Základní informace o knihovnách. Diagramy aktivit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní informace o knihovnách. Diagramy aktivit"

Transkript

1 Tým AKVIZICE Členové týmu : Lenka Kadlecová (vedoucí týmu) Viktor Gleich (zástupce vedoucí) Viktoriia Yemchenko (členka týmu) Bohdana Ivanytsya (členka týmu)

2 Základní informace o knihovnách Diagramy aktivit

3 Hrdličkovo muzeum člověka Velmi malá knihovna sloužící výhradně pro potřeby přírodověděcké fakulty UK, mají přibližně 350 exemplářů (+ některé neevidované svazky). Knihy mají po jednom exempláři, učebnice po dvou exemplářích. Knihy mají značeny signaturou převzatou z antropologické knihovny. Knihovna jako taková je placena z vědeckých projektů. Na svou činnost nemají fond, dostávají granty pro svou činnost, tzn. že knihy kupují dle potřeby ze zbytku peněz z grantů, popř. získávají exempláře formou darů (např. od pana prof. Pospíšila), dalšími přírůstky jsou vyřazené knihy z antropologické knihovny. Vydávají vlastní sborníky (už 3 roky) forma povinného výtisku (ISBN). Odebírají časopisy National Geographic a Vesmír formou předplatného (opět ze zbytků peněz z grantů). Přírůstkový seznam veden od r (pouze na nově zakoupené knihy). Diagram aktivit pro koupi :

4 Diagram aktivit pro dary :

5 Neziskovky.cz Knihovna byla zřízena z dřívější nadace - od poč. 90. let, na začátku zejména zahraniční literatura. Původní nadace se přeměnila na akademické informační centrum, pak Informační centrum neziskových organizací a teprve poté na Neziskovky.cz. Knihovna je neprioritním zájmem, slouží jako podpora pro lektory a účastníky kurzů a veřejnost (studenty, aj.) V roce 2005 byla vyřazena ze sítě veřejných knihoven = soukromá knihovna (má tedy jen doplňující poslání). Knihovna má ± svazků (knihy, brožury, periodika), má (aktivních) čtenářů, kteří platí roční čtenářské poplatky. Evidence čtenářů a výpůjček je zatím vedena pouze papírově. Knihovna využívá knihovní software Clavius. Vydávají měsíčník - dříve v tištěné podobě, dnes už jen v elektronické (PDF). Snaží se monitorovat a na webu zveřejnňovat i ostatní elektronické publikace z oblasti neziskového sektrou. Knihovna má navázanou spolupráci s nakladatelstvími Grada (management, komunikace), ASPI (právní literatura), ANAG (účetnictví, daně, právo) a Portál (pedagogika, psychologie). Knihovna nemá vlastní rozpočet, v minulosti získala publikace nakoupené z grantových peněz. Exempláře získávají občas i formou darů, např. od knihovny Jabok, a výměnou časopisy (dříve za tištěný časopis Neziskovky.cz). Přírůstkový seznam vedou od roku 1993 (od začátku činnosti). Obsahuje tyto údaje : přírůstkové číslo (1-xx), signatura např. V6c (V předmětová skupina, 6 pořadové číslo, c pořadí výtisku), autor, název, rok vydání, nakladatelství, poznámky způsob nabytí, odpisy. Předmětové skupiny : neziskový sektor, legislativa neziskový sektor, management, psychologie, účetnictví, slovníky, public relations, české výroční zprávy, encyklopedie, sociální práce a služby, humanitní vědy, řízení podniku, fundraising, dary, granty a obecně (projekty a žádosti).

