Pravidla a zákonitosti při natáčení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pravidla a zákonitosti při natáčení"

Transkript

1 Pravidla a zákonitosti při natáčení Základní pravidla Hlavním, nepsaným a základním pravidlem je to, že se při natáčení snažíme vést záběr klidně a pomalu. Kameru držíme oběma rukama a mírně rozkročeni stojíme oběma nohama na zemi. Klid záběru nepříznivě ovlivňuje i naše dýchání. Po běhu, nebo náročné chůzi např. do kopce se před započetím záběru nejdříve vydýcháme. Pokud máváme kamerou nahoru a dolů, nepomůže nám žádná elektronická ani optická stabilizace obrazu. Pro statické natáčení, velkých přiblížení pomocí transfokátoru a všude, kde to jde, doporučujeme používat stativ. Dalším nepříznivým faktorem pro roztřesenost záběru je používání velkého přiblížení. Transfokátor (zoom) používejte ve svých záběrech co nejméně a v rozumné míře. Nedoporučujeme vůbec používat digitální zoom. Panoráma záběru vedeme jedním směrem (nezametáme). Počátek záběru by měl být na nějakém objektu spočinout krátkou dobu, pak následuje akce (pohyb - panoráma nebo zoom), ukončení záběru by mělo taktéž spočinout na smysluplném místě (vyjádření celého záběru) a toto ukončení by mělo v nehybné pozici spočinout též nějakou dobu (2-4s). V průběhu záběru sledujeme občas druhým okem dění mimo záběr, abychom mohli vybrat vhodné místo ukončení záběru. Perspektiva záběru Každý záběr v našem filmu by neměl být "zbytečný". Oko diváka musíme upoutat nějakým jiným pohledem než pouhým "popisným záběrem zaznamenané skutečnosti". Záběry vždy oživíme prostřihy detailů, které získáme z různých úhlů a mnohdy pouze tak, že "si dojdeme" pro záběr blíž. Nestačí jen z jednoho místa použít transfokátor. Dalším důležitým pravidlem je natáčení přiměřeně k tomu, jaký pocit chceme u diváka dosáhnout. Například natáčení dětí s pocitem vlastního zážitku dítěte by mělo být zpracováno z pohledu výšky dětských očí. Normální pohled záběr pořízený z výšky očí. Nejčastěji používaný záběr. Lze jej kombinovat s mírným naklopením kamery Podhled Záběr kamery kdy se díváme na objekt zdola. Má vyjádřit nadřazenost snímaného objektu vůči divákovi (např. diktátora). Pohled z žabí perspektivy Záběry ještě více umocňující postavení objektu v záběru vůči divákovi. Lze tak například natočit pohled na obra v říši pohádek. Nadhled Snímání z nadhledu naopak vyvolává pocit nadřazenosti (např. promlouvání k masám). Pohled z ptačí perspektivy vyvolává pocity lehkosti až volnosti ptáka. Jeho použití však musí být voleno uvážlivě s celkovým pojetím snímku.

2 Velikost záběrů Jsou termíny běžně používané ve filmařské hantýrce. Určují jak veliký záběr snímaného objektu nebo která jeho část je v záběru. Tato označení též používáme při sestavování scénáře. Velký celek Záběry ve kterých převládá celkové prostředí. Celek Zachycuje postavu nebo postavy včetně blízkého okolí. Polocelek V polocelku je záběr člověka ohraničen v dolní části u kolen. Polodetail Zde se jedná prakticky o "portrét", kdy je snímaná osoba zabírána v dolní části ohraničení do pasu. Detail V tomto záběru se již vůbec neuplatní okolní prostředí, záběr je veden na některou z částí těla (hlava, ruka...). Velký detail Zabírá pouze detailní část lidského těla (rty, oko...). Pohyb kamery První krůčky s videokamerou v ruce většinou končí nekonečnými záběry, kdy se s kamerou "rozhlížíme", jinak se tomu také říká "zametáme", prostě natáčíme zleva doprava a zpět a ještě jednou... Po nějakých zkušenostech a když se podíváme na profesionály, zjistíme že je v celém pořadu statických a klidných záběrů mnohem více, než těch "akčních". Záběr vždy vedeme klidně z jednoho místa k druhému a vždy dbáme na to, aby cílový záběr něco vyjadřoval. Panoráma Jeden z klasických záběrů krajiny. Natáčíme zleva doprava a nebo naopak. Důležité je na začátku panorámy spočinout chvíli na místě a až potom provádět pohyb panorámy a to samé udělat na konci záběru. Dorovnání záběru Je vlastně sledování malého pohybu objektu, který je v záběru. Např. osoba v záběru, která sedí na židli, se pomalu zvedá a kameraman sledováním osoby dorovnává záběr. Transfokace Je přiblížení v záběru na objekt. Používá se optická soustava videokamery (transfokátor). Není vhodné transfokaci používat vždy a všude, i když je velkým pomocníkem kameramana. Pokud můžete do místa záběru dojít, učiňte tak. V žádném případě nenajíždějte na objekt a zpět, to je zcela neodpustitelné počínání nezkušeného kameramana.

