Sledování stavu plodu v děloze během porodu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sledování stavu plodu v děloze během porodu"

Transkript

1 Sledování stavu plodu v děloze během porodu 1. Vyšetření při příjmu rodičky Při příjmu rodičky se vedle zevního a vnitřního porodnického vyšetření provádí vstupní kardiotokografie (CTG) s 20minutovým záznamem. Pokud je zachován vak blan a hrdlo je prostupné provádí se amnioskopie. Po příchodu rodičky na porodní sál lékař průběžně sleduje jak stav rodičky, tak plodu. Předpokladem k určení správných postupů je podrobná znalost vývoje porodního nálezu a rychlost progrese porodního děje. Porodní nález je kontrolován ihned po příchodu rodičky na porodní sál a lékař dále zajišťuje intermitentní kontroly porodního nálezu podle potřeby, minimálně po 2 3 hodinách, a určuje případnou medikaci = lékařské vedení porodu. 2. Kardiotokografické monitorování v průběhu porodu (CTG) Stav plodu a děložní činnost kontroluje ošetřující lékař kardiotokografickým monitorováním (obr. 1). U porodů, které jsou hodnoceny primárně jako rizikové, dále u porodů s rozvojem rizika v průběhu porodu nebo při suspektním nálezu CTG toto monitorování probíhá kontinuálně. U zcela fyziologických porodů zvažuje ošetřující lékař možnost intermitentního monitorování nejdéle v půlhodinových intervalech a v mezidobí sleduje ozvy plodu elektronicky nebo i klasickým způsobem pomocí stetoskopu. Obr. 1: Technika zevního a vnitřního sledování akce srdeční plodu a děložní činnosti

2 Obr. 2: Skalpová elektroda před a po zavedení na hlavičku plodu Obr. 3: Fyziologický antepartální CTG záznam (BF 140 úderů/min., akcelerace, undulatorní oscilace)

3 Kardiotokografický nález je hodnocen třemi stupni závažnosti jako fyziologický, suspektní nebo patologický podle uvedeného schématu (tab. 1). Tab. 1. Intrapartální kardiotokogram CTG obraz fyziologický Dlouhodobé frekvenční jevy Středně dlouhé frekvenční jevy Krátkodobé frekvenční jevy Přechodné znaky normokardie t/min neperiodické akcelerace, rané decelerace s amplitudou < 50, pokles s minimem > 100 t/min undulatorní oscilace suspektní patologický projev dekompenzace včetně (projev možnosti kombinace patologických a kompenzace) přechodných znaků tachykardie do 170 t/min déle než 10 min periodické akcelerace saltatorní oscilace tachykardie > 170 t/min, bradykardie < 100 t/min déle než 3 min pozdní decelerace lag time > 20 s variabilní decelerace, ampl. > 50 t/min, pokles pod 100 t/minrané decelerace s ampl. > 50 t/min, pokles pod 100 t/min, s trváním jevu déle než 15 min v kombinaci s trváním decelerace > 60 s a s dobou návratu > 40 s, tvar W silentní/sinusoidní oscilace bradykardie t/min, variabilní decelerace pod uvedeným limitem, zúženě undulatorní oscilace Při hodnocení kardiotokogramu je nutné zvažovat délku trvání případného patologického nálezu, odhadnutou časovou vzdálenost do ukončení II. porodní doby, účinky aplikované medikace (např. útlum po neuroplegické analgezii, po hypotenzivech ap.), stupeň zralosti a vývoje plodu, charakter plodové vody, projevy fetální tísně v anamnéze a případně další projevy těhotenské a porodní patologie. Při rozvoji patologického nálezu je indikováno operační ukončení porodu podle daných operačních podmínek. Jsou-li při diagnostikované hypoxémii plodu dány podmínky pro ukončení porodu císařským řezem, vyloučíme kontrakční zátěž plodu pomocí akutní tokolýzy nejlépe β 2 -sympatomimetiky (Partusisten, Gynipral). Tím odstraníme do vybavení plodu děložní kontrakce (zlepšení uteroplacentární perfúze) a získáme dostatečný časový faktor pro bezpečnou přípravu operace. Současně rodička inhaluje kyslík. 3. Mikroodběr krve z hlavičky plodu Při hraničních a nejasných CTG nálezech máme možnost ověřit si stav plodu za porodu pomocí mikroodběru kapky krve z hlavičky plodu podle Salinga. Určování ph fetální krve z kůže hlavičky plodu bylo zavedeno E. Salingem v r a tato metoda se rychle ujala, avšak dnes se pro technickou náročnost a invazivitu z hlediska plodu nepoužívá (obr. 4). Lze ji použít až po odtoku plodové vody a při takovém nálezu na hrdle děložním, který umožňuje v zrcadlech přímý náběr z

