8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči"

Transkript

1 I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na dlouhodobou umělou plicní ventilaci 1. Kardiopulmonální resuscitace Definice, dělení, postupy základní podpory života, postupy rozšířené podpory života, externí kardiostimulace, defibrilace. Rozdíly v základní podpoře života u dětí. Základní léky užívané při KPR. Monitorování pacienta v intenzivní péči neinvazivní, invazivní. Řízená hypotermie indikace, zásady užití, postupy. 2. Hygienický a protiepidemický režim pracovišť IM Nozokomiální infekce - charakteristika, rozdělení, nejčastější původci, rizikové faktory pro jejich vznik, předpokládané problémové oblasti, prevence (protiepidemický režim ARO a JIP, bariérová péče). Hlášení nozokomiálních nákaz. Sepse, septický stav. Ošetřovatelský proces význam, fáze, ošetřovatelská diagnóza Organizační systémy práce sester (skupinový, primární) výhody, nevýhody 3. Úkoly sestry při odběru biologického materiálu u pacienta na UPV, laboratorní vyšetření Indikace k vyšetření. Druhy odebíraného biologického materiálu. Vyšetření biochemické, hematologické, mikrobiologické, toxikologické. Správný postup odběru a manipulace s odebraným biologickým materiálem. Fyziologické hodnoty jednotlivých vyšetření. 4. Úkoly sestry při infúzní léčbě a umělé výživě pacienta v závažném stavu Indikace infúzní léčby a parenterální výživy. Infúzní a náhradní roztoky, způsoby aplikace, komplikace a jejich prevence, pomůcky, přístroje. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti včetně laboratorní monitorace. 5. Úkoly sestry při enterální výživě pacienta v závažném stavu Enterální výživa rozdělení, indikace, kontraindikace, způsoby podání, příprava, komplikace a jejich řešení, využití přístrojů. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti včetně laboratorní monitorace. 6. Diagnostické a terapeutické výkony při onemocněních plic Hrudní punkce, bronchoskopie, CT. Indikace, příprava pomůcek, příprava pacienta, péče po výkonu. Povinnosti sestry, dokumentace. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 7. Terapeutické výkony při onemocněních plic Hrudní drenáž, intubace, tracheotomie. Indikace, příprava pomůcek, příprava pacienta, péče po výkonu. Povinnosti sestry, dokumentace. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti.

2 8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči Imobilizační syndrom - vliv na jednotlivé systémy, prevence, řešení komplikací. Využití hodnotících metodik a škál. Stimulace vnímání. Zásady prevence vzniku ventilační pneumonie. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. Rehabilitační ošetřování pacientů v závažných stavech - cíle, indikace, kontraindikace a náplň. Prevence sekundárních změn, polohování, technika pasivního cvičení. Typy dechových cvičení, vertikalizace, nácvik jednoduché sebeobsluhy. Sledování a monitorování pacienta při rehabilitaci. 9. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o dospělého pacienta se zajištěnými dýchacími cestami Péče o dýchací cesty u pacienta s tracheální intubací a tracheostomií, způsoby odsávání, endobronchiální laváže, endobronchiální podávání léků sekretolytika, mukolytika, antibiotika. Polohování, fyzioterapie plic, pronační poloha. Metody komunikace s pacientem na umělé plicní ventilaci. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 10. Dárcovský a transplantační program Diagnostická kriteria smrti mozku, legislativa odběru orgánů. Dárce orgánů indikace, kontraindikace, péče o dárce orgánů. Indikace k transplantaci, vhodný příjemce. Čekací listina. Transplantační tým, činnost transplantačního koordinátora. 11. Patofyziologie respiračního systému Definice, dělení, terminologie, etiopatogeneze. Dýchání zevní (respirace, ventilace, mechanické dýchání, difuse, perfuse), vnitřní dýchání. Klinický obraz hypoxie, hypokapnie, hyperkapnie, dyspnoe, ortopnoe, cyanózy. Poruchy vnitřního prostředí - respirační alkalóza, respirační acidóza. 12. Zajištění průchodnosti dýchacích cest Jednotlivé způsoby zajištění DC včetně intubace - pomůcky, indikace, kontraindikace. Volba správné velikosti a příprava pomůcek, zavedení nebo asistence sestry lékaři při zajišťování průchodnosti dýchacích cest. Komplikace spojené se zajišťováním dýchacích cest a jejich řešení. 13. Umělá plicní ventilace v resuscitační a intenzivní péči Indikace UPV, ventilační režimy, rizika a komplikace UPV, problematika odvykání pacienta od ventilátoru včetně prvků stimulace vnímání, podpůrné techniky. Péče o ventilátor. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 14. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o dospělého a dětského pacienta s astmatickým záchvatem a astmatickým stavem. Astma bronchiále a jeho kritické stavy. Odlišnosti při umělé plicní ventilaci a kyslíkové terapii. Péče o dýchací cesty, metody dechové rehabilitace. Problematika odvykání od ventilátoru, metody komunikace s pacientem na UPV. Stanovení plánu ošetřovatelské péče, předpokládané problémové oblasti.

