Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod. Proč byste si měli trénovat mozek? Jak udržíte mozek zdravý? Prosté výpočty opravdu fungují! Pro koho je tato kniha určena?"

Transkript

1 Úvod Rjúta Kawašima MD, Univerzita Tohoku Proč byste si měli trénovat mozek? Tato pracovní kniha vám má pomoci obnovit mládí mozku a rozvinout jeho fungování na ještě vyšší úrovni. Jakmile překročíte dvacátý rok věku, mozkové funkce se podobně, jako slábne náš fyzický stav a svalová síla, zhoršují. Přesto tak jako si můžete udržet fyzickou sílu, když budete pravidelně cvičit, zabráníte i zhoršování mozkových schopností, pokud budete mozek denně nějak stimulovat. Ve své neurologické laboratoři jsem vyvinul cvičení, obsažená v této knize, která aktivují co největší oblasti mozku. Uvedená cvičení pro zdravý mozek zvyšují přísun kyslíku, krve a nejrůznějších aminokyselin do pre - frontálního kortexu, tedy přední části mozkové kůry. Výsledkem je pak víc neuronů a větší počet nervových spojení, což je známka zdravého mozku. Pro koho je tato kniha určena? Pro dospělé s následujícími symptomy: s narůstající zapomnětlivostí s potížemi pamatovat si jména, pravopis slov nebo vyjadřovat myšlenku Jak udržíte mozek zdravý? Chcete-li si zachovat fyzické zdraví, musíte () pravidelně cvičit, () zdravě jíst a () dobře spát. A podobně chcete-li udržet zdravý mozek, musíte () pravidelně mozek cvičit, () zdravě jíst a () dobře spát. Jako dospělý člověk jste za svůj způsob stravování a spánek den za dnem odpovědní sami. Tato kniha je určena výlučně k tomu, aby vám pomohla zvyknout si také na každodenní procvičení mozku. Prosté výpočty opravdu fungují! Když budete touto knihou listovat, možná si hned všimnete, že se skládá jen z prostých početních úloh. Někteří z vás se můžou divit, proč by dospělý člověk, jenž zapojuje svůj intelekt při práci i doma, měl potřebovat takové počítání na úrovni základní školy. Při svém výzkumu jsem objevil, že jednoduché výpočty zapojují mozek účinněji než jakákoli jiná aktivita. A také jsem zjistil, že nejlepší způsob, jak aktivovat co největší oblasti mozku, je řešit takové výpočty rychle. Proto jsem vytvořil velmi snadné úlohy, které vám pomohou mozek protrénovat. Pro dospělé, kteří si přejí procvičit následující schopnosti: kreativitu schopnosti paměti komunikační schopnosti zpomalování vlivu stárnutí na mentální schopnosti

2 Cvičení počtů a čtení nahlas je podle nejnovějších výzkumů mozku nejlepším tréninkem A Když přemýšlíte Můj nejnovější výzkum dokázal, že čtení nahlas, počítání jednoduchých rovnic a psaní aktivují mozek nejúčinněji. Obrázky napravo vám ukazují zobrazení mozku zachycené speciálním zobrazovacím zařízením při různých aktivitách (viz první poznámka na str. ). Červená barva na obrázcích ukazuje zvýšení přítoku krve do dané mozkové oblasti, žlutá barva znázorňuje přítok krve do nejvíce zapojené části v mozku. Podívejme se teď na obrázky označené písmeny B a C. Všimněte si, že při rychlém počítání se objeví několik červených oblastí v obou hemisférách neboli polovinách mozku. Obrázek B ukazuje, že v tuto chvíli aktivně pracuje vizuální oblast posteriorní, tedy zadní části mozku. Vedle ní jsou aktivně zapojené také části zvané inferiorní temporální gyrus (spodní závit spánkový), který rozpoznává tvary čísel; Wernickeho oblast, jež rozpoznává význam slov; angulární gyrus (závit obloukovitý), což je oblast, která počítá; a především prefrontální kortex (kůra mozková v předním čelním laloku), což je oblast myšlení a učení. Pro srovnání obrázek C ukazuje mozek, když řešíte jednoduché počty pomalu. Pracují stejné oblasti mozku, ale aktivní oblasti jsou menší. Řešení složitějších výpočtů překvapivě ani nezapojuje velkou část prefrontálního kortexu (viz obrázek D). Když přemýšlíte nebo se díváte na televizi (viz obrázky A a E), většina částí mozku sotva reaguje. Tyto obrázky tedy ukazují, že rychlé řešení jednoduchých počtů je nejúčinnější způsob, jak zapojit co největší část mozku. Takto vypadá váš mozek, když jste hluboce zamyšleni. Všimněte si maličké aktivní části v levé hemisféře v prefrontálním kortexu (viz druhá poznámka na str. ). E levá hemisféra přední Když se díváte na televizi levá hemisféra zadní pravá hemisféra přední pravá hemisféra Takto se zapojí váš mozek, když se díváte na televizi. Jediné ak tiv - ní části v obou hemisférách jsou okcipitální (týlní) lalok, kte rý má na starosti vizuální podněty, a temporální (spánkový) lalok, jenž ovládá to, co slyšíme (viz dru há poznámka na str. ). 0

