7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie."

Transkript

1 Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním pohybového aparátu I. ONEMOCNĚNÍ POHYBOVÉHO APARÁTU 1. Vrozené vady pohybového ústrojí. Vrozené vykloubení kyčlí, vrozená noha kososvislá, torticolis, vrozené skoliózy. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 2. Získané vady pohybového ústrojí. Perthesova choroba kyčle, coxa vara dospívajících, aseptické nekrózy hlavice femuru v dospělosti. Choroba Scheuermannova, ploché nohy. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 3. Degenerativní choroby pohybového ústrojí. Artróza, degenerativní změny páteře. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 4. Nádorová onemocnění pohybového aparátu. Kostní onkologie, osteosarkom, Ewingův sarkom, obrovskobuněčný nádor, osteochondrom, enchondrom. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 5. Zánětlivá onemocnění kostí a kloubů. Bakteriální osteomyelitidy a artritidy, tuberkulóza kostí a kloubů. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 6. Revmatické nemoci. Séropozitivní (revmatická horečka, revmatoidní artritida), séronegativní (Bechtěrevova choroba, Reiterův syndrom). Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 8. Onemocnění měkkých tkání pohybového aparátu (entezopatie). Syndrom bolestivého ramene, svalové hernie, ruptura Achillovy šlachy. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. 9. Metody konzervativní a operační léčby u pacientů s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu, nejzákladnější ortopedické operace. 10. Polytraumata a sdružená poranění. Příčiny a výskyt a dělení úrazů. Definice polytraumat a sdruženého poranění, faktory ovlivňující závažnost stavu. Zásady první pomoci. 11. Úrazy pohybového ústrojí. Zlomeniny končetin, zlomeniny pánve a poranění kloubů. Poúrazové deformity. Příčiny úrazů, klinické projevy, diagnostika, terapie. 12. Charakterizujte traumatické poškození míchy. Poškození funkce míchy, klinický obraz při otřesu míchy, edému míchy, pohmoždění míchy. Míšní šok.

2 13. Poranění krční páteře. Horní krční páteře (C0 C2), dolní krční páteře (C3 C8). Klinické projevy, diagnostika a terapie. 14. Poranění hrudní a bederní páteře. Dělení zlomenin ThL páteře. Klinické projevy, diagnostika, terapie.

3 II. OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTY S ONEMOCNĚNÍM POHYBOVÉHO APARÁTU 1. Vrozené vady pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s vrozenou dysplázií kyčlí. 2. Získané vady pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s plochou nohou. 3. Degenerativní choroby pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s osteoartrózou. 4. Nádorová onemocnění pohybového aparátu. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s osteosarkomem. 5. Zánětlivá onemocnění kostí a kloubů. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s chronickou osteomyelitidou. 6. Revmatické nemoci. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s revmatoidní artritidou. 7. Poruchy výměny látkové kostí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s osteoporózou. 8. Onemocnění měkkých tkání pohybového aparátu ( entezopatie ). Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán ošetřovatelských činností se zaměřením na pacienta se syndromem bolestivého ramene. 9. Metody konzervativní a operační léčby Posouzení potřeb pacienta, stanovení etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměření na pacienta po totální endoprotéze kyčle.

4 10. Polytraumata a sdružená poranění. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s poraněním pánve. 11. Úrazy pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta se zevním fixátorem. 12. Charakterizujte traumatické poškození míchy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s paraplegií. 13. Poranění krční páteře. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta se zlomeninou krčního obratle bez poškození míchy při konzervativní terapii. 14. Poranění hrudní a bederní páteře. Posouzení potřeb pacienta, stanovení pacienta s kompresně klínovitou zlomeninou ThL páteře.

