Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice"

Transkript

1 Nový občanský zákoník Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice Vlastimil Diviš právník odbor Právní služby seminář AEM, , Novotného lávka, Praha

2 NEMOVITOSTI ( 498) pozemky + věcná práva k nim podzemní stavby se samostatným účelovým určením (např. vinný sklep, důl) + věcná práva k nim práva, která za nemovité věci prohlásí zákon (např. právo stavby) + věcná práva k nim věci, o kterých zvláštní právní předpis stanoví, že nejsou součástí pozemku a takové věci nelze přenést z místa na jiné místo, aniž by došlo k porušení jejich podstaty (např. pozemní komunikace, letiště) + věcná práva k nim jednotky ( 1159) stavby vlastněné jiným vlastníkem než vlastníkem pozemku ( 3055/1) - výslovně prohlášené NOZ za nemovitosti dočasné stavby ( 506/1) inženýrské sítě ( 509) jedná se tedy o samostatné věci (nejsou součástí pozemku) - budou ale vždy nemovitostmi? (i zde podle posuzování porušení podstaty )

3 Stavba není součástí pozemku Součást pozemku prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení s výjimkou staveb dočasných, ( 506). Stavba tedy (až na výjimky) nebude samostatnou věcí! Inženýrské sítě, zejména vodovody, kanalizace nebo energetické či jiné vedení, nejsou součástí pozemku. Má se za to, že součástí inženýrských sítí jsou i stavby a technická zařízení, která s nimi provozně souvisí ( 509). Neodpovídá ale na otázku, zda jsou inženýrské sítě nemovitostí. Důvodová zpráva NOZ inženýrské sítě nejde-li je bez porušení podstaty jak tomu bude ve většině případů, jde o věci nemovité. Návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí stanoví jako předmět daně i inženýrské sítě! Pozor na rozdíl mezi právem veřejným a soukromým - pro daňové účely stavba samostatnou věcí je. (soukromé právo je nezávislé na právu veřejném - 1/1). Věc hromadná ( 501) přenosovou soustavu považujeme za věc hromadnou (soubor jednotlivých věcí, náleží téže osobě, považován za jeden předmět, nesoucí společné označení). Pokud jde o příslušenství věci NOZ výslovně stanoví, že následuje právní osud věci hlavní ( 510/2) není třeba tedy již řešit ve smlouvě.

4 Vlastník pozemku a vlastník stavby, která je na tomto pozemku zřízena, nejsou totožné osoby ( 3055/1). Všichni spoluvlastníci stavby nejsou zároveň vlastníky pozemku, na kterém je stavba zřízena ( 3055/1) pokud stejní spoluvlastníci, pak musí mít ale ještě i stejné podíly. Stavba se nestane součástí pozemku POKUD : Stavba nebo pozemek jsou zatíženy věcným právem, toto věcné právo trvá a povaha věcného práva spojení vylučuje ( 3060). Má být stavba postavena na pozemku jiného vlastníka sice za účinnosti NOZ, ale věcné právo opravňující ke stavbě vzniklo stavebníkovi do konce roku 2013 nebo do konce roku 2013 uzavře stavebník smlouvu umožňující mu stavbu na cizím pozemku provést ( 3055/2). U všech případů se zavádí zákonné předkupní právo vlastníka stavby a vlastníka pozemku navzájem (není možné ani smluvně vyloučit) působí i vůči novému nabyvateli stavby či pozemku. Předkupní právo se neuplatní vůči stavbám inženýrských sítí ( 3061). U staveb, které nebudou podřazeny pod inženýrskou síť nedojde ke ztrátě vlastnictví (splynutí) díky nestejnému vlastníkovi pozemku a stavby.

5 DOBRÁ VÍRA STAVBA SOUČÁST POZEMKU 3058/2 Bylo-li vlastnické právo k pozemku zcizeno třetí osobě, která byla při nabytí vlastnického práva v dobré víře, že stavba je součástí pozemku, přestane být stavba samostatnou věcí a stane se součástí pozemku, na němž je zřízena Zřídí-li vlastník k pozemku věcné právo ve prospěch třetí osoby, která věcné právo nabývá v dobré víře, že stavba je součástí pozemku, považuje se vůči této osobě stavba za součást pozemku Ustanovení tohoto oddílu se nepoužijí, jedná-li se o stavbu, která není součástí pozemku podle tohoto zákona, nebo o nemovitou věc podle 498 odst. 1 věty druhé. Celý oddíl o věcných právech se na inženýrské sítě nepoužije.

6

7 SLUŽEBNOST INŽENÝRSKÉ SÍTĚ ( 1267) Koncipována jako soukromoprávní (párové ustanovení), nezasahuje tedy do četných veřejnoprávních úprav (např. v energetickém zákoně) a ponechává je nedotčeny. Má sloužit k usnadnění návodem, co má být ujednáno ve smlouvě o služebnosti nebo pro obsah vydržení služebnosti či pro výrok v případě vyvlastnění (jakou služebnost má ale úřad vyvlastnit? podle energetického zákona či podle NOZ služebnost inženýrské sítě)? ZAJIŠŤOVÁNÍ VB PO ČEPS bude i nadále uzavírat VB podle energetického zákona (povinnost uzavírat VB uložená speciálním právním předpisem) k provedení jeho příslušných ustanovení o VB s podpůrným použitím 1257 a násl. NOZ (s výslovným vyloučením 1267). Podle nového katastrálního zákona zapisuje KÚ do KN věcná břemena KÚ tedy nepožaduje, aby ve smlouvě o zřízení VB bylo uvedeno, že se jedná o služebnost či o reálné VB, mělo by postačit dostatečné vyjádření obsahu VB. V případě vyvlastnění VB se VB zapisuje formou vkladu, v 14/2 nového katastrálního zákona je zahájeno vkladové řízení došlo rozhodnutí soudu nebo soudního exekutora. Jak bude zahajované řízení v případě rozhodnutí vyvlastňovacího úřadu? (bude muset podat návrh na vklad oprávněný)?