4 hlavičky plodu. Hodnota ph fetální krve z kůže na hlavičce plodu odpovídá hodnotě mezi ph krve v pupečníkové véně a pupečníkové arterii. Obr. 4: Mikroodběr krve z hlavičky plodu podle Sahlinga: amnioskopem se provede šetrná incize skalpu plodu a krev se odebírá do dlouhé kapiláry Interpretace výsledků kapilárního ph plodu za porodu: ph > 7,20 = normální hodnota, ph < 7,20 = počínající hypoxémie plodu, ph < 7,12 = hypoxie plodu. Metodu lze z hlediska bezpečnosti plodu využít maximálně dvakrát během porodu. Vyšetření je vhodné doplnit stanovením venózního ph matky. 4. Intrapartální fetální pulsní oxymetrie Intrapartální fetální pulsní oxymetrie (IFPO) je metoda hodnotící periferní krevní perfúzi stanovením arteriální saturace kyslíkem (SpO 2 )a to stanovením saturace hemoglobinu kyslíkem. Jde o neinvazivní kontinuální metodu monitorování fetální oxygenace, která spolu s ostatními metodami (CTG, ph z hlavičky plodu) vede k diagnostice intrapartální fetální hypoxie. Obr. 5: Sonda pro intrapartální fetální pulsní oxymetrii Po odtoku plodové vody je nutno senzor uložit mezi děložní stěnu a naléhající kůži plodu (obr. 6).

5 Obr. 6: Uložení detektoru pro intrapartální fetální pulsní oxymetrii Současné podmínky pro provedení intrapartální pulsní oxymetrie u plodu jsou těhotenství starší 35 týdnů, pravidelná děložní činnost, odteklá plodová voda, nález na brance alespoň 2 cm, jednočetné těhotenství (u dvojčat je měření možné pouze u plodu A), poloha podélná hlavičkou. Senzor se zavádí mimo kontrakci po dvou prstech zavedených endocervikálně směrem k vyhloubení kosti křížové. Je nutné ho umístit tak, aby fotoemitující diody i fotodetektor byly umístěny na tváři plodu. Hodnoty kyslíkové saturace plodu v průběhu fyziologického porodu zdravého plodu jsou nižší než 70 %. Průměrné hodnoty SpO 2 v I. době porodní jsou 59 ± 10 % a ve II. době porodní 53 ± 10 %. Pokud SpO 2 poklesne pod 30 % na dobu delší než 10 minut, lze očekávat rozvoj hypoxie novorozence v 50 % případů. Při SpO 2 nižším než 10 % jde zcela jistě o akutní intrapartální hypoxii plodu. Intrapartální fetální pulsní oxymetrie je schopna odhalit hypoxii plodu i při srdeční arytmii plodu, což je jinak limitujícícm faktorem u kardiotokografie.

6 Obr. 7: CTG záznam - bazální frekvence úderů/min., normální variabilita, hluboké DIP I (konec I.doby porodní). IFPO - hodnoty kyslíkové saturace plodu mimo kontrakci okolo 50%, při kontrakci pokles k 20%. Pulsní oxymetrie nevytěsní kardiotokografii z diagnostiky intrauterinní hypoxie. Její místo je v doplnění přesnější diagnostiky tísně plodu. Spojení intrapartální fetální pulsní oxymetrie s kardiotokografií vede ke snížení frekvence císařských řezů provedených z indikace hrozící hypoxie plodu, kdy nepřímá diagnóza je založena pouze na interpretaci CTG záznamu, resp. na registraci frekvenčních změn myokardu plodu. 5. Fetální elektrokardiogram Jedná se nejnovější přístup v analýze fetální hypoxie v průběhu porodu. Systém je označován zkratkou STAN (analýza úseku ST) na EKG plodu (obr. 8).

7 Obr. 8: Systém STAN Úsek ST na fetálním EKG citlivě reaguje na stres plodu a snížení kyslíku v myokardu. Během hypoxémie jsou aktivovány β-adrenergní receptory a anaerobní glykogenolýza. Tí mto procesem se uvolňuje kyselina mléčná, ale také draslík, což vede ke změně potenciálu buněčné membrány buněk myokardu. To se projeví na EKG elevací úseku ST (obr. 9). Obr. 9: Změny elektrokardiogramu plodu v průběhu hypoxie: vzestup úseku ST - reakce myokardu na hypoxii, deprese úseku ST - plod má vyčerpané rezervy, není schopen reagovat na prohlubující se hypoxii Hypoxémie také stimuluje sekreci adrenalinu, který zvyšuje kontrakční aktivitu myokardu a dále indukuje glykogenolýzu. Toto se opět projeví zvýšením vlny T na EKG. Pokud hypoxémie přejde do těžké formy hypoxie, nastane deprese úseku ST. Myokard již není schopen reagovat na nedostatek kyslíku a čelit prohlubující se hypoxémii. Výsledkem je pokles aktivity myokardu a riziko kardiovaskulárního selhání. Rovněž deprese ST úseku s elevací vlny T nebo bifázický tvar úseku ST predikuje ischémii myokardu (obr. 10).

8 Obr. 10: Stupně bifázicity úseku ST: BP1 - negativní úsek ST s převahou nad bazální linií, BP2 - negativní úsek ST částečně protínající bazální linii, BP3 - deprese úseku ST pod bazální linií EKG Elevace úseku ST reaguje na stres a anaerobní metabolismus. Progresivní růst úseku ST reprezentuje pokračování anaerobního metabolismu a riziko dekompenzace myokardu z vyčerpání zásob glykogenu a progrese metabolické acidózy. Bifázický nebo negativní úsek ST již prokazuje dekompenzaci myokardu a jeho ischémii.

