Chemický adventní kalendář

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chemický adventní kalendář"

Transkript

1 Chemický adventní kalendář

2 Theobromin C 7 H 8 N 4 O 2 Listy a bobule cesmínu obsahují sloučeniny nazývané alkaloidy, které udávají stupeň toxicity pro člověka ale žádné fatální následky nebyly zaznamenány. Jeden z alkaloidů, který nacházíme v listech, je teobromin. Jedná se o sloučeninu, která se vyskytuje ve velkém množství také v čokoládě, a je částečně toxická pro psy.

3 Falkarinol C 17 H 24 O Falkarinol, známý také jako carotatoxin, je přírodní pesticid. Běžně jej nalezneme v břečťanu, stejně tak v mrkvi. Chrání je proti plísňovým onemocněním. Při kontaktu s kůží může dojít k alergické reakci. Další sloučeninou, která se vyskytuje v břečťanu a má charakter jedu, je urushiol. V některých případech může způsobit vážnější alergické reakce.

4 Menthol C 10 H 20 O Obvykle jsou vánoční cukrátka ochucená peprmintem, přičemž jednou ze základních složek peprmintu je mentol. Mentol spouští v kůži receptory citlivé na chlad, a díky tomu vytváří pocit chladu. Najdeme ho také v ústní vodě a zubní pastě.

5 Sulforafan C 6 H 11 NOS 2 Sulforafan je sloučenina, kterou nalezneme v růžičkové kapustě, tvořena rozpadem členů glukosinolátové skupiny sloučenin, když je rostlina zničena. Sulforafan je sloučenina primárně zodpovědná zanepříjemný sirný zápach, který vzniká, když se růžičková kapusta vaří. Pro někoho to může být velmi nepotěšující zážitek při jídle.

6 Polyvinylchlorid (C 2 H 3 Cl) n Pozlátko bylo původně vyrobeno ze stříbrných roztrhaných vláken. První zmínky o pozlátku pocházejí z Německa okolo roku Později se využívalo hliníku alobal. Dnešní pozlátko je běžně tvořeno polyvinylchloridem (PVC), tenkými proužky s kovovým zakončením. PVC je vyrobeno z monomeru chlorethenu, běžně známého jako vinylchlorid.

7 Tryptofan C 11 H 12 N 2 O 2 Ospalost, která obvykle nastupuje po vánočním pokrmu je často spojená s hladinami aminokyseliny tryptofanu obsaženého v krůtím mase. Hladiny tryptofanu v krůtím mase nejsou ve skutečnosti vyšší než v jiných druzích masa, a ospalost po jídle je spíše zapříčiněna potravou bohatou na sacharidy.

8 Quercetin C 15 H 10 O 7 Brusinky obsahují značné množství quercetinu, což je jeden z typu flavonoidů, o kterých některé studie tvrdí, že jsou v izolované formě aktivní vůči rakovině. Brusinkový džus je často doporučován jako lék na infekci močového traktu. Předběžné studie tvrdí, že léky založené na quercetinu mají snižovat symptomy, ačkoli další výzkum je potřebný.

9 Guajakol C 7 H 8 O 2 Pokud si během Vánoc dáváte uzeného lososa, guajakol je hlavní chemikálií odpovědnou za kouřovou chuť. Také jej naleznete v pražené kávě. Guajakol také produkují pouštní sarančata jako jednu z hlavních sloučenin feromonů, které zapřičiňují roje sarančat. Je vytvářen z rostlinného materiálu bakteriemi, které mají sarančata v sobě.

10 Benzaldehyd C 7 H 8 O 2 Marcipán vděčí své chuti a vůni benzaldehydu. Tato molekula vzniká štěpením amygdalinu - glykosidu vyskytujícím se v hořkých mandlích. Benzaldehyd je také jedním z průmyslově nejužívanějších aromatických aldehydů. Je používán jako výchozí látka k výrobě léčiv a barviv.

