1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie."

Transkript

1 Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu I. ONEMOCNĚNÍ ZAŽÍVACÍHO TRAKTU 1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. 2. Malabsorpční syndrom. Primární malabsorpční syndrom, sekundární malabsorpční syndrom. 3. Funkční poruchy gastrointestinálního traktu. Klasifikace funkčních poruch. 4. Metabolická onemocnění jater. Steatóza jater, porfyrie, hemochromatóza.. 5. Onemocnění žlučníku a žlučových cest. Cholelitiáza, akutní kalkulózní cholecystitida, chronická kalkulózní cholecystitida, akutní a chronická cholangitida. 6. Ileózní náhlé příhody břišní. Definice, rozdělení, symptomatologie, diagnostika, terapie. Břišní stomie. 7. Zánětlivé náhlé příhody břišní. Definice, rozdělení, symptomatologie, diagnostika, terapie. 8. Vředová choroba žaludku a duodena. Příznaky a diagnostika krvácení do GIT. 9. Akutní zánět slinivky břišní, chronický zánět slinivky břišní. Symptomatologie, diagnostika, terapie, prognóza. 10. Onemocnění jater. Akutní jaterní selhání, chronické jaterní choroby jaterní cirhóza. 11. Karcinom jícnu a kardie. 12. Karcinom žaludku. 13. Nádory jater, žlučníku, žlučových cest. 14. Nádory tenkého střeva, nádory slinivky břišní. Symptomatologie, diagnostika, terapie. 15. Kolorektální karcinom.

2 II. OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTY S ONEMOCNĚNÍM ZAŽÍVACÍHO TRAKTU 1. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienta s onemocněním jícnu. 2. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s malabsorpčním syndromem. 3. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienta s funkční poruchou gastrointestinálního traktu. 4. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s metabolickým onemocněním jater. 5. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s onemocněním žlučníku a žlučových cest. 6. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s ileózní náhlou příhodou břišní. 7. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta se zánětlivou náhlou příhodou břišní. 8. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s vředovou chorobou žaludku a duodena. 9. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s akutní pankreatitidou. 10. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s jaterní cirhózou.

3 11. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s karcinomem jícnu a kardie. 12. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s karcinomem žaludku. 13. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměření na pacienta s nádory žlučníku, žlučových cest. 14. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s nádory tenkého střeva, nádory slinivky břišní. 15. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plán obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s kolorektálním karcinomem.

4 III. EDUKACE PACIENTŮ S ONEMOCNĚNÍM ZAŽÍVACÍHO TRAKTU 1. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s onemocněním jícnu. 2. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta při malabsorpčním syndromu. 3. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta při funkčních poruchách gastrointestinálního traktu. 4. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta při metabolickém onemocnění jater. 5. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta při onemocnění žlučníku a žlučových cest. 6. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřenou na problematiku pacienta s břišní stomií. 7. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s divertikulitidou. 8. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřenou na problematiku pacienta s vředovou chorobou žaludku a duodena. 9. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s akutní a chronickou pankreatitidou. 10. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s onemocněním jater. 11. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s karcinomem jícnu a kardie. 12. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s karcinomem žaludku.

5 13. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s nádory jater, žlučníku, žlučových cest. 14. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s nádorem tenkého střeva, nádorem slinivky břišní. 15. Posouzení potřeb pacienta, stanovení plánu edukace v návaznosti na znalost problematiku pacienta s kolorektálním karcinomem.

