2.5 Porfyriny a buněčné heminy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2.5 Porfyriny a buněčné heminy"

Transkript

1 2.5 Porfyriny a buněčné heminy Pyrrol a pyrrolová barviva K nejvýznamnějším biologickým pigmentům patří tzv. pyrrolová barviva. Pyrrol je nenasycená pětičlenná heterocyklická sloučenina (systematickým názvem 1-aza-2,4- cyklopentadien) obsažená např.v kamenouhelném dehtu. Redukcí, tj. postupným nasycením jeho nenasycených vazeb, z něj vzniká pyrrolin a pyrrolidin. Od pyrrolidinu lze odvodit struktury aminokyselin prolinu a hydroxyprolinu. V přírodních pyrrolových barvivech se vyskytují vždy 4 pyrrolová jádra spojená navzájem jednouhlíkovými můstky, a proto se nazývají tetrapyrroly. Jádra mohou být uspořádána lineárně nebo kruhově (cyklické tetrapyrroly). Deriváty pyrrolu jsou součástí takových významných biochromů, jako je hemoglobin, myoglobin, žlučová barviva, chlorofyl a vitamin B 12. Tetrapyrroly představují dále nebílkovinnou složku (prostetickou skupinu) cytochromů a enzymů cytochromoxidasy, katalasy a peroxidasy. Cyklické tetrapyrroly Základem struktury cyklických tetrapyrrolů jsou 4 pyrrolová jádra (I až IV) navzájem spojená methinovými můstky CH označovanými α, β, γ a δ, tj. sloučenina zvaná porfin. Tento tetrapyrrolový kruh obsahuje pravidelně se střídající nasycené a nenasycené vazby. Tento systém konjugovaných dvojných vazeb umožňuje volný tok elektronů podle okamžité situace molekuly; útvar leží v jedné rovině (je planární), a díky velkému počtu konjugovaných dvojných vazeb absorbuje část viditelného spektra a jeví se jako tmavě červený.

2 Jestliže jsou některé z osmi vnějších vodíkových atomů porfinu v polohách 1 až 8 substituovány postranními řetězci, pak se taková struktura obecně nazývá porfyrin. V hemu a jeho prekurzorech se jako substituenty vyskytují methyl (M), vinyl (V), 2- acetyl (A) a 3-propionyl (P). Podle typu, počtu a střídání substituentů v polohách 1 až 8 nesou polohové izomery porfyrinů různé názvy a různá číselná označení. Porfyriny nesoucí dva různé substituenty v počtu tvoří čtyři polohové izomery označované jako typ I IV. Jestliže se v porfyrinu dva druhy substituentů pravidelně střídají, řadí se výsledná struktura k porfyrinům I. typu. Prekurzory hemu patří k porfyrinům III. typu, které mají pořadí substituentů na IV. pyrrolovém jádře (polohy 7 a 8) obrácené nežli na jádrech I až III. Porfyriny nesoucí tři různé druhy substituentů v počtu 4, 2 a 2 tvoří více než 10 polohových izomerů. Přímý prekursor hemu, protoporfyrin, je porfyrinem typu IX. Porfyriny se v živé přírodě vyskytují zejména jako metaloporfyriny, obsahující mezi dusíky pyrrolových jader komplexně vázaný atom kovu a vázané na bílkoviny. V hemoglobinu, myoglobinu, katalase a dalších je tímto kovem železo, v chlorofylu je to hořčík.

3 Při biosyntéze hemu nebo chemickou redukcí porfyrinů vznikají porfyrinogeny, u kterých jsou pyrrolová jádra spojena methylenovými můstky ( CH 2 ). U porfyrinogenů tedy není přítomen konjugovaný systém dvojných vazeb a tyto sloučeniny jsou proto na rozdíl od porfyrinů bezbarvé a nefluoreskují. Methinové můstky se tvoří enzymovou nebo spontánní oxidací porfyrinogenů. Roztoky porfyrinů intenzivně absorbují viditelné světlo v úzkém pásu s maximem kolem 400 nm (tzv. Soretův pás). Další charakteristickou vlastností porfyrinů je červená fluorescence jejich kyselých nebo organických roztoků po excitaci ultrafialovým světlem. Na těchto vlastnostech jsou založeny četné metody důkazu nebo stanovení porfyrinů. Hem Čtyři dusíky porfinového cyklu, z nichž dva mají odštěpitelné protony, splňují ideální podmínky pro tvorbu chelátu s kovovým iontem. Dvojmocné železo s koordinačním číslem 6 se může za těchto okolností stát centrálním atomem komplexu, který je uspořádán do tvaru osmistěnu. Vazby železa s dusíkovými atomy jsou velmi pevné a dvě zbývající koordinační vazby mohou být obsazeny různými substituenty. Protoporfyrin IX poskytuje s atomem dvojmocného železa hem (viz kapitola 3.4). Plně funkční molekula schopná slabé vazby s kyslíkem, tj. oxygenace, však vzniká teprve po vazbě hemu s globinem. Děje se to pomocí volného elektronového páru dusíkového atomu imidazolového jádra aminokyseliny histidinu z polypeptidového řetězce globinu. Tento elektronový pár obsadí pátou pozici atomu železa, čímž se šestá pozice stává labilní v míře právě potřebné pro vazbu molekuly kyslíku. Myoglobin a hemoglobin Molekula myoglobinu obsahuje jediný globin, tj. jediný polypeptidový řetězec (M R 17000, 153 aminokyselin), navázaný na jediný hem. Molekula má kulovitý tvar a polypeptidový řetězec obsahuje vysoký podíl α-šroubovice. Křivka nasycení myoglobinu kyslíkem má na rozdíl od hemoglobinu tvar hyperboly. Pro funkci myoglobinu z toho vyplývá, že uvolňuje kyslík až při nízkém po 2, jak odpovídá podmínkám pracujícího svalu (0,67 kpa). Naproti tomu molekula hemoglobinu je tetramerem, složeným vždy ze dvou dvojic polypeptidových řetězců, z nichž každý nese jeden hem. Polypeptidové řetězce, které se označují písmeny (α, β, γ, δ), jsou kódovány různými geny a mají odlišnou strukturu. Řetězce α obsahují 141 aminokyselin, řetězce β obsahují 146 aminokyselin. Normální lidský