6 Diagram aktivit pro koupi : Diagram aktivit pro dary :

7 Diagram aktivit pro výměnu :

8 Jabok Knihovna při VOŠ Jabok. Mají přibližně 600 uživatelů (čtenářů, převážně studentů a profesorů Jaboku), rozdělených do 7 kategorií uživatelů. Knihovna má dokumentů, a to učební literaturu (skripta, apod. - po 6-10 exemplářích), povinnou literaturu (podle zaměření - po 1 exempláři). Knihy získávají koupí a formou darů (z Portálu, od uživatelů, od organizací). Dále zde mají i práce studentů (přibližně 970), časopisy (z darů - z Německa), audiovizuální dokumenty (videokazety, DVD - např. člověk v tísni, nelze je půjčovat, pouze v rámci výuky), CD-ROMy a ALBERTINA IKONE (elektronické dokumenty). Nemají klasickou signaturu, mají tzv. Tématické skupiny. Rozpočet pro letošní rok (1/3 vyčerpají v 1. polovině roku, zbylé 2/3 od září do listopadu) mají ,- na knihy, elektronické knihy a video a ,- na časopisy. Dalšími finančními zdroji jsou granty z projektů (jako literatura k danému projektu). Co se týče akvizice, spolupracují s elektronickým knihkupectvímportál a Grada, organizacemi Neziskovky (dary), Člověk v tísni. Výměnu neprovádí. Vlastní knihy dávají do jiných knihoven. Přírůstkový seznam nevedou, vpřípadě potřeby jej získávají z katalogu knihovny. Nakladatelství : Portál (zadrma + dokoupě), Kosmos, Neoluxor, Grada, Computer Press, Triton, Slon, Sociologické nakladatelství, Dokořán, Vyšehrad, Karolinum, Akademie, C. H. Back, Computer Media, Kalich, Karmelitánské nakladatelství, Levné knihy, Starman Bohemian,... Časopisy, které odebírají : České zemědělství, Děti a my, Můžeš, Moderní vyučování, Gymnasion, Getsemay, Bridge, Agora, Bulletin, Kontakt, Kontexty, Poradce, Nový prostor, The New Presence, Sociální služby, Sociální studia, Sociální péče, Scripta bioethica, Speciální pedagogika.

9 Diagram aktivit pro koupi : Diagram aktivit pro dary :

10 SIC VOŠIS Knihovna VOŠIS má celkem 8338 exemplářů, z toho cca 8030 knih, dále audiovizuální jednotky, bakalařské práce (jsou i ve skladu ve sklepě, kde je umístěný archiv), denni tisk a odborné časopisy. Knihovna má cca 300 uživatelů (z celkového počtu 600 studentů na VOŠIS). Knihovna je financována ze zdrojů školy, vše schvaluje ředitel. Dosavadním systémem je Clavius. Evidence a výpůjčky jsou psány ručně. Za minulý školní rok bylo zaznamenáno cca vypůjček. Přírůstkový seznam je psaný ručně do sešitu. Nemají klasickou signaturu, každá kniha má evidenční číslo. Diagram aktivit pro koupi :

11 Diagram aktivit pro dary :

12 VÚKOZ (Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví) Knihovna slouží především pro výzkumné pracovníky ústavu, v menší míře i pro veřejnost (převážně studenty střední a vysokých škol). Knihovní fond je uložen v databázovém systému UNESCO - CDS/ISIS (LatISIS) a WinISIS. Publikace knihovna získává především koupí. Zahraniční, ale i české publikace se kupují z grantů jednotlivých výzkumných pracovníků. Nákup je prováděn převážně přes internet, zahraniční publikace prostřednictvím akademického knihkupectví a velkoobchodu Starman Bohemia, s.r.o.. Periodika jsou nakupována na základě kontinuálních objednávek u jednotlivých distributorů, zahraniční (ale i česká) periodika zajišťuje společnost Dovoz tisku Praha Suweco CZ, s.r.o. Dalším zdrojem získávání publikací (hlavně periodik) he výměna, a to jak s tuzemskými tak i se zahraničními partnery za periodikum Acta Pruhoniciana, vydávané VÚKOZem. Malou část při doplňování forndu tvoří dary, roční přírůstek je cca 300 jednotek. Jednotlivé knihy jsou zapsány do knihy přírůstků, a dále do jednotlivých sešitů podle signatury (tu tvoří písmeno a číslo). Signatura popisuje vzhled dokumentu a zároveň jeho umístění ve skladu knihovny. Diagram aktivit pro koupi :

13 Diagram aktivit pro dary : Diagram aktivit pro výměnu :

14 Akvizice v systému Evergreen

15 Funkce systému Evergreen umožňují zadávat a získávat informace, tykající se všech druhů akvizice (nákup, dary, výměna). Menu Akvizice (Acquisitions) vypadá následovně : Selection List Title search Load Order Record New Brief Record Purchase Orders Funds Funding Sources Providers Currency types Exchange Rates Distribution Formulas Kliknutím na položky Selection List a Title search se spustí funkce vyhledávání, které lze využít v případě, že potřebujeme najít nějaké záznamy o určité akvizici.