3 B Když řešíte jednoduché početní rovnice rychle C Když řešíte jednoduché početní příklady pomalu D Když řešíte složité početní úlohy levá hemisféra pravá hemisféra levá hemisféra pravá hemisféra levá hemisféra pravá hemisféra Takto vypadá váš mozek, když rychle řešíte jednoduché výpočty, jaké jsou obsaženy i v této knize. Jak sami vidíte, aktivně pracuje mnoho různých částí v obou hemisférách. Všimněte si, jak je aktivní prefrontální kortex. Toto je stav mozku, když řešíte jednoduché početní úkony jako v této knize, ale pomalu. Vidíte, že mozek je mnohem aktivnější, když počítáte rychle. Takto vypadá mozek, když řešíte složité výpočty. Aktivovaná je část prefrontálního kortexu a část levé hemisféry. Všimněte si, jak pravá hemisféra zůstává neaktivní. F Když píšete G Když si čtete potichu H Když čtete nahlas levá hemisféra pravá hemisféra levá hemisféra pravá hemisféra levá hemisféra pravá hemisféra Takto vypadá mozek, když něco píšete. Povšimněte si značné aktivity v prefrontálním kortexu v obou hemisférách mozku. Toto je mozek při tichém čtení. Aktivována je řada různých oblastí v obou hemisférách mozku. A takto vypadá mozek, když něco čtete nahlas. Aktivní oblasti v obou hemisférách jsou mnohem větší než na obr. G. Výzkum také ukázal, že mozek je ještě aktivnější, když čtete rychleji.

4 Cvičení mozku zlepšuje schopnost pamatování o dvacet procent Můj výzkumný tým provedl test s žáky základní školy. Počítali jsme, kolik slov si dokážou zapamatovat za dvě minuty, a zjistili jsme, že v průměru si pamatují, slova. Když jsme tento test provedli poté, co jsme je nechali dělat dvou - minutové početní cvičení, průměr zapamatovaných slov vzrostl na,. Výsledky našeho výzkumu ukázaly, že tato cvičení u dětí zlepšují schopnost pamatování o více než dvacet procent. Početní cvičení bylo pro žáky jako taková rozcvička, která jim umožnila odvést při zkoušce pamatování lepší výkon. Jednoduché počítání a čtení nahlas zmírňuje symptomy demence Můj tým prováděl také experiment s dvanácti pacienty trpícími demencí typu Alzheimerovy choroby. Pacientům jsme dali za úkol denně deset minut psát a nahlas číst a deset minut počítat, to měli dělat dva až pět dní v týdnu. Kognitivní funkce a rovněž funkce prefrontálního kortexu u pacientů, kteří se těchto cvičení neúčastnili, se během následujících šesti měsíců sledování zhoršovaly. Pacienti, kteří prováděli tato cvičení, se dalšímu zhoršování kognitivních funkcí ubránili a také se zlepšilo fungování jejich prefrontálního kortexu. To je zcela mimořádný výsledek ve všech ohledech jen zřídkakdy se u pacientů s demencí typu Alzheimerovy choroby podaří zpomalit nebo zmírnit zhoršování kognitivních funkcí. Počet slov MMS skóre FAB skóre Změny v pamatování slov 0 0 Před tréninkem Po tréninku Změny v kognitivních funkcích 0 Účastníci s mírnými symptomy demence Neúčastnící se subjekty s mírnými symptomy demence Účastníci s těžkými symptomy demence Před tréninkem O tři měsíce později O šest měsíců později Změny ve fungování prefrontálního kortexu Neúčastnící se subjekty Účastníci s mírnými s mírnými symptomy symptomy demence demence 0 Neúčastnící se subjekty s těžkými symptomy demence Neúčastnící se subjekty s těžkými symptomy demence MMS testy hodnotí kognitivní schopnosti jako porozumění nebo úsudek. Účastníci s těžkými symptomy demence Před tréninkem O tři měsíce později O šest měsíců později FAB testy hodnotí fungování prefrontálního kortexu tím, že testují schopnosti komunikovat a kontrolovat své chování.

