1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3"

Transkript

1

2

3 Obsah: 1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY Audit SMK Vedoucí auditor/auditor Zpráva z auditu kvality Zkratky POPIS Plánování auditu Provádění auditu Auditní tým Kvalifikace auditora Klasifikace neshod Velká neshoda Malá neshoda Zjištění Doporučení ke zlepšení Protokol o neshodě při auditu kvality Zpráva z auditu kvality Hodnocení výsledků auditu kvality Mimořádný audit Uchovávání záznamů z auditu VLASTNÍ POSTUP MATICE ODPOVĚDNOSTI A PRAVOMOCI SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTACE ZÁZNAMY... 9

4 1. ÚČEL Stanovit zásady, organizační vazby, odpovědnosti a postupy pro auditování systému managementu kvality ve společnosti T Machinery a.s. (dále jen společnost). 2. ROZSAH PLATNOSTI Platí pro auditování systému managementu kvality (dále jen audity) ve společnosti. 3. POJMY A ZKRATKY 3.1 Audit SMK Nezávislé přezkoumávání systému managementu kvality (dále jen SMK), které se provádí za účelem ověření, zda vykonávané činnosti v oblasti kvality jsou v souladu s požadavky specifikovanými v platné dokumentaci SMK. Zda je platná dokumentace v souladu s ČSN EN ISO 9001: Vedoucí auditor/auditor Je pracovník s potřebnou kvalifikací pro provádění auditu kvality, který je oprávněn přezkoumávat skutečný stav SMK ve společnosti dle zásad uvedených v této směrnici. 3.3 Zpráva z auditu kvality Závěrečná zpráva z auditu kvality, ve které vedoucí auditor vyhodnocuje průběh a výsledky prověřování systému managementu kvality. 3.4 Zkratky ON PO SMK opatření k nápravě preventivní opatření k nápravě systém managementu kvality 4. POPIS Interní audit je ve společnosti prováděn formou outsourcingu externí organizací na základě smluvního vztahu. Externí organizace musí provádět interní audit v souladu s touto směrnicí. 4.1 Plánování auditu Systém kvality společnosti je v celém rozsahu podroben auditu kvality jedenkrát ročně v souladu s Ročním programem auditů kvality. Roční program auditu kvality je zpracován představitelem managementu pro kvalitu a schválen generálním ředitelem společnosti. Roční program auditu kvality obsahuje plánované audity kvality, které jsou prováděny v daném roce. 4.2 Provádění auditu Audit SMK je prováděn týmem auditorů, který provádí přezkoumání dokumentace SMK z hlediska jejich úplnosti a ověření, zda je v dostatečném rozsahu uplatňována. Audit SMK je prováděn v souladu s Plánem auditu kvality (Příloha č.1). Je prováděno hodnocení odpovědí pracovníků společnosti a hodnocení úplnosti dokumentace SMK. Výsledky auditu jsou zaznamenány ve Zprávě z auditu kvality a v případných Protokolech o neshodě při auditu kvality (příloha č.2) a ON.

5 4.3 Auditní tým Tým auditorů je vždy sestaven z vedoucího auditora a v případě potřeby z dalších auditorů jako členů týmu auditorů. Vedoucí auditor a auditoři musí splňovat kvalifikační požadavky stanovené v tomto postupu a musí být nezávislí na řízení nebo provádění auditovaných činností. 4.4 Kvalifikace auditora Předpoklady k získání kvalifikace auditora: minimálně úplné středoškolské vzdělání alespoň 4 roky praxe u VŠ a 5 let praxe u SŠ, alespoň 2 roky v činnostech SMK absolvovat školení s osvědčením způsobilost k jasnému a plynulému vyjadřování pojmů a myšlenek v ústním i písemném projevu schopnost objektivně a nestranně analyzovat zjištěné skutečnosti a hodnotit účinnost postupů SMK Získávání kvalifikace auditora: Budoucí auditoři získávají kvalifikaci pro provádění auditu v rámci školení a výcviku zaměřeného na: znalost a pochopení požadavků norem ČSN EN ISO 9001:2016, ČSN EN ISO 19011:2012 a dalších předpisů, podle nichž se budou provádět jednotlivé audity znalost metod provádění auditu, jejich hodnocení a vypracování zpráv z auditu praktické provádění auditu, a to účastí nejméně na 4 auditech v rozsahu 20 pracovních dnů (zahrnujících přezkoumání dokumentace, auditní činnost a zpracování zprávy o auditu kvality) O splnění požadavků pro získání kvalifikace auditora a vedoucího auditora jsou vedeny a udržovány příslušné záznamy dle ustanovení tohoto postupu u představitele managementu. Získávání kvalifikace vedoucího auditora Vedoucí auditor musí provést alespoň 3 audity kvality jako kvalifikovaný auditor během posledních 24 měsíců pod vedením vedoucího auditora. Udržování kvalifikace Vedoucí auditoři a auditoři si udržují svou kvalifikaci účastí nejméně na 1 auditu ve funkci auditora nebo vedoucího auditora během posledních 12 měsíců. Představitel managementu pro kvalitu ověřuje kvalifikaci auditorů před zahájením interního auditu dle kvalifikačních kritérií daných v této SK. 4.5 Klasifikace neshod Velká neshoda Jedná se o zásadní systémovou neshodu, která způsobuje, že SMK je nefunkční (chybějící implementace či nefunkčnost určitého prvku SMK apod.). Je vystaven Protokol o neshodě při auditu kvality. Provést opatření k nápravě je nutné okamžitě. Ověření odstranění neshody si navíc vyžaduje posouzení zpravidla celého relevantního prvku SMK a navazujících prvků SMK a činnost celého auditního týmu. Příkladem velké neshody může být: nerealizování opatření k nápravě, neexistence aplikace zdokumentovaného SMK do praxe,