5 III. EDUKACE PACIENTŮ S ONEMOCNĚNÍM POHYBOVÉHO APARÁTU 1. Vrozené vady pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů zaměřených na problematiku specifiky života pacientů. 2. Získané vady pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů zaměřených na problematiku motivace a aktivizace pacienta k udržení soběstačnosti. 3. Degenerativní choroby pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů v prevenci a vzniku komplikací 4. Nádorová onemocnění pohybového aparátu. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s nově zjištěným onkologickým onemocněním. 5. Zánětlivá onemocnění kostí a kloubů. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů v prevenci a vzniku komplikací. 6. Revmatické nemoci. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace u pacienta s revmatoidní artritidy. 7. Poruchy výměny látkové kostí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace u pacienta s osteoporózou. 8. Onemocnění měkkých tkání pohybového aparátu ( entezopatie ). Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů u pacienta se syndromem bolestivého ramene. 9. Metody konzervativní a operační léčby Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů při předoperační přípravě pacienta s totální náhradou kyčelního kloubu. 10. Polytraumata a sdružená poranění. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů v prevenci úrazů. 11. Úrazy pohybového ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace zaměřených na možnosti kompenzace poruch hybnosti a mobility.

6 12. Traumatické poškození míchy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace se zaměřením na specifiky života pacienta, poradenské služby, svépomocné a podpůrné skupiny v souvislosti sociální a společenské situace. 13. Poranění krční páteře. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v prvenci komplikací. 14. Poranění hrudní a bederní páteře. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu postupů v prevenci komplikací.

7 Doporučená literatura: 1. ADAMS, B., HAROLD, C.E. Sestra a akutní stavy od A do Z. 1. vyd. Praha: Grada, Avicenum, 1999, 488s. ISBN BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, s. ISBN X. 3. BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, s. ISBN DRÁBKOVÁ,J.,Polytraumata v intenzivní medicíně, Praha: Grada, s. ISBN HALADOVÁ E.,NECHVÁTALOVÁ,L Vyšetřovací metody hybného systému. Brno: IDV PZ, s. ISBN X 6. DUNGL,P., A KOL.,Ortopedie. Praha: Grada, s. ISBN CHALOUPKA,R., A KOL.,Vybrané kapitoly z LTV ve spondylochirurgii.brno: IDVPZ, s. ISBN CHALOUPKA, R., A KOL.,Vybrané kapitoly z LTV v ortopedii a traumatologii. Brno: IDVPZ, s. ISBN MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. 1.vyd.Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN NEJEDLÁ, M., Fyzikální vyšetření pro sestry. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN MÜLLER, I., Bolestivé syndromy pohybového ústrojí v ordinaci praktického lékaře. Brno: NCO NZO, s. ISBN PAVLÍKOVÁ, S., Modely ošetřovatelství v kostce. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum s. ISBN RICHARDS, A., EDWARDS, S., Repetitorium pro zdravotní sestry.1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, 2004, 376s. ISBN ŠPIRUDOVÁ, L., TOMANOVÁ,D., A KOL. Multikulturní ošetřovatelství II. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN X. 15. TRACHTOVÁ, E., A KOL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, s. ISBN X. 16. WENDSCHE, P., A KOL. Poranění míchy. Brno: NCO NZO, s. ISBN

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Více

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na dlouhodobou umělou plicní ventilaci 1. Kardiopulmonální

Více

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s plicním onemocněním

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie Odborný fyzioterapeut I. 1. Úrazové poškození ramenního kloubu, klinický obraz, druhy, fyzioterapie a 2. Klinický

Více

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ R o č n í k 2006 V ě s t n í k MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: ÚNOR 2006 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán...

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Obsah. Předmluva... 11. Úvod... 13

Obsah. Předmluva... 11. Úvod... 13 Obsah Předmluva.................................... 11 Úvod....................................... 13 Základní anatomie a fyziologie páteře................... 14 Základní tvar obratlů.............................

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán... 3 3.1 Učební osnova základního modulu...

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Autoptický laborant 1 Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru autoptický laborant -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

Syndrom Chronické Bolesti

Syndrom Chronické Bolesti www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Syndrom Chronické Bolesti Verze č 2016 1.Úvod Mnoho dětských onemocnění může být doprovázeno bolestí končetiny. Název syndrom chronické bolesti je obecný termín

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1

Více

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM IRDRG název 00011 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC BEZ CC 00012 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S CC 00013 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S MCC 00021 TRANSPLANTACE JATER BEZ CC 00022 TRANSPLANTACE JATER

Více

Zlomeniny Agility Dogdancing Dogfrisbee Dostihy & Coursing Flyball Mushing & Dogtrekking Obedience Pasení Sportovní kynologie Záchranáři

Zlomeniny Agility Dogdancing Dogfrisbee Dostihy & Coursing Flyball Mushing & Dogtrekking Obedience Pasení Sportovní kynologie Záchranáři 02 2013 ROČNÍK 7 Cena49 Kč / 2,44, pro předplatitele 41,30 Kč / 2 rozhovory Igor Lengvarský Zsófi Bíró Helena Kovš Pavel Kos STREČINK PSA ŠEDIVÁČKŮV LONG Cena výtisku: 49 Kč 1,96 Zlomeniny Agility Dogdancing

Více

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l.