5 Jak využít tuto knihu k procvičování mozku Zaprvé si změřte, jak dobře vám mozek funguje už nyní Prověřte si stav fungování svého mozku pomocí Předtréninkového zhodnocení prefrontálního kortexu. Další instrukce, jak postupovat, si přečtěte na straně v bodě. Cvičte si mozek několik minut každý den Nejdůležitějším prvkem každého tréninku je jeho vytrvalost. Ideální je cvičit si mozek po ránu, kdy je nejaktivnější. Před početními příklady se také nezapomeňte najíst, v opačném případě bude efekt poloviční. Mnoho z vás si možná všimne, že odpoledne a večer vám počítání zabere víc času než ráno. To proto, že mozek funguje nejúčinněji po ránu. Navrhuji vám, abyste cvičení prováděli každý den ve stejnou dobu, pokud to bude možné. Tipy k programu Každý den vyřešte příklady na přední i zadní stránce pracovního listu. Snažte se počítat rychle. Nedělejte si hlavu s tím, jestli se dopustíte chyby nebo budete zpočátku pomalí. Všechna hodnocení mají za cíl jenom změřit váš vlastní pokrok. Cílový čas Jedna minuta: Máte zlato. Jestli často počítáte z hlavy nebo používáte počítání při práci, možná tohoto cíle dosáhnete. Jinými slovy, na této úrovni se klidně považujte za pravého Zázračného počtáře. Jeden a půl minuty: Stříbro. Když vytrváte, můžete dosáhnout této úrovně. A jestli jste tohoto cíle dosáhli, jsou vaše počtářské schopnosti už nadprůměrné. Říkejte si Velmistr počtář. Dvě minuty: Bronzová medaile. Tuto úroveň dosáhnete, pokud se na to opravdu zaměříte a neustanete ve svém snažení. Jakmile se dostanete na tuto úroveň, je z vás Mistr počtář.

6 Každý pátý den se zastavte a poměřte Tento šedesátidenní početní program se skládá z pracovních listů, které budete řešit vždy jeden denně od pondělí do pátku, o víkendech si uděláte Zhodnocení prefrontálního kortexu. Jestli nechcete se cvičením o víkendech ustat nebo jestli vám nabitý pracovní program nedovoluje studovat každý den v týdnu, jak doporučuji, udělejte si Zhodnocení zkrátka vždy po pěti dnech tréninku. Jakmile dokončíte Zhodnocení, zapište si výsledky do Tréninkového záznamu svého mozku na zadní předsádce. Můžete tu jasně vidět změny k lepšímu, když si srovnáte vysledky zaznamenané z jednoho týdne na druhý (viz třetí poznámka na str. ). Snažte se cvičit pravidelně; pokud máte mezi jednotlivými tréninky větší pauzu, výsledky nemusejí být tak viditelné. Jak zhodnotit stav prefrontálního kortexu Než začnete s programem počítání, udělejte si test nazvaný Předtréninkové zhodnocení prefrontálního kortexu (viz str. ). Jakmile potom začnete se cvičením, provádějte zhodnocení prefrontálního kortexu pravidelně každý šestý den a výsledky zaznamenávejte do tabulky Zhodnocení prefrontálního kortexu na zadní předsádce. Možná bude dobré, když vám čas, který potřebujete k řešení úloh, bude měřit člen rodiny nebo přítel. Test počítání Změřte si čas, který potřebujete na co nejrychlejší odříkání čísel od do 0. Musíte každé slovo pronést srozumitelně. Tento test hodnotí obecné fungování prefrontálního kortexu levé i pravé hemisféry zároveň. Výzkum ukázal, že výsledky takového početního testu jsou úzce spojeny s matematickými schopnostmi člověka. Zadejte si proto svůj cíl a snažte se této časové mety dosáhnout.

7 Jak využít tuto knihu k procvičování mozku Test pamatování slov Každý seznam slov obsahuje třicet jednoduchých výrazů. Zapamatujte si z nich co nejvíc za dvě minuty. Po dvou minutách stránku otočte a zapište co nejvíc slov, na něž si vzpomenete. Počet správných odpovědí vám určí skóre. Cílem tohoto testu je zhodnotit aktivitu prefrontálního kortexu levé mozkové hemisféry, která je spojena s krátkodobou pamětí. Zvykněte si na to postupně, napřed si prohlédněte tabulku nad každým kombinovaným testem. Pak si teprve udělejte test. Změřte a zaznamenejte čas, který jste potřebovali k označení všech barev. Cílem tohoto testu je změřit obecné fungování prefrontálního kortexu v levé i pravé hemisféře mozku. Tento test nemá žádný cílový čas nebo skóre, protože výsledky se liší člověk od člověka. Jen se snažte být lepší než při testu v předchozím týdnu. hudba barva život kostka ovoce Příklad Správná odpověď modrá ZELENÁ červená ŽLUTÁ mysl Špatná odpověď zelená ZELENÁ žlutá ŽLUTÁ Když uděláte chybu, vraťte se na místo, kde k ní došlo, a začněte nanovo. Kombinovaný test Na konci knihy najdete testy označení barev. Barva, kterou je slovo vytištěno, neodpovídá častokrát barvě, kterou označuje. Tento test (v mezinárodních pramenech označovaný jako stroop test ) od vás žádá nahlas vyřknout barvu, jakou je dané pojmenování napsáno. Jinými slovy, když vidíte slovo modrá vytištěné červeně, máte říct červená, nikoli modrá. Snažte se nevnímat obsah a soustřeďte se jen na vybarvení textu. Až skončíte s touto cvičebnicí Počítání se vám už stalo běžnou součástí dne, proto je důležité v tomto procvičování pokračovat denně i nadále. Jakmile přestanete mozek trénovat, jeho funkce začnou zase pomalu upadat. Vraťte se tedy opět k prvnímu dni v této knize a celý trénink si zopakujte.