11 Celulosa (C 6 H 10 O 5 ) n Pro balení dárků používáte lepící pásku, která se vyrábí z tenkého celulosového filmu získávaného ze dřeva. Celulosa pomáhá poskytovat podporu buněčným stěnám rostlin a je nejrozšířenějším organickým polymerem na světě. Lepící strana pásky je obvykle na bázi kaučuku. Vědci dříve izolovali grafen odstaňováním vrstev uhlíkových atomů z grafitu právě pomocí lepící pásky.

12 Tyramin C 8 H 11 NO Tyramin je jedovatý alkaloid vyskytující se ve jmelí. Požití bobulí může způsobit nevolnost, průjem a bolesti břicha. Jmelí obsahuje také viskotoxin, který má podobné účinky. Navzdory jedovatosti neexistují záznamy o smrtelných otravách a závažné intoxikace po požití jsou rovněž méně časté.

13 Skořicový aldehyd C 9 H 8 O Skořice je o Vánocích často využívána a skořicový aldehyd je zodpovědný za její chuť a aroma. Jako izolovaná sloučenina má antibakteriální vlastnosti a dokonce vykazuje protirakovinné účinky na zvířatech - i když pouze v mnohem vyšších dávkách než je možné přijmout v potravě.

14 Kyselina octová CH 3 COOH Ocet je přibližně 4-8% roztok kyseliny octové a je běžně používán ke konzervaci mnoha potravin. Hlavním využitím kyseliny octové je však výroba vinylacetátu, který se používá jako monomer k výrobě polyvinylacetátu (PVAC). Ten je významnou složkou některých lepidel (např. Herkules).

15 Zingeron C 11 H 14 O 3 Zázvor je klíčovou složkou perníku a zingeron je jednou z hlavním sloučenin způsobující ostrost uvařeného nebo upečeného zázvoru. V syrovém zázvoru se nevyskytuje. Ale podobně jako jiné sloučeniny, nazývané shogaoly, se vytváří při sušení nebo vaření zázvoru. Také našel uplatnění v parfumerii, kde je někdy přidáván pro ostřejší aroma.

16 Geosmin C 9 H 8 O Tradiční vánoční večeře se neobejde bez kapra. Typickou chuť a zápach kapra způsobuje především geosmin, který vylučují některé řasy a bakterie na bahnitém dně stojatých vod, kde kapr žije. Geosmin také přispívá k vůni vzduchu po dešti.

17 Eugenol C 10 H 12 O 2 Hřebíček si během adventu spojíme především s vařeným vínem. Hřebíček udržuje potraviny dlouho čerstvé, protože obsahuje eugenol, který likviduje bakterie a viry. Eugenol má taky anestetické účinky, používal se proti bolesti zubů.

18 Třaskavé stříbro AgCNO V Anglii se na Vánoce kupují speciální salonky vyrobené z tvrdého papíru, v kterém je vždy ukryté nějaké překvapení. Salonky se otevírají potáhnutím za oba konce, přičemž vydají třaskavý zvuk. Na tento zvuk se používá isokyanatan stříbrný, protože je to nestálá sloučenina a na jeho podráždění stačí jen malé potáhnutí vrstev papíru.

19 Alfa-pinen C 10 H 16 Alfa-pinen je organická sloučenina ze skupiny terpenů. Nachází se v olejích mnoha druhů jehličnatých stromů, především borovic. Alfa pinen má mírné bronchodilatační účinky. Zvyšovaním proudění vzduchu do plic může pomoct při astmatu.

20 Myristicin C 11 H 12 O 3 Silice muškátového oříšku, běžně používaného v pečení okolo Vánoc, obsahují myristicin. Je to přírodní organická sloučenina, která při požití velkého množství způsobuje halucinace, nevolnost a zvracení. Tyto nevolnosti mohou trvat až několik dní.

