Jak na to? Tedy jak na to - nejlépe s námi společně. Trocha teorie.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak na to? Tedy jak na to - nejlépe s námi společně. Trocha teorie."

Transkript

1 Jak na to? Retrievři jsou psi, kteří se cvičí velmi snadno. Jsou vysoce inteligentní a vyznačují se vrozenou touhou vyhovět svému pánovi a být mu uţitečným partnerem. Pouze v tomto vztahu k člověku se cítí být úplně šťastní. Angličané tuto vlastnost nazývají will to please. Moţností jak cvičit retrievera je samozřejmě více. Snad jen jediná je úplně špatná necvičit vůbec. Je mnoho oborů, ve kterých můţe retriever najít vynikající uplatnění. Retriever je však příliš velký na to, aby mohl vyrůstat jako dříví v lese. Pokud se mu nebudeme věnovat, mohli bychom také nakonec mít namísto dokonalého společníka psa, který nám bude v mnoha situacích spíše na obtíţ. Proto by měl kaţdý retriever projít alespoň základním výcvikem poslušnosti. Pokud zvládnete tento základní výcvik, jistě rychle odhalíte touhu svého psa po dalším vzdělávání. Pro vás je zde RETRIEVER SPORT CZ. Náš výcvik je zaloţen na rozvíjení loveckých vlastností retrievra. Nepracujeme se zvěří, ale s dummy plátěné aportlíky. Retrievři jak jiţ jméno říká jsou rozenými aportéry. Naším cílem je zvyšování úrovně vycvičenosti retrieverů za vyuţití nejnovějších poznatků a zkušeností. Chceme, aby vám práce s retrieverem přinášela trvalou radost a aby byla společensky ohodnocena. Některé cviky je moţno cvičit pouze s pomocníkem a právě proto je dobré pracovat ve skupině. Tedy jak na to - nejlépe s námi společně. Věřme, ţe trocha teorie či trocha historie nikoho nezabije. Trocha teorie. Hierarchie U všech ţivočichů, kteří ţijí v "rodinných" strukturách se vyvíjí vztahy, které odborníci na chování zvířat nazývají hierarchií. Je to začátek soutěţe o přeţití... bitva o jídlo a teplo. Štěně, které se naučí takto bojovat, získává od feny více potravy a vyvine se v silnějšího jedince. Na druhém konci této škály je štěně, které dostává méně, ale přeţívá s tím, ţe se naučí ustupovat a tím předcházet moţným konfliktům a zraněním. Zbytek štěňat nalezne své místo někde mezi. Není pochyb o tom, ţe se tyto jejich první zkušenosti nevtisknou do jejich budoucího ţivota. Vtisknou. Proto je důleţité odebrat štěně z vrhu dříve, neţ začne ve vrhu docházet k šikaně. Zároveň musí nastat dva momenty. Prvním je, aby štěně mělo moţnost proţít dostatek soutěţivých situací se svými sourozenci a aby skutečně poznalo, ţe je pes. Například štěňata, která opustí vrh ve čtyřech týdnech a dále ţijí jen s lidmi, mívají potíţe v oblasti dalšího chovu. Druhým momentem je, aby štěně bylo dostatečně silné, aby mohlo opustit vrh. Oba tyto momenty nastávají na konci sedmého týdne věku a to je také nejlepší doba pro odběr štěněte.

2 V tomto věku sedm týdnů tedy 49 dnů, je štěně mentálně jiţ tak vyvinuto, ţe je připraveno začít se učit. Odborníci na chování zvířat říkají : štěně je připraveno začít se učit jednoduché věci jiţ v pěti týdnech. V sedmi týdnech, kdy odchází do nového domova je jiţ plně připraveno se začít učit a pokračovat v tom. Při výběru štěněte je moţno k této počínající hierarchii přihlédnout. Pro zkušeného cvičitele s dostatkem času je ideální nejsilnější štěně. Začátečník nejsilnější štěně velmi pravděpodobně nezvládne. Přirovnejme situaci k autům - formule 1 jsou jistě vynikající vozy, ale co by si s takovým autem počala starší dáma. Buďte proto při výběru štěněte soudní. Věk sedm týdnů je tedy moţným začátkem našeho působení na štěně. Štěně by se mělo učit to, co po něm budeme chtít my a ne to, co pochytí od ostatních psů. Kdyţ si přineseme štěně domů, stane se rychle po sobě tolik věcí, které můţeme vyuţít, ţe se určitě vyplatí určitá teoretická příprava. Dosud se setkáváme s názorem, ţe trénink by neměl začít dokud pes není alespoň 6 aţ 12 měsíců stár. Štěně si prý musí uţít mládí. Dosud také existují knihy, které toto pořád tvrdí. Tyto názory pocházejí od anglických spisovatelů 19. století. Tehdy byly lovečtí psi trénováni psáři, kteří drţeli psince plné psů. V té době jejich systém vyhovoval. S velkým psincem neměli ani jinou moţnost, neţ nechat všechna štěňata vyrůst a ty nejtalentovanější si vybrat pro další výcvik. Také jaký jiný systém při psech byste jinak chtěli pouţít? Není však ţádný důvod proč pouţívat tuto metodu pokud máme pouze jednoho nebo dva psy a navíc jsme se od té doby mnohé dozvěděli z teorie výcviku. Mladý mozek - psí nebo lidský je jako houba, která snadno nasává všechny informace z okolí. U lidí je na to příklad učení cizích jazyků u dětí. Nepochybujme vůbec o tom, ţe devítitýdenní štěně je schopno se naučit vykonávat povely SEDNI, ZŮSTAŇ a KE MNĚ, které dáváme hlasem, píšťalou - nebo obojím. Dříve začínali zájemci o field trial s výcvikem aţ u značně vyvinutějších psů a přesto pouze 20% jedinců z těch nejlepších chovů bylo schopno zvládnou tento nejnáročnější výcvik. Nyní při výcviku těchto velmi mladých psů je úspěšnost 90-ti procentní. Skutečně nechápeme jak ještě dnes můţe někdo ignorovat tato čísla. Důvody pro odběr štěněte v tomto raném věku jsou následující : Za prvé - zabránit důsledkům procesu vytváření hierarchie ve vrhu dříve, neţ toto slabé štěně poznamená na celý ţivot. Za druhé - je to nejlepší doba na to, abychom štěněti nahradili jeho matku. Za třetí - pes si vytváří své poutu k člověku nejsilněji během periody mezi sedmým a dvanáctým týdnem. Tento čas se jiţ nikdy nevrátí. Dvanáct týdnů se zdá být přílišným mládím, ale v této době je jiţ mozek štěněte fyzicky vyvinut stejně jako mozek dospělého psa... jediné co ještě můţeme dodat do tohoto mozku jsou zkušenosti. Klidně si přečtěte tuto větu ještě jednou - je šokující.

3 SOCIALIZACE JE KLÍČEM K ÚSPĚCHU Socializace hraje klíčovou roli ve vývoji psa. Štěně, které nemá kontakt s lidmi a ţije pouze se svým vrhem do 12 týdnů věku, nemůţe jiţ nikdy být vycvičeno tak, aby se stalo něčím víc neţ pouhým společníkem. Štěně, které nemá kontakt s lidmi déle neţ prvních šestnáct týdnů, není jiţ schopno přijmout vůbec ţádný výcvik ze strany člověka. Lidskou obdobou jsou tzv. vlčí děti. Socializace způsobí, ţe pes je cvičitelný. Je-li socializace odkládána na dobu 3 aţ 4 měsíců věku štěněte, jak se to činí někteří majitelé, nebude jiţ pes dostatečně poután na svého cvičitele a nikdy pro něj nebude pracovat s tím tolik potřebným nadšením. Velmi důleţité je seznámit do desátého týdne štěně se světem, ve kterém proţije svůj ţivot. V tomto období štěně skutečně bere svět takový jaký je naučí se cestovat v aute, potkávat se s lidmi i jinými zvířaty, pozná hluk města, navštíví střelnici odborníci toto nazývají enviroment enrichement obohacení o znalost okolních podmínek. Toto vše by se mělo udát mezi pátým a desátým týdnem. Po desátém týdnu věku začíná štěně projevovat v neznámém prostředí strach a tomuto bychom měli předejít. Osmý týden je velmi citlivé období v ţivotě štěněte. V tomto období bychom se měli poněkud stáhnout do pozadí a hlavně se vyhnout tomu, abychom v průběhu tohoto týdne byli na štěně přísní. Štěně i tak proţije dost stresů z menších nehod a překvapení v novém prostředí či z pochybných pokusů o trénink ze strany člověka. Podle odborníků je důleţité - dát štěněti pocit kontroly a převahy v jeho prostředí, tím ţe mu dáme moţnost jeho nové prostředí zkoumat a učit se. Jestliţe bude během tohoto období drţeno pouze v psinci, nevyvine si dostatečnou sebedůvěru. Tento negativní pozůstatek strachu z přijímání nových zkušeností mu pak bude vadit při dalším učení. Kdyţ si vezmete domů sedmitýdenní štěně a stanete se jeho "matkou", bude osmý týden příjemný pro všechny. Štěně pozná svůj nový domov a okamţitě se se vším důvěrně seznámí. Nevykonáváme na něj ţádný nátlak. Toto šťastné období přejde do devátého týdne, kdy pozná své jméno a začne se svou abecedou základní povely. Znáte retrievry, kteří nechtějí aportovat pernatou zvěř? Toto se nemůţe stát psovi, kterému dáme nějakou pernatou zvěř, aby se s ní seznámil, očichal a zkusil si ji poponést ve věku asi deset týdnů. Jestliţe to udělá, nemusíme se bát nebo pochybovat o výsledku pozdějším. Tyto první týdny v životě štěněte jsou velmi důležité a záleží jen na nás jakou část z jeho vloh dokážeme využít. Již zde se rozhoduje o míře úspěchu v jeho budoucím výcviku. V počátcích svého života štěně prochází pěti kritickými periodami : PRVNÍ kritická perioda je ode dne nula do 21. dne.