9 Obr. 11: Záznam STAN CTG s BF úderů/min., undulatorní oscilační pásmo, mělké DIP I (amplituda cca 30 úderů/min.). Křivka STAN bez významných ST událostí (eventů), v černém obdélníčku je signalizován nevýznamný ST event. Literatura 1. PAŘÍZEK, A. a kol.: Porodnická analgezie a anestezie, Grada publishing, 2002, 2. ČECH, E., a kol. Porodnictví. Praha : Grada, RABE, T. Memorix porodnictví. Praha : Scientia Medica, DeCHERNEY, AH., et al. Current Obstetric and Gynecologic Diagnosis and Treatment. 8th ed. Connecticut : Appleton and Lange, ROZTOČIL, A. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii. Brno : IPVZ, PENNING, S., GARITE, TJ. Management of fetal distress. Obstet. Gynec. Clin. North Amer., 26, 1999, p SALING, E. Comment on past and present situation of intensive monitoring of the fetus during labor. J. perinat. Med., 24, 1996, p VINTZILEOS, AM., et al. Intrapartum electronic fetal heart rate monitoring versus intermitent auscultation: a meta-analysis. Obstet. Gynec., 85, 1995, p ROSÉN, KG., LUZIETTI, R. The fetal electrocardiogram: ST waveform analysis during labour. J. Perinatal. Med., 22, 1994, p OBSTETRICAL PROBLEMS,

Distres plodu. ST analýza fetálního EKG plodu za porodu. Švédské klinické zhodnocení a současné české možnosti a zkušenosti.

Distres plodu. ST analýza fetálního EKG plodu za porodu. Švédské klinické zhodnocení a současné české možnosti a zkušenosti. Distres plodu. ST analýza fetálního EKG plodu za porodu. Švédské klinické zhodnocení a současné české možnosti a zkušenosti. A.Roztočil, M.Kučera Gynekologicko porodnické oddělení, Nemocnice Jihlava Katedra

Více

Postavení ST analýzy v diagnostice akutní intrapartální hypoxie plodu

Postavení ST analýzy v diagnostice akutní intrapartální hypoxie plodu Postavení ST analýzy v diagnostice akutní intrapartální hypoxie plodu A. Roztočil, Gynekologicko - porodnické oddělení, Nemocnice Jihlava. T. Binder, Gynekologicko - porodnická klinika, Praha, Motol Z.

Více

Současná prenatální péče je v České republice koncipována do třístupňové péče o těhotné ženy:

Současná prenatální péče je v České republice koncipována do třístupňové péče o těhotné ženy: Prenatální péče z publikace: Porodnická analgezie a anestezie autor: Antonín Pařízek a kolektiv Současná prenatální péče je v České republice koncipována do třístupňové péče o těhotné ženy: základní prenatální

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

Využití metod umělé inteligence pro zpracování dat v porodnictví

Využití metod umělé inteligence pro zpracování dat v porodnictví Využití metod umělé inteligence pro zpracování dat v porodnictví Lukáš Hruban 1, Václav Chudáček 2 1. Gynekologicko-porodnická klinika MU a FN Brno 2. CIIRC, ČVUT v Praze 10.10.2016 Obsah Porod, kardiotokografie,

Více

Monitorování stavu plodu během porodu porodní asistentkou

Monitorování stavu plodu během porodu porodní asistentkou Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Monitorování stavu plodu během porodu porodní asistentkou bakalářská práce Autor práce: Studijní program: Studijní obor: Jana Svobodová

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD Ústav porodní asistence Veronika Sopuchová DIAGNOSTICKÉ UKAZATELE PERINATÁLNÍ ASFYXIE Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

Více

Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců. Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc

Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců. Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc Vliv typu anestezie u císařského řezu na sledované laboratorní hodnoty u novorozenců Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek KAR FN Olomouc Císařský řez Nejčastější porodnická operace (po ošetření běžných porodních

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Analýza kardiotokografického signálu

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Analýza kardiotokografického signálu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra řídicí techniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Analýza kardiotokografického signálu Autor: Barbora Březinová Vedoucí bakalářské práce: Václav Chudáček

Více

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa. Petr Štourač. KDAR FN Brno a LF MU

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa. Petr Štourač. KDAR FN Brno a LF MU Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu anesteziologa Petr Štourač Úvod Anestezie u emergentního císařského řezu Co říkají učebnice? Co říká další recentní literatura? Co říká

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Embolie plodovou vodou. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha

Embolie plodovou vodou. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha Embolie plodovou vodou Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Praha EPV Závažná akutní porodnická komplikace s vysokou mateřskou a fetální mortalitou Vzácná komplikace, ale nejobávanější Připomíná anafylaxi

