1) Základní popis prostředí LabVIEW. čelním panelem (front panel) a blokovým diagramem ( block diagram Operate» Run

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1) Základní popis prostředí LabVIEW. čelním panelem (front panel) a blokovým diagramem ( block diagram Operate» Run"

Transkript

1 1) Základní popis prostředí LabVIEW. LabVIEW je programovací prostředek pro vývoj aplikací v prostředí MS WINDOWS, podobně jako celá řada jiných komerčních programů. Zatímco ostatní programovací systémy využívají k tvorbě zdrojového kódu textově orientované jazyky, LabVIEW využívá grafický programovací jazyk označovaný jako G-language. Programové bloky jsou vytvářeny v podobě diagramů. To umožňuje intuitivně využívat systém i lidem s nevelkými zkušenostmi v programování. LabVIEW včetně podpůrných knihoven je především určen pro řízení přístrojů, sběru a zpracování dat. Programy vytvořené v prostředí LabVIEW se nazývají virtual instruments (VIs) protože jejich vzhled a činnost imitují skutečné přístroje. Přesto jsou jistou analogií k funkcím či procedurám známých z konvenčních programovacích jazyků. Každý virtuální přístroj se skládá z páru tvořeného uživatelským rozhraním - čelním panelem (front panel) a blokovým diagramem (block diagram). Čelní panel může obsahovat přepínače,tlačítka, grafy a další řídicí a indikační prvky. Blokový diagram představuje zdrojový kód programu ve formě vývojového grafu. Po spuštění programu LabVIEW se na obrazovce počítače objeví dvojice prázdných oken, (panelu a diagramu), které dohromady představují jeden nový VI. Obě okna jsou si velmi podobná a jejich záhlaví jsou zobrazena na následujících obrázcích. Ve spodních částech jsou pouze rolovací lišty, proto z důvodu místa nejsou okna zobrazena celá. Titulní pruh v záhlaví obou oken obsahuje název VI a známé ovládací prvky WINDOWS. Druhý řádek je tvořen nabídkou (menu) pro ovládání programu. Ve třetím pruhu jsou umístěny nejčastěji používané nástroje pro editování VI. Na pravém okraji druhého a třetího pruhu je čtvercová ikona představující editovaný VI. Ikony zastupují jednotlivé subvis ve složitějších, strukturovaných VIs. Kromě čtyř se nástrojová tlačítka na panelech obou oken neliší. V následujícím přehledu jsou jejich funkce popsány. Tlačítko pro spuštění VI. Stejného efektu lze dosáhnout pomocí menu použitím sekvence Operate» Run nebo pomocí klávesové zkratky <Ctrl-R>. Po spuštění aplikace se vzhled tlačítka změní podle druhého obrázku. Na třetím vyobrazení je znázorněno spouštěcí tlačítko v případě, že v zapojení diagramu je chyba a program nejde spustit.

