Prirucka zavodnika rfactor

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prirucka zavodnika rfactor"

Transkript

1 Prirucka zavodnika rfactor Kapitola 3 Abstrakt: Tento dokument je urcen jako manual pro online piloty zavodnich simulatoru, prevazne pro Formuli 1. Smyslem neni vytvorit technicky manual, ale dokument urcen pro siroke spektrum neodborne verejnosti. Proto je jeho forma zjednodusena a upravena pro pochopeni informaci, dulezitych pro nastaveni a pilotovani vozu. Slozite konstrukcni parametry a principy jsou vynechany. Autor: Pavel (Ranger_Zx) Vřesňák group mailto: pavel.vresnak@simracing.cz Specialni podekovani pro: Miroslav (Mirzza) Budík korektura gramatiky a stylistiky

2 Obsah: Kapitola 1 zakladni informace o komponentech zavodniho vozu palivo - motor - pneumatiky - tlak v pneumatikach - prevodovka - aerodynamika - vyvazeni - brzdy - diferencial Kapitola 2 zakladni informace o komponentech zavodniho vozu 2 - pruziny - pomale tlumice - rychle tlumice - svetla vyska - dorazy - uhel svisleho cepu rizeni - odklony - antizkrutne stabilizatory - treti pruzeni a tlumeni a dorazy Kapitola 3 nastaveni zavodniho vozu 1 - palivo - motor - pneumatiky - tlak v pneumatikach - prevodovka - aerodynamika - vyvazeni - brzdy - diferencial Kapitola 4 nastaveni zavodniho vozu 2 - pruziny - pomale tlumice - rychle tlumice - svetla vyska - dorazy - uhel svisleho cepu rizeni - odklony - antizkrutne stabilizatory - treti pruzeni a tlumeni a dorazy Kapitola 5 technika jizdy

3 Kapitola 3: Nastavení závodního vozu 1 Úvod původ, tohoto dokumentu: Tato příručka je psaná jedním autorem. Není psaná podle technické dokumentace ani jakékoliv dosud zveřejněné návody a příručky. Vše co zde naleznete jsou pouze mé osobní zkušenosti s hrou rfactor a jejím testováním. Předem upozorňuji, že můžete ve vlastní praxi dojít k odlišným závěrům než ke kterým jsem došel já. Nebude to proto, že testujete špatně, ani proto, že tato příručka se mýlí, bude to tím, že každý pilot a každý inženýr má svůj styl a ten je často velmi osobitý. Každý efekt a důsledek změny setupu, který zde naleznete, vychází z porovnávání mého osobního stylu a žádného jiného. Vždy je více druhů cest, kterými lze dosáhnout cíle. Tato rukověť je zdokumentováním mé cesty. Pro nastavení závodního vozu neexistuje klasický manál krok za krokem. Nelze zapsat rady typu když nám auto poskakuje, udělejme toto, nebo když je auto nestabilní, udělejme toto. Všechny rady tohoto typu můžou být zcela správné, ale každá změna má vliv nejen na jednu selekci chování, ale komplexně na celý vůz a vždy je nutno nad setupem přemýšled globálně. Nastavování vozů je primárně dáno zkušenostma a přemýšlením nad fyzikálním chováním výsledného setupu. Minoritně potom šťastnou náhodou či nalezením dokonalé přilnavosti. Čas od času se podaří nastavit podvozek tak, že okamžitě poznáme v první zatáčce rozdíl, vůz drží pevně všemi čtyřmi koly. Toto nastavení je dobré okamžitě uložit a zálohovat! Zpravidla jde o velmi úzké rozpětí nastavení, ve kterém vůz pracuje tak, jak má pracovat a často jediný klik do kteréhokoliv místa tento setup pokaždé jen degraduje. Takovýto dobře vyladěný setup si nazvěme pracovně VINO (níže bude vysvětlen původ tohoto termínu). Představme si setup vozu jako Rubikovu kostku. Někteří z Vás čtenářů znají setup pro F3 verze 1.2, pojmenovaný VINO, který mě inspiroval k zavedení tohohle názvu pro tuto příručku (pozn.autora: jde o velmi povedené nastavení, určené původně pro trať Mills short, později se natolik osvěčilo, že zpravidla všude bylo lepší než nejlépe naladěný setup na konkrétní trať ). Toto VINO dovoluje z vozu vytáhnout maximum a můžeme si jej zobrazit jako správně složenou Rubikovu kostku. Je očividné, že setup určený na trať Mills short nebude fungovat všude. Je třeba provést změny. Ovšem každý, i sebemenší zásah do nastavení rubikovy kostky způsobí disharmonii v celém systému. Přesně tak, jako rozhodíme barvy na Rubikově kostce, rozhodíme VINO. Pro jeho znovunalezení musíme přemýšlet, jak znovu dosáhnout stejného efektu. Dobrý příklad pro tuto situaci je, když do hotového setupu (například do VINO z Mills Short) provedeme změnu na stabilizátorech. Tato změna způsobí změnu naklánění šasi => nutná změna odklonů => nutná změna tlaků v pneumatice. Změnou poměru nedotáčivosti a přetáčivosti můžeme pozorovat další řadu efektů, negativních či pozitivních.

