Jak vám může Úřad práce pomoci? se zaměřením na Příspěvek na péči a Dávky pro osoby se zdravotním postižením Vypracovala: Mgr. Bc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak vám může Úřad práce pomoci? se zaměřením na Příspěvek na péči a Dávky pro osoby se zdravotním postižením Vypracovala: Mgr. Bc."

Transkript

1 Jak vám může Úřad práce pomoci? se zaměřením na Příspěvek na péči a Dávky pro osoby se zdravotním postižením Vypracovala: Mgr. Bc. Vendula Plavcová

2 Základní struktura ÚP ČR Odbor zprostředkování a podpor v nezaměstnanosti - Oddělení zprostředkování - Oddělení evidence a podpor v nezaměstnanosti Odbor nepojistných sociálních dávek - Oddělení státní sociální podpory a dávek pěstounské péče - Oddělení hmotné nouze - Oddělení příspěvku na péči a dávek pro osoby se zdravotním postižením

3 Nepojistné sociální dávky

4 Přídavek na dítě Příspěvek na bydlení Rodičovský příspěvek Porodné Pohřebné Dávky pěstounské péče Oddělení státní sociální podpory a dávek pěstounské péče

5 Oddělení hmotné nouze Příspěvek na živobytí Doplatek na bydlení Mimořádná okamžitá pomoc

6 Příspěvek na péči

7 Zákonná úprava Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů

8 Podmínky nároku na PnP Podmínky nároku: žadatelem může být osoba starší 1 roku, která potřebuje z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pomoc jiné osoby při zvládání základních životních potřeb příspěvek musí být využit na úhradu pomoci, kterou poskytuje osoba blízká nebo asistent sociální péče nebo poskytovatel sociálních služeb zapsaný v registru poskytovatelů sociálních služeb nebo dětský domov, anebo speciální lůžkové zařízení hospicového typu Uplatnění nároku podání žádosti o příspěvek na péči se provádí na tiskopisu MPSV na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR (v řízení může žadatele zastupovat zmocněnec na základě plné moci) součástí žádosti je doložení poskytovatele pomoci na tiskopisu MPSV (bude-li péči poskytovat asistent sociální péče, je nutné doložit smlouvu mezi žadatelem a asistentem) Tiskopisy jsou k dispozici na ÚP ČR (kontaktních pracovištích) či na webových stránkách MPSV:

9 Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: a) Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat tři základní životní potřeby, b) Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat čtyři nebo pět základních životních potřeb c) Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat šest nebo sedm základních životních potřeb d) Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat osm nebo devět základních životních potřeb

10 Výše příspěvku pro osoby starší 18 let věku činí za kalendářní měsíc: a) 800 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat tři nebo čtyři základní životní potřeby b) Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat pět nebo šest základních životních potřeb c) Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat sedm nebo osm základních životních potřeb d) Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost) jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat devět nebo deset základních životních potřeb

11 Základní životní potřeby 1. Mobilita Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna zvládat vstávání a usedání, stoj, zaujímat polohy, pohybovat se chůzí krok za krokem, popřípadě i s přerušováním zastávkami, v dosahu alespoň 200 m, a to i po nerovném povrchu, chůzi po schodech v rozsahu jednoho patra směrem nahoru i dolů, používat dopravní prostředky včetně bariérových. 2. Orientace Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna poznávat a rozeznávat zrakem a sluchem, mít přiměřené duševní kompetence, orientovat se časem, místem a osobou, orientovat se v obvyklém prostředí a situacích a přiměřeně v nich reagovat.

12 Základní životní potřeby 3. Komunikace Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna dorozumět se a porozumět, a to mluvenou srozumitelnou řečí a psanou zprávou, porozumět všeobecně používaným základním obrazovým symbolům nebo zvukovým signálům, používat běžné komunikační prostředky. 4. Stravování Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vybrat si ke konzumaci hotový nápoj a potraviny, nápoj nalít, stravu naporcovat, naservírovat, najíst se a napít, dodržovat stanovený dietní režim.

13 Základní životní potřeby 5. Oblékání a obouvání Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vybrat si oblečení a obutí přiměřené okolnostem, oblékat se a obouvat se, svlékat se a zouvat se, manipulovat s oblečením v souvislosti s denním režimem. 6. Tělesná hygiena Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna použít hygienické zařízení, mýt si a osušovat si jednotlivé části těla, provádět celkovou hygienu, česat se, provádět ústní hygienu, holit se.

14 Základní životní potřeby 7. Výkon fyziologické potřeby Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna včas používat WC, vyprázdnit se, provést očistu, používat hygienické pomůcky. 8. Péče o zdraví Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna dodržovat stanovený léčebný režim, provádět stanovená léčebná a ošetřovatelská opatření a používat k tomu potřebné léky, pomůcky.

15 Základní životní potřeby 9. Osobní aktivity Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vstupovat do vztahů s jinými osobami, stanovit si a dodržet denní program, vykonávat aktivity obvyklé věku a prostředí jako např. vzdělávání, zaměstnání, volnočasové aktivity, vyřizovat své záležitosti. 10. Péče o domácnost Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna nakládat s penězi v rámci osobních příjmů a domácnosti, manipulovat s předměty denní potřeby, obstarat si běžný nákup, ovládat běžné domácí spotřebiče, uvařit si teplé jídlo a nápoj, vykonávat běžné domácí práce, obsluhovat topení a udržovat pořádek. Zvládání této potřeby se nehodnotí u osob do 18 let věku.

16 Povinnosti příjemce Prokázat poskytování pomoci (poskytovatel péče) Do 8 dnů nahlásit všechny změny (např. hospitalizace, změny adresy apod.)

17 Zvýšení příspěvku na péči Příspěvek na péči se zvyšuje o částku 2 000,- Kč měsíčně v případě splnění následujících podmínek: a) z důvodu nízkého příjmu oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných: nezaopatřenému dítěti do 18 let věku, kterému náleží příspěvek a rodiči, kterému náleží příspěvek, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku, jestliže rozhodný příjem oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných je nižší než dvojnásobek částky životního minima oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu. b) z důvodu podpory zdravotně postižených dětí předškolního věku nezaopatřenému dítěti od 4 do 7 let věku, kterému náleží příspěvek ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)

18 Průběh řízení podáním žádosti o příspěvek na péči je zahájeno správní řízení sociální šetření - provádí sociální pracovník ÚP v prostředí, ve kterém žadatel žije, kde je mu poskytována péče (výjimkou je umístění žadatele ve zdravotnickém zařízení. V tomto případě se sociální šetření neprovádí, řízení se přerušuje do doby ukončení hospitalizace). V rámci šetření se sledují tyto oblasti: schopnost pečovat o vlastní osobu, výdělečná/školní činnost, rodinné vztahy, sociální vztahový rámec, domácnost a prostředí. Konkrétní termín sociálního šetření sjednává sociální pracovník spolu s žadatelem, případně jeho zástupcem a pečující osobou. posuzování stupně závislosti provádí lékařská posudková služba příslušné OSSZ. Lékař hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost (příloha č. 1 Vyhláška č. 505/2006 Sb.). Schopnost zvládat tyto potřeby se hodnotí ve vztahu ke konkrétnímu zdravotnímu postižení a režimu stanovenému lékařem.

