SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY"

Transkript

1 Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International. Číslo 2. Ročník I. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY MARIEL JE UŢ V MEXIKU MARIEL MORA URQUIDI, výměnná studentka pro Rotary Club Ostrava International z mexického města Cd. Jerez, kde jsou oba její rodiče součástí rotariánské rodiny, přicestovala v srpnu Po celý školní rok navštěvovala Hotelovou školu v Opavě a jejím dočasným domovem se staly Kravaře, Malé Hoštice a Velké Hoštice. Pobývala postupně ve třech rodinách, z toho ve dvou rodinách našich rotariánů - Josefa a Mirky Meleckých, dále v rodině Bohumila Křempka a v rodině Herrmannově. Jako výměnná studentka se zúčastnila výletů po Evropě (Itálie, Španělsko, Polsko) s celou skupinou zahraničních studentů. Vystupovala také coby jejich lídr na Distriktní konferenci v Českých Budějovicích. Se svou třídou procestovala Německo, Dánsko, Švédsko. Pro její zálibu v tancích nebylo moţné nepřihlásit ji do lekcí tanečního kurzu, kde se stala oceněnou tanečnicí číslo 1. Její kaţdodenní úsměv, dobrá nálada a vstřícnost otevřely srdce osob blízkých, přátel, učitelů i sousedů. Mariel se stala velice oblíbenou a známou celému okolí. Výměna studentů z různých zemí celého světa, coby jeden z hlavních programů celosvětového hnutí ROTARY, znamená především poznání různých kultur, snahu naučit se jazyk, nalézt přátele a porozumění a tímto způsobem vyslat poselství míru pro naše generace Jsme rádi, ţe i náš klub se letošním školním rokem do výměny zapojí a bude hostit 2 studenty. Na Mariel budeme vţdy s radostí vzpomínat (její čeština je vynikající) a jak ona sama říká, do Česka se určitě zase vrátí. Mirka Melecká S přáteli v RC Opava International se Mariel rozloučila na pravidelné schůzce klubu 29. června Shodou okolností oslavila ten den své osmnácté narozeniny. Takže přípitek nealkoholickým šampaňským byl zcela na místě. Pokračování na další straně.

2 Středeční schůzka RC Opava International dne začala mimořádně netradičně v Obecním domě v Ostrožné ulici v Opavě. Zde je instalovaná výstava pana Jiřího Blaty Tajemná Afrika. Ten nás sám svou výstavou provedl. Z prohlídky jsou i poslední dva snímky, kde mezi opavskými rotariány nejdeme i jubilantku Mariel. Ta na prvním snímku nahoře přebírá jeden z četných dárků. O její portrét (a dodejme, že zdařilý) se pokusil Pavel Grygarčík, syn nového sekretáře klubu Rudolfa Grygarčíka. Mariel dostala mimo jiné i česky psaný cestopis o Mexiku z třicátých let minulého století. Seznámí se nejen s tím, jak viděli její zemi cestovatelé před mnoha desetiletími, ale bude se v něm moci stále cvičit v češtině. Neboť ona se do Česka chce rozhodně vracet. Na této schůzce byl přijat mezi členy RC Ing. Antonín Hřivnáč, který si po třech absolvovaných schůzkách své rozhodnutí stát se rotariánem jednoznačně upevnil. Na schůzce bylo provedeno hodnocení dalších akcí klubu, o tom také v dalším obsahu tohoto vydání.

3 TAK JSME VYŠLI První číslo tohoto listu vyšlo v plánovaném termínu, tedy 27. června 2011, ke druhému výročí udělení Charty našemu klubu. Tak, jak máme v úmyslu, list dostávají všichni naši členové a poslali jsme jeho první vydání i sekretářům ostatních klubů v distriktu s tím, ţe kdo má zájem, můţe si zasílání OR objednat. A setkali jsme se s příznivou odezvou. Zveřejňujeme některé reakce: Jako první se ozvala nová prezidentka RC Ostrava International Eva Stýskalová, která napsala, ţe se dle jejího názoru jedná o hezký a zásluţný počin, a ţe si list vţdy ráda přečte a chce ho pravidelně dostávat. Vřele Opavského Rotariana přivítal do rodiny Mgr. Svatopluk K. Jedlička, šéfredaktor Rotary Good News, který jeho vydání označil za milé překvapení, ale jako profesionál nám popřál, abychom vydrţeli a měli stále o čem psát. Z Banské Bystrice se ozval rotarián Martin Klus, který potvrdil zájem o zasílání listu. Potěšil nás zájem kolegů z RC Přerov (sekretář A. Karas), kteří rovněţ ţádají o zasílání OR, za velmi inspirativní označil případné další kontakty formou zasílání našeho čtrnáctideníku Ing. Jan Doubek, sekretář RC Vrchlabí. Velmi srdečný a delší dopis nám zaslal kolega Ivan Belan z RC Banská Bystrica (zástupce šéfredaktora Rotary Good News), který bude rád sledovat naše zprávy na stránkách Opavského Rotariána a zároveň poslal rotariánské pozdravy nejen redakci, ale všem přátelům rotariánům v Opavě. A ze slovenské Roţňavy se s ţádostí o zasílání ozvala rotariánka Katarina Čopáková. Rotariana si také například objednala Ing. Jitka Brabcová, Ph.D. vedoucí oddělení vnějších vztahů kanceláře hejtmana Olomouckého kraje. Coţ také o něčem svědčí. Jsme rádi za všechna slova podpory a za přání, abychom vydrţeli. Coţ je také do jisté míry podmíněno nejen podporou našich vlastních členů, ale i dobrým slovem odkudkoli. A je také úspěchem, ţe hned druhý den po vyjití našeho prvního čísla o nás referoval celostátní elektronický časopis MÍSTNÍ KULTURA, který vydává Národní informační a poradenské středisko pro kulturu NIPOS Praha, coţ je orgán Ministerstva kultury vlády České republiky. Na jeho webu si mimo upoutávky mohli případní zájemci stáhnout nebo přečíst celé naše první číslo, coţ povaţujeme od kolegyň z MK za velice milé a děkujeme. Nu, a protože je pro nás stále ještě magické datum 27. června 2009, připomeňme si dvěma snímky předávání Charty.

