Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole"

Transkript

1 B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2012 Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole Dobré v sledky v uky opût potvrzeny testy SCIO Závûreãná hodnocení dvou projektû EU Sportovní úspûchy pokraãují Aktuální informace se mûïete pfieãíst na webov ch stránkách na í koly:

2 2 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 120 let kolní docházky v Bílovicích Pí i tato slova na konci srpna Pí i je pro na e kolní listy, kter m jsme dali název Kozlík podle jednoho z nejv raznûj ích pedagogû, Josefa Kozlíka, kter na zdej í kole pûsobil od konce minulého století (1891) aï do roku 1924 jako uãitel a pozdûji jako fieditel koly. Pfiem lím, proã se vlastnû kaïdému kolnímu roku fiíká nov kolní rok. Rozumûl bych slovûm následující, dal í, ãi pofiadovou ãíslicí pfiesnû urãen kolní rok, ale proã nov, nedopátral jsem se. AÈ uï je to jak chce, 3. záfií 2012 zaãne 120. kolní rok v Bílovicích nad Svitavou. Tedy kolní rok se v emi náleïitostmi. S devatenácti tfiídami 1. aï 9. roãníku, tfiicítkou uãitelû, s promy len m a také dûslednû realizovan m v chovnû vzdûlávacím programem doplnûn m fiadou evropsk ch projektû, (vypracovávan ch pfiedev ím na í paní fieditelkou). DÛkazem této dûslednosti jsou v sledky testû úrovnû v uky a znalosti na ich ÏákÛ. Tyto testy na na í kole nejsou Ïádné hurá akce posledních mûsícû, ale jsou uï fiadu let souãástí zpûtné vazby na í práce. K dobrému jménu koly pfiispívá i snaha a poctivá práce ostatních zamûstnancû ze kolní jídelny i úklidu. KdyÏ se odhodláme jít proti proudu ãasu, objevujeme vûci nevídané, mimofiádné a kupodivu faktograficky velmi pfiesné a doloïitelné. Pomoc jsem nalezl ve vzornû veden ch kronikách koly (povaïte od roku 1892!). Ale jak to tedy vlastnû na úplném poãátku bylo? Nová kolní budova, ve které (samozfiejmû po mnoh ch úpravách) dodnes kola sídlí, byla postavena v neuvûfiitelnû krátkém ãase. V listopadu 1890 bylo zapoãato s pfiípravn mi pracemi, 4. kvûtna následujícího roku byl poloïen základní kámen nové kolní budovy, 25. fiíjna byla kola slavnostnû vysvûcena. Hned na to, uï 1. listopadu 1891 v ní bylo zahájeno vyuãování. První kolní rok zde v ak byl zahájen 1. záfií PfiipomeÀme si tento rok z pohledu statistiky. V uku zaji Èovali tfii Josefové, a jak nám historie dokládá, byli to uãitelé vskutku znamenití. I. tfiídu mûl Josef Kozlík s 64 Ïáky, druhou tfiídu pan naduãitel Josef Tepera s 55 Ïáky a koneãnû III. tfiídu Josef Pokora, bylo v ní 72 ÏákÛ. Tak zaãínal první kolní rok pfied 120 lety na na í bílovické kole. Pfii pohledu na stodvacetiletou historii bílovické koly mohou b t rodáci obce opravdu na svou kolu hrdi. Ve kolním roce 2012/ 1013 pfieji ÏákÛm, uãitelûm, vedení koly i v em nepedagogick m pracovníkûm pohodu, ãast úsmûv a dobré zprávy. Pavel Kováã A je tû maliãkost takhle vypadá nejaktuálnûj í fotografie koly. (Stále soupefiíme, kdo do objektivu dostane celou budovu, a to je v ulici Komenského docela kum t panu ZdeÀkovi Mrkosovi se to témûfi podafiilo.)

3 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 3 1. tfiídy ve kolním roce A, tfiídní uãitelka Mgr. Ivana Eberhardová 1.B, tfiídní uãitelka Mgr. Katefiina Koãvárková 1.C, tfiídní uãitelka Mgr. Petra Glosová 1. Hurá! Teď už se těším do školy.

4 4 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY V sledky testování úrovnû v uky na na í kole Pfii srovnávacích testech spolupracujeme uï osm rok se spoleãností SCIO. Dobrá spolupráce mezi ní a na í kolou byla ocenûna udûlením Zlatého certifikátu. K pomûfiení úrovnû na í v uky pouïíváme programy StonoÏka a KEA. StonoÏka obsahuje testy pro Ïáky 3. aï 9. roãníkû z vybran ch pfiedmûtû. Program KEA je programem, kter sleduje 6. tfiídu a její v voj v prûbûhu následujících ãtyfi let pomocí balíãku, kter obsahuje sady testû StonoÏka a dal ích dotazníkû pro mûfiení postojû ke kole a názorû na ni, kter m fiíkáme Klíãové kompetence. V nich zkoumáme napfi. sociální dovednosti, pozitivní vztah k vlastní budoucnosti, ekologické chování, vzájemná tolerance, pozitivní studijní návyky ad. Testování STONOÎKA 6. tfiíd 2011/2012 modul KEA âesk JAZYK V sledky Va í koly v ãeském jazyce jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z ãeského jazyka s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve Va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v ãeském jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. MATEMATIKA V sledky Va í koly v matematice jsou piãkové. Va e kola patfií mezi 10 % nejúspû nûj ích kol v testování. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z matematiky s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve Va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v matematice vyuïíván dobfie. V sledky ÏákÛ jsou na vy í úrovni, neï jaká odpovídá úrovni jejich studijních pfiedpokladû, uãitelé s ním zfiejmû velmi dobfie zacházejí a Ïáci pracují nad svoje moïnosti. Klíãové kompetence 2011/ roãník KLÍâOVÉ KOMPETENCE V sledky Va í koly v testu klíãov ch kompetencí jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 70 % zúãastnûn ch kol. Hodnocení podle ãásti testu Z hodnocení tematické ãásti testu vypl vá, Ïe prûmûrné v sledky mûli va i Ïáci ve v ech kompetencích komunikativní, sociálnûpersonální, k uãení, k fie ení problémû, obãanská, pracovní. 2. Koukej, co už dokážu.

5 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 5 Klíãové kompetence 2011/ roãník KLÍâOVÉ KOMPETENCE V sledky Va í koly v testu klíãov ch kompetencí jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 70 % zúãastnûn ch kol. Hodnocení podle ãásti testu Z hodnocení tematické ãásti testu vypl vá, Ïe prûmûrné v sledky mûli va i Ïáci ve v ech kompetencích komunikativní, sociálnûpersonální, k uãení, k fie ení problémû, obãanská, pracovní. KEA 2011/ roãníky âesk JAZYK V sledky Va í koly v ãeském jazyce jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Na základû v sledku v testu OSP jsme zjistili, Ïe ve Va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v ãeském jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. MATEMATIKA V sledky Va í koly v matematice jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 70 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Na základû v sledku v testu OSP jsme zjistili, Ïe ve Va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v matematice vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. ANGLICK JAZYK Sv mi v sledky v anglickém jazyce se Va e kola fiadí mezi lep í prûmûrné koly, máte lep í v sledky neï 60 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Na základû v sledku v testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v anglickém jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. BliÏ í informace najdete na webov ch stránkách na í koly: 3. Už se umím učit.

