 2011, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů Strana 1871 185 ZÁKON ze dne 8. června 2011, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 262/2006

Více

PŘÍLOHA č. 14a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. Výklad pravidel způsobilosti výdajů Prioritní osy 1 a 2

PŘÍLOHA č. 14a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. Výklad pravidel způsobilosti výdajů Prioritní osy 1 a 2 PŘÍLOHA č. 14a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI Výklad pravidel způsobilosti výdajů Prioritní osy 1 a 2 Verze č. 4.5 Účinnost od 1. 9. 2015 SEZNAM ZMĚN Část Změny v textu oproti verzi 4.4 Kap.

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 14.1.2008 KOM(2007) 872 v konečném znění 2008/0002 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o nových potravinách, kterým se mění nařízení (ES) č. XXX/XXXX

Více

Částka 82. ZÁKON ze dne 14. června 2012, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Částka 82. ZÁKON ze dne 14. června 2012, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Strana 3218 Sbírka zákonů č. 239 / 2012 Částka 82 239 ZÁKON ze dne 14. června 2012, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament

Více

STANOVY ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU PREAMBULE ČLÁNEK 1 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

STANOVY ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU PREAMBULE ČLÁNEK 1 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ STANOVY ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU PREAMBULE Český olympijský výbor je na území České republiky pokračovatelem Českého olympijského výboru, založeného roku 1899 PhDr. Jiřím St. Guthem Jarkovským a Československého

Více

Řízení střetu zájmů. vnitřní předpis č. 8. společnosti Evermore Capital s.r.o., Nádražní 344/23, Praha 5, IČ 03464661. (dále jen Společnost )

Řízení střetu zájmů. vnitřní předpis č. 8. společnosti Evermore Capital s.r.o., Nádražní 344/23, Praha 5, IČ 03464661. (dále jen Společnost ) Řízení střetu zájmů vnitřní předpis č. 8 společnosti Evermore Capital s.r.o., Nádražní 344/23, Praha 5, IČ 03464661 (dále jen Společnost ) Platnost od: 1. 4. 2015 Účinnost od: 10. 4. 2015 Schválil: Tomáš

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY Strana 1 Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 98/5/ES ze dne 16. února 1998 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 98/5/ES ze dne 16. února 1998, o usnadnění trvalého výkonu povolání advokáta v jiném

Více

PRAVIDLA PŘÍSTUPU. Článek 1 Předmět úpravy. Článek 2 Vymezení obecných pojmů

PRAVIDLA PŘÍSTUPU. Článek 1 Předmět úpravy. Článek 2 Vymezení obecných pojmů PRAVIDLA PŘÍSTUPU Článek 1 Předmět úpravy (1) Pravidla přístupu na regulovaný trh RM-S (dále Pravidla přístupu ) stanovují podmínky přístupu účastníků k obchodování na regulovaném trhu. (2) Pravidla přístupu

Více

Č.j. VP/S 60h/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004

Č.j. VP/S 60h/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004 Č.j. VP/S 60h/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 22.3. 2004 na základě žádosti Ministerstva životního prostředí ČR, ze dne 16.3. 2004,

Více

Zákon. o účetnictví. s komentářem. Jana Pilátová. Svazu účetních. s komentářem od prezidentky. s účinností od 1. 1. 2016

Zákon. o účetnictví. s komentářem. Jana Pilátová. Svazu účetních. s komentářem od prezidentky. s účinností od 1. 1. 2016 Jana Pilátová Zákon o účetnictví s komentářem s účinností od 1. 1. 2016 ѼѼ rozsáhlá novela, týkající se všech účetních jednotek ѼѼ nové členění účetních jednotek ѼѼ nová pravidla pro účetní závěrku ѼѼ

Více

I-03 Odvolání a stížnosti

I-03 Odvolání a stížnosti AZ Cert EU s.r.o. Certifikační orgán AZ Cert EU I03 Odvolání a stížnosti Nabývá účinnosti dne: 01.09.2016 Vydání č.: 9 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing. Radek Veselý, MBA Dne: 10.08.2016

Více

Pravidla pro zkoušení a certifikaci. Skupina TÜV SÜD

Pravidla pro zkoušení a certifikaci. Skupina TÜV SÜD Pravidla pro zkoušení a certifikaci Skupina TÜV SÜD Oblast platnosti: Tato Pravidla pro zkoušení a certifikaci (dále jen Pravidla) platí pro skupinu TÜV SÜD. Zejména pro společnosti: Společnost TÜV SÜD