4 Během ní lze štěně přirovnat ke kompletně postavenému domu vybavenému nábytkem, kde není zapojena elektřina. Během této doby se štěně naučí pouze ty nejzákladnější věci související s jeho přeţitím. Dvacátý první den se zapojí elektřina. DRUHÁ kritická perioda - den V této době začínají fungovat smysly. Je to traumatické období - šok pro systém. Matka má pro štěně absolutní význam. TŘETÍ kritická perioda - den Toto je doba, kdy štěně začíná se zkoumáním a učením. Smysly začínají fungovat a jsou plně funkční na konci tohoto období - štěně by mělo být odebráno z vrhu. ČTVRTÁ kritická perioda - den V této době dochází k socializaci a poznávání okolního prostředí. Dá se říci, ţe štěně jde do školky a začíná se učit základní povely SEDNI, ZŮSTAŇ a KE MNĚ. PÁTÁ kritická perioda - den Dvanáctitýdenní štěně postupuje do opravdové školy. Na konci tohoto období se štěně stává typickým adolescentem a chce dělat vše podle svého. Toto mu vydrţí asi tak týden, během něhoţ je nejlépe počkat s tréninkem dokud se stěně nesrovná. NELZE TEDY PLÝTVAT ČASEM. Velké nepochopení Často se setkáváme s tím, ţe věk psa násobený sedmi se rovná odpovídajícímu věku člověka. Jde však pouze o hrubé porovnání věku fyzického ne mentálního. Pokud budete čekat s výcvikem do doby, která by takto odpovídala vstupu dítěte do školy, budete mít co činit se psem, který si jiţ osvojil spoustu nepravostí. Smyslem našeho výcviku je naučit psa, aby se naučil učit se. Většina psů proţije svůj ţivot v rodinách, kde jsou plně zajištěni a ani jeden den z celého svého ţivota nepracují. Pes, který se však naučí učit se, bude pokračovat v učení po celý zbytek svého ţivota. PŘIPRAVENOST ŠTĚNĚTE K DALŠÍMU UČENÍ ZAČÍNÁ OKAMŢIKEM, KDY ROZPOZNÁ SVÉ JMÉNO. TO SE STANE ASI NA KONCI DEVÁTÉHO TÝDNE. Učte svého psa a vaše vzájemné pouto se bude rozvíjet... učte jej v době mezi 7. a 12. týdnem, kdy se toto pouto vytváří nejrychleji a nejpevněji...

5 STANE SE Z VÁS TEAM, KTERÝ ZVLÁDNE VŠE. Při pohledu na ty nejlepší retrievery a jejich pány se nemohu ubránit dojmu, ţe oba se narodili jen proto, aby spolu proţili ţivot, ţe se skutečně narodili jeden pro druhého. Jsou teamem, kterému snad narostla křídla. Vám všem přejeme, aby i vám narostla taková křídla nic se nebojte, nejste na to sami. Trocha historie. Pokud se chceme zabývat původem a historií retrievrů, musíme se nutně zabývat i loveckými zvyklostmi Angličanů. Na počátku 18. století se zvěř lovila pomocí předovek. Lovec měl k dispozici pouze jednu ránu s malým dostřelem. Musel se tedy dostat do těsné blízkosti zvěře a dobře se připravit na výstřel. K tomuto účelu potřeboval psy, kteří vystavují zvěř při jejím navětření se zastaví a nosem ukazují směr, ve kterém se zvěř nachází. Tak získával lovec dostatek času, aby se mohl připravit na ten jediný výstřel. Vývoj zbraní koncem 18. století zaznamenal značný pokrok a k dispozici byly jiţ i zbraně nabíjené náboji zezadu. Opakování výstřelu jiţ nevyţadovalo tolik času a v krátké době byla k dispozici ještě druhá hlaveň. Nyní jiţ bylo moţno lovit i jinou zvěř neţ tu, kterou vystavovali ohaři. Postupně vznikla potřeba vyšlechtit psy, kteří postřelenou a ulovenou zvěř spolehlivě dohledají a přinesou. V té době se začaly krystalizovat jednotlivé typy retrieverů. Retrievři jsou specialisty pro práci po výstřelu. Jsou pouţíváni zejména pro lov drobné zvěře pernaté a srstnaté. Samo jméno retriever znamená v překladu přinašeč. Ideální retriever tedy musí mít vrozenu schopnost střelenou nebo postřelenou zvěř samostatně nalézt a přinést. Očekává se od něj, ţe takto bude pracovat s měkkou mordou ve všech moţných terénech a rychle přinese zvěř na jakoukoliv vzdálenost a správně ji odevzdá. Při lovu musí sedět vedle svého pána a v klidu bez štěkání nebo kňučení čekat na povel k přinášení, který mu dá jeho pán. Po vyslání je dokonale ovladatelný a to i na velmi velkou vzdálenost. Tento způsob vedení retrievera se nazývá handling. Jak se došlo k handlingu Story o tom jak vznikl handling v USA nám objasní proč je handling tak důleţitý. V Anglii, kde field trial vznikl, nebyli psi při práci naváděni píšťalou ani povely rukou. V třicátých letech, kdy trial přišel do Ameriky, začal s handlingem Dave Elliot, původem skotský hajný. Znal práci anglických ovčáckých psů a věřil, ţe by bylo uţitečné aplikovat toto u loveckých retrievrů. Trénoval retrievery, aby reagovali na povely píšťalou a rukou. Psi pracovali pod jeho kontrolou a všechna rozhodnutí činil on, ne jeho psi. Rozhodčí v těchto počátcích trialu nikdy neviděli psa, který by pracoval tímto způsobem. Nevěděli jak mají takový výkon ohodnotit a rozhodli, ţe předvedený výkon neodpovídá pravidlům. Ubohý Dave u zkoušek se svými psy propadl.