6 6 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Ekologická exkurze Chaloupky 2012 Hodnocení vzdûlávacího pobytu na centru ekologické v chovy Chaloupky, KnûÏice, kvûtna 2012 Pobytu se zúãastnili v ichni Ïáci tfiídy 4.B, to je 22 dûtí. Ze 4. A bylo na akci 17 dûtí, nepfiihlásila se jen jedna Ïákynû. âtvrté tfiídy doprovázely tfiídní uãitelky, 4.A Jana Klimková, 4.B Iva âaãková a dále paní uãitelka Marie Nedopilová. Ubytování bylo v ubytovnû stfiediska Chaloupky ve dvou velk ch podkrovních místnostech a nûkolika men ích pokojích. Îáci si pfiivezli vlastní spací pytle. Nev hodou byla rûzná kvalita ubytování, malé pokoje byly vybaveny sprchou i toaletou, z velk ch místností se muselo chodit do koupelny i wc po schodech o poschodí níï. Stravovali jsme se v pûkné a prostorné jídelnû stfiediska Chaloupky pûtkrát dennû. Pro hladové byla pfiipravena i druhá veãefie. Jídlo bylo chutné, dûti si mohly pfiidávat. Na snídani byla moïnost v bûru peãiva i pomazánek. Po celou dobu byl zaji tûn pfiístup k nádobám s nápoji. Dûti byly vedeny ke zdravému stravování a k etfiení potravinami. Îáci se podíleli na úklidu jídelny a ubytovny. Pomáhali ráno na farmû krmit domácí zvífiata, o tuto práci byl nejvût í zájem. Na nûkolika místech v budovû byly umístûny ko e na tfiídûn odpad, dûti se uãily základûm ekologického chování. Vybrali jsme si ãtyfii vzdûlávací programy: Den ve vãelínû, Máme rádi zvífiata, Malá cesta velk m lesem a Dûtství na ich pfiedkû. Îáci byli rozdûleni do tfií skupin. KaÏd program mûl tfii hodinové ãásti. Vût ina programû byla uskuteãnûna venku, bylo hezké poãasí. V echny programy byly vhodné pro Ïáky ãtvrté tfiídy, stfiídaly se v nich ãinnosti a poznatky si Ïáci upevàovali hrami a soutûïemi. Pracovníci centra Chaloupky mûli k dûtem pûkn vztah a dokázali je zaujmout v kladem i povzbudit pfii práci. Pro voln ãas na hfii ti je moïno si vypûjãit míãe. Na ubytovnû jsou pro dûti stolní hry i knihy. Pro uãitele je moïnost pfiístupu k poãítaãi s internetem. Îádn vût í úraz se na tûstí nestal, nemuseli jsme vyhledávat lékafiskou pomoc. Pobyt na Chaloupkách se líbil dûtem i pedagogûm, doporuãujeme toto stfiedisko vyuïívat ivdal ích letech. Iva âaãková 4. Už vím, proč je tráva zelená a obloha modrá.

7 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 7 Akce 1. stupnû Kvûten 2012 Hasík Hasiãsk záchrann sbor Jihomoravského kraje pofiádá pro Ïáky druh ch tfiíd preventivnû v chovn program s názvem Hasík, jehoï základním cílem je pfiedat dûtem dûleïité návyky v oblasti prevence pfied poïáry a mimofiádn mi událostmi. V uka probíhá hravou a názornou formou ve dvou dnech. Dûti se nauãí, jak vypadá hasiã, jakou má v stroj, v zbroj a Ïe musí jeho pokyny poslouchat. Uãí se také respektu z ohnû a zásadû, Ïe oheà dûtem do rukou nepatfií. Ambicí programu je prostfiednictvím dûtí pfiedávat informace i jejich rodiãûm. Proto dostává kaïdé dítû informaãní tiskoviny urãené jak jemu, tak jeho rodiãûm. Na závûr kaïdého dne je pro dûti pfiipravena vûdomostní soutûï, jak dávaly pozor, co si zapamatovaly a za to obdrïí krásné ceny. Cel tento preventivní program vznikl v roce 1996 v Bruntále a to na základû stáïe na ich hasiãû v Kanadû, kde tuto poïární prevenci aplikují úspû nû jiï fiadu let. V em dûtem se program s dráãkem Hasíkem velmi líbil, nauãily se mnoho nového a hlavnû potfiebného. Katefiina Koãvárková Stfiedovûk Bûhem celého druhého pololetí probíhal ve tfiídû 4. A projekt Stfiedovûk. Dûti sbíraly praïské gro e a podle dosaïeného poãtu postupovaly na spoleãenském Ïebfiíãku od chalupníka po krále. Gro e mohli Ïáci získat za dobré známky, ale také za zásluhy pro tfiídu. Gro e se také musely vracet za zapomínání, zlobení apod. TakÏe nûktefií mohli spadnout aï na Ïebráka ale to se u nás na tûstí nestalo. Jana Klimková tfiídní uãitelka 4.A Plavba na Velikonoãní ostrovy Po úspûchu Vánoãního expresu se ve stfiedu 28. bfiezna vydali Ïáci 4. a 5. tfiíd na Plavbu na Velikonoãní ostrovy. Cestou nav tívili 5 stanovi È, kde si vyrobili parník z papíru, na poãítaãích zjistili informace o Velikonoãních ostrovech, nakreslili typické hlavy, nauãili se ostrovní píseà a v tûlocviãnû pluli pfies oceán. Velké podûkování opût patfií uãitelûm Ivû âaãkové, Katefiinû Bene ové, Martinû Kfiiãkové, Evû Mátlové a Pavlu Kováãovi. Jana Klimková Dopravní v chova 2. díl , 4. A, B Îáci 4.A,B mûli opût dopravní v chovu, tradiãnû 2 hodiny na mobilním dopravním hfii ti za Sokolovnou a 2 hodiny teorie ve kole zakonãené písemnou zkou kou. Vût ina ÏákÛ úspû nû pro la dopravní v chovou a získala prûkaz mladého cyklisty. Iva âaãková tfiídní uãitelka 4.B

8 8 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Anglick projekt závûreãné hodnocení Jazyková vybavenost pro v echny Koncem kolního roku uzavfiela na e kola projekt Posilování jazykov ch kompetencí ÏákÛ a uãitelû na Z Bílovice nad Svitavou jazyková vybavenost pro v echny, registraãní ãíslo CZ.1.07/1.1.02/ , dotovan ãástkou ,00 Kã z Operaãního programu Vzdûlávání pro konkurenceschopnost Evropského sociálního fondu, kter má za cíl posílení komunikaãních dovedností a schopností ÏákÛ a uãitelû v cizím jazyce prostfiednictvím úãasti rodilého mluvãího ve v uce. kola projekt realizuje od ãervence Potkali jste v Bílovicích nad Svitavou anglického uãitele s dûtmi? Od záfií 2009 do ãervna 2012 nic neobvyklého. Pan uãitel Darren Robert Leach uãil v místní základní kole angliãtinu. V rámci projektu vyuãoval nepovinn pfiedmût Anglické odpoledne, urãen pro Ïáky tfiíd ve tfiech úrovních znalosti jazyka. V uka probíhala 1x t dnû 90 minut a byla zamûfiena na procviãování konverzace a gramatiky, pfiiãemï Ïáci pfiivykali v slovnosti rodilého mluvãího a uãili se mu rozumût. Tyto hodiny kaïd kolní rok nav tûvovalo 60 chlapcû a dûvãat. Jedenkrát t dnû se Ïáci nûkteré ze tfiíd druhého stupnû setkali s anglick m uãitelem i pfii 5. Rozumím si s kamarády z celého světa, no problem.

9 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 9 v uce jin ch pfiedmûtû, napfi. matematiky, zemûpisu, pfiírodopisu, v tvarné v chovy, pracovních ãinností, kde se vyuãující snaïili propojit svûj pfiedmût s angliãtinou. Probíhaly také kurzy angliãtiny pro pedagogy, v nichï si uãitelé zvy ovali svoji odbornost a studovali cizí jazyk v rámci dal ího vzdûlávání. Velmi úspû n mi aktivitami bylo devût tzv. workshopû, tedy akcí zamûfien ch na praktické ãi zájmové ãinnosti. Byly pfiipravené pro v echny zájemce urãité vûkové skupiny, pozváni byli také rodiãe. V listopadu 2009 probûhla Odpolední svaãinka po anglicku, v kvûtnu 2010 se hrála na hfii ti za Sokolovnou Pálkovaná (Rounders). V ãervnu téhoï roku jsme vyjeli na Sobotní cyklodobrodruïství na Nov hrad u Adamova. Této akce se zúãastnilo i mnoho rodiãû a sourozencû Darrenov ch ÏákÛ. Koncem fiíjna 2010 jsme uspofiádali Halloween Party, kam si pfii lo v maskách zaskotaãit opravdu hodnû dûtí. V dubnu 2011 Ïáci podle anglické velikonoãní tradice hledali vajíãka v lese v rámci akce Easter Egg Hunt, v kvûtnu 2011 probûhla exkurze s v kladem na leti ti v Tufianech. KaÏd se pfiece uãí anglicky proto, aby se domluvil pfiedev ím pfii cestování, a tak bylo velmi uïiteãné ÏákÛm ukázat, jak to chodí na leti ti. Pfied Vánocemi 2011 probûhla velmi úspû ná Christmas Party, kde se slavily Vánoce podle anglick ch tradic. V dubnu 2012 jsme podnikli sobotní v let do ZOO ve Zlínû. Dal í sobotní v let byl hned následující mûsíc, tentokrát do Moravského krasu. Svezli jsme se na lodiãkách v Punkevní jeskyni, vy lápli si na Dolní i Horní mûstek propasti Macocha. Závûrem kaïdého z tûchto tfií kolních rokû odjelo 30 ÏákÛ plus ãtyfii uãitelé angliãtiny na English Camp, neboli pûtidenní anglickou kolu v pfiírodû, jejímï cílem bylo procviãování jazyka pfii kaïdodenních ãinnostech, sportech a zájmov ch aktivitách. V uka i dal í aktivity byly zamûfieny na ekologii, ochranu Ïivotního prostfiedí a pfiírodních zdrojû. BliÏ í podrobnosti o v ech akcích a spoustu fotografií najdete pod heslem PROJEKTY AJ na webov ch stránkách koly ( videozáznamy z nûkter ch akcí jste mohli vidût v místní kabelové televizi a mûïete si je také prohlédnout u nás ve kole v rámci Dne otevfien ch dvefií.