19 Průběh řízení Je hodnocen funkční dopad dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu na schopnosti zvládat tyto potřeby. Musí zde existovat příčinná souvislost mezi poruchou funkčních schopností z důvodu nepříznivého zdravotního stavu a pozbytím schopnosti zvládat životní potřebu v přijatelném standardu. Při posuzování lékař vychází z Lékařského nálezu vyplněného ošetřujícím lékařem (z tohoto důvodu je třeba, aby ošetřující lékař měl k dispozici všechny lékařské zprávy - od odborných lékařů). V případě potřeby má posudkový lékař možnost požádat o nové vyšetření posuzované osoby. Posuzovanou osobu lze rovněž přizvat k jednávání na OSSZ. Pokud o takovou účast posuzovaná osoba požádá, je lékař na OSSZ povinen takovému požadavku vyhovět. U osoby do 18 let se hodnotí míra mimořádné péče, která svým rozsahem, intenzitou nebo náročností podstatně přesahuje péči poskytovanou osobě téhož věku. řízení o příspěvku bude zastaveno, jestliže žadatel zemře před provedením sociálního šetření

20 Dávky pro osoby se zdravotním postižením

21 Zákonná úprava Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů

22 Průkaz osoby se zdravotním postižením

23 Staré průkazy

24 Staré průkazy

25 Výhody průkazu TP vyhrazené místo k sedění ve veřejných dopravních prostředcích pro pravidelnou hromadnou dopravu osob, s výjimkou dopravních prostředků, v nichž je místo k sedění vázáno na zakoupení místenky, přednost při osobním projednávání své záležitosti, vyžaduje-li toto jednání delší čekání, zejména stání; za osobní projednávání záležitostí se nepovažuje nákup v obchodech ani obstarávání placených služeb ani ošetření a vyšetření ve zdravotnických zařízeních.

26 Výhody průkazu ZTP bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob (tramvajemi, trolejbusy, autobusy, metrem) slevu 75 % jízdného ve druhé vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a slevu 75 % v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy.

27 Výhody průkazu ZTP/P bezplatnou dopravu průvodce veřejnými hromadnými dopravními prostředky v pravidelné vnitrostátní osobní hromadné dopravě bezplatnou dopravu vodícího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá, pokud ji nedoprovází průvodce.

28 Další výhody průkazů Osobě, která je držitelem průkazu ZTP nebo průkazu ZTP/P, a průvodci držitele průkazu ZTP/P, může být poskytnuta sleva ze vstupného na divadelní a filmová představení, koncerty a jiné kulturní a sportovní akce. Tyto benefity jsou nenárokové - Slevy na telefon - Slevy na plyn a elektřinu - Bezplatná doprava po dálnici - Parkovací průkaz

29 TP a) ztráta úchopové schopnosti nebo podstatné omezení funkce horní končetiny, b) anatomická ztráta několika prstů nohou nebo ztráta nohy v nártu a výše až po bérec včetně, c) podstatné omezení funkce dolní končetiny, d) středně těžké omezení funkce dvou končetin, e) zkrácení dolní končetiny přesahující 5 cm, f) postižení pánve s poruchou pánevního prstence a závažnou neurologickou symptomatologií, g) postižení páteře s často recidivujícími projevy nervosvalového dráždění a poruchou svalového korzetu nebo se ztuhnutím dvou úseků páteře, h) stavy spojené s často se opakujícími poruchami vědomí nebo závrativými stavy, i) omezení pohyblivosti a celkové výkonnosti při běžném zatížení při interních a onkologických postiženích, j) psychické postižení s opakujícími se poruchami komunikace a orientace v exteriéru včetně vysoce funkčního typu autismu, k) neurodegenerativní postižení s pohybovou chudostí, poruchou posturální stability, slabostí dvou končetin a podstatným snížením dosahu chůze.

30 ZTP a) anatomická ztráta dolní končetiny v kolenním kloubu nebo výše, exteriérový uživatel protézy, b) anatomická ztráta dolních končetin v nártech nebo v nártu a bérci, c) funkční ztráta dolní končetiny se ztrátou opěrné funkce, d) anatomická ztráta dolní a horní končetiny v úrovni bérce a předloktí, e) anatomická ztráta horních končetin v úrovni předloktí, f) těžké omezení funkce dvou končetin, g) postižení pánve provázené těžkými parézami dolních končetin nebo závažnou nestabilitou pánevního prstence, h) postižení páteře provázené těžkými parézami končetin nebo ztuhnutím tří úseků páteře nebo závažné deformity páteře s omezením exkurzí hrudníku, i) těžké postižení pohyblivosti a celkové výkonnosti již při lehkém zatížení při interních a onkologických postiženích, j) celková ztráta sluchu podle Fowlera 85% a více s neschopností slyšet zvuky a rozumět řeči i přes nejlepší korekci (oboustranná praktická nebo úplná hluchota) u osoby starší 18 let věku,

31 ZTP k) kombinované postižení sluchu a zraku (hluchoslepota) funkčně v rozsahu oboustranné středně těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu podle Fowlera 40 až 65%, a oboustranné silné slabozrakosti, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí na lepším oku, kdy maximum je menší než 6/60 a minimum rovné nebo lepší než 3/60, nebo oboustranné koncentrické zúžení zorného pole v rozsahu 30 až 10 stupňů, i když centrální ostrost není postižena, l) oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60, n) neurodegenerativní postižení s mnohočetnými hybnými komplikacemi typu rigidity, hypokinézy, tremoru, ataxie, mimovolných pohybů.

32 ZTP/P a) anatomická ztráta dolní končetiny v kolenním kloubu nebo výše, interiérový uživatel protézy nebo odkázanost na invalidní vozík z uvedeného důvodu, b) anatomická ztráta dolních končetin v bércích nebo výše, c) anatomická ztráta horních končetin v úrovni lokte nebo výše nebo anatomická ztráta horní a dolní končetiny v úrovni paže a stehna, d) funkční ztráta dolní končetiny se ztrátou opěrné funkce a současná funkční ztráta horní končetiny, e) funkční ztráta dolních končetin se ztrátou opěrných funkcí, f) zvlášť těžká porucha pohyblivosti na základě závažného postižení tří a více funkčních celků pohybového ústrojí; funkčním celkem se rozumí hrudník, páteř, pánev, končetina, g) disproporční poruchy růstu provázené závažnými deformitami končetin a hrudníku, pokud tělesná výška nepřesahuje po ukončení růstu 120 cm, h) multiorgánové selhávání dvou a více orgánů nebo ztráta imunity spojené se zvlášť těžkým postižením orientace nebo pohyblivosti, i) celková ztráta sluchu podle Fowlera 85% a více s neschopností slyšet zvuky a rozumět řeči i přes nejlepší korekci (oboustranná praktická nebo úplná hluchota) u osoby mladší 18 let věku,

