Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28."

Transkript

1 Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ) Veterinární a farmaceutická univerzita Brno Fakulta veterinární hygieny a ekologie TESCO Protokoly o kontrolním zjištění Zpracovali: Studenti Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno

2 Kontrolu provedli: studenti VFU Brno Místo kontroly: U citronů chybí země původu a jakost. Dle 8, odst. 2 zákona č. 110/1997 Sb. je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je povinen tam, kde je potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli, viditelně umístit alespoň písemný údaj podle 6 odst. 1 písm. b), c), d) nebo e), k), l) a n) a další údaje stanovené prováděcími právními předpisy. Dle nařízení (ES) 543/2011, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, kap. I, čl. 3, odst. 2, písm. b), patří citrony do skupiny spadající pod zvláštní obchodní normy, a dle přílohy I., části B, části 2 a tohoto nařízení musí splňovat ustanovení o jakosti, a v článku 6 je uvedeno, že musí uvést zemi původu produktu.

3 Místo kontroly: U avokáda, ředkvičky, manga, melounu galia, okurky polní, granátového jablka, kaki, cibule bílé nebyly uvedeny země původu. Dle 8, odst. 2 zákona č. 110/1997 Sb., je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je povinen tam, kde je potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli, viditelně umístit alespoň písemný údaj podle 6 odst. 1 písm. b), c), d) nebo e), k), l) a n) a další údaje stanovené prováděcími právními předpisy. Dle nařízení (ES) č. 543/20011, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, čl. 6 musí být uvedena země původu produktu. viz obr.

4

5 Místo kontroly: U výrobku Žampiony zahradní (výrobce neuveden, dodavetel: České houby a.s., Nedvědice 53, Soběslav) chybělo označení třídy jakosti. Dle 6 odstavec 1, písmena n) zákona č. 110/1997 Sb. v platném znění provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb údajem o třídě jakosti, stanoví-li tak prováděcí právní předpis. Dle vyhlášky č. 157/2003 Sb. (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů), 24 písmeno d) kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin se označí: pěstované žampiony i třídou jakosti.

6 Kontrolu provedli: studenti VFU Brno Místo kontroly: V regále byl nalezen salát v kelímku, který byl nečitelně označený. Jedná se o salát vážený a balený na zdejším pultovém úseku. 3 odstavec 3 vyhlášky č. 113/2005 Sb. (k zákonu 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů výše uvedeného zákonu) uvádí, že označení údaji podle 6 až 8 zákona musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

7 Místo kontroly: Polévková směs Čerozfrucht a.s. byla prodávána při teplotě + 5,6 C. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů 11, odst. 1c) má provozovatel potravinářského podniku povinnost uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem.

8 Místo kontroly: Na etiketě výrobku Olivy černé s peckou (Losica s.r.o.) chyběl údaj o datu použitelnosti. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 6, odstavce 1 d) provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u druhů potravin stanovených vyhláškou. Dle 10, odstavce 1b) zákona č. 110/1997 Sb. tento provozovatel potravinářského podniku uvádět do oběhu potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem.

9 Místo kontroly: Kakao Instant (výrobce Kávoviny a.s.) mělo otevřený obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

10 Místo kontroly: Javorový sirup nebyl označen v českém jazyce. 6 odstavec 4 zákona č. 110/1997 Sb. uvádí, že jde-li o balení určené pro tuzemského spotřebitele, musí být údaje podle odstavců 1, 2, 5 a 6 uvedeny v jazyce českém, kromě obchodního názvu potraviny a údajů, které nelze jednoznačně vyjádřit v českém jazyce.

11 Místo kontroly: Cibule červená měla přelepený údaj. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů výše uvedeného zákonu), o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, 3, odst. 3, označení údaji podle 6 až 8 zákona musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak nepřerušené jinými údaji.

12 Místo kontroly: U hrušek, hroznového vína, papriky červené a jablka Granny chyběla země původu a jakost. Dle nařízení (ES) 543/2011, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, kap. I, čl. 3, odst. 2, písm. a), f), h) a i), patří hrušky a hrozny do skupiny spadající pod zvláštní obchodní normy, a dle přílohy I., části B, části 1,6,8 a 9 tohoto nařízení musí splňovat ustanovení o jakosti.

13 Místo kontroly: Bonbóny Haribo měly velice špatně čitelné údaje o složení výrobku. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 3, odstavce 3 musí být označení údaji podle 6 až 8 pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

14 Místo kontroly: Při kontrole bylo zjištěno, že medy od výrobce MEDOKOMERC s.r.o., Čestín 20, , Čestín, byly chybně označeny jako Med lesní a Med luční. Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 8, písmene a) Med se člení: a) podle původu 1. květový, 2. medovicový, b) podle způsobu získávání a úpravy 1. vytočený med, 2. plástečkový med, 3. lisovaný, 4. vykapaný, 5. med s plástečky, 6. filtrovaný med, 7. pastový med,

