VUŽITÍ FLASH ANIMACÍ PŘI VÝUCE TECHNICKÝCH PŘEDMĚTŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VUŽITÍ FLASH ANIMACÍ PŘI VÝUCE TECHNICKÝCH PŘEDMĚTŮ"

Transkript

1 VUŽITÍ FLASH ANIMACÍ PŘI VÝUCE TECHNICKÝCH PŘEDMĚTŮ USE FLASH ANIMATIONS TO TEACH TECHNOLOGICAL SUBJECTS Jiří HRBÁČEK Abstract Interaktivní Flash animace můžeme vidět na webových stránkách. Díky Adobe AIR, nebo programu ZINC však pronikají i do off-line aplikací. Často jsou využívány při tvorbě různých multimediálních encyklopedií. Pomocí Flashe můžeme vytvářet různé simulátory. Není těžké vytvořit dokonce animace, které řídí systémy připojené k PC. Spojení skvělého animačního nástroje, možnosti vytvoření animace s vysokým podílem vlastní inteligence a připojení na externí systémy dává tvůrcům interaktivních výukových opor nevídané možnosti. Příspěvek nastiňuje některé možnosti využití ve výuce technických předmětů. Abstrakt Interactive Flash animation can be seen on the website. With Adobe AIR, or the ZINC are also penetrate into the off-line applications. They are often used in the production of various multimedia encyclopedia. With Flash, you can create different simulators. Is not difficult to create animations that drive systems connected to the PC. Combining great animation tools, the possibility of creating animation with a high proportion of their own intelligence and connections to external systems gives creators of interactive teaching supports unprecedented possibilities. The contribution showes some possibilities for use in teaching technical subjects. Keywords Flash animation, simulation, animation tool, a system with its own intelligence, training support Klíčová slova Flash animace, simulace, animační nástroj, systém s vlastní inteligencí, výukové opory 1 ÚVOD "Přirozené lidské schopnosti - hravost a vzdělávání prostřednictvím vlastních zkušeností je obecným základem pro využívání interaktivity ve vzdělávání." (Stuchlíková 2007). Žijeme v technické době. Kam pohlédneme nacházíme různé stroje a zařízení. Nedovedeme si snad ani představit oblast lidského konaní či života, kde by se člověk s nějakým technickým zařízením nesetkal. Velmi mnoho systémů provádí svoje činnosti mnohem rychleji, než je člověk schopen svými smysli postřehnout. Aby mohl člověk modernizovat existující systémy, vytvořit nový, nebo stávající opravit, musí dobře porozumět jeho činnosti. Interaktivní animace, simulace a didaktické hry také jsou významným pomocníkem i při výuce různě znevýhodněných žáků a studentů. Hravá forma výuky a velmi názorné prostředí s možností využít podle potřeby i alternativní způsoby výuky jsou skvělým spojencem učitelů. Použití interaktivních animací, simulací i didaktických her je v těchto případech velmi významné.

2 V době nedávno minulé bylo vytváření simulací a interaktivních animací možné pouze s využitím specielních programů a dokázali je vytvářet pouze specialisté. V současné době dává Flash možnost tyto animace a simulace vytvářet vlastními silami. Například za pomoci studentů (Stuchlíková 2006), nebo přímo ve výuce práce s Flashí prostřednictvím studentských projektů. Flash umožňuje provádět velmi složité animace a simulace, tyto mohou mít velkou vlastní inteligenci, dokáží komunikovat jek se servery, tak i s lokálními systémy připojenými k počítači. Mohou komunikovat i různé animace či Flash aplikace mezi sebou bez nutnosti spojení přes server zcela lokálně. Z výše uvedených možností si zde ukažme první z nich. Využití Flash pro vytvoření jednoduchých simulací. 2 SIMULACE VYTVÁŘENÉ TECHNIKOU ŘÍZENÝCH ANIMACÍ Potřebujeme-li například vytvořit simulaci činnosti logického obvodu, lze k tomu využít velmi jednoduchou animaci, jejíž přehrávání budeme řídit pomocí myši. Takovéto simulace mohou vytvářet studenti velmi brzy bez příliš velkých znalostí práce s Flash. Funkcionalita takto vytvořené simulace není způsobem vytvoření omezena. Obr. 1 Simulace činnosti invertoru s možností změny připojení tlačítka Využíváme-li pro tvorbu simulací jednoduché animace, je nutné pro každé zapojení, vytvořit naprosto individuální animaci. Aby měly animace stejný vzhled, vytváříme jednotlivé části animace jako symboly. Vytvoříme si tak knihovnu symbolů. Do nově vytvářených animací tyto symboly importujeme. Vytváříme-li prostřednictvím animací simulace logických obvodů, pak výsledná animace bude obsahovat tolik snímků, kolik stavů může mít simulovaný obvod. Obvod na obrázku 1 může mít stisknuté nebo rozepnuté tlačítko. Tedy stavy dva.

