- Evropská norma ČSN EN 473 rozlišuje následující NDT metody:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- Evropská norma ČSN EN 473 rozlišuje následující NDT metody:"

Transkript

1 P8: NDT metody 1/5

2 - Nedestruktivní zkušební metody (NDT) jsou techniky, jejichž účelem je vnitřní i vnější kontrola integrity výrobků, popřípadě ověřování materiálových struktur bez poškození nebo destrukce kontrolované části. - Evropská norma ČSN EN 473 rozlišuje následující NDT metody: AT zkoušení akustickou emisí ET zkoušení vířivými proudy LT zkoušení těsnosti (není součástí tohoto příspěvku) MT zkoušení magnetickou metodou práškovou PT zkoušení kapilární metodou RT zkoušení radiografické (není součástí tohoto příspěvku) UT zkoušení ultrazvukem VT vizuální kontrola

3 Metoda kapilární - Kapilární metoda se využívá pro detekci povrchových necelistvostí jak v kovových, tak i nekovových materiálech, které však nejsou pórovité (měď, hliník, ocel, sklo, plasty, keramika, atd.) - Fyzikální princip této metody je založen na kapilární elevaci. - Zvýšení nebo snížení hladiny kapaliny v kapiláře lze stanovit z následujícího výrazu: 2 cos( ) h g r kde Ϭ je povrchové napětí, α je stykový úhel, r je poloměr kapiláry, g je tíhové zrychlení a ρ je hustota kapaliny. - Je-li smykový úhel roven 0 o, kapalina dokonale smáčí stěny kapiláry, je-li naopak roven 180 o, kapalina stěnu dokonale nesmáčí. - Je-li stykový úhel roven 90 o, pak kapalina vytváří rovný povrch.

4 Metoda kapilární - Kapilární zkoušky jsou prováděny různými zkušebními systémy, které využívají tří základních zkušebních prostředků: penetrantu, prostředku k odstranění penetrantu a vývojky

5 Metoda kapilární Penetrant - Úkolem penetrantu je vnik do povrchových necelistvostí a následné zviditelnění těchto necelistvostí díky jeho vzlínání na povrch vlivem aplikace vývojky - Penetrant se skládá z nosné kapaliny (minerální olej, organické rozpouštědlo), barviva (červené popř. fluorescenční), přípravku pro zlepšení smáčivosti a případně i inhibitorů koroze. - Vodou smývatelné penetranty obsahují navíc emulgátory (hydrofilní nebo lipofilní). - Hlavním úkolem emulgátoru je usnadnění smytelnosti přebytečného penetrantu ze zkoušené součásti. - Hydrofilní emulgátory jsou rozpustné ve vodě a spolu s penetrantem a vodou vytvářejí vodou odstranitelnou emulzi.

6 Metoda kapilární Penetrant - Lipofilní emulgátory jsou, na rozdíl od hydrofilních emulgátorů, rozpustné v pouze tucích a nerozpustné ve vodě, spolu s penetrantem a vodou však tvoří vodou odstranitelnou emulzi. - Požadavky na penetrant jsou následující: Dobrá penetrační schopnost Minimální těkavost Chemická netečnost

7 Metoda kapilární Penetrant Rozdělení penetrantů: 1. Dle metody na: - Penetranty barevné - Penetranty fluorescenční - Penetranty dvouúčelové (hodnocení při bílém i UV světle) 2. Dle způsobu odstranění penetrantu na: - Penetranty smytelné vodou - Penetranty rozpouštědlové 3. Dle přítomnosti/nepřítomnosti emulgátoru na: - Penetranty emulgační emulgátor je v penetrantu obsažen a vniká spolu s ním do povrchových necelistvostí - Penetranty postemulgační emulgátor nanášíme až po uplynutí penetračního času

8 Metoda kapilární Vývojka - Vývojka má za úkol napomáhat ke zpětnému vzlínání penetrantu, který ulpívá v necelistvostech, na povrch. - V případě barevných penetrantů má vývojka rovněž funkci kontrastního pozadí. - Vývojka musí dobře přilnout k povrchu a musí být jemnozrnná. - Nejčastěji se skládá z nosného média a práškové složky. Typy vývojek: 1. Suchá vývojka Používá se pouze ve spojení s fluorescenčním penetrantem. Nanáší se naprášením, stříkací pistolí, elektrostatickým rozprašováním nebo zasypáním zkoušeného povrchu součásti.