16 Spuštěním příkazu Load Order Record lze zadat novou objednávku, která již byla schválena. Je zde možnost uvést takové údaje, jako jsou dodavatel, organizační skupina (objednávky můžeme rozdělit na takové organizační skupiny, jako nákup, dar, yýměna) a přiřazení do tzv. Picklistu. Také lze přidávát nové zápisy o nakoupených knihách, a to pomocí otevření políčka New Brief Record. Zde lze zapsat následující údaje o získané knize: název, autor, jazyk, stránkování, ISBN, ISSN, cena, identifikátor, vydavatel, datum vydání, edice a také tento záznam můžeme přiřadit do Selection List, kde jej pak můžeme vyhledat.

17 Příkaz Purchase Orders Search dává možnost vyhledávat příkazy nákupu. Při vyhledávání se zobrazují ID příkazu, vlastník, agentura, dodavatel, čas vytvoření záznamu a čas jeho upravení, stat. Systém Evergreen umožňuje přednastavit měnu a kurz, ve kterých má být nákupní transakce provedena. Lze vytvořít seznam nejčastějších dodavatelů:

18 A také seznam fondů a jejich zdrojů doplňování :

19 Diagramy pro využití systému Evergreen Use case diagram popisující využití Evergreenu uživatelem : Activity diagram pro přihlašení do systému :

20 Activity diagram pro Nákup :

21 Activity Diagram pro Výměnu : Activity Diagram pro Dary :

22 Naše shrnutí : V průběhu práce na projektu jsme měli možnost nahlédnout do systému Evergreen. Systém je vhodný pro sledování akvizice a lze ho použít pro všechny typy rozšířování fondu knihovny, i když je nejvíce přizpůsoben pro nákup nových publikací. Protože jsme neměli možnost důkládně pracovat s jiným knihovnickým evidenčním systémem, nemůžeme tedy systémy Evergreen objektivně porovnat, ale považujeme jej za velmi dostačující. Práce s ním je přehledná. Po osvojení všech příkazů a možností, které Evergreen nabízí, je práce s ním rychlá a jednoduchá.

Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva. Tým č. 1

Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva. Tým č. 1 Analýza správy exemplářů, výpůjček a uživatelů Závěrečná zpráva Tým č. 1 Ina Danilin, Lukáš Charvát, Iryna Kovalenko, Adéla Weinsteinová, Veronika Šikýřová, Petr Moškvan 10.05.2010 Obsah 1. Obecný pohled...

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE HLEDAT KNIHU Informace o knihách, které je možné najít a půjčit si v knihovnách, můžete hledat v katalozích knihoven, v souborných katalozích, v České národní bibliografii

Více

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury AKVIZICE Doplňování neperiodické literatury Cíl a předmět akvizice Akvizice se zabývá získáváním tištěných a jiných analogových dokumentů (nákupem, výměnou, darem nebo povinným výtiskem) a předplatným

Více

Nesnesitelná lehkost akvizice

Nesnesitelná lehkost akvizice Nesnesitelná lehkost akvizice aneb Cesta k ideálu Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích (Univerzita Karlova) Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra

Více

Metodický plán doplňování knihovního fondu Studijního a informačního centra a dílčích knihoven České zemědělské univerzity v Praze

Metodický plán doplňování knihovního fondu Studijního a informačního centra a dílčích knihoven České zemědělské univerzity v Praze Metodický plán doplňování knihovního fondu Studijního a informačního centra a dílčích knihoven České zemědělské univerzity v Praze Článek 1 Úvodní ustanovení Tato směrnice je platná pro Českou zemědělskou

Více

Akvizice periodické literatury

Akvizice periodické literatury Vnější vlivy Vydavatelská sféra Čtenáři / uživatelé Vnitřní vlivy Profil fondu knihovny (oborové zaměření) Finanční možnosti knihoven Definice seriálu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech

Více

Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210

Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210 Koncepce rozvoje knihovny na léta 2008-210 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