6 opakované nedodržování dokumentovaných postupů, neexistence nebo zřejmé nedodržování postupu pro vnitřní audit SMK nebo pro přezkoumávání SMK vedením aj Malá neshoda Jedná se o podstatnou neshodu, již lze však poměrně rychle odstranit a není nutné ověřovat celý relevantní prvek SMK, ale pouze jeho příslušnou část. Je vystaven Protokol o neshodě při auditu kvality. Odstranění malé neshody zpravidla ověřuje pouze vedoucí auditor. Tři a více malých neshod vůči stejné kapitole normy/dokumentaci SMK je automaticky povýšeno na velkou neshodu Zjištění Je vystaveno auditorem v případě zjištění nesouladu při auditu. Zjištění nemá váhu neshody, není vypisován Protokol o neshodě při auditu kvality, ale jednotlivé zjištění se uvedou s komentářem ve zprávě z auditu Doporučení ke zlepšení Je vystaveno vedoucím auditorem pro přijetí opatření pro zlepšení systému kvality, která nemá charakter neshody ani zjištění. Na doporučení společnost může a nemusí reagovat. 4.6 Protokol o neshodě při auditu kvality Protokol slouží ke stanovení, sledování a ověření realizace opatření k nápravě (ON). Protokol o neshodě při auditu kvality je vystaven vedoucím auditorem v případě zjištění nesouladu (malá neshoda MN, velká neshoda VN) při auditu mezi auditovanou činností a dokumentací systému managementu kvality, na každý nesoulad (malá, velká neshoda) samostatně. Každý Protokol o neshodě při auditu kvality musí být potvrzen vedoucím auditorem a zástupcem auditovaného úseku. 4.7 Zpráva z auditu kvality Každá Zpráva z auditu kvality musí minimálně obsahovat: číslo auditu, které je pro každý audit stanoveno v Ročním programu auditů kvality včetně uvedeného úseku, ve kterém byla prověrka provedena plán auditu kvality jména vedoucího auditora a auditorů jména zaměstnanců, s nimiž bylo jednáno během auditu kvality přehled výsledků auditu včetně prohlášení o účinnosti prověřovaných prvků SMK daného úseku popis každé neshody zjištěné při auditu včetně stanovení termínu pro nezbytné sledování jeho splnění 4.8 Hodnocení výsledků auditu kvality Hodnocení výsledků auditu kvality je zaznamenáno vedoucím auditorem ve Zprávě z auditu kvality. Hodnocení je prováděno dle následujících kritérií: Vyhovující Požadavky dokumentace SK jsou splněny. Vyhovující s poznámkou Požadavky dokumentace SMK jsou splněny, ale vyskytují se malé neshody.

