Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská"

Transkript

1 Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius Jana Kutnohorská

2 Moudrost je přiznáním toho, že vím, co, vím, a že nevím, co nevím. Konfucia lze považovat za největšího muže čínských dějin. Jeho učení si předávali císaři i prostý lid déle než dva tisíce let. Chtěl do společnosti vnést řád, kterému říkal harmonie. Na sklonku života se však považoval za poraženého, domníval se že ničeho nedosáhl. Následující staletí ho vynesla na samý vrchol a stal se skutečným králem bez koruny Hoobler T.a D., Konfucianismus, Nakladatelství Lidové noviny, 1997, ISBN

3 Konfucius př.n.l. Rodové jméno Kchung Osobní jméno Čchiou Otec mu zemřel ve dvou letech, vychovávala ho jen matka, rodina byla velmi chudá. V 15 letech se rozhodl stát učencem. Hodně cestoval Číně se svými studenty

4 Konfucius př.n.l. Již v mládí si zařizuje Konfucius svůj dům jako školu, kde pak žáky, kteří se kolem něj vzápětí shromažďují, vyučuje dějinám, básnictví a formám slušného chování během deseti let jeho školou projdou na tři tisíce mladých mužů.

5 Konfucius př.n.l. Filozofie Jedinec není izolovanou entitou, je v existuje v souhrnu vztahů s ostatními.

6 Konfucianismus Konfucianismus je souhrn morálních učení, která vznikla v Číně v 6. a 5. století př.n.l. Jeho filosofické, etické a náboženské ideje jsou podkladem univerzálního systému morálky. Společně s taoismem a buddhismem se stal po celá staletí nejvlivnějším systémem myšlení v Číně.

7 Učení Konfucia Konfucius učil morálním kodexům založeným na etice, humanitě a lásce. Základem konfucianismu byla vždy idea, že lidé mají žít v harmonii jeden s druhým a s přírodou. Toho lze dosáhnout systémem mezilidských vztahů a dobré vlády. Své žáky učil urozenosti. Lidskost je u něho nejvíce používaným etickým pojmem.

8 Vnější projev chování změna společnosti Konfucius se podle tradice oblékal do hávu s dlouhými rukávy a na hlavě nosil staromódní klobouk ve tvaru vidlice. Nikdy by se neposadil na rohož, která by nebyla dostatečně připravena. Nepozřel by maso, pokud by nebylo nakrájené na přesné kousky. Díky těmto zásadám se mu posmívali, ale on věřil, že chování každého jednotlivce je prvním krokem ke změně společnosti.

9 Pět ctností Konfucius tvrdil 1. Vnější projevy správného chování nestačí. Je nutné dbát na opravdovost, vnitřní sílu a ducha. Zdůrazňoval také další ctnosti. 2. Nejdůležitější byla žen, která se dá přeložit jako humánnost nebo dobro. Toto slovo se stalo ideálem, který by měli následovat všichni lidé. 3. Mezi další ctnosti, které popsal patří ji čestnost, spravedlivost, 4. č vědění (ve smyslu morální moudrosti) 5. sin důvěryhodnost, mravní bezúhonnost. Všech pět ctností se stalo základními idejemi konfucionismu.

10 Konfucious ctnosti muže Podle jeho názoru byl urozený muž takový, který ovládal pět dovedností: vybrané chování, ušlechtilost, dobrou vůli, píli, laskavost. Tyto své kvality měli muži využít ve státní správě, protože dobrá vláda mohla přinést blaho všem lidem.

11 Konfucius - otázky rodiny Zdůrazňoval povinnosti a práva každého člena. Podle Konfucia se základní mezilidské vztahy odehrávají uvnitř rodiny. Jsou to: vztahy mezi otcem a synem, manželem a manželkou, starším a mladším bratrem. Síla rodičovské autority se projevila při sjednávání sňatku, kdy šlo o rozhodnutí ve kterém neměly děti žádné slovo. Zdůrazňoval hierarchii mezilidských vztahů. Jen jediný ze všech vtahů byl rovnocenný a to vztah mezi přáteli. Poslední z pěti vztahů určoval mezi panovníkem a poddaným.

