Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č.359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění Městský úřad Úštěk

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č.359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění Městský úřad Úštěk"

Transkript

1 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č.359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění Městský úřad Úštěk Obec: Adresa: Úštěk Mírové náměstí 83, Úštěk Datum účinnosti:

2 Standard č.1 Místní a časová dostupnost Kritérium 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování ochrany v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. 1b Doba výkonu sociálně-právní ochrany je přizpůsobena potřebám osob, jimž je nebo může být v budoucnu sociálně-právní ochrana poskytována nebo se na něj zaměřuje, zejména děti (dále jen cílová skupina). Osobní výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn každý pracovní den, mimo pracovní dobu a ve dnech pracovního klidu je zajištěna nepřetržitá pracovní pohotovost. Kritéria 1a a 1b se nehodnotí u orgánu je-li jím obecní úřad, krajský úřad, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Městský úřad Úštěk je v souladu s 4 zákona č.359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění, orgánem sociálně-právní ochrany (OSPOD). Výkon sociálně-právní ochrany dětí v plném rozsahu zajišťuje obecní úřad obce s rozšířenou působností Městský úřad Litoměřice. Městský úřad Úštěk jako obecní úřad II.typu ( pověřený obecní úřad) zajišťuje výkon sociálně-právní ochrany dětí ve městě Úštěk a v jeho místních částech: Bílý Kostelec, Brusov, Dolní Vysoké, Držovice, Dubičná, Habřina, Julčín, Kalovice, Konojedy, Lhota, Ličenice, Lukov, Ostré, Rašovice, Robeč, Rochov, Starý Týn, Tetčiněves, Třebín, Vědlice, Zelený, a to pouze v pracovní době úřadu. Pracovní doba Městského úřadu v Úštěku: Pondělí 7,30-12,00 12,30-17,00 hod Úterý 7,00-11,30 12,00-15,00 hod Středa 7,30-12,00 12,30-17,00 hod Čtvrtek 7,00-11,30 12,00-15,00 hod Pátek 7,00 11,30 12,00-14,30 hod

3 Mimo pracovní dobu výkon sociálně-právní ochrany dětí zajišťuje OSPOD Litoměřice, který zajišťuje nepřetržitou pracovní pohotovost nebo kontaktovat Policii ČR na lince 158.

4 Standard č.2 Prostředí a podmínky Kritérium 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. Orgán sociálně-právní ochrany zajistí takové prostory pro výkon sociálně-právní ochrany, které představují odpovídající zázemí pro výkon sociálně-právní ochrany a jejichž kapacita odpovídá množství konzultací spojených s poskytováním sociálně-právní ochrany. 2b Orgán sociálně-právní ochrany má vhodné materiální vybavení s ohledem na výkon sociálně-právní ochrany na pracovišti i mimo něj. K dispozici je zejména potřebný počet automobilů, mobilních telefonů, notebooku, fotoaparátů a dalších prostředků záznamové techniky pro práci v terénu. 2d Orgán sociálně-právní ochrany má k dispozici potřebné hygienické zázemí a osobní ochranné pracovní prostředky pro zaměstnance zařazené v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany. 2a Výkon sociálně-právní ochrany dětí je v případě oznámení zajištěn v prostorách Městského úřadu v Úštěku, a to v kanceláři odboru sociálních věcí. Prostor kanceláře je vhodný pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. V případě potřeby je soukromí při výkonu sociálně-právní ochrany zajištěno. 2b K výkonu sociálně-právní ochrany je využíváno materiální vybavení Městského úřadu v Úštěku, a to: telefonní linka v kanceláři mobilní telefon PC s tiskárnou kopírka hračky, pastelky a omalovánky pro děti

5 V odůvodněných případech je možné dále využít další prostředky, jimiž disponuje MěÚ Úštěk: služební automobil notebook fotoaparát 2d Zaměstnanci sociálního odboru mají v prostorách MěÚ v Úštěku možnost využití kuchyňky a WC. V případě potřeby je WC k dispozici i klientům. Na Městském úřadě v Úštěku není zařazen zaměstnanec, jehož pracovní činností je pouze výkon sociálně-právní ochrany. Výkon sociálně-právní ochrany zajišťují sociální pracovníci odboru sociálních věcí Městského úřadu v Úštěku.

6 Standard č. 4 Personální zabezpečení výkonu sociálně právní ochrany dětí Kritérium 4a Orgán sociálně právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní profily jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany. 4a U obecních úřadu I. a II. stupně se nehodnotí v plném rozsahu. Na Městském úřadě v Úštěku není zařazen zaměstnanec, jehož pracovní činností je pouze výkon sociálně-právní ochrany. Výkon sociálně-právní ochrany zajišťují sociální pracovníci odboru sociálních věcí Městského úřadu v Úštěku.

