* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?"

Transkript

1 Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení od dětského až po seniorský věk. Rozhovor se zaměřuje zejména na možnosti uvolnění, zklidnění a relaxace, které Snoezelen klientům přináší. Rozhovor připravila a vedla PaedDr. Jana Hrčová. * * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Veronika Húsková, sociální pracovnice: Jsme Domov sociálních služeb a Zařízení pro seniory Horelica. Naše zařízení vzniklo sloučením dvou zařízení: domova sociálních služeb pro děti a dospělé a domova důchodců. Kapacita našeho zařízení je 159 klientů různé věkové struktury. Nejmladší klient má 8 let a nejstarší klientka 99. Poskytujeme sociální služby formou ambulantní, týdenní a celoroční. Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Silvia Capeková, sociální pracovnice: Místnost jsme zřídili Co vás vedlo ke zřízení multisenzorické místnosti? Jaroslava Durčáková, sociální pracovnice: Máme širokou škálu klientů: děti, dospělé i seniory. Najít něco, co by je upoutalo, není snadné. Měly jsme štěstí, že kolegyně byly na mezinárodní konferenci o Snoezelenu v Bratislavě. Přijely velmi nadšené z filozofie a teorie Snoezelenu. Následně jsme hledaly další informace v časopisech a na internetu. Podařilo se nám přesvědčit paní ředitelku a pak to šlo snadno. Chtěly jsme klientům nabídnout něco nové, co by je upoutalo, aby mohli zapomenout, že jsou v instituci.

2 Kolik zaměstnanců a s jakým pracovním zařazením využívá multisenzorickou místnost? Silvia: Snoezelen využívají čtyři sociální pracovnice podle vypracovaného harmonogramu. Jaká je cílová skupina při práci v multisenzorických místnostech, s ohledem na druh a stupeň postižení? Silvia: Místnost navštěvují klienti s tělesným a mentálním postižením, klienti po cévní mozkové příhodě, děti do 18 let a senioři. Jsou klienti, kteří do Snoezelenu nechodí? Jsou- li takoví klienti, mohly byste specifikovat důvody? Jaroslava: Nechodí sem všichni klienti. Jednotlivých klientů se ptáme, jestli chtějí jít do Snoezelenu. Klienti, kteří nechtějí nebo nemají zájem, multisenzorickou místnost nenavštěvují. Já pracuji s klienty na pracovišti Horelica 18, kteří navštěvují Snoezelen v skupinách. Vícekrát se mi stalo, že některý klient do místnost nechtěl jít, protože ho v tom čase zaujala jiná činnost a chtěl se věnovat jí. Jindy do místnosti šel a byl v ní velice spokojený. Další důvod, proč Snoezelen nevyužívají všichni klienti, je velká kapacita zařízení. Jelikož místnost je v provozu jen jeden rok, stále mapujeme a zkoušíme její možnosti. Počet klientů, kteří místnost navštěvují, je nižší, ale postupně se zvyšuje podle našich možností. Jaká část z celkového počtu klientů využívá Snoezelen? Jaroslava: Na pracovišti Horelica 18 máme 48 klientů, Snoezelen navštěvuje přibližně polovina z nich. Silvia: Na pracovišti Horelica 107 jsou to přibližně tři čtvrtiny klientů. Jde o klienty s tělesným postižením, mentálním postižením, se stareckou demencí nebo o klienty po cévní mozkové příhodě. Veronika: Já pracuji se seniory, mám na starosti přibližně 36 klientů. 14 z nich využívá multisenzorickou místnost. Někteří klienti jsou imobilní a nemají možnost navštívit tuto místnost. Jaké je věkové rozpětí klientů, kteří využívají Snoezelen? Jaroslava: V mé skupině využívají bílou místnost klienti od 8 do 48 let. Na pracovišti Horelica 18, kde se nacházejí i mí klienti, využíváme alespoň prvky Snoezelenu. Tato místnost

3 obsahuje prvky hrové místnosti, máme tam suchý bazén, různé pomůcky na cvičení, jehlany, prolézačky. Toto je určené pro všech 48 klientů pracoviště. Kdybych to měla shrnout, bílou místnost navštěvuje přibližně polovina klientů, ale prvky Snoezelenu jsou dostupné pro všechny. Silvia: Věkové rozpětí mých klientů, kteří navštěvují místnosti, je od 65 do 90 let. Veronika: Můj nejmladší klient má 65 let a nejstarší klientka 95 let. Zmínila jste, že máte i imobilní klienty, které je těžké nebo nemožné dopravit do místnosti, a proto ji nevyužívají. Využíváte u nich alespoň prvky Snoezelenu v jejich přirozeném prostředí? Veronika: U klientů, kteří nemají možnost navštívit Snoezelen místnost, využíváme některé jeho prvky prostřednictvím mobilního Snoezelenu. Klienty navštěvujeme v jejich pokojích a poskytujeme jim čichovou a hmatovou stimulaci prostřednictvím pytlíků s přírodninami, které jsme vyrobily. V pytlících se nacházejí různé materiály, např. seno, kaštany, luštěniny, káva, různé kameny. Jaroslava: Využíváme různé lahvičky, které máme rozděleny na tři skupiny. V jedné máme bylinky, které se vyskytují na Kysucích. Ty slouží nejen na čichovou, ale také na zrakovou stimulaci. Druhá skupina obsahuje různé exotické čaje. Třetí skupinu tvoří různé druhy koření, které se běžně využívají. Klienti mohou pocítit jednak exotiku, ale také to, co je typické pro region Kysuc. Snoezelen můžeme vnímat jako volnočasovou aktivitu, pedagogické podpůrné opatření nebo terapeuticky orientovaný přístup. Který z těchto tří přístupů převažuje ve vaší práci a proč? Jaroslava: Snoezelen využíváme více méně jako volnočasovou aktivitu, ale v malé míře jsou zastoupeny i pedagogické prvky. Například u dětí s mentálním postižením se při zapnutém válci snažíme zařadit poznávání barev nebo hmatovou stimulaci. V našem zařízení lze mluvit zejména o volnočasové aktivitě. Snažíme se působit na klienty, kteří mají nějaké problémy a pomáháme jim zvládat různé životní situace navozením atmosféry klidu a uvolnění, aby mohli najít samých sebe. Když klient přijede do místnosti, sám si vybere to, co potřebuje. Klienti jednotlivé komponenty dobře znají, a proto si je sami vybírají. Vědí, co jim mohou poskytnout, a které z nich jsou jim příjemné.