Více

Komora auditorů České republiky. Opletalova 55, 110 00 Praha 1

Komora auditorů České republiky. Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA Komory auditorů České republiky Praha, prosinec 2015 Komora auditorů ČR prosinec 2015 SMĚRNICE

Více

European Energy Award

European Energy Award European Energy Award European Energy Award (EEA ) EEA je program na realizaci politiky ochrany klimatu a efektivnosti využívání energie v obcích. Program se vztahuje na města a obce, ale i okresy a je

Více

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu 1. Povinnosti certifikačního místa a zákazníka 1.1 Povinnosti certifikačního místa Certifikační místo TÜV NORD CERT (dále jen certifikační místo) se zavazuje zacházet se všemi poskytnutými informacemi

Více

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO REKTORÁT KANCELÁŘ REKTORA

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO REKTORÁT KANCELÁŘ REKTORA Úplné znění Směrnice rektora č. ZS 3/2009 ve znění Dodatku č. 1, č. j. 19 201/2009 ze dne 16. 12. 2009, Dodatku č. 2, č. j. 112 360 ze dne 29. 11. 2012, Dodatku č. 3, č. j. 114 062/2014 ze dne 27. 1. 2014,

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 75 Rozeslána dne 30. června 2008 Cena Kč 53, O B S A H : 231. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 117/2007 Sb., o číslovacích plánech sítí a služeb elektronických

Více

VŠEOBECNÉ SMLUVNÍ PODMÍNKY PRO ROK 2014

VŠEOBECNÉ SMLUVNÍ PODMÍNKY PRO ROK 2014 VŠEOBECNÉ SMLUVNÍ PODMÍNKY PRO ROK 2014 Tyto všeobecné smluvní podmínky jsou nedílnou součástí cestovní smlouvy (dále jen CS), která upravuje vztah mezi zákazníkem a cestovní kanceláří MAD MAT SPORT s.r.o

Více

8. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 371 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

8. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 371 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 8. funkční období 231 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Zákon č. 124/2002 Sb. ze dne 13. března 2002 o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech (zákon o platebním styku) Ve znění změn podle zákona č. 257/2004

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

M ě s t s k ý ú ř a d Š l a p a n i c e pracoviště Brno, Opuštěná 9/2, 656 70 Brno ODBOR VÝSTAVBY stavební úřad

M ě s t s k ý ú ř a d Š l a p a n i c e pracoviště Brno, Opuštěná 9/2, 656 70 Brno ODBOR VÝSTAVBY stavební úřad M ě s t s k ý ú ř a d Š l a p a n i c e pracoviště Brno, Opuštěná 9/2, 656 70 Brno ODBOR VÝSTAVBY stavební úřad Č. j.: OV/21921-11/1182-2011/KUP Oprávněná úřední osoba: Kučerová Pavlína, tel.: 533 304

Více

Úřední věstník Evropské unie. (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

Úřední věstník Evropské unie. (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 9.1.2015 L 5/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/28 ze dne 17. prosince 2014, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy

Více

Vážení klienti, předkládáme stručné informace k tzv. technické novele zákona o dani z přidané hodnoty.

Vážení klienti, předkládáme stručné informace k tzv. technické novele zákona o dani z přidané hodnoty. 1. NOVELA ZÁKONA O DPH 2. OSTATNÍ INFORMACE K NOVELE ZÁKONA O DPH Vážení klienti, předkládáme stručné informace k tzv. technické novele zákona o dani z přidané hodnoty. Pod číslem 502/2012 Sb. byla publikována

Více

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001 ČSN ISO/IEC 27001 Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky Představení normy ISO/IEC 27001 a norem souvisejících - Současný stav ISO/IEC 27001:2005

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ČÁST PRVNÍ... 5 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 1. Vznik družstva, jeho právní postavení a trvání... 5 2. Obchodní firma a sídlo družstva,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Neveklov - inženýrské sítě a komunikace v lokalitě Sýkorec - I. etapa

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Neveklov - inženýrské sítě a komunikace v lokalitě Sýkorec - I. etapa ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Neveklov - inženýrské sítě a komunikace v lokalitě Sýkorec - I. etapa ČÁST 1. PODMÍNKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zadavatel: Město Neveklov, Náměstí Jana Heřmana 80, 257