12 Učení-shrnutí Učil, že harmonie začíná v rodině, která je základní společenskou jednotkou. Synové musejí prokazovat úctu svým otcům, mladší bratři starším bratrům, manželky manželům otec musí jít všem příkladem. Pak bude rodina v harmonii. A stejným způsobem by měli poddaní projevovat úctu panovníkovi. Vládce má určité povinnosti a to chovat se k poddaným jako milující otec, čímž by zajistil harmonii. Konfucius nalezl ideálního vládce v Knize dokumentů.byl jím vévoda Čou. Největším jeho snem bylo najít ve své době panovníka, který by vládl jako vévoda Čou. Proto doufal, že bude sloužit jako úředník naa dvoře vévody z Lu. Byl ustanoven ministrem spravedlnosti Lu, ale zakrátko upadl v nemilost.

13 Charakteristika Konfuciovy filozofie Základním rysem Konfuciovy filosofie je příklon k člověku a k praktickému životu. Na prvním místě u něho stojí blaho lidu. Společnost má přednost před jedincem. Jeho nauka je v podstatě soubor zásad chování a mravních zásad člověka, přičemž jedinec není u Konfucia izolovaným individuem, ale je vždy nahlížen jako součást společnosti. Jeho velkou zásluhou je shromáždění nejstarší čínské kultury, kterou zachoval potomstvu.

14 Co Konfucius hlásal Hlásal potřebu řádu, jenž by podobně jako řád vesmírný prolínal celou společností a upravoval vztahy mezi lidmi. Lidskost a dobro se podle něj měly stát vrcholným principem lidského jednání, znemožňujícím zvůli mocných. Základem Konfuciovy etiky bylo : Co nechceš, aby ti činili jiní, nečiň ani ty jim!. Konfucius také věřil, že stane-li se člověk vpravdě lidským a dosáhne-li Dobra, může nabýt zázračné ctnosti panovnické, jež mu umožní nastolit mír a řád na světě. Jeho výroky posbírali po Konfuciově smrti jeho žáci a vydali jako Vybraná rčení.

15 JIN - JANG Konfucius hledal analogie mezi přírodními a společenskými jevy a vyjádřil je jako bytí jin a jang. Jin znamenal původně temnotu (noc). Jin byl obrazem a principem tělesnosti. Jang sluncem ozářenou stranu (pahorku). Jang obrazem funkční aktivity a činnosti.

16 JIN - JANG Všechny tělesa a jevy v přírodě byly potom přiřazeny prasíle: jin: země, žena, pasivita jang : nebe, muž, aktivita Harmonický vztah obou protikladných sil byl výrazem zdraví. Nadbytek nebo nedostatek jedné z obou stran vede k onemocnění.

17 Konfucionismus - medicína V lékařských spisech byly do skupin jin a jang rozděleny všechny části a orgány lidského těla i všechny tehdy poznané druhy konkrétních nemocí. Špatný způsob života vede k poruchám rovnováhy jin a jang a tím k onemocnění. Takové poruchy mohly být odstraněny akupunkturou a moxou (požehování zapálenými smotky).

18 čchi Systém dvou základních principů jin a jang doplňovalo v klasické čínské medicíně ještě učení o čchi - o dechu života. Toto učení vycházelo z přesvědčení, že všechnu živou a neživou přírodu prostupuje a naplňuje síla (esence), která všechno objímá. Pojem čchi byl spojován s výrazy dech, vítr nebo oblak. Zmíněná síla obíhala v lidském těle v celém systému vymezených drah.čchi je neviditelná energie, která proudí úplně vším. Když chceme dobře žít, musíme pomoci zdravému proudění energie kolem sebe a zabránit jejímu zadržování.

19 Učení o proměnách Vedle duálního vyjádření shody protikladů a rovnováhy principů jin a jang se ve 3. st.př.n.l. rozšířilo učení o proměnách, které všechny jevy přírodě vyjádřilo změnami v rovnováze pěti základních elementů: voda, dřevo, oheň, země, kov.

20 Voda, dřevo, oheň, země, kov. Uvedené elementy se mění, vzájemně do sebe vplývají a mohou se vzájemně nahrazovat v pěti různých proměnách. Také rozdělení vnitřních orgánů lidského těla podléhalo analogiím poznaných jevů ve společnosti. Podobně jako instituce řízené státní správou mělo i lidské tělo: pět zásobních orgánů šest palácových orgánů ==>

21 Pět zásobních orgánů játra, srdce, slezinu, plíce, ledviny.

22 Šest palácových orgánů žlučník, tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř, osrdečník.