4 Jakou formu práce využíváte v multisenzorické místnosti, individuální nebo skupinovou? Jaroslava: S dětmi a s mládeží s mentálním postižením využívám zejména skupinovou práci. Jde o malé skupiny tří, maximálně čtyř klientů. V průběhu každého pobytu si vyberu klienta, který to potřebuje, a věnuji se mu individuálně. Již víme, kteří klienti co potřebují, kteří si vyhovují a v rámci pobytu se nevyrušují. Ti chodí do místnosti spolu. Naším záměrem je, aby je v místnosti nic nevyrušovalo, aby tady mohli načerpat nové síly. Silvia: Na začátku jsem upřednostňovala individuální práci, abych zjistila, jaké jsou preference a zájmy jednotlivých klientů. V současnosti také přivádím do místnosti malou skupinu dvou, maximálně tří klientů. Veronika: Při práci se seniory zatím upřednostňuji individuální Snoezelen jednotky. Pořád zjišťuji jejich potřeby a preference. Důvodem je i to, že Snoezelen využívám s klienty jen půl roku. Uvedly jste, že pracujete se skupinou. Je to tak, že klienti jsou v místnosti spolu a každý si vybere svou činnost, nebo se snažíte zapojit do jedné aktivity všechny? Jaroslava: Když vstoupíme do místnosti, ptám se klientů na to, co by chtěli. Každý si vybere své oblíbené místo (vodní postel, houpačka, relaxační polštář) a já jim nabídnu ještě nějaký další podnět. Snažím se skloubit preference klientů a mé plány. Někdy se stane, že máme s klienty společnou aktivitu. Například, pracujeme- li s pytlíky s přírodninami, řešíme to formou hádanek, co by mohlo být v pytlíku. Klienti si sednou do kruhu, přehazují si pytlíky a kdo pytlík chytí, hádá, co je uvnitř. Které komponenty v místnosti využíváte při práci nejčastěji? Jaroslava: Často využívám vodní postel, houpací křeslo, světelné efekty, optická vlákna, bublinkové válce, Space projektor, dataprojektor s promítáním obrazů na téma přírody. Všechno je podbarvené relaxační hudbou. Na hmatovou stimulaci používáme zejména přírodniny, které jsem zmiňovala. Někdy zapneme také aromadifuzér. Mladé klienty, se kterými pracuji, oslovuje všechno, co je založené na hudbě a na světlech. Tyto dvě skupiny podnětů jsou u nich nejvíce preferované. Silvia: Já nejčastěji využívám vodní postel spolu s optickými vlákny a bublinkovými válci. Velký důraz kladu na hmatovou stimulaci a na doteky. Kromě toho využívám i houpací křeslo a dataprojektor. Veronika: Senioři nejvíce preferují vodní postel ve spojení s relaxační hudbou. Místnost využívám zejména na relaxaci a tohle jim dotváří příjemnou atmosféru.

5 Jaroslava: U mých klientů na pracovišti Horelica 18 jsem zpozorovala, že když například sledovali nějaký program v televizi, velmi je nezaujal. Naopak, když byli v místnosti a byl zapnutý Space projektor nebo dataprojektor s obrázky přírody, klienti o tom diskutovali, gestikulovali. Jakoby ten podnět, který je ohraničený na určitý prostor, v nich zanechal hlubší stopu. Důvod může být ten, že v multisenzorické místnosti není takové množství podnětů, jsou hlubší a přicházejí a odcházejí pomaleji. To jim vyhovuje, snáz na to reagují. Jestli ve Snoezelen místnosti vidí například vodopády nebo valící se kouli, diskutují o tom, co to může být, jak to vypadá. Při běžných programech to nedělají. Jakým způsobem sestavujete jednotlivé Snoezelen jednotky? Mohly byste to popsat na konkrétním příkladu, od příchodu klienta až po jeho odchod? Jaroslava: Snoezelen jednotka s mými klienty vypadá následovně: při vstupu do místnosti si mohou vybrat a říct, jaký komponent chtějí. Jurko (skutečné jméno klienta bylo změněno) si většinou vybírá vodní postel. K tomu mu nabídnu na výběr některý ze světelných efektů a pustím relaxační hudbu. Jurko leží na posteli a já ho přikrývám, aby se cítil jako v hnízdečku. Po přibližně minutách si k němu sednu a potichu si povídáme. Má- li chuť a zájem, mluví již sám a spontánně. Nemá- li zájem, nepovídáme si. Většinou je to tak, že chce mluvit, protože to potřebuje. Při rozhovoru rozebíráme jeho prožívání, případně potíže, se kterými se potýká. Snoezelen jednotka většinou končí rozhovorem. Má- li nějaký klient problém, snažíme se při rozhovoru najít řešení. Jak dlouho trvá jeden pobyt v místnosti? Veronika: Při seniorech máme vyhrazenou hodinu, ale vždy je to na rozhodnutí klienta. Chce- li místnost opustit, odcházíme. V tomto případě pobyty v místnosti ukončuje klient. Jaroslava: U mých klientů je to také přibližně hodina. Kdybychom se měli řídit tím, kolik chce v místnosti setrvat klient, byli bychom tady velmi dlouho. U Tomáše (jméno klienta bylo změněno) se mi stalo, že chtěl místnost opustit po 20 minutách. Respektovala jsem jeho rozhodnutí a místnost mohl opustit. Ostatní chtěli pokračovat se Snoezelenem, co jsem jim umožnila. Jaké jiné terapeutické přístupy nebo metody využíváte v rámci Snoezelenu? Silvia: Snoezelen nejčastěji kombinujeme s reminiscenční terapii a validační terapii. V budoucnu bychom chtěli začít využívat i bazální stimulaci.

