Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví"

Transkript

1 Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

2 Stručný obsah prezentace Historie a vznik oboru Představení oboru Obsah studia - teoretická část, odborná praxe, státní závěrečná zkouška Profil absolventa a jeho uplatnění Zapojení studentů do odborných aktivit

3 Historie FZS byla zřízena s účinností od 1. června 2008 usnesením AS ZČU v Plzni Jejím právním předchůdcem byla Vysoká škola v Plzni o.p.s., která k 31. prosinci 2008 zanikla FZS nabízí akreditované bakalářské a magisterské studijní programy nelékařských zdravotnických oborů

4 Bakalářské studijní programy Magisterský studijní program Studijní program: Porodní asistence Obor: Porodní asistentka Studijní program: Specializace ve zdravotnictví Obor: Fyzioterapie Obor: Ergoterapie Obor: Radiologický asistent Obor: Zdravotnický záchranář Obor: Zdravotní laborant Obor: Ortotik - protetik Studijní program: Veřejné zdravotnictví Obor: Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví Studijní program: Ošetřovatelství Obor: Všeobecná sestra Studijní program: Ošetřovatelství Obor: Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech

5 Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

6 Studijní program Veřejné zdravotnictví

7 Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

8 Typ studijního oboru Bakalářský studijní obor

9 Standardní doba studia 3 roky

10 Forma studia Prezenční

11 Cíl bakalářského studia Příprava odborně zdatného asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví, způsobilého k výkonu nelékařského zdravotnického povolání v ČR s možností uplatnění v rámci zemí Evropské Unie.

12 Obsah studia Teoretická část Odborná praxe Státní závěrečná zkouška

13 Profil uchazeče o studium Tříleté presenční studium je určeno pro absolventy/ky středních škol s maturitou. Obsah studia je široký, zasahuje do oblastí zdravotnictví, práva, ekonomie, etiky a dalších specifických odborných oblastí. To je také důvodem, proč typickým uchazečem o studium není jen absolvent střední zdravotnické školy nebo zdravotnického lycea, ale jsou to i absolventi z široké škály jiných středních škol.

14 Teoretická část Student v průběhu studia musí splnit všechny povinnosti určené studijním plánem pro první až třetí ročník studia. Studijní plán obsahuje předměty: Povinné Povinně volitelné Výběrové

15 Student absolvuje za tři roky studia povinné, povinně volitelné a volitelné předměty. Mezi ty stěžejní patří: Hygiena životního prostředí Epidemiologie Hygiena dětí a mladistvých Hygiena výživy a předmětů běžného užívání Hygiena práce

16 Specifika u studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví:

17 Nejdůležitější předměty pro profesi AVZ Přínos vyučovaného předmětu, získání kvalifikací a kompetencí Epidemiologie1.,2 seznamení se základy obecné epidemiologie infekčních nemocí a principů boje proti nim. teoretické znalosti epidemiologických metod práce seznámení s infekčními nemocemi Hygiena životního prostředí 1.,2 seznámení s determinantami zdraví, s možnostmi jejich ovlivňování a analýzou rizik. Hygienadětíamladistvých znalost fyziologických a psychologických zvláštností jednotlivých věkových období, režimovými a výživovými požadavky. podání uceleného přehledu o nemocech a dalších poruchách zdraví souvisejících s výchovou a vzděláváním Veřejnézdravotnictví seznámení s pojmy zdraví a nemoc determinanty zdraví a možnosti jejich ovlivnění preventivní aktivity a programy WHO Hygienavýživyapředmětůběžnéhoužívání seznámení s přehledem výživových doporučení a jejich vlivu na zdraví pojednává o vlivu výživy na rozvoj chronických neinfekčních chorob seznamuje se základy nutriční toxikologie a klinické výživy, s možným vlivem výživy na zdravotní stav obyvatelstva Pracovnílékařství seznámení se základními právními předpisy ve vztahu k pracovnímu lékařství seznámení s problematikou pracovně lékařské péče Hygienapráce seznámení s vlivem pracovní činnosti, pracovního prostředí a pracovních podmínek na zdraví pracovníků. Ochranaapodporaveřejnéhozdraví teoretické znalosti o významu ochrany a podpory veřejného zdraví nástroje k ochraně a podpoře veřejného zdraví

18 Odborná praxe Student absolvuje v letním semestru na konci každého ročníku odbornou praxi. 1. ročník: 5 týdnů 2. ročník: 4 týdny 3. ročník: 11 týdnů

19 Zaměření odborné praxe Odborná praxe se skládá z několika bloků, které postupně v průběhu tří let poskytují studentovi celou škálu specifických zkušeností: Epidemiologie infekčních a neinfekčních onemocnění Hygiena životního prostředí Hygiena dětí a mladistvých Hygiena výživy a předmětů běžného užívání Ochrana a podpora veřejného zdraví Fyziologie a psychologie práce Pracovní lékařství

20 Význam odborné praxe 1. Poskytuje studentům možnost aplikovat teoretickou přípravu v zimním a letním semestru do reálného pracovního prostředí. Výsledkem je motivace studenta.

