ZVLÁŠTNÍ OPATŘENÍ PROTI ZAVLEČENÍ PTAČÍ CHŘIPKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZVLÁŠTNÍ OPATŘENÍ PROTI ZAVLEČENÍ PTAČÍ CHŘIPKY"

Transkript

1 ZVLÁŠTNÍ OPATŘENÍ PROTI ZAVLEČENÍ PTAČÍ CHŘIPKY Při výskytu ptačí chřipky v okolí vašeho chovu vždy používejte přísná bezpečnostní opatření a dezinfekční přípravky, které jsou úředně schváleny pro likvidaci rizik spojených s přenosem této choroby. Program ochrany chovu TEKROCID využívá postupy a dezinfekční přípravky schválené národně a také DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs). Několik evropských zemí v uplynulých dnech informovalo o výskytu nových ohnisek vysocepatogenní aviární influenzy (ptačí chřipky) na svém území. Nové případy potvrdily Maďarsko, Polsko a Německo, možný výskyt je hlášen také z Chorvatska a Švýcarska. Státní veterinární správa proto upozorňuje na zvýšené riziko zavlečení ptačí chřipky do chovů drůbeže. Zároveň apeluje na chovatele, aby průběžně sledovali zdravotní stav drůbeže a věnovali zvýšenou pozornost dodržování preventivních opatření v chovech. Maďarské úřady informovaly o novém ohnisku vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) H5N8 na jihovýchodě země, poblíž hranic s Rumunskem. Nákaza se zde vyskytla v chovu kusů drůbeže. Více než ptáků uhynulo, ostatní drůbež byla zlikvidována. Stejný kmen ptačí chřipky zjistily polské dozorové orgány u několika desítek uhynulých, volně žijících kachen a racků. Ohnisko se v tomto případě nachází na severozápadě země, poblíž hranic s Německem. Výskyt nákazy hlášen také z Německa, Chorvatska a Švýcarska. Zvýšené riziko výskytu nákazy přináší nutnost věnovat maximální pozornost sledování zdravotního stavu drůbeže a také dodržování zásad biologické bezpečnosti a prevence v chovech. Prevence ze strany chovatele: - Ochraně chovu před zavlečením nákazy volně žijícími ptáky zasíťováním oken a větracích otvorů - Úplné omezení / zasíťování výběhů. - Zabránit možné kontaminaci vody a krmiva trusem volně žijících ptáků - Napájení a krmení podávat jen uvnitř hal, nebo pod přístřešky - Zákaz vstupu nepovolaných osob do hal - Dodržování zoohygienických zásad v chovu - Jednorázové naskladňování a vyskladňování turnusů i řádné používání dezinfekčních rohoží před vstupy do jednotlivých hal, popřípadě i vjezdů na farmu. Zjištění případného výskytu: - Pravidelně sledovat zdravotní stav drůbeže - Příjem krmiva a vody a pokles snášky - Chovatelé jsou dle platné legislativy povinni hlásit příslušné krajské veterinární správě změny zdravotního stavu charakterizované: o poklesem v příjmu potravy a vody o více než 20 % o poklesem v produkci vajec o více než 5 % po dobu delší než 2 dny o zvýšenou úmrtnost vyšší než 3 % týdně.

2 Ptačí chřipka (dříve klasický mor drůbeže) Listopad 2016 HPAI kmen H5N8 Původce onemocnění: Obalený RNA virus (Orthomyxoviridae), typ A Přenos: Přímý - kontaktem, trusem, respiratorně. - přímý kontakt s hostiteli, transport nakažené drůbeže. Nepřímý - aerosolem při čištění hal či komunikací vysokým tlakem (>120 bar). - kontaminovaným krmivem, vodou, předměty, technologií. - transport, člověk. Inkubační doba: 3 7 dní Hostitel: Ptáci, domácí zvířata (slepice, kachny, krocani, prasata, koně). (výjimečně některé druhy savců a člověk) Rezervoár: Divoké a vodní ptactvo, zejména divoké kachny. Rezistence: Průměrná při ph 7-8. V trusu přežívá 30 d při 4 C, nebo 7 d při 20 C. Do 12 hodin ve vodě. Citlivost: GPC8 0,5 %, Biocid-30 1,0 % a Vanodox formula 0,7 % Preventivní opatření: Izolace chovu, sanitace, důkladná zoohygiena, ochrana vstupů a vjezdů, vody, krmiv, omezení návštěv, ochrana před volně žijícími ptáky.