2 Tlačítko umožňující stále dokola spouštět tentýž program. Používá se především při ladění nového VI. Tlačítko umožňující ukončení běžícího programu. Na prvním obrázku je jeho podoba v případě že VI neběží, na vyobrazení vpravo je vzhled tlačítka při běžícím programu. Tlačítko umožňující pozastavit běh programu a ze stejného místa ho opět spustit. Tlačítko ovládající roletovou nabídku ze které lze vybrat vhodnou akci pro úpravu textu (typ písma, velikost, styl, barvu apod.). Dvojice tlačítek umožňující srovnat objekty na ploše okna. První otevře paletu nástrojů s jejichž pomocí lze objekty srovnat k určité ose. Druhé tlačítko odkryje nástroje umožňující rozložit objekty rovnoměrně po ploše. Tlačítko tohoto nástroje je pouze v záhlaví okna diagramu VI a slouží k označení ladicího režimu. Po spuštění programu např. tlačítkem Run lze sledovat postup jeho provádění. Skupina tlačítek sloužící ke krokování programu. Prvním nebo druhým tlačítkem lze provést první krok programu. Pro další kroky už je třeba rozlišit které tlačítko použít. První umožňuje vstoupit do subvis a ten dále krokovat. Druhé tlačítko naopak umožňuje dílčí blok kódu rychle provést a tím z hlediska ladicího postupu přeskočit. Poslední tlačítko umožňuje ukončit provádění blokového diagramu nebo dílčího podprogramu. Poslední tlačítko, které se může objevit v nástrojovém pruhu. Má stejný účinek jako klávesa <Enter>, program ho zobrazí vždy, když má být potvrzen vstup nějakých dat. Stejný efekt se docílí také kliknutím levého tlačítka myši někde na volné ploše okna. Další nástroje které jsou v systému LabVIEW k dispozici nemusí být bezprostředně po jeho spuštění vidět. Jsou totiž umístěny na tzv. plovoucích paletách, které lze různě přesunovat nebo i zavírat. Jedná se o samostatná okénka WINDOWS. Jednotlivé palety se otevírají prostřednictvím menu Windows. Nejdůležitější pracovní nástroje, umožňující např. editování otevřeného VI jsou umístěny na paletě Tools, kterou lze zpřístupnit pomocí této sekvence menu Windows» Show Tools Palette. Změnu kurzoru lze provést i tlačítkem TAB. V prvním řádku palety vlevo je nástroj pro nastavování (Controls) vstupních veličin jednotlivých objektů na panelu VI. Nástrojem uprostřed lze umísťovat (Positions) objekty po ploše daného okna. Objekty mohou být tímto nástrojem zvětšovány nebo zmenšovány a také mohou být vybírány pro jiné operace např. vyhledávání.

3 Poslední nástroj v horním řádku slouží pro úpravu textů. Ve druhém řádku vlevo je velmi důležitý nástroj sloužící k propojení blokového diagramu (Wires). Druhý nástroj slouží ke spuštění roletového menu souvisejícího s daným objektem. Stejnou akci lze pohodlněji vyvolat pravým tlačítkem myši. Poslední tlačítko umožňuje rolovat okno bez použití rolovacích lišt. Ve třetím řádku jsou dva nástroje použitelné při ladění programu. Prvním lze v libovolném místě blokového diagramu běh programu zastavit vložením stopky (Breakpoint). Další nástroj rovněž poměrně důležitý, vloží na určené místo diagramu sondu (Probe), pomocí které se zobrazuje hodnota na daném spoji. Třetí nástroj kapátko (Color copy) umožňuje převzít barvu daného objektu. Posledním nástrojem v dolní části palety nástrojů je štěteček (Color tool) pomocí něhož lze jednotlivé objekty zbarvit. Paleta ovládacích prvků (Controls), kterou lze zobrazit pomocí sekvence menu Windows» Show Controls Palette obsahuje základní řídicí a indikační prvky ze kterých se vytváří uživatelské rozhraní VI. První tlačítko zleva, v horním řádku slouží k řízení a indikaci numerických veličin (Numeric). Po jeho stlačení se objeví celá řada rozmanitých potenciometrů, posuvníků, vkládacích polí, teploměrů, měřicích přístrojů a indikátorů. Kliknutím levým tlačítkem myši na vybraném ovladači jej lze přenést na panel VI a dalším kliknutím ho umístit na vybrané místo. Další tlačítko zpřístupní velké množství dvoustavových řídicích a indikačních prvků. Tyto logické (Boolean) ovladače nejčastěji používají ke spuštění nebo ukončení nějaké činnosti např. běhu programu. Třetí tlačítko v horním řádku umožňuje práci s řetězci (String & Table). Jednotlivé nástroje pro vkládání a indikování se používají stejným způsobem jako u předchozích typů. Z druhého řádku palety mohou být někdy použity nástroje ukryté pod prvními dvěma tlačítky (List & Ring) a (Array & Cluster). Mnohem častější použití má třetí tlačítko v druhé řadě, pod kterým se skrývají obrazovky grafů (Graph). Práce s grafy je poměrně komplikovaná a vyžaduje určitou zkušenost má-li graf odpovídat představám tvůrce. Ze zbývajících tlačítek této palety které může být ještě v této fázi užitečné, je prostřední ve třetí řadě. Skrývají se pod ním různé dekorační nástroje (Decorations) pro zvýraznění vzhledu tvořeného uživatelského rozhraní VI. Paleta funkcí (Functions), kterou lze zobrazit pomocí sekvence menu Windows» Show Functions Palette obsahuje základní prvky ze kterých se sestavuje blokový diagram vytvářeného VI. Vzhledem k tomu, že tato paleta je co do rozsahu podstatně složitější než paleta Controls, popíšeme si jen některé, nejdůležitější nástroje - funkce. Celá řada funkcí má svůj ekvivalent v textově orientovaných programovacích jazycích. Kliknutím na poslední ikonu vpravo dole se dostaneme do adresáře počítače.