3 15. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o dospělého a dětského pacienta se závažnou a chronickou dechovou nedostatečností Dekompenzovaná chronická obstrukční choroba plicní. Odlišnosti při umělé plicní ventilaci a kyslíkové terapii. Péče o dýchací cesty, metody dechové rehabilitace. Problematika odvykání od ventilátoru, metody komunikace s pacientem na UPV. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti 16. Úkoly sestry při podávání kyslíkové léčby Indikace kyslíkové léčby. Zásady a způsoby aplikace, určení vhodné frakce kyslíku ve vztahu k některým onemocněním, pomůcky k aplikaci. Způsoby zvlhčování dýchacích cest, léky ovlivňující dýchací ústrojí. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti (vč. sledování a monitorování). Základy hyperbaroxie. Domácí aplikace kyslíku. 17. Neinvazivní umělá plicní ventilace Definice, mechanismus účinku, indikace, kontraindikace, cíle NIV. Pomůcky užívané k NIV. Výhody a nevýhody NIV, monitorace, komplikace, ventilační režimy. Ošetřovatelská péče o pacienta na NIV, psychologický přístup. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 18. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o pacienta před, při a po operačním výkonu v hrudní chirurgii a kardiochirurgii Plánované a neodkladné operační výkony, předoperační příprava a chronická medikace. Specifika péče o pacienta po závažných operačních výkonech v hrudní chirurgii, kardiochirurgii. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 19. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o pacienta s ARDS ARDS, odlišnosti při UPV a kyslíkové terapii. Péče o dýchací cesty, metody dechové rehabilitace. Problematika odvykání od ventilátoru, metody komunikace s pacientem na UPV. Alternativní léčba: NO, pronační poloha, ECMO. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 20. Úkoly sestry při práci s přístrojovou technikou a pomůckami využívanými k monitoraci, diagnostice a terapii převážně respiračních poruch Typy, ventilátorů a zvlhčovačů, jejich možnosti a funkce, kapnometry, laryngoskopy včetně flexibilních, bronchoskopy, odsávací zařízení, příprava k použití, manipulace, péče o přístroje po použití, spirometrie.

4 Doporučená literatura 1. ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ANDĚL, M., BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, dopl. vyd. 101 s. ISBN X. 3. BOHUŠ, O. A KOL. Anesteziológia, resuscitológia a intenzívna starostlivosť. Martim: Osveta, s. ISBN BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ČERNÝ, V. A SPOL. Invazivní hemodynamické monitorování v praxi. Praha:. Grada Publishing, vyd s. ISBN DOENGES, M.E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ERTLOVÁ, F., MUCHA, J. Přednemocniční neodkladná péče. Brno: NCONZO, přep. Vyd. 368 s. ISBN HANDL, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči vybrané kapitoly. Brno: NCO NZO, přepracované vyd. 149 s. ISBN KALINA, M. Akutní neurologie - intenzivní péče v neurologii. Praha: Triton, 2000.vyd s. ISBN KOLÁŘ, J. A KOL. Kardiologie pro sestry intenzivní péče a studenty medicíny. Praha: Akcenta, vyd s. ISBN KOZIEROVÁ, B., ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovateľstvo 1, 2. Martin: Osveta, s. ISBN MAJOR, M., SVOBODA, L. Náhrada funkce ledvin hemodialýza, peritoneální dialýza, transplantace. Praha, Triton, POČTA, J. A KOL. Kompendium neodkladné péče. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN PROCHÁZKOVÁ, V., HOLFEUEROVÁ, J. Léková terapie v ošetřovatelství. Brno: NCONZO, vyd s. ISBN ŠEVELA, K., ŠEVČÍK,P., KRAUS, R. A KOL. Akutní intoxikace v intenzivní medicíně. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ŠEVČÍK, P., ČERNÝ, V., VÍTOVEC, J. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2000.

