MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY PRO ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERÁLŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY PRO ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERÁLŮ"

Transkript

1 MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY PRO ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERÁLŮ Zemědělské stroje a zařízení Opravář zemědělských strojů Druhý Ing. Dagmar Kuběnová

2 Prohlášení Druhý Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Josefa Sousedíka Vsetín, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 5 vyučovacích hodinách. Ve Vsetíně dne podpis autora

3 OBSAH: 4. MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY PRO ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERIÁLŮ 4.1 ROZMETADLA TUHÝCH STATKOVÝCH HNOJIV BUBNOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ S VODOROVNÝM USPOŘÁDÁNÍM ROZMETACÍCH BUBNŮ BUBNOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ SE SVSISLÝM A ŠIKMÝM USPOŘÁDÁNÍM ROZMETACÍCH BUBNŮ ROZMETADLA PRO HORSKÉ PODMÍNKY REGULACE DÁVKY 4.2 ROZMETADLA TUHÝCH PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV TALÍŘOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ ODSTŘEDIVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ PNEUMATICKÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ REGULACE DÁVKY HRANIČNÍ HNOJENÍ 4.3 BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERIÁLŮ

4 prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 4. MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY PRO ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERIÁLŮ PREZENTACE: STROJE PRO APLIKACI TUHÝCH STATKOVÝCH HNOJIV Stroje pro aplikaci tuhých statkových hnojiv 4.1 ROZMETADLA TUHÝCH STATKOVÝCH HNOJIV Rozmetadla tuhých statkových hnojiv jsou speciální stroje určené k rozmetání chlévského hnoje nebo kompostu po poli. Nejčastěji jsou návěsné, mohou však být také přívěsné nebo samojízdné. Hlavní části tvoří: podvozek s převody, dopravník hnojiva, rozmetací ústrojí.

5 Dopravník hnojiva tvoří pohyblivé dno, jehož rychlost posuvu lze měnit. Nejčastěji se při konstrukci pohyblivého dna používá lištový řetězový dopravník. Rozmetací ústrojí může být: - bubnové - s vodorovnou osou otáčení - se svislou osou otáčení - lopatkové. Lopatkové rozmetací ústrojí je možné použít i pro vápnění nebo rozmetání vyšších dávek průmyslových hnojiv. Rozmetací buben je hřídel s rozmetacími lopatkami, uspořádanými do tvaru šroubovice. Velikost dávky hnojiva se seřizuje pojezdovou rychlostí stroje a polohou dávkovacího ústrojí stroje.

6 4.1.1 BUBNOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ S VODOROVNÝM USPOŘÁDÁNÍM ROZMETACÍCH BUBNŮ Obr. Bubnové rozmetací ústrojí s vodorovným uspořádáním rozmetacích bubnů 1- lištový dopravník 2- rozmetací bubny

7 Rozmetadlo je určené pro přepravu a rozmetání statkových hnojiv, drůbežího trusu a kompostů a dopravu sypkých a tuhých materiálů.

8 4.1.2 BUBNOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ SE SVSISLÝM A ŠIKMÝM USPOŘÁDÁNÍM ROZMETACÍCH BUBNŮ

9 Rozmetadla tuhých materiálů

10 4.1.3 ROZMETADLA PRO HORSKÉ PODMÍNKY Pohon podlahového dopravníku Rohatko-západkový mechanizmus Mechanická převodovka Rotační hydromotor Pohon musí umožňovat změnu rychlosti dopravníku pro nastavování dávky.

11 4.1.4 REGULACE DÁVKY Regulace dávky: Rychlostí posuvu dopravníku Pojezdovou rychlostí Dávku může ovlivnit výška vrstvy a nebo kvalita (objemová hmotnost) hnoje. Kvalita hnoje se projevuje u rozmetadel s horizontálními bubny, kde se rozmetá stále stejně vysoká vrstva.

12

13 KONTROLNÍ OTÁZKY A ÚKOLY 1. JAKÉ TYPY KONSTRUKCE ROZMETACÍHO ÚSTROJÍ ROZMETADEL NA TUHÁ STATKOVÁ HNOJIVA SE POUŽÍVAJÍ? 2. JAK SE REGULUJE DÁVKA U ROZMETADEL TUHÝCH STATKOVÝCH HNOJIV? 3. POPIŠTE ČÁSTI NÁVĚSNÉHO ROZMETADLA CHLÉVSKÉHO HNOJE.

14 prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 4.2 ROZMETADLA TUHÝCH PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV PREZENTACE: STROJE PRO APLIKACI TUHÝCH PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV Stroje pro aplikaci tuhých průmyslových hnojiv Průmyslová hnojiva mohou mít jak formu prášku, formu krystalů, tak i formu granulí. Rozmetadla průmyslových hnojiv jsou určena k rozmetání nejrůznějších druhů průmyslových hnojiv na široko nebo do řádků. Hlavní části tvoří podvozek s převody, zásobník a rozmetací ústrojí, které může u rozmetadel tuhých průmyslových hnojiv být: talířové, vyhrnovací, odstředivé, pneumatické. Dle konstrukce podvozku rozlišujeme: - návěsná, - přívěsná, - nesená a - samojízdná rozmetadla nebo - speciální jednoúčelové stroje, kdy nesená rozmetadla jsou na tříbodovém závěsu traktoru. Samojízdná rozmetadla mají adaptéry na nákladní automobily.

15 4.2.1 TALÍŘOVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ Talířové rozmetací ústrojí (tzv. vyhrnovací) se nazývá podle talíře se svislou osou otáčení, ze kterého se hnojivo vyhrnuje. Šířka záběru je téměř stejná jako šířka rozmetadla, a proto se s výhodou používá pro přihnojování řádkových kultur. Dávka se pak nastavuje polohou v zásobníku nad talířem.