Více

377/2005 Sb. ZÁKON ze dne 19. srpna 2005 ČÁST PRVNÍ

377/2005 Sb. ZÁKON ze dne 19. srpna 2005 ČÁST PRVNÍ stav k 30.6.2009 do částky 59/2009 Sb. a 22/2009 Sb.m.s. Obsah a text 377/2005 Sb. - poslední stav textu 377/2005 Sb. ZÁKON ze dne 19. srpna 2005 o doplňkovém dohledu nad bankami, spořitelními a úvěrními

Více

STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ POSTUPY CERTIFIKACE VÝROBKŮ

STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ POSTUPY CERTIFIKACE VÝROBKŮ STANDARDIZACE TEXTILNÍCH VÝROBKŮ POSTUPY CERTIFIKACE VÝROBKŮ 3. Přednáška Náplní přednášky je výrobková certifikace a její základní postupy. Základní pojmy: co je co Vychází především ze zákona č.22/1997

Více

Mezinárodní potravinový standard IFS. -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie)

Mezinárodní potravinový standard IFS. -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie) Mezinárodní potravinový standard IFS -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie) Global Food Safety Initiative GFSI (Global Food Safety Initiative) zájmové sdružení obchodních

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody o partnerství v odvětví rybolovu mezi Evropskou unií a Šalamounovými ostrovy

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody o partnerství v odvětví rybolovu mezi Evropskou unií a Šalamounovými ostrovy CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.4.2010 KOM(2010)177 v konečném znění 2010/0094 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody o partnerství v odvětví rybolovu mezi Evropskou unií a Šalamounovými

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 66 Rozeslána dne 20. července 2009 Cena Kč 49, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 66 Rozeslána dne 20. července 2009 Cena Kč 49, O B S A H : Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 66 Rozeslána dne 20. července 2009 Cena Kč 49, O B S A H : 219. Zákon, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, a

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 86 Rozeslána dne 19. července 2012 Cena Kč 53, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 86 Rozeslána dne 19. července 2012 Cena Kč 53, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 86 Rozeslána dne 19. července 2012 Cena Kč 53, O B S A H : 253. Zákon, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění

Více

ISO BULLETIN 1 / 2009 2. strana z 8

ISO BULLETIN 1 / 2009 2. strana z 8 1. strana z 8 Záměr a průběh interního auditu Interní audity dle normy ISO 19011:2002 (u nás vyšla jako ČSN EN ISO 19011:2003) "Směrnice pro auditování systému managementu jakosti a/nebo systému environmentálního

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA. č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011. ze dne 24. listopadu 2011,

SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA. č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011. ze dne 24. listopadu 2011, 4. SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA č. j. MV-117572-2/PO-OKR-2011 ze dne 24. listopadu 2011, kterou se stanoví jednotná pravidla organizačního uspořádání krizového štábu kraje, krizového štábu obce s rozšířenou

Více

Program REALITY Vzor Podmínek pro III. stupeň objekt výdělečný. Platnost od: 7.8.2006

Program REALITY Vzor Podmínek pro III. stupeň objekt výdělečný. Platnost od: 7.8.2006 P o d m í n k y poskytnutí dotace ze státního rozpočtu a prostředků strukturálních fondů ES na projekt v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (dále jen PODMÍNKY ) - obecná část - Evidenční číslo

Více

ZÁKON ze dne. 2003, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

ZÁKON ze dne. 2003, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony ZÁKON ze dne. 2003, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona

Více

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu 1. Povinnosti certifikačního místa a zákazníka 1.1 Povinnosti certifikačního místa Certifikační místo se zavazuje zacházet se všemi poskytnutými informacemi o společnosti zákazníka důvěrně v souladu s

Více

Zadávací dokumentace. Protipovodňová opatření obcí Novojičínska

Zadávací dokumentace. Protipovodňová opatření obcí Novojičínska Zadávací dokumentace pro nadlimitní veřejnou zakázku na dodávku zadávanou formou otevřeného řízení, v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory - Operační program Životní prostředí a

Více

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Bezpečnost z pohledu legislativy ČR doc. Ing. Martin Leso, Ph.D. 7. Konference SŽDC České Budějovice 10.11.2015 ČVUT FD Činnosti v oblasti zkoušení

Více

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín 1-1642/2012 Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín Č.j: 1642/2012 Milín, dne: 26.3.2013 Vyřizuje: Renata Melicharová E-mail: sumilin@volny.cz Telefon: 318 691 173 V E Ř E J N Á V Y H L Á

Více

Monitorovací zpráva (průběžná, závěrečná) obecné informace

Monitorovací zpráva (průběžná, závěrečná) obecné informace Monitorovací zpráva (průběžná, závěrečná) obecné informace Monitorovací zprávy (dále jen "MZ") se předkládají v případě všech typů projektů, a to zpravidla jedenkrát za každých 6 měsíců realizace projektu.