3 Zvláštní opatření proti zavlečení ptačí chřipky: 1) VSTUPY DO AREÁLU FARMY: a) Dodržujte černobílý provoz. Bílá zóna: Výrobní zóna, interní doprava, komunikace, zaměstnanci Vnitřní oplocení (15 m od hal!) Šedá zóna: Na hranici Č/B zóny dle možnosti, sklady krmiv Administrativní budova, hygienická smyčka Černá zóna: Odpady a kadávery, samostatná příjezdová komunikace Pomocné provozy b) Odstraňte z bílé zóny všechna domácí i divoká zvířata. c) Kontrolujte a opravte oplocení, zavřete a uzamkněte bránu i boční vchody. d) Zprovozněte průjezdový dezinfekční rám, vanu nebo zaveďte dezinfekční mytí vozidel na bráně. e) Umístěte varovné cedule ZÁKAZ VJEZDU, NEPOVOLANÝM VSTUP ZAKÁZÁN. f ) Nepovolte vjezd ani vstup nepovolaným, zaznamenávejte pohyb veškerých vozidel a osob. g) Je-li nezbytně nutný vjezd vozidel či dovoz materiálu na farmu: Vozidla: - Zaznamenávejte veškeré vjezdy a kontrolujte. Řidič nesmí opustit vozidlo! - Na vjezdu důkladně shora omyjte organické nečistoty tlakovým vodním přístrojem s 0,5 % roztokem přípravku SHIFT (plachtu, kabinu, šasi, korbu, kola, podvozek). Omyjte tlakovou vodou. Nechte důkladně oschnout. - Vozidlo musí pomalu projet dekontaminačním rámem (nejhůř vanou o hloubce roztoku 20 cm) s dezinfekčním přípravkem BIOCID 30 v poměru 1:100 (1 %) a dezinfekce celého vozidla postřikem téhož přípravku.v případě mrazů do 10 C použijte směs BIOCID 30 1:100 a NaCl 10 %, dobře promíchejte. Vzniklý roztok nezamrzne do výše uvedené teploty. - Není-li k dispozici BIOCID 30 použijte přípravek GPC8 v poměru 1:100 (1 %) postřikem na celé vozidlo od shora dolů. - Vozidlo zaparkujte na čisté, dezinfikované místo a nechte oschnout! - Obsluha pro mytí a dezinfekci musí používat ochranné pomůcky (čisté pracovní oblečení, holínky, gumový plášť a rukavice, roušku a brýle) Materiály dovezené na farmu: (pytle, kanystry, lékové dózy, nářadí atd.) - Zkontrolujte stav - Znečištěné předměty omyjte ponorem v 1% roztoku SHIFT, opláchněte a nechte zaschnout - Všechny předměty dezinfikujte ponorem či postřikem dezinfekce GPC8 v koncentraci 1 %. Veterinární pomůcky a pracovní nástroje: Vždy důkladně omyjte, nechte oschnout a následně dezinfikujte ponorem ve 2% roztoku GPC8. 2) KOMUNIKACE V AREÁLU FARMY: a) Udržujte v naprosté čistotě (kontrola 1x /den), čištění mokrou cestou. - Při kontaminaci exkrementy divokých zvířat nebo odváženou podestýlkou postříkejte kritická místa 1 % roztokem BIOCID 30. b) Interní vozidla nesmí opustit bílou zónu, v případě kontaktu s šedou či černou zónou se musí kompletně umýt a dezinfikovat dle bodu 1).

4 3) POHYB OSOB: Vstup a odchod z haly a jiného objektu vždy skrze nášlapnou rohož s BIOCID 30 2 % a dezinfikovat ruce přípravkem Handsan. a) Zaměstnanci - hygienická smyčka - sprchy, šatny v administrativní budově (na farmě rouška, čistý pracovní oděv a obuv, vně civilní oděv). b) Vedení, veterinář, dodavatelé hygienická smyčka, pracovní oblečení jednorázové, návleky. c) Návštěvy - zakázány po dobu trvání nákazové situace. d) Denně obměňujte pracovní oblečení pro zaměstnance 4) HALY A BUDOVY: a) Umístěte dezinfekční rohože do vjezdu na farmu a na všechny přístupové cesty do hal. (roztok BIOCID 30, na ptačí chřipku 1:50) kontrola denně. b) Používejte dezinfekci na ruce na týchž místech. c) Zaveďte a dodržujte pravidelný dezinfekční program (TEKROCID T2). d) Pravidelně provádějte deratizaci (LANIRAT, Deration) a dezinsekci (Neporex, Fendona, Elector, Sojet) 5) DEZINFEKČNÍ PROGRAM TEKROCID T2 základní 7 bodový plán 1. Vyskladnění zvířat. (případné ošetření proti potemníku/čmelíku FENDONA 1 %) 2. Mechanické odstranění organického materiálu. 3. Předmytí haly a technologie alkalickým smáčedlem SHIFT/TARGET Powergel (0,5 %) Mytí (tlak bar). Kontrola. 4. Provést opravy a dezinfekci napájecí soustavy TEKRO-CLEAN + BIOCID 30 (1-2 %) 5. Temperovat, nechat zaschnout hod. Provést opravy. Následně proplach napájecí soustavy. 6. Dezinfekce ploch a zařízení GPC8 (1 %). Nikdy neoplachovat! Nechat zaschnout. 7. Dezinsekce - NEPOREX na larvy (spáry 3 5 %; D = 100 ml / bm) + - ELECTOR 0,3 % / FENDONA 1 % proti imágům. 8. Nastlání podestýlky. Studené plynování ECA pomocí VANODOX Formula (1 + 7 l vody/1000 m 3 ). Nebo BIOCID 30 (1 L + 7 l vody / m 3 ). 9. Naskladnění zvířat. 10. Zabezpečení prostor - nášlapné rohože s BIOCID 30 (proti AI 1 % ponor 3-7 cm). - Výměna po odbarvení roztoku (vizuální kontrola účinnosti). (při zavedení programu lze poskytnout individuální 12-ti bodový sanitační plán) 6) KRMIVA A VODA: a) Krmiva - Vyvarujte se používání neověřených zdrojů. - Kontrolujte kvalitu a skladování v chovu (chraňte před hmyzem a hlodavci). - Dodavatel složí krmiva u vjezdu (nesmí dovnitř). - Pravidelně čistěte a dezinfikujte zásobníky krmiv (Fumagri HA / OPP). b) Voda (neupravovaná) - Chlorujte či jodizujte vodu přídavkem 50 ppm (BIOCID 30, 0,04 %). - Pravidelně čistěte a dezinfikujte nádrže jako součást dezinfekčního programu, odstraňujte vodní kámen s biofirem TEKRO-CLEAN a dezinfikujte (BIOCID 30, 1 %).

