Dějiny katechetiky II. od počátku novověku do současnosti KATECHETIKA I.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dějiny katechetiky II. od počátku novověku do současnosti KATECHETIKA I."

Transkript

1 Dějiny katechetiky II. od počátku novověku do současnosti KATECHETIKA I.

2 PODZIM STŘEDOVĚKU A JEHO VÝCHODISKA PRO KATECHEZI Důležitý historický fakt: vynález knihtisku. Nástup novověku: úpadek náboženského života i znalostí => sílí tendence tento stav změnit systematickým vzděláváním. Tento stav trval až do nástupu katechetického hnutí na počátku 20. století a byl jednotný v celé katolické církvi ideální model katecheze dětí i dospělých.

3 POČÁTKY ÉRY KATECHISMU MARTIN LUTHER Martin Luther: první aktivní šiřitel tohoto literárního druhu. Lutherovy katechismy: Malý katechismus pro výuku na venkově Velký katechismus pro orientaci katechizujících Struktura Lutherových katechismů: o přikázáních, víře, modlitbě Otče náš, křtu, svátosti oltářní a pokání (velký katechismus navíc společné modlitby)

4 KATOLICKÉ KATECHISMY: PETR CANISIUS Různé typy katechismů podle cílových uživatelů, ale prakticky totožná struktura: symbolum, dekalog, výklad modliteb a svátostí, a to v nejrůznějších kombinacích. Petr Canisius: snaha o precizní teologické formulace nauky církve. Tři hlavní katechismy: 1555 tzv. Velký katechismus s 233 články pro univerzitní studenty a nejvyšší třídy gymnázií tzv. Malý katechismus, přídavek k základní latinské gramatice. Měl 59 otázek s kratičkými a jednoduchými odpověďmi vhodnými pro nejmenší žáky tzv. Střední katechismus pro gymnazisty; kromě katechismové části se 124 otázkami obsahoval i přehled liturgického roku. Jednotná struktura (zachovávána prakticky až do 20. století): O víře a 12 článcích Creda, O naději a modlitbě Otče náš (později i Zdrávas, Maria), O lásce a Desateru, O svátostech, O křesťanské spravedlnosti (o dobrých skutcích a bránění hříchu), O vyznání víry (prohloubení první části)

5 DALŠÍ VÝZNAMNÉ KATECHISMY A DÍLA DŮLEŽITÁ PRO KATECHEZI Katechismus papeže Pia V. (1566 jako Catechismus ad Parochos, od roku 1567 Catechismus Romanus), jeho odvozeninou např. katechismy Roberta Bellarmina. Nejvýznamnější katechismy 17. a 18. století: Francie, např. diecézní katechismus Jacques-Bénigne Bossueta (1687), soukromým katechismem byl Grand Catéchisme historique Clauda Fleuryho, (1683; spíše charakter biblické dějepravy). Vliv jansenismu. Další důležitá díla: František Saleský (Úvod do zbožného života, 1609, Pojednání o lásce k Bohu, 1609), Fénelon (Pojednání o výchově dívek, Základy náboženské výchovy), Jan Křtitel de la Salle (Vedení křesťanských škol, Řehole bratří křesťanských škol), Jean- Jacques Rousseau (Émile čili O výchově, Nová Héloisa) a četná díla pedagogů Johanna Bernharda Basedowa a Johanna Heinricha Pestalozziho.

6 ZEŠKOLŠTĚNÍ KATECHEZE TEREZIÁNSKÉ ŠKOLSKÉ REFORMY Tereziánský školní řád = základ reformovaného školského systému užívaného v určitých podobách dodnes. Systém škol: triviální hlavní (normální) vyšší (gymnázia, později i reálky). Řízení školství v celé říši od roku 1760 zřízena zvláštní dvorská komise, jíž předsedal generální studijní direktor; z titulu své funkce vídeňský arcibiskup. Pro každou korunní zemi pak provinciální studijní komise. Další školské reformy: pro nižší školy Politické zřízení školské 1805 a tzv. Hasnerův zákon v 60. letech 19. století, pro vyšší školy průběžné reformy od počátku 19. století, a to téměř 100 let.

