Přehled akreditovaných programů PorCeTa, o.p.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přehled akreditovaných programů PorCeTa, o.p.s."

Transkript

1 Přehled akreditovaných programů PorCeTa, o.p.s. Agrese a agresivita u dětí předškolního roku Č.j.: MSMT-12265/ Seminář je zaměřen na problematiku vzrůstající agresivity u dětí předškolního věku a její důsledky pro další vývoj chování ve škole. Definuje příčiny agresivního chování z hlediska vlivů dědičnosti, rodinného prostředí a společnosti. Přiměřené chování učitele při řešení těchto situací může vést ke zmírnění vyhrocených situací. Práce pedagogů tak obsahuje i základní dovednosti při řešení konfliktních situací s ohledem na věk dětí a předpokládá znalosti forem agrese, podnětů a spouštěčů agresivního chování. Obsahem semináře je základní terminologie, agresivita a trest, způsoby a formy trestání dětí předškolního věku, pravidla při používání trestů, alternativní možnosti řešení agrese vzhledem k věku dítěte a metodické vedení výchovných postupů rodičů. Příklady a řešení konkrétních modelových situací je možné využít v pedagogické praxi. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Autonomní třída spolupráce učitele a žáků Vzdělávací program je zaměřen na pomoc učitelům tak, aby byl absolvent kurzu schopen vytvořit a vést autonomní třídu, tedy třídu se 100% odpovědností žáků i učitele. Učitelé se seznámí se výukovými formami, metodikami, aktivitami, které jsou využitelné pro tvorbu autonomního kolektivu. Program je rozdělen do 5 bloků: Vyučování jako láskyplná činnost, Vyučování jako činnost, která vede k přeměně, Tajemství štěstí a úspěchu, Třída jako společenství, Společenství jako třída. Každý blok doprovází aktivity a pracovní listy určené žákům, které vedou k tvorbě kvalitního kolektivu. V modelových situacích si osvojí postupy, které je možno aktuálně aplikovat u žáků. Cílová skupina: Učitelé základních škol 1. a 2.stupně, výchovní poradce, metodici prevence, vychovatelé školských zařízení.

2 Dítě a mladiství v sektě Současné sekty působící na území České republiky jsou lákavé pro mládež hlavně z důvodu jejich neukotvení, jejich neuspokojení potřeb a nedostatku jasných pravidel. Děti, které jsou nedoceněné v rodině, velmi často tíhnou k sektám, kde se jim dostane uznání. Pedagogové se v kurzu naučí odhalovat nebezpečí, které sekty pro dítě znamenají, jak takové dítě, které tíhne k sektě vypadá, jak s ním dále pracovat. Seminář je zaměřen na poznání a vyhledávání dětí s alternativními škodlivými názory, na následnou práci se stoupenci a hlavně na preventivní techniky. Seminář je rozdělen do několika částí. V teoretické části se lektor zabývá typologií jednotlivých sekt působících na území ČR. V druhé části výcviku jsou pedagogové proškoleni v metodách a technikách prevence potřebných k práci s jedincem a skupinou. Lektor vyzdvihuje způsob řešení vzniklého problému u nezletilého a mladistvého. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové ZŠ, SŠ, metodici prevence, výchovní poradce, speciální pedagogové, vychovatelé. Divácké násilí jako počátek kriminálního chování mládeže Současné sekty působící na území České republiky jsou lákavé pro mládež hlavně z důvodu jejich neukotvení, jejich neuspokojení potřeb a nedostatku jasných pravidel. Děti, které jsou nedoceněné v rodině, velmi často tíhnou k sektám, kde se jim dostane uznání. Pedagogové se v kurzu naučí odhalovat nebezpečí, které sekty pro dítě znamenají, jak takové dítě, které tíhne k sektě vypadá, jak s ním dále pracovat. Seminář je zaměřen na poznání a vyhledávání dětí s alternativními škodlivými názory, na následnou práci se stoupenci a hlavně na preventivní techniky. Seminář je rozdělen do několika částí. V teoretické části se lektor zabývá typologií agresorů, provázaností diváckého násilí s extremistickou scénou, dopadem na třídu a školu. V druhé části výcviku jsou pedagogové proškoleni v metodách a technikách prevence potřebných k práci s jedincem a skupinou. Lektor vyzdvihuje způsob řešení vzniklého problému u nezletilého a mladistvého spolu s poukázáním na právní rámec ČR. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové ZŠ, SŠ, metodici prevence, výchovní poradce, speciální pedagogové, vychovatelé.

3 Efektivní komunikace I. - Jak komunikovat? Č.j.: MSMT / Program semináře je zaměřen na osvojení principů a strategií efektivní komunikace a získaní informace o efektivních metodách a formách práce, které vedou k respektování odlišných představ, názorů, myšlenek a zodpovědnosti v komunikaci. Jedná se o praktický, zážitkový seminář, vedený formou zážitkových výukových metod s cílem zlepšení manažerských dovedností každého učitele MŠ. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové předškolních zařízení. Efektivní komunikace I, Jak komunikovat? Program semináře je zaměřen na osvojení principů a strategií efektivní komunikace a získaní informace o efektivních metodách a formách práce, které vedou k respektování odlišných představ, názorů, myšlenek a zodpovědnosti v komunikaci. Jedná se o praktický, zážitkový seminář, vedený formou zážitkových výukových metod s cílem zlepšení manažerských dovedností každého učitele. Obsahem semináře jsou verbální a neverbální formy komunikace. Oblast verbální komunikace obsahuje techniky: - verbální komunikace, zásady, prostředky (1 hod.) - umění klást otázky pro zlepšení komunikace s rodiči (2 hod.) - umění naslouchat svému okolí (1 hod.) Oblast neverbální komunikace - porozumění druhým podle gest, mimiky, výrazu očí a atd. (2 hod.) Program je sestaven z aktivit, které si účastníci sami vyzkouší a na základě modelových situací proběhne výměna praktických zkušeností. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové základních, speciálních a středních škol, ostatní pedagogičtí pracovníci.

