Řešení netěsností průlezů na vodíkovém reaktoru CCR5 a netěsností vík odparky Z25.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešení netěsností průlezů na vodíkovém reaktoru CCR5 a netěsností vík odparky Z25."

Transkript

1 Řešení netěsností průlezů na vodíkovém reaktoru CCR5 a netěsností vík odparky Z25. Firma Pokorný spol. s r.o. se více jak 25 let zabývá výrobou průmyslového těsnění. Naše hluboké znalosti materiálů těsnění a zkušeností s vlastní montáží přírubových spojů využíváme v naší divizi Flange management při navrhování a řešení netěsností přírubových spojů. Komplexní řešení těsnosti přírubových spojů realizovaných firmou POKORNÝ spol. s r.o. ve společnosti Slovnaft a. s. Ve společnosti Slovnaft a.s. působí firma Pokorný spol. s r.o. od začátku 90. let jako dodavatel těsnění, spojovacího materiálu a v posledních deseti letech pak jako dodavatel spojovacího materiálu speciálně ošetřeného vypalovaným kluzným lakem POWERtorque LF kote 450. Společnost Slovnaft a.s. se na nás postupně začala obracet s žádostí o komplexní vyřešení kritických přírubových spojů, na kterých se jim opakovaně objevovaly netěsnosti během provozu. Pilotní projekt byl realizován na koloně CCR5, konkrétně na průlezech R Požadavek byl na vyřešení úniků vodíku na těchto průlezech. Parametry: Teplota 550 C Tlak 0,3 Mpa Medium: vodík Problematika: Netěsnosti průlezů se objevovaly zejména v důsledku vlivu klimatických podmínek v okolí reaktoru (např. při bouřkách docházelo k prudkému poklesu okolní teploty). Důsledek: Při netěsnosti docházelo k úniku vodíku a následně jeho zahoření. Stávající řešení realizované externí firmou: Bylo použito hřebenové těsnění společně se speciálními talířovými podložkami Live loading, které měly kompenzovat dilatace šroubových spojů. Pro případ zahoření byla na průlezech instalována samozhášecí zařízení. Navrhované řešení: Na základě dodaných parametrů a následných výpočtů podle EN s průkazem těsnosti bylo našimi odborníky navrženo následující řešení: hřebenové těsnění bylo zaměněno za těsnění pro neparalelní plochy, které současně eliminuje nutnost použití talířových podložek Live loading. pro minimalizaci součinitele tření bylo navrženo ošetření spojovací materiálu přípravkem POWERtorque LF kote 450. finální utažení na předem stanovený utahovací moment provedeno pomocí dvou hydraulických strojů současně

2 Těsnění POWERgasket pro neparalelní plochy řeší problémy vznikající při nedostatečné elasticitě těsnění a zabraňuje úniku škodlivin do prostředí. Je vhodné i pro aplikace s nízkým počátečním utahovacím momentem anebo tam, kde dochází k ochlazování a opětovnému zahřívání příruby. Nejekonomičtější řešení při požadavku nízkých úniků emisí a zároveň cyklickému teplotnímu namáhání. Díky své konstrukci je schopno utěsnit i listy přírub ohnuté od předchozích utahování. Realizované řešení: Na přání zákazníka byly na třech ze čtyř průlezů kromě námi navrženého řešení opět použity talířové podložky Live loading. Všechny spoje byly osazeny spojovacím materiálem ošetřeným vypalovacím kluzným lakem POWERtorque LF kote 450 a následně řízeně utaženy dvěma hydraulickými stroji Hytorc současně. Garance těsnosti spojů byla doložena Protokolem o utažení. Abychom dokázali funkčnost našeho řešení, tedy že těsnění pro neparalelní plochy bude mít stejnou schopnost eliminovat dilatace spoje, byl čtvrtý průlez osazen pouze neparalelním těsnění a následně řízeně utažen, tzn. že na tomto spoji nebyly použity talířové pružiny Live loading. Léta provozu prokázala správnost a funkčnost našeho řešení na všech průlezech. Řešení pouze s neparalelním těsněním významně zlevnilo přetěsnění celého spoje. Z výše uvedeného popisu je zřejmé, že pro vyřešení netěsností nestačí pracovat pouze s pevností spojovacího materiálu a přírub, ale že je nezbytné zohlednit a počítat i s vlastnostmi materiálu těsnění. Detailní znalost deformačních a dalších vlastností těsnění, která máme pro naše těsnění naměřená ve speciálních laboratořích, nám umožňuje navrhnout detailnější, spolehlivější a mnohdy i levnější řešení. V rámci naší činnosti v areálu společnosti Slovnaft a.s. dále dlouhodobě spolupracujeme s provozy AVD6, FCC, RHC, KHK-VD, Ethylenovou jednotkou a kotelnou.