8 . poznámka Přístroje k zobrazování mozkových funkcí nabízejí trojrozměrný obrázek fungování lidského mozku, aniž poškodí tělo nebo mozek sám. V současnosti jsou dvěma nejčastěji užívanými technologiemi při studiu fungování mozku funkční zobrazování magnetickou rezonancí (fmri) a spektroskopie používající vlny o téměř infračervené délce.. poznámka V obou hemisférách lidského mozku jsou čtyři části, které kontrolují jednotlivé funkce: frontální (čelní) lalok (= motorické funkce), parietální (temenný) lalok (= taktilní vnímání), temporální (spánkový) lalok (= sluchové vnímání) a okcipitální (týlní) lalok (= vizuální vnímání). Přístroj fmri prefrontální kortex Mozek viděný z levé strany závit obloukovitý Wernickeho oblast vizuální kortex Prefrontální oblast, jež tvoří velkou část frontálního laloku, je zvláštností lidského mozku a je sídlem kreativity, paměti, komunikace a také sebeovládání. přední spodní závit spánkový zadní. poznámka Na začátku tohoto trénování se vám mozkové funkce budou zlepšovat docela rovnoměrně. V určitém okamžiku ovšem nejspíš narazíte na hranici. Možná se budete divit, proč výsledky neukazují další zlepšování. Ale vytrváte-li a budete-li dál poctivě trénovat, přijde průlom a uvidíte, jak vám skóre zase najednou poskočí vzhůru. Takže vždy, když máte pocit, že se nic neděje, se mozek jenom připravuje na další velký skok. Schopnosti vašeho mozku Čas strávený tréninkem

9 0 0 0 Start : Než začnete, udělejte si Předtréninkové zhodnocení prefrontálního kortexu (s. ). Datum Den Měsíc Den

10 0 0 Den0 Výsledný čas : Cíl :

11 Týden Zhodnocení prefrontálního kortexu Den Měsíc I. Test počítání Změřte si, kolik času potřebujete, než co nejrychleji odříkáte čísla od do 0. Týden sekund II. Test pamatování slov Za dvě minuty se snažte zapamatovat co nejvíce slov. krabice ostrov prodej nebezpečí list ručník myš kniha kámen jablko žár hláska pes sklo důvod okruh plyn kvíz polička přítel hruška skála přání maska řeč tvář číslo polévka rok postel Teď zapamatovaná slova zapište do tabulky na následující straně. Kolik slov jste si zapamatovali? Skóre Počet zapamatovaných slov

12 Týden Týden Zapamatovaná slova III. Kombinovaný test Udělejte si Kombinovaný test pro. týden na straně. 0

Rjúta Kawašima TRÉ NINK MOZKU. Zlepšení za 60 dnů

Rjúta Kawašima TRÉ NINK MOZKU. Zlepšení za 60 dnů TRÉ NINK Rjúta Kawašima MOZKU Zlepšení za dnů -.qxp:trainyourbrain.qxd.. : Stránka Milí čtenáři, když jsem začínal svou kariéru výzkumu mozku, dostal jsem nápad, o němž jsem byl přesvědčený, že mi pro

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Zásady efektivního učení

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Zásady efektivního učení VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 12, S 17 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 13.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 1. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Účtování pojišťoven z Praktika

Účtování pojišťoven z Praktika Účtování pojišťoven z Praktika Níže bude popsán podrobně postup, jak vyúčtovat pojišťovny přímo z programu. Účtování je tak pro Vás mnohem jednoduší. Nemusíte se tak již přihlašovat na portály ZP. Pro

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 15 Upravené a doplněné české vydání Obsah Strana ÚVOD... 3 PROČ PROVÁDĚT ANALÝZU OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE?... 3 VYSVĚTLENÍ POJMU PODÍL OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE... 4 KOLÍSÁNÍ

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

DESATERO PRO VAŠE OČI

DESATERO PRO VAŠE OČI DESATERO PRO VAŠE OČI Tomáš Brouček ZRAK JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍM LIDSKÝM ORGÁNEM. ZPROSTŘEDKOVÁVÁ NÁM PŘES 90% INFORMACÍ Z TOHOTO SVĚTA. MÁLOKDO SI TO UVĚDOMUJE A MÁLOKDO O SVŮJ ZRAK PEČUJE. počet běžných očních

Více

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? Lidé, kteří si zapamatují celý balíček karet za dvě minuty nebo si uloží do paměti dvě stě cizích slovíček za pět minut, nemusí mít fotografickou paměť. Oni pouze znají paměťové techniky

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE Budeme-li vycházet ze skutečnosti, že váš nejlepší osobní hypnotizér sídlí ve vašem nitru, lze předpokládat, že se na tohoto vnitřního odborníka zaměří i nejúčinnější regresní

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Informovanost o Parkinsonově nemoci

Informovanost o Parkinsonově nemoci Informovanost o Parkinsonově nemoci Závěrečná zpráva Březen 05 Obsah Hlavní zjištění 3 Parametry projektu 7 Struktura vzorku 7 Výsledky 8 Realizátor projektu 9 Dotazník 0 Informovanost o Parkinsonově nemoci

