PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ"

Transkript

1 MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Vydal: Odbor sociálních věcí Datum účinnosti: Podepsal a schválil: Mgr. Ellen Raszková vedoucí odboru sociálních věcí Dne (datum podpisu): Zpracovali: Závazná pro: Mgr. Ellen Raszková Věra Majerová Mgr. Martina Kajzarová Mgr. Jana Klusová Mgr. Kateřina Křehulová Jana Cieslarová, DiS. Pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dětí Vedoucí oddělení odboru sociálních věcí Metodik sociální práce a standardů kvality Ve znění dodatku č. 1 a 2 S účinností od: Datum zrušení: Důvod zrušení/nahrazeno: Projekt CZ.1.04/3.1.03/C Standardizace orgánu sociálně-právní ochrany dětí na Městském úřadě v Třinci je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Strana 1 (celkem 20)

2 Cíl, účel vytvoření: Východiska dle platných norem: Způsob zveřejnění: Originál uložen: Naplnění standardu kvality č. 4a, 4b a 4c - Zákon č. 359/1999, o sociálně-právní ochraně dětí - Vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 17. prosince 2012 č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí - Sociodemografická analýza MPSV z roku Směrnice č. 25/2014 Organizační řád Městského úřadu Třinec Interní dokument OSV Pracovní profily zveřejněny na webových stránkách města Třinec: Odbor sociálních věcí Strana 2 (celkem 20)

3 Obsah Základní ustanovení a vymezení pojmů... 4 Organizační struktura OSPOD... 5 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD... 6 Pracovní profil terénního sociální pracovník...10 Pracovní profil kurátora pro děti a mládež...13 Pracovní profil pracovníka pro náhradní rodinnou péči...16 Oprávnění a povinnosti pracovníků OSPOD...19 Přechodná a závěrečná ustanovení...20 Strana 3 (celkem 20)

4 Článek 1 Základní ustanovení a vymezení pojmů 1.1 Tato metodika upravuje postup při personálním zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí v souladu se standardem kvality č. 4 dle vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 17. prosince 2012 č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Kritérium 7a: Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní profily jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálněprávní ochrany Kritérium 7b: Počet zaměstnanců je přiměřený spádovému obvodu orgánu sociálněprávní ochrany. Při výpočtu přiměřeného počtu zaměstnanců orgánu sociálně-právní ochrany je zohledněno kritérium ovlivňující náročnost výkonu sociálně-právní ochrany dětí ve správním obvodu orgánu sociálně-právní ochrany. Základním výchozím kritériem je nejméně 1 pracovník na 800 dětí (osob do 18 let věku), které jsou hlášeny k trvalému pobytu ve správním obvodu orgánu sociálně-právní ochrany. Do počtu pracovníků se započítává vedoucí pracovník adekvátně svému zapojení do práce s klienty Kritérium 4c: Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci organizační struktury vnitřním předpisem písemně zpracována oprávnění a povinnosti k jednotlivým pracovním pozicím vztahujícím se k výkonu sociálně-právní ochrany, uplatněním specializace zejména pro oblast náhradní rodinné péče, sociální kurately pro děti a mládež a ochrany týraných a zneužívaných dětí a důsledně dbá na to, aby konkrétní pracovní pozice byla vyhrazena výlučně výkonu sociálně-právní ochrany. 1.2 Cílem této metodiky je zajistit přiměřený počet pracovníků pro výkon sociálně-právní ochrany dětí ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Třinec, stanovit jejich pracovní profily v rámci specifických činností v rámci organizační struktury a informovat o jejich oprávněních a povinnostech. 1.3 Odbor sociálních věcí Městského úřadu Třinec (dále jen OSV ). 1.4 Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Třinec (dále jen OSPOD ). 1.5 Pracovní profil pracovníka OSPOD zahrnuje popis pracovní pozice s ohledem na požadované vzdělání, kvalifikaci, specifické dovednosti a osobnostní předpoklady a výčet činností, které pracovník vykonává v rámci své pozice. Strana 4 (celkem 20)

5 1.6 Oprávnění a povinnosti pracovníků OSPOD vycházejí ze zákona č. 359/1999, o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. V rámci této metodiky jsou vztaženy k jednotlivým odborným specializacím pracovníků OSPOD. Článek 2 Organizační struktura OSPOD 2.1 Oddělení sociálně právní ochrany dětí je součástí odboru sociálních věcí Městského úřadu v Třinci. Organizační struktura úřadu je upravena vnitřní směrnicí Organizační řád Městského úřadu Třinec, který dále dělí OSV na tři oddělení: Oddělení sociálně právní ochrany dětí (dále jen OSPOD ) Oddělení sociální pomoci (dále jen OSP ) Oddělení rozvoje sociálních služeb (dále jen ORSS ) 2.2 Organizační struktura OSV, jejíž součástí je organizační struktura OSPOD, je přílohou Organizačního řádu. V této organizační struktuře je stanoven počet pracovníků v rámci jednotlivých oddělení. Konkrétní rozdělení pracovních pozic včetně vymezení spolupráce s dalšími odděleními OSV je stanoveno v Dokumentu č. 1 k této metodice. 2.3 Podkladem pro stanovení počtu pracovníků pro OSPOD je základní kritérium 800 dětí do 18 let ve správním obvodu na jednoho pracovníka, přesněji Sociodemografická analýza MPSV z roku 2013, která stanovuje míru náročnosti výkonu sociálně-právní ochrany dětí v jednotlivých správních obvodech. Třinec byl zařazen do 2. skupiny míry náročnosti, kde je stanoveno dětí do 18 let ve správním obvodu na jednoho pracovníka. 2.4 Aktuální počet dětí ve věku do 18 let zjišťuje nejméně po ukončení každého sudého kalendářního měsíce (6x ročně) vedoucí OSPOD a provádí propočet. Z tohoto propočtu ověří, zda počet pracovníků odpovídá aktuálnímu počtu dětí do 18 let ve správním obvodu dle stanovené míry náročnosti výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Zároveň sleduje počty rodin, se kterými pracují jednotliví sociální pracovníci a dbá, aby počty rodin byly přidělovány rovnoměrně a v souladu s vyhláškou č. 473/2012. O počtu rodin vede měsíční statistiku. Zpracovaný propočet počtu dětí a měsíční statistiku dle pracovnic a počtu rodin zasílá vedoucí OSPOD vedoucí OSV a metodikovi OSV k založení do šanonu k standardům kvality SPOD. Vedoucí OSV slouží statistická data k případnému dalšímu jednání s vedením města ve věci počtu pracovníků OSPOD. Strana 5 (celkem 20)

6 V případě přetrvávajícího chybějícího počtu pracovníků (v horizontu více než 6 měsíců) je pro řešení situace písemně informován tajemník úřadu. 2.5 Při stanovení počtu pracovníků se rovněž přihlíží k velikosti správního obvodu, jehož rozloha činí 245 km 2 a zahrnuje celkem 12 obcí, v nichž žije téměř obyvatel. V Třinci se nacházejí dvě lokality ohrožené sociálním vyloučením (Borek a Folvark). Zároveň se přihlíží k tomu, že spolupracující státní orgány jako okresní soud a státní zastupitelství sídlí v okresním městě Frýdku-Místku, které je od Třince vzdáleno 30 km, a ke všem jednáním musí pracovníci dojíždět. Článek 3 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD 3.1 Pracovní profily pracovníků OSPOD zahrnují popis pracovní pozice s ohledem na požadované vzdělání pracovníka, jeho kvalifikaci, specifické dovednosti, osobnostní předpoklady a výčet činností, které pracovník vykonává v rámci své pozice. Pracovní profily jsou zpracovány dle specializací pracovníků na: vedoucího oddělení, terénního sociálního pracovníka, kurátora pro děti a mládež, pracovníka pro náhradní rodinnou péči. 3.2 Osobnostní a kvalifikační předpoklady vedoucího OSPOD: způsobilost k právním úkonům, zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost, odborná způsobilost dle zákona 108/2006 Sb., k výkonu vedoucího oddělení, pracovní zkušenosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, rodinného práva, sociální práce a sociálních služeb, praxe minimálně 2 roky v oblasti sociální práce ve státní správě nebo v sociálních službách zaměřených na cílovou skupinu dětí, znalost standardů na úseku SPOD, znalost práce na PC v rozsahu MS Office (výhodou zkouška ECDL), organizační schopnosti, samostatnost, spolehlivost, odpovědnost, flexibilita, schopnost týmové spolupráce a schopnost vedení týmu, dobré komunikační schopnosti, Strana 6 (celkem 20)

