Lyrično a hudebnost českého verše. A. Sova a K. H. Mácha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lyrično a hudebnost českého verše. A. Sova a K. H. Mácha"

Transkript

1 Lyrično a hudebnost českého verše A. Sova a K. H. Mácha

2 Struktura referátu 1) Lyrika a lyrično dle E. Staigera a u A. Sovy. 2) Forma poezie K. H. Máchy.

3 Lyrika a lyrično dle E. Staigera 1) Styl a žánr. 1) Rozdělení. 2) Mísení stylů. 2) Lyrika. 1) Naladění. 2) Opakování. 3) Alogičnost. 4) Poezie osamělosti. 5) Zrušení distancí. 6) Vzpomínka.

4 Styl a žánr Adjektivum substantivum, popř. styl žánr. Lyrika, epika, drama lyrično, epično, dramatično. Substantivní: analýza prostředků vyjádření. Lyrika: báseň nevelkého rozsahu a libovolné formy. Epika: zejména próza, román i novela. Drama: realizováno mezi jevištěm a hledištěm. Adjektivní: analýza antropologických časových konstant. Lyrický: minulost, rozpomínání, vcítění, naladění. Epický: přítomnost, představa, zachycení. Dramatický: budoucnost, očekávání, napětí.

5 Mísení Mísení stylů, nikoliv žánrů. Většinou zastoupení všech stylů v jediném žánru. Lyrický styl Epický styl Dramatický styl Lyrický žánr Báseň nevelkého rozsahu se specifickým naladěním. Báseň vyprávějící příběh, odehrávající se v čase. Báseň vytvářející napětí. Epický žánr Popisné či poetické pasáže v próze; nahrazují nedostatek zajímavosti děje. Próza se zajímavým dějem. Próza s napětím. Dramatický žánr Poetičnost v divadelní hře, např. včlenění sonetů. Dějově bohatá hra. Divadelní představení.

6 Lyrika a lyrično dle E. Staigera 1) Styl a žánr. 1) Rozdělení. 2) Mísení stylů. 2) Lyrika. 1) Naladění. 2) Opakování. 3) Alogičnost. 4) Poezie osamělosti. 5) Zrušení distancí. 6) Vzpomínka.

7 Lyrické naladění Hudební charakter verše. Menší důležitost významu slov. Jedinečnost a prchavost naladění. Identifikace čtenáře s naladěním. Dorozumění bez pojmů. Nevyložitelnost. Goethe: Mluví-li duše, ach, pak není to duše již víc. Nepřeložitelnost. Duševní rozpoložení.

8 Překlad Máje Fonetická rozdílnost překladu. Jiná sémantika: vonný vzdech nightingale. Překlad jako interpretace: světů jiných heaven s. Česky Byl pozdní večer první máj večerní máj byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasná světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky. ( ) Anglicky Late evening, on the first of May The twilit May the time of love. Meltingly called the turtle-dove, Where rich and sweet pinewoods lay. Whispered of love the mosses frail, The flowering tree as sweetly lied, The rose's fragrant sigh replied To love-songs of the nightingale. In shadowy woods the burnished lake Darkly complained a secret pain, By circling shores embraced again; And heaven's clear sun leaned down to take A road astray in azure deeps, Like burning tears the lover weeps. ( )

9 Opakování Nálada je jeden prchavý okamžik. Před rozplynutím chrání opakování. Formálně: takt, refrén. Tematické opakování.

10 Opakování motivu Dojem béžového dne Sova, A. Slunce své napíná struny z Procházky travami Před jarem teplý den snivý, svátek je v březnu slunný, přes obzor do dálky sivý slunce své napíná struny. Prorvou jdem v rozjeté hlíně, nad námi skály visí, ve vlhkém hlubokém stíně trochu již vůně se křísí. Květin však viděti není, mechy jen žluté, tak žluté, žluté jen buky kol v snění, v bezvětří, nepohnuté. Nevzhlíží jaro se v řece, ač je den teplý a slunný, neslyšet hudbu, a přece slunce své napíná struny. Motivika orlů Sova, A. Ještě jsou orli ze Soumračnem věku Ještě jsou orli v bahně Evropy! Ještě jsou orli teskní, přikovaní, jichž smutky za srdce tě uchopí, ještě jsou orli kdesi roztroušení v šedivých městech v mlze severní, nad shnilým lidstvem v těžkém sedí snění, bozi i soudci jeho příšerní. Netušit jejich blízkost Vyrostou, bída je sílí, otráví jim žití, pohunci králů křídla přistřihnou a oči vypíchnou jim inkvisisti, s řetězi přijdou států hlídači, spáry jim sříznou, zkrotí jejich pýchu. Chtí vzletět, - rány hned je omráčí, pár metrů volnosti - oh, orli, k smíchu! ( )

11 Opakování motivu Doslovné opakování pasáží, variování SOVA, A. Úryvek pohádky z Na rozchodu s mládím Lesní buky a jezero hluboké, tiché jezero, chaloupka z došků u něho, slunce tam doutná v mechu. Větry rovinou táhnou od moře podzimních krajů, větry rovinou táhnou přes hlavy slunečnic zlatých. Větry rovinou táhnou, ach, a pobřeží svítí, pobřeží svítí a pastýř v salaši píská. ( )

12 Alogičnost Není třeba logické návaznosti. Ani celek básně nemusí být zdůvodněn. Ne-intertextuální logika. Vcítění je velmi přímý přístup obtíže nepřímého přístupu.