8 SJEDNÁVÁNÍ SMLUV O VB 560 Písemnou formu vyžaduje právní jednání, kterým se zřizuje nebo převádí věcné právo k nemovité věci, jakož i právní jednání, kterým se takové právo mění nebo ruší. 561/2 Jedná-li více osob, vyžadují se jejich projevy na téže listině při právním jednání, kterým se zřizuje nebo převádí věcné právo k nemovité věci, anebo kterým se takové právo mění nebo ruší. V případě písemné formy, půjde o nabídku pokud je podepsána oprávněným. Pokud navrhovatel (oprávněný) podepisuje až jako druhý v pořadí, pak jde pouze o výzvu povinnému k vyjednávání smlouvy (k přijetí své nabídky pak vyzývá povinný oprávněného). Smlouva je uzavřena až podpisem všech smluvních stran, pokud jedna ze smluvních stran podepíše smlouvu o VB s obsahem podle NOZ v roce 2013 (a k podpisu poslední strany dojde až za účinnosti NOZ), měla by být smlouva uzavřena platně. Smlouva uzavřená za účinnosti NOZ s obsahem podle současného OZ (např. odkaz na ustanovení OZ o VB) by měla být platná a právo na jejím základě katastrem nemovitostí úspěšně vloženo (použití zásady 574). Ve smlouvách o smlouvách budoucích o zřízení VB možnost ujednat zákaz zcizení nebo zatížení věci ( 1761) zřejmě neochota vlastníka (povinného) k zatížení své nemovitosti zápisem zákazu do katastru nemovitostí. Kontraktační pravidla lze ujednat odlišně od NOZ (např. vyloučit finální krok uzavření smlouvy zpětnou informaci o přijetí nabídky navrhovateli). Pamatovat i na ustanovení vyloučení přijetí s odchylkami ( 1740/3) nejlépe přímo v návrhu smlouvy, popř. podepisovat až jako poslední smluvní strana.

9 Veřejný seznam Veřejný rejstřík eviduje OSOBY eviduje práva k VĚCEM v NOZ definován obecně ( 980 a násl.), je jím nutné rozumět všechny ty seznamy, do kterých může každý volně nahlížet (jedná se tak např. o katastr nemovitostí, patentový rejstřík, rejstřík průmyslových vzorů, ochranných známek). NOZ ( 120/2) odkazuje na zvláštní zákon (z. č. 304/2013, o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob), který zakládá tyto rejstříky : spolkový rejstřík, nadační rejstřík, rejstřík ústavů, rejstřík společenství vlastníků jednotek, obchodní rejstřík a rejstřík obecně prospěšných společností

10 Formální publicita každý může bez překážek nahlédnout, pořizovat výpisy (katastr nemovitostí, patentový rejstřík, rejstřík průmyslových vzorů, evidence listin o manželském majetkovém režimu) ( 120/2) nikoli např. rejstřík zástav (není přístupný každému) Materiální publicita neznalost zápisu nebude omlouvat a platí domněnka správnosti zápisu ( 121/1 a 980/1) upevnění právní jistoty toho, kdo podle seznamu/rejstříku jedná materiální publicita pouze u KN odložena o jeden rok po účinnosti NOZ ( 3064) U veřejných seznamů dále nově zásada přednosti zapsaných věcných práv k cizí věci před právy věcnými nezapsanými ( 981).

11 VB A ZÁSADA MATERIÁLNÍ PUBLICITY 984/1 (1) Není-li stav zapsaný ve veřejném seznamu v souladu se skutečným právním stavem, svědčí zapsaný stav ve prospěch osoby, která nabyla věcné právo za úplatu v dobré víře od osoby k tomu oprávněné podle zapsaného stavu. Dobrá víra se posuzuje k době, kdy k právnímu jednání došlo; vzniká-li však věcné právo až zápisem do veřejného seznamu, pak k době podání návrhu na zápis. (tj. NABYTÍ OD NEOPRÁVNĚNÉHO). V případě zápisů do katastru nemovitostí odklad zásady materiální publicity na ( 3064). Čas daný vlastníkům a jiným oprávněným osobám k usouladnění skutečného stavu se stavem zapsaným. 984/2 Pro nezbytnou cestu, výměnek a pro věcné právo vznikající ze zákona bez zřetele na stav zápisů ve veřejném seznamu se věta první odstavce 1 nepoužije. Omezení zásady materiální publicity vůči věcným právům vznikajícím ze zákona (nezapsaným). VB vznikající ze zákona by tak neměla zanikat.

12 VB A ZÁSADA PŘEDNOSTI ZAPSANÝCH PRÁV 1266 K věci lze zřídit i několik služebností, pokud není novější právo na újmu právům starším. Společně s energetickými VB mohou zatěžovat pozemek i VB jiné, pokud lze jejich výkon realizovat bez vzájemného konfliktu. 981 Je-li do veřejného seznamu zapsáno věcné právo k cizí věci, má přednost před věcným právem, které není z veřejného seznamu zjevné. V případě zápisů do katastru nemovitostí odklad účinnosti i pro tuto zásadu na ( 3064) a pro právo, které přede dnem nabytí účinnosti NOZ nepodléhalo zápisu až do ( 3065). (viz také povinnost dodatečného zápisu VB stanovené v 98/13 energetického zákona). Zřejmě se uplatní např. v případě konfliktu výkonu dvou věcných břemen. Vytipovat možná věcná práva k cizí věci, která pokud budou zapsaná, mohou ohrozit VB ze zákona, která zapsaná nejsou?