4 hemoglobin A (HbA) má strukturu α 2 β 2, lidský fetální hemoglobin F (HbF) má strukturu α 2 γ 2, minoritní lidský hemoglobin A 2 (HbA 2 ) = α 2 δ 2. Podobně jako jiné bílkoviny našeho organismu, nesou i molekuly hemoglobinu určité množství navázaných sacharidů (glukosy). Hemoglobin je glykován neenzymovou cestou a podíl glykovaného hemoglobinu (HbA 1c ) z celkového hemoglobinu je přímo úměrný dlouhodobé glykémii. Za normálních okolností tento podíl nepřesahuje 4 %. Stanovení glykovaného hemoglobinu se využívá diagnosticky, aby nás informovalo o stavu glykémie před 6 až 8 týdny, tj. před dobou odpovídající poločasu životnosti erytrocytu. Mutace genů kódujících globinové řetězce jsou příčinou vzniku několika set forem hemoglobinů. Některé mutace jsou neškodné, jiné však podmiňují změnu biologické funkce hemoglobinu (např. změnu afinity vůči kyslíku) a označují se jako hemoglobinopatie. Příkladem je hemoglobin S (HbS). V polypeptidovém řetězci β HbS je glutamová kyselina nahrazena valinem. Tato změna způsobuje tzv. srpkovitou anémii, onemocnění spojené se změnou tvaru a zkrácení životnosti erytrocytu. Nadměrná hemolýza potom působí řadu nepříjemných klinických příznaků této choroby. Reverzibilním dějem, oxygenací, vzniká z hemoglobinu oxyhemoglobin. Jeden tetramer Hb přitom přenáší 4 molekuly kyslíku. Křivka sycení Hb kyslíkem má sigmoidní průběh. Různé hemoglobiny však mají rozdílnou afinitu ke kyslíku. Oxygenace je provázena změnami konformace celé hemoglobinové molekuly. Deoxygenovaná forma se označuje jako T forma (napjatá, taut) a oxygenovaná jako R forma (relaxovaná, R). Deoxygenovanou formu hemoglobinu stabilizuje sloučenina 2,3- bisfosfoglycerát, která se tvoří při nedostatku kyslíku v periferních tkáních z 1,3- bisfosfoglycerátu vznikajícího glykolýzou. 2,3-bisfosfoglycerát se váže na β-řetězce a podporuje na periferii uvolnění kyslíku a jeho předání tkáním. Kromě transportu kyslíku z plic do periferních tkání přenáší hemoglobin také produkovaný oxid uhličitý z tkání do plic. Děje se to vazbou mezi CO 2 a N-terminálními skupinami aminokyselin globinových řetězců za uvolnění dvou protonů. Další část CO 2 v krvi reaguje s kyselinou uhličitou a vzápětí disociuje na proton a hydrouhličitanový anion v reakci katalyzované karbonátdehydratasou. Poslední díl CO 2 se transportuje krví v rozpuštěné formě. Deoxygenovaný hemoglobin váže namísto 4 molekul kyslíku 2 protony. S opětovnou vazbou kyslíku na deoxygenovaný hemoglobin nastává uvolnění protonů. Ty znovu reagují s hydrouhličitanem za vzniku kyseliny uhličité a z ní vzniká (opět za katalýzy karbonátdehydratasou) voda a CO 2, který se vydýchá. Vazba kyslíku na hemoglobin tedy podporuje uvolňování CO 2 Bohrův efekt.