4 (2)KAPITOLKY Z HISTORIE ROTARIÁNSKÉHO HNUTÍ V OPAVĚ Píše Petr Zahnaš Jiţ od druhé poloviny 19. a zejména v první třetině 20. století prodělávala východní část Slezska a Ostravsko velmi silný hospodářský růst, spojený s rozvojem těţby uhlí, těţkého průmyslu a dalších navazujících odvětví. S tím se velmi úzce pojily také velké změny ekonomických, politických, kulturních a sociálních poměrů. Velmi specifickým rysem této oblasti bylo také mnohonárodnostní sloţení obyvatelstva, jeţ sem přicházelo za prací. Po první světové válce můţeme sledovat postupný nárůst zastoupení českých podnikatelů, úředníků a inteligence ve veřejném ţivotě. Poněkud jiný charakter měl v té době vývoj západního, Opavského Slezska. Do převáţně německy mluvící Opavy (aţ z 80%), hlavního města Rakouského a do roku 1928 i Československého Slezska, byly koncentrovány správní úřady a město i s okolím bylo expanze průmyslu ušetřeno. Po vzniku československé republiky začal i do Opavy postupný příliv české inteligence, spojený se snahou zajistit fungování správních úřadů v intencích potřeb nově se rozvíjejícího státu. Také zdejší podnikatelské prostředí se rozrůstalo o nové české majitele podniků, nebo jejich ředitele a čelné představitele. To, co bylo výše uvedeno, mělo vliv také na vznik a rozvoj rotariánského hnutí v této oblasti. Rotary cluby, vznikající ve dvacátých a třicátých letech v ČSR, byly z národnostního hlediska převáţně kluby s vysokým zastoupením českých členů. Ve vnitrozemí to bylo zcela přirozené, v pohraničních, národnostně smíšených oblastech, to jiţ, s ohledem na místní podmínky, představovalo komplikaci, kterou se dařilo s většími či menšími potíţemi překonávat (1). Proto také vznik RC v Opavě následoval aţ 5 let poté, co jiţ pracoval klub ostravský a od roku 1932 také klub v Českém Těšíně (2). Také těšínský klub vznikl, podobně jako klub v Opavě, díky aktivitě členů RC Moravská Ostrava. Tak, jako jiné rotariánské kluby v Evropě, vznikaly i kluby na území Československé republiky v meziválečném období jako kluby výlučně pánské. Jejich činnost byla zaloţena na následujících šesti zásadách, které všichni členové ctili a byli svým konáním připraveni naplňovat (3): 1. Pěstovat ideál nezištné služby, jakožto základ všeho opravdového lidského podnikání. 2. Zdůrazňovat požadavek, aby všechna praktická i obchodní činnost byla založena na hluboce mravním pojetí života. 3. Plnit rotariánské ideály doma, ve společnosti i ve veřejném životě. 4. Šířit kruh svých osobních známých tak, aby se tím více uplatňoval ideál nezištné služby. 5. Považovat každé povolání za prostředek i příležitost ke službě veřejnosti. 6. Pomáhat mezinárodnímu dorozumívání a světovému míru šířením přátelství.

5 Těchto šest hlavních rotariánských zásad doplňoval ještě mravní kodex, shrnující mravní zásady pro obchodní styk i pro provozování jakéhokoliv jiného povolání. Tento kodex obsahoval následujících jedenáct bodů, podle nichţ měl rotarián: 1. Být si vědom hodnoty svého povolání jako prostředku ke službě lidské společnosti. 2. Zdokonalovat se, zvyšovat svou výkonnost, stupňovat svou ochotu vůči lidem a tím stvrzovat svou víru v základní rotariánskou zásadu, že nejvíce získává ten, kdo nejvíce slouží svým bližním. 3. Jsa obchodníkem, být si vědom, že sice toužím po hmotném úspěchu, že však jako mravný člověk si nepřeji úspěchu, který by se příčil spravedlivému jednání a mravním zásadám. 4. Řídit se zásadou, že směna mého zboží, moje služba, můj zisk jsou oprávněny jen tehdy, když všichni zúčastnění získávají. 5. Usilovat o pozdvižení úrovně svého povolání a vyřizovat své obchodní záležitosti tak, aby moji druzi v povolání považovali za vhodné řídit se mým příkladem. 6. Obchodovat tak, abych zákazníkovi posloužil stejně, nebo lépe než můj konkurent. 7. Chápat, že mým obchodním ziskem jsou mí obchodní přátelé a že výhody, získané tímto přátelstvím, jsou vpravdě mravné a bezúhonné. 8. Být si vědom, že praví přátelé nevyžadují navzájem na sobě oběti a že zneužití přátelské důvěry porušuje rotariánské zásady. 9. Nepokládat za dovolený a mravný ten úspěch, kterého lze dosáhnout jen nesprávnými výhodami, tj. výhodami, které lze získat využitím sociálních řádů takovými způsoby, které jiným jsou nepřístupny. 10. Rotariánský duch neznamená soutěž, ale spolupráci. Rotary International se snaží, aby rotariánský ideál se rozšířil na celé lidstvo. Proto se v Rotary klubech nesmí zahnízdit malicherný provincializmus. 11. Uznávat obecnou platnost pravidla: Čiň lidem jen to, co chceš, aby lidé činili tobě, a proto také uznávat názor, že družnost lidské společnosti bude nejlepší tehdy, když bude všem lidem zaručeno stejné právo na využití všech podmínek, které lidem skýtá matka Země. V roce 1934 tedy, za vydatné pomoci a patronace mateřského ostravského klubu, vyvrcholily přípravy k zaloţení RC Opava. Ty probíhaly uţ od počátku roku a jejich intenzita vzrostla se začátkem nového rotariánského roku 1934/35, kdy se prezidentem ostravského klubu stal člověk, který měl k Opavě velmi blízko - MUDr. Jindřich Urbánek. Na tomto místě je potřeba si alespoň několika větami připomenout jeho osobnost, která měla na zaloţení opavského klubu velký podíl. Jindřich Urbánek se narodil roku 1884 v Opavě a po studiu medicíny u prof. Thomayera, které ukončil r. 1911, postupně praktikoval na interních klinikách ve Vídni, Berlíně, Mnichově a Paříţi. Roku 1914 narukoval jako vojenský lékař na frontu. Zde byl raněn a přesunut do zázemí. V té době intenzivně spolupracoval s českým národním hnutím na Opavsku. Po vzniku samostatného Československa se na krátkou dobu stal poslancem Národního shromáţdění. V letech byl primářem interního oddělení opavské nemocnice a od roku 1926 do roku 1930 pak jejím ředitelem. V roce 1930 se stal ředitelem závodní nemocnice Vítkovických ţelezáren a v té souvislosti se přestěhoval do Ostravy. Po celou dobu velmi aktivně působil na celorepublikové úrovni v sociální oblasti a stál také u zrodu Státní lékařské inspekce práce. V Ostravě vstoupil do RC Moravská Ostrava a právě v roce 1934/35 vykonával