3 Pokud bychom prováděli například simulaci činnosti dvojvstupového hradla NAND, pak by šlo o čtyři stavy ( kdy je na vstupech stav 00, 01,10 a 11). Obr. 2 Simulace vysvětlující činnost hradla NAND a de Morganův zákon Pro simulaci složitějších obvodů by potřebný počet snímků narůstal. Například pro kombinační obvod, který by měl čtyři vstupy by bylo potřeba šestnáct snímků. Tyto animace mohou studenti vytvářet velmi brzy. Již po jednom semestru výuky práce s Flash. Velkou nevýhodou tohoto způsobu je, že jakákoliv změna v zapojení simulovaného obvodu vyžaduje vytvoření celé nové animace. Vytvoření simulace složitých logických obvodů je tedy poměrně pracné. Výhodou je, jak již bylo řečeno, vytváření takovýchto animací je poměrně jednoduché. Stačí mít základní znalosti s využíváním Flash. 3 VYTVÁŘENÍ SIMULACÍ S VYUŽITÍM ACTIONSCRIPTU Mnohem jednodušší je, při vytváření simulací logických obvodů, využít možnosti vytvoření vlastní inteligence Flash animacím. Nejdříve vytvoříme grafiku - tedy vzhled zapojení obvodu. Připravíme si v ní, v místech kde se zobrazují stavy vstupů a výstupů, dynamická textová pole. Dynamická textová pole zobrazují texty, které do nich zapíše ActionScript. Tato textová pole budou zobrazovat stavy hodnot na vstupech a výstupech jednotlivých obvodů. Myší ovládáme změny hodnot na vstupech. Při změně některé ze vstupních hodnot ActionScript vypočítá stavy na vývodech všech požadovaných obvodů a tyto stavy zobrazí v dynamických textových polích.

4 Když například klikneme na tlačítko v obvodu na obrázku 1, animace tlačítka změní jeho stav na stisknuté. Zapojení celého obvodu se nemění. ActionScript zobrazí na výstupu obvodu tlačítka a na vstupu invertoru jedničku. Protože invertor provádí negaci, ActionScript provede negaci této hodnoty a zobrazí ji na výstupu hradla. Upraví také výrazy které vyjadřují význam signálu. Zapojení celého obvodu se tedy nemění. Na následujícím obrázku je naznačená organizace grafiky upravená pro vytvoření simulace řízené ActionScriptem. Animace stisku a uvolnění tlačítka Dynamická textová pole Obr. 3 Simulace činnosti invertoru s možností změny připojení tlačítka Jak je vidět, vytvoříme jednoduchou animaci stavů tlačítka jako symbol. Tento symbol lze využít i v dalších simulátorech. Vytvoříme schéma zapojení, přidáme dynamická textová pole pro zobrazení popisu a hodnot u vývodů. A napíšeme jednoduché příkazy ActionScriptu, které popíší činnost při změnách stavu tlačítka. Tyto animace mohou studenti vytvářet po zvládnutí vytváření animací a se znalostí základů programování v ActionScriptu. velmi brzy. Po druhém semestru výuky práce s Flash. Nevýhodou uvedeného způsobu je, že jakákoliv změna v zapojení simulovaného obvodu vyžaduje přeprogramování celé aplikace. Vytvoření simulací z pohledu animací i grafiky je poměrně jednoduché. Tento způsob využívá většina amatérských tvůrců Flash animací a simulací.

5 4 VYTVÁŘENÍ SIMULACÍ S VYUŽITÍM INTELIGENTNÍCH OBJEKTŮ POMOCÍ OBJEKTOVĚ ORIENTOVANÉHO PROGRAMOVÁNÍ Nejefektivnější nejdynamičtější způsob vytváření je způsob, kdy vytvoříme jednotlivé logické obvody (hradla AND, OR, invertory, zapojení s tlačítky a další potřebné prvky obvodů) jako samostatné třídy. Každý obvod se chová jako samostatný objekt, kterému předáváme informace o úrovních vstupních signálů. Sdělíme mu, které vstupy jiných objektů jsou připojeny k jeho výstupům. Takto vytvořený objekt, podobně jako reálný obvod, je plně funkční. Změní-li se stav na jeho vstupu, objekt vypočítá stav svého výstupu či výstupů. Zjistí-li, že vlivem změny stavu na vstupu došlo ke změně stavu na některém z výstupů, vyšle do všech připojených vstupů jiných objektů informaci o aktuálním stavu výstupu. Připojené obvody stejným způsobem vyhodnotí své stavy. Modifikace zapojení, tedy vytvoření simulace jiných zapojení, je snadná. Objekty (hradla, tlačítka a invertory) poskládáme potřebným způsobem na scénu. Provede se jednoduché jejich grafické propojení a pomocí jednoduchého skriptu informujeme jednotlivé objekty o vzájemném propojení. Funkcionalita takto vytvářených simulací je bez problémů a složitého programování zajištěna vnitřní inteligencí jednotlivých objektů. Obr. 4 Organizace inteligentních objektů v simulátoru Jak je vidět na obrázku, simulátor se skládá ze dvou objektů realizujících zapojení tlačítka s rezistorem. Dále pak tři invertory, jeden obvod AND a jeden OR. Pro vytvoření simulátoru obvodu zobrazeného na následujícím obrázku využijeme stejné inteligentní objekty. Pouze je jinak propojíme. Jednoduché simulace tohoto typu mohou studenti vytvářet po zvládnutí základů objektově orientovaného programování v ActionScriptu, tedy po třetím semestru výuky práce s Flash.