9 Metoda kapilární Vývojka 2. Vodní disperzní vývojka Suspenze vody a prášku, která po zaschnutí vytváří tenký film. 3. Vývojka rozpustná vodou U tohoto typu vývojky je prášek ve vodě rozpuštěn a tvoří, na rozdíl od vodní disperzní vývojky, roztok. 4. Vývojka na bázi rozpouštědla Vývojky, u nichž jsou jemné částice rozptýleny v rozpouštědle. Tento typ vývojky se nanáší postřikem, po odpaření rozpouštědla vzniká souvislý film. 5. Vývojka na bázi rozpouštědla Použití v případě, že je nutné vyvolané indikace zdokumentovat. Po odpaření nosné kapaliny se vytvoří snímatelný film.

10 Metoda kapilární - Kombinace jednotlivých částí systému má značný vliv na úroveň zjistitelnosti povrchových necelistvostí. - V praxi se tato úroveň zjistitelnosti povrchových necelistvostí uvádí jako citlivost a její stupeň se určuje v závislosti na typu systému a způsobu zkoušení.

11 Metoda kapilární Postup kapilární zkoušky 1. Příprava povrchu 2. Nanášení penetrantu 3. Odstranění přebytku penetrantu 4. Sušení zkoušeného povrchu 5. Aplikace vývojky 6. Vizuální kontrola případných indikací včetně jejich dokumentace, posléze čištění zkoušeného povrchu

12 Metoda magnetická prášková - Metoda magnetická prášková využívá fyzikálních vlastností feromagnetických látek. - Magnetujeme-li feromagnetický materiál, pak v místě necelistvosti, vlivem zvýšeného magnetického odporu dojde ke vzniku rozptylového magnetického pole. - Toto rozptylové magnetické pole u trhlin, které souvisí s povrchem, nebo leží těsně pod povrchem, vystupuje do okolního prostoru, kde ho můžeme detekovat. Permeabilita, magnetický a magnetický rozptylový tok - Látky je možné rozdělit na látky neferomagnetické (člení se dále na látky diamagnetické a paramagnetické), mající relativní permeabilitu rovnou nebo menší 1 a látky feromagnetické, disponující relativní permeabilitou µ r mnohonásobně vyšší než 1 (řádově 10 až ).

13 Metoda magnetická prášková - Relativní permeabilita nám udává lidově řečeno vodivost, nebo-li prostupnost magnetického pole prostředím, ve kterém je magnetické pole vytvářeno. - Důležitým pojem v této oblasti je intenzita magnetického pole H, která vyjadřuje intenzitu pole bez ohledu na prostředí, jakým se pole šíří. Započítáme-li i permeabilitu, získáváme skutečnou intenzitu magnetického pole magnetickou indukci, která je dána výrazem: B 0 kde B je magnetická indukce [T], µ 0 je permeabilita vakua = 1, [H/m], µ r je relativní permeabilita [-] a H udává intenzitu magnetického pole [A/m]. - Jestliže se ve zmagnetovaném předmětu nachází povrchová necelistvost, která je kolmá k magnetickým siločarám, pak magnetické siločáry vystupují ven na povrch a poté pokračují dál. r H

14 Metoda magnetická prášková - Umístíme-li do místa, kde dochází k výstupu magnetického toku, železné piliny, dojde v daném místě k jejich následnému shromáždění a přemostění vady. - Zjistitelný rozptylový tok se generuje tehdy, je-li směr magnetického toku přibližně kolmý na necelistvost (vadu).

15 Metoda magnetická prášková - Zjistitelný rozptylový tok se generuje tehdy, je-li směr magnetického toku přibližně kolmý na necelistvost (vadu). - Jinými slovy, rozptylový tok se generuje, dojde-li k výraznému narušení magnetického toku necelistvostí. - Je-li vada rovnoběžná s magnetickými čarami, nedojde k vytvoření žádného rozptylového toku. - Největší rozptylový tok vzniká u úzkých, hlubokých vad. V případě širokých, plytkých vad vzniká nejmenší rozptylový tok.

16 Metoda magnetická prášková Účinky stejnosměrného a střídavého magnetického pole - Stejnosměrné magnetické pole působí v celém objemu součásti, střídavé magnetické pole naopak pouze v tenké povrchové vrstvě do hloubky cca 2 mm a přizpůsobuje se geometrii zkoušeného předmětu. - Uvedené chování střídavého magnetického pole nazýváme skinefekt.