3 Nájezd kamery Není totéž co transfokace. U nájezdu se pohybuje současně i kamera a mění se tím úhel pohledu. Je to mnohem účinnější pro udržení pozornosti diváka než pouhá transfokace. Nájezd kamery lze uskutečnit z jedoucího automobilu, tramvaje ale i z nákupního košíku. V interiéru můžeme kameramana táhnout na koberci či vézt na vozíku. Další pravidla natáčení Přeskočení osy Je chyba při natáčení, které se nesmíme jako kameraman dopustit. Situaci si můžeme představit při natáčení rozhovoru dvou osob (vlevo žena, vpravo muž), kdy si scénu můžeme rozdělit horizontální linií procházející pomyslně přes oba aktéry. Obr. 1 - Přeskočení osy Záběry můžeme vést z různých úhlů ale nesmíme překročit pomyslnou linii, protože by se nám v záběru tyto osoby prohodily (žena by byla vpravo a muž vlevo). Nevhodná - rušivá kompozice záběru - nevhodné předměty Při natáčení si musíme všímat v jaké kompozici jsou s natáčenými objekty různé předměty na pozadí, které by mohly působit rušivě a nebo nevhodně. Tak např. natáčíme-li někoho u zdi na které visí meč, dbejme aby natáčené osobě "netrčel v záběru z hlavy". Obr. 2 - Rušivá kompozice záběru

4 Aktivní prostor Je pravidlo, které nám ukládá to, že při natáčení osoby necháváme vždy ve směru jejího pohledu volné místo. Obr. 3 - Aktivní prostor Aktivní prostor využijeme v záběru, kdy natáčíme dvě osoby v samostatných záběrech a očekáváme, že se setkají. Skupina osob Pokud natáčíme skupinu osob, dbáme na to, abychom krajní osoby "neuřízli", vždy necháváme prostor od krajních osob v záběru. Hloubka záběru Při záběrech v interiéru se snažíme provádět záběry s nějakými předměty v popředí. Zvýrazníme tím prostor. Pokud natáčíme skupinu osob, je vhodnější tyto rozestavit v prostoru a tento záběr je mnohem zajímavější než osoby ve stejné vzdálenosti. Zvýšení pozornosti diváka Postavení předmětu nebo natáčené osoby do popředí ostatních předmětů nebo osob zvyšuje u diváka pozornost na tento předmět nebo osobu. Statická a dynamická kompozice záběru Pokud natáčíme například řadu vojáků kolmo, jedná se o statickou kompozici záběru. Pokud uděláme záběr z úhlu, je kompozice dynamická - více hovoří o prostoru, síle vojenské jednotky atd.

5 Zlatý řez Je prostor ve scéně, kterou snímáme, do které je nejvíce soustředěna pozornost diváka. Podívejme se na obrázek. Obr. 4 - Zlatý řez Do těchto rovin a bodů je nejvhodnější umístit motivy v záběru. Nevhodné je umístit objekt do středu obrazu. To působí nahraně a neprofesionálně. Jednota směru a pohybu Při natáčení scén s pohybem (kterých je většina) se musíme snažit o to, abychom v průběhu natáčení zachovali směr pohybu objektů. Pokud jej změníme, mateme tím diváka. Kompozice obrazu Správná kompozice obrazu výrazným způsobem ovlivňuje celkovou pozornost diváka ke sledování videopořadu. Nevhodnou kompozicí obrazu můžete diváka zcela odradit od sledování videopořadu. Zaměříme se na důležité aspekty pro správnou kompozici. Určující motiv V obraze je vhodné umísťovat určující motiv záběru excentricky - nikdy ne o středu. Při natáčení detailu hlavy člověka umístíme oči do horní třetiny obrazu a přitom neopomineme všech pravidel natáčení (aktivní prostor, zlatý řez, dorovnání obrazu). Významná místa pozornosti Člověk chápe sledování obrazu podobně jako čtení textu. Lidské oko tedy začíná číst obraz v levém horním rohu a postupuje nikoliv po řádcích jako u čtení knihy, ale po úhlopříčce směrem k prvému dolnímu rohu. Odtud se vrací směrem ke středu obrazu a toto je místo, kde se oko pozastaví na nejdelší čas. Toto místo můžeme nazvat místem největší pozornosti v záběru. Protože však nejde o čtení textu, vnímá oko body nebo místa v obrazu, jejichž tonální a barevné podání je výrazné oproti pozadí. Protože vnímáme svět barevně, je v našem videopořadu důležité podání barev a jejich použití jako tvůrčího prostředku. Působení barev souvisí s osvětlením a proto je také důležité využití světelných podmínek. Pokud máme scénu nedostatečně osvětlenou, barvy nejsou podány dostatečně. A to i přesto, že výrobci udávají, že pro natáčení stačí osvětlení pouhých 7 luxů. Videokamera má sice mnohonásobně lepší citlivost než filmový materiál, ale se slabým osvětlením nebudou barvy podány dostatečně.