13 Poezie osamělosti Je třeba náhlého vcítění. Intimní čtení. Lyrická poezie se nehodí k předčítání.

14 Zrušení distancí Není distance mezi čtenářem a autorem. Není distance mezi čtenářem a dílem. Lyrické je těkavé, nikoliv jasných obrysů.

15 Vzpomínka Autor deníku píše v minulém čase má odstup. Autor lyriky nemá odstup, je bezprostřední. Jde o reflexi, o minulý čas převládá gram. prézens. Vzpomínka Erinnerung chybění distance mezi subjektem a objektem, ( ) lyrické prostupování (Staiger, Základní pojmy poetiky, s. 49).

16 Struktura referátu 1) Lyrika a lyrično dle E. Staigera a u A. Sovy. 2) Forma poezie K. H. Máchy.

17 Forma poezie K. H. Máchy 1) Máchův jamb a trochej 1) Statistické údaje o metrech Máje 2) Začátky veršů 3) Realizace jambické vzestupnosti 4) Statistické údaje o přízvucích 5) Sémantika trocheje 6) Sémantika jambu 2) Opakování hlásek v Máji 1) Fonémy /a/, /á/ 2) Gravisovost akutovost

18 Statistické údaje o metrech Máje mužské ženské celkem jamb 3 stopy jamb 4 stopy jamb 5 stop jamb 6 stop jamb 7 stop jamb celkem trochej 4 stopy volný verš celá báseň

19 Začátky veršů Jamb realistický (Machar) romantický (Mácha). Real. jamb důsledněji vzestupnější. Když se z real. jambu udělá trochej odstraněním předrážek, vznikne asyndeton. Roman. začátky více syntakticky spojeny se zbytkem veršů. Machar, J. S. Confiteor Jamb Nuž, proč ty slzy při relikvii a proč ten lítostivý vzdech? Trochej Proč ty slzy při relikvii? Proč ten lítostivý vzdech? Mácha, K. H. Máj Byl pozdní večer první máj večerní máj byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj.

20 Realizace jambické vzestupnosti Česko slovo je typicky sestupné. Slabika po přízvučné je nepřízvučná (prog. disimilace). Progres. disimilace v rámci slova regres. ve větném taktu. Pro český jamb typická skupina dvou jednoslabičných slov, z nichž první je předklonka. Již je den; již je den!

21 Statistické údaje o přízvucích v % (vše) trochej 4 stopy ženský jamb 4 stopy ženský jamb 3 stopy ženský jamb 5 stop ženský jamb 4 stopy mužský jamb 5 stop mužský jamb 6 stop ženský jamb 6 stop mužský

22 Statistické údaje o přízvucích (trochej a jamb) trochej 4 stopy ženský jamb

23 Statistické údaje o přízvucích (ženský jamb) jamb 3 stopy ženský jamb 4 stopy ženský jamb 5 stop ženský jamb 6 stop ženský

24 Statistické údaje o přízvucích (mužský jamb) jamb 4 stopy mužský jamb 5 stop mužský jamb 6 stop mužský

25 Statistické údaje o přízvucích (čtyřstopé) trochej 4 stopy ženský jamb 4 stopy ženský jamb 4 stopy mužský

26 Statistické údaje o přízvucích (pětistopé) jamb 5 stop ženský jamb 5 stop mužský

27 Statistické údaje o přízvucích (šestistopé) jamb 6 stop ženský jamb 6 stop mužský

28 Sémantika trocheje Dojem českého trocheje: sestupnost a setrvačnost. Setrvačnost vede k opakování, které zdůrazňuje dané místo, popř. připomíná afektovanou mluvu. ( ) Nad temné hory růžný den vyvstav májový budí dol, nad lesy ještě kol a kol lehká co mlha bloudí sen. Modravé páry z lesů temných v růžové nebe vstoupají, i nad jezerem barev jemných modré se mlhy houpají; a v břehu jeho v stínu hory i šírým dolem dál a dál za lesy všude bílé dvory se skvějí; až co mocný král, ohromný jako noci stín v růžový strmě nebes klín nejzáz vrchů nejvyšší stál. ( ) (...) Klesla hvězda s nebes výše, mrtvá hvězda siný svit; padá v neskončené říše padá věčně v věčný byt. Její pláč zní z hrobu všeho, strašný jekot, hrůzný kvíl. Kdy dopadne konce svého? Nikdy nikde žádný cíl. Kol bílé věže větry hrají, při níž si vlnky šepotají. Na bílé zdě stříbrnou zář rozlila bledá lůny tvář; ( )

