Moderní biologie na dosah ruky EUSOCIALITA. Kateřina Černá Přírodovědecká Fakulta Univerzity Karlovy, Katedra zoologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Moderní biologie na dosah ruky EUSOCIALITA. Kateřina Černá (katerina.cerna84@gmail.com), Přírodovědecká Fakulta Univerzity Karlovy, Katedra zoologie"

Transkript

1 EUSOCIALITA Kateřina Černá Přírodovědecká Fakulta Univerzity Karlovy, Katedra zoologie Když v lese potkáte bloudícího mravence nebo na louce zahlédnete poletující včelu medonosnou, obvykle je pokládáte za samostatná individua. Tito jedinci jsou však součástí velice složitého společenství blízce příbuzných jedinců, kde obvykle existuje dělba práce a kde se obvykle rozmnožují jen někteří k tomuto účelu vybraní jedinci. Pohlavní jedinci žijí výrazně déle než běžní jedinci ve společentví a ostatní jedince řídí pomocí složité chemické komunikace. Takovýto způsob soužití se nazývá eusocialita (z řečtiny eu pravý, z latiny socialis - spojený, společenský). V eusociálních společenstvech je konkrétní nerozmnožující se jedinec asi tak důležitý jako pro vás jedna vaše tělní buňka. Sám neznamená nic. Pouze ve spolupráci s ostatními je schopen dosáhnout určitého cíle. Z tohoto důvodu bývají eusociální společenstva nazývána superorganismy (tedy organismy organismů). Podobnost mezi fungováním eusociálních společenstev a mnohobuněčnými organismy existuje i na vyšší než buněčné úrovni. Stejně, jako se tělo živočicha či rostliny skládá z tkání či pletiv a dále orgánů s různými funkcemi, tak i eusociální společenstva jsou složena z jedinců, kteří plní různé funkce a tvoří tzv. kasty. Rozmnožovací soustavu představuje oplozená královna (blanokřídlí (Hymenoptera)), případně královský pár (termiti (Isoptera), rypoši (Bathyergidae)), její první potomci si rozdělí funkce obrany a výživy společenstva a když společenstvo dospěje, začne produkovat pohlavní jedince. Úkol 1 Na Petriho miskách či obrázcích máte jedince různých kast termitů, včel a mravenců. a) Určete, který exemplář patří do které kasty (dělník, voják, královna, dělnice, trubec). Číslo jedince na Petriho misce kasta b) Jaká je hlavní funkce exempláře xxx(doplnit dle výběru taxonů)?

2 Úkol 2 Role pracujícího jedince ve společenstvu není vždy určena odlišnou morfologií. Jeden jedinec může vykonávat odlišné úkoly v průběhu svého života. Tento jev se nazývá věkový polyethismus (z řečtiny poly- mnoho, éthos zvyk, povaha). To, jaké je pořadí funkcí v životě jedince, je určeno mnoha faktory. a) S pomocí uvedeného grafu 1 se pokuste správně doplnit pořadí funkcí v průběhu života dělnice (nerozmnožující se samice) ve společenstvu včely medonosné: , , , , , Graf 1: Věkový polyethismus u včely medonosné. b) Z jakého důvodu je sběr potravy umístěn v životě včely právě tam, kde je? Úkol 3 Čmeláci se nevyznačují příliš nápadným polyethismem ani tvorbou specializovaných kast, celkově je jejich společenství oproti včele medonosné méně dokonalé a říkáme,