3 Komplexní řešení těsnosti vík odparky Z25 realizovaných firmou Pokorný spol. s r. o. ve společnosti ŠKO-ENERGO s.r.o. V roce 2015 jsme byli požádání společností ŠKO-ENERGO s.r.o., abychom realizovali přetěsnění čelního a zadního víka odparky. Jedná se o zařízení, které čistí průmyslové odpadní zaolejované vody z automobilky Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav. Parametry: Provozní teplota 60 C Pracovní tlak -0,1 MPa, tzn. mírný podtlak Vnější průměr těsnicí plochy 3400 mm Médium: olejem znečištěná voda Počet šroubů na přírubě: 136 ks Problematika: Stávající způsob montáže nezajišťoval rovnoměrné utažení spoje. Důsledek: Po najetí nebylo možno dosáhnout správných hodnot podtlaku v zařízení. Stávající řešení a způsob montáže: Bylo použito těsnění z jednosměrně orientovaného PTFE a vlastní utahování se provádělo elektrickou utahovačkou bez možnosti nastavení velikosti utahovacího momentu. Tímto způsobem docházelo k nerovnoměrné deformaci těsnění a k nutnosti šrouby po najetí dotahovat, aby se dosáhlo požadovaných provozních parametrů. Navrhované řešení: Na základě dodaných parametrů a následných výpočtů podle EN s průkazem těsnosti bylo našimi odborníky navrženo následující řešení: těsnění z jednosměrně orientovaného PTFE bylo zaměněno za vícesměrně expandované PTFE- páska POWERflon BG 20x6, které se vyznačuje vysokou chemickou odolností, nemá tak vysoký tok pod zatížením a dobře se přizpůsobuje nerovnostem dosedacích ploch. pro minimalizaci součinitele tření bylo navrženo ošetření spojovací materiálu přípravkem POWERtorque LF kote 450. finální utažení na vypočítaný utahovací moment provedeno čtyřmi hydraulickými stroji současně Realizované řešení: Vzhledem k tomu, že provozovatel měl dobré zkušenosti s použitím jednosměrně expandované pásky PTFE z předešlé montáže a pro její nižší pořizovací náklady, byla tato páska nakonec po vzájemné dohodě opět použita. Jednosměrně expandované PTFE, se po stlačení vyznačuje vysokou deformací, tzn. že ztrácí přibližně 80% ze své původní tloušťky, přičemž se roztéká do boku a je tedy velká pravděpodobnost, že po dotažení dojde k částečnému vytlačení těsnění jak na vnějším tak i na vnitřním průměru těsnicí plochy. Tento typ těsnění má bohužel po dotažení poměrně značnou relaxací, tzn. že po jeho stlačení v přírubovém spoji má tendenci si stále sedat a zmenšovat tak svoji zbytkovou tloušťku, což ve svém důsledku může vést ke ztrátě předpětí ve šroubech a jejich následnému uvolnění.

4 Spojovací materiál byl ošetřen vypalovacím přípravkem POWERtorque LF Kote 450. Montáž a řízené utažení na předepsaný moment 4 hydraulickými stroji Hytorc současně bylo realizováno našimi montážními pracovníky vyškolenými dle EN Správnost montáže byla potvrzena měřením po skončení utahování, které provádíme vždy ve čtyřech protilehlých místech na přírubě, a ze kterého bylo patrné, že těsnění byla dostatečně deformována. Přibližně měsíc po spuštění nás provozovatel informoval o přetrvávajících problémech s najetím na požadované provozní parametry. Zařízení bylo natlakováno a provedena zkouška těsnosti vík mýdlovým roztokem. Tato zkouška neprokázala netěsnost, přesto jsme byli vyzváni k přetažení šroubů spojů. K tomu došlo z naší strany neodkladně. Domněnka, že netěsnost je způsobena sedáním těsnění se nepotvrdila, protože po aplikování stejného utahovacího momentu, který jsme použili při první montáži, se ukázalo, že šrouby nejsou povolené. Přesto jsme oba přírubové spoje ještě jednou kompletně přežehlili vyšším utahovacím momentem o cca. 15%, což se ale vůbec neprojevilo na provozním diagramu, který sleduje podtlak v tomto zařízení, a ze kterého by bylo patrné zlepšení provozních parametrů za předpokladu, že by bylo uvolněné těsnění. Ze strany provozovatele bylo tedy konstatováno, že hlavní přírubové spoje jsou dostatečně těsné. Z rozhodnutí provozovatele jsme nakonec provedli nové kompletní přetěsnění předního víka podle našeho původního návrhu, tzn. že jednosměrně orientována páska byla nahrazena páskou z vícesměrně expandovaného PTFE, tj. POWERflon BG 20x6. Našimi servisními techniky bylo na místě provedeno měření zbytkové tloušťky vymontovaného těsnění. Jak již bylo výše řečeno, tato páska se vyznačuje vysokou deformací a po jejím stlačení velmi přesně okopíruje povrch přírub. Na dvou protilehlých místech této pásky bylo tedy následně provedeno měření zbytkové výšky. Z těchto hodnot byl potom dopočítán úhel natočení příruby, který dosáhnul 2,5, přičemž normou povolené natočení je maximálně 1. Na místě se tedy ukázalo, že příruby jsou již velmi silně ohnuté. Po najetí ovšem problém s dosažením provozních parametrů trval a bylo třeba hledat netěsnost jinde. Zde jsme využili naše zkušenosti z oblasti detekce úniků ultrazvukovým přístrojem. Náš specialista pomocí tohoto zařízení provedl obhlídku celého zařízení. Po celém obvodu námi řešených hlavních přírubových spojů (přední a zadní víko) nebyly zjištěny žádné netěsnosti. Úniky však byly zjištěny na dalších navazujících zařízeních, kde bylo patrné přisávání na přívodním potrubí. Dále pak provozovatel nechal provést kontrolu a kalibraci manometrů. Po provedených opatřeních se povedlo najet na požadované provozní parametry. Pro vyřešení zmiňovaného problému a ke spokojenosti zákazníka jsme zcela naplnili význam komplexního řešení tak, jak je prezentujeme dále.

5 Divize v rámci komplexního řešení těsnosti přírubových spojů poskytuje: detekce úniků média, tzv. Fugitive emissions, detekce skrytých úniků z přírubových spojů návrhy optimální konstrukce, těsnění a spojovacího materiálu výpočty utahovacích momentů (výpočty s průkazem těsnosti podle EN ) vlastní výroba těsnění pro konkrétní danou aplikaci spojovací materiál ošetřený unikátním vypalovacím přípravkem POWERtorque LF kote 450 řízené utahování hydraulickými stroji Hytorc kvalita utažení přírubového spoje je doložena Protokolem o utažení POWERtorque LF kote 450 zajišťuje minimální součinitel tření a tím i optimální a rovnoměrný přenos přítlačné síly na těsnění umožňuje následné bezproblémové povolení spojovacího materiálu i po delší době zabraňuje zakousnutí materiálů do sebe, zejména u nerezových ocelí Torqueservice montáž přírubových spojů je prováděna vlastním kvalifikovaným personálem proškoleným dle EN řízené utahování hydraulickými stroji Hytorc maximální přesnost a rovnoměrnost utažení zajištěna použitím dvou nebo čtyř utahovacích strojů současně k dispozici několik týmů a plně vybavených vozidel s potřebnými přístroji a nástroji pro odbornou práci v terénu Equalizer hydraulické nebo mechanické zařízení pro dosažení souososti přírub, nebo jejich odtažení či přitažení