5 Deriváty hemoglobinu Hem i celé hemoglobinové molekuly mohou podléhat řadě dalších reakcí. Šestá pozice hemoglobinu může být obsazena molekulárním kyslíkem, molekulou vody nebo jiným imidazolovým jádrem globinu. Může být však obsazena i např. oxidem uhelnatým za vzniku karbonylhemoglobinu. Tato vazba je sice reverzibilní, avšak je asi 250x pevnější než vazba s kyslíkem. Proto i při relativně malých koncentracích oxidu uhelnatého ve vdechovaném vzduchu rychle vzrůstá koncentrace karbonylhemoglobinu v krvi a klesá schopnost transportu kyslíku, což může být příčinou udušení. Účinkem oxidačních činidel se reverzibilně oxiduje dvojmocné železo v hemoglobinu na trojmocné a vzniká methemoglobin, který také není schopen přenášet kyslík. K tomuto ději dochází v malé míře i za normálních okolností. Enzymový methemoglobinreduktasový systém v erytrocytech však s využitím redukovaných nikotinamidadenindinukleotidových koenzymů obrací tuto reakci zpět. Při zvýšeném přívodu dusitanů pocházejících např. z dusičnanů v pitné vodě, nebo při toxickém či terapeutickém podávání nitrosloučenin, může koncentrace methemoglobinu v krvi stoupat a vést k závažnému poškození organismu (hlavně u kojenců). Obsazením šesté pozice methemoglobinu kyanovou skupinou CN - vzniká pevný komplex kyanmethemoglobinu. Jeho vzniku a stability se využívá při stanovení hemoglobinu v krvi. Denaturací bílkovinné složky, tj. rozrušením kvarterní struktury (rozpad tetrameru) a terciární struktury globinu, přechází hemoglobin nevratně na hemochromogen a po úplném odštěpením globinu zbývá volný hem. Cytochromy a vitamin B 12 Cytochromy jsou proteiny přítomné v buňkách všech aerobních organismů, kde se účastní na oxidačně redukčních pochodech v mitochondiálních membránách. Obsahují hem, jehož centrální atom železa během transportu elektronů mění mocenství z Fe II na Fe III. Každá skupina cytochromů (cytochromy a, b a c) má na svém tetrapyrrolovém cyklu různou skladbu substituentů. Vitamin B 12 kyanokobalamin, má strukturu podobnou porfyrinům s tím rozdílem, že centrálním kovovým iontem je kobalt. Tato struktura se jmenuje korin a sloučeniny, které ji obsahují se nazývají korinoidy. Centrální kobalt kyanokobalaminu váže svými dalšími

6 koordinačními vazbami skupinu CN a 5,6-dimethylbenzimidazol. Vitamin B 12 se účastní na přeměně aminokyselin, na tvorbě nukleotidů, při tvorbě a vývoji erytrocytů, aj. Chlorofyl Chlorofyl je tetrapyrrolovým barvivem zelených rostlin. Je to rovněž cyklický tetrapyrrol, který vzniká z protoporfyrinu IX, podobně jako hem. V centru molekuly chlorofylu však není Fe 2+, ale Mg 2+. Ve struktuře je dále na III. pyrrolovém jádru kondensovaný pětičlenný (cyklopentanonový) kruh, IV. jádro je částečně redukováno a propionylový postranní řetězec je esterifikován isoprenoidním alkoholem fytolem. Skladbou postranních řetězců se odlišují dva hlavní chlorofyly eukaryot (chlorofyly a, resp. b) a dva nejvýznamnější chlorofyly bakterií (bakteriochlorofyly a nebo b). Lineární tetrapyrroly K biologicky významným lineárním tetrapyrrolům náleží skupina látek označovaných jako žlučová barviva (viz kapitola 3.4). Vznikají rozštěpením cyklického tetrapyrrolu hemu. Patří sem bilirubin, biliverdin, urobilin a sterkobilin (urobilinogen a sterkobilinogen) a dále barviva vznikající z těchto sloučenin v průběhu pasáže střevem. Oxidačním rozštěpením α-methinového můstku hemu vznikne lineární tetrapyrrol biliverdin, jehož dvě krajní pyrrolová jádra jsou částečně oxidována a uhlík bývalého α- methinového můstku se oxidací přeměnil na oxid uhelnatý. Tato sloučenina získala svůj název podle zelené barvy.

7 Hydrogenací biliverdinu a přeměnou prostředního methinového můstku na methylenový, vznikne další žlučové barvivo bilirubin. Jeho barva je žlutooranžová. Další hydrogenace postihne nejen methinové můstky, ale přemění i vinylové skupiny bilirubinu na ethylové, čímž vzniká urobilinogen (mesobilirubinogen). Hydrogenace krajních pyrrolových jader poskytne sterkobilinogen. Urobilinogen i sterkobilinogen jsou bezbarvé. Oxidací vzdušným kyslíkem se z nich tvoří urobilin a sterkobilin, které dávají charakteristické zbarvení stolici. Literatura: 1. Masopust, J. Klinická biochemie, požadování a hodnocení biochemických vyšetření. Praha : Karolinum, 1998, 832 s., ISBN Murray, R.K., Granner, D.K., Mayes, P.A., Rodwell V.W. Harperova biochemie. Jinočany : Nakladatelství H&H, 1998, 872 s., ISBN Schneiderka, P., Jirsa, M., Kazda, A. et al. Kapitoly z klinické biochemie, Praha : Karolinum, 2004, 365 s., ISBN X. 4. Schneiderka, P., Bezdíčková, D., Jirsa, M. et al. Stanovení analytů v klinické biochemii. I. část. Praha : Karolinum, 1999, 153 s., ISBN Voet, D., Voetová, J.G. Biochemie. Praha : Victoria Publishing, 1995, 1325 s., ISBN