4 Pro schopnost nastavit dobrý setup je zcela zásadní perfektně znát důsledky změn, které provádíte! Při ladění setupu by měl každý z Vás ukládat každý pozitivní pokrok do nového souboru a ukládat si tak celý proběhlý vývoj. Často můžete dojít do fáze, kdy se vrátíte o několik kroků vzad, protože zjistíte, že jste se vydali špatným směrem. Kroky při změně setupu by neměly být velké změny. Dělejte změny po částech, aby jste mohli lépe otestovat důsledky. Já osobně si setupy ukládám jako název série dosažený čas (např.: F3v1,2 1,15,201). Přeskočme nyní na samotné nastavění vozů. Palivo fuel : Palivo je nejsnáze nastavitelná věc na voze. Množství paliva v nádrži má vliv na dojezd vozu než dojde benzín a na celkovou váhu vozu a také na vyvážení (nádrže u formulí jsou vzadu). Při nastavování paliva do kvalifikace musíme vědět, kolik kol chceme v kvalifikaci ujet a podle toho si nastavit nejmenší možné množství paliva tak, aby jsme neměli obavu o to, že by došlo předčasně. Doporučuji dávat vždy alespon 1 litr navíc pro případ, že budete zahřívat déle gumy a spálíte paliva trochu více než jindy. Při nastavování paliva pro závod je nutné mít předem známou strategii a ověřenou spotřebu paliva na kolo. Nevěřte výpočtu paliva hrou samotnou. Je buďto úplně špatně, nebo v nejlepším případě zkreslené. Navíc každé nastavení může mít jinou spotřebu. Účel je nastavit vždy tolik paliva, aby nebyla nouze, ale abychom také nevozili zbytečnou zátěž. Je velmi smutné, když váš vůz zastaví 300metrů před cílem s tím, že nemáte benzín. Je také zbytečné vést ve voze třeba 10 litrů paliva po celý závod nadbytečně a ztrácet v každém kole cenné setiny. Pilot, který podceňuje správné nastavení paliva, nikdy nevyhraje! Motor engine : Motor je velmi složitá komponenta vozu a jeho nastavení ve hře je velmi zjednodušeno. Hra nám dovoluje nastavit několik parametrů. Brake Mapping čím větší nastavíte tuto hodnotu, tím větší silou vám motor na volnoběh bude brzdit hnanou nápravu. Pokud jedete na vozech se zadním přítlačným křídlem, zpravidla vždy potřebujete ve vysoké rychlosti poměr brzdného účinku přenést více na zadní nápravu, nežli při rychlostech nízkých. Takového efektu můžete dosáhnout více způsoby a jeden z nich je podřazování. V čím vyšších otáčkách podřadíte, tím více brzdné síly bude přenášeno na zadní nápravu na pomoc brzdám a naopak při řazení v nízkých otáčkách je brzdící efekt minimální. Míru toto celého efektu ovlivňuje konstanta Brake Mapping. Rev Limit omezení maximálních otáček. Tuto hodnotu můžeme zpravidla vždy nastavovat na maximální hodnotu pokud se při řízení umíme krotit a řadit dle ideálních otáček pro motor směrem nahoru a hlavně směrem dolů.

5 Radiator Size velikost chladiče motoru. Chlazení nastavujeme vždy co nejnižší, ale s absolutní podmínkou, že motor musí vydržet naplánované kilometry na dráze. Pro kvalifikaci se nemusíme obávat a chlazení může být nejmenší nastavitelné (zpravidla 1). Pro závod je nutné nastavit chlazení tak vysoko, aby bylo riziko poškození motoru minimální. To je nutné otestovat odjetím simulace délky závodu, nejlépe ještě o pár kol prodloužené. Stejně jako v případě paliva, i zde je velmi smutné, když se vám na skvělé pozici zakouří s motoru těsně před cílem a v odstaveném vozu v trávě sledujete, jak vás míjejí téměř poražení soupeři a jedou si pro věnec slávy. Má rada zní nikdy s chlazením neriskovat. Pneumatiky tires / slozeni pneumatik tire coumpound K penmatikám lze není moc co říci. Prioritní volba pneumatik se provádí podle povrchu tratě (sníh, mokro, vlhko, sucho, šotolina, asfalt ). Sekundární volba je pak tvrdost směsi, ze které je povrch pneumatiky zhotoven. Ten volíme podle délky naplánovaného stintu tak aby se nám volba v celkovém součtu časů vyplatila oproti volbám jiným a hlavně, aby nám naplánovaný stint pneumatiky vydržely. Tlak v pneumatice tire preasure Tlak v pneumatice se mění při zahřívání, proto potřebujeme znát rozdílné ideální tlaky pro kvalifikaci a jiné pro závod. Ideální tlak je popsaný v kapitole 1. Nalézt jej můžeme buďto testováním a subjektivním porovnáváním, nebo sledováním tlaků na třech bodech pneumatiky střed běhouny a jeho vnitřní a vnejší strana. Tlakem ovlivňujeme převážně teplotu středu a s tím související celkové vyvážení teplot. Vyšší tlak, vyšší teplota středu a naopak. Teplota středu by měla být přesně mezi teplotami vnitřní a vnější strany, raději pak mírně nižší než vyšší. Toto pozorování je experimentální a nevylučuji, že dojdete k rozdílným poznatkům. Prevodovka gears Převodovku ladíme následovně. Nejvyšší rychlostní stupeň nastavíme tak, aby dokázal dosáhnout cílené maximální rychlosti na daném okruhu a aby zůstala také malá rezerva pro předjíždění. U některých vozů také není vhodné využívat na maximální rychlost maximální otáčky, I když právě při max otáčkách zrovna dosahuje konkrétní motor maximálního výkonu. Typický příklad vůz Formule 1 na okruhu Indianapolis. Pokud si nastavíte nejvyšší rychlostní stupeň tak, abyste dosahovali na konci extra dlouhé rovinky maximálních otáček, motor vám nikdy nevydrží celý závod! Nejnižší závodní stupeň, obykle dvojku si nastavíme tak, abychom mohli využit maximálního potenciálu při výjezdu z nejpomalejší zatáčky okruhu, ale aby nam nikdy nezahrabal při plném plynu při jízdě přímo vpřed bez zatočení volantu. Jedničku si obvykle ladíme jen pro start. Ale neplatí to vždy. Některé extrémně rychlé tratě požadují co nejvíce závodních rychlostních stupňů, proto jedničku prodloužíme a používáme ji místo dvojky v nejpomalejších zatáčkách a zároveň pro start.