15

16 Místo kontroly: Při kontrole bylo zjištěno, že u výrobku La Festa horká Čokoláda klasik (dodavatel Maspex Czech s.r.o.) nebyl uveden údaj o skutečném obsahu kakaového másla. Jedná se o nápoj v prášku se sníženým obsahem tuku. Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 17, odstavce 3 kakao a směsi kakaa s cukrem se označí slovy se sníženým obsahem tuku v případě, že obsah kakaového másla je nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny. Na obale se označí údaje o skutečném obsahu kakaového másla. Příloha 7 Fyzikální a chemické požadavky na jakost

17

18 Místo kontroly: Výrobek Kyška byl přelepený slevovou etiketou, která překrývá část složení tohoto výrobku. Složení je pro spotřebitele nečitelné. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích) 3, odstavce 3 musí být označení údaji podle 6 až 8 pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

19 Místo kontroly: Hluboce zmražené hranolky byly skladovány v mrazicím boxu při teplotě - 13,4 C. Dle vyhlášky č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 5, odstavce 3 musí být veškerá manipulace při prodeji hluboce zmrazených potravin prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty hluboce zmrazené potraviny nad - 15 C.

20 Místo kontroly: Bažant škubaný, hluboce zmrazený, výrobce Yorkshire Game Limited, Velká Británie. Na několika místech byl porušený obal a povrch masa byl již značně spálený mrazem. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

21 Místo kontroly: V mrazicím boxu s mraženými krémy byla zjištěna teplota 11,7 C. Dle vyhlášky č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 10, odstavce 5 se mražený krém uchovává při prodeji o teplotě 18 C a nižší, v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet jeho teplotu a vybavených ukazatelem teploty vzduchu umístěným na viditelném místě.

22 Místo kontroly: Drůbeží droby byly umístěny v chladicím boxu společně s drůbežím masem. Tento chladicí box je chlazen na teplotu + 4 C. Na drobech bylo uvedeno skladujte při teplotách do + 3 C. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 11, odstavce 1, písmene c) je provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu povinen uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem.

23 Místo kontroly: Při kontrole byl v chladícím zařízení nalezen vakuově balený výrobek uzená makrela s hlavou (Laguna, PL) s porušeným obalem. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

24 Místo kontroly: V prodejně byl při kontrole nalezen polotvrdý sýr President emmental (Tesco Stores, CZ) s datem spotřeby do Výrobek se nacházel v chladicím boxu mezi zlevněným zbožím. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 10, odstavce 1, písmene c), je do oběhu zakázáno uvádět potraviny s prošlým datem použitelnosti.

25 Místo kontroly: V mrazících boxech nebyla dodržena požadovaná teplota na zmrazené výrobky (- 18 C). Teploměr ukazoval hodnotu - 13,0 C. Dle vyhlášky č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 5, odstavce 3 musí být veškerá manipulace při prodeji hluboce zmrazených potravin prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty hluboce zmrazené potraviny nad + 15 C.

26 Místo kontroly: V chlazeném úseku se zlevněným zbožím byl nalezen uzený krájený salám, který měl poškozený obal. Téměř celý salám byl odkryt a vystaven okolnímu prostředí, kousky salámu odpadaly na další výrobky. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 5, písmene a) je provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny nebo látky uvedené v 2 písm. i) až l) do oběhu povinen používat jen takové obaly a obalové materiály, které chrání potravinu před znehodnocením a znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez otevření nebo změny obalu.

27 Místo kontroly: V chlazeném masném úseku bylo nalezeno balení chlazeného celého kuřete s poškozeným obalem. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 5, písmene a) je provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny nebo látky uvedené v 2 písm. i) až l) do oběhu povinen používat jen takové obaly a obalové materiály, které chrání potravinu před znehodnocením a znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez otevření nebo změny obalu.

28 Místo kontroly: Na krabici i štítku k výrobku Jahodová pomazánka bylo uvedeno, že se jedná i o džem, což by spotřebitele mohlo uvádět v omyl. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích) 4, odstavce 1, písmene a) se způsoby označování potravin a tabákových výrobků provádí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, její podstaty, totožnosti, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby.

29 Místo kontroly: Na krabici i štítku k výrobku Jahodová pomazánka bylo uvedeno, že se jedná i o džem, což by spotřebitele mohlo uvádět v omyl. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích) 4, odstavce 1, písmene a) se způsoby označování potravin a tabákových výrobků provádí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, její podstaty, totožnosti, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby.

30 Místo kontroly: U prodejního pultu pro prodej nebaleného výsekového hovězího masa nejsou viditelně vystaveny vyžadované informace. Dle vyhlášky č. 326/2001 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 3, odstavce 4 u předem nebaleného hovězího čerstvého masa se požadované údaje v písemné podobě umístí viditelně a čitelně v místě, kde je maso nabízeno k prodeji spotřebiteli.

31 Místo kontroly: Teplota chladicího boxu pro prodej mléčných výrobků - 0,6 C. Na výrobcích uvedeno skladujte při teplotách od + 4 do + 8 C. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 11, odstavce 1, písmene c) je provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu povinen uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem.