21 Znalost zákonů, formulářů a protokolů jakožto mnoho dalších odborných informací z problematiky epidemiologie, hygieny dětí a mládeže nebo ochrany a podpory zdraví a dalších mohou studenti aplikovat do praxe formou výjezdů do terénu prací s dokumentací na odborných odděleních odebírání vzorků aj.

22 2. Absolvent oboru nastupuje do svého prvního odborného zaměstnání se základní výbavou zkušeností, na které může snáze navazovat další.

23 KLINIKA PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ, FN PLZEŇ

24 HYGIENA OBECNÍ A KOMUNÁLNÍ, SPALOVNA CHOTÍKOV

25 Portfolium odborné praxe Portfolium odborné praxe si student zakládá v prvním ročníku studia a průběžně si jeho obsah doplňuje v rámci odborné praxe. Portfolium odborné praxe se skládá z odborných materiálů a ze seminární práce.

26 Odborné materiály Jsou to materiály zejména právního charakteru (vyhlášky, protokoly), preventivně lékařského charakteru (informační brožury, pokyny) nebo jiná odborná dokumentace, kterou si student třídí podle jednotlivých částí absolvované praxe.

27 Studentská konference Seminární práce si klade za cíl v každém roce detailně zmapovat obsah odborné praxe, kterou student vykonal a připravuje studenta na prezentaci v rámci studentské konference. Studentskou konferenci studenti absolvují každým rokem po průběhu praxe. Studenti si zde předávají zkušenosti z jednotlivých krajů České republiky, které získaly během výkonu odborné praxe.

28

29

30

31 Portfolium odborné praxe studenta je zároveň důležitým dokumentem, kterým se student může po ukončení studia prokázat potenciálnímu zaměstnavateli ve vztahu ke svým nabitým zkušenostem.

32 Místo výkonu praxe Významná část odborné praxe probíhá v Plzeňském kraji. Studenti však mají možnost vykonávat odbornou praxi v místě svého bydliště a proto je zde určitá část, která absolvuje odbornou praxi např. ve Středočeském, Jihočeském, Ústeckém kraji nebo v kraji Vysočina. Studenti tak získávají odborné zkušenosti napříč celou Českou republikou.

33 Místo výkonu praxe V průběhu akademického roku studenti absolvují odbornou praxi v přibližně 50 zařízeních. Největší mírou se na odborném řízení praxe podílí dlouhodobě: Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni včetně všech územních pracovišť Klatovy, Tachov, Domažlice a Rokycany. Mezi další silné partnery patří Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem nebo Fakultní nemocnice Plzeň.

34 Studenti v rámci svých odborných praxí spolupracují sřadou dalších organizací, jako je například: Centrum lékařské prevence, Jídelny při mateřských a základních školách Diecézní charita Pedagogicko psychologická poradna a řada dalších Vodárna Plzeň Plzeňská teplárenská společnost a mnoho dalších

35 Není neobvyklé, že studenti po úspěšném absolvování studia využívají dobrých kontaktů a referencí z období praxe a navazují v zařízeních další spolupráci už ne jako studenti ale jako zaměstnanci.

36 Závěrečná praktická zkouška Po ukončení všech bloků odborné praxe absolvují studenti praktickou závěrečnou zkoušku před komisí. Ta je sestavena z odborníků, kteří jednotlivé bloky praxe zajišťují.

37 Státní závěrečná zkouška Skládá se ze dvou částí: a) Obhajoba předložené bakalářské práce b) Státní zkouška

38 Bakalářská práce Bakalářská práce, jejíž téma si studenti zadávají na začátku druhého roku studia si klade za cíl orientaci na reálně existující odborné problémy. Studenti jsou systematicky vedeni k tomu, aby v maximální míře využívali pobyt na odborné praxi k vyhledávání aktuálních otázek, na které mohou hledat odpovědi právě ve svojí závěrečné práci.

