Dětská mozková obrna DMO, ICP. Tereza Honců, Vera Lantelme

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dětská mozková obrna DMO, ICP. Tereza Honců, Vera Lantelme"

Transkript

1 Dětská mozková obrna DMO, ICP Tereza Honců, Vera Lantelme

2 Definice DMO Dětská mozková obrna (dále jen DMO) patří mezi nejčetnější neurovývojová onemocnění. Je neprogresivním, přesto ve svých projevech nikoli neměnným postižením vyvíjejícího se mozku. Postihuje motorický systém, descendentní nervová vlákna z motorické kůry a často se spojuje s neurokognitivními, senzorickými a senzitivními lézemi. DMO není nemoc, ale syndrom, což vyjadřuje značnou variabilitu klinického obrazu onemocnění.

3 Výskyt a příčiny onemocnění Prevalence se uvádí 1,5-3 % na živě narozených dětí. Rozdělení dle příčin: - prenatální 50 % (prematurita, infekce matky v těhotenství, genetické a metabolické vady, hypotrofie plodu, hypertenze v těhotenství, mnohočetná těhotenství), - natální 37 % (negativní anamnéza, asfyxie, intrakraniální krvácení, protrahovaný porod, jiné komplikace), - postnatální 10 % (infekce, intrakraniální krvácení).

4 Včasná identifikace, diagnostika a terapie screeningu psychomotorického vývoje dítěte podle Vlacha screening posturálního vývoje podle Vojty u všech rizikových dětí a u dětí s podezřením na opožďování psychomotorického vývoje. výsledky screeningu novorozenců a kojenců zaměřeného na záchyt abnormit hybného vývoje tzv. centrálních koordinačních poruch (CKP) umožňují zahájit včasnou léčbu a tak snížit incidenci DMO. Vyšetření: posturální aktivity posturální reaktivity polohové reakce primitivní reflexologie

5 Stanovení diagnózy a dif.dg Diferenciální diagnostika případných poruch hybnosti, postury a psychomotorického vývoje, zaměřená k vyloučení jiné etiologie musí být provedena co nejdříve, nejpozději však do konce 9. měsíce života. Včasný záchyt CKP a sledování rizikových novorozenců a kojenců je velmi důležité pro zahájení včasné terapie. Podstatou úspěšné léčby je spolupráce interdisciplinárního týmu (neonatolog, pediatr, neurolog, ortoped, ergoterapeut, psycholog, ophatalmolog, fyzioterapeut, logoped, ergoterapeut a další). Komplexní rehabilitační léčba je zahájena co nejdříve a pokračuje v zásadě po celý život jedince.

6 Klasifikace onemocnění dle Mezinárodní klasifikace nemocí G80 Dětská mozková obrna.0 Spastická kvadruplegická mozková obrna Spastická tetraplegická mozková obrna Vrozená spastická obrna (mozková).1 Spastická diplegická mozková obrna Spastická mozková obrna nervové soustavy.2 Spastická hemiplegická mozková obrna.3 Dyskinetická mozková obrna Dystonická mozková obrna Atetoidní mozková obrna.4 Ataktická mozková obrna.8 Jiná mozková obrna Smíšené syndromy mozkové obrny.9 Mozková obrna nervové soustavy Mozková obrna nervové soustavy

7 Klinický obraz jednotlivých forem K charakteristice a rozdělení jednotlivých forem obrazu DMO využíváme diagnostický a terapeutický standard ( Čs.neurologie a neurochirurgie 60/93, 1997 s ) 1. Spastická infantilní paréza (di, hemi, kvadru) 2. Dystonicko-dyskinetická forma (dříve atetotický syndrom) 3. Mozečková forma 4. Smíšená forma

8 Klinický obraz u diparetické formy Je typickým následkem periventrikulární leukomalácie u nedonošených dětí. Projevuje se extenční spasticitou dolních končetin. Na dolní končetině (dále je DK) jsou vysoké šlachosvalové reflexy s rozšířenou zónou, pozitivní pyramidové jevy jak zánikové, tak zejména iritační extenční i flekční. Lehčí projevy spasticity jsou i na horní končetině (dále jen HK), ale není přitom porucha hybnosti. U 50 % se vyskytuje epilepsie, dysmorfismy (gotické patro, pseudoharrisonova hrudní rýha). Inteligence nebývá postižena, děti mohou zvládnout chůzi s oporou do začátku školní docházky a mají šanci na základní i vyšší vzdělání.

9 Klinický obraz u hemiparetické formy Bývá následkem ložiskových inzultů (krvácení, arteriální okluze). Zde je postižena HK s typickým flekčním držením s převahou pronačního postavení ruky a palcem v dlani, extenční spastické držení DK nebývá tak těžké jako u diparéz. Přítomny jsou zvýšené šlachosvalové reflexy a pyramidové jevy. Často je přítomen divergentní strabismus, homonymní hemianopsie, hemihypogeneze více na HK. Inteligence je dobrá, u 30 % dětí hrozí epilepsie.

10 Klinický obraz u kvadruparetické formy Může být dvojího typu: diparetická forma s rozšířením spasticity a paréz i na horní končetiny (např. v důsledku rozsáhlejší leukomalacie postihující i dráhy pro HK, kortikální malacie s těžkým postižením horních končetin a o trochu méně výrazné postižení DK. Prognóza tohoto typu bývá nejméně příznivá. Jedinci jsou velmi často na úrovni primárního vzpřímení v nekvalitním provedení

11 Klinický obraz u dyskinetické formy choreoatetóza V prvních měsících života dominuje tonusová porucha, problémy s krmením, polykáním. Často je přítomen opistotonus. Charakteristické jsou abnormální pohyby nebo postury: atetóza - hadovité, nestálé, měnící se a nedobrovolné pohyby, které postihují kořeny končetin, chorea - liší se od atetózy především rychlostí mimovolních pohybů, které vycházejí především z akrálních částí. Obecně jsou tyto formy na ústupu.

12 Klinický obraz u dystonické formy dystonie Charakteristické jsou abnormální změny svalového tonu, které působí na změny držení těla. Porucha izometrické kontrakce, volní pohyby se iradují do celého těla. Stupňování dystonických atak. Problémy s polykáním, příjmem potravy a řečí. Vegetativní labilita a emocionální nevyváženost.

13 Klinický obraz u mozečkové formy Tato forma je vzácná. Dominuje centrální hypotonie a opoždění lokomočního vývoje. Později se objevují poruchy taxe, hypermetrie, intenční tremor. Charakteristická je kloubní exkurzibiliza, svalová extenzibilita, projevující se příznakem šály, kružítka a pásovce. Patologie vyzrává. Často je přítomna mentální retardace a epilepsie u 30 %.