32 Místo kontroly: Bílý jogurt Klasik OLMA (CZ) měl ve složení uveden obsah tuku min. 2,4%. Dle vyhlášky č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), přílohy 2, tabulky 3 musí bílý jogurt obsahovat více, než 3% tuku včetně.

33 Místo kontroly: Výrobek bylinný čaj v nálevových sáčcích (LEROS, s.r.o., CZ) obsahuje pouze nať kopřivy. Dle vyhlášky č. 330/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, přílohy 2 spadá nať kopřivy do části B této přílohy. Tudíž ji lze použít pouze do výše 30 % hmotnosti. Dle vyhlášky č. 330/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, 1, písmene k) se pro účely této vyhlášky bylinným čajem rozumí čaj z částí bylin nebo jejich směsí uvedených v příloze č. 2 nebo bylin s pravým čajem nebo jejich směsí s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti.

34 Místo kontroly: Výrobek bylinný čaj v nálevových sáčcích (LEROS, s.r.o., CZ), obsahuje pouze nať borůvky. Dle vyhlášky č. 330/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, přílohy 2 spadá nať borůvky do části B této přílohy. Tudíž ji lze použít pouze do výše 30 % hmotnosti. Dle vyhlášky č. 330/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, 1, písmene k) se pro účely této vyhlášky bylinným čajem rozumí čaj z částí bylin nebo jejich směsí uvedených v příloze č. 2 nebo bylin s pravým čajem nebo jejich směsí s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti.

35 Místo kontroly: Výrobek Kuřecí krky mražené (Vodňanské kuře, CZ) měl roztrhaný obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

36 Místo kontroly: U výrobku šunkový salám je prošlé datum spotřeby. Slevová etiketa navíc překrývá údaje od výrobce. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 10, odstavce 1, písmeno c) je do oběhu zakázáno uvádět potraviny s prošlým datem použitelnosti. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích), 3 odstavce 3 musí být označení údaji podle 6 až 8 zákona pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

37 Místo kontroly: U medu květového (Medokomerc s.r.o.) bylo prošlé datum minimální trvanlivosti ( ). Med nebyl označen jako výrobek s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 10, odstavce 2 potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny do oběhu, jsou-li takto označeny a jsou-li zdravotně nezávadné.

38 Místo kontroly: Výrobek Grónská pomazánka prodávaný v úseku zlevněných výrobků byl po zlevnění přelepen novou cenovkou, která však překrývala označení výrobcem. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 3, odstavce 3 musí být označení údaji podle 6 až 8 pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

39 Místo kontroly: Veselá kráva, tavený mléčný výrobek, byl nabízen k prodeji mezi tavenými sýry, a vzhledem k jeho vzhledu by si ho mohl zákazník lehce splést s taveným sýrem. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 10, odstavce 1, písmene b) je do oběhu zakázáno uvádět potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem.

40 Místo kontroly: Orion Kakaová pochoutka na vaření 100 g (Nestlé, CZ) měla na přední části obalu uvedeno pouze označení na vaření a grafické znázornění tabulkové čokolády. Informace o tom, že se nejedná o čokoládu ale o kakaovou pochoutku, je uvedena na zadní straně obalu pod přehybem. Výrobek byl také nabízen k prodeji mezi tabulkovými čokoládami. Dle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 10, odstavce 1, písmene b) je do oběhu zakázáno uvádět potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem.

41 Místo kontroly: Rýžový olej Basso Fedele Figli (IT) měl na obale uvedeno bez cholesterolu. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 4, odstavce 1, písmene c) způsoby označování potravin a tabákových výrobků se provádí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl vyvoláváním dojmu, že potravina vykazuje zvláštní charakteristické vlastnosti, když ve skutečnosti tyto vlastnosti mají všechny podobné potraviny.

42 Místo kontroly: Na etiketě výrobku Vysočina krájená (MP Krásno a.s. (CZ)) je uvedeno bez lepku. Ve složení je však uveden obsah lepku 20 mg/kg. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 4, odstavce 1, písmene a) způsob označování potravin a tabákových výrobků se provádí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, její podstaty, totožnosti, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby.

43 Místo kontroly: Jasmínová rýže (Vitana, CZ) měla roztržený obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

44 Místo kontroly: Původní údaje udávané výrobcem na obale výrobku Kuřecí šunkový nářez byly přelepeny slevovou etiketou. Tato skutečnost je činí nečitelnými. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích), 3, odstavce 3 musí být označení údaji podle 6 až 8 zákona pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

45 Místo kontroly: Veškerá vejce označená jako vejce třídy A byla umístěna v chladicím boxu při teplotě + 3,7 C. Dle Nařízení Komise (ES) č. 589/2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro vejce, článku 2, odstavce 3 nesmějí být vejce třídy A žádným způsobem konzervována nebo chlazena v prostorách nebo zařízeních, kde je teplota uměle udržována pod 5 C.