4 Druhé tlačítko v prvním řádku skrývá numerické funkce (Numeric). Nejpoužívanějšími jsou např. součet, rozdíl, násobení, dělení, vložení různých konstant, trigonometrické, logaritmické a exponenciální funkce, práce s komplexními čísly a především konverze různých numerických formátů. Třetí tlačítko nahoře ukrývá funkce logické (Boolean). Uplatnění celé řady z nich je dostatečně definováno jejich názvy. Pod prvním tlačítkem ve druhém řádku je skryta celá řada užitečných funkcí pro práci s řetězci (Strings). Kromě řetězcové konstanty a několika funkcí pro práci se subřetězci - spojování a vybírání obsahuje tato nabídka funkce pro převod typu řetězec na numerické typy různých formátů a obráceně. Pod prostředním tlačítkem v druhé řadě se skrývá pleta s řadou funkcí umožňujících práci s poli (Arrays). Patrně nejužitečnější funkcí je zápis nebo čtení určitého prvku definovaného indexy. Poslední tlačítko ve druhé řadě (Clusters) zpřístupňuje funkce pro práci s datovými strukturami, které se např. v Pascalu označují jako záznam (Record) nebo v céčku jako (Struct). Clustery se velmi často používají při tvorbě grafů. Jako každý jiný programovací jazyk má i LabVIEW prostředky pro porovnávání různých hodnot s podobným účinkem jako mají relační operace např. v Pascalu. Tyto nástroje se zpřístupní tlačítkem (Comparison) ve třetím řádku, první zleva. Pro řízení časových prodlev a tvorbu různých dialogů, např. chybových hlášení, slouží celá řada funkcí dostupných prostředním tlačítkem ve třetí řadě (Time & Dialog). Z hlediska přehlednosti zdrojového kódu je velmi důležitou vlastností programovacího prostředku schopnost vytvářet strukturovaný kód, v případě LabVIEW potom strukturovaný diagram. K tomuto účelu slouží celá řada nástrojů obdobných, nebo zcela stejných jako v konvenčních programovacích jazycích. Mezi tyto prvky patří příkazy cyklů, přepínač (Case) nebo podmíněný příkaz (IF). Levým tlačítkem v horním řádku palety funkcí se zpřístupní nástroje pro vytváření jednotlivých struktur (Structures). Na připojeném obrázku je vzhled nabídky těchto nástrojů. První dva symboly zprava v horním řádku představují cykly typu For Loop a While Loop. Pod nimi jsou nástroje pro označení lokální a globální proměnné. Tyto prvky jsou dobře známy např. jazyka Pascal. Druhý symbol v prvním řádku slouží k tvorbě struktur Case nebo IF v závislosti na typu řídicí proměnné. Zbývající dva symboly představují struktury, které ve znakově orientovaných jazycích není nutné zdůrazňovat. První nástroj zleva ve spodním řádku (Formula Node) umožňuje vložit do diagramu textovou formulaci matematického vzorce nebo postupu, aniž by jej bylo nutné vytvářet grafickou cestou. Struktura v horním řádku vlevo je tzv. sekvence (Sequence). Při tvorbě diagramu je možné sestrojit i více samostatných celků.labview se snaží tyto samostatné celky obsluhovat tak, aby se zdálo, že pracují současně -paralelně. V některých úlohách je paralelní chod na překážku, proto se celky které by mohly způsobovat konflikt umístí do okének sekvencí. Tlačítkem umístěným vpravo dole na paletě funkcí lze do diagramu vložit již dříve uživatelem zkonstruovaný a ikonou opatřený VI. Poslední sada funkcí, kterým věnujeme v této přípravě pozornost se nachází pod prostředním tlačítkem ve čtvrté řadě. Jedná se o nástroje pro vstup a výstup dat (Instruments I/O). Pro toto laboratorní cvičení jsou nejdůležitější funkce ze skupiny GPIB konkrétně GPIB Write a GPIB Read.