6 V té době samozřejmě ţádná pravidla pro handling neexistovala a nikdo nevěděl oč jde. Ale to vše Dave změnil. Jeho pes se nakonec stal hrdinou dne a prokázal význam a smysl jeho metody. Testem se stal dvojitý aport z vody. Jeden člun byl zakotven asi 150 metrů od břehu velkého otevřeného zálivu. První kachna byla vyhozena a střelena z tohoto člunu. Druhá kachna byla vyhozena a střelena z druhého člunu, který byl blízko pobřeţí a spadla asi 20 metrů od břehu mezi skupinku balabánů umělé napodobeniny kachen. Zkoušení psi toto sledovaly otvorem v blindu - t.j. v přenosné ohrádce. Potom byli vysláni pro aporty. Všichni zkoušení psi přinesli nejprve tu druhou střelenou kachnu a tu první odnesl mezitím proud vody bůh ví kam. Psi, nezvyklí na navádění - handling, jiţ tuto první střelenou kachnu nenašli. Krouţili tedy ve studené vodě a nakonec se vrátili s velkými rozpaky a bez zvěře. Toto selhání ostatních psů se rozhodl Dave před rozhodčími vyuţít. Jeho pes také plaval nejprve do skupiny balabánů, aby přinesl bliţší, tedy tu druhou, později střelenou kachnu. Neţ ji však dosáhl, Dave jej zastavil a vyslal jej směrem ke vzdálenější kachně, která byla střelena jako první. Pes plaval mezi balabány a na povel ignoroval i tu střelenou kachnu a nabral nový určený směr. Vzdálenější kachnu našel a přinesl. Přinesení bliţší kachny bylo jiţ hračkou. To, co zde Dave se svým psem předvedl, by mohlo být konečným cílem našeho snaţení. Odvolat psa od zvěře a vyslat jej novým směrem, to je skutečně vynikající výsledek práce. Rozhodující význam pro další vývoj výcviku retrieverů měl Richard A. Wolters. Tento slavný zakladatel největšího klubu pracujících retrievrů jehoţ působnost zahrnuje USA a Kanadu, zaloţil výcvik retrieverů na vědecké bázi. Vyuţil všech poznatků tehdejší vědy týkající se chování psů, stanovil cíle výcviku a vypracování vlastní metodiky výcviku potom zadal výzkumnému a výcvikovému ústavu, který se zabýval způsoby výcviku psů v nejrůznějších oborech. Jako první začali s výcvikem velmi mladých psů a rozpracovali postup výcviku. Jeho knihy i videa s výcvikem se dostali i k nám. Správnost tohoto postupu se potvrdila na tisícovkách vycičených retrieverů v severní Americe. Dodnes je tento muţ povaţován za obrovskou kapacitu pokud jde o retrievery. Vývoj však postupoval dále a dnes jsou jeho metody dále rozvinuty a detailněji propracovány. Současné výcvikové trendy se vyznačují systematickým a detailním propracováním postupů a posílením motivací retrieverů. Jen tak je moţno dosáhnout dnešních aţ neuvěřitelných výsledků. Základní schémata těchto postupů jsou zachyceny v knize RETRIEVER SCHULE od paní Norma Zvolsky. Současní evropští šampioni povaţují tuto knihu za jakousi svou bibli. Tuto knihu plnou inspirujících fotografií je moţno zakoupit. V současné době jiţ máme k dispozici i její překlad. Věříme, ţe jsme vás těmito vědeckými systémy a postupy nikterak nepostrašili. Všichni, i ti nejlepší začínají se stejnými štěňaty jako my. Všechna štěňata jsou vlastně nepopsanými stránkami a záleţí jenom na nás jaký bude jejich další vývoj. Pokud se budeme těmito poznatky řídit, vyhneme se chybám, které před námi udělali generace našich předchůdců. Není čeho se bát, naopak jde o velmi významnou pomoc.

7 V následujícím textu posuďte sami některé myšlenky z knihy paní Zvolské. ZÁKLADNÍ MYŠLENKY Z VÝCVIKU PSA Budování teamu člověk - pes Pes je smečkové zvíře a jako takové uznává hierarchii v tomto společenství. Pes musí uznávat člověka jako svého vůdce smečky. Člověk je pak zodpovědný za to, ţe uznává i určitá práva psa. V zásadě platí, ţe úloha člověka spočívá v tom, aby nejlepším moţným způsobem rozvíjel vrozené vlohy psa a hledal cesty jak tohoto dosáhnout. Práce se psem Pracovat znamená učit se, nejrychlejší učení je cestou úspěchu. Dosaţením úspěchu se získává důvěra, a důvěra znamená, ţe souhra dvou ţivých bytostí se všemi svými přednosti i problémy se optimalizuje a upevňuje. Vzájemná důvěra je základním kamenem kaţdého šťastného vztahu mezi člověkem a psem. Práce se psem tedy znamená velké obohacení ţivota člověka, které je pro další rozvoj jeho těla i ducha velmi ţádoucí. Prací se psem dosáhne člověk zlepšení kvality ţivota obou. Perfektní pes Perfektní pes je přátelský, pozorný a poslušný. Jde o sen? Ne! Buďme ale při definování svých ideálních cílů realističtí, nerealisticky vysoké cíle vedou nevyhnutelně ke zklamání a frustraci obou, psa i člověka. Ideální cíl je omezen individuálními moţnostmi člověka i psa. Mějme na paměti, ţe individualita psa spočívá v jeho fyzické a psychické jedinečnosti. Úspěšnost výcviku není dána jenom vrozenými vlastnostmi psa. Také lidé mají různé schopnosti pro řešení určitých úkolů. Někteří lidé mají daleko více schopností stát se úspěšným vůdcem psa neţ jiní. Proto platí, ţe i nejnadanější pes můţe být pouze tak dobrý, jak mu to umoţní schopnosti jeho pána. Respektujme proto hranice, které jsou dány vlohami psa a osobními moţnostmi pána. Autorita ve výcviku Výchova bez autority není možná Kdyţ pes při učení nepozná ţádné nepříjemné pocity, pracuje stále radostně. Tuto větu jsem slyšela tisíckrát a jistě je na ní něco pravdy. Bez výhrad ji ale přijmout nemohu. Splnění úkolů si musíme na psu vynutit samozřejmě, ţe se toho snaţíme dosáhnout prostředky, které pes proţívá pozitivně. Ale : Výcvik psa bez autority nefunguje. Postavení ve smečce Kaţdý pes potřebuje přesně znát své postavení ve smečce. Člověk jako vůdce smečky definuje pravidla pro společný ţivot. Kdyţ pes nerozumí tomu, co se po něm chce, je nutno

8 hledat cesty a prostředky, aby to pochopil. Pouhým opakováním se pes nenaučí to co od něj poţadujeme. Musí nejprve pochopit a toto potom opakováním upevňujeme. Autorita spočívá v zodpovědnosti a převaze. Stejně jako ve vlčí smečce tak i v souţití člověk pes, patří k učení i negativní zkušenosti a nátlak. Pes se musí naučit znát své místo ve smečce a musí se podřídit. Autoritu ve vztahu člověk pes prosadíme svou převahou. Nátlak však nikdy nesmí být samoúčelný a člověk jej nesmí zneuţívat. Co je nátlak? Nátlakem rozumíme vše co způsobí psovi fyzickou nebo psychickou nepohodu. Můţe mít nejrůznější formy : pohled, tvrdší tón hlasu, cuknutí vodítkem, vytahání za kůţi na krku, elektrický impuls, nebo také jen vědomé odepření naší pozornosti vůči psovi (ignorace), tedy to, co by náš pes v daném okamţiku velmi rád měl. Zaţila jsem jiţ vůdce, kteří striktně odmítali pouţití nátlaku při výcviku. Kdyţ jsem je však pozorovala při tréninku bylo zřejmé, ţe tím jak se psem zacházejí, vyvíjejí na něj nevědomky trvalý psychický tlak. Působení trvalého psychického byť i podprahového tlaku nesmíme podceňovat, vede totiţ z celkovému znejistění psa. Nátlak na psa musí být vědomý a cíleně vyvíjený, tedy takový, aby byl pro psa jasně pochopitelný. Pes musí vědět co je neţádoucí chování a jak se můţe nátlaku zbavit tím, ţe udělá to co my po něm chceme. Nátlak musí být konstruktivní. Špatně pouţitý nátlak učení nepomáhá, naopak vede k nejistotě psa. Komunikační úrovně Optimální komunikace mezi člověkem a psem je zaloţena na schopnosti člověka vcítit se do psychiky psa. Člověk musí komunikovat se psem způsobem, jemuţ pes rozumí. Tento způsob je zaloţen na pozorování emoční citlivosti psa a vědomém nasazení vlastních komunikačních prostředků. Psi a lidé si rozumějí prostřednictvím zvukových projevů, řečí těla (gesta, mimika) a prostřednictvím doteků. Smyslové vnímání Čich Oproti člověk je pes schopen vnímat i velmi slabé pachy. Ţije ve světě pachů. Kdyţ nás psi očichají, poznají nejen kde jsme byli, ale poznají i naši momentální náladu. Doteky Doteky mají v ţivotě psa větší význam neţ v ţivotě lidí. Obzvláště citliví jsou v oblasti nosu a břicha. Zvukové projevy Akustická komunikace mezi psy je velmi výrazná. Jejich předchůdci vlci ji pouţívají při lovu i na velmi velké vzdálenosti. U psů známe nejrůznější způsoby štěkání, kňučení,vytí. Dlouholetým souţitím s člověkem se hlasový rejstřík psů ještě více obohatil.