6 Zbylé rychlostní stupně nastavujeme většinou pravidelně mezi nejnižší a nejvyšší, ale ani to neplatí vždy a casto můžeme nepravidelností získat trochu výkonu navíc. Pravidelným rozmístěným lineárním nastavení rychlostí rozumíme rovnoměrně rozložené délky rychlostní stupně s malým přihlédnutím k prioritě vyšších rychlostí tzn.čím vyšší rychlostní stupeň, tím jej nastavíme o malý kousek kratší. Pochopitelně, že nemůžeme získat vyšší výkon motoru, musíme si nyní představit průběh výkonové křivky motoru v závislosti na otáčkách tak, jak je popsán v kapitole 1. Výkon má většinou úzkou špičku v rozmezí určitých otáček a při nižších nebo vyšších otáčkách výkon opět klesá. Jelikož nemáme dostatečný počet rychlostních stupňů, abychom mohli neustále mít motor v ideálních otáčkách, musíme počítat s tím, že při jízdě nám bude okamžitý výkon stále kolísat podle rychlosti vozu a zařazeného rychlostního stupně (podle otáček motoru) v závislosti na nastavení převodových stupňů. Možná je vám již zřejmé, že pokud si představíme graf průběhu okamžitého výkonu v čase, bude stále kmitat a pro určité časové rozpětí (pro naše potřeby po dobu jednoho správně zajetého kola) lze vypočítat, lépe rečeno odhadnout, celkový průměrný výkon. Různá nastavení převodů budou měnit tuto křivku a budou také ovlivňovat celkový průměrný výkon. Tohle je velmi důležitá část pro pochopení. Nejjednodušší vysvětlení tohoto principu spočívá v následujícím příkladu. Ladíme-li vůz na extrémně technický okruh s jedinou rovinkou tak si naladíme převodové stupně takto: nižší stupně budou velmi těsně zasebou a koncové pro top speed budou protáhnuté. Naopak pokud budeme nastavovat vůz na okruh, který je celý velmi rychlý a má například jen jednu vlásenku nebo dokonce nemá žádné pomalé místo, nastavíme si nižší převody velmi natáhlé pomalejší akcelerace v nižších rychlostech a koncové převody hustě zasebou vyšší výkon ve všech high-speed částech tratě. Jen dodatečně můžeme dojít také k příkladu, že první a poslední rychlosti jsou protáhlé, a středové rychlostní stupně jsou zhuštěny. Je třeba přemýšlet, odhadovat a testovat. Další věc, podle které je třeba nastavovat jednotlivé rychlostní stupně, je přispůsobění rychlostních stupňů výjezdům ze zatáček. Tento faktor může být často důležitější než dosahování maximálního průměrného výkonu. Záleží ovšem na typu vozu a hlavně převodovky. Při táhlých výjezdech může být přeřazení během výjezdu velmi rušivé pro plynulou trakci. Například vůz F1 řadí nesmírně rychle a tento problém příliš nemívá. Ovšem vozy s vysokým výkonem a pomalejší převodovkou jsou velmi háklivé na takovéto řazení při výjezdu. Pokud je to možné, vzhledem k profilu tratě, je třeba nastavovat délky převodových stupňů u takovýchto vozů tak, aby se dalo řadit až v přímém směru po dokončení výjezdu. Samozřejmě, toto není žádné pravidlo, na kterém lze stavět železné základy a na hodně členitých tratích není použitelné. Ale na kupříkladu na tratích, kde jsou pouze 3 typy zatáček to může být důležitá část klíče k úspěchu. Aerodynamika aerodynamics Nebudu zde popisovat nastavení podvozku, o tom bude řeč až v kapitole 4. Proto odstavec o nastavení aerodynamiky bude velmi útlý. Jde pouze o míru přítlaku na předním a zadním křídle. Neexistuje zde žádné železné pravidlo. Tam, kde je zapotřebí dosahovat vysokých rychlostí na rovinkách, volíme nižší aerodynamický přítlak, zatím co na vysoce technických tratích volíme přítlak vysoký, často maximální možný.