6 Obr. 5 Zapojení simulující de Morganovy zákony a činnost hradla NOR Nevýhodou tohoto způsobu je, potřeba mít programátora ActionScriptu schopného vytvořit inteligentní objekty. Výhodou je velmi snadné vytvoření simulace libovolného zapojení máme-li již vytvořené objekty, z kterých bude budoucí simulace složena. Mohou je vytvářet i pouze krátce zaškolení uživatelé bez větších znalostí práce s Flash. Celé to připomíná skládání Lega. Propojí se jednotlivé funkční celky a tím se vytvoří plně funkční simulátor třeba i velmi složitého zapojení. Vytvoření simulátoru jiného zapojení je otázka půl hodiny. 5 ZÁVĚR Využít Flash pro tvorbu interaktivních animací a simulací je opravdu velmi užitečné. Jak se ukazuje, lze vytvářet kvalitní simulace již velmi brzy. Je to proto, že Flash umožňuje snadné řízení animací. V závislosti na úrovni znalostí práce s Flash je tvorba více či méně pracná. Moje několikaleté zkušenosti s výuku Flash ukazují, že studenti již velmi brzy dokáží vytvářet velmi kvalitní výukové simulace. Je tedy vhodné využít jejich kreativity a nápadů a prostřednictvím projektů vytvářených v rámci výuky vytvářet výukové simulace, které mohou pomoci zkvalitnit výuku. Příspěvek vznikl v rámci výzkumného záměru - kód: MSM , Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. LITERATURA [1] STUCHLÍKOVÁ Ľ., GRON M., CSABAY O., HELBICH M., RADOBICKÝ J., BEŇO J., MONDOČKO P., VACEK F., HULÉNYI L., KINDER R., ROVANOVÁ Ľ., REDHAMMER R., NEMČOK P., BEDNÁR M., ŠTEVOVE M., LAZIŠŤAN F.,

7 BENKOVIČ M., ŠVRČEK P., BENKO M., NAGY A.: Interactive www Course "Electrinic Devices and Circuits", In: 7th International Conference Virtual University. Proceedings. Bratislava, December 14-15, 2006, pp [2] STUCHLÍKOVÁ, Ľ., GRON M., STOPJAKOVÁ, V., HARMATHA, L.,CSABAY, O., DONOVAL, D., HULÉNYI, L.: Course in Moodle as a Workplace for Student Team Project. In: Virtual University VU 07 : 8th International Conference. Bratislava, Slovak Republic, Bratislava : STU, ISBN p [3] Révés Martin, Adamuščinová Iveta, Biňas Miroslav: TOWARDS A NEW APPROACH TO TEACHING OBJECT ORIENTED PROGRAMMING AT DCI TECHNICAL UNIVERSITY IN KOSICE, Stará Lesná, September 11-13, 2008, Košice, elfa s. r. o., 2008, 6, pp , ISBN Kontaktní adresa Jiří, Hrbáček, Ing., Ph.D., KTIV PedF MU, Poříčí 31, Brno, tel , fax , hrbacek@posta.ped.muni.cz

ZÁKLADNÍ ZPŮSOB TVORBY VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ VE FLASH BASIC METHOD OF CREATION TEACHING MATERIALS IN A FLASH

ZÁKLADNÍ ZPŮSOB TVORBY VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ VE FLASH BASIC METHOD OF CREATION TEACHING MATERIALS IN A FLASH ZÁKLADNÍ ZPŮSOB TVORBY VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ VE FLASH BASIC METHOD OF CREATION TEACHING MATERIALS IN A FLASH Jiří Hrbáček hrbacek@posta.ped.muni.cz ANOTACE Flash umožňuje vytvářet animace velmi dynamicky.

Více

Využití Adobe Flash pro řízení systémů připojených k PC

Využití Adobe Flash pro řízení systémů připojených k PC Využití Adobe Flash pro řízení systémů připojených k PC Adobe Flash je znám jako nástroj pro tvorbu interaktivních multimediálních animací. Je vhodný pro tvorbu systémů komunikujících se servery, s databázemi

Více

HERNÍ ENGINE PRO TVORBU DIDAKTICKÝCH HER VE FLASHI

HERNÍ ENGINE PRO TVORBU DIDAKTICKÝCH HER VE FLASHI HERNÍ ENGINE PRO TVORBU DIDAKTICKÝCH HER VE FLASHI GAME ENGINE FOR CREATING DIDACTIC FLASH GAMES Pavel DOSPIVA, Dominika TALIANOVÁ, Ema ŠTURALOVÁ, Petr NAJMAN Resumé Tento herní engine vznikl jako semestrální

Více

Výuka programování v jazyce Python

Výuka programování v jazyce Python Výuka programování v jazyce Python Tomáš Fortelka RNDr. Jaroslav Icha Školní rok: 2009-10 Abstrakt Bakalářská práce se týká výuky programování v jazyce Python. Na trhu je velké množství knih a různých

Více

Využití technologie Adobe Flash ve výuce

Využití technologie Adobe Flash ve výuce Využití technologie Adobe Flash ve výuce Martin Kučera Pedagogická fakulta MU m.kucera@ped.muni.cz V souvislosti s web technologiemi vzbuzuje Flash odedávna rozporuplné emoce. Zatímco někteří tuto technologii

Více

USING MYIMLE SYSTEM. Abstract

USING MYIMLE SYSTEM. Abstract USING MYIMLE SYSTEM FOR INTERACTIVE WHITEBOARD IN EDUCATION Jiří Hrbáček Masaryk university, Faculty of education, Czech republic E-mail: hrbacek@posta.ped.muni.cz Abstract MyIMLE is a multimedia interactive

Více

Využití ICT v technických oborech. Jiří Hrbáček, Martin Kučera, Zdeněk Hodis, Martin Dosedla

Využití ICT v technických oborech. Jiří Hrbáček, Martin Kučera, Zdeněk Hodis, Martin Dosedla Využití ICT v technických oborech Jiří Hrbáček, Martin Kučera, Zdeněk Hodis, Martin Dosedla ICT technologie ve výuce nahradily pomůcky a praktické činnosti s reálnými systémy - špatná řemeslná zručnost,