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

SEMINÁŘ O MOZKU 28. března 2009

SEMINÁŘ O MOZKU 28. března 2009 EURAG EUROPEAN FEDERATION OF OLDER PERSONS EURAG Centrum pro trénování paměti Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging a Kulturní dům Vltavská, Bubenská 1, Praha 7 pořádají SEMINÁŘ O MOZKU

Více

Měřič tělesného tuku ENI 011013

Měřič tělesného tuku ENI 011013 Měřič tělesného tuku ENI 011013 OBECNÉ INFORMACE: Podobně jako tělesná váha je i množství tuku v těle důležitým ukazatelem dobré fyzické kondice a zdraví. Pouze díky pravidelnému cvičení a nízkotučné dietě

Více

Myšlenkové mapy pro děti

Myšlenkové mapy pro děti Zamysli se nad tím, o kolik jednodušší a zábavnější bude tvůj život: můžeš ohromovat kamarády tím, že budeš vědět, kdo vstřelil který gól v jakémkoli zápase tvého oblíbeného týmu; nezůstaneš na holičkách,

Více

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití Aku vrtačka model: J0Z-KT03-18 návod k použití Aku vrtačka CZ Návod k použití Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevil nákupen tohoto výrobku. Věříme, že s ním budete plně spokojen.

Více

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity 1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity Předpoklady: 1205 Pedagogická poznámka: Úvodem chci upozornit, že sám považuji výuku neinerciálních vztažných soustav na gymnáziu za tragický

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Funkce a ovládání tréninkového počítače KETTLER FX 1, SX 1, PX 1

Funkce a ovládání tréninkového počítače KETTLER FX 1, SX 1, PX 1 Funkce a ovládání tréninkového počítače KETTLER FX 1, SX 1, PX 1 Návod k ovládání tréninkového počítače s digitálním displejem ( GE22.. ) Hodnoty 1 KILOJOULE spotřeba energie 0 9999 ( kj ) Okolní teplota

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 4 Nadpis kapitoly Mojmír

Více

Najdi znovu sám sebe 6

Najdi znovu sám sebe 6 Najdi znovu sám sebe 6 Když opět najdeme sami sebe Znovu se najít je jednoduché. Vše nové už totiž máme v sobě. Bylo to tam vždycky. Jenom to bylo doposud skryté. Možná jsme některé svoje vlohy, talenty

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58

OBSAH PŘEDMLUVA 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58 OBSAH 6 FOTOAPARÁTY 10 OBJEKTIVY 14 OSVĚTLENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 18 POČÍTAČE A SOFTWARE 22 TVORBA OBRAZU 26 PRÁCE SE SVĚTLEM 58 FOTOGRAFOVÁNÍ LIDÍ 90 DESET NEJLEPŠÍCH TECHNIK VE PHOTOSHOPU 120 REJSTŘÍK 142

Více

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům OPTICKÝ KUFŘÍK OA 40.9973 Návody k pokusům Učitelská verze NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA 2 NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA SEZNAM POKUSŮ ŠÍŘENÍ SVĚTLA Přímočaré šíření světla (..) Stín a polostín (.2.) ODRAZ SVĚTLA

Více

A574. řídící jednotka pro křídlové brány. autorizovaný prodejce

A574. řídící jednotka pro křídlové brány. autorizovaný prodejce 574 řídící jednotka pro křídlové brány autorizovaný prodejce 1 1. UPOZORNĚNÍ Důležité: Před prováděním jakýchkoli prací na řídícím panelu (napojení, údržba) vždy vypněte proud. - Směrem proti proudu systému

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Návod k obsluze a bezpečnostní pokyny Šňůrový telefon se zobrazením telefonního čísla

Návod k obsluze a bezpečnostní pokyny Šňůrový telefon se zobrazením telefonního čísla Rio 30 Návod k obsluze a bezpečnostní pokyny Šňůrový telefon se zobrazením telefonního čísla Před použitím zařízení si pečlivě prostudujte tento návod k obsluze a uschovejte pro další použití. Obsah Popis

Více

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191)

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) SERVIS A NÁHRADNÍ DÍLY ZAJIŠŤUJE DODAVATEL Seven Sport s.r.o., Dělnická 957, 749 01 Vítkov tel. +420 556 300970, www.insportline.cz pro Slovensko: insportline s.r.o.,

Více

NEO NÁVOD K POUŽITÍ. Zkrácený popis funkcí ohřívače NEO

NEO NÁVOD K POUŽITÍ. Zkrácený popis funkcí ohřívače NEO NEO NÁVOD K POUŽITÍ 1 5 2 3 4 6 7 1. Ve dne 2. Požadovaná (nastavená) teplota 3. Topný režim zapnut/vypnut 4. V noci 5. Tlačítko funkcí 6. Snížení teploty ve dne ( 5 dní) 7. Snížení teploty v noci (7 dní)

Více

Rád/a si hraješ s matematikou?