14 Klinický obraz u smíšené formy Výše uvedené formy se mohou mezi sebou kombinovat, takže vznikají smíšené klinické obrazy.

15 Lokomoční stádia dle Vojty Lokomoční stadia podle Vojty 0-9 Stupňování podle Vojty se osvědčilo jako nejvhodnější při určování prognózy a dokumentace sledování vývoje u dětí nemocných dětskou mozkovou obrnou (DMO). Lokomoční stadia umožňují odhadnout, zda dítě bude vůbec schopno chodit a pokud ano, tak kdy přibližně. lokomoční stádium 0 - žádný motorický kontakt - novorozenec Dítě apedální - nemůže se pohybovat vpřed pomocí rukou či nohou. Není schopno realizovat žádný kontakt (motoricky) otočením nebo úchopem předmětu.. lokomoční stádium 1 - otočí se k předmětu Dítě je stále ještě apedální, neumí se pohybovat vpřed, ale umí se otočit k předmětu, aby se ho dotklo nebo ho uchopilo. Odpovídá měsíci vývojového věku lokomoční stádium 2 - paže jako opěrný orgán, otáčení se z polohy na zádech do polohy na břiše Dítě stále apedální, v pronační pozici umí dítě užít paže jako opěrného orgánu. Zkouší přiblížit se k předmětu, ale neumí se pohybovat vpřed pomocí horních a dolních končetin. Ruce používá k úchopu. Odpovídá konci 4. a začátku 5. měsíce. lokomoční stádium 3 - tulenění (pohyb pouze pomocí horních končetin) Umí se plazit - je to skutečně lokomoce, dítě se spontánně pohybuje po místnosti z vlastní iniciativy. Stádium 3 je ekvivalentní s normálním vývojem na úrovni měsíce.

16 lokomoční stádium 4 - hopkání Dítě umí provádět "hopsání" - poskoky po kolenou a rukách. Není schopno vychylovat těžiště cyklicky z osy na stranu. Opora na horních končetinách je abnormální a je tvořena o zápěstí či pěst. Tento typ lokomoce v normálním vývoji neexistuje. Tento stupeň je nadřazen plazení se a je ekvivalentní pro 9. měsíc. lokomoční stádium 5 - nezralé lezení - bez vlastní motivace; zralé lezení - z vlastní motivace Lezení - první lidská ontogenetická lokomoce. Tento moment je plně začleněn, když dítě s DMO umí lézt přes celý byt z vlastní motivace. Opora je uskutečněna na otevřených dlaních. Později každé lezoucí dítě může počítat s vertikalizací. Ve srovnání s normálním vývojem dítěte dosahuje 11. měsíce věku. lokomoční stádium 6 - vertikalizace Dítě se umí vytáhnout do stoje pomocí horních končetin, udrží se postaveno. Je schopno pohybovat se mocí horních končetin nejprve do strany (ve frontální rovině, podél nábytku). Později jde vpřed s oporou o jednu horní končetinu v rovině sagitální (vpřed s oporou o obě nebo jednu horní končetinu). lokomoční stádium 7 - samostatná chůze Dítě chodí nezávisle, samostatně. Chůze v terénu (mimo byt). lokomoční stádium 8 - stoj na jedné dolní končetině po dobu 3 sekund Dítě umí stát na jedné noze 3 sekundy. Odpovídá normálnímu vývoji 3. roku. lokomoční stádium 9 - stoj na jedné dolní končetině déle než 3 sekundy a současné vzpažení Dítě vydrží stát na jedné noze více než 3 sekundy - a to na obou stranách. Podle normálního vývoje odpovídá 4 rokům života.

17 Komplexní rehabilitační přístup Vojtova metoda reflexní lokomoce Bobath koncept synergetická reflexní terapie, akupunktura craniosakrální terapie senzomotorika, PNF, FT orofaciální terapie logopedie, ergoterapie canisterapie, arteterapie,muzikoterapie, HIPOTERAPIE Dětští neurologové ve spolupráci s fyzioterapeuty a rehabilitačními lékaři sledují efektivnost metody a rozhodují o modifikaci léčby. V prvním roce života dítěte jsou kontroly vhodné po 3 měsících, ve druhém roce à 6 měsíců a dále cca po l roce. V případě alarmujících příznaků (např. poruchy vědomí, křeče, kontraktury) je nutná kontrola dříve.

18 Definování hipoterapie u DMO Hipoterapie u dětské mozkové obrny je fyzioterapeutická metoda, která pro léčbu dětí a dospělých s dětskou mozkovou obrnou využívá pohyb koňského hřbetu v kroku. Koňský hřbet se stává balanční plochou produkující pohybové impulzy, které stimulují kožní, kloubní, svalové a rovnovážné receptory. Informace z těchto receptorů je zpracována na podkorové i korové úrovni CNS a jsou tak provokovány nové pohybové vzory i synaptické pučení neuronů (neuroplasticita), které jsou přenášeny na klienta, a to především přes pánev, dolní končetiny a v případě opory přes horní končetiny.tyto impulzy je proto možné volbou variabilních faktorů cíleně využít pro dosažení terapeutického efektu. Provoz hipoterapie svými nároky na bezpečnost, hygienu a jedinečný potenciál oslovení CNS splňuje podmínky pro terapii hybných poruch v rané péči a proto je možné hipoterapii aplikovat již od 2. měsíce věku.

19 Principy a účinky hipoterapie u DMO Terapeutický účinek HT se odehrává na ploše hřbetu koně. Klient s DMO je v běžném životě převážně v nižší výšce - na zemi, v kočárku a na vozíku. Pokud je polohován na koni, dostane se do výšky minimálně 1,5 m. V těchto podmínkách je nucen reagovat na změnu úhlu pohledu a perspektivy a orientovat se v nabídnutém prostoru. Prostřednictvím neustálého vychylování těžiště v rytmu kroku koně je klient nucen držet posturu (osu těla a postavení kloubních segmentů) a reflexně i volně reagovat na nabízený pohybový vzor. Tento dynamický děj přináší bohatou senzorickou aferentaci, její zpracování vede k následné zvýšené reaktivitě motorických a rovnovážných center v kůře i podkoří a k provokaci nových a kvalitativně lepších motorických vzorů (novému pohybu). Na základě upravení korové dráždivosti a aktivaci se mění svalové napětí a je tak ovlivněna spasticita i patologické držení tělesných segmentů. Změna svalového napětí a změna terapeutického prostředí jsou navíc provázeny pozitivním emočním prožitkem, což vede k vysoké afinitě klientů k této terapii a velmi často i úpravě komunikace, úzkostnosti a socializaci. Hipoterapie vyvádí psychomotoricky postižené jedince (zejména děti) z jejich uzavřeného prostředí (domácí péče) a pomáhá v jejich adaptabilitě.