7 Standard č.5 Přijímání a zaškolování 5a Každý zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně právní ochrany splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka podle zákona o sociálních službách a disponuje zvláštní odbornou způsobilostí na úseku sociálně právní ochrany. 5b OSPOD má písemně zpracovaná pravidla pro přijímání nových zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany. 5c OSPOD přihlásí nového zaměstnance zařazeného v orgánu sociálně právní ochrany a vykonávajícího sociálně právní ochranu v právními předpisy stanovených lhůtách ke zkoušce zvláštní odborné způsobilosti. 5d OSPOD má písemně zpracovaná pravidla pro zaškolování nových zaměstnanců vykonávajících sociálně právní ochranu. U obecního úřadu I. a II. typu se standardy č. 5a až 5d nehodnotí v plném rozsahu. Městský úřad v Úštěku nemá zaměstnance zařazeného výkonu sociálně právní ochrany. Sociálně právní ochrana je vykonávána sociálními pracovníky Městského úřadu v Úštěku. Kvalifikační předpoklady pro výkon sociálního pracovníka vycházejí ze znění dle zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Každý zaměstnanec má ve své osobní složce veden přehled dosaženého vzdělání a absolvovaného školení.

8 Standard č.6 Profesní rozvoj zaměstnanců Kritérium 6a Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálně právní ochrany zařazený k výkonu sociálně právní ochrany pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance, kteří se podílejí na výkonu sociálně právní ochrany. Vedoucí zaměstnanec zařazený v orgánu sociálně právní ochrany je hodnocen svým přímým nadřízeným minimálně jednou ročně. Hodnocení je zaměřeno zejména na stanovení, vývoj a naplňování osobních profesních cílů a potřeb další odborné kvalifikace. 6b OSPOD má písemně zpracovány individuální plány dalšího vzdělávání jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánu sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany. 6c OSPOD zajišťuje průběžné vzdělávání zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany v rozsahu minimálně 6 pracovních dnů za kalendářní rok, a to formou účasti zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany na vzdělávacích kurzech akreditovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Vzdělávání zaměstnanců zařazených v orgánech sociálně právní ochrany vychází z individuálních plánů dalšího vzdělávání a je zaměřeno na rozšíření odborné kvalifikace. Kritéria 6a až 6c se uplatní jen v případě, že je na obecním úřadě zařazen zaměstnanec, který má v náplni práce zajišťování sociálně právní ochrany dětí, a to alespoň v části svého pracovního úvazku. Sociální pracovníci Městského úřadu v Úštěku prohlubují své znalosti formou vzdělávacích programů s akreditací MPSV.

9 Standard č.7 Prevence Kritérium 7a OSPOD aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky pro preventivní aktivity ve svém správním obvodu. 7b OSPOD v rámci preventivních aktivit spolupracuje s dalšími fyzickými osobami, právnickými osobami a orgány veřejné moci, zejména s orgány územní samosprávy, pověřenými osobami, poskytovateli sociálních služeb, zástupci škol a školních zařízení, PČR, Probační a mediační službou, soudem, státním zastupitelstvím, poskytovateli zdravotních služeb, případně dalšími fyzickými osobami, právnickými osobami a orgány veřejné moci zúčastněnými na péči o ohrožené děti podle místních podmínek. Všechny uvedené subjekty mohou jakou formou spolupráce v rámci výše uvedeného zvolit tým pro děti a mládež. Vzhledem ke skutečnosti, že Městský úřad v Úštěku nemá OSPOD a ani vyčleněného pracovníka pro výkon sociálně právní ochrany dětí, monitorují sociální pracovníci odboru sociálních věcí v průběhu své činnosti nepříznivé a rizikové vlivy spojené s ohrožením zdravého vývoje dětí a mládeže. Monitoring: v rámci vlastní činnosti prostřednictvím sociálních šetření prověřování oznámení a podnětů Každý občan má právo a povinnost upozornit na porušení povinnosti nebo zneužití práv vyplývajících z rodičovské zodpovědnosti, nebo na skutečnosti, že na dětech byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, lidskou důstojnost, mravní vývoj nebo podezření ze spáchání takového činu anebo, že děti jsou ohrožovány násilím mezi rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte, popřípadě násilím mezi dalšími fyzickými osobami. Oznámení o ohroženém dítěti sociální pracovník prostřednictvím sociálního šetření, pohovoru s ohroženým dítětem a zákonným

10 zástupcem, vyžádáním zprávy od lékaře, Policie ČR či školy, prověří. Je-li prokázáno ohrožení dítěte, podá sociální pracovník neodkladně podnět na OSPOD Městského úřadu v Litoměřicích, případně i Policii ČR.

11 Standard č. 8 8a OSPOD jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci 8b Každý případ OSPOD je posuzován s ohledem na jeho naléhavost. 8c Každý případ je přidělen konkrétnímu koordinátorovi případu. Koordinátor řídí průběh výkonu sociálně právní ochrany u daného případu. 8a Odbor sociálních věcí Městského úřadu v Úštěku je oprávněn přijímat a evidovat jednotlivé podněty em, datovou zprávou, písemnou zprávou, telefonickou i osobní či jinou formou, na základě anonymního oznámení i vlastním zjištění při depistáži. Postup po přijetí oznámení: 1. sociální pracovník příjme oznámení, písemně, telefonicky nebo osobně, v době úředních hodin. Při telefonickém či osobním oznámení se pokusí získat potřebné identifikační údaje o potenciálně ohroženém dítěti: obsah a důvod oznámení údaje o rodičích, rodině zjevné známky o nevhodné péči akutní ohrožení dítěte informace o důvěrnosti sdělení 2. sociální pracovník posoudí naléhavost případu, vyhodnotí rizika 3. sociální pracovník provede sociální šetření. V rámci zjišťování dalších informací spolupracuje se školou, s Policií ČR, dětským lékařem atd. Zařazení dětí do evidence se řídí Směrnicí MPSV č.j.:2013/ o stanovení rozsahu evidence dětí a obsahu spisové dokumentace o dětech vedené orgány sociálně právní ochrany dětí a o stanovení rozsahu evidence a obsahu spisové dokumentace v oblasti náhradní rodinné péče. Dle směrnice je obecní úřad povinen vést jednoduchou evidenci a spisovou dokumentaci dětí, jimž ve své působnosti poskytli pomoc a ochranu.

