KOVOHUTE PRIBRAM NASTUPNICKA, a.s. INTEGRATED RECYCLING OF WASTES CONTAINING HEAVY- AND PRECIOUS- METALS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOVOHUTE PRIBRAM NASTUPNICKA, a.s. INTEGRATED RECYCLING OF WASTES CONTAINING HEAVY- AND PRECIOUS- METALS"

Transkript

1 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) 220 KOVOHUTĚ PŘÍBRAM NÁSTUPNICKÁ, a.s. INTEGROVANÁ RECYKLACE ODPADŮ TĚŽKÝCH A DRAHÝCH KOVŮ Kunický Z. Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., Příbram VI., Česká republika, kunicky@kovopb.cz KOVOHUTE PRIBRAM NASTUPNICKA, a.s. INTEGRATED RECYCLING OF WASTES CONTAINING HEAVY- AND PRECIOUS- METALS Kunický Z. Kovohute Pribram nastupnicka, a.s., Pribram VI., Czech Republic kunicky@kovopb.cz Abstract Kovohute Pribram nastupnicka follows tradition of 700 years silver- and leadproduction in local area. Primary technology has been replaced by a modern one recyclingtechnology for treatment above all scrapped lead acid batteries, at the same time is step by step modernized technology of recycling wastes containing precious metals. A new activity of the company is recycling of whole scrapped electro-appliances, which started up in The paper describes briefly main technologies, links of material flow-sheets, ecological consequences and introduces new projects and intentions for improvement of effectiveness in recycling of wastes containing heavy- and precious- metals. Keywords: Recycling, lead, silver, electroscrap Abstrakt Kovohutě Příbram navazují na 700 letou tradici výroby stříbra a olova v místním regionu. Primární technologie byla nahrazena moderní recyklační technologií ke zpracování zejména vyřazených olověných akumulátorů, současně je postupně modernizována technologie recyklace odpadů s obsahem drahých kovů. Novou aktivitou podniku je recyklace celých vyřazených elektrických spotřebičů, která byla zahájena v roce Přednáška popisuje stručně jednotlivé technologie, návaznosti materiálových toků, ekologické důsledky a představuje nové projekty a záměry ke zvýšení efektivity recyklace odpadů s obsahem těžkých a drahých kovů. 1. Úvod Kovohutě Příbram nástupnická, a.s. pokračují v tradici výroby stříbra a olova v hutích v regionu Příbramska, zpracovávající místní rudy. Původně primární technologie od roku 1972 již zpracovává pouze druhotné suroviny, z nichž nejpodstatnějšími jsou vyřazené olověné akumulátory.technologie byla postupně modernizována a doplňována. Nejzásadnější rekonstrukce byla provedena v koncem 90.let minulého století, kdy byla postavena nová šachtová pec na zpracování olověných odpadů podle

2 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) 221 know how německé Varty a následně zcela rekonstruována původně alkalická rafinace na rafinaci kyslíkem. Technologie výroby surového stříbra sháněním byla modernizována a zpracovává odpady s obsahem drahých kovů, zejména stříbra. V roce 2005 byla postavena nová recyklační linka na zpracování vyřazených elektrických spotřebičů. Samostatnou výrobní jednotkou je výroba výrobků z olova, jeho slitin a nízkotavitelných kovů (cín, vizmut apod.), vyrábějící z části recyklovaného olova či jeho slitin výrobky válcované (plechy, folie) lisované (profily, pasy, trubky, pájky apod.) odlévané (nejrůznější slitiny, nízkotavitelné kovy, pájky apod.) Organizace firmy byla změněna tak, že je podle výrobního programu v zásadě rozdělena do 4 divizí využívajících společnou nadstavbu: Recyklace Drahé kovy Elektrošrot Produkty 2. Divize recyklace Je z hlediska objemu produkce, hodnoty prodeje i hospodářského výsledku rozhodující částí podniku. Zpracovává veškeré olověné odpady z České republiky,z nichž rozhodující podíl tvoří vyřazené olověné akumulátory, dále výrobní odpady z výroby nových akumulátorů, oxidy z tavení olova a slitin, různé kaly, stěry apod., z nichž většina je zařazena mezi nebezpečné odpady. Ke zpracování olověných odpadů je hlavním výrobním zařízením nová šachtová pec uvedená do provozu v roce 1977 podle know how německé Varty, samotná stavba byla realizována tuzemskými firmami. Vyřazené olověné akumulátory jsou rozbity pádem na zem v zajištěném prostoru pro zbavení kyseliny, která je jímána do tanků. Akumulátory jsou poté míchány s ostatními komponenty vsázky oxidy olova, zůstatky a kaly, výrobními odpady z výroby akumulátorů a starým metalickým olovem ze sběru vratnou struskou vápencem kovovým železem oxidy železa koksem a dávkovány do šachtové pece. Hoření koksu ve vsázce způsobuje tavení a redukci olova, které plynule vytéká z pece a je odléváno do bloků. Ve vsázce obsažená síra je v šachtové peci redukována, vázána na přidávané železo a ve formě kamínku je spolu se struskou odpichována z pece periodicky. Po ztuhnutí je kamínek tvořící samostatnou fázi od strusky mechanicky oddělen. Plyny odcházející z pece dohořívají v dohořívací komoře a jsou po rychlém zchlazení hygienickými plyny filtrovány v pytlovém filtru Intensiv.