6 Doporučená literatura: 1. ABRAHAMOVÁ, J., BOUBLÍKOVÁ, L., KORDÍKOVÁ, D. Rakovina tlustého střeva a konečníku. Praha: Triton, 2000, 20s. ISBN ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. 1. vyd. Praha: Grada, Avicenum, 1999, 488s. ISBN BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, s. ISBN X. 4. BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, s. ISBN BRÁZDOVÁ, L., a kol. Průvodce diabetologií pro zdravotní sestry. Brno: IDV PZ, s. ISBN DÍTĚ, P., a kol. Endoskopické, funkční a morfologické vyšetření v gastroenterologii. Brno: IDV PZ, 1994, 146 s. ISBN DÍTĚ, P. Základy digestivní endoskopie. Praha: Grada, 1996, 229 s. ISBN HOFFMANN G., F., A KOL. Dědičné metabolické poruchy. Praha: Grada, 2005, 416s. ISBN HRUBÁ, M., FORETOVÁ, L., VORLÍČKOVÁ, H. Role sestry v prevenci a včasné diagnostice nádorových onemocnění. 1.vyd. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2001, 77s. ISBN x. 10. KLENER, P., a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, s. ISBN LUKÁŠ, K., A KOL. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005, 288s. ISBN MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN PAVLÍKOVÁ, S. Modely ošetřovatelství v kostce. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum s. ISBN RICHARDS, A., EDWARDS, S. Repetitorium pro zdravotní sestry.1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, 2004, 376s. ISBN

7 16. ŠPIRUDOVÁ, L., TOMANOVÁ,D., A KOL. Multikulturní ošetřovatelství II. 1.vyd. Praha: Grada, Avicenum, s. ISBN X. 17. TRACHTOVÁ, E., A KOL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, s. ISBN X. 18. VORLÍČEK, J., ABRAHÁMOVÁ, J.,VORLÍČKOVÁ, H. Klinická onkologie pro sestry. 1.vyd. Praha: Grada, s. ISBN VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. 1.vyd. Praha: Galén, 2001, 122s. ISBN ZAVORAL, M., A KOL. Nové trendy v digestivní endoskopické diagnostice a léčbě. Praha: Grada, Avicenum, 2000, 316s. ISBN

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie.

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním pohybového

Více

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s plicním onemocněním

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na dlouhodobou umělou plicní ventilaci 1. Kardiopulmonální

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz 4 Gastroenterologie a hepatologie GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE Učebnice Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Karel Lukáš, CSc. Prof. MUDr. Aleš

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1.

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ R o č n í k 2006 V ě s t n í k MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: ÚNOR 2006 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity.

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity. Ambulantní část Všeobecná pediatrie Konziliární pediatrické vyšetření dětského pacienta a navržení léčebného postupu ambulantně nebo během hospitalizace. Dispenzarizace- sledování formou kontrol pacienta

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví.

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví. SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie)

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen povinný...

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán... 3 3.1 Učební osnova základního modulu...

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

2 F u n k ce tráv icíh o tra k tu (J. P o k o rn ý )...35 2.1 T rá v e n í...35 2.2 V střebávání... 35 2.3 S ek rec e...36 2.4 Pohyby trávicího tr a

2 F u n k ce tráv icíh o tra k tu (J. P o k o rn ý )...35 2.1 T rá v e n í...35 2.2 V střebávání... 35 2.3 S ek rec e...36 2.4 Pohyby trávicího tr a Obsah S eznam použitých z k r a te k...15 Ú v o d... 18 1 A natom ie (Z. N ováková)...19 1.1 Obecná stavba stěny trávicí tru b ic e... 19 1.2 D utina ústní, cavitas o r i s... 19 1.2.1 Rty, la b ia...

Více

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče se zaměřením na Předsterilizační přípravu a sterilizaci zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby

Více

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Na základě ustanovení 79 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR).

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR). Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v dětské a dorostové psychiatrii I. DĚTSKÁ PSYCHIATRIE

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby a metodami Okruhy otázek: I. Základy perioperační

Více

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán...

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie Odborný fyzioterapeut I. 1. Úrazové poškození ramenního kloubu, klinický obraz, druhy, fyzioterapie a 2. Klinický

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? 1 Chronické střevní problémy trápí stále více pacientů V posledních letech roste počet těch, kteří se potýkají s chronickými střevními záněty.