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l. Další vzdělávání dospělých Datum Název Místo Kraj 16.1.2010 Restriktivní opatření, ale i šetrná sebeobrana DpOZP Litvínov- Zátiší 177 3.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách DPS Domov pro seniory,

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování

Více

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D Předmět: Ošetřovatelství 4.D 1. Ošetřovatelská péče o nemocného s akutním infarktem myokardu 2. Ošetřovatelská péče o nemocného s CHOPN 3. Ošetřovatelská péče o nemocného s flebotrombózou 4. Ošetřovatelská

Více

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE 1. Bolest, patofyziologie, léčení akutní a chronické bolesti 2. Poruchy vědomí, příčiny, symptomatologie, klasifikace, zásady léčby 3. Operační riziko, klasifikace fyzického stavu

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen povinný...

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví.

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví. SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ Chirurgické oddělení zajišťuje lůžkovou i ambulantní specializovanou léčebnou diagnostickou péči pro pacienty z Děčínska a přilehlého okolí. Zabývá se všeobecnou břišní chirurgií,

Více

Obsah. Poděkování...10 Úvod... 11

Obsah. Poděkování...10 Úvod... 11 Obsah Poděkování...10 Úvod... 11 1 Historie ortopedie (A. Sosna)... 13 2 Ortopedické vyšetření (A, Sosna, D. Pokorný, P. Vavřílc)...15 2.1 Anamnéza...15 2.2 Klinické vyšetření... 16 2.3 Zobrazovací metody...

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Obecná část Organizace léčebné a komprehenzivní rehabilitace

Tvorba elektronické studijní opory. Obecná část Organizace léčebné a komprehenzivní rehabilitace Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy léčebné rehabilitace Obecná část Organizace léčebné a komprehenzivní rehabilitace MUDr.

Více

Co je to FYZIOTERAPIE

Co je to FYZIOTERAPIE Co je to FYZIOTERAPIE 1 Tato brožura vznikla jako součást bakalářské práce na téma Fyzioterapie očima laické veřejnosti. Je určena pro širokou veřejnost, která se chce dozvědět bližší informace o odbornících,

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán... 3 3. Učební osnova základního modulu...

Více

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie)

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN FEMORO-POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS FEMORO-POPLITEÁLNÍ BY-PASS FEMORO-CRURÁLNÍ BY-PASS POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS ENDARTEREKTOMIE

Více

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida Verze č 2016 2. DIAGNOSA A TERAPIE 2.1 Jak se revmatická horečka diagnostikuje? Žádný konkrétní

Více

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči Svazek 1 Tabelární seznam nemocí KAPITOLA XXI Faktory ovlivňující zdravotní stav a kontakt se zdravotnickými službami (Z00 Z99) Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem

Více

Zdravotní plán města Strakonice. pro období 2015 2018

Zdravotní plán města Strakonice. pro období 2015 2018 Zdravotní plán města Strakonice pro období 2015 2018 Obsah Úvod 3 Místní odborný tým...4 Průběh projednávání a schválení dokumentu..4 Analytická část Zdravotního plánu města Strakonice.4 Zdravotní plán

Více

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

Lázeňské a rekondiční pobyty pro samoplátce 2016

Lázeňské a rekondiční pobyty pro samoplátce 2016 Lázeňské a rekondiční pobyty pro samoplátce 2016 Ceník platný 03. 01. 2016 18. 12. 2016 obsah Pobyty pro dospělé Léčebný lázeňský pobyt Léčebný lázeňský pobyt SPECIÁL Program proti bolesti zad Lázeňská

Více

Radioterapie myelomu. prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie LF MU, Brno Masarykův onkologický ústav

Radioterapie myelomu. prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie LF MU, Brno Masarykův onkologický ústav Radioterapie myelomu prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie LF MU, Brno Masarykův onkologický ústav Z historie radioterapie myelomu Radioterapie je od 60. let min. století součástí léčby

Více

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? 1 Chronické střevní problémy trápí stále více pacientů V posledních letech roste počet těch, kteří se potýkají s chronickými střevními záněty.