3 že jsou primitivně sociální (včela medonosná je odvozeně sociální). Přesto se u nich často vyskytují dělnice různých velikostí. a) Jak jistě víte, včelstva včel medonosných přežívají bez problému zimu, pokud mají dostatečné zásoby medu (přirozeně) či alespoň cukru (pokud jsou domestikované). Jak je to však se zimním přežíváním společenství čmeláků? b) První jarní dělnice jsou obvykle daleko menší než dělnice z pozdějšího období. Víte, čím je to způsobeno (souvisí s předchozí otázkou)? c) Velikost dělnice se však neliší pouze v průběhu sezóny. Výrazné rozdíly ve velikosti u stejně starých dělnic byly popsány např. u čmeláka zemního (Bombus terrestris), běžné jsou rozdílné velkosti dělnic též u mravenců. Zamyslete se nad funkcí dělnic a zkuste vymyslet, proč mohou být výhodné rozdílně veliké dělnice. Úkol 4 Pro eusociální společenství blanokřídlého hmyzu je typické, že samci jsou haploidní (mají jen jednu sadu chromozomů), kdežto samice jsou diploidní (mají dvě sady chromozomů). Je to způsobeno tím, že samice vznikají z oplozených vyjíček, samci však nepohlavně z vajíčka neoplozeného. Jak bylo uvedeno výše, páření probíhá obvykle jen u vybraných jedinců královen, jen královny tedy kladou kromě neoplozených vajíček také oplozená vajíčka, ze kterých vznikají samice. Dělnice jsou obvykle plodné, ale královna chemicky inhibuje jejich chuť k páření a kladení vajíček pomocí tzv. mateřího feromonu, který si jedinci ve společenství mezi sebou neustále předávají a tím je udržována kromě sexuální zdrženlivosti dělnic také hierarchie a pevné vazby v rámci společenstva. Množství mateřího feromonu je tedy pro správné fungování společenstva klíčové. Dělnice díky feromonu matky obvykle kladou jen neoplozená vajíčka, ze kterých vznikají samci, nebo nekladou vajíčka vůbec. a) Jak se říká nepohlavnímu rozmnožování pomocí neoplozených vajíček?

4 b) Graf 2 ukazuje závislost poměru pohlaví potomstva na množství jedinců v čmeláčí kolonii (1 všichni potomci jsou pouze samice, 0 všichni potomci jsou pouze samci, 0,5 v potomstvu se vyskytuje stejný počet samců i samic). Velikost populace postupně vzrůstá v průběhu sezóny, osa x tedy znázorňuje velikost populace zároveň s postupující sezónou. poměr pohlaví (F/M) 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, velikost populace Graf 2: Poměr pohlaví při různé velikosti populace (F-samice, M-samec). Zamyslete se nad tím, co přesně uvedený graf vyjadřuje. Co se v této kolonii v průběhu sezóny děje? c) Kdy tedy nejčastěji dochází k rozmnožování v čmeláčí kolonii? d) Čím může být znázorněný jev způsoben (nápověda souvisí s poměrem matky a dělnic a funkcí matky ve společenstvu)? Úkol 5 U termitů je situace velice odlišná. Všichni jedinci jsou diploidní (mají dvě sady chromozómů) a k nepohlavnímu rozmnožování zde nedochází. Zato je zde vyvinut dokonalý a velice složitý systém různých kast, které jsou tvořeny (kromě kasty pohlavní) nedospělými, tedy larválními, stádii, které se mohou mnohokrát svlékat a žijí i několik měsíců. Pohlavní jedinci jsou jediní, kteří ve svém dosáhnou dospělosti.

5 Aby společenstvo termitů mohlo správně fungovat, musí existovat velice důmyslný systém komunikace, který umožní vznik správných kast dle aktuální potřeby society. Vznik různých kast je obvykle regulován pomocí feromonů, které pak často spouští či inhibují výrobu jednoho hmyzího hormonu v těle termitů. (Tento hormon je nezbytný v ontogenezi každého jedince hmyzu, nejen toho společenského). a) Víte, jak se jmenuje tento hormon? b) Co způsobuje tento hormon v tělě hmyzu? c) Proč je tento hormon tak důležitý právě u termitů? (nápověda souvisí to s rozdíly ve vývoji a kastovním uspořádání termitů v porovnání s blanokřídlími) Úkol 6 Pokud se zabýváme studiem eusociálních společenstev, narazíme brzy na jeden velice zajímavý fenomén, kdy se někteří jedinci obětují ve prospěch společenstva například tím, že se vzdají rozmnožování ve prospěch jiných jedinců nebo brání hnízdo bez ohledu na nebezpečí ztráty vlastního života. Takovéto chování je pravým opakem chování sobeckého a je nazýváno altruismus. Aby se však takovéto chování v průběhu vývoje druhů udrželo, musí být pro jeho nositele nějak selekčně výhodné. Tedy přítomnost genetické informace zodpovědné za altruistické chování musí zajišťovat zvýšený přenos genů nesených altruistickým jedincem do následující generace. O tom, jestli je z evolučního hlediska pro jedince výhodné pomáhat svým příbuzným, tedy rozhoduje poměrně jednoduchá závislost příbuznosti, nákladů a zisků. Toto tzv. Hamiltonovo pravidlo lze vyjádřit vzorcem: r x B > C: (r = genetická příbuznost mezi příjemcem a poskytovatelem pomoci (100% - jednovaječná dvojčata, 50% - sourozenci, 50% - rodiče potomci), B = reprodukční výhoda příjemce (zvýšení přenosu jeho genetické informace do následující generace, např. zvýšením množství vyprodukovaných potomků), C = náklady poskytovatele (míra snížení jeho vlastní reprodukce jako následek kooperace)). a) Proč je v tomto vztahu důležitá příbuznost mezi jedinci?