7 Co je diskutabilní je však poměr předního a zadního přítlaku. Je mnoho variant a mnoho z nich může fungovat s adekvátně připraveným podvozkem. Na některých tratích je důležitá top speed a dotáčivost tak moc, že se nastavuje přetáčivá aerodynamika vysoké přední křídlo a co nejnižší zadní, na hranici ovladatelnost vozu. Toto nastavení je nutné kompenzovat vysoce nedotáčivým nastavením podvozku. Obrácený systém funguje taktéž a já jej využívám na technických tratích, kde je zapotřebí velká porce stability, typický příklad je Imola a její vysoké obrubníky. Co lze řící s naprostou pravdou je to, že nelze závodit s aerodynamicky nevyváženým vozem, ale to je natolik banální, že zde není třeba popisovat nastavení typu: přední křídlo na maximální přítlak, zadní křídlo na minimální. Vyváženi weight Vyvážení je velmi zásadní věc a každý zásah do podélného vyvážení vozu má silný dopad na celkové chování vozu. V rychlých pasážích nám pomáhá mít váhu více vzadu pro lepší dotáčivost. V pomalejších zatáčkách se ale s váhou vzadu můžeme setkat s nepříjemně pomalou reakcí řízení a nedotáčivostí. Při váze vepředu zvýšíme stabilitu v medium a high speed zatáčkách, ale snížíme dotáčivost. V low speed se stabilita často zvýší, ale u některých nastaveních podvozku je tomu přesně opačně. Dotáčivost v low speed je většinou dobrá i s váhou vepředu. Jak teda nastavovat podélnou váhu, abych dosáhl optimální stability a dotáčivosti? Nemám odpověď. Kromě rady najetí mnoha natestovacích kilometrů a vyzkoušení řady možností. Já osobně nastavuji podélnou váhu vozu tak, abych optimalizoval míru zahřívání a opotřebení předních a zadních pneumatik a dotáčivost a stabilitu ladím pouze podvozkem a aerodynamikou. Občasné vyjímky potvrzují pravidlo. Laterální váhu obvykle neměním, protože má negativní dopad na symetrii vozu a na veškeré akce, které jsou založené na symetrii: Přímá akcelerace, brždění, projíždění členitých šikan. Neměním ji hlavně u rychlých vozů, jako jsou F1. U PCC nebo F3 si často váhu posunuju na tu stranu, na kterou je většína zatáček podrobněji popsáno v kapitole 1. Brzdy brakes Nastavení síly brzd je doslova primitivní. Maximální brzdný účinek si vždy nastavuju dostatečně veliký, abych v maximální rychlosti (při maximálním přítlaku) dosahované na konkrétním okruhu při zmáčknutí na podlahu v přímém směru byl přesně na hranici smyku. Pokud jsou brzdy na takovou věc příliš slabé (F3, PCC atp.), tak nastavuji vždy 100%. Pokud se mi blokujou v maximální rychlosti kola, snížím účinek brzd tak, aby k tomu nedocházelo. Nezapomeňte brzdy testovat při jejich optimální teplotě při nájezdu do první zatáčky budou určitě naprosto studené. Poměr brzdné síly je složitější na popsání, ale jednoduchý na nastavení. Každý pilot má svůj styl techniky brždění a proto správný poměr si nastavujte tak, aby váš vůz na žádné části okruhu nebyl přetáčivý na brzdách. Ideální je mít na volantu nastaveno seřizování brzdné síly za jízdy a měnit dle potřeby.

8 Já si brzdy nastavuji pro F1 více dozadu a tím dosahuji vyššího brzdného účinku v top speed když můj vůz drží přitlak. V medium a hlavně low speed dochází ke zmizení aerodynamického přitlaku a váha vozu je předunuta dopředu. Používám trochu plynu proti brzdám abych ubral brzdné síle na zadní nápravu a tím si dovažuji brzdy. U F3 naopak nastavuji brzdy více dopředu, abych šetřil zadní pneu a když je třeba brzdit více v souboji atp. tak podřazuju ve vysokých otáčkách na hranici omezovače a díky nastavení vyššího brake mapping přidávám zadní nápravě brzdnou sílu v top speed. Používaných metod je více, ale o tom bude povídání v kapitole 5. Uzaverka diferencialu differencial lock Nastavování diferenciálu se diametrálně různí podle toho, co nám diferenciál nabídne svou konstrukcí. V rfactoru se setkáme s natavením diferenciálu zvlášť pro akceleraci, a také zvlášť pro deceleraci (volnoběh, zpomalování ). V takovém případě si velmi svobodně nastavíme podle svého jezdeckého stylu svornost pro zrychlování i brždění. Důležitost diferenciálu a jeho dopad na jízdu je popsán v kapitole 1. Proto si jen stručně řekněme základní pravidla: Akcelerace: - nízká svornost v low speed výjezdech sníží přetáčivost (5% - 15%) - vysoká svornost v low speed výjezdech generuje tzv. slip angle zvýší přetáčivost (20% - 60%) - nízká svornost v high speed zatáčkách zaručuje přesné vykroužení zatáčky - vysoká svornost v high speed zatáčkách zvyšuje nepatrně stabilitu, ale zároveň s tím zhoršuje, hlavně u vozů s aerodynamickým přítlakem dotáčivost Decelerace: - nízká svornost není kamarád, způsobuje jednotlivé prokluzování zadních kol a velmi zvyšuje riziko hodinářské práce při brždění v nájezdu do zatáčky (5% - 25%) - sníženou svornost používají někteří piloti pro možnost realizace agresivního stylu brždění, tato svornost způsobuje mírnou přetáčivost v nájezdech do zatáček a prakticky s jakýmkoliv vozem umožňuje kupříkladu vybržďovat vnitřní stopou v nájezdu do pomalé zatáčky skutečně dveřmi napřed tato technika může zkušeným pilotům umožnit snadnější předjetí. Negativním dopadem může být například dobržďování do utahujících se zatáček jako levá utáhne v Bahrainu, nebo předposlední zatáčka v Malajsii, v takovéto zatáčce bude velmi těžké vůz udržet a bude třeba neustále kontrovat smyk. (55-75%) - vysoká svornost má za následek pocit nedotáčivosti v nájezdech do zatáčky, ale kladné vlastnosti vysoké svornosti na brzdách rozhodně převažují. Vůz pak jede jakoby po kolejích, zadní pneumatiky jsou ušetřeny a mohou být o to více trápeny na výjezdech a v rychlých zatáčkách (80-95%) Pokud máme svobodu nastavení zvlášť diferenciálu pro akceleraci a zvlášť pro deceleraci, nehledáme žádný kompromis a nastavíme si obě hodnoty na míru svému stylu. Pokud ovšem můžeme nastavit pouze jednu společnou hodnotu, která je pro akceleraci i deceleraci stejná, pak jsme právě obětí kompromisu, který je nutné