20 Principy hipoterapie u DMO stimulace globálního posturálního a lokomočního vzoru, ovlivnění hlubokého stabilizačního systému a pletencové a osové stability, proprioceptivní facilitace, taktilní stimulace, aktivace vestibulárního systému labyrintové reflexy, ideomotorické reakce aktivací limbického systému, vlivu tepla (38 C tělesná teplota koně ovlivňuje vazivové složky a prokrvení), interoceptivní stimulace (trávicí trakt peristaltika, respirační funkce).

21 Účinky hipoterapie u DMO Vliv hipoterapie na posturu (Hollý a Hornáček, 1998)

22 Přímé účinky Normalizace svalového tonu - rytmickým pohybem koňského hřbetu a vlivem tepla koně cíleně ovlivňujeme svalové napětí ve smyslu normalizace (hypertonie, spasticita, hypotonie). Prevence a léčba kontraktur - nastavením a zachováním cíleně zvolené polohy na koni docílíme protažení měkkých tkání, kterému též napomáhá vyšší tělesná teplota koně. Diferenciace pohybu - trojrozměrný pohyb hřbetu koně a podobnost mechanizmu kroku koně s bipedální lokomocí člověka přímo aktivuje zkřížený pohybový vzor trupu klienta. Aktivace vzpřimovacích mechanizmů je odpovědí CNS na prostorovou a časovou sumaci přicházející aferentace (kontakt v opěrné zóně přesně definovaná místa kontaktu těla klienta se hřbetem koně; plynulé vychylování těžiště; reflexní (mozečková), vnitřní i vnější motivace k udržení dané polohy). Aktivace hlubokého stabilizačního systému - kombinace kontralaterálního pohybu ramenního a pánevního pletence a trojrozměrného pohybu na nestabilní opěrné bázi se facilituje zapojení autochtonního svalstva.

23 Aktivace vestibulárního systému a prostorová orientace - trojrozměrným pohybem v prostoru jsou trénovány rovnovážné mechanismy a schopnost orientovat se v prostoru. Ovlivnění stability, rovnováhy a koordinace - pravidelnou aplikací hipoterapie je pozitivně ovlivňována trupová stabilita, rovnovážné reakce, kvalita stoje, chůze a koordinační schopnosti. Stimulace lokomočních vzorů - polohy na koni v hipoterapii mají svojí posloupnost a respektují vývojovou kineziologii. Za těchto předpokladů jsou stimulovány dostupné pohybové vzory. Reedukace pohybových vzorů - komplexním působením pohybu koně (rytmický a cyklicky se opakující pohyb), polohy a vlivu tepla dochází k inhibici patologických pohybových vzorů a iniciaci fyziologické pohybové odpovědi. Zlepšení motorického plánování a vnímání tělesného schématu - pro kvalitní motorické plánování je nezbytná správná interpretace smyslových vjemů. Kůň a jeho pohyb nabízí taktilní, proprioceptivní, vestibulární, vizuální, sluchové a emočně podbarvené stimuly. Tato pohybová zkušenost ovlivní uvědomění vlastního tělesného schématu.

24 Nepřímé účinky Pozitivní vliv na limbický systém - kontakt s koněm, outdoorová aktivita, neformální prostředí a vlastní prožitek pohybu na koni přinášejí pozitivní emoce, které mají prokazatelně pozitivní vliv na velice rychlé utváření stabilních paměťových stop (stimulace limbického systému a jeho vliv na motorické učení). Zlepšení respiračních funkcí - hipoterapie jako pravidelná pohybová aktivita pozitivně ovlivňuje tělesnou zdatnost a vede k adaptačním mechanismům respirační soustavy. Podpora peristaltiky - propojením rytmické pohybové stimulace, tepla a polohy klienta na koni dochází k podpoře střevní peristaltiky a přirozeného procesu vyprazdňování. Ovlivnění jemné motoriky - k primárnímu ovlivnění jemné motoriky dochází při přímém kontaktu s koněm, který nabízí široké spektrum taktilních podnětů (hlazení, čištění, krmení koně). K sekundárnímu ovlivnění dochází zlepšením hrubé motoriky.

25 Zlepšení komunikačních schopností - bohatá aferentní stimulace, kvalitní pohybový a emoční prožitek umožňují zlepšit nonverbální a verbální projev (artikulace, obohacení slovní zásoby, rytmizace, schopnost socializace). Vliv hipoterapie na kognitivní schopnosti - hipoterapie ovlivňuje pozitivně kvalitu kognitivních schopností prostřednictvím jasně stanovené posloupnosti úkonů, které se opakují v rámci TJ.

26 Technika volby terapeutických poloh Poloha primárního vzpřímení FOTO-POLOHY! Poloha opačného sedu Poloha asistovaného kleku a sedu Poloha samostatného sedu Techniky korekce terapeutických poloh verbální použití polohovacích pomůcek manuální

27

28 Hemiparetická forma DMO Terapeutický záměr Oslovení tělesného schématu nechat symetricky působit zkřížený pohybový vzor. Výběrem vhodného koně s dominancí laterolaterálních výchylek zlepšit stranovou symetrii. Zlepšení opěrné funkce HK a úchopové funkce ruky možnost použití více typů úchopů dle variability madel. Edukace a reedukace lokomočních vzorů.

29 Terapeutické postupy Poloha primárního vzpřímení je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 0-3, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni I. a II. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Poloha opačného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 3-6, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni II. a III. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů.

30 Poloha asistovaného kleku a sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-5, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III. trimenonu a u dětí, které samostatně nesedí. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Terapeut cíleně koriguje především nastavení pánve a DKK, v případě opory HKK jejich centrované postavení. Poloha samostatného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-9, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III IV. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. V některých případech lze dle potřeby řešit asymetricky oporu nebo úchop ruky.

31 Diparetická forma DMO Terapeutický záměr Snížení spasticity a tím inhibování patologických vzorců. Navození diferencovaného vzoru edukace a reedukace pohybových vzorů. Zlepšení posturální funkce.

32 Terapeutické postupy Poloha primárního vzpřímení je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 0-3, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni I. a II. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důrazně korigujeme především nastavení pánve a uvolnění DKK cílíme tak správnou volbou koně, rychlost kroku koně a manuálních kontaktů na pánvi, stehnu či hleznu.

33 Poloha opačného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 3-6, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni II. a III. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důraz je opět kladen na pánev, která nese hlavní zdroj pohybu z přenosu koňského hřbetu. Podstatné je také kontrolovat přenos zkříženého vzoru, pohotově reagovat na výchylky ze strany koně i klienta. Korigovat nastavení opory o HKK, nejčastěji centrovat ramenní pletence klienta. V neposlední řadě je nutné korigovat postavení hlavy v prodloužení osy páteře, korigovat předsun hlavy.