9 Sluch Rovněţ sluch má pes mnohem lepší neţ člověk. Často podceňujeme jeho schopnost určit směr odkud zvuk přichází s přesností aţ na jeden úhlový stupeň. Zrak Vzhledem k postavení očí má pes mnohem větší zorné pole neţ člověk. Má však mnohem menší schopnost rozeznávat barvy a některé barvy vnímá jinak neţ my. Například všechny odstíny fialové a modré vnímá jako modrou barvu a ţluté aţ ţlutozelené tóny jako ţlutou. Všechny ostatní barvy vnímá jako různé odstíny šedé. Naproti tomu velmi dobře vidí potmě. Nevidí tak ostře jako člověk. Vnímá obrysy a proto hůře vidí objekty, které se nepohybují. Naproti tomu je schopen zachytit i nejmenší pohyb aţ do vzdálenosti 250 metrů. Rychlý pohyb vnímá aţ na vzdálenost 800 metrů. Slovní komunikace Zde spočívá problém v tom, ţe lidé se dorozumívají převáţně slovně a snaţí se proto mluvit i na psy. Vyjadřují tak i pochvalu nebo pokárání psa. Psi vnímají zejména způsob řeči, ne uţ význam slov. Reagují i na ty nejmenší hlasové projevy. Informace o nás získávají nejen z našeho slovního projevu, ale i z naší řeči těla. Vnímají i změněný rytmus našeho dechu a z našeho pachu získávají informace o naší náladě a psychickém stavu. Mají mimořádný smysl pro vnímání a rozpoznání našeho momentálního rozpoloţení. Vnitřní rozpoložení člověka při tréninku Vnitřní rozpoloţení člověka hraje při tréninku značnou roli. Nemíníme tím pouze dobrou nebo špatnou náladu, nýbrţ i pozitivní nebo negativní postoj k tréninku.vůdce by si měl neustále uvědomovat, ţe soustavně např. řečí těla vysílá směrem ke psu signály i kdyţ třeba nevědomě nebo bez určitého záměru. Myslete na to zejména při pochvalách nebo při výtkách. Psi silně reagují na chválu, neboť to posiluje jejich příslušnost ke smečce. Nestačí jen říci hodný pes a pohladit jej po hlavě. Pes musí cítit, ţe pochvalu míníte opravdu váţně. Pes dá velmi na naše emocionální projevy (gesta, mimika). Při všem, co našemu psovi sdělujeme, hraje tón hlasu a řeč těla významnou roli. Také při výtkách musí pes cítit, ţe to míníme váţně. Pouze tiché Ne nebo Fuj prostě nestačí. Řeč těla Ve vztahu k nám pouţívá pes řeč těla, která je nesmírně mnohostranná a které se musíme postupně naučit rozumět. Zvukové a vizuální povely Ţádný povel (akustický ani vizuální) nemá hned z počátku pro psa ţádný význam. Teprve opakováním a to ve spojení s určitým chováním se pes naučí, co má na povel dělat. S určitým povelem si spojí určité chování. Také naše slova chvály, ale i výtek si pes musí nejdříve zaţít.

10 Učení povelu Kdyţ na začátku tréninku řekneme psovi např. Sedni, neví co má udělat. Teprve kdyţ si dá do spojení tento slovní povel s jeho akcí začne povelu rozumět. Kdyţ toto pochopí, vykoná a je za to pochválen, rád si na další povel Sedni zase rád sedne. Pozor ale, povel Sedni a Sedni si - z našeho pohledu je to to samé, ale psovi oba povely zní velmi odlišně. Proto se zdrţme jakýchkoliv vysvětlujících přednášek ve vztahu ke psovi. Jednoduché povelu jsou pro něj srozumitelnější neţ tisíce slov. Povel ovlivňuje emoce Pes spojuje naučené s emocemi, to znamená, ţe spojuje povel s následnými událostmi. Pokud jde o pozitivní očekávání, reaguje radostně. Pokud ne, vidíme ţe pracuje s nechutí. Akustické povely Rozlišitelnost zvukových povelů Při slovních povelech nebo při povelech píšťalou musíme dbát na to, aby jednotlivé povely byly dobře rozlišitelné. Musí znít náleţitě odlišně. Volba povelu Doporučuje např. povely anglické, s těmi se pes při normální konverzaci nesetkává a zbytečně na ně nereaguje. Tón hlasu při povelech Psi silně reagují na výšku tónu při povelech. Vědecky je dokázáno, ţe kdyţ chce vůdce psa povzbudit, pouţije několikrát opakovaně vysoké tóny. Psi, kteří jsou šťastní vydávají při štěkání vysoké tóny, nepříznivě naladění psi pouţívají při štěkání temné hluboké tóny. Pokud chceme psa zastavit Stop hvizd pouţijeme píšťalu s hlubším tóne a silným hlasem. Vizuální povely Zde musíme dbát na to, aby i tyto povely byly dobře srozumitelné a to i na větší vzdálenost. Musíme dát do souladu barvu našeho oblečení s barvou pozadí. Povely musí být přesné a proto se doporučuje nacvičit je před zrcadlem. Jak se psi učí Hlavním předpokladem úspěchu je vţdy to, ţe pes je odpovídajícím způsobem a v dostatečné míře motivován ke splnění právě učeného úkolu.

11 Jak dosáhnu nezbytné motivace? Pozitivní posilování Pod tímto rozumíme vše co pes rád dostává, např. potrava, kořist, pochvala, pohlazení, hra nebo docela jednoduše pouhá naše pozornost. Důleţité však je, aby pes toto pozitivní posilování skutečně chtěl v daném okamţiku dostat. Pokud je např. sytý, není potrava vhodným positivním posilováním. Negativní působení Protikladem positivního posilování je negativní působení, které zahrnuje vše co je psovi nepříjemné a čemu se snaţí předejít nebo zabránit. Je to například ťafka rukou, cuknutí vodítkem, nepříjemný tón hlasu nebo ztráta pozornosti ze strany pána. Na rozdíl od trestu, můţe pes okamţitou změnou svého chování negativní působení ještě stopnout. Zabránění negativnímu působení je pro psa rovněţ jednou z motivací. Přeneseno do praxe to znamená následující : Pes na vodítku táhne, vy jím cuknete, aby pes zaujal korektní postavení vedle vás a s prověšeným vodítkem běţel vedle vašeho kolena, za coţ se mu dostane pochvaly. Co se při tom v jednotlivostech vlastně stalo? Na taţení na vodítku jste reagovali negativním působením cuknutím vodítkem. V důsledku toho pes reagoval změnou chování, aby ukončil pro něj nepříjemné cukání vodítkem. Ukázal námi poţadované chování a byl za to pochválen positivní posilování. Tresty Tresty oproti negativnímu působení nastupují aţ s určitým časovým zpoţděním a pes si je proto ne vţdy spojuje se svým neţádoucím chováním. Ke zvýraznění rozdílu mezi trestem a negativním působením poslouţí následující příklad : Představte si, ţe váš pes při markingu vyrazí bez povelu pro aport a vy reagujete okamţitě ostrým a zlým hlasovým povelem NE. Pes nepokračuje v chybném chování a vrátí se k vám toto je negativní působení. Pokud však pes běţí dále, nereaguje na váš povel a uchopí dummy, zatímco vy běţíte za ním a snaţíte se jej chytit, potom jej potrestáte za chybné chování. Toto je však jiţ bohuţel opoţděné a pes si trest jiţ nespojí s tím, ţe vyrazil bez povelu, ale spíše s tím přinášením dummy a takto vzniklé spojení je špatné. Tresty tedy nejsou vhodným prostředkem při výcviku psa. Správné načasování - Timing Při výcviku je nesmírně důleţité, aby cvičitel pouţil pozitivní posilování nebo negativní působení v tom správném okamţiku. Jen tak můţe pes pochopit, které jeho jednání je správné a které špatné. Naše pozitivní posilování nebo negativní působení na psa musí nastat právě v tom okamţiku, kdy jedná správně nebo špatně max. 1 aţ 2 sekundy poté. Špatně zvolený okamţik našeho působení na psa nemá ţádný nebo spíše negativní účinek. Špatné načasování našeho působení psa pouze poplete. Chyby s opožděným pozitivním posilováním