17 Metoda magnetická prášková Stejnosměrné magnetické pole - Dobře se zjišťují podpovrchové vady při zachování dostatečné citlivosti na vady povrchové. - Magnetický tok nesleduje tvar povrchu, magnetizace u předmětů se složitějším tvarem nemusí být rovnoměrná. - V místech s náhlou změnou geometrie mohou vznikat nepravé indikace. - Obtížnější demagnetizace výrobků. Střídavé magnetické pole - Velmi dobrá citlivost na povrchové vady. - Magnetický tok poměrně dobře sleduje tvar povrchu, složitější tvary jsou rovnoměrně zmagnetovány. - V místě náhlých změn tvaru se značně omezí vznik rozptylových toků, nevznikají tedy nepravé indikace. - Snadná demagnetizace výrobků.

18 Metoda magnetická prášková Zkušební prostředky pro magnetickou metodu práškovou - Zkušebním prostředkem pro magnetickou metodu práškovou se rozumí magnetický prášek a nosné médium. Zkušební prostředky je možné rozdělit podle následujících hledisek: Dle barvy: Barevné Fluorescenční Dle způsobu nanášení: Suché prášky Olejové suspenze Vodní suspenze (krom samotného prášku obsahují smáčedlo, inhibitory koroze a protipěnové přísady) Magnetické barvy Polymerové prostředky

19 Metoda magnetická prášková - Tvar a velikost zrn podstatným způsobem ovlivňuje detekovatelnost necelistvostí. - Zrna kulovitého tvaru zajišťují vysokou pohyblivost prášku, hůře se ale zachytí rozptylovým tokem vady. - Protáhlá zrna mají naproti tomu nižší pohyblivost, lépe se ale zachytí rozptylovým tokem. - V případě, že máme příliš malá zrna, může zrno proniknout do vady a tím snížit zjistitelnost indikace.

20 Metoda magnetická prášková - Zrna optimální velikosti vytvářejí nad vadou jakýsi most a tím zvyšují vizuální detekovatelnost necelistvosti.

21 Metoda magnetická prášková Měrky používané pro magnetickou metodu práškovou - Měrky slouží k rychlému ověření, zda zkušební podmínky zaručují správný průběh zkoušky. - S využitím měrek se kontroluje zejména směr a intenzita magnetizace a jakost detekčního prostředku (kontrola indikačních schopností magnetického prášku a kontrola množství magnetického prášku v suspenzi). Bertholdova a ASTM (D 250) měrka (kontrola magnetizace + jakost suspenze)

22 Metoda magnetická prášková Měrky používané pro magnetickou metodu práškovou Referenční měrka typu 1 (Měrka MTU - 3) (jakost suspenze) Referenční měrka typu 2 (jakost suspenze)

23 Metoda magnetická prášková Postup zkoušky magnetickou metodou práškovou 1. Kontrola stavu zařízení, příprava povrchu 2. Kontrola indikační suspenze, ověření intenzity magnetického pole 3. Kontrola osvětlení pracoviště 4. Magnetování zkoušené součásti 5. Nanášení indikačního prostředku 6. Inspekce zkoušené plochy a hodnocení indikací

24 Literatura [1] Školící materiály pro kapilární metodu a metodu magnetickou práškovou, Josef Solnař s.r.o. [2] Kopec, B. a kol.: Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí, Brno, CERM 2008, 571 s., ISBN [3] [4]

- Zvýšení nebo snížení hladiny kapaliny v kapiláře lze stanovit z následujícího výrazu:

- Zvýšení nebo snížení hladiny kapaliny v kapiláře lze stanovit z následujícího výrazu: P9: NDT metody 2/5 Metoda kapilární - Kapilární metoda se využívá pro detekci povrchových necelistvostí jak v kovových, tak i nekovových materiálech, které však nejsou pórovité (měď, hliník, ocel, sklo,

Více

Kontrola povrchových vad

Kontrola povrchových vad Kontrola povrchových vad Základní nedestruktivní metody pro kontrolu povrchových vad jsou vizuální, penetrační, magnetická a vířivými proudy. Pokud není stanoveno jinak, volíme použití metod NDT podle

Více

DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM:

DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM: DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM: A. PRACOVNÍCI NEDESTRUKTIVNÍHO ZKOUŠENÍ KVALIFIKAČNÍ A CERTIFIKAČNÍ SYSTÉM (KCS) PODLE POŽADAVKŮ STANDARDU STD-101 APC (ČSN EN 473) 1.