Více

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D Předmět: Ošetřovatelství 4.D 1. Ošetřovatelská péče o nemocného s akutním infarktem myokardu 2. Ošetřovatelská péče o nemocného s CHOPN 3. Ošetřovatelská péče o nemocného s flebotrombózou 4. Ošetřovatelská

Více

Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy. Detailní vymezení předmětu zakázky

Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy. Detailní vymezení předmětu zakázky Příloha č. 7 Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy Detailní vymezení předmětu zakázky Požadavky Zadavatele na všechny části zakázky: - součástí nabídkové

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

Ošetřovatelský proces u nemocného s hyperlipoproteinemií. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Ošetřovatelský proces u nemocného s hyperlipoproteinemií. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Ošetřovatelský proces u nemocného s hyperlipoproteinemií Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Hyperlipoproteinemie (HLP) hladina lipidů a lipoproteinů v plazmě Metabolická onemocnění Významný faktor

Více

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ Chirurgické oddělení zajišťuje lůžkovou i ambulantní specializovanou léčebnou diagnostickou péči pro pacienty z Děčínska a přilehlého okolí. Zabývá se všeobecnou břišní chirurgií,

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21 Obsah Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12 2. Absolutní (trvalá) arytmie 14 3. Akné 16 4. Alzheimerova choroba 18 5. Arterioskleróza 19 6. Artróza

Více

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v letech 2005 2008. Activity in branch gastroenterology in the CR in the years 2005 2008

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v letech 2005 2008. Activity in branch gastroenterology in the CR in the years 2005 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5. 10. 2009 55 Činnost oboru gastroenterologie v ČR v letech 2005 2008 Activity in branch gastroenterology in the CR

Více

Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura

Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura Hepatologie 1. Hepatocelulární karcinom 2. Cholestáza 3. Hepatitida B 4. Hepatitida C 5. Léčba hepatitidy B 6. Léčba hepatitidy C 7. Transplantace

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči Svazek 1 Tabelární seznam nemocí KAPITOLA XXI Faktory ovlivňující zdravotní stav a kontakt se zdravotnickými službami (Z00 Z99) Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru masér -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe

Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe Definice: Ošetřovatelský proces je racionální metoda poskytování ošetřovatelské péče. Představuje sérii plánovaných činností a

Více

Ošetřovatelství INTERNA 2. díl

Ošetřovatelství INTERNA 2. díl 3 Ošetřovatelství INTERNA 2. díl Mgr. Taťána Filipová OŠETŘOVATELSTVÍ INTERNA Pracovní sešit 2. díl Recenzentka: Mgr. Lenka Slezáková, Ph.D. Grada Publishing, a.s., 2010 Ilustrace dodala autorka. Cover

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...2

Více

Karcinom pankreatu - zhoubný nádor slinivky břišní

Karcinom pankreatu - zhoubný nádor slinivky břišní Karcinom pankreatu - zhoubný nádor slinivky břišní Autor: Aneta Balejová Jde o velmi závažné nádorové onemocnění s vysokou úmrtností. Slinivka břišní je vnitřní orgán dlouhý 18-20cm. Nachází se v zadní

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEONATOLOGII A PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen

Více

Indikace diagnostické, screeningové a dispenzární kolonoskopie

Indikace diagnostické, screeningové a dispenzární kolonoskopie Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Interní klinika, Oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolismu Subkatedra gastroenterologie

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Autoptický laborant 1 Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru autoptický laborant -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

onemocněním hlavy, krku, plic onemocněním hlavy, krku Mgr. Marinella Danosová, DiS.

onemocněním hlavy, krku, plic onemocněním hlavy, krku Mgr. Marinella Danosová, DiS. Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v onkologii Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s onkologickým onemocněním hlavy, krku, plic Specifika ošetřovatelské

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1

Více

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s infekčním onemocněním

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEUROLOGII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V NEUROLOGII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen povinný... 4 2.2 Vlastní specializovaný

Více

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ Mojžíšová A., Nekola V. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Standard léčebného plánu