21 Limonen C 10 H 16 Limonen se nachází v kůře citrusových plodů. Je hlavní sloučeninou pomerančového oleje a přispívá k citrónové vůni. Pomerančový olej je mimo jiné hořlavý jeho stříknutím ze slupky pomeranče do svíčky se může zapálit.

22 Epikatechin C 15 H 14 O 8 Čokoládové mince a duté čokoládové postavičky jsou běžnou součástí náplní Mikulášských balíčků. V hořké čokoládě najdeme ve velkém množství epikatechin, derivát flavanu. Přidáním mléka se však jeho obsah v čokoládě snižuje. V současnosti se studuje, na co všechno má epikatechin příznivý účinek.

23 Furfural C 5 H 4 O 2 Furfural je jedna z prchavých organických sloučenin, zodpovědná za sladkou vůni při pražení kaštanů. Kromě kaštanů je tato sloučenina produkována starými knihami a podle jejího množství je možné určit věk a složení knih.

24 β-boswelová kyselina C 30 H 48 O 3 Kadidlo, jeden z darů, které mudrci donesli Ježíšovi ve Vánočním příběhu. Obsahuje živice z kadidlovníku pilovitého (Boswellia serrata). Cca 30 % živice tvoří β-boswelová kyselina. Vůni, kterou při pálení kadidla cítíte však tato kyselina nezpůsobuje, protože má velkou hmotnost na to, aby byla prchavá.

25 Ethanol C 2 H 5 OH V Anglii se tradičně na vánoční puding nalije trochu brandy a před servírováním se zapálí. Samozřejmě při tom hoří ethanol obsažený v brandy. Energie uvolněná při spalování ethanolu je absorbována vodou, která tvoří 60 % z brandy. Voda se vypařuje a chrání tak puding před spálením.

26 Zdroj:

Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny

Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny Aldehydy jsou organické sloučeniny, které obsahují aldehydickou funkční

Více

síla zelených rostlin Neuveritelná ˇˇ

síla zelených rostlin Neuveritelná ˇˇ Ale ať jsou zelenina a saláty či dokonce hořké plané rostliny jakkoli zdravé, nejsou příliš oblíbené. Moc nechutnají. Jen málokdo dnes zkonzumuje denní doporučené množství. Saláty, zeleninu a ovoce bychom

Více

Výukový materiál určený k prezentaci učitelem, popřípadě jako materiál určený pro samostudium žáka.

Výukový materiál určený k prezentaci učitelem, popřípadě jako materiál určený pro samostudium žáka. Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Vybavení, pomůcky Inovace výuky

Více

GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI. Elixír mládí, zdraví a krásy

GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI. Elixír mládí, zdraví a krásy GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI Elixír mládí, zdraví a krásy GOJI [goudží] Nejprospěšnější rostlina na světě Elixír zdraví a dlouhověkosti, ovoce nesmrtelnosti, nejzdravější ovoce na světě, červené

Více

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZB41 Číslo materiálu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_158 Jméno autora: Ing. Kateřina Lisníková Třída/ročník:

Více

Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:

Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků: Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků: Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule uhlovodíku atomem (atomy) halogenu. Reakcí methanu

Více

IZOPRENOIDY. Řízení. Dělení: 1) Terpeny 2) Steroidy 1

IZOPRENOIDY. Řízení. Dělení: 1) Terpeny 2) Steroidy 1 IZOPRENOIDY Přírodní látky vznikající v rostlinných a živočišných organismech základní stavební jednotka: IZOPREN = 2-methylbut-1,3-dien Jednotky se spojují do různých řetězců Význam: v tělech organismů

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 LRR/CHPB2 Chemie pro biology 2 Karboxylové kyseliny Lucie Szüčová Osnova: fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin, základní

Více

Isoprenoidy. Terpeny. Dělení: pravidelné a nepravidelné (uspořádání isoprenových jednotek) terpeny a steroidy