Hemoglobin N N. N Fe 2+ Složená bílkovina - hemoprotein. bílkovina globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+

Hemoglobin N N. N Fe 2+ Složená bílkovina - hemoprotein. bílkovina globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+ Hemoglobin 1 Hemoglobin Složená bílkovina - hemoprotein bílkovina globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+! Fe 2+ 2 Hemoglobin je tetramer 4 podjednotky: podjednotky a a b b a a b HBA - složení a 2 b 2 (hlavní

Více

BÍLKOVINY. V organismu se nedají nahradit jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

BÍLKOVINY. V organismu se nedají nahradit jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY o makromolekulární látky, z velkého počtu AMK zbytků o základ všech organismů o rostliny je vytvářejí z anorganických sloučenin (dusičnanů) o živočichové je musejí přijímat v potravě, v trávicím

Více

BILIRUBIN a IKTERUS. Vznik a metabolismus bilirubinu:

BILIRUBIN a IKTERUS. Vznik a metabolismus bilirubinu: Vznik a metabolismus bilirubinu: BILIRUBIN a IKTERUS Až 80% bilirubinu vzniká rozpadem hemu ze stárnoucích červených krvinek. Zbytek pochází např. z prekurzorů červené krevní řady či z myoglobinu. Nejprve

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

Eva Benešová. Dýchací řetězec

Eva Benešová. Dýchací řetězec Eva Benešová Dýchací řetězec Dýchací řetězec Během oxidace látek vstupujících do různých metabolických cyklů (glykolýza, CC, beta-oxidace MK) vznikají NADH a FADH 2, které následně vstupují do DŘ. V DŘ

Více

NaLékařskou.cz Přijímačky nanečisto

NaLékařskou.cz Přijímačky nanečisto alékařskou.cz Chemie 2016 1) Vyberte vzorec dichromanu sodného: a) a(cr 2 7) 2 b) a 2Cr 2 7 c) a(cr 2 9) 2 d) a 2Cr 2 9 2) Vypočítejte hmotnostní zlomek dusíku v indolu. a) 0,109 b) 0,112 c) 0,237 d) 0,120

Více

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY Bílkoviny jsou biomakromolekulární látky, které se skládají z velkého počtu aminokyselinových zbytků. Vytvářejí látkový základ života všech organismů. V tkáních vyšších organismů a člověka je

Více

Biochemie krevních elementů I SFST-179 Vladimíra Kvasnicová

Biochemie krevních elementů I SFST-179 Vladimíra Kvasnicová Biochemie krevních elementů I SFST-179 Vladimíra Kvasnicová Obrázek převzat z http://www.biosbcc.net/doohan/sample/htm/blood%20cells.htm (březen 2007) Počet krevních elementů erytrocyty 4-6 x 10 6 / µl

Více

Struktura proteinů. - testík na procvičení. Vladimíra Kvasnicová

Struktura proteinů. - testík na procvičení. Vladimíra Kvasnicová Struktura proteinů - testík na procvičení Vladimíra Kvasnicová Mezi proteinogenní aminokyseliny patří a) kyselina asparagová b) kyselina glutarová c) kyselina acetoctová d) kyselina glutamová Mezi proteinogenní

Více

Stanovení hemoglobinu v krvi

Stanovení hemoglobinu v krvi Stanovení hemoglobinu v krvi ejběžnější stanovení b ve venosní nebo kapilární krvi je založeno na reakci s kyanidem sodným a hexakyanoželezitanem draselným. Reakce se provádí v prostředí pufru -methylglukaminu.

Více

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny

Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny Heterocyklické sloučeniny, puriny a pyrimidiny Heterocyklické sloučeniny jsou organické látky, které obsahují v cyklickém řetězci mimo atomů uhlíku také atomy jiných prvků (N, O, P, S), kterým říkáme heteroatomy.

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace FOTO - protože k fotosyntéze je třeba fotonů Jedná se tedy o zachycování sluneční energie a přeměnu jednoduchých anorganických látek (CO 2 a H 2 O) na složitější

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

OCH/OC2. Heterocyklické sloučeniny

OCH/OC2. Heterocyklické sloučeniny CH/C2 Heterocyklické sloučeniny 1 ázvosloví 5-ti členné heterocykly 6-ti členné heterocykly 2 ázvosloví earomatické (nasycené) heterocykly. 3 Aromaticita heterocyklů 4 Aromaticita heterocyklů 5 Rezonanční

Více

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Organismy se skládají z molekul rozličných látek Jednotlivé látky si organismus vytváří sám z jiných látek,

Více

13.HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY,

13.HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY, 13.HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY, ALKALOIDY A DROGY 1) Vysvětli pojem heterocykly(heterocyklické sloučeniny) a popiš nejčastější heteroatomy. 2) Urči význam heterocyklů pro rostlinné a živočišné organismy.