AKVIZICE. 29.11.2012 Ing. Stanislava Ivanovová (VKOL) 1

AKVIZICE. 29.11.2012 Ing. Stanislava Ivanovová (VKOL) 1 AKVIZICE 29.11.2012 Ing. Stanislava Ivanovová (VKOL) 1 Obsah přednášky 1. Pojem 2. Druhy 3. Strategie budování fondů 4. Postup při akvizici 5. Knižní trh 6. Akviziční zdroje 7. Výběr dokumentů 8. Získávání

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Trh informačních pramenů 1 Trh informačních pramenů specifický segment trhu uspokojování potřeb a požadavků původců a uživatelů obchodní vztahy konkurenční prostředí, dosažení

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ, KNIHOVNY VY_32_INOVACE_CJ_2_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

KNIHOVNÍ FOND Akvizice, evidence, ochrana. Gabriela Filipová

KNIHOVNÍ FOND Akvizice, evidence, ochrana. Gabriela Filipová KNIHOVNÍ FOND Akvizice, evidence, ochrana Gabriela Filipová Knihovní fond Obsah Profil knihovního fondu školní knihovny Akvizice knihovního fondu Knižní trh, druhy informačních pramenů Evidence, stavění,

Více

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I.

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 9. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE 4. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Informatika, informace, informační

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK Jak si obstarám informace? informační exploze mnoho informací a jak

Více

Pravidla. získávání a zpřístupňování informačních zdrojů VŠE (spravovaných CIKS) Neperiodické publikace

Pravidla. získávání a zpřístupňování informačních zdrojů VŠE (spravovaných CIKS) Neperiodické publikace Vysoká škola ekonomická v Praze Centrum informačních a knihovnických služeb Edice: Informační servis č. 29 Pravidla získávání a zpřístupňování informačních zdrojů VŠE (spravovaných CIKS) Neperiodické publikace

Více

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Zpracovaly: Marcela Daňhelová a Jana Heřmánková, knihovnice OBSAH 1. PRÁVNÍ SITUACE KNIHOVNY, JEJÍ ŘÍZENÍ A POJETÍ 2. VZNIK A HISTORIE KNIHOVNY 3. PROVOZ

Více

NETRADIČNÍ ZDROJE ZJIŠŤOVÁNÍ A ZÍSKÁVÁNÍ REGIONÁLNÍ LITERATURY V SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

NETRADIČNÍ ZDROJE ZJIŠŤOVÁNÍ A ZÍSKÁVÁNÍ REGIONÁLNÍ LITERATURY V SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM NETRADIČNÍ ZDROJE ZJIŠŤOVÁNÍ A ZÍSKÁVÁNÍ REGIONÁLNÍ LITERATURY V SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Jana Lichtenbergová, Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem Význam a poslání fondu

Více

Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje

Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje 1 z 11 22.11.2007 20:17 Dobrý den, vstoupili jste na stránky dotazníku Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje. Cílem dotazníku je zmapovat potřeby vědeckovýzkumného sektoru v ČR a zajistit

Více

Stručný návod pro práci s knihovním katalogem OPAC

Stručný návod pro práci s knihovním katalogem OPAC Stručný návod pro práci s knihovním katalogem OPAC http://aleph.lib.vutbr.cz CO VŠECHNO SE ZDE MŮŽETE DOZVĚDĚT? Co je to Online Public Access Catalogue (OPAC). Jak se přihlásíte. Jak vyhledáte knihu. Jak

Více

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury AKVIZICE Doplňování neperiodické literatury Cíl a předmět akvizice Akvizice se zabývá získáváním tištěných a jiných analogových dokumentů (nákupem, výměnou, darem nebo povinným výtiskem) a předplatným

Více

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i.

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Základní ustanovení Právní zakotvení V souladu se zákonem ČNR č. 283/1992 Sb., o Akademii věd České republiky, ve znění pozdějších

Více

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Zkušenosti s e-knihami Flexibooks Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Základní informace o knihovně Vznik v roce 2013 sloučením 5 fakultních knihoven (ocenění Knihovna

Více

Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5

Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5 Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5 Úvod Činnost Vydavatelství Univerzity Pardubice (dále jen vydavatelství) je vymezena zejména zákonem č. 111/1998 Sb. o vysokých školách,

Více

Seznam citací a použité literatury

Seznam citací a použité literatury Seznam citací a použité literatury 1) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk 2004, s. 7. 2) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství

Více

Knihovna/Knižnica. pokračování tradice. Jana Fojtíková Oddělení doplňování zahraničních dokumentů Národní knihovna České republiky