Isoprenoidy. Terpeny. Dělení: pravidelné a nepravidelné (uspořádání isoprenových jednotek) terpeny a steroidy Isoprenoidy Charakteristika: Přírodní látky, jejichž molekuly se skládají ze dvou nebo více isoprenových jednotek (C 5 H 8 ) n o různém seskupení. Jsou odvozeny od isoprenu Dělení: pravidelné a nepravidelné

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

Chemické složení dřeva

Chemické složení dřeva Dřevo a jeho ochrana Chemické složení dřeva cvičení strana 2 Dřevo a jeho ochrana 2 Dřevo Znalost chemického složení je nezbytná pro: pochopení submikroskopické stavby dřeva pochopení činnosti biotických

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky toxické Methanol, CH 3 OH F, T R: 11-23/25 S: (1/2-)7-16-24-45 Bezbarvá kapalina charakteristické

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Prvky III. A skupiny Nejdůležitějším a technicky nejvýznamnější kov této skupiny je hliník. Kromě hliníku jsou

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Potřebný čas pro výuku DUM: Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem:

Potřebný čas pro výuku DUM: Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Název školy Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 CZ.1.07/1.4.00/21.2862 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Šablona

Více

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních stavebních částic: atomů, iontů a... Látky se liší podle druhu částic, ze kterých se skládají. Druh částic

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Henoch-Schönleinova purpura Verze č 2016 1. CO JE HENOCH-SCHÖNLEINOVA PURPURA 1.1 Co je to? Henoch-Schönleinova purpura je onemocnění, při kterém dochází k

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU.

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. SACHARIDY SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. JSOU TO HYDROXYSLOUČENINY, PROTOŽE VŠECHNY OBSAHUJÍ NĚKOLIK HYDROXYLOVÝCH SKUPIN -OH. Sacharidy dělíme na

Více

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o.

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. VIRTUÁLNÍ CENTRUM informací o životním prostředí Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. OVZDUŠÍ Stručný popis složení atmosféry-vrstvy a složení vzduchu Země je

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta

Příbalová informace: informace pro pacienta sp.zn.sukls189076/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta COLDREX NOČNÍ LÉČBA sirup paracetamolum, promethazini hydrochloridum, dextromethorphani hydrobromidum monohydricum. Přečtěte si pozorně

Více

Základní látky znečišťující životní prostředí

Základní látky znečišťující životní prostředí Základní látky znečišťující životní prostředí Vliv chemických látek na prostředí chemie výrazně zasahuje do vzájemných vztahů člověka a prostředí člověk běžně používá chemické látky: v domácnosti, průmyslu,

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK. Anotace. Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20. Číslo projektu:

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK. Anotace. Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20. Číslo projektu: Vzdělávací materiál vytvořený v projektu VK ázev školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí svobození 20 Číslo projektu: ázev projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek pro

Více

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l.

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l. sp.zn. sukls57833/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO 1.2 Použití

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 8 Funkční látky péče o kůži II

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 8 Funkční látky péče o kůži II Kosmetika a kosmetologie Přednáška 8 Funkční látky péče o kůži II Přednáška byla připravena v rámci projektu Evropského sociálního fondu, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s názvem

Více

KARBOXYLOVÉ KYSELINY

KARBOXYLOVÉ KYSELINY KARBOXYLOVÉ KYSELINY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 29. 11. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s

Více

ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze

ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE Rp. ZYVOXID 20 mg/ ml granule pro přípravu suspenze (linezolidum) Granule pro přípravu perorální suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04 Název materiálu: Ovoce I Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Ovoce I. Očekávaný

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

H 2 O, H + H 2 O, H + oligosacharidy. Příklad: hydrolýza škrobu (polysacharid) přes maltosu (disacharid) na glukosu (monosacharid).