4 Efektivní komunikace II. - Konflikt a jeho důsledky Č.j.: MSMT / Program semináře volně navazuje na seminář Efektivní komunikace jako základ úspěchu pro pedagogy předškolních zařízení I a je zaměřen na osvojení principů zvládání jednání s rodiči v konfliktních situacích. Jedná se o praktický, zážitkový seminář, vedený formou zážitkových výukových metod s cílem posílit vyjednavačské umění v komunikačních dovedností každého učitele MŠ. Program je sestaven z aktivit, které si účastníci sami vyzkouší. V průběhu semináře bude účastníkům poskytnut dostatečný prostor pro diskusi a reflexi jednotlivých činností. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Efektivní komunikace II, Konflikt a jeho důsledky Program semináře volně navazuje na seminář Efektivní komunikace jako základ úspěchu pro pedagogy škol a školních zařízení I a je zaměřen na osvojení principů zvládání jednání s rodiči v konfliktních situacích. Jedná se o praktický, zážitkový seminář, vedený formou zážitkových výukových metod s cílem posílit vyjednavačské umění v komunikačních dovedností každého učitele. Program je sestaven z aktivit, které si účastníci sami vyzkouší. V průběhu semináře bude účastníkům poskytnut dostatečný prostor pro diskusi a reflexi jednotlivých činností. - konflikt, typy, příčiny (1 hod.) - osobní styly jednání (1) - omyly a chyby v krizové situaci (1 hod.) - strategie řešení konfliktů (1 hod.) - řešení obtížných a konfliktních situací modelové situace (2 hod.) Součástí interaktivního semináře je vyzkoušení navozených modelových situací k probírané tématice, řešení konkrétních dotazů účastníků a diskuse problematiky frekventantů. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové školních zařízení, školských zařízení, speciální pedagogové, vychovatelé, metodici prevence, výchovní poradci.

5 Efektivní komunikace III. - Asertivita v prostředí MŠ Č.j.: MSMT / Program semináře volně navazuje na seminář Efektivní komunikace jako základ úspěchu pro pedagogy předškolních zařízení I a II a je zaměřen na osvojení principů asertivního jednání s rodiči. Je určen všem učitelům MŠ, kterým není lhostejný způsob mezilidské komunikace a rádi by snížili pravděpodobnost vzniku konfliktů, nedorozumění a účinněji se bránili manipulaci. Asertivita není vnímána jako sebeprosazení se na úkor druhého, ale jako účinný způsob dosahování cíle přiměřeným a přijatelným způsobem pro všechny zúčastněné. Seminář vyžaduje aktivní účast a využívá diskusních a simulačních technik, které umožňují nácvik žádoucích komunikačních dovedností v bezpečných podmínkách na základě vlastního prožitku. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Efektivní komunikace III, Asertivita v prostředí školy Program semináře volně navazuje na seminář Efektivní komunikace jako základ úspěchu pro pedagogy I a II a je zaměřen na osvojení principů asertivního jednání s rodiči. Je určen všem učitelům, kterým není lhostejný způsob mezilidské komunikace a rádi by snížili pravděpodobnost vzniku konfliktů, nedorozumění a účinněji se bránili manipulaci. Asertivita není vnímána jako sebeprosazení se na úkor druhého, ale jako účinný způsob dosahování cíle přiměřeným a přijatelným způsobem pro všechny zúčastněné. Seminář vyžaduje aktivní účast a využívá diskusních a simulačních technik, které umožňují nácvik žádoucích komunikačních dovedností v bezpečných podmínkách na základě vlastního prožitku. - rozdíly motivace, manipulace, stimulace (1 hod.) - transakční analýza principy jednání (1hod.) - asertivita seznámení s asertivními právy (1 hod.) - techniky asertivního jednání (1hod.), - nácvik základních asertivních technik modelové situace (2 hod.) Součástí interaktivního semináře je vyzkoušení navozených modelových situací k probírané tématice, řešení konkrétních dotazů účastníků a diskuse problematiky frekventantů. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové školních zařízení, školských zařízení, speciální pedagogové, vychovatelé, metodici prevence, výchovní poradci.

6 Ergonomie psaní a rozvoj grafomotoriky v předškolním věku Č.j.: MSMT / Seminář vymezuje a objasňuje příčiny a následky grafomotorických u dětí v mateřské škole. Obsahem semináře je základní terminologie, diagnostické, reedukační a podpůrné formy systematické péče na základě doporučení odborného pracoviště (PPP, speciálně pedagogická péče, neurolog), smysl a význam týmové spolupráce rodičů, školy, speciálního pedagoga, PPP, neurologa... Specializace a spolupráce mozkových hemisfér, lateralita, specifika praváctví leváctví, ambidextrie, nevyhraněná lateralita. Správný sed. Správný úchop psacího náčiní a jeho význam, význam včasné diagnostiky grafomotorických obtíží u dětí a možnosti reedukace nesprávného úchopu. Rozbor příkladů z praxe, praktické ukázky. Grafomotorická cvičení podle vývojové úrovně kresby dítěte, řazení grafomotorických prvků, příprava na písmo. Nabídka vhodných ergonomických pomůcek na trhu, optimální možnosti pomoci, diskuze. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení, učitelé 1.stupně základní školy, speciální pedagogové. Ergonomie psaní a rozvoj grafomotoriky v mladším školním věku Č.j.: MSMT / Seminář vymezuje a objasňuje příčiny a následky grafomotorických obtíží žáků ve škole. Obsahem semináře je základní terminologie, diagnostické, reedukační a podpůrné formy systematické péče na základě doporučení odborného pracoviště (PPP, speciálně pedagogická péče, neurolog), smysl a význam týmové spolupráce rodičů, školy, speciálního pedagoga, PPP, neurologa... Specializace a spolupráce mozkových hemisfér, lateralita, specifika praváctví leváctví, ambidextrie, nevyhraněná lateralita. Rizika související s grafomotorickými obtížemi případně SPU dyslexie, dysortografie Správný úchop psacího náčiní a jeho význam. Možnosti reedukace nesprávného úchopu ve škole, rozbor příkladů z praxe, praktické ukázky. Nabídka vhodných ergonomických pomůcek na trhu, optimální možnosti pomoci, diskuze. Cílová skupina: učitelé základních škol, speciální pedagogové.