46 Místo kontroly: Vejce Tesco (Tesco Stores a.s., CZ) měla porušený obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

47 Místo kontroly: Mozzarella třešinky Italy (Italat, CZ) měla na obale uveden nápis Italy, společně s barvami italské vlajky. Toto spojení může v zákazníkovi vyvolat mylný dojem, že se jedná o výrobek původem z Itálie. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích) 4, odstavce 1, písmene a) se způsoby označování potravin a tabákových výrobků provádí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, její podstaty, totožnosti, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby.

48 Místo kontroly: Kremžská hořčice (výrobce KAND s.r.o., Opočenská 431, Dobruška ) měla deformovaný a porušený obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

49 Místo kontroly: Med výrobce MEDOKOMERC s.r.o., Čestín 20, , Čestín, je označen jako Med lesní. Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění vyhlášky č. 43/2005 Sb., 9 (2) a) se med označí podle jeho původu podle 8 a) 1. květový, 2. medovicový. Podle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů 10 (1) b) je do oběhu zakázáno uvádět potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem.

50 Místo kontroly: Etiketa bramborového salátu vyrobeného pro firmu, obsahující povinné údaje, byla přelepena jinou etiketou označující slevu. Jedná se o porušení 3 odstavce 3 vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů. Označení údaji podle musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě, s výjimkou označení šarže, nestanoví-li přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných látek a aromat jinak.

51 Místo kontroly: Med výrobce Moraviaprodukt, Lubomír Češka, Nejdecká 101, Lednice na Moravě, je označen jako Med smíšený lesní. Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění vyhlášky č. 43/2005 Sb., 9 (2) a) se med označí podle jeho původu podle 8 a) 1. květový, 2. medovicový.

52 Místo kontroly: Med výrobce Moravia produkt, Lubomír Češka, Nejdecká 101, Lednice na Moravě, je označen jako Med květový nektarový. Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění vyhlášky č. 43/2005 Sb, 9 (2) a) se med označí podle jeho původu podle 8 a) 1. květový, 2. medovicový.

53 Místo kontroly: K prodeji byly nabízeny Tratoria verdi Spaghetti prodejce Tesco Stores ČR, a.s. Vršovická 1527/68b Praha-Vršovice, u kterých byl roztržený obal. Dle 11 odstavce 2 písmene a) bodu 5. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 dále povinen neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené.

54 Místo kontroly: Produkt Carla Bílá čokoláda s konopným semínkem 100 g prodávána s nečitelným označením, takto byla označena celá várka tohoto produktu umístěná v prodejním regálu. Podle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, 11 (2) Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je dále povinen a) neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny 3. nedostatečně nebo nesprávně označené.

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2005 PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2005 PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Page 1 of 5 Ročník 2005 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Citace: 366/2005 Sb. Částka: 127/2005 Sb. Na

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4. 248 10. funkční období 248 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 25. července 2003,

VYHLÁŠKA. ze dne 25. července 2003, 259 VYHLÁŠKA ze dne 25. července 2003, kterou se mění vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem

Více

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková Úvod do potravinářské legislativy Označování potravin Kamila Míková Označování potravin Upravuje Zákon o potravinách č.110/97 Sb.a Vyhláška č. 113/2005 Sb. - Potraviny balené výrobcem - Potraviny balené

Více

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána L 344/34 PŘÍLOHA II SEZNAM OPRACOVÁNÍ NEBO ZPRACOVÁNÍ, KTERÁ MUSÍ BÝT PROVEDENA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH, ABY ZPRACOVANÝ PRODUKT MOHL ZÍSKAT STATUS PŮVODU kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Citace pův. předpisu:

Více

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002,

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, kterou se provádí zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele Ministerstvo zemědělství

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více

Povinnosti PPP. Kamila Míková

Povinnosti PPP. Kamila Míková Povinnosti PPP Kamila Míková Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Vydán MZe r. 1997 Poslední znění č. 224 / 2008 Sb. (návaznost na předpisy ES) Prováděcí vyhlášky MZe a MZdrav.

Více

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

Průvodce označováním potravin

Průvodce označováním potravin I. Suková Průvodce označováním potravin Příručka je souhrnem informací o významu a provedení údajů uváděných na potravinářských výrobcích a při prodeji potravin. Vychází z platné legislativy zahrnující

Více

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko polévka fazolová Říjen 2014 týden 1.10. až 5.10. kuřecí játra na cibulce, rýže, moučník, čaj toustový chléb, tvarohová pomazánka, paprika, sirup čtvrtek

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj polévka gulášová jablkový závin, bílá káva toustový chléb, máslo, šunka, paprika, sirup středa 4.1.2012 Přesnídávka:

Více

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI POTRAVINOVÉHO PRÁVA EU Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány březen duben 2012 Ministerstvo zemědělství

Více

sušená cibule, vepřová bílkovina, mléčná bílkovina (alergen), modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 412, dextróza, 149 Játrovka

sušená cibule, vepřová bílkovina, mléčná bílkovina (alergen), modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 412, dextróza, 149 Játrovka číslo Výrobce: Váhala a spol. skupina způsob doba použitelnosti skladujte složení obsah tuku obsah soli výrob. Název výrobku balení od data výroby při teplotě max. % max. % 77 Ovar masný výrob. tepelně