7 Nevyhovující SMK není dostatečně dokumentován a vybudován, nebo značný výskyt drobných nedostatků v dokumentaci SMK, nebo podstatné nedodržení požadavků dokumentace SMK. (velká neshoda) 4.9 Mimořádný audit Řádně plánované interní audity dle Ročního programu auditů mohou být doplněny o mimořádný interní audit: při potřebě opakovaně prověřit ON při provedení významných změn ve funkčních oblastech, tj. organizační změny, revize dokumentace apod. v případě opakovaného snížení úrovně kvality (neshody, reklamace, opatření k nápravě) na požádání generálního ředitele společnosti nebo představitele managementu O způsobu provedení mimořádného interního auditu rozhoduje představitel managementu Uchovávání záznamů z auditu Veškeré záznamy z auditu dle této směrnice jsou uchovávány v souladu se SK03 Spisový a skartační řád. 5. VLASTNÍ POSTUP Představitel managementu pro kvalitu Zpracuje Roční program auditů kvality, který projednává a schvaluje generální ředitel společnosti a provede seznámení zaměstnanců s tímto programem na příslušných organizačních složkách společnosti. Objednává provedení interního auditu u externí organizace, pokud je smluvně zabezpečeno. Ověřuje kvalifikaci auditorů, kteří budou provádět v příslušném roce audit. Poskytne vedoucímu auditorovi Zprávu o auditu kvality z předchozího interního auditu. Vedoucí auditor Přezkoumává výsledky z předchozího auditu, aby při následném auditu prověřil účinnost přijatých opatření. Zpracuje ve spolupráci s představitelem managementu Plán auditu kvality a nejpozději jeden týden před zahájením auditu SMK jej předá představiteli managementu pro kvalitu. Představitel managementu pro kvalitu Připraví potřebné podklady pro audit kvality a zajišťuje přístup týmu auditorů na příslušná pracoviště společnosti. Vedoucí auditor Vede úvodní jednání za účasti příslušného vedoucího a pracovníků společnosti před zahájením auditu, na kterém projedná Plán auditu kvality a zabezpečí prezenci přítomných. Řídí vlastní průběh auditu dle Plánu auditu kvality. Auditor K provedení auditu používá dokumentaci SMK. Zaznamenává všechna zjištění a nálezy z průběhu auditu, na základě, kterých bude audit vedoucím auditorem hodnocen. Vedoucí auditor Vystavuje Protokol o neshodě při auditu kvality v případě zjištění neshody v průběhu auditu. Vede závěrečné jednání auditu za účasti příslušného vedoucího a pracovníků společnosti, na kterém provede hodnocení provedeného auditu.

8 Předává, nejpozději na závěrečném jednání, vystavené Protokoly o neshodě při auditu kvality představiteli managementu pro kvalitu. Vypracuje a předá představiteli managementu pro kvalitu originál Zprávy z auditu kvality, nejpozději do 5 pracovních dnů od ukončení auditu. Představitel managementu pro kvalitu Seznámí se ze Zprávou o auditu kvality, podepíše ji a předá ji zpět vedoucímu auditorovi, a to nejpozději do 5 dnů. Informuje pracovníky společnosti o výsledcích IA uvedených ve Zprávě z auditu kvality. Odpovědný vedoucí prověřované organizační složky společnosti Zpracuje návrh řešení neshody s termínem realizace ve všech vystavených protokolech o neshodě při auditu kvality a představitel managementu tyto návrhy schválí (projedná na Radě kvality). Realizuje stanovené návrhy a po ukončení realizace informuje představitele managementu pro kvalitu. Představitel managementu pro kvalitu V případě nesplnění ON ve stanoveném termínu informuje příslušného ředitele, aby problém neprodleně řešil. Hodnotí přijatá opatření podle úplných záznamů z auditu z hlediska jejich účinnosti, eviduje Protokoly o neshodě při auditu kvality, opatření k nápravě (ON). Zpracovává roční hodnocení účinnosti systému managementu kvality ve společnosti. Archivuje originál Zprávy z auditu kvality a Roční program auditu kvality a další dokumentaci v souladu se SK03 Spisový a skartační řád. Projednává výsledky auditu kvality a účinnost ON na poradě s generálním ředitelem společnosti, řediteli útvarů, vedoucími úseků a vedoucími útvarů. Vedoucí auditor Ověří realizaci řešení neshody při nejbližší příležitosti nebo při příštím interním auditu a uzavírá Protokoly o neshodě při auditu kvality datováním a podpisem.