6 funkci prezidenta klubu. Zemřel v roce Zejména působení Dr. Urbánka a jeho důvěrná znalost opavského prostředí sehrály rozhodující roli při formování a ustavování Rotary clubu v Opavě. Bylo z velké části jeho zásluhou, ţe se podařilo oslovit a zorganizovat skupinu opavských osobností, které vytvořily základ nově vznikajícího klubu. Proto také od roku 1934 mohla být uváděna tato statistická data: ROTARY CLUB OPAVA Distrikt: 66. ČSR - guvernér J. S. Ţaba Charter: 6. října 1934 Schůzovní aktivita: od měsíce dubna 1934 Předseda RC Opava: rotarian Josef Michálek Jednatel: rotarian Bedřich Čech Pravidelné schůzky: restaurace Beseda, Rybí trh č. 22, kaţdý pátek v hod. Mateřský klub: RC Moravská Ostrava Od příštího pokračování se jiţ budeme věnovat konkrétním osudům opavského klubu a jako první si přiblíţíme jeho slavnostní uvedení do rodiny RC klubů distriktu č. 66; slavnostní charter převzetí zakládací listiny a sloţení slibu sluţby podle rotariánských zásad. 1/V seznamech členů prvorepublikových Rotary clubů převažují česká jména nejen v klubech vnitrozemských, ale také v klubech situovaných v pohraničních oblastech. Můžeme to sledovat i v klubech Moravská Ostrava a Opava, i když zde je patrná také snaha křestní jména některých členů psát v české podobě (Fridrich psáno jako Bedřich, Vinzenz jako Čeněk atd). 2/Český Těšín měl ještě jedno specifikum navíc. Po vzniku ČSR vznikl oddělením od původního Těšína. Byl i svým názvem deklarován jako vyloženě české město, jež muselo mít od počátku českou správu a český charakter. Bylo tedy hned po jeho vzniku potřeba vtisknout mu český ráz. Proto také prostředí pro vznik zdejšího RC zde bylo, z hlediska národnostního složení jeho potenciální členské základny příznivější, než v Opavě. 3/SLOVO O ROTARYÁNSTVÍ, in: J. Folprecht, Z historie Rotary clubu Ostrava, Ostrava: 2010, příloha č. 1 ****************************************************** Posilováním společenství spojujeme svět Silou ducha humanity obklop lidstvo Témata prezidentů RI odcházejícího a nastupujícího

7 ABY NÁS BYLO VÍCE VIDĚT, A LÉPE SLYŠET Petr Andrle Ve druhém letošním čísle časopisu Rotary Good News, který vychází pro potřeby distriktu 2240 ČR a SR, vyšel rozhovor s novým prezidentem RI, jímţ je pro období pan Kalyani Banerjee. Otázky mu při setkání v Illinois kladl šéfredaktor The Rotarian John Rezek. Celý rozhovor přeloţil pro potřeby Rotary Good News pan Ivan Belan, PDG, zástupce šéfredaktora Rotary Good News. Doporučujeme všem našim členům, aby si velice zajímavý rozhovor pozorně přečetli. V jeho závěrečné fázi se John Rezek pana prezidenta zeptal, jestli existuje něco, co by v Rotary změnil okamţitě. Tedy, kdyby mohl, jakoby mávnutím kouzelného proutku. Alespoň tak lze otázku chápat. A odpověď? Prezident Banerjee říká, ţe bychom se měli více věnovat rozšiřování členské základny, ale dovedně propojit představy dnešní generace s našimi cíli. Klade si otázku, co je v naší činnosti pro moţné budoucí členy lákavé. A domnívá se, ţe by lidé měli být daleko více informováni o naší činnosti. Ale ještě dříve, neţ je pozveme mezi sebe. Doslova pan prezident říká: Zřejmě právě propagace našich aktivit je oblastí, kterou bychom měli zkvalitnit. Vzpomněl jsem si na tato slova, kdyţ jsem nedávno na internetu narazil na článek, který byl graficky uveden logem Rotary, jakkoli jeho pisatelem byl člověk, který nám nakloněn nebyl vůbec. Ba naopak. Zveřejnil své úvahy v jednom městském časopise jistého moravského města, a evidentně nesouhlasil s tím, ţe si místní RC vybral ke spolupráci organizaci, proti níţ měl autor článku výhrady. V tomto směru těţko být arbitrem. Je to skutečně otázka těch, kdoţ se v místních poměrech vyznají. Jenţe autor článku od drobné kritiky charakteru místního přešel k tomu, ţe začal docela rafinovaně před rotariánskou činností varovat. Zde jsou některé části článku: Podívejme se v krátkosti na to, kdo, nebo co jsou tzv. rotariáni. Rotary klub, nebo také Rotary International, byl založen v Chicagu advokátem židovského původu, Paulem Harrisem. Rotary klub není zednářskou organizací či lóží v pravém slova smyslu. Stojí na samém konci zednářské hierarchie a ani jeho členové nemusejí být nutně zednáři. Klub působí jako jakási přípravka pro skutečné zednářství, obdobně jako třeba byl pionýr přípravkou pro komunistickou stranu. Rotary klub vychovává své ovečky a zároveň sdružuje i společenskou a finanční elitu. V československé první republice se o založení Rotary klubu zasloužil například Jan Masaryk. Prvním guvernérem byl Josef Schulz, po něm Bedřich Vraný, Dr. Václav Tille, Jaroslav Podhájský, Alois Červenka, Rudolf Herrman, Dr. Karel Neuwirth, Josef Zaba a Dr. Ferdinand Hýža (údaje od roku 1925 do 1938). Významnými členy byli např. generální ředitel Bánské a hutní společnosti Dr. Ing. Otakar Kruliš-Randa, vrchní ředitel Národní banky František Peroutka, ředitel pražských elektrických drah ing. Alois Píbl, podnikatel ing. Václav Havel (otec současného exprezidenta Havla), který byl současně členem zednářské lóže Bohemia, továrník Jindřich Waldes, pražský exprimátor Dr. Karel Baxa apod. Tedy samá elita. S takovým profesním propojením se dá celkem slušně působit například i na různé státní instituce v zájmu svých plánů. Vždyť zednářství je od základu protikřesťanské. Zde jsou například slova již zesnulého arcibiskupa Marcela Lefebvra ze srpna roku 1976: Dnešní moc v Církvi nachází se v rukou uzurpátorů, jejichž cílem je nová reformace. O to je tato reformace nebezpečnější, že nevystupuje odděleně, ale ponechává si jméno Církve katolické a pod jejím pláštíkem