23 Jednotlivé orgány byly spojeny kanály a drahami. Tradiční čínská medicína usilovala o odstranění napětí v jednotlivých orgánech, které způsobovaly překážky (blokády) ve vzájemném spojení.

24 Shrnutí Podle čínského nazírání jsou pro lidské štěstí nepostradatelné: střídmost, uměřenost, vnitřní vyrovnanost, duševní klid.

25 Element Barevná škála Světová strana Činnost Voda Modrá Námořnická modř Černá Sever Rozjímání Ticho Hluboká síla Sexualita Dřevo Zelená Východ Růst Vývoj Nové nápady Plánování Oheň Červená Jih Dění Osvícenství Sebevědomí Společenské postavení Země Barvy plamene Střed Vztahy, výchova Schopnost být Středem dění Nápaditost Kov Žlutá Přírodní zemitá Zlatá Západ Řád Uspořádání Pohoda Odpočinek Tvořivost

26 Význam Uvedené elementy se mění, vzájemně do sebe vplývají a mohou se vzájemně nahrazovat v pěti různých proměnách.

27 Čínská filozofie = etika Pokud jde o hodnocení lidské přirozenosti, převažují myslitelé : Člověk je dobrý. S čistým poznáním jako ideálem filozofie se v Číně prakticky nesetkáme. Veškerá čínská filozofie vidí svůj konečný cíl v návodu k správnému chování a jednání, a je proto v zásadně etikou.

28 Čínská filozofie = etika Mravní zvyky jsou v podobách li uznané či záměrně vymyšlené mudrci. Základní ctností je žen. Rozvoj mravních zvyků prostřednictvím prováděni li je prostředkem k realizaci žen. Jelikož osobní charakter žen je konečným cílem v Konficiově etické filozofii, pak znalost a provádění li je cestou k lidské dokonalosti.

29 Čínská filozofie = etika Konfucius poznamenává: Kdo nezná obřady (myslí etiketu) je neschopen zaujmout svoje místo.

30 Čínská filozofie je humanistická Neexistuje žádný čínský systém, v němž by člověk nezaujímal ústřední postavení. Konfucianismus i taoismus svůj hlavní zájem věnují lidskému života jeho správnému utváření. Podle Lao-ća se dokonalého života dosahuje splynutím s přírodou a dodržováním jejich zákonů, zatímco podle Konfucia k tomuto cíli vede plné rozvíjení člověka samého.

31 Význam konfucionismu Konfucionismus se stal oficiální ideologií čínské říše, ovlivňuje Čínu dosud Výrazně ovlivnil i valnou část staré čínské literatury.

32 Důležité Problémy se řeší shodou nikoliv kompromisem

33 Následovníci Mezi Konfuciovy následovníky patří například Mencius nebo Sun Zi. Konfucionismus působil jako sjednocující prvek. Na velkém území čínského císařství studovali všichni stejné knihy a dělili se o stejné dědictví.

34 Literatura P.McGREAL: Velké postavy východního myšlení. Slovník myslitelů. Praha: Prostor (edice Obzor), 1998, str ISBN

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku 03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Úvod Má práce má název Hlavní mezníky při studiu člověka

Více

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová Období klasické řecká filosofie II Zuzana Svobodová Platón (428/7-348/7 př. Kr.) vl. jm. Aristoklés, Platon přezdívka daná učitelem gymnastiky (platys široký) aristokrat (na rozdíl od Sokrata) snaha o

Více

Je prvním taoistickým centrem v České republice, které kompletně představuje základní techniky Taoistického systému. TAO CENTRUM

Je prvním taoistickým centrem v České republice, které kompletně představuje základní techniky Taoistického systému. TAO CENTRUM Je prvním taoistickým centrem v České republice, které kompletně představuje základní techniky Taoistického systému. TAO CENTRUM Mistr Mantak Chia světoznámý taoistický mistr, zakladatel systému Léčivého

Více

Etika v sociální práci

Etika v sociální práci Etika v sociální práci Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Etika v sociální práci Obsah 1. Úvod 2. Základy

