České vysoké učení technické. Fakulta dopravní. Vztah Čechů k zahraničním studentům

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "České vysoké učení technické. Fakulta dopravní. Vztah Čechů k zahraničním studentům"

Transkript

1 České vysoké učení technické Fakulta dopravní Semestrální práce z předmětu statistika Téma Vztah Čechů k zahraničním studentům Autoři Abramova Karina Zhakupova Altynay Praha

2 Úvod My jsme si vybrali téma «Vztah čechů k zahraničním studentům», protože si myslíme, že je to aktualně. A také kvůli tomu, že jsme sami přijeli do České Republiky studovat a zajímalo by nas jaký pohled májí na to rezidenty republiky. Praha plná lidmi ze všeho světa, spojených touhou nových zážitků a kvalitního vzdělání. Vymysleli jsme otázky tak, aby co nejvíce informace získat. A předpokládame následující závěr: Třeba, část mladých lidí má na to pozitivní pohled. Protože májí šance se seznamit s novými kulturami a praktikovat ználosti cizích jázýků, a při tom zůstávat doma. Avšak, jsou dotázováné, kdo má zkušenosti, na které by nechtěli vzpominat. Co se týká starší generace s konzervativními názory, některé nemájí radi spoustu nezodpovědných přijíždějících. Ale, určitý podíl počítá s tím, že jsou (studenti) nějákým přinosem pro stát. I historické faktory mohou někdy ovlivnit tu či jinou odpověd. Takže, nemůžeme zapomenout ten fakt, že někdo bude vidět svou budoucnost tady a bude chtít založit vlastní rodinu. Zase někdo považuje za normální smíšené manželství, protože češi jsou stárnoucím národem, což je v Evropě není vyjimkou, a nové lidé také cesta k vyvijení státu. Jako vždycky jsou ti, kdo proti tomu, aby cizinci se stávali tuzemci a za to, že by se zvětšoval počet pravých čechů. Líde z pedagogické činnosti mohou vidět v cizích studentech i plusy, je to zkušenost ale i minusy, že tvořejí konkurence místní mládeží a studují na státní penize. Pracující v pravnícké sfeře si všimají i toho, že ne všichni ochotné ctit zákony a podřizovat se obecným pravidlům, a takovýchto určitě nemájí rádi. Výsledky tohoto výzkumu můzou být uzitecné jak pro všechny zahranični studenty, a to pro snadnejší adaptaci a integraci v České Republice, tak i pro češi, komunikující v multikulturním prostředi. A dokonce k vzájemnému porozumění obou stran, což je nepodcenitelné. 1. Váš věk? V jaké sfeře studujete (pracujete)? Pedagogická Technická Lekářská ekonomická IT Pravnická Jiná 3. Jste z Prahy? Ano Otázky s příslušnými varianty odpovědi Ne 4. Nevadilo by Vám přijíždění studentů ze zahraničí do ČR? Nevadí Raději bych je tady neviděl/a 5. Jak podle Vás je třeba omezit přítok studentů?

3 Omezit přítok ze SNS (Společenství nezávislých států) Dovolit studium na VŠ jenom studentům ze států EU Musejí studovat v češtině Podmínkou studia je vracení do své země po výuce Zvýšit požadavky k žadatelům o studentské vízum Omezení není tak nutné 6. Jste proti tomu aby zůstávali tady a pracovali, zakládali rodiny? Nejsem, pokud budou platit daně a respektovat zákony Rozhodně ne Jsem proti, nechci aby se zvětšoval počet cizinců Rozhodně ano 7. Máte nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty? Mám několik Nemám Ne se studenty, ale s cizinci obecně 8. Jaký máte pohled na to, že studují za státní peniže a místo nich by mohli studovat češi? Cizinci musejí platit za studium Je mi to jedno Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů 9. Myslíte si, že kvůli cizím studentům se zvýšuje úroveň nebezpečí? Ano Ne 10. Ohodnot te imigrační politiku státu vůči zahraničním studentům (1-10) Nedostatečná, třeba je změnit Nedokonalá Dostatečná a efektivní 1. Věk dotázováných Diagramy ke každé otázce 4% 7% 5% %. Je vidět, že drtivý podíl případá na mládež od 18 do 25, je to kvůli tomu, že převážná část respondentů jsou studenti. 2. Tady je rozdělení dotazováných podle jejich činnosti

4 22% 3% Pedagogická Technická 2% 5% 10% 3% 55% Lekářská Ekonomická IT Pravnická Jiná Technický obor převládá, protože většinou odpovídajících byli studenty ČVUT. 3. Podíl pražáků a obyvatelů jíných měst. 60% 40% ano ne Můžeme řict, že obyvatele hlávního města tvořejí menší čast respondentů. 4. My jsme se ptáli jestli občanům vádí, že jejich stát přitahuje spoustu studentů ze zahraničí a jaký oni mají na to vztah. 9% Nevadí Raději bych je tady neviděl/a 91%. Jenom 9% by radší neviděli tady cizí studenty, ale většině by to nevadílo. 5. Otázka zněla Jak podle Vás je třeba omezit přítok studentů?