6 Kdybyste mohly zhodnotit ten rok práce, jaký přínos představuje Snoezelen pro vaše klienty? Jaký má efekt na jejich osobnost? Jaroslava: U klientů, se kterými navštěvuji Snoezelen, máme bližší vztah. Oni si mě automaticky spojují s multisenzorickou místností, s relaxací a příjemnými pocity, které zažili při Snoezelenu. Tito klienti jsou pak otevřenější a lépe se s nimi pracuje. Jurko to shrnul následovně: "V místnosti načerpám novou energii a mám tady pokoj svatý." Přínos místnosti je v tom, že pomáhá klientům při harmonizaci a načerpání sil. Mohla byste uvést konkrétní příklad, jak Snoezelen pomohl klientovi? Jaroslava: Jurko je klient s poruchami chování. Kromě toho má diagnostikován hydrocefalus, je v hraničním pásmu mentální retardace a má ještě další diagnózy, ale dominantní jsou poruchy chování. V důsledku poruch chování je velmi impulzivní, výbušný, má potíže se ovládat. Stačí velmi málo a Jurko vybouchne. Jeho chování na veřejnosti je nevhodné, intenzivně gestikuluje a vykřikuje. Když s ním řešíme problém, nedokáže říct, co se stalo, jen křičí, gestikuluje a vyskakuje. Neposlouchá, co říkáme. Snoezelen je pro něj příjemné prostředí, dokáže tady relaxovat, zklidnit se, mluvit potichu. Když si k němu přisednu, dokážeme si v klidu promluvit. Umí vysvětlit, v čem je problém a co se stalo a vzájemně se respektujeme. Když jsme před tím řešili nějaký konflikt v zařízení, bylo těžké cokoliv mu vysvětlit, protože byl v afektu. Naopak, když mu něco říkám v multisenzorické místnosti, vnímá a můžeme si o problémech v klidu promluvit. Uvedu příklad: jednou měl Jurko konflikt se svým spolubydlícím, který o něj zakopl. Jurko reagoval velmi impulzivně a křičel. V ten samý den nastaly okolnosti, že se oba setkali ve Snoezelenu. Na naše překvapení si podali ruce a Jurko sám uznal, že konflikt vyvolal zbytečně a pro banální věc. Silvia: Na základě dosavadního pozorování bych mohla říct, že Snoezelen pomáhá při odbourání agrese, stresu a hněvu. Klient po návštěvě místnosti více komunikuje, je uvolněnější a také se lépe adaptuje. Jaký přínos má Snoezelen pro vás jako pracovníky? Jaroslava: Snoezelen je něco nové. Je to cesta ke klientovi a pomáhá nám k tomu, aby se klient více otevřel. Dává možnost zpětné vazby - na základě projevů klienta vidím, že mu pobyty v multisenzorické místnosti pomáhají.