Více

Péče za porodu a vedení porodu

Péče za porodu a vedení porodu Péče za porodu a vedení porodu Faktory účastnící se na porodním mechanismu: 1. Porodní objekt - plod 2. Porodní cesty 3. Porodní sily Péče za porodu a vedení porodu z publikace: Porodnická analgezie a

Více

Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu

Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu Přínos aktivního ohřívání pacientek během císařského řezu Martina Kirchnerová, Zdeněk Mrozek, Ivana Oborná KARIM a Por.- gyn. klinika LF UP a FN Olomouc Císařský řez (Sectio Caesarea) Císařský řez je nejčastější

Více

HYPOXIE PLODU INTRAPARTÁLNÍ MONITORACE

HYPOXIE PLODU INTRAPARTÁLNÍ MONITORACE UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD Ústav porodní asistence Bc. Hana VALUCHOVÁ HYPOXIE PLODU INTRAPARTÁLNÍ MONITORACE Bakalářská práce Vedoucí práce: Doc. MUDr. Martin Procházka,

Více

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno)

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno) Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence Martina Kosinová (Brno) Hodnocení poporodní adaptace novorozence Apgar skóre Parametry ABR z pupečníkové arterie (ph, PCO 2, PO 2, and HCO 3 ) Dýchání

Více

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů Akutní koronární syndromy Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené Definice pojmů Akutní koronární syndromy nestabilní angina pectoris (NAP) minimální léze myokardu - mikroinfarkt

Více

(Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky. MUDr. Kateřina Vítková

(Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky. MUDr. Kateřina Vítková (Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky MUDr. Kateřina Vítková Sectio caesara - S.C. operační ukončení porodu - porodnická operace, během které je novorozenec vybaven z děložní dutiny cestou chirurgicky

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE PORODNÍ SÁL Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Podpis studenta: Ročník studia:

Více

Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŽENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU POA/PAB hodin seminářů 40 hodin praktických cvičení

Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŽENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU POA/PAB hodin seminářů 40 hodin praktických cvičení Studijní program : PORODNÍ ASISTENCE - PREZENČNÍ Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŽENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU Rozvrhová zkratka : Rozvrh výuky : POA/PAB06 0 hodin seminářů 0 hodin praktických

Více

Remifentanil v porodnické analgezii up to date Petr Štourač

Remifentanil v porodnické analgezii up to date Petr Štourač Remifentanil v porodnické analgezii up to date 2017 Petr Štourač Souhrn Historie remifentanilu na porodnici Rok 2017 a remifentanil na porodnici Van de Velde Boj proti remifentanilu Aboši et al. Úspěšné

Více

Diagnostika infarktu myokardu pomocí pravidlových systémů

Diagnostika infarktu myokardu pomocí pravidlových systémů pomocí pravidlových systémů Bakalářská práce 2009 pomocí pravidlových systémů Přehled prezentace Motivace a cíle Infarkt myokardu, EKG Pravidlové systémy Výsledky Motivace Infarkt myokardu Detekce infarktu

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Orlickoústecká nemocnice Čs. armády Pardubice MUDr. Jiří Řezníček

Orlickoústecká nemocnice Čs. armády Pardubice MUDr. Jiří Řezníček OPPOP:20170627-76/1 Orlickoústecká nemocnice Čs. armády 1076 532 03 Pardubice MUDr. Jiří Řezníček NABÍDKA PŘÍSTROJOVÉ TECHNIKY PŘEDMĚT NABÍDKY: FETÁLNÍ MONITOR STAN S 41 Nabídku vypracoval Radek Nešpor,

Více

Monitoring vnitřního prostředí pacienta

Monitoring vnitřního prostředí pacienta Monitoring vnitřního prostředí pacienta MVDr. Leona Raušerová -Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Vnitřní prostředí Voda Ionty Bílkoviny Cukry Tuky Důležité faktory Obsah vody Obsah

Více

CSE metoda porodní analgézie

CSE metoda porodní analgézie CSE metoda porodní analgézie AORA 2011 Krch J., ARO krajská nemocnice Liberec Prim. MUDr. Dušan Morman 1 CSE METODA v porodnictví rozšíření v 90. letech 20. století z Anglie ( B. Morgan ) poskytuje rychlou

Více

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví R. Hudeček, M. Petrenko, J. Chovanec, P. Ventruba Gynekologicko porodnická připravila pro gynekology a SZP program postgraduálního a celoživotního vzdělávání.

Více

Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŢENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU POR/PB042. 36 hodin seminářů 24 hodin praktických cvičení

Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŢENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU POR/PB042. 36 hodin seminářů 24 hodin praktických cvičení Studijní program : PORODNÍ ASISTENCE - PREZENČNÍ Název předmětu : PORODNÍ ASISTENCE U ŢENY PŘI FYZIOLOGICKÉM TĚHOTENSTVÍ A PORODU Rozvrhová zkratka : Rozvrh výuky : POR/PB02 3 hodin seminářů 2 hodin praktických

Více

Co by měl anesteziolog vědět. Farmaka ovlivňující děložní činnost. Pavlína Nosková