5 0% 3% 36% Omezit přítok ze SNS (Společenství nezávislých států) Dovolit studium na VŠ jenom studentům ze států EU Musejí studovat v češtině 50% 5% 6% Podmínkou studia je vracení do své země po výuce Zvýšit požadavky k žadatelům o studentské vízum Omezení není tak nutné Podle poloviny odpovídájícíh není nutné omezovat přijíždění cizích studentů. Ale druhý větší podíl tvoří skupina podle které cizinci by měli studovat v češtině. 6. Poměry odpovědí podle pohledu na to jestli po výuce zůstanou tady 11% 1% 16% Nejsem, pokud budou platit daně a respektovat zákony Rozhodně ne 72% Jsem proti, nechci aby se zvětšoval počet cizinců Rozhodně ano. Větší podíl nemá nic proti. 7. Existence nepříznivých zážítků spojených se zahraničními studenty, ptáme se jestli je někdo má nebo ne 13% 11% Mám několik Nemám Ne se studenty, ale s cizinci obecně 76%. Skoro 80% žadné špatné zážítky nemá.

6 8. Mínění o tom, že nezáleží na občánství studenta aby stát platíl mu za studium. Cizinci musejí platit za studium 33% 34% Je mi to jedno 33% Skoro stejný podíl případá na vše varianty odpovědí. 9. Zvyšuje se uroveň nebezpečí kvůli cizím studentům? Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů. 10% ano ne 90% Většina nepokládá, že nějak to ovlivňujou. 10. Hodnocení politiky státu ohledně studentů z jíných států 39% 10% 1-3 -Nedostatečná, třeba je změnit Nedokonalá 51% Dostatečná a efektivní. Více než půlka respondentů považuje státní opatření za nedokonalé. Diagramy při kombinace otázek, zda si navzajem ovlivňujou nebo ne 1. Odpovědi na otázku Nevadilo by Vám přijíždění studentů ze zahraničí do ČR? těch, kdo má nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty.

7 15% Nevadí 85% Raději bych je tady neviděl/a Takže můžeme řici, že existence u člověka nepříznivých zážítků spojených se zahraničními studenty není přičinou pro to, aby člověk nechtěl je tu vůbec vidět. Odpovědi na otázku Jste proti tomu aby zůstávali tady a pracovali, zakládali rodiny? těch, kdo má nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty. 8% 8% Rozhodně ano Rozhodně ne 60% 24% Jsem proti, nechci aby se zvětšoval počet cizinců Nejsem, pokud budou platit daně a respektovat zákony Existence nepříznivých zážítků spojených se zahraničními studenty ovlivnilo skoro čtvrt kdo by nechtěl zvětšování počtu cizinců ve statu, ale stejně většina není proti, pokud oni budou respektovat zákony. 2. Odpovědi pražáků na otázku Máte nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty?. 11% 17% Mám několik 82% Ne se studenty, ale s cizinci obecně Nemám Můžeme být spokojeny s tím, protože větší podíl odpovídájících nemá nepříznivé zážítky.

8 Odpovědi nepražáků na otázku Máte nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty?. 10% 10% Mám několik Ne se studenty, ale s cizinci obecně Nemám 80% Skoro stejný podíl nemájících nepříznívé zážítky jako u pražáků. Takže existence nepříznívých zážítků nezavísí na městě s kterého pochází respodent. Hodnoсení imigrační politiky státu vůči zahraničním studentům pražáky (1-10 bodů). 37% 17% Nedostatečná, třeba je změnit Nedokonalá 46% Dostatečná a efektivní Většina, a je to skoro 50% pokládá, že poliitika vůči zahraničním studentům není tak dokonalá. Hodnoсení imigrační politiky státu vůči zahraničním studentům nepražáky (1-10 bodů). 3% 54% 43% Nedostatečná, třeba je změnit Nedokonalá Dostatečná a efektivní Více než polovina nepražáků spokojená s politikou vůči zahraničním studentům a si myslí, že dostatečná a dokonalá. Častějií pražáky nesouhlasejí s politikou, protože proti 17% pražáků, kdo by chtěl změny politiky, jsou jenom 3% respondentů pochazejících z jíných měst.

9 3. Odpovědí těch, kdo pokládá, že cizinci by měli studovat v češtině na otázku Jaký máte pohled na to, že studují za státní peniže a místo nich by mohli studovat češi? 26% Cizinci musejí platit za studium 41% Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů Je mi to jedno 33% Pokud dáme to dohromady tak je vidět, že zahraniční studenty musejí platít za studium a studovat v češtině. Ti, co myslějí, že není nějak nutné omezovat přitok studentů ze zahraniči na tu samou otázku (Jaký máte pohled na to, že studují za státní peniže a místo nich by mohli studovat češi?) odpověděli takto 29% Cizinci musejí platit za studium 40% Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů Je mi to jedno 31% Z toho plyne, že větsině je to celkem jedno jestli stát utrací na výsokoškolské vzdělání za občana ČR nebo příslušníka jíného státu. 4. Respondenty, kteří přesvědčení, že kvůli cizím studentům se zvýšuje úroveň nebezpečí odpovídali na otázku Jste proti tomu aby zůstávali tady a pracovali, zakládali rodiny?, a tak to dopadlo 50% 50% Nejsem, pokud budou platit daně a respektovat zákony Jsem proti, nechci aby se zvětšoval počet cizinců Takže můžeme řici, že zvyšující se uroveň nebezpečí, podle dotazováných, velice ovlivnila jejich odpovědi, protože je vidět, že půlka z nich je proti. Ale převládající část přece nepovažuje, že cizí studenty mohou ovlivnit uroveň nebezpečí.