Více

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č. včetně) Vzdělávání pracovníků v NDT: ČSN EN 473 (01 5004) Nedestruktivní zkoušení - Kvalifikace a certifikace

Více

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Stupeň Znak Číslo Název Dat. vydání Účinnost Změny ČSN EN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního

Více

Seznam platných norem z oboru DT k

Seznam platných norem z oboru DT k Seznam platných norem z oboru DT k 30.9.2011 Stupeň Znak Číslo Název ČSNEN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního zkoušení pro stupeň

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Nedestruktivní defektoskopie - Magnetodefektoskopie

Nedestruktivní defektoskopie - Magnetodefektoskopie Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí

Více

Magnetická metoda prášková DZM 2013

Magnetická metoda prášková DZM 2013 Magnetická metoda prášková DZM 2013 1 2 ROZPTYL MAGNETICKÉHO POLE Metoda je založena na skutečnosti, že ve zmagnetovaném feromagnetickém materiálu se v místě necelistvosti (nebo náhlé změny magnetických

Více

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu Zkoušky bez porušení materiálu Materiál, hutní polotovary, strojní součásti i konstrukce obsahují většinou různé povrchové nebo vnitřní vady. Defekty vznikají již při výrobě nebo následně v průběhu provozu.

Více

PENETRANT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO / 3

PENETRANT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO / 3 PENETRANT TESTING Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO 9712 PT PROCES SYSTÉM METODA ÚVOD STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 PT 1, 2, 3 MS, w, c - 4 / 2015 ŠKEŘÍK Kapilární

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin Struktura a vlastnosti kapalin Povrchová vrstva kapaliny V přírodě velmi často pozorujeme, že se povrch kapaliny, např. vody, chová jako pružná blána, která unese např. hmyz Vysvětlení: Molekuly kapaliny

Více

Nedestruktivní defektoskopie

Nedestruktivní defektoskopie Nedestruktivní defektoskopie Technologie údržeb a oprav strojů Obsah Vizuální prohlídky Kapilární metody Magnetické práškové metody Ultrazvukové metody Radiodefektoskopické metody Infračervené metody Optická

Více

DOM - ZO 13, s.r.o., školící středisko NDT. TD401-F701 Osnova kurzů NDT

DOM - ZO 13, s.r.o., školící středisko NDT. TD401-F701 Osnova kurzů NDT Strana: 1/6 Obsah Seznam normativních dokumentů pro školení pracovníků NDT...2 Vizuální kontrola svařované výrobky...3 Osnova kurzu pro VT stupeň 1...3 Osnova kurzu pro VT stupeň 2...5 Nejbližší termín

Více

Elektromagnetismus 163

Elektromagnetismus 163 Elektromagnetismus 163 I I H= 2πr Magnetické pole v blízkosti vodi e s proudem x r H Relativní permeabilita Materiály paramagnetické feromagnetické (nap. elezo, nikl, kobalt) diamagnetické Ve vzduchu je

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník Kapaliny Krátkodosahové uspořádání molekul. Molekuly kmitají okolo rovnovážných poloh. Při zvýšení teploty se zmenšuje doba setrvání v rovnovážné

Více

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu Zkoušky bez porušení materiálu Materiál, hutní polotovary, strojní součásti i konstrukce obsahují většinou různé povrchové nebo vnitřní vady. Defekty vznikají již při výrobě nebo následně v průběhu provozu.

Více

studijní příručka Vysoké učení technické v Brně Česká společnost pro NDT, z.s.

studijní příručka Vysoké učení technické v Brně Česká společnost pro NDT, z.s. studijní příručka Vysoké učení technické v Brně Česká společnost pro NDT, z.s. Předmluva Tato publikace vznikla úpravou studijní příručky vytvořené v rámci projektu PROQUALINDT (TRANSFERING EUROPEAN TRAINING

Více

Vlastnosti technických materiálů

Vlastnosti technických materiálů Vlastnosti technických materiálů Kovy a jejich slitiny mají různé vlastnosti, které jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Pro posouzení použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

ZKOUŠENÍ MATERIÁLU. Defektoskopie a technologické zkoušky

ZKOUŠENÍ MATERIÁLU. Defektoskopie a technologické zkoušky ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky Zkoušení materiálů bez porušení Nedestruktivní zkoušky (nezpůsobují trvalou změnu tvaru, rozměrů nebo struktury): metody zkoumání struktur (optická