33 ZTP/P j) neúplná (praktická) nevidomost obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí 1/60, 1/50 až světlocit se správnou světelnou projekcí nebo omezení zorného pole do 5 stupňů kolem centrální fixace, i když centrální zraková ostrost není postižena, nebo úplná nevidomost obou očí, kterou se rozumí ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí, k) kombinované těžké postižení sluchu a zraku (těžká hluchoslepota) funkčně v rozsahu oboustranné těžké nedoslýchavosti až hluchoty, kterou se rozumí ztráta sluchu podle Fowlera horší než 65%, a oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60, l) střední, těžká nebo hluboká mentální retardace nebo demence, je-li IQ nižší než 50, m) psychické postižení se ztrátou duševních kompetencí, s neschopností komunikace a orientace včetně nízkofunkčního typu autismu, n) neurodegenerativní postižení s akinézou, mnohočetnými velmi těžkými hybnými komplikacemi a těžkými neuropsychickými projevy.

34 Parkovací průkaz

35 Příspěvek na mobilitu Příspěvek na mobilitu je opakující se nároková dávka, která je určena osobě starší 1 roku: která má nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P podle pravidel od , která se opakovaně v kalendářním měsíci za úhradu dopravuje nebo je dopravována, které nejsou poskytovány pobytové sociální služby podle zákona o sociálních službách v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče, z důvodů hodných zvláštního zřetele může být příspěvek na mobilitu přiznán i osobě, které jsou poskytovány pobytové sociální služby uvedené v předchozí odrážce Výše dávky: 400 Kč měsíčně. Vyplácí se tzv. zpětně, to znamená do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za který náleží. Na žádost příjemce může být příspěvek na mobilitu vyplácen jednou splátkou vždy za 3 kalendářní měsíce, za které náležel.

36 Příspěvek na zvláštní Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku má osoba, která má: a) těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí nebo b) těžké sluchové postižení anebo c) těžké zrakové postižení pomůcku Podmínkou pro poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku dále je, že: Osoba je starší 3 let (motorové vozidlo, úprava bytu), 15 let (vodicí pes), 1 roku (všechny ostatní pomůcky). Zvláštní pomůcka umožní osobě sebeobsluhu nebo ji potřebuje k realizaci pracovního uplatnění, k přípravě na budoucí povolání, k získávání informací, vzdělávání a nebo ke styku s okolím. Osoba může zvláštní pomůcku využívat.

37 Příspěvek na zvláštní pomůcku Zvláštní pomůcka není zdravotnickým prostředkem, který je hrazen z veřejného zdravotního pojištění anebo je osobě zapůjčen příslušnou zdravotní pojišťovnou. Také nesmí jít o zdravotnický prostředek, který nebyl osobě uhrazen z veřejného zdravotního pojištění nebo zapůjčen zdravotní pojišťovnou z důvodu nedostatečné zdravotní indikace. Pokud je pomůckou motorové vozidlo, je také podmínkou, že se osoba opakovaně v kalendářním měsíci dopravuje a že je schopna řídit motorové vozidlo nebo je schopna být vozidlem převážena. Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, na které je dávka určena, je obsažen ve vyhlášce č. 388/2011 Sb. Příspěvek se poskytuje i na pomůcku, která ve vyhlášce uvedena není, a to za podmínky, že jí krajská pobočka ÚP považuje za srovnatelnou s některou z pomůcek, která ve vyhlášce uvedena je.

38 Výše příspěvku Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku činí Kč; Kč v případě příspěvku na zvláštní pomůcku na pořízení schodišťové plošiny. Součet vyplacených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících po sobě jdoucích přesáhnout částku Kč; Kč, pokud v této době byl poskytnut příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení schodišťové plošiny. Výše příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) se stanoví s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy, příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných a celkovým sociálním a majetkovým poměrům. Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) činí Kč.

39 Výše příspěvku, spoluúčast Na pořízení zvláštní pomůcky v ceně nižší než Kč se příspěvek na zvláštní pomůcku poskytne jen osobě, která má příjem (příjem s ní společně posuzovaných osob) nižší než 8násobek životního minima jednotlivce nebo životního minima společně posuzovaných osob. Výše příspěvku na zvláštní pomůcku se stanoví tak, že spoluúčast osoby činí 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky, nejméně však Kč. Z důvodů hodných zvláštního zřetele, zejména žádá-li osoba opakovaně o příspěvek na různé zvláštní pomůcky v ceně do Kč, lze tento příspěvek poskytnout, i když příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných přesahuje výše uvedený násobek životního minima. Výše příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky, jejíž cena je vyšší než Kč, se stanoví tak, že spoluúčast osoby činí 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky. Jestliže osoba nemá dostatek finančních prostředků ke spoluúčasti, krajská pobočka ÚP určí nižší míru spoluúčasti (s přihlédnutím k míře využívání zvláštní pomůcky, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům), minimálně však Kč

40 Zdravotní postižení odůvodňující přiznání 1. Za těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí se považuje: a) anatomická ztráta obou dolních končetin v bércích a výše, b) funkční ztráta obou dolních končetin na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí, c) anatomická ztráta podstatných částí jedné horní a jedné dolní končetiny v předloktí a výše a v bérci a výše, d) funkční ztráta jedné horní a jedné dolní končetiny na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí, e) ankylóza obou kyčelních kloubů nebo obou kolenních kloubů nebo podstatné omezení hybnosti obou kyčelních nebo kolenních kloubů pro těžké kontraktury v okolí, f) ztuhnutí všech úseků páteře s těžkým omezením pohyblivosti alespoň dvou nosných kloubů dolních končetin, g) těžké funkční poruchy pohyblivosti na základě postižení tří a více funkčních celků pohybového ústrojí s případnou odkázaností na vozík pro invalidy; funkčním celkem se přitom rozumí trup, pánev, končetina, h) disproporční poruchy růstu provázené deformitami končetin a hrudníku, pokud tělesná výška postiženého po ukončení růstu nepřesahuje 120 cm, i) anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně bez možnosti oprotézování nebo exartikulace v kyčelním kloubu, j) anatomická nebo funkční ztráta končetiny, k) anatomická nebo funkční ztráta obou horních končetin, l) anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně s možností oprotézování.

41 Za těžké zrakové postižení se považuje: Zdravotní postižení odůvodňující přiznání a) úplná nevidomost obou očí, ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí, b) praktická nevidomost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 1/60 (0,02) - světlocit s jistou projekcí nebo omezení zorného pole do 5-10 stupňů od bodu fixace, bez omezení zrakové ostrosti, c) těžká slabozrakost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) - lepší než 1/60 (0,02), d) ztráta jednoho oka nebo ztráta visu jednoho oka se závažnější poruchou zrakových funkcí na druhém oku, visus vidoucího oka roven nebo horší než 6/60 (0,10) nebo koncentrické zúžení zorného pole do 45 stupňů od bodu fixace.