10 10 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Moderní metody v uky na Z Bílovice Na konci mûsíce ãervna na e kola uzavfiela projekt E-learning moderní metody v uky, registraãní ãíslo CZ.1.07/1.1.02/ , dotovan ãástkou ,00 Kã z Operaãního programu Vzdûlávání pro konkurenceschopnost Evropského sociálního fondu, kter má za cíl zlep ení a zjednodu ení pfiístupu ÏákÛ Základní koly Bílovice nad Svitavou k informacím, potfiebn m pro jejich vzdûlávání. kola projekt realizuje od ledna Snahou realizaãního t mu projektu je zkvalitnit prostfiednictvím e-learningu jejich uãení, zv it jejich moïnosti zapojit se do vzdûlávacího procesu a rozvíjet se v jeho rámci a také zv it jejich budoucí konkurenceschopnost na trhu práce. Projekt klade dûraz na zapojení ÏákÛ prostfiednictvím e-learningového systému a materiálû, které budou moci Ïáci zpracovávat a studovat jak ve kole, tak ve svém domácím prostfiedí a v dobû, která jim bude vyhovovat. Prostfiedkem k dosaïení hlavního cíle je moderní vzdûlávací prostfiedí, umoïàující uãitelûm uplatnit ve v uce i mimo ni nové e-learningové materiály, které vznikly bûhem projektu. Prostfiednictvím vzdûlávacího prostfiedí bude umoïnûno fiízené pûsobení moderních v ukov ch metod na Ïáky; tûm díky názornosti a interaktivitû pomohou snáze pochopit probíranou látku. Pfiínos pro Ïáky Pfiínosem projektu pro cílovou skupinu ÏákÛ je jednodu í pfiístup k informacím pfii vzdûlávání díky zatraktivnûní v uky vyuïíváním moderních elektronick ch v ukov ch metod. Îáci tak dostávají mnohem více komplexních informací a údajû, elektronické vzdûlávací materiály navíc umoïàují mezipfiedmûtové provázání jednotliv ch probíran ch témat. VyuÏitím ICT technologií se v uka pro Ïáky stala pfiitaïlivûj í, názornûj í a tím snáze zapamatovatelnûj í. I mimo vyuãování si Ïáci mohou prostfiednictvím e-materiálû nabyté znalosti prohloubit, pfiíp. ovûfiit, jestli v e správnû pochopili. Navíc tento e-learningov typ vzdûlávacích materiálû zaji Èuje pfiístup k informacím i ÏákÛm, ktefií se nemohou zúãastnit v uky ve kole, napfi. z dûvodu onemocnûní a také mûïe napomoci k vût- ímu zapojení jejich rodiãû. E-kurzy i e-testy lze totiï pomocí internetu spustit na libovolném PC. Motivací pro cílovou skupinu ÏákÛ k úãasti v projektu je rovnûï moïnost pouïívání moderní ICT ve v uce (PC a LCD obrazovek s tablety v uãebnách). Tento zpûsob vzdûlávání umoïàuje uãitelûm snáze zapojit Ïáky do probíhající v uky. V koneãném dûsledku tak dojde ke zkvalitnûní vzdûlávání na kole a také k lep í pfiípravû ÏákÛ na jejich následující vzdûlávání. Pfiínos pro uãitele Pro pedagogy projekt znamená jednodu í pfiípravu na v uku mají tak pfiíleïitost vyuïívat materiály z centrálního skladu, sdílet je se sv mi kolegy a rozvíjet tak mezipfiedmûtové vazby. RovnûÏ jim umoïnil prohloubit si dovednosti pro vyuïívání ICT pfii v uce, coï vedlo k jejímu zkvalitnûní. V projektu byly interaktivní ICT pomûcky vyuïity pfii v uce 7 pfiedmûtû. Bûhem projektu vznikly elektronické vzdûlávací objekty (e-kurzy a e-testy), jejichï pfiípravu a vytvofiení zajistili ãlenové realizaãního t mu 7 tvûrcû e-learningov ch materiálû. TvÛrci zmínûn ch materiálû se podle sv ch zku eností zamûfiili zejména na problematické pasáïe daného pfiedmûtu. Uãitelé rovnûï získali moïnost jednodu e elektronicky komunikovat s rodiãi sv ch ÏákÛ a lépe je tak informovat o potfiebách ÏákÛ a moïnostech jejich naplnûní. 6. Nalistuji, nebo kliknu...

11 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 11 Den V KONEâNù! Je ráno, 6. ãervna V rodinách ostatních spoluïákû asi stejná situace. Letm pohled z okna poãasí skvûlé. A co batoh? V echno ven a znovu pfieskládat! Pokolikáté uï? âas odjezdu se neúprosnû blíïí, je nejvy í ãas vyrazit. Na nádraïí nás vítají rozesmáté tváfie spoluïákû, dokonce i na i vedoucí p. fieditelka Peãenková a p. zástupce Kousalík se tváfií nad enû. Urãitû se uï na dny strávené s námi také tû í.. Po absolvování dlouhé a ponûkud únavné jízdy vlakem jsme na místû urãení, ve Skutãi. Zde se setkáváme s na ím b val m panem uãitelem T. Loudou, kter má také velk podíl na realizaci na í akce, zejména dovoz proviantu pro na e vafiení. Odcházíme na jedin pfiipraven obûd /chutn a velké porce / a vydáváme se do skuteãského Muzea obuvi. Do kempu, mimochodem velice pûkného a moderního, se radûji necháme pfievézt dodávkou. Po ubytování fiádíme venku aï do veãefie, kterou si pfiipravujeme sami pod vedením paní fieditelky a za vydatné pomoci pana zástupce. pagety chutnaly v em, oãekávané zdravotní komplikace nenastaly. Druh den ráno Toulovcovy Ma tale, pak exkurze do hfiebãína ve SlatiÀanech,náv tûva Le- ÏákÛ, obce vypálené v roce 1942 nacisty. Po atentátu na R. Heydricha stihl podobn osud Lidice a Javofiíãko. Po návratu jsme s pomocí na eho vedení pfiipravili fiízky a na dojedení svépomocí opeãené pekáãky. S pln mi bfií ky se nám pak tûïce plnila noãní stra idelná stezka odvahy, nicménû v ichni jsme ji zvládli bez sebemen ích problémû. Tfietí a poslední den jsme nav tívili Vysoké M to a pomalu se du evnû chystali na cestu zpût. Ta byla opût nároãná, slunce uï hfiálo naplno, a navíc nás suïovalo neskuteãné dusno. Pak uï jen pfiestupy, bílovické nádraïí a zvídavé otázky rodiãû. Zatím, co pedagogové pfiipravují pokrm pro hladové krky, v letníci, lehce unaveni, ãekají na v sledek. Cel v let se velice vydafiil, poãasí nám pfiálo, záïitkû máme dost. Vût inou se shodujeme na tom, Ïe letos to bylo asi nejlep í. Je tû jednou dûkujeme v em, ktefií nám tuto misi umoïnili uskuteãnit. Ïáci 8. tfiídy P. S. Nejlep í zmrzlina v celé âr je ale stejnû ve SlatiÀanech! 7. Jsme prima parta.