7 Setkaly jste se nebo se setkáváte s nějakými problémy, ať již při budování místnosti nebo při samotné realizaci Snoezelenu? Jaroslava: My jsme měly štěstí, že myšlenka Snoezelenu nadchla i ředitelku našeho zařízení. Díky účastem na konferencích měla poznatky o Snoezelenu i ona. Dovolím si tvrdit, že bez její vstřícnosti by zřízení multisenzorické místnosti nebylo možné. Máme vícero šikovných zaměstnanců, kteří pomohli při budování místnosti, například při elektroinstalačních pracích a kladení podlahy. Martina Lašutová, vedoucí sociálního úseku: Myslím si, že člověk se na žádných seminářích ani konferencích nedoví, jak místnost vybudovat. Snažily jsme se vzdělávat v této oblasti prostřednictvím odborné literatury a sbírání důležitých informací, ale až odborník, který se Snoezelenu delší dobu věnuje, nám poradil, jak místnost vybudovat, kam umístit jednotlivé komponenty. My jsme neměly potřebné informace. Podle mého názoru je důležité vědět, jak takovou místnost vybudovat, ale není tomu věnován dostatečný prostor. Bylo by vhodné mít k dispozici odborníka, který by tyto informace mohl v jednotlivých zařízeních poskytovat. Co vás inspiruje při tvorbě Snoezelen jednotek? Je to vlastní intuice nebo čerpáte informace z nějakých jiných zdrojů? Silvia: Nejdřív jsme se inspirovaly publikací paní Ponechalové. Navštívily jsme i konference v Bratislavě a Ostravě. Rovněž jsme absolvovaly různé přednášky a semináře, například o vodním Snoezelenu. Jaroslava: Kromě uvedených akcí čerpáme také z internetu a odborné literatury. Odebíráme časopis Sociální služby, kde občas najdeme informace také o Snoezelenu nebo smyslové stimulaci. Snažíme se jednotlivé informace mezi sebou sdílet. Důležitou úlohu hraje i vlastní intuice. Martina: Ráda bych podotkla, že jsme hodně čerpaly i ze stránky kde je mnoho odborných překladů. Tam jsme se dověděly o specifikách Snoezelenu u seniorů. Měly byste zájem o další vzdělávání v oblasti Snoezelenu? Jestli ano, jako formou by mělo být realizované? Co by bylo pro vás přínosné - workshop, přednáška nebo exkurze do zahraničí? Jaroslava: Velmi zajímavou možností by byla další mezinárodní konference. Pokud by na ní vystoupili lidé s mnoholetými zkušenostmi a nadšením, ráda bych si je vyslechla. Určitě bych uvítala i praktické ukázky práce s klientelou podobnou té naší. To, co děláme v místnosti, je podle mého názoru jen zlomek toho, co by se dělat dalo. Vhodné by byly i

8 přednášky spojené s praktickými ukázkami nebo prezentací případových studií, ve kterých by mohly být prezentované i pomůcky, které nemáme, ale daly by se využít. Martina: Pro mě by byl přínosný workshop a praktické ukázky práce. Rovněž by bylo dobré, kdyby měl Snoezelen na Slovensku také postavení, že člověk by se vždy měl na koho obrátit, kdyby potřeboval radu nebo by si chtěl ověřit správnost svých postupů. Mohl by to zastřešovat nějaký odborný garant. Co se týče praktických ukázek, stačily by vám videozáznamy? Jaroslava: Ano, videozáznamy by byly dobrý způsob prezentace. Klienti by ovšem měli být nasnímaní tak, aby byla zachována jejich anonymita. Videozáznam by měl doprovázet slovní komentář, který by vysvětloval jak tato činnost a tento komponent pomáhá konkrétnímu klientovi. Plánujete dále rozvíjet vaši místnost? Zamýšlíte se nad vybudováním další místnosti? Můžete uvést i důvody? Martina: Rády bychom místnost dále rozvíjely, ale vzhledem k tomu, že jsme neabsolvovaly další vzdělávání v této oblasti, neznáme naše možnosti a nevíme, kterým směrem se dále ubírat. Zatím využíváme pomůcky, které máme, i když na trhu je množství zajímavých komponentů. Nám momentálně chybí nějaká forma vzdělávání, kde bychom mohly navázat na to, co víme a děláme. Děkujeme velmi pěkně za rozhovor.

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY Pro uživatele jsou připravovány nejrůznější volnočasové a terapeutické činnosti. Pořádáme v domově společenské a kulturní akce, kterých se uživatelé mohou účastnit

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

PŘÍPRAVA NÁVŠTĚVY NEMOCNICE (PRO SENIORY)

PŘÍPRAVA NÁVŠTĚVY NEMOCNICE (PRO SENIORY) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ PŘÍPRAVA NÁVŠTĚVY NEMOCNICE (PRO SENIORY) Návrh uživatelského rozhraní (A4M39NUR) Analýza tématu Autoři: Janovský Roman, Roubalová Eliška Cvičící:

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2014

Výroční zpráva Volno, o. s. 2014 Výroční zpráva Volno, o. s. 2014 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013

Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013 Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013 Milí spolupracovníci, nejprve mi dovolte, abych Vám poděkovala za vyplnění dotazníku vypovídajícím o Vaší spokojenosti v zaměstnání.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Domov pro seniory Velké Březno, příspěvková organizace Klášterní 2, 403 23 Velké Březno 1 OBSAH: 1) Úvodní slovo ředitele Domova 2) Základní identifikační údaje a. Způsob řízení

Více

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku OBSAH ÚVOD 2 I. Odd. ZÁVĚRY A SOCIOTECHNICKÁ DOPORUČENÍ 3 Přehled hlavních výsledků 4 Sociotechnická doporučení 13 Vymezení vybraných pojmů 15 II.

Více

Shrnutí ankety pro žáky 5. ročníků a rodiče. březen 2016

Shrnutí ankety pro žáky 5. ročníků a rodiče. březen 2016 Shrnutí ankety pro žáky 5. ročníků a rodiče březen 2016 Shrnutí 2 Parametry ankety Zájem o gymnázia Zájem o předměty Ankety se zúčastnilo: 78 žáků 5. tříd 119 rodičů žáků 83 rodičů 5. tříd 9 rodičů 4.