39 Bakalářské práce do praxe Důkazem jsou četné praktické výstupy v bakalářských pracích, které student prezentuje před státnicovou komisí. Není ojedinělé, že praktický výstup v podobě navrženého letáku, inovace v oblasti prevence nebo zajímavých výsledků z oblasti odborného šetření nachází svoje uplatnění i po ukončení studia.

40 Absolventi se účastní soutěží, kde svoje práce dále zúročují. Část absolventů také rozšiřuje svojí bakalářskou práci na práci diplomovou v rámci dalšího navazujícího magisterského studia. Pro zajímavost uvádíme některé praktické výstupy bakalářských prací

41 Bakalářská práce na téma: Rozdíly v užívání návykových látek u dětí základních a speciálních škol a možnosti jejich prevence. Autor práce: Vladimíra Štejrová Práce uvádí formou přílohy zajímavé zpracování informačního letáku, který se orientuje na Plzeň město a poskytuje tak drogově závislým konkrétní adresy pro vyhledání akutní pomoci.

42

43 Bakalářská práce na téma: Současná situace v prevenci HIV/AIDS v Plzeňském kraji. Autor práce: Marek Chvojka Práce uvádí formou přílohy informační leták s názvem Jsi si jistý, že jsi čistý? Vysvětluje pojmy: rizikové chování, testování nebo seznam testovacích míst pro odběr krve v Plzeňském kraji.

44

45

46 Bakalářská práce na téma: Vliv stresových situací na výživové zvyklosti studentů vysokých škol. Autor práce: Eliška Norková Práce uvádí formou přílohy seznam základních pravidel, jak předejít stresu v průběhu přípravy na zkoušku.

47

48 Bakalářská práce na téma: Protiepidemická opatření při profesionálních poraněních zdravotnických pracovníků. Autor práce: Iveta Kadeřávková Práce formou přílohy předkládá vizuálně zpracovanou inovaci desatera na téma Jak předcházet profesionálním poraněním zdravotníků

49

50 Státní závěrečná zkouška Státní zkouška je vymezena problematikou předmětů určených studijním plánem daného studijního oboru. Skládá se ze dvou částí, z nichž každá obsahuje tři dílčí obory:

51 1. část Epidemiologie infekčních a neinfekčních onemocnění Hygiena výživy a předmětů běžného užívání Hygiena dětí a mladistvých 2. část Hygiena životního prostředí člověka Hygiena práce a nemocí z povolání Ochrana a podpora zdraví

52 Profil absolventa Student, který splní praktickou závěrečnou zkoušku, obhájí bakalářskou práci a úspěšně složí obě části státní závěrečné zkoušky získává způsobilost k výkonu práce:

53 Při výkonu státního zdravotního ve smyslu Zákona o ochraně veřejného zdraví dozoru, vykonávaného v současné době na krajských hygienických stanicích. Pro samostatnou práci na úrovni vysokoškolských pracovníků v pracovně lékařských centrech, tak na podnikových a soukromých pracovně lékařských pracovištích poskytujících pracovně lékařské služby

54 Jaké jsou konkrétní cíle v profilu absolventa: Absolvent zná zdravotní a sociální politiku státu Absolvent chápe úlohu Světové zdravotnické organizace ve světě Absolvent rozumí úkolům, které plní EU, zná její výkonné orgány a administrativu ve vztahu ke členským státům

55 Uplatnění absolventa Absolvent získává způsobilost k výkonu práce v následujících odvětvích: Výkon státního zdravotního dozoru ve všech oborech Hygieny a Epidemiologie na Krajských hygienických stanicích, resortu Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany Na pracovištích Zdravotních ústavů a Státních zdravotních ústavů Na pracovištích Pracovního lékařství, Psychologie práce, Fyziologie práce V podnikových útvarech ochrany a bezpečnosti práce aj.

56 Aktivity studentů Studenti oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví se aktivně zapojují do projektové činnosti, kde mají možnost aplikovat své nabité zkušenosti do praxe. Jednou z těchto akcí je dlouhodobá spolupráce se speciálním školstvím v Plzni.

57 Hlavní lektorská témata se týkají oblastí: Bezpečný žák Ochrana zdraví Volno časové aktivity Prevence pohlavně přenosných onemocnění Zásady správné hygieny Preventivní prohlídky

58 Důkazem úspěšnosti opakovaných akcí byla i žádost jednotlivých škol o spolupráci v rámci dalších projektů. Studenti, kteří se do projektové činnosti zapojují, nejčastěji využívají daného prostředí také k výzkumným sondám pro svoji budoucí bakalářskou práci.