Více

AKTIVIZACE STUDENTŮ VE VÝUCE EXTREME COLLABORATION STUDENT-ACTIVATING TEACHING METHODS EXTREME COLLABORATION

AKTIVIZACE STUDENTŮ VE VÝUCE EXTREME COLLABORATION STUDENT-ACTIVATING TEACHING METHODS EXTREME COLLABORATION AKTIVIZACE STUDENTŮ VE VÝUCE EXTREME COLLABORATION STUDENT-ACTIVATING TEACHING METHODS EXTREME COLLABORATION Abstrakt Petr Simbartl S postupem doby vlastní více žáků tablet či smartphone. Tyto zařízení

Více

ZPŮSOBY TVORBY FLASH ANIMACÍ PRO STUDIJNÍ OPORY METHODS OF BUILDING FLASH ANIMATIONS FOR STUDY SUPPORTS

ZPŮSOBY TVORBY FLASH ANIMACÍ PRO STUDIJNÍ OPORY METHODS OF BUILDING FLASH ANIMATIONS FOR STUDY SUPPORTS ZPŮSOBY TVORBY FLASH ANIMACÍ PRO STUDIJNÍ OPORY METHODS OF BUILDING FLASH ANIMATIONS FOR STUDY SUPPORTS Jiří Hrbáček hrbacek@posta.ped.muni.cz ANOTACE Flash animace se postupně stávají nejrozšířenější

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Concept Cartoons a jejich interaktivní možnosti

Concept Cartoons a jejich interaktivní možnosti Concept Cartoons a jejich interaktivní možnosti Libuše Samková Katedra matematiky, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Abstrakt: Tento příspěvek představuje výukovou pomůcku

Více

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS F. Vaněk 1.LF UK Praha, gyn.por.klinika Abstrakt Systém screens je softwarový nástroj na zvýšení kvality výuky, která je vázána na práci s PC. V základní podobě umožňuje vyučujícímu

Více

Model vlakového uzlu Model of a Railway Junction

Model vlakového uzlu Model of a Railway Junction Model vlakového uzlu Model of a Railway Junction Michal Bílek 1 Abstrakt Vysoká škola polytechnická v Jihlavě využívá pro výuku odborných předmětů mnoho modelů. Jedním z modelů používaných ve výuce je

Více

3D model města pro internetové aplikace. Jakub Dolejší. Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D.

3D model města pro internetové aplikace. Jakub Dolejší. Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. 3D model města pro internetové aplikace Jakub Dolejší Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Školní rok: 2009-2010 Abstrakt Aktuálně je pro řadu měst vytvářen prostorový model budov. Aby nezůstalo pouze u mrtvého

Více

ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT. Jan RŮŽIČKA

ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT. Jan RŮŽIČKA ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT Jan RŮŽIČKA Institut geoinformatiky, HGF, VŠB-TUO, 17. listopadu 15, 708 33, Ostrava-Poruba, Česká republika jan.ruzicka@vsb.cz Abstrakt Cílem článku je demonstrovat

Více

MULTISIM VÝUKOVÝ ELEKTRONICKÝ MATERIÁL

MULTISIM VÝUKOVÝ ELEKTRONICKÝ MATERIÁL MULTISIM VÝUKOVÝ ELEKTRONICKÝ MATERIÁL MULTISIM ELECTRONIC EDUCATION MATERIAL Pavel BENAJTR Resumé Tématem bakalářské práce bylo vytvoření výukového elektronického materiálu pro simulační program Multisim

Více

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O.

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. ZDENĚK PEJSAR Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Spolupráce vysoké školy s firmou poskytující Learning

Více

THE CROSSROADS-ACCIDENT-SIMULATION SIMULACE DOPRAVNÍCH NEHOD

THE CROSSROADS-ACCIDENT-SIMULATION SIMULACE DOPRAVNÍCH NEHOD Kříž, J., Filípek, J. THE CROSSROADS-ACCIDENT-SIMULATION SIMULACE DOPRAVNÍCH NEHOD Ústav základů techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně,

Více

Jiří DOSTÁL Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta, KTEIV. Interaktivní tabule ve vzdělávání

Jiří DOSTÁL Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta, KTEIV. Interaktivní tabule ve vzdělávání Jiří DOSTÁL Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta, KTEIV Interaktivní tabule ve vzdělávání 1 Úvod Didaktická technika a učební pomůcky se pro dnešní generaci vzdělávání staly téměř nepostradatelnými.

Více

KONFIGURACE SILNIČNÍCH KŘIŽOVATEK

KONFIGURACE SILNIČNÍCH KŘIŽOVATEK Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy KONFIGURACE SILNIČNÍCH KŘIŽOVATEK Bakalářská práce Brno 2006 Vedoucí bakalářské práce: Doc. Ing.

Více

Web. Získání informace z internetu Grafické zobrazení dat a jejich struktura Rozšíření funkcí pomocí serveru Rozšíření funkcí pomocí prohlížeče

Web. Získání informace z internetu Grafické zobrazení dat a jejich struktura Rozšíření funkcí pomocí serveru Rozšíření funkcí pomocí prohlížeče Web Získání informace z internetu Grafické zobrazení dat a jejich struktura Rozšíření funkcí pomocí serveru Rozšíření funkcí pomocí prohlížeče Technologické trendy v AV tvorbě, Web 2 DNS Domain Name Systém

Více

TVORBA STUDIJNÍCH MATERIÁLŮ Z MATEMATIKY I S VYUŽITÍM INTERAKTIVNÍ TABULE

TVORBA STUDIJNÍCH MATERIÁLŮ Z MATEMATIKY I S VYUŽITÍM INTERAKTIVNÍ TABULE TVORBA STUDIJNÍCH MATERIÁLŮ Z MATEMATIKY I S VYUŽITÍM INTERAKTIVNÍ TABULE Radka Hamříková Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB TU Ostrava Abstrakt: Jak vytvářet studijní materiály s využitím