Rád/a si hraješ s matematikou? 3.ročník 2014/2015 2. série 1 Úvod Školní rok 2014/2015 Rád/a si hraješ s matematikou? Rád/a zkoumáš nové myšlenky a postupy? Pak právě pro tebe jsou tu Korespondenční-Matematické Rébusy, zbrusunový korespondenční

Více

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

ZÁPĚSTNÍ MĚŘIČ KREVNÍHO TLAKU

ZÁPĚSTNÍ MĚŘIČ KREVNÍHO TLAKU ZÁPĚSTNÍ MĚŘIČ KREVNÍHO TLAKU CZ Model: HL 168Y NÁVOD K OBSLUZE Obsah str. Účel použití tlakoměru...3 1. Co je to krevní tlak?...4 2. Proč je užitečné měřit si krevní tlak doma?...4 A. Klasifikace krevního

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

Návod k použití PPW 2201 B-544-02

Návod k použití PPW 2201 B-544-02 ft praha s.r.o. Návod k použití PPW 2200 PPW 2201 ft praha s.r.o. B-544-02 2 ft praha s.r.o. ft praha s.r.o. 3 Tento spotřebič je určen k použití v domácnosti a nikoli do komerčních a lékařských zařízení.

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Dá se zhubnout tancem?

Dá se zhubnout tancem? Ano! Tanec je v současné době jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak aktivně trávit volný čas. Je to díky propojení příjemné hudby a svůdných pohybů a to vše s určitým emočním nábojem. Svou popularitu

Více

Livial tablety tibolonum

Livial tablety tibolonum Livial tablety tibolonum Příbalová informace - RP Informace pro použití, čtěte pozorně! Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Ponechte si příbalovou

Více

Příprava na start 1: Nefér výhoda?

Příprava na start 1: Nefér výhoda? Příprava na start 1: Nefér výhoda? 29.12.2014 Než půjde naše dítě poprvé do školy, má za sebou již šest nebo sedm let vývoje, kdy je schopno se samo se učit, byť to bylo s naší pomocí jako rodičů, od kamarádů,

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B).

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B). Pro 2 4 hráče od 10 let Autor oblíbené hry Osadníci z Katanu vás nyní zve s novou originální hrou do rozbouřených mořských vln. Bojujte proti pirátům, chytře naplánujte své obchodní strategie a pomozte

Více

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Formuláře... K čemu jsou formuláře dobré?... Spuštění formuláře... Nastavení formuláře... Vytváření otázek... 6 Změna vzhledu formuláře... 8 Zveřejnění

Více

Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3

Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3 Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3 Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání. 1 Operační

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití.

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Nebezpečí Udržujte nabíječku a dezinfekční stanici mimo dosahu vody či jiných čisticích prostředků.

Více

Vyhřívané rukavice GH75 -návod k obsluze

Vyhřívané rukavice GH75 -návod k obsluze Vyhřívané rukavice GH75 -návod k obsluze Obsah ÚVOD... 2 POPIS PRODUKTU... 3 MOŽNOSTI POUŽITÍ... 3 JAK FUNGUJE VYHŘÍVÁNÍ RUKAVIC?... 3 PROVOZ VYHŘÍVANÝCH RUKAVIC... 3 OBSAH BALENÍ... 3 NABÍJENÍ BATERIÍ...

Více

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Tomáš Činčala Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Ostrava 2014 1 Copyright Tomáš Činčala, 2009 2014 ISBN 978-80-85624-87-8 2 Většina z nás chce být bohatá a úspěšná. Nestačí

Více

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Kdyby se to někomu hodilo, našel jsem pěkný postup na www.advrider.com, ale byl v angličtině, takže jsem si k tomu odpoledne sednul a máme to i česky Seřízení

Více

Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti. MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol

Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti. MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol Poradna pro poruchy paměti FN Motol SYNDROM DEMENCE poškození paměti + jeden další příznak:

Více

Řízení spotřeby Uživatelská příručka

Řízení spotřeby Uživatelská příručka Řízení spotřeby Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Zadejte své uživatelské jméno a heslo Rada: Pokud si heslo nepamatujete, použijte nápovědu Zapomněli jste své heslo?. 2. krok Aktualizujte

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Univerzální dálkové ovládání CV 150-2

Univerzální dálkové ovládání CV 150-2 NÁVOD K OBSLUZE Univerzální dálkové ovládání CV 150-2 Objednací číslo: 35 03 81 Toto dálkové univerzální ovládání (infračervené) nahradí dva originální dálkové ovladače: Můžete s ním ovládat televizní

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

10. Reflexy a reakční doba.

10. Reflexy a reakční doba. 1 10. Reflexy a reakční doba. Živé organismy musí registrovat změny ve svém okolí a adekvátně reagovat. Reflexní přizpůsobení zahrnuje receptory, které registrují změnu, sensorické neurony, které posílají

Více

VÍTEJTE. Délka jízdy (TRP) Doba jízdy (TME) Zkratky a Údaje na displeji. Průměr (Average) Hodiny (Clock) Současný údaj (Current) Maximální rychlost

VÍTEJTE. Délka jízdy (TRP) Doba jízdy (TME) Zkratky a Údaje na displeji. Průměr (Average) Hodiny (Clock) Současný údaj (Current) Maximální rychlost VÍTEJTE Děkujeme, že jste si zakoupili Bontrager cyklokomputer Trip. Doufáme, že vám poskytne mnoho šťastných kilometrů. Záruka Na cyklocomputery Bontager je poskytována zákonná záruční lhůta roky. Náhradní

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný?