Více

Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin

Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin Porfyriny: Poruchy metabolismu porfyrinů: Získané (např. při otravě olovem) S dědičným podkladem porfyrie Porfyriny - tetrapyroly, prekurzory hemu - Vznikají

Více

Hemoglobin a hemoglobinpatie. Průša Richard, Srbová Martina

Hemoglobin a hemoglobinpatie. Průša Richard, Srbová Martina Hemoglobin a hemoglobinpatie Průša Richard, Srbová Martina Hemoproteiny Obsahují hem cyklický tetrapyrol koordinačně vázané Fe 2+ systém konjugovaných dvojných vazeb methinový můstek pyrolový kruh Hemoproteiny

Více

>>> E A1 + E A2. . aktivační energie potřebná k reakci bez přítomnosti katalyzátoru E A E A1. energie potřebná ke vzniku enzym-substrátového komplexu

>>> E A1 + E A2. . aktivační energie potřebná k reakci bez přítomnosti katalyzátoru E A E A1. energie potřebná ke vzniku enzym-substrátového komplexu Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů katalyzátory biochem. reakcí biokatalyzátory umožňují a urychlují průběh rcí v organismu nachází se ve všech živých systémech z chemického hlediska jednoduché nebo

Více

AMINOKYSELINY REAKCE

AMINOKYSELINY REAKCE CHEMIE POTRAVIN - cvičení AMINOKYSELINY REAKCE Milena Zachariášová (milena.zachariasova@vscht.cz) Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha REAKCE AMINOKYSELIN část 1 ELIMINAČNÍ REAKCE DEKARBOXYLACE

Více

Chemie 2018 CAUS strana 1 (celkem 5)

Chemie 2018 CAUS strana 1 (celkem 5) Chemie 2018 CAUS strana 1 (celkem 5) 1. Vápník má atomové číslo 20, hmotnostní 40. Kolik elektronů obsahuje kationt Ca 2+? a) 18 b) 20 c) 40 d) 60 2. Kolik elektronů ve valenční sféře má atom Al? a) 1

Více

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

1. ročník Počet hodin

1. ročník Počet hodin SOUSTAVY LÁTEK A JEJICH SLOŽENÍ rozdělení přírodních látek a vlastnosti chemických látek soustavy látek a jejich složení STAVBA ATOMU historie pohledu na atom složení a struktura atomu stavba atomu VELIČINY

Více

HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY

HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): klarris.simako HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY - deriváty cyklických organických sloučenin, kde se přímo v cyklu vyskytuje atom(y) jiného prvku = heteroatomy (nejčastěji N,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_413 Jméno autora: Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

Úvod do biochemie. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D.

Úvod do biochemie. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. Úvod do biochemie Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co je to biochemie? Biochemie je chemií živých soustav.

Více

1) Napište názvy anorganických sloučenin: á 1 BOD OsO4

1) Napište názvy anorganických sloučenin: á 1 BOD OsO4 BIOCHEMIE, 1a TEST Čas: 45 minut (povoleny jsou kalkulátory; tabulky a učebnice NE!!). Řešení úloh vpisujte do textu nebo za text úlohy. Za správné odpovědi můžete získat maximálně 40 bodů. 1) Napište

Více

umožňují enzymatické systémy živé protoplazmy, nezbytný je kyslík,

umožňují enzymatické systémy živé protoplazmy, nezbytný je kyslík, DÝCHÁNÍ ROSTLIN systém postupných oxidoredukčních reakcí v živých buňkách, při kterých se z organických látek uvolňuje energie, která je zachycena jako krátkodobá energetická zásoba v ATP, umožňují enzymatické

Více

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Dělení aminokyselin Z hlediska obsahu v živé hmotě Z hlediska významu ve výživě Z chemického hlediska Z hlediska rozpustnosti Dělení aminokyselin Z hlediska obsahu v

Více

Charakteristika Teorie kyselin a zásad. Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce. Významné kyseliny. Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho

Charakteristika Teorie kyselin a zásad. Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce. Významné kyseliny. Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho Petra Ustohalová 1 harakteristika Teorie kyselin a zásad Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce Fyzikální a chemické Významné kyseliny 2 Látky, které ve

Více

ENZYMY. RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D.