7 VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLE Nedílná součást školního vyučování, která poskytovala žákům jak znalost katolické věrouky, tak je měla připravit pro dospělý křesťanský život. Vždy klasifikovaná a pro členy církví zásadně povinná. Zajišťovali ji primárně kněží. Vyučovací řeč = mateřština žáků. Obsah předmětu: v triviálních a hlavních školách náboženství (ve smyslu věrouky), jeho dějiny a mravouka; hlavní školy totéž ve větším rozsahu. Normální školy probíraly diecézní katechismus, biblické dějiny a základy mravouky. Náboženství na vyšších školách zprvu každou sobotu odpoledne; záhy ale bylo jako jedna hodina týdně zařazeno do běžného rozvrhu. Na nižším gymnáziu jako učebnice čítanky a katechismy normální školy, na vyšším gymnáziu četba písemných pramenů křesťanství, církevní dějiny a mravouka. Vyučovací metody: paměťové (Felbigerova tabelární metoda), zřídka výkladové. Převažoval naukový model katecheze; cíl = vychovat pravověrné křesťany, u nichž porozumění nauce bude motivací ke ctnostnému životu.

8 VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLE PO 1850 Vypracovány osnovy, jež platily až do počátku 20. století. Hodinová dotace: všech stupních škol dvě hodiny týdně. Nižší školy: výuka základů katolické věrouky, biblických dějin a mravouky včetně příprava na přijetí svátosti smíření a eucharistie. Gymnázia: rozvržení látky podle jednotlivých oborů teologie. Vyučováním náboženství mělo být rozníceno křesťanské přesvědčení, čehož se však nedosáhne suchým memorováním pouček a zanedbáváním výchovy rozumu a citu žáků; tyto zásady však do praxe nevešly. Katecheti se nesnažili žákům porozumět a vychovávat je, drželi se zastaralých učebních metod, které neodpovídaly ani potřebám doby, ani cílům, k nimž měla žáky výuka náboženství dovést. Výuka katolického náboženství pokrývala prakticky kompletní populaci, většina lidí prošla základním náboženským poučením. Systémová a masová vědomostní výuka bez hlubšího pěstování osobní víry však nenesla ovoce; na druhé straně neexistovala možnost, jak tento stav přímo ve školách zlepšit.

9 NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA A UVÁDĚNÍ DO KŘESŤANSKÉ PRAXE Povinná denní návštěva kostela v nižších školách, nedělní exhorty a návštěva mše společně se školou. Vyšší školy totéž, povinná zpověď a přijímání zprvu jednou měsíčně, později 6x ročně; účast na dalších náboženských slavnostech. Úprava náboženských cvičení katolických okolo roku Závazná modlitba před vyučováním a po něm, návštěva mše ve všední den, mše spojená s exhortou o nedělích a svátcích. Slavné bohoslužby na začátku a konci školního roku, případně na svátek sv. Aloise Gonzagy. Svátosti byly přijímány třikrát do roka, a to na začátku a konci školního roku a o velikonocích, kdy se zároveň konaly i další pobožnosti. Povinná byla i procesí o svátku Božího těla.

10 PŘÍPRAVA KE SVÁTOSTEM Neprobíhala v rámci farnosti, nýbrž v hodinách náboženství podle příslušných osnov, využívány byly tedy výše zmíněné vyučovací metody. Posuny věku pro první přijetí svátostí jak vypadaly, proč k nim docházelo. Na co reagoval dokument Quam singulari? Realita příprav: zpovědní zrcadla, výchova svědomí; svátost biřmování.