Knihovna/Knižnica. pokračování tradice. Jana Fojtíková Oddělení doplňování zahraničních dokumentů Národní knihovna České republiky Knihovna/Knižnica pokračování tradice Jana Fojtíková Oddělení doplňování zahraničních dokumentů Národní knihovna České republiky Kliknutím lze upravit styl předlohy. Vznik a poslání projektu Smlouva mezi

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

Školní informační centrum (ŠIC)

Školní informační centrum (ŠIC) Školní informační centrum (ŠIC) Před rokem to všechno začalo Bc. Romana Cichá ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Zpracovaly: Marcela Daňhelová a Jana Heřmánková, knihovnice OBSAH 1. PRÁVNÍ SITUACE KNIHOVNY, JEJÍ ŘÍZENÍ A POJETÍ 2. VZNIK A HISTORIE KNIHOVNY 3. PROVOZ

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2003 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice fondu doplňován převážně koupí z prostředků přidělených

Více

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot E-knihy Nakladatelství Karolinum Mgr. BcA. Vít Krobot Současná situace na trhu e-knih obsah (na konci roku 2015 dostupných zhruba 15 000 titulů) distribuční infrastruktura standardizace formátů: pdf, epub,

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Č. j. OU-3272/45-203 Směrnice děkana č. 2/203 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Článek Úvodní ustanovení V souladu s 72 75 zákona č. /998

Více

Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU

Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou. Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Úvod do studia a života na vysoké škole - modul Práce s literaturou Informace pro nové studenty Přírodovědecké fakulty JU Materiál pro úvodní kurz FBI 003 na Přírodovědecké fakultě JU Komentovaný text

Více

CO JE KLÍČEM KE SPOKOJENOSTI UŽIVATELE?

CO JE KLÍČEM KE SPOKOJENOSTI UŽIVATELE? CO JE KLÍČEM KE SPOKOJENOSTI UŽIVATELE? Libuše Machačová, Vědecká knihovna Olomouc Úvod Vědecká knihovna v Olomouci (dále jen VKOL) patří ke knihovnám s právem povinného výtisku, proto většinu přírůstků

Více

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Zpracovala: Kateřina Doskočilová, knihovnice OBSAH 1. PRÁVNÍ SITUACE KNIHOVNY, JEJÍ ŘÍZENÍ A POJETÍ 2. VZNIK A HISTORIE KNIHOVNY 3. PROVOZ KNIHOVNY V

Více

Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU , SEMINÁŘ V NTK

Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU , SEMINÁŘ V NTK Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU BARBORA KATOLICKÁ, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA UNIVERZITNÍ KNIHOVNA 6. 12. 2016, SEMINÁŘ V NTK E-knihy na ZČU - obsah Základní informace Platformy, vydavatelé Statistiky

Více

Informační zdroje. SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad. Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám

Informační zdroje. SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad. Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám Informační zdroje SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám Informační zdroje Informační zdroj / informační pramen prostředek společenské komunikace tvořený

Více

Výroční zpráva za rok 2006

Výroční zpráva za rok 2006 Výroční zpráva za rok 2006 15.12.2008 0:00 administrator (x3819) Univerzitní knihovna TU v Liberci VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2006 květen 2005 UNIVERZITNÍ KNIHOVNA, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Více

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Ekonomika organizačních složek měst Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec tel. +420-482 412 111 fax +420-482

Více

Akviziční činnost Krajské knihovny v Pardubicích

Akviziční činnost Krajské knihovny v Pardubicích Akviziční činnost Krajské knihovny v Pardubicích Lenka Bláhová www.knihovna-pardubice.cz Důležitá data v historii knihovny (1) 1897 první dochované písemné zmínky o založení městské knihovny (letos slavíme

Více

AKADEMICKÁ KNIHOVNA JIHOČESKÉ UNIVERZITY

AKADEMICKÁ KNIHOVNA JIHOČESKÉ UNIVERZITY AKADEMICKÁ KNIHOVNA JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ROCE 2010 (INFORMACE O ŘEŠENÍ RP) Helena Landová 18.1. 2010 ZAHÁJEN PROVOZ AK JU 18.1. 2010 ZAHÁJEN PROVOZ AK JU ZÁKLADNÍ INFORMACE O RP Název projektu: Zásadní