8 naplňuje víru modernistickými bludy. Celý ten pokrok není nic jiného, než zednáři naplánovaný rozvrat pod rouškou obnovy. Zednáři jednali vždy proti křesťansky. Chtěli rozvrátit katolictví a jeho řád. Vždyť i nekriticky opěvovaný Winston Churchill mluvil o tom, že francouzská revoluce byla řízena a iniciována ilumináty. Ilumináti, to je téma na samostatný příspěvek, nicméně stojí za zmínku, že je to zednářská organizace, postavena na samé špici zednářské pyramidy. Byla založena z popudu židovské bankéřské rodiny Rothschildů. Řekli jsme si, že rotariáni jsou na samém spodku zednářských organizací, a tak by se mohla zdát řeč o iluminátech neopodstatněná. Nicméně jsme si také řekli, že Rotary klub je jakousi přípravkou pro skutečné zednářství. Příklad iluminátů jako nejvýznamnější zednářské lóže měl posloužit jen k tomu, abychom si demonstrovali, že protikřesťanské je celé to tajemné hnutí zaštiťující se nejen kružidly a olovnicemi, ale také kabalistickými symboly. Místní Rotary klub se zatím jeví jako dobročinná a pozitivně jednající organizace. Nicméně bych byl velmi opatrný na sílu, jejíž skutečné pozadí nevidíme. Větší snůšku nesmyslů, aby člověk pohledal. Jenţe vyprávějte někomu o rotariánském hnutí, kdyţ je takto varován. Není to nic náhodného, o těchto spikleneckých teoriích, kterými nám nasazují různí lidé psí hlavu, víme, a je třeba jim umět čelit. Jednak naší vlastní prací a dále pak potřebnou osvětou především v místech, v nichţ se o rotariánské činnosti toho moc neví. Je třeba si také přiznat, ţe mnoho různých názorů na naši činnost vzniká z naprosté nevědomosti a neznalosti. Ty jsou ţivnou půdou pro různé pseudoteorie. A v tomto smyslu vidím jako prozíravé poukazování na to, ţe bychom měli na naše spoluobčany působit ještě dříve, neţ je pozveme mezi sebe. Jednou z forem tohoto působení by se mohl například stát i tento časopis. Je lehce přenosný, myslím tím rozšiřovatelný. Nehodlá nikomu nic vnucovat, chce působit spíše silou ducha. Domluvili jsme se, ţe třetí skupinu našich odběratelů budou tvořit lidé, jejichţ ové adresy získáme tím, ţe jim odběr tohoto listu v elektronické podobě nezávazně nabídneme. Takţe je třeba s tím něco dělat. Vychází jiţ druhé číslo našich novin a z oněch prvních dvou se dá jiţ vytušit, o čem je řeč. Nyní tedy bude záleţet také tak trochu na nás, abychom dokázali lidem kolem nás vysvětlit, ţe odběrem časopisu se k ničemu nezavazují. Ale ţe aţ budou chtít, ţe jim rádi poskytneme další informace. Přesně v tom stylu, ţe je třeba informovat naše spoluobčany o naší činnosti ještě dříve, neţ je pozveme mezi sebe. Je to to nejmenší, co můţete pro myšlenku rotary udělat. Oslovit člověka, na kterém by nám mohlo záleţet, a nabídnout mu, aby tento časopis odebíral. Tuto myšlenku jsme vyslovili jiţ v době přípravy vydávání tohoto listu. Kolik myslíte, ţe jsme dostali do databáze adres oněch mimorotariánských příznivců? Je mi to nemilé, ale pouze jednu. Rotariánské hnutí, jako kaţdá jiná společenská aktivita, není imunní vůči jistému syndromu vyhoření, který se můţe dostavit velice brzy, nikoli nutně aţ po deseti letech činnosti klubu. Můţe to přijít i za rok. Není to ţádná ostuda, kdyţ pouţijete takovou docela jednoduchou pomůcku. Vţdycky, kdyţ se ráno podíváte poprvé do zrcadla, poloţte si takto veřejně otázku, co uděláte v dnešním dni pro svůj Rotary Club. Předsevzetí, získám jednoho odběratele našich novin, můţe být docela dobrým ranním počinem. Díváte-li se do zrcadla aţ večer, pokládejte to prosím i za moudrý počin večerní. Jen proboha něco pozitivního a potřebného neustále dělejme.

9 CO TO JE, KDYŽ SE ŘEKNE CENA DÍKY Rotary Club Opava International vyhlásil druhý ročník ceny Díky - srdce na dlani, která si získala velmi prestiţní postavení v opavském regionu jiţ ve svých počátcích. Jde o formu uznání pro jedince nebo instituce, kteří významně a nezištně podporují různé aktivity volnočasového či přímo výchovněvzdělávacího charakteru. Loňská výzva se setkala s ohlasem a řada organizací a zájmových skupin navrhla své kandidáty na ocenění ve dvojím smyslu, buď jako účastníky hodnocení, které důstojně symbolizovalo duchovní rozměr lidského filantropického počínání, nebo jako přímo oceněné dřevořezbou Srdce na dlani. Jsou to lidé, kteří dělají hodně navíc, nezištně, obětavě a s obrovským zápalem a s citem pro druhé, kteří nejsou tak šťastní díky ţivotnímu handicapu. Jsou to lidé, kteří přispějí nejen finančně, ale i vlastní prací, a tím podpoří rozvoj aktivit, které by se nedaly realizovat, či realizovaly by se s obtíţemi. Snahou rotariánů je jednak zapojit se do těchto aktivit, jednak podpořit, poděkovat a ocenit tyto společensky vzácné lidi. Pro letošní rok bylo vypsáno celkem sedm oblastí k hodnocení, které jednotliví navrhovatelé z níţe uvedených skupin nominovali. 1. Navrhovateli jsou instituce pečující o lidi s tělesným postižením. 2. Školy mateřské, základní a střední pečující o děti s handicapem. 3. Kulturní organizace a společenství ovlivňující kvalitu volného času. 4. Sportovní kluby a společenství pracující s mládeží. 5. Mateřské a základní školy. 6. Střední, VOŠ, vysoké školy. 7. Zvláštní ocenění klubem Rotary. V příštím čísle přineseme konkrétní podrobnosti o této aktivitě, za kterou stojí především naši členové Břetislav Tůma a Jaroslav Burda. A s jednotlivými oceněnými budeme naše čtenáře seznamovat. Z OPAVSKÉHO GYMNÁZIA NA STUDIUM DO USA Jak uvedl v minulém čísle Ing. Bohumil Křempek, jiţ tento rok vycestují dva studenti opavského gymnázia (Vojta a Radek) na roční studijní pobyt do USA. Mezi námi přivítáme studentku z Kolumbie. Jmenuje se Juliana Trujillo Cuellar a bydlí v Bogotě. A ze Spojených států přijede Russell Lawrence Osier. Letos také poprvé vycestují 3 studenti na prázdninové dvoutýdenní tábory v Dánsku, Anglii a Maďarsku.