42 Za těžké sluchové postižení se považuje: Zdravotní postižení odůvodňující přiznání a) oboustranná úplná hluchota, neschopnost slyšet zvuky a rozumět řeči ani s nejvýkonnějším sluchadlem nebo přetrvávající neschopnost slyšení po implantaci kochleární nebo kmenové neuroprotézy, b) oboustranná praktická hluchota, ztráta sluchu při tónové audiometrii v rozsahu db, zbytkový sluch se ztrátou slyšení %, sluchově postižený je schopen vnímat zvuk mluvené řeči jen se sluchadlem, ale rozumí jí jen minimálně (z %), přes používání kompenzační pomůcky nebo po implantaci kochleární nebo kmenové neuroprotézy, c) těžká forma hluchoslepoty, kombinované těžké postižení sluchu a zraku, funkčně v rozsahu oboustranné těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu v rozsahu db, ztráta slyšení % až ztráta sluchu v rozsahu oboustranné hluchoty a ztráta zraku v rozsahu těžké slabozrakosti obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) - lepší než 1/60 (0,02).

43 Pořízení motorového vozidla zdravotní postižení uvedená v bodě 1 písm. a), b), d) až i) a l) těžká nebo hluboká mentální retardace a stavy na rozhraní těžké mentální retardace.

44 Zdravotní stav vylučující přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku (kontraindikace) a) duševní poruchy, poruchy chování a poruchy intelektu se závažnou poruchou, s narušením rozpoznávacích a ovládacích schopností, stavy závislosti na návykové látce nebo návykových látkách, způsobují-li nemožnost užívání pomůcky, b) hluchoněmost; tato kontraindikace platí jen ve vztahu k vodicímu psovi, c) těžká polyvalentní alergie a alergie na zvířecí srst; tato kontraindikace platí jen ve vztahu k vodicímu psovi.

45 Přehled pomůcek MOTOROVÉ VOZIDLO - Četnost dopravy - Věk, zdravotní stav - Kdo dopravuje - Příjmy - Majetkové a sociální poměry - Společně posuzované osoby

46 Přehled pomůcek DODATEČNÁ ÚPRAVA MOTOROVÉHO VOZIDLA

47 Přehled pomůcek ÚPRAVA WC, KOUPELNY, ROZŠÍŘENÍ DVEŘÍ - pouze stavební práce

48 Přehled pomůcek Speciální komponenty k PC (speciální programové vybavení, upravená myš, klávesnice )

49 LIŽINY, PŘENOSNÁ RAMPA Přehled pomůcek

50 SCHODOLEZ Přehled pomůcek

51 SCHODIŠŤOVÁ PLOŠINA, SEDAČKA Přehled pomůcek

52 STROPNÍ ZVEDACÍ SYSTÉM Přehled pomůcek

53 Přehled pomůcek - kalkulátor s hlasovým výstupem - digitální čtecí přístroj s hlasovým výstupem - Digitální zápisník (hlasový výstup nebo braillský displej) - Speciální programové vybavení pro zrakově postižené - Slepecký psací stroj

54 VODÍCÍ PES Přehled pomůcek

55 Přehled pomůcek - ELEKTRONICKÉ ORIENTAČNÍ POMŮCKY - Majáček, navigace, chytré telefony - ELEKTRONICKÉ KOMUNIKAČNÍ POMŮCKY - Telefony, iphone, ipad, tablety

56 Přehled pomůcek - Dymo kleště - Indikátor barev - Braillský displej - Tiskárna reliéfních znaků - Hlasové popisovače - Diktafon

57 Digitální/Kamerová zvětšovací lupa Přehled pomůcek

58 Přehled pomůcek - Signalizace bytového/ domovního zvonku - Signalizace pláče dítěte - Speciální programové vybavení pro edukaci a reedukaci sluchu, nácvik mluvení, odezírání, znakové řeči (aplikace do telefonu, programy do pc) - Individuální indukční smyčka

59 Přehled pomůcek - Elektronické komunikační/orientační pomůcky pro hluchoslepé - Zařízení pro poslech audiovizuálního zařízení - Signalizace telefonního zvonění - Telefonní zesilovač

60 SPECIÁLNÍ ZÁDRŽNÉ SYSTÉMY Přehled pomůcek

61 Děkuji za pozornost. Mgr. Bc. Vendula Plavcová Vedoucí oddělení příspěvku na péči a dávek pro osoby se zdravotním postižením T: , E: vendula.plavcova@hk.mpsv.cz

388/2013 Sb. VYHLÁŠKA

388/2013 Sb. VYHLÁŠKA 388/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 28. listopadu 2013, kterou se mění vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších

Více

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Aby mohl vzniknout nárok na průkaz, je nutné, aby z lékařských zpráv vyplývalo některé z následujících postižení. Je nutné, aby zpráva byla od lékaře, který

Více

MIMOŘÁDNÉ VÝHODY ZTP Spolek neslyšících Plzeň, 2018

MIMOŘÁDNÉ VÝHODY ZTP Spolek neslyšících Plzeň, 2018 MIMOŘÁDNÉ VÝHODY ZTP Spolek neslyšících Plzeň, 2018 Obsah KDO MŮŽE ŽÁDAT O PRŮKAZ?... 3 KOMU JSOU PRŮKAZKY ZTP, ZTP/P PŘIZNÁNY?... 4 TYPY OZNAČENÍ PRŮKAZEK... 4 MIMOŘÁDNÉ VÝHODY... 5 JAK PODAT ŽÁDOST O

Více

Informace. Průkazky a další výhody

Informace. Průkazky a další výhody Informace Průkazky a další výhody Průkazky TP, ZTP a ZTP/P Zákon č. 329/2011 Sb. Tyto průkazky jsou určeny lidem se zdravotním postižením. Průkazku může získat člověk, který má více jak 1 rok a má tělesné,

Více

REHABILITAČNÍ A KOMPENZAČNÍ POMŮCKY

REHABILITAČNÍ A KOMPENZAČNÍ POMŮCKY REHABILITAČNÍ A KOMPENZAČNÍ POMŮCKY Pro každou skupinu onemocnění existuje široká škála pomůcek, které mohou zmírnit následky zdravotního postižení, usnadnit každodenní život a přispět ke zlepšení kvality

Více

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Sociální služby Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Posláním sociálních služeb je pomoci lidem udržet si nebo znovu získat své místo ve společnosti, v komunitě, kde žijí. Sociální

Více

1. Za těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí se považuje:

1. Za těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí se považuje: I. Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku 1. Za těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí se považuje: a) anatomická ztráta obou dolních končetin v bércích a výše speciální