29 Sémantika jambu Vzestupný jamb sestupná čeština: vzniká rozpor, napětí. Jambický neklid: nutnost obměňovat pořadí slov, variovat. Vzestupnost verše někdy též sémantickou vzestupností. ( ) Na břehu jezera malý pahorek stojí, na něm se dlouhý kůl, na kůlu kolo zdvíhá. Blíž strmí kolmý vrch, na vrchu vrchol dvojí, na vyšším vrcholi bílá se kaple míhá. ( ) ( ) S západem slunce jsem tam na pahorku seděl, nade mnou kolo kůl kostlivec lebka bledá; ( )

30 Forma poezie K. H. Máchy 1) Máchův jamb a trochej 1) Statistické údaje o metrech Máje 2) Začátky veršů 3) Realizace jambické vzestupnosti 4) Statistické údaje o přízvucích 5) Sémantika trocheje 6) Sémantika jambu 2) Opakování hlásek v Máji 1) Fonémy /a/, /á/ 2) Gravisovost akutovost

31 Opakování hlásek v Máji Opakování v Máji: hlásky, hláskové skupiny, slova, slovní spojení, rytmické figury, melodické figury, celé verše a pasáže. Častá aliterace hlásek.

32 Fonémy /a/, /á/ Zaměření na kompaktnost samohlásek vyvolává asociaci obsažnosti a plnosti, a tento synestetický prožitek přivádí citlivého čtenáře ke kosmickému motivu plné lásky, nacházejícímu mnohostranný výraz v úplňkové krajině prvomájového večera. (Jakobson, Poetická funkce, s. 478) Byl pozdní večer první máj večerní máj byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. ( ) /a/ /á/ jiný celkem

33 Gravisovost akutovost Čes. gravisové konsonanty: bilabiální, labiodentální, velární a laryngální. Aliterace gravisových či temných konsonantů v začátku čtyřverší. Labiální /p/, /b/, /v/ a /m/. Teprve lásky čas začíná akutovým /l/, pak /č/ jasné konsonanty. Byl pozdní večer první máj večerní máj byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. ( ) velární začátek; 5 alveolární začátek; 3 labiální začátek; 9

34 Další foneticko-sémantické jevy Různé aliterace spojující spolu např. Jarmilu a zánik, slzy a hvězdy, konec a nekonečnost ad. Nadmíra znělých hlásek při scéně žalu a nářku apod. Anagramy láska / skála, kalambúr Hynku ( hynout ).

35 Děkuji za pozornost

Opakování: prozodické systémy

Opakování: prozodické systémy Český romantismus Český romantismus U nás se romantismus projevil o něco později, než ve světě Hodně jsme vycházeli ze zahraničních zdrojů: Byron, Lermontov, Mickiewicz, Chateaubriand Mnohem silnější byl

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012 Anotace - prezentace určená pro učitele

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Čekatelský kurz Řemřich

Čekatelský kurz Řemřich Čekatelský kurz Řemřich ročník 2012 Skripta předmětu Metodika Obsah: METODIKA... 2 PRVKY SKAUTSKÉ VÝCHOVNÉ METODY... 3 SKAUTSKÝ PROGRAM A JEHO DRAMATURGIE... 4 PLÁNOVÁNÍ... 5 DRUŽINA, DRUŽINOVÝ SYSTÉM,

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A Elektrické měření definice.: Poznávací proces jehož prvořadým cílem je zjištění: výskytu a velikosti (tzv. kvantifikace) měřené veličiny při využívání známých fyzikálních jevů a zákonů. MP - mpérmetr R

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Zákon o elektronickém podpisu

Zákon o elektronickém podpisu Zákon o elektronickém podpisu Zaručený elektronický podpis Je jednoznačně spojen s podepisující osobou (jen fyzická osoba!); umožňuje identifikaci podepisující osoby ve vztahu k datové zprávě; byl vytvořen

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

I. JKT squashový turnaj 2009

I. JKT squashový turnaj 2009 I. JKT squashový turnaj 2009 Podrobné informace o turnaji Datum: neděle, 6. prosince 2009 Místo: SQUASH-HAŠTAL Haštalská 20, Praha 1- Staré město Harmonogram: 9:15 Sraz před budovou Squash Haštal 9:30

Více

NUR - Interaktivní panel, D1

NUR - Interaktivní panel, D1 NUR - Interaktivní panel, D1 Petr Fišer, Roman Kubů, Jiří Slivárich {fiserp10, kuburoma, slivajir}@fel.cvut.cz Obsah Úvod... 3 Interaktivní panel... 3 Předpokládané využití...3 Cílové skupiny... 3 Upoutání