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Kapitola 8 1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Matematika Tento široce rozšířený mýtus je založen na chybné představě o povaze matematického nadání. Lidé si s oblibou představují matematiky

Více

215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI

215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI 215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI ÚVOD Rektifikace je nejčastěji používaným procesem pro separaci organických látek. Je široce využívána jak v chemické laboratoři, tak i v průmyslu.

Více

Zkracovačky (Crunches)

Zkracovačky (Crunches) Pěkně rozvinuté břicho je snad nejpůsobivější částí těla (a pro ženy údajně i nejpřitažlivější???). Nejen proto bychom mu měli věnovat alespoň "trochu" pozornosti. Bolesti v zádech např. poměrně často

Více

Rychlost světla. Kapitola 2

Rychlost světla. Kapitola 2 Kapitola 2 Rychlost světla Michael Faraday, syn yorkshirského kováře, se narodil v jižním Londýně roku 1791. Byl samoukem, který školu opustil ve čtrnácti, aby se stal učněm u knihaře. Zajistit si vstup

Více

Digitální teploměr E-127

Digitální teploměr E-127 Digitální teploměr E-127 Návod k použití Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod k použití. Obsah SOUHRN VLASTNOSTÍ PRODUKTU. 3 POPIS ČÁSTÍ PŘÍSTROJE....4 SPECIFIKIACE SYMBOLŮ TEPLOMĚRU..5

Více

Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste

Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste 7 STRATEGIE SOCIÁLNÍHO POVĚDOMÍ Měli jste někdy spolupracovníka, který k vám přišel a, aniž byste mu cokoliv řekli, věděl, jaký zrovna máte den a co se odehrává ve vaší mysli? Bylo mu jasné, že jste byli

Více

Úvod do neuropsychologie

Úvod do neuropsychologie Úvod do neuropsychologie Martin Vyhnálek Centrum pro kognitivní poruchy, Neurologická klinika dospělých UK, 2. lékařské fakulty a FN Motol Neuropsychologické vyšetření Screeningové vyšetření lékař MMSE,

Více

MAGICAR 9000B montážní manuál

MAGICAR 9000B montážní manuál Autoalarm s integrovaným pagerem a dálkovým startem motoru MAGICAR 9000B montážní manuál www.levnealarmy.cz I. ÚVOD MAGICAR 9000B je bezpečnostní systém s nejvyšším stupněm ochrany. Pomocí dvoucestného

Více

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem Manuál, jak pracovat s tenkým klientem zpracováno za spolupráce firmy MÚZO a ekonomického oddělení FSV UK Revidovalo CIVT dne 24.06.2015 1 Obsah Přihlášení... 3 Po přihlášení... 4 Účetní sestavy... 5 Nastavení

Více

Laboratorní zdroj - 6. část

Laboratorní zdroj - 6. část Laboratorní zdroj - 6. část Publikované: 20.05.2016, Kategória: Silové časti www.svetelektro.com V tomto článku popíšu způsob, jak dojít k rovnicím (regresní funkce), které budou přepočítávat milivolty

Více

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA

Signál pro odměnu. Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA Signál pro odměnu Jiří Ščučka - 04/2014 SIGNÁL PRO ODMĚNU - JIŘÍ ŠČUČKA 1 Pochvala? Každý kdo jednou začal cvičit psa, určitě mnohokrát slyšel tu asi nejznámější poučku. Jestliže pes udělá něco dobře,

Více

TRIP tm. 2, 2L, 3 & 5W Uživatelský manuál. Záruka Na cyklocomputery Bontager je poskytována zákonná záruční lhůta 2 roky.

TRIP tm. 2, 2L, 3 & 5W Uživatelský manuál. Záruka Na cyklocomputery Bontager je poskytována zákonná záruční lhůta 2 roky. Záruka Na cyklocomputery Bontager je poskytována zákonná záruční lhůta 2 roky. Náhradní díly a příslušenství je možné zakoupit u prodejců Bontrager - seznam naleznete na stránkách www.bretton.cz Výhradním

Více

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_23_MOZEK Mozek Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 3. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné a vzdělávací cíle:

Více

NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00

NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00 NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00 Počítač k jízdnímu kolu Digispeed 5 Obj. č.: 85 31 47 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze! Jestliže výrobek

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 5061 Krokoměr insportline PR039

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 5061 Krokoměr insportline PR039 UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 5061 Krokoměr insportline PR039 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 POUŽÍVÁNÍ KROKOMĚRU... 3 TLAČÍTKA... 3 DOPORUČENÍ... 3 PŘIPEVNĚNÍ KROKOMĚRU... 3 CVIČEBNÍ REŽIMY... 4 ÚVODNÍ NASTAVENÍ...