Více

Vzorová smlouva o poskytování sociálních služeb asistentem sociální péče

Vzorová smlouva o poskytování sociálních služeb asistentem sociální péče Vzorová smlouva o poskytování sociálních služeb asistentem sociální péče (asistentem sociální péče může být osoba z Vašeho okolí, která nevykonává péči jako podnikatel a není Vaší osobou blízkou tzn. nejedná

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2011 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění

Více

Podstata sociální reformy ve vztahu ke stupni závislosti a dalším dávkám. MUDr. J. Wernerová MPSV 18.5.2011

Podstata sociální reformy ve vztahu ke stupni závislosti a dalším dávkám. MUDr. J. Wernerová MPSV 18.5.2011 Podstata sociální reformy ve vztahu ke stupni závislosti a dalším dávkám MUDr. J. Wernerová MPSV 18.5.2011 Cíle reformy pro rok 2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo návrhy změn, které by

Více

MUDr. Vohryzková ČSSZ Pracoviště Ústí nad Labem

MUDr. Vohryzková ČSSZ Pracoviště Ústí nad Labem MUDr. Vohryzková ČSSZ Pracoviště Ústí nad Labem 1 ZÁKON 155/1995 O důchodovém pojištění 2 Pojištěnec má nárok na invalidní důchod, jestliže nedosáhl věku 65 let nebo důchodového věku, jeli důchodový věk

Více

ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby

ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby Jméno a příjmení žadatele Rodné číslo Číslo OP Rodné jméno Datum narození Místo narození Státní příslušnost Adresa trvalého bydliště Rodinný stav* svobodný/á ženatý/vdaná

Více

ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby

ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby Ústav sociální péče Brdy, z.ú. Sluneční náměstí 2583/11, 158 00 Praha 5, IČO: 04251806 Provozovna Domov Čenkov, Čenkov 169, 262 23 Jince www.domovcenkov.cz ŽÁDOST o poskytnutí sociální služby Jméno a příjmení

Více

Stručná charakteristika státních dávek

Stručná charakteristika státních dávek Stručná charakteristika státních dávek Stručná charakteristika dávek Státní sociální podpora Přídavek na dítě Přídavek na dítě je základní dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok mají rodiny

Více

11 Dávky sociálního zabezpečení v ČR a jejich konstrukce

11 Dávky sociálního zabezpečení v ČR a jejich konstrukce 11 Dávky sociálního zabezpečení v ČR a jejich konstrukce 11.6 Dávky státní sociální péče Dávky státní sociální péče jsou poskytovány z titulu pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé sociální situaci

Více

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1.

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. Sociální reforma Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. 2012 Změny dalších zákonů s tím související Martina

Více

Žádost o poskytnutí sociální služby

Žádost o poskytnutí sociální služby Žádost o poskytnutí sociální služby Domov Maják, o.p.s., domov se zvláštním režimem Brodská 140, 261 01 Příbram IČO 242 55 874 + 420 734 899 025 (výkonný ředitel) + 420 733 588 982 (soc. pracovnice) info@domov-majak.cz

Více

DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP)

DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP) DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP) O dávkách pro osoby se zdravotním postižením a průkazu osoby se zdravotním postižením rozhoduje (na základě žádosti žadatele) Úřad práce České republiky

Více

Informace. Příspěvek na péči

Informace. Příspěvek na péči Informace Příspěvek na péči Příspěvek na péči Žádost O příspěvek na péči mohou žádat lidé se zdravotním postižením, kteří potřebují pomoc jiné osoby při zvládání základních životních funkcí. Žádost se

Více

SLEZSKÁ DIAKONIE Středisko BETANIA Komorní Lhotka Domov pro seniory

SLEZSKÁ DIAKONIE Středisko BETANIA Komorní Lhotka Domov pro seniory Žádost o přijetí do zařízení Slezské diakonie BETANIA, Komorní Lhotka, domov pro seniory Komorní Lhotka č. 151, PSČ 739 53 Hnojník Tel. 558 694 267, e-mail: betania@slezskadiakonie.cz Datum podání žádosti.

Více

SLEZSKÁ DIAKONIE Středisko BETEZDA Komorní Lhotka Domov pro osoby se zdravotním postižením

SLEZSKÁ DIAKONIE Středisko BETEZDA Komorní Lhotka Domov pro osoby se zdravotním postižením Žádost o přijetí do zařízení Slezské diakonie BETEZDA Komorní Lhotka, Komorní Lhotka č. 68, PSČ 739 53 Hnojník Tel. 558 694 239, e-mail: betezda@slezskadiakonie.cz Datum podání žádosti. 1. ŽADATEL....

Více

VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2017,

VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2017, VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2017, kterou se mění vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo

Více

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Sociální reformy VÝPLATA DÁVEK Od 1. ledna 2012 dojde v rámci celkové sociální reformy k podstatným změnám v oblasti dávek: - pro osoby zdravotně postižené, - pro osoby, které jsou příjemci příspěvku na

Více

Mimořádné výhody pro sluchově postižené Průkazky ZTP, ZTP/P, kde žádat a další užitečné informace

Mimořádné výhody pro sluchově postižené Průkazky ZTP, ZTP/P, kde žádat a další užitečné informace Mimořádné výhody pro sluchově postižené Průkazky ZTP, ZTP/P, kde žádat a další užitečné informace 2008 Spolek neslyšících Plzeň Svaz neslyšících a nedoslýchavých v ČR Obsah Komu jsou průkazky ZTP a ZTP/P

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Sdělení č. 3/2017

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Sdělení č. 3/2017 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Sdělení č. 3/2017 Novela vyhlášky č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších

Více

DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP), s platností od

DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP), s platností od DÁVKY A VÝHODY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (OZP), s platností od 1. 1. 2018 O dávkách pro osoby se zdravotním postižením a průkazu osoby se zdravotním postižením rozhoduje (na základě žádosti žadatele)

Více

Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující

Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující. Systém důchodového pojištění Jediná významnější změna se týká zavedení nového tzv. druhého pilíře důchodového

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Sociální péče Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Obsah 1. Teoretická část... 3 1.1 Prameny... 3 1.2 Pojmy... 3 1.3 Postupy... 4 1.4 Správa... 4 1.5 Doporučení... 5 2. Praktická část... 6 2 1. Teoretická

Více

Systém sociální pomoci v hmotné nouzi

Systém sociální pomoci v hmotné nouzi Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 8 Systém sociální pomoci v hmotné nouzi Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních

Více

DÁVKY PRO OZP V ROCE v souvislosti se změnou zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

DÁVKY PRO OZP V ROCE v souvislosti se změnou zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením DÁVKY PRO OZP V ROCE 2012 v souvislosti se změnou zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Od 1.1.2012 vyjde v platnost nový zákon 329/2011 Sb. o poskytování dávek pro OZP. Po celou dobu

Více

Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující. JUDr. Jan Hutař

Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující. JUDr. Jan Hutař Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující JUDr. Jan Hutař I. Systém důchodového pojištění Jediná významnější změna se týká zavedení nového tzv. druhého