16 4.2.2 ODSTŘEDIVÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ Rozhazuje hnojivo do větší šířky. Rozdělení podle konstrukce: - Rozmetací ústrojí kotoučové - Rozmetací ústrojí s kyvnou hubicí Kotouče bývají umístěny jeden nebo dva vedle sebe. Velikost rozmetané dávky závisí na pojezdové rychlosti a rychlosti otáčení kotoučů. U odstředivých a talířových rozmetacích ústrojí je dodávané množství hnojiva stálé, protože závisí na hmotnosti hnojiva v zásobníku. Pro aplikaci vápenatých hnojiv se doplňuje odstředivé rozmetadlo šnekovým rozmetacím ústrojím.

17 Obr. Schéma odstředivého rozmetadla tuhých průmyslových hnojiv s vodorovným rozmetacím kotoučem: 1 zásobník, 2 šoupátko, 3 podávací zařízení, 4 vodorovný kotouč, 5 lopatky, 6 svislý hřídel otáčení.

18

19

20 4.2.3 PNEUMATICKÉ ROZMETACÍ ÚSTROJÍ Pneumatické rozmetací ústrojí využívá k rozmetání proud vzduchu. Jedině pneumatické rozmetací ústrojí může měnit množství, které se dostává ze zásobníku do rozmetacího ústrojí.

21

22 4.2.4 REGULACE DÁVKY HRANIČNÍ HNOJENÍ Hraniční rozmetání se používá při práci na okraji pozemku. Výměnou rozmetacích kotoučů, nastavením lopatek nebo použitím clony se říčka záběru ohraničí tak, aby nedocházelo k úletu hnojiva na sousední pozemek.

23 Obr. Hraniční rozmetání s využitím usměrňovací clony rozmetání Obr. Schéma hraničního na okraji pozemku

24 prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í PREZENTACE: VYUŽITÍ ROZMETADEL PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV VYUŽITÍROZMETADEL PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV Využíváme je v zemědělstvípro hnojenípůdy a zemědělských plodin 4.3 BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERIÁLŮ Nastupování a vystupování do/z kabiny stroje: Riziko plynoucí z nevhodné konstrukce a povrchové úpravy stupaček v provedení bez madel, riziko poranění při pádu z výšky nebo úderu o konstrukci stroje. Opravy a údržba strojů při vypnutém pohonu: Riziko uklouznutí, pádu nářadí, poranění o ostré hrany, poranění úlomky odletujícími při odsekávání nebo při narážení součástí (zejména pokud nejsou použity ochranné brýle), riziko vzniku často i smrtelných úrazů při přiražení nebo přimáčknutí nezajištěnou částí stroje. Manipulace na ložné ploše, s bočnicemi a s materiálem u stroje: Riziko přiskřípnutí nebo přiražení končetiny, pádů z ložné plochy, zavalení nebo zasypání uvolněnými materiály. Výstup a sestup na/z ložné či pracovní plochy nebo prostoru: Pády s rizikem přejetí při naskakování a seskakování ze stroje za jízdy. Připojování, odpojování a přestavování strojů: Riziko přiražení ruky nebo nohy, udeření ojí vozu, zhmoždění prstů při práci bez ochranných rukavic. Startování motoru, řízení a jízda strojů: Riziko přejetí při couvání či startování,při uvedení stroje do pohybu bez výstražného signálu, při jízdě na svažitém terénu či při převrácení stroje, úder neupevněným předmětem v kabině, úder o volant, nežádoucí spuštění stroje při opravě. Opravy, údržba a čištění stroje za chodu: Riziko zachycení nebo stržení části těla při odstraňování namotaného nebo nahromaděného materiálu, zachycení uvolněného oděvu rotující částí stroje, úder pohybující se částí stroje. Samovolné rozjetí stroje: Riziko přejetí, zachycení nebo přiražení k jinému stroji nebo k části stavby po odpojení přípojného stroje, při nedostatečném zajištění zaparkovaného stroje či roztahování dvou vozidel. Otevírání a zavírání dveří kabiny stroje: Riziko úrazů způsobených druhou osobou i samotnou obsluhou.

25 Rizika při pracovních činnostech I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í - Rozmetadla statkových hnojiv Hlavní rizika: Během čištění korby rozmetadla při spuštěném motoru a zapnutém kloubovém hřídeli, při odstraňování provázků ze slámy z rozmetacího ústrojí (pořezání), při kontaktu pokožky s hnojivem (riziko infekce). -Rozmetadla průmyslových hnojiv Hlavní rizika: Při připojování a odpojování, při zasažení očí osoby stojící za rozmetadlem odletujícím hnojivem (riziko podráždění), při kontaktu pokožky s hnojivem (riziko alergie). KONTROLNÍ OTÁZKY A ÚKOLY 1. KTERÝ TYP ROZMETACÍHO ÚSTROJÍ JE NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ U ROZMETADEL NA TUHÁ PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA? 2. VYSVĚTLETE POJEM HRANIČNÍ HNOJENÍ. 3. V ČEM SPOČÍVAJÍ HLAVNÍ ZÁSADY OCHRANY ZDRAVÍ PŘI ROZMETÁNÍ TUHÝCH MATERIÁLŮ 4. OBJASNĚTE HLAVNÍ RIZIKA PŘI PRÁCI S ROZMETADLY TUHÝCH STATKOVÝCH A TUHÝCH PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV.

26 Seznam literatury 1. KOLOMAZNÍK, M.: Stroje a zařízení, 1. vydání, Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, Praha 2001, str.60-64, ISBN NEUBAUER, K. et al.: Stroje pro rostlinnou výrobu. SZN Praha, 1989, 716 s. ISBN PÁLTIK, J. et al.: Stroje pre rastlinnú výrobu obrábanie pôdy, sejba. SPU Nitra, 4. ROH, J., KUMHÁLA, F., HEŘMÁNEK, P.: Stroje používané v rostlinné výrobě. Credit, Praha, 2000, 296 s. ISBN , 241 s. ISBN RYBKA, A., ŠŤASTNÝ, M.: Precizní zemědělství. ÚZPI Praha, 1999, 52 s. ISBN Využité internetové zdroje 1. /Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i./ 2. /HZS ČR/ 3. /Ministerstvo zemědělství České republiky/ 4. /KEZ, o.p.s./ 5. /ABCERT, GmBH/ 6. /Mezinárodní organizace IFOAM/ 7. /Státní zemědělský intervenční fond SZIF/ /Mendelova univerzita Brno/ /Česká zemědělská univerzita Praha/