13 PRÁVO STAVBY (ČI STAVEBNÍ PRÁVO) výjimka ze zásady stavba součástí pozemku - umožňuje oddělené vlastnictví stavby a pozemku (dočasně, po dobu trvání práva stavby, max. však 99 let s možností prodlužování) věcné právo k věci cizí - vzniká zápisem do katastru samostatný předmět vlastnictví lze převádět, zastavit, vydržet, dědit (výhoda oproti zřízení stavby např. na základě věcného břemene či nájmu) nejen pro nové, ale i existující stavby (oddělení existující stavby od pozemku) stavba nacházející se na právu stavby je součástí práva stavby a není tedy samostatnou věc (nemovitou věcí není stavba, ale právo stavby) zánikem práva stavby se stavba stává součástí pozemku (vlastník pozemku zaplatí vlastníkovi stavby ½ hodnoty stavby, vůči sobě mají zákonná předkupní práva) stavbu na cizím pozemku lze ale zřídit i jinak (např. výpůjčka, nájem, pacht, služebnost) stavba je považována za dočasnou a jako taková není součástí pozemku

14 DALŠÍ MOŽNOSTI VEDLE PRÁVA STAVBY? I. stavba na vlastním pozemku II. stavba na cizím pozemku (např.) Právo stavby Nájem - stavba se nestane součástí pozemku, pokud půjde o stavbu dočasnou Výpůjčka - stavba se nestane součástí pozemku, pokud půjde o stavbu dočasnou Věcné břemeno je stavba realizovaná na VB stavbou dočasnou? omezení : VB in personam jen na dobu života člověka (existence společnosti) Přetrvávají pochybnosti o definici dočasné stavby : záleží na rozhodnutí stavebního úřadu (bude vydávat katastrálnímu úřadu vyjádření o dočasnosti)? na užívacím titulu k pozemku? či na úmyslu vlastníka stavby?

15 ŘEŠENÍ STAVBY NA CIZÍM POZEMKU ( 1084) Podle NOZ již nepůjde řešit soudním zřízením VB.

16 NABÝVÁNÍ VLASTNICTVÍ okamžik nabytí vlastnictví přechod nebezpečí na věci věc nezapsaná ve veřejném seznamu věc zapsaná ve veřejném seznamu již účinností smlouvy - není nutné předání ( 1099) až předáním ( 2121) zápisem ( 1105, 1102) až předáním ( 2130) zcizení věci několika osobám věc nezapsaná ve veřejném seznamu věc zapsaná ve veřejném seznamu Vlastníkem bude ten, komu bude věc předána jako prvnímu. (1. den smlouva s prvním bez předání věci, 2. den smlouva s druhým současně s předáním vlastníkem se stává druhý kupující!) držba má přednost před vlastnictvím ( 1100/1) Vlastníkem bude ten, kdo je v dobré víře a jeho vlastnické právo bylo zapsáno do veřejného seznamu jako prvnímu ( 1100/2) neotálet s podáním návrhu na zápis do veřejného seznamu! uplatnění zásady pořadí zápisu věcných práv do veřejného seznamu podle doby podání návrhu ( 981/1).

17 1106 NĚKTERÁ USTANOVENÍ K NABYTÍ NEMOVITOSTÍ Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená. Ujednat s převodcem prohlášení o splnění veškerých těchto povinností, v případě opaku povinnost převodce splnit povinnost vůči věřiteli. 1107/1 Kdo nabude vlastnické právo, přejímá také závady váznoucí na věci, které jsou zapsány ve veřejném seznamu; jiné závady přejímá, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno, anebo stanoví-li tak zákon. Je povinnost z nezapsaného VB povinností spojenou s věcí (VB je věcné právo, tj. spojené s věcí) nebo je VB závadou 1107? Zřejmě jde o závadu. U nadzemních (viditelných) staveb je neaplikovatelnost ustanovení zřejmá. Důvodová zpráva k 984/2 věcná práva vzniklá v dřívější době je třeba v této souvislosti chránit. 984/2 tak měl zajistit přejímání těchto závad. 984/2 by měl být zřejmě považován k 1107/1 jako ustanovení speciální a ochránit VB před, ale 1106 a 1107 nemíří pouze na převody vlastnického práva, ale na všechny druhy nabytí vlastnického práva co tedy v případě např. exekuce, vyvlastnění, insolvenční řízení)? ( 1108).

18 KATASTR NEMOVITOSTÍ současný stav zákon o katastru nemovitostí ČR (řeší to, co se do katastru zapisuje) a zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem (proces zápisu do katastru) nově jediný zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (pozn. NOZ již nepoužívá termín katastr nemovitostí, ale obecně - veřejný seznam) současný stav skutečný stav má převahu nad stavem zápisu (není dostatečně poskytnuta ochrana osobě jednající v důvěře v zápis v KN) nově - princip materiální publicity pravdivost a úplnost právních vztahů evidovaných v KN pokud stav zapsaný není v souladu se skutečností je poskytována ochrana osobě, která nabyla věcné právo za úplatu v dobré víře od osoby k tomu oprávněné podle KN) vkladem se budou kromě práv k nemovitostem vzniklých ze smluv, zapisovat i práva, která vznikla, změnila se či zanikla na základě zákona, rozhodnutím státního orgánu, příklepem licitátora ve veřejné dražbě, vydržením, přírůstkem nebo zpracováním (doposud byla zapisována do záznamem) příloha návrhu nikoli již listina v počtu vyhotovení o dvě větším než je počet účastníků, nově pouze v jednom vyhotovení (možné podání i datovou schránkou)