6 Základní pravidla střihu Každý videopořad obsahuje určitý počet oddělení jednotlivých záběrů - střihů. Tyto jsou na sebe určitým způsobem vázány. Obsah záběru Dramaturgie videopořadu určuje, jakým způsobem bude prováděn střih jednotlivých záběrů. Do "surového materiálu" který přineseme z natáčení, se většinou snažíme zasahovat jednotlivými střihy velmi citlivě, tak aby si divák pokud možno nevšimnul, že nějaké střihy v materiálu jsou. Délka záběrů Je údaj, který není možno obecně určit. Délka je dána obsahovou stránkou záběru. Podle charakteru videopořadu časem sami citem zjistíte, jaká délka při konkrétním záběru je nejvhodnější. Sled záběrů Při střihu videopořadu musíme dbát na situace, které nám ruší celkový sled záběrů a nekompromisně vyloučit záběry, kdy nám někdo nechtěně vstoupí před objektiv kamery a dále všechny záběry, které nectí zákon osy, jednoty směru pohybu nebo pohledu, nebo jsou jinak nevhodné (špatná kompozice, rozostřenost, špatné podání barev apod.). Celistvost děje Na to je třeba myslet už při natáčení záběrů aby bylo natáčení organizováno tak, aby nechyběly žádné části celého pořadu. Celkový pořad musí být souvislým vyprávěním a neměl by být přerušován nevhodnými, divákovi nic neříkajícími záběry. O to by měla dbát i dramaturgie pořadu. Prostřihy Jsou doplňující záběry které přímo souvisí s místem a nebo dějem natáčení celého pořadu. Jsou důležité při sestavování celého pořadu jako vhodná oddělení scén apod. Záběry "po ose" Je nevhodné vložit do pořadu dva za sebou jdoucí záběry ze stejného úhlu, například pouze s rozdílným přiblížením. Takovýto záběr, kde obraz "poskočí" nepůsobí dobře. Doznění záběru Dbejte na to, abyste vždy po natočení pointy záběru nechali hercům prostor k doznění situace (např. reakce okolí apod.). Tempo střihu Je důležité dodržet přiměřeně k danému typu pořadu. Tomuto tempu podřizujeme i délku střihů, rychlost panoráma apod. Rytmus střihu Divák vnímá délku jednotlivých záběrů. Pokud jsou všechny střihy stejně dlouhé, uvádíme tím diváka do stavu klidu. Pokud některý ze záběrů výrazně zkrátíme, upozorníme tím diváka na přicházející změnu obsahu pořadu.

Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011

Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011 Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011 Počítačová gramotnost II Tato inovace předmětu Počítačová gramotnost II je spolufinancována Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

Základní zásady jak natočit video. KAMERA amatér. Tomáš Kostka 1. HODINA

Základní zásady jak natočit video. KAMERA amatér. Tomáš Kostka 1. HODINA Základní zásady jak natočit video KAMERA amatér Tomáš Kostka 1. HODINA 1 1. KAMERAMAN nesmí být lenivý musí mít představu co chce - délka projektu - děj - natáčet s ohledem na editaci - formát a kvalita

Více

MLUVÍCÍ HLAVY. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA: ZV a GV: MV, OSV OV: OVDS. KLÍČOVÉ KOMPETENCE: K učení, k řešení problémů, komunikativní DOPORUČENÝ VĚK: 14+

MLUVÍCÍ HLAVY. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA: ZV a GV: MV, OSV OV: OVDS. KLÍČOVÉ KOMPETENCE: K učení, k řešení problémů, komunikativní DOPORUČENÝ VĚK: 14+ AKTIVITA / PROJEKT MLUVÍCÍ HLAVY ANOTACE: Aktivita seznamuje žáky se základy filmové řeči. Žáci se teoreticky seznámí s druhy záběrů a naučí se je při projekci ukázek prakticky poznávat. Vyzkouší si plánování

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 1) Úvod Případová studie / příprava videa

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 1) Úvod Případová studie / příprava videa MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 1) Úvod Případová studie / příprava videa Petr Lobaz, 16. 2. 2016 MHS OBSAH PŘEDMĚTU jednotlivá média (zvuk, obraz, video) pořízení, zpracování, záznam, reprodukce