Více

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA jedová To nejdůležitější z Doby jedové 2 Když jsme psali Dobu jedovou, chtěli jsme čtenářům ukázat, že mnohé z věcí, o kterých si

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Vnitřní pravidla (Domácí řád) Poslání zařízení Posláním Domova se zvláštním režimem Sanco-PB s.r.o. je poskytnout uživatelům, převážně seniorům, kteří se nacházejí v nepříznivé

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ REALIZAČNÍ MANUÁL Hlavním tématem programu je osobnostní a sociální rozvoj vedoucích pracovníků a pedagogů (především mateřských škol), kteří po absolvování

Více

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 7 2 7:41 To je úlet holky co? Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 2015 Modrý kůň Kalendář na rok 2015 je inspirovaný kampaní, která se již tradičně koná u příležitosti Týdnů duševního

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6. Kociánka 6, 612 00 Brno. Identifikátor školy: 600 024 954

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6. Kociánka 6, 612 00 Brno. Identifikátor školy: 600 024 954 Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6 Kociánka 6, 612 00 Brno Identifikátor školy: 600 024 954 Termín konání inspekce:

Více

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Příloha VIII Dotazníky pro žáky SOŠ a studenty VOŠ a) DOTAZNÍK Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Tento dotazník se zaměřuje na atmosféru, která panuje na naší škole a to i během

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL?

MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL? MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL? Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna v Brně Úvod... Změny v knihovnách nejsou ničím novým. Knihovníci byli vždycky schopni všechny změny zvládnout. Ovšem

Více

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči Realizace: Sociotrendy - výzkumná agentura 2/2011 Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Domov Čujkovova, Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace

Domov Čujkovova, Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace Domov Čujkovova, Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace P L Á N Č I N N O S T I Domova Čujkovova, Ostrava-Zábřeh, příspěvkové organizace, Čujkovova 25, Ostrava-Zábřeh na rok 2011 OSTRAVA!!! Obsah: Popis

Více

NA HODNOTÍCÍ CELOSTÁTNÍ KONFERENCI KONANOU DNE 24.11. 2006 NA

NA HODNOTÍCÍ CELOSTÁTNÍ KONFERENCI KONANOU DNE 24.11. 2006 NA Somatopedická společnost, o.s., V Pevnosti 4, Praha 2, 128 41 REFLEXE ÚČASTNÍKŮ Z ŘAD STUDENTŮ NA HODNOTÍCÍ CELOSTÁTNÍ KONFERENCI KONANOU DNE 24.11. 2006 NA PedF UK V PRAZE NA TÉMA : Asistence v podpoře

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 1 Slovo úvodem Vážení přátelé, uživatelé služeb a příznivci osob s autismem.

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014 Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Vypracoval: Mgr. Alena Antoszyková, vedoucí oddělení sociálních služeb Datum: 18. března 2015 Obsah:

Více

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách Příloha č. 1 SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Níže uvedené obsahy jednotlivých kurzů jsou pouze orientační, zadavatel umožňuje cíle kurzu naplnit i jiným obdobným obsahem kurzů dle akreditace uchazečů.

Více

SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO UŽIVATELE SLUŽEB STŘEDISEK ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE CHARITY OSTRAVA

SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO UŽIVATELE SLUŽEB STŘEDISEK ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE CHARITY OSTRAVA CHARITA OSTRAVA Kořenského 1323/17 703 00 Ostrava-Vítkovice SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO UŽIVATELE SLUŽEB STŘEDISEK ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE CHARITY OSTRAVA V Ostravě 25. listopadu 2015 Předkládá

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu. Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF

Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu. Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF Evaluace se účastnilo celkem 41 studentů. Na rozdíl od online evaluace v Portálu OU (jíž se k dnešnímu datu, tj. 8. 1. 2014,

Více

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST Ruská 355, 353 69 Dodatek č. 1 k ŠVP NG 1. verze Zpracovány podle: RVP ZV 2013 ŠKOLA PRO BUDOUCNOST změna učebního plánu učební osnovy AJK, NJK Razítko školy: Podpis ředitele: V Mariánských Lázních dne

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2.

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2. VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k.. 016 Počet respondentů: 155 (respondenti mohli volit více variant

Více

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Doc. PhDr. Ing. Antonie Doležalová, Ph.D VŠE v Praze, Národohospodářská fakulta, Katedra institucionální ekonomie dolezala@vse.cz INFORUM 2010: 16. konference

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Obsah ÚVODNÍ SLOVO... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2014... 5 Výsledovka za rok 2014... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV SVATÉ

Více

připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013.

připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013. VZDĚLÁVACÍ A ZÁJMOVÉ AKTIVITY 2012/2013 připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013. Na následujících stránkách najdete zájmové, vzdělávací a společenské aktivity, které budeme realizovat

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 053 116/99-1002 Signatura: be3as106 Oblastní pracoviště č. 5 Karlovy Vary Okresní pracoviště Sokolov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Identifikátor ředitelství: IZO: Ředitelka

Více

STANDARD č.5 Pečovatelská služba OASA Opava, o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č.5 Pečovatelská služba OASA Opava, o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Pardubice Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna, Pardubice-Polabiny, Družby 334 Družby 334, 530 09 Pardubice-Polabiny Identifikátor: 600 034 003 Termín konání

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Sociální centrum města Světlá nad Sázavou, příspěvková organizace zřízená městem Světlá nad Sázavou, IČ 70844763, ID datové schránky: iuc964b Na Bradle 1113, 582 91 Světlá nad Sázavou, www.scsvetla.cz,

Více

DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb. Nová 303, 294 42 Luštěnice. za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva)

DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb. Nová 303, 294 42 Luštěnice. za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva) ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ A ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva) Předkládá: Zdeňka Zmatlíková, pověřená vedením Domova U Anežky V Luštěnicích,

Více

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6 ÚVOD Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme i z názorů rodičů, žáků a zaměstnanců školy. Jejich pohled na provoz školy, její klima, výsledky i perspektivy