5 2) Studium demonstračních VIs. Zdrojové soubory virtuálních nástrojů mohou být umístěny přímo v některém adresáři, potom se poznají podle přípony *.vi. Častějším a typičtějším řešením je sloučit několik zdrojových programů VI včetně subvi do jednoho knihovního souboru s příponou *.llb. Příklady zapojení nalezneme pod.examples... 3) Sestavení jednoduchých VIs pro řízení měřicích přístrojů. Při sestavování VI použijeme hotové ovladače MP subvi LabVIEW< >GPIB. Adresy měřicích přístrojù v binárním kódu přečteme na jejich zadních panelech a převedeme je do dekadického tvaru, ve kterém je zadáme do programu. Ovladače respektují programovací slova jednotlivých měřicích přístrojů. Prostudujte si ovladače některých MP. Např. programovací slovo pro řízení napěťového zdroje BM 572 má tvar : A B + - XX.XX>,kde A nebo B je sekce zdroje + nebo - je polarita napìtí zdroje, XX.XX je tvar èísla udávající hodnotu nastavovaného napìtí > je symbol proveď. Zjednodušené programovací slovo číslicového voltmetru M1T330 lze zapsat ve tvaru : R4E, kde R4 značí automatickou volbu rozsahu, E je symbol proveď. Voltmetr vrátí na sběrnici GPIB informační slovo ve tvaru : V + - X.XXX E + - X CR LF kde znaky CR a LF označují ukončení řetězce (návrat vozíku, nový řádek) Z řetězce, který voltmetr vrátil na sběrnici je nutné vytvořit číselnou hodnotu typu double, kterou zobrazíte pomocí numerického indikátoru. K převodu řetězce na numerickou hodnotu je použita sada nástrojů (Strings) z palety (Function). 4) Ovládání zdroje BM 572 a voltmetru M1T 330 V okně panelu umístěte řídící prvky pro nastavení adres a velikosti nastavení napětí.v okně diagramu umístěte ovladač BM 572 z knihovny přístrojů pristroj.llb.na zdroj připojte voltmetr pro kontrolu nastavovaného napětí. Ovládací program může vypadat např. takto: Okno panelu Okno diagramu

6 Každým spuštěním programu se nastaví na zdroji požadované napětí. Chceme-li si volit počet měření a přírustek napětí na zdroji, můžeme použít např. další ovladač, vyžívající cykl For loop. Program pro základní ovládání voltmetru M1T330 může obsahovat tyto prvky:

7 5) Sestrojení VI pro změření např. voltampérové charakteristiky dvojbranů Panel uživatelského rozhraní opatřete příslušnými řídicími prvky pro vložení adres měřicích přístrojů, rozsahu nastavovaného napětí, počtu měřených bodů a indikátorů odečtených údajů. Jedním z indikátorů by měl být graf, pro začátek Waveform Graph. Jednotlivá měření provádějte v rámci cyklu typu For. Terminál grafu v okně diagramu umístěte mimo měřicí cykl. Uvnitř cyklu budou umístěny ikony ovladačů měřicích přístrojů BM572 a M1T330. Do grafu se umístí pomocí tlačítka Select a VI... v paletě Function. V otevřeném dialogovém okně vyberte soubor pristroj.llb který obsahuje příslušné ovládače uvedených přístrojů. Po odladění sestaveného virtuálního systému sejměte postupně obsahy obou oken do schránky stisknutím kombinace kláves <Alt-PrtScrn>. Tyto obrázky vložte do dokumentu WORD. Příklad programu pro měření V-A charakteristiky lineárních i nelin. dvoubranů: Schéma pro měření charakteristik diod je uvedeno na dalším obrázku. Místo diody je možno zapojit libovolný dvojpól.