Více

Radka Veverková Flash

Radka Veverková Flash - animace 14. Úvod do programu www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013 Název: Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU J. Mareš*, A. Procházka*, P. Doležel** * Ústav počítačové a řídicí techniky, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická, Technická

Více

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Distanční studijní opora Jména autorů Ing. Josef Botlík Ing. Dalibor Hula Mgr. Petr

Více

EduKit84. Výuková deska s programátorem pro mikrokontroléry PIC16F84A firmy Microchip. Uživatelská příručka

EduKit84. Výuková deska s programátorem pro mikrokontroléry PIC16F84A firmy Microchip. Uživatelská příručka EduKit84 Výuková deska s programátorem pro mikrokontroléry PIC16F84A firmy Microchip Uživatelská příručka OBSAH 1. EduKit84 3 2. Popis zařízení 3 3. Provozní režimy 3 4. Mikrokontrolér PIC16F84A 4 5. Tabulka

Více

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI MATERIÁLY Radomír Paláček, Dagmar Dlouhá VŠB - Technická univerzita Ostrava Abstrakt: Tento příspěvek popisuje projekt Vytvoření

Více

POLOHOVÁNÍ ULTRAZVUKOVÉHO SENZORU

POLOHOVÁNÍ ULTRAZVUKOVÉHO SENZORU 1 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje zařízení realizující lineární posuv ultrazvukového snímače. Mechanismem realizujícím lineární posuv je kuličkový

Více

POPULARIZACE LINEÁRNÍ ALGEBRY PRO INFORMATICKÉ OBORY

POPULARIZACE LINEÁRNÍ ALGEBRY PRO INFORMATICKÉ OBORY POPULARIZACE LINEÁRNÍ ALGEBRY PRO INFORMATICKÉ OBORY Věra Ferdiánová Katedra matematiky, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzitě v Ostravě Abstrakt: Cílem článku je představit ucelený soubor animací

Více

Distance Learning Laboratory Task Support Laboratorní modely pro podporu distanční výuky

Distance Learning Laboratory Task Support Laboratorní modely pro podporu distanční výuky XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 39 Distance Learning Laboratory Task Support Laboratorní modely pro podporu distanční výuky FARANA, Radim Doc. Ing., CSc., Katedra

Více

MULTIMÉDIA A INTERAKTIVNÍ STUDIJNÍ MATERIÁLY NA MU MULTIMEDIA AND INTERACTIVE SUTDY MATERIALS AT MU

MULTIMÉDIA A INTERAKTIVNÍ STUDIJNÍ MATERIÁLY NA MU MULTIMEDIA AND INTERACTIVE SUTDY MATERIALS AT MU MULTIMÉDIA A INTERAKTIVNÍ STUDIJNÍ MATERIÁLY NA MU MULTIMEDIA AND INTERACTIVE SUTDY MATERIALS AT MU Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Ľuboš Lunter brandejs@fi.muni.cz, brandejsova@fi.muni.cz, lunter@fi.muni.cz

Více

NETRADIČNÍ STEREOMETRICKÉ ÚLOHY V CABRI 3D

NETRADIČNÍ STEREOMETRICKÉ ÚLOHY V CABRI 3D NETRADIČNÍ STEREOMETRICKÉ ÚLOHY V CABRI 3D Mgr. Daniela Bímová, Ph.D. Katedra matematiky a didaktiky matematiky, Fakulta přírodovědněhumanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci Abstrakt: V

Více

Designer je nástroj pro navrhování elektronických obvodů s mikrokontrolery řady 8051 a Microchip PIC.

Designer je nástroj pro navrhování elektronických obvodů s mikrokontrolery řady 8051 a Microchip PIC. Designer je nástroj pro navrhování elektronických obvodů s mikrokontrolery řady 8051 a Microchip PIC. 1. Umožňuje na ploše počítače vytvořit aplikaci a ladit pro ni program a komunikovat s ní jako se skutečným

Více

Office 2007 Styles Autor: Jakub Oppelt Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2009 10

Office 2007 Styles Autor: Jakub Oppelt Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2009 10 Office 2007 Styles Autor: Jakub Oppelt Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2009 10 Abstrakt Tato práce se zabývá novým grafickým uživatelským rozhraním, který se objevil s nástupem Microsoft

Více

INTERAKTIVNÍ POMŮCKY V PROGRAMU GEOGEBRA JAKO DOPLNĚK STUDIJNÍCH MATEMATIKY NA VŠB-TU OSTRAVA

INTERAKTIVNÍ POMŮCKY V PROGRAMU GEOGEBRA JAKO DOPLNĚK STUDIJNÍCH MATEMATIKY NA VŠB-TU OSTRAVA INTERAKTIVNÍ POMŮCKY V PROGRAMU GEOGEBRA JAKO DOPLNĚK STUDIJNÍCH MATERIÁLŮ PRO ZÁKLADNÍ KURZY MATEMATIKY NA VŠB-TU OSTRAVA Zuzana Morávková VŠB - Technická univerzita Ostrava Abstrakt: Studijní materiály

Více

1. 5. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu CPLD

1. 5. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu CPLD .. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu Zadání. Navrhněte obvod realizující neminimalizovanou funkci (úplný term) pomocí hradel AND, OR a invertorů. Zaznamenejte

Více

HAZARDY V LOGICKÝCH SYSTÉMECH

HAZARDY V LOGICKÝCH SYSTÉMECH HAZARDY V LOGICKÝCH SYSTÉMECH 1. FUNKČNÍ HAZARD : Při změně vstupního stavu vstupních proměnných, kdy se bude měnit více jak jedna proměnná - v reálné praxi však současná změna nenastává a ke změnám hodnot