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a

Více

VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997,

VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, kterou se provádí 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 5.2.205 2:2 Přídavek J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 4..206-5..206 Pondělí 4..206 2ks koblih,

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem,

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2.0.206 2:0 J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 8..206-29..206 Pondělí 8..206 ks tavený sýr Lučina,3

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao polévka krupicová špenát, vejce, brambory, sirup chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 2.9.2014 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 2. 11. 2015 - pondělí ALERGENY přesnídávka rohlík s perlou, strouhaný sýr mléčný koktejl 1,7 polévka krupicová s vejci 1,3,9 vepřový plátek, hrachová kaše, chléb, kyselý okurek voda, mléko 1,6,7,9 svačina

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA Požadavky na označování potravin Kristýna Miková, ZEELANDIA Osnova: Nařízení 1169/2011, platnost, odpovědnosti B2B Prodej na dálku Povinné údaje balené potraviny Povinné údaje nebalené potraviny Výživová

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5.

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 polévka z rybího filé 4, 9 těstoviny s kuřecím masem, džus1, 7, 9 Svačina: chléb, medové máslo, ovocný

Více

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově TRŽNÍ ŘÁD farmářských trhů v Moravském Krumlově I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově 1) Pořadatelem Farmářských trhů v Moravském Krumlově (dále jen FT) je Občanské sdružení ALMA, sídlem 672 01 Dobelice

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA

Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA Farmářské tržiště Farmářské tržiště je především potravinovým trhem. Je to vymezený prostor, umožňující prodej a poskytování služeb (dále jen tržiště ), kde

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana 30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911 PŘÍLOHA XII protokolu I Produkty pocházející z Jihoafrické republiky vyloučené z kumulace podle článku 4 (*) ZPRACOVANÉ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY Jogurt

Více

Pro med platí všechno pro označování potravin

Pro med platí všechno pro označování potravin Pro med platí všechno pro označování potravin "Prodej ze dvora" Většina našich zákazníků jsou včelaři, kteří prodávají med v malém množství z vlastního chovu ve své domácnosti, ve svém hospodářství, na

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 1. 9. 2015 - úterý ALERGENY přesnídávka chléb, tuňáková pomazánka mléko 1,4,7 polévka drožďová 1,3,7,9 vepřové maso v mrkvi, vařené brambory voda se sirupem, voda 1,7,9 svačina chléb s perlou, cherry rajče

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

296 Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE

296 Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE 296 CS 03/sv. 41 32003L0113 L 324/24 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE 11.12.2003 SMĚRNICE KOMISE 2003/113/ES ze dne 3. prosince 2003, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS,

Více

Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0287) Název ústavu: Ústav hygieny a technologie masa Název předmětu:

Více

Tržní řád farmářského trhu Bruntál

Tržní řád farmářského trhu Bruntál Tržní řád farmářského trhu Bruntál Farmářské tržiště Farmářské trž i ště je především potravinovým trhem. Je to vymezený prostor, umožňuj ící prodej a poskytování služeb (dále jen "tržiště"), kde mohou

Více

Nařízení města Vimperk č. 1/2015, kterým se vydává Tržní řád

Nařízení města Vimperk č. 1/2015, kterým se vydává Tržní řád MĚSTO VIMPERK Nařízení města Vimperk č. 1/2015, kterým se vydává Tržní řád Rada města Vimperk se na svém zasedání dne 20. dubna 2015 usnesením č. 411 usnesla vydat na základě 18 odst. 1 a 3 zákona č. 455/1991

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL. - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL. - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

VII. /2016 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne. 2016. o dalších způsobech vyjadřování nebo uvádění výživových údajů

VII. /2016 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne. 2016. o dalších způsobech vyjadřování nebo uvádění výživových údajů VII. /2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne. 2016 o dalších způsobech vyjadřování nebo uvádění výživových údajů Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. v) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Citace pův. předpisu:

Více

Mikroorganismus Kategorie potravin NMH Nejvyšší mezní hodnota na g(ml)

Mikroorganismus Kategorie potravin NMH Nejvyšší mezní hodnota na g(ml) Penny Standard (PS) Penny Standard stanoví mikrobiologické požadavky na potraviny uváděné do oběhu, způsob jejich kontroly a způsob hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska. Potraviny uváděné do

Více

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný chléb,pomazánka vaječná,jablko,kakao,čaj ovocný polévka hovězí s rýží a hráškem filé zapečené se sýrem,bramborová, kaše,obloha z čerstvé zeleniny,čaj rohlík,máslo,med,nektarinka,mléko,čaj ovocný veka,pomazánka

Více

NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD. Článek 1 Úvodní ustanovení

NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD. Článek 1 Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Rada města Strakonice se na svém zasedání dne 24. 7. 2013 usnesla vydat na základě zmocnění v ustanovení 18 odst. 1 a odst. 3 zákona č. 455/1991