Co by měl anesteziolog vědět. Farmaka ovlivňující děložní činnost. Pavlína Nosková Co by měl anesteziolog vědět z porodnictví: Farmaka ovlivňující děložní činnost Pavlína Nosková Úvod - proč? Léky běžně užívané v porodnictví během anestézie, před a po ní 1. Uterotonika - kontraktilita

Více

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 Druh: Standard léčebné péče Typ standardu: všeobecný SLP Název: Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 I. Sledovaný cíl Zajištění bezpečného perioperačního

Více

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Gynekologicko-porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. MBA Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Papíková Z., Janků P. KUM 14.4.2018

Více

České vysoké učení technické v Praze. Fakulta elektrotechnická Katedra kybernetiky

České vysoké učení technické v Praze. Fakulta elektrotechnická Katedra kybernetiky České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra kybernetiky Diplomová práce Analýza variability srdeční frekvence plodu ve spektrální oblasti Analysis of Fetal Heart Rate Variability

Více

FGR - kdy ukončit těhotenství?

FGR - kdy ukončit těhotenství? FGR - kdy ukončit těhotenství? Zdeněk Žižka Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Klasifikace FGR Časná forma: Pozdní forma: snadná diagnostika špatné perinatální výsledky předvídatelný

Více

PRAHA 8. PROSINCE 2018

PRAHA 8. PROSINCE 2018 prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PRAHA 8. PROSINCE

Více

Prenatální péče o fyziologické těhotenství

Prenatální péče o fyziologické těhotenství Prenatální péče o fyziologické těhotenství Prof. MUDr. Z. Hájek 1. Charakteristika prenatální péče Prenatální péče má být efektivní, ale nesmí být nadbytečná a musí být akceptovatelná těhotnou ženou. Správně

Více

Zemanová D. 1, Bydžovská I. 1, Procházková R. 2

Zemanová D. 1, Bydžovská I. 1, Procházková R. 2 Zemanová D. 1, Bydžovská I. 1, Procházková R. 2 1. Gynekologicko-porodnické oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s. 2. Transfuzní oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s. Fetomaternální hemoragie (FMH)

Více

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Milena Dvořáková School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Praktické použití znalostí Knihy, články v časopisech,internet Znalosti z kurzů Barbary Kosfeld

Více

Masarykova nemocnice Rakovník s.r.o.

Masarykova nemocnice Rakovník s.r.o. GYNEKOLOGICKO PORODNICKÉ ODDĚLENÍ Primář: MUDr. Radek Poláček gynekologie@nemorako.cz STG28/2018 INFORMOVANÝ SOUHLAS S POSKYTNUTÍM ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB A PROVEDENÍM ZDRAVOTNÍCH VÝKONŮ Porod pod vodní hladinou

Více

Monitorace v anestezii

Monitorace v anestezii Monitorace v anestezii Význam monitorování - Anestezie i operace významně ovlivní vnitřní prostředí, rozkolísají hemodynamiku i dýchání a mohou vést i ke smrti pacienta. - Sledování zahrnuje pozorování,

Více

Metabolismus kyslíku v organismu

Metabolismus kyslíku v organismu Metabolismus kyslíku v organismu Účinná respirace/oxygenace tkání záleží na dostatečném po 2 ve vdechovaném vzduchu ventilaci / perfuzi výměně plynů v plicích vazbě kyslíku na hemoglobin srdečním výdeji

Více

Vránová. Vránová Kožní onemocnění v těhotenství. Plicní onemocnění v těhotenství. Neurologická a psychiatrická onemocnění.

Vránová. Vránová Kožní onemocnění v těhotenství. Plicní onemocnění v těhotenství. Neurologická a psychiatrická onemocnění. Studijní program : Porodní asistence Studijní obor : Porodní asistentka Forma studia : Kombinovaná Název předmětu : Porodní asistence při nepravidelnostech a patologiích těhotenství a porodu Rozvrhová

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 1 1 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 2 U 5 1 N 0 0 5 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D.

MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D. MUDr. Jozef Jakabčin, Ph.D. RAO LAO AKCE RYTMUS FRQ OSA QRS P QRS QT ST T Patologické změny ARYTMIE Šíření aktivace v pravé a následně levé síni P vlna je zápis splynutí dvou vln Aktivace pravé

Více

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka

Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka Gynekologicko porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. Způsob vedení anestezie u emergentního císařského řezu z pohledu porodníka Petr Janků XXII.

Více

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43.

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43. Porod Z. Rozkydal Porod Předčasný porod: mezi 29. 38. týdnem těhotenství Včasný porod: mezi 39. 42. týdnem těhotenství Opožděný porod: od 43. týdne a později Průběh porodu I. doba otevírací II. doba vypuzovací

Více

Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení nebo případně změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC

Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení nebo případně změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení nebo případně změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC 16 Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení nebo

Více

Srdeční zástava: Dospělí: 1 mg intravenózně nebo intraoseálně, event. 2-3 mg kanylou endotracheálně v 10 ml aq. pro inj každých 3 5 minut.