Více

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY T. Dostálová 1, J. Feberová 2,S. Štípek 3 1 Dětská stomatologická klinika 2.LF UK 2 Ústav lékařské biochemie 1. LF UK 3 Ústav

Více

Popis programu: Popis přípon důležitých souborů: *.qpf projektový soubor Quartusu

Popis programu: Popis přípon důležitých souborů: *.qpf projektový soubor Quartusu Software Quartus II Popis programu: Quartus II Web Edition je označení bezplatného software, s jehož pomocí lze napsat, zkompilovat, odsimulovat a naprogramovat FPGA a CPLD obvody firmy Altera. Cílem tohoto

Více

DISTANČNÍ FORMA VZDĚLÁVÁNÍ JAKO SOUČÁST VZDĚLÁVACÍHO PROCESU NA FEKT VUT V BRNĚ

DISTANČNÍ FORMA VZDĚLÁVÁNÍ JAKO SOUČÁST VZDĚLÁVACÍHO PROCESU NA FEKT VUT V BRNĚ DISTANČNÍ FORMA VZDĚLÁVÁNÍ JAKO SOUČÁST VZDĚLÁVACÍHO PROCESU NA FEKT VUT V BRNĚ EVA HRADILOVÁ, NADĚŽDA UHDEOVÁ Vysoké učení technické v Brně Abstrakt: Zájem uchazečů o kombinovanou formu studia, jejíž

Více

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Markéta Mazálková Katedra komunikačních a informačních systémů Fakulta vojenských technologií,

Více

MOŽNOSTI KOMUNIKACE FLASH ANIMACÍ S OKOLÍM

MOŽNOSTI KOMUNIKACE FLASH ANIMACÍ S OKOLÍM MOŽNOSTI KOMUNIKACE FLASH ANIMACÍ S OKOLÍM Jiří Hrbáček Abstrakt Flash animace mají své nezastupitelné místo v tvorbě interaktivních výukových opor. Přináší do nich mimo jiné interaktivitu, vnitřní inteligenci

Více

Sekvenční logické obvody

Sekvenční logické obvody Sekvenční logické obvody Sekvenční logické obvody - úvod Sledujme chování jednoduchého logického obvodu se zpětnou vazbou Sekvenční obvody - paměťové členy, klopné obvody flip-flop Asynchronní klopné obvody

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

RESOLUTION OF THE TRANSPORT SITUATIONS ON THE CROSSINGS-POLYTOMIC TESTS ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA KŘIŽOVATKÁCH - POLYTOMICKÉ TESTY

RESOLUTION OF THE TRANSPORT SITUATIONS ON THE CROSSINGS-POLYTOMIC TESTS ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA KŘIŽOVATKÁCH - POLYTOMICKÉ TESTY RESOLUTION OF THE TRANSPORT SITUATIONS ON THE CROSSINGS-POLYTOMIC TESTS Rýdlo L., Filípek J. ŘEŠENÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA KŘIŽOVATKÁCH - POLYTOMICKÉ TESTY Ústav základů techniky a automobilové dopravy,

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Programování aplikací pro web (PAW) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Jan Růžička, Ph.D. Kredity:

Více

VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ

VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ Jan Blaška 1, Michal Krumpholc 2, Miloš Sedláček 2 1 Elektrosystem, spol. s.r.o., Brno 2 České vysoké učení technické v Praze

Více

Tlačítka. Konektor programování

Tlačítka. Konektor programování Programovatelné logické pole Programovatelné logické pole jsou široce využívanou a efektivní cestou pro realizaci rozsáhlých kombinačních a sekvenčních logických obvodů. Jejich hlavní výhodou je vysoký

Více

Vzdálené řízení modelu připojeného k programovatelnému automatu

Vzdálené řízení modelu připojeného k programovatelnému automatu Vzdálené řízení modelu připojeného k programovatelnému automatu Remote control of the model connected to Programmable Logic Controller Martin Malinka Bakalářská práce 2009 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované

Více

Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie

Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Jiří Vaníček Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta 2009 Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Abstrakt Kniha se zabývá využíváním

Více

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ROVNIC A JEJICH SOUSTAV Mgr. Jitka Nováková SPŠ strojní a stavební Tábor Abstrakt: Grafické řešení rovnic a jejich soustav je účinná metoda, jak vysvětlit, kolik různých řešení může daný

Více

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 1 DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje způsoby přístupů k řídicím systémům na nejnižší

Více

Nové přístupy tvorby web site. Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001

Nové přístupy tvorby web site. Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001 Nové přístupy tvorby web site Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001 Osnova Úvod Web site - jasný cíl Technologie - dynamický web Forma - vyšší interaktivita Obsah - stálá aktualizace

Více

12. Booleova algebra, logická funkce určitá a neurčitá, realizace logických funkcí, binární kódy pro algebraické operace.

12. Booleova algebra, logická funkce určitá a neurčitá, realizace logických funkcí, binární kódy pro algebraické operace. 12. Booleova algebra, logická funkce určitá a neurčitá, realizace logických funkcí, binární kódy pro algebraické operace. Logická proměnná - proměnná nesoucí logickou hodnotu Logická funkce - funkce přiřazující

Více

Tvorba interaktivních dokumentů v Maple

Tvorba interaktivních dokumentů v Maple Tvorba interaktivních dokumentů v Maple Ing. Vladimír Žák Ústav matematiky, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně, Technická 2, 616 69 Brno e-mail: zakyn@centrum.cz Abstrakt Příspěvek