Více

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704 Normy pro tavné Aktuální stav 11/2014 Požadavky na jakost při tavném EN ISO 3834-1 až 5 CEN ISO/TR 3834-6 Obloukové Skupiny materiálu CEN ISO/TR 15608 ISO/TR 20173 Doporučení pro EN 1011-1 (ISO/TR 17671-1)

Více

Zápis z jednání OS v Brně

Zápis z jednání OS v Brně Zápis z jednání OS10 26.6.2018 v Brně Doc. Mazal - přivítal a zahájil jednání OS10 - představil VUT Brno na jejíž půdě jsme se sešli. - informoval o problémech s vydáváním časopisu NDT Bulletin - informoval

Více

Vzájemné silové působení

Vzájemné silové působení magnet, magnetka magnet zmagnetované těleso. Původně vyrobeno z horniny magnetit, která má sama magnetické vlastnosti dnes ocelové zmagnetované magnety, ferity, neodymové magnety. dva magnetické póly (S-J,

Více

18. Stacionární magnetické pole

18. Stacionární magnetické pole 18. Stacionární magnetické pole 1. "Zdroje" magnetického pole a jeho popis a) magnetické pole tyčového permanentního magnetu b) přímého vodiče s proudem c) cívky s proudem d) magnetická indukce e) magnetická

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 5. 4. 2017 VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI Schválil: Jednatel společnosti Platnost od: 1.7.2012 Správce

Více

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o. www.atg.cz 2011-06-02 1. Motivace 2. Cíl práce 3. Zbytková životnost 4. Nedestruktivní zkoušení

Více

Technologie I. Pájení

Technologie I. Pájení Technologie I. Pájení Pájení Pájením se nerozebíratelně metalurgickou cestou působením vhodného TU v zdroje Liberci tepla, spojují stejné nebo různé kovové materiály (popř. i s nekovy) pomocí přídavného

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 17. 4. 2019 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (bez odštěpných závodů a bez Jednotek Rafinérie Litvínov/Kralupy) VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

Více

Nedestruktivní metody 210DPSM

Nedestruktivní metody 210DPSM Nedestruktivní metody 210DPSM Jan Zatloukal Diagnostické nedestruktivní metody proces stanovení určitých charakteristik materiálu či prvku bez jeho destrukce pomocí metod založených na principu interakce

Více

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7 EDDY CURRENT TESTING Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 ET PROCES SYSTÉM METODA STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 ET 1, 2, 3 MS, t - 4 / 2015 ROXER ÚVOD

Více

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Michal Forman

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Michal Forman UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Michal Forman Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Využití ultrazvukové defektoskopie v materiálovém inženýrství Michal

Více

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY 5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY Požadavky: získání vysokých magnetických kvalit, úspora drahých kovů a náhrada běžnými materiály. Podle magnetických vlastností dělíme na: 1. Diamagnetické látky 2. Paramagnetické

Více

2 Jevy na rozhraní Kapilární tlak Kapilární jevy Objemová roztažnost kapalin 7

2 Jevy na rozhraní Kapilární tlak Kapilární jevy Objemová roztažnost kapalin 7 Obsah Obsah 1 Povrchová vrstva 1 2 Jevy na rozhraní 3 2.1 Kapilární tlak........................... 4 2.2 Kapilární jevy........................... 5 3 Objemová roztažnost kapalin 7 1 Povrchová vrstva

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č.07/2009 včetně) Přehled norem pro NDT uvádí současný stav zavedených evropských (EN) a mezinárodních (ISO) nebo

Více

Vizuální kontrola svarů požadavky výrobkových norem, vady svarů z praxe, certifikace personálu NDT

Vizuální kontrola svarů požadavky výrobkových norem, vady svarů z praxe, certifikace personálu NDT Vizuální kontrola svarů požadavky výrobkových norem, vady svarů z praxe, certifikace personálu NDT Ing. David Hrstka, Ph.D. SVV Praha, s.r.o. U Michelského lesa 370, Praha 4, 140 75 hrstka@svv.cz Anotace:

Více

Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Elektřina a magnetizmus magnetické pole DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-13 Téma: magnetické pole Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Více

ZKOUŠENÍ MAGNETICKOU METODOU PRÁŠKOVOU

ZKOUŠENÍ MAGNETICKOU METODOU PRÁŠKOVOU SMĚRNICE S06 Rev. 3 ZKOUŠENÍ MAGNETICKOU METODOU PRÁŠKOVOU Počet listů: 7 Vydání: české Vydavatel: Zkušební laboratoř defektoskopie Funkce Jméno Podpis Datum Vypracoval: Manager kvality laboratoře Petr

Více

Obsah Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí 1 Úvod 4 Vady materiálů a výrobků Vybrané kapitoly z fyziky 5 Lomová mechanika

Obsah Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí 1 Úvod 4 Vady materiálů a výrobků Vybrané kapitoly z fyziky 5 Lomová mechanika Obsah Nedestruktivní zkoušení materiálů a konstrukcí Akad.nakladatelství CERM 2008 (mírně zkráceno) 1 Úvod 10 1.1 Nedestruktivní zkoušení jako informační zdroj kvality v systému managementu jakosti 10

Více

Lepení materiálů. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D.

