Základní škola a Mateřská škola, Velké Svatoňovice, okres Trutnov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola a Mateřská škola, Velké Svatoňovice, okres Trutnov"

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola, Velké Svatoňovice, okres Trutnov motivační název: Hrajeme si celý rok, k poznání je jenom krok Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání předkladatel: adresa školy: Mateřská škola Velké Svatoňovice Základní škola a Mateřská škola, Velké Svatoňovice, okres Trutnov Velké Svatoňovice Velké Svatoňovice ředitel školy: zástupkyně ředitele pro mateřskou školu: typ školy: jednotřídní počet tříd : 1 IČO školy: Mgr. Yveta Žáková Květa Fialová zřizovatel: obec Velké Svatoňovice Velké Svatoňovice vypracovaly: D. Nováková Kobíková, K. Fialová aktualizaci provedla: K. Fialová platnost dokumentu od razítko školy: podpis ředitele: aktualizace :

2 1. Základní údaje o mateřské škole a jejím vzdělávacím programu 1.1. Identifikační údaje Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice 198, okres Trutnov, Ředitelka školy: Mgr. Yveta Žáková Zástupkyně ředitele pro MŠ: Květa Fialová Učitelka: Daniela Nováková -Kobíková Školnice a kuchařka: Marie Jiroušková Kuchařka a ved. stravování: Martina Krtičková 1.2. Obecná charakteristika mateřské školy Mateřská škola byla postavena v krásném prostředí, doslova uprostřed polí a luk. Objekt je jednopodlažní samostatně stojící, ZŠ má svou vlastní budovu, a to nedaleko od školy mateřské. MŠ obklopuje rozlehlá zahrada. V bezprostředním okolí jsou i lesy a potok. Původní účelová stavba ze sedmdesátých let odpovídá kapacitou jednotřídní MŠ s kapacitou (proběhla žádost o navýšení počtu) pro 28 dětí. Je zde samostatná ložnice (relaxační místnost), herna (jídelna), pracovna, (sborovna), kuchyně, jídelna sloužící i pro ZŠ, šatny, umyvárna a sociální zařízení. Celá budova MŠ i vnitřní prostory jsou nově zrekonstruovány a vybaveny novým nábytkem. Herna je vybavena dostatečným množstvím podnětných hraček a ve výzdobě převažují přírodní materiály a práce dětí. Prostory školky jsou barevně vymalovány a doplněny výrobky dětí. Věřím, že MŠ charakterizuje svoboda, neformálnost při komunikaci s dětmi i rodiči a individualizovaná struktura výchovných i vzdělávacích cílů. Neupřednostňujeme jednostranně rozum dítěte, ale rozvojem jeho citových, sociálních a volních vazeb zajišťujeme pocit svobody a bezpečí. Vytváříme dětem přirozené prostředí k sociálnímu učení a poznávání. Každoročně pořádáme kurz plavání. S dětmi vystupujeme při pravidelných společenských příležitostech obce Velké Svatoňovice. Navštěvujeme seniory v pečovatelském domě. Anglický jazyk k nám do MŠ chodí předškoláky učit paní Špetlová. Pořádáme exkurze do místního zemědělského družstva, Hasičského muzea, vždy na podzim jezdíme do ZOO ve Dvoře Králové n./l., každoroční výlety na závěr školní roku a jiné.

3 Charkteristika třídy : V naší MŠ máme jednotřídní smíšenou třídu,ve které jsou děti ve věku od 3 do sedmi let. Pro školní rok 2014/15 je zapsáno celkem 28 dětí. Z tohoto počtu je 13chlapců a 15děvčat. Předškoláků je 13,z toho 2 jsou s OŠD. Třída má dostatek prostoru ke skupinovým i individuálním činnostem dětí. Vybavení třídy pomůckami a hračkami odpovídá počtu dětí a jejich věku,podle potřeby je obměňován a doplňován. Podstatná část pomůcek a hraček je umístěna tak,aby si je děti mohly samostatně brát,a aby na ně viděly. Dětský nábytek i vybavení pro odpočinek odpovídá počtu dětí,jsou zdravotně nezávadné a bezpečné. Hygienické zařízení odpovídá hygienickým normám. Všechny vnitřní prostory splňují bezpečnostní a hygienické normy podle daných předpisů. Třídní vzdělávací program vychází z ŠVP Hrajeme si celý rok,k poznání je jenom krok.celý letošní rok pracujeme,učíme se,poznáváme a hrajeme si podle TVP,který se jmenuje Život a hry v Krakonošově zahrádce. Naším cílem je rozvoj celé osobnosti dítěte s individuálním přístupem a vytváření kladného vztahu k okolí a přírodě.vedeme děti ke kamarádským vztahům a k pomoci starších dětí mladším.s dětmi pracujeme jak ve skupinách,tak i individuálně.

4 2. Stručná anotace programu Filosofie mateřské školy: Bydlím v Podkrkonoší, hraju si a učím se tady! 2.1. Charakteristika programu ŠVP vychází z modelu osobnostně orientované předškolní výchovy. Jde o model výchovy, který prosazuje přístup, jehož cíle směřují k dítěti, jeho rozvoji a učení. Uplatňuje integrované vzdělávání, které svým obsahem i svými metodami práce založenými na prožitkovém učení, umožňuje dítěti vnímat svět v jeho přirozených souvislostech a získávat globálnější, srozumitelnější a reálnější pohled na svět a aktivní postoj k němu. Směřuje k rozvoji a osvojení kompetencí. Osobnostně orientovaný model předškolní výchovy je založen na přesvědčení, že nelze přehlížet všechny dosavadní dobré a přínosné zkušenosti a tradice české předškolní výchovy. Dítě chápeme jako jedinečnou, neopakovatelnou osobnost, která má právo být sama sebou a být kladně přijímána. Vztah učitelky k dítěti je zbavován tradiční autoritativnosti, snahy o nadvládu a řízení pomocí odměny a trestu, dítě se stává partnerem. V komunikaci převažují projevy náklonnosti a důvěry, umožňujeme mu uplatnit jeho mnohostrannou aktivitu a přirozený projev. Dítě dostává šanci spolurozhodovat, souhlasit i oponovat a vstupovat do dění jako rovnoprávný účastník. Vzdělávací program navazuje na dřívější programové materiály a zachovává tradiční poznatkový horizont předškolního dítěte, také je však dostatečně pružný a umožňuje vstřebávat nové poznatky a metody výchovné práce. Cílem pro nás zůstává přání, aby se školka stala pro děti místem plným kamarádů a místem, kam budou chodit rády.

5 2.2. Popis organizace výchovy a vzdělávání dětí Při vstupu dítěte do naší mateřské školy je uplatňován individuálně přizpůsobený adaptační režim. Postup při přijímání dětí do mateřské školy se řídí především zákonem č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), vyhláškou MŠMT ČR č. 14/2005 Sb. o mateřských školách, a dalšími platnými předpisy a ustanoveními. Zástupkyně ředitele MŠ po dohodě s ředitelkou ZŠ stanoví termín zápisu na následující školní rok. Termín konání zápisu je vystaven na vývěskách obce, případně zveřejněn v místním Zpravodaji. Děje se tak zpravidla v měsíci květnu. Mateřská škola je jednotřídní, děti jsou přijímány ve věku od tří do sedmi let. Při větším počtu zájemců o zápis dostávají přednost děti předškolního věku. Přijímáme děti od nejstarších po nemladší. Provozní doba je od 6,30 hod. do hod. Děti se scházejí od 6.30 do 8.15 hod., poté se MŠ z bezpečnostních důvodů zamyká. Po předchozí domluvě lze dítě přivést v jinou dobu, nejpozději však do 9.45hod,kdy děti odcházejí na vycházku. Pro pedagogickou činnost je tvořen ŠVP, TVP (obě učitelky společně), a týdenní příprava zaměstnání. Tyto plány vycházejí z RVP, metodik KAFOMET a Barevné kamínky i dalších materiálů určených pedagogům předškolní výchovy. Denní režim pro děti 3 7 let 6,30 9,30: scházení dětí, spontánní činnosti a řízené činnosti,pohybové aktivity, didakticky cílené činnosti s dětmi 8, : hygiena,svačina : příprava na pobyt venku,pobyt venku : hygiena, oběd ,00: odpolední odpočinek,klidové aktivity 14, : hygiena,svačina :zájmové a individuální didaktické činnosti Denní řád jednotřídky je dostatečně pružný a umožňuje reagovat na individuální možnosti dětí, na jejich aktuální potřeby. Vytváříme dětem podmínky pro individuální, skupinové i frontální činnosti. Děti mají možnost účastnit se společných činností v různě velkých skupinách, ale také uchýlit se do klidného koutku a neúčastnit se. Veškeré aktivity jsou organizovány tak, aby byly děti podněcovány k vlastní aktivitě a experimentování, mají možnost pracovat svým tempem.

