Technologičnost konstrukce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technologičnost konstrukce"

Transkript

1 Technologičnost konstrukce - přizpůsobení konstrukce dílu způsobu výroby a vlastnostem materiálu s cílem zajistit maximální efektivitu a kvalitu výroby - Do jisté míry rozhoduje konstruktér na základě navrženého materiálu a tvaru součásti. - Posouzení výrobních nákladů: - odlitek x svařenec - odlitek x výlisek - odlitek x obrobek.

2 Úprava konstrukce dílu!!! Nikdy nelze kopírovat konstrukci odlitku pro jiné způsoby výroby!!! Technologičnost odlitků - z hlediska: způsobu výroby: - gravitační lití - druh modelu - vyjímatelný; - vytavitelný; - spalitelný; - odstředivé; - tlakové lití; materiálu: - litina; - ocel - hliník, atd. dokončovacích operací. Obrobek x odlitku

3 Technologičnost konstrukce Z hlediska formování - jednoduchá výroba formy a modelu; 1 dělící rovina; malý počet jader a volných částí modelu; odstranění ostrých rohů a hran při spojování stěn. odformovatelnost - ověření správnosti konstrukce odlitku - metoda stínů

4 Formování

5 Technologičnost konstrukce Z hlediska lití a tuhnutí materiál - zabíhavost; - smrštění. Minimální tloušťka stěny dle materiálu a hmotnosti

6 Technologičnost konstrukce Plynulost napojení stěn rádius, úkosy

7 Usměrněné tuhnutí pravidlo vepsaných koulí Schéma připojení pravoúhlého žebra k odlitku a) špatné; b) lepší; c) nejlepší

8 Technologičnost konstrukce Redukce nahromaděné hmoty odlehčení žebra, předlité otvory a) špatně b) dobře c) dobře Z hlediska smršťování: - nejsou vhodná svislá žebra; - vhodnější žebra pod úhly = tahové síly ve smršťovaném materiálu se rozkládají na složky.

9 Technologičnost konstrukce LLG - rozdílné mechanické vlastnosti v tlaku a v tahu - litina snese 3x větší namáhání v tlaku než v tahu; - litinové profily namáhané na ohyb konstrukce = výztuha namáhána tlakem; - výztuže věnců kol - při chladnutí se materiál smršťuje; - není vhodný sudý počet výztuží při chladnutí se přetahují a jsou střídavě namáhány tahem a tlakem; a) nevhodné; b),c) vhodné

10 Technologičnost konstrukce Deformace při smrštění Zmenšení úchylky rovinnosti odstranění vnějších souvislých ploch. Správné navrhování litých desek Správné navrhování litých desek Rovnoběžnost výztuhy ramen odstranění po odlití.

11 Technologičnost konstrukce Deformace při smrštění Úchylka přímosti a souososti Obvodové a čelní házení odstranění = obráběním. Simulační programy ukazují jaká bude deformace.

12 Technologičnost konstrukce Deformace při smrštění Rádiusy a zaoblení Při návrhu funkčních rádiusů objemové smrštění při chladnutí odlitku.

13 Technologičnost konstrukce Z hlediska mechanického opracování: - obrábění - minimální přídavek na opracování; - snadné upínání.

14 Tolerance rozměrů odlitků dle ČSN EN ISO 8062

15 Toleranční stupně v běžné výrobě odlitků

16 Toleranční stupně v běžné výrobě odlitků Geometrické toleranční stupně odlitků: 7 stupňů GCTG - značení GCTG 2 až GCTG 8; - všeobecné tolerance - tvaru = přímost, rovinnost, kruhovitost; - orientace = sklon, rovnoběžnost, kolmost; souosost.

17 Drsnost odlitků

18 Postupový výkres = základ pro výrobu odlitků v netrvalých formách; - základ - pro výrobu modelového zařízení - pro vypracování výrobního postupu - pro výkres odlitku - tolerance. Tvorba postupového výkresu: - objednávka - technický výkres součásti - tvar - rozměry - materiál - počet kusů - stupeň přesnosti

19 Postupový výkres Postupový výkres musí obsahovat: Uložení odlitku ve formě; Určení dělící roviny; Velikost smrštění; Stanovení přídavků - na opracování - technologické přídavky; - určení úkosů; Provedení modelu; Uložení modelu na modelovou desku; Vyřešení jader a známkových částí; Nálitkování, chladítka; Vtoková soustava; Výfuky.