7 Evaluace personálních činností v MŠ Č.j.: MSMT-42639/ Pohled na vlastní hodnocení školy je jedním z nejdůležitějších evaluačních procesů v MŠ. Důraz je kladen na vyhodnocování pedagogické činnosti, stanovení přijatelných kritérií a výběr vhodných evaluačních nástrojů a metod. Na semináři bude představen systém činností, která vedení školy průběžně poskytuje informace o kvalitě personální práce a zároveň i vytváří podklady pro korekce a inovace organizace práce školy, pro strategie plánování jejího rozvoje, priorit aj. Cílová skupina: Ředitelé a pedagogové předškolních zařízení. Extremistické a xenofobní chování žáků a mládeže Extremistické, rasistické a xenofobní chování mládeže je v současné době velkou hrozbou pro demokratické uspořádání státu. Pedagogové jsou velmi často bezmocní při diagnostikování, terapii a prevenci. Seminář je zaměřen na poznání a vyhledávání dětí s extremistickými názory, na následnou práci se stoupenci a hlavně na preventivní techniky. Seminář je rozdělen do několika částí. V teoretické části se lektor zabývá příčinami vzniku, symptomy a následnou intervencí extremistického, rasistického a xenofobního chování. V druhé části výcviku jsou pedagogové proškoleni v metodách a technikách prevence potřebných k práci s jedincem a skupinou ohroženou vznikem sociálně patologického chování se znaky extresmismu. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové ZŠ, SŠ, metodici prevence, výchovní poradce, speciální pedagogové, vychovatelé.

8 Hodnocení žáků Č.j.: MSMT-42639/ Hodnocení žáků ve vyučování je nezbytná součást výchovně vzdělávacího procesu a je velmi složitá. Dotýká se všech účastníků tohoto procesu. V semináři se lektor zabývá funkcí hodnocení, formami hodnocení. Zaměřuje se na komplexní hodnocení a sebehodnocení. Vyzdvihuje rozdíl mezi hodnocením vertikálním a horizontální, mezi kriteriálním a individuálním. Obsahem semináře je i jak vysvětlit rodičům hodnocení a jek rodiče informovat o pokrocích nebo nedostatcích dětí. Diskuse a rozbor příkladů z praxe. Cílová skupina: učitelé ZŠ, SŠ, speciální pedagogové, výchovní poradci. Hry a činnosti pro prevenci agrese a agresivity dětí v MŠ Č.j.: MSMT-12265/ Seminář navazuje na teorii agrese a agresivity a nabízí učitelkám předškolních zařízení výcvik v celoročním projektu, který umožňuje zkvalitnění interpersonálních vztahů v předškolní třídě. Seminář obsahuje teoretický základ agrese a agresivity se zdůrazněním na prevenci v MŠ a k jakým výchovně vzdělávacím cílům v souladu s RVP vede projekt. V další části se lektor zaměřuje na výcvik v metodice. Ta je rozdělena do čtyř částí, podle kompetencí nutných pro žáky MŠ (kamarádství, citlivé jednání, součinnost, přívětivost). V metodice jsou podrobně probírány aktivity (u každého oddílu je jich 12), které mohou zlepšit chování dětí v MŠ a zároveň seminář zmiňuje možnosti zařazení do výchovně vzdělávacího procesu v MŠ. Nedílnou součástí semináře je způsob zapojení rodičů. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení.

9 Jak plánovat a rozhodovat v pedagogické profesi Obsahem vzdělávacího programu jsou praktické metody a základní principy, které usnadní plánování a rozhodování managementu škol v jejich každodenní práci. Program je rozdělen do témat, která na sebe volně navazují: Sebepoznání jako východisko pro rozhodování a plánování, Principy rozhodování, Rozhodování pod tlakem (času, skupiny, ), Hodnoty a rozhodování, Vlivy charakteru osobnosti na rozhodování, Výběr cílů a jak jich dosáhnout, Plánování a rozhodování, Vztahy mezi "důležité" a "naléhavé", Plánování s pomocníky, Delegování výhody a nevýhody, Stres a psychohygiena, Myšlenkové mapy. Na závěr programu bude probíhat diskuse, která umožní účastníkům prokonzultovat nově získané poznatky, metody a principy plánování a rozhodování. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci. Jak zvládat agresi dětí ve školním prostředí Č.j.: MSMT-12265/ Seminář odpovídá na otázky pedagogů spojené se vzrůstajícím počtem případů agresivity u dětí a mládeže a důsledky pro jejich další vývoj. Definuje příčiny agresivního chování z hlediska vlivů dědičnosti, rodinného prostředí a společnosti. Přiměřené chování učitele při řešení těchto situací může vést ke zmírnění vyhrocených situací. Práce pedagogů tak obsahuje i základní dovednosti při řešení konfliktních situací a předpokládá znalosti forem agrese, podnětů a spouštěčů agresivního chování. Obsahem semináře je základní terminologie, agresivita a trest, způsoby a formy trestání, pravidla při používání trestů, alternativní možnosti řešení agrese. Rozbor konkrétních modelových situací v pedagogické praxi. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci ZŠ, metodici prevence, výchovní poradci.

10 Kázeň ve školním prostředí Vzdělávací program je zaměřen na kázně ve školní třídě a její vliv na možnost úspěšného vzdělávání žáka. Obsah interaktivního semináře odpovídá na otázku, co to je kázeň, co to je nekázeň. Zaměřuje se na specifika kázně ve společnosti a specifika kázně ve školním prostředí, kde je dán důraz na kázeň jako ochranu dítěte ve škole. Seminář rozebírá příčiny a projevy nekázně v současné škole, diagnostiku nekázně, a podrobně se zabývá kázní z pohledu psychologie. Učitelé si osvojí základy tvorby školního řádu a práci se školním řádem, který není kusem papíru, ale základem školní kázně. Získají informace o dosažitelnosti školní kázně a osvojí si metody a techniky využitelné na podporu školní kázně. Součástí semináře jsou modelové situace porušování školní kázně, jak je řešit, jak trestat, jak vymáhat kázeň. Zde lektor využívá aktivizující metody diskuze a řešení problémů z praxe. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci s odbornou kvalifikací pro 2.stupeň základní školy. Krizová komunikace ve školním prostředí Pedagogičtí pracovníci se mohou dostat do situace, která vyžaduje rychlé a neodkladné řešení. Někdo v jejich okolí potřebuje pomoci v situaci, kterou vyhodnocuje jako krizovou. Těchto situací může být celá škála od obavy přinést domů špatnou známku, přes osobní nebo zdravotní problémy až např. po úmrtí. Lidé si nejsou v těchto situacích jistí, jak postupovat, jakým způsobem komunikovat, případně jakou další pomoc nabídnout. V semináři se budeme zabývat rozpoznáním krizových situací a naučíme se vhodně komunikovat s člověkem v krizové situaci. Dále se seznámíme s možnostmi další pomoci a podpory lidem v krizi. Nedílnou součástí semináře jsou také konzultace a diskuze k danému tématu. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci.