Lepení materiálů. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Lepení materiálů RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Princip Adheze Smáčivost Koheze Dělení lepidel Technologie lepení Volba lepidla Lepení kovů Zásady navrhování lepených konstrukcí Typy spojů Princip lepení Lepení

Více

RADIOGRAPHIC TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy radiografické metody dle systému ISO / 3

RADIOGRAPHIC TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy radiografické metody dle systému ISO / 3 RADIOGRAPHIC TESTING Sylabus pro kurzy radiografické metody dle systému ISO 9712 RT PROCES SYSTÉM METODA STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 RT 1, 2, 3 MS, w, c - 4 / 2015 MAŘÁNEK

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Magnetické pole Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Stacionární magnetické pole Magnetické pole tyčového magnetu: magnetka severní pól (N) tmavě zbarven - ukazuje k jižnímu pólu magnetu

Více

Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky

Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky čelní, boční a šikmé stehové (krátké svary pro zabezpečení polohy), těsnící ( u nádrží apod.), nosné (konstrukce), spojovací

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100 2002 Nedestruktivní zkoušení - Zkoušení magnetickou práškovou metodou - Část 1: Všeobecné zásady ČSN EN ISO 9934-1 01 5046 Listopad idt ISO 9934-1:2001 Non-destructive

Více

Struktura a vlastnosti kapalin

Struktura a vlastnosti kapalin Struktura a vlastnosti kapalin (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 24. listopadu 2010 Obsah Povrchová vrstva Jevy na rozhraní Kapilární tlak Kapilární jevy Objemová roztažnost

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové MAGNETICKÉ POLE V LÁTCE, MAXWELLOVY ROVNICE MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Magnetické pole se projevuje silovými účinky - magnety přitahují železné kovy.

Magnetické pole se projevuje silovými účinky - magnety přitahují železné kovy. Magnetické pole Vznik a zobrazení magnetického pole Magnetické pole vzniká kolem pohybujících se elektrických nábojů. V případě elektromagnetů jde o pohyb volných elektronů (nosičů elektrického náboje)

Více

KATALOG SLUŽEB 2011-12

KATALOG SLUŽEB 2011-12 APC, Certifikační sdružení pro personál Association for Personnel Certification KATALOG SLUŽEB 2011-12 Podnikatelská 545, 190 11 Praha 9, tel.: +420 246 061 395, fax: + 420 246 061 399 KVALIFIKACE A CERTIFIKACE

Více

Teoretický úvod k cvičení z předmětu Technologie I : Hodnocení kvality svarového spoje

Teoretický úvod k cvičení z předmětu Technologie I : Hodnocení kvality svarového spoje Teoretický úvod k cvičení z předmětu Technologie I : Hodnocení kvality svarového spoje 1. Typy vad Ve skutečnosti není žádný kovový materiál zhotovený běžnými technickými postupy (tedy nikoli pokusně v

Více

Základní zákony a terminologie v elektrotechnice

Základní zákony a terminologie v elektrotechnice Základní zákony a terminologie v elektrotechnice (opakování učiva SŠ, Fyziky) Určeno pro studenty komb. formy FMMI předmětu 452702 / 04 Elektrotechnika Zpracoval: Jan Dudek Prosinec 2006 Elektrický náboj

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Vlastnosti molekul kapalin V neustálém pohybu Ve stejných vzdálenostech, nejsou ale vázány Působí na sebe silami: odpudivé x přitažlivé Vlastnosti kapalin

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100 Červen 2014 Nedestruktivní zkoušení Kapilární zkouška Část 2: Zkoušení kapilárních prostředků ČSN EN ISO 3452-2 01 5018 idt ISO 3452-2:2013 Non-destructive testing Penetrant

Více

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole.