34 Poloha asistovaného kleku a sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-5, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III. trimenonu a u dětí, které samostatně nesedí. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Cíleně se koriguje především nastavení pánve a dolních končetin, v případě kleku musí terapeut zajistit optimální abdukci a zevní rotaci kyčelních kloubů, k dispozici má možnost vypodložení různými typy pomůcek (válečky, polštářky aj.). V případě opory o různé typy válců je potřeba korigovat centraci ramenních pletenců a nastavení akra HKK.

35 Poloha samostatného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-9, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III IV. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Stěžejní je korekce pánve a zajištění zrelaxovaní DKK, využívá se manuálních zásahů, verbální korekce, modifikace kroku koně. Je třeba neustále vyhodnocovat pohybovou reakci, příjem zkříženého vzoru a pohotově reagovat manuálním zásahem, verbální korekcí, modifikací kroku koně.

36 Kvadruparetická forma DMO Terapeutický záměr Snížení spasticity a tím inhibování patologických vzorů. Navození diferencovaného vzoru edukace a reedukace pohybových vzorů. Zlepšení držení hlavy a kontrolu hlavy, aktivování vzpřimovacích mechanizmů. Podpora střevní peristaltiky. Prevence sekundárních změn.

37 Terapeutické postupy Poloha primárního vzpřímení je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 0-3, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni I. a II. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důrazně se koriguje především nastavení pánve a uvolnění DKK cílíme tak správnou volbou koně, rychlost kroku koně a manuálních kontaktů na pánvi, stehnu či hleznu. Podstatná je i korekce HKK, lze střídat oporu s relaxační polohou, kdy jsou HKK v plné abdukci a hlava položena na bedrech a zádi koně.

38 Poloha opačného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 3-6, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni II. a III. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důraz je kladen na pánev, která nese hlavní zdroj pohybu z přenosu koňského hřbetu. Podstatné je také kontrolovat přenos zkříženého vzoru, pohotově reagovat na výchylky ze strany koně i klienta. Korigovat nastavení opory o HKK, nejčastěji centrovat ramenní pletence klienta. V neposlední řadě je nutné korigovat postavení hlavy v prodloužení osy páteře, korigovat předsun hlavy.

39 Poloha asistovaného kleku a sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-5, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III. trimenonu a u dětí, které samostatně nesedí. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Terapeut cíleně koriguje především nastavení pánve a DKK, v případě kleku musí terapeut zajistit optimální abdukci a zevní rotaci kyčelních kloubů, k dispozici má možnost vypodložení různými typy pomůcek (válečky, overbally, polštářky aj.). V případě opory o různé typy válců je potřeba korigovat centraci ramenních pletenců a nastavení aker HKK.

40 Poloha samostatného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-9, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III IV. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Stěžejní je korekce pánve a zajištění zrelaxovaní DKK, využívá se manuálních zásahů, verbální korekce, modifikace kroku koně. Terapeut musí být schopen neustále vyhodnocovat pohybovou reakci, příjem zkříženého vzoru a pohotově reagovat manuálním zásahem, verbální korekcí, modifikací kroku koně.

41 Cerebelární forma DMO Terapeutický záměr Aktivace svalového tonu. Zlepšení posturální funkce. Zlepšení stability, koordinaci pohybů. Aktivace svalového korzetu. Navození diferencovaného vzoru edukace a reedukace pohybových vzorů- lokomoce. Motivace k pohybu.

42 Terapeutické postupy Poloha primárního vzpřímení je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 0-3, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni I. a II. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důrazně korigujeme především nastavení pánve a dolních končetin cílíme tak správnou volbou koně, rychlost kroku koně a manuálních kontaktů na pánvi, stehnu či hleznu. Podstatná je i korekce horních končetin, lze střídat oporu s relaxační polohou, kdy jsou HKK v plné abdukci a hlava položena na bedrech a zádi koně.

43 Poloha opačného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 3-6, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni II. a III. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Důraz je opět kladen na pánev, která nese hlavní zdroj pohybu z přenosu koňského hřbetu. Podstatné je také kontrolovat přenos zkříženého vzoru, pohotově reagovat na výchylky ze strany koně i klienta. Důsledně musí terapeut hlídat únavu klienta. Korigovat nastavení opory o HKK, nejčastěji centrovat ramenní pletence klienta. V neposlední řadě je nutné korigovat postavení hlavy v prodloužení osy páteře, korigovat předsun hlavy, zároveň nadměrnou stimulaci.

44 Poloha asistovaného kleku a sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-5, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III. trimenonu a u dětí, které samostatně nesedí. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Terapeut cíleně koriguje především nastavení pánve a DKK, v případě kleku musí terapeut zajistit optimální abdukci a zevní rotaci kyčelních kloubů, k dispozici má možnost vypodložení různými typy pomůcek (válečky, overbally, polštářky aj.). V případě opory o různé typy válců je potřeba korigovat centraci ramenních pletenců a nastavení aker HKK.

45 Poloha samostatného sedu je zvolena u dětí lokomočního stádia dle Vojty 4-9, obecně u psychomotorického vývoje na úrovni III IV. trimenonu. Konkrétně je cílena a striktně korigována symetrie polohy, trupu a kořenových kloubů. Stěžejní je korekce pánve a zajištění zrelaxovaní dolních končetin, využívá se manuálních zásahů, verbální korekce, modifikace kroku koně. Terapeut musí být schopen neustále vyhodnocovat pohybovou reakci, příjem zkříženého vzoru a pohotově reagovat manuálním zásahem, verbální korekcí, modifikací kroku koně. U všech poloh pozor na únavu!!! Kontraproduktivita HT. Kvantita není kvalita

46 Principy a zásady Včasná diagnostika problému Nejčastěji CKP/ CTP, Downův syndrom Opožděný psychomotorický vývoj Včasné zahájení hipoterapie/ fyzioterapie Od 2.-3.měsíců věku lze zahájit stimulaci Teoretické a praktické zkušenosti ve vyšetřování a terapii dětí v raném věku (0-3 roky) Znalost vývojové kineziologie - posturální ontogeneze

47 Neurokineziologické vyšetření dle Vojty 1. Vyšetření spontánní hybnosti- posturální aktivita (vzniká na základě akustických, olfaktorických, optických podnětů + taktilních, intero, proprioceptivních atd.) + podnět 2. Zhodnocení polohových reakcí posturální reaktivita (změna polohy dítěte, reakce změnou držení těla, zdravé dítě vždy reaguje stejně dle zrání CNS ) 3. Posouzení primitivních reflexů (nepodméněné reflexy, organizované na nižší úrovni řízení a jejich vybavitelnost je v raných fázích vývoje nebo neúplného dozrání CNS) Součástí vyšetření: Anamnéza, výsledky a závěry doplňujících vyšetření, hlavní problém, odchylky, první dojem, nejvyšší globální vzor, kvalita a kvantita pohybových vzorů.