12 Pokud se jedná o dítě uvedené v 6 zákona č.359/199 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, jsou zaměstnanci odboru sociálních věcí povinni oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, kterým je Městský úřad Litoměřice. Podání oznámení odboru sociálních věcí Městského úřadu v Úštěku je možné pouze v pracovní době zaměstnanců (viz standardč.1). Mimo tuto dobu lze oznámení podat na Policii ČR Obvodní oddělení Úštěk ( ). 8b Tento standard navazuje na standard 8a. Zajišťuje posuzování každého případu dle jeho naléhavosti. Případy vyhodnocené jako naléhavé jsou řešeny bezodkladně. Kritérium pro řešení naléhavosti je míra ohrožení života dítěte, jeho bezpečí a zdravý vývoj: okamžitá reakce dítě je ohroženo na zdraví a životě ohrožení dítěte nastalo záměrně, opakovaně u dítěte je vícečetné poškození rodič je aktuálně zadržen z důvodu ublížení dítěti dítě projevuje sebevražedné chování rodič projevuje znaky extrémního chování špatné zacházení rodiče s dítětem je v souvislosti s užíváním návykových látek v rodině dochází k domácímu násilí Je-li případ vyhodnocen jako naléhavý, je řešen bezodkladně. Sociální pracovník kontaktuje všechny potřebné subjekty a koná dle stanovených zákonných postupů. Dle 15 odst. 1 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, ocitne-li se dítě bez péče přiměřené jeho věku, zejména v důsledku úmrtí rodičů nebo jejich hospitalizace, je obecní úřad povinen zajistit takovému dítěti neodkladnou péči, při zajištění této péče zpravidla dá přednost příbuznému dítěte. O vedeném opatření obecní úřad neprodleně uvědomí obecní úřad obce s rozšířenou působností. Dle 37 odst.1 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, je obecní úřad povinen učinit opatření k ochraně života a zdraví a zajistit uspokojování základních potřeb v nejnutnějším rozsahu včetně zdravotních služeb dítěti uvedenému v 2 odst. 3, ocitlo-li se takové dítě bez jakékoliv péče nebo jsou-li jeho život nebo příznivý vývoj vážně ohroženy nebo narušeny.

13 Standard č. 9 9a Při jednání s klientem dodržuje orgán sociálně právní ochrany základní principy výkonu sociálně-právní ochrany zejména: respektuje individuální přístup ke všem klientům vychází z individuálních potřeb každého klienta podporuje samostatnost klientů uplatňuje individuální přístup k potřebám každého klienta motivuje k péči o děti posiluje sociální začleňování klientů důsledně dodržuje lidská práva a základní svobody podporuje kontakt s přirozeným sociálním prostředím informuje klienta o postupech používaných při výkonu sociálně-právní ochrany 9b Orgán sociálně právní ochrany zajišťuje služby potřebné pro jednání s osobami se specifickými potřebami nebo má dojednanou spolupráci s fyzickými osobami a právnickými osobami, které tyto služby zajistí externě. 9a OSPOD při jednání s klientem dodržuje principy uvedené v tomto standardu. Sociální pracovníci Městského úřadu v Úštěku při své činnosti využívají metody sociální práce, znalosti získané soustavným vzděláváním. Sociální pracovníci mají ukončené vzdělání v souladu s 110 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Při jednání s klienty jsou dodržovány principy základních lidských práv a svobod, základní principy sociálně právní ochrany a sociální práce s klienty: respektují jedinečnost každého člověka bez ohledu na jeho původ, etnickou příslušnost, rasu, či barvu pleti, mateřský jazyk, věk, zdravotní stav, sexuální orientaci, ekonomickou situaci, náboženské a politické přesvědčení a bez ohledu na to, jak se podílí na životě celé společnosti, neprojevuje žádnou formu diskriminace

14 ochraňují důstojnost a lidská práva klientů, ctí právo dítěte sdělit svůj názor a přání a pomáhají je v rámci možností uskutečnit. jednoduchou a srozumitelnou formou informují klienta o postupech při jednání a výkonu sociálně právní ochrany a dotazy se ujišťují, zda podaným informacím rozumí 9b Klientům se specifickými potřebami je zajišťována stejně kvalitní sociálně právní ochrana jako ostatním klientům. Sociální pracovníci zajišťují při jednání s osobami se specifickými potřebami potřebné služby z vlastních zdrojů, případně dojednávají spolupráci s fyzickými nebo právnickými osobami, které tyto služby zajišťují externě.

15 Standard č.10 Kontrola případu 10a OSPOD zajišťuje pravidelnou kontrolu případů. 10a Kontrola je prováděna nadřízeným orgánem, Krajským úřadem Ústeckého kraje v rámci kontroly výkonu přenesené působnosti obcí.