12 V praxi můţeme často pozorovat následující situaci : Vůdce chce při Markingu přimět psa ke korektnímu uchopení aportu. Pokaţdé kdyţ pes aport korektně uchopí, vůdce jej za to chválí, ale aţ v době, kdyţ mu pes tento aport přinese. Co je na tom špatného? To pozitivní působení musí přijít okamţitě po korektním uchopení. Pes byl ale v té době vzdálen od vůdce mnoho metrů. Neţ s aportem přiběhne k vůdci, ukazuje další chování běţí zpět k vůdci, nese aport a předá jej vůdci. Uběhne mnoho sekund neţ je za správné uchopení pochválen. Positivní posilování přišlo v tomto případě příliš pozdě. Pes si proto nespojí tuto pochvalu s korektním uchopením aportu. Co teď? Posilování krmivem nebo hlazením není moţné. Musíme tedy proto hledat jiné moţnosti jak můţeme psa pochválit na větší vzdálenost. Chyby s předčasným pozitivním posilováním Nejen opoţděné, ale i předčasné positivní posilování je problém a můţe mít rovněţ negativní důsledky. Představte si, ţe jste dali svému psovi povel Ke mně. Pes přiběhne k vám aţ na 10 metrů a pak zůstane stát. Vy se jej pak snaţíte podplatit tím, ţe před sebe hodíte aport. Načeţ pes k vám přijde a uchopí aport. Co se vlastně stalo? Co jste posílili? Váš pes se naučil, ţe kdyţ dostane povel Ke mně, přiběhne a zůstane stát asi 10metrů od vás, za coţ se mu dostane odměny dostane totiţ svou oblíbenou kořist dummy. Lepší by bylo v okamţiku kdy se pes zastaví dát mu najevo, ţe jeho chování není v pořádku a měli bychom počkat dokud pes nepřijde aţ k vám a teprve potom jej odměnit tím, ţe mu hodíme jeho odměnu dummy. Tak by byl Timing v pořádku a dosáhlo by se ţádoucího účinku. Tak by jste positivně posílili to chování psa, které jste posílit chtěli. Důleţité Pouţijeme-li jako primární pozitivní posilování krmivo, potom musíme myslet na to, aby granule nebyly příliš veliké. Pes se nesmí kousáním příliš dlouho zabývat. Kousky mají být pouze tak velké, případně malé, aby právě postačovali k získání pozornosti psa. Důleţitost nebo velikost úkolu nemá vliv na velikost objemu odměny. Velikost pozitivního posilování nemá vliv na úspěch. Primární posilování Krmivo a hlazení jsou tzv. primární posilování. Tyto prostředky potvrzení správnosti svého chování zná štěně jiţ od narození od své matky. Kondiční pozitivní posilování a negativní působení Pokud pes v okamţiku, kdy jej chceme za něco pochválit není v naší blízkosti, nemůţeme tyto formy primárního posilování pouţít. V takovém případě musíme pouţít akustické signály nebo předměty - např. slovní pochvala, aport jako odměna nebo jako negativní působení - slovní pokárání či hození řetízku po psu. Např. slovní pochvalu hodný, hodná, tak je to správně spojujeme s podáním krmiva nebo hlazením tak dlouho, aţ si toto pes spojí dohromady. Jako positivní působení označujeme vše, co přispívá k opakování ţádoucího chování psa. Podle typu úkolu a naturelu psa působí některé pozitivní posilování v daném případě více a jiné méně.

13 Negativní působení na psa funguje na stejném principu. Nejčastějším negativním působením jsou slovní signály Ne nebo Fuj. Před začátkem vlastního výcviku musíme jiţ mít tyto varianty pozitivního posilování nebo negativního působení zavedeny do praxe. Pokud ještě nejsou zavedeny do praxe, musíme dbát na to, abychom je nepouţívali nepromyšleně - jednoduše jen tak, neboť by rychle ztratily na účinnosti a všechna námaha by byla zbytečná. S vyuţitím pozitivního posilování a negativního působení máme dobrou moţnost komunikovat se psem i na dálku. Uţ samotná moţnost dát mu na dálku na vědomí, ţe toto je správně, nebo toto je špatně je pro psa plně dostačující. Toto pozitivní posilování nebo negativní působení na dálku je samo o sobě dost silné a proto jiţ po něm nemusí následovat primární posilování nebo přímé negativní působení. Pozitivní posilování při výcviku Při výcviku se nesmíme snaţit před chybami zavírat oči, ale musíme vše připravit tak, aby pes neměl příleţitost chovat se špatně. S naším postojem typu - tak holt to zkusím ještě jednou, skutečně nemůţeme smysluplně cvičit. Pouze pokud jsme si jisti, ţe pes můţe úkol zvládnout, můţeme jej správně posilovat a udrţet tak jeho motivaci a radost z práce. Kdy posilujeme správné chování? Jiţ na začátku tréninku můţeme posilovat ţádoucí chování psa. Ale pozor : Neposilujte mylně tzv. Nic nedělání. Chcete-li například učit svého psa Sedni, nechte jej nejprve vedle vás stát. Potom mu dejte povel Sedni a pak mu dáme nějakou laskominu před nos str. 97. Jakmile začne psovi záď klesat, můţeme mu tuto laskominu dát a tím jej pozitivně posílit. Jakmile pes pochopí, není jiţ potřeba posilovat pouze tuto ţádoucí ţádoucího chování, ale celý komplex ţádoucího chování celé sednutí, nejen klesání zádi. Vzdejte se posilování v průběhu výkonu ţádoucího chování, dejte psovi na vědomí, ţe teprve aţ celé jeho chování je správné. Důleţité Chování psa, které se jiţ opakuje, je moţno pozitivním posilováním zintenzivnit - zrychlit. Avšak positivním posilováním nemůţeme změnit chování psa, které je špatné. Častost pouţívání pozitivního posilování V průběhu stádia učení je nezbytné psa pozitivně posilovat po kaţdém správném chování. Kdyţ se pes jiţ správnému chování naučil, můţeme postupně od positivního posilování upouštět. Trvalé positivní posuzování jiţ není nezbyté. Nejlépe je, kdyţ ve fázi cvičení a upevňování ţádoucího chování, postupně od positivního posilování upouštíme. Další pochvaly jsou jiţ nahodilé a mohou být různé. Proměnné posilování je daleko účinnější neţ stálé a stejné. Pes si totiţ na posilování velmi rychle zvykne a toto pak ztrácí svou účinnost. Pokud se psovi potom pozitivního posilování nedostane, je frustrován a upouští od ţádoucího chování. Toto se při proměnlivém a nahodilém posilování nemůţe stát. Pes potom stále doufá, ţe za správné chování bude odměněn a snaţí se své chování stále zlepšovat. Čím je fáze

14 variabilního posilování delší, tím je účinnější udrţení ţádoucího chování. Později můţeme přejít k tomu, ţe pozitivně posilujeme pouze perfektní výkony. Kdyţ uţ má pes ţádoucí chování naučeno, tak vše jiţ běţí samo sebou a positivní posilování pouţijeme pouze příleţitostně. Důleţité Při tréninku je důleţité, pouţívat různé typy pozitivního posilování (potrava, hra, kořist, pochvala atd.). Měňte způsob posilování Práce s posilováním funguje nejlépe, kdyţ pes nemá předem tušení jakým způsobem bude pozitivně posilován. Tyto momenty překvapení činí cvičení zajímavějším a dosahuje se tak větší pozornost psa. Nutnost střídat pozitivní posilování i negativní působení během tréninku ale klade vyšší nároky na práci vůdce. Ten musí být během jedné tréninkové jednotky velmi flexibilní, aby mohl reagovat na všechny akce a projevy svého psa. TAJEMSTVÍ DOBRÉHO VÝCVIKU Trénink se systémem je polovinou úspěchu Nejprve vše důkladně promyslete. Před vlastním cvičením je rozhodně nejlepší si vše předem promyslet, i kdyţ to zabere určitý čas. Pro psa i pro dobrý výsledek cvičení je mnohem lepší desetiminutový promyšlený trénink neţ hodiny bezmyšlenkovitého házení aportů. Jen promyšlený trénink je základem postupu v ţádaném směru. Zavrhněte taková cvičení s dummy, ve kterých zkoušíte neplánovitě nejrůznější úkoly. Zejména mladí psi jsou často tímto způsobem zmateni a přetěţováni, coţ má za následek ztrátu nejen chuti, ale rychlosti. Při cvičení prokazujte svou kreativitu tvůrčí myšlení. Jen na vás záleţí zda dáte psovi tu nejlepší šanci k pochopení a k učení. Jen vy nejlépe víte jak mu nové informace nejlépe předat. Pes můţe dát k dispozici pouze svoje schopnosti, vaším úkolem je vést tyto jeho schopnosti správným směrem. Neexistuje ţádný patentovaný recept, ţádný jedině správný postup výcviku. Ne kaţdá metoda funguje u kaţdého psa stejně dobře. Vaším úkolem je najít ten správný postup, to je ten, který vašemu psovi nejlépe vyhovuje. Buďte kreativní, ale nedělejte nic o čem nejste přesvědčeni, ţe je to správné. Učení souvisí s důvěrou a pes velmi snadno vycítí, ţe pouţíváte metodu o jejíţ správnosti nejste sami přesvědčeni. I při pouţití stejných metod můţe být cvičení v podání jednoho cvičitele nudné, frustrující a nepříjemné a v podání jiného zase veselé, příjemné a úspěšné. V úspěšnosti pouţité metody spočívá rozdíl mezi dobrým a špatným cvičitelem. Fáze výcviku učení procvičování a upevňování Učení