Více

3. kapitola Škola kompasu

3. kapitola Škola kompasu 3. kapitola Škola kompasu Základem školy kompasu je osm domů vztahujících se k osmi trigramům pa-kua (viz obrázek 1A, strana 36). Jedná se osmihranný obrazec se symbolem jinu a jangu uprostřed. Po obvodu

Více

Obsah. Tiráž" 4. Příběhy starého Izraele" 5 IZRAEL" 6

Obsah. Tiráž 4. Příběhy starého Izraele 5 IZRAEL 6 Obsah Tiráž" 4 Příběhy starého Izraele" 5 IZRAEL" 6 První příběh O TOM, JAK VZNIKL PODLE IZRAELCŮ SVĚT A VŠECHNY JEHO DIVY A KTERAK PRVNÍ LIDÉ DOSTALI DAREM RÁJ A JAK HO POZBYLI" 9 Druhý příběh V NĚMŽ

Více

jedno ze základních náboženství starověké Číny významným způsobem ovlivnil smýšlení populace napříč východoasijskými zeměmi a ovlivňuje dodnes

jedno ze základních náboženství starověké Číny významným způsobem ovlivnil smýšlení populace napříč východoasijskými zeměmi a ovlivňuje dodnes jedno ze základních náboženství starověké Číny významným způsobem ovlivnil smýšlení populace napříč východoasijskými zeměmi a ovlivňuje dodnes podobný základ jako Taoismus vznik v 5. století př.n.l filosofický

Více

jih jihovýchod jihozápad západ kov východ severozápad severovýchod kov voda sever

jih jihovýchod jihozápad západ kov východ severozápad severovýchod kov voda sever PA KUA 2 4 3 Kromě jinu a jangu existují ve feng šuej ještě další dva velmi důležité termíny. Jedním je takzvaná pa kua a druhý souvisí s pěti elementy čínské astrologie. Pro harmonii domova je podstatný

Více

Otázka: Starověká kultura a umění na území Mezopotámie. Předmět: Dějepis, Dějiny umění. Přidal(a): Daniela

Otázka: Starověká kultura a umění na území Mezopotámie. Předmět: Dějepis, Dějiny umění. Přidal(a): Daniela Otázka: Starověká kultura a umění na území Mezopotámie Předmět: Dějepis, Dějiny umění Přidal(a): Daniela MEZOPOTÁMIE3. tisíce př.n.l. (3 500 2 350 př.n.l.) Na území dnešního Iráku, mezi řekami Eufrat a

Více

Filozofie pro pomáhající profese. doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc. Studijní text

Filozofie pro pomáhající profese. doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc. Studijní text Filozofie pro pomáhající profese doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc. Studijní text Akademický rok 2014/2015 Filozofie pro pomáhající profese Autor: Doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc. Neprošlo jazykovou korekturou.

Více

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

JOSEF SUK. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Základy filozofie. Předřecká východní filozofie - Čína

Základy filozofie. Předřecká východní filozofie - Čína Základy filozofie Předřecká východní filozofie - Čína Čína Klasickou čínskou filozofii ovlivnily především dva duchovní směry (často mylně označované jako náboženství): konfucianismus taoismus Existují

Více

Metodický list. Příjemce: Základní škola Integra Vsetín. Světová náboženství. Název materiálu Autor. Mgr. Martina Borská

Metodický list. Příjemce: Základní škola Integra Vsetín. Světová náboženství. Název materiálu Autor. Mgr. Martina Borská Projekt: Zlepšení podmínek pro vzdělávání Příjemce: Základní škola Integra Vsetín Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3764 Název materiálu Autor Světová náboženství Mgr. Martina Borská Metodický list

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

Česká egyptologie. Zbyněk Žába. František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě

Česká egyptologie. Zbyněk Žába. František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě STAROVĚKÝ EGYPT 1) 2) 3) Česká egyptologie František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě Zbyněk Žába žák Františka Lexy. podílel se na založení Československého

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Sociologie zástupci VB, F, N. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Sociologie zástupci VB, F, N. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Sociologie zástupci VB, F, N MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 17 Název materiálu:

Více

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Současná literatura

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Současná literatura SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ Současná literatura Interaktivní výukový materiál Světová literatura 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během studia

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. Karel IV. Pán světa Zdeněk Ležák Byl jsem předurčen k tomu, abych vládl celému světu. JÁ jsem imperátor. JÁ jsem císař KAREL IV. Ve 3 letech mě vzali matce, v 15 jsem stál