12 12 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY kola v pfiírodû Bfiezová, V pondûlí ráno jsme se vydali busem do adrenalinového parku Bfiezová. Odjezd v ech námofiníkû probûhl tak rychle, Ïe ani nezbyl ãas na slziãky. Pan fiidiã nám pro zlep ení uï tak dost dobré nálady pustil film Jak dostat tatínka do polep ovny. Hned u brány areálu na nás ãekali instruktofii organizace STAN, aby nám pomohli se zavazadly. No a pak rychle ubytovat, pfievlíct, up na obûd (cel t den jsme se stravovali venku na terase) a ve 13,00 uï nás ãekal program dle rozpisu. Bûhem celého pobytu se nám ukázala snad v echna roãní období. Nejdfiíve pr elo jako na podzim, pak se ochladilo jak v zimû, poté zaãalo vylízat jarní sluníãko a od stfiedy zavládlo koneãnû léto prostû paráda. Po cel t den nám paní kuchafiky chystaly opravdu velmi chutná jídla, pofiádali jsme pravidelné nájezdy na místní bar pro nûjaké dobroty, psali jsme si deníky, namalovali jsme si krásná triãka, protancovali dva veãery na diskotéce a zhlédli dva bájeãné filmy. A hlavnû jsme zaïili spoustu neopakovateln ch záïitkû stfielbu z luku a ze vzduchovky, hry na raftech, rambodráhu, paintball, bungee trampolíny, vysokolanové centrum, vydali jsme se na v let do nedaleké vesnice, stavûní domeãkû v lese, hráli jsme environmentální pexeso a jiné t mové hry a nakonec do lo i na bazén! Prostû t den nabit ãinnostmi a záïitky. T den ubûhl jako voda a ãekala nás nejhor í ãást balení. Myslím, Ïe se nám i pfies aprílové poãasí kola v pfiírodû vydafiila, v ichni jsme pfiijeli pofiádnû utahaní, ale spokojení. Dûkuji v em rodiãûm za sladkosti a drobné dáreãky pro dûti. opiãí dráha raft Katefiina Koãvárková 8. Už si umím poradit sama.

13 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 13 Kulináfiská soutûï V polovinû kvûtna probûhla na na í kole soutûï v pfiípravû jídel studené kuchynû, kterou kaïdoroãnû organizuje pro celou kolu paní uãitelka Jifiina Havlenová. Letos bylo tématem MÀamka pro mamku a Mlsn talífi. V robky byly nádherné i chuèovû v borné, v ichni mûli s vym lením a pfiípravou skuteãnû hodnû práce. Sami se mûïete podívat, jak se kuchafiûm dafiilo a moïná najdete i zajímavou inspiraci. Porota to rozhodnû nemûla lehké. Petra Glosová Náv tûva technického muzea V pátek jsme nav tívili Technické muzeum v Brnû. Nejprve jsme si samostatnû pro li v echny expozice. Zaãali jsme historickou stereovizí prohlíïecí pfiístroj, kter mûïe vyuïívat souãasnû aï 25 divákû a vytváfií dojem trojrozmûrn ch obrázkû. Dále jsme pokraãovali v expozicích historick ch vozidel, v letecké historii, salonu mechanické hudby. Hodnû ãasu jsme také strávili v uliãce star ch fiemesel, kde jsme vidûli dílniãky hodináfie, evce, krejãího, holiãe ãi praïírnu kávy. Nejvíce jsme se v ak tû ili na hernu, abychom si mohli vyzkou et na nûkolika desítkách interaktivních pracovi tích principy a zákonitosti mechaniky, elektrotechniky, optiky a akustiky. Prostor herny je doplnûn fiadou klamû a jin ch zajímavostí. Hráli jsme si jako malé dûti. VÏdyÈ kdo si hraje, nezlobí. Tak zase nûkdy pfií tû. Svûtlana Mauerová tfiídní uãitelka Vzdûlávací projekt Planeta Zemû 3000 V pátek se 50 ÏákÛ II. stupnû zúãastnilo unikátního zemûpisného projektu Planeta Zemû 3000 s názvem âína fií e mocného draka. Zajímavou formou spojením fotografií, krátk ch videosekvencí a mluveného slova, to v e podbarveno hudebním doprovodem, se Ïáci dozvûdûli mnoho informací o exotické âínû. Napfiíklad kdy a jak se slaví âínsk nov rok, co to je a jak to vypadá v Zakázaném mûstû. Co je typické pro ãínskou kuchyni a proã se fiíká, Ïe âíàan sní v e, co má 4 nohy kromû stolu, v e co létá kromû letadla a v e co plave pod vodou kromû ponorky. Jak se pûstuje r Ïe, kde a jak Ïije Panda velká. Proã se Tibetu pfiezdívá Stfiecha svûta ãi jak to vypadá v Himálajích v ãínském základním tábofie v nadmofiské v ce 5200 m, odkud se horolezci vydávají na nejvy í vrchol svûta Mt. Everest. UÏ nyní se tû íme na pokraãování tohoto projektu, kter nás zavede do tajemného svûta Ekvádoru a Galapág. Svûtlana Mauerová 9. Drogy? Nezájem, radši kolo nebo fotbálek.

14 14 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Na e sportovní úspûchy Sportovní v sledky Z Bílovice nad Svitavou ve kolním roce 2011/2012 Jak se nám dafiilo? Struãnû fieãeno byl to velmi dobr rok. UÏ v fiíjnu ( ) byli úspû ní na i Ïáci v okresním kole pfiespolního bûhu, kdy na XXVIII. roãníku Memoriálu ZdeÀka Dvofiáka Îele ická rûïe 2011 dosáhli tûchto v sledkû: 1. místo Michaela Kieselová v kategorii nejmlad ích ÏákyÀ. Na kilometrové trati zvítûzila zcela suverénnû a s velik m náskokem. Zabojovali také nejmlad í Ïáci, kdyï v ichni ãtyfii ãlenové druïstva skonãili do 15. místa z padesáti bûïcû. Nejlépe dopadl ze zmiàované ãtvefiice Martin Priessnitz, kter obsadil velmi cenné 3. místo. 3. místo obsadili také mlad í Ïáci v soutûïi druïstev v sestavû Vladimír Hradil, Robert Polák a bratfii David a Martin, v ichni z osmé tfiídy. Úspû nou v pravu pfiipravoval a vedl pan uãitel Libor Îanda. Vedle pfiedepsan ch 2 hodin základní tûlesné v chovy mají Ïáci na í koly moïnost 4x t dnû nav tívit o velké pfiestávce tûlocviãnu a ãtvrt hodiny si zasportovat podle sv ch pfiedstav. Populární jsou i sportovní krouïky basketbalu, vïdy v pondûlí pod vedením Libora Îandy, kter v prûmûru nav tûvuje 20 ÏákÛ a ÏákyÀ a páteãní florbal veden Pavlem Kováãem, kde se schází ke dvouhodinovce aï 40 ÏákÛ od první aï do sedmé tfiídy. Víme, Ïe jsou na i Ïáci také ãleny místních sportovních oddílû Sokola hlavnû kopané a lehké atletiky. Za pfiipomenutí stojí i dal í aktivity místního Sokola florbal, V estrannost dûtí, stolní tenis, tenis. Víme o tûchto aktivitách a jsme za nû v em odpovûdn m vedoucím, spoleãnû s rodiãi jako kola vdûãni, protoïe v znamnû doplàují nabídku sportovního vyïití dûtí a mládeïe v na í obci. Ale vraème se zpût k úspûchûm na ich ÏákÛ ve sportovních klání uplynulého kolního roku. Na e v prava jela 11. dubna na leto ní roãník Kinderiády do Bfieclavi. Kinderiáda patfií mezi v bornû organizované sportovní akce, které se úãastní i koly se sportovním zamûfiením. O to cennûj í jsou nûkteré v sledky na ich reprezentantû. Luká e Kiesela 3. tfiída (5. místo v bûhu na 60 m), Luká e Endla 3. tfiída (6. místo v hodu pln m míãem), Ester Mikulcovou 3. tfiída (5. místo v bûhu na 60m), Jana vandu 5. tfiída (6. místo v hodu kriketov m míãkem). Atletick ch závodû se zúãastnilo 32 kol, na e kola ve tafetû skonãila na krásném 17. místû. V pravu vedly paní uãitelky Petra Glosová a Jolana Kadlecová. Samostatnou kapitolu by si v tomto kolním roce zaslouïila kopaná. Po tfiech letech byla obnovena soutûï Coca Cola Cup pro Ïáky II. stupnû základních kol. Na e kola byla pofiadatelem prvního kola ( ). V turnaji se stfietly 4 t my Z Kanice, Z Barto ova Brno. Z Horníkova Brno a Z Bílovice nad Svitavou. Na e druïstvo pod vedením pana uãitele Libora Îandy toto první kolo s pfiehledem vyhrálo. Ve druhém kole, které se uskuteãnilo v Brankovicích, okres Vy kov v ak na i Ïáci narazili jiï na velmi zdatné celky a skonãili na 3. místû, ãi-li bez moïnosti dal ího postupu. I tak to byla skvûlá reprezentace bílovického fotbalu. Od dubna aï do poloviny kvûtna se uskuteãnila postupnû jednotlivá kola celostátní soutûïe v kopané McDonalds Cup 2012 pro Ïáky prvního stupnû základních kol. Kategorie A druhé a tfietí tfiídy a kategorie B ãtvrté a páté tfiídy. Tato soutûï je pro chlapce i pro dívky. Na e obû druïstva byla nejdfiíve úspû ná v okrskov ch kolech druh t den dubna, kdy oba turnaje v Újezdu u Brna s pfiehledem vyhrála a postoupila do okresního finále Brno-venkov, které se konalo v Îab- 10. Snaž se ve škole jdi do toho!