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

PROGRAM GEOGEBRA VE VÝUCE LINEÁRNÍ ALGEBRY

PROGRAM GEOGEBRA VE VÝUCE LINEÁRNÍ ALGEBRY PROGRAM GEOGEBRA VE VÝUCE LINEÁRNÍ ALGEBRY Veronika Havelková FZŠ Táborská Abstrakt: Příspěvek se zabývá možnostmi využití programu GeoGebra ve výuce lineární algebry. Pozornost je zaměřena na soustavy

Více

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP EEA Scholarship Programme & Bilateral Scholarship Programme The programme offers various options for scholarship funding of international institutional cooperation projects and mobilities among the Czech

Více

Rezonanční řízení s regulací proudu

Rezonanční řízení s regulací proudu 1 Rezonanční řízení s regulací proudu Ing. Ladislav Kopecký, 15.12. 2013 Provozování střídavého motoru v režimu sériové rezonance vyžaduje nižší napětí než napájení stejného motoru ze sítě 230V/50Hz. To

Více

Výuka programování pro praxi

Výuka programování pro praxi Výuka programování pro praxi Rudolf Pecinovský ICZ a.s., 104 00 Praha 4, Hvězdova 1689/2a VŠE, Fakulta informačních technologií, 130 67, Praha 3, nám W. Cuhurchilla 4 rudolf@pecinovsky.cz 1 Úvod Procházíme-li

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Struktura logických obvodů Přednáška č. 10 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Struktura logických obvodů 1 Struktura logických

Více

MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING. Rostislav FOJTÍK

MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING. Rostislav FOJTÍK RESEARCH ARTICLES MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING Rostislav FOJTÍK Abstract: The article bases from practical experience of the author teaching programming on secondary and tertiary level of

Více

PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY

PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY (PROGRAMMABLE LOGIC DEVICE PLD) Programovatelné logické obvody jsou číslicové obvody, jejichž logická funkce může být programována uživatelem. Výhody: snížení počtu integrovaných

Více

INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE

INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE Olga Komínková Základní škola Velká Bíteš kominkova.olga@zsbites.cz Abstrakt: Příspěvek se zabývá možnostmi využití

Více

FOJTÍK, David Ing., Ph.D., Katedra ATŘ-352, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu, Ostrava - Poruba, 708 33 david.fojtik@vsb.cz, http://www.vsb.

FOJTÍK, David Ing., Ph.D., Katedra ATŘ-352, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu, Ostrava - Poruba, 708 33 david.fojtik@vsb.cz, http://www.vsb. XXXII. Seminar ASR '2007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babiuch (eds) 2007, VŠB-TUO, Ostrava, ISBN 978-80-248-1272-4 Software Support for Creating and Processing of Diploma and Bachelor

Více

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY Račanská E. 1, Huser M. 1, Schwarz D. 2, Šnábl I. 2, Ventruba P. 1 1) Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno 2) Institut biostatistiky a analýz LF a PřF MU Abstrakt

Více

Návrh synchronního čítače

Návrh synchronního čítače Návrh synchronního čítače Zadání: Navrhněte synchronní čítač mod 7, který čítá vstupní impulsy na vstupu x. Při návrhu použijte klopné obvody typu -K a maximálně třívstupová hradla typu NAND. Řešení: Čítač

Více

SignEditor 1 - návod k použití

SignEditor 1 - návod k použití SignEditor 1 - návod k použití Tomáš Ryba tryba@kky.zcu.cz Zdeněk Krňoul zdkrnoul@kky.zcu.cz Jakub Kanis jkanis@kky.zcu.cz 27. března 2012 1 Vznik za podpory projektu Pojabr - Potlačení jazykové bariéry

Více

Vývoj mobilních aplikací s využitím JavaFX Mobile

Vývoj mobilních aplikací s využitím JavaFX Mobile Vývoj mobilních aplikací s využitím JavaFX Mobile Jan Trestr RNDr. Jaroslav Icha Školní rok 2009 2010 Abstrakt Bakalářská práce se zabývá možnostmi skriptovacího jazyka JavaFX pro vývoj mobilní aplikace

Více

Animace ve WPF. Filip Gažák. Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2008-09

Animace ve WPF. Filip Gažák. Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2008-09 Animace ve WPF Filip Gažák Ing. Václav Novák, CSc. Školní rok: 2008-09 Abstrakt Hlavním tématem práce bude nový prvek pro tvorbu uživatelského prostředí ve WPF animace. V teoretické části se nejprve seznámíme

Více

Architektura počítačů Logické obvody

Architektura počítačů Logické obvody Architektura počítačů Logické obvody http://d3s.mff.cuni.cz/teaching/computer_architecture/ Lubomír Bulej bulej@d3s.mff.cuni.cz CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE faculty of mathematics and physics Digitální

Více

Architektura počítačů Logické obvody

Architektura počítačů Logické obvody Architektura počítačů Logické obvody http://d3s.mff.cuni.cz/teaching/computer_architecture/ Lubomír Bulej bulej@d3s.mff.cuni.cz CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE faculty of mathematics and physics 2/36 Digitální

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové techniky

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové techniky Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové techniky Měření fyzikálních veličin Bakalářská práce Vedoucí práce: Vypracoval: doc. Ing. Josef Filípek,

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK Návrh robotizovaných pracovišť Program ABB Robot Studio (dále jen ABB-RS) slouží k přípravě programů průmyslových robotů a jejich nejbližší periférie, k jejich

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY

INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY Škola a zdraví 21, 2009, Aktuální otázky výchovy ke zdraví INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY Drahomíra HOLUBOVÁ Abstrakt: Příspěvek pohlédne do

Více

Britské společenství národů. Historie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Britské společenství národů. Historie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02

USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02 USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02 IMPORTANT NOTE: Read this manual carefully before installing or operating your new air conditioning unit. Make sure to save this manual for future reference. FMD Module