9 6. MATICE ODPOVĚDNOSTI A PRAVOMOCI Zpracování a aktualizace tohoto dokumentu Zpracování a realizace Ročního programu auditů kvality Schvalování Ročního programu auditů kvality Z S Rozhodování o provádění auditu externí organizací Z S Ověřování kvalifikace personálu provádějícího audit kvality ve společnosti Z S Zabezpečování přípravy podkladů k řádnému provedení auditu kvality Z S Vypracování Plánu auditu kvality. S Z Ověření kvalifikace auditorů Z S Projednání rozsahu a plánu auditu s vedoucím auditované organizační složky společnosti. Zpracování prezentačního listu pro záznam osob účastněných při auditu Z S Provedení auditu a vypracování Zprávy z auditu kvality Projednání zjištěných nedostatků při auditu s představitelem managementu pro kvalitu. Z Z Z Z S S Z S Vystavení Protokolu o neshodě při auditu kvality nebo doporučení k nápravě Z S Zpracování, schválení a odsouhlasení návrhu ON Z S Ověření realizace a účinnost ON přijatých při předchozím auditu S Z Realizace přijatých ON, ověřit účinnost jeho splnění (PON) S Z Informování představitele managementu pro kvalitu o ukončení realizace ON S Z Vyhodnocování nálezů z interních auditů S Z S S Informování vedení společnosti o výsledcích auditů Z S Informování vedoucího auditora o ukončení realizace ON Z S Uchovávání a archivace dokumentace spojené s auditem kvality Z Legenda: 1 Generální ředitel společnosti Z Zodpovídá 2 Představitel managementu pro kvalitu S Spolupracuje 3 Vedoucí auditor 4 Odpovědný vedoucí auditované organizační složky společnosti 7. SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTACE SK03 SK12 Spisový, skartační a archivační řád Řízení neshody a reklamací, opatření k nápravě ČSN EN ISO 19011:2012 Směrnice pro auditování systému managementu kvality a/nebo systému environmentálního managementu

10 8. ZÁZNAMY Název záznamu Plán auditu kvality Protokol o neshodě z auditu kvality Zpráva z auditu kvality Harmonogram interního auditu SMK Číslo formuláře 08.02/F /F /F /F4

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis:

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: SM-05 INTERNÍ AUDITY Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: 1 OBSAH Číslo kapitola strana 1 OBSAH... 2 2 PŘEHLED ZMĚN A REVIZÍ... 2 3 ÚČEL... 2 3.1 ROZSAH PLATNOSTI... 3 3.2 DEFINICE... 3 3.3 POUŽITÉ

Více

Proces R3 Interní audity

Proces R3 Interní audity Účinnost dokumentu od: 1.1.2011 Proces R3 Interní audity Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/17 Proces: Garant procesu: Účel: Vymezení

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r.

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ-22 A Audity ISŘ 13. Lenka Šloserová v. r. 19. listopadu 2015 Hana Fuxová v. r. Ing. Stanislav Bruna v. r. - Organizační změny - Implementace ISO

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

INTERNÍ AUDITY QS 82-02

INTERNÍ AUDITY QS 82-02 Příloha č. 8 Družstevní školy SČMSD List číslo: 1 / 19 Druh dokumentu: směrnice Vydání: 2 Identifikační označení: QS 82-02 Výtisk číslo: INTERNÍ AUDITY QS 82-02 Tato směrnice slouží pouze pro interní potřebu

Více

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK Identifikační kód: Č.j.: 22 858/2010-M1 Datum účinnosti: 15.9.2010 Verze: 1.0 ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: Ing. Martin Ryšavý vedoucí oddělení

Více

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy 1. Úvod Externí klinický audit (dále jen EKA) je způsob hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb, jejichž součástí je lékařské ozáření, který definuje zákon č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Požadavek norem ISO 9001 ISO/TS 16949 : 4.2 na dokumentaci Dokumentace systému managementu jakosti musí zahrnovat: a) dokumentované

Více

KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01

KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01 Příloha č. 4 Družstevní školy SČMSD List číslo: 1 / 16 Druh dokumentu: směrnice Vydání: 2 Identifikační označení: QS 83-01 Výtisk číslo: 1 KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01 Tato směrnice slouží pouze pro

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

POŽADAVKY NORMY ISO 9001

POŽADAVKY NORMY ISO 9001 Kapitola Název Obsah - musí MUSÍ MŮŽE NESMÍ Záznam POČET Dokumentovaný postup Obecné požadavky staus národní normy 1 Předmluva požadavek organizacím, které musí dodržovat evropské směrnice 2 1 0.2 Procesní

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 00-06 - 12 Zjištění z posuzování a jejich klasifikace datum vydání: 1.1.2012 1 MPA 00-06-12 OBSAH ÚVOD... 2 1 TERMÍNY... 2 2 PODKLADY PRO KLASIFIKACI ZJIŠTĚNÍ... 2

Více

Systém managementu jakosti ISO 9001

Systém managementu jakosti ISO 9001 Systém managementu jakosti ISO 9001 Požadavky na QMS Organizace potřebují prokázat: schopnost trvale poskytovat produkt produkt splňuje požadavky zákazníka a příslušné předpisy zvyšování spokojenosti zákazníka

Více

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY. oddělení PAS pro OP VaVpI