6 2.3. Věcné podmínky Prostory mateřské školy odpovídají kapacitě čtyřiadvaceti dětí. Výjimka byla povolena na počet 28. Dětský nábytek, tělocvičné nářadí, zdravotně hygienické zařízení i vybavení pro odpočinek dětí jsou antropometricky přizpůsobeny a odpovídají počtu dětí. Jsou estetické, zdravotně nezávadné a bezpečné. Třída je vybavena hračkami, pomůckami a materiály odpovídajícími počtu dětí a jejich věku. Všechny jsou průběžně obnovovány a doplňovány. Většinou jsou umístěny tak, aby je děti dobře viděly a mohly si je samostatně brát a uklízet. Prostředí naší mateřské školky je vyzdobeno dětskými výtvory a upraveno tak, aby dětské práce mohli sledovat rodiče. Neustále jsou na chodbách měněný fotoreportáže z dění v MŠ. Okolo mateřské školy je školní zahrada, jejíž herní prvky vyhovují všem požadavkům bezpečnostních a hygienických norem. Pohybové aktivity: vzhledem k daným podmínkám se snažíme o maximální podporu tělovýchovné chvilky i s pohybovými hrami a tanečky/každý den/ pohybové hry, cvičení, relaxace /1-3x týdně/ pohyb dětí v přírodě, na zahradě každý den cvičení v tělocvičně maximum pohybu v přírodě v zimě sezonní činnosti v létě otužování na zahradě kurz plavání Pobyt venku: Využívání školní zahrady je maximální. Pobyt venku je přizpůsoben okamžité kvalitě ovzduší. O zeleň se stará jedna z maminek /smluvně/ a zaměstnanci MŠ dle vzájemné dohody. Výměna písku 1x ročně. Délka pobytu: dopoledne 9, hodin, odpoledne dle počasí Pobyt venku využíváme především k rozvoji pohybových schopností a dovedností dětí, ale též k rozvoji jejich poznání. Odpočinek a spánek: V denním programuje je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí. Děti k spánku nenutíme. Pro děti s nižší potřebou spánku využíváme relaxaci s nabídkou klidného programu. Pro odpočinek máme samostatnou ložnici. Výměna prádla:

7 lůžkoviny 1x měsíčně ručníky 1x týdne pyžama 1x týdně Stravování Dětem je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava odpovídající daným předpisům a mezi jednotlivými pokrmy jsou dodržovány vhodné intervaly. Děti do jídla nenutíme. Pitný režim: Pití připravuje kuchařka MŠ a děti je mají ve třídě k dispozici (čaj, džus, vodu). Každé dítě má svůj označený hrneček a děti si mohou nalévat sami, nebo požádat učitelku. V létě máme pitný režim i venku Spolupráce s rodiči Sdružení rodičů a přátel mateřské školy funguje dobře. Našim cílem je maximální otevřenost a spolupráce. Schůzky s rodiči pořádáme pravidelně. Učitelky jsou s rodiči v pravidelném každodenním kontaktu při scházení dětí, odvádění domů a dle zájmu poskytují informace o dění ve třídě a o pokrocích dítěte v jednotlivých činnostech. Domlouvají se s nimi na společném postupu při výchově a vzdělávání. Sledují konkrétní potřeby jednotlivých dětí rodin a snaží se jim porozumět a vyhovět. Informují se vzájemně o zdravotním stavu dětí. Učitelky mají právo upozornit rodiče na nemocné dítě a zajistit tak jeho léčení doma - vzájemná ohleduplnost a obrana proti šíření nákazy. O akcích jsou rodiče informováni jak na nástěnce v MŠ, tak i na internetových stránkách školy Psychosociální podmínky Maximálně se snažíme o vytvoření takového prostředí, aby se u nás cítili děti i dospělí dobře, spokojeně a bezpečně. K nově příchozímu dítěti přistupujeme citlivě a snažíme se přizpůsobit jeho potřebám. Adaptace na nové prostředí probíhá postupně ve spolupráci s rodiči. Jde nám především o klidné, přirozené a citlivé jednání, kdy děti nejsou neúměrně přetěžovány a stresovány. Pedagogický styl počítá s aktivní spoluúčastí a samostatným rozhodováním dítěte. Základem je vstřícná a empatická komunikace. Jakýkoliv samostatný pokus dítěte je podporován a dostatečně pochválen. Záleží nám na vzájemné toleranci, důvěře, ohleduplnosti a spolehlivosti. Vzhledem k prevenci sociálně patologických jevů a šikany, se snažíme věnovat pozornost neformálním vztahům dětí ve třídě a jejich ovlivňování prosociálním směrem.

8 Vyvažujeme volnost a osobní svobodu dítěte s nezbytnou mírou omezení, vyplývající z nutnosti dodržovat v naší mateřské škole potřebný řád. Cílem pro nás zůstává stále přání, aby se školka stala pro děti místem plným kamarádů a místem, kam budou chodit rády Personální a pedagogické zajištění Obě učitelky v naší mateřské škole mají pedagogickou způsobilost. Vedení školy nám vytváří vhodné podmínky pro další profesní růst a systematické vzdělávání. Pedagogická služba je stanovena tak, aby byla dětem zajištěna optimální vzdělávací a výchovná péče. Snažíme se pracovat v souladu s pedagogickými a metodickými zásadami zajišťujícími rozvoj výchovy a vzdělání předškolních dětí. Ve spolupráci s příslušnými odborníky (logoped, speciální pedagog, poradenský psycholog) nabízíme rodičům pomoc v péči o děti se zvláštními vzdělávacími potřebami. Pracovní tým je v posledních letech stabilní a stmelený. Chráníme soukromí rodiny a zachováváme patřičnou mlčenlivost o jejich vnitřních záležitostech. DESATERO NAŠÍ ŠKOLKY 1. Učím se zásadám společenského chování - "Zdravím a hezky se usměju", "Už umím poprosit a poděkovat". 2. Učím se být samostatný - "Zadané úkoly se snažím zvládat sám, pokud to nejde požádám o pomoc". 3. Učím se pořádku - "Udržuji pořádek ve svých věcech a hračkách". 4. Učím se být čistý a pěkně upravený, nosím u sebe kapesník. 5. Neběhám zbrkle po třídě a v šatně, abych neublížil sobě či kamarádovi. 6.Nepřekřikuji druhé a neskáču nikomu do řeči. Rámus nám kazí pohodu ve třídě. 7. Neubližuji kamarádovi ani hračkám, neberu si nic, co mi nepatří. 8. Nepoužívám škaredá slova, nemluvím vulgárně - "Jsme slušné děti". 9. Poslouchám přání rodičů a paní učitelky, i oni vyslechnou má přání. 10. Každý den cvičím a zpívám pro radost.