3 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) 222 Některé odpady olova, zejména staré zásoby úletů, produkty rafinace kyslíkem a nakoupené odpady s vysokým obsahem cínu apod. jsou taveny ve 2 krátkých bubnových pecích. Surová olova jsou rafinována v pyrometalurgické rafinaci. Původně alkalická rafinace byla v roce 1999 zcela nahrazena rafinací kyslíkem opět realizovanou podle know how německé Varty a dokáže vyrobit celý sortiment olov od čistého, tzv. měkkého olova čistoty min. 99,97% Pb, tvrdých olov (slitin olova s antimonem), vápníkových olov pro výrobu moderních druhů akumulátorů a různých slitin s vysokými obsahy cínu sloužících zejména jako předslitiny k výrobě výrobků. 3. Divize Drahé kovy Využívá tradiční technologie shánění stříbra v tzv. anglické peci. Produkty rafinace drahých kovů z olova (bohaté pěny) jsou sháněny - dmýcháním vzduchu na povrch roztavené slitiny je oxidováno olovo, které je poté s povrchu taveniny snímáno ve formě oxidů tzv. klejtů, v nichž jsou rozpouštěny i další znečišťující kovy ve formě oxidů. Zdrojem surovin jsou nejrůznější metalické odpady (kontakty apod.), popely, nehomogenní suroviny s obsahem keramiky i organiky. Obsahují-li vstupní suroviny organické látky, jsou taveny spolu s odpady olova ve zvláštních kampaních v šachtové peci. Olovo zde působí jako sběrač drahých kovů s dobrou účinností, v následné rafinaci jsou poté drahé kovy z olova odrafnovány do bohatých pěn, které po destilaci zinku jsou základní vstupní surovinou pro shánění. Přímo ke shánění jsou prosazovány suroviny neobsahující organické látky. Technologie recyklace odpadů olova Baterie Pb odpady ACU desky PbSb oxidy Výr.odpady z baterií PbSn oxidy PbSb oxidy Fe kov Fe oxidy vápenec koks Uh.mour Soda kyselina úlety stěry úlet Vratná silik. struska Silikátová struska kamínek na zásobu Šachtová pec chemikálie kovy PbSb slitiny Úlety Stěry Rafinace Krátké bubnové pece Úlet ze zásoby Sod.struska Slitiny olova olovo PbZnAg pěna Výroba drahých kovů Fig.1 Flowsheet of lead wastes recycling Vyrobené surové stříbro s obsahem i ostatních drahých kovů zlata, paladia i platiny je poté prodáváno jako tzv. doré kov k elektrolytické rafinaci.

4 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) 223 Výroba drahých kovů Šachtová pec & krátké bubnové pece PbZnAg pěna Destilace Zn destilovaný Oxidy PbAg kov Pb kov Bohaté suroviny DK Vratné materiály tavidla Úlety shánění Bohaté klejty Jemná rafinace Ag Ag surové Fig.2 Flowsheet of silver production Na prodej Výroba drahých kovů materiálové toky Odpady s obsahem drahých kovů s organickými látkami Odpady s obsahem drahých kovů bez organických látek PC desky, Konektory, Filmy Fotopapíry chudé Bohaté Vzorkování Šachtová pec Krátké bubnové pece Surové olovo Surové olovo Rafinace PbAgZn pěna Destilace Shánění Tavení Ag surové Na prodej Fig.3 Flowsheet of wastes containing precious metals recycling AgAuPd slit.