Více

Domov pro osoby se zdravotním postižením (zákon č. 108/2006 Sb., o soc. službách) Identifikátor 5730896

Domov pro osoby se zdravotním postižením (zákon č. 108/2006 Sb., o soc. službách) Identifikátor 5730896 Název zařízení Adresa Sociální služby Vsetín, p.o. Domov pro osoby se zdravotním postižením Zašová Zašová 45, 756 61 Zašová Jméno vedoucího Ing. Petr Kedra 15.7.2013 31.3.2014 Ing. Renata Zejdová 31. 3.2014

Více

DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU PROGRAMU THE WORLD AS HE SEES THE CHILD

DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU PROGRAMU THE WORLD AS HE SEES THE CHILD DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU PROGRAMU THE WORLD AS HE SEES THE CHILD,, Svět jak ho vidí dítě Tento program odmítá jakoukoliv konvenci ve styku s dětmi. SYSTÉM VÝCHOVNÉHO PROCESU, JE ORIENTOVÁN

Více

Popis realizace poskytované služby: Free klub nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, 62

Popis realizace poskytované služby: Free klub nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, 62 1. Poslání Popis realizace poskytované služby: Free klub nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, 62 Posláním služby je poskytovat dětem a mládeži v lokalitě Ostrava Kunčičky bezpečný prostor, odbornou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

Jaký stánek chtějí deváťáci na veletrhu středních škol? Rychlý průzkum občanského sdružení Než zazvoní

Jaký stánek chtějí deváťáci na veletrhu středních škol? Rychlý průzkum občanského sdružení Než zazvoní Jaký stánek chtějí deváťáci na veletrhu středních škol? Rychlý průzkum občanského sdružení Než zazvoní 27. listopadu 2013 Průzkum mezi návštěvníky veletrhu Schola Pragensis Rychlý orientační průzkum je

Více

Historie spolupráce mezi školou a firmou

Historie spolupráce mezi školou a firmou Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední zdravotnická škola odborného zaměření. Studijní obory: asistent zubního technika, laboratorní asistent, masér sportovní

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Opatovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Opatovice 66 664 61 Rajhrad tel.: 547 232 332 IČ: 71004033 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 1. Charakteristika

Více

Výroční zpráva za rok 2009. Agentura domácí péče LADARA, o.p.s

Výroční zpráva za rok 2009. Agentura domácí péče LADARA, o.p.s Výroční zpráva za rok 2009 Agentura domácí péče LADARA, o.p.s strana 1 (celkem 11) Obsah Slovo předsedkyně představenstva... 3 1. Sídlo Agentury domácí péče LADARA... 4 2. Územní působnost Agentury domácí

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Obsah SLOVO ŘEDITELE... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2013... 5 Výsledovka za rok 2013... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV

Více

Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře

Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře Burza Filantropie Kopie odeslaného formuláře Formulář byl vyplněn na adrese: http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-filantropie-2016/prihlasovaci-formular/ Přihlášení do Burzy filantropie

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ludslavice, okres Kroměříž

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ludslavice, okres Kroměříž ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Zlínský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Ludslavice, okres Kroměříž Ludslavice 90, 769 01 Holešov Identifikátor školy: 600 118 363

Více

Sborník dobrých praxí a inovativních prvků ze zahraničních stáží k projektu

Sborník dobrých praxí a inovativních prvků ze zahraničních stáží k projektu Domov pro seniory Reynkova 3643, Havlíčkův Brod, Česká republika k projektu Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti realizovaný v rámci OP LZZ CZ.1.04/5.1.01/77.00272 Domov dóchodcov,

Více

Katalog vzdělávání. Kurzy Semináře Výcviky Supervize. Leden červen 2009

Katalog vzdělávání. Kurzy Semináře Výcviky Supervize. Leden červen 2009 Modrá linka (Centrum a linka důvěry pro děti a mládež) Centrum pro vzdělávání supervizi Modré linky Lidická 50, 658 12 Brno www.vzdelavani.modralinka.cz Katalog vzdělávání Kurzy Semináře Výcviky Supervize

Více

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno IČO: 44990260 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 62 Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM Maják Luka nad Jihlavou,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Sociální služby města České Lípy příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Zpracovala: Bc. Eva Stehlíková, ředitelka V České Lípě dne 15.02.2007 Obsah: 1. Identifikace organizace str. 3 2. Přehled

Více

Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o.

Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o. Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno Autoevaluační zpráva Střediska volného času za školní rok 2014/2015 Zpráva se věnuje hodnocení činnosti a aktivit Střediska volného

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec. Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31. Identifikátor školy: 650 045 811 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Horní Pěna, okres Jindřichův Hradec Adresa: Horní Pěna 82, PSČ 378 31 Identifikátor školy: 650 045 811 Termín konání inspekce:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Speciální mateřská škola při fakultní nemocnici, Brno, Helfertova 2 Helfertova 2, 662 63 Brno Identifikátor: 600171540 Zřizovatel: Školský

Více

WELLNESS MASÁŽE MANALI. Rozsah masáže: (hlava, šíje, ramena, paže, prsty, dlaně) částečná. Doba aplikace: 50 min.