5 vyd s. ISBN TRACHTOVÁ, E. A KOL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, s. ISBN TUČKOVÁ, J. A KOL. Ošetřovatelské postupy v péči o kriticky nemocné dítě. Brno: IDV PZ, vyd s. ISBN TYRLÍKOVÁ, I. A KOL. Neurologie pro sestry. Brno: IDV PZ, vyd s. ISBN ZEMAN, K. Poruchy srdečního rytmu v intenzivní péči. Brno: NCONZO, vyd s. ISBN DOSTÁL, P. A KOL. Základy umělé plicní ventilace. Praha: Maxdorf, s. ISBN KLUSOŇOVÁ, E. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno: NCONZO, vyd. 2 dopl. 117 s. ISBN PACHL, J., ROUBÍK, K. Základy anesteziologie a resuscitační péče dospělých i dětí. Praha: Karolinum, vyd s. ISBN POKORNÁ, A. Efektivní komunikační techniky v ošetřovatelství. Brno: NCONZO, vyd s. ISBN Zákon č. 285/2002 o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

8. Úkoly sestry při anestézii u plánovaných a neodkladných operačních výkonů v gynekologii a porodnictví. 9. Celková a místní anestézie

8. Úkoly sestry při anestézii u plánovaných a neodkladných operačních výkonů v gynekologii a porodnictví. 9. Celková a místní anestézie I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ R o č n í k 2006 V ě s t n í k MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: ÚNOR 2006 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických

Více

7. Koronarografie, PTCA a vysoce specializovaná péče o pacienta před, v průběhu a po výkonu

7. Koronarografie, PTCA a vysoce specializovaná péče o pacienta před, v průběhu a po výkonu I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na kardiologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Měsíc Pracoviště Název semináře Datum konání Místo konání Začátek semináře Péče o CŽK a PŽK u imunokomprimovaných 13.10.2010 Posluchárna 13.00 nemocných I Hygiena rukou neudaly Posluchárna - II.interní

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru INTENZIVNÍ PÉ E V PEDIATRII

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru INTENZIVNÍ PÉ E V PEDIATRII Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru INTENZIVNÍ PÉE V PEDIATRII 1 Cíl specializaního vzdlávání... 71 Vstupní podmínky a prbh specializaního vzdlávání... 71 Uební plán... 7.1 Učební osnova

Více

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie.

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním pohybového

Více

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s plicním onemocněním

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví.

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví. SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie Odborný fyzioterapeut I. 1. Úrazové poškození ramenního kloubu, klinický obraz, druhy, fyzioterapie a 2. Klinický

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen povinný...

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Autoptický laborant 1 Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru autoptický laborant -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán... 3 3.1 Učební osnova základního modulu...

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVšL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ REPETITORIUM PRVNÍ POMOCI (OK_R-PP) Počet předmětů: 1 Délka trvání

Více

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní interní kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Autor: Mitašová M Zánět plic je akutní onemocnění postihující plicní alveoly (sklípky), respirační bronchioly (průdušinkysoučást dolních dýchacích

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán...

Více

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně

Více

Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE

Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán... 3 3. Učební osnova základního modulu...

Více

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Autor: Jakub Vaněk, Školitel: MUDr. Milada Hobzová, Ph.D. Výskyt Syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA) neboli syndrom zástavy dechu ve spánku je

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Popis realizace služby ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, z.ú. (dále jen centrum ARPIDA) je nestátní nezisková organizace

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie Spirometrie Spirometrie je funkční vyšetření plic, které má důležitou úlohu v diferenciální diagnostice plicních onemocnění. Spirometrie je indikována především u přetrvávajícího kašle, dušnosti nebo u

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy

I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy II. III. IV. VYTVÁŘENÍ A OCHRANA ZDRAVÝCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK Společné právní předpisy Hygiena obecná a komunální

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Cíl specializačního vzdělávání..2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání...2 3 Učební plán 3 3. Učební

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen

Více

Výroční zpráva za rok 2007 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s.