5 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) Divize Elektrošrot Nová technologie byla uvedena do provozu koncem roku Separační linka po ručním vyjmutí nebezpečných složek vyřazených elektrických přístrojů mechanickým způsobem rozdružuje přístroje na jednotlivé složky, které jsou poté zpracovávány podle složení v divizi Recyklace, v divizi Drahé kovy či jsou prodávány externím firmám. Technologie je optimalizována a je předpoklad postupného doplňování tak, aby produkty úpravy mohly být co nejefektivněji využívány. 5. Ekologické důsledky technologie Modernizace využívaných technologií přinesla výrazné zlepšení působení firmy na všechny složky životního prostředí 5.1 Odpady Firma zpracovává ročně asi t odpadů, z toho většina je zařazena mezi odpady nebezpečné. Hlavní produkované odpady: Silikátová struska ze šachtové pece je v převážné míře zpět vracena se vsázkou do šachtové pece jako repetiční, pouze malý přebytek v objemu asi 2.000t/rok je skládkován. Struska není nebezpečným odpadem. Kamínek ze šachtové pece je produktem odsíření vsázky v šachtové peci. Roční výroba asi 4.000t, není nebezpečným odpadem a musí být skládkován. Úlety jsou vesměs zpětně zpracovávány tavením v šachtové či krátkých bubnových pecích. Pouze úlety s obsahem chloru musí být taveny se sodou za vzniku rozpustné strusky, která je nebezpečným odpadem a v ročním objemu asi 1.500t musí být uložena na externí zabezpečené skládce. Veškeré ostatní vratné materiály z rafinace jsou zpětně zpracovávány v šachtové či krátkých bubnových pecích. Klejty ze shánění drahých kovů jsou prodávány k metalurgickému zpracování v zahraniční měděné huti. Produkty třídění elektrošrotu jsou téměř všechny recyklovány. 5.2 Ovzduší Součástí modernizace technologie byla výstavba nového vysoce výkonného pytlového filtru pro šachtovou pec a soustředění ostatních plynů k filtraci na stávající kvalitní filtry. Všechny emisní limity jsou výrazně podkračovány, vývoj emisí zejména těžkých kovů a SO 2 je výrazně pozitivní. Jsou prováděna opatření k postupnému zakrytí veškerých manipulačních prostorů na prašné materiály k omezení druhotné prašnosti a snížení imisí olova z druhotných zdrojů. Zakrytí prostorů je řešeno společně se systémem řízeného kropení prašných materiálů. 5.3 Vody Dvojitá čistička odpadních vod pro dešťové a biologické odpadní vody plní bezpečně emisní limity, objem vypouštěných těžkých kovů v odpadních vodách se neustále snižuje.

6 Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, ( ) 225 Součástí vyřazených akumulátorů je odpadní kyselina, která je z akumulátorů mechanicky separována a částečně využívána v podniku k neutralizaci alkalických vod, přebytek asi 1.500t/rok je odvážen k externí neutralizaci. 6. Nové projekty Ke zvýšení efektivity recyklace byly v posledním období či jsou pro nejbližší budoucnost připravovány nové projekty: 6.1 Realizované projekty vakuové odzinkování olova k možnosti zpětného využívání zinku používaného v technologii odstříbření olova (Projekt realizován s podporou MPO ČR) loužení chloru z úletů šachtové pece (původem z PVC separátorů v odpadních akumulátorech) alkalickými odpadními vodami k možnosti přímého tavení úletů zpět v šachtové peci bez tvorby nebezpečné alkalické strusky (Projekt realizován s podporou MPO ČR) odparné chlazení plynů ze šachtové pece s využitím alkalických vod ke snížení emisí SO 2 (Projekt realizován s podporou MPO ČR) 6.2 Připravované projekty využití strusky a kamínku ze šachtové pece úprava těchto produktů k možnosti jejich využití využití odpadní kyseliny sírové k získávání zinku z různých druhů odpadů využití externích alkalických odpadů k neutralizaci odpadní akumulátorové kyseliny ve vlastním zařízení 7. Závěr Užívané moderní recyklační technologie vesměs odpovídají BAT dle zákona o IPPC, podnik již obdržel integrované povolení činnosti. Velkou výhodou je využitelnost synergických efektů vzájemně mezi jednotlivými divizemi společnosti. Příležitostí jsou realizované a připravované projekty k dalšímu zvyšování efektivity recyklace. Literatúra [1] Kunický Z.: Recycling wastes with precious metals content in a secondary lead smelter? Why not?, Lead and Zinc 2005, Kyoto, Japan, 2005 [2] Kunický Z.: Recyklace odpadů olova a její ekologické souvislosti, Životní prostředí a úpravnictví, VŠB TU Ostrava, 2003 [3] Kunický Z., Kroča L.: Leaching of fluedusts containing chlorides from the secondary lead blast furnace, EMC2005, Dresden, Germany, 2005

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ KAMÍNKU Z VÝROBY OLOVA Dana Krištofová,Vladimír Čablík, Peter Fečko a a) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, dana.kristofova@vsb.cz

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DJ ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY 27 ZÁKLADNÍ KOVY A HUTNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE Poznámka: Ostatní legovaná ocel znamená legovanou ocel kromě nerezavějící

Více

Stručné shrnutí údajů ze žádosti

Stručné shrnutí údajů ze žádosti Stručné shrnutí údajů ze žádosti 1. Identifikace provozovatele O-I Manufacturing Czech Republic a.s., závod Dubí 2. Název zařízení Sklářská tavící vana č. 2 3. Popis a vymezení zařízení Sklářská tavící

Více

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman 1 Metalurgie neželezných a železných kovů není

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Veronika Prchlíková

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Veronika Prchlíková Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Veronika Prchlíková