11 Kyberšikana (cyberbullying), zraňování, které není vidět na těle Č.j.: MSMT-42639/ Seminář odpovídá na otázky pedagogů a rodičů spojené s masovým nárůstem počítačového násilí a zneužíváním internetu za účelem poškození druhých. Vysvětluje rozdíly mezi kyberšikanou a klasickou šikanou včetně jejich definic, vymezuje vztažné pojmy kybergrooming, kyberstalking a obsahuje důležité informace z oblasti prevence, diagnostiky a samotného řešení zmíněných problémů. Seminář je doprovázen praktickými ukázkami a příklady, včetně modelových situací, které si mohou jak učitelé, tak rodiče vyzkoušet. Cílová skupina: pedagogové ZŠ,SŠ, metodici prevence, výchovní poradci. Látkové závislosti a jejich prevence Č.j.: MSMT / Vzdělávací program seznámí učitele se situací v oblasti látkových závislostí. Program je rozdělen do třech obsahových bloků. První představí jednotlivé psychoaktivní látky a různé projevy závislosti na jednotlivých látkách. V druhé části budou učitelé seznámeni s platnou legislativou v oblasti drogové problematiky, s metodickými pokyny MŠMT ČR atd., na modelových případech bude znázorněno, jak řešit konkrétní situace a případy zneužívání návykových látek žáky a studenty. Poslední blok seznámí učitele s možnostmi prevence a terapie a s typy služeb a konkrétními zařízeními pro osoby ohrožené drogami a drogovou závislostí. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci ZŠ, pedagogičtí pracovníci SŠ, metodici prevence, výchovní poradci.

12 Leváctví a nácvik psaní leváků Č.j.: MSMT-12265/ Vzdělávací program je zaměřen na problematiku leváctví, objasňuje podstatu levorukého psaní, představuje diagnostiku leváctví a specifické prvky nejen levorukého psaní, ale leváctví jako takové v pravorukém světě. Účastníci programu jsou seznámeni s doposud často doporučovanou metodikou pro levoruké psaní vycházející z prací M. Sováka z počátku šedesátých let minulého století. Tento způsob je ale pro praktické psaní leváků těžko použitelný, proto si naprostá většina leváků postupně vytváří vlastní přijatelný způsob psaní. Účastníkům je představena metodika levorukého psaní, jak jí uvedl současný český pedagog Ivo Vodička, včetně způsobů možného psaní levorukých, tzv. horního a dolního psaní. Vzdělávací program je zaměřen zejména prakticky, nácvik technik a způsobů levorukého psaní, kreslení a malování je důležitý zejména pro pedagogy praváky. V obsahu vzdělávacího programu je kladen důraz na skutečnost, že psaní levou rukou není opakem psaní pravou rukou, ale že jde o dvě zcela odlišné činnosti. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Moderní trendy ve vedení lidí Coaching, mentoring a counselling Č.j.: MSMT-42639/ Program semináře je zaměřen na osvojení principů a strategií vedení lidí. V poslední době se začínají stále více prosazovat individualizované způsoby vedení lidí a ředitel či pedagog by měl ve svém přístupu tuto skutečnost zohledňovat. Coaching (koučování) přispívá ke zvýšení schopnosti sebereflexe, rychlému rozvoji pracovních schopností a dovedností, rozvoji sebeorganizace, využívání vlastních možností a osobní spokojenosti., mentoring (mentorování) umožňuje předávání zkušeností a rad a couselling (konzultování, poradenství) využívá praktické a konstruktivní uplatňování obousměrné zpětné vazby. Jedná se o praktický seminář s cílem zlepšení manažerských dovedností každého ředitele a pedagoga. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové předškolních a školských zařízení, DD.

13 Návyková rizika a jejich prevence - program pro pedagogy ZŠ a SŠ Č.j.: MSMT / Vzdělávací program seznámí učitele s problematikou jednotlivých poruch chování různé etiologie a různých symptomů. Do této kategorie spadají např. tzv. virtuální drogy, patologické hráčství, další formy novodobých závislostí (workoholismus, oniomanie atd.), ale také poruchy příjmu potravy či záměrné sebepoškozování. První část kurzu se bude zabývat teoretickými základy zmíněných poruch chování, dále budou účastníci seznámeni s možnými příčinami a mechanismy vzniku poruch chování na základě bio-psycho- sociálního modelu (osobnostní předpoklady, vnější vlivy - rodinné prostředí, vliv výchovy a médií, vrstevnické vlivy, subkultury atd.). Zmíněny budou také právní souvislosti této problematiky a v neposlední řadě způsoby a principy terapie výše uvedených poruch chování. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci ZŠ, pedagogičtí pracovníci SŠ, metodici prevence, výchovní poradci. Novodobý fenomén agrese na základní škole Č.j.: MSMT-42639/ Obsahem semináře je seznámení účastníků se základními pojmy v této oblasti, s variantami agresivního chování u dětí a mládeže a jejich příčinami ( vliv dědičnosti, prostředí rodinného a společenského, apod. ). Dalším cílem je upozornit na spouštěče agresivního chování, kdy i učitel může být zdrojem agresivity. Dalším cílem je naučit účastníky rozlišovat druhy agresí, adekvátně se chovat v situacích, kdy řeší agresivní chování dítěte či mladistvého. Nedílnou součástí semináře je i řešení otázky agresivity a trestu způsoby a formy trestání, pravidla při používání trestu. Alternativní možnosti řešení agresivního chování např. práce s tělem u agresivního jedince. Cílová skupina: učitelé základních škol 1.a2.stupně, výchovní poradce, metodici prevence, pracovníci DD.