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování V algoritmizaci a programování je důležitá schopnost analyzovat a myslet. Všeobecně jsou odrazovým můstkem pro řešení neobvyklých, ale i každodenních problémů. Naučí nás rozdělit

Více

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky O metodě storytellingu a jeho využití ve školství Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky Co je to storytelling ve zkratce řečeno vyprávění příběhů. Je

Více

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE I. Úvodní informace Vedení fakulty upozorňuje akademické pracovníky a doktorandy na následující skutečnosti: V souvislosti s probíhající reformou výzkumu a vývoje v

Více

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php

http://rebel.ig.cas.cz/aktivity/prokopcova.php Page 1 of 5 Geofyzikální ústav AV ČR Agentura Galerie H Vás srdečně zvou na šestou výstavu cyklu Setkávání Eva Prokopcovová Obrazy z teček, kresby na tapety zahájení 10.9.2003 v 16.00 hodin v přednáškovém

Více

Výstavka. Přednáška ===========================================================================

Výstavka. Přednáška =========================================================================== Výstavka foto Štěpán Kučera Zveme Vás na výstavku ke 100. výročí narození Jarmily Hanzálkové, která je přístupná od 15. ledna do 17. února 2010 na dospělém oddělení knihovny. Přednáška autor Karelj Městská

Více

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu

Krize ve vztahu. Udělejte si audit partnerského vztahu Krize ve vztahu Krize ke vztahům neodmyslitelně patří. Mění se naše nálady, mění se naše preference, měníme se v průběhu života sami o sobě. A nyní to vynásobte dvěma. Ještě je nutné podotknout, že tyto

Více

1) Pro vyjádření průběhového děje nebo děje trvajícího delší dobu použijeme slovesné částice zhe 着, která se připojuje za sloveso.

1) Pro vyjádření průběhového děje nebo děje trvajícího delší dobu použijeme slovesné částice zhe 着, která se připojuje za sloveso. Vyjádření současnosti (s. 125, IC s. 209) handout 14. 12. 2015 1) Pro vyjádření průběhového děje nebo děje trvajícího delší dobu použijeme slovesné částice zhe 着, která se připojuje za sloveso. wǒ děng

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.)

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.) PAVEL NOVOTNÝ Malířská a grafická tvorba od r.1967, restaurátorská tvorba a bezpečnostní ošetření malířských děl od r.1975 Zakládající člen Unie výtvarných umělců České republiky r.1990 ROMANTICKÁ SCENÉRIE.

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT

PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT PODLE STEJNOJMENNÉHO ROMÁNU FRANZE KAFKY ADAPTOVAL DAVID ZANE MAIROWITZ NAKRESLIL JAROMÍR 99 ČESKY VYDAL LABYRINT Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz First published in 2013 by SelfMadeHero

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Definice pojmů Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se následujícími pojmy rozumí: 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 3. 3.1

Více

Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě. Úprava preventivních právních opatření v České republice. Důležitá vysvětlení:

Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě. Úprava preventivních právních opatření v České republice. Důležitá vysvětlení: Dodatek k Dotazníku k preventivním právním opatřením v Evropě Úprava preventivních právních opatření v České republice Důležitá vysvětlení: 1. Tabulka vychází z určitých životních situací/otázek z oblasti

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období 1207 Návrh poslanců Waltera Bartoše, Vlastimila Tlustého, Petra Nečase a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004

Více

Myšlenkové mapy pro děti

Myšlenkové mapy pro děti Zamysli se nad tím, o kolik jednodušší a zábavnější bude tvůj život: můžeš ohromovat kamarády tím, že budeš vědět, kdo vstřelil který gól v jakémkoli zápase tvého oblíbeného týmu; nezůstaneš na holičkách,

Více

Soutěž o návrh. dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ )

Soutěž o návrh. dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ ) Soutěž o návrh dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ ) Kontaktní osoba: Filip Cabaj Tel.: 267 994 287 Fax: 272 936 597 E-mail: Filip.Cabaj@sfzp.cz Název

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 57 08 22 Účel použití čerpadla Výkonné a robustní čerpadlo k vyprazdňování zahradních rybníčků, k čerpání vody ze sklepů, plaveckých bazénků, vsakovacích jam nebo ze zaplavených

Více

RAVAKahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. RASIN čistič odpadů

RAVAKahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. RASIN čistič odpadů Datum vydání: 4.8.2005 Strana: Verze 1 6 A Datum revize: 22.3.2006 Strana 1/6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce : 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : 1.2 Použití látky nebo

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Pokladní systém pro Tablety a zařízení s OS Android. Analytická dokumentace

Pokladní systém pro Tablety a zařízení s OS Android. Analytická dokumentace Pokladní systém pro Tablety a zařízení s OS Android Analytická dokumentace Vypracoval: Jakub Jenča Ladislav Tyč Jiří Bok Michal Řapek Thai Hai Hoa Jan Maršoun - 1 - Obsah Analytická dokumentace... 1 Procesy