7 aktivní a empatický přístup ke klientům, schopnost zvládat stresové situace, řidičské oprávnění skupiny B pro referentská vozidla zaměstnavatele. 3.3 Vykonávané činnosti: koordinuje a kontroluje činnost oddělení sociálně právní ochrany dětí, řídí se především zákonem o sociálně právní ochraně dětí včetně prováděcí vyhlášky, dalšími zákony nezbytnými pro výkon sociálně-právní ochrany dětí (např. zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, v platném znění, zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, v platném znění, 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění, zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění apod.), směrnicemi (např. Směrnice MPSV č. j. 2013/ ze dne 19. září 2013 o stanovení rozsahu evidence dětí a obsahu spisové dokumentace apod.) a metodickými pokyny nadřízených orgánů, participuje na zpracování metodik odboru SV (k naplňování standardů kvality), především vztahujících se k oddělení SPOD a následně se jimi řídí sleduje dodržování standardů kvality a navrhuje změny dle dobré praxe a dle změn zákonů, kdy prověřuje jejich platnost a naplňování, podepisuje veškeré dokumenty zpracované příslušným oddělením, k jejichž podpisu byl písemně zmocněn vedoucím odboru, spravuje majetek svěřený do správy odboru (oddělení SPOD), dohlíží, aby podřízení pracovníci postupovali podle zákonných normativů, metodik nadřízených orgánů, vnitřních směrnic organizace a metodik OSV podílí se na všech činnostech stanovených zákonem o sociálně právní ochraně dětí a návaznými normativy (vč. náhradní rodinné péče a kurately pro děti a mládež) řídí pracovníky oddělení SPOD, koordinuje a sleduje jejich práci; následně provádí jejich hodnocení, administruje užívání společného informačního systému v rámci Systému včasné intervence (dále jen SVI ) včetně komunikace s jeho dodavatelem a zároveň sleduje, zda jsou dodržovány z něho vyplývající povinnosti se zaměřením na prevenci rizika a na péči o ohrožené děti a mladistvé, dohlíží, zda koordinátor SVI dodržuje své povinnosti v rámci nastaveného systému, dohlíží na odstranění nedostatků v informačním systému SVI a vede seznamy všech přijatých oznámení v SVI, Strana 7 (celkem 20)

8 dohlíží na evidenci SVI a Geovap, v souvislosti s náplní činnosti oddělení SPOD zabezpečuje vypracovávání zpráv o činnosti OSPODu např. pro výroční zprávy, zpráv pro Komisi SPOD a Tým pro mládež, provádí předběžnou, průběžnou i následnou kontrolní činnost na dodržování správního řízení, na dodržování postupů, metod a vyhodnocování individuální sociální práce včetně provádění analytické, metodické a statistické činnosti a to jak v samostatné, tak i v přenesené působnosti; v souvislosti s tímto plní povinnosti vyplývající ze zákona o finanční kontrole a z vnitřní směrnice Kontrolní řád města Třince; sepisuje záznamy o prováděných kontrolách a přijímá opatření, ve správním obvodu města spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení, s poskytovateli sociálních služeb, se zdravotnickými zařízeními, s probační a mediační službou, s pověřenými osobami (OSPOD), zájmovými sdruženími a dalšími subjekty, koordinuje spisovou a archivní službu na svém oddělení v souladu s příslušnými předpisy a pokyny, při výkonu činností v souladu s legislativou využívá údaje ze základních registrů, v rámci prevence sleduje nepříznivé vlivy působící na děti, zjišťuje příčiny jejich vzniku, činí opatření k omezování působení nepříznivých vlivů na ně, spolupracuje v daném směru s dalšími orgány sociálně-právní ochrany, dalšími státními a nestátními subjekty, zejména školskými a zdravotnickými zařízeními, rovněž spolupracuje s pracovníky jiných oddělení odboru SV, zabývajících se především prevencí kriminality, protidrogové prevence, rodinné politiky a sociální práce s občany, zajišťuje neodkladnou péči dětem, které se ocitly bez péče přiměřeného věku, zajišťuje provoz v jednací místnosti pro rodiny s dětmi, sleduje dodržování práv dítěte, zjistí-li, že jsou porušovány povinnosti, oznámí tuto skutečnost příslušným orgánům, vyjadřuje se k pobytu dítěte mimo zařízení, připravuje rozpis pracovníků pro výkon pohotovostní služby, přičemž ji také vykonává v rámci činností daných zákonem, Strana 8 (celkem 20)

9 podílí se na práci činnosti pracovní skupiny Rodina - ochrana a prevence tzv. Střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb na území města Třince, v případě jmenování starostou města zastává pozici zástupce předsedy Komise SPOD, kdy tato spadá pod činnost oddělení SPOD, v souladu se zákonem o základních registrech navrhuje přihlášení pracovníků oddělení k práci v registrovaných agendách, připravuje podklady k podání žádosti krajské pobočce Úřadu práce o přiznání státního příspěvku na výkon pěstounské péče v návaznosti na uzavření dohod a dále k podání žádosti na MPSV pro činnost orgánu SPOD, podílí se na uzavírání dohod o pěstounské péči a sleduje jejich zákonné naplňování, zejména ve smlouvách sleduje správnost údajů i jejich zákonnost, v souladu s platnými právními předpisy poskytuje soudům, orgánům Policie ČR a dalším správním úřadům požadované informace a údaje z oblasti přenesené působnosti, podílí se na vyhodnocování situace ohroženého dítěte a na individuálních plánech dítěte, podává soudu návrhy na výchovná opatření, na nařízení, prodloužení či zrušení ústavní výchovy a na předběžná opatření, je-li zdraví a výchova či vývoj dítěte vážně ohroženo, podává podněty na zahájení trestního stíhání rodičů či jiných osob zodpovědných za výchovu dítěte, je-li podezření na spáchání trestného činu proti dítěti, v indikovaných případech ukládá rodičům povinnost využít pomoci odborného poradenského zařízení, pokud rodiče nezajistili dítěti odbornou pomoc, vydává v tomto směru rozhodnutí, podává soudu a dalším orgánům na žádost zprávy po provedeném komplexním sociálním šetření, zastupuje děti při jednání u soudu, policie i u jiných orgánů a organizací, poskytuje soudu součinnost při realizaci ústavní výchovy, zabezpečuje v daném směru potřebné úkony, v rámci sociální práce provádí sociálně právní poradenství a využívá různé metody sociální práce u problémových rodin; vede náročné případy jednotlivců i skupin, některé činnosti jen koordinuje či deleguje, Strana 9 (celkem 20)

10 moderuje případové konference k řešení situace ohroženého dítěte a jeho rodiny, zachovává mlčenlivost o všech skutečnostech, se kterými se v rámci sociálně právní ochrany seznámil, a dodržuje etické zásady sociálního pracovníka, vede správní řízení na úseku OSPOD; vydává rozhodnutí, svolává porady svého oddělení SPOD a vede je, průběžně se odborně vzdělává dle požadavků daných právních předpisů a dále rozvíjí svou odbornost v oblasti sociální práce dle plánu vzdělávání, plní úkoly organizace dané organizačním řádem dle svého pracovního zařazení, při výkonu své činnosti se rovněž řídí dalšími platnými právními předpisy a vnitřními předpisy úřadu, účastní se porad pořádaných vedoucí odboru SV, odpovídá za svěřené technické a materiální vybavení oddělení SPOD, plní další úkoly v rozsahu svého pracovního zařazení, zastupuje vedoucí OSV v době její nepřítomnosti v neodkladných záležitostech. Článek 4 Pracovní profil terénního sociálního pracovníka 4.1 Osobnostní a kvalifikační předpoklady terénního sociálního pracovníka: způsobilost k právním úkonům, zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost, odborná způsobilost dle zákona 108/2006 Sb., k výkonu terénního sociálního pracovníka, orientace v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a rodinného práva, znalost práce na PC v rozsahu MS Office (výhodou zkouška ECDL), dobré komunikační schopnosti, aktivní a empatický přístup ke klientům, samostatnost, spolehlivost, odpovědnost, schopnost týmové spolupráce, schopnost zvládat stresové situace, řidičské oprávnění skupiny B pro referentská vozidla zaměstnavatele. Strana 10 (celkem 20)