14 Pedagogická diagnostika dítěte v MŠ Č.j.: MSMT / Náplní semináře je seznámit pedagogy předškolních zařízení s možnostmi pedagogické diagnostiky dítěte v mateřské škole. Seminář se zaměřuje na proces pedagogické diagnostiky obecně a na metody pedagogické diagnostiky, s důrazem na vedení dokumentace při procesu diagnostikování dítěte. V druhé části semináře jsou pedagogové proškoleni v jednotlivých diagnostických metodách, které jsou v jejich kompetenci. Seminář nahlíží na pedagogickou diagnostiku komplexně a zdůrazňuje nutnost dobře provedené diagnostiky učitelem jako hlavního vodítka pro diagnostikování a případné vydání diagnózy odborným pracovištěm. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Pedagogická diagnostika dítěte na ZŠ Č.j.: MSMT / Včasná diagnostika a dobře provedená diagnostika dítěte učitelem ve škole je základem, že dítě nebude ohroženo syndromem školní neúspěšnosti. Seminář je zaměřen na diagnostikování jednotlivých oblastí, které jsou důležité pro dobré zvládnutí školních vědomostí a ovlivňují kvalitní osvojení učiva dítětem. Diskuse a rozbor příkladů z praxe. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci ZŠ, pedagogičtí pracovníci SŠ, metodici prevence, výchovní poradci, speciální pedagogové.

15 Podpora komunikačních dovedností žáků MŠ a 1. stupně ZŠ, studium logopedického asistenta Č.j.: MSMT / Časová dotace: 60 hodin Vzdělávací program je určen pro učitele MŠ, ZŠ, SPPG, kteří chtějí zároveň pracovat jako logopedičtí asistenti a získali vzdělání dle čl. IV písm.c) dle metodického doporučení MŠMT k zabezpečení logopedické péče ve školství č.j / Program je zaměřen na podporu znalostí a získání praktických dovedností v oblasti logopedické prevence a komunikačních dovedností u žáků předškolních zařízení a žáků mladšího školního věku. Absolvent získá odbornou kompetence k vykonávání činnosti logopedického asistenta dle čl. V Metodického doporučení MŠMT k zabezpečení logopedické péče ve školství č.j / Studium je ukončeno závěrečným pohovorem a rozborem kazuistiky, kterou absolvent zpracoval na základě pedagogické praxe v oblasti logopedické prevence. Absolvent, který získá osvědčení logopedický asistent, musí pracovat pod metodickým vedením klinického logopeda nebo logopeda pracujícího ve školském zařízení typu SPC nebo logopeda v nestátním zařízení, které je zaměřeno na podporu práce s dětmi a mládeží v oblasti komunikačních dovedností, např. APLA. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení, speciální pedagogové, učitelé 1.stupně základních škol, asistenti pedagoga.

16 Porada jako efektivní nástroj vedoucího pracovníka Porada je relativně podceňovaným nástrojem vedení a řízení, přitom koncentruje potenciál celého týmu. Porady patří k základním nástrojům vnitřní komunikace v organizaci a jejich vedení je jednou ze základních dovedností každého vedoucího pracovníka. Program semináře se soustředí na osvojení efektivních postupů, které je nezbytné realizovat před poradou, při vedení porady a po poradě, v souvislosti s rozdílnými cíli, které porady mohou mít. Odpoví i na otázku: Jak vést správně a efektivně poradu se svými podřízenými. Jedná se o praktický seminář s cílem zlepšení manažerských dovedností každého ředitele MŠ. Cílová skupina: ředitelé a vedoucí pracovníci předškolních zařízení, školských zařízení, DD. Poruchy pozornosti a soustředění jako důsledek ADD, ADHD ve školní praxi Č.j.: MSMT-12265/ Seminář objasňuje příčiny a následky nepozornosti, hyperaktivity a impulzivity žáků ve škole. Poruchy souhrnně označované jako ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADD (Attention Deficit Disorders) se projevují neschopností udržet pozornost při výuce, dokončovat úkoly, zapomnětlivostí v každodenních činnostech. Obsahem semináře je základní terminologie, diagnostické, reedukační a podpůrné formy systematické péče, optimální strategie ve výuce, možnosti spolupráce výchovných poradců a školních psychologů na základě doporučení pedagogicko-psychologickými poradnami, smysl IVP (individuální vzdělávací plán) a význam pravidelných konzultací rodičů s učiteli. Rozbor příkladů z praxe, optimální možnosti pomoci, diskuze. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci ZŠ, metodici prevence, výchovní poradci.

17 Poruchy pozornosti u dítěte v předškolním vzdělávání a možnosti zvládání poruch Č.j.: MSMT-12265/ Seminář objasňuje příčiny a následky nepozornosti, hyperaktivity a impulzivity u dětí v předškolním zařízení. Poruchy souhrnně označované jako ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADD (Attention Deficit Disorders) se projevují neschopností udržet pozornost při řízených činnostech, dokončovat úkoly, zapomnětlivostí v každodenních činnostech. Obsahem semináře je základní terminologie, vývojová diagnostika, diagnostické, reedukační a podpůrné formy systematické péče, optimální strategie ve výuce u dětí před nástupem do školy, možnosti spolupráce výchovných poradců a školních psychologů na základě doporučení pedagogicko-psychologickými poradnami, výchovného vedení v rodině a vyvozeny pedagogicko - diagnostické postupy, význam pravidelných konzultací rodičů s učiteli. Rozbor příkladů z praxe, optimální možnosti pomoci, diskuze. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Prevence logopedických vad a komunikačních poruch v předškolním zařízení Č.j.: MSMT-12265/ Seminář je zaměřen na podporu znalostí a praktických dovedností pedagogů v oblasti logopedické prevence a náprav u dětí předškolního věku. Témata VP: systém logopedické péče v ČR, dítě se specificky narušeným vývojem řeči, odborná terminologie vad řeči, spolupráce s rodiči a s odbornými pracovišti. Budou doporučeny pomůcky a příklady možných náprav. Závěrečná část programu je zaměřena na metodiku prevence dyslalie v mateřské škole zkvalitnění sluchové percepce, nácviky správného dýchání, rytmizace, rozvoj motoriky artikulačních orgánů, hry zaměřené na prevenci a jejich propojení do kurikula. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení.