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina Třída: 9. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Obsah inovativní výuky: Žáci se seznámí se základními

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 9) Video, část 1

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 9) Video, část 1 MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 9) Video, část 1 Petr Lobaz, 13. 4. 2005 POŘ ÍZENÍ plánování projektu nástin, scénář, rozpočet, obsazení, rekvizity, kostýmy, místa natáčení, logistika, snímání film,

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Kompozice digitální fotografie v praxi kniha, která vás naučí kreativně tvořit Marie Němcová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

Fotoporadna 4 Kompozice

Fotoporadna 4 Kompozice Fotoporadna 4 Kompoice Autor: Pavel Norri Pravda, 3. 4. 2011 23:20 Nyní, když jsme si již vybrali místo k focení a umíme acháet s fotoaparátem, bychom si měli říct něco o kompoici. O kompoici toho bylo

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

OBSAH Tvůrčí fotografické techniky

OBSAH Tvůrčí fotografické techniky 1 OBSAH Tvůrčí fotografické techniky KONTRAST Str. 1 Role kontrastu ve fotografickém 6 2 Kontrast prvků v obraze 13 2.1 Kontrast prvků figurativních a nefigurativních 13 2.2 Kontrast hlavního motivu 15

Více

Základy natáčení s respondentem a postprodukce

Základy natáčení s respondentem a postprodukce Základy natáčení s respondentem a postprodukce PROJEKT nejdříve je potřeba definovat cíl o o o o o médium, na které budeme životopisné vyprávění natáčet námět (rozvedené téma filmu) cizelování formy rozdělení

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Tříúběžníková perspektiva Vypracoval: Zdeněk Ovečka Třída: 4. C Školní rok: 2011/2012 Seminář: Deskriptivní geometrie Prohlášení Prohlašuji,

Více

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2 Fungování předmětu 12 vyučovacích hodin ve 4 blocích Evidence docházky Zimní semestr zakončen prezentací Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka.cz Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie

Více

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis.

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. Základy pro natáčení s kamerou Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. 1 Kompozice Co to je kompozice? Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle. Základní pomůckou pro komponování

Více

Videotvorba žáků základní školy

Videotvorba žáků základní školy Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Videotvorba žáků základní školy Závěrečná práce Vedoucí práce: Ing. Ludmila Brestičová Mgr. Jaroslav Cinkl Brno 2010 Prohlašuji, že jsem

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E

D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E CÍLE LABORATORNÍ ÚLOHY 1. Seznámení se s metodami detekce pohybu z videa. 2. Vyzkoušení si detekce pohybu v obraze kamery ÚKOL

Více

Kluci a holky fotografují

Kluci a holky fotografují 1 Napoleon III. a císařovna Evženie se nechali vyfotografovat při výstupu na Mont Blank v r. 1860 bratry Bissonovými. Ti nesli dvě obrovské kamery, k tomu stejně velké desky, chemikálie, lampy na rozehřívání

Více

KINÉSIS GRAFÓ. Píšu pohyb. doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU

KINÉSIS GRAFÓ. Píšu pohyb. doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU KINÉSIS GRAFÓ Píšu pohyb doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU VZNIK KINEMATOGRAFIE Stínové obrazy Jeskynní kresby Camera obscura Chemické účinky světla Stroboskop Laterna magica Kouzelný buben Vynález fotografie

Více

Fotoaparát na stativu. (Obr.1)

Fotoaparát na stativu. (Obr.1) Základy fotografování 3. část příslušenství Základy fotografování 3. část příslušenství...1 1. Úvod...1 2. Příslušenství...1 2.1 Stativ...1 2.2 Objektivy...3 2.3 Předsádky, filtry...5 2.4 Blesk...6 2.5

Více

Hloubka ostrosti trochu jinak

Hloubka ostrosti trochu jinak Hloubka ostrosti trochu jinak Jan Dostál rev. 1.1 U ideálního objektivu platí: 1. paprsek procházející středem objektivu se neláme, 2. paprsek rovnoběžný s optickou osou se láme do ohniska, 3. všechny

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

PANOHEAD SV360. Panoramatická hlava

PANOHEAD SV360. Panoramatická hlava PANOHEAD SV360 Panoramatická hlava Než začnete panoramatickou hlavu používat, přečtěte si prosím pozorně tento návod Než začnete pořizovat snímky s tímto výrobkem, výrobek vyzkoušejte a naučte se s ním