9 3. Vzdělávací obsah: Základní obsah předškolního vzdělávání v naší mateřské škole byl stanoven tak, aby navazoval na současné trendy ve vzdělání, odpovídal základním cílům a přitom respektoval věk, předpoklady a zkušenosti dítěte. Reagujeme na jeho zájmy a zároveň se snažíme přizpůsobit prostředí školky jeho přirozeným potřebám. Jednotlivé oblasti vzdělání reflektují vývoj dítěte, jeho přirozený život, zrání i učení. Jsou rozlišeny na základě vztahů, které si dítě postupně vytváří k sobě samému, k druhým lidem i k okolnímu světu. Základní interakční oblasti: 1. Dítě a jeho tělo oblast biologická 2. Dítě a jeho psychika oblast psychologická 3. Dítě a ten druhý oblast interpersonální 4. Dítě a společnost oblast sociálně-kulturní 5. Dítě a svět oblast environmentální Tyto oblasti vzdělávání jsou vzájemně propojeny a ovlivňují se. Obsah jednotlivých oblastí se prolíná, prostupuje, vzájemně se podmiňuje a doplňuje. V rámcovém programu pro předškolní vzdělávání je uvedeno co nám každá oblast jasně definuje - vzdělávací cíle, očekávané kompetence dítěte, rizika ohrožující úspěch vzdělávacích záměrů i hlavní činnosti a příležitosti, které dětem nabízíme, vytváříme a umožňujeme.

10 3.1. Hlavní téma naší mateřské školy: Žijeme v Podkrkonoší - podhůří Jestřebích hor, tak si zde své dětství užijme Vycházíme z přesvědčení, že dítě poznává svět kolem sebe zejména konkrétním prožitkem a své první zkušenosti a znalosti čerpá ze svého bezprostředního okolí. Při sestavování školního plánu uplatňujeme postupy a formy metod, které umožňují dětem učit se aktivně, na základě prožitků, v interakci a kooperaci s ostatními, kriticky myslet a samostatně vystupovat. Uplatňujeme řešení problémů praktickou činností a experimentováním. Je to dokument, který upravujeme při potřebě doplnit, obohatit nebo změnit naplánované tématické celky v souladu se životem školky.

11 3.2. Myšlenková mapa pro ŠVP Integrované bloky s tématy: 1. integrovaný blok: Něco nového začíná - září, říjen a) Já a moji noví kamarádi Mám nové kamarády Podzimní plody Hrajeme si se skřítky b) Návštěva u Krakonoše Lesní tajemství Podzime, podzime Když padá listí 2. integrovaný blok: Co přinesl podzim - listopad, prosinec c) Co umí vítr a déšť Foukej, foukej... Moje, tělo, tvoje tělo Podzimní paleta d) Advent Už Martin na bílém koni Barborka a Mikuláš nadělují Těšíme se na Vánoce 3. integrovaný blok: Poznáváme svět - leden, únor e) Zimní radovánky Bude zima, bude mráz Já, ty, on Radovánky na sněhu

12 f) Čas pohádek Masopustní rej Z pohádky do pohádky Putování s Kryšpínem 4. integrovaný blok: Jak se rodí jaro - březen, duben g) Vítání jara Když jaro zaťuká Duhová kulička Travička zelená h) Živá příroda Velikonoce, svátky jara Mláďata na jaře Voda, voděnka 5. integrovaný blok: Radujeme se s rodinou - květen, červen ch) Když všechno kvete Máme se rádi Svět zvířat Na zahrádce, na poli i) Hurá, prázdniny Čas her a radosti Cestou, necestou Co já všechno dovedu Hlavní cíl výchovného působení: Rozvíjet intelektové a praktické dovednosti dítěte, prohlubovat jeho poznání, obohacovat jeho praktické zkušenosti a toto vše umět použít. Toho všeho dosahovat v míře odpovídající individuálním potřebám a možnostem dítěte.

13 1. Integrovaný blok: Něco nového začíná Dílčí cíle: Rozvoj pohybových schopností v oblasti hrubé a jemné motoriky Koordinace a rozsah pohybu, ovládání pohybového aparátu Rozvoj řečových schopností - vnímání, naslouchání, vyjadřování Rozvoj komunikativních dovedností Posilování přirozeného poznávání, zvídavosti Získávání relativní citové samostatnosti Seznamování se s pravidly chování ve vztahu k druhému Rozvoj schopnosti žít ve společnosti ostatních lidí (vnímat a přijímat základní hodnoty v tomto společenství) Seznamování s místem a prostředím, ve kterém dítě žije a vytváření pozitivního vztahu k němu Vzdělávací nabídka: Pohybové činnosti - chůze, běh, poskoky, změny poloh a pohybů těla - na místě, vycházky, pohybové hry. Manipulace s předměty, pomůckami a jejich praktické použití. Konstruktivní a grafické činnosti. Jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti - hygiena, oblékání, úklid, stolování. Recitace, dramatizace, zpěv. Individuální a skupinová konverzace. Spontánní hra. Pozorování okolní přírody, orientace v blízkém okolí - MŠ, obec, vycházky. Činnosti zajišťující spokojenost a radost. Společenské hry, společné aktivity nejrůznějšího zaměření. Aktivity vhodné pro přirozenou adaptaci dítěte v MŠ Poučení o možných nebezpečných situacích a jak se před nimi chránit, využití obrazového materiálu i praktických ukázek. Hry a praktické úkony procvičující orientaci v prostoru

14 Očekávané výstupy: Správné držení těla. Zvládnout jednoduchou obsluhu a pracovní úkony, udržovat pořádek, úklid hraček. Zvládnout jemnou motoriku - zacházení s pomůckami, grafickým a výtvarným materiálem. Správně výslovnost. Umět pojmenovat většinu toho, co dítě obklopuje. Domluvit se, vést rozhovor. Záměrně pozorovat, všímat si změn. Naučit se nazpaměť krátké texty. Odloučit se na krátkou dobu od rodičů, být aktivní Prožívat radost ze zvládnutého. Spolupracovat s ostatními. Pochopit, že každý má ve společnosti svou roli. Orientovat se bezpečně ve známém prostředí Zvládat běžné činnosti a požadavky na dítě kladené 2. Integrovaný blok: Co přinesl podzim Dílčí cíle: Uvědomění si vlastního těla. Osvojení si poznatků o těle a jeho zdraví, o pohybových činnostech a jejich kvalitě Rozvoj řečových schopností a jazykových dovedností - vnímání, naslouchání, porozumění, výslovnost, mluvní projev, vyjadřování. Rozvoj tvořivosti (tvořivé myšlení, řešení problémů, sebevyjádření). Rozvoj a kultivace představivosti a fantazie. Poznání sebe sama - získání sebevědomí, sebedůvěry. Osvojení si elementárních poznatků, schopností a dovedností pro navazování a rozvíjení vztahů dítěte k druhým lidem. Rozvoj schopností žít ve společenství ostatních lidí.

15 Vzdělávací nabídka: Zdravotně zaměřené činnosti - protahovací, dechové, relaxační cvičení Hudební a hudebně pohybové činnosti. Činnosti zaměřené k poznávání lidského těla a jeho částí Hry se slovy, slovní hádanky. Prohlížení a "čtení" knížek. Hry a činnosti podle vlastní fantazie. Recitace, dramatizace, zpěv. Konkrétní operace s materiálem (třídění, přiřazování, uspřádání podle kritérií, odhad, porovnání apod.). Volné hry a experimenty s materiály a předměty. Smyslové hry, nejrůznější činnosti zaměřené na rozvoj a cvičení postřehu a vnímání. Námětové hry a činnosti. Spontánní hra. Činnosti přiměřené silám a schopnostem dítěte a úkoly s viditelným cílem a výsledkem. Estetické a tvůrčí aktivity (slovesné, výtvarné, hudební, pohybové). Výlety do okolí, do přírody i na kulturní akce Kooperativní činnosti ve dvojicích či ve skupinách. Hry a činnosti, které vedou děti k ohleduplnosti ke druhému. Očekávané výstupy: Vědomě napodobit jednoduchý pohyb podle vzoru a přizpůsobit jej podle pokynu. Pojmenovat části těla, některé orgány. Zvládnout sebeobsluhu, uplatňovat kulturně hygienické návyky. Vést rozhovor. Popsat situaci. Vyjadřovat smysluplně myšlenky, nápady, pocity, mínění. Učit se nová slova a aktivně je používat. Postupovat a učit se podle pokynů a instrukcí. Vnímat, že je zajímavé a přínosné dozvídat se nové věci. Uvědomovat si svou samostatnost, zaujímat vlastní názory a postoje, vyjadřovat je. Uvědomovat si své možnosti, limity (silná a slabá stránka).