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Magnetické pole Stacionární magnetické pole Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Stacionární magnetické pole Pilinový obrazec magnetického pole tyčového magnetu Stacionární magnetické pole

Více

3.3 Částicová stavba látky

3.3 Částicová stavba látky 3.3 Částicová stavba látky Malé (nejmenší) částice látky očekávali nejprve filozofové (atomisté) a nazvali je atomy (z řeckého atomos = nedělitelný) starověké Řecko a Řím. Mnohem později chemici zjistili,

Více

KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE

KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE KAPACITNÍ, INDUKČNOSTNÍ A INDUKČNÍ SNÍMAČE (2.2, 2.3 a 2.4) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Kapacitní snímače Vyhodnocují kmity oscilačního obvodu RC. Vniknutím předmětu do elektrostatického pole kondenzátoru

Více

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C 25. února 2015 1 Elektro-motor AC DC Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory AC brushed Univerzální Vícefázové Jednofázové Sinusové Krokové Brushless Reluktanční Klecový stroj Trvale připojeny C Pomocná

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN 18. POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN, KAPILÁRNÍ ELEVACE, DEPRESE Autor: Ing. Eva Jančová DESS SOŠ a SOU spol. s r. o. POVRCHOVÉ NAPĚTÍ - Povrchové napětí je efekt, při kterém

Více

MODERNÍ DIAGNOSTICKÉ METODY POUŽÍVANÉ V DEFEKTOSKOPII

MODERNÍ DIAGNOSTICKÉ METODY POUŽÍVANÉ V DEFEKTOSKOPII VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATERIÁLOVÝCH VĚD A INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING

Více

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4. Magnetické pole je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4.1. Fyzikální podstata magnetismu Magnetické pole vytváří permanentní (stálý) magnet, nebo elektromagnet. Stálý magnet,

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

Odmašťování rozpouštědly znamená obvykle použití chlorovaných uhlovodíků (CHC dnes jen v uzavřených zařízeních), alkoholů, terpenů, ketonů, benzínu,

Odmašťování rozpouštědly znamená obvykle použití chlorovaných uhlovodíků (CHC dnes jen v uzavřených zařízeních), alkoholů, terpenů, ketonů, benzínu, Kubíček J. FSI 2018 Odmašťování velmi důležitá operace: odstranění tuků, prachových částic, zbytků po tryskání, kovové třísky a vody. Nečistoty jsou vázány fyzikální adsorpcí a adhezními silami. Odmašťování

Více

Tryskací materiál Tryskací materiál pro Shot Peening Ventily Magna Valve Almen Gage Almen Strip

Tryskací materiál Tryskací materiál pro Shot Peening Ventily Magna Valve Almen Gage Almen Strip Tryskací materiál Tryskací materiál pro Shot Peening Ventily Magna Valve Almen Gage Almen Strip Tryskací materiály Mnohostranný materiál, mnohostranné použití Ocelový granulát -Steel shot Ocelová drť -Steel

Více

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU Laboratorní cvičení z předmětu Reologie potravin a kosmetických prostředků 4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU (KAPILÁRNÍ VISKOZIMETR UBBELOHDE) 1. TEORIE: Ve všech kapalných látkách

Více

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ULTRAZVUK 1) Co to je ultrazvuk? 2) Jak se šíříultrazvukové vlnění? 3) Jakou rychlostí se šíří ultrazvuk ve vakuu? 4) Jaké znáte zdroje ultrazvukového vlnění? 5) Jaké se používají

Více

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Hustota toku Zatím jsme studovali pouze soustavy, které byly v rovnovážném stavu není-li soustava v silovém poli, je hustota částic stejná

Více

Abstrakt. Klíčová slova. Abstract. Key words

Abstrakt. Klíčová slova. Abstract. Key words Abstrakt Předloţená práce popisuje metody nedestruktivní kontroly ocelových trubek a specifikuje rozsah pouţití a omezení jednotlivých metod. Následně byly analyzovány poţadavky norem podle typů vyráběných

Více

Kontrola jakosti ochranného povlaku

Kontrola jakosti ochranného povlaku Kontrola jakosti ochranného povlaku Znaky jakosti povlaku Barva povlaku Lesk/matnost povlaku Tloušťka povlaku Druh povlaku Základní materiál Provozní podmínky Pórovitost povlaku Ochranná účinnost Korozní

Více

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky Grafit laminát PKM: hustota grafitu 1,6 g/cm 3 KLINGER grafit-laminát tesnicí desky grafitová folie G je oboustraně laminována polymerovou folií materiál TSM vyhovuje TA-Luft, dle VDI 2440 grafitová folie

Více

PÁJENÍ. Nerozebiratelné spojení

PÁJENÍ. Nerozebiratelné spojení Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto mateirálů. Děkuji Ing. D.