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 56 10 92

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 56 10 92 NÁVOD K OBSLUZE Verze 10/04 Obj. č.: 56 10 92 Úvod Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup této naší speciální zásuvky. Tato praktická mezizásuvka Vám zajistí příjemné prostředí v obytných

Více

Obsah. Úvod... 11. 1. Access a Excel podobní, a přesto každý jiný!... 15. 2. Vstupujeme do prostředí tabulkového procesoru... 25

Obsah. Úvod... 11. 1. Access a Excel podobní, a přesto každý jiný!... 15. 2. Vstupujeme do prostředí tabulkového procesoru... 25 Obsah Úvod... 11 O čem je tato kniha...11 Jak je kniha uspořádána...12 Používané konvence...13 1. Access a Excel podobní, a přesto každý jiný!... 15 1.1 Excel i Access ovládáme příkazy...17 1.2 Jak se

Více

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU BIOENERGETIKA ČLOVĚKA Kapitola třetí PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU Pohyb Obecné informace Dostáváme se k přehledu prostředků a metod tréninku, zaměřených na zvýšení

Více

Kniha barvení. Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age. Vše o blond odstínech. Pokročilé.

Kniha barvení. Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age. Vše o blond odstínech. Pokročilé. Kniha barvení Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age Vše o blond odstínech Pokročilé POstupy barvení Barvěte s důvěrou Kniha barvení SoColor.Beauty od MATRIX Všechna

Více

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček Obsah 1. Okamžitá opatření 2. Meditace a vizualizace 3. Anti-stresový program 4. Koláž života 5. Ostatní doporučení Velmi důležitou součástí léčby veškerých onemocnění je

Více

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006 Napájení Číslo dokumentu: 396855-221 B ezen 2006 V této příručce je popsán způsob napájení počítače. Obsah 1 Umíst ní ovládacích prvk a indikátor napájení 2 Zdroje napájení Připojení adaptéru střídavého

Více

blahopřejeme! obsah Str.2: /pravý sloupek odshora- pozn. překl./ Výpust vůně

blahopřejeme! obsah Str.2: /pravý sloupek odshora- pozn. překl./ Výpust vůně Str.2: blahopřejeme! Blahopřejeme Vám ke koupi výrobku značky Duux! Pro využití internetového servisu prosím zaregistrujte produkt a záruční lhůtu na www.duux.com/register. Duux vyrábí spolehlivé dětské

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Nadpis kapitoly Josef Pecinovský Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 4259. publikaci Odpovědný redaktor Petr Somogyi Sazba

Více

1. Vymezení výzkumného problému a cíle šetření

1. Vymezení výzkumného problému a cíle šetření EVALUACE (za období 1. - 8. měsíce projektu) Obsah 1. Vymezení výzkumného problému a cíle šetření... 1 2. Šetření respondenti... 2 3. Použité metody... 3 4. Sběr dat a jeho metoda... 5 5. Metoda analýzy

Více

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17 Obsah Úvod...15 Používané konvence... 16 1. Seznámení s Outlookem...17 1.1 Novinky verze 2003... 17 1.1.1 Navigační podokno...17 1.1.2 Nabídka Přejít...17 1.1.3 Podokno pro čtení...18 1.1.4 Rozložení seznamu

Více

DESATERO PRO VAŠE OČI

DESATERO PRO VAŠE OČI Jak si zlepšit zrak Podmínky nutné, nikoliv postačující DESATERO PRO VAŠE OČI V TÉTO E-KNIZE SE DOZVÍTE: že zrak se přizpůsobuje vnějším podmínkám a dioptrické korekci jaké jsou podmínky nutné pro to,

Více

WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ

WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství + další produkty WWW.TOY.CZ Návod k použití VAROVÁNÍ: Obsahuje malé části NEBEZPEČÍ SPOLKNUTÍ Není určeno pro děti mladší 8 let. Pro X-Twin:

Více

ENGINEERING. www.lovecpokladu.cz. Instruktážní Manuál

ENGINEERING. www.lovecpokladu.cz. Instruktážní Manuál ENGINEERING www.lovecpokladu.cz Instruktážní Manuál ÚVOD Děkujeme, že jste si vybrali detektor kovů Nokta Výroba high-tech detektorů kovů začala v závodu Nokta Engineering v roce 2001. Společnost si zakládá

Více

Pár slov o demokracii

Pár slov o demokracii Pár slov o demokracii Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV, VDO a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pár slov o demokracii Stručná anotace učební jednotky V této

Více

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak

Více

Pata s klínky pletená od špičky (Toe-up Gusseted Heel)

Pata s klínky pletená od špičky (Toe-up Gusseted Heel) Podle paní Maiy Discoe Pata s klínky pletená od špičky (Toe-up Gusseted Heel) Jedná se o obrázkový návod, fotky, které jdou zvětšit najdete v originálním návodu na blogu autorky: http://maiaspins.typepad.com/maiaspins/2007/05/toeup_gusseted_.html

Více

1. Úvod do vědomého snění

1. Úvod do vědomého snění 1. Úvod do vědomého snění V této kapitole se dočtete: - Co jsou vědomé sny a jaké to je, mít vědomý sen - Jak vám může snová nápověda pomoci rozpoznat, že sníte - Jak je možné, že máte nad sny větší kontrolu,

Více