48 Psychomotorický Vývoj a vyšetření 2-3 rok Vývoj a vyšetření hrubé motoriky (stabilní v běhu, chůze po schodech, poskakuje ) Vývoj a vyšetření jemné motoriky a vizuomotorických funkcí (zkouší kreslit ve vymezeném prostoru, postaví 6-8 kostek ) Rozvoj komunikace (užívá cca 300 slov, věty ) Rozvoj samostatnosti ( sám pije, používá vidličku) Rozvoj poznání (pozná cestu domů, opakuje 2 číslice) Sociální rozvoj (hra s ostatními dětmi, citlivé na pochvalu a pokárání )

49 Včasná identifikace počínajících poruch hybnosti a postury se provádí formou: screeningu psychomotorického vývoje dítěte podle Vlacha u všech dětí provádí praktický lékař pro děti a dorost screening posturálního vývoje podle Vojty u všech rizikových dětí a u dětí s podezřením na opožďování psychomotorického vývoje. Toto vyšetření doporučují pediatři a opakovaně provádějí dětští neurologové, pediatři specializovaní na diagnostiku časných poruch hybnosti, případně rehabilitační lékaři a fyzioterapeuti.

50 Diferenciální diagnostika Diferenciální diagnostika případných poruch hybnosti, postury a psychomotorického vývoje, zaměřená k vyloučení jiné etiologie musí být provedena co nejdříve, nejpozději však do konce 9. měsíce života. V případě definitivní diagnózy DMOdo15.měsíce. Genetické, metabolické onemocnění, vzácné syndromy, kombinované vady

51 Specifika hipoterapie v raném věku Ovlivnění neurologického onemocnění prostřednictvím hipoterapie klade vysoké nároky na zkušenost terapeuta a profesionalitu koně. Zde jsou oslovována přímo řídící centra hybnosti, a proto je nutné, aby tak v zájmu klienta bylo činěno co nejdříve. Při poškození nezralého mozku se využívá jeho vysoké plasticity. Prostřednictvím kvalitní a včasně prováděné hipoterapie je možno dosáhnout maximálního snížení klinických projevů.

52 Specifika hipoterapie v raném věku Znalost poloh a jejich správného výběru, Techniky korekcí, technik volby a využití koně Znalost rizik a kontraindikací pro tento věk a klinický projev (př. 1-3 dny po vakcinaci) Hygienické opatření (tetanus) Bezpečnost Dávkování- intenzita, nepřetížit CNS Četnost kontrolních vyšetření, dynamický vývojpřizpůsobit flexibilně terapii

53 A s rozvahou se nebát být průkopníkem nových směrů.

pomocí Ashworthovy škály (AS), respektive schopnosti izolovaného pohybu (IP);

pomocí Ashworthovy škály (AS), respektive schopnosti izolovaného pohybu (IP); SEZNAM PŘÍLOH PŘÍLOHA 1: Charakteristiky měřeného souboru TABULKA 11. Složení měřeného souboru (n = 26) z hlediska stupně případné prematurity, fyzioterapie, dalších intervencí a ostatních nemocí v anamnéze

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém

3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém Základy Vojtovy metody 3 základní kapitoly : Vývojová kineziologie ontogenetický vývoj člověka Diagnostika Terapeutický systém Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Vojtovy metody Zounková,

Více

Vojtova metoda. Diagnostika a terapie

Vojtova metoda. Diagnostika a terapie Vojtova metoda Diagnostika a terapie Reflexní lokomoce terapeutický Prof. Václav Vojta 50. a 60. léta se spolupracovníky a žáky v Čechách (p. Klémová) Rozvoj 60. a 70. léta v Mnichově (Kinderzentrum München)

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU Cílem 1. části je pochopení teoretických východisek pro úspěšnou aplikaci principů metody v praxi. Znát všechny facilitační prvky (procedury) a jejich praktické

Více

Neurorehabilitační péče po CMP

Neurorehabilitační péče po CMP Neurorehabilitační péče po CMP As. MUDr. Martina Hoskovcová Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Ucelená rehabilitace výcvik nebo znovuzískání co možná nejvyššího stupně funkčních

Více

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace BOBATH KONCEPT Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace Vývoj NDT / neurodevelopmental treatment / 1. R.I.P. reflex inhibiting postures Posturální inhibiční reflexy Posturální vzorce opačné, než reflexní

Více

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie As.MUDr.Martina Hoskovcová Základní cíle fyzioterapie Zlepšení kvality života pacienta s PN Strategie k zajištění základních cílů: soběstačnosti nezávislosti

Více

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi Mgr. Lucie Slámová, Hana Jakšová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení

Více

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

Patokineziologie poruch motoriky v dětském věku. Ročník: 3Bc Předmět: Speciální fyzioterapie, LS Lektor: PaedDr. Zounková Irena, Ph.D.

Patokineziologie poruch motoriky v dětském věku. Ročník: 3Bc Předmět: Speciální fyzioterapie, LS Lektor: PaedDr. Zounková Irena, Ph.D. Patokineziologie poruch motoriky v dětském věku Ročník: 3Bc Předmět: Speciální fyzioterapie, LS Lektor: PaedDr. Zounková Irena, Ph.D. Principy vývojové kineziologie Diagnostické : Odhalení hybných poruch

Více

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace SZZK magisterská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - biomechanika člověka - speciální a vývojová kineziologie - léčebná

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

PaedDr. Zounková Irena, Ph.D. Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK 2. LF a FN Motol 20.1.2016

PaedDr. Zounková Irena, Ph.D. Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK 2. LF a FN Motol 20.1.2016 PaedDr. Zounková Irena, Ph.D. Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK 2. LF a FN Motol 20.1.2016 Fyzioterapie proč? Prevence vzniku odchylek v kvantitě a kvalitě pohybového projevu Ovlivnění

Více

Vydala Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum jako učební text pro FTVS UK Sazba DTP Nakladatelství Karolinum První vydání, první dotisk

Vydala Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum jako učební text pro FTVS UK Sazba DTP Nakladatelství Karolinum První vydání, první dotisk Proprioceptivní neuromuskulární facilitace 2. část Mgr. Jiřina Holubářová doc. PaedDr. Dagmar Pavlů, CSc. Recenzenti: doc. MUDr. František Véle, CSc. MUDr. Jan Vacek, Ph.D. Vydala Univerzita Karlova v