Více

ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY

ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY DJ ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY 27 ZÁKLADNÍ KOVY A HUTNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 27.1 Železo, ocel, feroslitiny, ploché a za tepla tvářené výrobky 27.10 Železo, ocel, feroslitiny, ploché

Více

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03 08

Více

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu Povolené odpady: Číslo Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné

Více

Vývoj technologie recyklace polypropylenu z vyřazených olověných baterií

Vývoj technologie recyklace polypropylenu z vyřazených olověných baterií Vývoj technologie recyklace polypropylenu z vyřazených olověných baterií Ing. Zdeněk Kunický, Ing. Ivo Oktábec, Ing. Lukáš Kroča Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., Obecnická 530, 26181 Příbram VI., kunicky@kovopb.cz,

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZKUŠENOSTI SE SPOLUPRACÍ S KOLEKTIVNÍMI SYSTÉMY NAKLÁDÁNÍ SE SUROVINAMI VZNIKLÝCH Z ELEKTROODPADŮ NAKLÁDÁNÍ S ELEKTROODPADY DOPADY AKTUÁLNÍ LEGISLATIVY DO PRAXE 08.12.2015

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu 10407 Odpady z fyzikálního a chemického zpracování nerudných nerostů obsahující nebezpečné látky N 5,060 10408 Odpadní štěrk a kamenivo

Více

Kovy a kovové výrobky pro stavebnictví

Kovy a kovové výrobky pro stavebnictví Kovy a kovové výrobky pro stavebnictví Rozdělení kovů kovy železné železo, litina, ocel kovy neželezné hliník, měď, zinek, olovo, cín a jejich slitiny 1. Železo a jeho slitiny výroba železa se provádí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu Kategorie Produkce (tun) 010306 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 O 74,660 010407 Odpady z fyzikálního a chemického

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti. Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9.

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti. Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9.3 Autor Datum vytvoření vzdělávacího materiálu Datum ověření

Více

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Kód odpadu Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304* N Hlušina ze zpracování sulfidické

Více

Energetické využití ropných kalů

Energetické využití ropných kalů Energetické využití ropných kalů Miroslav Richter, Ing., Ph.D., EUR ING Fakulta životního prostředí Univerzity J.E.Purkyně Ústí nad Labem miroslav.richter@ujep.cz Abstrakt Příspěvek se zabývá možnostmi

Více

RECYKLACE TVRDOKOVOVÉHO ODPADU HMZ PROCESEM. HMZ,a.s., Zahradní 46, 792 01 Bruntál, ČR, E-mail: Kalcos@hmz.cz

RECYKLACE TVRDOKOVOVÉHO ODPADU HMZ PROCESEM. HMZ,a.s., Zahradní 46, 792 01 Bruntál, ČR, E-mail: Kalcos@hmz.cz RECYKLACE TVRDOKOVOVÉHO ODPADU HMZ PROCESEM Vasil Kalčos Rostislav Šosták Libor Hák HMZ,a.s., Zahradní 46, 792 01 Bruntál, ČR, E-mail: Kalcos@hmz.cz Abstract Recycling of Hardmetal scrap by HMZ-process

Více

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ METALURGICKÝCH ODPADŮ. Krištofová Dana, Štěrbová Gabriela

BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ METALURGICKÝCH ODPADŮ. Krištofová Dana, Štěrbová Gabriela BIOLOGICKÉ LOUŽENÍ METALURGICKÝCH ODPADŮ Krištofová Dana, Štěrbová Gabriela VŠB Technická univerzita Ostrava, FMMI, katedra neželezných kovů, rafinace a recyklace Abstrakt Bioloužení je jednoduchá a efektivní

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 C6-0223/2005 2003/0139(COD) CS 07/07/2005 Společný postoj Společný postoj Rady ze dne 24. června 2005 k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady o

Více

Vzduchovkové střelivo a lovecké broky Air gun pellets and hunting shots. Katalog produktů The Products Catalogue

Vzduchovkové střelivo a lovecké broky Air gun pellets and hunting shots. Katalog produktů The Products Catalogue Vzduchovkové střelivo a lovecké broky Air gun pellets and hunting shots Katalog produktů The Products Catalogue 2 Vzduchovkové střelivo Air gun pellets Diabolo Standard + Standard Flat pro hobby použití

Více

R o z h o d n u t í. V Praze dne: Číslo jednací: /2018/KUSK OŽP/Vk. Dle rozdělovníku

R o z h o d n u t í. V Praze dne: Číslo jednací: /2018/KUSK OŽP/Vk. Dle rozdělovníku V Praze dne: 19. 7. 2018 Číslo jednací: 078886/2018/KUSK OŽP/Vk Spisová značka: SZ_078886/2018/KUSK/5 Oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Vacková, tel. linka 855 Dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ podle hlavy II Zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečištění a o změně některých zákonů (zákon o integrované

Více

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice ING. MAREK VÁVRA, PORADCE V OBLASTI EKOLOGIE sídlo podnikání:šeříková 1277, 263 01 Dobříš Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice Provozovatel: AHV ekologický servis