Více

Obsah knihy FOTOGRAFICKÉ MOTIVY KREATIVNĚ Krajina, Obloha, Voda, Stromy, Cesty

Obsah knihy FOTOGRAFICKÉ MOTIVY KREATIVNĚ Krajina, Obloha, Voda, Stromy, Cesty 1 Obsah knihy FOTOGRAFICKÉ MOTIVY KREATIVNĚ, Obloha, Voda, Stromy, Cesty Strana 1 5 1.1 Výběr a role prvků v obraze krajiny 7 1.2 Vztahy prvků v krajinném obraze 28 1.3 Vyvážení prvků v krajinném obraze

Více

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru Zeslabit odlesky na hladkých površích je možné pomocí polarizačního filtru. Stačí filtrem jednoduše otáčet, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. FOTOGRAFIE: ELIN RANTAKRANS 21 Fotografování skrze sklo

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B. KOMPOZICE 2B. DALŠÍ ZÁSADY ŘEŠENÍ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř šikmé linie a diagonála efektní je esovitá křivka přes diagonálu dává pocit prostoru, hloubky a rytmu neměla by úplně opustit

Více

Vrtání a nástroje k němu potřebné

Vrtání a nástroje k němu potřebné Vrtání a nástroje k němu potřebné Potřebujeme-li spojit dva kusy k sobě, existuje několik možností. Pro některé je ovšem nutno vyvrtat díry - spojení vruty, kolíčky, vratové šrouby, atd. V minulosti se

Více

3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech

3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech 3. Středoškolská stereometrie v anaglyfech V předchozích dvou kapitolách jsme zjistili, jak se zobrazují tělesa ve středovém promítání a hlavně v lineární perspektivě, a jak pomocí těchto promítání vytvořit

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 1) Úvod P íprava videa Petr Lobaz, 15. 2. 2011 MHS OBSAH P EDM TU práce s jednotlivými médii (obraz, zvuk, video, text) multimediální a hypermediální projekty technický

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

Audiovizuální útvar aneb co chceme točit. Projekt

Audiovizuální útvar aneb co chceme točit. Projekt Audiovizuální útvar aneb co chceme točit Jako audiovizuální útvar popřípadě audiovizuální dílo se může chápat jakýkoli útvar spojující tyto dvě veličiny. Tedy vizuální stránku a zvukovou stránku. V příkladě

Více

VIDEOTVORBA VE ŠKOLE. Michal Přibyl

VIDEOTVORBA VE ŠKOLE. Michal Přibyl VIDEOTVORBA VE ŠKOLE Michal Přibyl Gaudeamus 2012 Recenzovali: Mgr. Václav Víška, Ph.D. Mgr. Zdeňka Danielová Publikace vznikla v rámci projektu OP VK Školní televize jako nástroj rozvoje klíčových kompetencí

Více

Počítače a zdravotní problémy - RSI

Počítače a zdravotní problémy - RSI Počítače a zdravotní problémy - RSI Pro mnohé nás jsou počítače zdrojem obživy, ale i zábavy. Trávíme před monitorem desítky hodin, ať už se věnujeme seriózní práci, hraní her nebo ubíjíme čas flirtováním

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě Lov z ukotvené lodě Pro rybaření na vodní hladině je v podstatě zapotřebí pouze dvou věcí, a to lodě a nějakého pohonu (motor, vesla). Říkám však raději v podstatě, protože nic z toho vám není platné,

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE Budeme-li vycházet ze skutečnosti, že váš nejlepší osobní hypnotizér sídlí ve vašem nitru, lze předpokládat, že se na tohoto vnitřního odborníka zaměří i nejúčinnější regresní

Více

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu Fotografujeme Využití možností fotoaparátu 1 Dobrá fotografie Nese zvolenou konkrétní myšlenku námět, motiv Působí na diváka dle záměru autora zvýraznění důležitého, kompozice, atmosféra Je technicky dobře

Více

Obsah. Úvod 15. Vše potřebné o psaní a plánování 27. Oddíl I Preprodukce

Obsah. Úvod 15. Vše potřebné o psaní a plánování 27. Oddíl I Preprodukce Kapitola 1 Úvod 15 Jaké vybavení je zapotřebí? 18 Co to je digitální video? 18 Co znamená digitalizace? 20 Proč digitální video? 21 O čem se v knize dočtete 23 Část 1: Preprodukce 23 Část 2: Produkce 23

Více

Kapitola 2 - Tezko na cvicisti...