WELLNESS MASÁŽE MANALI. Rozsah masáže: (hlava, šíje, ramena, paže, prsty, dlaně) částečná. Doba aplikace: 50 min. MANALI INDICKÁ ANTISTRESOVÁ MASÁŽ HLAVY A ŠÍJE, MASÁŽ OBLIČEJE, MASÁŽ RUKOU V dnešní době, kdy žijeme ve velkém napětí a stresu, který je původcem mnoha potíží, nám na pomoc přichází tato báječná masáž.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Kladno, C. Boudy 1188. C. Boudy 1188, 272 01 Kladno. Identifikátor školy: 600 044 262

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Kladno, C. Boudy 1188. C. Boudy 1188, 272 01 Kladno. Identifikátor školy: 600 044 262 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Kladno, C. Boudy 1188 C. Boudy 1188, 272 01 Kladno Identifikátor školy: 600 044 262 Termín konání inspekce: 8. 10. březen 2006

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

Na Maninách 38,170 00 Praha7

Na Maninách 38,170 00 Praha7 Na Maninách 38,170 00 Praha7 REMEDIUM Praha společně s ČESKÝM INSTITUTEM PRO SUPERVIZI pořádalo 20. listopadu 2008 (14.00-18.00) v prostorách REMEDIA PRAHA, Křišťanova 15, Praha 3 workshop s tématem: T

Více

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva 2005 Úvodní slovo Vážený čtenáři, dostává se Vám do rukou historicky první výroční zpráva občanského sdružení For-Teenager Apel, které v Jičíně poskytuje sociální

Více

STANDARD č.10 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č.10 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav 2004 Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné. Amen. Vážení rodiče, vážení spolupracovníci, vážení přátelé, dovolte

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 084 342/99-1165 Signatura: vh5ns102 Oblastní pracoviště č. 8 Liberec Okresní pracoviště Semily INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Speciální mateřská škola při Dětském centru

Více

36. diplomový kurz Montessori pedagogiky ZŠ pro věk 6-12 let (kurz je akreditován jako DVPP Č. j.: MŠMT 16820/2012-349)

36. diplomový kurz Montessori pedagogiky ZŠ pro věk 6-12 let (kurz je akreditován jako DVPP Č. j.: MŠMT 16820/2012-349) 36. diplomový kurz Montessori pedagogiky ZŠ pro věk 6-12 let (kurz je akreditován jako DVPP Č. j.: MŠMT 16820/2012-349) Pořadatel: Montessori ČR, z.s. Termín: 9. 11. 2015-1.4.2017 Místo konání: Montessori

Více

NEWSLETTER. Číslo 1, 2012 NOVÝM PRACOVNÍKŮM IICG POMŮŽE S ORIENTACÍ SPECIÁLNÍ UVÍTACÍ BALÍČEK

NEWSLETTER. Číslo 1, 2012 NOVÝM PRACOVNÍKŮM IICG POMŮŽE S ORIENTACÍ SPECIÁLNÍ UVÍTACÍ BALÍČEK inter ikea centre group NEWSLETTER Číslo 1, 2012 MILÍ PŘÁTELÉ, přinášíme vám první elektronický newsletter roku 2012 o novinkách developera Inter IKEA Centre Group Česká republika a Slovensko, který patří

Více

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace Domov pro seniory Tovačov příspěvková organizace Vzdělávací plán organizace 2013-2016 Obsah str. 3 str. 3 1. Základní údaje o organizaci 2. Současný stav a struktura pracovníků str. 4 2.1 ekonomicko-provozní

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 3. 10. 2012 Časové rozvržení: 13:00 15:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského

Více

Poznáváme svět přírody

Poznáváme svět přírody Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Družstevní čtvrť 3149 695 03 Hodonín IČO 65766628 e-mail: mshod.druzstevni@centrum.cz webové stránky: www.mspestrokvitek.cz Poznáváme

Více

Koncepce rozvoje Základní školy Starodubečská. (2014 2019)

Koncepce rozvoje Základní školy Starodubečská. (2014 2019) Koncepce rozvoje Základní školy Starodubečská. (2014 2019) Cíle: Naším hlavním zájmem je, aby se každý rok hlásilo do naší školy co nejvíce dětí z Dubče a Dubečku a aby tyto děti strávily v naší škole

Více

Domácí řád. Domova se zvláštním režimem Rybniční ní 1282, 386 01 Strakonice

Domácí řád. Domova se zvláštním režimem Rybniční ní 1282, 386 01 Strakonice Domácí řád Domova se zvláštním režimem Rybniční ní 1282, 386 01 Strakonice Domácí řád je závazný pro všechny klienty, zaměstnance a návštěvníky domova. Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného

Více

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3 Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 SYSTÉM KVALITY - ISO 9001 LABORATOŘE - ISO/IEC 17025 A ISO 15189 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Obsah Obsah Obsah... 3 Úvod... 5 Jak pracovat s katalogem... 6 Profesním vzděláváním ke kvalitě... 7 Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Projekt Profesním

Více

Popis realizace poskytované sociální služby

Popis realizace poskytované sociální služby Popis realizace poskytované sociální služby V souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZÁKLADNÍ ŠKOLY V POHYBU

VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZÁKLADNÍ ŠKOLY V POHYBU VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZÁKLADNÍ ŠKOLY V POHYBU ZÁKLADNÍ ŠKOLA V POHYBU škola, která jde s dětmi Malá komunitní škola s rodinnou atmosférou, kde učení probíhá přirozeně, na základě vnitřní motivace žáků a