ENZYMY. RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D. ENZYMY RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D. Enzymy: katalyzátory živé buňky jednoduché nebo složené proteiny Apoenzym: proteinová část Kofaktor: nízkomolekulová neaminokyselinová struktura nezbytně nutná pro funkci

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu METABOLISMUS LIPIDŮ ODBOURÁVÁNÍ LIPIDŮ - z potravy nebo z tukových rezerv - hydrolytické štěpení esterových vazeb - vznik glycerolu a mastných kyselin - hydrolytické štěpení LIPÁZY (karboxylesterázy) -

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ..07/..00/5.047 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. eterocyklické

Více

Bílkoviny. Charakteristika a význam Aminokyseliny Peptidy Struktura bílkovin Významné bílkoviny

Bílkoviny. Charakteristika a význam Aminokyseliny Peptidy Struktura bílkovin Významné bílkoviny Bílkoviny harakteristika a význam Aminokyseliny Peptidy Struktura bílkovin Významné bílkoviny 1) harakteristika a význam Makromolekulární látky složené z velkého počtu aminokyselinových zbytků V tkáních

Více

Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin

Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin Krevní barviva porfyriny, hemoglobin, bilirubin Porfyriny: Poruchy metabolismu porfyrinů: Získané (např. při otravě olovem) S dědičným podkladem porfyrie Porfyriny - tetrapyroly, prekurzory hemu - Vznikají

Více

Přírodní polymery proteiny

Přírodní polymery proteiny Přírodní polymery proteiny Funkční úloha bílkovin 1. Funkce dynamická transport kontrola metabolismu interakce (komunikace, kontrakce) katalýza chemických přeměn 2. Funkce strukturální architektura orgánů

Více

Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce

Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce 1. Máte pufr připravený smísením 150 ml CH3COOH o c = 0,2 mol/l a 100 ml CH3COONa o c = 0,25 mol/l. Jaké bude ph pufru, pokud přidáme 10 ml

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Fotosyntéza světelná fáze. VY_32_INOVACE_Ch0214.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Fotosyntéza světelná fáze. VY_32_INOVACE_Ch0214. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus)

Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus) Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus) Sacharidy Živočišné tkáně kolem 2 %, rostlinné 85-90 % V buňkách rozličné fce: Zdroj a zásobárna energie (glukóza, škrob, glykogen) Výztuž a ochrana

Více

Biochemie krve. Plazma a sérum. Plazma : příprava centrifugací nesrážlivé krve. Sérum : příprava centrifugací srážlivé krve

Biochemie krve. Plazma a sérum. Plazma : příprava centrifugací nesrážlivé krve. Sérum : příprava centrifugací srážlivé krve Biochemie krve Krev cirkuluje v uzavřeném cévním systému. Její objem činí 6-8 % tělesné hmotnosti. Skládá se z buněčných komponent (bílé a červené krvinky, krevní destičky), které jsou suspendovány v kapalném

Více

Chemické složení buňky

Chemické složení buňky Chemické složení buňky Chemie života: založena především na sloučeninách uhlíku téměř výlučně chemické reakce probíhají v roztoku nesmírně složitá ovládána a řízena obrovskými polymerními molekulami -chemickými

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_419 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena

Více

05 Biogeochemické cykly

05 Biogeochemické cykly 05 Biogeochemické cykly Ekologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Prvky hlavními - biogenními prvky: C, H, O, N, S a P v menších množstvích prvky: Fe, Na, K, Ca, Cl atd. ve stopových množstvích I, Se atd.

Více

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTÉZA Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTETICKÉ PIGMENTY - chlorofyl a modrozelený - chlorofyl b žlutozelený + karoteny, xantofyly žluté a oranžové zbarvení CHLOROFYL a, b CHLOROFYL a - nejdůležitější

Více

Základní chemické pojmy

Základní chemické pojmy MZ CHEMIE 2015 MO 1 Základní chemické pojmy Atom, molekula, prvek, protonové číslo. Sloučenina, chemicky čistá látka, směs, dělení směsí. Relativní atomová hmotnost, molekulová hmotnost, atomová hmotnostní

Více

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života HISTORIE 1. H. Braconnot (30. léta 19. století) - Strassburg vinné kvasinky izolace matiére animale. 2. J.F. Meischer - experimenty z hnisem štěpení trypsinem odstředěním

Více

Jana Fauknerová Matějčková

Jana Fauknerová Matějčková Jana Fauknerová Matějčková po 2 arteriální krev 13,33 kpa (100 mm Hg) venózní krev 5,33 kpa (40 mm Hg) pco 2 arteriální krev 5,33 kpa (40 mm Hg) venózní krev 6,13 kpa (46 mm Hg) Hb váže 4 molekuly kyslíku

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY

HETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY ETEROCYKLICKÉ SLOUČEIY Co si představíte pod pojmem heterocyklické sloučeniny? Pokuste se na základě svých znalostí takové sloučeniny definovat! Co je typické pro jejich strukturu a které atomy ve svých

Více

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Úvod Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitější organické kyseliny. Jejich funkční skupina je karboxylová skupina a tento název je složen ze slov karbonyl a

Více

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ Proteiny funkce Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Chemie přírodních látek proteiny 22.7.2012 3. ročník čtyřletého G Procvičování struktury a funkcí proteinů

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE 1 Složení a struktura atomu Vývoj představ o složení a struktuře atomu, elektronový obal atomu, modely atomu, pojem orbital, typy orbitalů, jejich znázorňování a pravidla pro