Více

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES KÓD NÁZEV VÝROBKU DRUH / SKUPINA VÝROBKU SLOŽENÍ VČ. ALERGENŮ, OBSAH TUKU A SOLI ZPŮSOB BALENÍ Doba trvanlivosti Doba spotřeby po rozbalení (nesmí překročit datum spotřeby uvedený na etiketě) Skladování

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2..205 08:53 Polévka Kmínová s vejcem,9 Snídaně J Í D E L N Í L Í S T E K Zaměstnanci - závodní stravování - I. na dny

Více

PŘÍLOHA PŘÍLOHA IV. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA PŘÍLOHA IV. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.3.2014 COM(2014) 157 final ANNEX 4 PART 2/2 PŘÍLOHA PŘÍLOHA IV Dohoda o přidružení mezi Evropskou unií a Evropským společenstvím pro atomovou energii a jeijich členskými

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

Přesnídávky. Svačiny

Přesnídávky. Svačiny Internetové fitness televize FitnessTV.cz Gramáž-hmotnosti potravin příloha k Dietním jídelníčkům Přesnídávky ananas banán blumy broskev grapefruit hroznové víno hruška jablko jahody kiwi mandarinka meloun

Více

mléčná se strouháním (A: 03,07,09,51) kuřecí čína, brambory, minerálka, (A: 03,09,51) veka s ramou, rajče, mléko (A: 07,51)

mléčná se strouháním (A: 03,07,09,51) kuřecí čína, brambory, minerálka, (A: 03,09,51) veka s ramou, rajče, mléko (A: 07,51) Pondělí 4.1.2016 Přesnídávka rybí pomazánka, veka. mléko, jablko (A: 04,07,51) Úterý 5.1.2016 čočková s uzeným masem (A: 09,51) špagety se sýrovou omáčkou, čaj, mandarinka (A: 07,09,51) vajíčková pomazánka,

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 26 Rozeslána dne 4. března 2016 Cena Kč 98, O B S A H : 69. Vyhláška o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich,

Více

***II NÁVRH DOPORUČENÍ PRO DRUHÉ ČTENÍ

***II NÁVRH DOPORUČENÍ PRO DRUHÉ ČTENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009 2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2011 2008/0028(COD) ***II NÁVRH DOPORUČENÍ PRO DRUHÉ ČTENÍ k postoji Rady v prvním čtení k přijetí

Více

Jídelníček. od 01.02.2013 do 28.02.2013. Jedličkův úst.liberec 21.1.2013 9:23:27. Strana: 1

Jídelníček. od 01.02.2013 do 28.02.2013. Jedličkův úst.liberec 21.1.2013 9:23:27. Strana: 1 Strana: 1 Pá čaj "Dobré ráno" Čaj se sirupem 1-Pol. gulášová Rohlík s rostlinným Pizza 1 Chléb s rostlinným margarinem Houska obložená 1-Kuře pečené margarinem zelenina Sýr eidam Ovoce 1-Rýže zeleninová

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči - podnik, který zpracovává a uvádí do oběhu med od různých chovatelů musí požádat KVS o schválení a registraci podniku =>pouze u medu

Více

JEMNÉ PEČIVO - složení

JEMNÉ PEČIVO - složení Cukrárna - pekárna U MARKA Pramenní 7, 301 00 PLZEŇ, +420 377 537 732, www.umarka.cz JEMNÉ PEČIVO - složení platnost od 01.01.2015 Albín s meruňkami Bochánek z kynutého těsta plněný meruňkovou náplní,

Více

SLEVA 26 % Vařte zdravě 114,90 15. 1. 21. 1. 2014. www.albert.cz. Vepřová krkovice s kostí vcelku chlazená 1 kg

SLEVA 26 % Vařte zdravě 114,90 15. 1. 21. 1. 2014. www.albert.cz. Vepřová krkovice s kostí vcelku chlazená 1 kg 15. 1. 21. 1. 2014 Vepřová krkovice s kostí vcelku chlazená 8 Vařte zdravě POSLEDNÍ ŠANCE! Body sbírejte pouze do 21. 1. 2014! Své body k zakoupení nádobí GreenPan TM až se 70% slevou můžete uplatnit do

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Krůtí ragů se žampiony (1, 7), Rýže dušená, Salát, Čaj 3, 7), Paštika (1, 6), Máslo, Ovocný

Více

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Krajina původu výrobků vyráběných firmou Váhala - Česká republika.