10 5. Technící na otázku o tom, že stát proplací studium i občanům i ostatním 31% 28% Cizinci musejí platit za studium Je mi to jedno 41% Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů Takže pro ti, co dělají techniku nevadí kdo studuje na státní výsoké škole. Lidí z ostatních oboru pokladájí takto 35% 42% Cizinci musejí platit za studium Je mi to jedno 23% Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů Větší část netechníků si myslí, že cizi studenty by měli platit za výuku na VŠ. Vidíme, že jestli u techníků se odpověd Je mi to jedno vyskytuje nečástejí, tak u ostatních ona nění tak rozšířená. Ale procentní podíl těch kdo považuje, že se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů neliší se moc mezi technící a představiteli jíných oboru. Statistické zpracování dat 1. Nevadilo by Vám přijíždění studentů ze zahraničí do ČR? Nevadí - hodnota 1: P(N)=105/116=0,905 Raději bych je tady neviděl/a - hodnota 0 : P(R)=11/116=0,095 µ= P(x i )x i =P(N) 1+P(R) 0=0, ,095 0=0,905 σ 2 = P(x i ) ( x i - µ) 2 =0,905 (1-0,905) 2 +0,095 (0-0,095) 2 =0, ,000857=0, σ= σ 2 =0,095

11 = 0,905 σ 2 y = 0,009027/116=0, σ y =0,0088 Y(0,905;0, )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,905)/0,0088 Y=0,0088Z+0,905 Y 1 =0,0088*1,645+0,905=0,919 Y 2 =0,0088*(-1,645)+0,905=0, Jak podle Vás je třeba omezit přítok studentů? Omezení není tak nutné P(O)=58/116=0,5 Musejí studovat v češtině P(M)=42/116=0,362 Podmínkou studia je vracení do své země po výuce P(P)=7/116=0,06 Zvýšit požadavky k žadatelům o studentské vízum P(Z)=6/116=0,052 Dovolit studium na VŠ jenom studentům ze států EU P(D)=3/116=0,026 Omezit přítok ze SNS (Společenství nezávislých států) P(S) =0/116=0 I. P(O) - 1 P(M), P(S), P(D), P(Z), P(P) 0 µ= P(x i )x i =P(O) 1+[P(M) +P(S) +P(D) +P(Z) +P(P) ] 0=0,5 1+0,5 0=0,5 σ 2 =0,5(1-0,5) 2 =0,25 σ= σ 2 =0,5 = 0, 5 σ 2 y = 0,25/116=0,0022 σ y =0,047 Y(0,5;0,047 2 )... Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,5)/0,047 Y=0,047Z+0,5 Y 1 =0,047*1,645+0,5=0,5773 Y 2 =0,047*(-1,645)+0,5=0,4226 II. P(M) hodnota 1 P(O),P(S),P(D),P(Z),P(P) 0 µ= P(x i )x i =P(M) 1+[P(O) +P(S) +P(D) +P(Z) +P(P) ] 0=0, ,5 0=0,362 σ 2 =0,362(1-0,362) 2 =0,147 σ= σ 2 =0,383

12 Pro n=116 µ Y = 0, 362 σ 2 y = 0,147/116=0,00126 σ y =0,0355 Y(0,362;0, )... Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,362)/0,0355 Y=0,0355Z+0,362 Y 1 =0,0355*1,645+0,362=0,4204 Y 2 =0,0355*(-1,645)+0,362=0, Jste proti tomu aby zůstávali tady a pracovali, zakládali rodiny? Nejsem, pokud budou platit daně a respektovat zákony P(N)=83/116=0,716 Rozhodně ne P(RN)=19/116=0,164 Jsem proti, nechci aby se zvětšoval počet cizinců P(P)=13/116=0,112 Rozhodně ano P(RA)=1/116=0,0086 I. P(N) hodnota 1 P(RA), P(RN), P(P)- hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(N) 1+[P(RA) +P(RN) +P(P)] 0=0, ,2846 0=0,716 σ 2 =0,716(1-0,716) 2 =0,0577 σ= σ 2 =0,24 = 0, 716 σ 2 y = 0,0577/116=0, σ y =0,0222 Z(0;1)=(Y-0,716)/0,0222 Y=0,0222Z+0,716 Y 1 =0,0222*1,645+0,716=0,7525 Y 2 =0,0222*(-1,645)+0,716=0,679 I. P(RN) hodnota 1 P(N), P(RN), P(P) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(RN) 1+[P(N) 0 +P(RN) +P(P)] 0=0, ,8366 0=0,164 σ 2 =0,164(1-0,164) 2 =0,115 σ= σ 2 =0,339 = 0,164 σ 2 y = 0,115/116=0,00099 σ y =0,0314 Y(0,164;0, )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,164)/0,0314 Y=0,0314Z+0,164