Více

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁNÍ / KRIZOVÉ OBLASTI; MIGRACE SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA / SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ BOJOVNÍCI ZE SEVERU

GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁNÍ / KRIZOVÉ OBLASTI; MIGRACE SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA / SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ BOJOVNÍCI ZE SEVERU VŠUDE DOBŘE ANOTACE: Prostřednictvím aktivity si žáci uvědomí problémy, které s sebou imigrace přináší. Zamyslí se nad rozdílnou situací první a druhé generace migrantů a pokusí se najít způsoby, jak mohou

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

Výzva k podání nabídek Oznámení/Výzva o zahájení výběrového řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu. : Výměna stávajících koberců

Výzva k podání nabídek Oznámení/Výzva o zahájení výběrového řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu. : Výměna stávajících koberců Státní úřad pro jadernou bezpečnost (dále jen SÚJB ) 110 00 Praha 1, Senovážné nám. č. 9 Výzva k podání nabídek Oznámení/Výzva o zahájení výběrového řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu Výměna stávajících

Více

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku strana 1/7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky / přípravku Lazura 1.3 Podrobné

Více

Věc: Rozpočtové určení daní obcí od roku 2013

Věc: Rozpočtové určení daní obcí od roku 2013 Krajský úřad Jihomoravského kraje Porada ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 11. prosince 2012 Věc: Rozpočtové určení daní

Více

Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost

Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost Program je zaměřen na podporu veřejně prospěšných projektů zejména v Moravskoslezském kraji, s cílem přispět k trvale udržitelnému

Více

Skutečnou perlou nemovitostí v Alanyi!

Skutečnou perlou nemovitostí v Alanyi! Skutečnou perlou nemovitostí v Alanyi! OL3040-101 07400 Kestel Alanya Antalya S bazénem Vaše kontaktní osoba : Pan Olav Lenk Lenk Nemovitost intramakler - Real-Estate-Business-Network +49 (0) 8679 / 91

Více

Hrozí-li nesplnění termínů odevzdání práce, je třeba: Nejraději mám takového spolupracovníka, který:

Hrozí-li nesplnění termínů odevzdání práce, je třeba: Nejraději mám takového spolupracovníka, který: Styly řízení Řízení lidí je dosahování cílů prostřednictvím druhých lidí. Řízení lidí je proces, do kterého vstupuje široké spektrum faktorů, jehož podstatou jsou různí lidé. Jaký styl řízení charakterizuje

Více

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova 2009 Výroční zpráva Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova pro seniory. Byl to pro nás velký okamžik, po několika

Více

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná Markéta 6/2005 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Něco končí a něco

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

Obecní Zpravodaj IV/2015

Obecní Zpravodaj IV/2015 Obecní Zpravodaj IV/2015 Vážení spoluobčané, Předkládáme Vám aktuální informace z našich obcí: Realizované akce Znovuodhalení pomníku obětem první světové války Dne 28. října, byl v Květinově, znovu odhalen

Více

část druhá Komunikační styly

část druhá Komunikační styly část druhá Komunikační styly J^estačl mluvit k věci, musí se mluvit k lidem". (A taky s lidmi.) (S. J. Lee) 45 8. Rozlišení čtyř stylů Povídání přátel u vína má zajisté jinou atmosféru, nezjednání parlamentu,

Více

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah:

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah: Láska Téma: Láska a odpovědné předávání lidského života Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života Obsah: Časová dotace: Doporučený věk: Přednáška o odpovědném rodičovství Čtvrtek 18.00

Více

GEOMETRICKÁ TĚLESA. Mnohostěny

GEOMETRICKÁ TĚLESA. Mnohostěny GEOMETRICKÁ TĚLESA Geometrické těleso je prostorový geometrický útvar, který je omezený (ohraničený), tato hranice mu náleží. Jeho povrch tvoří rovinné útvary a také různé složitější plochy. Geometrická

Více

SPECIÁLNÍ PRAVIDLA SÓLOVÉ & PÁROVÉ BRUSLENÍ

SPECIÁLNÍ PRAVIDLA SÓLOVÉ & PÁROVÉ BRUSLENÍ SPECIÁLNÍ PRAVIDLA SÓLOVÉ & PÁROVÉ BRUSLENÍ Pravidlo 306 Chování bruslařů, činovníků a ostatních 1. Povzbuzování a rady jakéhokoliv druhu, obzvláště napovídání ze strany činovníků a jiných osob během předvádění

Více

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Celosvětový projekt GLOBE at Night nabízí možnost zapojit se do jednoduchého pozorování, které pomáhá mapovat světelné znečištění po celém světě.