6 Odborné semináře nabízíme odborné semináře na témata související s těsností přírubových spojů školení montérů podle normy EN Těsnost přírubového spoje je ovlivněna mnoha faktory. V rafineriích a chemických provozech se dlouhodobě zkoumají a šetří příčiny selhání těsnosti přírubových spojů v provozech. Výsledkem těchto výzkumů je následující zjištění vlivů: Konstrukce spoje 10 % Výpočet 15 % Nevhodné těsnění 15 % Technologická chyba 10 % Montáž těsnění 50 % Jediným způsobem, jak snížit oněch 50 % selhání těsnosti způsobených lidským faktorem při montáži přírubového spoje, je zvýšit odbornou kvalifikaci montážních pracovníků. Montáž přírubového spoje je poslední z řady kroků během údržby či opravy daného zařízení. Zdali spoj bude, či nebude těsnit, záleží do značné míry na montážním pracovníkovi. 4 8 Z toho důvodu vznikla v Evropě norma EN Kvalifikace odborné způsobilosti personálu k montáži šroubových spojů v tlakových zařízeních v kritických aplikacích zaměřené na školení montážních pracovníků. Cílem je předat informace o nových materiálech těsnění, které nahradily azbest, a jejich významného vlivu na zavedené montážní postupy a celkový vliv na spoj jako takový. Norma také reflektuje nejnovější znalosti z oblasti materiálu těsnění, mazání, výpočtů utahovacích momentů, spojovacích materiálů, montáží atd. Cílem je také povýšit práci montéra přírubových spojů na úroveň svářečů odborníků. Základní kvalifikace normy má 27 témat, která lze rozdělit do čtyř oblastí. První oblast je klíčová a týká se oblasti materiálu těsnění, jeho vlastností, tříd těsnosti, deformací atd. Druhá oblast na ni úzce navazuje z pohledu mazání, přenosu sil a spojovacího materiálu. Třetí oblast se věnuje postupu utahování, kontrole vad na dosedacích plochách a jejich záznamů. Čtvrtá oblast se věnuje různým způsobům a technikám utahování, bezpečnosti a únikům médií. Jde o zásadní témata pro porozumění problematiky vlivů působících na přírubový spoj jako takový. Z požadavků normy je patrné že bez detailní znalosti materiálů těsnění a jejich vlastností a bez praktických zkušeností s montážemi přírubových spojů nelze plnohodnotně naplnit výše uvedená témata. Jako firma zabývající se komplexním řešením těsnosti přírubových spojů provádíme i školení na uvedenou normu. Školení zastřešuje akreditovaná zkušebna Strojírenský zkušební ústav s.p. Brno - Certifikační orgán pro certifikaci osob, který také provádí nezávislé přezkoušení a vydává certifikát. Jejich působení je i na Slovensku. SZÚ Brno je akreditována Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. Abychom mohli pro SZÚ Brno provádět vlastní školení, muselo naše školící centrum splnit podmínky akreditace na normu EN a to po stránce vybavení, personálu tak i odborného naplnění všech 27 témat teoretické a praktické výuky.

7 Školení je vedeno v duchu našich teoretických a praktických zkušeností. Našim cílem je, aby si účastníci odnesli informace, ke kterým se nemají šanci jinak dostat a které mohou využít při své praktické činnosti tak, jak dokládá vyjádření jednoho z našich absolventů: Veľmi pekne ďakujem za možnosť zúčastniť sa tohto školenia hoci moje domnienky pred školením boli negativistické vzhľadom na moje dlhoročné praktické skúsenosti.napriek tomu ma toto školenie obohatilo o množstvo nových poznatkov a informácii o pokrokových spôsoboch v oblasti tesniacich a hlavne mazacích materiálov ako aj spôsoboch ich aplikácie v praxi.chcem sa ďalej poďakovať za jednoduchý a týmto aj ľahko pochopiteľný výklad v teoretickej oblasti a dôkazy v praktickej časti.ešte raz vrelá vďaka a veľa ďalších úspechov v tejto činnosti aj v osobnom živote celému kolektívu preje Hudák PMaO sro Aténska Košice Naše školící centrum je vybaveno audiotechnikou a moderními technologiemi pro teoretickou i praktickou výuku. Vedle teoretických znalostí norma EN požaduje, aby absolventi získali praktické zkušenosti se šroubovými spoji, které reprezentují různé typy šroubových spojů. K dispozici máme speciálně upravené příruby pro názorné ukázky přenosu sil, příruby se všemi typy dosedacích ploch s možností provádět tlakové zkoušky, speciální zařízení pro simulaci nesouososti přírub atd. Školení je 2 denní ukončeno praktickou a teoretickou zkouškou za přítomnosti zkušebního komisaře SZÚ Brno. Doba planosti certifikátu je 5 let, po úspěšném přezkoušení se prodlužuje o dalších 5 let. Školící centrum je v naší pobočce výrobního závodu fa Pokorný spol.s.r.o v Hodoníně.Kapacita školícího centra je 10 lidí, minimální počet účastníků jsou 3. V případě zájmu Vám rádi sdělíme termíny školení a další bližší informace. Ing.Martin Tesař Bc. Zdeněk Kalvaster Divize Flange Management.

Pět vlivů na těsnost přírubového spoje

Pět vlivů na těsnost přírubového spoje přírubový spoj, těsnost, školení Pět vlivů na těsnost přírubového spoje Martin Tesař, Zdeněk Kalvaster POKORNÝ, spol. s r.o., Divize Flange Management Kde máme hledat příčiny netěsností přírubových spojů?