11 4.2 Vykonávané činnosti: vykonává všechny činnosti stanovené zákonem o sociálně právní ochraně dětí, provádí sociální depistáže včetně šetření v terénu, zajišťuje informace a podklady pro sociální práci včetně jejich zpracování, sleduje nepříznivé vlivy působící na děti, zjišťuje příčiny jejich vzniku, činí opatření k omezování působení nepříznivých vlivů na ně, spolupracuje v daném směru s dalšími orgány sociálně-právní ochrany, dalšími státními a nestátními subjekty, zejména školskými a zdravotnickými zařízeními, pomáhá rodičům při řešení výchovných či jiných problémů souvisejících s péčí a poskytuje či zprostředkovává poradenství při výchově a vzdělávání dítěte, včetně poradenství rodičům zdravotně postižených dětí, v indikovaných případech ukládá rodičům povinnost využít pomoci odborného poradenského zařízení, pokud rodiče nezajistili dítěti odbornou pomoc, vydává v tomto směru rozhodnutí, podává soudu návrhy na výchovná opatření, na nařízení, prodloužení či zrušení ústavní výchovy a na předběžné opatření, podává podněty (návrhy) na omezení, pozastavení či zbavení rodičovské zodpovědnosti, podává podněty na zahájení trestního stíhání rodičů či jiných osob zodpovědných za výchovu dítěte, je-li podezření na spáchání trestného činu proti dítěti, vykonává funkci opatrovníka a poručníka, navštěvuje děti v zařízení, kde je realizována ústavní výchova, zde sleduje dodržování práv dítěte, zjistí-li, že jsou porušovány povinnosti, oznámí tuto skutečnost příslušným orgánům; vyjadřuje se k pobytu dítěte mimo zařízení, navštěvuje děti, které byly svěřeny do péče jiného občana než rodiče, vyjadřuje se, zdali je ku prospěchu dítěte, aby o ně odsouzená žena pečovala ve věznici; navštěvuje ve věznici dítě, o něž pečuje odsouzená žena, vede evidenci a spisovou dokumentaci dle platných předpisů, podílí se na zpracování statistických údajů, provádí vyhodnocení situace ohroženého dítěte, zpracovává individuální plány ochrany dítěte, Strana 11 (celkem 20)

12 vykonává činnosti dané zákonem v rámci pohotovostní služby, zachovává mlčenlivost o všech skutečnostech, se kterými se v rámci sociálně právní ochrany seznámil, a dodržuje etické zásady sociálního pracovníka, vede evidenci klientů v SVI a GEOVAP, provádí vyhodnocení situace ohroženého dítěte, zpracovává individuální plány ochrany dítěte, podává soudu a dalším orgánům na žádost zprávy po provedeném komplexním sociálním šetření, zastupuje děti při jednání u soudu, policie i u jiných orgánů a organizací, poskytuje soudu součinnost při realizaci ústavní výchovy, zabezpečuje v daném směru potřebné úkony, účastní se případových konferencí k řešení situace ohroženého dítěte a jeho rodiny, podílí se na zpracování standardů kvality dle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 473/2012 Sb., které jsou kritérii určujícími úroveň kvality poskytování sociálně-právní ochrany dětí a při výkonu sociálně právní ochrany dětí se jimi řídí a to např.: osobní podíl při písemné tvorbě a revizi postupů, vnitřních pravidel nebo metodik odboru SV k jednotlivým standardům v souvislosti se směrnicemi úřadu, se spolupracujícími orgány, podíl na analýze stavu místních podmínek a potřeb, vyhodnocování individuálních plánů zúčastňuje se porad oddělení a plní další úkoly v rozsahu svého pracovního zařazení, průběžně se odborně vzdělává dle požadavků daných právních předpisů a dále rozvíjí svou odbornost v oblasti sociální práce dle plánu vzdělávání, plní úkoly organizace dané organizačním řádem dle svého pracovního zařazení, při výkonu své činnosti se rovněž řídí dalšími platnými právními předpisy a vnitřními předpisy úřadu, při výkonu činností v souladu s legislativou využívá údaje ze základních registrů, odpovídá za svěřené technické a materiální vybavení.. Strana 12 (celkem 20)

13 Článek 5 Pracovní profil kurátora pro děti a mládež 5.1 Osobnostní a kvalifikační předpoklady kurátora pro děti a mládež: zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost, způsobilost k právním úkonům, odborná způsobilost dle zákona 108/2006 Sb., k výkonu sociálního pracovníka - kurátora pro děti a mládež, výhodou pracovní zkušenosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a rodinného práva, orientace v zákoně trestním a přestupkovém, v trestním řádu, znalost práce na PC v rozsahu MS Office (výhodou zkouška ECDL), dobré komunikační schopnosti, aktivní a empatický přístup ke klientům, samostatnost, spolehlivost, odpovědnost, schopnost týmové spolupráce, schopnost zvládat stresové situace, řidičské oprávnění skupiny B pro referentská vozidla zaměstnavatele. 5.2 Vykonávané činnosti: vykonává všechny činnosti stanovené zákonem o sociálně právní ochraně dětí, zabývá se nezletilými dětmi do 15 let, které se dopustily činu jinak trestného, zabývá se mladistvými od let, u nichž bylo zahájeno trestní stíhání nebo kteří se dopustili přestupku, zabývá se dětmi a mladistvými s opakovanými poruchami chování závažného charakteru (záškoláctví, útěky z domova, agresivita, toxikomanie, alkoholismus, prostituce), zastává na oddělení SPOD pozici specialisty na děti se syndromem CAN, podává soudu návrh na výchovná opatření, na nařízení, prodloužení či zrušení ústavní výchovy, na prodloužení ochranné výchovy, popřípadě na její zrušení a na předběžná opatření, je-li zdraví a výchova či vývoj dítěte vážně ohroženo, sleduje dodržování práv dítěte ve školských zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, Strana 13 (celkem 20)

14 působí proti opakovaným poruchám v chování a jednání dětí se zvláštní pozorností věnovanou trestné činnosti, upozorňuje školy na potřebu pomáhat dětem, které ukončily školní docházku, a to při získávání možnosti pokračovat v další přípravě na povolání, zejména jde-li o děti propuštěné z ústavní výchovy, ochranné výchovy nebo výkonu trestu odnětí svobody, spolupracuje s úřady práce při zprostředkování vhodného zaměstnání pro tyto děti, pomáhá dětem překonat problémy, které mohou vést k negativním projevům v jejich chování, účastní se trestního řízení proti mladistvému a podává návrh soudu na upuštění a propuštění z ochranné výchovy nebo podmíněné umístění mimo výchovné zařízení, spolupracuje s věznicemi a státním zastupitelstvím při řešení sociálních a výchovných problémů dětí, vede rejstříky trestné činnosti nezletilých do 15 let, mladistvých a dětí, na které se zaměřuje sociální kuratela, na základě požadavků orgánů činných v trestním řízení podává kvalifikované zprávy o osobách nezletilých a mladistvých, které se dopustily trestného činu, podílí se na realizaci ústavní nebo ochranné výchovy do příslušných zařízení (zajištění dokladů, místa, doprovodu dítěte) ve spolupráci se soudem, navštěvuje děti, které jsou ve výkonu vazby nebo výkonu trestu odnětí svobody a projednává s nimi zejména možnost zaměstnání nebo budoucí přípravu na povolání nebo zaměstnání po ukončení výkonu vazby nebo trestu odnětí svobody, zároveň sleduje dodržování práv dítěte, zjistí-li, že jsou porušovány povinnosti, oznámí tuto skutečnost příslušným orgánům, vyjadřuje se k pobytu dítěte mimo zařízení, spolupůsobí na zlepšení podmínek v rodinách obtížně vychovatelných nezletilých a mladistvých, u kterých je vykonávána ústavní nebo ochranná výchova s cílem umožnit jejich návrat do rodiny, poskytuje komplexní odbornou sociální pomoc v případech, kdy není mladistvý odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody (podmíněné zastavení trestního stíhání, podmíněné odsouzení), Strana 14 (celkem 20)