H 2 O, H + H 2 O, H + oligosacharidy. Příklad: hydrolýza škrobu (polysacharid) přes maltosu (disacharid) na glukosu (monosacharid). Sacharidy Definice a klasifikace sacharidů Výraz karbohydráty (uhlovodany, atd.) vznikl na základě molekulového složení těchto sloučenin, neboť to může být vyjádřeno vzorcem C n (H 2 O) n, tedy jako hydráty

Více

DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ

DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ Doplňte k názvu derivátu uhlovodíku charakteristickou skupinu: alkohol Název derivátu Charakteristická skupina nitroderivát karboxylová kyselina aldehyd halogenderivát keton Doplňte

Více

bezlepkový chléb kmínový

bezlepkový chléb kmínový bezlepkový chléb kmínový Dr. Pekař inovy_96x99.indd 2 30.8.2015 22:05:20 popis: Čistě kváskový čerstvý chléb s výbornou strukturou a chutí. Výroba je založena pouze na přírodní fermentaci (kvašení). Mléčné

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I V E S T I C E D Z V J E V Z D Ě L Á V Á Í ETECYKLICKÉ SLUČEIY Jsou organické sloučeniny obsahujíci v uzavřeném řetězci kromě uhlíku ještě alespoň jeden jiný atom, například atom...,... nebo... Kmen '-cyklické'

Více

Colecalciferoli pulvis odpovídá Colecalciferolum (vitamin D3) 200 IU/5mikrogramů

Colecalciferoli pulvis odpovídá Colecalciferolum (vitamin D3) 200 IU/5mikrogramů sp.zn. sukls117792/2010 a sukls46226/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU CALCICHEW D 3 200 IU žvýkací tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna žvýkací tableta obsahuje: Calcium

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Desinfekce čisté vody. Leonardo da Vinci Project. Modul 1 Voda v prádelnách.

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Desinfekce čisté vody. Leonardo da Vinci Project. Modul 1 Voda v prádelnách. Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 3 c Desinfekce čisté vody Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 3c Desinfekce čisté vody 1 Obsah Úvod

Více

Hroznovy olej - TO NEJLEPŠÍ Z VINIC -

Hroznovy olej - TO NEJLEPŠÍ Z VINIC - Hroznovy olej WELLNESS KOSMETIKA KULINÁŘSTVÍ DOPLŇKY STRAVY - TO NEJLEPŠÍ Z VINIC - Naše filozofie Při výrobě hroznového oleje zúročujeme dlouholetou praxi z výroby kvalitních vín, kdy se snažíme přenést

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Aerius 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum v množství 5 mg. Úplný seznam pomocných

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY Anémie se řadí mezi nejrozšířenější choroby postihující lidskou populaci. Světová zdravotnická organizace uvádí, že tzv.nutriční anémií trpí přibližně 30 % populace. S tím souvisí

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp. zn. sukls137371/2011 sp. zn. sukls59100/2012 a sukls137336/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Calcium/Vitamin D3 Acis 500 mg/400 IU Žvýkací tableta 2 KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls6044/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mucosolvan pro dospělé sirup SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 5 ml sirupu obsahuje

Více

Žvýkací tablety Bílé, kulaté, bikonvexní nepotažené tablety o průměru 18 mm, které mohou mít malé skvrny.

Žvýkací tablety Bílé, kulaté, bikonvexní nepotažené tablety o průměru 18 mm, které mohou mít malé skvrny. Sp.zn. sukls213693/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU CALCICHEW D 3 Lemon 800 IU žvýkací tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna žvýkací tableta obsahuje: Calcii carbonas odpovídá

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. tř. ZŠ základní

Více

AKCE VITAKLUB (-15%)

AKCE VITAKLUB (-15%) A - Multivitamíny CentralVita Classic - 100 tbl., multivitaminy Komplexní složení od A do Z! Receptura složená ze 30 vitaminů a minerálů odpovídá místním výživovým poměrům. Jediná tableta denně zaručí

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. Gemcitabin Mylan 38 mg/ml prášek pro přípravu infuzního roztoku gemcitabini hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. Gemcitabin Mylan 38 mg/ml prášek pro přípravu infuzního roztoku gemcitabini hydrochloridum PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE Gemcitabin Mylan 38 mg/ml prášek pro přípravu infuzního roztoku gemcitabini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. COLDREX HORKÝ NÁPOJ CITRON prášek pro perorální roztok v sáčku