Více

1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE

1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE 1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE 1. Rehabilitace klaudikantů Kološová R., interní oddělení Nemocnice ve Frýdku Místku 2. Má použití potažených

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen

Více

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, 656 53 Brno

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, 656 53 Brno Léčba zářením dětských pacientů se zhoubnými nádory v Masarykově onkologickém ústavu na Klinice radiační onkologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity TK 15. 8. Léčba dětských pacientů ozařováním má

Více

Standardy péče o osoby s osteoartrózou

Standardy péče o osoby s osteoartrózou Standardy péče o osoby s osteoartrózou Translation into: Completed by: Email: 1 1 2 3 4 Lidé s projevy OA, by měli mít přístup ke zdravotnickému personálu, který je kompetentní ke stanovení (diferenciální)

Více

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Autor: Jakub Vaněk, Školitel: MUDr. Milada Hobzová, Ph.D. Výskyt Syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA) neboli syndrom zástavy dechu ve spánku je

Více

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Na základě ustanovení 79 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Tato sekce zahrnuje poskytování služeb zdravotní a sociální péče. Tyto činnosti sahají od lékařské péče v nemocnicích a jiných zařízeních přes ústavní péči s určitým podílem

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

Obsah. Předmluva 11 Předmluva k českému vydání... 13. Cévní mozková příhoda, rehabilitační léčba 63 Clearance kreatininu 65

Obsah. Předmluva 11 Předmluva k českému vydání... 13. Cévní mozková příhoda, rehabilitační léčba 63 Clearance kreatininu 65 Obsah Předmluva 11 Předmluva k českému vydání.... 13 A ACE inhibitory 15 ADL 15 Afázie 15 Afázie, komunikace s pacientem...18 Affolterové metoda 18 Aktivizace 19 Alkohol 19 Analgetická léčba 20 Analgetika

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 6 8 8 5 2 5 1 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 3 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 N 0 0 1 Název IČO PRIVAMED a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Projekt pro školky zdravá dětská noha

Projekt pro školky zdravá dětská noha Projekt pro školky zdravá dětská noha Unikátní patentová technologie Diagnostický systém optické podografie (termografie) a počítačové vyšetření chodidla Realizátor projektu: Pavel Ihnát, Diagnostik a

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru masér -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Služby péče o děti. jako nástroj sladění pracovního a rodinného života. Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová

Služby péče o děti. jako nástroj sladění pracovního a rodinného života. Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová Služby péče o děti jako nástroj sladění pracovního a rodinného života Ministerstvo práce a sociálních věcí Mgr. Lydie Keprová Stávající služby péče o děti Do tří let věku dítěte Zdravotnická zařízení typu

Více

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88 OBSAH Úvod 11 1. kapitola - Hipoterapie 13 Trochu historie 13 Léčebné využití koně - základní pojmy 16 Teoretická podstata výkladu účinku hipoterapie 21 Kůň jako symbol 21 Hipoterapie a postura 28 Hipoterapie

Více

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie Spirometrie Spirometrie je funkční vyšetření plic, které má důležitou úlohu v diferenciální diagnostice plicních onemocnění. Spirometrie je indikována především u přetrvávajícího kašle, dušnosti nebo u

Více

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity.

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity. Ambulantní část Všeobecná pediatrie Konziliární pediatrické vyšetření dětského pacienta a navržení léčebného postupu ambulantně nebo během hospitalizace. Dispenzarizace- sledování formou kontrol pacienta

Více

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 V souladu s usneseními vlády ČR č. 596 ze dne 18. 6. 2003, č. 1575 ze dne 7. 12. 2005 a č. 253 ze dne 29. 3. 2010 vytváří ČSÚ v úzké spolupráci

Více

ÚPRAVA PÁNSKÉHO SAKA - ROZŠÍŘENÍ ŠÍŘKY NÁRAMENICE

ÚPRAVA PÁNSKÉHO SAKA - ROZŠÍŘENÍ ŠÍŘKY NÁRAMENICE ÚPRAVA PÁNSKÉHO SAKA - ROZŠÍŘENÍ ŠÍŘKY NÁRAMENICE Název úpravy v systému PGS: PS PD ZD BD 1 A-SIRKY NÁRAMENICE (obr. č.1) Název souboru: PSASN Přípona: TXT Hodnota učení: 100% 1. 1. 4. 3. 3. 4. 2. 1. 3.