6 b) Zamyslete se nad uvedeným vztahem a vyvoďte z něj, za jakých podmínek (vycházejte pouze z výše uvedených pojmů) může být spolupráce mezi jedinci evolučně výhodná? Úkol 7 Určitě vás napadlo, že srovnání společenstva hmyzu a živočišného těla z úvodu v mnoha věcech pokulhává. Argumentů proti konceptu superorganismu je hned několik. a) Prvním z nich je, že v celé řadě eusociálních společenstev neexistuje jasná hranice mezi rozmnožujícími se a nerozmnožujícími se jedinci, i dělnice u řady skupin mohou být oplozené. Zamyslete se, jak vypadá hranice mezi pohlavními a tělními buňkami v těle živočichů. Existují v těle živočichů přechody mezi pohlavními a tělními buňkami? Mohou se některé tělní (somatické) buňky živočichů pohlavně rozmnožovat? b) Ale! Určitě vás napadne velká skupina mnohobuněčných organismů, u kterých se z buněk pocházejících z tělní buňky může stát buňka pohlavní c) Dalším, asi zásadnějším, problémem je srovnání příbuznosti buněk v organismu a příbuznosti jedinců v eusociálním společenstvu. Jak jsou si běžné buňky v těle příbuzné? Jak jsou si příbuzní jedinci v eusociálním společenství (vyberte z možností: 100%, <100%, 0%)? Tělesné (somatické) buňky Jedinci v eusociální kolonii d) Mezi altruistickými jedinci eusociálních společenství se mohou občasně vyskytnout jedinci sobečtí, jejichž četnost je samozřejmě dána výše uvedeným Hamiltonovým pravidlem. Existují v těle živočichů situace, kdy jednotlivé buňky mají jiné zájmy než celé tělo, tedy kdy se chovají sobecky na úkor buněk ostatních? Napište příklad.

7 Úkol 8 Váš kamarád strávil část letních prázdnin v Africe, na jedné z fotek měl nezaostřenou fotku hmyzu, který tam byl údajně dost častý a jehož studiem strávil hodně času. Jednalo se o sociální hmyz, kamarád vám však odmítnul odpovědět, který druh studoval. Slíbil však pravdivě odpovídat na pokládané otázky. Vy jste se tedy pomocí následujících otázek pokoušeli zjistit o tomto druhu více informací: 1 Mají všichni jedinci (kromě larválních stádií) ve společenstvu křídla? 2 Umí aspoň některé druhy této skupiny hmyzu bodnout žihadlem? NE 3 Jsou pracující jedinci výrazně morfologicky odlišní? ANO 4 Mají všichni jedinci dobře sklerotizovanou (pevnou, odolnou) kutikulu (tvrdý povrch těla)? 5 Čím se tento hmyz převážně živí? Rostlinami 6 Má tento hmyz střevní symbionty, kteří jim výrazně pomáhají s trávením potravy? 7 Mají některé druhy tohoto hmyzu chovy jiných druhů hmyzu (např. mšic), které používají k získávání potravy? 8 Je ve společenstvu trvale přítomný královský pár nebo jen královna? NE NE ANO 9 Vyskytují se zástupci této skupiny i v Evropě? ANO 10 Jaký typ vývoje (dokonalá/nedokonalá proměna) má tento hmyz? Nedokonalou 11 Mají pohlavní jedinci křídla po celý život? NE 12 Obvykle pracují i nedospělí jedinci? ANO NE Pár a) Kterou skupinu hmyzu kamarád studoval? b) Pro kterou skupinu hmyzu by byly charakteristické odpovědi: 2 ano, 4 ano, 7 ano, 8 královna, 9 ano, 10 dokonalá proměna, 12 ne a ostatní odpovědi shodné jako v předešlé úloze?