Více

Dávky pro osoby se zdravotním postižením

Dávky pro osoby se zdravotním postižením Dávky pro osoby se zdravotním postižením - příspěvek na mobilitu, - příspěvek na zvláštní pomůcku, - průkaz osoby se zdravotním postižením a některé benefity, které z něj vyplývají Příspěvek na mobilitu

Více

AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK 2016 PRO ROK 2017

AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK 2016 PRO ROK 2017 AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK 2016 PRO ROK 2017 Změny nebo nově přidané informace jsou vyznačeny kurzívou. Pokud došlo k nahrazení původního textu novými informacemi, je uveden původní text, vyznačen

Více

Změny v úpravě dávek pro osoby se zdravotním postižením

Změny v úpravě dávek pro osoby se zdravotním postižením Změny v úpravě dávek pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Copyright Veřejný ochránce práv, 2013 Jak šel čas s průkazy

Více

zákony, novinky, zajímavosti

zákony, novinky, zajímavosti zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla... str. 1 Poskytované služby a kontakty... str. 2 Ceník pomůcek... str. 3 Pomůcky k prodeji... str. 5 Internetová poradna... str. 6 Osobní asistence... str. 7 Posuzování

Více

Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová

Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová Nová právní úprava dávek a průkazů pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Tereza Stoupová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Copyright Veřejný ochránce práv, 2015 Co nás

Více

Systém sociální péče (pomoci) Aktualizace pro rok 2014 JUDr. Martin Šimák, Ph.D.

Systém sociální péče (pomoci) Aktualizace pro rok 2014 JUDr. Martin Šimák, Ph.D. Systém sociální péče (pomoci) Aktualizace pro rok 2014 JUDr. Martin Šimák, Ph.D. Schéma systému sociálního zabezpečení Sociální zabezpečení Sociální pojištění Státní sociální podpora Sociální péče Nemocenské

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pořadové č.: Datum přijetí: Způsob přijetí: Podal: Přijal/vyřizuje: Razítko: -mailem ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Žadatel:..... jméno a příjmení rodné

Více

Zvláštní pomůcky pro sluchově postižené

Zvláštní pomůcky pro sluchově postižené SNN v ČR, Spolek neslyšících Plzeň Zvláštní pomůcky pro sluchově postižené Typy pomůcek, výše příspěvku, podání žádosti Mgr. M. Hanzlíček, Mgr. K. Voříšková Vydáno: 2011 Aktualizace: 2016 Obsah Úvod...3

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Razítko/den přijetí žádosti: Žadatel:..... jméno příjmení (popř. rodné příjmení) titul Státní příslušnost:.. Rodinný stav:

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

- 1 - ČÁST PRVNÍ DÁVKY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM. Výše příspěvku na mobilitu

- 1 - ČÁST PRVNÍ DÁVKY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM. Výše příspěvku na mobilitu - 1 - Platné znění příslušných částí zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. ČÁST PRVNÍ DÁVKY

Více

MĚSTO BRANDÝS NAD ORLICÍ

MĚSTO BRANDÝS NAD ORLICÍ Pravidla pro vyhrazování parkovacích míst držitelů průkazů ZTP a ZTP/P na území města Brandýs nad Orlicí I. Úvodní ustanovení Tato pravidla upravují postup a podmínky pro zřízení vyhrazeného místa držitelů

Více

PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK

PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK DÁVKY STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK 1, Porodné Tato jednorázová dávka se přispívá rodinám s nízkými příjmy. Je spojená s náklady související a narozením dítěte a vypočítává se z hranice

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí. Instrukce náměstkyně ministryně sekce sociálně pojistných systémů č. 2/2016

Ministerstvo práce a sociálních věcí. Instrukce náměstkyně ministryně sekce sociálně pojistných systémů č. 2/2016 Úplné znění Instrukce náměstkyně pro řízení sekce sociálně pojistných systémů č. 2/2016 (Posuzování zdravotního stavu pro účely zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

Jakým tématům se budeme věnovat? Příspěvek na péči (PnP) Průkaz OZP (= průkazy TP, ZTP, ZTP/P) Příspěvek na mobilitu (PnM) Příspěvky na zvláštní pomůc

Jakým tématům se budeme věnovat? Příspěvek na péči (PnP) Průkaz OZP (= průkazy TP, ZTP, ZTP/P) Příspěvek na mobilitu (PnM) Příspěvky na zvláštní pomůc Webinář o dávkách pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením Aktuální k 10/2014 Mgr. Jitka Vrchotová, DiS. Jakým tématům se budeme věnovat? Příspěvek na péči (PnP) Průkaz OZP (= průkazy TP, ZTP, ZTP/P)

Více

Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a

Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a vyhrazené parkovací místo Úlevy na poplatcích (dálnice,

Více

5) Ošetřujícím lékařem, který vydává potřebné posouzení o zvládání základních životních

5) Ošetřujícím lékařem, který vydává potřebné posouzení o zvládání základních životních 1 Postup jak získat příspěvek na péči pro duševně nemocného (dále DN) podle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále Zákon) a vyhlášky č. 505/2006 Sb.,(dále Vyhláška) s platností od 1.1.2012 Odkaz

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

Podoba zákona s vyznačenými změnami:

Podoba zákona s vyznačenými změnami: Podoba zákona s vyznačenými změnami: Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 141/2012 a 331/2012 Sb. se mění takto:

Více

Žádost o umístění do Domova pro seniory Domova se zvláštním režimem

Žádost o umístění do Domova pro seniory Domova se zvláštním režimem Žádost o umístění do Domova pro seniory Domova se zvláštním režimem jednolůžkový pokoj dvoulůžkový pokoj je mi jedno, na jakém pokoji budu ubytování s konkrétní osobou: Den přijetí žádosti (vyplní pracovník):

Více

Q CARE LEONARDO DA VINCI

Q CARE LEONARDO DA VINCI Dávky sociální péče Příspěvek na péči Od 1.1.2007 vstupuje v platnost nový zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Základním cílem zákona je zajistit lidem v nepříznivé sociální situaci pomoc a podporu

Více

Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče.

Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče. Otázka: Příspěvek na péči Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Dorilas Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče. Příspěvek

Více

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN. č. P 2/2013. pro vyhrazování parkovacích míst pro osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby

P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN. č. P 2/2013. pro vyhrazování parkovacích míst pro osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN č. P 2/2013 pro vyhrazování parkovacích míst pro osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby březen 2013 Rada města Loun se dne 11.03.2013 svým usnesením č. 94/2013 usnesla

Více

zákony, novinky, zajímavosti

zákony, novinky, zajímavosti zákony, novinky, zajímavosti 1. Obsah čísla... str. 1 2. Poskytované služby a kontakty str. 2 3. Ceník za pomůcky platný od 1. 2. 2012.. str. 3 4 4. Pomůcky k prodeji... str. 5 5. Změny od 1. 1. 2012 str.