Srdeční zástava: Dospělí: 1 mg intravenózně nebo intraoseálně, event. 2-3 mg kanylou endotracheálně v 10 ml aq. pro inj každých 3 5 minut. sp.zn. sukls60536/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Adrenalin Léčiva injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Epinephrini hydrochloridum 1,2 mg (= Epinephrinum 1 mg) v 1 ml

Více

Anestezie v gynekologii a porodnictví. Radka Klozová

Anestezie v gynekologii a porodnictví. Radka Klozová Anestezie v gynekologii a porodnictví Radka Klozová Gynekologické výkony Široké spektrum výkonů: malé gynekologické výkony laparoskopické výkony laparotomické výkony střední a velké vaginální operace Vulvektomie

Více

Z. Hájek Gynekologicko- porodnická klinika 1.LFUK a VFN Praha

Z. Hájek Gynekologicko- porodnická klinika 1.LFUK a VFN Praha Předčasný porod- management předčasného odtoku plodové vody (PPROM) Z. Hájek Gynekologicko- porodnická klinika 1.LFUK a VFN Praha Preterm premature rupture of Předčasný předtermínový odtok pl.vody membranes

Více

zadávací dokumentace pro podlimitní veřejnou zakázku Simulátory, modely a trenažéry pro LF MU 2012 - III

zadávací dokumentace pro podlimitní veřejnou zakázku Simulátory, modely a trenažéry pro LF MU 2012 - III zadávací dokumentace pro podlimitní veřejnou zakázku Simulátory, modely a trenažéry pro LF MU 2012 - III Příloha C - TECHNICKÉ PODMÍNKY (technická specifikace) Část 1 Různé modely, simulátory, trenažéry

Více

fluktuace jak dob trvání po sobě jdoucích srdečních cyklů, tak hodnot Heart Rate Variability) je jev, který

fluktuace jak dob trvání po sobě jdoucích srdečních cyklů, tak hodnot Heart Rate Variability) je jev, který BIOLOGICKÉ A LÉKAŘSKÉ SIGNÁLY VI. VARIABILITA SRDEČNÍHO RYTMU VARIABILITA SRDEČNÍHO RYTMU VARIABILITA SRDEČNÍHO RYTMU, tj. fluktuace jak dob trvání po sobě jdoucích srdečních cyklů, tak hodnot okamžité

Více

Invazivní výkony. Indikace Kontraindikace Termíny Podmínky Přístrojové Personální. Český Krumlov 21. 23. Května 2004

Invazivní výkony. Indikace Kontraindikace Termíny Podmínky Přístrojové Personální. Český Krumlov 21. 23. Května 2004 Invazivní výkony Indikace Kontraindikace Termíny Podmínky Přístrojové Personální Český Krumlov 21. 23. Května 2004 Invazivní výkony Amniocentézy (AMC) Odběry choriových klků (CVS) Kordocentézy Intrauterinní

Více

Obr.č.17 Cervikální dilatace v centimetrech /Leifer, 2004, st.135/

Obr.č.17 Cervikální dilatace v centimetrech /Leifer, 2004, st.135/ Tyto bolesti ustupují a objevují se typické stahy pro první dobu porodní, které vyzařují do podbřišku. Intervaly mezi děložními kontrakcemi se postupně zkracují, zvětšuje se jejich intenzita a stupňuje

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY KARDIOTOKOGRAF SLEDOVÁNÍ KONTRAKCÍ CARDIOTOCOGRAPH OBSERVATION OF CONTRACTIONS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY KARDIOTOKOGRAF SLEDOVÁNÍ KONTRAKCÍ CARDIOTOCOGRAPH OBSERVATION OF CONTRACTIONS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT

Více

Cervix skóre dle Bishopa a jeho modifikace

Cervix skóre dle Bishopa a jeho modifikace Cervix skóre dle Bishopa a jeho modifikace Original Bishop score with modifications Hostinská E., Ľubušký M., Huml K., Pilka R. Porodnicko-gynekologická klinika LF UP a FN, Olomouc, přednosta prof. MUDr.

Více

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů Biologické signály X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Biologické signály mají původ v živém organismu jsou vyvolány buď samotnými životními projevy

Více

VNITŘNÍ ŘÁD GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉHO ODDĚLENÍ NEMOCNICE ČESKÝ KRUMLOV, a.s.

VNITŘNÍ ŘÁD GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉHO ODDĚLENÍ NEMOCNICE ČESKÝ KRUMLOV, a.s. VNITŘNÍ ŘÁD GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉHO ODDĚLENÍ NEMOCNICE ČESKÝ KRUMLOV, a.s. 1. Vedení oddělení, kontakty, umístění 1.1. Umístění Nemocnice Český Krumlov, a.s. Pavilon B Nemocniční 429 Český Krumlov telefon

Více

Šetrná a předvídatelná preindukce porodu

Šetrná a předvídatelná preindukce porodu Dilapan S Šetrná a předvídatelná preindukce porodu Preindukce je soubor metod, které vedou k uzrání děložního hrdla ve smyslu jeho prostupnosti, zkrácení a prosáknutí 2 Zralost děložního hrdla je indikátor,

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 0 0 0 2 0 2 IČZ smluvního ZZ 6 4 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 4 N 0 0 1 Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

(VII.) Palpační vyšetření tepu

(VII.) Palpační vyšetření tepu (V.) Snímání fyziologického signálu ve výukovém systému PowerLab (VII.) Palpační vyšetření tepu Fyziologie I - cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2015 Michal Hendrych, Tibor Stračina Fyziologický signál

Více

Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu

Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu po srdeční zástavě Miroslav Solař I. Interní klinika FN Hradec Králov lové Úvod do problematiky Diagnostika akutního infarktu myokardu kardiomarkery koronarografie

Více

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava.