Výroční zpráva za rok 2007 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s. Výroční zpráva za rok 2007 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s. Sídlo: Poděbrady, Lipanská 721/III, PSČ 29001 IČ: 27395286 DIČ: CZ27395286 Den vzniku: 25. listopadu 2005 zápisem do

Více

Certifikovaný kurz v oboru MENTOR KLINICKÉ PRAXE OŠETŘOVATELSTVÍ A PORODNÍ ASISTENCE

Certifikovaný kurz v oboru MENTOR KLINICKÉ PRAXE OŠETŘOVATELSTVÍ A PORODNÍ ASISTENCE Certifikovaný kurz v oboru MENTOR KLINICKÉ PRAXE OŠETŘOVATELSTVÍ A PORODNÍ ASISTENCE 1 Cíle certifikovaného kurzu...2 1.1 Cíle vzdělávacího programu...2 1.2 Cíle vzdělávání...2 1.3 Organizace vzdělávání...3

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

Thomayerova nemocnice. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.06.06 / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Thomayerova nemocnice. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.06.06 / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 9 0 IČZ smluvního ZZ 0 4 0 0 5 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 4 N 0 0 6 Název IČO Thomayerova nemocnice PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.06.06 / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

Inovativní pobídky pro účinná antibiotika - přijetí závěrů Rady [veřejná rozprava podle čl. 8 odst. 3 jednacího řádu Rady (na návrh předsednictví)]

Inovativní pobídky pro účinná antibiotika - přijetí závěrů Rady [veřejná rozprava podle čl. 8 odst. 3 jednacího řádu Rady (na návrh předsednictví)] RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 23. listopadu 2009 (26.11) (OR. en) 16006/09 SAN 314 MI 429 RECH 414 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Rada Č. předchozího dokumentu: 15618/09 SAN

Více

Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014. Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO

Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014. Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014 Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO Co připravujeme? Tvorba a pilotní ověření vzdělávacích programů Pracovní terapeut Terapeut v psychosociální rehabilitaci.

Více

Specifika ošeto o novorozence s atrézi

Specifika ošeto o novorozence s atrézi Specifika ošeto etřovatelské péče o novorozence s atrézi zií jícnu Perinatologické centrum intermediárn rní péče Novákov ková Denisa, RS. Vlčkov ková Štěpánka, RS. Atrézie jícnu - 2. nejčastější vvv GIT

Více

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88 OBSAH Úvod 11 1. kapitola - Hipoterapie 13 Trochu historie 13 Léčebné využití koně - základní pojmy 16 Teoretická podstata výkladu účinku hipoterapie 21 Kůň jako symbol 21 Hipoterapie a postura 28 Hipoterapie

Více

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha HISTORICKÝ PŘEHLED 1844-1850 popsány první případy postižení skeletu s ložisky plazmatických buněk 1873 Dr. Rustizky zavádí označení mnohočetný myelom

Více

I. Okruhy otázek k atesta ní zkoušce pro obor specializa ního vzd lávání Ošet ovatelská pé e v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní pé i se zam

I. Okruhy otázek k atesta ní zkoušce pro obor specializa ního vzd lávání Ošet ovatelská pé e v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní pé i se zam I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na přednemocniční neodkladnou péči 1. Medicína

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

1. Základní informace organizace

1. Základní informace organizace Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb KOMUNITNÍ CENTRUM Tyršova 678/21, Poděbrady III, 290 01 Poděbrady Směrnice č.2/2014 Veřejný závazek - Komunitní centrum Sociální rehabilitace 1. Základní

Více

Andrea Kurucová. První pomoc. Pracovní sešit pro SZŠ a zdravotnická lycea. 2., doplněné vydání