LabView jako programovací jazyk II

LabView jako programovací jazyk II LabView jako programovací jazyk II - Popis jednotlivých funkcí palety Function II.část - Funkce Numeric, Array, Cluster Ing. Martin Bušek, Ph.D. Práce s daty typu NUMERIC Numerické funkce obsahuje funkce

Více

LabView jako programovací jazyk II

LabView jako programovací jazyk II LabView jako programovací jazyk II - Popis jednotlivých funkcí palety Function I.část - Expresní funkce, struktury, Ing. Martin Bušek, Ph.D. Paleta Functions Základní prvky pro tvorbu programu blokového

Více

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro)

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) 1. Připojení PLC TSX Micro k počítači Kabel, trvale zapojený ke konektoru TER PLC, je nutné zapojit na sériový port PC. 2. Spuštění

Více

První kroky s METEL IEC IDE

První kroky s METEL IEC IDE První kroky s poskytuje programování v IEC 61131-3 jazycích, podporuje jak grafickou tak textovou podobu. Umožňuje vytvářet, upravovat a ladit IEC 61131-3 (ST, LD, IL, FBD) programy pro řídicí jednotky

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Střední průmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIČENÍ Střední průmyslová škola elektrotechnická Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13 LABORATORNÍ CVIČENÍ Střední průmyslová škola elektrotechnická Příjmení: Hladěna Číslo úlohy: 10 Jméno: Jan Datum

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 APLIKACE POČÍTAČŮ V MĚŘÍCÍCH SYSTÉMECH PRO CHEMIKY s využitím LabView 7 Lab View - úvod do programovacího prostředí

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Úvod do filtrace, Quick filtr

Úvod do filtrace, Quick filtr Příručka uživatele systému Památkový katalog Úvod do filtrace, Quick filtr verze 1.x.x Autorská práva Copyright 2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

MIDAM Verze 1.1. Hlavní okno :

MIDAM Verze 1.1. Hlavní okno : MIDAM Verze 1.1 Podporuje moduly Midam 100, Midam 200, Midam 300, Midam 400, Midam 401, Midam 410, Midam 411, Midam 500, Midam 600, Ghc 2x. Umožňuje nastavení parametrů, sledování výstupních nebo vstupních

Více

10 Algoritmizace Příklad 2 Word 2007/ VBA

10 Algoritmizace Příklad 2 Word 2007/ VBA TÉMA: Zápis algoritmu, cyklus se známým počtem opakování Prostředí aplikace Wordu je možné doplnit v rámci využití maker o automatizaci složitějších posloupností příkazů. Vedle záznamu makra je možno makra

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT MĚŘENÍ S LOGICKÝM ANALYZÁTOREM Jména: Jiří Paar, Zdeněk Nepraš Datum: 2. 1. 2008 Pracovní skupina: 4 Úkol: 1. Seznamte se s ovládáním logického analyzátoru M611 2. Dle postupu měření zapojte pracoviště

Více

Programovací prostředek AmexCLV-V2.0

Programovací prostředek AmexCLV-V2.0 Programovací prostředek AmexCLV-V2.0 Popis výsledku Autor : Ing. Miroslav TALPA, Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií, Katedra elektrotechniky, Kounicova 65, 662 10 Brno Email: miroslav.talpa@unob.cz

Více

VISUAL BASIC. Přehled témat

VISUAL BASIC. Přehled témat VISUAL BASIC Přehled témat 1 ÚVOD DO PROGRAMOVÁNÍ Co je to program? Kuchařský předpis, scénář k filmu,... Program posloupnost instrukcí Běh programu: postupné plnění instrukcí zpracovávání vstupních dat

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Zadání: TÉMA: Zápis algoritmu, čtení textového souboru, porovnání řetězců.