Příbalová informace: informace pro uživatele. COLDREX HORKÝ NÁPOJ CITRON prášek pro perorální roztok v sáčku sp. zn. sukls189075/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele COLDREX HORKÝ NÁPOJ CITRON prášek pro perorální roztok v sáčku paracetamolum, phenylephrini hydrochloridum, acidum ascorbicum Přečtětě

Více

ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ

ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ ANALYTIKA A SENZORIKA DESTILÁTŮ A JEJICH HODNOCENÍ Složení destilátu a jeho kvalita závisí na celém výrobním procesu sklizni ovoce, kvašení, určení správné doby destilace a jejího správného vedení, tj.

Více

Plasty - druhy a možnosti využití

Plasty - druhy a možnosti využití Plasty - druhy a možnosti využití První plasty (dříve označované jako umělé hmoty) byly vyrobeny v polovině minulého století. Jedním z nejstarších je celuloid. Vyrábí se z celulózy (celulóza tvoří stěny

Více

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy.

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. FENOLAX EUCARBON TASECTAN CARBO MED. MULTILAC DOBEXIL H OmegaDefend BAYFLEX EMOXEN GEL CandyS PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ FENOLAX Projímadlo v tabletách 5 mg 30 tablet FENOLAX www.fenolax.cz Pomáhá při akutní zácpě

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY A SMĚSI Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních částic: atomů, iontů a... 1. Přiřaďte látky: glukóza, sůl, vodík a helium k níže zobrazeným typům částic.

Více

s radostí pečeme pro všechny Jak ochutnat a objednat? Kontaktujte vedoucí pekárny pekarna@pferda.cz +420 734 534 219

s radostí pečeme pro všechny Jak ochutnat a objednat? Kontaktujte vedoucí pekárny pekarna@pferda.cz +420 734 534 219 Katalog dobrot s radostí pečeme pro všechny Jak ochutnat a objednat? Kontaktujte vedoucí pekárny pekarna@pferda.cz +420 734 534 219 Mandlová bábovka složení: pšeničná mouka, cukr, mléko, olej, mandle 4%,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 1 VY_32_INOVACE_CHK4_6060 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Pitný režim PaedDr. & Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Pitný režim 2. Vodní bilance 3. Kolik tekutin přijmout 4. Jak na pitný režim 5. Co pít 6. Voda 7. Perlivá či neperlivá 8. Minerální vody 9. Obsah zdravotně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. NUROFEN PRO DĚTI JAHODA perorální suspenze ibuprofenum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. NUROFEN PRO DĚTI JAHODA perorální suspenze ibuprofenum sp.zn.sukls73463/2014 dávkovací lžička PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE NUROFEN PRO DĚTI JAHODA perorální suspenze ibuprofenum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Studentská vědecká konference 2015. Sekce: Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00

Studentská vědecká konference 2015. Sekce: Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00 Studentská vědecká konference 2015 Technologie potravin I (přednášková) Ústav Konzervace potravin (324) 20. 11. 2015 Učebna B11, 9:00 Sponzoři: Seznam sekcí a složení komisí ústav 324 Komise: Předseda:

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pořadí DUMu v sadě 13

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pořadí DUMu v sadě 13 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Světle červené, ploché, kulaté, skvrnité tablety, na jedné straně označené písmenem K.