Andrea Kurucová. První pomoc. Pracovní sešit pro SZŠ a zdravotnická lycea. 2., doplněné vydání Andrea Kurucová První pomoc Pracovní sešit pro SZŠ a zdravotnická lycea 2., doplněné vydání Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Andrea Kurucová První pomoc Pracovní sešit pro SZŠ a

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci

Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci Minimální kompetenční profil: Pracovník pracující v organizaci poskytující výchovně vzdělávací aktivity pro děti a mládež oblast první pomoci a prevence

Více

Vzdělávací program v oboru VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program v oboru VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program v oboru VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 1 2.1 Základní interní kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V D 1 Denní hygiena Běžná denní hygiena Péče o ústa Česání a mytí vlasů Péče o nehty na rukou Mytí během dne (rukou, obličeje atd.) Vysmrkání se Použití intimspreje Péče o zubní náhrady očištění Nasazení

Více

Popis realizace sociální služby

Popis realizace sociální služby Příloha č. 3 Popis realizace sociální služby I. Přesný název služby Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory - 66, zákon č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů II.

Více

VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO 2015 roč. 11 č. 2 ISSN 1337-1789 POHYB A ZDRAVÍ. Dana FIALOVÁ

VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO 2015 roč. 11 č. 2 ISSN 1337-1789 POHYB A ZDRAVÍ. Dana FIALOVÁ POHYB A ZDRAVÍ Dana FIALOVÁ Katedra tělesné výchovy a sportu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové ABSTRAKT Z výzkumů souvislostí pohybové aktivity a zdraví bylo prokázáno, že 70 % mužů a žen

Více

MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE

MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE Soukromá střední odborná škola PRIMA s.r.o. Podrobný rozpis učiva pro předmět: MASÉRSKÁ A LÁZEŇSKÁ PÉČE Název vyučovacího předmětu: Masérská a lázeňská péče Studijní obor: MASÉRSTVÍ, LÁZEŇSTVÍ, WELLNESS

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce v r. 2015

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce v r. 2015 Datum Název Kraj 6.1.2015 Relaxační techniky zaměřené na uvolnění těla a mysli I Plzeňský kraj 7.1.2015 Prevence stresu a syndromu vyhoření pomocí psychologických disciplín Plzeňský kraj 8.1.2015 Péče

Více

Oxid uhelnatý: základní informace

Oxid uhelnatý: základní informace Oxid uhelnatý: základní informace LIFEPAK 15, jehož uvedení na trh Physio-Control připravuje, bude mimo jiné umožňovat neinvazivní diagnostiku SpCO. Čím může být významná dostupnost rychlé, neinvazivní

Více

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l.

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l. Další vzdělávání dospělých Datum Název Místo Kraj 16.1.2010 Restriktivní opatření, ale i šetrná sebeobrana DpOZP Litvínov- Zátiší 177 3.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách DPS Domov pro seniory,

Více

3 Odběr biologického materiálu k vyšetření 3.1 Základní charakteristika odběrů biologického materiálu..

3 Odběr biologického materiálu k vyšetření 3.1 Základní charakteristika odběrů biologického materiálu.. 1 Infuze 1.1 Tělní tekutiny 1.2 Infuzní terapie 1.2.1 Účel infuzní terapie 1.2.2 Indikace infuzní terapie 1.2.3 Infuzní roztoky 1.2.4 Druhy infuzních roztoků 1.2.5 Místa aplikace infuze 1.2.5.1 Periferní

Více

Antimikrobiální látky pro drůbež a zásady jejich správného používání v chovech drůbeže

Antimikrobiální látky pro drůbež a zásady jejich správného používání v chovech drůbeže Antimikrobiální látky pro drůbež a zásady jejich správného používání v chovech drůbeže Antibiotická politika je soubor opatření pro účinné a bezpečné používání antimikrobních látek v humánní i veterinární

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 6 8 8 5 2 5 1 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 3 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 N 0 0 1 Název IČO PRIVAMED a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním. Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc

Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním. Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc Streptococcus pneumoniae Gram-pozitivní diplokok Polysacharidové pouzdro Jeho antigenní složení

Více

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí NÁZEV PROJEKTU: Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí Projekt do soutěže Bezpečná nemocnice na téma: Co můžeme udělat (děláme) pro zdravotníky, aby mohli poskytovat bezpečnou