Zadání: TÉMA: Zápis algoritmu, čtení textového souboru, porovnání řetězců. TÉMA: Zápis algoritmu, čtení textového souboru, porovnání řetězců. Zadání: V textovém souboru text.txt je uloženo několik řádků textu. Vytvořte makro, které určí nejdelší řádek z daného souboru. 1. Název

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Záznam dat Úvod Záznam dat zahrnuje tři základní funkce: Záznam dat v prostředí třídy Záznam dat s MINDSTORMS NXT

Záznam dat Úvod Záznam dat zahrnuje tři základní funkce: Záznam dat v prostředí třídy Záznam dat s MINDSTORMS NXT Úvod Záznam dat umožňuje sběr, ukládání a analýzu údajů ze senzorů. Záznamem dat monitorujeme události a procesy po dobu práce se senzory připojenými k počítači prostřednictvím zařízení jakým je NXT kostka.

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení)

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) 16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) Úkol měření a) Seznamte se s propojením přístrojů při měření převodní charakteristiky převodníku U f podle obr. 1. b) Seznamte se s

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ Metodický list č. 1 Algoritmus a jeho implementace počítačovým programem Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení pojmů algoritmus a programová implementace algoritmu. Dále je cílem seznámení

Více

Zpracování informací

Zpracování informací Ústav automatizace a informatiky Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Přednáška č. 10 z předmětu Zpracování informací Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Tato publikace vznikla jako součást

Více

LabVIEW. Tvorba programů. Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench

LabVIEW. Tvorba programů.  Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench LabVIEW Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench Tvorba programů www.ni.com Spuštění LabVIEW Start» Programy» National Instruments LabVIEW Průvodní obrazovka: Umožňuje vytvoření: Nového prázdného

Více

4.12.2007. Stručný úvod Ing. Petr Kropík, zredigoval (a poděkování zaslouží) Ing. Pavel Štekl, PhD.

4.12.2007. Stručný úvod Ing. Petr Kropík, zredigoval (a poděkování zaslouží) Ing. Pavel Štekl, PhD. Stručný úvod Ing. Petr Kropík, zredigoval (a poděkování zaslouží) Ing. Pavel Štekl, PhD. 4.12.2007 LabView - přednášky na ni.com/academic (zde vlevo kliknout na training) - jsou zde zdrojové texty, animace

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných Tematický celek 03 3.1 Proměnné Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace. 3.1.1 Deklarace proměnných Dim jméno_proměnné [As typ] - deklarace uvnitř procedury platí pouze pro

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 2 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007 MS Word je textový editor (program pro tvorbu a editaci textových dokumentů). Ve verzi 2007 došlo k zásadní změně v grafickém prostředí a tedy i ovládání programu. Základní ovládací prvky aplikace: RÁM

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 25 Název materiálu: Ovládací prvky formuláře a makra Ročník: 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití Proč Excel? Práce s Excelem obnáší množství operací s tabulkami a jejich obsahem. Jejich jednotlivé buňky jsou uspořádány do sloupců

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Autor: RNDr. Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1 Vytvoření KT... 3 1.1 Data pro KT... 3 1.2 Tvorba KT... 3 2 Tvorba KT z dalších zdrojů dat... 5 2.1 Data

Více

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček Operační systém Windows VY_32_INOVACE_10_1_01_AP Operační systém Základní prostředí pro práci na počítači Spouštíme z něj další programy (aplikace) kancelářské aplikace

Více

50 Zápisník skupiny. Popis modulu

50 Zápisník skupiny. Popis modulu 50 Zápisník skupiny Uživatelský modul Zápisník skupiny slouží ke strukturovanému (stromová struktura) uchovávání textových informací. Modul umožňuje text základním způsobem upravovat, texty je možné přenášet

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Controlweb. Úvod. Specifikace systému

Controlweb. Úvod. Specifikace systému Controlweb Úvod ControlWeb je aplikace pro řízení a indikaci v průmyslu v reálném čase. Mezi jeho základní funkce patří ovládání různých veličin spojitých, binárních nebo textových a zobrazování stavu

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.7 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 18.10.2017 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. ÚVOD... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 2. FACTORY TIME... 4 3. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU...