20 Postupový výkres Stanovení polohy odlitku ve formě požadavky: - nejdůležitější části odlitku spodní díl formy; - usměrněné tuhnutí zajištění homogenity odlitku; - maximální využití objemu formy; - využití jednoduchého modelového zařízení; - jádra známkové části zabezpečení rozměrové přesnosti. Volba dělící roviny někdy předem určuje polohu odlitku ve formě; - co nejnižší počet dělících rovin nejlépe 1; - jednoduché modelové zařízení; - uložení jader ve spodní polovině formy; - co nejmenší výška formy x metalostatický tlak.

21 Postupový výkres Určení velikosti smrštění: - smrštění neprobíhá vždy volně bržděné konstrukcí O a F; - velikost závisí na - materiálu odlitku; - rozměrech odlitku; - konstrukci odlitku; - způsobu formování; - nerovnoměrnosti tuhnutí a chladnutí. - Špatně volená velikost - deformace odlitku; - nedodržení předepsaných rozměrů. Technologické přídavky: - přídavky - na lité otvory, drážky, osazení; - vyplývající z úkosů - pro vyjímání modelu z formy; - na odstranění nálitků; - pomocné nálitky pro upnutí při opracování odlitku; - výztuhy proti deformacím při chladnutí.

22 Postupový výkres Přídavky na opracování: - přidávají se na plochu, která se má obrábět; - velikost přídavků závisí na - přesnosti výroby; - provedení modelu; - poloze obráběné plochy ČSN. základní rozměr vzdálenost nejvzdálenějších obrobených ploch rovnoběžných s danou plochou; - největší vzdálenost 2 protilehlých bodů na obráběném povrchu. směrodatný rozměr největší měřitelný rozměr uvažované části odlitku ležící v rovině kolmé na směr základního rozměru.

23 Postupový výkres Vyřešení jader: - pomocí jader předléváme dutiny uvnitř nebo detaily na povrchu odlitku (jádra pravá a nepravá); - vyřešení - počtu jader; - velikosti; - způsobu uložení. - Uložení jader - známky - zajistit polohu jádra ve formě; - zachytit vztlak tekutého kovu; - zamezit deformaci jádra. Nálitky a chladítka: Nálitky - odstranění staženin; - umístění do tepelných uzlů; - usměrněné tuhnutí směrem k nálitku. Chladítka - umístění do tepelných uzlů; - podporují usměrněné tuhnutí; - chladítka vnější a vnitřní.

24 Postupový výkres Vtoková soustava: - soustava kanálů ve slévárenské formě sloužící k dopravě taveniny do dutiny formy; - konstrukce vtokové soustavy klidné a rovnoměrné plnění dutiny formy; Vtoková soustava pro odlévání litiny: 1 licí jamka; 2 svislý kanál (licí kůl); 3 vodorovný kanál (struskovák = zachycuje strusku); 4 zářezy jsou kanály, které jsou připojeny k dutině formy. Výfuky: - zajišťují odvzdušnění dutiny formy.

25 Postupový výkres Provedení modelu: - volba materiálu - podle požadovaného počtu kusů odlitků; - materiál - dřevo; - umělé dřevo; - kov - lehké slitiny; - sádra; - cementové směsi, atd. Uložení modelu na modelovou desku: - výkres uložení modelu - kótují se všechny prvky modelového zařízení (vtokové soustavy, nálitky, atd.), které nelze dobře znázornit na postupovém výkrese. - vhodné umístění modelů zvyšuje využití formovacích rámů, strojů. Formovací rámy: - rozměry normy; - materiál - litina LLG - ocel - slitiny Al-Si.

26 Výrobní postup odlitku Postupový výkres Výrobní postup odlitku - podklad pro vlastní výrobu odlitku ve slévárně - zahrnuje všechny operace potřebné pro zhotovení odlitku (od formování až po expedici).