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Celkový dusík Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví člověka, rizika

Více

Mendělejevova tabulka prvků

Mendělejevova tabulka prvků Mendělejevova tabulka prvků V sušině rostlin je obsaženo přibližně 45% uhlíku, 42% kyslíku, 6,5% vodíku, 1,5% dusíku a 5% minerálních prvků. Tzv. organogenní prvky (C, O, H, N) představují tedy 95% veškerých

Více

Bílkoviny. Bílkoviny. Bílkoviny Jsou

Bílkoviny. Bílkoviny. Bílkoviny Jsou Bílkoviny Bílkoviny Úkol: Vyberte zdroje bílkovin: Citróny Tvrdý sýr Tvaroh Jablka Hovězí maso Luštěniny Med Obilí Vepřové sádlo Hroznové víno Bramborové hlízy Řepa cukrovka Bílkoviny Základními stavebními

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 10 - žákovská verze Téma: Bílkoviny. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 10 - žákovská verze Téma: Bílkoviny. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 10 - žákovská verze Téma: Bílkoviny Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Název proteiny

Více

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 FOTOSYNTÉZA Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 Fotosyntéza (z řec. phos, photós = světlo) je anabolický děj probíhající u autotrofních organismů (řasy,

Více

Katabolismus - jak budeme postupovat

Katabolismus - jak budeme postupovat Katabolismus - jak budeme postupovat I. fáze aminokyseliny proteiny polysacharidy glukosa lipidy Glycerol + mastné kyseliny II. fáze III. fáze ETS itrátový cyklus yklus trikarboxylových kyselin, Krebsův

Více

ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016

ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016 ŘEŠENÍ Kód uchazeče.. Datum.. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 016 1 otázek Maximum 60 bodů Při výběru z několika možností je jen

Více

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech Citrátový cyklus Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech 1. stupeň: OXIDACE cukrů, tuků a některých aminokyselin tvorba Acetyl-CoA a akumulace elektronů v NADH a FADH 2 2.

Více

Steroidy. Biochemický ústav (E.T.) 2013

Steroidy. Biochemický ústav (E.T.) 2013 Steroidy Biochemický ústav (E.T.) 2013 1 Steroidy 2 Steroidy Biosyntetickým původem patří mezi isoprenoidy. Prekursorem je triterpen skvalen. Ze skvalenu je komplexním systémem mnoha reakcí syntetizován

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ..07/..00/5.047 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. eterocyklické

Více

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty triviální (glukóza, fruktóza ) vědecké (α-d-glukosa) organické látky nezbytné pro život hlavní zdroj energie

Více

Lékařská chemie -přednáška č. 8

Lékařská chemie -přednáška č. 8 Lékařská chemie -přednáška č. 8 Lipidy, izoprenoidya steroidy Václav Babuška Vaclav.Babuska@lfp.cuni.cz Lipidy heterogenní skupina látek špatně rozpustné ve vodě, dobře rozpustné v organických rozpouštědlech

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I V E S T I E D Z V J E V Z D Ě L Á V Á Í AMIKYSELIY PEPTIDY AMIKYSELIY = substituční/funkční deriváty karboxylových kyselin = základní jednotky proteinů (α-aminokyseliny) becný vzorec 2-aminokyselin (α-aminokyselin):

Více

Organická chemie pro biochemiky II část 14 14-1

Organická chemie pro biochemiky II část 14 14-1 rganická chemie pro biochemiky II část 14 14-1 oxidace a redukce mají v organické chemii trochu jiný charakter než v chemii anorganické obvykle u jde o adici na systém s dvojnou vazbou či štěpení vazby

Více

Testové úlohy aminokyseliny, proteiny. post test

Testové úlohy aminokyseliny, proteiny. post test Testové úlohy aminokyseliny, proteiny post test 1. Které aminokyseliny byste hledali na povrchu proteinů umístěných uvnitř fosfolipidových membrán a které na povrchu proteinů vyskytujících se ve vodném

Více

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8.

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Biochemie Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

Elektronové posuny. Indukční efekt (I-efekt) Indukční a mezomerní efekt. I- efekt u substituovaných karboxylových kyselin.

Elektronové posuny. Indukční efekt (I-efekt) Indukční a mezomerní efekt. I- efekt u substituovaných karboxylových kyselin. Indukční efekt (I-efekt) posun vazebných σ elektronů v kovalentních Elektronové posuny Indukční a mezomerní efekt vazbách vyvolaný (indukovaný) polární kovalentní vazbou týká se jen σ vazeb účinek klesá

Více

Krev přednáška 1 fyzioterapie

Krev přednáška 1 fyzioterapie Krev přednáška 1 fyzioterapie Mgr. Helena Smítková Krev I 1 Krev Suspenze formovaných krevních elementů v plasmě (RBC, WBC, TRO) Dospělý 4,5-6 litrů (7-10% hmotnosti) Transport: O2, CO2, živiny glc, AK,

Více

Energie fotonů je předávána molekulám chlorofylu A, který se zachyceným fotonem excituje (uvolní se energeticky bohatý elektron).