Více

SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU

SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU Ostravská univerzita v Ostravě Dvořákova 7 701 03 Ostrava Č.j.: OU-43920/90-2014 V Ostravě dne 29. 5. 2014 SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU Článek I. Úvodní ustanovení 1. Tato směrnice

Více

E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace

E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace Seminář E-knihy Národní technická knihovna v Praze, 21.11.2011 E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova, Ústřední knihovna Novinky 2017 ereading.cz

Více

NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY K VYKAZOVÁNÍ DO RIV:

NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY K VYKAZOVÁNÍ DO RIV: NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY K VYKAZOVÁNÍ DO RIV: 1) Můj článek vyšel jen elektronicky, mohu ho vykázat do RIV? A jak ho mám stránkovat? odpověď: Ano, do RIV ho lze poslat jako článek, pokud obsahuje původní

Více

Návod k použití webového katalogu CKIS

Návod k použití webového katalogu CKIS Návod k použití webového katalogu CKIS Výběr katalogu Ze vstupní obrazovky máte možnost volit databáze. Pro vyhledávání pouze v katalogu Lékařské fakulty vyberte Katalog Lékařské fakulty UK v Hradci Králové.

Více

Evidence literatury, ochrana a revize KF. Ing. Stanislava Ivanovová

Evidence literatury, ochrana a revize KF. Ing. Stanislava Ivanovová Evidence literatury, ochrana a revize KF Ing. Stanislava Ivanovová 1 Obsah Evidence Označení jednotky Přírůstkový seznam Průvodky Signování Aktualizace knihovního fondu Vyřazené knihy Úbytkový seznam Prozatímní

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice fondu doplňován převážně koupí z prostředků přidělených

Více

Databáze pro evidenci výměny a prodeje publikací Knihovny Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR (Dokumentace k projektu)

Databáze pro evidenci výměny a prodeje publikací Knihovny Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR (Dokumentace k projektu) Řešitelský tým: Beránková Kateřina Doležal Petr Kleňha Lukáš Matuška Michal Nikola Databáze pro evidenci výměny a prodeje publikací Knihovny Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR (Dokumentace k projektu)

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013

OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013 Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o. Žalanského 68/54 Praha 17- Řepy OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013 čl. 1 Odborné publikační aktivity akademických pracovníků VŠRR Informace o předávání dat do IS VaVaI

Více

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé citace jsou ty, do

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Charakteristika studijního programu Účetnictví a daně Zájemci o studium mohou podat přihlášku v rámci studijního programu Ekonomika a management v bakalářském studijním

Více

Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné

Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné O STANOVENÍ PODMÍNEK POSKYTOVÁNÍ ODMĚN AUTORŮM PUBLIKACÍ A PROJEKTŮ, A O PUBLIKAČNÍ SOUTĚŽI KATEDER SLEZSKÉ

Více

Virtuální depozitní knihovna

Virtuální depozitní knihovna Virtuální depozitní knihovna (NEJEN) způsob doplňování chybějících exemplářů v novodobých fondech Národní knihovny ČR Tomáš Foltýn 8 000 000 NK ČR - počet knihovních jednotek 7 000 000 6 000 000 5 000

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

Katalog MU. Textový návod. Obsah. Knihovna FSS MU, Joštova 10, Brno

Katalog MU. Textový návod. Obsah. Knihovna FSS MU, Joštova 10, Brno Katalog MU Textový návod Souborný katalog, alias OPAC (Online Public Access Catalogue), alias Aleph všechny tyto názvy označují elektronický katalog Masarykovy univerzity, který slouží k dohledávání informací

Více

Směrnice rektora č. 15/2013

Směrnice rektora č. 15/2013 Slezská univerzita v Opavě Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské univerzitě v Opavě Vydáno: V Opavě, červen 2013 Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské

Více

Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy Úvod: Knihovnu Právnické fakulty Univerzity Karlovy jsem navštívil 29. května 2015. Knihovna se nachází v Praze poblíž stanice metra Staroměstská. Její adresa

Více

PROČ PUBLIKOVAT. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VaV, 2. část. Ing. Milena Šímová