16 Porozumět běžným projevům vyjádření emocí a nálad. Spolupracovat s ostatními. Začlenit se mezi své vrstevníky, respektovat jejich rozdílné vlastnosti, schopnosti, dovednosti. 3. Integrovaný blok: Poznáváme svět Dílčí cíle: Rozvoj a užívání všech smyslů. Rozvoj fyzické a psychické zdatnosti. Koordinace a rozsah pohybu, koordinace ruky a oka. Osvojení si některých poznatků a dovedností, které předcházejí čtení i psaní, rozvoj zájmu o psanou podobu jazyka. Vytváření pozitivního vztahu k intelektuálním činnostem, podpora a rozvoj zájmu o učení. Rozvoj schopnosti sebeovládání. Vytváření prosociálních postojů (tolerance, respekt, přizpůsobivost). Seznamování se světem lidí, kultury a umění, vytváření povědomí o ostatních kulturách a národnostech. Rozvoj úcty k životu ve všech jejich formách. Vzdělávací nabídka: Pohybové činnosti - základní gymnastika, sezónní činnosti, míčové hry. Smyslové a psychomotorické hry. Konstruktivní a grafické činnosti. Poslech čtených či vyprávěných pohádek a příběhů, sledování filmových a divadelních představení. Samostatný slovní projev na určité téma. Přednes, dramatizace, zpěv. Spontánní hra, volné hry a experimenty s materiálem a předměty. Motivovaná manipulace s předměty, zkoumání jejích vlastností. Námětové hry a činnosti. Činnosti zasvěcující dítě do časových pojmů a vztahů souvisejících s denním řádem, běžnými proměnami. Společenské hry, společné aktivity nejrůznějšího zaměření.

17 Různorodé společné hry a skupinové aktivity - např. výtvarné projekty umožňující dětem spolupodílet se na jejich průběhu i výsledcích. Smysluplné činnosti přispívající k péči o životní prostředí. Očekávané výstupy: Ovládat koordinaci ruky a oka. Zvládat jemnou motoriku - zacházení s grafickým a výtvarným materiálem (tužky, barvy, nůžky, papír, modelovací hmota, zacházení s jednoduchými hudebními nástroji apod.). Zvládat běžné způsoby pohybu v různém prostředí. Naučit se zpaměti krátké texty (reprodukovat říkanky, písničky, zvládnout jednoduchou dramatickou úlohu). Sledovat a vyprávět příběh, pohádku. Vědomě využívat všech smyslů, záměrně pozorovat, všímat si nového, změněného, chybějícího. Vyjadřovat svou představivost a fantazii v tvořivých činnostech. Vyvinout volní úsilí, soustředit se na činnost a dokončit ji. Spolupracovat s ostatními, respektovat potřeby druhého dítěte. Chovat se zdvořile, přistupovat k ostatním bez předsudků. Porozumět, že změny jsou přirozené a samozřejmé. 4. Integrovaný blok: Jak se rodí jaro Dílčí cíle: Vytváření zdravých životních návyků a postojů jako základu zdravého životního stylu. Osvojení si věku přiměřených praktických dovedností. Rozvoj komunikativních dovedností a kultivovaného projevu. Rozvoj zpřesňování a kultivace smyslového vnímání, rozvoj paměti a pozornosti, rozvoj představivosti a fantazie. Rozvoj poznatků, schopností a dovedností umožňujících pocity a prožitky vyjádřit. Rozvoj kooperativních dovedností. Vytvoření povědomí o mezilidských morálních hodnotách. Rozvoj schopnosti přizpůsobovat se podmínkám vnějšího prostředí i jeho změnám.

18 Vzdělávací nabídka: Příležitosti a činnosti směřující k ochraně zdraví, osobního bezpečí a vytváření zdravých životních návyků. Smyslové a psychomotorické hry. Hudebně pohybové činnosti. Hry a činnosti zaměřené k poznávání a rozlišování zvuků. Recitace, dramatizace, zpěv. Námětové hry a činnosti zaměřené ke cvičení různých forem paměti. Hry nejrůznějšího zaměření podporující tvořivost a fantazii. Řešení myšlenkových i praktických problémů. Činnosti zaměřené k seznamování se s elementárními číselnými a matematickými pojmy. Spontánní hra. Výlety, vycházky do přírody v okolí. Estetické a tvůrčí aktivity. Kooperativní činnosti ve dvojicích, ve skupinách. Běžné každodenní setkávání s pozitivními vzory vztahů a chování. Přirozené i zprostředkované poznávání přírodního okolí, sledování rozmanitostí a změn v přírodě, roční období, rostliny, živočichové. Očekávané výstupy: Rozlišovat, co prospívá zdraví, a co mu škodí. Mít povědomí o významu péče o čistotu a zdraví, povědomí o základech zdravé výživy. Chápat slovní vtip a humor. Sluchově rozlišovat začáteční a koncové slabiky a hlásky ve slovech. Sledovat očima zleva doprava. Chápat základní číselné a matematické pojmy a podle potřeby je prakticky využívat. Vyjadřovat svou představivost a fantazii v tvořivých činnostech. Zorganizovat hru. Spolupracovat s ostatními. Utvořit si vlastní dětskou představu o pravidlech chování a společenských normách. Mít povědomí o významu životního prostředí.

19 5. Integrovaný blok: Radujeme se s rodinou Dílčí cíle: Rozvoj pohybových schopností a zdokonalování v oblasti hrubé a jemné motoriky, ovládání pohybového aparátu a tělesných funkcí. Rozvoj komunikativních dovedností. Osvojení si elementárních poznatků o znakových systémech - abeceda, číslice. Vytváření základů pro práci s informacemi. Rozvoj a kultivace mravního i estetického vnímání, cítění, prožívání. Vytváření prosociálních postojů - tolerance, respekt, přizpůsobivost. Vytvoření základů aktivních postojů ke světu, k životu. Osvojení si poznatků a dovedností potřebných k vykonávání jednoduchých činností. Vzdělávací nabídka: Relaxační a odpočinkové činnosti. Konstruktivní a grafické činnosti. Pohybové a sezónní činnosti. Manipulační činnosti a jednoduché úkony s předměty, nástroji apod. Přednes, zpěv, dramatizace. Grafické napodobování symbolů, tvarů, čísel, písmen. Artikulační, řečové, sluchové a rytmické hry, hry se slovy. Spontánní hra. Činnosti zaměřené na poznávání jednoduchých obrazně znakových systémů (číslice, písmena, značky). Hry na téma rodina, přátelství apod. Dramatické činnosti - předvádění a napodobování různých typů člověka, v různých situacích - mimické vyjádření nálad. Činnosti zaměřené na poznávání sociálního prostředí, v němž dítě žije - rodina. Hry a praktické činnosti uvádějící dítě do světa lidí - jejich občanského života a zaměstnání. Hry a aktivity na téma dopravy - cvičení bezpečného chování v dopravních situacích. Smysluplné činnosti přispívající k péči o životní prostředí a okolní krajinu.

20 Očekávané výstupy: Zacházet s běžnými předměty, pomůckami, nástroji apod. Formulovat otázky, odpovídat, hodnotit slovní výkony, slovně reagovat. Utvořit jednoduchý rým. Poznat některá písmena, číslice, napsané své jméno. Chápat prostorové pojmy (vpravo, vlevo, nahoře, mezi apod.) i časové pojmy. Zachytit a vyjádřit své prožitky různým způsobem. Vnímat přání a potřeby druhého. Pochopit, že každý má ve společnosti svou roli. Vyjadřovat své představy pomocí různých výtvarných dovedností a technik. Pomáhat pečovat o okolní životní prostředí.