19 POSTUP VKLADOVÉHO ŘÍZENÍ

20 NESOULAD SE ZÁPISEM VE VEŘEJNÉM SEZNAMU (KN) Důvod pro uplatnění poznámky spornosti Zapsaný stav je v nesouladu se skutečným právním stavem (zapsaný stav je již překonán). ( 985) Cíl Nárok Účinky vůči 3. osobám Vytvoření nového stavu (např. zápis vlastnického práva vzniklého vydržením). Zápis poznámky spornosti do KN. Ode dne žádosti o poznamenání poznámky spornosti. Podmínky Společně s žádostí o poznámku spornosti již předložit i podanou soudní žalobu. Zapsaný stav je dotčen zápisem bez právního důvodu (zápis neměl být od počátku vůbec proveden). ( 986) Obnovení stavu před zápisem bez právního důvodu (např. zabránění zápisu zatížení věcným břemenem). Zápis poznámky spornosti do KN. Vůči tomu komu neoprávněný zápis svědčí a všem následujícím zápisům. Do 1 měsíce ode dne, kdy se o zápisu dozvěděl. Do 2 měsíců od žádosti o poznámku musí žadatel podat soudní žalobu.

21 DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Vlastimil Diviš senior specialista odboru Právní služby ČEPS, a.s Elektrárenská 774/2 Praha 10

Real Estate Market 2012

Real Estate Market 2012 Real Estate Market 2012 Praha 22. 2. 2012 Nový katastrální zákon Karel Večeře Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah prezentace vývoj zápisů do katastru nemovitostí digitalizace katastrálních map dopady

Více

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj - občanský zákoník č. 89/2012 Sb. (NOZ) - katastrální zákon č. 256/2013 Sb. (KatZ), který zrušil - zákon

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Michal Havelka Poděbrady 12. 6. 2014 Právní předpisy zák. č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník zák. č. 256/2013, o katastru nemovitostí

Více

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014 Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Nový občanský zákoník (NOZ) zákon č. 89/2012Sb. Účinnost od 1.1.2014 Rozsah celkem 3081 paragrafů NOZ ruší

Více

Magda Pokorná 17. března 2015. Realitní transakce. Allen & Overy 2015 1

Magda Pokorná 17. března 2015. Realitní transakce. Allen & Overy 2015 1 Magda Pokorná 17. března 2015 Realitní transakce 1 Relevantní právo Veřejné právo katastrální předpisy z. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) v. 357/2013 Sb., o katastru nemovitostí

Více

XI. ročník odborné mezinárodní konference Real EstateMarket Čtvrtek 18. 10. 2012, ClarionCongressHotel Praha

XI. ročník odborné mezinárodní konference Real EstateMarket Čtvrtek 18. 10. 2012, ClarionCongressHotel Praha Nový katastrální zákon? Nový katastrální zákon: - navazuje na nový občanský zákoník (veřejný seznam s důsledky dle NOZ materiální publicita, obrana proti zapsání/nezapsání do seznamu) - účinnost od 1.

Více

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky.

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky. Zákon č. 265/1992 Sb., ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

Co a jak se bude zapisovat?

Co a jak se bude zapisovat? Katastrální zákon Co a jak se bude zapisovat? SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA 28.05.2013 Co se bude nově zapisovat Nejdůležitější změny z hlediska zápisů v KN z hlediska předmětů evidence stavba je součástí pozemku

Více

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 286/2009 Sb. 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto

Více

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí v roce 2014 JUDr. Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální 17. května 2012 Nemovité věci (ne nemovitosti) Nemovité věci ( pozemky a 498 odst. 1)

Více

FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE

FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE FABIAN & PARTNERS ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE Jak se NOZ dotkne práva nemovitostního? Změny v právu nemovitostí od 1.1.2014 Nový občanský zákoník č. 89/2012 Nový katastrální zákon č. 256/2013

Více

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb, zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

Nový občanský zákoník vybrané otázky

Nový občanský zákoník vybrané otázky Nový občanský zákoník vybrané otázky Real Estate Market - Autumn 2011 13. října 2011 Obsah Nový občanský zákoník ve zkratce Pojem nemovité věci Právo stavby Věcná práva a zápis v KN Převod vlastnického

Více

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek Občanský zákoník a katastr nemovitostí Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek 1 2 Nový katastrální zákon Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Zrušeny byly Zákon č. 265/1992 Sb.,

Více

JUDr. Eva Barešová (Český úřad zeměměřický a katastrální ) Katastr nemovitostí v České republice v podmínkách nového občanského zákoníku

JUDr. Eva Barešová (Český úřad zeměměřický a katastrální ) Katastr nemovitostí v České republice v podmínkách nového občanského zákoníku JUDr. Eva Barešová (Český úřad zeměměřický a katastrální ) Katastr nemovitostí v České republice v podmínkách nového občanského zákoníku PRÁVNÍ PŘEDPISY O NEMOVITOSTECH V ČESKÉ REPUBLICE OD 1.1.2014 Zákon

Více

Nový občanský zákoník z pohledu trhu

Nový občanský zákoník z pohledu trhu Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí III. Diskusní setkání časopisu Stavební fórum ve spolupráci s advokátní kanceláří Salans Michal Hink 17. května 2012 Obsah Nabývání vlastnického práva Ochrana

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA II_P1-2 Číslo projektu:

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku Miloslav Kaválek IX. Setkání starostů a místostarostů Kraje Vysočina

Více

Novinky v legislativě, nový katastrální zákon JUDr. Eva Barešová

Novinky v legislativě, nový katastrální zákon JUDr. Eva Barešová Novinky v legislativě, nový katastrální zákon JUDr. Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální 4. dubna 2012 Obsah Novela č. 349/2011 Sb. zákona č. 265/1992 Sb., zápisech vlastnických a jiných věcných

Více

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 Nový katastrální zákon 2 Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Účinnost 1.1.2014 Zrušeny budou: Zákon č. 265/1992

Více

Katastrální zákon SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA

Katastrální zákon SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA Katastrální zákon SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA 28.05.2013 Určeno k řešení situací, kdy je třeba zabránit spojení stavby s pozemkem komplementární k superficiální zásadě Věcné právo mít na povrchu nebo pod

Více

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 210/1993 Sb. Změna: 90/1996 Sb. Změna: 27/2000 Sb. Změna: 30/2000 Sb. Změna: 120/2001 Sb. Změna:

Více

Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně

Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (dále též nový katastrální zákon nebo NKZ ) nabyl účinnosti 01.01.2014 nahradil

Více

Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice. Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o.

Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice. Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o. Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o. Zákonné věcné břemeno historický vývoj legislativy Zákon č. 438/1919Sb. o státní podpoře

Více

Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice

Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice Nová civilní legislativa Vybrané změny v oblasti nemovitostí ve vztahu k energetice (pohled provozovatele přenosové soustavy) Vlastimil Diviš právník odbor Právní služby, ČEPS, a. s. seminář AEM 29.5.2014

Více

Nový občanský zákoník a právo stavby. Martin Bohuslav únor 2013

Nový občanský zákoník a právo stavby. Martin Bohuslav únor 2013 Nový občanský zákoník a právo stavby Martin Bohuslav únor 2013 POZOR Rok 2013 je nutné věnovat přípravě na rozsáhlé změny občanského a obchodního práva od 1. ledna 2014! 2 2013 Deloitte Česká republika

Více

REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8

REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 REKODIFIKAČNÍ NEWSLETTER 8 NEMOVITOSTI A PRÁVNÍ VZTAHY K NIM PODLE NOVÉ PRÁVNÍ ÚPRAVY Vážení, toto vydání newsletteru Vám předkládá základní přehled změn a doporučení v oblasti

Více

o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem katastr nemovitostí ZÁKON č. 65/199 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem ve znění zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 7/000 Sb., zákona č. 30/000 Sb., zákona

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 1124 (1) Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci, mají spoluvlastníci

Více

PŘEDKUPNÍ PRÁVO. Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA

PŘEDKUPNÍ PRÁVO. Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA PŘEDKUPNÍ PRÁVO Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA 1) Úvod 2) Právní předpisy vztahující se k záznamu předkupního práva 3)

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí. IX. setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí. IX. setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí IX. setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje Olomouc, 11. prosince 2014 1. Přehled nejdůležitějších obecně závazných předpisů

Více

KUPNÍ SMLOUVA. mezi. Město Mohelnice. (Prodávající) OXES Invest ALFA s.r.o. (Kupující) 1/8

KUPNÍ SMLOUVA. mezi. Město Mohelnice. (Prodávající) OXES Invest ALFA s.r.o. (Kupující) 1/8 KUPNÍ SMLOUVA mezi Město Mohelnice (Prodávající) a OXES Invest ALFA s.r.o. (Kupující) 1/8 Níže uvedeného dne, měsíce a roku následující smluvní strany: Město Mohelnice se sídlem U Brány 2, 789 85 Mohelnice

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-065-012-16 ze dne 11.4.2016 Darovací smlouva na převod pozemku parc. č. 3856/25 v k.ú. Modřany do svěřené správy MČ Praha 12, Smlouva o zákazu zcizení

Více

Nemovitosti prismatem korun a paragrafů Už to běží! - NOZ, katastr atd. Stavební fórum 12. prosince 2013

Nemovitosti prismatem korun a paragrafů Už to běží! - NOZ, katastr atd. Stavební fórum 12. prosince 2013 Nemovitosti prismatem korun a paragrafů Už to běží! - NOZ, katastr atd. Stavební fórum 12. prosince 2013 Nemovitosti, nemovitosti, nemovitosti Stavba jako součást pozemku klíčová změna Součástí pozemku

Více

Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz

Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Nemovitosti v novém OZ Nový občanský zákoník - 89/2012 Sb., účinný od 1. 1.

Více

Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí

Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí (1) Nový katastrální zákon a právní úprava nemovitostí Ing. Jana Zaoralová, JUDr. Daniela Šustrová Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví

Více

Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení. Některé problematické okruhy

Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení. Některé problematické okruhy Nový občanský zákoník ve vazbě na obecní zřízení Některé problematické okruhy 39 obecního zřízení 39 (1) Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku

Více

Věcná břemena po rekodifikaci občanského práva s vazbou na nový katastrální zákon (1)

Věcná břemena po rekodifikaci občanského práva s vazbou na nový katastrální zákon (1) katastrální zákon (1) Věcná břemena po rekodifikaci občanského práva s vazbou na nový katastrální zákon Ing. Jiří Drozda, Ing. Jana Zaoralová, PhD. Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví

Více

265/1992 Sb. ZÁKON. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Psáno pro časopis Zeměměřič a konferenci Katastr. 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Diferenční znění s barevně zvýrazněnými změnami vyplývajícími

Více

Změny v katastru nemovitostí České republiky od 1. 1. 2014

Změny v katastru nemovitostí České republiky od 1. 1. 2014 Změny v katastru nemovitostí České republiky od 1. 1. 2014 Ing. Bc. Eliška Housarová, Ing. Jaroslav Šedina FSv ČVUT v Praze, katedra Geomatiky Abstrakt Od 1. ledna 2014 došlo ke změně nového občanského

Více

Zápisy vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

Zápisy vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Hornicko-geologická fakulta, VŠB TU Ostrava Institut geodézie a důlního měřictví Zápisy vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Ing. Pavel Černota, Ph.D. Ing. Hana Staňková, Ph.D. Podle zákona