11 KATECHETA Zralá náboženská osobnost s otcovským vztahem ke svým svěřencům, přiměřeně intelektuálně formován, znalý metod katecheze s minimálním pedagogickým talentem, pro konání katechezí církevně pověřen řádným ustanovením. Příprava katechetů: generální semináře, kurzy katechetiky při normálních školách, diecézní semináře. Katecheti na vyšších školách aprobační zkoušky. V první polovině 19. století tvořili katecheti zhruba jednu třetinu celkového stavu učitelů. Byli do jisté míry považováni za elitu, ani mezi sebou si však nebyli rovni: jejich společenské postavení bylo určováno typem školy, v níž působili. Teprve v závěrečné třetině 19. století začalo být uvažováno o laických katechetech, působili však jen velmi zřídka, a to spíše jako s nouzová krátkodobá varianta v případě absence příslušného duchovního.

12 ŠKOLNÍ KATECHISMY Školní katechismy I. Felbigera: ABC aneb Slabikář, Kniha ku čtení ve dvou dílech, císařské katechismy (Velký a Malý katechismus) Potřeba vylepšených katechismů: pokusy s katechismy R. Bellarmina a s řezenským katechismem J. Deharba. Vlastní české pokusy: J. N. Bernard a A. Skočdopole. Jednotný katechismus (1894) do praxe nevešel.

13 BIBLICKÉ DĚJEPRAVY Původně součást tzv. druhých dílů, čítanek pro vyšší třídy městských i venkovských škol. Samostatnými biblickými dějepravami se snahou o čtivost byl např. Biblický příběhopis (1780), Biblická historie náboženství (1818), Historie biblická (Š. B. Vrána, 1821). Posun v metodologii snaha psát biblické dějepravy slovy liturgického překladu Písma. Z toho vycházela Biblická dějeprava (J. Kreisinger, 1849). Preferována střední cesta liturgický text základem, ale zachována čtivost => Biblický dějepis J. Schustera v překladu F. Srdínka. Samostatnými díly byla Biblická dějeprava J. Doležela a Malá dějeprava biblická A. Podlahy.

14 POKUSY O OBNOVU KATECHEZE VE 20. STOLETÍ Teologický a církevní vývoj vyústily v závěru 19. století v uniformní, neoscholasticky zaměřenou teologii i katechezi. Období tzv. katechetického hnutí souvisí s přítomností dalších hnutí v církvi: rozvoje biblického bádání, zájmu o patristiku, liturgické hnutí atd. Podněty magisteria: zejména encyklika Acerbo nimis, dekret Quam singulari, dekret Provido sane (1935). Katechetické hnutí = několik proudů. Prvním byla obnova metody náboženské výuky v souvislosti s podněty pedagogických a psychologických věd. Významnými metodikami byla tzv. Mnichovská metoda a zásady tzv. činné školy. Velký vliv na obnovu katecheze mělo liturgické hnutí, zejména ve svém pastoračním vyústění, které uvedlo do katecheze prvky a výrazové prostředky liturgie. Je třeba připomenout i tzv. kérygmatické zaměření, týkající se otázky obsahu či poselství katecheze.

15 POKUSY O OBNOVU NÁBOŽENSKÉ VÝCHOVY MNICHOVSKÁ METODA Na počátku 20. století se prohlubovala propast mezi vývojem všeobecných pedagogických konceptů a metod a metodami katecheze => ve výuce náboženství nové pedagogické a metodologické poznatky. G. Mey pojmový aparát vědecké teologie není pro katechezi vhodný. Děti mají být primárně seznamovány se základními pojmy ekonomie spásy v základních liniích, zato hluboce, jasně a názorně! Instrumentárium mnichovské metody Příprava (vzbuzení zájmu žáků o téma) Podání tématu (vyprávění, obraz ) Objasnění (vyzdvižení podstatného, pojmů, pravidel, zákonitostí) Shrnutí Aplikace (náboženský život, aplikace na liturgii a církevní rok, zadání úlohy )

16 KÉRYGMATICKÁ OBNOVA Odmítala dosavadní náboženské vyučování, neboť neodpovídala potřebám skutečného hlásání víry souvislost s liturgickým a biblickým hnutím. Nejdůležitějším podnětem byla tzv. teologie hlásání, (Hugo Rahner, 1937). Chápání katecheze: ta je zcela odlišná od předávání teologie. Všechno, co je radostnou zvěstí, není možné sdělovat jazykem teologie, a vše, co teologie obsahuje, nemůže být obsahem hlásání. Velká role Písma v katechezi: nemá být pouhou krabicí na citáty. Pojem náboženské výuky nahrazován často pojmem výchova víry.