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10)

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10) 2.ročník - Zoologie Rozmnožování Zárodečné listy (10) ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN ROZMNOŽOVÁNÍ: 1) Nepohlavní = zachována stejná genetická informace rodiče a potomka - založeno na schopnosti regenerace (obnovy

Více

M A T U R I T N Í T É M A T A

M A T U R I T N Í T É M A T A M A T U R I T N Í T É M A T A BIOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 1. BUŇKA Buňka základní strukturální a funkční jednotka. Chemické složení buňky. Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky. Funkční struktury

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise biologické olympiády Biologická olympiáda 2009 2010 44. ročník Krajské kolo kategorie B Zadání soutěžních úloh Praha 2010 www.biologickaolympiada.cz

Více

Obecná charakteristika živých soustav

Obecná charakteristika živých soustav Obecná charakteristika živých soustav Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Kategorie živých soustav Existují

Více

Deoxyribonukleová kyselina (DNA)

Deoxyribonukleová kyselina (DNA) Genetika Dědičností rozumíme schopnost rodičů předávat své vlastnosti potomkům a zachovat tak rozličnost druhů v přírodě. Dědičností a proměnlivostí jedinců se zabývá vědní obor genetika. Základní jednotkou

Více

Pohlavní rozmnožování. Gametogeneze u rostlin a živočichů.

Pohlavní rozmnožování. Gametogeneze u rostlin a živočichů. "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Pohlavní rozmnožování Gametogeneze u rostlin a živočichů. 2/65 Pohlavní rozmnožování obecně zajišťuje variabilitu druhu

Více

Rozmnožování a vývoj živočichů

Rozmnožování a vývoj živočichů Rozmnožování a vývoj živočichů Rozmnožování živočichů Rozmnožování - jeden z charakteristických znaků organizmů. Uskutečňuje se pohlavně nebo nepohlavně. Nepohlavní rozmnožování - nevytvářejí se specializované

Více

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů 19 zhodnotí i pro 19 zhodnotí i pro funkce funkce ZÁŘÍ ŘÍJEN 19 zhodnotí i pro Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních (orgánových soustav) rostlin i živočichů 20 určí

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: č. materiálu: VY_52_INOVACE_015 Irena Prexlová Třída/ročník: Datum

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh:

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Třídění bezobratlých živočichů Téma: Šestinozí Metodický list/anotace:

Více

c) Také tělo hmyzu, které zbude po splnění hlavního účelu, bývá běžně využíváno. Jak?

c) Také tělo hmyzu, které zbude po splnění hlavního účelu, bývá běžně využíváno. Jak? Biologická olympiáda 2014-2015, 49. ročník, Krajské kolo kat. B Úloha: Hmyz ve službách člověka Autoři: Jan Matějů, Lucie Buchbauerová Pomůcky: binokulární lupa, pinzeta, včela Úvod: Ke svému prospěchu,

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:.

3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:. 3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:. V jednom úlu žije až včel. V každém včelstvu je matka, trubců a dělnic. samičkou. Samečkem včel

Více

Evoluce pohlaví a determinace pohlaví. Marie Ošlejšková

Evoluce pohlaví a determinace pohlaví. Marie Ošlejšková Evoluce pohlaví a determinace pohlaví Marie Ošlejšková Rozmnožování organismů evolučně původnější nepohlavní pohlavní evolučně odvozenější typické pro organismy na nižším stupni fylogenetického vývoje

Více

Biologie - Sexta, 2. ročník

Biologie - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Seminář: Škodlivé druhy mravenců RNDr. Václav Rupeš, CSc. Konzultant pro desinsekci a deratizaci Sdružení DDD 5. března, 2013 Popovičky Mravenci stručně

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Nezkreslená věda díl Včely

Nezkreslená věda díl Včely Nezkreslená věda díl Včely Líbil se vám díl o včelách? Vyzkoušejte si na různých úkolech, co jste si z dnešního dílu zapamatovali. Pokud něco nevíte, podívejte se na díl ještě jednou. Kontrolní otázky

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - organismy V této kapitole se dozvíte: Co je to organismus. Z čeho se organismus skládá. Jak se dělí

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů Buňka - buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů - je pozorovatelná pouze pod mikroskopem - na Zemi existuje několik typů buněk: 1. buňky bez jádra (prokaryotní buňky)- bakterie a

Více

VY_32_INOVACE_003. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_003. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_003 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Základní znaky života Vyučovací předmět:

Více

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Obsah: 1. Biologické vědy. 2. Chemie a fyzika v biologii koloběh látek a tok energie. 3. Buňka, tkáně, pletiva, orgány, orgánové soustavy, organismus. 4. Metabolismus. 5.