Více

Řešení opakujících se netěsností mezi ohřívačem procesního vzduchu a kondenzátorem Provoz KD 6 Lovochemie a. s.

Řešení opakujících se netěsností mezi ohřívačem procesního vzduchu a kondenzátorem Provoz KD 6 Lovochemie a. s. Ing. Martin Tesař Bc. Zdeněk Kalvaster Pokorný spol. s r. o. Řešení opakujících se netěsností mezi ohřívačem procesního vzduchu a kondenzátorem Provoz KD 6 Lovochemie a. s. Součástí provozu KD 6 na výrobu

Více

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH DOKUMENTACE: 1. Technická zpráva F 301 2. Specifikace materiálu F 302 3. Dispozice rozvodů ZP 1.NP F 303 4. Dispozice rozvodů ZP 2.NP F 304 5. ŘEZ B B F 305 6. ŘEZ C C F 306 7. Řez D D F 307 8. Axonometrie

Více

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204

Axiální zajištění ložisek... 199 Způsoby zajištění... 199 Připojovací rozměry... 202. Konstrukce souvisejících dílů... 204 Použití ložisek Uspořádání ložisek... 160 Uspořádání s axiálně vodícím a axiálně volným ložiskem... 160 Souměrné uspořádání ložisek... 162 Plovoucí uspořádání ložisek... 162 Radiální zajištění ložisek...

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ A PROVOZ BAZÉNU pro Relaxační bazén

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ A PROVOZ BAZÉNU pro Relaxační bazén TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ A PROVOZ BAZÉNU pro Relaxační bazén Před instalací bazénu je nutné rozvážit vhodnost jeho umístění. Měl by být na slunném místě, pokud možno dále od vzrostlých stromů a keřů,

Více

16/3.1.1 PŘÍKLAD ŘÍZENÍ NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ

16/3.1.1 PŘÍKLAD ŘÍZENÍ NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ MANAGEMENT PROCESŮ část 16, díl 3, kapitola 1.1, str. 1 16/3.1.1 PŘÍKLAD ŘÍZENÍ NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ Vzhledem k tomu, že je vhodné (v případě ISO povinné) pro tuto oblast vytvořit dokumentovaný postup,

Více

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Schváleno rozhodnutím

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů 34 10. funkční období 34 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů (Navazuje na sněmovní tisk č. 303 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část F3 Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

PRUŽNÉ SPOJE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

PRUŽNÉ SPOJE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích PRUŽNÉ SPOJE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Servisní mechanik "velkých" chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-055-H)

Servisní mechanik velkých chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-055-H) Servisní mechanik "velkých" chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-055-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba

Více

INFORMACE PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI

INFORMACE PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI Montér (mechanik) přírubových spojů Mistr (odpovědný technik) Certifikace způsobilosti personálu k montáži přírubových spojů v tlakových zařízeních v kritických aplikacích vznikla ve spolupráci firem:

Více

Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách

Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách Tato Zadávací dokumentace je vypracována jako podklad pro podání nabídek uchazečů v rámci zjednodušeného

Více

Záznamník zkoušek těsnosti hadic a spojů

Záznamník zkoušek těsnosti hadic a spojů Záznamník zkoušek těsnosti hadic a spojů Použité podklady: ČSN 05 0601 Zvárinie. Bezpečnostné ustanovenia pre zváranie kovov. Prevádzka, zní : Postup zkoušky: čl.4.1.4 - Netesnosti spojov a príslušenstva

Více

(1) U vozidla se zážehovým motorem s neřízeným emisním systémem nebo s neřízeným emisním systémem s katalyzátorem se při měření emisí provádí

(1) U vozidla se zážehovým motorem s neřízeným emisním systémem nebo s neřízeným emisním systémem s katalyzátorem se při měření emisí provádí 302/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 7. srpna 2001 o technických prohlídkách a měření emisí vozidel Změna: 99/2003 Sb. Změna: 9/2006 Sb. Změna: 9/2006 Sb. (část) Ministerstvo dopravy

Více

Jestliže jsou na daném místě a ve stejný čas k dispozici:

Jestliže jsou na daném místě a ve stejný čas k dispozici: VÝBUCHOVÁ OCHRANA Předcházíme explozím v průmyslových provozech. Chráníme zdraví a životy vašich zaměstnanců. Snižte riziko nevratných škod a ztrát ve výrobě. ZAŘÍZENÍ NA POTLAČENÍ VÝBUCHU HRD SYSTÉM OBSAH

Více

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu.

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Hřídelové spojky Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Další funkce spojek přerušení nebo omezení přenosu M k jako ochrana před

Více

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar Tkaninové kompenzátory Tkaninové kompenzátory jsou pružné propojovací elementy potrubí pro přenos plynných nebo sypkých médií. Mají za úkol zabezpečit správný chod zařízení, a to i v případě vibrací nebo

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II Při hledání příčiny závad v servořízení 8011 8045 traktorů ZETOR UŘ II se doporučuje prověřit ještě před demontáží všechny části řízení.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Zlín Z 43 poznávací značky OK COE, při letu dne 6. 9. 2012.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Zlín Z 43 poznávací značky OK COE, při letu dne 6. 9. 2012. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 12-429 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Zlín Z 43 poznávací značky OK COE, při

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb. Vyhláška o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb., o technických zařízeních a o označování dřevěného obalového materiálu

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006 Protiblokovací systém ABS Systém ABS zabraňuje zablokování kol (smyku) při brzdění regulací tlaku (kapalinových i pneumatických brzdových systémů) ve válcích brzd jednotlivých kol v závislosti na adhezi

Více

Novela havarijní vyhlášky z pohledu chemického průmyslu vyhláška 175/2011 Sb. Praha, Hotel Populus 25.10.2011

Novela havarijní vyhlášky z pohledu chemického průmyslu vyhláška 175/2011 Sb. Praha, Hotel Populus 25.10.2011 Novela havarijní vyhlášky z pohledu chemického průmyslu vyhláška 175/2011 Sb. Praha, Hotel Populus 25.10.2011 Novela havarijní vyhlášky z pohledu chemického průmyslu UNIPETROL SERVICES, s.r.o. byl zástupce

Více

Plánování, příprava a realizace investic do PZ

Plánování, příprava a realizace investic do PZ Stran: 1 / 10 Tato směrnice obsahuje celkem 8 tematicky samostatných částí: I. obecná část II. Obsah a rozsah PD na stavby PZ III. Obsah výkazu výměr a rozpočtu pro stavby PZ IV. Zajištění kvality staveb

Více

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs Existuje celá řada dobrých důvodů, proč zvolit podlahu od firmy Kährs. Přirozená krása a technicky perfektní provedení jsou dva z nich.