17 KATECHEZE PO II. VATIKÁNSKÉM KONCILU Korpus nových dokumentů: Všeobecné katechetické direktorium (1971), Řád pro iniciaci dospělých (1972), posynodální apoštolské exhorty Evangelii nuntiandi (1975) a Catechesi tradendae (1979), encyklika Redemptoris missio (1990), KKC (1992) a nové Všeobecné direktorium pro katechezi (1997). Pokoncilní desetiletí byla rušná a dramatická; experimenty pokračovaly, jiní katecheté se cítili zaskočeni. Situaci zdramatizoval nástup nových technických prostředků, zejména audiovizuálních. Období hledání a experimentování, občas až na hranici extrémů. Diskuse o účelu a cílech katecheze, o její struktuře, místech, výrazových prostředcích i pomůckách.

18 VÝZNAM A LIMITY KATECHISMU Účel katechismu: zachytit obsah katolické nauky v oblasti nauky i morálky a vyložit jej. Výklad = organický, systematický, srozumitelný i pro lidi neznalé teologie a spjatý s jejich životem, zkušeností a kulturou. To však jedna příručka nemůže splnit; proto není vhodné používat katechismy jako učebnice. Je třeba poznávat obsahy víry, ale víra není následkem osvojení si nauky. Autentický katechetický přístup vyžaduje, aby před formulacemi pravd víry byla zprostředkována praxe této víry. Tímto postupem katecheze pomáhá vytvářet nejen společenství mezi lidmi, ale i společenství mezi katechizovaným jednotlivcem a Ježíšem Kristem. Katechismům poněkud schází pokus odhalit nebo ukázat význam víry pro život na základě otázek a problémů, které dnešní lidé prožívají jako životně důležité. Katechismus dnes = jeden z mnoha prostředků bez jakéhokoliv upřednostňování. Pokud představuje vhodný projev inkulturace víry do místní kultury a zohlední-li pedagogicko-psychologické požadavky, může k účinnosti katecheze přispívat.

19 AKTUÁLNÍ PROBLÉMY KATECHEZE PO II. VATIKÁNSKÉM KONCILU U NÁS Doposud u nás splývá výuka náboženství s katechezí. Nejasná účelovost u nás produkovaných pomůcek: jsou koncipovány tak, aby vyhověly obojímu. Jsou navíc zaměřeny primárně na předávání vědomostí, což není cílem katecheze. Malá propojenost katecheze s liturgií obtíž, se kterou se církev potýká již od dob koncilu a dodnes není zcela uspokojivě řešení.

20 Děkuji vám za pozornost!

Katechetika 1 Ludvík Dřímal, 2016

Katechetika 1 Ludvík Dřímal, 2016 Katechetika 1 Ludvík Dřímal, 2016 2 Struktura předmětu Úvod 1. oddíl: Katecheze jako služba Božímu slovu 2. oddíl: Katecheze jako výchova křesťanské víry 3. oddíl: Katecheze jako činnost společenství církve

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

Katecheze v novověku. 1996, s Srov. DŘÍMAL, Ludvík. Katechismus jako nástroj katechézy: význam a limity. In: Acta Facultatis

Katecheze v novověku. 1996, s Srov. DŘÍMAL, Ludvík. Katechismus jako nástroj katechézy: význam a limity. In: Acta Facultatis Katecheze v novověku Podzim středověku a jeho východiska pro katechezi V úvodu je nutno zmínit několik historických faktů, která posunula na vyšší úroveň zejména vzdělanost. Musíme zohlednit fakt vynálezu

Více

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 OBSAH 409 OBSAH PŘEDMLUVA... 5 ÚVOD... 8 1. HISTORICKÝ A PASTORÁLNĚTEOLOGICKÝ VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 1.1 O poselství(ch) koncilní konstituce Gaudium et spes... 12 1.1.1 Oslovit spásně svět... 12