27 prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í SEZNAM ZHOTOVENÝCH PREZENTACÍ PREZENTACE: STROJE PRO APLIKACI TUHÝCH STATKOVÝCH HNOJIV Stroje pro aplikaci tuhých statkových hnojiv PREZENTACE: STROJE PRO APLIKACI TUHÝCH PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV Stroje pro aplikaci tuhých průmyslových hnojiv PREZENTACE: VYUŽITÍ ROZMETADEL PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV VYUŽITÍROZMETADEL PRŮMYSLOVÝCH HNOJIV Využíváme je v zemědělstvípro hnojenípůdy a zemědělských plodin

Pöttinger TWIST. Rozmetadla statkových hnojiv 97+570.08.0103

Pöttinger TWIST. Rozmetadla statkových hnojiv 97+570.08.0103 Rozmetadla statkových hnojiv Pöttinger TWIST 97+570.08.0103 Pro rovnoměrný rozhoz Praxe požaduje přesné dávkování a rovnoměrný příčný a podélný rozhoz statkových hnojiv. Rozmetadla TWIST jsou určena pro

Více

Celková šířka 108 cm 140 cm 190 nebo 240 závisející na nástavbě cm Nástavby, které jsou k dispozici - l 400 l 400-600 nebo 900 l

Celková šířka 108 cm 140 cm 190 nebo 240 závisející na nástavbě cm Nástavby, které jsou k dispozici - l 400 l 400-600 nebo 900 l KUHN MDS Rozmetací kotouče s rychlým nastavením lopatek (bez potřeby nářadí) pro normální, ohraničené rozmetání nebo pozdější přihnojování na list - rychlá montáž kotoučů - pomalu se otáčející čechrač

Více

Univerzální velkoplošná rozmetadla

Univerzální velkoplošná rozmetadla Univerzální velkoplošná rozmetadla minerálních hnojiv a vápna s větší výkonností s nízkým tlakem na půdu s vyšší univerzálností s větším profitem pro váš podnik Proč je výhodné použít rozmetadlo s řetězovým

Více

Hydropneumatické. Cisterna, rozmetadlo Cisterna, rozmetadlo Cisterna, rozmetadlo, výtlačný štít, překládací a senážní nástavba, plošina

Hydropneumatické. Cisterna, rozmetadlo Cisterna, rozmetadlo Cisterna, rozmetadlo, výtlačný štít, překládací a senážní nástavba, plošina Příloha 1: Výměnné systémy Výrobce ZDT ZDT Annaburger Annaburger Typ Mega 25 Mega 33 HTS 29.79 HTS 33.79 Celková hmotnost 25000 kg 33000 kg 29000 kg 33000 kg Provozní hmotnost 7480 kg * 3 8100 kg * 3 -

Více

VÝROBNÍ PROGRAM. Přeprava s náruživostí

VÝROBNÍ PROGRAM. Přeprava s náruživostí VÝROBNÍ PROGRAM VÝROBNÍ PROGRAM Přeprava s náruživostí HAWE-Wester GmbH & Co. KG Maschinenbau Zum Turm 16 26892 Wippingen Tel. +49 (0)4966 / 91880 Fax +49 (0)4966 / 1211 mail@hawe-wester.de www.hawe-wester.de

Více

Univerzální rozmetadlo statkových hnojiv VS10E -VS 2003

Univerzální rozmetadlo statkových hnojiv VS10E -VS 2003 Univerzální rozmetadlo statkových hnojiv VS10E -VS 2003 Univerzální rozmetadla Strautmann jsou vyvinuty speciálně pro náročné nasazení v podnicích služeb a pro větší farmy a jsou vhodné pro všechny druhy

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V ZEMĚDĚLSTVÍ (PRACOVNÍ RIZIKA V ROSTLINNÉ A V ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ A NA PRACOVIŠTÍCH OBDOBNÉHO CHARAKTERU)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V ZEMĚDĚLSTVÍ (PRACOVNÍ RIZIKA V ROSTLINNÉ A V ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ A NA PRACOVIŠTÍCH OBDOBNÉHO CHARAKTERU) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V ZEMĚDĚLSTVÍ (PRACOVNÍ RIZIKA V ROSTLINNÉ A V ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ A NA PRACOVIŠTÍCH OBDOBNÉHO CHARAKTERU) Obsah strana Úvod 3 1 Pracovní úrazy v zemědělství 3 2 Bezpečnost

Více

rsimedj SIMED s.r.o., Slovany 140, Dvůr Králové nad Labem

rsimedj SIMED s.r.o., Slovany 140, Dvůr Králové nad Labem rsimedj SIMED s.r.o., Slovany 140, 644 01 Dvůr Králové nad Labem zadavatel: Obec Psáry pražská 137 25244 Psáry IC: 00241580 E-mail: sediakova(á~psarv.cz Dvůr Králové nad Labem, 2.11.2015 Věc: Nabídka k

Více

Univerzální rozmetadlo VS 2403

Univerzální rozmetadlo VS 2403 Univerzální rozmetadlo VS 2403 Univerzální rozmetadla Strautmann jsou vyvinuty speciálně pro náročné nasazení v podnicích služeb a pro větší farmy a jsou vhodné pro všechny druhy rozmetaných materiálů.