Více

Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. ÚVOD... 3 3. PODKLADY... 3 4. STÁVAJÍCÍ STAV... 3

Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. ÚVOD... 3 3. PODKLADY... 3 4. STÁVAJÍCÍ STAV... 3 Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. ÚVOD... 3 3. PODKLADY... 3 4. STÁVAJÍCÍ STAV... 3 5. TECHNICKÉ PARAMETRY... 3 5.1 KOTLOVÝ OKRUH... 3 5.2 SEKUNDÁRNÍ OTOPNÁ VODA (ÚT)... 4 5.3 PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY...

Více

TECHNICKÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Dodávka a montáž výměníkové stanice tepla objektu C3-4 na akci Obytný soubor Štěrboholy/Dolní Měcholupy, Praha 15

TECHNICKÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Dodávka a montáž výměníkové stanice tepla objektu C3-4 na akci Obytný soubor Štěrboholy/Dolní Měcholupy, Praha 15 Příloha č. 1 zadávací dokumentace TECHNICKÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Dodávka a montáž výměníkové stanice tepla objektu C3-4 na akci Obytný soubor Štěrboholy/Dolní Měcholupy, Praha 15 Předmětem výběrového

Více

Projektová dokumentace - technická zpráva

Projektová dokumentace - technická zpráva Příloha č. 4 Výzvy zájemcům k podání nabídky Projektová dokumentace - technická zpráva Zakázka : Rekonstrukce kompresorové stanice vč. 2 ks sušiček Zadavatel : Oblastní nemocnice Jičín a.s., Bolzanova

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 9. září 2003

VYHLÁŠKA. ze dne 9. září 2003 Vyhláška o bezpečnosti provozu technických zařízení a požadavcích na vyhrazená technická zařízení tlaková, zdvíhací a plynová..., účinnost od 1.1.2008 392 VYHLÁŠKA ze dne 9. září 2003 o bezpečnosti provozu

Více

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem (lícovaný šroub), popřípadě silovým stykem (šroub prochází součástí volně, je zatížený pouze silou působící kolmo k

Více

ČESKÁ REPUBLIKA - MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU. Výzva k podání nabídek na plnění veřejné zakázky malého rozsahu

ČESKÁ REPUBLIKA - MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU. Výzva k podání nabídek na plnění veřejné zakázky malého rozsahu ČESKÁ REPUBLIKA - MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Výzva k podání nabídek na plnění veřejné zakázky malého rozsahu 1. Název veřejné zakázky Zajištění komplexního servisu, údržby a oprav vzduchotechniky

Více

1. Bezpečnostní pokyny

1. Bezpečnostní pokyny 3730050/8 IM-P373-05 CH Vydání 8 PF5 a PF6 On/Off ventily s pístovými pohony Předpis instalace a údržby 1. Bezpečnostní pokyny 2. Technické údaje 3.Montáž 4.Nastavení 5.Údržba 6. Náhradní díly IM-P373-05

Více

OR - 1 OR - 3 NÁVOD K POUŽITÍ. Stropních stativů. Příloha 22 TP č.0202 -1- spol. s r.o., Hegerova 987, 572 01 Polička, tel/fax.

OR - 1 OR - 3 NÁVOD K POUŽITÍ. Stropních stativů. Příloha 22 TP č.0202 -1- spol. s r.o., Hegerova 987, 572 01 Polička, tel/fax. spol. s r.o., Hegerova 987, 572 01 Polička, tel/fax.+420 461 724 219 Příloha 22 TP č.0202 NÁVOD K POUŽITÍ Stropních stativů OR - 1 OR - 3-1- OBSAH OBSAH...2 1 Všeobecná ustanovení...3 1.1 Úvod...3 1.2

Více

CZECH česky. Superbolt Vícešroubové předepínací prvky (MJT) - standardní výrobková řada

CZECH česky. Superbolt Vícešroubové předepínací prvky (MJT) - standardní výrobková řada CZECH česky Superbolt Vícešroubové předepínací prvky (MJT) - standardní výrobková řada 2 Opěrný kroužek hřídele s dělenou maticí Superbolt na kovacím lisu. Revoluce v konstrukci a utahování šroubových

Více

Splašková kanalizace Písečná I. etapa

Splašková kanalizace Písečná I. etapa Zadávací dokumentace pro podlimitní (významnou) veřejnou zakázku na stavební práce zadanou v otevřeném řízení dle Pravidel České republiky Ministerstva zemědělství, č.j. 144690/2012-MZE-15131 pro poskytování

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Č.j. KRPZ-35352-14/CJ-2015-1500VZ-STA Počet listů: 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro zadání nadlimitní veřejné zakázky zadávané v otevřeném řízení v souladu s 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách,

Více

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Betonovými dlažebními deskami jsou označovány betonové dlaždice, jejichž celková délka nepřesahuje 1000 mm a jejichž celková délka vydělená tloušťkou je větší než čtyři. Betonové dlažební desky mají delší

Více

STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ

STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ V minulých letech jsme na stránkách našeho časopisu v určitých intervalech publikovali příspěvky, týkající se problematiky dopravy, a to zejména dopravy silniční, která především