15 zastupuje děti s poruchami chování v řízení o ústavní výchově a zúčastňuje se trestního řízení proti mladistvým, účastní se přestupkového řízení vedeného proti mladistvému v souladu se zákonem o přestupcích; analyzuje situaci v oblasti sociálně patologických jevů u mládeže, navrhuje a podílí se na organizování a realizaci preventivních opatření, spolupracuje s ústavy pro výkon vazby i výkon trestu odnětí svobody, se školskými zařízeními, občanskými sdruženími, úřady práce, s dalšími orgány sociálně-právní ochrany, dalšími státními a nestátními subjekty, a jinými organizacemi provádí vyhodnocení situace ohroženého dítěte, zpracovává individuální plány ochrany dítěte a pořádá případové konference k řešení situace ohroženého dítěte a jeho rodiny, pomáhá rodičům při řešení výchovných či jiných problémů souvisejících s péčí a poskytuje či zprostředkovává poradenství při výchově a vzdělávání dítěte, v indikovaných případech ukládá rodičům povinnost využít pomoci odborného poradenského zařízení, pokud rodiče nezajistili dítěti odbornou pomoc, vydává v tomto směru rozhodnutí, podává podněty (návrhy) na omezení, pozastavení či zbavení rodičovské zodpovědnosti, podává podněty na zahájení trestního stíhání rodičů či jiných osob zodpovědných za výchovu dítěte, je-li podezření na spáchání trestného činu proti dítěti, vykonává funkci opatrovníka, poručníka a funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, navštěvuje děti v zařízení, kde je realizována ústavní výchova, zde sleduje dodržování práv dítěte, zjistí-li, že jsou porušovány povinnosti, oznámí tuto skutečnost příslušným orgánům; vyjadřuje se k pobytu dítěte mimo zařízení, podává soudu a dalším orgánům na žádost zprávy po provedeném komplexním sociálním šetření, zastupuje děti při jednání u soudu, policie i u jiných orgánů v daném směru potřebné úkony, podílí se na zpracování standardů kvality dle přílohy č. 1 k vyhlášce č.473/2012 Sb., které jsou kritérii určujícími úroveň kvality poskytování sociálně-právní ochrany dětí a při výkonu sociálně-právní ochrany dětí se jimi Strana 15 (celkem 20)

16 řídí, a to např.: osobní podíl při písemné tvorbě a revizi postupů, vnitřních pravidel nebo metodik odboru SV k jednotlivým standardům v souvislosti se směrnicemi úřadu, se spolupracujícími orgány, podíl na analýze stavu místních podmínek a potřeb, vyhodnocování individuálních plánů vykonává činnosti dané zákonem v rámci pohotovostní služby, zachovává mlčenlivost o všech skutečnostech, se kterými se v rámci sociálně právní ochrany seznámil, a dodržuje etické zásady sociálního pracovníka, vede evidenci klientů v SVI a Geovap, je tajemníkem a členem pracovní skupiny Týmu pro mládež, je členem Komise prevence kriminality, vykonává funkci koordinátora SVI (nebo ho v této činnosti zastupuje), zodpovídá za odstranění nedostatků v samotném projektu SVI a vede písemnou agendu v souvislosti se zřízením přístupových práv do SVI a jejich určených pracovníků, zúčastňuje se porad oddělení a plní další úkoly v rozsahu svého pracovního zařazení, v případě jmenování starostou města vykonává činnost tajemníka Komise SPOD, kdy tato spadá pod činnost oddělení SPOD, průběžně se odborně vzdělává dle požadavků daných právních předpisů a dále rozvíjí svou odbornost v oblasti sociální práce dle plánu vzdělávání, plní úkoly organizace dané organizačním řádem dle svého pracovního zařazení, při výkonu své činnosti se rovněž řídí dalšími platnými právními předpisy a vnitřními předpisy úřadu, při výkonu činností v souladu s legislativou využívá údaje ze základních registrů, odpovídá za svěřené technické a materiální vybavení. Článek 6 Pracovní profil pracovníka pro náhradní rodinnou péči 6.1 Osobnostní a kvalifikační předpoklady pracovníka pro náhradní rodinnou péči: zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost, Strana 16 (celkem 20)

17 způsobilost k právním úkonům, odborná způsobilost dle zákona 108/2006 Sb., k výkonu sociálního pracovníka - pracovníka pro náhradní rodinnou péči, výhodou pracovní zkušenosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a rodinného práva, orientace v subjektech, které mají pověření k výkonu sociálně právní ochrany dětí ve vztahu k uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče, znalost práce na PC v rozsahu MS Office (výhodou zkouška ECDL), dobré komunikační schopnosti, aktivní a empatický přístup ke klientům, samostatnost, spolehlivost, odpovědnost, schopnost týmové spolupráce, schopnost zvládat stresové situace, řidičské oprávnění skupiny B pro referentská vozidla zaměstnavatele. 6.2 Vykonávané činnosti: vykonává všechny činnosti stanovené zákonem o sociálně právní ochraně dětí, provádí šetření v rodinách, u zaměstnavatelů, obecních úřadů, školských, zdravotnických a jiných zařízení, vede rejstřík dětí svěřených do pěstounské péče a adopce, sleduje vývoj dětí, které byly umístěny do náhradní rodinné péče, zastává na oddělení SPOD pozici specialisty na děti se zdravotním postižením, spolupracuje s orgány obcí, státními orgány, školami, školskými a zdravotnickými zařízeními, poradnou pro rodinu, manželství, mezilidské vztahy a jinými institucemi, poskytuje výchovnou a poradenskou péči pěstounům při řešení jejich rodinných, osobních a sociálních problémů souvisejících s péči a poskytuje či zprostředkovává poradenství při výchově a vzdělávání dítěte, včetně poradenství pěstounům zdravotně postižených dětí, v indikovaných případech ukládá rodičům povinnost využít pomoci odborného poradenského zařízení, pokud rodiče nezajistili dítěti odbornou pomoc, vydává v tomto směru rozhodnutí, navštěvuje děti, které jsou v pěstounské péči a jejich pěstouny, sleduje vývoj dětí, které byly umístěny do náhradní rodinné péče, Strana 17 (celkem 20)

18 podává soudu návrh na předběžné opatření, je-li zdraví a výchova či vývoj dítěte vážně ohroženo, podává soudu návrh na nařízení ústavní výchovy, na prodloužení ústavní nebo ochranné výchovy, popřípadě na její zrušení, vede evidenci a spisovou dokumentaci náhradní rodinné péče dle platných předpisů, podílí se na zpracování statistických údajů, podává podněty (návrhy) na omezení, pozastavení či zbavení rodičovské zodpovědnosti, vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných orgánů a organizací; v souvislosti s výkonem této funkce podává soudu a dalším orgánům na žádost zprávy po provedeném komplexním sociálním šetření, činí potřebné návrhy a opatření včetně možnosti odvolání proti rozhodnutí soudu prvního stupně, podává podněty na zahájení trestního stíhání pěstounů či jiných osob zodpovědných za výchovu dítěte, je-li podezření na spáchání trestného činu proti dítěti, sleduje nepříznivé vlivy působící na děti v náhradní rodinné péči, zjišťuje příčiny jejich vzniku, činí opatření k omezování působení nepříznivých vlivů na ně, spolupracuje v daném směru s dalšími orgány sociálně-právní ochrany, dalšími státními a nestátními subjekty, zejména školskými a zdravotnickými zařízeními, provádí vyhodnocení situace ohroženého dítěte, zpracovává individuální plány ochrany dítěte a pořádá případové konference k řešení situace ohroženého dítěte a jeho rodiny, připravuje k podpisu dohody o výkonu pěstounské péče s osobami pečujícími a sleduje naplňování těchto dohod a je nápomocna pěstounům při jejich naplňování, připravuje vyjádření krajské pobočce ÚP pro účely rozhodnutí o přiznání/nepřiznání odměny pěstouna, je-li pěstoun osobou pečující prarodič nebo praprarodič, podílí se na zpracování standardů kvality dle přílohy č. 1 k vyhlášce č.473/2012 Sb., které jsou kritérii určujícími úroveň kvality poskytování sociálně-právní ochrany dětí a při výkonu sociálně-právní ochrany dětí se jimi řídí, a to např.: osobní podíl při písemné tvorbě a revizi postupů, vnitřních Strana 18 (celkem 20)