21 4. Evaluační systém v mateřské škole Evaluace pro nás znamená průběžné vyhodnocování poskytovaného vzdělávání a jeho výsledků, které slouží pro zkvalitnění činnosti předškolního vzdělávání. Evaluace se uplatňuje při tvorbě ŠVP, ten je pravidelně analyzován a konfrontován s třídním vzdělávacím plánem. Vnitřní evaluace probíhá na úrovni třídy, tu provádí obě učitelky společně, na úrovni Základní školy a Mateřské školy školy ji provádí ředitelka školy, zástupkyně ZŠ pro MŠ a učitelka MŠ. Evaluace a autoevaluace vychází z (metody a postupy): * pozorování a opakované pozorování dětí (sledování a hodnocení jednotlivých pokroků) záznamy v hodnotících listech - záznamy o pozorování dítěte * pozorování herních aktivit dítěte * rozhovorů s dětmi a s rodiči * pedagogických porad * hospitační činnosti ředitelky * analýz a hodnocení třídní i individuální dokumentace * analýz ŠVP a podmínek školy a) Evaluace a hodnocení na úrovni Školního vzdělávacího programu JEDNOU ročně * naplňování cílů a záměrů ŠVP * kvalita podmínek vzdělávání (předpoklady, okolnosti, situace) * způsob zpracování a realizace vzdělávacího obsahu, obsahová a formální kvalita tématických celků * propojenost a soulad s RVP PV * otevřenost ŠVP rozvoj školy, zkvalitňování vzdělávání * hospitační činnost ředitelky, zástupkyně ZŠ pro MŠ * průběh vzdělávání - pedagogický styl (metody a formy práce, metodické a diagnostické postupy) * vzdělávací nabídka (TVP a naplňování, promyšlenost, plánovitost, nabídka činností, naplňování cílů) * výsledky vzdělávání vzdělávací přínos u dětí individuální pokroky Evaulace TVP Zpětná vazba tématických částí - ústní hodnocení po skončení každé tématické části zpětná vazba - průběžně vyhodnocujeme jak zvolené činnosti napomohly naplnění cílů - nejsilnějších zážitků dětí - co děti nejvíce oslovilo, zaujalo - co se ten den naučily nebo dozvěděly nového

22 - jak zvolené činnosti napomohly k naplňování cílů, zda byly pestré nebo jednostranné - co se nepodařilo Diagnostika dítěte - vychází ze znalosti výchozího vývojového stupně dítěte a z očekávaných kompetencí RVP - minimálně 3x do roka zpracováváme a zapisujeme vývoj dítěte v jednotlivých oblastech (záznamové listy) - vedeme dětské portfolio po dobu jeho docházky v MŠ (výtvarné práce, grafomotorické listy, kreslení postavy na začátku a na konci školního roku - sledujeme projevy dětí popisně, empaticky, především pozitivně - sledujeme individuální rozvoj a pokrok dětí v jednotlivých oblastech - sledujeme a konzultujeme s rodiči potřeby dítěte, zájmy Autoevaluace (sebehodnocení vlastní práce učitelky) každý den ústní hodnocení denních činností společně s kolegyní na třídě, jaké jsme použily metody, prostředky, jaká byla komunikace, organizace, odezva u dětí, výsledky práce, plánování dalších postupů - zpětná vazba, kterou poskytuje vnitřní a vnější prostředí MŠ, především děti - plnění povinností, přínos pro školu - vlastní chování, komunikace a interakce vlastní příklad dětem, vstřícnost, reakce na potřeby dětí, práce s hlasem apod. - schopnost týmové práce a spolupráce tvorba TVP, využívání evaluačních procesů, spolupráce s rodiči - hodnocení podmínek výchovně vzdělávací práce Vnější evaluace Za jeden z důležitých evaluačních procesů pro mateřskou školu považujeme hodnocení rodičů a jejich rodinných příslušníků. Rodiče mají právo: - svobodný přístup k informacím, prostory MŠ, webové stránky - variabilně využívat režimu dne (po dohodě) - vstupovat do tříd a účastnit se her a různých akcí školy Zpětná vazba od rodičů: - denní rozhovory při předávání dětí - rozhovory při příležitostných a organizovaných akcích

23 Další podněty vnější evaluace - chování a vzdělávání dětí v základní škole každoroční setkávání pedagogů ZŠ a MŠ - ohlasy po veřejných vystoupeních dětí - zájem rodičů o umístění dětí do mateřské školy - zjištění a hodnocení ČŠI a jiných kontrolních orgánů Využití získaných poznatků a závěrů Získané výsledky vyjádříme formou závěrečné analýzy, ve které sledujeme: cíl evaluace shrnutí poznatků, informací a jejich následný rozbor zjištění příčin nedostatků a hledání cest k jejich odstranění Evaluace podmínek vzdělávání Cílem evaluační činnosti v této oblasti je vyhodnocení podmínek pro průběh vzdělávání ve vztahu k podmínkám RVP PV. Materiální podmínky průběžně, 1xročně zástupkyně ředitele, učitelky, provozní pracovnice Pedagogické porady dle plánu, nejméně 2x ročně Provozní porady dle plánu, 4x ročně Výroční zpráva 1x ročně pro MŠ- zástupkyně ředitelky Vlastní hodnocení školy - ředitelka ZŠ a MŠ Životospráva, Pobyt venku - zajištění pohybu, zajištění odpočinku, podpora zdravého životního stylu. Kontrola učitelky, provozní pracovníci pedagogické a provozní porady dle plánu a průběžně Vlastní hodnocení školy dle plánu 1x ročně ředitelka ZŠ a MŠ Psychosociální podmínky Kvalita prostředí, adaptace dětí, respektování přirozených dětských potřeb, rovnost v postavení dětí, pravidla soužití, komunikace, pedagogický styl, podpora sociálního cítění, vytváření vzájemných pozitivních vztahů průběžně učitelky Hospitace dle plánu 2x ročně zástupkyně ředitele, ředitelka ZŠ a MŠ Organizace života dětí, organizace vzdělávacího procesu Pedagogické porady dle plánu - učitelky Řízení MŠ - Styl řídící práce, podpora týmové spolupráce, motivace zaměstnanců, rozdělení kompetencí a odpovědností - Vlastní hodnocení školy - 1 x ročně ředitelka ZŠ Materiální podmínky Kvalita zařízení a vybavení MŠ, kvantita vybavení a spotřebního materiálu, využitelnost, dostupnost Pozorování Pedagogické porady Výroční zpráva Vlastní hodnocení školy Průběžně Dle plánu

24 1x ročně Zástupkyně ředitele, učitelky, provozní pracovnice Životospráva Kvalita stravy a kultura stolování, denní režim, pobyt venku, zajištění pohybu, zajištění odpočinku, podpora zdravého životního stylu Pedagog. a provozní porady -dle plánu 1x ročně -učitelky, provozní pracovníci Psychosociální podmínky Kvalita prostředí, adaptace dětí, respektování přirozených dětských potřeb, Rovnost v postavení dětí, pravidla soužití, komunikace, pedagogický styl, podpora sociálního cítění, vytváření vzájemných pozitivních vztahů Hospitace dle plánu 2x ročně ředitelka, zástupkyně ředitelky Organizace života dětí, organizace vzdělávacího procesu Pedagogické porady Vlastní hodnocení školy Dle plánu 1x ročně Zástupkyně ředitele, učitelky, provozní pracovnice Řízení MŠ - Styl řídící práce, podpora týmové spolupráce, motivace zaměstnanců, rozdělení kompetencí a odpovědností Vlastní hodnocení školy 1 x ročně Zástupkyně ředitele Přílohy: Školní řád vyvěšen na viditelném místě v MŠ a na webu školy, Roční plán rozpracovány organizační podrobnosti daného školního roku. TVP otevřené pracovní plány učitelek, v souladu se ŠVP. Vycházejí z charakteristiky třídy, reagují na vzniklé situace a dotvářejí se postupně.