PROČ PUBLIKOVAT. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VaV, 2. část. Ing. Milena Šímová PROČ PUBLIKOVAT HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VaV, 2. část Ing. Milena Šímová Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Hospodaření s veřejnými prostředky poskytovanými na účelovou a institucionální podporu výzkumu a vývoje

Hospodaření s veřejnými prostředky poskytovanými na účelovou a institucionální podporu výzkumu a vývoje B3-03/2-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORKY (SR) B3-03/2-SR Hospodaření s veřejnými prostředky poskytovanými na účelovou a institucionální podporu výzkumu a vývoje na Univerzitě Palackého

Více

450 LET AKVIZICE VE VĚDECKÉ KNIHOVNĚ

450 LET AKVIZICE VE VĚDECKÉ KNIHOVNĚ 450 LET AKVIZICE VE VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V OLOMOUCI PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci STRUČNÁ HISTORIE VÝZNAMNÁ DATA HLEDISKA AKVIZICE Z 1566: v Olomouci zřízena jezuitská akademie; při ní

Více

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích E-knihy v JVK Čtečky s volně dostupnými e-knihami (volné z hlediska autorského zákony, licence s

Více

Základy informační vědy

Základy informační vědy Základy informační vědy Získávání informací Informace získáváme, když se dozvídáme nové věci Můžeme je získávat z různých informačních pramenů Prameny mohou být: dokumenty, knihy, noviny, časopisy, články

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-03

Identifikátor materiálu: ICT-1-03 Identifikátor materiálu: ICT-1-03 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Informační zdroje Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí informační zdroje. Druh

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA Akademický informační systém ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. Věda a výzkum Svazek 4 Verze: 3.18 Datum: 11. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 7 1 Úvod 13 2 Základní pojmy

Více

Akvizice českých e-knih. Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita

Akvizice českých e-knih. Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita Akvizice českých e-knih Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita Proč ještě nenakupujeme e-knihy běžně jako rohlíky? Práva, práva,... práva. Obavy nakladatelů akceptovat riziko (zneužití,

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

Studijní informační zdroje

Studijní informační zdroje Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13) http://knihovna.jabok.cz/doc/jp/informace.ppt http://knihovna.jabok.cz/doc/jp/informace.odp Důležité

Více

Knihovny a elektronické informační zdroje na Přírodovědecké fakultě UK. aneb. jak efektivně hledat užitečné vědecké informace.

Knihovny a elektronické informační zdroje na Přírodovědecké fakultě UK. aneb. jak efektivně hledat užitečné vědecké informace. Knihovny a elektronické informační zdroje na Přírodovědecké fakultě UK aneb jak efektivně hledat užitečné vědecké informace Radka Lukášová K čemu je dobrá knihovna? Pomáhá: ušetřit peníze: - možno zapůjčit

Více

PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA. ČLS JEP Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví

PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA. ČLS JEP Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví Vědecké zdravotnické informační zdroje a jejich vyhledávání PhDr.Helena BOUZKOVÁ PhDr.Eva LESENKOVÁ NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, PRAHA Osnova způsoby vyhledávání služby pro veřejnost knihovny zdravotnické

Více

Seriál - definice. Seriály. Pokračující zdroj. zásady identifikačního popisu

Seriál - definice. Seriály. Pokračující zdroj. zásady identifikačního popisu Seriál - definice Seriály zásady identifikačního popisu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech po sobě následujících, obvykle s označením posloupnosti (zpravidla číselným nebo chronologickým),

Více

David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013

David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013 David Horváth Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze 12. 9. 2013 Místo konání výzkumu: Ústav vědeckých informací 2. LF UK a FN Motol (Knihovna 2. LF UK

Více

Odborná literatura a labyrint knižního trhu

Odborná literatura a labyrint knižního trhu Odborná literatura a labyrint knižního trhu Jarmila Kučerová Knihovna Národního muzea 19. akviziční seminář SDRUK 1 Knihovna Národního muzea druhá největší veřejná vědecká knihovna s historickými fondy

Více

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM ÚVOD Kvantifikovaná kriteria jsou pomocným podkladem pro zahájení habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