16 Standard č.11 Rizikové a nouzové situace 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou prokazatelně seznámeni se situacemi, které mohou nastat v souvislosti s výkonem sociálně právní ochrany včetně postupu při jejich řešení. 11a V rámci sociálně právní ochrany se jedná o připravenost na rizikové a nouzové situace. Rizikové faktory, které mohou ovlivnit činnost sociálního pracovníka: pracovní postupy způsobující konflikty dlouhá čekací lhůta, nedostatečné služby, nedostatek personálu, nevhodné jednání pracovníků prostředí bezpečnost úřadu, vybavení a uspořádání kanceláře, práce v terénu rizikový klient obezřetně přistupovat ke klientům s psychiatrickou diagnózou, alkoholikům, drogově závislým, agresivním. Rizikové faktory na straně dítěte a rodiny: dítě se ocitne bez jakékoliv péče dítě je týrané, zanedbávané, zneužívané dítě je v rodině, kde probíhá domácí násilí Každý zaměstnanec je při nástupu seznámen a proškolen na BOZP,PO a dalšími vnitřními předpisy. V případě předpokládaného rizika ze strany klienta požádá sociální pracovník o asistenci Policii ČR.

17 Standard č.12 Dokumentace o výkonu sociálně právní ochrany dětí 12a OSPOD uplatňuje systém zpracování, vedení a archivace dokumentace, včetně vedení elektronické dokumentace v informačním systému sociálně právní ochrany dětí o klientech a dalších osobách. 12b Záznamy OSPOD jsou vedeny takovým způsobem, aby byly srozumitelné pro klienta. 12a Záznamy OSPOD o dětech, které jsou zařazeny v evidenci obecního úřadu (viz kritérium 8a) jsou vedeny podle 56 zákona č. 359/1999 Sb. A čl prováděcí směrnice MPSV č.j. 2013/ ze dne Skartační lhůta je stanovena zákonem v délce 15 let. 12b Záznamy z jednání, šetření, konzultací jsou vedeny v písemné formě, čitelnou, srozumitelnou formou a jsou pořizovány v úředním jazyce. Ostatní záznamy, doručené dokumenty, se nijak neupravují a založí se do spisu. Záznamy jsou zařazeny do spisu chronologicky. Součástí spisu mohou být i zvukové a obrazové záznamy.

18 Standard č. 3 Vyřizování a podávání stížností 13a OSPOD má zpracovaná pravidla pro podání, vyřizování a evidenci stížností v podobě srozumitelné všechny klienty. 13b OSPOD informuje klienty a další osoby o možnosti podat stížnost, a to způsobem srozumitelným klientům a dalším osobám. Při vyřizování stížností, které se týkají postupu obecního úřadu i. a II. stupně při zajišťování sociálně právní ochrany dětí nebo chování sociálních pracovníků obecního úřadu, pověřených výkonem sociálně právní ochrany dětí, platí pravidla v 175 správního řádu. 1. Dotčené osoby mají právo obracet se na správní orgány se stížnostmi proti nevhodnému chování úředních osob nebo proti postupu správního orgánu, neposkytuje-li tento zákon jiný prostředek ochrany. 2. Podání stížnosti nesmí být stěžovateli na újmu; odpovědnost za trestný čin nebo správní delikt není tímto ustanovením dotčena. 3. Stížnost lze podat písemně nebo ústně; je-li podána ústně stížnost, kterou nelze ihned vyřídit, sepíše o ní správní orgán písemný záznam. 4. Stížnost se podává u toho správního orgánu, který vede řízení. Tento správní orgán je povinen prošetřit skutečnosti ve stížnosti uvedené. Považuje-li to za vhodné, vyslechne stěžovatele, osoby, proti nimž stížnost směřuje, popřípadě další osoby, které mohou přispět k objasnění věci. 5. Stížnost musí být vyřízena do 30dnů ode dne jejího doručení správnímu orgánu příslušnému k jejímu vyřízení. O vyřízení stížnosti musí být stěžovatel v této lhůtě vyrozuměn. Stanovenou lhůtu lze překročit jen tehdy, nelze-li v jejím průběhu zajistit podklady potřebné pro vyřízení stížnosti. O prodloužení lhůty bude stěžovatel písemně informován. 6. Byla-li stížnost shledána důvodnou nebo částečně důvodnou, je správní orgán povinen bezodkladně učinit nezbytná opatření k nápravě. O výsledku šetření a opatřeních přijatých k nápravě se učiní záznam do spisu; stěžovatel bude vyrozuměn jen tehdy, jestliže o to požádal.

19 7. V případě nespokojenosti s vyřízením stížnosti má stěžovatel právo obrátit se k nadřízenému orgánu nebo k institucím, které se zabývají ochranou lidských práv. Na Městském úřadě v Úštěku je možné podat stížnost na chování zaměstnance ústně, písemně nebo elektronicky a to na podatelnu městského úřadu, k přímému nadřízenému zaměstnance (vedoucí odboru sociálních věcí) nebo tajemnici, která bude o stížnosti rozhodovat. Nadřízeným orgánem pro Městský úřad v Úštěku je Krajský úřad Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Kontakty: Městský úřad Úštěk, Mírové náměstí 83, Úštěk Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor sociálních věcí, Velká Hradební 48, Ústí nad Labem Veřejný ochránce práv (ombudsman), Údolní 39, Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 13b Každý klient odboru sociálních věcí MěÚ v Úštěku je při ústním jednání informován o možnosti, v případě nesouhlasu s chováním pracovníka či výsledkem jednání, podta stížnost k přímému nadřízenému či k tajemnici Městského úřadu v Úštěku. Dle správního řádu je každému klientu sdělena možnost odvolání ke Krajský úřad Ústeckého kraje v Ústí nad Labem prostřednictvím Městského úřadu v Úštěku, který rozhodnutí vydal. Každý klient má možnost seznámit se na odboru sociálních věcí Městského úřadu v Úštěku se standardy sociálně právní ochrany dětí, ve kterých je postup při podání stížnosti zapsán.