Více

KLINIKA PRACOVNÍHO A CESTOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ 2001 2008

KLINIKA PRACOVNÍHO A CESTOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ 2001 2008 KLINIKA PRACOVNÍHO A CESTOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ 2001 2008 PŘEHLED PUBLIKACÍ A VĚDECKÝCH AKTIVIT, EVIDOVANÝCH V OBD 3. LF 2001 s IF Stav k 17.11.2010; zpracovala: M. Hábová, SVI 3.LF Kratochvíl, A; Hrnčíř, E:

Více

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě AT konference Seč 2016 Mgr. Josef Soukal Síť adiktologických služeb Primární prevence (všeobecná a selektivní) AT ordinace (do 12/2015), nyní jen

Více

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum:

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum: Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum Zdravotnické minimum: Funkce lidského těla se zaměřením na geriatrii (anatomie, fyziologie, patologie) Nejčastější patologické stavy seniorů Vymezení

Více

O právech pacientů a také o právech pojištěnců

O právech pacientů a také o právech pojištěnců O právech pacientů a také o právech pojištěnců JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Centrum pro zdravotnické právo 3. LF UK Důležité oblasti práva - shrnutí Na jakou

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVšL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP) Počet předmětů: 1 Délka trvání

Více

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Vysoké učení technické v Brně, Centrum vzdělávání a poradenství Záměrem projektu

Více

VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO 2015 roč. 11 č. 2 ISSN 1337-1789 POHYB A ZDRAVÍ. Dana FIALOVÁ

VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO 2015 roč. 11 č. 2 ISSN 1337-1789 POHYB A ZDRAVÍ. Dana FIALOVÁ POHYB A ZDRAVÍ Dana FIALOVÁ Katedra tělesné výchovy a sportu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové ABSTRAKT Z výzkumů souvislostí pohybové aktivity a zdraví bylo prokázáno, že 70 % mužů a žen

Více

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 Úvod Zpráva přibližuje hlavní zjištění z dotazníkového šetření mezi absolventy studijních pobytů a pracovních stáží. Dům zahraniční

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK Ekipa NÁZEV POSKYTOVATELE: DRUH POSKYTOVANÉ SLUŢBY: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ NÁZEV: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK PRACOVIŠTĚ: Kylešovská 829/35, Opava 746 01 17. listopadu 932/27, Opava Kylešovice, 747 06 POPIS REALIZACE

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK Arteriální hypertenze (vysoký krevní tlak) patří v dnešní době k nejčastějším poruchám zdravotního stavu populace, jak v rozvojových, tak i ve vysoce vyspělých zemích. Arteriální

Více

Ž Á D O S T. o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu hlavního města Prahy na realizaci projektů v oblasti místní Agendy 21

Ž Á D O S T. o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu hlavního města Prahy na realizaci projektů v oblasti místní Agendy 21 Ž Á D O S T příloha č. 2 o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu hlavního města Prahy na realizaci projektů v oblasti místní Agendy 21 Identifikační údaje Základní údaje o žadateli Název městské

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Měsíc Pracoviště Název semináře Datum konání Místo konání Začátek semináře Péče o CŽK a PŽK u imunokomprimovaných 13.10.2010 Posluchárna 13.00 nemocných I Hygiena rukou neudaly Posluchárna - II.interní

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 M 0 0 4 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 /4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE

MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE Soukromá střední odborná škola PRIMA s.r.o. Podrobný rozpis učiva pro předmět: MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE Název vyučovacího předmětu: Masérská a lázeňská péče Studijní obor: MASÉRSTVÍ, LÁZEŇSTVÍ, WELLNESS

Více

Jakub Motl, Josef Andres, Milan Krtička, Viktor Béreš

Jakub Motl, Josef Andres, Milan Krtička, Viktor Béreš Hloubková analýza dopravních nehod Jakub Motl, Josef Andres, Milan Krtička, Viktor Béreš 1. Hloubková analýza dopravních nehod (HADN) je založena na nezávislém výzkumu jejich příčin, průběhu a následků,