9 najít. Obvykle se taková hodnota nastavuje mezi 20 60%. Nižší diferenciál se zpravidla nepoužívá, protože vůz už nejde zvládnout při brždění. Vyšší diferenciál se zpravidla nepoužívá, protože má negativní dopad na rychlost výjezdů a taky může způsobovat negativní nedotáčivý efekt v rychlých pasážích. Bonus: - Motory závodních vozů jsou konstruovány s nesmírnou přesností s extrémně pevných a odolných materiálů. V letošních motorech F1- V8 (2006) při maximálních otáčkách přesahuje momentové přetížení na jednotlivé válce hodnotu g ~ m / s^2! Při takovémto zatížení na materiál může jakákoliv miniaturní anomálie, nebo třeba jen malinko rozdílné hodnoty teplotní roztažnosti sousedících komponent způsobit neodvratnou tragédii. Pokud naleznete chybu nebo nedostatek, popřípadě pokud mužete dodat chybějící informace, pište na pavel.vresnak@simracing.cz. Tento dokument je vytvořen bezplatně na zakladě dobré vůle a autor neručí za pripadné technické, stylistické nebo gramatické nedostatky.

Ttronic V2.1 - návod k použití

Ttronic V2.1 - návod k použití Ttronic V2.1 - návod k použití 1. Úvod V současné době je u většiny regulátorů pro auta možnost nastavit přesně časování. Tím se změní charakteristika motoru. Inženýři a závodní jezdci firmy Dualsky dospěli

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY RŮZNÝCH ROZMĚRŮ 15, 16, 17 VĚTŠÍ NEBO MENŠÍ KOLA?

Více

Koncepce vozu OBSAH DOKUMENTU

Koncepce vozu OBSAH DOKUMENTU K o n c e p c e v o z u OBSAH DOKUMENTU 1 Úvod...3 2 Základní technické údaje...3 3 Koncepce vozu...4 3.1 Podvozek...4 3.1.1 Rám...4 3.1.2 Zavěšení...4 3.1.3 Brzdy...4 3.1.4 Ráfky...4 3.1.5 Pneumatiky...4

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail:

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail: AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL SUV LETNÍ PNEUMATIKY TEST SUV LETNÍCH PNEUMATIK 215/65 R16 H Autoklub

Více

Výkon pneumatik, který se vyplatí

Výkon pneumatik, který se vyplatí Výkon pneumatik, který se vyplatí Bravuris 3 HM Bravuris 2 Nabídka letních pneumatik 2015 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Bravuris 4x4 Brillantis 2 Vanis 2 Letní pneumatiky Barum Bravuris 3 HM

Více

Bravuris 2. Rychlost. podpořená. ekonomičností. Bravuris 2

Bravuris 2. Rychlost. podpořená. ekonomičností. Bravuris 2 Rychlost podpořená ekonomičností Asymetrický dezén Koncept asymetrického dezénu skvěle koresponduje s požadavky kladenými na vysokorychlostní pneumatiky. Rozdílné jízdní požadavky mohou být cíleně směrovány

Více

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA Doporučení CITROËN - cesta k dokonalé údržbě vozidla PNEUMATIKY JSOU ZÁKLADNÍMI PRVKY BEZPEČNOSTI A PODMÍNKOU DOBRÝCH JÍZDNÍCH

Více

Před vozovými parky neustále stojí nové úkoly. zlepšování jejich ekonomické efektivnosti.

Před vozovými parky neustále stojí nové úkoly. zlepšování jejich ekonomické efektivnosti. Opravdový úspěch. ontire TM Před vozovými parky neustále stojí nové úkoly zlepšování jejich ekonomické efektivnosti. Pneumatiky pro nákladní automobily ontinental: pneumatiky s německou technologií navržené

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

Beru svou rodinu vážně

Beru svou rodinu vážně Beru svou rodinu vážně Nabídka zimních pneumatik 2017/2018 Udělejte rozhodnutí, které vyřeší vaše každodenní potřeby, a buďte v bezpečí za každé situace. Vaše rozhodnutí pro pneumatiky Barum je chytrá

Více

Legislativa a zimní pneumatiky

Legislativa a zimní pneumatiky Legislativa a zimní pneumatiky Zimní pneumatiky dle Evropské unie Na území Evropské unie je platná definice zimních pneumatik dle Směrnice rady 92/23/EHS přílohy II v článcích 2.2 a 3.1.5. 2.2 (Specifikace