Více

Démokritos z Abdér. Provizorní překlad testimonií DK 68 A 1 + A 33. (s podstatným užitím překladu Antonína Koláře)

Démokritos z Abdér. Provizorní překlad testimonií DK 68 A 1 + A 33. (s podstatným užitím překladu Antonína Koláře) Démokritos z Abdér Provizorní překlad testimonií DK 68 A 1 + A 33 (s podstatným užitím překladu Antonína Koláře) Diogenés Laertios, Vitae philosophorum IX, 34-49 A 1 Démokritos, syn Hégésistratův, podle

Více

VY_32_INOVACE_01_II. /12_Dějepis Starověká Čína Starověká Čína Mgr. Renata Chromíková ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Starověká Čína Vznik v povodí řek Říše středu Chuang che (= Žlutá řeka) a Jang-c

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

OTÁZKY A ODPOVĚDI. Adi Šankaráčarja Vybráno ze Satsangu 24.2.2005. Óm Šrí Paramátmane Namaha

OTÁZKY A ODPOVĚDI. Adi Šankaráčarja Vybráno ze Satsangu 24.2.2005. Óm Šrí Paramátmane Namaha OTÁZKY A ODPOVĚDI Adi Šankaráčarja Vybráno ze Satsangu 24.2.2005 Óm Šrí Paramátmane Namaha Dnes ráno se mě jeden z vás ptal na jméno Šankaráčarja. Slíbil jsem mu, že odpovím na satsangu. Hledající se někde

Více

1 l Vítejte v tajemném umění feng-šuej

1 l Vítejte v tajemném umění feng-šuej 1 l Vítejte v tajemném umění feng-šuej Základy Co to je tajemné umění feng-šuej? Uvažovali jste někdy, proč jste se na některém místě cítili lépe než na jiném? Nepochybně to bylo proto, že jste vnímali

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Přestože se mnoho druhů bojového umění zdá agresivní, ve skutečnosti se jejich výcvik zakládá na přemýšlivém a filozofickém přístupu.

Přestože se mnoho druhů bojového umění zdá agresivní, ve skutečnosti se jejich výcvik zakládá na přemýšlivém a filozofickém přístupu. Úvod Bojové umění vzniklo z potřeby boje, válčení, sebeobrany. Cíle bojového umění Než člověk dobře zvládne bojové umění, chce to léta výcviku, duševního tréninku a sebekázně. Není to jen otázka schopnosti

Více

SSOS_ON_1.02 Úvod do práva

SSOS_ON_1.02 Úvod do práva Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_1.02

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_764_Dekameron_pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

- normy regulují chování společnosti pomocí zákazů, příkazů a dovolení

- normy regulují chování společnosti pomocí zákazů, příkazů a dovolení Otázka: Právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla - soubor norem vydaných nebo uznaných státem - závazné pro společnost - dodržování vynucováno státní autoritou - normy regulují chování

Více

6 Taoistické vnitřní cviky

6 Taoistické vnitřní cviky 55 6 Taoistické vnitřní cviky Taoisté vypracovali v dávných dobách sestavu vnitřních cviků poté, co důkladně prostudovali a na vlastní život aplikovali přírodní fyzikální zákony a přírodní zásady uzdravování.

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 Existují morální zákony á priori, nebo jsou pouze vyjádřením soudobých názorů ve společnosti? Ondřej Bečev 1) Vysvětlivky K použitým písmům

Více

sedmero našich výhod

sedmero našich výhod Zimní zahrady sedmero našich výhod 1 zimní zahrady rozšiřují obytnou plochu domu 2 špičkové konstrukční profily 3 multifunkční izolační skla 4 polykarbonáty s vysokou mechanickou odolností 5 velký výběr

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

Feng Shui Ludmila Djemelová

Feng Shui Ludmila Djemelová Feng Shui Ludmila Djemelová Strana 1 Tento e-book je informační produkt a podléhá autorským právům. Jakékoli jeho šíření a poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je nezákonné. Obsah Feng Shui cesta

Více

Co přesně je spřízněná duše?