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru masér -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

AKREDITOVANÝ KVALIFIKAČNÍ KURZ

AKREDITOVANÝ KVALIFIKAČNÍ KURZ ČÁSTKA 6 VĚSTNÍK MZ ČR 63 Ministerstvo zdravotnictví Č. j.: MZDR 29930/2009 Referent.: Bc. Petra Borovičková Tel. číslo: 224 972 553 AKREDITOVANÝ KVALIFIKAČNÍ KURZ Laboratorní metody pro získání odborné

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 10 12.9.2003 Činnost odborných léčebných ústavů v roce 2002 K 31.12.2002 bylo v Moravskoslezském

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - úvod, biologický materiál

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - úvod, biologický materiál Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE

1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE 1. blok Přednášky lékařské sekce I. Sál I. 9:00 10:15 Zeman K., Matušek Z. KARDIOLOGIE + ANGIOLOGIE 1. Rehabilitace klaudikantů Kološová R., interní oddělení Nemocnice ve Frýdku Místku 2. Má použití potažených

Více

PORUCHY PAMĚTI A SOUSTŘEDĚNÍ

PORUCHY PAMĚTI A SOUSTŘEDĚNÍ PORUCHY PAMĚTI A SOUSTŘEDĚNÍ S narůstajícím věkem se může snižovat výkonnost paměti a soustředění a může docházet k poruchám paměti. Ročně je v zemích Evropské unie nově diagnostikováno na 600 000 pacientů

Více

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity.

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity. Ambulantní část Všeobecná pediatrie Konziliární pediatrické vyšetření dětského pacienta a navržení léčebného postupu ambulantně nebo během hospitalizace. Dispenzarizace- sledování formou kontrol pacienta

Více

Obsah. Předmluva 11 Předmluva k českému vydání... 13. Cévní mozková příhoda, rehabilitační léčba 63 Clearance kreatininu 65

Obsah. Předmluva 11 Předmluva k českému vydání... 13. Cévní mozková příhoda, rehabilitační léčba 63 Clearance kreatininu 65 Obsah Předmluva 11 Předmluva k českému vydání.... 13 A ACE inhibitory 15 ADL 15 Afázie 15 Afázie, komunikace s pacientem...18 Affolterové metoda 18 Aktivizace 19 Alkohol 19 Analgetická léčba 20 Analgetika

Více

USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003

USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003 Parlament České republiky Poslanecká sněmovna výbor pro sociální politiku a zdravotnictví 4. volební období 2003 USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003 k vládnímu návrhu zákona o podmínkách

Více

Denní stacionář. Veřejné informace o službě

Denní stacionář. Veřejné informace o službě Denní stacionář Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla poskytovatele: Mgr. Věra Kosinová, Prodloužená 226, Pardubice -

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE POŽADOVANÝCH PŘÍSTROJŮ A ZAŘÍZENÍ

TECHNICKÁ SPECIFIKACE POŽADOVANÝCH PŘÍSTROJŮ A ZAŘÍZENÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE POŽADOVANÝCH PŘÍSTROJŮ A ZAŘÍZENÍ Níže uvedené přístrojové vybavení je určeno pro Iktové centrum ON Trutnov, a.s. a bude sloužit pro pacienty v akutní fázi cévních mozkových příhod

Více

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA 148/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. března 2004, kterou se mění vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

Co je to FYZIOTERAPIE

Co je to FYZIOTERAPIE Co je to FYZIOTERAPIE 1 Tato brožura vznikla jako součást bakalářské práce na téma Fyzioterapie očima laické veřejnosti. Je určena pro širokou veřejnost, která se chce dozvědět bližší informace o odbornících,

Více

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ Mojžíšová A., Nekola V. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany

Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany Základní informace: Oblastní charita Rokycany Domov pro seniory sv. Pavla Kozlerova 791/II 337 01 Rokycany IČ 483 80 199 Bankovní spojení: Česká

Více

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum:

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum: Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum Zdravotnické minimum: Funkce lidského těla se zaměřením na geriatrii (anatomie, fyziologie, patologie) Nejčastější patologické stavy seniorů Vymezení

Více

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Bohumil Seifert Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Ústav všeobecného lékařství 1.LF UK Praktičtí lékaři v ČR > 300 000 konzultací denně 40 % -