15 Prostřednictvím pozitivního posilování se pes učí na povel cvičitele vykonat ţádanou činnost. Pozitivním posilováním ukazujeme psovi co je ona ţádoucí činnost. Pozitivně jej tedy posilujeme ve fázi učení permanentně, tedy během celé této fáze učení. Ţádoucí činnost psa poţadujeme prostřednictvím sluchových nebo vizuálních povelů. V této fázi výcviku se snaţíme zabránit všem rušivým momentům. Pes se učí spojovat povel se ţádoucí činností. Vůdce určuje jak má ta ţádoucí činnost vypadat. Procvičování Ţádoucí činnost je vyvolávána v nejrůznějších situacích a tím je procvičována. V této fázi vůdce nepravidelně pouţívá pozitivní posilování. Posilování pouţijeme jen tehdy, kdyţ pes provede ţádanou činnost optimálně, např. byl optimálně rychlý nebo se vracel zpět tak rychle jak jen moţno. Tak se zvyšuje kvalita provedení cviku. Upevňování Ţádoucí chování psa je upevňováno, zde se pes učí, aby podal optimální výkon i v situacích, kdy je zvnějšku rušen, v tzv. konfliktních situacích. Rušivými momenty můţe být jiný pes, pach zvěře, hození dalšího aportu, výstřel a u psů třeba i přítomnost háravé feny. V této fázi výcviku je pozitivní posilování výlučně variabilní a psu se jej dostane pouze v případě podání mimořádného výkonu. Pes se tak učí podat ţádaný výkon za všech okolností. Tréninkový plán Rozloţení úkolů Mezi začátkem učení a jeho konečným cílem leţí mnoho malých dílčích cílů. Kaţdý úkol je moţno rozloţit na nejrůznější dílčí kroky tréninkové jednotky. Jeden dílčí úkol se řadí za druhý jako perly na šňůrku. Pouze v případě, ţe všechny perly jsou perfektní je dokonalý i celý perlový náhrdelník. Stejné je to s výcvikem psů. Pouze pes, který korektně zvládne všechny dílčí úkoly můţe předvést celkově perfektní výkon. Systematickým postupem a pravidelným tréninkem můţeme dosáhnout vytčených cílů. Cvičení psa je tedy nepřetrţitý proces. Kaţdý jednotlivý krok musí být nacvičen samostatně, dokud jej pes nezvládne. Kolik jednotlivých kroků při výcviku musíme nacvičit závisí na naturelu psa. Kaţdý pes je samostatná, nezaměnitelná osobnost. Neexistuje ţádné patentované řešení cvičitel se musí přizpůsobit psovi, jeho vlohám a z toho vyplývajícím výhodám i problémům. Pes, který je spíše citlivý a opatrný potřebuje jinou výstavbu výcviku neţ sebejistý a dominantní drak. Jednotlivé kroky při výcviku jednoduchého Markingu 1) Sedět v klidu 2) Přesně pozorovat dění 3) Zapamatovat si místo dopadu dummy 4) Vyrazit aţ na povel 5) Rychle běţet 6) Hledat a najít dummy

16 7) Dummy uchopit 8) Dummy správně drţet a nést 9) S dummy se rychle vrátit k vůdci 10) Dummy korektně odevzdat do ruky vůdce. Zvládání problémů Obecně platí, ţe pokud má pes problémy v nějakém okruhu cviků, musí cvičitel tento okruh rozloţit na jednotlivé dílčí kroky, aby tak pes vše snáze pochopil. Je lépe vrátit se o pár kroků zpět a snaţit se rozloţit problém do dalších dílčích cílů - do menších kroků. Příklad : Cvičíte Marking, pes pracuje perfektně, ale nechává aport vţdy dva metry před vámi padnout na zem. Jak na to zareagovat. Marking je perfektní, za to by si pes zaslouţil pochvalu, ale odevzdání není pochvaly hodno. Obojí najednou nejde opravovat. Musíme opravit pouze odevzdání. Musíme tedy korigovat rychlé přivolání a korektní odevzdání. Kdyţ toto opravíme, můţeme být spokojení s celým přinášením. Dbáme však na to, abychom stále podrobnějším dělení psa nezačali nudit. Pes musí mít stále pocit, ţe pokud mu dáme moţnost s námi pracovat, je to pro něj vţdy napínavé a vzrušující. Silné a slabé stránky psa Abychom mohly postup výcviku psa správně strukturalizovat, musíme znát jeho silné i slabé stránky. Pozorujte a přesně analyzujte svého psa. Jeden má špatný marking, jiný má potíţe se vstupem do vody, další nerad hledá v trní nebo v kopřivách, atd Silné i slabé stránky má kaţdý pes, i ten nejlepší! Pouze v případě, ţe známe slabé stránky svého psa, můţeme na tom něco cíleným tréninkem změnit. Pamatujme však na to, ţe kaţdá ţivá bytost má někde svou mez, přes kterou jiţ nemůţe dál nebo výš. Ne kaţdý pes je schopen stát se pracovně špičkovým psem. Aţ poznáte slabé stránky svého psa, nebuďte k němu nespravedliví a respektujte jeho přirozené výkonnostní hranice. Rovněţ kaţdý cvičitel má nejen své slabé i silné stránky, ale i své přirozené výkonnostní hranice. Tyto ukázky z knihy paní Volské by nás měli přesvědčit o tom, ţe je netřeba se vědeckých poznatků bát. Stejným způsobem je popsán celý výcvik aţ po ty skutečně špičkové výkony. Věříme, ţe toto je dobrý základ pro práci RETRIEVER SPORTU CZ. Nezbytnou podmínkou pro dosaţení těch nejlepších výsledků je spolupráce v teamu. K této spolupráci vás srdečně zveme a věříme, ţe tak dosáhneme zlepšení kvality i vašeho souţití s retrieverem.

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA Signál pro odměnu Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA 1 Pochvala? Každý kdo jednou začal cvičit psa, určitě mnohokrát slyšel tu asi nejznámější poučku. Jestliže pes udělá něco dobře,

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ÚVOD Plemena teriérů a jezevčíků tvoří v české myslivecké kynologii složku, která se těší velkému zájmu myslivecké veřejnosti. Psi těchto plemen jsou inteligentní,

Více

Nejnižší počet bodů pro cenu 260 200 140 429

Nejnižší počet bodů pro cenu 260 200 140 429 MEMORIÁL RUDOLFA KRISTLA -ZKUŠEBNÍ ŘÁD Pro ZŘ MRK platí "Všeobecná část Zkušebních řádů pro zkoušky z výkonu loveckých psů" platných od 1.1.2008. Tabulka MRK Předmět Nejnižší zn. pro Koef. Maximum I.c.

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Mgr. Zuzana Kročáková

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Mgr. Zuzana Kročáková PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Zuzana Kročáková TÉMATA SEMINÁŘŦ A. MOTIVACE ve škole a při výuce. ŠKOLNÍ ÚSPĚŠNOST a NEÚSPĚŠNOST. B. UČENÍ a PAMĚŤ. Jak to funguje? C. VÝCHOVA ve škole. Jak na NEKÁZEŇ? Co

Více

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Libuše Novotná Časopis Maminka Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole

Více

Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je

Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je Základním předpokladem výchovy psa je umět s ním správně zacházet. Patří sem především schopnost porozumět, jak pes myslí, a vědět, jakým způsobem je možné posilovat jeho pozitivní chování. Nezanedbatelná

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Pes dobrý spoluobčan

Pes dobrý spoluobčan Pes dobrý spoluobčan BR Wallace and Gromit and TM Aardman/W&G Ltd All rights reserved The Kennel Club Good Citizen Dog Scheme and TM The Kennel Club/GCDS All rights reserved Pes dobrý spoluobčan Cavalier

Více

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI ZDRAVÉHO ŢIVOTNÍHO STYLU SEMINÁŘ POŘÁDÁ: REGIONÁLNÍ KONZULTAČNÍ CENTRUM PRO ÚSTECKÝ KRAJ: LEKTOR SEMINÁŘE: MGR. BC. ANNA HRUBÁ GARANT SEMINÁŘE: ING. MICHAELA ROZBOROVÁ Obsah

Více

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Čl. 1 Identifikační údaje pořadatele pořádajícího veřejné vystoupení (1) Tento řád ochrany

Více

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 UKÁZKA k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 OBSAH SLOVA ÚVODEM... 4 Představení lektora... 4 V jednotlivých lekcích naleznete:... 4 1. LEKCE PŘIVEZLI JSME SI ŠTĚNĚ... 5 Kdy přivézt štěně...

Více

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého 1 Práce na stopě A. Vodič Práce na stopě by měla být zkoušena na uměle založené pobarvené stopě. Stopa je alespoň 1.000 m dlouhá. Je založena

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori

Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori V tomto článku se blíže zamyslíme nad dílem světoznámé pedagogické pracovnice a zakladatelky pedagogického směru Marie Montessori.