Standard léčebného plánu Tato stránka je součástí http://www.zdravcentra.cz/, internetového portálu pro Vás a Vašeho lékaře. REPETITORIUM ODBORNÉ ČLÁNKY GASTROENTEROLOGIE Anatomie GIT Histologie sliznic Protonová pumpa Helicobacter

Více

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE 1. Bolest, patofyziologie, léčení akutní a chronické bolesti 2. Poruchy vědomí, příčiny, symptomatologie, klasifikace, zásady léčby 3. Operační riziko, klasifikace fyzického stavu

Více

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Cíl specializačního vzdělávání..2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání...2 3 Učební plán 3 3. Učební

Více

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Autor: Mitašová M Zánět plic je akutní onemocnění postihující plicní alveoly (sklípky), respirační bronchioly (průdušinkysoučást dolních dýchacích

Více

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l.

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l. Další vzdělávání dospělých Datum Název Místo Kraj 16.1.2010 Restriktivní opatření, ale i šetrná sebeobrana DpOZP Litvínov- Zátiší 177 3.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách DPS Domov pro seniory,

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 6 8 8 5 2 5 1 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 3 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 N 0 0 1 Název IČO PRIVAMED a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Věnováno památce MUDr. Žofie Latové a prof. MUDr. Jaroslava Vaňáska, CSc.

Věnováno památce MUDr. Žofie Latové a prof. MUDr. Jaroslava Vaňáska, CSc. Věnováno památce MUDr. Žofie Latové a prof. MUDr. Jaroslava Vaňáska, CSc. Jan Lata Jan Bureš Tomáš Vaňásek et al. gastroenterologie Galén Hlavní autoři a pořadatelé prof. MUDr. Jan Lata, CSc. Interní klinika

Více

Klinická výživa aplikovaná v Nemocnici Jihlava. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava

Klinická výživa aplikovaná v Nemocnici Jihlava. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Klinická výživa aplikovaná v Nemocnici Jihlava Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Historie dietního stravování Dietní systém z roku 1983 autor doc.mudr. Přemysl Doberský a kol.

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 2

Ošetřovatelská péče v interních oborech 2 Ošetřovatelská péče v interních oborech 2 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU. Název vzdělávacího programu Edukace a reedukace hlasu

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU. Název vzdělávacího programu Edukace a reedukace hlasu VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU Název vzdělávacího programu Edukace a reedukace hlasu Zdůvodnění, význam certifikovaného kurzu Povolání klinického logopeda je v České republice zaměřeno zejména

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Kreon 10 000 tobolky pancreatinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Kreon 10 000 tobolky pancreatinum sp. zn. sukls4248/2015 a sp.zn.sukls136237/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Kreon 10 000 tobolky pancreatinum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY

GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY 4 Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Karel Lukáš, CSc. Autorský kolektiv: MUDr. Martin Bortlík

Více

CHRONICKÁ PANKREATITIDA - standard Petr Dítě

CHRONICKÁ PANKREATITIDA - standard Petr Dítě CHRONICKÁ PANKREATITIDA - standard Petr Dítě CHARAKTERISTIKA NEMOCI Chronická pankreatitida je progresivní zánětlivý proces, kdy pankreatická tkáň je postupně nahrazena vazivem. Důsledkem je exokrinní

Více

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic - pneumonie Zápal plic - pneumonie Autor: Silvia Cveková Výskyt (incidence a prevalence) Pneumonie jsou v rozvinutých zemích nejčastější příčinou úmrtí mezi všemi infekčními chorobami. Jsou třetí nejčastější příčinou

Více

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s klasifikacemi lidských potřeb v kontextu ošetřovatelského procesu.

Více

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní interní kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

STATUT Endokrinologického ústavu

STATUT Endokrinologického ústavu STATUT Endokrinologického ústavu Článek I. Úvodní ustanovení 1. Endokrinologický ústav (dále jen EÚ ) je součástí zdravotnické soustavy podle 2 odst. 1 a 4 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních

Více

Kontakt s vlastními potřebami pomáhajících pracovníků (s akcentem k práci s klientem v krizi)

Kontakt s vlastními potřebami pomáhajících pracovníků (s akcentem k práci s klientem v krizi) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ)

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) REGRESIVNÍ ZMĚNY 1. Obecné mechanismy buněčného poškození 2. Zánik buňky: nekróza, apoptóza 3. Adaptace tkání a orgánů - definice, příklady 4.