Více

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné,

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné, Kupní smlouva Níže podepsaní účastníci, a to STAFIN Nepomucká s.r.o. IČ: 28001834, se sídlem Edvarda Beneše 590/31, 301 00 Plzeň zapsaná do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Plzni, v oddílu

Více

Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění

Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Smlouva o koupi nemovitosti uzavřená níže uvedeného dne, měsíce, roku podle ustanovení 2079 a násl. z.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Čl. I. Smluvní strany 1. Město Vizovice Masarykovo

Více

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. Diskusní setkání Stavební fórum Ing. Karel Večeře

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. Diskusní setkání Stavební fórum Ing. Karel Večeře NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON Diskusní setkání Stavební fórum Ing. Karel Večeře Obsah prezentace Katastr a nová legislativa Co a jak se bude zapisovat Evidence cen, katastr on-line, lhůty, plomby, kontrola Právo

Více

ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz)

ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) ABSOLUTNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Absolutní majetková práva Absolutní účinek věcných práv Kogentnost vs. dispozitivnost

Více

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího]

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího] Tato smlouva byla připravena advokáty z webu dostupnyadvokat.cz. Jedná se o obecný vzor a slouží pouze k informativním účelům. Každý právní případ je jedinečný, nedoporučujeme využívat tuto smlouvu bez

Více

Nový KatZ byl připravovp

Nový KatZ byl připravovp Nový KatZ byl připravovp ipravován n v návaznosti n na změny vyplývající z NOZ (publikován n dne 22.3.2012) Věcný záměr nového katastrálního zákona předložen en do meziresortního přip. p řízení 15.7.2011

Více

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON A JEHO DOPADY DO DATOVÝCH STRUKTUR ISKN. Helena Šandová 21.2.2014

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON A JEHO DOPADY DO DATOVÝCH STRUKTUR ISKN. Helena Šandová 21.2.2014 NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON A JEHO DOPADY DO DATOVÝCH STRUKTUR ISKN Helena Šandová 21.2.2014 Nový občanský zákoník účinný od 1.1.2014 zákon č.89/2012 Sb. nový katastrální zákon č.256/2013 Sb. Budova součástí

Více

Pravidla Obce Petráveč. pro zřizování služebnosti na majetku Obce Petráveč. ze dne č. 1/2014. Čl. 1 Vymezení působnosti

Pravidla Obce Petráveč. pro zřizování služebnosti na majetku Obce Petráveč. ze dne č. 1/2014. Čl. 1 Vymezení působnosti Pravidla Obce Petráveč pro zřizování služebnosti na majetku Obce Petráveč ze dne 19.11.2014 č. 1/2014 Čl. 1 Vymezení působnosti 1) Pravidla Obce Petráveč pro zřizování služebností na majetku Obce Petráveč

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-105-035-17 ze dne 23.1.2017 Darovací smlouva se společností Modřanský háj s.r.o. na převod pozemku parc. č. 3856/24 v k.ú. Modřany do svěřené správy

Více

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány.

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány. Dotazy k aplikaci k 184a stavebního zákona a odpovědi na ně. Novela stavebního zákona (zákon 225/2017 Sb.) obsahuje nové ustanovení, 184a, účinné od 1. 1. 2018. Toto ustanovení upravuje způsob dokládání

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. se sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zastoupena JUDr. Michalem Žižlavským, ohlášeným společníkem účet vedený

Více

Smlouva o smlouvě budoucí. o zřízení služebnosti

Smlouva o smlouvě budoucí. o zřízení služebnosti Smlouva o smlouvě budoucí o zřízení služebnosti uzavřená dne 2016 mezi obcí Strančice jako budoucím povinným a společností ARENDON a. s. jako budoucím oprávněným Strana 1 (celkem 7) IČO: 002 40 788 sídlem

Více

Výňatky z Informace č. 1/2014 vydané Odborem řízení pozemkových úprav Státního pozemkového úřadu. dne 27. 1. 2014 pod č.j.

Výňatky z Informace č. 1/2014 vydané Odborem řízení pozemkových úprav Státního pozemkového úřadu. dne 27. 1. 2014 pod č.j. Výňatky z Informace č. 1/2014 vydané Odborem řízení pozemkových úprav Státního pozemkového úřadu. dne 27. 1. 2014 pod č.j. SPU 016519/2014 Informace jsou metodickým nástrojem řízení organizačních jednotek

Více

K některým ustanovením NOZ ve vztahu k pozemkům. Ludvík Matoušek, Ministerstvo spravedlnosti

K některým ustanovením NOZ ve vztahu k pozemkům. Ludvík Matoušek, Ministerstvo spravedlnosti K některým ustanovením NOZ ve vztahu k pozemkům Ludvík Matoušek, Ministerstvo spravedlnosti Pojmy Věc Věc nemovitá Součást věci Stavba Pozemek Parcela Věc - 489 Vše, co je rozdílné od osoby a slouží potřebě

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Pokyny č. 42 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 10. ledna 2013 č.j. ČÚZK 662/2013-22 pro zápis příslušnosti Státního pozemkového úřadu hospodařit s

Více

Smlouva o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene

Smlouva o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene Smlouva o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene uzavřená podle 1785 a násl. ust. zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění Číslo smlouvy: 398/2016/ORI Smluvní strany Městská část

Více

Novinky v legislativě

Novinky v legislativě Novinky v legislativě Praha 15. června 2017 Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah Právní předpisy upravující katastr nemovitostí novely v roce 2016 a 2017 Nález Ústavního soudu sp. zn.