15 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 15 ãicích. Opût velik úspûch. Mlad í Ïáci se stali pfieborníky okresu a postoupili do krajského finále a domû se vraceli ovûnãeni zlat mi medailemi. Star í Ïáci skonãili na skvûlém 3. místû a pfiivezli si medaile bronzové. T my vedli pan uãitel Pavel Kováã a pan Martin enk. Skuteãn m svátkem fotbalu se pro na e Ïáky stal 23. kvûten Ve sportovním areálu Z Janou kova Brno, se uskuteãnilo krajské finále obou v e zmínûn ch kategorií. Na i reprezentanti bojovali s dal ími sedmi kolami Jihomoravského kraje v kategorii A, tedy ÏákÛ druh ch a tfietích tfiíd. Vyhráli nejdfiív pfiesvûdãivû svoji postupovou skupinu. Následoval boj o postup do finále se Z Lerchova Brno. Po nerozhodném v sledku bylo nutné rozhodnout rozstfielem pokutov mi kopy. Na e muïstvo bez zaváhání zvládlo i tuto velmi obtíïnou situaci. A najednou tu bylo finále se soupefiem nejtûï ím. Z Janou kova je sportovní kola se zamûfiením na kopanou. Celou soutûïí pro la hladce bez inkasování branky. Bíloviãtí jim ten gól dali, ale oni nám dva a tak bylo rozhodnuto, skonãili jsme na druhém místû se ziskem stfiíbrn ch medailí. Úspûch je to pro na i kolu nevídan a vpravdû historick. Jsme druzí v Jihomoravském kraji. Samostatné podûkování zaslouïí pan Martin enk, trenér vût iny z hráãû oddílû kopané pfii Sokolu Bílovice nad Svitavou. Ve dnech 25. a 26. ãervna jsme uspofiádali na hfii ti za sokolovnou kolní olympiádu, tradiãní akci pofiádanou vïdy v roce konání letní olympiády. Vedle ÏákÛ na í koly se zúãastnili také závodníci ze Z Kanice a Z Babice nad Svitavou. Po prázdninách v prvním t dnu fiíjna, pfiesnûji v sobotu 6. fiíjna 2012 to bude dal í z roãníkû rovnûï tradiãního Pohádkového lesa. Pavel Kováã 1 Kinderiáda 2 pfiespolák 3 Cocacola cup 4 McDonald cup

16 16 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Náv tûva u ombudsmana jsme vyrazili s p. uãitelem Kousalíkem do Brna, kde jsme mûli domluvenou exkurzi v prostorách Kanceláfie ombudsmana. V budovû nás s úsmûvem uvítala pracovnice úfiadu a spolu s obsáhl m v kladem nás provedla v emi dostupn mi prostorami.dozvûdûli jsme se, Ïe funkci ombudsmana zastává JUDr. Pavel VAR- VA OVSK. Je to vlastnû vefiejn ochránce práv, kter je státem povûfien, aby fie il stíïnosti jednotlivcû na jednání vefiejné správy. Jeho role spoãívá pfiedev ím v tom, Ïe by mûl fungovat jako prostfiedník mezi obãany a státními institucemi. Ochránce mûïe provádût samostatná etfiení vãetnû jejich nápravy, navrhuje doporuãení a vyvíjí tlak na instituce, které pochybily, mûïe podat návrh na zahájení soudního stíhání. Funkci na estileté období obsazuje Poslanecká snûmovna, která kandidáta vybírá z tûch, které navrhne prezident a Senát. Stávající ombudsman pûsobí ve své funkci od záfií I kdyï byl v klad dost obsaïn a odborn, exkurze se vydafiila a nûkteré vûdomosti uplatníme minimálnû v hodinách OV. Ïáci 8. tfiídy UkaÏ, co umí V nedûli pofiádala Základní kola ve spolupráci s Obecním úfiadem v Bílovicích nad Svitavou koncert ÏákÛ s názvem UkaÏ, co umí. Umûleck m zámûrem tohoto pfiedstavení bylo ukázat bílovické vefiejnosti to, co se Ïáci nauãili bûhem kolního roku v rûzn ch zájmov ch krouïcích a mimo kolních aktivitách. Do programu bylo zafiazeno vystoupení dûtského folklorního souboru Bystrou ka, maïoretek Lili, krouïku Karate a tanec Zumba. Bûhem sólov ch ãísel se pfiedstavili Ïáci ve hfie na zobcovou flétnu, akordeon ãi sólov zpûv. Îáci se pfiedstavili s básnûmi z recitaãní soutûïe, ãi s ukázkou moderní gymnastiky. V programu probûhlo podûkování a pfiedávání drobn ch dárkû ÏákÛm, ktefií se zúãastnili soutûïí a olympiád v okresních nebo krajsk ch kolech. Ceny pfiedával starosta obce Bílovice nad Svitavou pan Miroslav Boháãek. Pro dûti bylo pfiipraveno pfiekvapení v podobû hry na skotské dudy bílovického obãana Davida Neckafie. Tohoto koncertu se zúãastnilo 67 úãinkujících. ReÏii a prûvodní slovo zajistila paní uãitelka Bohuslava Hamáková. O ozvuãení se postaral pan uãitel Pavel Kováã. Bohuslava Hamáková Grafická úprava Jifií Sedláãek, zpracování Lucie Vlasatíková, tisk Tiskárna Helbich, a.s., Valchafiská 36, Brno

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014 Stfiední odborné uãili tû Jifiice Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP na kolní rok 2013/2014 Vypracoval: Ing. Pavel Gogela, metodik DVPP Schválil: Mgr. Bc. Jan Beer, fieditel koly

Více

B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY. Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010

B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY. Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010 B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010 Na e v borné v sledky v testování úrovnû v uky Pfiístavba uãeben

Více

V borné v sledky v testování úrovnû v uky

V borné v sledky v testování úrovnû v uky B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2011 V borné v sledky v testování úrovnû v uky Co je E-learning? Anglick

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2014/2015 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2014 schválil s úãinností ode dne 1.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2013 2014 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2013 schválil s úãinností ode

Více

REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM

REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM www.socialni-sluzby-usti.cz Dvacet nov ch informaãních kioskû s vefiejn m pfiístupem k internetu Vám mimo jiné poskytne informace o

Více

OBSAH. Úvod... 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû... 15 Seznam jin ch zkratek... 16. Díl 1 Obecné principy poznávání dítûte...

OBSAH. Úvod... 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû... 15 Seznam jin ch zkratek... 16. Díl 1 Obecné principy poznávání dítûte... Diagnostika_zlom(4) 13.3.2012 14:49 Stránka 5 Úvod........................................................ 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû........................ 15 Seznam jin ch zkratek..........................................

Více

Více prostoru pro lep í financování.

Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU LET NA TRHU LET NA TRHU Dimension specialista na firemní i spotfiebitelské financování Zku en a siln finanãní partner Koncern Dimension je jednou

Více

Matematicko-fyzikální fakulta UK

Matematicko-fyzikální fakulta UK Matematicko-fyzikální fakulta UK Adresa: Ke Karlovu 3, 2 6 Praha 2 Telefon: 02/29 (ústfiedna), 02/29 262, 02/29 254 Fax: 02/29 292 www adresa: http://www.mff.cuni.cz Den otevfien ch dvefií: 23.. 2000 Termín

Více

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice 1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice Souãasn manaïer ví, Ïe t mová práce a nepfietrïité uãení jsou ãasto skloàovan mi moderními pfiístupy k fiízení, pfiesto se stále více izoluje od

Více

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato Transformovna a rozvodna 110/22 kv Chodov v roce 2006 63 pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato zákaznická

Více

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12.1 Právní úprava 92 (1) Zamûstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zamûstnanec mûl nepfietrïit odpoãinek v t dnu bûhem kaïdého období 7 po sobû jdoucích

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2004 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 4 Rozesláno dne 28. ãervna 2004 O B S A H 3. Obecnû závazná vyhlá ka

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední kola VIZE ã.p. 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2015/2016 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2015 schválil s úãinností ode dne 1. 9. 2015 PhDr. Mgr. JAN

Více

O tom starém pécéãku by se také dalo hodnû vyprávût, ale k tomu se je tû dostaneme.