Více

PŘÍLOHA. Dodatek. k návrhu. rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. Dodatek. k návrhu. rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.1.2015 COM(2014) 750 final ANNEX 1 PŘÍLOHA Dodatek k návrhu rozhodnutí Rady o přijetí změn Protokolu o těžkých kovech z roku 1998 k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší

Více

THE WASTES FROM PRODUCTS OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC INDUSTRIES AND THEIRS TREATMENT

THE WASTES FROM PRODUCTS OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC INDUSTRIES AND THEIRS TREATMENT ODPADY Z ELEKTRONICKÉHO A ELEKTROTECHNICKÉHO PRŮMYSLU A JEJICH ZPRACOVÁNÍ THE WASTES FROM PRODUCTS OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC INDUSTRIES AND THEIRS TREATMENT Rostislav Burkovič a, Jiří Botula a, Vlastimil

Více

Přehled povolených odpadů

Přehled povolených odpadů Přehled povolených odpadů kód typ název jedn ktg OTZ 010101 K Odpady z těžby rudných nerostů t O ANO 010102 K Odpady z těžby nerudných nerostů t O ANO 010306 K Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04

Více

R o z h o d n u t í. V Praze dne: 25. 8. 2015 Číslo jednací: 098591/2015/KUSK OŽP/Vk. dle rozdělovníku

R o z h o d n u t í. V Praze dne: 25. 8. 2015 Číslo jednací: 098591/2015/KUSK OŽP/Vk. dle rozdělovníku V Praze dne: 25. 8. 2015 Číslo jednací: 098591/2015/KUSK OŽP/Vk Spisová značka: SZ_098591/2015/KUSK/5 Oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Vacková, linka 855 dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Bc. Magda Sudková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TECHKE_0802

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Bc. Magda Sudková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TECHKE_0802 Suroviny pro výrobu glazur Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední

Více

Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH. atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na +

Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH. atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na + OPAKOVÁNÍ Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na + Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag

Více

FLUORIDY. Úvod. Závazky

FLUORIDY. Úvod. Závazky Úvod FLUORIDY Fluoridy jsou nebezpečné závadné látky, náleží do skupiny anorganických sloučenin a jsou toxické pro vodním prostředí. Následující návrh programů dokumentuje dle dostupných informací vlastnosti,

Více

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE Pavel Kocurek, Martin Kubal Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

Více

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014 Ing.Vladimír Třebický Vývoj tržního sortimentu paliv Současná kvalita a nejbližší vývoj tržního sortimentu

Více

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O Seznam přijímaných odpadů do sběrného dvora Kód Kategorie Název odpadu 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 010408 O Odpadní štěrk a kamenivo neuvedené pod číslem 01 04 07 010409

Více

Historie. 1311 nejstarší písemný dokument o existenci hutě darovací listina z 21.04.1311. 1994 vznik akciové společnosti Kovohutě Příbram, a. s.

Historie. 1311 nejstarší písemný dokument o existenci hutě darovací listina z 21.04.1311. 1994 vznik akciové společnosti Kovohutě Příbram, a. s. Prezentace 2015 2 Historie 1311 nejstarší písemný dokument o existenci hutě darovací listina z 21.04.1311 1786-1793 výstavba nové stříbrné a olověné hutě v místech, kde již v roce 1632 stávala huť stará

Více

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI

ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADŮ V PRAXI ZKUŠENOSTI SE SPOLUPRACÍ S KOLEKTIVNÍMI SYSTÉMY NAKLÁDÁNÍ SE SUROVINAMI VZNIKLÝCH Z ELEKTROODPADŮ NAKLÁDÁNÍ S ELEKTROODPADY DOPADY AKTUÁLNÍ LEGISLATIVY DO PRAXE 24.9.2015

Více

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 1.7.2012 do částky 80/2012 Sb. a 34/2012 Sb.m.s. Obsah a text 383/2001 Sb. - poslední stav textu Změna: 41/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. Změna: 353/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. (část)

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny Nauka o materiálu Rozdělení neželezných kovů a slitin Jako kritérium pro rozdělení do skupin se volí teplota tání s př přihlédnutím na další vlastnosti (hustota, chemická stálost..) Neželezné kovy s nízkou

Více

Strana č. 1 TECHNICKÝ MATERIÁLOVÝ LIST Datum tisku: 27. 09. 2011 Aktualizace: 12. 02. 2011 MP CLEAN 108 ČISTICÍ ZESILOVAČ PRO POSTŘIKOVÁ ZAŘÍZENÍ

Strana č. 1 TECHNICKÝ MATERIÁLOVÝ LIST Datum tisku: 27. 09. 2011 Aktualizace: 12. 02. 2011 MP CLEAN 108 ČISTICÍ ZESILOVAČ PRO POSTŘIKOVÁ ZAŘÍZENÍ Strana č. 1 1 OBCHODNÍ NÁZEV VÝROBKU, VÝROBCE / DODAVATEL MP CLEAN 108 ČISTICÍ ZESILOVAČ PRO POSTŘIKOVÁ ZAŘÍZENÍ Ú D A J E S P O L E Č N O S T I S Í D L O S P O L E Č N O S T I M e t P r o, s r o HAJNÍ

Více

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Komentář ke hře: 1. Třída se rozdělí do čtyř skupin. Vždy spolu soupeří dvě skupiny a vítězné skupiny se pak utkají ve finále. 2. Každé z čísel skrývá otázku.