Více

VYHODNOCENÍ PROJEKTU ZAMĚŘENÉHO NA NEBEZPEČNÉ JEVY V SOUVISLOSTI S POUŽÍVÁNÍM INTERNETU

VYHODNOCENÍ PROJEKTU ZAMĚŘENÉHO NA NEBEZPEČNÉ JEVY V SOUVISLOSTI S POUŽÍVÁNÍM INTERNETU VYHODNOCENÍ PROJEKTU ZAMĚŘENÉHO NA NEBEZPEČNÉ JEVY V SOUVISLOSTI S POUŽÍVÁNÍM INTERNETU V rámci Customer relationship management (CRM) řízení vztahů se zákazníky jsme se rozhodli vytvořit projekt, který

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 4 3 KOMUNIKACE PRO ZDRAVOTNÍ

Více

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI 1 strana PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI Motto: Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý. Jonathan Swift Vážení čtenáři, v tomto čísle Bulletinu bych Vám chtěla představit skupinu lidí,

Více

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú.

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. 1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. Prioritou OZP Akademie z.ú. je porozumění specifickým potřebám hendikepovaných studentů. Z vlastních zkušeností, které jsme získali dlouhodobou prací s lidmi se

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Vyhodnocení sociální ankety mezi odbornou veřejností únor 2015 V lednu 2015 byla realizována sociální anketa na Odboru sociálních věcí a

Vyhodnocení sociální ankety mezi odbornou veřejností únor 2015 V lednu 2015 byla realizována sociální anketa na Odboru sociálních věcí a Vyhodnocení sociální ankety mezi odbornou veřejností únor 2015 V lednu 2015 byla realizována sociální anketa na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví a mezi zaměstnanci p.o. Sociální služby města Česká

Více

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová Září-říjen 2014 Ahoj všichni,tady je vrabčák Lojza.Je A taky další nový rok,kterým vás budu provádět. Nový školní rok 2014/2015 Školu už všichni dobře známe a známe se i mezi sebou navzájem. Zase nám začnou

Více

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 OBECNÍ ÚŘAD PŘEJE VŠEM SVÝM SPOLUOBČANŮM VESELÉ VÁNOCE, DO NOVÉHO ROKU HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKY, PRACOVNÍ A RODINNÉ POHODY! Po sněhu půjdu čistém bílém, hru v srdci

Více

Dotazník obce Morašice

Dotazník obce Morašice Vážení spoluobčané, dovolujeme si Vás oslovit, jelikož připravujeme Strategický plán rozvoje obce Morašice pro nejbližší léta i dlouhodobějším horizont a Váš názor na stanovení hlavních směrů rozvoje je

Více

Pondělí 6:30-14:30 Úterý 6:30-14:30 Středa 6:30-14:30 15:00 18:00 Čtvrtek 9:00 17:00 17:00 20:00 Pátek 6:30 14:30

Pondělí 6:30-14:30 Úterý 6:30-14:30 Středa 6:30-14:30 15:00 18:00 Čtvrtek 9:00 17:00 17:00 20:00 Pátek 6:30 14:30 Vážení občané Připravili jsme pro Vás, 1 nové vydaní zpravodaje Dušnické novinky DUSNO. Zde Vás budeme informovat o dění na Obecním úřadě a v obci Dušníky. Rádi také uvítáme Vaše náměty, které byste chtěli

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

Městská cyklonavigace [IM-WMC]

Městská cyklonavigace [IM-WMC] ČVUT, FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ A4M39NUR - Návrh uživatelského rozhraní Městská cyklonavigace [IM-WMC] Deliverable D1 Veronika Černohorská, Václav Dobeš, Věra Okruhlicová cernover@fel.cvut.cz, dobesvac@fel.cvut.cz,

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát OSTRAVA Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna II, Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1/2656 Kpt. Vajdy 1, 700 30 Ostrava - Zábřeh Identifikátor pedagogicko-psychologické

Více

Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018

Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018 Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018 Předkládá: Ing. Jitka Richterová Zpracován: únor 2016 Název: Domov pro seniory Javorník, příspěvková organizace Sídlo: Školní 104, 79070

Více

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ Kontaktní osoba: Ing. Lukáš Jakubec E-mail: jakubec@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: Zvýšení kvality řízení, finanční řízení a Good Governance na MěÚ Břeclav ČÁST A: Strategie rozvoje úřadu, informační strategie

Více

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Zastupitelstvo hlavního města Prahy Výbor pro výchovu a vzdělávání ZHMP (který současně plní úkoly v oblasti sociální politiky HMP) ZÁPIS z 3. jednání Výboru pro výchovu a vzdělávání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Střední škola technická a zemědělská Mohelnice, 1.máje 2, 78985 Mohelnice Charakteristika školy Škola zahájila svou činnost v roce

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832. Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832. Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832 Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč Identifikátor

Více

KDYŽ MÁ DÍTĚ STAROSTI

KDYŽ MÁ DÍTĚ STAROSTI KDYŽ MÁ DÍTĚ STAROSTI Vážená kolegyně, vážený kolego, dovolujeme si Vám nabídnout stručný text s názvem Když má dítě starosti. Zaměřuje se na děti v obtížné životní situaci, na děti, které mají nějaké

Více

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú.

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42). Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Kontakt: PhDr.

Více

Adaptační plán pro nového obchodníka

Adaptační plán pro nového obchodníka Adaptační plán pro nového obchodníka Vybrali jste si do týmu nového, ale zkušeného obchodníka od konkurenční společnosti, uplynulo pár měsíců a nevidíte žádné výsledky? Už se vám nechce dělat výběrová

Více