Energie fotonů je předávána molekulám chlorofylu A, který se zachyceným fotonem excituje (uvolní se energeticky bohatý elektron). Otázka: Fotosyntéza a biologické oxidace Předmět: Biologie Přidal(a): Ivana Černíková FOTOSYNTÉZA = fotosyntetická asimilace: Jediný proces, při němž vzniká v přírodě kyslík K přeměně jednoduchých látek

Více

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016

PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 2016 Kód uchazeče.. Datum.. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE Bakalářský studijní obor Bioorganická chemie a chemická biologie 016 1 otázek Maximum 60 bodů Při výběru z několika možností je jen jedna

Více

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou:

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou: MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY (POLYMERY) Makromolekuly jsou molekulové systémy složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců. Tyto řetězce tvoří pravidelně se opakující části,

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

CHE NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY KVĚTNA Datum konání zkoušky: 1. května Max. možné skóre: 30 Počet řešitelů testu: 242

CHE NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY KVĚTNA Datum konání zkoušky: 1. května Max. možné skóre: 30 Počet řešitelů testu: 242 NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY CHE T KVĚTNA 2019 Datum konání zkoušky: 1. května 2019 Max. možné skóre: 30 Počet řešitelů testu: 242 Max. dosažené skóre: 27,7 Počet úloh: 30 Min. možné skóre: -1 0,0 Průměrná

Více

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Biogenní prvky Organismy se liší od anorganického okolí mimo jiné i složením prvků. Některé prvky, které jsou v zemské kůře zastoupeny hojně (např. hliník), organismus buď

Více

Biologie buňky. systém schopný udržovat se a rozmnožovat

Biologie buňky. systém schopný udržovat se a rozmnožovat Biologie buňky 1665 - Robert Hook (korek, cellulae = buňka) Cytologie - věda zabývající se studiem buňek Buňka ozákladní funkční a stavební jednotka živých organismů onejmenší známý uspořádaný dynamický

Více

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy -OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického řetězce Fenoly -OH skupina vázána na uhlíku, který je součástí aromatického

Více

DYNAMICKÁ BIOCHEMIE. Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal

DYNAMICKÁ BIOCHEMIE. Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal DYNAMICKÁ BIOCHEMIE Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal Energetický metabolismus děje potřebné pro zabezpečení života organismu ANABOLISMUS skladné reakce, spotřeba E KATABOLISMUS rozkladné reakce,

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH33

DUM VY_52_INOVACE_12CH33 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH33 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

Metabolismus hemu a železa. Alice Skoumalová

Metabolismus hemu a železa. Alice Skoumalová Metabolismus hemu a železa Alice Skoumalová Struktura hemu: Porfyrin koordinovaný s atomem železa Postranní řetězce: methyl, vinyl, propionyl Hem tvoří komplex s proteiny: Hemoglobin, myoglobin a cytochromy

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Fotosyntéza

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Fotosyntéza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Fotosyntéza Fotosyntéza pohlcení energie slunečního záření a její přeměna na chemickou energii rovnováha fotosyntetisujících a heterotrofních

Více

ENZYMY. Charakteristika enzymaticky katalyzovaných reakcí:

ENZYMY. Charakteristika enzymaticky katalyzovaných reakcí: ENZYMY Definice: Enzymy (biokatalyzátory) jsou jednoduché či složené makromolekulární bílkoviny s katalytickou aktivitou. Urychlují reakce v organismech tím, že snižují aktivační energii (Ea) potřebnou

Více

Charakteristika složky 3) cytochrom-c NADH-Q-reduktasa cytochrom-c- oxidasa ubichinon cytochromreduktasa

Charakteristika složky 3) cytochrom-c NADH-Q-reduktasa cytochrom-c- oxidasa ubichinon cytochromreduktasa 8. Dýchací řetězec a fotosyntéza Obtížnost A Pomocí následující tabulky charakterizujte jednotlivé složky mitochondriálního dýchacího řetězce. SLOŽKA Pořadí v dýchacím řetězci 1) Molekulový typ 2) Charakteristika

Více

VESMÍR. za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let. dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná

VESMÍR. za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let. dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná VESMÍR za počátek vesmíru považujeme velký třesk před 13,7 miliardami let dochází k obrovskému uvolnění energie, která se rozpíná vznikají první atomy, jako první se tvoří atomy vodíku HVĚZDY první hvězdy

Více

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět -

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Vladimíra Kvasnicová pracovna: 411, tel. 267 102 411, vladimira.kvasnicova@lf3.cuni.cz informace, studijní materiály: http://vyuka.lf3.cuni.cz Sylabus

Více

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E Obsah 1. Typy reakcí, reakčních komponent a jejich roztřídění 6 1.1. Formální kritérium pro klasifikaci reakcí 6 1.2. Typy reakčních komponent a způsob jejich vzniku jako další kriterium pro klasifikaci

Více