Co přesně je spřízněná duše? Druhá kapitola Co přesně je spřízněná duše? Fakta a představy Myslím, že se tvář celého světa změnila Poté, co jsem poprvé uslyšela stopy tvé duše. Elizabeth Barrett Browning Co pro vás znamená slovo spřízněná

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Anaximenés. Testimonia DK 13 A (a testimonium edice J. Mansfeld)

Anaximenés. Testimonia DK 13 A (a testimonium edice J. Mansfeld) 1 Anaximenés Testimonia DK 13 A (a testimonium edice J. Mansfeld) Překlad a revize textu je jedním z výstupů předsokratovského semináře na Katedře filosofie a dějin přírodních věd PřF UK Vojtěch Hladký,

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Etika je filozofická disciplína, která zkoumá morálku nebo morální konání a jeho normy.je disciplínou praktické filozofie, která se zaobírá lidským konáním

Více

Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti

Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti (zveřejněno na www.rudolfskarnitzl.cz) (Bhagaván Šrí Ramana Maháriši je autorem veršů, zvýrazněných v textu kurzívou.) Vzývání To, co je

Více

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích Studijní opora předmětu ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI oboru Sociální

Více

Jak vzniká zrcadlení. Dota Slunská (Hana Voláková)

Jak vzniká zrcadlení. Dota Slunská (Hana Voláková) Jak vzniká zrcadlení Kdo by si pomyslel, že při pohledu do zrcadla uvidí jinou než svoji tvář. A přece. Podobně jako se říká o očích, že v cizích člověk mnohdy spatří ty své, mohou i básníci zrcadlit své

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

VY_32_INOVACE_03_02_04

VY_32_INOVACE_03_02_04 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_04 Výchova ke zdraví Péče o dítě Číslo projektu Klíčová aktivita CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina.

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina. Za 60 let své literární činnosti vytvořil Lev Nikolajevič Tolstoj přes 200 děl, z nich ovšem pouze 3 romány ve vlastním slova smyslu Vojna a mír, Anna Karenina a Vzkříšení. Říká se, že v Anně Karenině

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE

MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE MYSLIVOST MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE MYSLIVECKÁ ETIKA K myslivosti patří v první řadě mimořádná míra etiky. Ten, kdo rozhoduje o životě a smrti jiné bytosti, musí být k tomu morálně připraven a to zvláště

Více

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace.

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Na čepeli zeleného meče je vyryto řecké slovo, jehož význam je jasnost.

Více

10. REALISMUS. D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let. b)venkovská próza

10. REALISMUS. D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let. b)venkovská próza 10. REALISMUS D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let b)venkovská próza b)venkovská próza v 50. letech 19. století se téma venkova objevuje v dílech B. Němcové K. Světlé V. Hálka do popředí zájmu

Více

Základy filozofie. Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus.

Základy filozofie. Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus. Základy filozofie Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus. Neboť kdysi i dnes pobízí lidi k filozofování údiv. Kdo se však táže a je udiven, pociťuje nevědomost. Aby tedy unikli nevědomosti,

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Více

I FORMACE O ÁVRHU OVÉHO OBČA SKÉHO ZÁKO ÍKU

I FORMACE O ÁVRHU OVÉHO OBČA SKÉHO ZÁKO ÍKU I FORMACE O ÁVRHU OVÉHO OBČA SKÉHO ZÁKO ÍKU M i n i s t e r s t v o s p r a v e d l n o s t i 1. Zhodnocení stavu současné platné právní úpravy Platný občanský zákoník byl přijat v roce 1964. Vychází z

Více

Obsah. Úvod: Dům, který si vás najde...10

Obsah. Úvod: Dům, který si vás najde...10 Obsah Úvod: Dům, který si vás najde...10 Kapitola 1: Jaký pán, takový dům...14 Nesvádějte své problémy na zdi vašeho domova ty za nic nemohou!...14 Očistěte svoje myšlenky i pocity...18 Jak očistit vlastní

Více

Předmluva: Proč Konfucius?