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY. oddělení PAS pro OP VaVpI PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY oddělení PAS pro OP VaVpI Identifikační kód: Č.j.: 26 197/2010-M1 Datum účinnosti: 15.9.2010 Verze: 1.0 ZPRACOVALA: SCHVÁLIL: Ing. Michaela Frydrychová Pověřena

Více

1 Všeobecně 1.1 Seznam platných stran a příloh Kapitola Strana Datum Kapitola Strana Datum

1 Všeobecně 1.1 Seznam platných stran a příloh Kapitola Strana Datum Kapitola Strana Datum 1 Všeobecně 1.1 Seznam platných stran a příloh Kapitola Strana Datum Kapitola Strana Datum 1 9 1 9 3. 9. 2012 Vydání č. 1 Strana 2/9 1.2 Změny a opravy Změny Číslo změny Datum změny Datum záznamu a podpis

Více

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Odbor interního auditu a kontroly oddělení interního auditu Oddělení

Více

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek POŽADAVKY DLE METROLOGICKÉHO PŘEDPISU MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH

Více

Provádění opatření k nápravě

Provádění opatření k nápravě Účinnost dokumentu od: 14.6.2007 Provádění opatření k nápravě Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/10 Obsah 1 Všeobecná ustanovení...3

Více

Interní audit. Organizační opatření

Interní audit. Organizační opatření STRANA: 1 z 5 Organizační opatření 1. je závazná pro představitele managementu kvality, interní auditory a zaměstnance odpovědné za prověřovanou oblast. 2. nabývá platnosti dnem podpisu a účinnosti 1.9.2012.

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 35/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 35/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 35/2017 Název: Vnitřní kontrolní systém na Univerzitě Karlově Účinnost: 1. 5. 2017 1 Vnitřní kontrolní systém na UK Čl. 1 Úvodní ustanovení Cílem tohoto opatření

Více

STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI

STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI SMĚRNICE Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování interní

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od:

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od: ABC s.r.o. PŘÍRUČKA EMS Výtisk číslo: Zpracoval: Ověřil: Schválil: Tento dokument je duševním vlastnictvím společnosti ABC s.r.o. Rozmnožování a předávání třetí straně bez souhlasu jejího jednatele není

Více

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001 Certifikační postup systému managementu dle normy ISO 9001, ISO 14001, ISO TS 29001, OHSAS 18001 nebo ISO 50001 se skládá z následujících fází: příprava nabídky a smlouvy, příprava auditu, provedení auditu

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Beton, lehký beton, stříkaný beton Zatřídění dle př. 2 NV-163 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 5,6,7 Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: Č. Požadavek Posouzení C NC R O Poznámka Zjištění

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

PŘÍRUČKA KVALITY. Stránka 1 / 21. Směrnice S 03/ vydání. D.Q.RYLES s.r.o. Obránců míru 222/ Ostrava-Vítk. Účinnost od: 1.11.

PŘÍRUČKA KVALITY. Stránka 1 / 21. Směrnice S 03/ vydání. D.Q.RYLES s.r.o. Obránců míru 222/ Ostrava-Vítk. Účinnost od: 1.11. Stránka 1 / 21 Dodatek číslo 1 číslo 2 číslo 3 Účinnost od : VÝTISK ČÍSLO: PŘÍRUČKA KVALITY Rozdělovník: Ředitel společnosti č. 1 Zpracoval Schválil Funkce Ředitel společnosti Ředitel společnosti Jméno,

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Malty k injektáži Zatřídění dle př. 2 NV 312 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 8 Výrobce: IČ: Adresa: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3

Více

DOTAZNÍK příloha k žádosti

DOTAZNÍK příloha k žádosti SILMOS-Q s. r. o. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17021 Křižíkova 70, 612 00 Brno + 541 633 291 e-mail:

Více

STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI

STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín STATUT A MANUÁL INTERNÍHO AUDITU V ORGANIZACI SMĚRNICE Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování interní

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Konstrukční těsněné systémy zasklení s mechanickými prostředky pro přenos vlastní váhy tabulí do Zatřídění dle př. 2 NV-163 těsněného úložného rámu a odtud do nosné konstrukce pro vnější stěny

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ministerský rada FM 3276, v odboru 56 Interní audit, odd Realizace interního auditu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ministerský rada FM 3276, v odboru 56 Interní audit, odd Realizace interního auditu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ministerský rada FM 3276, v odboru 56 Interní audit, odd. 5602 Realizace interního auditu Datum: 16. prosince 2016 Č. j.: MF-43188/2016/3005-2 PID:

Více

OS_3_Řízení dokumentů

OS_3_Řízení dokumentů OS_3_Řízení dokumentů Pojmy, definice, zkratky A. Řízená dokumentace Je dokumentace, pro níž je vytvořen a udržován postup pro iniciaci, zpracování, přezkoumání, schvalování, vydání, evidenci, distribuci,

Více

Manuál interního auditu

Manuál interního auditu Metodický pokyn CHJ č. 6 Centrální harmonizační jednotka Ministerstvo financí ČR Manuál interního auditu Doporučený vzor Verze 1.0 Právní stav k 12. 9. 2018 1 Úvodem Ministerstvo financí vydává v souladu

Více

TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p.

TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. 11 Odvolání, stížnosti a spory 11.1 Odvolací řízení Odvolání vyslovení nesouhlasu zákazníka či jiné zainteresované strany (dále jen odvolatele) s rozhodnutím certifikačního/ ověřovacího orgánu Odvolání

Více

Zpráva z auditu číslo

Zpráva z auditu číslo Číslo projektu: CZ-CERT.4807.003 Kriteriální normy a typ auditu: 2. dozorový audit ČSN EN ISO 9001:2016, Typ certifikace: Název organizace (dle OR): Adresa sídla: Single-site Hexium hydraulika s.r.o. K.

Více

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Praha květen 2008 2008-03 - Bezpečnost informací jsou aktiva, která mají pro organizaci hodnotu. mohou existovat v různých podobách

Více

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450 Výtisk č.: 0 Město Vsetín Městský úřad Vsetín SMĚRNICE číslo QS 85-03 Vydání: 1 Účinnost od: 1. 7. 2005 Přepis: Počet stran:

Více

Královéhradecký kraj. směrnice

Královéhradecký kraj. směrnice Královéhradecký kraj směrnice NÁZEV: Rady Královéhradeckého kraje, kterou se stanoví zásady schvalování účetních závěrek příspěvkových organizací zřizovaných Královéhradeckým krajem ČÍSLO: 22 PLATNOST

Více

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Věc: Určení zaměstnanců pro zajištění systému managementu hospodaření s

Více

Řízení výroby a poskytování služeb

Řízení výroby a poskytování služeb datum platnosti: 1/2/2011 výtisk číslo: 1 vydání: 1. nahrazuje: jméno funkce datum podpis Zpracoval: Eva Klierová PVIS manažer projektu 1/2/2011 Schválil: Jozef Dírer prokurista 1/2/2011 Rozdělovník výtisků

Více

Příručka kvality společnosti. POLYS security ČR s.r.o.

Příručka kvality společnosti. POLYS security ČR s.r.o. společnosti Vypracoval: Jaroslav Lysák Schválil: Jaroslav Lysák Datum: 1.1.2013 Datum: 1.1.2013 Podpis: Podpis: Datum: Skartační znak a lhůta: Podpis: Řízení dokumentu: Číslo dokumentu: PJ 01/08 Číslo

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002 Třídící znak 1 1 2 0 2 5 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 12 ZE DNE 11. PROSINCE 2002 K VNITŘNÍMU ŘÍDICÍMU A KONTROLNÍMU SYSTÉMU BANKY 0 Česká národní banka podle 15 s přihlédnutím k 12 odst. 1 a 8

Více

Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU )

Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU ) Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU ) V souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční

Více

Proces H3.1 Spolupráce s praxí

Proces H3.1 Spolupráce s praxí Účinnost dokumentu od: 18.6.2007 Proces H3.1 Spolupráce s praxí Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/14 Proces: Garant procesu: Účel: Vymezení

Více

Kontrolní záznam dle ČSN EN ISO 9001: 2001 CHECKLIST Společnost:

Kontrolní záznam dle ČSN EN ISO 9001: 2001 CHECKLIST Společnost: 4.1 Všeobecné požadavky Stanovila organizace: Pouze všeobecné posouzení / doporučení - procesy potřebné pro QMS? - vzájemné vazby procesů QMS? 4. Systém managementu jakosti - QMS 4.2 4.2.1 - postupy a

Více

Příručka kvality. A.G.C. Ostrava spol. s r.o. dle ČSN EN ISO 9001:2009. Příručka kvality Verze: 1

Příručka kvality. A.G.C. Ostrava spol. s r.o. dle ČSN EN ISO 9001:2009. Příručka kvality Verze: 1 Příručka kvality dle ČSN EN ISO 9001:2009 A.G.C. Ostrava spol. s r.o. Strana 1 z 21 OBSAH: Příručka kvality Verze: 1 1 ÚVOD... 4 1.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNOSTI... 4 1.2 PŘEDMĚT CERTIFIKACE QMS...