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČMKJ (CACT) PRO KLUBOVÉ ZKOUŠKY A SOUTĚŽE RETRIEVERŮ

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČMKJ (CACT) PRO KLUBOVÉ ZKOUŠKY A SOUTĚŽE RETRIEVERŮ SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČMKJ (CACT) PRO KLUBOVÉ ZKOUŠKY A SOUTĚŽE RETRIEVERŮ ÚVOD Plemena retrieverů se stala pevnou součástí české myslivecké kynologie. Tito lovečtí psi se těší zájmu jak myslivecké, tak i ostatní

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes 2 POVAHA ROTVAJLERA Vynikající hlídací pes Rotvajleři jsou vynikajícími hlídacími psy Rotvajler je rozený hlídač a ochránce. Potřebujeme-li někdy na den opustit dům, klidně můžeme rotvajlerovi svěřit svůj

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO PSA NATURAL HERDING APTITUDE TEST "FCI-NHAT"

TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO PSA NATURAL HERDING APTITUDE TEST FCI-NHAT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet : www.fci.be TEST PŘIROZENÝCH VLOH OVČÁCKÉHO

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy)

BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy) BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy) Stereotypy, jak je rozpoznat a využít při práci s klienty i v rámci týmu ANOTACE KURZU Introverti jsou asociální! Věc dělaná na poslední chvíli bude odfláknutá!

Více

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Náš mozek se vyvíjel více než 200 milionů let. Byla to období, kdy na zemi vládli plazi, pak savci a následně primáti. V těchto obdobích se postupně vyvíjely všechny

Více

Zpráva o šetření. A. Obsah podnětu

Zpráva o šetření. A. Obsah podnětu V Brně dne 9. listopadu 2007 Sp. zn.: 4111/2007/VOP/MBČ Zpráva o šetření postupu ÚMČ Brno-Žabovřesky a Magistrátu města Brna v řízení o poskytnutí ochrany proti zásahu do pokojného stavu ( 5 občanského

Více

KYNOLOGIE I. - cvičení. Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností

KYNOLOGIE I. - cvičení. Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností KYNOLOGIE I. - cvičení Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností Náplň cvičení z kynologie Doporučená literatura Vývoj a význam loveckých psů Současná organizace

Více

MÝTY KOLEM DOMINANCE *M*

MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* od uživatele Jitka Novterpod dne 26. říjen 2012 v 10:10 MÝTY KOLEM DOMINANCE *M* Zajímalo vás někdy, jestli je váš pes dominantní? Pravděpodobně ano, důvodem je nejspíš to, že

Více

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A.

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A. Psychologie ve sportu Kateřina Kantová M.A. et M.A. Basketbalová legenda Kareem Abdul-Jabbal řekl: Vaše mysl je to, co ovládá vše ostatní. A Novak Djokovic to doplnil: Mezi top 100 hráči světa, není tak

Více

Etologie psa. Význam a oblasti etologie

Etologie psa. Význam a oblasti etologie Etologie psa Význam a oblasti etologie, Získané a vrozené chování, Hauserova teorie, kotcový syndrom, vtiskávání, Instinkt (pohybové koordinace, klíčový podnět, práh podnětu), Porušování instinktů, Motivace,

Více

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny

FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny Budou zkoušeny v následujícím pořadí: FCI Všestranné zkoušky pro jezevčíky (Vp) A. Disciplíny 1. Práce na barvě Zkouška bude provedena podle oddílu 7 tohoto zkušebního řádu s následujícími odchylkami:

Více

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Název projektu: DOMÁCÍ ZVÍŘATA Téma: Kočka a pes 1. den: 24. září 2010 2.den Kde: Louny kino Škola Panenský Týnec - následný projekt Věková kategorie:

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Exposé. Autor: Prof. Dr. Hans Wunderlich

Exposé. Autor: Prof. Dr. Hans Wunderlich Exposé k postoji německého Svazu lovecky upotřebitelných psů týkajícího se výcviku a zkoušek lovecky upotřebitelných psů pro práci na černou zvěř v obůrkách s černou zvěří, které jsou zřízené a provozované

Více

Zápisní a bonitační řád Moravskoslezského klubu chovatelů collií a sheltií,z.s.

Zápisní a bonitační řád Moravskoslezského klubu chovatelů collií a sheltií,z.s. Zápisní a bonitační řád Moravskoslezského klubu chovatelů collií a sheltií,z.s. člena ČMKU Účel a cíle Řádu Účelem Řádu je metodicky stanovit podmínky a pravidla chovu a ustájení psů podle současných poţadavků

Více

Parametry a priority přestavby železniční sítě ČR

Parametry a priority přestavby železniční sítě ČR Parametry a priority přestavby železniční sítě ČR Ing. Jiří Kalčík, projektant dopravních staveb Současný stav ţelezniční sítě České republiky vznikl historickým vývojem, který je od svých počátků konzistentní.

Více

Zkušební řád pro zkoušky honičů (ZH), barvářské zkoušky honičů (BzH) a individuální honičské zkoušky slovenských kopovů (IHZ-SK).

Zkušební řád pro zkoušky honičů (ZH), barvářské zkoušky honičů (BzH) a individuální honičské zkoušky slovenských kopovů (IHZ-SK). ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY HONIČŮ Zkušební řád pro zkoušky honičů (ZH), barvářské zkoušky honičů (BzH) a individuální honičské zkoušky slovenských kopovů (IHZ-SK). ÚVOD Barvářské zkoušky honičů (BzH) kvalifikují

Více

Desatera pro komunikaci

Desatera pro komunikaci aktivita Desatera pro komunikaci ANOTACE: Žáci se zamyslí nad možnými předsudky, které jsou spojeny s lidmi se zdravotním postižením, a porovnají je se svými vlastními. Pokusí se vcítit do role lidí s

Více

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti 1 Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti Po vzoru přednášek manželů Kalenských (kazatel CB a VŠ učitel a zdravotní sestra, oba se 4 dětmi a praxí 30 let práce s dětmi) zpracovala: Bc. Marie Jiroušková

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Následující článek patří do série článků, týkajících se problematiky chovu, zejména leopardího psa z Louisiany, které jsme se rozhodli

Více

Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT

Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT Klubové lesní zkoušky retrieverů KLZ CACT Lesní zkoušky jsou soutěže retrieverů k vyhledávání, dohledání a přinesení usmrcené, postřelené nebo jiným způsobem zraněné drobné, tak i dosledu spárkaté zvěře.

Více

ŽENA A STRES. Tajemství štěstí. Zn. HNED! Str. 6. Snadné recepty na štěstí a spokojenost. Kdy nám slouží a kdy škodí Str. 1.

ŽENA A STRES. Tajemství štěstí. Zn. HNED! Str. 6. Snadné recepty na štěstí a spokojenost. Kdy nám slouží a kdy škodí Str. 1. ŽENA A STRES Číslo 1; prosinec 2011 Dobrý sluha; špatný pán STRES Kdy nám slouží a kdy škodí Str. 1 Asi se zcvoknu Kdy uţ je na čase navštívit psychiatra Str. 2 Pasti, pasti, pastičky Jaké boudy si na

Více

GRAFOLOGICKÝ ROZBOR OSOBNOSTI

GRAFOLOGICKÝ ROZBOR OSOBNOSTI GRAFOLOGICKY.CZ NASTAVTE ZRCADLO SVÉ OSOBNOSTI GRAFOLOGICKÝ ROZBOR OSOBNOSTI PRO PERSONALISTICKÉ ÚČELY ANNA ŠTOHANZLOVÁ / GRAFOLOGICKY.CZ / 12.3.2014 / CENTRUM OSOBNOSTI Autor rukopisu má průměrně silné

Více

Minimální preventivní program na šk. rok 2009-2010

Minimální preventivní program na šk. rok 2009-2010 Základní škola Roštín PSČ 768 03, Roštín 148,tel. 573 368 075 Obsah Minimální preventivní program na šk. rok 2009-2010 1 Drogová prevence 2 Předpoklady pro splnění "Minimálního preventivního programu"

Více

d control 640, 1040, 1640 d control 642, 1042, 1642 Návod k použití elektronický vibrační výcvikový obojek

d control 640, 1040, 1640 d control 642, 1042, 1642 Návod k použití elektronický vibrační výcvikový obojek d control 640, 1040, 1640 elektronický vibrační výcvikový obojek d control 642, 1042, 1642 elektronický vibrační výcvikový obojek sada pro dva psy Návod k použití Děkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek

Více

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ KAPITOLA PÁTÁ ZANÍCENÍ Řečník je ztělesněním obrovského množství zanícení a zápalu pro věc. Předtím než v lidech vyvolá nějaké emoce, musí jimi být sám pohlcen. Předtím než je pohne k slzám, musí mu po

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití

d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití d control easy elektronický výcvikový obojek Návod k použití Děkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek DOGtrace d control EASY firmy VNT electronics s.r.o., Česká republika. Současně Vás prosíme o pečlivé

Více

Povinná školní docházka

Povinná školní docházka Povinná školní docházka Školský zákon č. 561/2004 Sb., ve znění k 1. 1.2012 36 Plnění povinnosti školní docházky (3) Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě

Více

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p Příznaky šikany: Za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi. Dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod. Dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem. Nechuť

Více

Českomoravský klub chovatelů barvářů,

Českomoravský klub chovatelů barvářů, Českomoravský klub chovatelů barvářů, spádová oblast Šumperk - Jeseník si Vás dovoluje srdečně pozvat na III. ročník Soutěže barvářů o Moravský pohár Termín: 4. - 5. září 2009 Místo: Lipová - Lázně Centrum

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ, TIM FEARON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Obecná charakteristika blesku

Obecná charakteristika blesku Bouřka Obecná charakteristika blesku Druhy blesků Možné způsoby zásahu blesků Krokové napětí Bouřka v různých situacích V automobilu a při campování Na horách Na vodě Na volném prostranství V budově První

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

http://www.ass.kchls.cz/ass%20historie5.htm

http://www.ass.kchls.cz/ass%20historie5.htm Page 1 of 8 Použití loveckých španělů v české myslivosti historie a současnost Úvod Ve svém příspěvku bych se chtěl zaměřit na téma, které je na jedné straně páteří chovu loveckých španělů v České republice,

Více

Kurzy poslušnosti na KK VFU

Kurzy poslušnosti na KK VFU Kurzy poslušnosti na KK VFU Absolvovali jste úvodní hodinu kurzu a rozhodli se, že budete pokračovat se cvičením v našem klubu a já vám děkuji za vaši důvěru. Pro krátké zopakování: cvičit budeme bez fyzických

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY LOVECKÝCH SLÍDIČŮ

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY LOVECKÝCH SLÍDIČŮ ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY LOVECKÝCH SLÍDIČŮ ÚVOD Plemena slídičů jsou nedílnou součástí české myslivecké kynologie. Těší se zájmu jak myslivecké, tak ostatní kynologické veřejnosti pro svou inteligenci

Více

Zkušební řád pro ohaře (stavěcí psy)

Zkušební řád pro ohaře (stavěcí psy) Zkušební řád pro ohaře (stavěcí psy) ÚVOD Ohaři (stavěcí psi) tvoří FCI skupinu VII plemen psů, kteří se od ostatních skupin loveckých psů odlišují schopností vystavit zvěř. Tato vlastnost je u různých

Více

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena?

Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena? Úvod Rjúta Kawašima MD, Univerzita Tohoku Proč byste si měli trénovat mozek? Tato pracovní kniha vám má pomoci obnovit mládí mozku a rozvinout jeho fungování na ještě vyšší úrovni. Jakmile překročíte dvacátý

Více

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Reklama v časopisech Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Co a jak jsme zjišťovali? 3 Kvantitativní část Metodologie Kvantitativní šetření zaměřené na následující okruhy: Konzumace časopisů a vnímání

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jarní klubová výstava (viz článek.) nás přiměla k zamyšlení nad tím, jak vlastně dál v chovu leopardů pokračovat a co doporučit

Více

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Abstrakt: Stále se zhoršující ekonomická situace většiny českých rodin a seniorů, vede některé z nich do finančních

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

Typické výchovné procesy v rodině

Typické výchovné procesy v rodině Třetí kapitola Typické výchovné procesy v rodině Jestliže chcete někoho milovat, naučte se nejprve odpouštět. A. V. Vampilov Nyní se podíváme na třetí překážku na cestě k rodinnému štěstí, která spočívá

Více

Popis. vyučovací lekce. Multimediální ročenka životního prostředí II. Název. Letem světem odpadů. Cílová skupina

Popis. vyučovací lekce. Multimediální ročenka životního prostředí II. Název. Letem světem odpadů. Cílová skupina Popis vyučovací lekce kapitola: Odpady Multimediální ročenka životního prostředí II terénní modul Název Cílová skupina Letem světem odpadů Ţáci 8. a 9. třídy ZŠ, 1. a 2. ročníku SŠ, skupina 20 30 ţáků

Více

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200 Psí útulky v ČR Odpovědi respondentů č. 101-200 Zadavatel průzkumu: Michaela Zemánková Kontakt na zadavatele: dogpoint@seznam.cz Termín sběru dat: 19. 3. 2011-31. 3. 2011 Počet responsí: 250 Průměrná délka

Více

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ

SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ O S H O SKRYTÁ MYSTÉRIA VÝCHODNÍCH CHRÁMÙ Byly doby, kdy chrámy, poutnická místa, nošení značek na čele, uctívání idolů, používání růženců, zaklínadel a kouzel, posvátné texty, rituály a astrologie, víra

Více

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout. Balení na akci Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je

Více

KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 PROGRAM:

KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 PROGRAM: KLUB CHOVATELŮ TERIERŮ ve spolupráci s ČMMJ, OMS PARDUBICE A MYSLIVECKÝM SDRUŽENÍM OSTŘETÍN POŘÁDÁ V SOBOTU 21.6.2014 se zadáváním titulů CCT a Klubový vítěz pro plemena Parson Russell Terrier a Jack Russell

Více

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme.

Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Psi a kočky Psi Úvod Pes je psovitá šelma a žil ve smečkách. Pes se vyvinul z ochočených vlků. Než si pořídíme psa, měli bychom vědět, jakého psa, či spíše rasu, si pořídíme. Rozdělení Zjednodušené dělení

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní

Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní Junák svaz skautů a skautek ČR, Odbor pro výchovu vlčat a světlušek http://www.skaut.cz/zvas 1. Úvod (1) Junák

Více

Propozice soutěže. 1. Poslušnost. 2. Obrana

Propozice soutěže. 1. Poslušnost. 2. Obrana Propozice soutěže 1. Poslušnost Cviky poslušnosti se budou provádět dle platného NZŘ ZVV 1. Pořadatel si vyhrazuje právo použít specifické překážky a použít úpravu v případě tvrdosti zákona ve směru k

Více

Projekt: Dětský volnočasový klub Skřítek

Projekt: Dětský volnočasový klub Skřítek Projekt: Dětský volnočasový klub Skřítek Žadatel: Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace, Jiráskova 1a, 794 01 Krnov Jedná se o školní instituci s dlouhodobými

Více

Návod k objednávce a provedení testů OptiGen Výstavy RK CZ, 16. a 17.6.2012

Návod k objednávce a provedení testů OptiGen Výstavy RK CZ, 16. a 17.6.2012 Dobrý den, Dovolte, abych Vám touto formou podala potřebné informace k objednání testů, odběru vzorků a provedení testů DNA laboratoří OptiGen. Správný postup je následující: 1) Přečíst si tento návod

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník únor 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Vše v nové tělocvičně PILATES o velikosti 40 m 2. je cvičební systém, který Vám pomůže lépe vypadat,

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Právnická fakulta Masarykovy univerzity

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právnická fakulta Masarykovy univerzity Veřejná správa Katedra obchodního práva Bakalářská práce Obec jako podnikatel Markéta Jehličková 2010/2011 1 Prohlašuji, ţe jsem bakalářskou práci na téma: Obec

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz Úvod Dobrý den, váţení čtenáři, je tady konec dalšího měsíce a s ním i předposlední číslo našeho školního časopisu Plováček. Doufám, ţe se těšíte na příští měsíc. Já děsně. A víte proč?? Pokud nevíte,

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Josefa Václava Myslbeka a Mateřská škola Ostrov, Myslbekova 996, okres Karlovy Vary ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY součást č. 23 - SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ ŢÁKŮ ŠKOLY Číslo

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY Ing. Petra Palasová TŘI OKRUHY I. Proč je toto téma v pedagogické praxi důležité II. Sebeprezentace III. Techniky SYSTÉM PRÁCE - TEORIE - PRAXE - ÚKOLY

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY 58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY Dolní končetiny se dělí na několik oblastí. Část od kolene k nártu se nazývá noha, stehno sahá od kolene k rozkroku, pak je tu koleno, kotník (zde jsou rozdíly u mužů

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE PROVOZOVATEL: SPOLEK NA TROJANOVSKÉ PASECE TROJANOVICE 342E,744 01 TROJANOVICE, IČO: 01280406 KONTAKT: www.klubnapasece.cz e-mail: info@klubnapasece.cz

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

ZKOUŠKY VLOH ZV Odhalují vrozené vlohy psa, kvalitu jeho nosu, hlasitost, povahu a též schopnosti k dalšímu náročnějšímu výcviku.

ZKOUŠKY VLOH ZV Odhalují vrozené vlohy psa, kvalitu jeho nosu, hlasitost, povahu a též schopnosti k dalšímu náročnějšímu výcviku. ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ÚVOD Plemena teriérů a jezevčíků tvoří v české myslivecké kynologii složku, která se těší velkému zájmu myslivecké veřejnosti. Psi těchto plemen jsou inteligentní,

Více