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 8 _ K O R O Z E A O C H R A N A P R O T I K

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 8 _ K O R O Z E A O C H R A N A P R O T I K A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 8 _ K O R O Z E A O C H R A N A P R O T I K O R O Z I _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více

- Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí.

- Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí. P10: NDT metody 3/5 Princip metody - Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí. - Ultrazvukovým vlněním rozumíme mechanické vlnění s frekvencí

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 753/2015 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 753/2015 ze dne: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Zkušebna mechanických zkoušek 2. Zkušebna metalografie 3. Zkušebna chemie a korozí 4. Zkušebna NDT Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy.

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

- Uvedeným způsobem získáme obraz na detektoru (v konvenční radiografii na radiografickém filmu).

- Uvedeným způsobem získáme obraz na detektoru (v konvenční radiografii na radiografickém filmu). P9: NDT metody 2/5 - Princip průmyslové radiografie spočívá v umístění zkoušeného předmětu mezi zdroj vyzařující RTG nebo gama záření a detektor, na který dopadá záření prošlé daným předmětem. - Uvedeným

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN Struktura kapalin je něco mezi plynem a pevnou látkou Částice kmitají ale mohou se také přemísťovat Zvýšením teploty se a tím se zvýší tekutost kapaliny Malé vzdálenosti

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Adhezní síly Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vazby na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní mezifázové povrchy. Možné vazby na rozhraní

Více

Technický list StoLook Decor Medium

Technický list StoLook Decor Medium Organická omítka k nástřiku, s testovanou zdravotní nezávadností, se střední strukturou Charakteristika Použití interiér na minerálních a organických podkladech na plochy stěn a stropů Vlastnosti snadné

Více

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ]

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ] 5. Elektromagnetická indukce je děj, kdy ve vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli a protíná magnetické, indukční čáry, vzniká elektrické napětí. Vodič se stává zdrojem a je to nejrozšířenější způsob

Více

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení Strana 1/8 Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení Datum Jméno Podpis Vypracoval 12/08/2016 Petr Štefaňák Anglický originál kontroloval 12/08/2016 Herbert Dirninger Schválil Strana 2/8 Vydání

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE BRNO 2015 Bc. MICHAL ŠEVČÍK Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Hodnocení kvality pomocí

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; platnost do r. 2016 v návaznosti na použité normy. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D15_Z_OPAK_E_Stacionarni_magneticke_pole_T Člověk a příroda Fyzika Stacionární

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková 3-fázové reakce Autoklávy (diskontinuální) Trubkové reaktory (kontinuální) Probublávané

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

JEVY NA ROZHRANÍ PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY

JEVY NA ROZHRANÍ PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Dagmar Horká MGV_F_SS_1S3_D17_Z_MOLFYZ_Jevy_na_rozhrani_pevneho_tel esa_a_kapaliny_pl Člověk a příroda Fyzika

Více

MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA)

MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA) MAGNETICKÉ POLE V REÁLNÉM PROSTŘEDÍ ( MAGNETIKA) Aplikace : Magnetický HD Snímání binárního signálu u HD HD vývoj hustota záznamu PC hard disk drive capacity (in GB). The vertical axis is logarithmic,

Více

Měření povrchového napětí

Měření povrchového napětí Měření povrchového napětí Úkol : 1. Změřte pomocí kapilární elevace povrchové napětí daných kapalin při dané teplotě. 2. Změřte pomocí kapkové metody povrchové napětí daných kapalin při dané teplotě. Pomůcky

Více

I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva laboratoří nedestruktivního zkoušení a seznámení se se základními principy jednotlivých metodik.

I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva laboratoří nedestruktivního zkoušení a seznámení se se základními principy jednotlivých metodik. 2017/18 VÝROBNÍ TECHNOLOGIE Jméno: st. skupina: I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu II.) Praxe tepelného zpracování III.) Jominiho zkouška prokalitelnosti I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva

Více

Integrita povrchu a její význam v praktickém využití

Integrita povrchu a její význam v praktickém využití Integrita povrchu a její význam v praktickém využití Možnosti měření a měřící metody Jiří Šimeček Měření zbytkových napětí - přímá - nepřímá Používají se metody: - mechanické (odleptávání) založené zejména

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_H.2.12 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více