Více

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Chůze - charakteristika Lidská bipedální lokomoce -vliv ontogeneze Cyklické střídání opěrné-stojné

Více

Chceme cvičit s dobou. Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice

Chceme cvičit s dobou. Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice Chceme cvičit s dobou Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice Nové trendy ve fyzioterapii Fyzioterapie propojuje většinu klinických zdravotnických odborností. Cílem vždy

Více

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata)

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata) 5.11.3. Nepovinné předměty 5.11.3.1. ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Zdravotní tělesná výchova je formou povinné tělesné výchovy, která se zřizuje pro žáky s trvale nebo přechodně změněným zdravotním stavem

Více

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Svalový tonus Reflexně

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů

Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů Krajská zdravotní a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem o.z. Novorozenecké oddělení

Více

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Projekt: Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0209 Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Crhonková, R. 1,2, Coufalová, R. 1, Kubová, M. 2, 1 Oddělení rehabilitace, FN Olomouc 2 Ústav fyzioterapie, FZV UP v Olomouci Úvod poruchy

Více

Univerzita Karlova v Praze. 3. lékařská fakulta. Obor: Fyzioterapie

Univerzita Karlova v Praze. 3. lékařská fakulta. Obor: Fyzioterapie Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta Obor: Fyzioterapie Psychomotorický vývoj dítěte v prvním roce života - studie kojenců s centrální koordinační poruchou. Psychomotoric development of a child

Více

BOBATH KONCEPT. Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková

BOBATH KONCEPT. Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková BOBATH KONCEPT Předmět: Metody kinezioterapie, 3Bc, ZS Téma: Základy Bobath konceptu dětský věk Zounková, Málková Podstata Bobath konceptu Týmová práce Holistický přístup ( problém dítěte, problém rodiny

Více

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Mikula J, Müllerová N. Prevence dekubitů. Praha: Grada Publishing, 2008. Polohování pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP) je velmi důležité a mělo by

Více

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING Manipulace s dítětem během běžných aktivit Součást komfortní péče o novorozence Význam kontaktu Prostředek komunikace

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Průběh terapie Pacientka celkem absolvovala 10 fyzioterapií, kdy při první návštěvě bylo provedeno vstupní kineziologické vyšetření na jehož základě byla stanovena terapie.

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Poruchy mentální a gnostické (paměť, orientace, intelekt) Poruchy komunikace (afázie, dysartrie)

Více

Obsah. Seznam použitých zkratek a některé vysv etliv k y... 14

Obsah. Seznam použitých zkratek a některé vysv etliv k y... 14 Obsah Seznam použitých zkratek a některé vysv etliv k y... 14 1. Cerebrální parčza v dětském věku... 21 1.1 Problematika Symptomatologie a dynamika vývoje infantilní cerebrální parézy... 21 1.1.1 Následky

Více

Fyzioterapie dětí Kojenci a batolata psychomotorický vývoj

Fyzioterapie dětí Kojenci a batolata psychomotorický vývoj Fyzioterapie dětí Poradenství a terapie v oblasti psychomotorického vývoje, kontrola pohybových vzorů, prevence a terapie vadného držení těla, skolióz, plochých nohou ad. Fyzioterapie při dechových potížích

Více

ZÁZNAM O DIAGNOSTICE A TERAPII PACIENTA

ZÁZNAM O DIAGNOSTICE A TERAPII PACIENTA I. Základní údaje A. Fyzioterapeut:... B. Datum terapie: od... do... C. Iniciály, pohlaví a věk pacienta:... D. Aktuální řešený problém (diagnóza): II. Anamnéza: A. Subjektivní potíže: B. Osobní anamnéza

Více

Děti s perinatální zátěží - multidisciplinární péče jako základ sekundární a terciární prevence

Děti s perinatální zátěží - multidisciplinární péče jako základ sekundární a terciární prevence Děti s perinatální zátěží - multidisciplinární péče jako základ sekundární a terciární prevence MUDr. Martina Kašparová Centrum komplexní péče pro děti s poruchami vývoje, Pediatrická klinika 2.LF UK a

Více

CHŮZE dětský věk. Předmět: Základy fyzioterapie a vyšetřující metody, 1.Bc, ZS PaedDr Zounková Irena, Ph.D.

CHŮZE dětský věk. Předmět: Základy fyzioterapie a vyšetřující metody, 1.Bc, ZS PaedDr Zounková Irena, Ph.D. CHŮZE dětský věk Předmět: Základy fyzioterapie a vyšetřující metody, 1.Bc, ZS PaedDr Zounková Irena, Ph.D. Vývoj lokomoce Prenatální vývoj Časné krokové schopnosti Vyzrávání samostatné chůze Prenatální

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra speciální pedagogiky Využití rehabilitačních metod při logopedické intervenci u dětí s DMO Diplomová práce Vypracovala: Bc. Eliška Moravčíková Vedoucí

Více

Zdravý vývoj dítěte aneb cesta k prvním krůčkům. MUDr.Lenka Tománková

Zdravý vývoj dítěte aneb cesta k prvním krůčkům. MUDr.Lenka Tománková Zdravý vývoj dítěte aneb cesta k prvním krůčkům MUDr.Lenka Tománková Psychomotorický vývoj první rok života rok nejbouřlivějších změn psychický a pohybový vývoj spolu v nejranějším věku velice úzce souvisejí,

Více

Jak podpořit naši stabilitu, PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak podpořit naši stabilitu, PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak podpořit naši stabilitu, rovnováhu PaedDr. Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Rovnováha, stabilita 2. Poruchy rovnováhy 3. Rovnovážný systém 4. Projevy poruchy rovnováhy 5. Co může způsobit poruchu rovnováhy

Více

BOBATH KONCEPT. aneb. Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových

BOBATH KONCEPT. aneb. Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových BOBATH KONCEPT aneb Úvod do filosofie terapie pacientů (nejen) po cévní mozkové příhodě dle manželů Bobathových 1. Bobath koncept - cíle, teoretická východiska Spasticita 2. Polohování, ADL Principy terapie

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 1. Poranění kostí a kloubů ruky anatomie ruky a zápěstí (popis kostí, vazivového aparátu, svalů

Více

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS.