Více

Universální rozmetadlo statkových hnojiv VS 10E - VS 18

Universální rozmetadlo statkových hnojiv VS 10E - VS 18 Universální rozmetadlo statkových hnojiv VS 10E - VS 18 U niversální rozmetadla Strautmann jsou vyvinuty speciálně pro náročné nasazení v podnicích služeb a pro větší farmy a jsou vhodné pro všechny druhy

Více

Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení

Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení Záběr 10 až 18 m Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení MDS ukazuje své silné stránky v každodenním pracovním nasazení Ať se jedná o obdělávání polí se systémem řádků do 18 m nebo o zvláštní

Více

Cross-complinace a ochrana zdraví zaměstnanců v zemědělství ve zlínském regionu

Cross-complinace a ochrana zdraví zaměstnanců v zemědělství ve zlínském regionu Studijní materiály pro účastníky semináře Cross-complinace a ochrana zdraví zaměstnanců v zemědělství ve zlínském regionu Agrární komora Zlín Bartošova 4393 1 Cross-complinace a ochrana zdraví zaměstnanců

Více

Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení

Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení Pracovní záběr 10 až 18 m Moderní pěstování rostlin vyžaduje efektivní řešení MDS ukazuje svou sílu v každodenním provozu Ať se jedná o polní výrobu se systémem kolejových řádků do 18 m nebo o speciální

Více

Výukový text Ing. Milan Fríd, CSc. Ing. Václav Vávra, Ph.D.

Výukový text Ing. Milan Fríd, CSc. Ing. Václav Vávra, Ph.D. 4 STROJE PRO HNOJENÍ... 2 4.1 ROZMETADLA HNOJE A KOMPOSTŮ... 2 4.1.1 Dopravní (podávací) ústrojí... 4 4.1.2 Rozmetací ústrojí... 5 4.1.2.1 Bubnové rozmetací ústrojí... 5 4.1.2.2 Lopatkové rozmetací ústrojí...

Více

Obr. 2 Časový průběh hnojení tuhými průmyslovými hnojivy, obilnářská výrobní oblast, pro 100 ha orné půdy

Obr. 2 Časový průběh hnojení tuhými průmyslovými hnojivy, obilnářská výrobní oblast, pro 100 ha orné půdy Obr. 2 Časový průběh hnojení tuhými průmyslovými hnojivy, obilnářská výrobní oblast, pro 100 ha orné půdy Technika hnojení Plodina březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad Dekáda v

Více

K85 s pneu 650/65 x 30.5 a disky pro rozmetání vápence 12. K40 s pneu 425/65 x 22.5 a disky pro rozmetání vápence 12

K85 s pneu 650/65 x 30.5 a disky pro rozmetání vápence 12. K40 s pneu 425/65 x 22.5 a disky pro rozmetání vápence 12 Návesná rozmetadla rady K85 s pneu 650/65 x 30.5 a disky pro rozmetání vápence 12 16 m /prumyslových K40 s pneu 425/65 x 22.5 a disky pro rozmetání vápence 12 16 m /prum. K105 s pneu 800/65 x 32, nástavcem

Více

Zemědělské stroje. 1. Význam mechanizace a automatizace v zemědělství

Zemědělské stroje. 1. Význam mechanizace a automatizace v zemědělství Zemědělské stroje 1. Význam mechanizace a automatizace v zemědělství V současnosti je potřeba se zaměřit na snižování materiálové a energetické náročnosti. Zavádění a využívání elektronizace a automatizace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 11

Více

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Drnovská 507 Tel.: +420 233022111 161 06 Praha 6 Ruzyně Fax: +420 233310638 E-mail:cropscience@vurv.cz VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY č. 18/2013 na realizaci

Více

Rozmetadlo chlévské mrvy / univerzální BE 4 - BE 9 BE 1201-1401

Rozmetadlo chlévské mrvy / univerzální BE 4 - BE 9 BE 1201-1401 Rozmetadlo chlévské mrvy / univerzální BE 4 - BE 9 BE 1201-1401 2 Spolehnout se na zkušenost Firma Strautmann má v oboru rozmetadel chlévské mrvy více než padesátileté zkušenosti a nabízí dnes sortiment

Více

Rozmetadla SP 9, 11, 12 a 15 Dlouholeté zkušenosti: nekompromisní konstrukce Řada SP jsou silné a spolehlivé rozmetadla od firmy SAMSON. Čtyři modely

Rozmetadla SP 9, 11, 12 a 15 Dlouholeté zkušenosti: nekompromisní konstrukce Řada SP jsou silné a spolehlivé rozmetadla od firmy SAMSON. Čtyři modely SAMSON SP ROZMETADLA - growing together Rozmetadla SP 9, 11, 12 a 15 Dlouholeté zkušenosti: nekompromisní konstrukce Řada SP jsou silné a spolehlivé rozmetadla od firmy SAMSON. Čtyři modely rozmetadel

Více

ukázka Shibaura SX26 KOMPAKTNÍ TRAKTORY SHIBAURA Hlavní výhody traktorů Shibaura

ukázka Shibaura SX26 KOMPAKTNÍ TRAKTORY SHIBAURA Hlavní výhody traktorů Shibaura Shibaura SX26 KOMPAKTNÍ TRAKTORY SHIBAURA Shibaura je tradiční špičkový japonský výrobce zahradní techniky. Firma vznikla roku 1950 jako dceřiná společnost Toshiby. Jedná se o velmi dynamického výrobce

Více

Shuttle Velkoobjemové senážní vozy Shuttle

Shuttle Velkoobjemové senážní vozy Shuttle Shuttle Shuttle Velkoobjemové senážní vozy Shuttle Rychlá a hospodárná sklizeň vysoce kvalitního krmiva Optimální tok materiálu bez zúžení od sběrače s válcovým přidržovačem řádku přes rotor až do ložného

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 19. Míchání a doprava betonové směsi Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

rám klece lanového výtahu dno šachty

rám klece lanového výtahu dno šachty VÝTAHY Výtahy slouží k dopravě osob nebo nákladu ve svislém popřípadě šikmém směru. Klec, kabina nebo plošina se pohybuje po dráze přesně vymezené pevnými vodítky. Druhy dle pohonu - elektrické - lanové,

Více

univerzální rozmetadla

univerzální rozmetadla univerzální rozmetadla Univerzální rozmetadla HAWE DST Velkoobjemová univerzální rozmetadla HAWE jsou konstruována pro profesionální trvalý provoz. Použití kvalitních komponentů zaručuje dlouhou životnost.