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Č.j. MŠ 479/2015 HO ŠVP příloha č.2. Mateřská škola Studénka. Odloučené pracoviště Butovická 106. Telefon: 552 302 759. Email: ms.butovicka@seznam.

Č.j. MŠ 479/2015 HO ŠVP příloha č.2. Mateřská škola Studénka. Odloučené pracoviště Butovická 106. Telefon: 552 302 759. Email: ms.butovicka@seznam. Mateřská škola Studénka Odloučené pracoviště Butovická 106 Telefon: 552 302 759 Email: ms.butovicka@seznam.cz Školní vzdělávací program Pro předškolní vzdělávání ZE ŠKOLKY DO SVĚTA Školní vzdělávací program

Více

Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou.

Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou. Školní vzdělávací program Mateřská škola Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou. Zpracovala: Anna Klbíková Obsah Identifikační údaje o mateřské škole Prezentace mateřské školy Podmínky pro vzdělávání Organizace

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS nejhezčí je dětský smích Mateřská škola Nademlejnská, s.r.o. Nademlejnská 1096/9, 190 00 Praha 9 V souladu s rámcovým vzdělávacím

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Holubice TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Koťátka Motto: DĚTI JSOU ŽIVÉ KVĚTY ZEMĚ Holubice, září 2015 Zpracoval kolektiv MŠ OBSAH TŘÍDNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: 1. CHARAKTERISTIKA PROGRAMU A

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Č.J. 193 451 / 2015 / ZSHM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA HORNÍ MOŠTĚNICE ,, Školka plná pohody aneb Rok v MŠ 1. Identifikační údaje o mateřské škole Název: Základní

Více

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy Školní vzdělávací program přípravné třídy,,trojka Školní vzdělávací program základní školy Antonína Baráka v Lovosicích, Sady pionýrů 361/4, Lovosice 410 02 Podrobné rozpracování jednotlivých témat výuky

Více

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání vypracovaný podle RVP PV Platnost: 1. 9. 2010 do 31. 8. 2013 Obsah: 1. Identifikační údaje o mateřské škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání

Více

PLÁN VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ TYKADLÁČKŮV ROK Dětská skupina Tykadýlko Platnost programu: 1. 6. 2016 1. 6. 2017

PLÁN VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ TYKADLÁČKŮV ROK Dětská skupina Tykadýlko Platnost programu: 1. 6. 2016 1. 6. 2017 1 PLÁN VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ TYKADLÁČKŮV ROK Dětská skupina Tykadýlko Platnost programu: 1. 6. 2016 1. 6. 2017 1. Obecná charakteristika dětské skupiny Tykadýlko Dětská skupina má zázemí v budově Centra

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Svět kolem nás Motto: Co slyšíš, zapomeneš; co vidíš, pamatuješ si; co prožiješ, tomu rozumíš. Čínské přísloví CHARAKTERISTIKA: Školní vzdělávací program Svět kolem nás klade

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

ŠVP PV. Mateřská škola

ŠVP PV. Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Chocerady 267 Č. j. 1382/2005 ŠVP PV Mateřská škola Datum: 26. 10. 2005 Aktualizace: 1. 9. 2015 Hana Chlumská zástupkyně ředitelky školy pro MŠ Mgr. Romana Kolářová ředitelka

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

Mateřská škola Štramberk. Bařiny 700

Mateřská škola Štramberk. Bařiny 700 Mateřská škola Štramberk Bařiny 700 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání CESTOU POZNÁNÍ Projednáno a schváleno na pedagogické poradě 28. 8. 2015. OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. OBECNÁ

Více

Plán byl projednán a schválen na pedagogické radě dne 29. 8. 2013. - Věra Páleníková /školnice, výdej stravy/

Plán byl projednán a schválen na pedagogické radě dne 29. 8. 2013. - Věra Páleníková /školnice, výdej stravy/ Roční plán školy Mateřská škola Raková u Konice na školní rok 2013 Plán byl projednán a schválen na pedagogické radě dne 29. 8. 2013 Zpracovala Jana Voglová, ředitelka školy Charakteristika školy Mateřská

Více

BAREVNÁ ŠKOLKA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA RYNHOLEC

BAREVNÁ ŠKOLKA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA RYNHOLEC BAREVNÁ ŠKOLKA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA RYNHOLEC OBSAH: 1. Identifikační údaje o MŠ 2. Obecná charakteristika školy 3. Podmínky ke vzdělávání 4. Organizace vzdělávání 5. Charakteristika

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Třídní vzdělávací program Platnost: 1.9.2015-31.8.2018 Vypracovala: Jarmila Karnovská Bc. Anna Žemlová OBSAH 1 Představení školy... 3 2 Charakteristika

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřské školy Bohuňovice ,, ŠŤASTNÝ ŽIVOT DĚTÍ ZŠ A MŠ BOHUŇOVICE

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřské školy Bohuňovice ,, ŠŤASTNÝ ŽIVOT DĚTÍ ZŠ A MŠ BOHUŇOVICE ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUŇOVICE Pod Lipami 210, 78314 Bohuňovice Č E S K Á R E P U B L I K A Telefon / Fax: +420 585 389 343, +420 585 389 941 email: zsbohun@bohunovice.cz Školní vzdělávací

Více

POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU

POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU POZNÁVÁME SVĚT S MAŠINKOU Školní vzdělávací program Mateřská škola Strančice Zpracoval pedagogický kolektiv Mateřské školy Strančice Revidovaná verze č.j. MŠS-242/2015 projednána na pedagogické poradě

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát. Mateřská škola Votice. Sadová 565, 259 01 Votice. Identifikátor školy: 600 041 794

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát. Mateřská škola Votice. Sadová 565, 259 01 Votice. Identifikátor školy: 600 041 794 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Votice Sadová 565, 259 01 Votice Identifikátor školy: 600 041 794 Termín konání inspekce: 1. a 2. prosinec 2004 Čj.: Signatura:

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Louny, Kpt. Nálepky 2309. Kpt. Nálepky 2309, 440 01 Louny. Identifikátor školy: 600 082 598

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Louny, Kpt. Nálepky 2309. Kpt. Nálepky 2309, 440 01 Louny. Identifikátor školy: 600 082 598 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Louny, Kpt. Nálepky 2309 Kpt. Nálepky 2309, 440 01 Louny Identifikátor školy: 600 082 598 Termín konání inspekce: 30. listopadu,

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Soukromá střední a základní škola (1.KŠPA) Praha s.r.o. Pernerova 383/29 186 00 Praha 8 - Karlín Školní vzdělávací program pro Školní družinu Zpracoval: kolektiv pedagogických pracovníků Soukromé střední

Více

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA I. Charakteristika školní družiny Školní družina slouží k výchově, vzdělávání, přípravě

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY VESELÁ ŠKOLKA Razítko a podpis ředitele:

Více

Poznáváme svět přírody

Poznáváme svět přírody Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Družstevní čtvrť 3149 695 03 Hodonín IČO 65766628 e-mail: mshod.druzstevni@centrum.cz webové stránky: www.mspestrokvitek.cz Poznáváme

Více

Základní škola a Mateřská škola Štramberk, Zauličí 185 tel. 556 812 692 e-mail:mszaulici@stramberk.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

Základní škola a Mateřská škola Štramberk, Zauličí 185 tel. 556 812 692 e-mail:mszaulici@stramberk.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní škola a Mateřská škola Štramberk, Zauličí 185 tel. 556 812 692 e-mail:mszaulici@stramberk.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1 Platnost od 1. 9. 2012 OBSAH: 1. Identifikační údaje o mateřské škole 2.