Více

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky Validace procesů sterilizace přednášející: Ing. Lenka Žďárská Validace Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky zejména tam, kde není možné následným měřením nebo monitorováním produktu

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci SILMOS-Q s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17021-1 Křižíkova 70, 612 00 Brno + 541 633 291 e-mail:

Více

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně Certifikační postup systému managementu (BCMS, ISMS, SMS) sestává z přípravy nabídky a smlouvy, přípravy auditu, provedení auditu 1. stupně a vyhodnocení systémové dokumentace, provedení auditu 2. stupně,

Více

Příručka jakosti a environmentu

Příručka jakosti a environmentu Příručka jakosti a environmentu Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.5.2005 1.5.2005 0 Dne: 13.4.2005 Dne: 25.4.2005 1 / 6 O B S A H : 1. Úvod 3 2. Oblast použití systému řízení 3 3. Politika 3 4.

Více

INFORMACE PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI

INFORMACE PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI 1. Definice Klient: strana, která je odpovědná za výrobek, proces, službu a schopna zajistit zabezpečování kvality (výrobce, montážní organizace, organizace poskytující službu ad.) Certifikační orgán:

Více

SK03 SPISOVÝ A SKARTAČNÍ ŘÁD Revize : 0. Obsah:

SK03 SPISOVÝ A SKARTAČNÍ ŘÁD Revize : 0. Obsah: Obsah: 1 ÚČEL... 3 2 ROZSAH PLATNOSTI... 3 3 POJMY A ZKRATKY... 3 3.1 Záznam... 3 3.2 Záznam o kvalitě... 3 3.3 Dokumentace... 3 3.4 Písemnost... 3 3.5 Příruční registratura... 3 3.6 Skartace... 3 3.7

Více

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o.

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Stavba : KAPITANÁT REALIZACE STAVBY PROVOZNÍ INFRASTRUKTURY SPORTOVNÍHO PŘÍSTAVU HLUBOKÁ NAD VLTAVOU 1. Organizace uplatňuje integrovaný

Více

Pokyn generálního ředitele č. 19/2017

Pokyn generálního ředitele č. 19/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn generálního ředitele č. 19/2017 Věc: Projekt vytvoření, zavedení a udržování systému managementu hospodaření s energií

Více

Statut interního auditu. Město Vodňany

Statut interního auditu. Město Vodňany Statut interního auditu Město Vodňany Vypracovala: Bc. Martina Benešová Ve Vodňanech, dne 12. prosince 2016 Město Vodňany STATUT INTERNÍHO AUDITU Statut interního auditu (dále jen,,statut ) se vydává na

Více

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 Třídící znak 2 2 1 1 0 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 k výkonu činnosti organizátora regulovaného trhu, provozovatele vypořádacího systému a centrálního depozitáře cenných

Více

Příloha k čj. 171/59 107/2002 Počet listů: 12

Příloha k čj. 171/59 107/2002 Počet listů: 12 Ministerstvo financí odbor 17 Příloha k čj. 171/59 107/2002 Počet listů: 12 Etický kodex interního auditora a přehled doporučených vzorů písemností používaných při výkonu interního auditu a při následných

Více

INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ

INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ SMĚRNICE č. 2/2011 INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ Obec: Xaverov Adresa: Xaverov 3, 285 06 Sázava IČO: 473421 Směrnici zpracoval: Petra Novotná Směrnici schválil: Jiří Hervert Projednáno a schváleno v

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

KOMISE Úřední věstník Evropské unie L 278/15. (Akty, jejichž zveřejnění není povinné)

KOMISE Úřední věstník Evropské unie L 278/15. (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) 10.10.2006 Úřední věstník Evropské unie L 278/15 II (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) KOMISE ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 29. září 2006 o vydání pokynů, kterými se stanoví kritéria pro provádění auditů

Více

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci SILMOS-Q s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17021 Křižíkova 70, 612 00 Brno + 541 633 291 e-mail: silmos-q@silmos-q.cz

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA

SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA Preambule Podle ustanovení 4 odst. 1 písm. d) zákona č. 93/2009 Sb. o auditorech (dále jen ZoA) je jednou z podmínek pro zápis do seznamu auditorů alespoň

Více

Příručka Integrovaného systému managementu společnosti

Příručka Integrovaného systému managementu společnosti DOKUMENTACE ISM V Holešovičkách 94/41, 182 00 Praha 8 Příručka ISM ISM 01 Typ dokumentace: Veřejná Verze: 01 Zpracoval: Platnost od: 1.9.2010 Schválil: Výtisk č.: Ostatní informace: E-mail: info@mkm-up.cz

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

SMĚRNICE INTERNÍHO AUDITU

SMĚRNICE INTERNÍHO AUDITU SMĚRNICE INTERNÍHO AUDITU V souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou Ministerstva

Více

Zpráva z auditu číslo

Zpráva z auditu číslo Číslo projektu: CZ-CERT.6697.001 Kriteriální normy a druh auditu Certifikační audit ČSN EN ISO 9001:2016 Název organizace (dle OR) Adresa sídla Korespondenční adresa Kontaktní osoba Medela Automotive s.r.o.