20 Standard č.14 Návaznost výkonu sociálně právní ochrany dětí na další subjekty 14a OSPOD zprostředkovává a doporučuje klientům služby jiných fyzických a právnických osob podle potřeb, a to v souladu s cíli podpory stanovenými v individuálním plánu ochrany dítěte. 14b OSPOD se intenzivně věnuje oblasti přípravy na samostatný život u dětí starších 16 let, které se nacházejí v ústavní výchově, v náhradní rodinné péči nebo péči kurátorů. 14a U obecního úřadu I. a II. stupně se nehodnotí v plném rozsahu. Při jednání s rodiči, dětmi nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte odkazuje zejména na činnost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, který je klíčovým článkem v soustavě orgánů sociálně právní ochrany dětí. Sociální pracovník odboru sociálních věcí poskytuje klientům odborné poradenství klientům žádajících o pomoc, a využívá informačních služeb neziskových služeb, pečovatelské služby, azylových domů atd. V odůvodněných případech klienty odkáže na OSPOD MěÚ v Litoměřicích 14b U obecního úřadu I. a II. stupně se nehodnotí.

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své

Více

Standardy kvality pro OSPOD

Standardy kvality pro OSPOD 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. 1b Doba výkonu sociálně-právní

Více

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Č. ZNĚNÍ KRITÉRIA INTERNÍ POSTUP 1. MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST 1a Orgán

Více

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD:

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD: Obecní úřad Bříza je v souladu s ustanovením 4 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění, (dále jen zákon o SPOD) orgánem sociálně-právní ochrany. Výkon sociálně-právní ochrany

Více

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBSAH Úvod 1. Místní a časová dostupnost 2. Prostředí a podmínky 3. Informovanost

Více

Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany

Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany Metodické doporučení Krajského úřadu Ústeckého kraje pro tvorbu standardů kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Pro obecní úřady I.

Více

Standard kvality sociálně-právní ochrany

Standard kvality sociálně-právní ochrany Standard kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Ploskovice Ploskovice 2015 1 Obecní úřad Ploskovice je v souladu s ustanovením

Více

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Radslavice Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění 1 Obecní úřad Radslavice je v souladu s ustanovením 4 zákona

Více

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Město Čelákovice Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Městský úřad je v souladu se zákonem o sociálně právní ochraně dětí (dále

Více

Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod

Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod Podpora standardizace orgánu sociálně-právní ochrany ve městě Havlíčkův Brod Reg. č. CZ.1.04/3.1.03/C2.00017 Financováno z prostředků ESF, prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR Standardy kvality

Více

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC BRANSOUZE PREVENCE 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

přednost příbuznému dítěte. O uvedeném opatření obecní úřad neprodleně uvědomí obecní úřad s rozšířenou působností. Dle 32 odst.

přednost příbuznému dítěte. O uvedeném opatření obecní úřad neprodleně uvědomí obecní úřad s rozšířenou působností. Dle 32 odst. Metodické doporučení Městského úřadu v Turnově pro naplnění standardů kvality při poskytování sociálně právní ochrany dětí na úrovni obecních úřadů I. stupně a pověřených obecních úřadů Orgány sociálně

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany. dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. Obecní úřad Lenešice

Standardy kvality sociálně-právní ochrany. dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění. Obecní úřad Lenešice Standardy kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Lenešice Obecní úřad Lenešice je v souladu s ustanovením 4 zákona č. 359/1999

Více

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ OBSAH 1. ÚVOD 2. STANDARD Č. 7 PREVENCE 3. STANDARD Č. 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU 4. STANDARD Č. 9

Více

Dle 32 odst. 1 zákona o SPOD obecní úřad při péči o děti uvedené v 6

Dle 32 odst. 1 zákona o SPOD obecní úřad při péči o děti uvedené v 6 Metodické doporučení Městského úřadu v Turnově pro naplnění standardů kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí na úrovni obecních úřadů I. stupně a pověřených obecních úřadů Orgány sociálně-právní

Více

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC DALOVICE Hlavní 99 362 63 VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ( dále jen SPOD) ve znění pozdějších předpisů,

Více

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012 Příloha č. 48 Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů VYHLÁŠKA č. 473 ze dne 17. prosince 2012 o

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti:

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Malá Bystřice Obec : Malá Bystřice Adresa : Malá Bystřice č.