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS. Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Chyby při polohování Markéta Stošková DiS. Zásady, které se často porušují Polohovat po 2 hodinách, podle potřeb pacienta i častěji, mikropolohování, v noci

Více

SZZK bakalářská. - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie a TVL

SZZK bakalářská. - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie a TVL SZZK bakalářská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - klinická kineziologie - fyzioterapie - psychologie - patologická fyziologie

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

Vojtova terapie z pohledu rodičů a význam dětské sestry. Bc. Zuzana Tomanová Bc. Hana Skulová NO PMDV FN Brno 2011

Vojtova terapie z pohledu rodičů a význam dětské sestry. Bc. Zuzana Tomanová Bc. Hana Skulová NO PMDV FN Brno 2011 Vojtova terapie z pohledu rodičů a význam dětské sestry Bc. Zuzana Tomanová Bc. Hana Skulová NO PMDV FN Brno 2011 Zátěžová situace u rodičů Během těhotenství vzniká těsné spojení mezi matkou a dítětem.

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 10 SEZNAM PŘÍLOH 11.1 Specifické poruchy učení 11.1.1 Poruchy učení 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 11.1.3 Druhy SPU a jejich základní charakteristika 11.2 Rehabilitace

Více

Oslabení pohybové soustavy 1 / 6

Oslabení pohybové soustavy 1 / 6 Oslabení pohybové soustavy 1 / 6 Obsah OSLABENÍ POHYBOVÉ SOUSTAVY... 2 SVALOVÉ DYSBALANCE... 2 Svalová dysbalance v rámci horního zkříženého syndromu... 3 Svalová dysbalance v rámci dolního zkříženého

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Ortopedie Neuroortopedie Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Neuroortopedie.. zabývá se chirurgickým řešením neurogenně podmíněných postižení pohybového aparátu Dětská mozková obrna ( DMO ) Poporodní

Více

Psychomotorický vývoj v 1. roce života. PSY 227 Praktikum raného vývoje PODZIM 2017 Eva Pavlíková

Psychomotorický vývoj v 1. roce života. PSY 227 Praktikum raného vývoje PODZIM 2017 Eva Pavlíková Psychomotorický vývoj v 1. roce života PSY 227 Praktikum raného vývoje PODZIM 2017 Eva Pavlíková Studijní zdroje Nevšímalová, S, Růžička, E., Tichý, J. a kol. (2002): Neurologie. Praha, Galén-Karolinum,

Více

Diagnostika mentálních retardací

Diagnostika mentálních retardací Diagnostika mentálních retardací Psychodiagnostika - aplikovaná psychologická disciplína. Jejím úkolem je zjišťování a měření duševních vlastností a stavů, popřípadě dalších charakteristik jedince. Je

Více

Neurologické vyšetření. Martina Hoskovcová, Jiří Klempíř

Neurologické vyšetření. Martina Hoskovcová, Jiří Klempíř Neurologické vyšetření Martina Hoskovcová, Jiří Klempíř Diagnostický postup 1. Anamnéza (celkový dojem, neverbální projevy, vědomí, řeč, poruchy vnímání a myšlení, emoce) 2. Neurologické vyšetření 3. Interpretace

Více

Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška. Jan Roth

Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška. Jan Roth Neurologie pro fyzioterapeuty: vstupní přednáška Jan Roth Obecný úvod Neurologie je lékařský obor zabývající se diagnostikou, terapií a prevencí nemocí a poruch centrální nervové soustavy (mozek, mícha),

Více

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno Downův syndrom Renata Gaillyová OLG FN Brno Zastoupení genetických chorob a vývojových vad podle etiologie 0,6 %-0,7% populace má vrozenou chromosomovou aberaci incidence vážných monogenně podmíněných

Více

Bc. Věra Skaličková - Kováčiková: seznam citací v ČR i v zahraničí

Bc. Věra Skaličková - Kováčiková: seznam citací v ČR i v zahraničí Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

KINEZIOLOGIE seminář. Martina Bernaciková

KINEZIOLOGIE seminář. Martina Bernaciková KINEZIOLOGIE seminář Martina Bernaciková KH po domluvě mailem: bernacikova@fsps.muni.cz Podmínky ukončení možné 3 absence aktivní práce v hodině seminární práce závěrečný písemný test (ZK) OBSAH SEMINÁŘŮ

Více

Stabilografie x Statokinezimetrie

Stabilografie x Statokinezimetrie Stabilografie x Statokinezimetrie Využití -fyziologie, pat.fyziologie, farmakologie, neurologie, ORL, sportovní medicína, preventivní lékařství, toxikologie. Nejčastější použití při Dg. poruch rovnováhy

Více

DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE.

DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE. DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE Kolektiv DRHO Brno 2016 Cvičební jednotka s využitím overballu 1. Protažení

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Výchozí poloha: leh pokrčmo, kolena a chodidla asi 20 cm od sebe, paže volně podél těla Průběh: přitisknout bederní páteř, aktivace přímého břišního svalů

Více

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, Praha 5. Galén, Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, Praha 5.  Galén, Ukázka knihy z internetového knihkupectví Upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

Hráči, kteří jsou diagnostikováni DMO, i ti, u kterých není postižení mozkového

Hráči, kteří jsou diagnostikováni DMO, i ti, u kterých není postižení mozkového Klasifikace, fyzický profil hráče 4.2.5. BC 5 Klasifikace Hráči, kteří jsou diagnostikováni DMO, i ti, u kterých není postižení mozkového původu. Charakteristika: Jedná se o sportovce s menším stupněm

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

(XXIX.) Vyšetření vzpřímeného postoje

(XXIX.) Vyšetření vzpřímeného postoje (XXIX.) Vyšetření vzpřímeného postoje Fyziologie II - cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2016 Michal Pásek Řízení vzpřímeného postoje centrálním nervovým systémem spočívá v neustálé korekci výchylek našeho

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav speciálněpedagogických studií

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav speciálněpedagogických studií UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav speciálněpedagogických studií Simona Kmentová 3 ročník prezenční studium Obor Speciální pedagogika raného věku VLIV VOJTOVY TERAPIE A BOBATH TERAPIE

Více

- terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU

- terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU BOBATH KONCEPT - terapeuticko-ošetovatelský koncept - pojetí hodnocení a terapie ešící problémy jedinc s poruchou FUNKCE POHYBU SVALOVÉHO TONU zapíinnou patofyziologií CNS M.Míková, P.Bastlová 2006 mikovam@fnol.cz

Více

HIPOREHABILITACE: MÝTY A SKUTEČNOST

HIPOREHABILITACE: MÝTY A SKUTEČNOST Univerzita Karlova v Praze, 3. lékařská fakulta Bakalářská práce HIPOREHABILITACE: MÝTY A SKUTEČNOST Vedoucí práce: MUDr. Jan Vacek Autor: Kateřina Kyzlinková obor fyzioterapie 2006 Praha Prohlašuji, že

Více

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH Mgr. Kožešníková Lucie MUDr. Eduard Havel, Ph.D. Rehabilitační klinika FN a LF UK Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. E. Vaňásková,

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017 1. Ergoterapie v oblasti pletence ramenního a proximálního konce humeru anatomie (popis kostí

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 OBSAH 1. Úvod 11 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 3. Prenatální a postnatální růst 18 3.1. Prenatální období 18 3.2. Postnatální

Více

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 1, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.1. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Aby mohl vzniknout nárok na průkaz, je nutné, aby z lékařských zpráv vyplývalo některé z následujících postižení. Je nutné, aby zpráva byla od lékaře, který

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Sosna Jde o širokou škálu funkčních poruch páteře a svalstva bez strukturální odezvy na skeletu.