5 7) RIZIKA a) Zamezte jakémukoliv kontaktu chované drůbeže s volně žijícím ptactvem. b) Kontrolujte jakýkoli pohyb osob, zvířat a vozidel směrem od nakažených chovů. c) Přenos člověkem - striktně dodržujte hygienická pravidla v bodě 3) a 4). d) Kontaminace vozidly, materiálem dodržujte pravidla v bodě 1). e) Nikdy nepoužívejte vysokotlaké mytí - Aerosolovými částicemi o velikosti 5-ti μm se kontaminují veškeré plochy a budovy v okolí 1 3 km. - Přenos patogenů vzduchem je hlavní způsob kontaminace respiračními i jinými chorobami. f) Dezinfekce - Dezinfikujte veškeré cílové plochy, věnujte zvýšenou pozornost obtížně dosažitelným místům. - Vyberte si dezinfekci, která řeší patogeny ve vašem chovu. - Rozhodněte se pro ověřenou dezinfekci s atestem na účinnost proti sledovaným patogenům. - Používejte dezinfekční prostředky jako nedílnou součást PROGRAMU OCHRANY CHOVU. - Rozlišujte ohniskovou a preventivní dezinfekci. g) Kadávery a odpady - Vždy na hranici farmy - Odvoz samostatnou vnější komunikací 8) INTERNÍ BIOSECURITY CHOVU v přítomnosti zvířat a. Ošetření pitné vody: Vodojem: Napáječky: - po vyskladnění vypustit a vyčistit (kontrola ročně) - 1x/měsíc dát 400 ml Biocid-30 na 1 m 3 objemu vody. - před tím předředit 400 ml Biocidu do 8 10 litrů vody. - kontrola zdroj vodojem napáječka 1x/rok - optická kontrola jen napáječky každý turnus. Aplikovat Biocid-30 v poměru 1:2 500 (0,04%) medikátorem 6-12 hod po ukončení aplikace (ATB / AK / VIT). Postup: Efekt: - připravit do 25 litrového barelu s víčkem 4% roztok Biocid-30 (nalít 1 l Biocid l pitné vody) - medikátor nastavit na 1% - zapnout obdukci přes medikátor a po 6 12 hod vypnout. - MIC ošetření proti patogenům ve vodě. - Antiparazitární účinek. - Saponinový efekt ve střevě proti Salmonella spp. - Odstranění iontů tvrdosti vody. - Zchutnění vody (okyselení). b. Dezinfekce vzduchu v přítomnosti zvířat: Postup: - po přistlání zaplynovat prostor nad slámou přes wapku 0,5% roztokem GPC8 rotační tryskou v dávce 8 l roztoku na 1000 m x za den po 12 hodinách pomocí tlakové myčky (prevence) - koncentrace 1:200 (např. na halu m 3 se použije 8l vody a 40ml GPC8) - roztok připravit do 50 l konve. - GPC8 dát 250 ml + 49,75 l vody. Efekt: - snížení infekčního tlaku - nižší konverze krmiva.

6 Tabulka možného řešení rizik při ptačí chřipce: Riziko kontaminace Odstranění rizika Přípravek Koncentrace Trus nakažených ptáků Mytí nízkým tlakem Shift/Target Powergel 0,5 % Lokální dezinfekce GPC8 0,5 1 % Divoké ptactvo Zamezte přímému kontaktu - Biocid % Vozidla Umyjte nízkým tlakem Shift 0,5 % Průjezdová vana Biocid % nebo dezinfekční postřik GPC8 1 % Nářadí, veterinární pomůcky Mytí ponor Shift 1% Dezinfekce ponor GPC8 2% Zaměstnanci obuv Nášlapná rohož s ponorem 7cm u každého vstupu Biocid % Zaměstnanci - ruce Mytí rukou mýdlem nebo dezinfekce Handsan Zaměstnanci - oděv Pracovní oblečení - zůstává na farmě, vždy čisté Praní 90 C Haly a komunikace Mechanicky odstraňte, ihned naložte na vůz a přikryjte plachtou Respiratorní přenos Studené mlžení GPC8 0,5% Čištění vysokým tlakem (přenos patogenů na prachu vzduchem 1-3 km) Nedostatečná koncentrace dezinfekčního roztoku Nedostatečná aplikace dezinfekčního roztoku Chemické předmytí alkalickým smáčedlem Shift 0,5 1 % Omytí vodou při laku do100 bar - Vyžádejte si od firmy Tekro indikátory účinnosti Řádné zaškolení zaměstnanců Zdroj pitné vody Zakryjte, upravujte jódováním Biocid 30 0,04% Kontaminovaná napájecí soustava Otevřené vodní plochy do 1km Kontaminovaná vejce Mechanické odstranění biofilmu a sanitru s následných chemickým dočištěním Zamezte přístup divokých ptáků do chovu Netoxické dezinfekce GPC8 a Biocid 30 hubí virus uvnitř vajec při přežití embrya (atest H6N1, H5N3) - TEKRO- CLEAN / BIOCID30 1 % GPC8 0,5% Vanodox formula 0,8% Používejte biocidy bezpečným způsobem. Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku. Pro podrobnější informace kontaktuje: Tekro, spol. s r.o., Višňová 2/484, Praha 4. Ing. Karel Tittl, tel.: ; k.tittl@tekro.cz

AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHŘIPKA PTÁKŮ) Doporučení pro chovatele

AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHŘIPKA PTÁKŮ) Doporučení pro chovatele Příloha 9 AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHŘIPKA PTÁKŮ) Doporučení pro chovatele OBSAH: - Doporučená preventivní opatření - Příznaky onemocnění - Postupy při desinfekci - Obrazové přílohy Příloha 9 2 (celkem 8) AVIÁRNÍ

Více

Africký mor prasat Doporučení pro chovatele

Africký mor prasat Doporučení pro chovatele Africký mor prasat Doporučení pro chovatele OBSAH: - Doporučená preventivní opatření - Příznaky onemocnění - Postupy při desinfekci - Obrazové přílohy Aktualizace 29. 1. 2014 Zdroj: KÚ KHK, odd. KŘ, 07/2014

Více

Preventivní dezinfekce v chovech včel Dezinfekční postup sanitační řád zootechnicko výrobní části

Preventivní dezinfekce v chovech včel Dezinfekční postup sanitační řád zootechnicko výrobní části Preventivní dezinfekce v chovech včel Dezinfekční postup sanitační řád zootechnicko výrobní části (úly, oplodňáčky, rámečky, nářadí, sklady, transportní technika) Cíle: Snížit počet škodlivých mikroorganizmů

Více

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 se šíří Evropou. Nákaza je potvrzována u nalezených uhynulých volně žijících ptáků a také v chovech drůbeže. Je potřeba

Více

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem)

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem) BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem) Zlín 21. 8. 2017 CÍL: Zabránit zavlečení nákazy do chovů Minimalizovat zdroje viru v prostředí (kadávery, infekční

Více

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem)

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem) BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (zelená s nižším rizikem) Zlín 26. 7. 2017 CÍL: Zabránit zavlečení nákazy do chovů Minimalizovat zdroje viru v prostředí (kadávery, infekční

Více

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Skanzen, Modrá 22. 23.6.2017 Hotel Skanzen, Modrá 22.6.2017 Ing. Lumír Lacka ÚVOD ZÁKON Č. 240/2000

Více

PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁ

PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁ PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁ ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PRAVIDLO: MYJTE SI PEČLIVĚ A ČASTO RUCE Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které

Více

IVASANSpray. IVASANPets. novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky

IVASANSpray. IVASANPets. novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky IVASANSpray a IVASANPets novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky Určeno k dezinfekci povrchů, ploch a předmětů Účel použití typ 3: Koncentrovaný kapalný dezinfekční prostředek

Více

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová Hygiena a sanitace potravinářských výrob Aneta Hniličková Tereza Matějcová Pojmy na úvod Správná výrobní praxe postupy zaměřené na zajišťování celkové jakosti výrobků tzn. způsobilosti k uvedenému či předpokládanému

Více

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Obecná epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza

Více

R O Z H O D N U T Í. mimořádná veterinární opatření

R O Z H O D N U T Í. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2017/025790-H R O Z H O D N U T Í Krajská veterinární správa Státní veterinární

Více

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2017/020004-H N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V

Více

Město Rakovník starosta města Husovo nám. 27, PSČ 269 18 Rakovník tel.: 313 513 894, fax: 313 517 302 e-mail: epodatelna@murako.cz

Město Rakovník starosta města Husovo nám. 27, PSČ 269 18 Rakovník tel.: 313 513 894, fax: 313 517 302 e-mail: epodatelna@murako.cz Město Rakovník starosta města Husovo nám. 27, PSČ 269 18 Rakovník tel.: 313 513 894, fax: 313 517 302 e-mail: epodatelna@murako.cz PTAČÍ CHŘIPKA DOPORUČENÍ OBČANŮM A NÁVŠTĚVNÍKŮM MĚSTA RAKOVNÍKA Při dodržení

Více

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Pardubický kraj Husova 1747, 530 03 Pardubice Č. j. SVS/2017/017591-E N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y Krajská veterinární

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV Část I. Základní ustanovení Název a sídlo Záchytné místo pro zatoulaná a opuštěná zvířata Města Chodov Komenského 1077, 354 35

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění AVIÁRNÍ INFLUENZA Vysoce patogenní chřipka ptáků Původce onemocnění Virus čeledi orthomyxoviridae, rodu influenzarius A,B V současné době jsou vysocepatogenní izoláty (HPAI)většinou typu A subtypu H5N1

Více

OĚ / \ \ Státní AVIÁRNÍINFLUENZA. Magistrát města HK Doručeno: nmhk/007418/2017. V Hradci Králové dne

OĚ / \ \ Státní AVIÁRNÍINFLUENZA. Magistrát města HK Doručeno: nmhk/007418/2017. V Hradci Králové dne Magistrát města HK Doručeno: 10.01.2017 nmhk/007418/2017 \Vy Státní správa ninihk«s684efdc7 Krajská veterínámi správa Státní veterínámi správy pro Královéhradecký kraj Jana černého 370/40, Hfadec Králové.