18 Psychohygiena učitele I. - jak předejít vyčerpání, stresům Č.j.: MSMT-42639/ Cílem semináře je teoreticky i prakticky seznámit pedagogy s novými možnostmi v oblasti psychohygieny. Na základě rozboru konkrétních situací z vlastní praxe si účastníci prohloubí schopnosti a dovednosti při zvládání stresových situací a pracovní zátěže, které mohou vést k pocitu vyhoření. Seminář probíhá interaktivní formou - diskuze, modelové situace. Cílová skupina: ředitelé a pedagogové předškolních zařízení Psychohygiena učitele I. - jak předejít vyčerpání, stresům Cílem semináře je teoreticky i prakticky seznámit pedagogy s novými možnostmi v oblasti psychohygieny. Na základě rozboru konkrétních situací z vlastní praxe si účastníci prohloubí schopnosti a dovednosti při zvládání stresových situací a pracovní zátěže, které mohou vést k pocitu vyhoření. Seminář probíhá interaktivní formou - diskuze, modelové situace. - teoretický úvod do oblasti psychohygieny učitele (0,5 hod.) - problematika syndromu vyhoření, tj. diagnostika obecných příčin syndromu vyhoření, diagnostika zátěžových situací a specifických příčin vyhoření u pedagogických pracovníků (1,5 hod.) - techniky zvládání stresových situací v sebepoznání, rozpoznání osobních stylů chování (2 hod.) jeho obsah se zaměřuje na pracovní zátěže ve školním prostředí a psychohygienická doporučení - úprava životního stylu, efektivní zacházení s časem, řešení případových situací, osvojení si postupů a technik, jak vyhoření předejít, jak správně relaxovat, odpočívat včetně nácviku jednoduchých relaxačních technik. Závěrečná část semináře se zabývá vytvářením vhodného pedagogického a pracovního prostředí školy individuální strategie řešení krizových a stresových situací ve vztahu ke kolegům, principy komunikace a spolupráce v učitelském sboru, pravidla chování mezi kolegy ve škole. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci..

19 Rizikové chování dětí a mládeže Č.j.: MSMT-42639/ Obsahem semináře cílem je seznámení účastníků s pojmem rezilience a s ním související prevencí, která je nedílnou součástí práce školy. Dále je podrobně rozebrán syndrom CAN jako soubor nenáhodných, vědomých či nevědomých aktivit či neaktivit (nezabránění) rodiče či jiné osoby vůči dítěti, které jsou v dané společnosti nepřijatelné nebo odmítané a které vedou k poškození psychického či fyzického zdraví dítěte a narušují jeho optimální vývoj nebo společenský stav. Cílová skupina: Učitelé základních škol 1.a2.stupně, výchovní poradce, metodici prevence. Sociálně patologické jevy ve školní třídě Sociálně patologické jevy jako fenomén základní nemožnosti zdárně vést výchovně vzdělávací proces. Témata programu jsou vysvětlena teoreticky, diagnostika jednotlivých sociálně patologických jevů, práce se třídou a jedincem při výskytu konkrétního sociálně patologického jevu, prevence vzniku sociálně patologických jevů. 1. Závislostní chování, 2. Extremismus a radikalismus, 3. Spektrum poruch příjmu potravy, 4. Negativní působení sekt, 5. Sexuální rizikové chování. - Sociálně patologické jevy obecně 2 hodiny - Závislostní chování u dítěte staršího školního věku 1 hodina - Extremistické a radikální chování u dítěte staršího školního věku 1 hodina - Poruchy příjmu potravy u dítěte staršího školního věku 1 hodina - Sexuálně rizikové chování u dítěte staršího školního věku 1 hodina - Negativní působení sekt na dítě staršího školního věku 1 hodina - Agresivní chování a prekriminální chování u dítěte staršího školního věku 1 hodina Součástí semináře je vyzkoušení navozených modelových situací k probírané tématice, řešení konkrétních dotazů účastníků a diskuse problematiky frekventantů. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci s odbornou kvalifikací pro 2.stupeň základní školy.

20 Specifické poruchy učení u dětí předškolního věku v poslední třídě MŠ Č.j.: MSMT-12265/ Včasná diagnostika a včasná intervence jako východiska pro práci s dítětem a s rodiči, na jejichž základě lze s dítětem účinně pracovat. Základní pojmy, specifické poruchy učení, ADHD, ADD, hyperkinetický syndrom, vztah mezi specifickými poruchami učení a syndromem školní neúspěšnosti. Objasnění symptomatologie těchto poruch, kritéria pro diagnostiku SPU v MŠ, platná legislativa, metody práce u dětí se SPU v MŠ, spolupráce rodiny. Postavení dítěte se SPU v předškolní třídě MŠ a jeho příprava učitelem MŠ pro primární vzdělávání. Prevence vzniku poruch učení u dětí. Diskuse a rozbor. Cílová skupina: pedagogičtí pracovníci předškolních zařízení. Specifické poruchy učení u žáků ZŠ Č.j.: MSMT-12265/ Včasná diagnostika a včasná intervence jako východiska pro práci s dítětem a s rodiči, na jejichž základě lze s dítětem účinně pracovat. Základní pojmy, specifické poruchy učení, ADHD, ADD, hyperkinetický syndrom, vztah mezi specifickými poruchami učení a syndromem školní neúspěšnosti. Objasnění symptomatologie těchto poruch, kritéria pro diagnostiku SPU, platná legislativa, metody práce u dětí se SPU, pravidelná spolupráce s rodinou žáka. Postavení dítěte se SPU ve škole a vztah učitele k takovémuto dítěti. Pedagogická diagnostika a depistáž dětí v základní škole učitelem, úprava klasifikace, tvorba individuálních vzdělávacích plánů. Prevence vzniku poruch učení u dětí. Diskuse a rozbor příkladů z praxe. Cílová skupina: pedagogové 1.a 2.stupně základních škol, metodici prevence.

Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s.

Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s. Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s. Agrese a agresivita u dětí předškolního roku Seminář je zaměřen na problematiku vzrůstající agresivity u dětí předškolního věku a její důsledky pro další

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Habrmanova 130, Hradec Králové, 50002 IČO 69172366 www.habrmanova.cz Školní poradenské

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ (INKLUZE)

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ (INKLUZE) INFRA, s.r.o. akreditovaná vzdělávací instituce pro pedagogy Katalog kurzů pro pedagogické sbory základních škol SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ (INKLUZE) Kurzy lze hradit z šablon aktivita č. II/2.8 Vzdělávání pedagogického

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Plán školního poradenského pracoviště

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2018/2019 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP... 4 Výchovný poradce... 5 Hlavní úkoly

Více

Školní poradenské pracoviště Truhlářská

Školní poradenské pracoviště Truhlářská Školní poradenské pracoviště Truhlářská Základní škola J. Gutha-Jarkovského, Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského, Truhlářská 22, Praha 1 1. Výchovný poradce Mgr. Radka Holečková výchovný poradce, Truhlářská

Více

Základní škola ŠKOLAMYŠL

Základní škola ŠKOLAMYŠL Základní škola ŠKOLAMYŠL Hrnčířská 272, Zahájí, 570 01 Litomyšl místo poskytování vzdělávání a školských služeb Smetanovo náměstí 15, Litomyšl - Město 570 01 KONCEPCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Školní

Více

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok Program Školního poradenského pracoviště na školní rok 2017-2018 Školní poradenské pracoviště ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava Poruba, příspěvková organizace Od 1. 9. 2017 je v ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, v Ostravě

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY Standardní činnosti školy Obsah Standardní činnosti školy...1 1.Standardní činnosti výchovného poradce...2 Poradenské činnosti:...2

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE

1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE 1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE Školní poradenské pracoviště (ŠPP) v Základní škole a Mateřské škole Určice, příspěvkové organizaci, tvoří výchovný a kariérový poradce, metodik prevence a speciální

Více

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP)

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Č. j.: 260/18 Spisový znak: 1-4 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Barbora Janovská, speciální pedagog ŠPP Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Datum

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Poradenské služby školy Č.j.: 795/2016 Vypracoval: Mgr. Bc. Hana Kudrnová,

Více

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství.

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Poradenství Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Služby jsou určeny žákům, zákonným zástupcům žáka, pedagogickým pracovníkům školy. Poskytování

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Program školního poradenského pracoviště

Program školního poradenského pracoviště Program školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště (dále ŠPP) je zřízeno k zajištění a realizaci výchovně vzdělávací koncepce školy. Poskytování poradenských služeb na školách se řídí

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány školním poradenským pracovištěm (dále jen ŠPP) a jsou poskytovány žákům, učitelům a rodičům (zákonným zástupcům). Pracovníci

Více

Program poradenských služeb

Program poradenských služeb Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá Boleslav Program poradenských služeb Školní poradenské pracoviště Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá

Více

Program školních poradenských služeb

Program školních poradenských služeb Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Program školních poradenských služeb Počet stran: 9 Datum projednání s pracovníky školy: 31.8.2017 Účinnost od: 2.9.2017 I. 1. Obecné zásady

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Koncepce poradenských služeb ve škole

Koncepce poradenských služeb ve škole ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Školní poradenské pracoviště spadá do oblasti poradenských služeb ve škole. Poradenské služby ve škole jsou na naší škole zajišťovány výchovným poradcem, Mgr. Janou Wolfovou.

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 Kapitoly z vývojové psychologie dítěte 1. část Uspokojování potřeb dítěte patří k nejdůležitějším požadavkům péče o dítě. Optimální

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Program poradenských služeb ve školním roce 2018/2019

Program poradenských služeb ve školním roce 2018/2019 Program poradenských služeb ve školním roce 2018/2019 Vypracovala: V.Šubrtová M.Kallová Srpen 2018 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY 1.1 Charakteristika školy 1.2 Charakteristika cílové skupiny vzdělávání

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S T V Í PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE SPECIÁLNÍ PEDAGOG

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Název školy: ZŠ Liberec, Sokolovská Adresa: Sokolovská 328, Liberec 13, 460 14 IČO: 68 97 46 39 I. Společná ustanovení Základní charakteristika

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Psychologická gramotnost pedagoga (rozsah 25 hodin, třídenní celodenní kurz) Prožitkový seminář

Více

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb Základní škola Chýnov, okres Tábor Program poradenských služeb Poskytování poradenských služeb školním poradenským pracovištěm Školní poradenské pracoviště ( ŠPP) poskytuje odborné služby ve smyslu Vyhlášky

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Katalog seminářů ke SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ

Katalog seminářů ke SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ INFRA, s.r.o. akreditovaná vzdělávací instituce pro pedagogy Další vzdělávání pedagogických pracovníků základních škol Katalog seminářů ke SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ Jsme akreditovanou vzdělávací agenturou

Více

Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: T)

Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: T) Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: 75-014-T) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se povolání:

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011)

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) 1. Vymezení poradenských služeb ve škole 2. Standardní činnosti poradenských pracovníků školy 3. Standardní činnosti pedagogů,

Více

I. Potřeba pedagogické diagnostiky

I. Potřeba pedagogické diagnostiky I. Potřeba pedagogické diagnostiky S platností RVP ZV od roku 2007/2008 se začíná vzdělávání a výchova v základní škole realizovat prostřednictvím kurikulárního dokumentu, jehož cílem je vybavit žáka potřebnými

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště (Vybráno z přílohy č. 3 k vyhlášce č.72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízení, ve znění pozdějších předpisů.) Standartní činnosti

Více

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8 Strana: 1/8 1. Základní údaje o škole Název a adresa školy, pro Základní škola logopedická s.r.o., kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. René Macháč Telefon na ředitele 596 735 470 E-mail

Více

Školní poradenské pracoviště na ZŠ a MŠ Brno, Blažkova

Školní poradenské pracoviště na ZŠ a MŠ Brno, Blažkova Školní poradenské pracoviště na ZŠ a MŠ Brno, Blažkova Od 1. 9. 2016 začalo fungovat na naší škole školní poradenské pracoviště ve složení: výchovný poradce, školní metodik prevence a speciální pedagogové

Více

Školní poradenské pracoviště (ŠPP)

Školní poradenské pracoviště (ŠPP) Školní poradenské pracoviště (ŠPP) Vážení rodiče, pedagogové a přátelé školy, milí žáci, dovolte nám, abychom vás informovali o zřízení školního poradenského pracoviště, které vzniklo 1.9.2016 na naší

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Česká zahradnická akademie Mělník střední škola a vyšší odborná škola sady Na Polabí 411, 276 01 Mělník, příspěvková organizace Školní poradenské pracoviště Program poradenských služeb Školní rok 2017/2018