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE. A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE. A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona Město Hrádek nad Nisou Horní náměstí 73, 463 34 Hrádek nad Nisou VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE v souladu s 25 a 38 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu Metrolog (kód: 39-007-R) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Speciální a interdisciplinární obory (kód: 39) Týká se povolání: Metrolog Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 6 Odborná

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Konstruování s podporou počítačů

Česká zemědělská univerzita v Praze. Konstruování s podporou počítačů Česká zemědělská univerzita v Praze Katedra mechaniky a trojnictví Konstruování s podporou počítačů Dokumentace: Mobilní parní motor V Praze dne 26.červenec 2011 luke.dohnal@gmail.com Dohnal Lukáš IŘT

Více

Ceník výrobků. Již 20 let bojujeme. o Vaši přízeň... www.csbeton.cz. Platnost ceníku výrobků od 1. 5. 2012 Ceník pro velkoobchodní prodej

Ceník výrobků. Již 20 let bojujeme. o Vaši přízeň... www.csbeton.cz. Platnost ceníku výrobků od 1. 5. 2012 Ceník pro velkoobchodní prodej Ceník výrobků Platnost ceníku výrobků od 1. 5. 2012 Ceník pro velkoobchodní prodej Cenové NOVINKA ECONOMY Již 20 let bojujeme kategorie zlevněno! nejvýhodnější ceny o Vaši přízeň... mu ifikát enviromentálního

Více

FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK

FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK Příručka požadavků Vydání KVĚTEN 2009 Květen 2009 FIFA koncepce kvality Příručka požadavků na fot. trávník - 0 - Obsah 1. Úvod 2. Osvědčení o hřišti 3. Zkušební

Více

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNA

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNA KAPITOLA 6.9 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI, VÝROBU, VÝSTROJ, SCHVALOVÁNÍ TYPU, ZKOUŠENÍ A ZNAČENÍ NESNÍMATELNÝCH CISTEREN (CISTERNOVÝCH VOZIDEL), SNÍMATELNÝCH CISTEREN, CISTERNOVÝCH KONTEJNERŮ A VÝMĚNNÝCH CISTERNOVÝCH

Více

Elektronický analogový otáčkoměr V2.0

Elektronický analogový otáčkoměr V2.0 Elektronický analogový otáčkoměr V2.0 ÚVOD První verze otáčkoměru nevyhovovala z důvodu nelinearity. Přímé napojení pasivního integračního přímo na výstup monostabilního klopného obvodu a tento integrační

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel Metodický zpravodaj autoškol č. 83/2014 školení řidičů Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel Zdroj: BOZP info.cz (Státní zdravotní ústav) Zdravotní způsobilost řidiče motorových

Více

TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA s.p. Technical and Test Institute for Construction Prague

TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA s.p. Technical and Test Institute for Construction Prague TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Technical and Test Institute for Construction Prague Akreditovaná zkušební laboratoř, Autorizovaná osoba, Notifikovaná osoba, Certifikační orgán, Inspekční

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii ČÁST I. Všeobecná ustanovení. Účel zákona. nadpis vypuštěn

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii ČÁST I. Všeobecná ustanovení. Účel zákona. nadpis vypuštěn Systém ASPI - stav k 18.10.2015 do částky 109/2015 Sb. a 32/2015 Sb.m.s. 505/1990 Sb. - o metrologii - poslední stav textu Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část)

Více

Zimní údržba Stav evropské normalizace

Zimní údržba Stav evropské normalizace Zimní údržba Stav evropské normalizace (Dr.-Ing. Horst Lanke, Straße+Autobahn, č. 8/2006, str. 486 490) V roce 2001 byl započat evropský normalizační úkol v oblasti údržby pozemních komunikací, kam samozřejmě

Více

Rozvody vody, vytápění, podlahové topení, vnitřní kanalizace, odvodnění střech. Vnitřní instalace Průvodce sortimentem

Rozvody vody, vytápění, podlahové topení, vnitřní kanalizace, odvodnění střech. Vnitřní instalace Průvodce sortimentem Rozvody vody, vytápění, podlahové topení, vnitřní kanalizace, odvodnění střech Vnitřní instalace Průvodce sortimentem Obsah Systém Ekoplastik základní informace... 4 Technické parametry... 5 Wavin K-press,

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Topenář (36-004-H)

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Topenář (36-004-H) STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM Topenář (36-004-H) SŠ - COPT Kroměříž 2014 Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE REKVALIFIKAČNÍHO

Více

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228 CZ0129228 RADIAČNÍ KALORIMETRY Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, Ve fy SKODA byly již v 70tých letech vyvinuty kalorimetry se kterými se realizovaly experimenty resp. měření jednak na výzkumných reaktorech

Více

Využití přejezdů nadměrných břemen k diagnostice mostů

Využití přejezdů nadměrných břemen k diagnostice mostů Využití přejezdů nadměrných břemen k diagnostice mostů 1 Autoři: Ing. Igor Suza, Adam Mikulík Organizace: Mostní a silniční, s.r.o., Havlíčkova 79, 602 00 Brno Kontakt: gsm: 60268.286 fax: 54238.103 e-pošta:

Více

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí Společný předpis Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí 2015 Obsah 1. Dodavatel tepla 2. Účel připojovacích podmínek (PP) 3. Pojmy a zkratky 4. Popis soustavy

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 Téma BAKALÁŘSKÉ PRÁCE MĚŘENÍ DEFORMACÍ A STAVU PORUŠENÍ

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů: uskutečňuje výkon státní

Více

Servisní mechanik "malých" chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-054-H)

Servisní mechanik malých chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-054-H) Servisní mechanik "malých" chladicích a klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel (kód: 23-054-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba

Více

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 ZPRAVODAJ 9 pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 Vážená paní starostko, vážený pane starosto, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, ačkoliv došlo v souvislosti se změnou legislativy k