59 PROJEKTOVÁ ČINNOST Lektorování speciálně pedagogických skupin žáků v Plzni

60 Lektorování speciálně pedagogických skupin žáků v Plzni

61 Lektorování speciálně pedagogických skupin žáků v Plzni

62 Lektorování speciálně pedagogických skupin žáků v Plzni

63 Projekt ČEZ zachraň život ve škole

64 Projekt ČEZ zachraň život ve škole

65 Nedílnou součástí studia je další tvůrčí činnost, do které se studenti studijního oboru AVZ pravidelně zapojují a prohlubují svoje vědomosti a dovednosti pro nadcházející praxi. Uvádíme výčet aktivit za poslední dva roky:

66 Datum Název aktivity Dny otevřených dveří FZS Aktivní účast odborných asistentů a studentů 1. ročníku studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví vrámci projektu Lektor KA7 projektu PVBV CZ.1.07/2.3.00/ Studentská konference AVZ 1., 2., 3 Prezentování praktických a teoretických zkušeností z odborné praxe. Dny vědy a techniky Plzeň Aktivní účast, prezentace studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví a prezentace modelu zdravé výživy, měření BMI a TT, zdravotní výchova pro předškolní a školní věk Projekt SPPVaV projektové dny ochrany a podpory veřejného zdraví Aktivní účast studentů oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví vprojektu ZŠ a Speciální školy v Plzni, lektorská činnost Organizace a účast na odborné přednášce spracovníkem České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) Max Blankvprojektové spolupráci skrajskou hygienickou stanicí Plzeňského kraje se sídlem vplzni

67 Datum Název aktivity Základní škola Schwarzova v Plzni, studenti lektorují žáky ZšŠwarzovao podmínkách zdravého životního stylu, Den zdraví z projektu školy Zdravá škola. Odborná přednáška, workshop. Dny vědy a techniky Plzeň Aktivní účast, prezentace studijního oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví a prezentace modelu zdravé výživy, měření BMI a TT, zdravotní výchova pro předškolní a školní věk Škoda transportation. a.s., akce Škodafit aktivní účast studentů na školící akci pro širokou sportovní odbornou i laickou veřejnost, téma : Zdravý životní styl a sport.

68 Datum Název aktivity Aktivní účast studentů oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví vprojektu Vnitřní soutěž Zču 2016 ZŠ a Speciální školy v Plzni, lektorská činnost pilotní kurs Aktivní účast studentů oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví vprojektu Vnitřní soutěž Zču 2016 ZŠ a Speciální školy vplzni, lektorská činnost aktualizovaný kurs Aktivní účast studentů oboru Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví vprojektu ČEZ zachraň život ve škole, Zš Heyrovského, Zš Mohylova Plzeň.

Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví

Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví Studijní obor Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví Stručný obsah prezentace Představení oboru Obsah studia - teoretická část, odborná praxe, státní závěrečná zkouška Profil absolventa a jeho uplatnění

Více

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské Ostravská universita v Ostravě Založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953. Tehdy byla v Opavě otevřena Vyšší pedagogická škola. Její náplní

Více

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci https://youtu.be/q5qsrqgfq7y www.fzv.upol.cz Univerzita Palackého v Olomouci druhá nestarší univerzita v ČR založena v r. 1573 tvoří ji 8 fakult

Více

PROFESNÍ KVALIFIKACE A KVALIFIKAČNÍ NÁROKY PRO RŮZNÉ TYPY PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ

PROFESNÍ KVALIFIKACE A KVALIFIKAČNÍ NÁROKY PRO RŮZNÉ TYPY PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ PROFESNÍ KVALIFIKACE A KVALIFIKAČNÍ NÁROKY PRO RŮZNÉ TYPY PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ PhDr. Lucie Plešková konference Sítě mateřských center pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí SPOLEČNOST PŘÁTELSKÁ

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Fakulta zdravotnických studií Ostravské univerzity v Ostravě Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů

Fakulta zdravotnických studií Ostravské univerzity v Ostravě Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů Fakulta zdravotnických studií Ostravské univerzity v Ostravě Informace o přijímacích zkouškách podle studijních programů Bakalářské studijní programy 1) Studijní program B 5341 Ošetřovatelství prezenční

Více

Vysoká škola polytechnická Jihlava, Ústav zdravotnických studií Studijní program Obor Forma studia Způsobilost v oboru Vydané dne

Vysoká škola polytechnická Jihlava, Ústav zdravotnických studií Studijní program Obor Forma studia Způsobilost v oboru Vydané dne Přehled akreditovaných zdravotnických magisterských a ch studijních oborů, jejichž absolvováním se získává způsobilost k výkonu zdravotnického povolání na základě souhlasného stanoviska Ministerstva (ke

Více

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ 7.6. 2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA, CHOMUTOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KAM KRÁČÍŠ ČESKÉ ZDRAVOTNICKÉ ŠKOLSTVÍ?