Více

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Dokument Papežské rady pro laiky Marta Hošťálková, nemocniční kaplan ve FNOL Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě vznik v r. 1999:

Více

Pedagogika dona Boska

Pedagogika dona Boska Pedagogika dona Boska Salesiánská pedagogika Obecně (historicky a celosvětově): Výchovný přístup, který vychází z pastoračních principů a z pedagogické praxe italského kněze dona Boska a který dále rozvíjejí

Více

Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI

Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI Inspirace katecheze prvky katechumenátu Poslání k národům = vzor veškeré misijní činnosti církve, křestní katechumenát, který

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Je výuka náboženství totéž co katecheze?

Je výuka náboženství totéž co katecheze? 58 Ludmila Muchová Je výuka náboženství totéž co katecheze? Ludmila Muchová ROZLIŠENÍ NÁBOŽENSKÉ VÝUKY VE ŠKOLE A KATECHEZE Z POHLEDU CÍRKVE Tato otázka není příliš stará. Její vyslovení souvisí s příchodem

Více

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav ZÁKONNÉ NORMY O KATECHEZI CIC (1) Normy týkající se organizace katecheze Kán. 773 - Povinností hlavně pastýřů duší je péče o katechezi křesťanského

Více

Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry

Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry Katecheze jako iniciace a výchova víry Je možno vychovávat v oblasti víry? Výchova víry je termín nezvyklý. Víra je výsledkem setkání Boží milosti

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632. 32 - Využití ICT při hodinách občanské nauky

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632. 32 - Využití ICT při hodinách občanské nauky VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Gustav Adolf Lindner

Gustav Adolf Lindner Gustav Adolf Lindner 11. 3. 1828 16. 10. 1887 1 Je považován za druhého nejvýznamnějšího českého pedagoga po J. A. Komenském. Život 2 *1828 Rožďalovice (okres Nymburk) matka byla Češka, otec Němec rodina

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ

ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru (Vzdělávací obsah je koncipován jako východisko pro povinný předmět na církevních základních školách) Charakteristika: Obor Římskokatolické

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého

Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého 2008/09 červen Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého è. 6 Obsah: Úvodník 1 Výuka náboženství a systematická katecheze dětí ve školním roce 2009/2010 2-3 Uzavření školního

Více

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO TEOLOGICKÉ STUDIE ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO r ALOIS HONEK 1986 - ČESKÁ KATOLICKÁ CHARITA OBSAH Úvod em I. P o v o I á n í k e s p á s e. 1. Bůh chce naši spásu 2. Kristus nás vykoupil. 3. Kristus nám

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program Škola bránou do života vychází 1. z RVP pro gymnázia 2. z potřeby připravit gymnaziální studenty co nejlépe

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Studenti si vylosují dvě otázky, jednu z I. části souboru otázek z filosofie a teologie (ot.1-10), druhou

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Náboženství Ročník: Prima Očekávané školní výstupy (kompetence) Učivo (osnovy) Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata)

Více

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114 Obsah Ú v o d... 11 1 Křesťanské církve jako součást občanské sp o le čn o sti...15 1.1 Církve a společnost... 15 1.1.1 Náboženská a církevní příslušnost obyvatel Č R...16 1.1.2 Specifika českého ateismu...18

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství. 2. Charakteristika předmětu

CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství. 2. Charakteristika předmětu CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství 2. Charakteristika předmětu Obor přispívá k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím,

Více

Ježíšova večeře (všechna evang.) Slavení Večeře Páně. Křest Křest a další bohoslužby

Ježíšova večeře (všechna evang.) Slavení Večeře Páně. Křest Křest a další bohoslužby KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Jabok 2007 6. POSLÁNÍ CÍRKVÍ: MARTYRIA 2 MARTYRIA - svědectví (služba slova) - slavení (bohoslužba) Činnosti církve Svědectví o Ježíšovi (J 21,24) Ježíšův příkaz

Více

Katecheze církve je s komunitou spojena tak úzce, že bez ní téměř nemůže existovat. Křesťanské společenství je počátkem, místem i cílem katecheze.