Více

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa, hrozba moderní doby PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa je stav, kdy se tělu nedostávají základní živiny. Příčin je řada. Podobně jako obezita i podvýživa se stává strašákem moderního věku

Více

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE 1. Výklad základních pojmů - sociální patologie, sociální deviace, anomie, adaptační způsoby, pojmy související. 2. Sociální

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Komunitní ošetřovatelská péče

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Komunitní ošetřovatelská péče Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Komunitní ošetřovatelská péče I. OBECNÁ ČÁST 1. Definice komunitní péče, vymezení komunity, úloha primární, sekundární a terciární

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán... 3 3. Učební osnova základního modulu...

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Měsíc Pracoviště Název semináře Datum konání Místo konání Začátek semináře Péče o CŽK a PŽK u imunokomprimovaných 13.10.2010 Posluchárna 13.00 nemocných I Hygiena rukou neudaly Posluchárna - II.interní

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Odbor vzdělávání, Na Bojišti 1, 120 00 Praha 2. Nabídka vzdělávacích akcí

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Odbor vzdělávání, Na Bojišti 1, 120 00 Praha 2. Nabídka vzdělávacích akcí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Nabídka vzdělávacích akcí 2016 Obsah Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Obsah 1 Vzdělávací akce dle zákona č. 96/2004 Sb...3 1.1 Specializační vzdělávání...3 1.1.1

Více

USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003

USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003 Parlament České republiky Poslanecká sněmovna výbor pro sociální politiku a zdravotnictví 4. volební období 2003 USNESENÍ č. 112 z 18. schůze dne 5. listopadu 2003 k vládnímu návrhu zákona o podmínkách

Více

Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE

Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE Vzdělávací program oboru ENDOKRINOLOGIE A DIABETOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní

Více

CHRONICKÁ PANKREATITIDA

CHRONICKÁ PANKREATITIDA Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz CHRONICKÁ PANKREATITIDA Rešerše Evidenční číslo:

Více

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum:

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum: Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum Zdravotnické minimum: Funkce lidského těla se zaměřením na geriatrii (anatomie, fyziologie, patologie) Nejčastější patologické stavy seniorů Vymezení

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicína je získání potřebných teoretických a praktických dovedností v

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán...

Více

Atestační otázky z oboru gastroenterologie

Atestační otázky z oboru gastroenterologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru gastroenterologie Hepatologie 1. Hepatocelulární karcinom 2. Cholestáza 3. Hepatitida B 4.

Více

Jednotný dietní systém

Jednotný dietní systém Jednotný dietní systém (přehled používaných diet) Uvedený přehled diet slouží pouze jako informativní materiál pro zařízení školního stravování k rozšíření znalostí v oblasti speciální výživy. Číslo diety

Více

S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A

S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A S T I P E N D I U M K L I N I K A D r. P Í R K A Klinika Dr. Pírka je zdravotnické zařízení, které bylo založeno v r. 1934. Klinika Dr. Pírka je v rámci českého zdravotnictví ojedinělým a mimořádným projektem.

Více

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Autor: Jakub Vaněk, Školitel: MUDr. Milada Hobzová, Ph.D. Výskyt Syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA) neboli syndrom zástavy dechu ve spánku je

Více

STUDIJNÍ PLÁNY 2016/2017

STUDIJNÍ PLÁNY 2016/2017 STUDIJNÍ PLÁNY pro akademický rok 2016/2017 VYSVĚTLIVKY KRATEK UVEDENÝCH VE STUDIJNÍCH PLÁNECH: S zimní semestr LS letní semestr P přednáška (počet hodin za semestr) C/S cvičení/seminář (počet hodin za

Více