Více

TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod

TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod Místem na závodní trati, kde se rozhoduje o vítězích a poražených, jsou zatáčky a jejich projíždění představuje nejchoulostivější, nejnebezpečnější ale také

Více

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY PNEUMATIKY: ZÁKLADNÍ PRVEK BEZPEČNOSTI Pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou. Kontaktní plocha pneumatik odpovídá přibližně velikosti dlaně, proto je nezbytné kontrolovat

Více

ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOL DYNAMIC MOTO MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON

ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOL DYNAMIC MOTO MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON TECHNOLOGIE ELASTICKÉ VRSTVY TECHNOLOGIE ELASTICKÉ VRSTVY PRO EXTRÉMNÍ VÝKON Naše syntetické motorové oleje se speciálním složením vytváří

Více

Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis

Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis Maximální točivý moment motoru (tažná síla) je v otáčkovém rozsahu 1000 1600 1/min V uvedených otáčkách tak můžete bez obav provozovat motor při plném zatížení, tzn.

Více

Výkon pneumatik, který se vyplatí

Výkon pneumatik, který se vyplatí Výkon pneumatik, který se vyplatí Nabídka letních pneumatik 2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Barum. Značka skupiny Continental. Letní pneumatiky Barum Jízda bez hranic mnoho ujetých kilometrů

Více

EXKLUZIVNÍ PRVOTŘÍDNÍ LEVNÁ!

EXKLUZIVNÍ PRVOTŘÍDNÍ LEVNÁ! EXKLUZIVNÍ PRVOTŘÍDNÍ LEVNÁ! ZARUČENÁ KVALITA VÝROBKU EVROPSKY Nové pneumatiky Sebring jsou vyráběny v továrně na výrobu pneumatik v Evropě jedním z předních světových výrobců pneumatik. KVALITNĚ Zajištění

Více

Marketing Klíčové vlastnosti

Marketing Klíčové vlastnosti Marketing Klíčové vlastnosti Nová zimní pneu pro vozy kompakt a střední třídu Širší rozpětí bezpečnosti díky lepší přilnavost na sněhu a ledu Výborný handling na suchu Ekonomická díky snížení valivého

Více

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 MOTOŠKOLA LANDA Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 Legislativa Zák. 247/2000sb. Směrnice 126/2006 ES Vyhláška 167/2002sb. Parametry cvičiště Čistá zpevněná

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Duben 2014 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel ZÁKLADNÍ přímé přímé přímé přímé TECHNICKÉ vysokotlaké vysokotlaké vysokotlaké

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝBĚR PNEUMATIK Rozměr pneumatik stejně jako váhový a rychlostní index jsou výrobcem propočítány tak, aby zaručovaly maximální bezpečnost a pohodlí na cestách.

Více

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Rozdělení podle vztahu k nápravě řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu) řízení celou nápravou (především

Více

Vyhodnocení tréninkového dne

Vyhodnocení tréninkového dne Vyhodnocení tréninkového dne Klient: LeasePlan Místo: Autodrom Most Datum: středa, 3. září 2008 Vozidlo: Trať: VW Passat 2,0 TDI 4Motion, 103 kw r.v. 2005, najeto cca 132 000 km závodní okruh Autodromu

Více

Série navazujících zatáček

Série navazujících zatáček TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 3. Série navazujících zatáček Mnohem častěji než jednotlivé zatáčky se na závodních okruzích vyskytují série na sebe navazujících zatáček rozmanitých kombinacích, nabízející

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL PNEUMATIKY TEST ZIMNÍCH PNEUMATIK 195/65 R15 91T I. PROVOZ VOZIDEL

Více

MOTOCYKLOVÉ SILNIČNÍ TERÉNNÍ PNEUMATIKY

MOTOCYKLOVÉ SILNIČNÍ TERÉNNÍ PNEUMATIKY MOTOCYKLOVÉ SILNIČNÍ TERÉNNÍ PNEUMATIKY Goodyear Dunlop Tires Czech s.r.o. Vyskočilova 1422/1A, 140 00 Praha 4 tel.: 234 092 755, fax: 234 092 700 MOTOCYKLOVÉ SILNIČNÍ TERÉNNÍ PNEUMATIKY Prodejce pneumatik

Více

AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY

AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY TEST ZIMNÍCH PNEUMATIK 205/55 R16 91 H I. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TESTOVÁNÍ Autoklub ČR, stejně jako v předcházejících letech, přináší výsledky testu zimních pneumatik. Pro

Více

ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013

ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013 ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013 Praha, 11.listopadu 2013 S příchodem zimního období zveřejňují hlavní evropské a ruské automobilové časopisy testy zimních pneumatik, které srovnávají nejvýznamnější

Více

Jezděte ekonomicky i v zimě!

Jezděte ekonomicky i v zimě! Jezděte ekonomicky i v zimě! Nabídka zimních pneumatik 2014/2015 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Polaris 3 SnoVanis 2 Správné pneumatiky pro každé roční období. Zimní pneumatiky Letní pneumatiky

Více

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla ozdělení podle vztahu k nápravě 1. řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu). řízení celou nápravou (především přívěsy) ozdělení

Více

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé.