O tom starém pécéãku by se také dalo hodnû vyprávût, ale k tomu se je tû dostaneme. MÛj otec zemfiel pfied jedenácti lety. Byly mi tehdy jen ãtyfii roky. Nikdy mû nenapadlo, Ïe od nûj je tû nûkdy dostanu nûjakou zprávu, ale teì spolu pí eme tuhle knihu. První fiádky pí u já, otec do ní

Více

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 Strana 301 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 O B S A H Nafiízení hejtmana Pardubického

Více

právních pfiedpisû Karlovarského kraje

právních pfiedpisû Karlovarského kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Karlovarského kraje âástka 1 Rozesláno dne 8. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Karlovarského kraje,

Více

1. lékafiská fakulta UK

1. lékafiská fakulta UK 1. lékafiská fakulta UK Adresa: Katefiinská 32, 121 08 Praha 2 Telefon: 02/961 511 11 Fax: 02/249 154 13 WWW adresa: www. lf1.cuni.cz Den otevfien ch dvefií: 25.11.2000 v 10.00 13.00 hodin Velká posluchárna

Více

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD CZ CZ Hra pro: 2-4 hráãe Délka hry: 45 minut Hra obsahuje: 1 herní plán 101 písmeno ze silného kartonu 4 plastové stojánky 32 záznamové tabulky 1 látkov sáãek 1 návod

Více

dodavatelé RD na klíã

dodavatelé RD na klíã dodavatelé RD na klíã Ekonomické stavby, a. s. Ke KfiiÏovatce 466 330 08 Zruã u Plznû Tel.: 377 825 782 Mobil: +420 602 435 452, +420 777 743 411 e-mail: info@ekonomicke-stavby.cz www.ekonomicke-stavby.cz

Více

Fakulta sociálních vûd UK

Fakulta sociálních vûd UK Fakulta sociálních vûd UK Adresa: Smetanovo nábfi. 955/6, 110 01 Praha 1 Tel: 02/22 112 111 Fax: 02/24 23 56 44 Den otevfien ch dvefií : 27. ledna 2001 obor Bc. Ekonomie, Opletalova 26, Praha 1 Termín

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 3 Rozesláno dne 18. kvûtna 2006 O B S A H 2. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 JE TO TAK SNADNÉ kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 OBÁLKOVÁNÍ JE TAK SNADNÉ Pracujete v prostfiedí, kde je zpracování zásilek klíãová otázka? Kompaktní obálkovací stroj má mnoho

Více

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech 34 Graf 17: Îadatelé o azyl v âr v letech 1993-26 Žadatelé o azyl v ČR v letech 1993 26 (Graf 17) Azyl je forma mezinárodní ochrany, která se udûluje osobám, v jejichï pfiípadû bylo prokázáno poru ování

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 169 Vûstník právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1/2008 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 5 Rozesláno dne 13. srpna 2010 O B S A H 2. Rozhodnutí hejtmana Libereckého

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2001 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 2. ledna 2002 O B S A H 1. Obecnû závazná vyhlá ka o znaku

Více

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 806 âástka 7/2004 Vûstník právních

Více

www:nuts2severozapad.cz

www:nuts2severozapad.cz PROJEKTY ROZVOJE INFRASTRUKTURY OBCE VELKÉ B EZNO Obec Velké Bfiezno pfiipravila nové projekty rozvoje infrastruktury. Ty mohla uskuteãnit díky dotaci z Regionálního operaãního programu Severozápad. V

Více

Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL

Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL Deset dopisû Olze 1933 1996 Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL 1997 OBSAH Îivotopis paní Olgy Havlové str. 9 Dopis ãíslo 1 str. 11 Dopis ãíslo 13 str. 15 Dopis ãíslo 16 str. 27 Dopis ãíslo 17 str. 57 Dopis

Více

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû United Technologies Corporation Obchodní dary od dodavatelû Úvod Spoleãnost UTC pofiizuje zásoby a sluïby na základû jejich pfiedností; vyhledává jak nejlep í hodnotu, tak i stabilní obchodní vztahy s

Více

FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ

FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ 06 FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ sgabriele Boiselle v Portugalsku Rok se s rokem se el a svûtoznámá fotografka koní opûtnû pofiádala semináfi pro fotografy, tentokrát v Portugalsku. A ãasopis Svût koní u toho samozfiejmû

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Strana 93 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 4 Rozesláno dne 8. ãervna 2006 O B S A H 1. Nafiízení Ústeckého kraje,

Více

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel 23 POSOUZENÍ NÁSLEDN CH UDÁLOSTÍ OBSAH Principy Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel âinnosti Identifikace událostí do data vyhotovení zprávy auditora Identifikace událostí po datu vyhotovení

Více

Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související

Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související I/1 Základní podoba logotypu, síèová konstrukce a ochrann prostor ; y ; y Ochrannou známkou âeské televize je logotyp tvofien grafick

Více

právních pfiedpisû Olomouckého kraje

právních pfiedpisû Olomouckého kraje Strana 45 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2011 VùSTNÍK právních pfiedpisû Olomouckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 27. ãervna 2011 O B S A H 7. Nafiízení Olomouckého kraje

Více

Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata

Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2013 Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata V sledky testû úrovnû v

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 269 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2007 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 8 Rozesláno dne 28. prosince 2007 O B S A H 3. Nafiízení Moravskoslezského

Více

Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly

Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly A 2.6 1 Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly P H D R. VÁCLAV M ERTIN, UNIVERZITA K ARLOVA, KATEDRA PSYCHOLOGIE??? Víte, jaké jsou novinky t kající

Více

Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice. V ROâNÍ ZPRÁVA. kolní rok 2011 2012

Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice. V ROâNÍ ZPRÁVA. kolní rok 2011 2012 Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice V ROâNÍ ZPRÁVA kolní rok 2011 2012 V roãní zpráva Stfiedního odborného uãili tû Jifiice,. p. o., Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice,

Více

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK 6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK POSTUPY YHODNOCENÍ RIZIK Obecné principy Pfiedmûtem této kapitoly je dlouhodob finanãní majetek, tedy akcie a kapitálové úãasti, dluhopisy, dlouhodobé vklady, pûjãky propojen

Více

Josefina Hofiej í narozená 7. 10. 1887 autorka knihy

Josefina Hofiej í narozená 7. 10. 1887 autorka knihy Josefina Hofiej í narozená 7. 10. 1887 autorka knihy Kuchafika babiãky Chadimové N AKLADATELSTVÍ L IBRI P RAHA 2001 Ve kerá práva vyhrazena. Je zakázáno vefiejné publikování, roz ifiování a kopírování

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 141 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 6 Rozesláno dne 8. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení o zfiízení pfiírodní

Více

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com IBM Software forum 2003 V pfiípadû zájmu se laskavû registrujte na adrese: www.ps.avnet.com/cz/swforum2003 24. záfií 2003 Andel s hotel Prague

Více

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2007 VùSTNÍK právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 26. bfiezna 2007 O B S A H 1. Nafiízení Královéhradeckého

Více

a s o c i a c e s t o l n í h o t e n i s u S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u

a s o c i a c e s t o l n í h o t e n i s u S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u â e s k á a s o c i a c e s t o l n í h o t e n i s u S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u platn od 1. ãervna 2002 âeská asociace stolního tenisu vydává nov SoutûÏní fiád stolního tenisu,

Více

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko.

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko. Místo plnûní pfii poskytnutí telekomunikaãní sluïby, sluïby rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytované sluïby zahraniãní osobou povinnou k dani osobû nepovinné k dani ( 10i zákona o

Více

POHYB a VÝŽIVA edukační program MŠMT pro 1. stupeň ZŠ

POHYB a VÝŽIVA edukační program MŠMT pro 1. stupeň ZŠ JAKÁ DOPORUČENÍ Z POKUSNÉHO OVĚŘOVÁNÍ PLYNOU? Na základě pokusného ověřování programu PaV lze stanovit následující doporučení. SOUHRNNÁ DOPORUČENÍ 1. Zřetelně začlenit ověřené a doporučené součásti programu

Více

Více naleznete na www.bohousek.cz, www.spjf.cz, www.zememeric.cz/foglar

Více naleznete na www.bohousek.cz, www.spjf.cz, www.zememeric.cz/foglar se budou cel mûsíc od 27. listopadu do 17. prosince 2006 dívat na PraÏany z balkonu kteréhosi domu na Starém Mûstû v Praze Zkuste je nalézt a vyfotografovat nebo namalovat, aby byl balkon na obrázku poznat.

Více

MCS. Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace. Modulární skfiíàov systém

MCS. Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace. Modulární skfiíàov systém Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace MCS Modulární skfiíàov systém Mnohostranný, dobře navržený, rychlý systém - pro lokální i celosvětové použití

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 19. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Ústeckého kraje o zfiízení pfiírodní památky RadouÀ a stanovení jejích bliï ích ochrann

Více

Komunikace na pracovišti Kapitola 2

Komunikace na pracovišti Kapitola 2 nûj snadno získat reference. Velmi zásadní je i informace o rozsahu sluïeb, které konzultant poskytuje. Ten kvalitní nabídne pomoc pfii v bûru osobních barev, vybudování profesionálního atníku a stylu.