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (dále jen standardy) vychází z povinnosti obecních úřadů naplňovat standardy

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Obecní úřad Věrovany Rakodavy 325 Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí (dále jen standardy) vychází z povinnosti obecních úřadů naplňovat standardy

Více

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality při poskytování sociálně-právní ochrany dětí Městský úřad v Sezimově Ústí jako orgán veřejné správy v přenesené působnosti je povinen plnit následující standardy sociálně-právní ochrany

Více

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí

Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Standardy kvality sociálně právní ochrany dětí Standard č. 1 Místní a časová dostupnost MěÚ Černošice poskytuje sociálně-právní ochranu (dále jen SPO) následovně: Pondělí 8:00 17:00 Úterý 8:00 16:00 Středa

Více

INFORMACE A STANDARDY

INFORMACE A STANDARDY INFORMACE A STANDARDY K VÝKONU SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ (SPOD) OBEC DOBROMĚŘICE 1 Základní povinnosti obce dle zákona SPOD: - 10 odst. 1 obecní úřad je povinen vyhledávat,,ohrožené děti (uvedené v

Více

Městys Drnholec STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

Městys Drnholec STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Městys Drnholec se sídlem: Kostelní 368, Drnholec, PSČ 691 83 www.drnholec.eu STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Zpracoval: Městys Drnholec, Viceníková Lenka V Drnholci: 01.01.2015 Obsah: strany

Více

Individuální projekt OP LZZ

Individuální projekt OP LZZ Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Hradec Králové, 16. října 2012 Klára Trubačová vedoucí oddělení koncepce rodinné politiky a ochrany práv

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo

Více

Pracovníky obecního úřadu poskytující SPO

Pracovníky obecního úřadu poskytující SPO Název standardu Prevence 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky pro preventivní aktivity ve svém správním obvodu.

Více

1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu.

1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu. S T A N D A R D 1 Místní a časová dostupnost 1 a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálněprávní ochrany v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu. Místní dostupnost

Více

Vnitřní směrnice č. 16/2018. Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí

Vnitřní směrnice č. 16/2018. Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí třída T. G. Masaryka 80, 552 03 Česká Skalice www.ceskaskalice.cz Předkladatel (gestor): Mgr. Michaela Hlaviznová, vedoucí sociálně správního odboru Vnitřní směrnice č. 16/2018 Standardy kvality sociálně-právní

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PRO OBEC JAMOLICE Vypracovala: Dana Jarolímová Schválilo: Zastupitelstvo obce dne 19.6.2015 Datum a podpis: Platnost kritéria od: 1. 1. 2015 Datum revize:

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

STANDARDY KVALITY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Obec V e ř o v i c e, se sídlem 742 73 Veřovice č.p.70 Název dokumentu: STANDARDY KVALITY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Jméno zpracovatele: Ing. Břetislav Piterák, starosta obce Veřovice

Více

Standard 2 Prostředí a podmínky

Standard 2 Prostředí a podmínky Standard 2 Prostředí a podmínky Standard 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. Orgán sociálně právní ochrany zajistí takové prostory

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov

Standard číslo Vnitřní předpisy Městského úřadu Vnitřní postupy oddělení OSPOD. Pracovní řád zaměstnanců města Český Krumlov 1 Místní a časová dostupnost Místní a časová dostupnost výkonu OSPOD MěÚ Český 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: Prostorové Materiální Hygienické 3 Informovanost o výkonu

Více

Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí

Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí Participační práva dětí jako součást standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí Konference na téma Vyvažování zájmů a práv při rozhodování o dětech Brno, 5. 11. 2018 Legislativa související s oblastí

Více

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ MEZIŘÍČÍ odbor sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Marta Muchová 04.12.2014 Sociálně-právní ochranou dětí (dále jen "SPOD")

Více

Co je považováno orgánem sociálně právní ochrany dětí za stížnost?

Co je považováno orgánem sociálně právní ochrany dětí za stížnost? Orgán sociálně právní ochrany dětí má zpracovány pravidla pro podávání, vyřizování a evidenci stížností v podobě srozumitelné pro všechny klienty Orgán sociálně právní ochrany informuje klienty a další

Více

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby a okruh osob,

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb Příloha 2 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno ano poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby

Více

Údaje o organizaci: Název: Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany

Údaje o organizaci: Název: Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany Údaje o organizaci: Název: Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany Sídlo: Pionýrů 2069, Frýdek-Místek 738 02 IČ: 64122654 Právní forma: organizační složka státu Vymezení

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD Vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD. Veřejně dostupné

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí

VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 58b odst. 2 a 3 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní

Více

STANDARD č. 13 Vyřizování a podávání stížností

STANDARD č. 13 Vyřizování a podávání stížností STANDARD č. 13 Vyřizování a podávání stížností 1. Stížnost, podnět, připomínka Stížností se rozumí takové podání na orgán sociálně-právní ochrany, které přináší kritiku a očekávání nápravy či opatření.

Více

63, 64 a 65 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Hlava II

63, 64 a 65 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Hlava II Ustanovení zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, na jejichž základě vykonávají krajské

Více

Vnitřní pravidla a postupy (přehled)

Vnitřní pravidla a postupy (přehled) Vnitřní pravidla a postupy (přehled) Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Jindřichově Hradci jsou uloženy v pracovně vedoucího odboru sociálních

Více

STANDARDY. kvality sociálně - právní ochrany dětí. pro obec Troubelice

STANDARDY. kvality sociálně - právní ochrany dětí. pro obec Troubelice Obec TROUBELICE 783 83 Troubelice 352 tel./fax: +420 585 032 108 e mail: starosta@troubelice.cz www.troubelice.cz STANDARDY kvality sociálně - právní ochrany dětí pro obec Troubelice Schváleno zastupitelstvem

Více

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD

Standard číslo Vnitřní předpisy Krajského úřadu Vnitřní postupy oddělení SPOD 2 Prostředí a podmínky Zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí: prostorové, materiální, hygienické. 3 Informovanost o výkonu SPOD vnitřní pravidla a postupy při poskytování SPOD, veřejně dostupné

Více

Standardy kvality sociálních služeb

Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb doporučované MPSV od roku 2002 se staly právním předpisem závazným od 1. 1. 2007, znění kritérií Standardů je obsahem přílohy č.