Více

Zákon č. 155/1998 Sb., o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob,

Zákon č. 155/1998 Sb., o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob, Právní předpisy definující hluchoslepotu Sestavil: Jan Jakeš, VIA hluchoslepých z.s. Stav ke dni: 10.12.2015 Dokument má dvě části: - Seznam právních předpisů definujících hluchoslepotu; - Ustanovení právních

Více

zákony, novinky, zajímavosti

zákony, novinky, zajímavosti zákony, novinky, zajímavosti 1. Obsah čísla... str. 1 2. Poskytované služby a kontakty... str. 2 3. Ceník za pomůcky platný od 1. 2. 2012... str. 3-4 4. Pomůcky k prodeji... str. 5 5. Internetová poradna...

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

Normativní instrukce č. 14/2012

Normativní instrukce č. 14/2012 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Normativní instrukce č. 14/2012 Změna zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve

Více

zákony, novinky, zajímavosti

zákony, novinky, zajímavosti zákony, novinky, zajímavosti 1. Obsah čísla... str. 1 2. Poskytované služby a kontakty... str. 2 3. Ceník za pomůcky platný od 1. 2. 2012... str. 3-4 4. Pomůcky k prodeji... str. 5 5. Internetová poradna...

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 38Ad 11/2012-55 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem JUDr. Petrem Indráčkem v právní věci žalobce nezl. T. P., zastoupeného zákonným zástupcem Ing. P. P.,

Více

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky 7 Příloha č. 1 V příloze č. 1 jsou vypsány jenom vybrané sociální dávky. Z jednotlivých systémů jsou podrobněji rozebírány pouze

Více

Poskytování kompenzačních pomůcek s možností spoluúhrady od Úřadu práce je výrazně omezeno

Poskytování kompenzačních pomůcek s možností spoluúhrady od Úřadu práce je výrazně omezeno Hlavní stránka» Legislativa» Schváleno» Poskytování kompenzačních pomůcek s možností spoluúhrady od Úřadu práce je výrazně omezeno Poskytování kompenzačních pomůcek s možností spoluúhrady od Úřadu práce

Více

182/1991 Sb. ČÁST PRVNÍ. Posuzování zdravotního stavu a pracovní neschopnosti. 1 zrušen. 2 zrušen

182/1991 Sb. ČÁST PRVNÍ. Posuzování zdravotního stavu a pracovní neschopnosti. 1 zrušen. 2 zrušen 182/1991 Sb. VYHLÁŠKA ministerstva práce a sociálních věcí České republiky ze dne 26. dubna 1991, kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon České národní rady o působnosti orgánů České republiky

Více

Péče o závislého člena rodiny

Péče o závislého člena rodiny Péče o závislého člena rodiny Projekt: Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek Aktivity projektu Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek jsou podpořeny z dotačního programu Rodina. Druhy a

Více

PŘÍSPĚVEK NA ZVL. POMŮCKU

PŘÍSPĚVEK NA ZVL. POMŮCKU PŘÍSPĚVEK NA ZVL. POMŮCKU Spolek neslyšících Plzeň, 2018 Obsah KDO MŮŽE ŽÁDAT O KOMPENZAČNÍ POMŮCKY?... 3 TYPY POMŮCEK... 4 JAK PODAT ŽÁDOST O ZVLÁŠTNÍ POMŮCKU?... 5 FOTONÁVOD NA VYPLNĚNÍ ŽÁDOSTI... 6

Více

Člověk s těžkým zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s.

Člověk s těžkým zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s. Člověk s těžkým zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s. 2018 Olomouc Klasifikace osob se zrakovým postižením V ČR asi 150 000 nevidomých a slabozrakých lidí Nejčastější zrakové vady Pojmy

Více

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 1 Obsah Sociální pomoc Obecně Principy Cíle Životní a existenční minimum Dávky hmotné nouze Dávky sociální péče 2 Sociální pomoc Systém sociálního zabezpečení je rozdělen

Více

SOCIÁLNÍ OBLAST. O co můžete požádat: (aktualizace září 2013)

SOCIÁLNÍ OBLAST. O co můžete požádat: (aktualizace září 2013) SOCIÁLNÍ OBLAST (aktualizace září 2013) Vážení rodiče, předkládáme přehled dávek a výhod, který vám snad pomůže se lépe orientovat v sociální oblasti, kdy je možné z důvodu nepříznivého dlouhodobého zdravotního

Více

Č. j.: 61-1325 - 20.12.2013/3879 V Praze dne 27. 12. 2013. METODICKÝ POKYN VRCHNÍHO ŘEDITELE ÚSEKU LÉKAŘSKÉ POSUDKOVÉ SLUŽBY č.

Č. j.: 61-1325 - 20.12.2013/3879 V Praze dne 27. 12. 2013. METODICKÝ POKYN VRCHNÍHO ŘEDITELE ÚSEKU LÉKAŘSKÉ POSUDKOVÉ SLUŽBY č. Č. j.: 61-1325 - 20.12.2013/3879 V Praze dne 27. 12. 2013 METODICKÝ POKYN VRCHNÍHO ŘEDITELE ÚSEKU LÉKAŘSKÉ POSUDKOVÉ SLUŽBY č. 6/2013 Posuzování zdravotního stavu pro účely zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování

Více

Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany

Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany 1. dávky jednorázové - mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany - jednorázové peněžité a věcné dávky - jednorázový příspěvek na opatření

Více

Vyhláška č. 182/1991 Sb.

Vyhláška č. 182/1991 Sb. Vyhláška č. 182/1991 Sb. VYHLÁŠKA ministerstva práce a sociálních věcí České republiky ze dne 26. dubna 1991, kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon České národní rady o působnosti orgánů

Více

zákony, novinky, zajímavosti

zákony, novinky, zajímavosti zákony, novinky, zajímavosti 1. Obsah čísla... str. 1 2. Poskytované služby a kontakty str. 2 3. Ceník za pomůcky platný od 1. 2. 2012.. str. 3 4 4. Pomůcky k prodeji... str. 5 5. Změny od 1. 1. 2012 str.

Více

Bc. Sabina Šmatová, DiS.

Bc. Sabina Šmatová, DiS. Bc. Sabina Šmatová, DiS. Příspěvek na péči Žádá se na úřadu práce dle trvalého místa bydliště Nezáleží na výši důchodu, posuzuje se zdravotní stav Lze využívat doma i v domově pro seniory, hospici atd

Více

Souhrn informací k sociální reformě ve vztahu k OZP

Souhrn informací k sociální reformě ve vztahu k OZP Souhrn informací k sociální reformě ve vztahu k OZP Sociální reforma od 1. 1. 2012 zásadně změní systém poskytování příspěvků a výhod pro zdravotně postižené občany a také oblast zaměstnávání osob se zdravotním

Více

Zákony, novinky, zajímavosti

Zákony, novinky, zajímavosti Zákony, novinky, zajímavosti Obsah čísla str. 1 Poskytované služby a kontakty str. 2 Ceník pomůcek str. 3 Osobní asistence str. 5 Posuzování zdravotního stavu od 1. 1. 2014 str. 6 Invalidní důchod str.