Více

ROZMETADLA HNOJE O KAPACITĚ OD 8 DO 24 M3

ROZMETADLA HNOJE O KAPACITĚ OD 8 DO 24 M3 ROZMETADLA HNOJE O KAPACITĚ OD 8 DO 24 M3 2 M850: 8m 3 M1655: 16m 3 M1450: 14m 3 M2070: 20m 3 3 NOVÝ KONCEPT ROZMETÁNÍ S téměř padesátiletými zkušenostmi v oblasti aplikace kejdy společnost PICHON využívá

Více

Výměnný systém nástaveb. Multi Land Plus.... když nároky stoupají

Výměnný systém nástaveb. Multi Land Plus.... když nároky stoupají Výměnný systém nástaveb Multi Land Plus Nejmodernější výměnný systém v Evropě vysoce výkonný, univerzální, hospodárný... když nároky stoupají Proč se zemědělci rozhodují pro Multi Land Plus: 1. Velká univerzalita

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

Pracovní postup pro hnojení organickými hnojivy

Pracovní postup pro hnojení organickými hnojivy Ekonomika rozmetání hnoje Ing. Pavel Kovaříček, Ing. Ludmila Zelená, VÚZT Praha 6 Řepy P.O.BOX 54 Drnovská 507, 161 01 P r a h a 6 Ruzyně telefon: 33022236, *33022111, fax: 33312507 Email: vuzt@bohemnet.cz,

Více

Obsah. Úvod. Pracovní úrazy v zemědělství. Bezpečnost práce v rostlinné výrobě. Rizika při pracovní činnosti

Obsah. Úvod. Pracovní úrazy v zemědělství. Bezpečnost práce v rostlinné výrobě. Rizika při pracovní činnosti Obsah Úvod Pracovní úrazy v zemědělství Bezpečnost práce v rostlinné výrobě Rizika při pracovní činnosti Hlavní rizika u jednotlivých skupin strojů zařízení Hlavní zásady při používání zemědělské techniky

Více

MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1

MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1 Rozmetadla průmyslových hnojiv 10-24 m MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1 www.kuhn.com be strong, be KUHN MDS 10.1 11.1. 12.1. 17.1. 19.1. SILNÉ ARGUMENTY PRO SPOLEHLIVÁ ROZMETADLA! Rozmetání hnojiva

Více

117,5 117,5 Pouze Centora Průměr zadního odmítacího bubnu - mm

117,5 117,5 Pouze Centora Průměr zadního odmítacího bubnu - mm 50 www.masseyferguson.com Technické údaje Žací lišta PowerFlow Delta 9380 Delta 9380 AL Centora 7382 Centora 7382 AL Centora 7380 Centora 7380 AL Pracovní šířka záběru 7,7m, 9.2m, 10,7 7,7m, 9,2m 6,8m,

Více

K SERIE JEDNODUCHOST PŘESNOST SPOLEHLIVOST

K SERIE JEDNODUCHOST PŘESNOST SPOLEHLIVOST K SERIE JEDNODUCHOST PŘESNOST SPOLEHLIVOST www.bredal.com OBSAH Rozmetadla řady K..................... 2 Konstrukce............................. 4 Rozmetání vápence..................... 9 Rozmetání hnojiva.....................12

Více

Radlice ORT 2500 Závěs kategorie II, hydraulické přestavení úhlu 0 o 30 o Natáčení dvěma hydraulickými válci, odpružení, břit hardox

Radlice ORT 2500 Závěs kategorie II, hydraulické přestavení úhlu 0 o 30 o Natáčení dvěma hydraulickými válci, odpružení, břit hardox Vzadu nesená radlice pro traktory ZRT - 2 2600 Závěs kategorie II, pevná pod úhlem 30 o, pryžový břit, štít z plechu 6 mm, středová výztuha 4 mm, výška štítu vlevo 700 mm, vpravo 900 mm Válečkový sypač

Více

KATALOG 360 DOPRAVNÍ TECHNIKY PRONAR

KATALOG 360 DOPRAVNÍ TECHNIKY PRONAR KATALOG 360 DOPRAVNÍ TECHNIKY PRONAR T672/2 T680 T680H T680P T780 T680U T663/3 T683 T683U T653/2 T683H T046 R U PT510 T024 A PT512 K T028KM T669 T286 T700M T185 T902 T900 T682 T669/1 T679 T700XL T679M

Více

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják Předmět: Stavba a provoz strojů Ročník: 4. Anotace: Digitální učební materiál zpracovaný na téma zdvihadla, představuje základní přehled o stavbě a rozdělení zvedáků, kladkostrojů a navijáků. Rovněž je

Více

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal.

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal. TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody zařízení pro vnější osvětlení a světelnou signalizaci zvláštního vozidla kategorie SS Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10 Výrobce: HORSCH LEEB AS, GmbH,

Více

w w w. b red a l.co m

w w w. b red a l.co m J e d n o d u c h á, p re sná, spolehlivá Návesná rozmetadla rady w w w. b red a l.co m výbava: Mechanicky pohánené odvalovací kolo prenáší pojezdovou rychlost stroje, umoznuje nastavení aplikované dávky

Více

Technické údaje standardní verze

Technické údaje standardní verze 28 www.masseyferguson.com Technické údaje standardní verze 8910-9100 mm 3645-3758 mm Žací lišta a šikmý dopravník ACTIVA S 7345 ACTIVA S 7345 MCS ACTIVA S 7347 ACTIVA S 7347 MCS Pracovní šířka FreeFlow

Více

KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař ízení

KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař ízení Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví K VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Legislativa společenství týkající se strojního zařízení KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař

Více

Prekládací vuz Interbenne

Prekládací vuz Interbenne www.perard.fr Prekládací vuz 19 m³ 25 m³ 38 m³ Žne Hnojení Setí .Tento stroj lze využívat pro manipulaci s obilím i s průmyslovými hnojivy. Tři důležité funkce: PŘEKLÁDÁNÍ 3 různé kapacity pro všechny

Více

BOGBALLE A/S. ...řešení, která ovlivnila celkový vývoj!