Více

Optiscont Design vybraných míst kontaktu značky se zákazníkem

Optiscont Design vybraných míst kontaktu značky se zákazníkem Optiscont Design vybraných míst kontaktu značky se zákazníkem Prodejní panel Optiscont Venkovní polep kamenné prodejny Brýle včetně skel již od 590 Kč DoÏivotní záruka! I v pfiípadû po kození vlastní vinou.

Více

Co nás potkalo v uplynulém ãtvrtletí?

Co nás potkalo v uplynulém ãtvrtletí? INFORMAâNÍ âtvrtletník OBCE LIBOCHOVANY ROâNÍK 4 II. âtvrtletí 2011 PRO OBâANY OBCE ZDARMA Co nás potkalo v uplynulém ãtvrtletí? ekla bych, Ïe toho bylo celkem dost, pfiipomeàme si aspoà ty nejzajímavûj

Více

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři Příloha č. 19 k vyhlášce č. 223/2005 Sb. Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři Vysvědčení o maturitní zkoušce pro střední

Více

vz 04 vy azení :17 Stránka 2 Jen pfiipomínám. U nás je tfieba zatlaãit na dvefie, aby Vás to neodradilo. Dílny tvofiivosti.

vz 04 vy azení :17 Stránka 2 Jen pfiipomínám. U nás je tfieba zatlaãit na dvefie, aby Vás to neodradilo. Dílny tvofiivosti. vz 04 vy azení 22.6.2005 12:17 Stránka 2 Jen pfiipomínám. U nás je tfieba zatlaãit na dvefie, aby Vás to neodradilo. Dílny tvofiivosti. vz 04 vy azení 22.6.2005 12:18 Stránka 4 vz 04 vy azení 22.6.2005

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 61 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 4 Rozesláno dne 13. fiíjna 2006 O B S A H 1. Nafiízení Moravskoslezského

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 133 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 5 Rozesláno dne 15. listopadu 2005 O B S A H 1. Nafiízení, kter

Více

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1 Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 2 Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 3 Klid, pohoda a odpoãinek - samozfiejmost

Více

přirozené! jednoduché! chytré!

přirozené! jednoduché! chytré! přirozené! jednoduché! chytré! www.popolini.cz Pleny doprovázejí Vás a Va e dítû hned od narození. Proto by se mûly pfiíjemnû nosit a umoïnit praktické a jednoduché pfiebalování. Vám nabízí urãitû více...

Více

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce nahrada_mzdy_zlom(3) 22.12.2010 15:21 Stránka 84 III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce ReÏim doãasnû práce neschopného poji

Více

INFORMAâNÍ LIST OBECNÍHO ZASTUPITELSTVA POLEPY A JEJÍCH MÍSTNÍCH âástí HRUŠOVANY, LIBÍNKY, ENCOVANY, OKNA, TŘEBUTIČKY

INFORMAâNÍ LIST OBECNÍHO ZASTUPITELSTVA POLEPY A JEJÍCH MÍSTNÍCH âástí HRUŠOVANY, LIBÍNKY, ENCOVANY, OKNA, TŘEBUTIČKY POLEPSKÝ INFORMAâNÍ LIST OBECNÍHO ZASTUPITELSTVA POLEPY A JEJÍCH MÍSTNÍCH âástí HRUŠOVANY, LIBÍNKY, ENCOVANY, OKNA, TŘEBUTIČKY II. âtvrtletí 2010 ROâNÍK 2 VYCHÁZÍ JEDENKRÁT ZA âtvrt ROKU PRO OBâANY OBCÍ

Více

CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE. Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová

CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE. Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová OBSAH 1. ÚVOD...5 2. SYSTÉM VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE...7 3. P ED KOLNÍ ZA ÍZENÍ...8 3.1. JESLE...8 3.2. MATE SKÁ

Více

Kapitola I Bezvadn vtip. Bezvadn vtip Tatínek je v posledním taïení Jedeme na prázdniny Nastupovat! Cesta do panûlska

Kapitola I Bezvadn vtip. Bezvadn vtip Tatínek je v posledním taïení Jedeme na prázdniny Nastupovat! Cesta do panûlska Kapitola I Bezvadn vtip Bezvadn vtip Tatínek je v posledním taïení Jedeme na prázdniny Nastupovat! Cesta do panûlska 9 Bezvadn vtip Dneska pfii odpolední pfiestávce nám Jáchym vyprávûl senzaãní fór, kter

Více

8 MùSTO ÚJEZD U BRNA HISTORIE A SOUâASNOST. VáÏení ãtenáfii,

8 MùSTO ÚJEZD U BRNA HISTORIE A SOUâASNOST. VáÏení ãtenáfii, VáÏení ãtenáfii, dostává se vám do rukou kníïka, o které nelze fiíct, Ïe je ke ãtení. Jde spí e o to, aby nám texty volnû plynoucí pfiipomínaly mozaiku dûjin lokality, kde z historické nutnosti vyrostl

Více

ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná

ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná KAPITOLA 1, ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná Tady jde ze schodû za Kry tûfkem Robinem Michal Medvûd hlavou napfied, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale nûkdy mu pfiipadá,

Více

Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE?

Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE? Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE? Tato kniha pojednává o tom, jak se nauãit Ïít s obûma stránkami své osobnosti. S tou silnou, plnou energie, nápadû a názorû, tvûrãího potenciálu

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 261 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 8 Rozesláno dne 18. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K

HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K 31. 12. 2005 Mûsta jako stfiediska fiemesel a obchodu vznikala uï v dávné minulosti. Teprve ve 13. století se v ak zaãal mûstsk Ïivot v raznûji odli ovat od venkovského.

Více

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Lucerna vznikla jako místo soustfieìující spoleãenské, kulturní a zábavní aktivity pod jednou stfiechou, a to zfiejmû jako jeden z prvních pfiíkladû svého druhu

Více

22. Pfiíroda a ekologická v chova

22. Pfiíroda a ekologická v chova 22. Pfiíroda a ekologická v chova 357 358 22. Pfiíroda a ekologická v chova Ekologickou v chovou rozumíme cílevûdomé pûsobení, jehoï zámûrem je pozitivnû ovlivnit zmûnu pfiístupu ãlenû spoleãnosti k problémûm

Více

V ROâNÍ ZPRÁVA. Stfiední koly VIZE kolní rok 2016/2017 ã. p. 404, Jifiice, PSâ

V ROâNÍ ZPRÁVA. Stfiední koly VIZE kolní rok 2016/2017 ã. p. 404, Jifiice, PSâ V ROâNÍ ZPRÁVA Stfiední koly VIZE kolní rok 2016/2017 ã. p. 404, Jifiice, PSâ 289 22 V roãní zpráva Stfiední koly VIZE, ã. p. 404, Jifiice, PSâ 289 22, je zpracována na základû Vyhlá ky ã. 15/2005 Sb.,

Více

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 1 Rozesláno dne 18. února 2008

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 1 Rozesláno dne 18. února 2008 Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008 Roãník 2008 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1 Rozesláno dne 18. února 2008 O B S A H 1. Nafiízení Pardubického

Více

S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u

S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u â e s k á a s o c i a c e s t o l n í h o t e n i s u S o u t û Ï n í fi á d s t o l n í h o t e n i s u platn od 1. ãervna 1998 âeská asociace stolního tenisu vydává nov SoutûÏní fiád, kter je závazn

Více

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města Skupina PRE 1897> >2007 Jsme energie tohoto města Ing. Drahomír Ruta pfiedseda pfiedstavenstva a generální fieditel Vážení čtenáři, v dne ní dobû, kdy se bez elektrické energie neobejde Ïádn ãlovûk, Ïádná

Více

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 CZ MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 âesky Obrázek 1 MontáÏ klávesnice Obrázek 2 MontáÏ - vyhodnocovací pfiístroj Obrázek 3 Pfiipojení CTV 1 (ovládání impulzû) Obrázek 4 "2-bránov

Více

My pracujeme, vy žijte.