Více

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE, PROSTŘEDNICTVÍM KTERÉ SE ŽÁK AKTIVNĚ SEZNÁMÍ SE SKUPINOU HMYZU S PROMĚNOU

Více

Předmět:: Přírodopis. Savci funkce základních orgánů. Savci - anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů, funkce orgánů

Předmět:: Přírodopis. Savci funkce základních orgánů. Savci - anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů, funkce orgánů Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) rostlin i živočichů Biologie živočichů 16 porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590 , T. G. Masaryka 590 Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro nižší stupeň gymnázia (zpracován podle RVP ZV) Tímto dodatkem se mění osnovy předmětu Biologie a geologie pro primu od školního roku

Více

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika 1/6 3.2.11.18 Cíl chápat pojmy dědičnost, proměnlivost, gen, DNA, dominantní, recesivní, aleoly - vnímat význam vědního oboru - odvodit jeho využití, ale i zneužití Tajemství genů - dědičnost schopnost

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Čs3/09 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Člověk a jeho svět Člověk

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise biologické olympiády. 44. ročník. Krajské kolo kategorie B

Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise biologické olympiády. 44. ročník. Krajské kolo kategorie B Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise biologické olympiády Biologická olympiáda 2009 2010 44. ročník Krajské kolo kategorie B Pokyny pro organizátory Autorská řešení Praha 2010 www.biologickaolympiada.cz

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.10

Více

Viry. Bakterie. Buňka

Viry. Bakterie. Buňka - způsobu myšlení, které vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech více nezávislými způsoby - dokáže jednoduše popsat vznik atmosféry a hydrosféry - vysvětlí význam Slunce, kyslíku,

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

ročník 7. č. 28 název

ročník 7. č. 28 název č. 28 název Včela medonosná anotace V pracovních listech se žáci lépe seznámí s významem včel pro člověka. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i

Více

Projekt: Přírodovědná učebna v přírodě a přírodovědná laboratoř. Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.32/02.0088

Projekt: Přírodovědná učebna v přírodě a přírodovědná laboratoř. Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.32/02.0088 INSPIROMAT č. 2 Besedy: se včelařem 1. Na obrázku jsou znázorněni - dělnice, trubec a matka. Na základě svých poznatků a besedy popiš rozdíly mezi nimi a jejich úlohu ve včelstvu. dělnice matka trubec...

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty Hana Gajdušková 1 Viry

Více

Savci. ZÁŘÍ 8h. přírodniny a jejich pozorování bezpečnost práce v laboratoři a při pozorování v terénu. Savci. ŘÍJEN 7h

Savci. ZÁŘÍ 8h. přírodniny a jejich pozorování bezpečnost práce v laboratoři a při pozorování v terénu. Savci. ŘÍJEN 7h ZÁŘÍ ŘÍJEN 7h LISTOPAD Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) rostlin i živočichů Biologie člověka 21 orientuje se v základních vývojových

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n í v zdě d lávací p o p tř t eby b

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n í v zdě d lávací p o p tř t eby b Anotace Včely Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti shrnout důležité nové informace, odpovědět na doplňující otázky k

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. základní projevy života

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

v ČR je v současnosti zhruba 460 tisíc včelstev? Je to asi o 120 tisíc včelstev méně než před rokem, přičemž tento velký meziroční úbytek převážně zavinila varroáza. Počet včelstev se však snižuje dlouhodobě.

Více

Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Všechny živé organizmy mají schopnost se rozmnožovat. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava (též pohlavní soustava či reprodukční systém). Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Genetika populací Studium dědičnosti a proměnlivosti skupin jedinců (populací)

Více

Žahavci. Žahavci jsou bezobratlí živočichové (nemají páteř ani jiné další kosti). Jejich trávicí soustava je slepá (=láčka), může být velmi členitá.