13 Y 1 =0,0314*1,645+0,164=0,216 Y 2 =0,0314*(-1,645)+0,164=0, Máte nepříznivé zážítky spojené se zahraničními studenty? Nemám P(N)=88/116=0,759 Ne se studenty, ale s cizinci obecně P(C)=15/116= 0,129 Mám několik P(M)= 13/116=0,112 I. P(N) hodnota 1 P(C), P(M) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(N) 1+[P(C)+P(M)] 0=0, ,241 0=0,759 σ 2 =0,759(1-0,759) 2 =0,044 σ= σ 2 =0,21 = 0, 759 σ 2 y = 0,044/116=0,00038 σ y =0,019 Y(0,759;0,019 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,759)/0,019 Y=0,019Z+0,759 Y 1 =0,019*1,645+0,759=1,072 Y 2 =0,019*(-1,645)+0,759=0,728 II. P(C) hodnota 1 P(N), P(M) - hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(N) 1+[P(C)+P(M)] 0=0, ,871 0=0,129 σ 2 =0,129(1-0,129) 2 =0,098 σ= σ 2 =0,313 = 0,129 σ 2 y = 0,098/116=0, σ y =0,029 Y(0,129;0,029 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,129)/0,029 Y=0,029Z+0,129 Y 1 =0,029*1,645+0,129=0,177 Y 2 =0,029*(-1,645)+0,129=0, Jaký máte pohled na to, že studují za státní peniže a místo nich by mohli studovat češi?

14 Cizinci musejí platit za studium Je mi to jedno Se zvýšením konkurence zvýšuje se vycvičnost abiturientů I. P(P) hodnota 1 P(J), P(Z) hodnota 0 P(P)=40/116=0,345 P(J)=38/116=0,328 P(Z)=38/116=0,328 µ= P(x i )x i =P(P) 1+[P(J) +P(Z)] 0=0, ,656 0=0,345 σ 2 =0,345(1-0,345) 2 =0,148 σ= σ 2 =0,385 = 0,345 σ 2 y = 0,148/116=0,0013 σ y =0,036 Y(0,345;0,036 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,345)/0,036 Y=0,036Z+0,345 Y 1 =0,036*1,645+0,345=0,404 Y 2 =0,036*(-1,645)+0,345=0,286 II. P(J) hodnota 1 P(P), P(Z) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(Z) 1+[P(P)+P(J)] 0=0, ,673 0=0,328 σ 2 =0,328(1-0,328) 2 =0,148 σ= σ 2 =0,385 = 0,328 σ 2 y = 0,148/116=0,00127 σ y =0,036 Y(0,328;0,036 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,328)/0,036 Y=0,036Z+0,328 Y 1 =0,036*1,645+0,328=0,387 Y 2 =0,036*(-1,645)+0,328=0, Myslíte si, že kvůli cizím studentům se zvýšuje úroveň nebezpečí? Ano P(A)=12/116=0,103 Ne P(N)=104/116=0,09 P(A) hodnota 1 P(N) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(A) 1+P(N) 0=0, ,09 0=0,103

15 σ 2 =0,103(1-0,103) 2 =0,083 σ= σ 2 =0,288 = 0,103 σ 2 y = 0,083/116=0, σ y =0,027 Y(0,103;0,027 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,103)/0,027 Y=0,027Z+0,103 Y 1 =0,027*1,645+0,103=0,147 Y 2 =0,027*(-1,645)+0,103=0, Ohodnot te imigrační politiku státu vůči zahraničním studentům (1-10 bodů) 4-6 Nedokonalá P(ND)= 59/115=0, Dostatečná a efektivní P(D)=45/115=0, Nedostatečná, třeba je změnit P(N)= 11/115=0,096 I. P(ND) hodnota 1 P(D), P(N) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(ND) 1+[P(D) +P(N)] 0=0, ,487 0=0,513 σ 2 =0,513(1-0,513) 2 =0,122 σ= σ 2 =0,349 = 0,513 σ 2 y = 0,122/116=0,00106 σ y =0,0324 Y(0,513;0, )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,513)/0,0324 Y=0,0324Z+0,513 Y 1 =0,0324*1,645+0,513=0,566 Y 2 =0,0324*(-1,645)+0,513=0,459 II. P(D) hodnota 1 P(ND), P(N) hodnota 0 µ= P(x i )x i =P(D) 1+[P(ND) +P(N)] 0=0, ,609 0=0,391 σ 2 =0,391(1-0,391) 2 =0,145 σ= σ 2 =0,380

16 = 0,391 σ 2 y = 0,145/116=0,00125 σ y =0,035 Y(0,391;0,035 2 )...Z(0;1) Z(0;1)=(Y-0,391)/0,035 Y=0,035Z+0,391 Y 1 =0,035*1,645+0,391=0,449 Y 2 =0,035*(-1,645)+0,391=0,333 Závěr Měli jsme dotázník s celým počtem otázek rovnému desetí. Po dotázování jsme zjistili, že máme celkem 116 respondentů. Využitím internetu i Microsoft aplikací, a také pomocí základních ználosti statistiky, všichni ty jejich odpovědí máme zpacovane. Můžeme řici, že výsledky se celkem shodujou s našimi předpoklady na začátku. Ze souhrnu plyne, že občany republiky májí zcela pozitivní vztah ke studentům, přijíždějícím z různých zemí celého světa. My jsme se snažili vymyslet otázky a varianty odpovědí k nim tak, aby co nejpřesnějí vyjadřovali mínění dotázováných. Avšak nepodářilo se nam uplně stanovit názor starší generace na záležitost přijiždejicích ze zahraničí studentů jak jsme prohlasili na začatku nášeho výzkumu z důvodu nedostatečného počtu odpovědí.

Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti

Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti

Více

Vztah k životnímu prostředí a chování domácností květen 2014

Vztah k životnímu prostředí a chování domácností květen 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 286 80 29 E-mail: jana.novakova@soc.cas.cz Vztah k životnímu prostředí a chování domácností květen

Více

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 80 19 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího

Více

Morálka politiků očima veřejnosti - březen 2015

Morálka politiků očima veřejnosti - březen 2015 pd15002 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 80 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Morálka politiků očima veřejnosti - březen

Více

ps80502 TISKOVÁ ZPRÁVA Politická kultura

ps80502 TISKOVÁ ZPRÁVA Politická kultura ps8050 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 86 840 9 E-mail: marketa.skodova@soc.cas.cz Politická kultura Technické parametry Výzkum:

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Názor na devizové intervence České národní banky

Názor na devizové intervence České národní banky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: martin.durdovic@soc.cas.cz Názor na devizové intervence České národní

Více

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Cíl a předpokládaný výstup Cílem příspěvku je analyzovat dlouhodobou migraci cizinců

Více

Jak jsou na tom Češi s tolerancí?

Jak jsou na tom Češi s tolerancí? TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:222 221 655 E-mail:michaela.dimitrova@soc.cas.cz Jak jsou na tom Češi s tolerancí? Technické parametry

Více

VÝROBCE STAVEBNÍCH PROFILŮ KATALOG VÝROBKŮ

VÝROBCE STAVEBNÍCH PROFILŮ KATALOG VÝROBKŮ VÝROBCE STAVEBNÍCH PROFILŮ KATALOG VÝROBKŮ OBJEDNACÍ KÓD P4A201 - P4A202 Ochranné rohy 50 ks Zakončovací profil s okapničkou a tkaninou OBJEDNACÍ KÓD P7D201 - P7D202 OBJEDNACÍ KÓD P4A101 - P4A102 Rohová

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 V české společnosti je v současnosti přibližně stejný podíl lidí, kteří Evropské unii důvěřují (48 %) a nedůvěřují (47 %). Evropskému

Více

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Prezident Václav Havel Praha 22. prosinec 2011 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz SC & C Marketing &

Více

Longitudinální výzkum účastníků NSZ v letech

Longitudinální výzkum účastníků NSZ v letech Longitudinální výzkum účastníků NSZ v letech 2010-2016 Tisková zpráva Společnost Scio mezi lety 2010 a 2016 realizovala longitudinální výzkum, jehož respondenty byli řešitelé testu Obecných studijních

Více

Zpráva z dotazníkového šetření: povědomí o programu mobility vysokoškolských studentů Erasmus a o pracovních stážích v programu Erasmus.

Zpráva z dotazníkového šetření: povědomí o programu mobility vysokoškolských studentů Erasmus a o pracovních stážích v programu Erasmus. Zpráva z dotazníkového šetření: povědomí o programu mobility vysokoškolských studentů Erasmus a o pracovních stážích v programu Erasmus. 1. Úvod: krátké shrnutí šetření Dotazníkové šetření probíhalo prostřednictvím

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy PROFIL A MOTIVACE DOBROVOLNÝCH PRACOVNÍKŮ VĚNUJÍCÍCH SE PRÁCI S DĚTMI A MLÁDEŽÍ

INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy PROFIL A MOTIVACE DOBROVOLNÝCH PRACOVNÍKŮ VĚNUJÍCÍCH SE PRÁCI S DĚTMI A MLÁDEŽÍ INSTITUT DĚTÍ A MLÁDEŽE Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy PROFIL A MOTIVACE DOBROVOLNÝCH PRACOVNÍKŮ VĚNUJÍCÍCH SE PRÁCI S DĚTMI A MLÁDEŽÍ PROSINEC 2002 Úvodem SVČ a občanská sdružení se ve své

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s.

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Dobrý den! Do rukou se Vám dostal dotazník, který bude sloužit jako

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015 ev600 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 5 Technické

Více

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Tisková zpráva Občané ČR o budoucnosti EU a dopadech odchodu Velké Británie z EU duben 2019 Důvěra českých občanů v budoucnost projektu sjednocené Evropy roste a dle aktuálního výzkumu ji vyjadřuje necelá

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2017

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2017 Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k cizincům březen 17 Většina české veřejnosti (6 %) považuje nově příchozí občany jiných národností za problém pro Českou republiku jako celek. Pokud ovšem mají

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka or11013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 2 0 129 E-mail: milan.tuček@soc.cas.cz Občané o možnostech a motivaci ke studiu na vysokých

Více

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.horakova@soc.cas.cz Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění Technické

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚNU STATISTIKA

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚNU STATISTIKA SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚNU STATISTIKA Vypracovaly: Aneta Rotková Martina Radová Témata semestrální práce: Fastfood vs. zdravá strava 1 Úvodní zpráva: Konzumace jídla ve Fastfoodech je v dnešní době velice

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ANALÝZA POTŘEB STUDENTŮ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Analýza potřeb studentů VŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u studentů VŠ technického

Více

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v

Graf 1. Důvěra v budoucnost evropského projektu rozhodně má spíše má spíše nemá rozhodně nemá neví Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 210 310 584 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Občané ČR o budoucnosti EU a přijetí eura

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

ČVUT FAKULTA DOPRAVNÍ

ČVUT FAKULTA DOPRAVNÍ ČVUT FAKULTA DOPRAVNÍ 2011-2012 STATISTICKÝ PROJEKT STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DOTAZNÍKU 2 40 ROMAN VOKÁČ VALERIYA SIMBAEVA Obsah 1. Úvod...1 2. Plány studentů po maturitě...2 3. Volba vysoké školy...3 4.