Předmluva: Proč Konfucius? Obsah Kapitola první, Cesty nebes a země 11 Kapitola druhá, Cesta srdce a duše 27 Kapitola třetí, Cesta světa 45 Kapitola čtvrtá, Cesta přátelství 69 Kapitola pátá, Cesta ctižádosti 87 Kapitola šestá,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Reakční a adaptační změny při zatížení. Tělesná výchova s didaktikou

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Reakční a adaptační změny při zatížení. Tělesná výchova s didaktikou Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD536 Mgr. Lucie

Více

Zpravodaj profesionálních včelařů

Zpravodaj profesionálních včelařů BŘEZEN 2015 Zpravodaj Asociace, z. s. Asociace je nedůvěryhodný subjekt, říká článek ve Včelařství č. 3/2015 Přemýšleli jsme, zda reagovat na článek zveřejněný v březnovém vydání Včelařství. Původně jsme

Více

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 12. září 2015 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Sedláček Daniel Společná píseň

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

neděle 1. listopadu (19. října)

neděle 1. listopadu (19. října) neděle 1. listopadu (19. října) Otázky na opakování 1. Co je to podobenství? 2. Proč Pán Ježíš Kristus učí v podobenstvích? 3. Co v podobenství o rozsévači znamená semeno, půda a kdo je tím rozsévačem?

Více

ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list

ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ANTICKÁ FILOSOFIE Lidé si od počátku svých dějin kladli otázky

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 3 3 7 PhDr. Daniela Sedláčková

Více

Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32. Milé sestry, milí bratři,

Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32. Milé sestry, milí bratři, Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32 1 Milé sestry, milí bratři, v první části Est 9 došlo k rozuzlení celého příběhu: Nadešel třináctý den měsíce adaru, nadešel čas Hamanem vylosovaného

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova Doplň: Nevěstu do svatební síně přivádí., ženicha..

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova Doplň: Nevěstu do svatební síně přivádí., ženicha.. OPAKOVÁNÍ A 1. Popisem rodokmenů se zabývá 2. Dcera sestry mé matky je moje. 3. Manželka mého bratra je moje. 4. Manžel dcery je 5. Napiš 4 možnosti, kterými může probíhat náhradní rodinná výchova nezletilých

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský

,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský Otázka: Novodobá pedagogika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): luculd Úvod,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský Pedagogické

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 8 5 6 U k á z k a k n i h y

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012 ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15.

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň

Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň Co se nám vybaví při vyslovení jména Jan Amos Jan Amos Komenský Co se nám vybaví při vyslovení jména Jan Amos Komenský? učitel národů Velká didaktika

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 STAROŘECKÉ DRAMA - EURÍPIDÉS MÉDEIA emoce nakonec hlavní postavu zcela pohltí ve své tvorbě byl dost inovativní, kritizoval aktuální problémy v Athénách postavil se proti tradičním

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013 Motto: Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Prosinec 2013 Stránka 1 I. Úvodní text Milí přátelé, zdá se mi to neskutečné, že máme opět Vánoce přede dveřmi a že rok 2013 končí. Pro každého

Více

Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života. Marta Hošťálková

Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života. Marta Hošťálková Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života Marta Hošťálková Etymologický a významový výklad pojmu lidská důstojnost Lidská důstojnost - humanita latin. původ (subst. humanitas z adj. humanus

Více

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ I. DUCHOVNÍ SVÌT V okamžiku smrti vystoupí duše ze svého těla. Je-li duše starší a má zkušenosti z mnoha předchozích životů, ihned pozná, že je volná, a vydá se domů. Tyto

Více

Ekonomika 1. 06. Potřeby, statky a služby

Ekonomika 1. 06. Potřeby, statky a služby S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 06. Potřeby, statky a služby Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo

Most do páté dimenze. Tattatuo Motto: Čím více rozdáváme úsměv, radost a štěstí, tím více dostáváme. Pomáháme-li druhým k úspěchu, jsme úspěšní i my po všech stránkách. Listopad 2013 Stránka 1 I. Úvodní text Mylný pohled na energii

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu?

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Rada č. 1 Pracujme především na sobě, dítě je spolehlivé zrcadlo. Víra dítěte roste jeho účastí na víře rodičů. Malé děti se učí jednoduchým napodobováním a dítě důvěřuje.

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 Ads 65/2013-38 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Tomáše Foltase a JUDr.

Více

Valašská trefa. Originální vila vypadá futuristicky, ale s krajinou ladí

Valašská trefa. Originální vila vypadá futuristicky, ale s krajinou ladí Společnost AVG group dodala ORIGINÁLNÍ DESIGNOVOU FASÁDU AVG z hliníkových materiálů. Originální fasáda byla vyrobená z hliníkových kompozitních materiálů na CNC technologii a designových hliníkových panelů

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více