Více

GLOBALGAP- OVOCE A ZELENINA. (FV- FRUIT AND VEGETABLES ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část B

GLOBALGAP- OVOCE A ZELENINA. (FV- FRUIT AND VEGETABLES ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část B GLOBALGAP- OVOCE A ZELENINA (FV- FRUIT AND VEGETABLES ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část B Základní cíle systému Globalgap zajistit bezpečnost produktů zemědělské prvovýroby (rostlinná, živočišná, osivo-sadba,

Více

Dezinfekční plán. Příloha č. 1 Provozního řádu Útulku pro psy v Ostravě Třebovicích Dezinfekční plán

Dezinfekční plán. Příloha č. 1 Provozního řádu Útulku pro psy v Ostravě Třebovicích Dezinfekční plán Příloha č. 1 Provozního řádu Útulku pro psy v Ostravě Třebovicích Dezinfekční plán Jednotlivé druhy dezinfekčních prostředků budou voleny dle vhodnosti pro jednotlivá pracoviště Vyšetřovací a zákrokové

Více

Integrované povolení čj. MSK 201233/2006 ze dne 3.7.2007, ve znění pozdějších změn

Integrované povolení čj. MSK 201233/2006 ze dne 3.7.2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

Příloha č. 11. Auditovaná škola: Datum auditu: Jméno auditora: Seznam kontrolních otázek

Příloha č. 11. Auditovaná škola: Datum auditu: Jméno auditora: Seznam kontrolních otázek Příloha č. 11 Auditovaná škola: Datum auditu: Jméno auditora: Seznam kontrolních otázek Vymezení činnosti a odpovědnosti provozovatele poř. č. zadání otázky / zjištění: ano / ne 1. Byla vymezena výrobní

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (červená vysoce riziková oblast)

BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (červená vysoce riziková oblast) BIO-BEZPEČNOST při lovu prasete divokého v zamořené oblasti (červená vysoce riziková oblast) Zlín 24. 8. 2017 K 20.8. 2017 nalezeno uhynulých 120 z toho 90 pozitivních, odhad stavu v červené zóně (100

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Pardubický kraj Husova 1747, 530 03 Pardubice Č. j. SVS/2017/017591-E N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y Krajská veterinární

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Č. j. SVS/2017/004211-A NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Městská veterinární správa v Praze Státní veterinární správy (dále jenom MěVS v Praze SVS ) jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

PTAČÍ CHŘIPKA INFORMACE PRO VEŘEJNOST

PTAČÍ CHŘIPKA INFORMACE PRO VEŘEJNOST Co je ptačí chřipka? Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak i drůbež, jako slepice, krůty, kachny a husy, ale i jiné ptáky chované v zajetí. Postižená

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sanitace, deratizace a dezinsekce

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sanitace, deratizace a dezinsekce Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Škola: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/ Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 MODUL 1 Hygienické požadavky na prodejny Číslo 4 ČIŠTĚNÍ Slide 2 atd Čištění je proces, kterým

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy:

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy: Č. j. SVS/2017/003844-S NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj (dále jen krajská veterinární správa nebo KVS ) podle 49 odst. 1 písm.

Více

VANOQUAT. Mycí a dezinfekční přípravek pro potravinářství. Mikrobiologická dokumentace přípravku

VANOQUAT. Mycí a dezinfekční přípravek pro potravinářství. Mikrobiologická dokumentace přípravku VANOQUAT Mycí a dezinfekční přípravek pro potravinářství Mikrobiologická dokumentace přípravku 1 Obsah strana ÚVOD 3 1 NÁRODNÍ REGISTRACE 4 2 BAKTERIOSTATICKÁ ÚČINNOST 5 3 BAKTERCIDNÍ ÚČINNOST 6-8 4 FUNGISTATICKÁ

Více

Výroba a prodej zmrzliny Prodej hlubokozmrazené zmrzliny

Výroba a prodej zmrzliny Prodej hlubokozmrazené zmrzliny 1 Program k zajištění bezpečnosti poskytovaných stravovacích služeb Upozornění: Návod pro vytvoření postupu založeného na zásadách HACCP v odkazu čl. 5 Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004 je zpracován

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE 7.8.2013 Úřední věstník Evropské unie L 211/5 ROZHODNUTÍ PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 5. srpna 2013 o opatřeních proti zavlékání viru afrického moru prasat z některých třetích zemí nebo částí území

Více

PTAČÍ CHŘIPKA od 20. června do 14. srpna 2007

PTAČÍ CHŘIPKA od 20. června do 14. srpna 2007 PTAČÍ CHŘIPKA od 20. června do 14. srpna 2007 PARDUBICKÝ KRAJ 4 ohniska viru ptačí chřipky v uzavřených chovech v Pardubickém kraji: - Tisová, - Nořín, - Kosořín, - Netřeby. Likvidace: - 1.917 kusů drůbeže

Více

KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT

KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT Jana Prodělalová Oddělení virologie Virové choroby prasat Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno Evoluce koronavirů: 8 100 př.n.l. rekombinace, mutace adaptace

Více

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic Čj.: 176749/2011-MZE-17242 Zpřesnění Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2011 na základě 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů zavedení

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a Ing. Jana Kohoutková,

Více

Hodnoticí standard. Dezinfektor ve službách (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Dezinfektor ve službách (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Dezinfektor ve službách (kód: 69-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Dezinfektor ve službách Kvalifikační úroveň NSK

Více

integrované povolení podle 13 odst. 3 zákona o integrované prevenci.

integrované povolení podle 13 odst. 3 zákona o integrované prevenci. V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Přípravek na ochranu rostlin QUILT XCEL. Fungicidní přípravek ve formě suspo emulze určený k ochraně kukuřice proti houbovým chorobám.