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Obecné informace o čerpadlech na beton Obecné informace o čerpadlech na beton Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Provedení Nástavbu vyrobte tak pevnou a tuhou, aby sama

Více

Elektronický stabilizační systém. Využijte váš vůz Ford naplno

Elektronický stabilizační systém. Využijte váš vůz Ford naplno 38 Elektronický stabilizační systém Využijte váš vůz Ford naplno Každý Ford Transit je vybaven elektronickým stabilizačním systémem (ESP)Ø1) ve standardní výbavě. Tento pokročilý systém neustále sleduje

Více

automobily Jméno: Datum: 8.2 2013

automobily Jméno: Datum: 8.2 2013 automobily Jméno: Tomáš Smejkal Datum: 8.2 2013 Bugatti Veyron je nejvýkonnější sériově vyráběný osobní automobil na světě. Je pojmenován podle automobilového závodníka Pierra Veyrona, který v roce 1939

Více

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!*

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! Více stability, více bezpečnosti, větší požitek z jízdy - také s řidičákem na auto* Tři nebo čtyři kola jsou

Více

NÁKLADNÍ A AUTOBUSOVÉ PNEUMATIKY I ÚDRŽBA A PÉČE

NÁKLADNÍ A AUTOBUSOVÉ PNEUMATIKY I ÚDRŽBA A PÉČE NÁKLADNÍ A AUTOBUSOVÉ PNEUMATIKY I ÚDRŽBA A PÉČE Huštění pneumatik Geometrie podvozku vozidla vs. pneu Abnormální opotřebení pneumatik Poškození pneumatik TECHNICKÝ MANUÁL 82 83 Huštění pneumatik JEDNÍM

Více

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech!

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO! QUADRO 350S QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! VÍCE TRAKCE - VÍCE ZÁBAVY - VÍCE BEZPEČNOSTI! Více stability, více bezpečnosti,

Více

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice ROZDĚLENÍ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ > statické > dynamické > absolutní (maximální síla) > výbušná síla > rychlá síla > vytrvalostní síla 2 VÝZNAM SILOVÉHO

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OAD_2.AE_01_KAPALINOVE BRZDY Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Pavel Štanc Tematická oblast

Více

Naučte se zkrotit bestii Subaru WRX STi na okruhu v Hradci Králové

Naučte se zkrotit bestii Subaru WRX STi na okruhu v Hradci Králové Naučte se zkrotit bestii Subaru WRX STi na okruhu v Hradci Králové Co nabízíme? Jízda v Subaru Impreza WRX STi na profesionálním závodním okruhu www.czechring.cz, plném zatáček a technických pasáží, kde

Více

DIESELOVÁ KOMPAKTNÍ TRAKTOROVÁ SEKAČKA

DIESELOVÁ KOMPAKTNÍ TRAKTOROVÁ SEKAČKA DIESELOVÁ KOMPAKTNÍ TRAKTOROVÁ SEKAČKA G Síla, G23/G26 Profesionální žací technika s integrovaným sběrným košem ovladatelnost a výdrž vysoce výkonné traktorové sekačky s integrovaným systémem vyprazdňování

Více

Beru svou práci vážně.

Beru svou práci vážně. Beru svou práci vážně. Nabídka zimních pneumatik 2016/2017 pro osobní, 4 4/SUV a dodávková vozidla. Udělejte rozhodnutí, které vyřeší vaše každodenní potřeby, a buďte v bezpečí za každé situace. Vaše rozhodnutí

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Měření výkonových parametrů spalovacího motoru na hydrodynamické motorové brzdě SF 902. Radim Čech, Petr Tomčík

Měření výkonových parametrů spalovacího motoru na hydrodynamické motorové brzdě SF 902. Radim Čech, Petr Tomčík Měření výkonových parametrů spalovacího motoru na hydrodynamické motorové brzdě SF 902. Radim Čech, Petr Tomčík 1. Cíl cvičení Seznámit studenty s metodikou měření parametrů a výstupních charakteristik

Více

Automatické měření veličin

Automatické měření veličin Měření veličin a řízení procesů Automatické měření veličin» Čidla» termočlánky, tlakové senzory, automatické váhy, konduktometry» mají určitou dynamickou charakteristiku» Analyzátory» periodický odběr

Více

Šetřete palivo kilometr za kilometrem

Šetřete palivo kilometr za kilometrem Šetřete palivo kilometr za kilometrem Bridgestone, Váš partner v odpovědnějším chování vůči životnímu prostředí. Jakožto firma, která působí v oblasti mobility, se Bridgestone zaměřuje na snižování emisí

Více

Bezpečnost. na prvním místě. Přezujte na Kumho. ZIMNÍ PNEUMATIKY 2012/2013. včetně označování pneumatik dle EU

Bezpečnost. na prvním místě. Přezujte na Kumho. ZIMNÍ PNEUMATIKY 2012/2013. včetně označování pneumatik dle EU Bezpečnost na prvním místě. Přezujte na Kumho. včetně označování pneumatik dle EU ZIMNÍ PNEUMATIKY 2012/2013 Kompletní program pro osobní automobily, SUV/4x4 a lehká nákladní vozidla česká republika KUMHO

Více

www.hankookpneu.cz Zkroťte zimu Pneumatiky Hankook s vysokým výkonem Osobní pneumatiky Off-Road pneumatiky Dodávkové pneumatiky

www.hankookpneu.cz Zkroťte zimu Pneumatiky Hankook s vysokým výkonem Osobní pneumatiky Off-Road pneumatiky Dodávkové pneumatiky www.hankookpneu.cz Zkroťte zimu Pneumatiky Hankook s vysokým výkonem Osobní pneumatiky Off-Road pneumatiky Dodávkové pneumatiky Nejde zde pouze o koňské síly, ale o rozdíly. Obsah Obsah: 4 Hankook Runflat-System