Kapitola 2 - Tezko na cvicisti... Kapitola 2 - Tezko na cvicisti... 25. října, neděle Mám za sebou pekelnej tejden, kterej v sobě kombinoval něco mezi dobrodružstvím Jamese Bonda, příběhem mistra Beana, epizodou seriálu Živí mrtví (z čehož

Více

Terénní kurz kartografie a topografie Den 1. OPAKOVÁNÍ: 1. Co je to mapa? - zmenšený, zgeneralizovaný povrch Země zobrazený v rovině 2. Jaká máme kartografická zobrazení? Dle kartografického zkreslení:

Více

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Děvčata, když následující prvky budete znát v každodenní životní situaci, před spaním, po sprše, při vaření, po napínavém seriálu v televizi, bude to

Více

WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál

WDV5270 HD Lagoon Uživatelský manuál WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál 1 Části videokamery: 1. LCD obrazovka 2. Voba režimu / posun vlevo 3. Přehrávání / Posun nahoru 4. Samospoušť / posun vpravo 5. MENU/potvrzeni volby (OK) 6. volba

Více

CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele

CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele Version 4.0 14/04/2010 1 Tato příručka slouží všem uživatelům bez ohledu na jejich pracovní pozici a popisuje funkce, které poskytuje

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii)

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Na první pohled se může zdát, že malé dalekohledy s převracející hranolovou soustavou, tzv. triedry, nejsou pro astronomická pozorování příliš vhodné. Čas od času

Více

Obsah Chyba! Záložka není definována. Chyba! Záložka není definována.

Obsah Chyba! Záložka není definována. Chyba! Záložka není definována. Obsah Na úvod... 3 Upozornění... 3 Seznámení s dalekohledy... 4 Živočichové na polích a na loukách... Chyba! Záložka není definována. Hmyz v zemědělské krajině... Chyba! Záložka není definována. Obojživelníci

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 3) Příprava videa Petr Lobaz, 26. 2. 2008 POŘÍZENÍ plánování projektu nástin, scénář, rozpočet, obsazení, rekvizity, kostýmy, místa natáčení, logistika, snímání film,

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem těchto hodnocení exteriéru jsou rasové znaky, uvedené ve standardu pro alpskou braku jezevčíkovitou. Hodnocení smí být prováděno

Více

TVORBA VIDEA. Lenka Bednaříková

TVORBA VIDEA. Lenka Bednaříková TVORBA VIDEA Lenka Bednaříková OBSAH Námět a scénář Technické vybavení Formát videa Záběr Velikost Rakurz Délka Dynamický x statický Filmová osa Světlo Zvuk Zpracování videa Typy souborů Movie Maker Střih

Více

a) Charakteristická je pro ni triola zpívaná slabikami cha-cha-cha. d) Postavení: šachovitě po sále, pánové čelem k pódiu

a) Charakteristická je pro ni triola zpívaná slabikami cha-cha-cha. d) Postavení: šachovitě po sále, pánové čelem k pódiu Chacha Latinskoamerické tance jsou mladší než tance standardní, jsou na první pohled typické uvolněnějším držením, oblečením a rozmanitostí hudebního doprovodu a velkou dynamikou a expresivitou v projevu.

Více

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ Ing. Monika Mechová Monika Mechová, 2016 foto: Pixabay.com Do rukou se vám dostává ebook, jehož cílem není být učebnicí výživy, ale praktickou příručkou

Více

HD videokamera. návod k použití. Projekt MEFANET. model: Panasonic HDC HS700. Panasonic HDC-HS700

HD videokamera. návod k použití. Projekt MEFANET. model: Panasonic HDC HS700. Panasonic HDC-HS700 0 HD videokamera model: Panasonic HDC HS700 návod k použití Panasonic HDC-HS700 Projekt MEFANET pecifikace videokamery specifikace Panasonic HDC-HS700 Zdokonalený systém 3MOS a objektiv Leica Dicomar Progresivní

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Žert (1967) Milan Kundera Úroveň

Žert (1967) Milan Kundera Úroveň Žert (1967) Milan Kundera Úroveň Bookscan/ Quickscan Úvodní poznámky: Žert je jeden z nejvýznamnějších českých společenských románů konce 60. let. Jedná se o první Kunderův román, který napsal v roce 1965,

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

Manuál k veslařskému trenažéru. Concept2 model D & E

Manuál k veslařskému trenažéru. Concept2 model D & E Manuál k veslařskému trenažéru Concept2 model D & E Model D Trenažér Concept2 model D Monitor PM3 nebo PM4 (se Suunto pásem) USB kabel Olej Manuály CD se software RowPro Ukázkové DVD s technikou Log Kartu

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD. KOMBI WC+bidet 2v1 + UNI. Možné napojení na teplou i studenou vodu

MONTÁŽNÍ NÁVOD. KOMBI WC+bidet 2v1 + UNI. Možné napojení na teplou i studenou vodu MONTÁŽNÍ NÁVOD KOMBI WC+bidet 2v1 + UNI Možné napojení na teplou i studenou vodu Instalace WC+ bidetu 2v1 je jednoduchá, zvládne ji každý řemeslník. Je k ní potřeba běžný instalatérský materiál a instalatérské

Více

Výtvarný prvek Tmavší dveře skříně oživují a vhodně zvýrazňují celkově čistý a klidný dojem do světla laděné ložnice.