Více

Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím 2013/81441-112 Ve věci informací o příspěvku na péči Dotaz: (ze dne 20. 12. 2013) Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Žádám MPSV ČR jako povinný subjekt podle

Více

Pozměňovací návrh poslance Eček Jaroslav..

Pozměňovací návrh poslance Eček Jaroslav.. Pozměňovací návrh poslance Eček Jaroslav.. k 95. usnesení výboru pro sociální politiku (komplexní pozměňovací návrh) k návrhu poslanců Milady Emmerové, Dany Váhalové, Vladimíry Lesenské, Romana Sklenáka

Více

OČNÍ VYŠETŘENÍ PRO POSUDKOVÉ ÚČELY

OČNÍ VYŠETŘENÍ PRO POSUDKOVÉ ÚČELY OČNÍ VYŠETŘENÍ PRO POSUDKOVÉ ÚČELY Lidmila PROCHÁZKOVÁ Oční odd. Masarykovy nemocnice Ústí n.l. prim. MUDr. Pavel Sušický CO PACIENTI ŽÁDAJÍ částečný invalidní důchod (ČID) plný invalidní důchod (PID)

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 24. května 2011 Posudkové lékařství v sociální reformě MUDr. Bc. Rostislav Čevela ředitel Odboru posudkové služby MPSV Obsah prezentace 1. Posudkové lékařství

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 38Ad 32/2013-50 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem JUDr. Petrem Indráčkem v právní věci žalobce J. K., zastoupeného opatrovnicí D. K., bytem tamtéž, právně

Více

388/2011 Sb. VYHLÁŠKA

388/2011 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 13.2.2018 do částky 13/2018 Sb. a 8/2018 Sb.m.s. - RA1172 388/2011 Sb. - o provedení z. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením - poslední stav textu 388/2011 Sb. VYHLÁŠKA

Více

č. 9/2019 ze dne Pravidla sociálního bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením

č. 9/2019 ze dne Pravidla sociálního bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením č. 9/2019 SMĚRNICE Rady města Hradec Králové ze dne 04.06.2019 schválena usnesením Rady města Hradec Králové č. RM/2019/617 ze dne 04.06.2019 Účinnost od 1. 7. 2019 Zodpovědný útvar Odbor sociálních věcí

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Pilotní výuka studijního předmětu ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Výuka

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 893/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 893/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 893/0 Návrh poslanců Kateřiny Klasnové, Jany Drastichové, Radka Johna a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb.,

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2013)

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2013) SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2013) Vážení rodiče, prarodiče, blízcí našich pacientů léčených na Klinice dětské hematologie a onkologie (KDHO) Nabízíme přehled dávek, výhod a kontaktů, který

Více

Sociální zabezpečení v ČR 10 23.4.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 10 23.4.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 10 23.4.2014 1 Cíl předmětu VF 23.4.2014 2 Literatura 23.4.2014 3 Literatura 23.4.2014 4 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce

Více

Příloha č. 1 Obrázky. Obr. 1: Krční tepny v přední části, vertebrální tepny v zadní části krku [online]

Příloha č. 1 Obrázky. Obr. 1: Krční tepny v přední části, vertebrální tepny v zadní části krku [online] Příloha č. 1 Obrázky Obr. 1: Krční tepny v přední části, vertebrální tepny v zadní části krku [online] 1. karotické tepny 2. vertebrální tepny 3. bazinární tepna 4. přední mozkové tepny 5. střední mozkové

Více

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. Platný od 1. ledna 2007

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. Platný od 1. ledna 2007 Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. Platný od 1. ledna 2007 Příspěvek na péči Je určen osobám, které jsou především z důvodu nepříznivého zdravotního stavu závislí na pomoci jiné osoby, a to v

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ do Domova pro seniory Sokolnice, příspěvková organizace. se sídlem Zámecká 57, 664 52 Sokolnice

ŽÁDOST O PŘIJETÍ do Domova pro seniory Sokolnice, příspěvková organizace. se sídlem Zámecká 57, 664 52 Sokolnice Datum podání žádosti ŽÁDOST O PŘIJETÍ do Domova pro seniory Sokolnice, příspěvková organizace se sídlem Zámecká 57, 664 52 Sokolnice Jméno a příjmení: Titul: Datum narození: Státní příslušnost: ) Místo

Více

PZvlP. Export: :16:56. Vyplacené řádné dávky v měsících 1/ /2018. Strana 1

PZvlP. Export: :16:56. Vyplacené řádné dávky v měsících 1/ /2018. Strana 1 PZvlP Vyplacené řádné dávky v měsících 1/2018-12/2018 Žádost - Zvláštní pomůcka Dodatečná úprava motorovéhostavební práce spojené s uzpspeciální komponenty osobnnájezdové ližin Počet Suma Počet Suma Počet

Více

Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ

Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské posudkové služby Konference k RS v PSP 12. 11. 2014 1 Struktura práce LPS Posudky pro

Více

Sociální pomoc a péče jako téma sociální politiky

Sociální pomoc a péče jako téma sociální politiky Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát http://www.advokatnisluzby.com 09. 04. 2017 Sociální pomoc a péče jako téma sociální politiky Služby a dávky pro osoby zdravotní postižené Ilona Kostadinovová Pracovní

Více

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 TERMINOLOGIE OZP = Osoba se Zdravotním Postižením Druhy průkazů

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2015)

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2015) SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ MINIMUM (aktualizace leden 2015) Vážení pacienti, rodiče, prarodiče, blízcí našich pacientů léčených ve FN Motol Nabízíme základní informace o dávkách a výhodách, které by Vám pomohly lépe

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 533/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 533/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 533/0 Návrh poslanců Jany Hnykové, Marka Černocha, Miroslavy Strnadlové, Radky Maxové, Víta Kaňkovského, Hany Aulické Jírovcové, Adolfa

Více

Způsoby komunikace s osobami se zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s.

Způsoby komunikace s osobami se zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s. Způsoby komunikace s osobami se zrakovým postižením Mgr. Nikol Aková Tyfloservis, o.p.s. 18. 1. 2017, Seminář Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem Jak vidí člověk se zrakovým postiženímns V ČR asi

Více

Řízení ve školství. Ročník: XXIV. Číslo: 1-2/2016. Nakladatelství: Učitelská unie, Metodějova 1466, Praha 4

Řízení ve školství. Ročník: XXIV. Číslo: 1-2/2016. Nakladatelství: Učitelská unie, Metodějova 1466, Praha 4 Řízení ve školství Ročník: XXIV. Číslo: 1-2/2016 Nakladatelství: Učitelská unie, Metodějova 1466, 149 00 Praha 4 1 O b s a h 1. Novinky ze školských paragrafů Nové vyhlášky a zákony 3 2. Aktuální změny

Více