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava. Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Těhotenství, vývoj plodu, porod

Těhotenství, vývoj plodu, porod Těhotenství, vývoj plodu, porod Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Pohlavní ústrohí ženy, těhotenství,vývoj plodu, porod Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství,

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ V PORODNICTVÍ Akademický rok 2013/2014

OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ V PORODNICTVÍ Akademický rok 2013/2014 Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ V PORODNICTVÍ Akademický rok 2013/2014 1. Prenatální péče z ohledu PA (charakteristika, cíl a význam, terminologie,

Více

Česká neonatologická společnost České lékařské společnosti J.E.Purkyně. Doporučené postupy v neonatologii. Léčba kyslíkem

Česká neonatologická společnost České lékařské společnosti J.E.Purkyně. Doporučené postupy v neonatologii. Léčba kyslíkem Léčba kyslíkem Autoři: P. Zoban, J. Biolek Oponenti: Výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP Léčba kyslíkem (oxygenoterapie) je nejobtížnější a nejkomplexnější oddíl problematiky léčby hypoxických

Více

AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ KREVNÍHO TLAKU /AMTK/

AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ KREVNÍHO TLAKU /AMTK/ AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ KREVNÍHO TLAKU /AMTK/ XXXV. Výročná konferencia SSVPL Vysoké Tatry 16. 10. 2014 MUDr. Otto Herber, praktický lékař AMTK Dlouhodobé monitorování TK umožňující jeho objektivizaci

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls156125/2012

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls156125/2012 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls156125/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU TENSAMIN Koncentrát pro infuzní roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Dopamini

Více

Název IČO Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 8 4 4 8 9 6 IČZ smluvního ZZ 8 7 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 8 7 N 0 0 4 Název IČO Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž 1 Hodnocení srdeční práce Hodnocení funkce systoly - ejekční frakce hodnotí funkční výkonnost

Více

Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví

Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví Epidurální versus spinální anestesie v porodnictví D. Nalos ARO Ústí nad Labem Inervace porodních cest Odstartování technik regionální anestézie v porodnictví Rozbor případů mateřské úmrtnosti ve Spojených

Více

PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU VE FETÁLNÍM OBDOBÍ

PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU VE FETÁLNÍM OBDOBÍ PORUCHY SRDEČNÍHO RYTMU VE FETÁLNÍM OBDOBÍ Autor: Kateřina Uvírová Školitel: MUDr. Eva Klásková, Ph.D. Dětská klinika FN Olomouc, LF UP v Olomouci Normální srdeční rytmus ve fetálním období Srdce se začíná

Více

Hypertenze v těhotenství

Hypertenze v těhotenství Gynekologicko porodnická klinika MU Fakultní nemocnice Brno Hypertenze v těhotenství Weinberger V., Janků P. Kritické stavy v porodnictví, Praha, 6.12.2008 Kontroverze v klasifikaci hypertenzí v těhotenství

Více

Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 6 8 2 7 9 5 IČZ smluvního ZZ 9 3 2 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 M 9 3 N 0 0 1 Název IČO Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Výsledná kritéria Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací. Klientka spolupracuje.

Výsledná kritéria Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací. Klientka spolupracuje. 1. Nedostatek informací z důvodu nové životní zkušenosti /Kameníková, 2003, s.20/ Klientka je informovaná Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací.

Více

TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Telemedicína v sociálních službách V projektu realizovaném v r. 2015 MPSV pod názvem Možnosti využití asistivních technologií u některy ch zdravotních služeb byla telemedicína

Více

Slovníček pojmů. 1. Kombinovaný screening. 2. Nuchální translucence, NT, šíjové projasnění

Slovníček pojmů. 1. Kombinovaný screening. 2. Nuchální translucence, NT, šíjové projasnění Slovníček pojmů 1. Kombinovaný screening Prvotrimestrální kombinovaný screeningový program byl navržen prof. Nicolaidesem a Nadací fetální medicíny v Londýně /Fetal Medicine Foundation/ a je dnes považován

Více

Fetální dopplery a monitory

Fetální dopplery a monitory Fetální dopplery a monitory 2 Obsah SonoTrax fetální doppler 4 SonoTrax vaskulární doppler 4 Fetální monitor Cadence 5 Fetální monitor F3 6 Fetální monitor F6 7 Fetální monitor F9 8 Fetální monitor F9

Více

Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010. MUDr.Karel Liška Neonatologické odd.

Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010. MUDr.Karel Liška Neonatologické odd. Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010 MUDr.Karel Liška Neonatologické odd.gpk VFN Hlavní změny od r. 2005 Pozdní podvaz pupečníku 1 min po porodu.