Více

Názory na změnu klimatu v Evropě

Názory na změnu klimatu v Evropě Praha - 1. 12. 2017 Názory na změnu klimatu v Evropě 54 % Evropanů se domnívá, že se klima určitě mění. Nejméně přesvědčených o změně klimatu je v Rusku, Česku, Estonsku a Finsku. Nejvíce lidí obávajících

Více

Sociologický výzkum Využití volného času žáků 8. a 9. tříd

Sociologický výzkum Využití volného času žáků 8. a 9. tříd Sociologický výzkum Využití volného času žáků 8. a 9. tříd Autoři: Anna Švaňhalová, Adéla Stárková, Pavla Prokopová Datum: 2. 1. 2019 Cíl výzkumu Cílem našeho výzkumu bylo zjistit, jak žáci 8. a 9. tříd

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Statistický projekt STATISTIKA SLEDOVÁNÍ SERIÁLŮ A ZÁBAVNÍCH POŘADŮ Autoři: Jakub Volek, Zuzana Zapletalová Skupina: 240 Školní rok: 2011/2012 Oponenti:

Více

Sociologický výzkum Alternativní životní styly

Sociologický výzkum Alternativní životní styly Sociologický výzkum Alternativní životní styly Lucie Stárková, Lucie Lukešová, Žaneta Slámová Cíl výzkumu Cílem výzkumu bylo zjistit, co si lidé myslí o alternativních stylech života. Jestli sami nějaký

Více

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení životních podmínek v místě bydliště duben

Více

Osm let po přijímačkách: jak se dnes daří zájemcům o vysoké školy?

Osm let po přijímačkách: jak se dnes daří zájemcům o vysoké školy? Osm let po přijímačkách: jak se dnes daří zájemcům o vysoké školy? Longitudinální studie 2010-2018 2010: respondenti skládali test Obecných studijních předpokladů (OSP) 2018: respondenti vyplnili dotazník

Více

Hodnocení evropské integrace duben 2019

Hodnocení evropské integrace duben 2019 Tisková zpráva Hodnocení evropské integrace duben 1 Česká veřejnost si myslí, že nejvíce se v EU uplatňují hodnoty demokracie a spolupráce (v obou případech %), nejméně naopak hodnoty rovnosti a spravedlnosti

Více

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 206 Technické

Více

Tisková zpráva. Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 2016

Tisková zpráva. Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 2016 Tisková zpráva Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 01 Naprostá většina dotázaných podporuje vytváření následujících typů škol v rámci povinné školní docházky. Nejméně podpory

Více

Existují dnes ještě gentlemani

Existují dnes ještě gentlemani Gentlemani Co je sonda? Jedná se o jednoduchý a rychlý on-line/cati/papi výzkum na panelu respondentů, který se vztahuje k aktuálním otázkám. Nemá ambice plně reprezentativního a vysoce kvalitního výzkumu

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

Máte rádi kávu? Statistický výzkum o množství vypité kávy napříč věkovým spektrem.

Máte rádi kávu? Statistický výzkum o množství vypité kávy napříč věkovým spektrem. Máte rádi kávu? Statistický výzkum o množství vypité kávy napříč věkovým spektrem. SEMESTRÁLNÍ PRÁCE STATISTIKA VYPRACOVALA: IRENA VALÁŠKOVÁ A BARBORA SLAVÍKOVÁ DNE: 29. 12. 2012 SKUPINA: 2 36 Obsah Pár

Více

Pražská sídliště 2010 - závěrečná zpráva

Pražská sídliště 2010 - závěrečná zpráva Pražská sídliště 2010 - závěrečná zpráva (Švorcová, Makovcová, Mach) Úvod: Naše práce je jednou z částí většího projektu výzkumu sídlišť, v jehož rámci byli dotazováni obyvatelé sídlišť Petrovice, Barrandov,

Více

Názory občanů na vybraná opatření v rodinné politice listopad 2012

Názory občanů na vybraná opatření v rodinné politice listopad 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: martin.durdovic@soc.cas.cz Názory občanů na vybraná opatření v rodinné

Více

Veřejnost a obnovitelné zdroje energie

Veřejnost a obnovitelné zdroje energie Veřejnost a obnovitelné zdroje energie 3. května 2011 Zpráva z výzkumu realizovaného společností Factum Invenio Obsah Základní informace o projektu Hlavní zjištění Detailní analýza Náklady spojené s výrobou

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 Polovina

Více

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2017

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2017 Tisková zpráva Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 201 Necelá polovina (4 %) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva za vysokou, u státu to jsou tři pětiny. Téměř sedm z deseti Čechů vnímá jako

Více

školní léta?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu?