27 Odlitek Těleso soustružnického sklíčidla průměr 360 mm

28 Výkres modelu Výkres modelu soustružnického sklíčidla

29 Výkres jaderníku Výkres jaderníku soustružnického sklíčidla

30 Výkres formy Výkres formy soustružnického sklíčidla

31 Postupový výkres odlitek spojky

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů.

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. 1 SLÉVÁRENSTVÍ ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. PRINCIP Tavenina se vlije nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku.

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 2: Konstrukční řešení a technologičnost konstrukce odlitků; pravidla. Podmíněná slévárenskou technologií a materiálem, pravidla pro konstrukci stěn odlitků,

Více

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA)

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Konstruování K O N S T R U O VÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ

Konstruování K O N S T R U O VÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ Konstruování K O N S T R U O VÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ A S V A R K Ů Cíle přednášky Seznámení studentů s metodikou navrhování odlitků, výkovků a svarků. Obsah přednášky 1. Odlitky - podstata výroby, - technická

Více

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy:

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Slévání Podstata: Slévání je způsob výroby součástí, při kterém se roztavený kov nebo jiný materiál vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost budoucího výrobku tzv. odlitku. Odléváním se vyrábějí

Více

Problematika technologičnosti konstrukce a výroby velkých odlitků raznic

Problematika technologičnosti konstrukce a výroby velkých odlitků raznic Problematika technologičnosti konstrukce a výroby velkých odlitků raznic Petr Chupáč 1 Úvod do problematiky Na FS ČVUT v Praze Ústavu strojírenské technologie se provádí studie technologičnosti konstrukce

Více

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Provozní aplikace technických norem GPS v oblasti tvarovaných součástí

Provozní aplikace technických norem GPS v oblasti tvarovaných součástí Centrum technické normalizace, ČVUT Praha, Fakulta strojní Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Příručka správné praxe pro malé a střední organizace Rozborový úkol číslo RU/0006/14

Více

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ 1. Závitové spoje a. Druhy závitů z hlediska vzniku vrubů b. Závitové vložky c. Otvory pro závity d. Závity přímo lisované

Více

PROJEKT II kz

PROJEKT II kz PROJEKT II 233 2114 0+5 kz Co Vás čeká?! navrhnout technologii odlévání do písku a kokily pro výrobu zadané součásti, vč. TZ s ohledem na ekonomickou stránku věci navrhnout technologii zápustkového kování

Více

TE1 slévání 1 /u12133

TE1 slévání 1 /u12133 TE1 slévání 1 /u12133 Ing. Aleš HERMAN, Ph.D. Obsah přednášek: 1. Teoretická příprava, fyzikální, chemické a další aspekty technologie slévání 2. Vybrané metody výroby forem a odlévání, slitiny neželezných

Více

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Geometrické tolerance Na správné funkci součásti se kromě přesnosti rozměrů a jakosti povrchu významně podílí také geometricky přesný tvar funkčních ploch.

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 3: Slévárenské slitiny pro výrobu odlitků, vlastnosti slévárenských slitin, faktory ovlivňující slévárenské vlastnosti, rovnovážné diagramy. Autoři přednášky:

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

POLOTOVARY VYRÁBĚNÉ ODLÉVÁNÍM

POLOTOVARY VYRÁBĚNÉ ODLÉVÁNÍM Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Technické dodací podmínky

Technické dodací podmínky pro výrobu, dodávání a přejímání odlitků z litiny s lupínkovým a kuličkovým grafitem verze č. 1/2013 platná od 01.10.2013 Datum Jméno Vypracoval 20.9.2013 Ing. Michal Kandrnál Přezkoušel 27.9.2013 Ing.