Více

Příručka jakosti a environmentu

Příručka jakosti a environmentu Příručka jakosti a environmentu Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 24.4.2017 1.5.2017 0 Dne: 20. 4. 2017 Dne: 24. 4. 2017 1 / 13 O B S A H : 1. SBD Krušnohor 2. Příručka jakosti a environmentu 3.

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

Proces P1 Tvorba studijních programů

Proces P1 Tvorba studijních programů Účinnost dokumentu od: 12.6.2007 Proces P1 Tvorba studijních programů Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/13 Proces: P1 Tvorba studijních

Více

PERSONALISTIKA A VZDĚLÁVÁNÍ

PERSONALISTIKA A VZDĚLÁVÁNÍ Druh dokumentu: POKYN PŘEDSEDY Účinnost od: Verze č.: Počet stran: Strana č.: 3. 1. 2014 4.0 9 1 Číslo výtisku: 1 Číslo kopie: Datum: Garant: Funkce: Podpis: 2. 1. 2014 Zuzana Škochová personalista Datum:

Více

Směrnice ke schvalování účetní závěrky města Lanškroun

Směrnice ke schvalování účetní závěrky města Lanškroun nám. J. M. Marků 12, 563 16 Lanškroun, www. lanskroun.eu Kancelář starosty a tajemníka Čj.: Počet listů dokumentu: 15 Počet listů příloh: 1 Spisový znak: Směrnice ke schvalování účetní závěrky města Lanškroun

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA. Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015

JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA. Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015 JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015 Proč chci sledovat kvalitu IA? Legislativní rámec a Mezinárodní standardy pro profesní praxi IA (IIA, poslední novela leden 2013) konkrétní

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Zásady schvalování účetních závěrek příspěvkových organizací zřizovaných statuárním městem Chomutov

Zásady schvalování účetních závěrek příspěvkových organizací zřizovaných statuárním městem Chomutov SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 01.07.2017 Číslo: Autor dokumentu: Rada statutárního města Chomutova Správce dokumentu: Ing. Jan Mareš, Ing. Romana Matějková Název dokumentu: Zásady schvalování účetních závěrek

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

ŠKOLENÍ INTERNÍCH AUDITORŮ

ŠKOLENÍ INTERNÍCH AUDITORŮ INTERNÍ AUDITOR ŠKOLENÍ INTERNÍCH AUDITORŮ QMS a EMS (GARANTŮ) Ing. Vladimír Görner, CSc., MBA říjen 2012 Požadavky normy na audit Obecně provádění auditu všechny procesy systému managementu minimálně

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2006 o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Vláda nařizuje podle 21 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti

Více

Interní směrnice Rady města Kuřimi č. S1/2015/RM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU

Interní směrnice Rady města Kuřimi č. S1/2015/RM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU Interní směrnice Rady města Kuřimi č. S1/2015/RM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU Článek I Obecná ustanovení 1. Tato směrnice pro zadávání veřejných zakázek (dále jen směrnice ) v souladu s 18

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti Citace: 592/2006 Sb. Částka: 188/2006 Sb.

Více

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled Ing. Lenka Žďárská Proč systém kvality? Vyhláška 306/2012 Sb., příloha IV, článek IV.I., odstavec 2 Pro sterilizování zdravotnických

Více

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi ISO 9001 : 2015 Certifikační praxe po velké revizi Audit Audit z lat. auditus, slyšení Vzhledem k rozsahu prověřování se audit obvykle zabývá jen vzorky a jeho výsledek tedy neznamená naprostou jistotu,

Více

Hodnoticí standard. Auditor systémů řízení (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62)

Hodnoticí standard. Auditor systémů řízení (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Auditor systémů řízení (kód: 62-004-T) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Týká se povolání: Auditor kvality Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 7 Odborná způsobilost

Více

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE Václav Šebesta Ústav informatiky Akademie věd ČR, e-mail: vasek@cs.cas.cz Abstrakt Jestliže ještě před

Více