BOGBALLE A/S. ...řešení, která ovlivnila celkový vývoj! BOGBALLE A/S BOGBALLE je jedním z největších světových dodavatelů rozmetadel průmyslových hnojiv a již více než 50 let se specializuje na rozmetání hnojiv a určuje směr vývoje v tomto odvětví. Design,

Více

Rozmetadlo RUR-5. náhradní díly pro rozmetadlo chlévské mrvy

Rozmetadlo RUR-5. náhradní díly pro rozmetadlo chlévské mrvy skupina - Náhon a střižný kolík Rozmetadlo RUR-5 tabulka č. 01 093120922 5001.01 Hřídel 505 Kč 2,00 kg 038479082 5001.07 Lamela vnější 80/58 13 Kč PN 02038 0,02 kg 038479582 5001.08 Lamela vnitřní 45/70

Více

je tvořen nosníkem (pro malé nosnosti z tyče průřezu I, pro větší nosnosti ze dvou tyčí téhož průřezu, pro velké nosnosti z příhradové konstrukce.

je tvořen nosníkem (pro malé nosnosti z tyče průřezu I, pro větší nosnosti ze dvou tyčí téhož průřezu, pro velké nosnosti z příhradové konstrukce. 1 JEŘÁBY Dopravní zařízení, která zdvihají, spouštějí a dopravují břemena na určitou vzdálenost. Na nosné konstrukci je uloženo pojíždějící, zdvihající, případně jiné pohybové ústrojí. 1.1 MOSTOVÉ JEŘÁBY

Více

Návěs s výtlačným čelem

Návěs s výtlačným čelem 1 Návěs s výtlačným čelem POWER-PUSH Enormní ložný objem při zachování krátké konstrukce umožňující vynikající jízdní obratnost. Budete ho milovat! Návěs s výtlačným čelem Na základě 75 let zkušeností

Více

AGRITECHNICA 2013. Místo: Hannover, Německo Datum: 12. 16. listopadu 2013 Pavilon: Hala 5, stánek B15. Ing. Zdeněk Musil 1

AGRITECHNICA 2013. Místo: Hannover, Německo Datum: 12. 16. listopadu 2013 Pavilon: Hala 5, stánek B15. Ing. Zdeněk Musil 1 Místo: Hannover, Německo Datum: 12. 16. listopadu 2013 Pavilon: Hala 5, stánek B15 1 Prezentace novinek Ve znamení efektivního zemědělství Nové traktory, nové motory Efficient Power, traktory CVX od 110

Více

Vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem. Aperion

Vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem. Aperion Aperion Nekonečné možnosti využití -vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem Strautmann Nástavby jako volitelné vybavení pro zvýšení přepravního objemu Aperion od firmy Strautmann z řeckého slova apeiros,

Více

NOVINKA! Maximální užitečné zatížení spojené s nejvyšší precizností

NOVINKA! Maximální užitečné zatížení spojené s nejvyšší precizností Velkoplošné rozmetadlo Pracovní záběr 12 až 50 m NOVINKA! + + M-Drive + + + H-Drive + + + EMC + + + OptiPoint + + + ISOBUS + + + VariSpread + + Maximální užitečné zatížení spojené s nejvyšší precizností

Více

Skladové stroje. www.mitrenga.cz www.zetormorava.cz www.valtrasevernimorava.cz

Skladové stroje. www.mitrenga.cz www.zetormorava.cz www.valtrasevernimorava.cz Skladové stroje Čelní disková sekačka TAARUP 3628 FT Čelně nesený diskový žací stroj s kulatými disky se dvěmi noži, prstový kondicionér s nastavením intenzity mačkání s ocelovými V prsty, kloubový hřídel

Více

AXIS. Rozmetadla hnojiv se záběrem od 12 do 42 m. Vysoká přesnost a vysoká v ýkonnost při hnojení

AXIS. Rozmetadla hnojiv se záběrem od 12 do 42 m. Vysoká přesnost a vysoká v ýkonnost při hnojení AXIS Rozmetadla hnojiv se záběrem od 12 do 42 m Vysoká přesnost a vysoká v ýkonnost při hnojení Rozmetadla hnojiv AXIS Sledováním aplikace hnojiv ke sledování výrobních nákladů! Pokud chcete získat maximum

Více

Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů

Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů Střední odborné učiliště opravárenské Králíky Předměstí 427 K R Á L Í K Y Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů Jen pro vnitřní potřebu školy ing.

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

ROZMETADLA CHLÉVSKÉ MRVY

ROZMETADLA CHLÉVSKÉ MRVY 1 ROZMETADLA CHLÉVSKÉ MRVY Robustní stroje pro sklizeň píce www.sip.si 2 SIP OBSAH ROZMETADLA CHLÉVSKÉ MRVY ORION 60 12 ORION 80 14 ORION 100 16 ORION 120 18 ORION 140 20 ORION 35 ALP 26 ORION 50 ALP 28

Více

Překládací a zásobovací vozy. Návod k obsluze

Překládací a zásobovací vozy. Návod k obsluze Překládací a zásobovací vozy JUMBO 4000 JUMBO 6500 JUMBO 9000 Návod k obsluze Výrobce: Perrein S.A.S. Chemin du Routoir 51400 DAMPIERRE-AU-TEMPLE OBSAH KAPITOLA STRANA Prohlášení o shodě 2 Obecně 3 Pokyny

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu Hydrodynamická

Více

Power für Profis! ASW»Gigant«Vyhrnovací vůz originál. Číslo 1.

Power für Profis! ASW»Gigant«Vyhrnovací vůz originál. Číslo 1. Power für Profis! Největší výrobce zemědělských přívěsů v Evropě Číslo 1 ASW»Gigant«Vyhrnovací vůz originál www.fliegl.com CZ Agrartechnik Jeden pro všechno - originál! Flieglův vyhrnovací systém: Flieglův

Více

E+S EK-S ZA-XS. Rozmetadla AMAZONE E+S, EK-S a ZA-XS Perfektní rozmetací technika

E+S EK-S ZA-XS. Rozmetadla AMAZONE E+S, EK-S a ZA-XS Perfektní rozmetací technika E+S EK-S ZA-XS E+S EK-S ZA-XS Rozmetadla AMAZONE E+S, EK-S a ZA-XS Perfektní rozmetací technika 2 3 Prostřednictvím typů E+S, EK-S a ZA-XS nabízí společnost AMAZONE tři velmi kvalitní rozmetadla určená

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Využití neseného rozmetadla pro setí Diplomová práce Vedoucí práce: doc. Ing. Jan Červinka, CSc.doc.