Světle červené, ploché, kulaté, skvrnité tablety, na jedné straně označené písmenem K. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Aerius 2,5 mg tablety dispergovatelné v ústech 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg. Pomocné látky se známým

Více

Fragrance mix II. ( Mx 25 ) Směs parfémových haptenů II. ( Fragrance mixta II. )

Fragrance mix II. ( Mx 25 ) Směs parfémových haptenů II. ( Fragrance mixta II. ) Fragrance mix II. ( Mx 25 ) Směs parfémových haptenů II. ( Fragrance mixta II. ) Koncentrace přípravku: 14,0 % ve vazelíně Druhá směs 6 vonných látek, které patří mezi relativně silné senzibilizační látky

Více

Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012

Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012 Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LOZAP H potahované tablety losartanum kalicum a hydrochlorothiazidum Přečtěte

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE 1. Co je přípravek Ranital a k čemu se používá 2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Ranital užívat 3. Jak se přípravek Ranital užívá 4. Možné nežádoucí účinky 5. Jak přípravek Ranital

Více

Přírodní látky pracovní list

Přírodní látky pracovní list Přírodní látky pracovní list VY_52_INOVACE_199 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 9 Přírodní látky pracovní list 1)Doplňte křížovku Tajenkou je název skupiny přírodních

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Eonic 10 mg potahované tablety montelukastum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Eonic 10 mg potahované tablety montelukastum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Eonic 10 mg potahované tablety montelukastum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. - Ponechte si příbalovou

Více

Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005)

Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005) Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005) Anýz Anýz je koøení i lék používaný ve starovìku. Je to jednoletá rostlina pocházející ze Støedomoøí a Malé

Více

Text zpracovala Mgr. Taťána Štosová, Ph.D PŘÍRODNÍ LÁTKY

Text zpracovala Mgr. Taťána Štosová, Ph.D PŘÍRODNÍ LÁTKY Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Text zpracovala Mgr. Taťána Štosová, Ph.D PŘÍRODNÍ LÁTKY Obsah 1 Úvod do problematiky přírodních látek... 2 2 Vitamíny... 2 2.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls103444/2011 a sukls103455/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Calcium-Sandoz forte 500 mg Calcium-Sandoz FF 1000 mg calcii lactogluconas

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN,

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_18. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY

VY_32_INOVACE_PRV3_16_18. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY VY_32_INOVACE_PRV3_16_18 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY VY_32_INOVACE_PRV3_16_18 Anotace: materiál obsahuje 2 listy anotace, 4 listy prezentace, 2 listy s úkoly,

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Insulatard 100 m.j./ml Injekční suspenze v injekční lahvičce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok sp.zn.sukls56690/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok Paracetamolum, Phenylephrini hydrochloridum, Acidum ascorbicum Přečtětě si pozorně

Více

Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg.

Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg. 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Neoclarityn 2,5 mg tablety dispergovatelné v ústech 2 KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2

Více

3. V nádobách na obrázku č. 2 jsou látky, které můžeme mít doma. Některé z nich jsou anorganické

3. V nádobách na obrázku č. 2 jsou látky, které můžeme mít doma. Některé z nich jsou anorganické Ukázky z pracovních listů z organické chemie 3. V nádobách na obrázku č. 2 jsou látky, které můžeme mít doma. Některé z nich jsou anorganické a některé jsou organické. Dokážeš je roztřídit a zapsat do

Více

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY Sliznice dutiny ústní a rtů je náchylná ke vzniku defektů. Toto lokální poškození sliznice může vést ke vzniku zánětů, nebo vytvořit prostředí, ke snazšímu

Více

Více než 1,5 miliardy lidí na zemi trpí chronickými bolestmi. Existuje východisko z tohoto pekla?

Více než 1,5 miliardy lidí na zemi trpí chronickými bolestmi. Existuje východisko z tohoto pekla? Více než 1,5 miliardy lidí na zemi trpí chronickými bolestmi. Existuje východisko z tohoto pekla? 100% Přírodní produkt pro podporu zdraví a úlevu od jakékoliv bolesti. Patentovaná technologie bylin na

Více

sp.zn.: sukls54409/2012 a sp.zn.: sukls213944/2014

sp.zn.: sukls54409/2012 a sp.zn.: sukls213944/2014 sp.zn.: sukls54409/2012 a sp.zn.: sukls213944/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele TARDYFERON- FOL 256,3 mg/0,35 mg ferrosi sulfas hydricus/ acidum folicum tablety s řízeným uvolňováním Přečtěte