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Základní charakteristika poradenských služeb organizace - Gymnázium Tišnov, příspěvková Uskutečňováno v souladu s aktuální novelizací vyhlášky č.72/2005

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště Od listopadu 2011 pracoval ve škole poradenský tým ve složení výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog. Fungovala také velmi úzká spolupráce s učiteli, zákonnými

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči při ZŠ pro žáky se specifickými poruchami učení Karlovy Vary, příspěvková organizace Zahájení činnosti: 1.9.2011 Ředitelka: Mgr. Klára Píšová Kontakty: 351 161

Více

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora 27. Speciální pedagog Téma: systémová podpora Anotace Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog

Více

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka

Ředitel školy ŽÁK. Rodina žáka POSKYTOVÁNÍ PORADENSKÝCH SLUŽEB Schéma poskytování poradenských služeb ve škole Ředitel školy Specializovaná poradenská pracoviště Pedagogicko psychologická poradna ŽÁK Rodina žáka Poradenští pracovníci

Více

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI:

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: Školské poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních Školní psycholog, školní speciální pedagog Mgr. Pavla Kubíčková Školní speciální pedagog, speciální pedagog

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA, ČÁSLAV, SADOVÁ 1234 286 01 Čáslav, tel.: 327/312631, fax : 327/312637 e-mail : skola@szescaslav.cz IZO 600007278 IČO 49797999 zřizovatel: Školní poradenské pracoviště program

Více

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Vlasatice Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod MŠMT změnilo v souladu s 4 odst. 4 zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání s účinností

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem,

Více

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ 1. ORGANIZACE VÝUKY úprava režimu výuky s využitím relaxačních přestávek PAS PAS úprava režimu výuky s důrazem na individuální práci 1.1.1. 1.1.2.

Více

Systém škol a školských poradenských zařízení

Systém škol a školských poradenských zařízení Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ pro školní rok 2017/2018 Výchovné poradkyně: Mgr. Radoslava Spurná (nám. Spojenců 17) Mgr. Alena Nováková (Svatoplukova 80) Ing. Tatiana Chmelenská (Svatoplukova 80) Náplň práce

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

412/2006 Sb. VYHLÁŠKA

412/2006 Sb. VYHLÁŠKA 412/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 14. srpna 2006, kterou se mění vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků Ministerstvo

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2017/2018 vypracovala: Mgr.Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č. 561/2004

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve školním roce 26/7 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování tabulek a grafů: PPP Opava 1. Úvod

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Program poradenských služeb Školní rok

Program poradenských služeb Školní rok Program poradenských služeb Školní rok 2018-2019 1. Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště spadá do oblasti poradenských služeb ve škole, které jsou zajišťovány na SPŠ stavební výchovným

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

Koncepce Školního poradenského pracoviště pro léta

Koncepce Školního poradenského pracoviště pro léta Masarykova základní škola a mateřská škola Kunvald, okres Ústí nad Orlicí Č. j.: 70/2017 Koncepce Školního poradenského pracoviště pro léta 2017 2021 Vypracovala: Mgr. Kateřina Xaverová, ředitelka školy

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PSYCHOLOGA 2016/2017 1. Úvod S respektem k specifikům školního prostředí a možnostem Základní školy Dr. Milady Horákové (dále jen školy) tento plán práce školního psychologa tvoří rámec

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A OBCHODNÍ V OLOMOUCI Kosinova 4, Olomouc PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem č. 561/2004

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem

Více

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ pro školní rok 2016/2017 Výchovné poradkyně: Mgr. Radoslava Spurná (nám. Spojenců 17) Mgr. Alena Nováková (Svatoplukova 80) Ing. Tatiana Chmelenská (Svatoplukova 80) Náplň práce

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

Právní ukotvení ve školství. Jak jednat v problematických situacích

Právní ukotvení ve školství. Jak jednat v problematických situacích Dnešní program 16:00 17:30 Vyuţití poradenského systému pro řízení lidských zdrojů, řešení konkrétních problémových situací 17:30 17:50 přestávka 17:50 18:35 Jak obnovit podmínky pro ŘLZ ve třídě (práce

Více

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace SNP 2304/6, Ústí nad Labem, IČ 44226233 SMĚRNICE č. 17/2007 Poradenské sluţby ve škole Obsah: ČL.1 ČL.2 ČL.3 ČL.4 ČL.5

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Základní škola při Psychiatrické nemocnici Bohnice, Ústavní 91, Praha 8 dislokované pracoviště ZŠ Poznaňská Plán práce výchovného poradce Školní rok 2016 / 2017 Vypracovala: Mgr. Zdeňka Silvestrová 1 Základní

Více

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 EVROPSKÁ UNIE I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Naše škola je zapojena do systémového projektu ministerstva

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost x odlišnost v poradenství Poradenská služba vytváří koncept rovných příležitostí, vychází ze snahy vyrovnávat podmínky pro vzdělání, s respektem

Více

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy Primární prevence (Adaptační výjezdy) Selektivní prevence Primární prevence pro MŠ

Více

Východiska pro intervenci ve školách

Východiska pro intervenci ve školách Obsah ČÁST I Východiska pro intervenci ve školách Intervence základní pojmy a problémy............................ 1005 Obecný model učení............................................. 1070 2.1 Obecné principy

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Základní škola Zlín, Křiby 4788, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 67. Směrnice o poskytování poradenské služby Č.j.: 028/2016 A.1.2.9 A10 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

TRIVIS Střední škola veřejnoprávní a Vyšší odborná škola bezpečnosti silniční dopravy Jihlava, s. r. o.

TRIVIS Střední škola veřejnoprávní a Vyšší odborná škola bezpečnosti silniční dopravy Jihlava, s. r. o. TRIVIS Střední škola veřejnoprávní a Vyšší odborná škola bezpečnosti silniční dopravy Jihlava, s. r. o. PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB pro školní rok 2018/2019 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských

Více

Školské poradenské pracoviště Program poradenských služeb ve škole

Školské poradenské pracoviště Program poradenských služeb ve škole Mateřská škola, Základní škola a Mateřská škola Jindřichův Hradec, Jarošovská 1125/II Školské poradenské pracoviště Program poradenských služeb ve škole Obsah: 1. Základní charakteristika poradenských

Více