Více

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion Aperion Absolutní univerzál Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem od firmy Strautmann Nástavba na přání pro zvýšení přepravního objemu Robustní bočnice z plastu garantují šetrnou přepravu materiálu Aperion

Více

OBSAH. Úvod... str.3. Základní popis trekru TRS-05 str.4. Základní technické požadavky... str.5. Technická data trekru TRS-05... str.

OBSAH. Úvod... str.3. Základní popis trekru TRS-05 str.4. Základní technické požadavky... str.5. Technická data trekru TRS-05... str. 1 TRS-05 2 OBSAH Úvod... str.3 Základní popis trekru TRS-05 str.4 Základní technické požadavky... str.5 Technická data trekru TRS-05... str.6 Návod k obsluze str.8 Záruka.. str.10 Servis str.10 3 Úvod.

Více

Rozmetadla Pro efektivní nasazení Modely řady M a TSW

Rozmetadla Pro efektivní nasazení Modely řady M a TSW Rozmetadla Pro efektivní nasazení Modely řady M a TSW Rozmetadla hnoje Série M Rozmetadla hnoje BERGMANN jsou v celém světe již desítky let úspěšně používána k rozmetání nejrůznějších materiálů. Díky vysoce

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_64_Ovládání technologie katr Název

Více

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ. 3. Právní předpisy

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ. 3. Právní předpisy 1. přednáška 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ 2. VŠEOBECNÝ PŘEHLED, ROZDĚLENÍ 3. Právní předpisy 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY ZDVIHACÍCH ZAŘÍZENÍ a) Základní pojmy z oblasti zdvihacích zařízení jednoduchá

Více

Nasávací pneumatické dopravníky

Nasávací pneumatické dopravníky Nasávací pneumatické dopravníky Pneumatické dopravníky Kongskilde flexibilní a spolehlivý dopravní systém Již od roku 1949 Kongskilde vyvíjí a vyrábí pneumatické dopravníky zrnitých materiálů a dnes patří

Více

Štěpkovač za malotraktory KDO 85T Technické údaje

Štěpkovač za malotraktory KDO 85T Technické údaje Štěpkovače Dělič dřevního odpadu BOBR 75T a BOBR 75T Transport Dělič dřevního odpadu BOBR 75T najde uplatnění při likvidaci dřevní hmoty (větve, celé stromky apod.) po těžbě dřeva, prořezávce a úklidu

Více

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 I. Použití Mazací přístroje MPD se používají pro centrální mazání velkých strojních zařízení jako zdroj tlakového maziva. Při použití dvou potrubních dávkovačů (MPD

Více

Sklizňová technika budoucnosti od specialistů

Sklizňová technika budoucnosti od specialistů Sklizňová technika budoucnosti od specialistů SCHRATTENECKER s k l i z ň o v á t e c h n i k a H A R V E S T I N G T E C H N I C S vždy o krok vpředu - Vždy o krok vpředu! 4-5 Moderní zemědělství vyžaduje

Více

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 I. Použití Mazací přístroje MPD se používají pro centrální mazání velkých strojních zařízení jako zdroj tlakového maziva. Při použití dvou potrubních dávkovačů (MPD

Více

Krmě míchací vůz. Verti-Mix Double

Krmě míchací vůz. Verti-Mix Double Krmě míchací vůz Verti-Mix Double V ozy na míchání krmiva typu Verti-Mix Double se vyznačují vysokým míchacím objemem a příznivými rozměry (výška a šířka). Na základě vertikálních míchacích zařízení, která

Více

Průmyslové zpracování tiskovin

Průmyslové zpracování tiskovin 4. Řezací stroje jedno nožové www.isspolygr.cz Vytvořil: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 20. 9. 2012 Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Rozdružovač balíků. Rozdružovač/Šrotovník Kidd 806

Rozdružovač balíků. Rozdružovač/Šrotovník Kidd 806 PRODEJ SERVIS B AGRO Březová s.r.o. mob. +420 733 125 282 Rozdružovač balíků Rozdružovač/Šrotovník Kidd 806 Rozdružovače balíků Kidd jsou vyráběny anglickou firmou Kidd Farm Machinery Ltd.. Historie výroby

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Žací stroj Systemtechnik Kunzelmann DMH-H-BL DMH-M-BL DMH-H-BS DMH-M-BS DMF-H-BL DMF-M-BL DMF-H-BS DMF-M-BS

Žací stroj Systemtechnik Kunzelmann DMH-H-BL DMH-M-BL DMH-H-BS DMH-M-BS DMF-H-BL DMF-M-BL DMF-H-BS DMF-M-BS Žací stroj Systemtechnik Kunzelmann DMH-H-BL DMH-M-BL DMH-H-BS DMH-M-BS DMF-H-BL DMF-M-BL DMF-H-BS DMF-M-BS Kunzelmann DM-H/F je žací stroj s protiběžnými lištami pro přední nebo zadní závěs traktoru s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ 15 06 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ 15 06 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy Průmyslové převodovky Ing. Magdalena

Více

Obraceče. Řada Z Pracovní záběr 4,50-8,80 m

Obraceče. Řada Z Pracovní záběr 4,50-8,80 m Obraceče Řada Z Pracovní záběr 4,50-8,80 m Z 585 Pro Konstruované pro specialisty na pícniny JF-STOLL má v sortimentu celou řadu různých obracečů, které uspokojí potřeby všech specialistů na sklizeň pícnin.