Katecheze církve je s komunitou spojena tak úzce, že bez ní téměř nemůže existovat. Křesťanské společenství je počátkem, místem i cílem katecheze. KATECHEZE A DIAKONIE Diakonie jako funkce církve ve službě Božímu království zahrnuje různé projevy křesťanské lásky vůči bližnímu. Vyvstává otázka jejich vztahu vůči evangelizaci a katechezi. Jak jsou

Více

SMRT. ukončuje život člověka

SMRT. ukončuje život člověka SMRT ukončuje život člověka SMRT ukončuje život člověka sv. Jan od Kříže SMRT ukončuje život člověka sv. Dominik SMRT ukončuje život člověka odděluje se duše od těla SMRT ukončuje život člověka odděluje

Více

Obor: Křesťanská výchova

Obor: Křesťanská výchova Univerzita Palackého v Olomouci Cyrilometodějská teologická fakulta Katedra křesťanské výchovy Obor: Křesťanská výchova Ludmila Kubicová Příprava dětí na 1. svaté přijímání ve farnosti Dolní Čermná Diplomová

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 2008 2008. . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace 2008. 2 Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Seznam a plány přednášek bakalářského studijního oboru TEOLOGICKÉ NAUKY

Seznam a plány přednášek bakalářského studijního oboru TEOLOGICKÉ NAUKY Seznam a plány přednášek bakalářského studijního oboru TEOLOGICKÉ NAUKY Platí jen pro studenty přijaté ke studiu před rokem 2013 (tj. 4. ročník) Základní charakteristiky Studijní program: Typ stud. programu:

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016 1 Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu

Více

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016)

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016) Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (215 / 216) Úvod Katechetické středisko každý rok na základě Dotazníku o katechetické službě farnosti, který je do farností distribuován na podzim

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová Filozofie křesťanského středověku Dr. Hana Melounová Středověk / 5. 15. st. n. l. / Křesťanství se utvářelo pod vlivem zjednodušené antické filozofie a židovského mesionaismu. Základní myšlenky už konec

Více

O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA

O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA BŮH NÁM POSLAL SVÉHO SYNA O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA Pracovní verze metodiky pro Královéhradeckou diecézi Celoroční program pro systematickou katechezi dětí ve věku přibližně kolem devíti let nebo

Více

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC 2017 Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUMY NA CSM 2 v roce 2002 zaměřený na přínos pro účastníky, v roce 2012 na přípravný tým.

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA SEMINÁRNÍ PRÁCE (ÚVOD DO MODERNÍ PEDAGOGIKY) VÝCHOVA LENKA FIALOVÁ VÝŽIVAČLOVĚKA 2004/2005 4.ROČNÍK OBSAH 1. Základní pojmy 2. Výchova 3. Funkce výchovy 4. Činitelé výchovy POUŽITÁ LITERATURA 1. J. Průcha,

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu pedagogického výzkumu 1 Příprava výzkumu Teoretický rozbor literární rešerše (úprava, vyvarování se chyb, inspirace ) Zdroje:

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

LITURGICKÁ VÝCHOVA V KATECHEZI

LITURGICKÁ VÝCHOVA V KATECHEZI LITURGICKÁ VÝCHOVA V KATECHEZI Marie Zimmermannová Mystagogie jako uvádění do tajemství je procesem, na který lze nahlížet z různých stran. Patří k němu i vstupování do smyslu liturgického jednání, ve

Více

Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze

Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze Mějme oči upřeny na Ježíše: od něho naše víra pochází a on ji vede k dokonalosti.