Přípravek na ochranu rostlin QUILT XCEL. Fungicidní přípravek ve formě suspo emulze určený k ochraně kukuřice proti houbovým chorobám. Přípravek na ochranu rostlin QUILT XCEL Fungicidní přípravek ve formě suspo emulze určený k ochraně kukuřice proti houbovým chorobám. Účinné látky: azoxystrobin 141,4 g/l (13,5%) propikonazol 122,4 g/l

Více

Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců

Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců (kód: 41-047-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření Č. j. SVS/2017/021977-E NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Pardubický kraj jako správní orgán místně a věcně příslušný podle ustanovení 47 odst.

Více

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření

N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V Y. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2017/006650-H N A Ř Í Z E N Í S T Á T N Í V E T E R I N Á R N Í S P R Á V

Více

Hodnoticí standard. Dezinfektor ve službách (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Dezinfektor ve službách (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Dezinfektor ve službách (kód: 69-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Dezinfektor ve službách Kvalifikační úroveň NSK

Více

Národní program pro tlumení výskytu salmonel v chovech nosnic produkujících konzumní vejce

Národní program pro tlumení výskytu salmonel v chovech nosnic produkujících konzumní vejce Národní program pro tlumení výskytu salmonel v chovech nosnic produkujících konzumní vejce 1. Cíl programu Cílem Národního programu pro tlumení výskytu salmonel v chovech nosnic, produkujících konzumní

Více

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová CAMPYLOBACTER Podmíněně patogenní bakterie Onemocnění alimentárního původu Alimentární původ= onemocnění z potravin MORFOLOGIE Gramnegativní bakterie

Více

TECHNICKÝ LIST. MEM Renovační omítka

TECHNICKÝ LIST. MEM Renovační omítka 1. Vlastnosti je silně zušlechtěná omítka pro renovace vlhkostí ohroženého cihelného zdiva i zdiva z přírodního kamene. Ideální pro vytvoření nových obytných prostor v bytových domech a zemědělských i

Více

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroflóra pokožky rukou Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších

Více

Hygienické programy. Dezinfekce, dezinsekce, deratizace, dezodorizace. Více než výživa

Hygienické programy. Dezinfekce, dezinsekce, deratizace, dezodorizace. Více než výživa Hygienické programy Dezinfekce, dezinsekce, deratizace, dezodorizace Program pro ochranu zdraví hospodářských zvířat, ryb a včel Co je PROGRAM TEKROCID: Ochrana před zavlečením nových chorob Regulace přenosu

Více

Africký mor prasat - veterinární opatření. MVDr. Blanka Karešová KVS SVS pro Královéhradecký kraj, Hradec Králové

Africký mor prasat - veterinární opatření. MVDr. Blanka Karešová KVS SVS pro Královéhradecký kraj, Hradec Králové - veterinární opatření MVDr. Blanka Karešová KVS SVS pro Královéhradecký kraj, Hradec Králové 28. 3. 2014 Zákon 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření. Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru. Opatření v ochranném pásmu

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření. Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru. Opatření v ochranném pásmu Č. j. SVS/2018/046503-Z NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Zlínský kraj (dále jen krajská veterinární správa nebo KVSZ ) jako místně a věcně příslušný

Více

AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHIPKA PTÁK) Doporuení pro chovatele

AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHIPKA PTÁK) Doporuení pro chovatele Píloha 9 AVIÁRNÍ INFLUENZA (CHIPKA PTÁK) Doporuení pro chovatele OBSAH: - Doporuená preventivní opatení - Píznaky onemocnní - Postupy pi desinfekci - Obrazové pílohy - kontakty Píloha 9 2 (celkem 9) AVIÁRNÍ

Více

Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin

Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin ing. Lucie Janotová ing. Pavla Thůmová ing. Jan Kobliha ing. Jitka Kabátková ing. Marcela Bačáková ing. Hana Svobodová Úvod

Více

Technologie čištění a hygiena v potravinářství

Technologie čištění a hygiena v potravinářství Module 2 Technologie čištění a hygiena v potravinářství Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení ) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují

Více

Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat

Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat 2 4 základní kroky čištění a dezinfekce Krok 1 Příprava stáje Vynesení mobilních zařízení Odstranění trusu, zbytků krmiva a prachu Vyprázdnění koryt Aplikace

Více

Kalové čerpadlo BSTP400

Kalové čerpadlo BSTP400 Version 1.2 česky Kalové čerpadlo BSTP400 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 105 06 Art.-Bez.: BSTP400 OBSAH POZNÁMKY Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy

Více

Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech

Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech Úvod Cíl: Výroba zdravotně nezávadných potravin Preventivní postupy k zajištění zdravotní nezávadnosti: SVHP HACCP Každý pracovník v potravinářství

Více

OPERAČNÍ MANUÁL PRO AVIÁRNÍ INFLUENZU

OPERAČNÍ MANUÁL PRO AVIÁRNÍ INFLUENZU OPERAČNÍ MANUÁL PRO AVIÁRNÍ INFLUENZU Státní veterinární správa ČR 1/14 Aktualizace : 9.3.2011 Úvod Tento dokument byl připraven proto, aby poskytl úředním veterinárním lékařům praktické informace týkající

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy.