Více

Obsah. O autorovi... V Předmluva...VII Seznam základní literatury... XVII Seznam zkratek...xix

Obsah. O autorovi... V Předmluva...VII Seznam základní literatury... XVII Seznam zkratek...xix O autorovi... V Předmluva...VII Seznam základní literatury... XVII Seznam zkratek...xix Kapitola I. Důvod existence práva stavby a jeho vývoj... 1 1. Důvod existence práva stavby a jeho význam pro ekonomické

Více

HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA

HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA JOSEF FIALA Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Česká republika ÚVODEM Soudcovské zástavní právo se do československého právního

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-164-022-18 ze dne 9.4.2018 Smlouva o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene - podzemní vedení veřejné komunikační sítě, k tíži pozemků parc. č.

Více

Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz

Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Struktura přednášky 1. Právní úprava věcných břemen 2. Věcná břemena při výstavbě sítí elektronických

Více

Katastrální vyhláška. Změny v souboru popisných informací LENKA VRZALOVÁ SEMINÁŘ NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON PRAHA,

Katastrální vyhláška. Změny v souboru popisných informací LENKA VRZALOVÁ SEMINÁŘ NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON PRAHA, Katastrální vyhláška Změny v souboru popisných informací LENKA VRZALOVÁ SEMINÁŘ NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON PRAHA, 5.12.2013 Struktura KatV2013 Část 1. Obecná část Část 2. Obsah SGI Část 3. Obsah SPI Část 4.

Více

NOZ a rezidenční development novinky, problémy

NOZ a rezidenční development novinky, problémy NOZ a rezidenční development novinky, problémy JUDr. Jakub Zámyslický Achour & Hájek, s.r.o. Prohlášení vlastníka Témata I./II. Kdy lze zřizovat zástavní právo k jednotkám? Změna prohlášení vlastníka po

Více

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVU ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva ) Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s., IČ 284 90 738 se sídlem: Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00 zastoupena: Mgr. Adamem Sigmundem, advokátem trvale bytem Lodecká 1206/2,

Více

č. 334/2012 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného

č. 334/2012 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného Strana 1874 Sbírka zákonů č. 139 / 2015 Částka 59 139 ZÁKON ze dne 27. května 2015, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních

Více

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.)

Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.) Nový občanský zákoník z pohledu trhu nemovitostí (I.) Diskusní setkání časopisu Stavební fórum ve spolupráci s advokátní kanceláří Salans Michal Hink a Jana Matisková 15. března 2012 Obsah Dispozitivnost

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí pro obce včetně změn vyplývajících z nového občanského zákoníku IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE CHVALOVICE

Více

INSIGHT INSIGHT Č. NO. 03 PROSINEC DECEMBER 2013. REKODIFIKACE Nová koncepce práva nemovitých věcí podle nového občanského zákoníku

INSIGHT INSIGHT Č. NO. 03 PROSINEC DECEMBER 2013. REKODIFIKACE Nová koncepce práva nemovitých věcí podle nového občanského zákoníku INSIGHT INSIGHT Č. NO. 03 PROSINEC DECEMBER 2013 REKODIFIKACE Nová koncepce práva nemovitých věcí podle nového občanského zákoníku EDITORIAL OBSAH 03 NOVÁ KONCEPCE PRÁVA NEMOVITÝCH VĚCÍ PODLE NOVÉHO OBČANSKÉHO

Více

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D.

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obsah 1. Účinnost NOZ 2. Přechodná ustanovení 3. Postup při uzavírání smluv 4. Odpovědnost volených členů orgánů obcí

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-105-009-17 ze dne 23.1.2017 Smlouva o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene - vedení komunikační sítě, k tíži pozemků parc. č. 1608/4,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : U S N E S E N Í č.j.: 067 EX 206/13-103 č.o.: 3751 Soudní exekutor JUDr. Juraj Podkonický, Ph.D., Evropská 663/132, 160 00 Praha 6, pověřený provedením exekuce na základě: pověření Obvodní soud pro Prahu

Více

ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Zásady postupu při prodeji nemovitostí ve vlastnictví a spoluvlastnictví

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R ze dne MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-159-021-14 ze dne 27.5.2014 Smlouva o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene - služebnosti mezi městskou částí Praha 12 a společností Linkin Invest

Více

Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí. Ing. Olivová Květa. 17. května 2012

Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí. Ing. Olivová Květa. 17. května 2012 Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí Ing. Olivová Květa 17. května 2012 Spoluvlastnictví budovy podle BytZ a Bytové spoluvlastnictví podle NOZ Spoluvlastnictví

Více

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA. Finanční úřad pro Jihomoravský kraj náměstí Svobody 4, Brno

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA. Finanční úřad pro Jihomoravský kraj náměstí Svobody 4, Brno Finanční úřad pro Jihomoravský kraj náměstí Svobody 4, 602 00 Brno Územní pracoviště v Hodoníně tř. Dukelských hrdinů 3653/1, 695 51 Hodonín Vyřizuje: Dohodil Petr, Oddělení vymáhací Telefon: 518 394 131

Více

Čl. I Poznámka o zahájení vyvlastňovacího řízení

Čl. I Poznámka o zahájení vyvlastňovacího řízení Český úřad zeměměřický a katastrální Příloha k č.j. ČÚZK 888/2007-22 Pokyny č. 36 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, ze dne 25. května 2007, č.j. ČÚZK 888/2007-22, k realizaci zákona č. 184/2006

Více

Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zřizování služebností na majetku Kraje Vysočina. ze dne č. 13/13

Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zřizování služebností na majetku Kraje Vysočina. ze dne č. 13/13 Rada Kraje Vysočina Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zřizování služebností na majetku Kraje Vysočina ze dne 17. 12. 2013 č. 13/13 Čl. 1 Vymezení působnosti (1) Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zřizování