Krajina původu výrobků vyráběných firmou Váhala - Česká republika. VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků Náměstí Míru 97, 753 66 Hustopeče nad Bečvou, ČR IČO: 13643819 Krajina původu výrobků vyráběných firmou Váhala - Česká republika. Doba

Více

2. 3. 2016 A8-0313/2 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise ---------------------------------------------------------

2. 3. 2016 A8-0313/2 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise --------------------------------------------------------- 2. 3. 2016 A8-0313/2 Pozměňovací návrh 2 Roberto Gualtieri za Hospodářský a měnový výbor Zpráva Roberto Gualtieri Harmonizované indexy spotřebitelských cen COM(2014)0724 C8-0283/2014 2014/0346(COD) A8-0313/2015

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název

Více

Obec Lipník. Nařízení č.1/2013, kterým se vydává Tržní řád

Obec Lipník. Nařízení č.1/2013, kterým se vydává Tržní řád Obec Lipník Nařízení č.1/2013, kterým se vydává Tržní řád Zastupitelstvo obce Lipník se na své schůzi dne 5.11.2013 usneslo vydat na základě 18 odst. 1 a 3 zákona č.455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Květákový krém Kuře pečené, bramborové knedlíky, zelí kysané Hrášek zadělávaný, brambory, vejce vařené obsahuje alergeny:

Více

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna >

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna > 1. 10. 2015 - čtvrtek ALERGENY přesnídávka chléb, sloní papáníčko mléčný nápoj 1,3,7,10 polévka drožďová 1,3,7,9 čočka na kyselo, vařené vejce, kyselý okurek, chléb džus, voda, mléko 1,3 svačina finský

Více

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 8.9.2014 do částky 80/2014 Sb. a 23/2014 Sb.m.s. - RA609 54/2004 Sb. - potraviny určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití - poslední stav textu Změna: 402/2006 Sb. Změna:

Více

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží srpen 2015

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží srpen 2015 Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží srpen 2015 Metodické vysvětlivky Komentář Tabulková část Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců

Více

Na co si dát pozor při nákupu potravin

Na co si dát pozor při nákupu potravin Na co si dát pozor při nákupu potravin Zodpovědnost za to, že potraviny nabízené v obchodní síti jsou bezpečné a splňují požadavky příslušných právních předpisů, je na provozovateli potravinářského podniku.

Více

OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2.

Více

PŘÍLOHA II. Opracování nebo zpracování nepůvodních materiálů, nezbytné pro získání statusu původu

PŘÍLOHA II. Opracování nebo zpracování nepůvodních materiálů, nezbytné pro získání statusu původu PŘÍLOHA II, Číslo HS kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána kapitola 2 Maso a poživatelné droby Výroba, v níž musí být všechny použité materiály kapitol 1 a 2 zcela kapitola

Více

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 19.11.2013 REGULACE A OBCHOD

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 19.11.2013 REGULACE A OBCHOD Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Snídaně s novináři 19.11.2013 REGULACE A OBCHOD Obsah prezentace Obava z nových předpisů České výrobky Hlášení údajů o podílu na tržbách / dovozu Značení

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1 Strana: 1 Čt Káva bílá čaj ovocný 1-Pol. pórková Rohlík s máslem Květák smažený 30 Houska Chléb 1-Moravský vrabec Sýr tavený. Brambory - příloha Máslo Pomazánka z olejovek 1-Knedlíky bramborové - příloh

Více

SLEVA 30 % 19,90 2. 4. 8. 4. 2014. Debrecínská pečeně 100 g 1+1 45,90-23 % 6 KS 5,90 1+1 4,90-40% 125,00 139,00 6 KS 6 BAL. -28 %

SLEVA 30 % 19,90 2. 4. 8. 4. 2014. Debrecínská pečeně 100 g 1+1 45,90-23 % 6 KS 5,90 1+1 4,90-40% 125,00 139,00 6 KS 6 BAL. -28 % Flora 400 g = 8,73 Kč 34 90 45,90-23 % 2. 4. 8. 4. 2014 1 Debrecínská pečeně 3 9 0 19,90 SLEVA 30 % Velikonoční perník 60 g = 4,92 Kč v libovolné kombinaci Vajíčko s motivem kraslice pochoutka 20 g = 14,50

Více

www.diatips.cz E-book

www.diatips.cz E-book O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR....13 MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o definici, označování, obchodní úpravě a etiketách lihovin

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o definici, označování, obchodní úpravě a etiketách lihovin KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 15.12.2005 KOM(2005) 125 v konečném znění 2005/0028 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o definici, označování, obchodní úpravě a etiketách lihovin

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předběžná a tepelná úprava potravin

Více

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty 3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty Zahraniční obchod se zemědělskými a potravinářskými produkty si téměř po celé období 2005 až udržoval (až na nevýznamné

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

Obsah. U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice. Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář)

Obsah. U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice. Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář) U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář) Obsah Provoz v potravinářství... 2 Nauka o surovinách... 3 Cukrářská výroba... 4 Odborné kreslení... 5 Odborný

Více

Falšování potravin. Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin

Falšování potravin. Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin Falšování potravin Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin MENDELU 2014 Obsah přednášky úvod, historie co považujeme

Více

Jídelní lístek ŠJ období: 1.2. - 5.2.2016

Jídelní lístek ŠJ období: 1.2. - 5.2.2016 Jídelní lístek ŠJ období: 1.2. - 5.2.2016 1.2.16 neděle Hovězí s těstovinou 1,3,9 Segedínský guláš, houskový knedlík 1,3,7,9,10 Sirup Pórková 1,3,7,9 Bramborový guláš s uzeninou, chléb 1,6,9,10 2.2.16