Více

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla Cˇ e s k á P r a V I d l a C Esk A Pr Av i dla Obsah 20 figurek průzkumníků ve 4 různých barvách 1 zeď s hieroglyfy 1 herní deska 7 destiček podlahy ``kámen a písek`` 16 skarabů 6 malých karet prokletí

Více

Pracovní právo seminární práce

Pracovní právo seminární práce Pracovní právo seminární práce 1. Úvod do problematiky Tématem mé seminární práce je problematika pracovního práva a jeho institutů. V několika nadcházejících kapitolách bych se chtěl zabývat obecnou systematikou

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Výnos kvestora č. 30.05/2012. Poskytování náhrad cestovních výdajů

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Výnos kvestora č. 30.05/2012. Poskytování náhrad cestovních výdajů Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Č.j.: 018/962/2012 V Praze 14. února 2012 Výnos kvestora č. 30.05/2012 Poskytování náhrad cestovních výdajů I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Poskytování náhrad cestovních

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b)

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b) vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

NOVINKY CEFIF. Centrum fiktivních firem

NOVINKY CEFIF. Centrum fiktivních firem NOVINKY CEFIF Centrum fiktivních firem Aktuální informace Výzva 54 k OP VK a z ní vzešlé projekty Znehodnocení starých CD CEFIF Mezinárodní veletrh fiktivních firem v Praze propozice ceny CEFIF Pravidelné

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor strategického rozvoje kraje Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor strategického rozvoje kraje Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor strategického rozvoje kraje Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Sp. zn. KÚOK/12404/2014/OSR/937 Olomouc dne 11. dubna 2014 Oprávněná úřední osoba pro vyřízení: Ing. Karla

Více

Zápis ze sedmé konference Asociace aktivních škol ze dne 11. dubna 2014

Zápis ze sedmé konference Asociace aktivních škol ze dne 11. dubna 2014 Zápis ze sedmé konference ze dne 11. dubna 2014 Místo konání: Gymnázium Jana Nerudy, Hellichova 3, Praha 1 Přítomni: ředitelé škol a jejich zástupci Program konference 1. Zahájení konference, zpráva o

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Cvičení pro uvolnění ruky jsou určeny pro vzdělávání žáků v základní škole speciální a plně respektují

Více

Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů

Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 17 Téma: HYDROENERGETIKA Lektor: Ing. Petr Konáš Třída/y: 3ME, 1MSA Datum konání: 5.

Více

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé.

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé. Zápis ze schůze pracovní skupiny projektu NNO a neformální vzdělávání v JMK konané dne 28. 5. od 17.00. Zúčastnili se: Roman Dvořák (Junák, ANNO JMK), Jana Heřmanová (SVČ Ivančice), Miloslav Hlaváček (Sdružení

Více

S T A N D A R D S A M O S T A T N É

S T A N D A R D S A M O S T A T N É S T A N D A R D S A M O S T A T N É O D B O R N É P R Á C E Žáci zpracovávají samostatnou odbornou práci na závěr svého studia v posledním ročníku k naplnění závěrečných zkoušek. Standard se týká tříletých

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2015/2016 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná, Dagmar Švejdová 569 400 484 detske@kkvysociny.cz

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Červený Újezd 30, 273 51 Unhošť IČ:

Více

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí NÁZEV PROJEKTU: Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí Projekt do soutěže Bezpečná nemocnice na téma: Co můžeme udělat (děláme) pro zdravotníky, aby mohli poskytovat bezpečnou

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/EC

Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/EC Strana 1/5 1 Identifikace látky nebo příprava a výrobce nebo dovozce Údaje o výrobku Obchodní název: HP ULTRA Katalogové číslo: 0781 319 8060, 0781 319 8061 Použití látky: Motorový olej Výrobce / Dodavatel:

Více

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň)

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Vody (2. stupeň) Skautská stezka 2. stupeň Skautská

Více

V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007. Směrnice č.3. k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole

V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007. Směrnice č.3. k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole Základní škola Rožnov pod Radhoštěm, 5. května 1700, okres Vsetín, příspěvková organizace 5. května 1700, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007 Směrnice č.3 k zajištění bezpečnosti

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNÍ A STAVEBNÍ TÁBOR, KOMENSKÉHO 1670 SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obsah 1 Dělitelnost přirozených čísel... 3 2 Obvody a obsahy

Více

Matematický model malířského robota

Matematický model malířského robota Matematický model malířského robota Ing. Michal Bruzl 1,a, Ing. Vyacheslav Usmanov 2,b, doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. 3,c,Ing. Rostislav Šulc, Ph.D. 4,d 1,2,3,4 Katedra technologie staveb (K122), Fakulta

Více

Zastupitelstvo 23.11.2012

Zastupitelstvo 23.11.2012 Zastupitelstvo 23.11.2012 Obsah: 1. Zahájení 2. Volba zapisovatele, volba ověřovatelů, schválení program zasedání 3. Schválení závěrečného účtu za rok 2011 4. Úprava odměny zastupitelů obce 5. Schválení

Více

Inteligentní zastávky Ústí nad Labem

Inteligentní zastávky Ústí nad Labem Příloha č. 7 Technická specifikace pro veřejnou zakázku Inteligentní zastávky Ústí nad Labem nadlimitní veřejná zakázka na realizaci inteligentních zastávek zadávaná v otevřeném řízení, dle zákona o veřejných

Více

Občanský zákoník, zvláštní ustanovení o nájmu bytu pohledem investora/pronajímatele. Jiří Pácal Central Europe Holding, a.s.