19 pravidel nebo metodik odboru SV k jednotlivým standardům v souvislosti se směrnicemi úřadu, se spolupracujícími orgány, podíl na analýze stavu místních podmínek a potřeb, vyhodnocování individuálních plánů, vykonává činnosti dané zákonem v rámci pohotovostní služby, zachovává mlčenlivost o všech skutečnostech, se kterými se v rámci sociálně právní ochrany seznámil, a dodržuje etické zásady sociálního pracovníka, vede evidenci klientů v SVI, zúčastňuje se porad oddělení a plní další úkoly v rozsahu svého pracovního zařazení, průběžně se odborně vzdělává dle požadavků daných právních předpisů a dále rozvíjí svou odbornost v oblasti sociální práce dle plánu vzdělávání, při výkonu činností v souladu s legislativou využívá údaje ze základních registrů, odpovídá za svěřené technické a materiální vybavení. Článek 7 Oprávnění a povinnosti pracovníků OSPOD 7.1 Oprávnění a povinnosti pracovníků OSPOD vycházejí ze zákona č. 359/1999, o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. Oprávnění a povinnosti pracovníků OSPOD jsou jak obecná pro všechny pracovníky (Dokument č. 3A), tak vycházejí z jejich pracovního zařazení na základě specializace v oblasti kurately pro děti a mládež (Dokument č. 3B), náhradní rodinné péče (Dokument č. 3C) a ochrany týraných a zneužívaných dětí (Dokument č. 3D). 7.2 Při práci mimo pracoviště jsou pracovníci vybaveni písemnou formou oprávnění a povinností (Dokument č. 4) a úředním průkazem (Dokument č. 5). Oba tyto průkazy obsahují číslo občanského průkazu pracovníka pro možnost ověření pracovníka klientem či pracovníkem instituce. 7.3 Kumulace výkonu agendy sociálně-právní ochrany dětí s jinými agendami nespadajícími pod její výkon není možná. Strana 19 (celkem 20)

20 Článek 8 Přechodná a závěrečná ustanovení 6.1 Tato metodika nabývá platnosti dnem jejího schválení vedoucím odboru sociálních věcí (podpisu). 6.2 Tato metodika nabývá účinnosti dne Aktuální znění dle Dodatku č. 1 ze dne nabývá účinnosti dne Aktuální znění dle Dodatku č. 2 ze dne nabývá účinnosti dne Tato metodika může být měněna pouze číslovanými dodatky, které jsou její nedílnou součástí od data v nich stanoveného. Dodatky jsou vždy zapracovány do úplného znění metodiky. V Třinci dne Mgr. Ellen Raszková vedoucí odboru sociálních věcí Doplňující dokumenty prokazující naplňování standardu: 1 Dokument č. 1: Organizační struktura OSPOD Dokument č. 2: Propočet počtu pracovníků zařazených do OSPOD Dokument č. 3A: Oprávnění a povinnosti všech pracovníků Dokument č. 3B: Oprávnění a povinnosti kurátorů pro děti a mládež Dokument č. 3C: Oprávnění a povinnosti pracovníků náhradní rodinné péče Dokument č. 3D: Oprávnění a povinnosti při ochraně týraných a zneužívaných věcí Dokument č. 4: Přepočet úvazků OSPOD 1 Změna či úprava těchto dokumentů nezakládá změnu samotné metodiky. Změny těchto dokumentů jsou evidovány samostatně. Strana 20 (celkem 20)

Standard č. 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Standard č. 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ŠKOLSTVÍ A KULTURY, VELKOPAVLOVICKÁ 25, 628 00 BRNO Standard č. 4 Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí Tento standard upravuje postup při personálním zabezpečení

Více

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ

Více

Standard č. 4. Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014. ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne

Standard č. 4. Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014. ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 4 Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne 01.05.2016 PERSONÁLNÍ

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010 MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM SOCIÁLNÍ ODBOR VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍHO ODBORU ZA ROK 2010 LEDEN 2011 Předkládá : Mgr. EVA URBANOVÁ VEDOUCÍ SOCIÁLNÍHO ODBORU 1. Základní charakteristika činnosti

Více

Standard č. 4. Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014. ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne

Standard č. 4. Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014. ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 4 Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne 01.05.2016 PERSONÁLNÍ

Více

Obecně závazná v y h l á š k a č. 1/2007,

Obecně závazná v y h l á š k a č. 1/2007, Statutární město Brno Obecně závazná v y h l á š k a č. 1/2007, kterou se mění a doplňuje obecně závazná vyhláška statutárního města Brna č. 20/2001, kterou se vydává Statut města Brna, ve znění pozdějších

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí:

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: fyzické osoby odpovědné za výchovu dětí) vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany Městským úřadem Nové Město na Moravě

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany Městským úřadem Nové Město na Moravě Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany Městským úřadem Nové Město na Moravě 1 OBSAH 1. Místní a časová dostupnost 3-8 2. Prostředí a podmínky. 9-10 3. Informovanost o výkonu sociálně-právní

Více

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí.

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí. MĚSTSKÝ ÚŘAD KRNOV datum tisku: 1. 1. 2014 platí od : 1. 1. 2014 POPIS PRACOVNÍHO MÍSTA odbor a oddělení: pracovní zařazení: zaměstnanec: Odbor sociální, oddělení sociálně právní ochrany dětí a rodiny

Více

Organizační řád. Městský úřad Velké Meziříčí

Organizační řád. Městský úřad Velké Meziříčí Rada města vydává tuto vnitřní směrnici č. 1/2013: Organizační řád Městského úřadu Velké Meziříčí Zpracovatel: Rozsah působnosti: Ing. Marek Švaříček, tajemník Městského úřadu Velké Meziříčí Městský úřad

Více

Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013

Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013 Koncepce v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí na území Plzeňského kraje pro rok 2013 Zpracoval: Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor sociálních věcí OBSAH 1. Úvod...4 I. Koncepční část

Více

STANDARDY KVALITY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU KADAŇ

STANDARDY KVALITY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU KADAŇ STANDARDY KVALITY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU KADAŇ pro veřejnost 1a Standard 1 Místní a časová dostupnost Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní

Více

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis:

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis: Název standardu 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí 4a) Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE č. S 01/2010. O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D Městského úřadu Staré Město organizačních složek a ostatních zařízení města Staré Město

VNITŘNÍ SMĚRNICE č. S 01/2010. O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D Městského úřadu Staré Město organizačních složek a ostatních zařízení města Staré Město 1 VNITŘNÍ SMĚRNICE č. S 01/2010 O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D Městského úřadu Staré Město organizačních složek a ostatních zařízení města Staré Město 1 Zásady činnosti (1) Organizační řád upravuje zásady

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KRÁLIKY

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KRÁLIKY PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KRÁLIKY Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria Dokument/zdroj informace 1a Místní dostupnost Výkon

Více

PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ - standard č. 5

PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ - standard č. 5 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ - standard č. 5 Kritérium 5a: Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně-právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka podle zákona

Více

Personální a organizační zajištění sociální služby

Personální a organizační zajištění sociální služby Personální a organizační zajištění sociální služby SQ 9 1. Personální politika příspěvkové organizace Domovy sociálních služeb Kadaň a Mašťov, Golovinova 1559, 432 01 Kadaň má za cíl zajistit kvalifikovaný

Více

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 K REALIZACI ČINNOSTÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA OBECNÍCH ÚŘADECH TYPU II., TYPU III., ÚJEZDNÍCH A KRAJSKÝCH

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ. Organizační řád Magistrátu města Karviné

STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ. Organizační řád Magistrátu města Karviné STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ MAGISTRÁT MĚSTA KARVINÉ Organizační řád Magistrátu města Karviné 006.01 Předpis SCHVÁLENO: 11. prosince 2007 ÚČINNOST: l. ledna 2008 ZMĚNA: ZPRACOVATEL: tajemník Magistrátu města