Více

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Pracovní list č. 1 Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Struktura a ovládání programu 1. Titulkový pruh název dokumentu a název spuštěného programu (Microsoft Word) Obrázek 1 Horní

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ

Více

MIDAM Simulátor Verze 1.5

MIDAM Simulátor Verze 1.5 MIDAM Simulátor Verze 1.5 Simuluje základní komunikační funkce modulů Midam 100, Midam 200, Midam 300, Midam 400, Midam 401, Midam 410, Midam 411, Midam 500, Midam 600. Umožňuje změny konfigurace, načítání

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací

Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vývojové prostředí programu Control Web 2000 Vytvoření jednoduchého technologického schéma pomocí

Více

4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody

4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody 4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Kalina Cyklické odkazy a iterativní výpočty

Více

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1 Obsah Kapitola 1 Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9 Nové uživatelské rozhraní 9 Pás karet 10 Panel nástrojů Rychlý přístup 11 Tlačítko Office 11 Pracovní plocha 12 Nápověda 13 Kapitola 2 Operace při otvírání

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Voltampérová charakteristika diody

Voltampérová charakteristika diody Voltampérová charakteristika diody Pozn.: Voltampérovou charakteristiku diod, resp. i rezistorů, žárovek aj. lze proměřovat se soupravou ISES-PCI a též i s ISES-USB. Souprava ISES-PCI, resp. ISES-PCI Professional

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

PRACUJEME S TSRM. Modul Samoobsluha

PRACUJEME S TSRM. Modul Samoobsluha PRACUJEME S TSRM Modul Samoobsluha V této kapitole Tato kapitola obsahuje následující témata: Téma Na straně Přehled kapitoly 6-1 Užití modulu Samoobsluha 6-2 Přihlášení k systému 6-3 Hlavní nabídka TSRM

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Pracovní prostředí Excel 2010

Pracovní prostředí Excel 2010 Zdokonalování ICT gramotnosti v rámci projektu IMPACT Pracovní prostředí Excel 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Obsah Co je to Excel a k čemu slouží... 3 Co nabízí nová verze Excel 2010:...

Více

Svolávací systém Uživatelský manuál

Svolávací systém Uživatelský manuál Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 14. srpna 2013 Číslo

Více

Psaní programu pro PLC SIMATIC S7-300 pomocí STEP 7

Psaní programu pro PLC SIMATIC S7-300 pomocí STEP 7 Psaní programu pro PLC SIMATIC S7-300 pomocí STEP 7 Seznámení s programem STEP 7 bude provedeno řešením jednoduché úlohy. Lis s ochranným zařízením má být spuštěn jen pomocí signálu START- spínače S1,

Více

Obsah 1 Struènì z historie LabVIEW...11 1.1 Vznik LabVIEW... 12 1.2 Vývoj LabVIEW... 13 2 Popis a princip vývojového prostøedí LabVIEW... 17 2.1 LabVIEW nástroj virtuální instrumentace... 18 2.2 Spuštìní

Více

Tvorba kurzu v LMS Moodle

Tvorba kurzu v LMS Moodle Tvorba kurzu v LMS Moodle Před počátkem práce na tvorbě základního kurzu znovu připomínám, že pro vytvoření kurzu musí být profil uživatele nastaven administrátorem systému minimálně na hodnotu tvůrce

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

02. HODINA. 2.1 Typy souborů a objektů. 2.2 Ovládací prvky Label a TextBox

02. HODINA. 2.1 Typy souborů a objektů. 2.2 Ovládací prvky Label a TextBox 02. HODINA Obsah: 1. Typy souborů a objektů 2. Ovládací prvky Label a TextBox 3. Základní příkazy a vlastnosti ovládacích prvků 4. Práce s objekty (ovládací prvky a jejich vlastnosti) 2.1 Typy souborů

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

Návod pro řešení typických problémů se stabilitou AMČR

Návod pro řešení typických problémů se stabilitou AMČR Návod pro řešení typických problémů se stabilitou AMČR (poslední aktualizace 26. 10. 2017) Archeologický mapa ČR (AMČR) je aplikace využívající pro svůj běh prostředků platformy Java. Správná instalace

Více

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II.

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II. VY_32_INOVACE_INF.08 Microsoft Windows II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INSTALACE WINDOWS 1. PRVOTNÍ PŘÍPRAVA

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network)

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Sociální síť uživatelů T4C Srovnání v T4C umožňuje vstoupit do zabezpečené webové aplikace, kde si uživatelé mohou porovnávat své výsledky stáda i robota

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více