Více

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob Kyselina fosforečná bezbarvá krystalická sloučenina snadno rozpustná ve vodě komerčně dodávané koncentrace 75% H 3 PO 4 s 54,3% P 2 O 5 80% H 3 PO 4 s 58.0% P 2 O 5 85% H 3 PO 4 s 61.6% P 2 O 5 po kyselině

Více

R o z h o d n u t í. provozovateli zařízení: Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., se sídlem Příbram IV č.p. 530, PSČ , IČ

R o z h o d n u t í. provozovateli zařízení: Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., se sídlem Příbram IV č.p. 530, PSČ , IČ V Praze dne: 22.6.2015 Číslo jednací: 066813/2015/KUSK OŢP/Vk Spisová značka: SZ_066813/2015/KUSK/9 Oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Vacková tel. linka 855 Dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský

Více

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem MĚSTO BECHYNĚ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Obecně závazná vyhláška č. 12/2008 o systému shromažďování, sběru,

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

2. Stávající pozice SDO v integrovaném systému Svoz stavebních odpadů: Sběrné dvory:

2. Stávající pozice SDO v integrovaném systému Svoz stavebních odpadů: Sběrné dvory: STAVEBNÍ A DEMOLIČNÍ ODPADY V RÁMCI INTEGROVANÉHO SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S ODPADY CONSTRUCTION AND DEMOLITION WASTE IN THE FRAME OF INTEGRATED WASTE MANAGEMENT SYSTEM Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., Mgr. Michal

Více

PÁJENÍ. Osnova učiva: Druhy pájek. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ

PÁJENÍ. Osnova učiva: Druhy pájek. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ PÁJENÍ Osnova učiva: Úvod Rozdělení pájek Význam tavidla Metody pájení Stroje a zařízení

Více

Svařování plamenem nebo plamenové svařování patří mezi tavné metody svařování.

Svařování plamenem nebo plamenové svařování patří mezi tavné metody svařování. Svařování plamenem Svařování plamenem nebo plamenové svařování patří mezi tavné metody svařování. Využívá teplo dodávané spalováním směsi hořlavého plynu a kyslíku pro natavení svarových ploch a roztavení

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 23. října 2008 Spis: ORVZŽP 938/2008 Č. j.: KULK 61131/2008 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor rozvoje

Více

K O V Y. 4/5 všech prvků

K O V Y. 4/5 všech prvků K O V Y 4/5 všech prvků Vlastnosti kovů 4/5 všech prvků jsou kovy kovový lesk dobrá elektrická a tepelná vodivost tažnost a kujnost nízká elektronegativita = snadno vytvářejí kationty pevné látky (kromě

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Pálicí kabina (zdroj č. 310)... 8

Pálicí kabina (zdroj č. 310)... 8 ODSÁVÁNÍ ČISTÍRNY NS 330 Slévárna OBSAH: 1. Určení posudku, základní identifikační údaje... 3 2. Obecné údaje... 3 3. Popis stacionárního zdroje a jeho provozu... 5 Výchozí stav... 5 Pracoviště broušení

Více

Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie. Neželezné kovy

Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie. Neželezné kovy Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie Neželezné kovy V technické praxi se používá velké množství neželezných kovů a slitin. Nejvíc používané technické neželezné

Více

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu)

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla Sklo je vlastně tuhý roztok směsi solí alkalických kovů a kovů alkalických zemin s kyselinou

Více

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2 TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Obsah: 1. Definice koroze 2. Rozdělení koroze 3. Ochrana proti korozi 4. Kontrolní otázky 1. Definice koroze Koroze je rozrušování materiálu vlivem okolního prostředí Činitelé

Více

Pošumavská odpadová, s.r.o.