Více

1 Předmět úpravy. veškerého nabytého množství obnovitelného

1 Předmět úpravy. veškerého nabytého množství obnovitelného Strana 2610 Sbírka zákonů č. 145 / 2016 145 VYHLÁŠKA ze dne 29. dubna 2016 o vykazování elektřiny a tepla z podporovaných zdrojů a k provedení některých dalších ustanovení zákona o podporovaných zdrojích

Více

A. PRIVATIZACE MAJETKU, KTERÝ NELZE PRIVATIZOVAT PODLE DOSUD PŘEDLOŽENÝCH PROJEKTŮ, NEBO NA KTERÝ NEBYL DOSUD PŘEDLOŽEN ŽÁDNÝ PRIVATIZAČNÍ PROJEKT

A. PRIVATIZACE MAJETKU, KTERÝ NELZE PRIVATIZOVAT PODLE DOSUD PŘEDLOŽENÝCH PROJEKTŮ, NEBO NA KTERÝ NEBYL DOSUD PŘEDLOŽEN ŽÁDNÝ PRIVATIZAČNÍ PROJEKT Zásady postupu při dokončování privatizacepodle zákona č. 92/1991 Sb. a zákona České národní rady č. 171/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen Zásady ) (Ve znění usnesení vlády č. 810/1997)

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZAKÁZKU: Vzdělávací program pro zvýšení produktivity práce zaměstnanců firmy NEOGRAPH, a.s.

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZAKÁZKU: Vzdělávací program pro zvýšení produktivity práce zaměstnanců firmy NEOGRAPH, a.s. ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZAKÁZKU: Vzdělávací program pro zvýšení produktivity práce zaměstnanců firmy NEOGRAPH, a.s. Tento dokument závazně stanovuje pravidla pro výběrové řízení k projektu Rozvoj kompetencí

Více

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu

Všeobecné podmínky pro certifikaci systémů managementu 1. Povinnosti certifikačního místa a zákazníka 1.1 Povinnosti certifikačního místa Certifikační místo se zavazuje zacházet se všemi poskytnutými informacemi o společnosti zákazníka důvěrně v souladu s

Více

SEMINÁŘE DEKSOFT 2015 Energetický audit (EA) vs. Energetický management (EM) Prezentace: Martin Varga www.stavebni-fyzika.cz

SEMINÁŘE DEKSOFT 2015 Energetický audit (EA) vs. Energetický management (EM) Prezentace: Martin Varga www.stavebni-fyzika.cz SEMINÁŘE DEKSOFT 2015 Energetický audit (EA) vs. Energetický management (EM) Prezentace: Martin Varga www.stavebni-fyzika.cz Nejprve vysvětlení pojmů: Energetický audit (dále jen EA) => lze si pod tím

Více

DOPORUČENÍ. DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků

DOPORUČENÍ. DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků 25.9.2013 Úřední věstník Evropské unie L 253/27 DOPORUČENÍ DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků (Text s významem

Více

Nabídka školení Interní auditor IRIS (IRIS - mezinárodní norma pro železniční průmysl)

Nabídka školení Interní auditor IRIS (IRIS - mezinárodní norma pro železniční průmysl) Nabídka školení Interní auditor IRIS (IRIS - mezinárodní norma pro železniční průmysl) ve dnech 24. až 26.9.2008 Vážení přátelé, CQS - Sdružení pro certifikaci systémů jakosti (dále jen CQS) si Vás dovoluje

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace a pokynů pro zpracování nabídky

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace a pokynů pro zpracování nabídky Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace a pokynů pro zpracování nabídky Veřejné zakázky zadané jako zakázka malého rozsahu dle ustanovení 12 odst. 3 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3 Obsah: 1. ÚČEL... 3 2. ROZSAH PLATNOSTI... 3 3. POJMY A ZKRATKY... 3 3.1 Audit SMK... 3 3.2 Vedoucí auditor/auditor... 3 3.3 Zpráva z auditu kvality... 3 3.4 Zkratky... 3 4. POPIS... 3 4.1 Plánování auditu...