Více

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace Obor studia: 23-45-L / 01 Mechanik seřizovač VY_32_inovace_FREI19 : předepsané tolerance, podmínky kontroly tolerancí Datum vypracování: 04.02.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

Problematika filtrace odlitků. Petr Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř

Problematika filtrace odlitků. Petr Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř Problematika filtrace odlitků Petr Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř Historie filtrace Nečistoty vnikající do odlitku spolu s kovovou taveninou byly od počátku velkým problémem při odlévání odlitků a

Více

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT Tematické okruhy pro ústní maturity STT 1 ) Statické zkoušky pro zjišťování pevnosti materiálu druhy zkoušek, zkušební zařízení zkušební vzorky grafické závislosti, vyhodnocení zkoušek, výpočetní vztahy

Více

VÝROBA JEDNORÁZOVÝCH (NETRVALÝCH) FOREM

VÝROBA JEDNORÁZOVÝCH (NETRVALÝCH) FOREM Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 Slévání postup výroby odlitků; Přesné lití - metoda vytavitelného modelu; SLÉVÁNÍ Je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se

Více

Technologický proces

Technologický proces OBRÁBĚCÍ STROJE Základní definice Stroj je systém mechanismů, které ulehčují a nahrazují fyzickou práci člověka. Výrobní stroj je uměle vytvořená dynamická soustava, sloužící k realizaci úkonů technologického

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI25 : Zásady kreslení výkresů ozubených kol Datum vypracování: 17. 9. 2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: proslulý výrobce automobilů Citroën se nejprve

Více

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Materiál vhodný ke slévání : - litina - ocel na odlitky - plasty - slitiny neželezných kovů

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Materiál vhodný ke slévání : - litina - ocel na odlitky - plasty - slitiny neželezných kovů Slévání Podstata: Slévání je způsob výroby součástí, při kterém se roztavený kov nebo jiný materiál vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost budoucího výrobku tzv. odlitku. Odléváním se vyrábějí

Více

V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI KVALITATIVNÍ PARAMETRY. Úchylky geometrického tvaru. Úchylky geometrické polohy. Tolerování a lícování rozměrů

V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI KVALITATIVNÍ PARAMETRY. Úchylky geometrického tvaru. Úchylky geometrické polohy. Tolerování a lícování rozměrů KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Tolerování a lícování rozměrů Úchylky geometrického tvaru Úchylky geometrické polohy Drsnost povrchu Zvláštní úprava povrchu LÍCOVÁNÍ jmenovité rozměry skutečné

Více

TE1 slévání 2 /u12133

TE1 slévání 2 /u12133 TE1 slévání 2 /u12133 Ing. Aleš Herman, Ph.D. Obsah přednášek: 1. Teoretická příprava, fyzikální, chemické a další aspekty technologie slévání 2. Vybrané metody výroby forem a odlévání, slitiny neželezných

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 23-41-M/01 Strojírenství Předmět: STROJÍRENSKÁ

Více

Zjišťování přesnosti při víceosém řízení výrobního stroje

Zjišťování přesnosti při víceosém řízení výrobního stroje Zjišťování přesnosti při víceosém řízení výrobního stroje FORNŮSEK, Tomáš 1, RYBÍN, Jaroslav 2 1 Ing, ČVUT-FS, Horská 3, Praha 2, 128 00, U 208.2 fornusek.t@volny.cz 2 Doc., Ing., CSc., Abstrakt: Rozbor

Více

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství)

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK: 2015-16 a dále SPECIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) 1.A. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM Fe Fe3C a) význam rovnovážných diagramů b) nakreslete

Více

Úvod STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

Úvod STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR Úvod STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ ÚVOD Technický výrobek technický objekt (stroj, nástroj, přístroj,..). Stroj - technický výrobek složený z mechanismů, který nahrazuje fyzickou (případně

Více

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Potřeba jednotného definování a předepisování tolerancí tvaru, směru, polohy a házení souhrnně zvaných geometrické tolerance byla vyvolána zejména

Více

TECHNOLOGIČNOST KONSTRUKCE A PŘÍPRAVA VÝROBY ODLITKŮ

TECHNOLOGIČNOST KONSTRUKCE A PŘÍPRAVA VÝROBY ODLITKŮ Pokyny ke studiu Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství TECHNOLOGIČNOST KONSTRUKCE A PŘÍPRAVA VÝROBY ODLITKŮ (studijní opory) učební text / scénáře

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Slévárenství

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Slévárenství Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Slévárenství Odlitky tvoří převážnou část kovových strojů. Slévárenství je způsob výroby kovových součástí,

Více

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Ing. Martina Vichrová, Ph.D. Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření

Více

Tabulka Analýza přímých nákladů

Tabulka Analýza přímých nákladů Tabulka 3.1 - Analýza přímých nákladů Přímé náklady jsou náklady přímo zjistitelné měřením nebo vážením na kalkulační jednici (v tab. 3.1 bez odpisů ). Tabulka 3.1 a Naměřené hodnoty nákladových druhů

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Návrh zápustky. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 06 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Návrh zápustky. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 06 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Návrh zápustky Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

Problematika uplatnění norem strojírenských tolerancí v praxi

Problematika uplatnění norem strojírenských tolerancí v praxi Problematika uplatnění norem strojírenských tolerancí v praxi 24.11.2015 Ladislav Pešička, TNK č. 7 (GPS) 1 Oblasti Rozměrové a geometrické specifikace produktů (GPS) : a) rozměrové a geometrické tolerance

Více

Technologičnost konstrukcí. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů

Technologičnost konstrukcí. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Technologičnost konstrukcí Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Co je to technologičnost konstrukcí? Technologičnost konstrukce je v zásadě provedení, které umožňuje výrobu s vynaložením

Více

FRÉZAŘSKÉ PŘÍSTROJE MILLING FIXTURES. http://www.zjp.cz, e-mail: zjp@zjp.cz, tel.+420 583 412 057, fax +420 583 450 364 195

FRÉZAŘSKÉ PŘÍSTROJE MILLING FIXTURES. http://www.zjp.cz, e-mail: zjp@zjp.cz, tel.+420 583 412 057, fax +420 583 450 364 195 RÉZŘSKÉ PŘÍSTROJ RÉZŘSKÉ MILLIN IXTURS PŘÍSTROJ MILLIN IXTURS 195 RÉZŘSKÉ PŘÍSTROJ Všechny frézařské přístroje ISON-IL jsou důkladně otestovány, přičemž musí splňovat přísné kontrolní normy ISON-IL Jen

Více

- je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku

- je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku 7. Odlévání - je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku Odlitek Odlitek je buď hotový výrobek, nebo

Více

KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI

KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Tolerování a lícování rozměrů Úchylky geometrického tvaru Úchylky geometrické polohy Drsnost povrchu Zvláštní úprava povrchu LÍCOVÁNÍ jmenovité rozměry skutečné

Více

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Hrubování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Cílem je odebrat co nejvíce materiálu za

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1.

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Stavba kovů krystalografické mřížky, polymorfie Fe diagram tuhého roztoku

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Odlitky a lití, kování a tváření

Odlitky a lití, kování a tváření Odlitky a lití, kování a tváření Zejména výroba polotovarů pro další zpracování obrábění Zejména výrobky složitých tvarů http://www.fmmi.vsb.cz/export/sites/fmmi/cs/urceno-pro/studenty/podklady-ke-studiu/studijniopory/632-elbel-teorie-slevarenskych-pochodu.pdf

Více

Geometrická přesnost Schlesingerova metoda

Geometrická přesnost Schlesingerova metoda TECHNIKU A TECHNOLOGII České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní Horská 3, 128 00 Praha 2, tel.: +420 221 990 900, fax: +420 221 990 999 www.rcmt.cvut.cz metoda Pavel Bach 2009 2 Příklad měření

Více

Racionalizace výroby těhlic formule CarTech teamu CTU z hořčíkové slitiny

Racionalizace výroby těhlic formule CarTech teamu CTU z hořčíkové slitiny Racionalizace výroby těhlic formule CarTech teamu CTU z hořčíkové slitiny Jaroslav Halda Vedoucí práce: Ing. Aleš Herman, Ph.D. Abstrakt Prudký rozvoj používání hořčíkových slitin v automobilovém průmyslu

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Tvarový druh Technologické hledisko

Tvarový druh Technologické hledisko VOLBA ÚCHYLEK ROZMĚRŮ A TVARŮ Úchylky rozměrů a tvarů zahrnují: úchylky rozměrů přesazení otřep prohnutí Mezní úchylky a tolerance rozměrů výkovků se stanoví podle stupně přesnosti výkovku z největších

Více

Elektrostruskové svařování

Elektrostruskové svařování Nekonvenční technologie svařování Elektrostruskové svařování doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. ivo.hlavaty@vsb.cz http://fs1.vsb.cz/~hla80 1 Elektroda zasahuje do tavidla, které je v pevném skupenství nevodivé.