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI NA ROK 2011

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI NA ROK 2011 AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2011 FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI Plzeň, Únor 2011 1. PŘEHLED VÝCHOZÍCH PARAMETRŮ PRO ROK 2011 Fakulta zdravotnických studií je nejmladší

Více

Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví

Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví 1 Ministerstvo zdravotnictví Č.j.: MZDR - 398/2009 Referent:

Více

Studijní obor Zdravotní laborant. Studijní program Specializace ve zdravotnictví

Studijní obor Zdravotní laborant. Studijní program Specializace ve zdravotnictví Studijní obor Zdravotní laborant Studijní program Specializace ve zdravotnictví Základní údaje o zvoleném studijním oboru Studijní program Specializace ve zdravotnictví Studijní obor Zdravotní laborant

Více

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní program ZDRAVOTNICKÁ BIOANALYTIKA obor Odborný pracovník v laboratorních metodách MAGISTERSKÉ STUDIUM NAVAZUJÍCÍ KOMBINOVANÁ FORMA

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění I. Platné znění zákona o pedagogických pracovnících ČÁST PRVNÍ

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Bakalářský studijní program 5345R SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma studia A.

Více

Fakultu dnes tvoří tři katedry:

Fakultu dnes tvoří tři katedry: Deset let. Když je dítěti deset let, umí chodit, mluvit a vyprávět, adekvátně číst a psát, zpívat Když je deset let fakultě, má za sebou dekádu vzdělávání mladých i starších lidí, jejichž počet jde do

Více

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Fyzika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Fyzika/Učitelství 60% / 40% Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika

Více

Evaluace přijímacího řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019

Evaluace přijímacího řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019 Evaluace ho řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019 Přijímací se konaly dne 12. 6. 2018 pro bakalářské a navazující magisterské obory. Náhradní termín pro ty, kteří

Více

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta PŘÍJÍMACÍŘÍZENÍ Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc. proděkanka pro studijní problematiku Kateřinská 32 121 08 Praha 2 tel: 22496 4201 fax: 22496 4178 www.lf1.cuni.cz Fakulta je součástí Univerzity Karlovy

Více

Evaluace přijímacího řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2013/2014

Evaluace přijímacího řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2013/2014 Evaluace přijímacího řízení Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni pro akademický rok 2013/2014 Ke studiu na FZS pro akademický rok 2013/2014 bylo přijato celkem 1448 přihlášek. Přijímací zkoušky se

Více

Vydávání stanovisek nebo povolení ke studijním programům VŠ pro oblast zdravotnictví

Vydávání stanovisek nebo povolení ke studijním programům VŠ pro oblast zdravotnictví Vydávání stanovisek nebo povolení ke studijním programům VŠ pro oblast zdravotnictví Schvalovací proces žádostí MZČR jako uznávací orgán vydává stanoviska pro akreditační řízení programům, které vedou

Více

Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014

Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014 Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014 Poznámka redakce: Změny jsou

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Absolventi mohou po ukončení studia nastoupit do zaměstnání nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách VOŠ nebo a vysokých školách. Uplatnění absolventů

Více

Návrh na přijímací řízení 2014

Návrh na přijímací řízení 2014 Vážení členové AS, za vedení LF vám předkládáme návrh přijímacího řízení a počtu přijatých pro akademický rok 2014/15. Doc.PhDr. Miroslava Kyasová, PhD. Prof.RNDr.Eva Táborská, CSc. Návrh na přijímací

Více

(7) Povinnou součástí přijímacího řízení na FZS je přijímací zkouška. a) V přijímacím řízení ke studiu ve studijním oboru Ergoterapie v kombinované formě studia se jedná o test z biologie člověka. Uchazeč

Více

ZDRAVOTNÍ SESTRY V SYSTÉMU DOSTUPNÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE. Jana Pultarová