Více

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis:

4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Název standardu. Kritéria standardu. Závazné pro: Vypracovala: Schválila: Dne a podpis: Název standardu 4. Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí 4a) Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

Sociálně-právní ochrana dětí

Sociálně-právní ochrana dětí Sociálně-právní ochrana dětí Na základě zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí je Obecní úřad Kobylnice orgánem poskytujícím sociálně-právní ochranu na území obce Kobylnice. Poradenství

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Metodika ke standardu č. 8

Metodika ke standardu č. 8 Městský úřad Světlá nad Sázavou Odbor sociálních věcí Orgán sociálně-právní ochrany dětí náměstí Trčků z Lípy 18, 582 91 Světlá nad Sázavou Metodika ke standardu č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti

Více

VS - SAS - 7/14 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby

VS - SAS - 7/14 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Vnitřní směrnice VS - SAS - 7/14 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi 7a) Poskytovatel má písemně zpracována vnitřní pravidla pro

Více

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 4, 5, 6 (Personální

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany

Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní ochrany Obsah Úvod 1 Standard č. 1 Místní a časová dostupnost.. 2 Standard č. 2 - Prostředí a podmínky..

Více

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 1,

Více

STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE. Místní a časová dostupnost OSPOD

STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE. Místní a časová dostupnost OSPOD STANDARDY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÉHO ÚŘADU LOVOSICE Standard č. 1 Kritérium 1a, 1b Místní a časová dostupnost OSPOD Standard č. 2 Prostředí a podmínky Interní

Více

Metodika standardů kvality sociálně-právní ochrany

Metodika standardů kvality sociálně-právní ochrany OBEC OSOV Metodika standardů kvality sociálně-právní ochrany (kritéria určená k zveřejnění dálkovým přístupem) Preambule: Orgánem sociálně-právní ochrany dětí je podle 3 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně

Více

Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech

Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech Rada města v Dobřanech schválila svým usnesením č. 2194 ze dne 29.05.2012 dle ustanovení 102, odst. 2, písm. n) zákona

Více

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu 8a Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Orgán sociálně právní ochrany dětí jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Každý

Více

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s.

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. OBSAH: 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 1a) Pověřená osoba má písemně definováno a zveřejněno poslání,

Více

Standard č. 7 Prevence

Standard č. 7 Prevence ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ŠKOLSTVÍ A KULTURY, VELKOPAVLOVICKÁ 25, 628 00 BRNO Standard č. 7 Prevence 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje,

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Směrnice k vyřizování stížností (Příloha č.2 Organizačního řádu školy) Vypracoval: Ing.Bc.Olga Pastyříková Schválil: Ing. Bc. Olga Pastyříková ředitelka školy Schváleno dne: 24.8.2016 Účinnost od: 1. 9.

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 13. Vyřizování a podávání stížností

Více

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu CÍL: Dodržovat základní principy výkonu SPO, zajišťovat potřebné služby, vyhodnocovat aktuální potřeby rodiny, zpracovávat individuální

Více

Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Petrovice

Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Petrovice Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Petrovice OBSAH Úvod... 3 Východiska zpracování, použité podklady a vstupy... 4 S T A N D A R D 2 - Prostředí a podmínky... 6 S T A N D A R D 7 -

Více

STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost

STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost Městský úřad Rumburk Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Orgán sociálně - právní ochrany dětí STANDARD KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY 1 Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany

Více

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU KRITÉRIUM 8A Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Pracovník SPOD přijímá

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Pravidla Rady města Kuřimi č. P1/2018/RM PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Článek I. Obecná ustanovení 1. Tato Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností (dále jen Pravidla ) vydává v souladu

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE 25. Pravidla vyřizování petic a stížností. Číslo dokumentu: VS/25 Vydání č.: 3 Výtisk č.:

VNITŘNÍ SMĚRNICE 25. Pravidla vyřizování petic a stížností. Číslo dokumentu: VS/25 Vydání č.: 3 Výtisk č.: Město Nový Bydžov VNITŘNÍ SMĚRNICE 25 Pravidla vyřizování petic a stížností Číslo dokumentu: VS/25 Vydání č.: 3 Výtisk č.: Účinnost od: 1. 5. 2008 Platnost do: Zpracoval: Ing. Marcela Česáková Dne: Podpis:

Více

Zavádění standardů kvality sociálně-právní ochrany

Zavádění standardů kvality sociálně-právní ochrany Zavádění standardů kvality sociálně-právní sociálně právní ochrany manuál pro obecní úřady Tato publikace vznikla prostřednictvím projektu Podpora standardizace orgánu sociálně sociálněprávní ochrany na