Sosna Jde o širokou škálu funkčních poruch páteře a svalstva bez strukturální odezvy na skeletu. Jde o širokou škálu funkčních poruch páteře a svalstva bez strukturální odezvy na skeletu. Sosna 1990 Syndom familiární kloubní hyperlaicity - hypermobilita kůže - hypermobilita kloubů - svalová hypotonie!

Více

Press kit Cvičení s miminky

Press kit Cvičení s miminky Press kit Cvičení s miminky 1 DŮLEŽITOST POHYBOVÉHO VÝVOJE Přáním rodičů bývá nejen zdraví jejich potomka, ale i jeho dobré psychické a fyzické předpoklady pro plnohodnotný život. Málokdo ví, že ke splnění

Více

KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU. Nikola Soukupová

KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU. Nikola Soukupová KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU Nikola Soukupová KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ soubor cviků, které jsou zacílené na jednotlivé oblasti pohybového systému (klouby, vazy, šlachy, svaly). záměrně působí na zlepšení

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2014 Dominika Šimánová

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2014 Dominika Šimánová ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2014 Dominika Šimánová FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Specializace ve zdravotnictví B 5345 Dominika Šimánová

Více

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení PaedDr. Libuše Smolíková, Ph.D. Klinika rehabilitace Univerzita Karlova Praha, 2.LF a FN Motol libuse.smolikova@lfmotol.cuni.cz Kondiční cvičení - dechová

Více

Dieťa s poruchou sluchu: diagnostika a liečba POSTGRADUÁLNY KURZ November 2016 Horný Smokovec

Dieťa s poruchou sluchu: diagnostika a liečba POSTGRADUÁLNY KURZ November 2016 Horný Smokovec Možnosti vyšetření sluchu nejmenších dětí pomocí ABR Limity BERA Dieťa s poruchou sluchu: diagnostika a liečba POSTGRADUÁLNY KURZ 3.-4. November 2016 Horný Smokovec Možnosti vyšetření sluchu nejmenších

Více

Funkční anatomie nervového systému v pediatrii. Fyziologický vývoj dítěte Období dětství, adolescence, dospělosti, stáří, senzorika II

Funkční anatomie nervového systému v pediatrii. Fyziologický vývoj dítěte Období dětství, adolescence, dospělosti, stáří, senzorika II Funkční anatomie nervového systému v pediatrii Fyziologický vývoj dítěte Období dětství, adolescence, dospělosti, stáří, senzorika II Převzato Bertoti 2004 Funkční vývoj senzorických systémů intrauterinní

Více

FZS UJEP Katedra ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018

FZS UJEP Katedra ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018 FZS UJEP Katedra ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018 1. Ergoterapie v oblasti pletence ramenního a proximálního konce humeru anatomie (popis kostí a svalů v oblasti

Více

388/2013 Sb. VYHLÁŠKA

388/2013 Sb. VYHLÁŠKA 388/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 28. listopadu 2013, kterou se mění vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších

Více

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr.

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr. Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem MUDr. Tomáš Veverka Neurologická klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní

Více

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Současná civilizace je charakteristická nedostatečnou pohybovou aktivitou. ICHS obesita DM hemoroidy ICHDK bolesti zad stoupá počet profesí se sedavým charakterem

Více

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Klíčová stadia Embryonální vývoj ovlivnění pohybem matky (přetěžování x úrazy), stresové situace Novorozenec pohybové automatismy

Více

Psychomotorický vývoj dítěte

Psychomotorický vývoj dítěte Psychomotorický vývoj dítěte Motorická ontogeneze Je specifická pro každý živočišný druh, je geneticky daná a automatická. Proto je možno zachytit její základní stadia, které se ve vývoji vyskytují přibližně

Více

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová INKONTINENCE MOČI Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Autor PhDr. Vít Kolář, Cert. MDT Přezkoumala Mgr. Veronika Chrobáková Rehabilitace Nemocnice následné péče 2016 Inkontinence

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy Výchovy na ZŠP a ZŠS Specializace:Psychopedie * Vytváří základní předpoklady pro socializaci osob s MP v období dospívání a dospělosti. * Jeden z nejdůl. prostředků profesní orientace. * Vytváření schopnosti

Více

- karyotyp: 47, XX, +18 nebo 47, XY, +18 = trizomie chromozomu 18 (po Downově syndromu druhou nejčatější trizomii)

- karyotyp: 47, XX, +18 nebo 47, XY, +18 = trizomie chromozomu 18 (po Downově syndromu druhou nejčatější trizomii) Edwardsův syndrom Edwardsův syndrom - karyotyp: 47, XX, +18 nebo 47, XY, +18 = trizomie chromozomu 18 (po Downově syndromu druhou nejčatější trizomii) - Prevalence v populaci: u narozených dětí cca 1:6500-1:8000,

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Ústav speciálněpedagogických studií. Bakalářská práce. Hana Barneková

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Ústav speciálněpedagogických studií. Bakalářská práce. Hana Barneková UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Ústav speciálněpedagogických studií Bakalářská práce Hana Barneková ROZVOJ MOTORICKÝCH FUNKCÍ U DĚTÍ S TĚLESNÝM POSTIŢENÍM Olomouc 2013 vedoucí práce:

Více

14. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

14. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS13260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út

Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út Integrativní speciální pedagogika Podzim 2011 DVOUOBOROVÉ STUDIUM, VÝUKA Út 20.9.2011 PŘEDNÁŠKY ORGANIZAČNÍ INFORMACE SAMOSTUDIUM 14. Speciálně pedagogická diagnostika (pojetí, diagnostika v raném a předškolním

Více

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII VÝVOJ ŘEČI 14 Základní podmínky anatomicko-fyziologické 15 Dýchání 15 Tvorba hlasu 16 Artikulace 16 Smyslové vnímání 16 Centrální nervový systém

Více

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta 6. Přílohy Příloha č. 1: Vyjádření etické komise Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3: Fotodokumentace terapie cvičení na Redcordu cvik č. 1 Příloha č. 4: Fotodokumentace terapie

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2014 Kristýna Nagyová FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Specializace ve zdravotnictví B 5345 Kristýna Nagyová

Více