ZDRAVOTNÍ SESTRY V SYSTÉMU DOSTUPNÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE. Jana Pultarová ZDRAVOTNÍ SESTRY V SYSTÉMU DOSTUPNÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Jana Pultarová dnem 1. září 2017 nabyl účinnosti zákon č. 201/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Opatření děkana ZSF č. 17/2006

Opatření děkana ZSF č. 17/2006 Opatření děkana ZSF č. 17/2006 Podmínky přijímacího řízení pro akademický rok 2007/2008 do bakalářských a magisterských navazujících studijních programů Na základě znění 48 51 a 58 odst. 1 zákona č. 111/1998

Více

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 563/2004 Sb. - o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů - poslední stav textu Změna: 383/2005 Sb. Změna: 179/2006

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2018 Fakulty zdravotnických studií Priority: 1. Vytvářet podmínky pro dosažení výrazného kvalifikačního růstu všech členů kateder a laboratoří, zejména v habilitačním

Více

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení garančního výboru pro zdravotnictví č. 203 ze 42. schůze konané dne 3. listopadu 2016 (tisk 880/2)

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení garančního výboru pro zdravotnictví č. 203 ze 42. schůze konané dne 3. listopadu 2016 (tisk 880/2) Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností

Více

Návrh na přijímací řízení 2013

Návrh na přijímací řízení 2013 Lékařská fakulta MU Návrh na přijímací řízení 2013 Otvírané programy a obory bakalářské prezenční Dentální hygienistka Fyzioterapie Nutriční terapeut Optika a optometrie Radiologický asistent Zdravotní

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. Jiří Bílek Hygienická služba a orgán ochrany veřejného zdraví Vznik

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč Žižkova 0, 67 Třebíč nabízí vyšší odborné studium pro absolventy středních škol obor --N/. Diplomovaná všeobecná sestra

Více

Cesta k profesi zdravotnického záchranáře v 21. století. Pistulková Alena Chabrová Světluše

Cesta k profesi zdravotnického záchranáře v 21. století. Pistulková Alena Chabrová Světluše Cesta k profesi zdravotnického záchranáře v 21. století Pistulková Alena Chabrová Světluše Cesta k profesi zdravotnického záchranáře Cesta k profesi zdravotnického záchranáře Cesta k profesi zdravotnického

Více

ve znění pozdějších předpisů.. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: školy, školy,

ve znění pozdějších předpisů.. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: školy, školy, Strana 2750 Sbírka zákonů č. 198 / 2012 198 ZÁKON ze dne 2. května 2012, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT

Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Na Českém vysokém učení technickém v Praze studuje na osmi fakultách více než 24 000 studentů v bakalářských, magisterských a doktorských

Více

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy Standard studijního Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní

Více

Zdravotnické povolání - souhrn činností při poskytování zdravotní péče podle tohoto zákona.

Zdravotnické povolání - souhrn činností při poskytování zdravotní péče podle tohoto zákona. Zákon č.96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících

Více

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Kurz celoživotního vzdělávání (dále jen CŽV ) Nemocniční kaplan byl vytvořen členy Rady pro zdravotnictví

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Kulatý stůl. Návrh změn ve vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání v návrhu zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb. 8. 12.

Kulatý stůl. Návrh změn ve vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání v návrhu zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb. 8. 12. Kulatý stůl Návrh změn ve vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání v návrhu zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb. 8. 12. 2014 Přehled oborů dle zákona č. 96/2004 Sb. Základní škola/kvalifikační

Více

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy Standard studijního Učitelství matematiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické

Více

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy Standard studijního Učitelství informatiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické

Více

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů ZÁKON ze dne.. 2012, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl.

Více

PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ. Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR. IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B.

PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ. Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR. IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B. PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B. Braun Praha 4 ÚVOD V rámci celoživotního vzdělávání sester nabízí společnost

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost. Průvodcovská činnost

7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost. Průvodcovská činnost 7.26 Pojetí vyučovacího předmětu Průvodcovská činnost Průvodcovská činnost POJETÍ PŘEDMĚTU Cílem je poskytnout studentům základní informace o problematice průvodcovských služeb jak po stránce teoretické

Více

Management ve zdravotnictví

Management ve zdravotnictví FZV - 1 Fakulta zdravotnických věd (FZV) byla zřízena jako 8. fakulta UP v Olomouci. Její vznik byl schválen Akademickým senátem UP v Olomouci dne 27. února 2008 na základě kladného vyjádření Akreditační