Více

Zavádění standardů kvality sociálně-právní ochrany

Zavádění standardů kvality sociálně-právní ochrany Zavádění standardů kvality sociálně-právní sociálně právní ochrany manuál pro obecní úřady Tato publikace vznikla prostřednictvím projektu Podpora standardizace orgánu sociálně sociálněprávní ochrany na

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Dle ustanovení 4 zákona 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů je obecní úřad orgánem SPO zajišťující ochranu práva dítěte

Více

Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı

Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı Standardy kvality socia lne -pra vnı ochrany de tı ÚVOD V souladu s novelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, nabývá dnem 1. ledna 2015 účinnosti také

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

473/2012 Sb. VYHLÁŠKA

473/2012 Sb. VYHLÁŠKA 473/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2012 o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 58b odst. 2 a 3 zákona č. 359/1999

Více

Standard č. 14 Vyřizování a podávání stížností Kritérium

Standard č. 14 Vyřizování a podávání stížností Kritérium Standard č. 14 Vyřizování a podávání stížností Kritérium 14a Pověřená osoba má písemně zpracována a zveřejněna pravidla pro podávání, vyřizování a evidenci stížností na kvalitu nebo způsob poskytování

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Statutární město Pardubice Magistrát města Pardubic STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANY ORGÁNY SOCIÁLNĚ -PRÁVNÍ OCHRANY Povinnost řídit se standardy

Více

Masarykovo náměstí 20, 752 01 Kojetín

Masarykovo náměstí 20, 752 01 Kojetín Město Kojetín Masarykovo náměstí 20, 752 01 Kojetín PRAVIDLA PRO VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Část I. Obecná ustanovení Čl. 1 Úvodní ustanovení 1.1. Fyzické a právnické osoby nebo skupiny osob (dále jen stěžovatel)

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím ÚDAJE O ZÁKLADNÍ ŠKOLE POSTŘELMOV Základní školu Postřelmov, okres Šumperk, příspěvkovou organizaci zřídila Obec Postřelmov,

Více

Městský úřad Nový Bor STANDARDY OSPOD STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST

Městský úřad Nový Bor STANDARDY OSPOD STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST STANDARD ČÍSLO 01 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST 1. Místní a časová dostupnost Kritérium 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území

Více

Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Lovčice

Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Lovčice Standardy kvality Sociálně-právní ochrany dětí pro obec Lovčice OBSAH Úvod... 3 Východiska zpracování, použité podklady a vstupy... 4 S T A N D A R D 2 - Prostředí a podmínky... 6 S T A N D A R D 7 - Prevence...

Více

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Strana: 1/5 PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Platí od: Ověřil: Schválil: Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Datum: 16. 8. 2015 16. 8. 2015 Strana: 2/5 Obsah: 1. Účel 2. Platnost směrnice.

Více

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU

STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU STANDARD 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU KRITÉRIUM 8A Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Pracovník SPOD přijímá

Více

SMĚRNICE Olomouckého kraje

SMĚRNICE Olomouckého kraje SMĚRNICE Olomouckého kraje ze dne 23. 3. 2016 č. 1/2016 kterou se vydávají Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Rada Olomouckého kraje vydává svým usnesením č. UR/92/57/2016 ze dne 23.

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

1.1 POSLÁNÍ CÍLE Děti v NRP znají svoji vlastní identitu... 2

1.1 POSLÁNÍ CÍLE Děti v NRP znají svoji vlastní identitu... 2 1.1 POSLÁNÍ... 2 1.2 CÍLE... 2 1.2.1 Děti v NRP znají svoji vlastní identitu... 2 1.2.2 Rodina NRP ví, kam se má obrátit v případě obtíží a jakým způsobem... 3 1.2.3 Pečující znají potřeby dětí a umí je

Více

Pravidla Rady města Velké Meziříčí pro přijímání a vyřizování stížností a petic. I. Stížnosti

Pravidla Rady města Velké Meziříčí pro přijímání a vyřizování stížností a petic. I. Stížnosti Rada města Velké Meziříčí stanoví na základě 102 odst. 2 písm. n) z. č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, tato Pravidla Rady města Velké Meziříčí pro přijímání a vyřizování stížností

Více

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov

MĚSTO BROUMOV třída Masarykova 239, Broumov Městský úřad Broumov, odbor sociálních věcí, oddělení sociálně-právní ochrany dětí Název standardu Kritéria standardu Závazné pro: Vypracovala: Schválil: Datum a podpis: 8. Přijetí oznámení, posouzení

Více

Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality SPO pro orgány sociálně-právní ochrany dětí standard č. 8 standard č. 9 standard č. 10 Praha, 17. 6. 2014 Jindřich Racek Hana Solařová Realizováno v rámci projektu Podpora standardizace

Více

PRAVIDLA pro přijímání a vyřizování petic a stížností

PRAVIDLA pro přijímání a vyřizování petic a stížností PRAVIDLA pro přijímání a vyřizování petic a stížností Na základě zmocnění v 102 odst. 2 písm. n) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, stanovuje Rada města Písku tato pravidla,

Více

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE Radka Michelová Kvalita??? Jak hodnotit kvalitu sociální práce? Subjektivní x objektivní hodnocení. Hodnotící kritéria. Hodnotitelé. Vnitřní hodnocení Kdo? Jak často? Kritéria? Výstupy?

Více