My pracujeme, vy žijte. IND_FS_CK_LVS_CONS@1-20new 2-08-2006 10:14 Pagina 20 Indesit Company âeská s.r.o. U Nákladového nádraïí 2/1949 130 00 Praha 3, âeská republika Tel: (+420) 21 1 614 Fax: (+420) 222 204 www.indesit.cz Modrá

Více

Milí spoluobãané, âíslo 1/ 2009

Milí spoluobãané, âíslo 1/ 2009 Milí spoluobãané, váïení ãtenáfii Zpravodaje, opût se setkáváme po del í dobû nad stránkami Zpravodaje na í obce. âas neúprosnû bûïí, zima uï koneãnû pfiedává Ïezlo jaru a s ním pfiichází ãas plánování

Více

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2002 VùSTNÍK právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 7. bfiezna 2002 O B S A H 1. Nafiízení, kter m se

Více

OBECNÍ ZPRAVODAJ ZDARMA. Pfiezletice prosinec/2009. CVIâENÍ PRO ÎENY OBEC P EZLETICE VYDÁVÁ. I ZAHRADA LÉâÍ

OBECNÍ ZPRAVODAJ ZDARMA. Pfiezletice prosinec/2009. CVIâENÍ PRO ÎENY OBEC P EZLETICE VYDÁVÁ. I ZAHRADA LÉâÍ OBECNÍ ZPRAVODAJ vydává Obec Pfiezletice, evidenãní ãíslo MK âr E 19096, vychází ãtvrtletnû, náklad 500 kusû. Redakãní rada: ing. Ludmila âervínová, ing. Veronika Vrecionová, ing. Ladislava Kopáãová, grafická

Více

Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE. VP na gymnáziích. Národní konference. Zku enosti Inspirace. Pilot G.

Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE. VP na gymnáziích. Národní konference. Zku enosti Inspirace. Pilot G. Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE Národní konference Pilot G Zku enosti Inspirace 20. 11. 2006 OBSAH ÚVODEM... 2 PILOT G/GP V DATECH... 3 PILOTNÍ KOLY SE P EDSTAVUJÍ... 6 GYMNÁZIUM

Více

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje Strana 177 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje âástka 7 Rozesláno dne 31. fiíjna 2005 O B S A H 2. Nafiízení o zfiízení

Více

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL.

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. 2 Nejde jen o ná klid, jde o na e zdraví. Ticho a klid jsou velmi dûleïité faktory, podle kter ch posuzujeme celkovou kvalitu na eho Ïivota.

Více

XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY

XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY s mezinárodní úãastí Mezioborová spolupráce v diagnostice a léãbû Ïilního onemocnûní BRNO, areál BVV 1. 2. fiíjna 2010 pofiádá âeská flebologická spoleãnost âeské lékafiské spoleãnosti

Více

VYDÁVÁ MùSTSK Ú AD KLECANY KLECANSK. Cena v tisku 7 Kã Roãník XXIX, âerven 2010 / âíslo 6

VYDÁVÁ MùSTSK Ú AD KLECANY KLECANSK. Cena v tisku 7 Kã Roãník XXIX, âerven 2010 / âíslo 6 VYDÁVÁ MùSTSK Ú AD KLECANY KLECANSK Z P R A V O D A J Cena v tisku 7 Kã Roãník XXIX, âerven 2010 / âíslo 6 Klecansk zpravodaj ãerven 2010 Kolektiv M JUBILANTI V âervnu Bfiendová Vûra (74) Rathuská Zuzana

Více

25. SLAVÍME SVÁTOST EUCHARISTIE první pfiedloha

25. SLAVÍME SVÁTOST EUCHARISTIE první pfiedloha 25. SLAVÍME SVÁTOST EUCHARISTIE první pfiedloha PRÒBùH 1. Pfiivítání Dûti, které poprvé pfiijmou eucharistii, pfiicházejí v prûvodu spolu s ministranty a knûzem. Pokud je to technicky moïné a vhodné, pfiiná

Více

2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad

2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad Spoleãnost s ruãením omezen m a její jednatel ãást 2, díl 3, kapitola 9, str. 1 2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad Je již všeobecně známou skutečností, že s účinností od 1. 1. 2007 byl zrušen

Více

LAND ROVER ASSISTANCE. www.land-rover.cz

LAND ROVER ASSISTANCE. www.land-rover.cz LAND ROVER ASSISTANCE www.land-rover.cz V eobecné podmínky pro poskytování sluïeb LAND ROVER ASSISTANCE (dále v textu jen VP ) Zavolejte nám, v nouzi vás nenecháme! Nonstop Land Rover Assistance 24 hodin

Více

DISCOVER. Diskové brány PRO OPTIMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PÒDY!

DISCOVER. Diskové brány PRO OPTIMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PÒDY! DISCOVER Diskové brány PRO OPTIMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PÒDY! DISCOVER Nová generace diskov ch bran KUHN s robustním centrálním rámem. Stroje znaãky KUHN aktivnû pfiispívají ke zvy ování produktivity a konkurenceschopnosti

Více

právních pfiedpisû Karlovarského kraje

právních pfiedpisû Karlovarského kraje Strana 141 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Karlovarského kraje âástka 5 Rozesláno dne 11. záfií 2006 O B S A H 4. Nafiízení Karlovarského

Více

MAS LABSKÉ SKÁLY. MÁME TOHO HODNù ZA SEBOU, a doufáme, Ïe rovnûï hodnû pfied sebou

MAS LABSKÉ SKÁLY. MÁME TOHO HODNù ZA SEBOU, a doufáme, Ïe rovnûï hodnû pfied sebou MAS LABSKÉ SKÁLY VYDÁN V RÁMCI PROJEKTU REALIZACE SPL LABSKÉ SKÁLY HRAJÍ PRIM âervenec 2013 NEPRODEJNÉ MÁME TOHO HODNù ZA SEBOU, a doufáme, Ïe rovnûï hodnû pfied sebou KdyÏ se podíváme na nová hfii tû,

Více

Ïurnalisté, uãitelé ãi historikové

Ïurnalisté, uãitelé ãi historikové Toto ãíslo kolních novin je sv m zpûsobem symbolické. Jde o patnáct v tisk, pfiiãemï pfiesnû pfied patnácti lety zasedli do na ich kolních lavic první studenti. Za tûch patnáct let pro la kola docela boufiliv

Více

právních pfiedpisû Zlínského kraje

právních pfiedpisû Zlínského kraje Strana 97 Vûstník právních pfiedpisû Zlínského kraje âástka 1/2008 Roãník 2009 VùSTNÍK právních pfiedpisû Zlínského kraje âástka 2 Rozesláno dne 22. kvûtna 2009 O B S A H 1. Nafiízení Zlínského kraje,

Více

âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel,

âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel, ING. CHRISTIAN WOZABAL MBA âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel, nemocnice, domov dûchodcû, peãovatelsk dûm nebo podnik a chcete pomoci vyfie it problém jak

Více

Od ledna se zmûnila sídla lékafisk ch pohotovostí v Brnû

Od ledna se zmûnila sídla lékafisk ch pohotovostí v Brnû městské části Brno-střed Od ledna se zmûnila sídla lékafisk ch pohotovostí v Brnû S platností od 1. ledna 2008 a v pfiípadû zubního o etfiení od 14. ledna 2008 do lo ke zmûnû sídel lékafiské sluïby první

Více

YTONG - Vy í komfort staveb

YTONG - Vy í komfort staveb YTONG - Vy í komfort staveb Rodinn dûm je velmi sloïit v robek, jehoï v sledné vlastnosti ovlivàuje obrovská fiada okolností. Na první pohled dva velmi podobné domy mohou sv m uïivatelûm nabízet zcela

Více

INFORMACE PRO PACIENTY

INFORMACE PRO PACIENTY INFORMACE PRO PACIENTY Technologie prizpusobená ˇ pacientovi technologie od Artrotické zmûny Pfiesné fiezací bloãky Technologie Visionaire Optimálnû usazen implantát O spoleãnosti Smith&Nephew je celosvûtovû

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 341 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2003 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 7 Rozesláno dne 19. listopadu 2003 O B S A H 1. Nafiízení, kter m se

Více

P R O F I L S P O L E

P R O F I L S P O L E PROFIL SPOLEâNOSTI Na stavebním trhu Metrostav operuje jiï 28 let jako samostatn subjekt. Jeho tradice v ak sahá hluboko do historie ãeského stavebnictví a pfies tehdej í Vodní stavby aï k základûm ãeského

Více

Desátek. a postní obûti

Desátek. a postní obûti Desátek a postní obûti Placeholder Sneste v ecky desátky do obilnice,... a zkuste mne nyní v tom, praví Hospodin zástupû, nezotvírám-liè vám prûduchû nebesk ch, a nevyleji-li na vás poïehnání, tak Ïe neodoláte.

Více

Saint-Gobain. Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace

Saint-Gobain. Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace Saint-Gobain Pipe Division Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace > Proã Saint-Gobain Pipe Division......protoÏe S AINT-GOBAIN PIPE DIVISION nejvût í svûtov v robce trubních systémû navrhuje,

Více