Více

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH Výuka předmětu Náboženství se ve školách řídí především těmito zákony platnými od 1. 1. 2005: Zákon 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném

Více

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění Nepovinný předmět 5.26 VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: NÁBOŽENSTVÍ OBSAHOVÉ, ČASOVÉ A ORGANIZAČNÍ VYMEZENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu: Předmět náboženství rozvíjí a podporuje základní předpoklady křesťanského

Více

Oddíl B. Odpovědnost za výchovu a vzdělávání v církvi a jejich hospodářské zajištění

Oddíl B. Odpovědnost za výchovu a vzdělávání v církvi a jejich hospodářské zajištění ŘÁD VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ V CÍRKVI OBSAH: Preambule Oddíl A. Výchova a vzdělávání v církvi Čl. 1 Zásady a cíle výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 2. Obsah výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 3. Zaměření výchovy

Více

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví Marta Hošťálková Úvod total pain - tzv. celková bolest tělesná bolest spjata a vzájemně se ovlivňuje s bolestí v oblasti psychické, sociální i duchovní koncept celostní

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

ŘÁD VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ V CÍRKVI

ŘÁD VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ V CÍRKVI ŘÁD VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ V CÍRKVI OBSAH: Preambule Oddíl A. Výchova a vzdělávání v církvi Čl. 1 Zásady a cíle výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 2. Obsah výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 3. Zaměření výchovy

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Student si vylosuje dvě otázky. První z části Otázky z filosofie a teologie, druhou z části Otázky z

Více

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY.................................. 7 ZKRATKY BIBLICKÝCH KNIH.......................... 9 DOPIS KARDINÁLA ANGELA SODANA.................... 11 PREZENTACE DOKUMENTU...........................

Více

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ ÚKOL 1 VYTVOŘTE DVOJICE Co to znamená scholastika? Které období předchází vrcholné scholastice a kdo jsou jeho hlavní představitelé? CHARAKTERISTIKA fil. svět ovládnul

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2016/2017

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2016/2017 1 Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2016/2017 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_ DUM - 6, S7 Bc. Blažena Nováková 1. ročník Studijního maturitního

Více

Písemný test F. registrační číslo... (test podepsaný vlastním jménem je neplatný) počet získaných bodů...

Písemný test F. registrační číslo... (test podepsaný vlastním jménem je neplatný) počet získaných bodů... Písemný test F registrační číslo... (test podepsaný vlastním jménem je neplatný) počet získaných bodů... Způsob hodnocení: V otázkách 1 24 je možno získat za správnou odpověď 1 bod, tj. celkem 24 bodů.

Více

ŘÁD SBOROVÉHO ŽIVOTA OBSAH. Preambule

ŘÁD SBOROVÉHO ŽIVOTA OBSAH. Preambule ŘÁD SBOROVÉHO ŽIVOTA OBSAH Preambule 1. Bohoslužebná shromáždění 2. Katechetická shromáždění 3. Příležitostná shromáždění 4. Život sboru mimo shromáždění 5. Závěrečná ustanovení Preambule Věříme, že Kristova

Více

Organizace katecheze u nás a současný stav. Zákonné normy týkající se katecheze

Organizace katecheze u nás a současný stav. Zákonné normy týkající se katecheze Organizace katecheze u nás a současný stav Zákonné normy týkající se katecheze Kodex kanonického práva Kodex kanonického práva obsahuje několik zásadních statí, které se různým způsobem týkají katechetické

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Dne 9. Ledna 2018 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS.

Dne 9. Ledna 2018 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS. Dne 9. Ledna 218 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS. Spolek tvoří společenství podnikajících křesťanů katolíků, kteří ve svém životě a ve své činnosti usilují o napodobování vzoru Ježíše

Více

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy P. Kuchař, M. Kaplánek, M. Pařízek Proč sociální pedagogika Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA.

KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA. Katecheze je zvláštní formou služby v církvi. V prvních staletích to znamenalo audire verbum naslouchat slovu. Po II. vatikánském koncilu se katecheze k tomu vrací

Více

Občasník. Katechetického centra č. 4 prosinec Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci.

Občasník. Katechetického centra č. 4 prosinec Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci. Občasník 2007-08 č. 4 prosinec 2007 Katechetického centra Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci Obsah: Úvodník 1 Připomínáme a zveme 2 Duchovní obnova pro katechety

Více

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE

PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Záchrana pro každého 3/2010 PRŮVODCE STUDIEM BIBLE Myslete na sbírku 13. soboty V tomto čtvrtletí jsou finanční dary 13. soboty určeny pro Transevropskou divizi (TED) se sídlem v Hertfordshire (Velká Británie).