Více

Regulační ventil Zavřeno - otevřeno s plovákovým ovládáním Kat.č.1600

Regulační ventil Zavřeno - otevřeno s plovákovým ovládáním Kat.č.1600 Regulační ventil Zavřeno - otevřeno s plovákovým ovládáním Kat.č.1600 Příklad typového štítku H A W L E A R M A T U R E N Ventiltyp/type of valve Baujehr/Year Nummer/number 1600 DN 150 2008 12 345 typ

Více

Výzva. k předložení nabídky

Výzva. k předložení nabídky Na Balkáně 812 130 00 Praha 3 Výzva k předložení nabídky a zadávací podmínky veřejné zakázky malého rozsahu vyhlašované TJ SPOJE Praha o.s. na zhotovitele Rekonstrukce podlahy ve sportovní hale Zadávací

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE v rámci zakázky malého rozsahu na stavební práce zadané dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) pod názvem: Běžná údržba komunikací

Více

Diagnostika elektrozařízení vn jako součást systému údržby výrobního zařízení KE ČEZ, a.s.

Diagnostika elektrozařízení vn jako součást systému údržby výrobního zařízení KE ČEZ, a.s. Diagnostika elektrozařízení vn jako součást systému údržby výrobního zařízení KE ČEZ, a.s. Prchal M., Antfeist F. ČEZ, a.s odbor Technická kontrola a diagnostika Anotace V rámci racionalizace údržbových

Více

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb.

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra

Více

Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách

Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách Zadávací dokumentace dle zákona o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb., zákon o veřejných zakázkách Tato Zadávací dokumentace je vypracována jako podklad pro podání nabídek uchazečů v rámci zjednodušeného

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 4 - Nástřik vzorku Dávkovače vzorků/injektory Dávkování vzorků je jednou z klíčových záležitostí v HPLC. Ani nejlepší kolona

Více

DODATEČNÉ INFORMACE č. 2 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM. Rekvalifikace pro Moravskoslezský kraj

DODATEČNÉ INFORMACE č. 2 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM. Rekvalifikace pro Moravskoslezský kraj DODATEČNÉ INFORMACE č. 2 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM ve smyslu 49 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Veřejná zakázka: Rekvalifikace pro Moravskoslezský

Více

246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru

246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru 246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Ministerstvo vnitra (dále jen

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

Zateplení budov v majetku města Hronova ZŠ Nám. ČSA, ZŠ Palackého a SOU a SOŠ Hotelnictví

Zateplení budov v majetku města Hronova ZŠ Nám. ČSA, ZŠ Palackého a SOU a SOŠ Hotelnictví ZADAVATEL: Město Hronov náměstí Čs. Armády 5 547 31 Hronov IČ: 00272680 zastoupený: Hana Nedvědová, starostka města VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Pověřená osoba pro organizační zajištění zakázky: DABONA s.r.o.

Více

datum: 14.08.2014 vyřizuje: Ing. Michal Pinl telefon: 386 720 736 R O Z H O D N U T Í o změně integrovaného povolení

datum: 14.08.2014 vyřizuje: Ing. Michal Pinl telefon: 386 720 736 R O Z H O D N U T Í o změně integrovaného povolení !!+LVDCY11GWIQX+! KUCBX00FVHPW O D B O R Ž I V O T N Í H O P R O S TŘEDÍ, ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ Čj.: KUJCK 49201/2014/OZZL Sp.zn.: OZZL 29610/2014/mipi datum: 14.08.2014 vyřizuje: Ing. Michal Pinl telefon:

Více

VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ...

VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ... OBSAH: 1. ÚVOD... 1 1.1. ZÁKLADNÍ INFORMACE:... 1 1.2. PŘEDMĚT PROJEKTU:... 1 1.3. PODKLADY:... 1 2. VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ... 1 3. TECHNICKÉ PARAMETRY SPRINKLEROVÉ SÍTĚ... 2 3.1. NÁVRH ZATŘÍDĚNÍ CHRÁNĚNÝCH

Více

UCPÁVKOVÉ ŠŇŮRY POUŽITÍ

UCPÁVKOVÉ ŠŇŮRY POUŽITÍ UCPÁVKOVÉ ŠŇŮRY POUŽITÍ 1. fáze - Příprava a kontrola ucpávkové komory Starou ucpávku odstraňte beze zbytku z komory pomocí vytahováku. Při práci dbejte na to, aby se nepoškrábala hřídel (vřeteno). Řádně

Více

Hodnoticí standard. Řidič silniční osobní dopravy (kód: 37-041-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Řidič silniční osobní dopravy (kód: 37-041-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Řidič silniční osobní dopravy (kód: 37-041-H) Autorizující orgán: Ministerstvo dopravy Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů

Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů Obor vzdělání: 23 41 M/01 Strojírenství Délka a forma studia: 4 roky, denní Celkový počet hodin za studium: 13 Platnost od: 1.9.2009 Pojetí vyučovacího předmětu

Více

Měření kruhovitosti a drsnosti povrchu jedním přístrojem

Měření kruhovitosti a drsnosti povrchu jedním přístrojem Měření kruhovitosti a drsnosti povrchu jedním přístrojem Ing. Zdeněk Novák IMECO TH s.r.o., Brno Převratnou novinku v měřící technice představila firma Taylor Hobson přístroj Talyrond 365 připravený k

Více

Analýza, řízení a hodnocení rizik v praxi veřejného stravování

Analýza, řízení a hodnocení rizik v praxi veřejného stravování Analýza, řízení a hodnocení rizik v praxi veřejného stravování Autor: Mgr. Zdeněk Kyselý/FN Motol Úvod Provozování stravovacích služeb, výroba potravin a jejich uvádění do oběhu patří mezi činnosti epidemiologicky

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY PŘÍSLUŠENSTVÍ OHŘÍVAČE dvě vsuvky na připojení vodovodního potrubí Seznam servisních pracovníků oprávněných spouštět ohřívače

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Závady, které bylo nutno opravit byly: zadřená ložiska na klikové hřídeli, prasklé pouzdro válečkového