Více

S M L O U V A O D Í L O evid. pod čj. KRPP-63933/ČJ-2011-0300VZ SA-09/11

S M L O U V A O D Í L O evid. pod čj. KRPP-63933/ČJ-2011-0300VZ SA-09/11 S M L O U V A O D Í L O evid. pod čj. KRPP-63933/ČJ-2011-0300VZ SA-09/11 Česká republika Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje se sídlem Nádražní 2, Východní předměstí, Plzeň 3, PSČ 306 28 IČ :

Více

SMLOUVA O ZASTAVENÍ OBCHODNÍHO PODÍLU č. ZO2/768/13/LCD

SMLOUVA O ZASTAVENÍ OBCHODNÍHO PODÍLU č. ZO2/768/13/LCD SMLOUVA O ZASTAVENÍ OBCHODNÍHO PODÍLU č. ZO2/768/13/LCD 1. obchodní firma: Česká spořitelna, a.s. sídlo: Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ: 140 00 IČ: 45244782 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Afs 9/2007-73 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudkyň JUDr. Barbary Pořízkové a Mgr. Daniely

Více

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci (úplné znění vybraných ustanovení) 2 (1) Česká obchodní inspekce kontroluje právnické

Více

Čl. 2 Princip posuzování změn v objektu nebo zařízení změny v řízení bezpečnosti nové poznatky změny v provozu

Čl. 2 Princip posuzování změn v objektu nebo zařízení změny v řízení bezpečnosti nové poznatky změny v provozu METODICKÝ POKYN odboru environmentálních rizik Ministerstva životního prostředí pro zpracování zprávy o posouzení bezpečnostní zprávy podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií Čl. 1 Úvod

Více

Systém profesních standardů Komory auditorů české republiky

Systém profesních standardů Komory auditorů české republiky Systém profesních standardů Komory auditorů české republiky Projednáno a schváleno na jednání Rady Komory auditorů České republiky dne 21.února 2005 Úvod Auditorské směrnice, které stanoví podrobnosti,

Více

Smluvní strany: Služby Odkaz Cena* Cena s DPH*

Smluvní strany: Služby Odkaz Cena* Cena s DPH* Referenční číslo Oracle: CZ-1210-1804 ORACLE SERVICES AGREEMENT SMLOUVA O SLUŽBÁCH ORACLE č. PPR-24409-12/ČJ-2012-990656 uzavřená ve vzájemné shodě ve smyslu ustanovení 269 odst. 2 zák. č. 513/1991 Sb.,

Více

smlouvu o dílo: Objednatel prohlašuje, že realizace díla sjednaného touto smlouvou byla schválena usnesením zastupitelstva objednatele č. ze dne.

smlouvu o dílo: Objednatel prohlašuje, že realizace díla sjednaného touto smlouvou byla schválena usnesením zastupitelstva objednatele č. ze dne. Dnešního dne uzavřely smluvní strany, IČ,, jehož jménem jedná (jako zhotovitel na straně jedné) a Městys Čachrov, IČ 00255319, Čachrov 55, 339 01 Klatovy, zastoupen starostkou Janou Kocurovou (jako objednatel

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 1-2 Normy řady ISO 9000 0 Úvod 1 Předmět QMS podle ISO 9001 2 Citované normativní dokumenty 3 Termíny a definice 4 Systém managementu kvality 5 Odpovědnost managementu 6 Management

Více

N á v r h s m l o u v y o d í l o

N á v r h s m l o u v y o d í l o N á v r h s m l o u v y o d í l o dle 2586 a násl. zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších změn a doplňků I. SMLUVNÍ STRANY I.1. Objednatel: Kanonie premonstrátů v Želivě Sídlo: Želiv

Více

1.1 Pro účely těchto Obchodních podmínek se pod dále uvedenými pojmy rozumí následující:

1.1 Pro účely těchto Obchodních podmínek se pod dále uvedenými pojmy rozumí následující: Obchodní podmínky společnosti BURDA Media 2000 s. r. o. platné pro spolupráci v rámci projektu Dny Marianne 2014 pro subjekty s provozovnami umístěnými na území České republiky 1. Obecná ustanovení 1.1