Více

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 2 Ing. Vladimír Toman 1 Pro dále uvedené činnosti je charakteristické

Více

1. Úvod 1.1 Technická specifikace 1.2 Konstrukce nástrojů 2. Filosofie konstrukce zápustek

1. Úvod 1.1 Technická specifikace 1.2 Konstrukce nástrojů 2. Filosofie konstrukce zápustek ZÁKLADY KONSTRUKCE ZÁPUSTEK 1. Úvod Při návrhu konstrukce zápustek vycházíme z tvaru a materiálu daného výkovku a z požadavků zákazníka na jeho výrobu. Nejprve je však nutné stanovit jakou technologii

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin Technické dodací podmínky pro: plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin UCB TECHNOMETAL, s.r.o. Chrustenice 163 267 12 Loděnice u Berouna Tel: +420313 033 300 e-mail: prodej@unibar.cz www.ucbtechnometal.cz

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.6 SOUSTRUŽENÍ ČELNÍCH A VÁLCOVÝCH PLOCH Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední odborná škola Josefa

Více

VISI ve TVARu Pardubice

VISI ve TVARu Pardubice VISI ve TVARu Pardubice Pokročilé CAD/CAM řešení pro strojírenský průmysl TVAR výrobní družstvo Pardubice se začalo rozvíjet krátce po druhé světové válce v roce 1945. Od počáteční výroby plnících per

Více

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 K uložení 13 H8/f7 stanovte rovnocenná uložení. Známe úchylky pro f7 : es = -,43, ei = -,83. Naskicujte v měřítku 1:1 a vyznačte číselně. Na čepu hřídele čerpadla 45k6

Více

OVMT Kontrola úchylky tvaru a polohy Tolerance tvaru

OVMT Kontrola úchylky tvaru a polohy Tolerance tvaru Kontrola úchylky tvaru a polohy Tolerance tvaru Potřeba jednotného definování a předepisování tolerancí tvaru, směru, polohy a házení souhrnně zvaných geometrické tolerance byla vyvolána zejména v poválečných

Více

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Obsah lekce III. 1. Základní pojmy a pravidla Provedení kót Hraniční značky Zapisování a umístění 2. Soustavy kót Řetězcové, od základny, smíšené, souřadnicové 3. Kótování

Více

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť PILOVÁNÍ Pilování je jedním z nejstarších způsobů ručního obrábění. Přestože se dnes ve výrobě používá mnoho moderních a velmi výkonných strojů, nachází své uplatnění i pilování, zejména při dokončovacích

Více

TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN

TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN 1/5 TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN číslo odlitku zákazník název dílce 1. Změnové řízení Každá změna TPP podléhá oboustrannému schválení, a provádí se formulářem

Více

Slévárenství. 1.1.1 Účel, použití, základní pojmy

Slévárenství. 1.1.1 Účel, použití, základní pojmy Slévárenství Ve slévárnách se vyrábějí strojírenské polotovary zvané odlitky. Vyrábějí se odléváním kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se tavenina vlije nebo vtlačí do dutiny formy, která

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin Technické dodací podmínky pro: plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin UCB TECHNOMETAL, s.r.o. 267 12 Loděnice u Berouna Tel: +420313 033 300 e-mail: info@ucbtechnometal.cz www: www.ucbtechnometal.cz

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Tř ebešíně 2299 p ř íspě vková organizace zř ízená HMP

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Tř ebešíně 2299 p ř íspě vková organizace zř ízená HMP 1.4 Vymezení cílů Popis výroby odlitku ve slévárenské výrobě, včetně přípravy modelu, odlévací směsi, výrobní formy až po laboratorní zkoušky materiálu. Dále vytvoření 3D modelu odlitku v programu SolidWorks

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků P.Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř M.Grzinčič, Nemak Slovakia s.r.o., Žiar nad Hronom Lisovaný keramický filtr

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu Ing. Eva Veličková Obsah: 1. Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, montáž....