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín Česká republika Česká školní inspekce Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Dobkovice, okres Děčín 407 03 Dobkovice 83 Identifikátor školy: 600 076 121 Termín konání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY DLE RVP PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY DLE RVP PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Základní škola Jeseník,Fučíkova312 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY DLE RVP PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Připravujeme se na školu. Zpracovala : Alena Rapčanová Příloha ŠVP ZŠ Jeseník,Fučíkova

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2. Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná. Identifikátor školy: 600 076 261

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2. Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná. Identifikátor školy: 600 076 261 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná Identifikátor školy: 600 076 261 Termín konání inspekce: 9.

Více

Cestou necestou. ..zeměkoule, jak jsi hezká, tady cesta, tady stezka.. *)

Cestou necestou. ..zeměkoule, jak jsi hezká, tady cesta, tady stezka.. *) MŠ Studánka u sv. Jakuba, Manželů Burdychových 245, 549 41 Červený Kostelec, IČO: 03 660 265 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Č.j.: MŠS49/2015 Platný od: 1. 9. 2015 Cestou necestou..zeměkoule,

Více

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou Účinnost a platnost od 1.9.2015 Vypracovala: Bc. Renata Šibravová Mateřská škola Veltruská, Veltruská 560, Praha 9, 190 00 1 Angličtina hrou metodou Wattsenglish Seznámení

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov Česká republika Česká školní inspekce Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Mukařov U Zelené cesty 200, 251 62 Mukařov Identifikátor školy: 600 051 790 Termín konání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SLUNÍČKO. Projednán na pedagogické poradě dne 28.8.2014 od 1.9.2014 do další aktualizace.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SLUNÍČKO. Projednán na pedagogické poradě dne 28.8.2014 od 1.9.2014 do další aktualizace. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SLUNÍČKO Projednán na pedagogické poradě dne 28.8.2014 od 1.9.2014 do další aktualizace. Platnost 1 MATEŘSKÁ ŠKOLA SLUNÍČKO MOTTO: Děti jsou sluncem

Více

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem Signatura: vf3as103 Okresní pracoviště Chomutov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Mateřská škola Louny,

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích

Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích č. j. 105/2015 Vypracovala: Lada Kumherová 1. I. Identifikační údaje Základní škola a Mateřská škola Rosovice

Více

Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963

Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963 Fakultní základní škola a mateřská škola Barrandov II při PedF UK Praha 152 00 Praha 5 Hlubočepy, V Remízku 7/919, pracoviště Peškova 963 Putování za duhou Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. 12. mateřská škola. Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01. Identifikátor školy: 600 054 110

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. 12. mateřská škola. Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01. Identifikátor školy: 600 054 110 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA 12. mateřská škola Jungmannova 91, Příbram III., PSČ 261 01 Identifikátor školy: 600 054 110 Termín konání inspekce: 3. a 6. květen 2004 Čj.:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Drobovice 76. Drobovice 76, 286 01 Čáslav. Identifikátor školy: 600 045 714

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Drobovice 76. Drobovice 76, 286 01 Čáslav. Identifikátor školy: 600 045 714 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Drobovice 76 Drobovice 76, 286 01 Čáslav Identifikátor školy: 600 045 714 Termín konání inspekce: 8. a 9. září 2004 Čj.: Signatura:

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1039/14-S

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1039/14-S INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1039/14-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby IČO 24 255 378 Soukromá Základní škola a Mateřská škola B-English s. r. o. Na Příkopě 11/8,

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Dasný, okres České Budějovice

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Dasný, okres České Budějovice Česká republika Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Dasný, okres České Budějovice Dasný 38, 373 41 Hluboká nad Vltavou Identifikátor školy:

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Mateřská škola ul. Dlouhá 35 a odloučené pracoviště MŠ Fr. Ondříčka 26 České Budějovice Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání (Dle zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním,

Více

Roční plán pro školní rok 2015-2016

Roční plán pro školní rok 2015-2016 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2015-2016 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ŠMERALOVA 10 ŠKOLSKÁ PRÁVNICKÁ OSOBA

MATEŘSKÁ ŠKOLA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ŠMERALOVA 10 ŠKOLSKÁ PRÁVNICKÁ OSOBA MATEŘSKÁ ŠKOLA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ŠMERALOVA 10 ŠKOLSKÁ PRÁVNICKÁ OSOBA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ (platnost od února 2012) JÁ A MOJE ZNAČKA TY A TVOJE ZNAČKA - OBRÁZKOVÝ

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 Signatura: bf6as111 Okresní pracoviště Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: 46. mateřská škola Ústí nad Labem, Vinařská

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu. Každý po svém, ale spolu. Motivační název ŠVP ŠD:

Školní vzdělávací program pro školní družinu. Každý po svém, ale spolu. Motivační název ŠVP ŠD: Školní vzdělávací program pro školní družinu Motivační název ŠVP ŠD: Každý po svém, ale spolu Předkladatel Adresa školy Základní škola a Mateřská škola, Vysoké Veselí, okres Jičín ZŠ a MŠ Vysoké Veselí,

Více

Školní výchovně vzdělávací program pro výchovu a vzdělávání v zařízení pro výkon ústavní výchovy VÚ Dřevohostice RESOCIALIZACE

Školní výchovně vzdělávací program pro výchovu a vzdělávání v zařízení pro výkon ústavní výchovy VÚ Dřevohostice RESOCIALIZACE Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola a střední škola Dřevohostice, Novosady 248, 751 14 Dřevohostice, tel/fax.581711022, 581711307 (Dále jen Zařízení) e-mail: reditel@vumdrevohostice.cz

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIB-103/15-B. Mateřská škola, Brno, Kamenáčky 28. Kamenáčky 28/3838, 636 00 Brno

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIB-103/15-B. Mateřská škola, Brno, Kamenáčky 28. Kamenáčky 28/3838, 636 00 Brno Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIB-103/15-B Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby IČO 60555220 Identifikátor 600106799 Právní

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Krhanice, okres Benešov. U školy 150, 257 42 Krhanice. Identifikátor školy: 600 041 573

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Krhanice, okres Benešov. U školy 150, 257 42 Krhanice. Identifikátor školy: 600 041 573 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Krhanice, okres Benešov U školy 150, 257 42 Krhanice Identifikátor školy: 600 041 573 Termín konání inspekce: 25. říjen 2004

Více

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIC-482/14-C Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola, Český Krumlov, Za Nádražím 223 Za Nádražím 223, 381 01

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Rotava, okres Sokolov

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Rotava, okres Sokolov ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Rotava, okres Sokolov Sídliště 674, 357 01 Rotava Identifikátor: 600 072 738 Termín konání

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Č. j. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁŠ SVĚT. školní rok: 2013 2014 2014 2015

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Č. j. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁŠ SVĚT. školní rok: 2013 2014 2014 2015 Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Č. j. Odloučené pracoviště Mateřská škola Libáň Na Sídlišti 550, Libáň 507 23 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁŠ SVĚT školní rok:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Motivační název Každé dítě může být úspěšné Cílová věková skupina 3 7 let Příloha školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání Základní školy,

Více

Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO

Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO Provozní řád Mateřské školy Libina, okres Šumperk, PO Dle Zákona č. 258/2000., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. I. Údaje o zařízení Mateřská škola Libina, okres Šumperk

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole ve Tvrdonicích Kostická 98, Tvrdonice 691 53 Školní vzdělávací program pro školní družinu ŠKOLA DO NEPOHODY 1 OBSAH: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika zařízení

Více

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008 Ověřování možnosti spojení činnosti mateřské školy a školní družiny v době před začátkem ranního vyučování a v době před koncem provozu mateřské školy a školní družiny Druhá průběžná zpráva o výsledku

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Albrechtice, okres Ústí nad Orlicí. Albrechtice 131, 563 01 Lanškroun. Identifikátor školy: 600 103 358