10 NA POSLEDNÍ STRANU: DROBNÉ A ÚSMĚVNÉ POTŘEHY Z REPORTÉROVA ZÁPISNÍKU (2) Na prvním snímku ještě jednou loučení s Mariel díky ní bychom snad ani neměli aktuální společnou fotografii členů RC Opava International. Nejsou zde pochopitelně všichni, neboť stále ještě někteří rotariáni jezdí na dovolenou a na různé služební cesty. Vlevo dole je snímek ze vzpomínaného jiţ společného zasedání RC Opava International a RC Ostrava International v Buly Aréně v Kravařích část rekreační. Uţší vedení obou klubů řeší těţký problém koho postavit do soutěţního týmu v bowlingu. A na třetím snímku připomínka oblastního kola III. ročníku celostátní soutěže Začarovaná písnička ze dne 16. března v Opavě. Skončí léto a naplno se pustíme do přípravy IV. ročníku. OPAVSKÝ ROTARIAN čtrnáctideník RC Opava International. Vychází kaţdé druhé pondělí v nakladatelství a vydavatelství MORAVSKÁ EXPEDICE. Odpovědný redaktor: Petr Andrle. Adresa vydavatele: Nákladní 16, Opava (rotary.opava@seznam.cz). Adresa redakce: Petr Andrle, Čeladná 711, Čeladná. Tel.: ; mobil: ; petr.andrle@rotary2240.org. Toto číslo 2/2011 vyšlo dne 11. července 2011.

Rotary Club Opava International

Rotary Club Opava International Cena DíKy 2011 Rotary Club Opava International vyhlásil druhý ročník ceny Díky srdce na dlani, která si získala velmi prestižní postavení v opavském regionu již ve svých počátcích. Jde o formu uznání pro

Více

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 9. Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 9. Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 9. Ročník III. Vyšlo dne 29. 4. 2013 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY ROTARIÁNI VÝRAZNĚ PODPOŘÍ I LETOŠNÍ 19. PRODLOUŽENÍ CESTY ČESKO NĚMECKÉHO POROZUMĚNÍ Jak

Více

EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE. Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem. Program konference

EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE. Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem. Program konference EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem Program konference 28. 3. 2009, Česká národní banka Senovážné náměstí 30, Praha 1 Rádi bychom poděkovali

Více

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 4. Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 4. Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 4. Ročník III. Vyšlo dne 18. 2. 2013 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Vážené dámy, vážení pánové, těmito a několika dalšími větami jsem vítala všechny přítomné

Více

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 14. Ročník II. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 14. Ročník II. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 14. Ročník II. Vyšlo dne 25. 6. 2012 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Už jste rotovali? Tak se v těchto dnech ptají mezi sebou členové Rotary clubů, když se

Více

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 19 Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 19 Ročník III. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 19 Ročník III. Vyšlo dne 18. 11. 2013 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY PRVNÍ ADVENTNÍ NEDĚLI VYPUKLA V OPAVĚ (JAKO JIŽ KAŽDOROČNĚ) HOREČNÁ SHÁŇKA PO ROTARIÁNSKÉM

Více

Čtrnáctideník RC Opava Číslo 8. Ročník IV. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY SERVICE ABOVE SELF

Čtrnáctideník RC Opava Číslo 8. Ročník IV. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY SERVICE ABOVE SELF Čtrnáctideník RC Opava Číslo 8. Ročník IV. Vyšlo dne 5. 5. 2014 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY SERVICE ABOVE SELF Proč vy nás bijete a my vám muset dávat čokoláda? O Velikonočním pondělí jsme samozřejmě nemohli

Více

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE PLZEŇ 10. 11.11.2011 DLOUHODOBÁ PÉČE V POJETÍ CHARITY ANEB PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE FARNÍ CHARITA -20 LET NAŠÍ ORGANIZACE VE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍCH SLUŢBÁCH Ředitelka Miloslava

Více

SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 17. Ročník III. Vyšlo dne 21. 10. 2013 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY 1 Poslední schůzky měl náš klub mimo místa tradičního setkávání. Počátkem října (9.10)

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav pedagogiky a sociálních studií Iva Dřímalová III.ročník kombinované studium Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium Bakalářská

Více

KONCEPCE ŠKOLY ZŠ a MŠ Ostrava Poruba, Ukrajinská 19 příspěvková organizace

KONCEPCE ŠKOLY ZŠ a MŠ Ostrava Poruba, Ukrajinská 19 příspěvková organizace KONCEPCE ŠKOLY ZŠ a MŠ Ostrava Poruba, Ukrajinská 19 příspěvková organizace Dlouhodobá strategie rozvoje školy Vytvářet výchovně-edukativní prostředí, kde se dětem se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Z posledních setkání našeho klubu NÁVRH NA PŘÍŠTÍHO PREZIDENTA KLUBU: ONDŘEJ TŮMA

Z posledních setkání našeho klubu NÁVRH NA PŘÍŠTÍHO PREZIDENTA KLUBU: ONDŘEJ TŮMA Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 21. Ročník II. Vyšlo dne 1. 10. 2012 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Z posledních setkání našeho klubu NÁVRH NA PŘÍŠTÍHO PREZIDENTA KLUBU: ONDŘEJ TŮMA Vybírat

Více

NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ

NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ 6. ROČNÍKU ANKETY BRNO TOP 100 www.brnotop100.cz Vážení přátelé, rádi bychom Vám předložili možnost stát se reklamním partnerem slavnostního

Více

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let 100 let trvání českého vysokoškolského sportu založeného v roce 1910 dr. Františkem Smotlachou dnes oslavila Česká asociace univerzitního

Více

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Jakub Vetešník ZZS Olomouc Komise pro historii oboru ČSARIM MMXIV Mauric Remeš v době vídeňských studií medicíny, asi 1890 Vědecká knihovna v Olomouci,

Více

- Zprávy

- Zprávy www.prachatickonews.cz - Zprávy "Řekla nám to Dagmar Lieblová, která přežila koncentrák..." PRACHATICE - 16. února 2012-9:36 - Přízemí i balkony prachatického městského divadla zaplnila ve středu 15. února

Více

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA Kaţdý má právo mít a vyjádřit své vlastní názory, jeţ se mohou lišit od ostatních lidí. Má právo být vyslechnut a brán váţně. Můţe s námi nesouhlasit. Má právo vyjádřit hněv, přiznat

Více

Prameny a literatura. Prameny:

Prameny a literatura. Prameny: Prameny a literatura Prameny: Horácké listy. 1909, roč. I., č. 5. Horácké listy. 1909, roč. I., č. 8. Horácké listy. 1910, roč. II., č. 52. Horácké listy. 1911, roč. III., č. 14. Horácké listy. 1911, roč.

Více

Úspěch a kontinuita pro další generace. Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací!