Výtvarný prvek Tmavší dveře skříně oživují a vhodně zvýrazňují celkově čistý a klidný dojem do světla laděné ložnice. Výtvarný prvek Tmavší dveře skříně oživují a vhodně zvýrazňují celkově čistý a klidný dojem do světla laděné ložnice. Atraktivní nábytek Skříně s výplněmi dveří v kombinaci skla a laminovaných desek jsou

Více

9. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP - Animace

9. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP - Animace 9. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP - Animace LS2015 strana 2 Počítačová animace Počítačová animace = věrná kopie klasické animace (dynamická scéna je snímána (vzorkována) v diskrétních

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 2.0 (C) 2008 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně... 1 1.1 Rozsah odpovědnosti

Více

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298

Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Návod na montáž a používání ČSN EN 1298 Verze 1.1 (CZ) 2014 0,70 m x 2,00 m EN 1004 3 8/10 XXXD Pojízdné hliníkové lešení podle ČSN EN 1004, ČSN 738101, ČSN 73 8102 Třída lešení 3 OBSAH 1. Všeobecně...

Více

Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání

Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání Uveřejněno: NOVOTNÁ, V., ČECHOVSKÁ, I., BŘEČKOVÁ, G. Zdravotní plavání 7 Gymnastická

Více

7. Analýza pohybu a stupňů volnosti robotické paže

7. Analýza pohybu a stupňů volnosti robotické paže 7. Analýza pohybu a stupňů volnosti robotické paže Úkoly měření a výpočtu ) Změřte EMG signál, vytvořte obálku EMG signálu. ) Určete výpočtem nutný počet stupňů volnosti kinematického řetězce myoelektrické

Více

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo dopadá na světlocitlivý film. Světlocitlivý film je proužek

Více

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal.

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal. Ověření shody zařízení pro vnější osvětlení a světelnou signalizaci zvláštního vozidla kategorie OT podle technického předpisu EHK č. 48 Objednavatel: Výrobce: MANATECH CZ, s. r. o. Vosmíkova 900, 396

Více

Základy kompozice. 1. Rovnováha. 2. Symetrie

Základy kompozice. 1. Rovnováha. 2. Symetrie Základy kompozice Kompozici je možné definovat jako uspořádání prvků na určitém ohraničeném prostoru-plátně, obrazovce monitoru nebo třeba ve výkladní skříni. Jejím úkolem je zejména "vést" oko, tedy poskytnout

Více

LCD displeje. - MONOCHROMATICKÉ LCD DISPLEJE 1. s odrazem světla (pasivní)

LCD displeje. - MONOCHROMATICKÉ LCD DISPLEJE 1. s odrazem světla (pasivní) LCD displeje LCD = Liquid Crystal Display (displej z tekutých krystalů) Tekutými krystaly se označují takové chemické látky, které pod vlivem elektrického pole (resp. elektrického napětí) mění svoji molekulární

Více

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA OBSAH BALENÍ: 1 x spodní konstrukce 1 x horní konstrukce 2 x střední část konstrukce 4 x šroub (M 10 x 35 mm) 4 x podložka M 10 2 x šroub (M 6 x 50 mm) 2 x otočné

Více

PORTÁL MODERNÍ DĚJINY.CZ. Průvodce pro uživatele a návštěvníky učitele, žáky, studenty, zájemce o historii

PORTÁL MODERNÍ DĚJINY.CZ. Průvodce pro uživatele a návštěvníky učitele, žáky, studenty, zájemce o historii PORTÁL MODERNÍ DĚJINY.CZ Průvodce pro uživatele a návštěvníky učitele, žáky, studenty, zájemce o historii Jak se na portálu registrovat? plnohodnotné využití obsahu portálu vám zajistí jednoduchá registrace

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

Zásady při práci s počítačem

Zásady při práci s počítačem Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Zásady při práci s počítačem Počítač je jenom stroj. Na jedné straně se ho nemusíte bát, vždyť provádí pouze

Více

KAPITOLA 7. Foto: Dr. Sherwin Kahn

KAPITOLA 7. Foto: Dr. Sherwin Kahn KAPITOLA 7 Foto: Dr. Sherwin Kahn OBLIČEJ A VLASY Obličej a vlasy Nezávisle na tom, co má nebo nemá fotografovaná osoba na sobě, hlavní slovo náleží obličeji. Měl by být přirozeně uvolněný, čelo by nemělo