Více

Manuál dodavatele Verze 01 15.2.2016

Manuál dodavatele Verze 01 15.2.2016 Manuál dodavatele Verze 01 15.2.2016 1 S t r á n k a 1. Úvod Tento manuál představuje návod k partnerské spolupráci mezi firmou LUKOV plast spol. s r.o. a jejím dodavatelem. Tento manuál je závazný dokument,

Více

III. Návrh ZÁKON. ze dne... 2016,

III. Návrh ZÁKON. ze dne... 2016, III. Návrh ZÁKON ze dne........ 2016, kterým se mění zákon č. 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa

Více

PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3

PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3 PŘÍLOHA č. 1h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA č. 4.3 Pravidla způsobilosti výdajů pro výzvu 4.3 Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven

Více

Dotační program: Zdravé obce, města, mikroregiony JMK

Dotační program: Zdravé obce, města, mikroregiony JMK Dotační program: Zdravé obce, města, mikroregiony JMK Obsah Článek I. Vyhlašovatel... 2 Článek II. Cíl dotačního programu... 2 Oddíl 2.01... 2 Oddíl 2.02... 2 Článek III. Okruh žadatelů... 2 Oddíl 3.01...

Více

Splašková kanalizace Písečná I. etapa

Splašková kanalizace Písečná I. etapa Zadávací dokumentace pro podlimitní (významnou) veřejnou zakázku na stavební práce zadanou v otevřeném řízení dle Pravidel České republiky Ministerstva zemědělství, č.j. 144690/2012-MZE-15131 pro poskytování

Více

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty ZÁVAZNÉ PODMÍNKY pro provádění činností externích osob z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a ochrany životního prostředí ve společnostech holdingu VÍTKOVICE (dále jen Závazné

Více

Používání certifikátů a certifikační značky

Používání certifikátů a certifikační značky AZ Cert EU s.r.o., Fryčajova 122, 614 00 Brno I05 Používání certifikátů a certifikační Nabývá účinnosti dne: 1.5.2009 Vydání č.: 4 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing. Radek Veselý Dne: 30.4.2009

Více

ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s.

ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s. Stanovy společnosti ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s. Úplné znění platné a účinné od [ ] 2015 Část A. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Obchodní firma a sídlo společnosti 1. Obchodní firma společnosti zní: ČESKOLIPSKÁ

Více

PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY. pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality 2016

PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY. pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality 2016 MINISTERSTVO VNITRA odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Č.j.: MV-xxxxx-5/OBP-2015 PRACOVNÍ VERZE ZÁSADY pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu

Více

Úřad vlády České republiky Odbor analýz a koordinace vědy, výzkumu a inovací

Úřad vlády České republiky Odbor analýz a koordinace vědy, výzkumu a inovací Úřad vlády České republiky Odbor analýz a koordinace vědy, výzkumu a inovací Č. j.: 4510/2015-OKP Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem: Vyhodnocení

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY (01.06.2013)

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY (01.06.2013) / Perfect Welding / Solar Energy / Perfect Charging VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY (01.06.2013) / Všeobecné obchodní podmínky společnosti FRONIUS Česká republika s.r.o. VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY (01.06.2013)

Více

Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA

Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA PŘÍRUČKA KVALITY PRO NEMOCNIČNÍ LÉKÁRNU Zpracoval: Přezkoumal: Schválil: Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA Představitel managementu pro kvalitu Vedoucí lékárník Ředitel FN

Více

Popis certifikačního postupu TÜV NORD CERT podle GMP+ FC schématu (Feed Certification scheme) GMP+ International B.V. (NL)

Popis certifikačního postupu TÜV NORD CERT podle GMP+ FC schématu (Feed Certification scheme) GMP+ International B.V. (NL) Obsah 1 CERTIFIKAČNÍ POSTUP... 3 1.1 Příprava auditu... 3 1.2 Stanovení připravenosti k auditu... 3 1.3 Časově omezené potvrzení... 3 1.4 Audit 2. stupně - certifikační audit... 4 1.5 Vydání certifikátu...

Více

Všeobecné podmínky poskytování služeb k připojení internetové síti FRYNET. Platné od 1. 12. 2005 (dále jen Poskytovatel )

Všeobecné podmínky poskytování služeb k připojení internetové síti FRYNET. Platné od 1. 12. 2005 (dále jen Poskytovatel ) Všeobecné podmínky poskytování služeb k připojení internetové síti FRYNET. Platné od 1. 12. 2005 (dále jen Poskytovatel ) A. Preambule 1. Všeobecné podmínky poskytovatele pro poskytování služeb upravují

Více