Úspěch a kontinuita pro další generace. Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací! České & Slovenské Rodinné Podniky Czech & Slovak Family Businesses Rodinné podniky Úspěch a kontinuita pro další generace Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací! Dej synovi

Více

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014 Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 214 Rozdaných dotazníků: 76 Odevzdaných dotazníků: 7 Z toho: Počet odevzdaných dotazníků

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2. MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2. MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2 MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013 Doporučená struktura I. Titulní strana II. Shrnutí plánu (executive summary) III. Popis Vaší společnosti IV. Popis vašeho

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

magazín senátní magazín senátní senátní volební obvod 78 Zlín Jen mluvit nestačí! MUDr. Miroslav Šindlář kandidát do Senátu

magazín senátní magazín senátní senátní volební obvod 78 Zlín Jen mluvit nestačí! MUDr. Miroslav Šindlář kandidát do Senátu senátní volební obvod 78 Zlín senátní 2008 Jen mluvit nestačí! kandidát do Senátu 1 Úvodní slovo Dopis kandidáta Velmi vítám, když do Senátu kandiduje výrazná osobnost daného regionu a za takového člověka

Více

GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU

GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU Nominační dokument CENA TOMÁŠE J. BATI Cena za zásluhy o Rotary distrikt 2240 spravuje: GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU 2240 Česká republika a Slovenská republika CENA TOMÁŠE J. BATI ZA ZÁSLUHY O ROTARY DISTRIKT

Více

Dopis redakci Literárních novin: Pamětní deska E. Beneše v Českém Krumlově

Dopis redakci Literárních novin: Pamětní deska E. Beneše v Českém Krumlově Přetiskujeme níže dopis s fotografiemi, který jsme dnes dostali elektronickou poštou emailem a který nás zaujal. (vpravo na snímku jde zřejmě o německý překlad Benešovy citace, která byla poničena) Když

Více

Duchovní inspirace pro vychovatele

Duchovní inspirace pro vychovatele Duchovní inspirace pro vychovatele Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Duchovní inspirace pro vychovatele Z díla Rudolfa Steinera vybral a sestavil Přeložil Radomil Hradil KATALOGIZACE

Více

ROTARY INTERNATIONAL District 2240 Česká a Slovenská Republika Rotary klub PODĚBRADY

ROTARY INTERNATIONAL District 2240 Česká a Slovenská Republika Rotary klub PODĚBRADY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International Číslo 18. Ročník III. Vyšlo dne 4. 11. 2013 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Dostali jsme, podobně jako všechny kluby v Distriktu 2240, níže uvedenou pozvánku. Program

Více

Klub přátel Josef. Klub přátel Josefa Masopusta

Klub přátel Josef. Klub přátel Josefa Masopusta Klub přátel Josef Klub přátel Josefa Masopusta Cíl projektu Cílem projektu Klubu přátel Josefa Masopusta je zajištění organizace důstojných oslav při příležitosti 80. narozenin držitele Zlatého míče časopisu

Více

Studijní pobyt v Turecku

Studijní pobyt v Turecku Studijní pobyt v Turecku V květnu tohoto roku jsem měla moţnost společně s dalšími účastníky studijní návštěvy poznat město Afyonkarahisar v Turecku, o jehoţ existenci jsem do té doby neměla ani potuchy.

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Kde a jak se učilo struktura, správa školství

Kde a jak se učilo struktura, správa školství Kde a jak se učilo struktura, správa školství Československá republika převzala strukturu i legislativu školství, kterou vytvořila zaniklá rakousko-uherská monarchie, a v letech 1918 1938 nedošlo k výraznějším

Více

Země živitelka 2011 České Budějovice

Země živitelka 2011 České Budějovice Země živitelka 2011 České Budějovice S koncem prázdnin se již po čtvrté NS MAS ČR účastnila 38. ročníku výstavy Země živitelka. V letošním roce se NS MAS ČR společně s Celostátní síti pro venkov (CSV),

Více

Ocenění Sestra roku 2005

Ocenění Sestra roku 2005 Ocenění Sestra roku 2005 15.2.2006 www.zdn.cz Dne 8. února 2006 proběhlo v prostorách pražského Paláce Žofín slavnostní předání ocenění 6. ročníku soutěže Sestra roku. Vyhlašovatelem soutěže byl tradičně

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Co je podnikatelský plán? Psaný dokument, ve kterém je sepsána Vaše podnikatelská činnost Má odpovídat skutečnosti bez příkras

Více

Úvodní slovo předsedy správní rady 3. Účel nadačního fondu 4 6. Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7

Úvodní slovo předsedy správní rady 3. Účel nadačního fondu 4 6. Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7 Výroční zpráva 2014 Obsah Úvodní slovo předsedy správní rady 3 Účel nadačního fondu 4 6 Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7 Program podpory zdravotnictví 8 Program pro jesle a mateřské

Více

SEKTOROVÁ DOHODA. pro obory fitness industry. na období 2011 až 2015 České republice. Předkládá: Sektorová rada pro osobní služby.

SEKTOROVÁ DOHODA. pro obory fitness industry. na období 2011 až 2015 České republice. Předkládá: Sektorová rada pro osobní služby. SEKTOROVÁ DOHODA pro obory industry na období 2011 až 2015 České republice Předkládá: Sektorová rada pro osobní služby Preambule Sektorová dohoda zaměřená na sektor má zásadní význam pro rozvoj kvalitních

Více

Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4

Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4 Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4 Hlavi ka.indd 1 28.10.2007 15:14:55 Obecní úřad Hudlice přeje všem krásné a pohodové prožití Vánoc a v roce 2010 hodně zdraví, osobní spokojenosti, štěstí a lásky Strana

Více

Rada žáků třída Natálka Soukopová třída Vojta Pátek třída Terka Pátková třída Josef Tomek

Rada žáků třída Natálka Soukopová třída Vojta Pátek třída Terka Pátková třída Josef Tomek 18. 5. 2017 Nová Říše Rada žáků Členové Rady žáků pro rok 2016/17 5. třída Zuzka Procházková - 6. třída Natálka Soukopová - 7. třída Vojta Pátek - 8. třída Terka Pátková - 9. třída Josef Tomek Stanovení

Více

Zpráva o činnosti v roce 2011

Zpráva o činnosti v roce 2011 Zpráva o činnosti v roce 2011 15.5.2012 Text : Jan Dus, Jana Škubalová Autoři fotografií : Jan Dus, Eva Grollová, archiv Diakonie ČCE Diakonie Českobratrské církve evangelické Středisko humanitární a rozvojové

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Úvodní slovo předsedy správní rady. Vážení přátelé,

Úvodní slovo předsedy správní rady. Vážení přátelé, Výroční zpráva 2012 Úvodní slovo předsedy správní rady Vážení přátelé, dovoluji si toto oslovení proto, že na úvod naší zprávy chci poděkovat všem podporovatelům nově založeného Nadační fond ZELENÉ OUSTÍ,

Více

Nabídka developerských firem v Praze nestačí pokrývat zájem o nové byty a kanceláře; situace by se měla zlepšit v průběhu příštího roku

Nabídka developerských firem v Praze nestačí pokrývat zájem o nové byty a kanceláře; situace by se měla zlepšit v průběhu příštího roku Nabídka developerských firem v Praze nestačí pokrývat zájem o nové byty a kanceláře; situace by se měla zlepšit v průběhu příštího roku Praha, 30. listopadu V roce 2018 navýší developerské společnosti