Občanský zákoník, zvláštní ustanovení o nájmu bytu pohledem investora/pronajímatele. Jiří Pácal Central Europe Holding, a.s. Občanský zákoník, zvláštní ustanovení o nájmu bytu pohledem investora/pronajímatele Jiří Pácal Central Europe Holding, a.s. Nájemní bydlení Nájemní bydlení využívá cca 25% domácností trhu Bylo a je zasaženo

Více

BECK-O-TRONIC 5. Provedení: Centronic. Návod na montáž a obsluhu. Řídicí jednotka vrat

BECK-O-TRONIC 5. Provedení: Centronic. Návod na montáž a obsluhu. Řídicí jednotka vrat BECK-O-TRONIC 5 Provedení: Centronic cs Návod na montáž a obsluhu Řídicí jednotka vrat Důležité informace pro: montéry / elektrikáře / uživatele Prosíme o předání odpovídajícím osobám! Tento návod má být

Více

Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství

Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství Mgr. et Mgr. Tereza Gimunová tereza.gimunova@mze.cz MZE, odbor rozvoje a projektového řízení IT Zemědělské kultury NV LPIS 307/2014

Více

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Rukodělná činnost příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Pátek 14. října Algoritmizace a programování V algoritmizaci a programování je důležitá schopnost analyzovat a myslet. Všeobecně jsou odrazovým můstkem pro řešení neobvyklých, ale i každodenních problémů.

Více

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014 Karel Hynek Mácha M Á J Charakteristika básně: lyrickoepická báseň báseň je rozdělena do 4 zpěvů a 2 intermezz má znaky romantismu ( fantazie, motivy tragické lásky, smrt,... ) hlavní postavy: Vilém (

Více

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši:

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra Na mořském břehu často uvidíte rybáře

Více

Biologie všedního dne

Biologie všedního dne Pavel Vlach Zdeňka Chocholoušková Biologie všedního dne Věnováno Tomáši Kučerovi recenzovali: hlavní recenzenti: Doc. PhDr. Petr Dostál, CSc. Katedra biologie a environmentálních studií PF UK Praha Prof.

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová

Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová Tématem mé ročníkové práce je Periodická tabulka prvků. Práce je rozdělena do několika částí. V první části se zabývám samotným pojmem

Více

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka Kam teče podpora fotovoltaiky? Bronislav Bechník, odborný portál TZB Info V souvislosti s rozvojem fotovoltaiky se objevila celá řada mýtů. Patří k nim například tvrzení, že fotovoltaický panel nevyrobí

Více

CESTA JE NÁŠ CÍL POZNÁVÁNÍ KRKONOŠ BEZ BARIÉR

CESTA JE NÁŠ CÍL POZNÁVÁNÍ KRKONOŠ BEZ BARIÉR CESTA JE NÁŠ CÍL POZNÁVÁNÍ KRKONOŠ BEZ BARIÉR PRACOVNÍ SKUPINA David Pavlína Martin KRKONOŠE PRO VŠECHNY Naše pracovní terénní skupina se podílela nejen na přípravě mezinárodního projektu v rámci OPERAČNÍHO

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů

Více

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Tento dotazník byl sestaven tak, aby jste mohli poskytnout Letectvu Spojených Států Amerických co nejvíce informací týkajících se neidentifikovatelného

Více

Materiál: Cíl hry: Umístění na hrací plochu:

Materiál: Cíl hry: Umístění na hrací plochu: vesmírných stanovišť a umístěte je do kruhu. Karty odpalovací rampa a recyklace skladu se musí vyrovnat proti sobě, 4 další karty jsou umístěny jakkoliv například jako na obrázku: Materiál: Překlad ŽUŽU

Více

Katalog vzdělávání 2015

Katalog vzdělávání 2015 Katalog vzdělávání 2015 Obsah Osobnostní rozvoj... 3 1. Komunikační dovednosti... 3 2. Prezentační dovednosti... 3 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 3 4. Vyjednávání v každodenní praxi... 4 5. Jak

Více

B. P R O V O Z N Í Č Á S T

B. P R O V O Z N Í Č Á S T B.1. Jízda vozidel v obvodu služebny B. P R O V O Z N Í Č Á S T B.1.1. Ustanovení o posunu v obvodu lokomotivní remízy. Při jízdě hnacích vozidel (dále jen HV) v obvodu služebny strojvedoucí upraví rychlost