ZÍSKÁVÁNÍ A EVIDENCE POVINNÉHO VÝTISKU V KKFB VE ZLÍNĚ. Ing. Hana Mikulíková

ZÍSKÁVÁNÍ A EVIDENCE POVINNÉHO VÝTISKU V KKFB VE ZLÍNĚ. Ing. Hana Mikulíková ZÍSKÁVÁNÍ A EVIDENCE POVINNÉHO VÝTISKU V KKFB VE ZLÍNĚ Ing. Hana Mikulíková KRÁTKÁ HISTORIE Historie Krajské knihovny Františka Bartoše se odvíjí již od roku 1885, kdy byl založen Čtenářský spolek ve Zlíně

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I. VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I. ZA ROK 2008 Výroční zpráva Archivu Akademie věd České republiky vědeckého útvaru Masarykova

Více

Systém mezinárodního standardního číslování ISBN, ISSN

Systém mezinárodního standardního číslování ISBN, ISSN Systém mezinárodního standardního číslování ISBN, ISSN Mgr. Pavla Gajdošíková Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Hvězdárna Valašské

Více

Výroční zpráva za rok 2005

Výroční zpráva za rok 2005 Výroční zpráva za rok 2005 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2005květen 2006UNIVERZITNÍ KNIHOVNA, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE KNIHOVNICKO INFORMAČNÍ SLUŽBY Doplňování knihovního fondu Dostupnost

Více

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Databáze TDKIV Výkladová databáze vysvětlující významy odborných termínů

Více

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu výukovém materiálu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé

Více

Marketing Marketingový informační systém

Marketing Marketingový informační systém Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Marketingový

Více

GABRIELA FILIPOVÁ KNIHOVNÍ FOND AKVIZICE, EVIDENCE, OCHRANA

GABRIELA FILIPOVÁ KNIHOVNÍ FOND AKVIZICE, EVIDENCE, OCHRANA GABRIELA FILIPOVÁ KNIHOVNÍ FOND AKVIZICE, EVIDENCE, OCHRANA Knihovní fond OBSAH Profil knihovního fondu školní knihovny Akvizice knihovního fondu Druhy informačních pramenů Evidence, stavění, ochrana a

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová HISTORIE AKS Děrnoštítkové stroje Velké sálové počítače - automatizace jednotlivých procesů -pokusy Mikropočítače - Integrované AKS Internet otevřené integrované

Více

Péče o knihovní fond

Péče o knihovní fond Péče o knihovní fond Věčné dilema knihovníků Jak budovat, nebo pečovat o knihovní fond, aby přivedl do knihovny co nejvíce uživatelů a uspokojil jejich nejširší zájmy??????????????????????? Úvod 1. Aktualizace

Více

SCOPUS a WEB OF SCIENCE

SCOPUS a WEB OF SCIENCE SCOPUS a WEB OF SCIENCE 7. února 2012 Osnova 1. Typy ve vyhledávání v databázi SCOPUS 2. Typy ve vyhledávání v databázi Web of Science 3. Nástroje pro vyhledávání v jednom vyhledávacím prostředí: Metavyhledávače

Více

Oborová brána TECH tech.jib.cz

Oborová brána TECH tech.jib.cz Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Praha, NTK 2.12.2014 PhDr. Lenka Hvězdová Příběh oborové brány TECH, tech.jib.cz - * 2008,

Více

VYTVOŘENÍ OSOBNÍHO UŽIVATELSKÉHO ÚČTU V COS PIVOT A NASTAVENÍ ZASÍLÁNÍ NOVINEK NA E-MAIL

VYTVOŘENÍ OSOBNÍHO UŽIVATELSKÉHO ÚČTU V COS PIVOT A NASTAVENÍ ZASÍLÁNÍ NOVINEK NA E-MAIL VYTVOŘENÍ OSOBNÍHO UŽIVATELSKÉHO ÚČTU V COS PIVOT A NASTAVENÍ ZASÍLÁNÍ NOVINEK NA E-MAIL COS Pivot je online databáze s údaji o více než 26 000 finančních příležitostech, která obsahuje i více než 3 miliony

Více

KNIHOVNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY OBRANY V BRNĚ

KNIHOVNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY OBRANY V BRNĚ U n i v e r z i t a o b r a n y Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife Ev. č. 150/1/43/2016-2994 Výtisk jediný Počet listů: 3 Schvaluji. brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D.,

Více

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Trh informačních pramenů 1 Trh informačních pramenů specifický segment trhu uspokojování potřeb a požadavků původců a uživatelů obchodní vztahy konkurenční prostředí, dosažení

Více