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

KONFERENCE SENIOR LIVING 2006-2011

KONFERENCE SENIOR LIVING 2006-2011 KONFERENCE SENIOR LIVING 2006-2011 Odborná konference SENIOR LIVING se jako jediná v České republice věnovala problematice bydlení seniorů. Stěžejními tématy konference je bydlení a kvalita života seniorů

Více

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR 2014 16-19.1.2014 Veletrh ve všeobecné informační zkratce Tandem veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR byl oficiálně zahájen v pavilonu P přestřižením pásky, kterého

Více

OPAVSKÝ ROTARIAN PŘICHÁZÍ

OPAVSKÝ ROTARIAN PŘICHÁZÍ Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International. Číslo 1. Ročník I. Vyšlo dne 27. 6. 2011 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY OPAVSKÝ ROTARIAN PŘICHÁZÍ V historii (dávné i nedávné) to již tak bývá, že každé ušlechtilé

Více

FILTR: NA IV. ODPOVÍDAJÍ TI, KTEŘÍ V III. ODPOVĚDĚLI

FILTR: NA IV. ODPOVÍDAJÍ TI, KTEŘÍ V III. ODPOVĚDĚLI 1. DOTAZNÍK Dobrý den jmenuji se a jsem tazatelem marketingové společnosti DATAMAR. Zabýváme se výzkumem trhu, v současné době provádíme výzkum zaměřený na zjištění informací, jak se podnikatelé dívají

Více

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_16 Úvodní část seznámení s cílem hodiny: životopis Václava Havla Hlavní část životopis a literární tvorba Václava Havla Závěrečná část zpětná vazba probrané látky Shrnutí

Více

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než bychom jim dali naše hranice, to si ještě

Více

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem.

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. P KOVÁRNA Kovárna narození a dětství Tomáše Masaryka Místnost symbolizuje chudé prostředí a dětství

Více

Přehled základních právních forem podnikání podává tato grafika: Právní formy podnikání. k.s. s.r.o. a.s.

Přehled základních právních forem podnikání podává tato grafika: Právní formy podnikání. k.s. s.r.o. a.s. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Právní formy podnikání - přehled Podrobné cíle učení: Umět vysvětlit, proč existují různé právní formy podnikání. Podnikání se vţdy uskutečňuje v určité právní formě. Chce-li někdo

Více

RODINNÉ PASY PREZENTACE PROJEKTU

RODINNÉ PASY PREZENTACE PROJEKTU RODINNÉ PASY PREZENTACE PROJEKTU 1 Princip projektu Rodinné pasy vznikly jako projekt na podporu rodin s dětmi. Jeho podstatou je vytvoření a realizace systému poskytování slev a dalších výhod rodinám

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

POZVÁNKA KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE, INFEKČNÍCH NEMOCÍ A EPIDEMIOLOGIE KONGRES VII. ročník. Hotel Flora, Olomouc

POZVÁNKA KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE, INFEKČNÍCH NEMOCÍ A EPIDEMIOLOGIE KONGRES VII. ročník. Hotel Flora, Olomouc POZVÁNKA KONGRES KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE, INFEKČNÍCH NEMOCÍ A EPIDEMIOLOGIE VII. ročník Společnost pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP Společnost infekčního lékařství ČLS JEP Společnost pro epidemiologii

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI.

KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI. KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI. V září 2009 navštíví Českou republiku papeţ Benedikt XVI. Na jeho návštěvu se připravují všichni věřící. Diecézní katechetické středisko

Více

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vlastimil Kybal československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vyslanec v Itálii 1920 1925 Diplomacie znamená být důstojnými představiteli svého národa u národa cizího a pokornými dělníky spojujícími oba národy

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Marta Kadlecová. Monografie

Marta Kadlecová. Monografie Marta Kadlecová Monografie Kadlecová, M. (členka aut. kol.): Antologie české právní vědy. Praha, Univerzita Karlova 1993, 302 s. (ISBN 80-7066-697-8) Kadlecová, M.: České a moravské zemské právo procesní

Více

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE MEZINÁRODNÍ KONFERENCE GALAVEČER S ČESKOU KVALITOU KONFERENCE VÍTĚZŮ CEN ZA KVALITU NÁRODNÍ CENY KVALITY ČR A CSR zřizovatel Rady kvality ČR Záštitu

Více

Zpravodaj. Naši milí přátelé, 2. narozeniny 2,2 mil. Kč. Zastoupení dětí, které byly zapojeny do projektu OPD. září

Zpravodaj. Naši milí přátelé, 2. narozeniny 2,2 mil. Kč. Zastoupení dětí, které byly zapojeny do projektu OPD. září Zpravodaj Co je u nás nového a co chystáme Naši milí přátelé, první měsíc školního roku 2015/2016 máme za sebou a doufáme, že se všem dětem vydařil. září 2015 2. narozeniny 2,2 mil. Kč Projekt Obědy pro

Více

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Osobnosti EU V této kapitole se dozvíte: Kdo je Robert Schuman. Co je to Schumanův plán. Kdo je Jean Monnet. Jaký byl účel Spinelliho plánu. Budete schopni:

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

ekarolinka OJKT= Od Ještěda k Troskám

ekarolinka OJKT= Od Ještěda k Troskám PODJEŠTĚDSKÝ MĚSÍČNíK SDRUŽENÍ OBCÍ PODJEŠTĚDÍ ekarolinka Ročník XIX. Číslo 1. Leden 2013 e OJKT= Od Ještěda k Troskám Zprávy z Mikroregionu Sešel se rok s rokem a máme tu nový rok, rok 2013. Začíná hektický

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Záchrana pro každého 3/2010 PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Myslete na sbírku 13. soboty V tomto čtvrtletí jsou finanční dary 13. soboty určeny pro Transevropskou divizi (TED) se sídlem v Hertfordshire (Velká Británie).

Více

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016 SBOROVÝ DOPIS Červen 2016 Milí v Kristu, letošní Noc kostelů jsem společně s Danielem Červeňákem strávil v Sedlčanech. Takže to, jak probíhal večer otevřených dveří v naší modlitebně v Ječné, vím pouze

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

MĚSTO CHEB VÝBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ, MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE, CESTOVNÍHO RUCHU A PR MĚSTA ZASTUPITELSTVA MĚSTA CHEBU

MĚSTO CHEB VÝBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ, MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE, CESTOVNÍHO RUCHU A PR MĚSTA ZASTUPITELSTVA MĚSTA CHEBU ČÍSLO JEDNACÍ V CHEBU DNE 12.2.2016 Zápis a usnesení z 13. schůze Výboru zahraničních vztahů, meziobecní spolupráce, cestovního ruchu a PR města Zastupitelstva města Chebu Datum a hodina zahájení schůze:

Více

Výroční zpráva 2013. Centrum pro seniory Kolín, o.s.