Více

Inovace výuky první pomoci na TUL

Inovace výuky první pomoci na TUL Inovace výuky první pomoci na TUL Tematické zaměření: Sportovní medicína a první pomoc Autor: Václav Bittner Osnova: Význam výuky první pomoci Nedostatky ve výuce první pomoci na vysokých školách v ČR

Více

Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Klinikum Passau 1.6. - 31. 8. 2010

Klinikum Passau 1.6. - 31. 8. 2010 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Závěrečná zpráva ze zahraniční stáže Klinikum Passau 1.6. - 31. 8. 2010 Eva Paťhová, obor Všeobecná sestra Pasov Pasov je malebné

Více

Pobyt je určen pro diabetiky 1. a 2. typu s čerstvě zjištěným diabetem nebo klienty, kteří se již s diabetem léčí. Popis týdenního programu:

Pobyt je určen pro diabetiky 1. a 2. typu s čerstvě zjištěným diabetem nebo klienty, kteří se již s diabetem léčí. Popis týdenního programu: Žít naplno s cukrovkou ubytování 6 nocí (s možností prodloužení) plná penze vstupní lékařské vyšetření a závěrečná konzultace nutná laboratorní vyšetření konzultační hodiny s odborným lékařem, diabetologickou

Více

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha HISTORICKÝ PŘEHLED 1844-1850 popsány první případy postižení skeletu s ložisky plazmatických buněk 1873 Dr. Rustizky zavádí označení mnohočetný myelom

Více

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ Mojžíšová A., Nekola V. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace Radomyšlská 336, 386 29 STRAKONICE Tel.: + 420 383 314 334, FAX.: 383 380 200 www.dcjk.cz e - mail: info@dcjk.cz, martin.karas.strakonice@seznam.cz, Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální

Více

Domácí zdravotní péče v roce 2005. Home care in 2005

Domácí zdravotní péče v roce 2005. Home care in 2005 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 3.7.26 Domácí zdravotní péče v roce 25 Home care in 25 Souhrn Koncem roku poskytovalo domácí zdravotní péči v České

Více

Čtvrtek 26. 9. / 1. Blok: 9:30 10:45

Čtvrtek 26. 9. / 1. Blok: 9:30 10:45 Čtvrtek 26. 9. / 1. Blok: 9:30 10:45 1) Pertrochanterická zlomenina ve stáří (10 min.) Autor: Helena Pinkasová, DiS. Spoluautoři: Irena Mlíková, Klára Formanová Pracoviště: Traumatologie Pardubice Abstrakt:

Více

Obsah. http://d-nb.info/1060581515

Obsah. http://d-nb.info/1060581515 XI Předmluva k 7. vydání V Předmluva k 1. vydání VI Seznam autorů 7. vydání VII Předmluva redakce VIII Předmluva ČR IX Pokyny pro uživatele X Seznam vyobrazení X 1 Anatomie lymfatického systému 1 1.1 Anatomie

Více

Dotační programy MO Plzeň 1 na rok 2016 pro oblast sociální určené pro fyzické a právnické osoby

Dotační programy MO Plzeň 1 na rok 2016 pro oblast sociální určené pro fyzické a právnické osoby Dotační programy MO Plzeň 1 na rok 2016 pro oblast sociální určené pro fyzické a právnické osoby Žádosti posuzuje Komise sociální Dotační programy neinvestiční pro oblast sociální určené pro fyzické a

Více

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa, hrozba moderní doby PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa je stav, kdy se tělu nedostávají základní živiny. Příčin je řada. Podobně jako obezita i podvýživa se stává strašákem moderního věku

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101 Stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a

Více

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Popis realizace služby ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, z.ú. (dále jen centrum ARPIDA) je nestátní nezisková organizace

Více

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program 2014/2015 Základní škola a Střední škola Credo, o.p.s. Ředitel školy: Mgr. Blanka Vacková Školní metodik prevence: Bc. Martina Malá Charakteristika

Více

S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A

S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A Klinika Dr. Pírka je zdravotnické zařízení, které bylo založeno v r. 1934. Klinika Dr. Pírka je v rámci českého zdravotnictví ojedinělým a mimořádným projektem.

Více