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy. Č. j. SVS/2017/027488-K NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Karlovarský kraj (dále jen KVS SVS pro Karlovarský kraj ) podle 49 odst. 1 písm. c) a

Více

Úřední deska: Státní veterinární správa

Úřední deska: Státní veterinární správa Č. j. SVS/2017/019489-S NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj (dále jen krajská veterinární správa nebo KVS ) podle 49 odst. 1 písm.

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Ústecký kraj Sebuzínská 38, 403 21 Ústí nad Labem Brná Č. j.: SVS/2017/014748-U NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský 2013 Cíl Posouzení technologie výroby krmiv zabránit přenosu křížové kontaminace Pozornost zaměřena na doplňkové látky s reziduálním efektem v potravinovém

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření. Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření. Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru Č. j. SVS/201 7/003929 B l~! MIII I~I~II[fl ~I~I HHI ws~s6b4eii6b NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj (dále jen krajská veterinární

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy:

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy: Č. j. SVS/2017/032581-T NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj (dále jen KVS SVS pro MS kraj ) podle 49 odst. 1 písm. c) a 54 odst.

Více

pro případ vzniku nebezpečných nákaz, nemocí přenosných ze zvířat na člověka a mimořádných situací (část II)

pro případ vzniku nebezpečných nákaz, nemocí přenosných ze zvířat na člověka a mimořádných situací (část II) POHOTOVOSTNÍ PLÁN pro případ vzniku nebezpečných nákaz, nemocí přenosných ze zvířat na člověka a mimořádných situací (část II) hospodářství - provoz (každé hospodářství - provoz jako samostatná příloha)

Více

SHP / SVP. Kamila Míková

SHP / SVP. Kamila Míková SHP / SVP Kamila Míková SHP - SVP SHP správná hygienická praxe SVP správná výrobní praxe MZe vzorové příručky Povinnost zavést pro : zemědělskou prvovýrobu výrobu potravin prodej potravin hromadné stravování

Více

změna č. č.j. ze dne nabytí právní moci 1. MSK 31256/2015 25.6.2015 2.7.2015

změna č. č.j. ze dne nabytí právní moci 1. MSK 31256/2015 25.6.2015 2.7.2015 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry 5.6.17.6. Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/holicstvikadernictvi-pedikury-a-manikury Pracovní činnosti při provozování kadeřnictví, pedikúry,

Více

mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy.

mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy. Č. j. SVS/2017/028503-K NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Karlovarský kraj (dále jen KVS SVS pro Karlovarský kraj nebo KVSK ) podle 49 odst. 1

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. 2978 Cathode polishing powder

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. 2978 Cathode polishing powder Strana 1 z 5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky nebo směsi Činidlo pro

Více

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14 PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 1. Požadavky na zdravotní stav pracovníků školní kuchyně a jejich osobní hygiena: pracovníci musí mít vystavený

Více

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S OCHRANOU PROTI TÝRÁNÍ A SE ZABEZPEČENÍM POHODY PRO DRŮBEŽ Předpisy představují ochranu zvířat při zacházení s nimi, zejména z hlediska jejich ošetřování, výživy, napájení, hygieny

Více

Pravidelný denní úklid komerčních prostor

Pravidelný denní úklid komerčních prostor Pravidelný denní úklid komerčních prostor Kanceláře 0,80-1,80 Kč/m 2 0,60-1,00 Kč/m 2 0,50-0,90 Kč/m 2 Sklady, haly 4-6 Kč/m 2 dohodou dohodou Garáže 4-8 Kč/m 2 dohodou dohodou Podle domluvy poskytujeme

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy:

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy: Č. j. SVS/2017/017199-S NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj (dále jen krajská veterinární správa nebo KVS ) podle 49 odst. 1 písm.

Více

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_19_ZDR Alimentární nákazy Datum tvorby 12.4.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

HYGIENICKO SANITAČNÍ ŘÁD STRAVOVACÍHO ZAŘÍZENÍ VÝDEJNY POKRMŮ

HYGIENICKO SANITAČNÍ ŘÁD STRAVOVACÍHO ZAŘÍZENÍ VÝDEJNY POKRMŮ HYGIENICKO SANITAČNÍ ŘÁD STRAVOVACÍHO ZAŘÍZENÍ VÝDEJNY POKRMŮ Mateřská škola Petříkov č.p. 6 Obec Petříkov u Velkých Popovic Zpracovala: Ing. Hana Svobodová Vydání: 1 Celkem 8 stran Platnost od 1.9.2011.