Více

Katedra fyzioterapie a ergoterapie

Katedra fyzioterapie a ergoterapie Katedra fyzioterapie a ergoterapie Podmínky pro nástup na průběžnou a souvislou praxi Tisk Deníku odborné praxe (dle studovaného oboru) formát A4, jednostranně, kroužková vazba. Vypsat druhou stranu, nalepit

Více

Návrh na přijímací řízení 2017

Návrh na přijímací řízení 2017 Návrh na přijímací řízení 2017 Návrh předpokládá otevření stejných studijních oborů jako v akad.roce 2016/17. Pouze kombinovaná forma oboru Porodní asistentka nebude otevřena, naopak bude otevřena kombinovaná

Více

Harmonogram zápisů na akademický rok 2017/2018

Harmonogram zápisů na akademický rok 2017/2018 Harmonogram zápisů na akademický rok 2017/2018 Místo konání zápisů : FZS, Husova č. 11, 301 00 Plzeň Stanovený termín zápisu je pro všechny studenty povinný!!! K zápisu vezměte s sebou: 2. a 3. ročníky

Více

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ 563/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Změna: 383/2005 Sb. Změna: 179/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Změna: 189/2008 Sb. Změna: 384/2008 Sb. Změna:

Více

Harmonogram promocí Pedagogické fakulty

Harmonogram promocí Pedagogické fakulty Harmonogram promocí Pedagogické fakulty Datum konání: 26. června 2017 a 27.června 2017 Místo konání : Dům kultury Akord, Ostrava-Zábřeh, s.r.o., náměstí SNP 1, 700 30, Ostrava-Jih Pondělí 26. června 2017

Více

Je to správná cesta? Mgr. Vladimír Jarušek

Je to správná cesta? Mgr. Vladimír Jarušek Je to správná cesta? Mgr. Vladimír Jarušek 8.9.2017 X. novela zákona č. 96/2004 Sb. o NLZP vstoupila v účinnost dne 1.9.2017, jako zákon č. 201/2017 Sb., ze dne 8.6.2017 Novela zákona o nelékařských zdravotnických

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 OBSAH O CELOŽIVOTNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ... 3 KONTAKTY... 3 ADRESA SÍDLA STUDIJNÍHO

Více

Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester. konference Dietní výživa 2016 Pardubice,

Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester. konference Dietní výživa 2016 Pardubice, Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester konference Dietní výživa 2016 Pardubice, 11.10.2016 Česká asociace sester (ČAS) je odborná, stavovská dobrovolná, nezisková,

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2003 4. volební období 128/4 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti

Více

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS)

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) Koncepce studijního oboru TURVTS je navrhován jako jedinečný studijní obor ČZU v Praze. Podle analýzy a profilu studentů bude obor

Více

Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková

Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková NCO NZO NCO NZO 2010 cíl specializačního vzdělávání připravit absolventa k atestační

Více

považováno za nesplnění jedné z podmínek k přijetí ke studiu na FZS.

považováno za nesplnění jedné z podmínek k přijetí ke studiu na FZS. V souladu s ustanovením 49 zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), v platném znění, a s příslušnými ustanoveními Statutu Univerzity Jana

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM akreditovaného kvalifikačního kurzu

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM akreditovaného kvalifikačního kurzu Strana 28 Částka 8 Zdravotnická legislativa: Haškovcová, H.: Lékařská etika. Praha: Galén, 2002 Holčík, J., Žáček, A., Koupilová, I.: Sociální lékařství. MU Brno, 2002 Kolektiv autorů: Studijní materiály

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ. OBĚŽNÍK č. 14

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ. OBĚŽNÍK č. 14 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ V Hradci Králové dne 15. dubna 2015 OBĚŽNÍK č. 14 OBSAH: Archiv oběžníků: www.lfhk.cuni.cz/fakulta/dokumenty/obezniky-lf/ 1. Oznámení s gratulací

Více

Alternativní metody vyučování nové možnosti.