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES Verze 1.6 (10.08.2005) 1/38 TPRV STANDARD ROZMĚRŮ,

Více

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ 1 HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem, hlavní pohyb přímočarý vratný koná obvykle obrobek. Vedlejší pohyb (posuv) přerušovaný a kolmý na hlavní pohyb koná nástroj. Obrážení

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER -GATES Verze 1.6 (10.08.2005) ROZTEČ 3 a 5 1/16 TPRV STANDARD

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY

E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

šikmo kolmo k délce opačným směrem

šikmo kolmo k délce opačným směrem 1 POSTUPY PŘI PILOVÁNÍ 1.1 PILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH Při pilování postupně měnit směr pilování mít možnost neustále sledovat místo záběru pilníku : šikmo kolmo k délce opačným směrem Při hlazení pilovat

Více

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Kótování sklonu Sklon plochy nebo přímky, popř.

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 7. cvičení - Technologická příprava výroby Okruhy: Volba polotovaru Přídavky na obrábění

Více

ROJIRENSKA. echnologie. POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1. díl -- -- : M. HLUCHÝ, J. KOLOUCH, R. PAŇÁK. 2., upravené vydání

ROJIRENSKA. echnologie. POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1. díl -- -- : M. HLUCHÝ, J. KOLOUCH, R. PAŇÁK. 2., upravené vydání r : M HLUCHÝ, J KOLOUCH, R PAŇÁK I I, S ROJIRENSKA echnologie POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1 díl 2, upravené vydání / /,\\1// -- -- SCientia, spol s ro, pedagogické nakladatelství Praha 2001 \ OBSAH

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/1.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující úplnou

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA MODELOVÉHO

Více

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES

TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES TPRV STANDARD ROZMĚRŮ, TVARŮ A TOLERANCÍ OZUBENÝCH ŘEMENIC A POUZDER UZIMEX-GATES Verze 1.6 (10.08.2005) ROZTEČ 14 1/21

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ VÝROBNÍ VÝKRESY (POPISOVÉ POLE)

Více

GEOMETRICKÉ TOLERANCE GEOMETRICKÁ PŘESNOST

GEOMETRICKÉ TOLERANCE GEOMETRICKÁ PŘESNOST GEOMETRICKÉ TOLERANCE GEOMETRICKÁ PŘESNOST Přesnost Tvaru Orientace Umístění Házení Např.: n ěče h o v ů či n ě če m u Jeden prvek Dva a více prvků * základna nemusí být vždy požadována Toleranční pole

Více

NÁSTROJE A TECHNOLOGIE ČESKÉ VÝROBKY VE ŠPIČKOVÉ KVALITĚ

NÁSTROJE A TECHNOLOGIE ČESKÉ VÝROBKY VE ŠPIČKOVÉ KVALITĚ 2015/08 NÁSTROJE A TECHNOLOGIE ČESKÉ VÝROBKY VE ŠPIČKOVÉ KVALITĚ FRÉZY PRO VÝROBU FOREM MIKROFRÉZY 70 HRC KULOVÉ 70 HRC KULOVÉ 55 HRC KUŽELOVÉ 5 FRÉZY VÁLCOVÉ UNIVERZÁLNÍ HRUBOVACÍ DOKONČOVACÍ 70 HRC

Více

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí S novými stopkovými frézami malých průměrů, opatřenými břitovými destičkami velikosti 07, lze nyní osvědčenou

Více

Základy vrtání 2.část

Základy vrtání 2.část Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy vrtání 2.část Zahlubování, vyhrubování, vystružování Zahlubováním obrábíme díry pro zapuštěné hlavy

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků.

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků. Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků. Obor: Nástrojař Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

KOVÁNÍ. Polotovary vyráběné tvářením za tepla

KOVÁNÍ. Polotovary vyráběné tvářením za tepla Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1 TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1. TECHNOLOGICKÁ CHARAKTERISTIKA Soustružení je obráběcí metoda, která se používá při obrábění rotačních součástí, kdy se pracuje zpravidla jednobřitým nástrojem. Kinematika obráběcího

Více

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení Pro zajištění kooperace technických norem v rámci Evropské unie pracují 3 organizace.uveďte jejich názvy a vyjmenujte oblasti jejich působení Evropský výbor pro normalizaci - CEN ( Comité Européen de Normalisation)

Více