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_05. Mgr. Martin Chovanec. Raný středověk. prezentace

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_04_05. Mgr. Martin Chovanec. Raný středověk. prezentace Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Pastorační péče o psychicky nemocné

Pastorační péče o psychicky nemocné ALEŠ OPATRNÝ LUDMILA BARTŮŠKOVÁ LUDVÍK DŘÍMAL Pastorační péče o psychicky nemocné KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTVÍ KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Opatrný, Aleš Pastorační péče o psychicky nemocné

Více

agogika Tomáš Kasper Dana Kasperová

agogika Tomáš Kasper Dana Kasperová pe agogika Tomáš Kasper Dana Kasperová. ()bdobínovoveku a doba moderní Hlavní mezníky vývoje evropského školství Školství v evropské moderní společnosti Hlavní mezníky dejin výchovy Reformne pedagogické

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 MONOTEISTICKÁ

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO Vzdělání Učivo patří mezi jeden ze tří hlavních činitelů výuky. Za dva zbývající prvky se řadí žák a učitel. Každé rozhodování o výběru učiva a jeho organizaci do kurikula vychází

Více

V teologické literatuře se často objevují dva termíny: praktická teologie a pastorální teologie.

V teologické literatuře se často objevují dva termíny: praktická teologie a pastorální teologie. 1 Pastorální teologie - (zkrácený přehled přednášek) Význam slova Základem slova pastorace je latinské slovo pastor, v češtině pastýř. Jeho používání má biblické kořeny. V NZ se Ježíš sám přirovnává k

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s.

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Radost a naděje, smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i

Více

Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/16

Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/16 1 Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/16 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu (Bc./Mgr./NMgr.):

Více

Pastorační plán ŘKF Český Brod

Pastorační plán ŘKF Český Brod Pastorační plán ŘKF Český Brod pro školní rok 2017/2018 Důvod vzniku plánu Cílem lidského života je spása každého člověka, jedince i celého lidského společenství. Církev je povolána k tomu, aby tuto spásu

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

Martin Luther

Martin Luther Martin Luther 1483-1546 Postava, kterou se za půl tisíciletí nepodařilo zapomenout Původ a start ke kariéře Eisleben, 10. listopad 1483 Erfurt a slavná universita Eisleben o Fakulta svobodných umění o

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY. - žák umí interpretovat příběh Davida, dobu - biblický příběh o králi Davidovi a doba

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY. - žák umí interpretovat příběh Davida, dobu - biblický příběh o králi Davidovi a doba VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY PROHLUBOVÁNÍ VZTAHU MEZI ZKUŠENOSTÍ A DUCHOVNÍM ROZMĚREM OSOBNOSTI ŽÁKA Porozumění symbolické formě řeči POROZUMĚNÍ BIBLICKÝM PŘÍBĚHŮM Žák je

Více

2. třída - Poznáváme Boží lásku

2. třída - Poznáváme Boží lásku 2. třída - Poznáváme Boží lásku Vazba učiva 2. ročníku na klíčové kompetence: Kompetence k učení V tematickém celku věnovaném stvoření a počátkům dějin spásy žáci získávají základy lidského a křesťanského

Více

Fundamentální teologie II - Eklesiologie Požadavky pro kolokvium

Fundamentální teologie II - Eklesiologie Požadavky pro kolokvium Požadavky pro kolokvium přednášky četba literatury: H. Küng, Co je církev, Cesta 2000 T. Machula, Církev dům Boží. Do domu Hospodinova půjdeme, Trinitas, 2001 recenze knihy 5-6 stran Úvod Představení knihy

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 KLÍČE: NP Nezávazná památka P Památka SV Svátek SL Slavnost VÝZNAMNÝ DEN: církevní ne církevní MŠE SV.: Zapsány zde jsou jenom výjimky; ostatní mše jsou dle běžného rozvrhu Út

Více