Více

The project of system of developing competences for working with i-board

The project of system of developing competences for working with i-board Návrh systému rozvoje kompetencí pro práci s i-tabulí The project of system of developing competences for working with i-board Anna MARTINKOVÁ, ČR Abstrakt S rozvojem ICT se do výuky dostávají nové materiální

Více

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 4. Tvorba základní HTML Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 25. 9. 2012 Webové Strana: 1/9 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická

Více

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST JAN ČERNÝ, PETR NOVÁK Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Článek popisuje problematiku rozvoje elearningu na UJEP. Snahu o vytvoření jednotného celouniverzitního

Více

Marketingová komunikace. 2. a 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph)

Marketingová komunikace. 2. a 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph) Marketingová komunikace Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph) 2. a 3. soustředění Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz http://vavra.webzdarma.cz/home/index.htm Co nás čeká: 2. soustředění 16.1.2009

Více

E-LEARNINGOVÝ PORTÁL MASARYKOVY UNIVERZITY 3 VYUŽITÍ METODY INTEGROVANÉHO E-LEARNINGU PRO ÚVOD DO KVANTOVÉ FYZIKY 4

E-LEARNINGOVÝ PORTÁL MASARYKOVY UNIVERZITY 3 VYUŽITÍ METODY INTEGROVANÉHO E-LEARNINGU PRO ÚVOD DO KVANTOVÉ FYZIKY 4 E-LEARNING A TVORBA VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ V SOULADU S LEGISLATIVOU 33 E-LEARNINGOVÝ PORTÁL MASARYKOVY UNIVERZITY 3 VYUŽITÍ METODY INTEGROVANÉHO E-LEARNINGU PRO ÚVOD DO KVANTOVÉ FYZIKY 4 E-LEARNINGOVÝ KURZ

Více

Přehled modelů reputace a důvěry na webu

Přehled modelů reputace a důvěry na webu Přehled modelů reputace a důvěry na webu Jiří Vaňásek Ing. Ladislav Beránek Školní rok: 2008-09 Abstrakt V online systémech se musíme spoléhat na mechanismy implementované v rámci daného systému, na reputační

Více

INOVATIVNÍ VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM- VÝUKOVÝ PODNIK NA KVS

INOVATIVNÍ VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM- VÝUKOVÝ PODNIK NA KVS INOVATIVNÍ VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM- VÝUKOVÝ PODNIK NA KVS František Manlig, Jan Vavruška, Petr Keller, Jiří Šafka, František Koblasa TU v Liberci Fakulta strojní, katedra výrobních systémů frantisek.manlig@tul.cz

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Základní struktura distribučního / výukového prostředí EDEN

Základní struktura distribučního / výukového prostředí EDEN Popis LMS systému EDEN EDEN nabízí on-line prostředí pro jedinečnou podporu všech tří režimů distribuce vzdělávání : Samostatné vzdělávání, které dává lidem možnost řídit rychlost vlastního vzdělávání.

Více

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE Eva HEJNOVÁ, Růţena KOLÁŘOVÁ Abstrakt V příspěvku je prezentováno další z řady CD (Vlastnosti látek a těles) určených pro učitele základních

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

HIT jednotný koncept výuky NC programování

HIT jednotný koncept výuky NC programování HIT jednotný koncept výuky NC programování HIT HEIDENHAIN Interactive Training Heidenhain Interactive Training je multimediální didaktická pomůcka pro NC programování, určená pro odborné vzdělávání, kurzy

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO PODPORU CVIČENÍ, PLÁNOVÁNÍ A SIMULACI

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO PODPORU CVIČENÍ, PLÁNOVÁNÍ A SIMULACI 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO PODPORU CVIČENÍ, PLÁNOVÁNÍ

Více

INFORMATIKA MS WORD ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ

INFORMATIKA MS WORD ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S3-D09_Z_WORD_ODR_CIS.docx Informatika MS Word Odrážky a číslování INFORMATIKA MS WORD

Více

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY Roman Malo Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta, Ústav informatiky, malo@pef.mendelu.cz Abstrakt Problematika

Více

Databáze v MS ACCESS

Databáze v MS ACCESS 1 z 14 19.1.2014 18:43 Databáze v MS ACCESS Úvod do databází, návrh databáze, formuláře, dotazy, relace 1. Pojem databáze Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele,

Více

ASYNCHRONNÍ ČÍTAČE Použité zdroje:

ASYNCHRONNÍ ČÍTAČE Použité zdroje: ASYNCHRONNÍ ČÍTAČE Použité zdroje: Antošová, A., Davídek, V.: Číslicová technika, KOPP, České Budějovice 2007 http://www.edunet.souepl.cz www.sse-lipniknb.cz http://www.dmaster.wz.cz www.spszl.cz http://mikroelektro.utb.cz

Více

Results of innovation of the course Application software

Results of innovation of the course Application software Zkušenosti z inovace předmětu Aplikační programové vybavení Results of innovation of the course Application software Miroslav Cepl *, Ondřej Popelka Abstrakt Článek popisuje postup a průběžný výsledek

Více

Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota

Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Popis desky procesoru, LED, tlačítek

Více

AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ S INTERNETOVOU KOMUNIKACÍ V PHP Automatic Control with Internet Communication in PHP

AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ S INTERNETOVOU KOMUNIKACÍ V PHP Automatic Control with Internet Communication in PHP AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ S INTERNETOVOU KOMUNIKACÍ V PHP Automatic Control with Internet Communication in PHP Kamil Mrázek Abstrakt: Jazyk PHP a jeho využití v řízení přes internet, získávání dat z webových

Více