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

KUHN TB KUHN TBE KUHN TBES. Komunální technika / Komunální mulčovače /

KUHN TB KUHN TBE KUHN TBES. Komunální technika / Komunální mulčovače / KUHN TB Stroje obzvlášť přizpůsobené údržbě okrajů pozemků, silničních krajnic a svahů právě tak jako příkopů - otočné zhlaví, plovoucí poloha na drtící a mulčovací jednotce - nárazová pojistka s mechanickým

Více

11. Hydraulické pohony

11. Hydraulické pohony zapis_hydraulika_pohony - Strana 1 z 6 11. Hydraulické pohony Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na #1 Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na #2 Rozdělení: a) #3

Více

Obor: H/01 Zemědělec farmář

Obor: H/01 Zemědělec farmář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Pěstování

Více

Prutové brány. Golfová a fotbalová hřiště

Prutové brány. Golfová a fotbalová hřiště Prutové brány Golfová a fotbalová hřiště Společnost HATZENBICHLER je nositelem dlouholetých zkušeností ve vývoji a výrobě prutových bran pro různé použití. Již 50 let nabízejí tuto alternativu k snížení

Více

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2

Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 Mazací přístroje MPD 60-1, MPD 60-2 I. Použití Mazací přístroje MPD se používají pro centrální mazání velkých strojních zařízení jako zdroj tlakového maziva. Při použití dvou potrubních dávkovačů (MPD

Více

Terénní užitkové vozidlo

Terénní užitkové vozidlo Terénní užitkové vozidlo Společník pro práci a volný čas Mechron Je jedno, zda chcete pracovat na farmě nebo v lese, Kioti Mechron 4 4 se hodí pro všechny práce. Se čtyřmi nezávisle zavěšenými koly zadní

Více

Univerzální rozmetadlo VS 2403

Univerzální rozmetadlo VS 2403 Univerzální rozmetadlo VS 2403 2 Podrobnosti se silným účinkem Firma Strautmann má v oboru rozmetadel hnoje více než padesátileté zkušenosti a nabízí dnes sortiment výrobků, který v podobě strojů od BE

Více

Rozmetadlo RMA-8. náhradní díly pro automobilové rozmetadlo (RUR10, RMA10) 2,80 kg (RUR10, RMA10) 3,30 kg

Rozmetadlo RMA-8. náhradní díly pro automobilové rozmetadlo (RUR10, RMA10) 2,80 kg (RUR10, RMA10) 3,30 kg skupina - Rozvodová skříň Rozmetadlo RMA-8 tabulka č. 01 943370612 8001.01 Plášť skříně I 031250912 (sada 01/02-17z + 01/18-16z) 93125009 8001.02 Kuželové soukolí 2 958 Kč 2 312 Kč 11,60 kg 031250892 2,80

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

Příprava ploch před umělou obnovou lesa. Vypracoval : Jiří Dvořák

Příprava ploch před umělou obnovou lesa. Vypracoval : Jiří Dvořák Příprava ploch před umělou obnovou lesa Vypracoval : Jiří Dvořák Příprava ploch pro umělou obnovu Kumulace odpadu = snižování W až o 1/3 Odpad odstranit a přeměnit Odstranění = snížení nebezpečí požárů

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

Technický list. Stroj na stříkání betonu SSB 14, SSB 24 STANDARD DUO COM-F COM-V COM-A

Technický list. Stroj na stříkání betonu SSB 14, SSB 24 STANDARD DUO COM-F COM-V COM-A Stroj na stříkání betonu - řady SSB 14, SSB 24 Technický list Stroj na stříkání betonu SSB 14, SSB 24 STANDARD DUO COM-F COM-V COM-A VÝROBCE: FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 261 01 Příbram, Česká republika Tel:

Více

Výzva k podání nabídky / oznámení o zahájení. výběrového řízení zadávací podmínky

Výzva k podání nabídky / oznámení o zahájení. výběrového řízení zadávací podmínky Výzva k podání nabídky / oznámení o zahájení výběrového řízení zadávací podmínky Pro výběrové řízení projektu PRV 1. Zadavatel Identifikační údaje zadavatele Název/obchodní jméno: Vinné sklepy Kutná Hora,

Více

Modelové řady: Rozmetadla chlévského hnoje M Univerzální rozmetadla TSW

Modelové řady: Rozmetadla chlévského hnoje M Univerzální rozmetadla TSW BERGMANN program rozmetadel Pro efektivní nasazení Modelové řady: Rozmetadla chlévského hnoje M Univerzální rozmetadla TSW M 1080 Jednonápravové. 8 t Přímý pohon rozmetacího ústrojí SW. Samonosná vana

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Kompostárna Agro Step s.r.o.

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Kompostárna Agro Step s.r.o. ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Kompostárna Agro Step s.r.o. dle 156 zákona č. 137/2006, ve znění pozdějších předpisů NÁZEV ZAKÁZKY: Kompostárna Agro Step s.r.o. DRUH ZAKÁZKY: DRUH ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ: DRUH ZADAVATELE:

Více

Rozmetadla hnoje/univerzální rozmetadla

Rozmetadla hnoje/univerzální rozmetadla M 1080 _ M TSW 2120 E _ M TSW 2120 T TSW 214 E _ M TSW 3140 E _ M TSW 3140 T M 4190 Rozmetadla hnoje/univerzální rozmetadla Silná řada rozmetadel pro efektivní nasazení Vyzrálá kvalita: Made in Goldenstedt

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zahradnická fakulta v Lednici Ústav zahradnické techniky Dopravní a manipulační prostředky využívané při zakládání zeleně Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Doc. Ing.

Více

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění Společnost TROJHALÍ KAROLINA, z.s.p.o., (dále jen "Společnost")

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

AUTOMATICKÁ VÝMĚNA NÁSTROJŮ NA OBRÁBĚCÍCH STROJÍCH. Ondřej Tyc

AUTOMATICKÁ VÝMĚNA NÁSTROJŮ NA OBRÁBĚCÍCH STROJÍCH. Ondřej Tyc SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH A DOKTORSKÝCH PRACÍ FST 007 AUTOATICKÁ VÝĚNA NÁSTROJŮ NA OBRÁBĚCÍCH STROJÍCH Ondřej Tyc ABSTRAKT Práce je provedena jako rešerše používaných systémů pro automatickou výměnu

Více