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č. j.: JMK 32614/2016 Sp. zn.: S JMK 11882/2016 OŽP/Dah Vyřizuje/linka Bc. Hana Daňková/2292 Brno 29.02.2016

Více

Ministerstvo dopravy Odbor agend řidičů Elektronicky, přílohou emailu Dne 11.06.2015. K bodu 3. 15 odst. 5

Ministerstvo dopravy Odbor agend řidičů Elektronicky, přílohou emailu Dne 11.06.2015. K bodu 3. 15 odst. 5 Ministerstvo dopravy Odbor agend řidičů Elektronicky, přílohou emailu Dne 11.06.2015 V příloze Vám zasíláme námitky "Asociace zkušebních komisařů autoškol a dalších pracovníků na úseku registru řidičů",

Více

3M Filtrační materiály Divize CUNO. Spolehlivá filtrace. od světové jedničky

3M Filtrační materiály Divize CUNO. Spolehlivá filtrace. od světové jedničky 3M Filtrační materiály Divize CUNO Spolehlivá filtrace od světové jedničky Společnost 3M 3M je nadnárodní společnost, se zastoupením v 60 zemích světa, která svým zákazníkům na celém světě dodává inovativní

Více

LED STRASSENLICHT. LED SVĚTELNÉ SYSTÉMY Pro trvalé nasazení v oblasti veřejného osvětlení

LED STRASSENLICHT. LED SVĚTELNÉ SYSTÉMY Pro trvalé nasazení v oblasti veřejného osvětlení LED STRASSENLICHT LED SVĚTELNÉ SYSTÉMY Pro trvalé nasazení v oblasti veřejného osvětlení KATALOG 2015 OBSAH DELSANA - veřejné osvětlení na bázi LED Světlo je důležitým prvkem utváření našeho pohledu na

Více

Město Černošice, okres Praha západ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU. Městský úřad Černošice - Riegrova 1209, 252 28 Černošice

Město Černošice, okres Praha západ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU. Městský úřad Černošice - Riegrova 1209, 252 28 Černošice Město Černošice, okres Praha západ Městský úřad Černošice - Riegrova 1209, 252 28 Černošice odbor investic a správy majetku e-mail: investice@mestocernosice.cz ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU

Více

POŽADAVKY NA PROVÁDĚNÍ STOKOVÝCH SÍTÍ A KANALIZAČNÍCH PŘÍPOJEK

POŽADAVKY NA PROVÁDĚNÍ STOKOVÝCH SÍTÍ A KANALIZAČNÍCH PŘÍPOJEK Nádražní 28/3114 729 71 Ostrava Moravská Ostrava Tel.: 597 475 111, 595 152 111 Fax: 596 118 217 IČ: 45193673 DIČ: CZ45193673 Zápis v OR KS v Ostravě, v oddílu B, vložka 348 EXTERNÍ DOKUMENT Účinnost vydání

Více

Posilovač spojky 123

Posilovač spojky 123 7. Posilovač spojky 1 123 7. Posilovač spojky Posilovač spojky 970 051... 0 Modulová konstrukční řada Použití: Zmenšení ovládací síly na spojkovém pedálu a zvětšení citlivosti a přesnosti během ovládání

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zadavatel: Česká republika Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Jihomoravský kraj Sídlo: Hroznová 227/17, Brno-střed-Pisárky, 603 00 Brno 3 Zastoupený: Ing. Janem Ševčíkem,

Více

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU 1. Co budeme k provedení dlážděného krytu potřebovat: hrubý štěrk frakce 16-32 mm pro zhotovení ochranné vrstvy hrubý štěrk frakce 8-16 mm pro provedení podkladní vrstvy písek nebo drcené kamenivo frakce

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů:

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření tlaku - 2 17.SPEC-t.3. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. MĚŘENÍ TEORIE A PRINCIPY T- MaR Další pokračování podrobněji

Více

Č.j.: 3R 54/01-Ku V Brně dne 31.1.2002

Č.j.: 3R 54/01-Ku V Brně dne 31.1.2002 Č.j.: 3R 54/01-Ku V Brně dne 31.1.2002 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 28.11.2001 podaném státní organizací České dráhy, Divize obchodně provozní, se sídlem nábřeží Ludvíka Svobody 1222, 110 15 Praha

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

Přehled potravinářských strojů a užívaných prvků

Přehled potravinářských strojů a užívaných prvků Přehled potravinářských strojů a užívaných prvků V tomto přehledu budou představeny různé typy hnětacích strojů. Hnětací stroje neboli hnětače, lze rozdělit mimo jiné na stroje s vodorovnou nebo svislou

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne: 7. 1. 2011 Číslo jednací: 189906/2010/KUSK Spisová značka SZ_189906/2010/KUSK Vyřizuje: Mgr. Lucie Tučková / l. 773 Značka OŽP/Tuč ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb.,

Více

ČÁST PRVNÍ MĚŘENÍ EMISÍ (K 44 odst. 6, 45 odst. 4 a 53 odst. 2 zákona)

ČÁST PRVNÍ MĚŘENÍ EMISÍ (K 44 odst. 6, 45 odst. 4 a 53 odst. 2 zákona) 302 VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 7. srpna 2001 o technických prohlídkách a měření emisí vozidel Ministerstvo dopravy a spojů (dále jen "ministerstvo") stanoví podle 91 odst. 1 zákona č.

Více

1. Objednávka a příslušenství

1. Objednávka a příslušenství Obsah: str. 1. Objednávka a příslušenství...3 1.1 Objednávka...3 1.2 Dodávka...3 1.3 Možnosti umístění...3 2. Technické údaje kotle...4 3. Návod pro montáž kotle...7 3.1 Montáž kotle:...7 3.2 Montáž podstavce...7

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Návrh. poslanců Karla Sehoře a dalších. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Návrh. poslanců Karla Sehoře a dalších. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období 91 Návrh poslanců Karla Sehoře a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších

Více