Výroční zpráva 2013. Centrum pro seniory Kolín, o.s. 1 Výroční zpráva 2013 Centrum pro seniory Kolín, o.s. 2 Vážení přátelé, dárci a příznivci, nejprve mi dovolte několik slov úvodem. Centrum pro seniory Kolín, o.s. vzniklo v r.2006 registrací na Ministerstvu

Více

Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 2017

Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 2017 Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, přísp. org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Duben 217 Rozdaných dotazníků: 83 Odevzdaných dotazníků: 64 Z toho : Třída 1. třída 2.

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Z modelového exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který se zaměřil na politické nálady občanů ČR, Pražanů a obyvatel Brna a Ostravy

Více

Přihláška Motivační dopis

Přihláška Motivační dopis - Úvod Vážený pane, Formální, příjemce muž, jméno neznámé Vážená paní, Formální, příjemce žena, jméno neznámé Vážený pane / Vážená paní, Formální, jméno a pohlaví příjemce neznámé Vážený pane, Vážená paní,

Více

Český svaz chovatelů, Klub chovatelů králíků Činčil velkých se sídlem ve Vrbičanech oběžník č. I /2019 ( 216 )

Český svaz chovatelů, Klub chovatelů králíků Činčil velkých se sídlem ve Vrbičanech oběžník č. I /2019 ( 216 ) Oběžník obsahuje: Český svaz chovatelů, Klub chovatelů králíků Činčil velkých se sídlem ve Vrbičanech oběžník č. I /2019 ( 216 ) 1) Informace z výboru klubu 2) Zápis z členské schůze 3) Usnesení výroční

Více

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International. Číslo 7 Ročník I. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY

Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International. Číslo 7 Ročník I. Vyšlo dne SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY Čtrnáctideník Rotary Clubu Opava International. Číslo 7 Ročník I. Vyšlo dne 19. 9. 2011 SLUŽBA NAD VLASTNÍ ZÁJMY ČLEN RC OPAVA INTERNATIONAL BŘETISLAV TŮMA FINALISTOU CENY VIA BONA ZA INDIVIDUÁLNÍ FILATROPII

Více

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s.

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Výroční zpráva za rok 2006 pro jednoduché čtení Napsal : Ivo Vykydal, předseda Republikového výboru Sdružení Slovníček V tomto

Více

NO TO SNAD NE!? Z cyklu THEATRUM MUNDI 110X130

NO TO SNAD NE!? Z cyklu THEATRUM MUNDI 110X130 T HEATRUM MUNDI Cyklus Theatrum mundi je návratem k počátkům mé tvorby, kdy jsem realistickým způsobem poplatným propagovanému realismu zachycoval své postřehy z okolí, přátele i pocity. Mělo to atmosféru,

Více

Jmenuji se Karel Staněk. Informace o podnikatelské příležitosti pro 21. století

Jmenuji se Karel Staněk. Informace o podnikatelské příležitosti pro 21. století Jmenuji se Karel Staněk kontaktní údaje: tel.: 733141882 skype: karelstanek1 e-mail: karel.stanek@centrum.cz Pracuji v týmu, který zabezpečuje provoz stránky Bohatý Čech. Také potřebujete peníze? Rozhodl

Více

Udělení stipendia není věkově omezeno a od roku 2010 se v Česku do programu mohou přihlásit i studenti kombinovaného studia.

Udělení stipendia není věkově omezeno a od roku 2010 se v Česku do programu mohou přihlásit i studenti kombinovaného studia. Hlavním cílem Stipendijního programu pro romské vysokoškolské studenty, který vyhlašuje Romský vzdělávací fond (Roma Education Fund - REF), je skrze stipendia přispět ke zvýšení vzdělanostní úrovně Romů

Více

Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU

Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP 19.4.2016 V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU Motto Cíle zákl. vzdělávání společný rámec Pomoci žákům utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

Příloha č. 1. Etický kodex Koučovacího centra ČSOB. Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku

Příloha č. 1. Etický kodex Koučovacího centra ČSOB. Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku Etický kodex Koučovacího centra ČSOB Příloha č. 1 Etický kodex ČSOB Koučovacího centra (vychází z etického kodexu ICF) 1) Filozofie koučinku Mezinárodní federace koučů (ICF) a ČSOB Koučovací centrum podporuje

Více

Program Správná praxe v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina v roce 2007

Program Správná praxe v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina v roce 2007 Program Správná praxe v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina v roce 2007 Strategie EU na léta 2007 2012 v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, kromě mnoha jiných úkolů, dává všem členským státům

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA přijatá na členské schůzi ve Slavkově u Brna

VÝROČNÍ ZPRÁVA přijatá na členské schůzi ve Slavkově u Brna VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 přijatá na členské schůzi 10. 10. 2015 ve Slavkově u Brna Společnost Pedagogiky Franze Ketta, z. s. Petra Bezruče 357, Dolní Benešov, 747 22 IČ 22822755 www.kett.cz Pohled do historie

Více

Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING

Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity

Více

Mezinárodní spolupráce školy

Mezinárodní spolupráce školy Mezinárodní spolupráce školy Ve školním roce 2010 2011 dosáhla naše škola v mezinárodní spolupráci historického úspěchu. Se společným česko polským projektem středních škol Zmizelé a nalézané osudy. Memento

Více

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková STUDIJNÍ POBYT Místo: Richard Language College Bournemouth Jméno: Šárka Kurková Spolupráce před výjezdem Aby se uskutečnila tato cesta, byla potřeba spolupráce řady lidí. Organizační tým, poskytl dostatečný

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects S T O R I E S září 2014 architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED PO HORKÉM A ODPOČINKOVÉM LÉTĚ K VÁM PŘICHÁZÍME S PRVNÍM VYDÁNÍM AKA STORIES, NEWSLETTERU ATELIÉRU KUNC ARCHITECTS.

Více

Práce na Evropském účetním dvoře

Práce na Evropském účetním dvoře Práce na Evropském účetním dvoře Práce, která má skutečný smysl Atraktivní balíček Odborná příprava a karierní rozvoj Jak pracujeme Co říkají naši zaměstnanci Platové podmínky Zaměstnanecké výhody Ostatní

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Politická situace Po vítězství katolické ligy v bitvě na Bílé hoře nedaleko Prahy roku 1620, se ujal vlády Ferdinand II. (1620-1637). Záhy zkonfiskoval veškerý

Více

při Církvi bratrské Kladno

při Církvi bratrské Kladno při Církvi bratrské Kladno Rozšířit nabídku a dostupnost sociálně právních sluţeb pro sociálně znevýhodněné občany města Kladna a přilehlého okolí. Péče o celého člověka, o jeho duševní, duchovní a materiální

Více