Žahavci. Žahavci jsou bezobratlí živočichové (nemají páteř ani jiné další kosti). Jejich trávicí soustava je slepá (=láčka), může být velmi členitá. Žahavci 1. Co vše patří pod kmen žahavci? Když se řeknou žahavci, většina z nás si představí žahavé medúzy plovoucí v moři. Zkoušeli jste se zamyslet nad tím, jak se vlastně medúzy rozmnožují? Které další

Více

ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY

ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY Zelené řasy Zelené řasy je významné oddělení jednobuněčných i mnohobuněčných stélkatých zelených rostlin. Představují blízké příbuzné vyšších rostlin, které se z jedné linie zelených řas vyvinuly. Stavba-

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 8. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie živočichů porovná základní vnější a vnitřní stavbu těla vybraných živočichů; určí vybrané zástupce

Více

Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má.

Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má. 4. pracovní list: Jméno: Včelí matka je ve včelstvu. Shoduje se s dělnicí tím, že je: a liší se od ní tím:. Úkolem matky je:. Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má.

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti Historie Základní informace Genetika = věda zabývající se dědičností a proměnlivostí živých soustav sleduje variabilitu (=rozdílnost) a přenos druhových a dědičných

Více

Maturitní témata Biologie MZ 2017

Maturitní témata Biologie MZ 2017 Maturitní témata Biologie MZ 2017 1. Buňka - stavba a funkce buněčných struktur - typy buněk - prokaryotní buňka - eukaryotní buňka - rozdíl mezi rostlinnou a živočišnou buňkou - buněčný cyklus - mitóza

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/..00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG) Tento

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

Hmyz - list č. 1. 1/ Pomocí lupy pozorujte stavbu těla včely: Tělo včely je rozděleno do tří částí: a).. b).. c)..

Hmyz - list č. 1. 1/ Pomocí lupy pozorujte stavbu těla včely: Tělo včely je rozděleno do tří částí: a).. b).. c).. Hmyz - list č. 1 1/ Pomocí lupy pozorujte stavbu těla včely: Tělo včely je rozděleno do tří částí: a).. b).. c).. Na hlavě jsou tykadla. Tykadla jsou sídlem a.. Hruď je srostlá ze.. článků. Z každého článku

Více

Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis)

Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis) Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis) Biologie včely medonosné 1.ročník dálkového studia 2011/2012, obor Včelař na SOU Blatná Ing. David Šilhan Hltanové žlázy (glandula pharyngealis) včely

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence Genetika populací vychází z: Genetická data populace mohou být vyjádřena jako rekvence (četnosti) alel a genotypů. Každý gen má nejméně dvě alely (diploidní organizmy). Součet všech rekvencí alel v populaci

Více

Semenné sady systém reprodukce a efektivita

Semenné sady systém reprodukce a efektivita Genetika a šlechtění lesních dřevin Semenné sady systém reprodukce a efektivita Doc. Ing. RNDr. Eva Palátová, PhD. Ústav zakládání a pěstění lesů LDF MENDELU Brno Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Odborná biologie, část biologie organismus

Více

Zkoumání přírody. Myšlení a způsob života lidí vyšší nervová činnost odlišnosti člověka od ostatních organismů

Zkoumání přírody. Myšlení a způsob života lidí vyšší nervová činnost odlišnosti člověka od ostatních organismů Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Více

Včela se představuje

Včela se představuje Včelaření ve městě www.stastnevcely.cz Včela se představuje Na světě jsou dvě největší záhady života, člověk a včely. Starší jsou včely. Wilhelm Bölsche (1861-1939) - společenský hmyz - až 60 000 členů

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Žahavci. Nervová soustava je velmi primitivní (je rozptýlená). Tvoří jí volně umístěné a propojené jednotlivé nervové buňky.

Žahavci. Nervová soustava je velmi primitivní (je rozptýlená). Tvoří jí volně umístěné a propojené jednotlivé nervové buňky. Žahavci 1. Co vše patří pod kmen žahavci? Když se řeknou žahavci, většina z nás si představí žahavé medúzy plovoucí v moři. Zkoušeli jste se zamyslet nad tím, jak se vlastně medúzy rozmnožují? Které další

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie 1. ročník čtyřletého všeobecného a 5. ročník osmiletého studia Minimální počet známek za pololetí: 4 obecné základy biologie histologie rostlin vegetativní

Více

Genetické určení pohlaví

Genetické určení pohlaví Přehled GMH Seminář z biologie Genetika 2 kvalitativní znaky Genetické určení pohlaví Téma se týká pohlavně se rozmnožujících organismů s odděleným pohlavím (gonochoristů), tedy dvoudomých rostlin, většiny

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných

Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných Tematická oblast Datum vytvoření 27. 9. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Biologie - biologie živočichů 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého

Více

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života - Tercie Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 1. Obecná biologie; vznik a vývoj života Biologie a její vývoj a význam, obecná charakteristika organismů, přehled živých soustav (taxonomie), Linného taxony, binomická

Více

Vznik a vývoj života na Zemi

Vznik a vývoj života na Zemi Vznik a vývoj života na Zemi Vznik a vývoj života na Zemi VY_32_INOVACE_02_03_01 Vytvořeno 11/2012 Tento materiál je určen k doplnění výuky předmětu. Zaměřuje se na vznik života na Zemi. Cílem je uvědomit

Více

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové 1/7 3.2.02.9 jednobuněční živočichové cíl - popsat stavbu, tvar, pohyb, výskyt a rozmnožování prvoků - uvést zástupce - jednobuněční živočichové, tvoří je jedna buňka, která vykonává všechny životní funkce

Více

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Buňky jsou nejmenší a nejjednodušší útvary schopné samostatného života. Buňka je základní stavební a funkční jednotkou živých organismů. Zatímco některé organismy jsou

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie 1. ročník čtyřletého všeobecného a 5. ročník osmiletého studia všech daných okruhů a kontrola úplnosti sešitu. Do hodnocení žáka se obecné základy biologie

Více

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup u p -

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup u p - Anotace Mravenci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, šibenice na slova vyskytující se v textech a kontrola zapamatování prostřednictvím

Více

13. pracovní list. Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí.

13. pracovní list. Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí. 13. pracovní list Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí. V HLTANOVÝCH žlázách se tvoří šťáva. Jsou vyvinuty pouze u, ve stadiu. U přezimujících včel zůstávají v činnosti mnohem déle než u včel. Podstatnou

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

Číslo a název projektu Číslo a název šablony

Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_1.05

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Obecné informace ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Téma úvod do studia buňky je rozvržen na jednu vyučovací hodinu. V tomto tématu jsou probrány a zopakovány základní charakteristiky živých soustav

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie 1. ročník čtyřletého všeobecného a 5. ročník osmiletého studia Minimální počet známek za pololetí: 4 obecné základy biologie histologie rostlin vegetativní

Více

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Opakování pojmů z 6. ročníku

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Opakování pojmů z 6. ročníku Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Pohlavní typy Drosophila Protenor Člověk Lymantria/Abraxas (bekyně) Habrobracon/haplodiploidie

Více

Základy genetiky populací

Základy genetiky populací Základy genetiky populací Jedním z významných odvětví genetiky je genetika populací, která se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti u velkých skupin jedinců v celých populacích. Populace je v genetickém

Více

Příbuznost a inbreeding

Příbuznost a inbreeding Příbuznost a inbreeding Příbuznost Přímá (z předka na potomka). Souběžná (mezi libovolnými jedinci). Inbreeding Inbrední koeficient je pravděpodobnost, že dva geny přítomné v lokuse daného jedince jsou

Více

Srovnávací písemná práce 7. ročník

Srovnávací písemná práce 7. ročník Srovnávací písemná práce 7. ročník I. Rozmanitost polních ekosystémů 1. Na konkrétním příkladě vysvětli pojem společenstvo organismů 2. Čím je tvořen ekosystém? 3. Uveď dva základní typy ekosystémů. 4.

Více

ČLENOVCI ARTHROPODA Živá a neživá příroda III. 3. přednáška

ČLENOVCI ARTHROPODA Živá a neživá příroda III. 3. přednáška ČLENOVCI ARTHROPODA Živá a neživá příroda III. 3. přednáška Jedná se o nejpočetnější živočišný kmen Žijí ve vodě,, na souši i ve vzduchu Tělo je složeno z nestejných článků (nestejných jak tvarem, tak

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11 Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.11 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, 588 12 Dobronín CZ.1.07/1.4.00/21.3541

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor Mgr. Martin Hnilo Tematická oblast Biologie 2 Zoologický systém. Embryogeneze. Ročník 2. Datum tvorby 02.09.2013

Více

Kooperace a Aleeho efekt. Kristýna Kopperová

Kooperace a Aleeho efekt. Kristýna Kopperová Kooperace a Aleeho efekt Kristýna Kopperová Kooperace uvnitř populace Chování dvou a více jedinců, které je ve výsledku výhodné Může zlepšit přežívání a plodnost (a tím zvýšit populační růst) Altruismus

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více