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Statutární město Pardubice Magistrát města Pardubic STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Povinnost řídit se standardy

Více

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Městský úřad Sokolov, odbor sociálních věcí příloha S 4 2 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Funkce je přímo podřízena: vedoucímu odboru sociálních věcí kontrolní a koordinační činnost svěřeného

Více

Článek I Název a sídlo Článek II Právní postavení Společnosti Článek III Účel Společnosti

Článek I Název a sídlo Článek II Právní postavení Společnosti Článek III Účel Společnosti Článek I Název a sídlo 1. Název spolku: Česká evaluační společnost, z.s. 2. Anglický ekvivalent názvu spolku: Czech Evaluation Society, registered association 3. Sídlem spolku je Heřmanova 22, 170 00 Praha

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. orgánů obce Klokočná

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. orgánů obce Klokočná ORGANIZAČNÍ ŘÁD orgánů obce Klokočná Zastupitelstvo obce Klokočná (dále jen zastupitelstvo) vydává tento Organizační řád orgánů obce Klokočná (dále jen Organizační řád ). Článek 1 Úvodní ustanovení (1)

Více

Městská část Praha 17 Úřad městské části Praha l7

Městská část Praha 17 Úřad městské části Praha l7 Městská část Praha 17 Úřad městské části Praha l7 Žalanského 291/12b, Praha 6 - Řepy ORGANIZAČNÍ ŘÁD schválený usnesením RMČ č. Us RMČ 000132/2013 ze dne 22.5.2013 v úplném aktualizovaném znění s účinností

Více

Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6. 2015

Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6. 2015 MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU KROMĚŘÍŽ Zpracovatel: Mgr. Jana Kutá Mgr. Ing. Marie Navrátilová Mgr. Veronika Škrabalová Schváleno: RMK dne 1. 6. 2015, usnesení č. 370 Účinnost od: 2. 6.

Více

NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV

NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV 1 NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV Úvodem: Činnosti jsou vykonávány ve prospěch nebo jménem města Holýšova, není-li uvedeno jinak. STAROSTA Náplň práce vyplývající ze zákona č.

Více

PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY VČETNĚ AKTIVIT

PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY VČETNĚ AKTIVIT MĚSTO TŘINEC MĚSTSKÝ ÚŘAD, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 8/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY

Více

www.zzslk.cz ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZZS LK Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje příspěvková organizace

www.zzslk.cz ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZZS LK Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje příspěvková organizace Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZZS LK www.zzslk.cz Husova 976/37 I 460 01 Liberec 1 tel.: +420 485 218 511 I GSM: +420 606 651 125 e-mail: sekretariat@zzslk.cz

Více

Organizační řád obce Vrbice

Organizační řád obce Vrbice Organizační řád obce Vrbice 1 ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBCE VRBICE Obec: VRBICE IČO : 00283738 Adresa: 691 09, Vrbice 89 Řád zpracoval: Tomáš Bílek Řád schválil starosta obce: Tomáš Bílek Datum schválení zastupitelstvem

Více

GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD

GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD GYMNÁZIUM BROUMOV ŠKOLNÍ ŘÁD 2 Obsah 1. Základní charakteristika školy str. 3 2. Práva a povinnosti žáků, jejich zákonných zástupců, pedagogických a ostatních pracovníků školy str. 4-5 3. Zásady provozu

Více

S T A N D A R D 3. Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

S T A N D A R D 3. Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí S T A N D A R D 3 Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí 3 a Orgán sociálně-právní ochrany zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup či jiným vhodným způsobem vnitřní pravidla a postupy

Více

Město Kojetín. O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN VNITŘNÍ SMĚRNICE OBSAH: 1) Základní ustanovení. 2) Postavení a působnost úřadu

Město Kojetín. O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN VNITŘNÍ SMĚRNICE OBSAH: 1) Základní ustanovení. 2) Postavení a působnost úřadu Město Kojetín VNITŘNÍ SMĚRNICE O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD MěÚ KOJETÍN OBSAH: 1) Základní ustanovení 2) Postavení a působnost úřadu 3) Vnitřní členění městského úřadu 4) Řízení městského úřadu 5) Vnitřní vztahy

Více

Organizační řád Úřadu městské části Praha 8

Organizační řád Úřadu městské části Praha 8 Příloha usnesení č. Usn RMC 0556/2015 Rady městské části Praha 8 ze dne 23. září 2015 Organizační řád Úřadu městské části Praha 8 schválený Radou Městské části Praha 8 dne 23. září 2015 na návrh tajemníka

Více

Příloha č. 1 Organizačního řádu KÚPK Ř 1/2016 PŮSOBNOSTI ODBORŮ KRAJSKÉHO ÚŘADU PLZEŇSKÉHO KRAJE (KÚPK)

Příloha č. 1 Organizačního řádu KÚPK Ř 1/2016 PŮSOBNOSTI ODBORŮ KRAJSKÉHO ÚŘADU PLZEŇSKÉHO KRAJE (KÚPK) Příloha č. 1 Organizačního řádu KÚPK Ř 1/2016 PŮSOBNOSTI ODBORŮ KRAJSKÉHO ÚŘADU PLZEŇSKÉHO KRAJE (KÚPK) Obsah 1. Odbor bezpečnosti a krizového řízení...1 2. Odbor dopravy a silničního hospodářství... 5

Více

PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ Vydal:

Více

v jeho kompetenci je i zpracování individuálního plánu ochrany dítěte spolupracuje se sítí služeb a dohlíží na efektivitu poskytované podpory

v jeho kompetenci je i zpracování individuálního plánu ochrany dítěte spolupracuje se sítí služeb a dohlíží na efektivitu poskytované podpory 8c Cílem tohoto kritéria je zajištění koordinátora pro každý řešený případ a řízení konkrétního případu jedním koordinátorem, který zná své povinnosti a zodpovědnost Koordinátor případu je zaměstnanec

Více

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE

ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE Příloha č. 3 ZÁVAZNÁ METODIKA SYSTÉMU VČASNÉ INTERVENCE A TÝMŮ PRO MLÁDEŽ pro rok 2007 Resumé OBSAH Úvod I. Principy Systému včasné intervence 1. Cíle SVI 2. Zásady práce SVI 3. Cílové skupiny klientů

Více

1. základní škola Plzeň, Západní 18, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD

1. základní škola Plzeň, Západní 18, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD 1. základní škola Plzeň, Západní 18, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD 1 Ředitel 1. základní školy Plzeň, Západní 18, příspěvkové organizace na základě ustanovení 165 odst. 1 písmeno a) zákona č.

Více

Stanovy České komory zdravotnických pracovníků

Stanovy České komory zdravotnických pracovníků Stanovy České komory zdravotnických pracovníků Sjezd delegátů České komory zdravotnických pracovníků schvaluje tento Stavovský předpis. Část první Obecná ustanovení 1 (1) Stanovy České komory zdravotnických

Více

Příloha č. 1 Odbory a oddělení Městského úřadu Stráž pod Ralskem a jejich působnost

Příloha č. 1 Odbory a oddělení Městského úřadu Stráž pod Ralskem a jejich působnost Příloha č. 1 Odbory a oddělení Městského úřadu Stráž pod Ralskem a jejich působnost Odbor finanční Základní právní normy: Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů;

Více

Organizační řád. Městského úřadu Miroslav

Organizační řád. Městského úřadu Miroslav Organizační řád Městského úřadu Miroslav Únor 2010 O b s a h 1. Úvod 2. Základní ustanovení 2.1. Postavení a působnost městského úřadu 2.2. Vztahy městského úřadu k zastupitelstvu a radě 3. Organizační

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 4. Personální zabezpečení výkonu

Více

ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA KUNRATICE K LIBUŠI 7/10, 148 00 PRAHA 4 - KUNRATICE

ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA KUNRATICE K LIBUŠI 7/10, 148 00 PRAHA 4 - KUNRATICE Organizační řád ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA KUNRATICE K LIBUŠI 7/10, 148 00 PRAHA 4 - KUNRATICE ze dne 12.3.2015 Strana 1 (celkem 12) Preambule Zastupitelstvo Městské části Praha-Kunratice ve smyslu zákona

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Městského úřadu Český Krumlov. Město Český Krumlov

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Městského úřadu Český Krumlov. Město Český Krumlov Město Český Krumlov ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Český Krumlov Obsah: ČÁST I. Úvodní ustanovení ČÁST II. Organizace a řízení úřadu ČÁST III. Činnost organizačních jednotek úřadu ČÁST IV. Závěrečná ustanovení

Více

Průvodce standardy Služeb pro pěstounské rodiny

Průvodce standardy Služeb pro pěstounské rodiny Průvodce standardy Služeb pro pěstounské rodiny Pracovníci Služeb pro pěstounské rodiny vykonávají svou činnost v rámci pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více

Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU

Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU PŘÍLOHA č. 1 USNESENÍ: 1. Článek 14 organizačního řádu zní takto: Čl. 14 ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU Zabezpečuje služby a zázemí pro potřeby činnosti jednotlivých orgánů města a jeho volených představitelů.