školní léta?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu? Chcete si prodloužit školní léta?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu? pomaturitní studium 2010/2011 Studium je [KU:L] anglický jazyk Přípravné kurzy na VŠ Nultý

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKA TÉMA:

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKA TÉMA: České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav aplikované matematiky, K611 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKA TÉMA: LEPŠÍ ZPŮSOB CESTOVANÍ ZA ŠKOLOU A PRACÍ Studenti: Stanislav Skyba,

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k odchodu Velké Británie z Evropské unie - únor 2019 Česká veřejnost se nejčastěji domnívá, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na samotnou Velkou Británii

Více

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO DOC DR. IVAN TOMEK AGENTURA MARKET RESEARCH THINK = MR. THINK HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Tři čtvrtiny obyvatel ČR mají zkušenost se spory o majetek při

Více

Semestrální práce z předmětu Statistika

Semestrální práce z předmětu Statistika České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav aplikované matematiky, K611 Semestrální práce z předmětu Statistika Téma: Hudební nástroje v životě studentů a jejich vliv na výuku Studenti:

Více

Postoje občanů k prezidentskému úřadu - březen 2013

Postoje občanů k prezidentskému úřadu - březen 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: martin.durdovic@soc.cas.cz Postoje občanů k prezidentskému úřadu - Technické

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2018

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2018 Tisková zpráva Daně z pohledu veřejného mínění listopad 8 Česká veřejnost se spíše kloní k názoru, že daně lidí s vysokými příjmy u nás jsou nízké, u lidí s průměrnými příjmy jsou daně vnímány nejčastěji

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2014

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2014 ov1 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 80 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům březen 201

Více

Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti červen 2016

Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti červen 2016 ov0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 0 1 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti

Více

Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad 2013

Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 86 840 9 E-mail: jana.novakova@soc.cas.cz Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o událostech na Blízkém východě a v severní

Více

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/214 VYDÁNO DNE 17.2. 214 JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI Mírně nadpoloviční většina dotázaných občanů je z hlediska úspor a půjček v plusu, téměř třetina má bilanci

Více

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012 1 Česká televize Situace v krajích Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Praha 1. dubna 2012 SC & C spol. s r.o. Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen ESOMAR a Hospodářské

Více

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech

Více

Průzkum názoru blanenské veřejnosti na úklid sněhu v Blansku

Průzkum názoru blanenské veřejnosti na úklid sněhu v Blansku Průzkum názoru blanenské veřejnosti na úklid sněhu v Blansku Kritika na údržbu komunikací a veřejných prostranství města Blanska v zimních časech to je téma, které jsme v letošní zimě slyšeli ze všech

Více

Učitelé matematiky a CLIL

Učitelé matematiky a CLIL ŠULISTA Marek. Učitelé matematiky a CLIL. Učitel matematiky. Jednota českých matematiků a fyziků, 2014, roč. 23, č. 1, s. 45-51. ISSN 1210-9037. Učitelé matematiky a CLIL Úvod V České republice došlo v

Více

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: 29. 1. 2018, ve spolupráci s Shrnutí zjištění O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum Prezidentský

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA listopad 2012

Více

Veřejná vysoká škola se zřizuje a zrušuje zákonem. Zákon též stanoví její název a sídlo.

Veřejná vysoká škola se zřizuje a zrušuje zákonem. Zákon též stanoví její název a sídlo. 5. Vysoké školy Vysoké školy představují nejvyšší článek vzdělávací soustavy. Nabízejí akreditované studijní programy a programy celoživotního vzdělávání. Typ vysokoškolské vzdělávací činnosti je určen

Více

volejte +420 733122911 nebo SK zákazníci: +421 44 3240181

volejte +420 733122911 nebo SK zákazníci: +421 44 3240181 P105259 P105359 P105368 P105389 P105399 P105501 P105504 P105506 P105555 P105564 P1056 P1056/1 P1056/1X P105629 P105703 P105961 P1059X P106 P106-HD P106032 P106137 P106270 P106287 P106375 P1064 P106508

Více

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2015

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2015 eu22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 12 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 201

Více

Prezidentský panel 2018 Spokojenost s výsledkem voleb a preference nevoličů , ve spolupráci s

Prezidentský panel 2018 Spokojenost s výsledkem voleb a preference nevoličů , ve spolupráci s Prezidentský panel 2018 Spokojenost s výsledkem voleb a preference nevoličů 29. 1. 2018, ve spolupráci s Shrnutí O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EHIO1 ZŠ a MŠ, Čs. armády 1026 73581 Bohumín-Nový Bohumín MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2013/14 je

Více

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2014

Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen 2014 eu22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 12 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Česká veřejnost o nezaměstnanosti červen

Více

Názory na důvody vstupu do politických stran

Názory na důvody vstupu do politických stran TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory na důvody vstupu do politických stran

Více

Moravská zemská knihovna očima veřejnosti. Výsledky průzkumu veřejného mínění

Moravská zemská knihovna očima veřejnosti. Výsledky průzkumu veřejného mínění Moravská zemská knihovna očima veřejnosti Výsledky průzkumu veřejného mínění 201 4 Hypotéza č. 1 Většina lidí v Brně vůbec neví o existenci MZK. Většina respondentů (83,3 %) odpověděla, že o M ZK (M oravské

Více

výstupy z dotazníků DFGJK

výstupy z dotazníků DFGJK výstupy z dotazníků DFGJK G4 Škola: DFGJK, typ: G4 Vektor 14 Modul 1 Podle čeho jste se především rozhodoval(a) při výběru SŠ, kterou navštěvujete?(vyberte i více z níže uvedených možností) 9 9 Moje vlastní

Více

Postoje českých občanů k NATO a obraně ČR - leden 2015

Postoje českých občanů k NATO a obraně ČR - leden 2015 pm0b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 80 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje českých občanů k NATO a obraně ČR - leden 0 Technické

Více

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2016

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2016 po0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 8 80 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů

Více

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.: ps1607 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +40 86 840 1 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech

Více

Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín

Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín Vyhodnocení ankety Projekt Školka v obci Trubín Zpracoval: Simona Zárybnická, Alena Nováková 1 Obsah 1. Cíl ankety (dotazníkového šetření) 3 2. Metoda dotazníkového šetření 4 3. Vyhodnocení dotazníků 5

Více

S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna?