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Albrechtice, okres Ústí nad Orlicí. Albrechtice 131, 563 01 Lanškroun. Identifikátor školy: 600 103 358 Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Albrechtice, okres Ústí nad Orlicí Albrechtice 131, 563 01 Lanškroun Identifikátor školy: 600 103 358 Termín konání inspekce:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2012/2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2012/2013 Škola Kavčí hory Mateřská škola, Základní škola a Střední odborná škola služeb Praha 4, K Sídlišti 840 VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2012/2013 Zpráva obsahuje část: Mateřská škola V Praze dne 18. 9. 2013

Více

ROSTE ZE MNE OSOBNOST

ROSTE ZE MNE OSOBNOST Motto: Na dobrém počátku všechno závisí J.A.Komenský ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY BRNO, VÍDEŇSKÁ 39a, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ROSTE ZE MNE OSOBNOST Na období září 2015

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1119/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČ 75034492 Identifikátor 600041875 Právní forma Zastoupená Zřizovatel

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-961/12-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Mateřská škola Cerekvice nad Loučnou, okres Svitavy

Více

Roční plán pro školní rok 2013-2014

Roční plán pro školní rok 2013-2014 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2013-2014 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIT-573/14-T. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIT-573/14-T. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIT-573/14-T Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČO 62352768 Identifikátor 107 620 146 Právní forma Zastoupená Zřizovatel

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny 1 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Základní a mateřská škola Tršice, okres Olomouc, příspěvková organizace Adresa školy: Tršice 183, 783 57 Tršice Ředitelka školy:

Více

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 Signatura: bc2as103 Okresní pracoviště Kutná Hora INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PROJEDNÁNO NA PEDAGOGICKÉ RADĚ DNE 29.8.2010 ODBORNÁ LITERATURA: KURIKULUM PODPORY ZDRAVÍ MŠ MANUÁL K PŘÍPRAVĚ ŠVP MŠ /2005 / č.j. 160/10 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dětství je

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25. Hochmanova 25, 628 00 Brno. Identifikátor školy: 600 106 756

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25. Hochmanova 25, 628 00 Brno. Identifikátor školy: 600 106 756 Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25 Hochmanova 25, 628 00 Brno Identifikátor školy: 600 106 756 Termín konání inspekce: 1 3. listopad 2003

Více

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola, Jaroslavice, okres Znojmo Školní 83, 671 28 Jaroslavice, tel.: 515 275 145, 739 651 230 zs.jaroslavice@orgman.cz, www.zsjaroslavice.cz Školní vzdělávací program pro předškolní

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937. Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk. Identifikátor školy: 600 036 448

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937. Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk. Identifikátor školy: 600 036 448 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Pohádka, Praha 4, Imrychova 937 Imrychova 937, 143 00 Praha 4 - Kamýk Identifikátor školy:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace 1. Identifikační údaje Předkladatel: Základní škola: Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Motto: Pojďme si spolu hrát, budeme se smát Týmová práce kolektivu a příjemná atmosféra v naší mateřské škole, přátelský přístup k dětem a rodičům ve

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mcely, okres Nymburk. 289 36 Mcely 51. Identifikátor školy: 600 050 238

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mcely, okres Nymburk. 289 36 Mcely 51. Identifikátor školy: 600 050 238 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Mcely, okres Nymburk 289 36 Mcely 51 Identifikátor školy: 600 050 238 Termín konání inspekce: 14. a 15. duben 2005 Čj: Signatura

Více

Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika

Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium Praha 6, Evropská 33 Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Jméno žáka:

Více

BAREVNÝ SVĚT POHÁDEK

BAREVNÝ SVĚT POHÁDEK ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUPÍKOVICE, OKRES JESENÍK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE BAREVNÝ SVĚT POHÁDEK Platnost ŠVP pro PV od 1. 9. 2011 do 31. 8. 2014

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Mateřská škola Jitřenka, Vyžlovka Mateřská škola podporující zdraví Školní rok 2009/2010 Zpracoval: Miroslava Luxová září 2009 Pro život dítěte má předškolní vzdělávání dalekosáhlý

Více

Školní vzdělávací program ( ŠVP) pro předškolní vzdělávání

Školní vzdělávací program ( ŠVP) pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Ústí nad Orlicí, Na Výsluní 200 Na Výsluní 200 562 01 Ústí nad Orlicí Č.j.132/2012/RE Školní vzdělávací program ( ŠVP) pro předškolní vzdělávání Název programu: BAREVNÝ ROK S VÝSLUŇÁKY Program

Více

Školní vzdělávací program mateřské školy. Valašský rok. Mgr.Lubomír Martinek, ředitel školy. Eva Sucháčková, vedoucí učitelka MŠ

Školní vzdělávací program mateřské školy. Valašský rok. Mgr.Lubomír Martinek, ředitel školy. Eva Sucháčková, vedoucí učitelka MŠ Základní škola a Mateřská škola Vysoké Pole, okres Zlín, příspěvková organizace Školní vzdělávací program mateřské školy Valašský rok Motto: My jsme Valaši, jedna rodina, valašské hory sú naša otčina..

Více

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov Školní vzdělávací program školní družiny Datum Podpis Vydává Schválil

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod ZPĚT K PRAMENŮM

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod ZPĚT K PRAMENŮM Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod ZPĚT K PRAMENŮM Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M P R O P Ř E D Š K O L N Í V Z D Ě L Á V Á N Í Obsah

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Č. j.: 31 / 2014 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Mateřská škola Loučka, okres Zlín, příspěvková organizace S ÚSMĚVEM PROŽÍVEJ KAŽDÝ DEN Platnost aktualizace: Od 1. 9. 2014 Zřizovatel:

Více

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9)

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9) VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN (příloha č. 9) 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace 1. Charakteristika MŠ

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Mateřská škola Suchdol nad Lužnicí

ŠKOLNÍ ŘÁD. Mateřská škola Suchdol nad Lužnicí ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Suchdol nad Lužnicí Školní rok 2011-2012 Obsah: 1. Základní ustanovení 2. Podrobnosti k výkonu práv a povinností všech zúčastněných 3. Provoz a vnitřní režim školy 4. Podmínky

Více

Mateřská škola Troubsko. okres Brno-venkov. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. pod názvem. S tebou mě baví svět

Mateřská škola Troubsko. okres Brno-venkov. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. pod názvem. S tebou mě baví svět Mateřská škola Troubsko okres Brno-venkov Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání pod názvem S tebou mě baví svět Obsah: 1. Identifikační údaje o mateřské škole - název ŠVP pro PV - sídlo školy,

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Obecná charakteristika mateřské školy Mateřská škola je součástí zařízení MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené v Českých Budějovicích. Má 2 oddělení třídu pro

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31 Identifikátor školy: 650 045 811 Termín konání inspekce:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Česká Čermná 158. školní rok 2010/2011. Obsah:

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Česká Čermná 158. školní rok 2010/2011. Obsah: VÝROČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Česká Čermná 158 školní rok 2010/2011 Obsah: - charakteristika školy - územní působnost MŠ - důvody výběru MŠ - demografický vývoj, změny zaznamenané v průběhu školního roku

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23. Okružní 23, 792 01 Bruntál

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Bruntál, Okružní 23. Okružní 23, 792 01 Bruntál Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Bruntál, Okružní 23 Okružní 23, 792 01 Bruntál Identifikátor školy: 600 131 491 Termín konání inspekce: 7. 10. prosinec

Více

ROBINSONI OBJEVUJÍ SVĚT

ROBINSONI OBJEVUJÍ SVĚT Školní vzdělávací program ROBINSONI OBJEVUJÍ SVĚT Mateřská škola logopedická, Ostrava-Poruba, Na Robinsonce 1646, příspěvková organizace Adresa: Na Robinsonce 1646, 708 00 Ostrava-Poruba Tel.: 739 343

Více

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA Čj. ČŠIS-2922/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Mateřská škola Tupadly 152 Sídlo Tupadly 152, 28563 E-mail právnické osoby IČ 75033879 turanska@seznam.cz

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11 Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1 Identifikátor školy:

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace MOTTO: PLNÉ ÚLY, SPOUSTA HER, DO DRUŽINY ZAVÍTEJ! IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o

Více