Více

Standardy péče o osoby s osteoartrózou

Standardy péče o osoby s osteoartrózou Standardy péče o osoby s osteoartrózou Translation into: Completed by: Email: 1 1 2 3 4 Lidé s projevy OA, by měli mít přístup ke zdravotnickému personálu, který je kompetentní ke stanovení (diferenciální)

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1

Více

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 V souladu s usneseními vlády ČR č. 596 ze dne 18. 6. 2003, č. 1575 ze dne 7. 12. 2005 a č. 253 ze dne 29. 3. 2010 vytváří ČSÚ v úzké spolupráci

Více

Souhrn. Obr. 1. Země, které se zúčastnily surveillance IMCHV v letech 2010-2011

Souhrn. Obr. 1. Země, které se zúčastnily surveillance IMCHV v letech 2010-2011 Surveillance infekcí v místě chirurgického výkonu (IMCHV) v Evropě v letech 2010 2011 Volně přeložil a vybral: MUDr. Jaroslav Jirouš, oddělení epidemiologie FN Plzeň Souhrn Infekce v místě chirurgického

Více

6 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-263-9. 4 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-270-1. 1 1. vydání IDVZP Brno 1999 ISBN 80-7013-282-5

6 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-263-9. 4 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-270-1. 1 1. vydání IDVZP Brno 1999 ISBN 80-7013-282-5 Bořík O. Nástin ušního, nosního a krčního lékařství 2 1. vydání IPVZ 1996 80-7013-220-5 Bártlová J. Čechová V., Mellanová A., Rozsypalová M. Patologie (pro bakálářské studium ošetřovatelství) 2 1. vydání

Více

Vzd lávací program nástavbového oboru * NÁVYKOVÉ NEMOCI

Vzd lávací program nástavbového oboru * NÁVYKOVÉ NEMOCI Vzd lávací program nástavbového oboru * NÁVYKOVÉ NEMOCI Cíl vzd lávání v nástavbovém oboru... 68 2 Minimální požadavky na vzd lávání v nástavbovém oboru... 68 2. Specializovaný výcvik v délce minimáln

Více

Zdravotní nauka 2. díl

Zdravotní nauka 2. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost stavba lidského těla Zdravotní nauka 1. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3708-9 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22,

Více

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu:

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu: Člověk a svět práce Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu je realizován v průběhu celého základního vzdělávání a je určen všem žákům. Obsah oboru je v 1. - 5. ročníku je

Více

Pokyn ÚSKVBL/INS/Farmakovigilance VYR-MK- 03/2009. Hlášení nežádoucích účinků medikovaných premixů a medikovaných krmiv

Pokyn ÚSKVBL/INS/Farmakovigilance VYR-MK- 03/2009. Hlášení nežádoucích účinků medikovaných premixů a medikovaných krmiv Pokyn ÚSKVBL/INS/Farmakovigilance VYR-MK- 03/2009 Hlášení nežádoucích účinků medikovaných premixů a medikovaných krmiv Platnost od: 1.1.2010 Platnost do: není omezeno Mění a doplňuje: - Zrušuje/Nahrazuje:

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky ke státní závěrečné zkoušce Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro ZŠ a SŠ - výchova ke zdraví navazující

Více

KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298

KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298 TLOSKOV KONTAKT: PhDr. JIROUŠKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 298 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna

Více

Lázeňská léčebně rehabilitační péče v ČR Senát ČR. MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek pro zdravotní péči

Lázeňská léčebně rehabilitační péče v ČR Senát ČR. MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek pro zdravotní péči Lázeňská léčebně rehabilitační péče v ČR Senát ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek pro zdravotní péči Lázeňská léčebně rehabilitační péče Lázeňská léčebně rehabilitační péče je nedílnou součástí zdravotních

Více

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY Informace pro nastávající maminky Milá maminko, právě prožíváte jedno z nejkrásnějších období ve

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis)

Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis) Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis) Autor: Macek Výskyt Aneuryzma abdominální aorty (AAA) je definováno jako lokalizované rozšíření břišního úseku aorty o více než 50 % (čili alespoň 1,5krát,

Více