Alternativní metody vyučování nové možnosti. ALTERNATIVNÍ METODY VZDĚLÁVÁNÍ NOVÉ MOŽNOSTI Akreditovaný vzdělávací kurz v rámci DVPP. Akreditace udělena od 23.4.2010 do 19.9.2013 Č.j.: 10458/2010-25-295 1. Název vzdělávacího programu: Alternativní

Více

Přijímací řízení projednal a schválil Akademický senát LF MU na svém řádném zasedání dne

Přijímací řízení projednal a schválil Akademický senát LF MU na svém řádném zasedání dne Přijímací řízení 2017 - projednal a schválil Akademický senát LF MU na svém řádném zasedání dne 20. 9. 2016 Návrh vychází z ustanovení 49 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Katedra rehabilitačních oborů

Katedra rehabilitačních oborů Katedra rehabilitačních oborů Podmínky pro nástup na průběžnou a souvislou praxi 2017/2018 Tisk Deníku odborné praxe (dle studovaného oboru) verze 2017 formát A4, jednostranně, kroužková vazba. Vypsat

Více

d) doklad o uznání odborné kvalifikace podle zvláštního právního předpisu***)

d) doklad o uznání odborné kvalifikace podle zvláštního právního předpisu***) Příloha 5 Seznam živností, jejichž výkon je podnikatel povinen zajistit pouze fyzickými osobami splňujícími odbornou způsobilost, a odborné způsobilosti pro výkon těchto činností (K 7 odst. 6) Živnost

Více

Studijní plány. Studijní program Ekonomika a management

Studijní plány. Studijní program Ekonomika a management Studijní plány Studijní program Ekonomika a management Obory prezenčního bakalářského studia: Podnikání Podnikání a management v obchodu Podnikání a management v životním prostředí Obor kombinovaného bakalářského

Více

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy Příloha č. 1: Srovnávací tabulka odborné vzdělání (PH počet hodin) 1.LF UK v Praze VOŠZ Brno SZŠ Košice SZŠ Ostrava Předmět PH Předmět PH Předmět PH Předmět PH Anatomie 90 Anatomie a fyziologie 136 Anatomie

Více

ČÁST PRVNÍ PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ Platné znění části první zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI ZLATICA DORKOVÁ MARTINA CICHÁ USZP připravuje k výkonu povolání podle

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Ústavu zdravotnických studií TUL na období 2008 1. Úvod Tato aktualizace rozpracovává a upřesňuje

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů,

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 383/2005 Sb., č. 179/2006 Sb., č. 264/2006 Sb., č. 189/2008 Sb., č.

Více

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Aktuálně platné znění 1. září 2012 563/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o pedagogických pracovnících a o změně některých

Více

ČÁST PRVNÍ Pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení. HLAVA I Obecná ustanovení

ČÁST PRVNÍ Pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení. HLAVA I Obecná ustanovení Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 563/2004 Sb. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých... - znění dle 198/12 Sb. 563/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o pedagogických

Více

Příprava nelékařského zdravotnického personálu na mimořádné události

Příprava nelékařského zdravotnického personálu na mimořádné události MEDICÍNA KATASTROF traumatologické plánování a příprava Hradec Králové 14.-15.11.2006 Příprava nelékařského zdravotnického personálu na mimořádné události Hana Vraspírová Národní centrum ošetřovatelství

Více

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Charakteristika studijního programu Jedná se o vysokoškolský bakalářský studijní program akreditovaný European Council

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Standard studijního programu Chemie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Chemie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Chemie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy obecná chemie,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období 128 Vládní návrh na vydání zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k

Více

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ HLAVA I

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ HLAVA I Platné znění části textu zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrţených změn III. Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických

Více

Živnost Požadovaná odborná způsobilost Poznámka

Živnost Požadovaná odborná způsobilost Poznámka Příloha 5 Seznam živností, jejichž výkon je podnikatel povinen zajistit pouze fyzickými osobami splňujícími odbornou způsobilost, a odborné způsobilosti pro výkon těchto činností (K 7 odst. 6) Živnost

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání ze dne 11. ledna 2005, jak vyplývá

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

Standard studijního programu Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy Standard studijního Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Biologie, ekologie a životní prostředí/učitelství

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč Všeobecná sestra Všeobecná sestra poskytuje ošetřovatelskou péči, jejímž cílem je udržení, podpora a navrácení zdraví a uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb změněných nebo vzniklých

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

INFORMACE O STUDIU A PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ

INFORMACE O STUDIU A PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ INFORMACE O STUDIU A PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ Akademický rok 2019/2020 OBSAH 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy 3 Magisterský studijní program Všeobecné lékařství 4 Navazující magisterský studijní program

Více

2004/563 Sb. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů

2004/563 Sb. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů 2004/563 Sb. Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů 563/2004 ve znění 82/2015 (účinnost května 2015) Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Parlament se usnesl

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 O SPOLEČNOSTI Aktivity ČOSKF od r. 2010 1. ČOSKF se svou činností zasadila o prosazení klinickofarmaceutické péče do Zákona o zdravotních

Více