Více

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších Terénní sociální pracovníci výchovu dítěte a dalšími

Více

Stanovy České asociace sester, z. s.

Stanovy České asociace sester, z. s. Stanovy České asociace sester, z. s. Část první Obecná ustanovení Článek 1 Název, sídlo 1. Česká asociace sester, z. s. (dále jen ČAS) je dobrovolná samosprávná, nepolitická a profesní organizace zdravotnických

Více

Domov Háj, příspěvková organizace Háj 1253, 584 01 Ledeč nad Sázavou IČO: 60128054, www.domovhaj.cz, 569 720 881, info@domovhaj.cz.

Domov Háj, příspěvková organizace Háj 1253, 584 01 Ledeč nad Sázavou IČO: 60128054, www.domovhaj.cz, 569 720 881, info@domovhaj.cz. Domov Háj, příspěvková organizace Háj 1253, 584 01 Ledeč nad Sázavou IČO: 60128054, www.domovhaj.cz, 569 720 881, info@domovhaj.cz Organizační řád č. 3/2015 ze dne 15. 12. 2015 Obsah Část I. Část II. Část

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Třešť

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Třešť MĚSTO TŘEŠŤ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Třešť -i- Obsah: str. I. Hlavní zásady čl.l Úvod... 3 čl.2 Postavení, působnost a pravomoc městského úřadu... 3 II. Organizace a řízení úřadu čl.3 Organizační

Více

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 STANDARD Č. 9 PERSONÁLNÍ A ORGANIZAČNÍ ZAJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PERSONÁLNÍ SMĚRNICE Č. 6 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Platnost

Více

Organizační řád Gymnázia prof. Jana Patočky

Organizační řád Gymnázia prof. Jana Patočky Gymnázium prof. Jana Patočky Praha 1, Jindřišská 36, 110 00, tel./fax: 224 239 061 info@gpjp.cz Organizační řád Gymnázia prof. Jana Patočky A. Všeobecná ustanovení 1. Organizační řád upravuje organizační

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro zpracování nabídky k veřejné zakázce zadané v jednacím řízení s uveřejněním s názvem Sociální služby pro

Více

Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh

Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh Účinnost od 01.01.2012 Působnost jednotlivých odborů a oddělení MěÚ Zábřeh 1. Odbor vnitřních věcí: zajišťuje právní sluţby pro potřeby města, spolupracuje při vydávání obecně závazných vyhlášek města,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU TLUMAČOV

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU TLUMAČOV ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU TLUMAČOV Rada obce Tlumačov schválila na svém zasedání v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb. o obcích, 102 odst.2,písm.f) a o) ve znění pozdějších novel, tento organizační

Více

Část 1 Obecná ustanovení

Část 1 Obecná ustanovení 10/2012 ÚPLNÉ ZNĚNÍ obecně závazné vyhlášky statutárního města Plzně č. 8/2001, Statut města, ve znění obecně závazných vyhlášek č. 12/2002, 3/2004, 20/2004, 17/2005, 14/2006, 20/2006, 1/2009, 3/2010,

Více

Ing. Marie Plchotová. Ing. Marie Plchotová. Rada města Němčice nad Hanou

Ing. Marie Plchotová. Ing. Marie Plchotová. Rada města Němčice nad Hanou Městský úřad Němčice nad Hanou Palackého nám. 3 798 27 Němčice nad Hanou Název dokumentu: ORGANIZAČNí ŘÁD Zpracoval: Ing. Marie Plchotová ve spolupráci s vedoucími odborů Odpovídá: Ing. Marie Plchotová

Více

Zákon o krajích (krajské zřízení)

Zákon o krajích (krajské zřízení) SBÍRKA ZÁKONŮ částka 2 rozeslána dne 13.1.2003 3 Předseda vlády vyhlašuje úplné znění zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 273/2001 Sb., zákonem

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD MENS SANA o. s.

ORGANIZAČNÍ ŘÁD MENS SANA o. s. MENS SANA o. s. Ukrajinská 1533/13, 708 00 Ostrava-Poruba, tel: 596 918 104 ORGANIZAČNÍ ŘÁD MENS SANA o. s. MENS SANA o.s. Zastoupená Mgr. Jaroslavou Saidlovou, předsedkyní Rady sdružení Ukrajinská 1533/13,

Více

Výtah ze standardů určený pro veřejnost

Výtah ze standardů určený pro veřejnost Výtah ze standardů určený pro veřejnost Záměr vytvořit Standardy kvality sociální práce pro oddělení koncepcí a sociální péče odboru sociálních věcí a zdravotnictví coby nástroj pro posuzování, vyhodnocování

Více

MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD

MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTO KROMĚŘÍŽ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Zpracovatel: JUDr. František Dočekal, Ph.D. JUDr. Irena Gráfová Mgr. Ing. Marie Navrátilová Schváleno: RMK dne 8. 12. 2014, usnesení č.87 Účinnost od: 1.1.2015 Účinnost do:

Více

O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D

O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D Integrovaná střední škola Cheb, se sídlem Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb, vydává tento O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D I. Úvodní ustanovení Organizační řád upravuje organizační uspořádání, způsob řízení a

Více

Organizační řád. Městské policie Nová Včelnice. 1. Základní ustanovení

Organizační řád. Městské policie Nová Včelnice. 1. Základní ustanovení Organizační řád Městské policie Nová Včelnice 1. Základní ustanovení 1.1.Organizační řád Městské policie Nová Včelnice (dále jen MP ) je základní organizační normou MP, která upravuje nejen organizační

Více

S L U Ž E B N Í P Ř E D P I S Č. 2 / 2 0 1 5 KATASTRÁLNÍHO ÚŘADU PRO LIBERECKÝ KRAJ

S L U Ž E B N Í P Ř E D P I S Č. 2 / 2 0 1 5 KATASTRÁLNÍHO ÚŘADU PRO LIBERECKÝ KRAJ Katastrální úřad pro Liberecký kraj V Liberci dne: 23. 6. 2015 Č.j.: KÚ 01246/2015-500-01001 S L U Ž E B N Í P Ř E D P I S Č. 2 / 2 0 1 5 O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D KATASTRÁLNÍHO ÚŘADU PRO LIBERECKÝ KRAJ

Více

Standard č. 6. Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

Standard č. 6. Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINE C ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 6 Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 PROFESNÍ ROZVOJ

Více

Město Telč. Rada města

Město Telč. Rada města Město Telč Rada města (vnitřní předpis č. 2/2007 ve znění vnitřních předpisů 2/2008, 1/2010, 9/2012 a 3/2013) Strana 1 (celkem 16) Čl. 1 Úvodní ustanovení 1.1 Rada města v souladu s příslušnými ustanoveními

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veřejné zakázce REKVALIFIKACE A PORADENSKÉ ČINNOSTI SLUŽBOVÉ PROFESE Opava, srpen 2009 Strana 1 z 149 Obsah dokumentace Čl. 1. Informace o zadavateli... 4 Čl. 2. Úvodní

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů IV. Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 4 Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání

Více

Systém koordinace primární prevence rizikového chování M G R. JANA HAVLÍKOVÁ, ODDĚLENÍ

Systém koordinace primární prevence rizikového chování M G R. JANA HAVLÍKOVÁ, ODDĚLENÍ Systém koordinace primární prevence rizikového chování M G R. JANA HAVLÍKOVÁ, ODDĚLENÍ PREVENCE ZSP Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zpracovává Národní strategii a akční plán PPRCH dětí a