Více

DEKONTAMINACE ROZVODŮ NAPÁJECÍ VODY

DEKONTAMINACE ROZVODŮ NAPÁJECÍ VODY DEKONTAMINACE ROZVODŮ NAPÁJECÍ VODY Tekro, spol. s r.o. Základem pro zdraví zvířat i lidí je voda. Je nezbytnou součástí celého organizmu. Hraje například nezbytnou roli v enzymech, hormonech, tělních

Více

Bezpečnostní list pro Bionorm U C00.001

Bezpečnostní list pro Bionorm U C00.001 1 IDENTIFIKACE PRODUKTU OBCHODNÍ NÁZEV : Bionorm U KATALOGOVÉ ČÍSLO : VÝROBCE: POUŽITÍ: BioVendor - Laboratorní medicína a.s.; sídlo: Tůmova 2265/60, 616 00 Brno Provozovna: Karásek 1767/1, 621 00 Brno

Více

Úřední věstník Evropské unie L 153/23

Úřední věstník Evropské unie L 153/23 12.6.2008 Úřední věstník Evropské unie L 153/23 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 523/2008 ze dne 11. června 2008, kterým se mění přílohy VIII, X a XI nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002, pokud

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy:

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY. mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy - aviární influenzy: Č. j. SVS/2017/017216-S NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj (dále jen krajská veterinární správa nebo KVS ) podle 49 odst. 1 písm.

Více

R E C E R V I N. Speciální postřikový přípravek k ochraně jehličnanů a listnačů proti letnímu loupání a zimnímu ohryzu zvěří.

R E C E R V I N. Speciální postřikový přípravek k ochraně jehličnanů a listnačů proti letnímu loupání a zimnímu ohryzu zvěří. Přípravek na ochranu rostlin R E C E R V I N Speciální postřikový přípravek k ochraně jehličnanů a listnačů proti letnímu loupání a zimnímu ohryzu zvěří. Účinná látka: rezidua destilace tuků 9,4% Registrační

Více

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE - je soubor opatření ke zneškodňování mikroorganizmů pomocí fyzikálních,

Více

Postupy čištění a desinfekce

Postupy čištění a desinfekce Postupy čištění a desinfekce POSTUPY ČIŠTĚNÍ A DESINFEKCE 1. Podlahy a stěny 2. Lisy a vakuové filtry 3. Sudy 4. Barrique sudy 5. Tanky, potrubí a hadice vnitřní 6. Tanky a potrubí vnější POSTUPY ČIŠTĚNÍ

Více

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik.

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik. - 1 - Chromování Nová inovační technologie-systém tzv.chromování nástřikem na vícesložkové vodou ředitelné bázi, který produkuje chromový efekt a to na jakémkoliv připraveném povrchu-plasty, dřevo, kovy,

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

128/2009 Sb. VYHLÁŠKA

128/2009 Sb. VYHLÁŠKA 128/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Změna: 191/2013 Sb. Ministerstvo

Více

Provozní řád sauny. Větrání jednotlivých místností je zajištěno centrální vzduchotechnickou jednotkou.

Provozní řád sauny. Větrání jednotlivých místností je zajištěno centrální vzduchotechnickou jednotkou. Provozní řád sauny 1 ÚVOD Název provozovny : Penzion Horácko Adresa : 592 04 Tři Studně 104 Majitel objektu : Dana Dušková IČO 62838512 Živnostenské oprávnění č.j. MU/OŽ/213/2013/U/3 vydán ŽÚ Žďár n.s.

Více

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ A HYGIENICKÁ PRAXE V ZEMĚDĚLSKÉ PRVOVÝROBĚ A ČINNOSTECH SOUVISEJÍCÍCH MVDR. JOSEF VELECKÝ KVS PRO JMK

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ A HYGIENICKÁ PRAXE V ZEMĚDĚLSKÉ PRVOVÝROBĚ A ČINNOSTECH SOUVISEJÍCÍCH MVDR. JOSEF VELECKÝ KVS PRO JMK SPRÁVNÁ VÝROBNÍ A HYGIENICKÁ PRAXE V ZEMĚDĚLSKÉ PRVOVÝROBĚ A ČINNOSTECH SOUVISEJÍCÍCH MVDR. JOSEF VELECKÝ KVS PRO JMK ZÁSADY HYGIENY V PRVOVÝROBĚ POTRAVIN PRVOVÝROBA NAŘÍZENÍ 178/2002 CHOV ZVÍŘAT PĚSTOVÁNÍ

Více

Aviární influenza v Karlovarském kraji

Aviární influenza v Karlovarském kraji Mezikrajský seminář epidemiologů PARDUBICE 2017 KHS kraje Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Ústeckého a HS hlavního města Prahy Aviární influenza v Karlovarském kraji Martina

Více

LUKROM, plus s.r.o. Výkrm prasat Lesní Dvůr Integrované povolení čj. MSK 15731/2015 ze dne

LUKROM, plus s.r.o. Výkrm prasat Lesní Dvůr Integrované povolení čj. MSK 15731/2015 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.)

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.) Přípravek na ochranu rostlin Masai Postřikový akaricid ve formě smáčitelného prášku (WP) ve fóliových sáčcích rozpustných ve vodě k hubení svilušek na jabloni, okrasných rostlinách a révě. Pouze pro profesionální

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-2: správná hygienická a výrobní praxe Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a Ing. Jana Kohoutková,

Více

Oddělení Oblast použití Četnost Způsob Dezinfekční prostředek Střídání Koncentrace Expoziční doba

Oddělení Oblast použití Četnost Způsob Dezinfekční prostředek Střídání Koncentrace Expoziční doba vyšetřovací a zákrokové stoly, vozíky, instrumentární stolky, přístroje, teploměry, pracovní nástroje, ochranné pomůcky rozprašovačem nastříkat na plochy nebo, nechat působit, otřít ubrouskem Desprej,

Více