Více

Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky "

Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky " Přijato Národní dumou 7.7.2010 Schváleno Federální radou 14.7. 2010 Článek 1

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Předmět úpravy

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Předmět úpravy 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného

Více

Jídelníček. od 01.02.2014 do 28.02.2014. Jedličkův úst.liberec 15.1.2014 12:22:15. Strana: 1

Jídelníček. od 01.02.2014 do 28.02.2014. Jedličkův úst.liberec 15.1.2014 12:22:15. Strana: 1 Strana: 1 So Houska zelenina 1-Pol. hrachová Perník ovocný plněný Chléb 1 Máslo pomazánkové Voda s citronem 1-Těstoviny zapečené s uzenino Mléko Tlačenka drůbeží Kakao granko 1-Voda se sirupem zelenina

Více

koření, aroma), česnek Bez lepku.

koření, aroma), česnek Bez lepku. Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery - alergeny používané ve výrobě zvýrazněny v textu složení tučně a podtrženě OČV Název výrobku Masný Skladujte

Více

Ceník Název Kusy v m.j. zákl.cenacena+dphdph% Trvanlivost kartonu

Ceník Název Kusy v m.j. zákl.cenacena+dphdph% Trvanlivost kartonu GASTRO PLCH,Vrutická 96,277 31 Velký Borek u Mělníka CATERING tel. 315 626 288,774 222 262 fax.315623165 E-mail: gastroplch@seznam.cz Ceny uvedené v ceníku jsou pouze orientační. Ceník Název Kusy v m.j.

Více

chléb,pomazánka z tuňáka,jablko,kakao,čaj ovocný 01,04,06,07 mexická fazoláda,chléb kyjevský žitný,čaj ovocný 01,07

chléb,pomazánka z tuňáka,jablko,kakao,čaj ovocný 01,04,06,07 mexická fazoláda,chléb kyjevský žitný,čaj ovocný 01,07 chléb,pomazánka z tuňáka,jablko,kakao,čaj ovocný 01,04,06,07 polévka bramborová 01,07,09 mexická fazoláda,chléb kyjevský žitný,čaj ovocný 01,07 veka,sýr tavený se šunkou,paprika žlutá,mléko,čaj ovocný

Více

147/1998 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 18. června 1998. o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby

147/1998 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 18. června 1998. o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby 147/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 18. června 1998 o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby Změna: 196/2002 Sb. Změna: 161/2004 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle

Více

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství.

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. 1 Opatření 1.2. Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing Investiční záměr: a) zlepšení zpracování masa (včetně

Více

Polévka Polévka z míchaných luštěnin (A: 01,01a) Oběd 1 Drůbeží nudličky se smetanovou omáčkou, Těstoviny příloha (A: 01,01a,03,07)

Polévka Polévka z míchaných luštěnin (A: 01,01a) Oběd 1 Drůbeží nudličky se smetanovou omáčkou, Těstoviny příloha (A: 01,01a,03,07) Pondělí 1.2.2016 Polévka Polévka zeleninová s bulgurem (A: 01) Oběd 1 Vepřové výpečky, Kapusta dušená, Brambory (A: 01,01a) Doplněk Čaj se sirupem, Káva bílá caro, Ovoce (A: 07) Úterý 2.2.2016 Polévka

Více

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží leden 2014

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží leden 2014 Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží leden 2014 Metodické vysvětlivky Komentář Tabulková část Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců

Více

D-VH-03.7. VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků Náměstí Míru 97, 753 66 Hustopeče nad Bečvou, ČR IČO: 13643819

D-VH-03.7. VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků Náměstí Míru 97, 753 66 Hustopeče nad Bečvou, ČR IČO: 13643819 VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků Náměstí Míru 97, 753 66 Hustopeče nad Bečvou, ČR IČO: 13643819 Krajina původu výrobků vyráběných firmou Váhala - Česká republika. Doba

Více

Pátek 1.4.2016. 01.04.2016 do 29.04.2016. Polévka Sýrová polévka s kukuřicí 7, 9 Oběd 1 Kuřecí nudličky na kari, dušená rýže 1, 7

Pátek 1.4.2016. 01.04.2016 do 29.04.2016. Polévka Sýrová polévka s kukuřicí 7, 9 Oběd 1 Kuřecí nudličky na kari, dušená rýže 1, 7 Pátek 1.4.2016 Sýrová polévka s kukuřicí 7, 9 Kuřecí nudličky na kari, dušená rýže 1, 7 Tatranská kotleta, vařený brambor 1, 7 Chlazený citrónový čaj, ovocné mléko 7 Pondělí 4.4.2016 Úterý 5.4.2016 Gulášová

Více

METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika )

METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika ) METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika ) Definice regionální potraviny: Regionální potravina ve smyslu této Metodiky je produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený

Více

PŘÍLOHA. doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY,

PŘÍLOHA. doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2015 COM(2015) 182 final ANNEX 1 PART 3/3 PŘÍLOHA doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se schvaluje uzavření Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskou unií a

Více