Více

Obsah. Článek 1 Účel a vymezení pojmů

Obsah. Článek 1 Účel a vymezení pojmů ZÁSADY PRO PROJEDNÁVÁNÍ, SCHVALOVÁNÍ SMLUV A URČENÍ VÝŠE ÚPLATY ZA ZŘÍZENÍ VĚCNÝCH BŘEMEN (SLUŽEBNOSTI A REÁLNÝCH BŘEMEN) NA NEMOVITÝCH VĚCECH OBCE TEHOVEC Účinnost od 04.10.2017 Schválilo: Zastupitelstvo

Více

Doložka Tato smlouva byla schválena Zastupitelstvem města Brna na zasedání č. Z7/22 dne likvidátor

Doložka Tato smlouva byla schválena Zastupitelstvem města Brna na zasedání č. Z7/22 dne likvidátor 5416023838 KUPNÍ SMLOUVA uzavřená v souladu s ustanovením 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi smluvními stranami: LACRUM Brno, státní podnik

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Příloha E- vyhlášky č.2 Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl) zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále

Více

SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů MMPr/SML/../.. SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust. 2184 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Statutární město Přerov IČ 00301825 DIČ CZ00301825 se sídlem Bratrská

Více

KUPNÍ SMLOUVU. ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVU. ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen smlouva ) Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A,

Více

SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů MMPr/SML/../.. SMĚNNÁ SMLOUVA uzavřená ve smyslu ust. 2184 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Statutární město Přerov IČ 00301825 DIČ CZ00301825 se sídlem Bratrská

Více

Katastr nemovitostí České republiky

Katastr nemovitostí České republiky immobili nemovitosti 4 economicrevue 2 Katastr nemovitostí České republiky Katastr nemovitostí České republiky je souborem údajů o CZ nemovitostech v České republice, t.j. o všech pozemcích a o budovách.

Více

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Smluvní strany: 1. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako prodávající na straně jedné a 2. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako - kupující - na straně druhé

Více

Finanční úřad pro hlavní město Prahu Štěpánská 619/28, Praha 1

Finanční úřad pro hlavní město Prahu Štěpánská 619/28, Praha 1 Finanční úřad pro hlavní město Prahu Štěpánská 619/28, 111 21 Praha 1 Územní pracoviště pro Prahu 3 Drahobejlova 945/48, 190 21 Praha 9 Č. j.: 4417278/19/2003-00540-110067 Vyřizuje: David Bálek, oddělení

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s.

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany. AS ZIZLAVSKY v.o.s. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A,

Více

Jméno a příjmení/manželé Bytem Rodné číslo

Jméno a příjmení/manželé Bytem Rodné číslo Smlouva o smlouvě budoucí o zřízení služebnosti inženýrské sítě uzavřená v souladu s ustanovením 1785 a násl., 1257 a násl. a 509 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, a ustanovením

Více

dražbu nemovité věci. Místo konání dražby: Českomoravská 29, Praha 9, 3.patro, dražební místnost FÚ (vstup vrátnicí z Klečákovy ulice)

dražbu nemovité věci. Místo konání dražby: Českomoravská 29, Praha 9, 3.patro, dražební místnost FÚ (vstup vrátnicí z Klečákovy ulice) Finanční úřad pro hlavní město Prahu Štěpánská 619/28, 111 21 Praha 1 Územní pracoviště pro Prahu 4 Budějovická 409/1, 140 00 Praha 4 Elektronicky podepsáno 27. 02. 2017 Adámek Vladimír Ing. ředitel sekce

Více

(předpis o Rejstříku zástav)

(předpis o Rejstříku zástav) Předpis přijatý sněmem Notářské komory České republiky podle 35b odst. 8 zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, k němuž udělilo souhlas Ministerstvo

Více

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ 1. Česká insolvenční v.o.s., IČO: 288 10 341 se sídlem Hradec Králové - Pražské Předměstí, Fráni Šrámka 1139/2, PSČ 500 02, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským

Více

Smlouvu o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene - služebnosti a smlouvu o právu provést stavbu

Smlouvu o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene - služebnosti a smlouvu o právu provést stavbu Obec Veliny IČ.: 00274542 se sídlem Veliny 60, 534 01 Veliny zastoupena starostou obce Petrem Krejcarem. Tel.: 466 682 187 Bankovní spojení : 192583650257/0100 (dále jen strana Budoucí povinná ) na straně

Více

č. Z ze dne

č. Z ze dne MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. Z-32-011-14 ze dne 16.9.2014 Prodej části pozemku parc. č. 786/3 v k. ú. Komořany při ulici U Vlečky 3 2. z a s e d á n í Z a s t u p i t

Více

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem Smluvní strany: 1. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako prodávající na straně jedné a 2. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako - kupující - na straně

Více

Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, pošta Kamenice IČ

Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, pošta Kamenice IČ Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, 251 68 pošta Kamenice IČ 00240397 telefon: 323673135 e-mail: obec@krizkovyujezdec.eu www: www.krizkovyujezdec.eu datová schránka: fhkakxq ZÁSADY PRO PROJEDNÁVÁNÍ,

Více

BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik. JUDr. Eva Dobrovolná, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta MU v Brně

BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik. JUDr. Eva Dobrovolná, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta MU v Brně BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik JUDr. Eva Dobrovolná, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta MU v Brně Bytové spoluvlastnictví obecně Charakteristika: spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím

Více

Pozemková kniha a vývoj evidence věcných práv. Ing. Eva Sálová

Pozemková kniha a vývoj evidence věcných práv. Ing. Eva Sálová Katastr nemovitostí Pozemková kniha a vývoj evidence věcných práv Ing. Eva Sálová Zemské desky Úřední knihy u zemského soudu první historicky doložený zápis 1278 podle českého vzoru byly zavedeny i na

Více