Více

STÁTNÍHO OBLASTNÍHO ARCHIVU V ZÁMRSKU

STÁTNÍHO OBLASTNÍHO ARCHIVU V ZÁMRSKU Státní oblastní archiv v Zámrsku Čj.: SOA 231/Za - 2008 S c h v a l u j i :... MUDr. Mgr. Ivan Langer ministr vnitra Praha dne 9. 9. 2008 O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD STÁTNÍHO OBLASTNÍHO ARCHIVU V ZÁMRSKU ČÁST

Více

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011 Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD č.j: DD2/2011 1 OBSAH I. Charakteristika a struktura zařízení 1) název právnické osoby, která vykonává činnost zařízení, sídlo

Více

1/2005. Úplné znění. Část 1 Obecná ustanovení

1/2005. Úplné znění. Část 1 Obecná ustanovení 1/2005 Úplné znění vyhlášky statutárního města Plzně č. 8/2001, Statut města, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami statutárního města Plzně č. 12/2002, 3/2004 a 20/2004 o změnách a doplnění vyhlášky

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek v rámci Směrnice Rady města Jeseník č. 3/2010 o zadávání zakázek malého rozsahu a Metodického pokynu pro zadávání zakázek OP LZZ, verze 1.4 ze dne 1. 1. 2011 Na výběrové řízení se

Více

9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte

9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte 9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte Kritérium standardu 9a Při jednání s klientem dodržuje orgán sociálně-právní ochrany základní principy výkonu sociálně-právní ochrany zejména:

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1983 Vyhlásené: 07.04.1983 Časová verzia predpisu účinná od: 07.04.1983 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 31 PŘEDSEDNICTVO ČESKÉ NÁRODNÍ RADY

Více

Institut projektového řízení a. s.

Institut projektového řízení a. s. Institut projektového řízení a. s. www.institutpr.eu Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální práce s dospělými a v oblasti ochrany dětí 2015 Návrh systému spolupráce subjektů v oblasti sociální

Více

95/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. ledna 2004

95/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. ledna 2004 95/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. ledna 2004 o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta Změna:

Více

Českobratrská církev evangelická. Organizační řád ÚCK

Českobratrská církev evangelická. Organizační řád ÚCK Českobratrská církev evangelická Organizační řád ÚCK 2016 1 OBSAH 1 Úvodní ustanovení... 3 2 Právní postavení ÚCK... 3 3 Poslání a činnost ÚCK... 3 4 Vztah ÚCK a synodní rady... 3 5 Vztah ÚCK a předsednictva

Více

Úkoly odborů Magistrátu hlavního města Prahy a zvláštních organizačních jednotek Magistrátu hlavního města Prahy v přenesené působnosti

Úkoly odborů Magistrátu hlavního města Prahy a zvláštních organizačních jednotek Magistrátu hlavního města Prahy v přenesené působnosti Příloha k nařízení ředitele Magistrátu č. 1/2016 Úkoly odborů Magistrátu hlavního města Prahy a zvláštních organizačních jednotek Magistrátu hlavního města Prahy v přenesené působnosti Odbor "Kancelář

Více

MM MB má k pro výkon SPO 20 pracovních míst. Rozdělení dle pracovních pozic v tabulce:

MM MB má k pro výkon SPO 20 pracovních míst. Rozdělení dle pracovních pozic v tabulce: 4a Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní profily jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně-právní ochrany

Více

f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi^4).

f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi^4). 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1 Tento zákon upravuje

Více

251/2005 Sb. ZÁKON. ze dne 3. května 2005. o inspekci práce. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb.

251/2005 Sb. ZÁKON. ze dne 3. května 2005. o inspekci práce. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1 Tento zákon upravuje

Více

189/1999 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

189/1999 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 21.1.2015 do částky 8/2015 Sb. a 3/2015 Sb.m.s. 189/1999 Sb. - o nouzových zásobách ropy - poslední stav textu 189/1999 Sb. ZÁKON ze dne 29. července 1999 o nouzových zásobách ropy,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, BYSTŘICE POD HOSTÝNEM, HAVLÍČKOVA 547

VNITŘNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, BYSTŘICE POD HOSTÝNEM, HAVLÍČKOVA 547 DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLA a ŠKOLNÍ JÍDELNA Bystřice pod Hostýnem, Havlíčkova 547, PSČ: 768 61, Tel: 573 380 393 VNITŘNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO DOMOVA SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLY A ŠKOLNÍ JÍDELNY, BYSTŘICE

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. č. 1/2010

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. č. 1/2010 DOMOV DŮCHODCŮ PROSEČ-OBOŘIŠTĚ, příspěvková organizace Proseč-Obořiště 1, 393 01 Pelhřimov ----------------------------------------------------------------------- IČ: 00511901 telefon: 565 394 112 e-mail:

Více

Město Varnsdorf. Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Varnsdorf (dále jen směrnice)

Město Varnsdorf. Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Varnsdorf (dále jen směrnice) Město Varnsdorf Zastupitelstvo města Varnsdorf na svém XVI. zasedání dne 26.4.2012 rozhodlo usnesením č. 43/2012 vydat v úplném znění tuto směrnici: Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 361/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003 o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů Změna: 186/2004 Sb. Změna: 436/2004 Sb. Změna: 586/2004 Sb., 626/2004 Sb. Změna: 253/2005 Sb. Změna: 169/2005

Více

Standard č. 10. Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne KONTROLA PŘÍPADU

Standard č. 10. Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne KONTROLA PŘÍPADU MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 10 Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 KONTROLA

Více

129/2000 Sb. ZÁKON ze dne 12. dubna 2000

129/2000 Sb. ZÁKON ze dne 12. dubna 2000 129/2000 Sb. ZÁKON ze dne 12. dubna 2000 o krajích (krajské zřízení) Změna: 273/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 320/2001 Sb. Změna: 231/2002 Sb. (část) Změna: 404/2002 Sb. Změna: 231/2002 Sb. Změna:

Více

PDF vytvoreno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966. o péči o zdraví lidu

PDF vytvoreno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966. o péči o zdraví lidu 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966 o péči o zdraví lidu Změna: 210/1990 Sb. Změna: 425/1990 Sb. Změna: 548/1991 Sb. Změna: 548/1991 Sb., 40 Změna: 550/1991 Sb. Změna: 590/1992 Sb. Změna: 15/1993

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Střední školy a Mateřské školy, Liberec, Na Bojišti 15, příspěvkové organizace

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Střední školy a Mateřské školy, Liberec, Na Bojišti 15, příspěvkové organizace Název procesu/ Číslo Vlastník ORGANIZAČNÍ ŘÁD Střední školy a Mateřské školy, Liberec, Na Bojišti 15, příspěvkové organizace Obsah I. Úvodní ustanovení strana 2 II. Základní údaje a postavení organizace

Více

O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D

O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D Domovy pro osoby se zdravotním postižením Oleška-Kamenice příspěvková organizace Stará Oleška 131, 405 02 Děčín IČ: 47274522 V souladu s účinností zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v platném

Více

Doporučený postup č. 2 /2014

Doporučený postup č. 2 /2014 Ministerstvo práce a sociálních věcí odbor sociálních služeb Doporučený postup č. 2 /2014 Problematika neregistrovaných sociálních služeb a stíhání správního deliktu poskytování sociálních služeb bez oprávnění

Více

6200 Bytový odbor. 2 - vyžaduje stanoviska příslušných útvarů MMB a organizací v rámci prodeje bytového fondu

6200 Bytový odbor. 2 - vyžaduje stanoviska příslušných útvarů MMB a organizací v rámci prodeje bytového fondu 6200 Bytový odbor 1 - zpracovává koncepce bydlení ve městě a rozbory potřeb bydlení a stavu bytového fondu v majetku města, včetně svěřeného majetku MČ a zajišťuje jejich realizaci 2 - vyžaduje stanoviska

Více

VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ PŘEDPIS ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5

VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ PŘEDPIS ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 5 ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ PŘEDPIS ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 SMĚRNICE Č. 4/2014 ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY Interní

Více

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanovuje

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: 20.09.1988 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1990 do: 26.05.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 152 V Y H L Á Š K A ministerstva

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více