Více

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité Otázka: Charakteristické vlastnosti prvojaderných organismů Předmět: Biologie Přidal(a): Lenka Dolejšová Nebuněčné organismy, bakterie, sinice, význam Systém: Nadříše- Prokaryota Podříše - Nebuněční- viry

Více

Vonné a chuťové látky. Chemické speciality - přednáška XI

Vonné a chuťové látky. Chemické speciality - přednáška XI Vonné a chuťové látky Vonné a chuťové látky většina látek které nějak voní i stejně chutná látky přírodního původu dražší ale nestačí parfuméři parfémové (vůňové) kompozice aromatizéři aromatický komplex

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a bchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Z.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Komentář ke hře: 1. Třída se rozdělí do čtyř skupin. Vždy spolu soupeří dvě skupiny a vítězné skupiny se pak utkají ve finále. 2. Každé z čísel skrývá otázku.

Více

Učitelé učitelům: náměty, pomůcky a věcičky pro chemické hračičky. Renata Šulcová

Učitelé učitelům: náměty, pomůcky a věcičky pro chemické hračičky. Renata Šulcová Renata Šulcová Učitelé učitelům: náměty, pomůcky a věcičky pro chemické hračičky Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta, KUDCH Praha 2006-2013 e-mail: rena@natur.cuni.cz Význam aktivizací v

Více

sp.zn.sukls49419/2013 (dávkovací trubička)

sp.zn.sukls49419/2013 (dávkovací trubička) sp.zn.sukls49419/2013 (dávkovací trubička) PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE NUROFEN PRO DĚTI ibuprofenum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje.

Více

Léčivá látka: 100 ml roztoku obsahuje chlorhexidini digluconas 0,2 g, jako chlorhexidini digluconatis solutio 1 ml ve 100 ml roztoku.

Léčivá látka: 100 ml roztoku obsahuje chlorhexidini digluconas 0,2 g, jako chlorhexidini digluconatis solutio 1 ml ve 100 ml roztoku. sp.zn. sukls108682/2012 a sp.zn. sukls64237/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Corsodyl 2 mg/ml Roztok pro ústní výplach 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: 100 ml roztoku

Více

Deset chval potravin rostlinného původu

Deset chval potravin rostlinného původu Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni Deset chval potravin rostlinného původu Rozdělení potravin podle jejich původu - rostlinného a živočišného

Více

3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698

3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698 3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698 fax.: 261 380 110 DIČ: CZ41195698 ======================================================================== 3M Bezpečnostní

Více

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Monkasta 5 mg žvýkací tablety pro děti ve věku 6 až 14 let montelukastum Přečtěte si pozorně

Více

Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny

Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny Heterocyklické sloučeniny jsou organické látky, které obsahují v cyklickém řetězci mimo atomů uhlíku také atomy jiných prvků (N, O, P, S), kterým říkáme heteroatomy.

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls70416/2010 a příloha ke sp.zn. sukls184749/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls70416/2010 a příloha ke sp.zn. sukls184749/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls70416/2010 a příloha ke sp.zn. sukls184749/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SINGULAIR 4 mg granule montelukastum Přečtěte si pozorně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. APO-MONTELUKAST 5 MG žvýkací tablety montelukastum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. APO-MONTELUKAST 5 MG žvýkací tablety montelukastum Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls133973/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE APO-MONTELUKAST 5 MG žvýkací tablety montelukastum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

sp. zn. sukls189078/2015

sp. zn. sukls189078/2015 sp. zn. sukls189078/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE COLDREX MAXGRIP CITRON prášek pro perorální roztok v sáčku paracetamolum, phenylephrini hydrochloridum, acidum ascorbicum Přečtěte

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY 1. Základní pojmy - makromolekulární látky = molekulové systémy složené z velkého počtu atomů, které jsou vázány chemickou vazbou do dlouhých řetězců - řetězce jsou tvořeny stavebními

Více