Více

SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj vajíčka, těhotenství, porod. Opakování - AZ kvíz

SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj vajíčka, těhotenství, porod. Opakování - AZ kvíz CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_2.18 Ženská pohlavní soustava oplození a vývoj

Více

MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno

MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno MUDr. Petr Štourač Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU Oddělení léčby bolesti FN Brno Souhrn Epidurální porodní analgezie a chůze Testovací dávka při aplikaci epidurální

Více

O d ů v o d n ě n í :

O d ů v o d n ě n í : pokračování 2 a aby žalované bylo uloženo zaplatit žalobkyni do tří dnů od právní moci rozsudku 100.000 Kč, s e z a m í t á. II. Žalobkyně je povinna zaplatit žalované na náhradě nákladů řízení 39.336

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz EKG PRO SESTRY Eliška Sovová a kol. Motto: Nejhorší je promeškat čas, kdy se můžete bez obav zeptat PROČ GRADA PUBLISHING EKG PRO SESTRY Hlavní autorka:

Více

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno Downův syndrom Renata Gaillyová OLG FN Brno Zastoupení genetických chorob a vývojových vad podle etiologie 0,6 %-0,7% populace má vrozenou chromosomovou aberaci incidence vážných monogenně podmíněných

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM 6.4.2013 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý komorový rytmus,

Více

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci Značka: PSKSSP/OP/2011/09 TYP STANDARDU: procesuální KDO HO VYDÁVÁ, SCHVALUJE Odborný garant: Pracovní skupina

Více

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého

SPIROERGOMETRIE. probíhá na bicyklovém ergometru, v průběhu zátěže měřena spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého SPIROERGOMETRIE = zátěžové vyšetření (velmi podobné ergometrii) posouzení funkční rezervy kardiovaskulárního systému objektivizace závažnosti onemocnění (přesně změří tělesnou výkonnost), efekt intervenčních

Více

Akutní stavy na porodním sále

Akutní stavy na porodním sále Gynekologicko - porodnická klinika Masarykovy univerzity v Brně Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA Akutní stavy na porodním sále Kameníková M. 19.11. 2016, Brno 7 km Těhotenství a porod

Více

Ultrazvuková vyšetření v průběhu prenatální péče o vícečetná těhotenství doporučený postup

Ultrazvuková vyšetření v průběhu prenatální péče o vícečetná těhotenství doporučený postup Doporučené postupy ČGPS ČLS JEP Ultrazvuková vyšetření v průběhu prenatální péče o vícečetná těhotenství doporučený postup České gynekologické a porodnické společnosti (ČGPS) České lékařské společnosti

Více

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno Krvácivé stavy v porodnictví Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno PŽOK na prvním místě příčin mateřské úmrtnosti Podle velikosti krevní ztráty: Méně závažná ztráta 500 1000 ml

Více

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ VZTAH DÉLKA - TENZE Pasivní protažení, aktivní protažení, izometrický stah, izotonický stah, auxotonní stah SRDEČNÍ VÝDEJ (MO)

Více

4. DOPORUčENÝ POSTUP PŘEDčASNÝ ODTOK PLODOVÉ VODY

4. DOPORUčENÝ POSTUP PŘEDčASNÝ ODTOK PLODOVÉ VODY DOPORUČENÉ POSTUPY V PERINATOLOGII 4. DOPORUčENÝ POSTUP PŘEDčASNÝ ODTOK PLODOVÉ VODY Publikován v České gynekologii, 67, 2002, supplementum, s. 33 36 a v Moderní gynekologii a porodnictví, 16, 2007, č.

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 6 0 0 1 5 5 1 IČZ smluvního ZZ 6 3 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 3 N 1 0 1 Název IČO Oblastní nemocnice Jičín a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.10.10 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Okruh diferenciální diagnostika diagnostický algoritmus 1. Absence

Více

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič Anestézie u dětí v neurochirurgii Michal Klimovič Klinika dětské anesteziologie a resuscitace MU Brno XIX. kongres ČSARIM 2012 Vliv anesteziologických postupů na zvýšení ICP Strach, bolest Kašel Anestetika

Více

OBSAH Přehled použitých zkratek Předmluva 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky

OBSAH Přehled použitých zkratek Předmluva 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky OBSAH Přehled použitých zkratek... 7 Předmluva... 9 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále... 11 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky... 14 2.1 Bolest... 14 2.2 Deficit péče

Více

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum Učební texty Univerzity Karlovy v Praze Jana SlavíKová JitKa Švíglerová Fyziologie DÝCHÁNÍ Karolinum Fyziologie dýchání doc. MUDr. Jana Slavíková, CSc. MUDr. Jitka Švíglerová, Ph.D. Recenzovali: prof.

Více

EKG se čte snadno, nebo ne?

EKG se čte snadno, nebo ne? BI Praha EKG se čte snadno, nebo ne? MVDr. Alan Kovačevič, DECVIM-CA/kardiologie Veterinární klinika Stommeln, Spolková republika Německo Stručné zopakování EKG-diagnostiky Typické indikační oblasti pro

Více