Pošumavská odpadová, s.r.o. Pošumavská odpadová, s.r.o. Dr. Sedláka 782/III, 339 01 Katovy P R O V O Z N Í Ř Á D dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky

Více

P. Verner, V. Chrást

P. Verner, V. Chrást ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 13 Číslo 2, 2005 Chování konverzních vrstev v laboratorních

Více

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost Kovové povlaky Kovové povlaky Kovové povlaky velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) Z hlediska funkce tloušťka pórovitost V el. vodivém prostředí katodický anodický charakter 2 Kovové povlaky

Více

Původ a složení. Obr. 2 Vznik bentonitu pomocí zvětrávání vulkanické horniny. Obr.1 Struktura krystalové mřížky montmorillonitu

Původ a složení. Obr. 2 Vznik bentonitu pomocí zvětrávání vulkanické horniny. Obr.1 Struktura krystalové mřížky montmorillonitu Původ a složení Výrazem bentonit, který pochází z Fort Benton, Montana (první naleziště), se označují půdní minerály, jejichž hlavní složkou je montmorillonit. U kvalitních bentonitů je obsah podílu montmorillonitu

Více

Možnosti recyklace jemnozrnných hutních odpadů ze starých zátěží. Jiří Botula. Vlastimil Řepka

Možnosti recyklace jemnozrnných hutních odpadů ze starých zátěží. Jiří Botula. Vlastimil Řepka Možnosti recyklace jemnozrnných hutních odpadů ze starých zátěží Jiří Botula Vlastimil Řepka Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava, Fakulta hornicko-geologická, 17.listopadu 15, 70833 Ostrava-Poruba,

Více

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman 1 Pro dále uvedené činnosti je charakteristické

Více

Krejzek P., Heneman P., Mareček J.

Krejzek P., Heneman P., Mareček J. OPERATION VERIFY OF PROPOSED BAT THE USE OF REVERSE SUPPLY OF WARMED UP CARCASS DISPOSAL PLANT FAT TO CONTINUOUS DISK DRYING CHAMBER KDS 250 FOR RENDERING PLANTS PROVOZNÍ OVĚŘENÍ NAVRŽENÉ BAT TECHNIKY

Více

Kovy a metody jejich výroby

Kovy a metody jejich výroby Kovy a metody jejich výroby Kovy v periodické tabulce Základní vlastnosti kovů 80 % prvků v přírodě jsou kovy, v PSP stoupá kovový charakter směrem DOLEVA Vlastnosti: Fyzikální kovový lesk kujnost a tažnost

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ

AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ CURRENT DEVELOPMENT TRENDS IN THE FIELD OF PRODUCT DESIGN AND MECHANICAL NOISE OF THE BRAKE SYSTEMS Petr Kašpar 1

Více

Kalová problematika úpraven pitných vod

Kalová problematika úpraven pitných vod Kalová problematika úpraven pitných vod Miroslav Kyncl Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. Úvod V procesech úpravy pitné vody vznikají značná množství odpadních vod a kalů, jejichž vzniku

Více

Metalurgie neželezných kovů Související činnosti Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Související činnosti Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Související činnosti Ing. Vladimír Toman 1 Mezi související činnosti v rámci metalurgie

Více

Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ

Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 Ing. Eva Schmidtová, Ing. Monika Podešvová APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ Abstrakt Práce se zabývá výzkumem flotačních činidel vhodných pro flotaci

Více

Kompletní technologické celky pro: galvanické a chemické povrchové úpravy předúpravy povrchů

Kompletní technologické celky pro: galvanické a chemické povrchové úpravy předúpravy povrchů Již od roku 1991 rozvíjí AQUACOMP HARD vlastní know-how v oblasti povrchových úprav s tradicí z oboru sahající do poloviny 50. let. Současná technologická úroveň a kvalita zařízení odpovídá náročným evropským

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1. pro obory zakončené maturitní zkouškou

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1. pro obory zakončené maturitní zkouškou Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Redukce, modifikace a valorizace čistírenských kalů

Redukce, modifikace a valorizace čistírenských kalů Redukce, modifikace a valorizace čistírenských kalů Pavel Jeníček, Jana Vondrysová, Dana Pokorná Ústav technologie vody a prostředí, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze E-mail: jenicekp@vscht.cz

Více

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test ANOTACE

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test ANOTACE ŠKOLA: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test TEMA: KOVY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM

Více

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD KOMPOSTOVÁNÍ KALŮ Z ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD COMPOSTING OF SLUDGE FROM WASTEWATER TREATMENT PLANTS Abstract S. Laurik 1), V. Altmann 2), M.Mimra 2) 1) Výzkumný ústav zemědělské techniky v.v.i. 2) ČZU Praha

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) právnické osobě:

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) právnické osobě: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 651/2011 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

Současnost a výhled. Kraj Vysočina. strana 146

Současnost a výhled. Kraj Vysočina. strana 146 L. Rozbor stavu a hodnocení plnění emisních limitů a ostatních limitních hodnot a dalších podmínek provozování zdrojů znečišťování ovzduší na území kraje Současnost a výhled Emisní limity byly stanoveny

Více

S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21.