S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna? TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz S jakými očekáváními pohlížíme do budoucna?

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav aplikované matematiky

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav aplikované matematiky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav aplikované matematiky Semestrální práce ze statistiky Téma: Stravovací návyky studentů vysokých škol Autor: David Bursík Ročník: 3 7 Akademický

Více

ŠKoLNí LÉTA?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu?

ŠKoLNí LÉTA?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu? CHCETE SI PRODLOUŽIT ŠKoLNí LÉTA?... užít si zábavu a najít nové kamarády?... nebo vás nepřijali na vysokou školu? ANGLiČTiNA a ŠPANĚLŠTiNA přípravné KurZy na VŠ NULTÝ ročník PoMATUriTNí STUDiUM 2011/2012

Více

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky:

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky: Klíčové faktory ovlivňující inkluzi dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do zájmového a neformálního vzdělávání" Realizátor: NIDM a GAC, spol. s.r.o. duben říjen 2009 Cíle výzkumu Výzkumné

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Občané o ekonomické situaci svých domácností

Občané o ekonomické situaci svých domácností eu00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 0 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o ekonomické situaci svých domácností Technické

Více

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018 Tisková zpráva Hodnocení kvality vzdělávání září 01 Hodnocení úrovně vzdělávání na různých typech škol, základními počínaje a vysokými konče, je trvale příznivé, když kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2018

Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2018 Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2018 Necelé tři pětiny (58 %) české veřejnosti považují nově příchozí občany jiných národností za problém pro Českou republiku jako celek. Pokud

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům

Postoje české veřejnosti k cizincům TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům Technické

Více

Preference dopravních prostředků

Preference dopravních prostředků Fakulta dopravní Ústav aplikované matematiky, K611 Semestrální práce ze Statistiky Preference dopravních prostředků sk. 2 40 Vraniaková Terézia Vrobelová Ester Žváčková Jitka Obsah 1) Úvod 3 2) Testování

Více

Průzkum k distančním volbám

Průzkum k distančním volbám STEM - Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, 1 Praha 8 Průzkum k distančním volbám Zpráva z výzkumu STEM pro KDU-ČSL V Praze dne 29. ledna 15 I. Údaje o výzkumu Typ výzkumu: Věcné zaměření výzkumu:

Více

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/13 VYDÁNO DNE 13.2. 13 JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI Téměř polovina dotázaných občanů (46 ) je z hlediska úspor a půjček v plusu, třetina (34 ) má bilanci vyrovnanou

Více

Češi k prezidentským volbám v USA

Češi k prezidentským volbám v USA TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA Technické parametry

Více

Volba střední školy jak to vidí osmáci

Volba střední školy jak to vidí osmáci Volba střední školy jak to vidí osmáci Studie občanského sdružení Než zazvoní 2. června 2014 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie občanského sdružení Než zazvoní,

Více

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Česká veřejnost o dění na Ukrajině říjen O vývoj situace na Ukrajině se v současnosti zajímá již jen necelá třetina českých občanů. Aktuální zájem o dění na Ukrajině je nejnižší za celé

Více

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové.

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoj veřejnosti ke konzumaci vybraných návykových látek

Více

Česká společnost a onemocnění AIDS červen 2016

Česká společnost a onemocnění AIDS červen 2016 oz16080 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 10 10 86 E-mail: ondrej.malina@soc.cas.cz Česká společnost a onemocnění AIDS červen 016

Více

Projekt. Spokojenost občanů s restauračními službami. Třída: Ht 2.A

Projekt. Spokojenost občanů s restauračními službami. Třída: Ht 2.A Projekt Spokojenost občanů s restauračními službami Třída: Ht 2.A Znojmo 23.6.2010 1 Město Znojmo nabízí vysoký sortiment hotelových a restauračních zařízení. Široký počet restaurací se nachází v centru

Více

Názory občanů na státní maturitu září 2012

Názory občanů na státní maturitu září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na státní maturitu září 2012 Technické

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY Facebook vs. studium Vypracovali: Martina Grivalská Nikola Karkošiaková Barbora Brůhová Obsah 1. Úvod 2. Dotazník 3.

Více

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: lucie.cerna@soc.cas.cz Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti

Více

Názory obyvatel k vnějším, zejména zahraničním vztahům Ústeckého kraje

Názory obyvatel k vnějším, zejména zahraničním vztahům Ústeckého kraje Názory obyvatel k vnějším, zejména zahraničním vztahům Ústeckého kraje PhDr. Oldřich Čepelka spolupracovník Euroconsultants, s. r. o. Ústí nad Labem, 25. 3. 2011 Ověřovali jsme několik domněnek - do zahraničí

Více

Česká veřejnost o dění na Ukrajině červen 2016

Česká veřejnost o dění na Ukrajině červen 2016 pm60 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +0 26 2 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Česká veřejnost o dění na Ukrajině červen 6 Technické

Více