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Termokamera ve výuce fyziky

Termokamera ve výuce fyziky Termokamera ve výuce fyziky PaedDr. Jiří Tesař, Ph.D. Katedra aplikované fyziky a technické výchovy, Fakulta pedagogická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Jeronýmova 10, 371 15 České Budějovice

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Online pochůzkový systém Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

Waltz. Používané zkratky

Waltz. Používané zkratky Waltz Všechny tance mezinárodního soutěžního programu jsou rozděleny do dvou disciplín standardní a latinskoamerické tance. Toto rozdělení vychází z původu a charakteru tanců. Standardní tance jsou charakterizovány

Více

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k Ú k o l : Určit měrné tepelné kapacity vybraných pevných látek pomocí kalorimetru. P o t ř e b y : Viz seznam v deskách u úlohy na pracovním

Více

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Verze 1.4 12.dubna 2010 Obsah Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Úvod Cíl a základní principy Obecná pravidla a úrovně o Jedna hvězda o Dvě hvězdy o Tři hvězdy o Čtyři hvězdy Průběh a měření tratě

Více

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT K1587.indd 11 27.10.2008 12:00:20 Ovládněme svůj fotoaparát Vybíráme fotoaparát Přestože na trhu existuje nespočetná řada digitálních kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek, musíme

Více

universální monitorovací program

universální monitorovací program MtUni universální monitorovací program MtUni 8/10 Rev.2 THERMOPROZESS s.r.o. Riegrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 e-mail: info@thermoprozess.cz http://www.thermoprozess.cz

Více

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům?

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Pojďme nahlédnout do používání objektivů. www.objektivy-k-mobilu.cz Jak se objektivy používají? 1 Objektiv rybí oko a makro lehce našroubujeme do klipu 2

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění

Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Obr. 1. Zánět z pohledu infračerveného zobrazování. Kamery pro termální zobrazování zaznamenaly nepatrné změny

Více

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe SHOOT THE BEAST Buď vostrej Aby fotka za něco stálá musí být ostrá. Ne úplně celá, ale ta nejdůležitější část by ostrá měla být. Jsou výjimky, který samo potvrzují pravidlo a některý fotky můžou být klidně

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Pravidla pro užívání znaku města Kopřivnice a loga Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 Kopřivnice

Pravidla pro užívání znaku města Kopřivnice a loga Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 Kopřivnice Pravidla pro užívání znaku města Kopřivnice a loga Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 Kopřivnice Rada města Kopřivnice vydává v souladu se svou působností a pravomocí podle 102 odst. 3 zákona č.

Více

Cvièení uvedené v této uèebnici je souèástí školícího kursu CADKONu-K, který je možné absolvovat v uèebnì AB Studia.

Cvièení uvedené v této uèebnici je souèástí školícího kursu CADKONu-K, který je možné absolvovat v uèebnì AB Studia. ÚVOD Uèebnice CADKONu-K CADKON je nadstavba AutoCADu zamìøená na kreslení stavebních a profesních výkresù s možností vytváøení prostorových fotorealistických modelù staveb. CADKON je svojí rozsáhlou nabídkou

Více

Fotografujeme s odraznou deskou

Fotografujeme s odraznou deskou Fotografujeme s odraznou deskou Petr Březina 10. 8. 2011 Určeno pro: začátečníky Nejlepší světlo je obvykle to přirozené, ne vždy je ale intenzita slunečního záření ideální pro naše fotografické záměry.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 75 06 60

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 75 06 60 NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/04 Obj. č.: 75 06 60 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to,

Více

POPIS ZAŘÍZENÍ. Zadní pohled. 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej. Přední pohled. 12. Čočka 13. LED světlo 14.

POPIS ZAŘÍZENÍ. Zadní pohled. 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej. Přední pohled. 12. Čočka 13. LED světlo 14. v1.7(12/14) POPIS ZAŘÍZENÍ Zadní pohled 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej Přední pohled 12. Čočka 13. LED světlo 14. Reproduktor w w w. c e l - t e c. c z Strana 1 Pravý pohled

Více

Detektor bezdrátových signálů

Detektor bezdrátových signálů Detektor bezdrátových signálů Návod k obsluze Výhody produktu: Špičkový produkt s velmi citlivou detekcí Možnost načtení šumu v pozadí Kovové tělo s vysokou odolností www.spyshops.cz Stránka 1 1. Funkce:

Více

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký PŘÍRUČKA KADETA Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠŮ A PLACHET STĚŽNĚ Hlavní stěžeň: 1. Hlavní peň 2. Hlavní košová čnělka 3. Hlavní brámová čnělka Přední stěžeň:

Více

TECHNICKÉ PREZENTACE

TECHNICKÉ PREZENTACE VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ TECHNICKÉ PREZENTACE Tvorba animací v rámci prezentace Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 12. 2012 Autor: MgA.

Více