S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21. S 56/05-492/05-SOHS II V Brně dne 23. prosince 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 56/05, zahájeném dne 21. listopadu 2005 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení

Více

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam je platný i pro odpady z přílohy č. 1 zařazené podle katalogu odpadů do kategorie O ostatní odpad majících nebezpečné vlastnosti a zařazené do kategorie

Více

Recyklace odpadových materiálů

Recyklace odpadových materiálů Poslední El Dorado Recyklace odpadových materiálů Technical Excellence Ostrava 16t. Ledna 2014 Typy ocelárenských strusek a spotřeba v dnešních dnech Tandem furnace Slag skimmer Ladle furnace 1 Ladle furnace

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU V souladu s EN 15804 a ISO 14025 ISOVER AKU 70 mm Datum vyhotovení : prosinec 2013 verze : 1.3 Obecné informace Výrobce: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize

Více

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Blok: Objekt / PS: Stupeň: Třídící znak: DSŘ Skart. Znak: Pořadové číslo: Stavba: Investor: Místo stavby: ZEVO Závod na energetické využití odpadu TEREA CHEB s.r.o., Májová

Více

Odsíření koksovny ArcelorMittal Ostrava finišuje výstavbou 31metrové pračky a chladícího zařízení

Odsíření koksovny ArcelorMittal Ostrava finišuje výstavbou 31metrové pračky a chladícího zařízení ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí tel.: +420 595 683 390 GSM: +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Odsíření koksovny

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Ročník Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie obecná elektrochemie 1. ročník Datum tvorby 3.1.2014 Anotace

Více

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 2010

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 2010 Překlad anglického originálu TZ EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 15. 7. Evraz Group S.A. (LSE: EVR) dnes zveřejnila své provozní výsledky za 2. čtvrtletní OBJEMY VÝROBY Výrobek,

Více

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU Účelem kanalizačního řádu je stanovení podmínek, za nichž se producentům odpadních vod (odběratelům) povoluje vypouštět do kanalizace odpadní vody z určeného místa,

Více

OLOVO A JEHO SLOUČENINY

OLOVO A JEHO SLOUČENINY Úvod OLOVO A JEHO SLOUČENINY Olovo je nebezpečná závadná látka, náleží do skupiny těžkých kovů a je vysoce toxická pro vodní prostředí. Následující návrh programů dokumentuje dle dostupných informací vlastnosti,

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01JZ2XJ* Čj: MSK 84038/2015 Sp. zn.: ŽPZ/15289/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN č. 1/2014 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 20, Suppl. 1(2012): 11-16 ISSN 1335-0285 BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Ctislav Fiala & Magdaléna Kynčlová Katedra konstrukcí pozemních

Více

ÚČINNOST PROTOKOLU O TĚŽKÝCH KOVECH A PODKLADY PRO JEHO REVIZI. Milan Fara EGÚ Praha Engineering, a.s.

ÚČINNOST PROTOKOLU O TĚŽKÝCH KOVECH A PODKLADY PRO JEHO REVIZI. Milan Fara EGÚ Praha Engineering, a.s. ÚČINNOST PROTOKOLU O TĚŽKÝCH KOVECH A PODKLADY PRO JEHO REVIZI Milan Fara EGÚ Praha Engineering, a.s. Protokoly k Úmluvě CLRTAP 1984 EMEP monitoring (42 zemí; účinnost od 28. 1. 1988) 1985 1. protokol

Více

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x 1. S IO CELIO a.s. Název odpadu 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů x 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů x 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 x 010308 O Rudný prach

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Pájení a lepení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Pájení a lepení Princip pájení: Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Pájení a lepení Pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje součástí ze stejnorodého a často

Více

METALURGIE OLOVA V ČESKÉ REPUBLICE A NEJLEPŠÍ DOSTUPNÉ TECHNOLOGIE Z HLEDISKA IPPC. VŠB TU Ostrava, FMMI, tř.17. listopadu, CZ 708 33 Ostrava Poruba

METALURGIE OLOVA V ČESKÉ REPUBLICE A NEJLEPŠÍ DOSTUPNÉ TECHNOLOGIE Z HLEDISKA IPPC. VŠB TU Ostrava, FMMI, tř.17. listopadu, CZ 708 33 Ostrava Poruba METALURGIE OLOVA V ČESKÉ REPUBLICE A NEJLEPŠÍ DOSTUPNÉ TECHNOLOGIE Z HLEDISKA IPPC Tomáš Kárník Dana Krištofová VŠB TU Ostrava, FMMI, tř.17. listopadu, CZ 708 33 Ostrava Poruba Abstrakt This paper deals

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK A ODPOČINEK; MOŽNÉ ÚPRAVY INTERIÉROVÉHO MIKROKLIMA

ZDRAVÝ SPÁNEK A ODPOČINEK; MOŽNÉ ÚPRAVY INTERIÉROVÉHO MIKROKLIMA Škola a zdraví 21, 2010, Výchova ke zdraví: souvislosti a inspirace ZDRAVÝ SPÁNEK A ODPOČINEK; MOŽNÉ ÚPRAVY INTERIÉROVÉHO MIKROKLIMA Jaroslav SVOBODA Abstrakt: Tento příspěvek se zabývá otázkou zdravého

Více