Více

HNUTÍ BRONTOSAURUS CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE POSLÁNÍ HNUTÍ BRONTOSAURUS PROGRAMOVÉ CÍLE HNUTÍ BRONTOSAURUS

HNUTÍ BRONTOSAURUS CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE POSLÁNÍ HNUTÍ BRONTOSAURUS PROGRAMOVÉ CÍLE HNUTÍ BRONTOSAURUS CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE Hnutí Brontosaurus je nevládní nezisková organizace, jejímž předmětem činnosti je práce s dětmi a mládeží. Působí zejména v oblastech rozvoje osobnosti, ochrany krajiny (přírody

Více

Každodenní práce s odběrovým diagramem oprávněného zákazníka. Hanuš Beran Taures, a.s.

Každodenní práce s odběrovým diagramem oprávněného zákazníka. Hanuš Beran Taures, a.s. Každodenní práce s odběrovým diagramem oprávněného zákazníka Hanuš Beran Taures, a.s. Obsah prezentace Proč pracovat s diagramem Práce s diagramem spotřeby časové úseky Příprava denního diagramu spotřeby

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

Děti v ŠD připravili zákusky, na kterých si společně pochutnávali. 1. Zpravodaj Cotkytle leden, únor, březen, 1/2004

Děti v ŠD připravili zákusky, na kterých si společně pochutnávali. 1. Zpravodaj Cotkytle leden, únor, březen, 1/2004 Děti v ŠD připravili zákusky, na kterých si společně pochutnávali. 1. Zpravodaj Cotkytle leden, únor, březen, 1/2004 Z obsahu zpravodaje: Události v obci, co nového v obci, co připravujeme, kultura v obci.

Více

Využití EduBase ve výuce 10

Využití EduBase ve výuce 10 B.I.B.S., a. s. Využití EduBase ve výuce 10 Projekt Vzdělávání pedagogů v prostředí cloudu reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0011 Mgr. Jitka Kominácká, Ph.D. a kol. 2015 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod... 3 3 Autorský

Více

ARCHITEKTONICKO URBANISTICKÁ SOUTĚŽ PLZEŇ, AMERICKÁ SIRKOVÁ ZÁPIS ZE SCHŮZKY POROTY K ZODPOVĚZENÍ DOTAZŮ SOUTĚŽÍCÍCH

ARCHITEKTONICKO URBANISTICKÁ SOUTĚŽ PLZEŇ, AMERICKÁ SIRKOVÁ ZÁPIS ZE SCHŮZKY POROTY K ZODPOVĚZENÍ DOTAZŮ SOUTĚŽÍCÍCH ARCHITEKTONICKO URBANISTICKÁ SOUTĚŽ PLZEŇ, AMERICKÁ SIRKOVÁ ZÁPIS ZE SCHŮZKY POROTY K ZODPOVĚZENÍ DOTAZŮ SOUTĚŽÍCÍCH Datum a čas konání: 12. března 2014, 10.00 10.30 hod. Místo konání: Útvar koncepce a

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

N á v r h VYHLÁŠKA. č. /2015 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

N á v r h VYHLÁŠKA. č. /2015 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě N á v r h VYHLÁŠKA č. /2015 Sb. ze dne o podmínkách připojení k elektrizační soustavě Energetický regulační úřad (dále jen Úřad ) stanoví podle 98a odst. 2 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 1.1. Název veřejné zakázky: Tělocvična, ZŠ Dolní Břežany 1.2. Evidenční číslo veřejné zakázky: VZ 512860 1.3. Identifikační údaje o zadavateli Název: Obec Dolní Břežany Sídlo:

Více

ehealth a velká fakultní nemocnice prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. MUDr. Miroslav Měšťan, Ph.D.

ehealth a velká fakultní nemocnice prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. MUDr. Miroslav Měšťan, Ph.D. ehealth a velká fakultní nemocnice prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. MUDr. Miroslav Měšťan, Ph.D. Úvod ehealth, IZIP, elektronické záznamy a jak dále FNHK Postupná elektronizace českého zdravotnictví

Více

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami DODATEK č.8 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 6. ročník ČESKÝ JAZYK chápe jejich funkci při tvorbě vyšších jazykových celků Tvarosloví - určí mluvnické kategorie u podstatných jmen - uvědomí si

Více

PŘESTUPNÍ ŘÁD BOXU ČBA

PŘESTUPNÍ ŘÁD BOXU ČBA ČESKÁ BOXERSKÁ ASOCIACE Zátopkova 100 / 2 160 17 PRAHA 6 Tel. / fax : 257 211 973 Tel: 296 118 422 603 646 422 e-mail : box@cstv.cz www.czechboxing.cz PŘESTUPNÍ ŘÁD BOXU ČBA Schváleno VV ČBA dne 20. 8.

Více