Více

Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b , Praha 4 Czech Republic. Katalog pneumatik

Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b , Praha 4 Czech Republic. Katalog pneumatik Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b 140 78, Praha 4 Czech Republic Katalog pneumatik Obsah Značka S FIT EQ G FIT EQ Technologie y 4 6 8 10 12 19 Značka Spojením modré barvy racionálního

Více

ů k opník mezi crossovery, první model Subaru s m otorem Boxer Diesel, prv ní model s a utomatickou převodovkou Lineartronic s dieslem Poprv

ů k opník mezi crossovery, první model Subaru s m otorem Boxer Diesel, prv ní model s a utomatickou převodovkou Lineartronic s dieslem Poprv Průkopník mezi crossovery, první model Subaru s motorem Boxer Diesel, první model s automatickou převodovkou Lineartronic s dieslem 1) Outback stál u zrodu populární kategorie crossoverů. Model Outback

Více

VisualData versione 1.2.0 - (26/09/2008) :

VisualData versione 1.2.0 - (26/09/2008) : 17 1. část tohoto návodu je o několik postřehů doplněný překlad jediného v současnosti dostupného manuálu, popisujícího práci s verzí 0.4.0. V něm ale bohužel nejsou popsány novinky, které nabízejí již

Více

Produktová prezentace

Produktová prezentace Produktová prezentace ContiWinterContact TS 830 P 1 Pozice na trhu Zimní TWI indikátor Nové bezpečnostní hledisko: Pokud se dezén opotřebí na hloubku 4 mm, vystoupí zimní TWI indikátor v dezénu, a tak

Více

Autoři hry: Jan Rojewski a Michał Stajszczak HRA PRO 2 6 HRÁČŮ VE VĚKU 8 99 LET

Autoři hry: Jan Rojewski a Michał Stajszczak HRA PRO 2 6 HRÁČŮ VE VĚKU 8 99 LET Autoři hry: Jan Rojewski a Michał Stajszczak HRA PRO 2 6 HRÁČŮ VE VĚKU 8 99 LET FORMULE jsou hra, díky níž mohou hráči zažít vzrušení, jež znají jen závodní jezdci. Není přitom potřeba mít řidičský průkaz,

Více

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon.

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon. ELIOS 230 220 210 Agilní výkon. Agilní výkon na míru. Zejména podniky chovající dobytek, obhospodařující louky a zpracovávající zeleninu, ale také uživatelé mimo zemědělství patří k široké řadě zákazníků

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Multivan

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Multivan Technická data Platná pro modelový rok 13 Užitkové vozy Multivan Informace o spotřebě paliva, emisích CO 2 a energetických třídách najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru,

Více

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4 EZINÁPRAVOVÁ SPOJKA HALDEX 4. GENERACE ezinápravová spojka Haldex 4. generace ezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia

Více

Výkon pneumatik, který se vyplatí

Výkon pneumatik, který se vyplatí Výkon pneumatik, který se vyplatí Nabídka letních pneumatik pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla 2014 Bravuris 3 HM NOVINKA! Bravuris 2 Bravuris 4x4 Brillantis 2 Vanis 2 NOVINKA! Pneumatiky Barum NOVINKA!

Více

3. Mechanická převodná ústrojí

3. Mechanická převodná ústrojí 1M6840770002 Str. 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 3.3 Výzkum metod pro simulaci zatížení dílů převodů automobilů 3.3.1 Realizace modelu jízdy osobního vozidla a uložení hnacího agregátu

Více

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný dvěma turbodmychadly, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm mm] 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky

Více

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka.

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisternové nástavby jsou považovány za extra torzně tuhé

Více

hankooktire.com/cz Emoce a výkony v dokonalé harmonii

hankooktire.com/cz Emoce a výkony v dokonalé harmonii hankooktire.com/cz Obsah Popis a technické informace Klíčové vlastnosti Koncept Marketing Produktová mapa Popis dezénu a použitých technologií Popis a technické informace Rozměry Šířka pneumatiky 205~305

Více

Proměnlivý kompresní poměr pístových spalovacích motorů

Proměnlivý kompresní poměr pístových spalovacích motorů Proměnlivý kompresní poměr pístových spalovacích motorů Josef Ďuriš Pavel Němeček Technické inovace motorových vozidel - Přednáška 06 1 Kompresní poměr H.Ú. D.Ú. V k V z ε horní úvrať pístu dolní úvrať

Více

Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce

Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce ZÁVAŽÍ: ZÁKLADNÍ INFORMACE Co je závaží? Závaží je hmota přidaná na podvozek nebo kola traktoru za účelem zvýšení celkové hmotnosti vozidla

Více

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

Stabilizátory (pérování)

Stabilizátory (pérování) Stabilizátory (pérování) Funkce: Omezují naklánění vozidla při jízdě zatáčkou nebo při najetí na překážku. Princip: Propojují obě kola téže nápravy. Při souměrném propružení obou kol vyřazeny z funkce,

Více

ÚVODEM. Než se pokusíte o jízdu s přívěsem, měli byste se seznámit s několika jednoduchými fyzikálními a dopravními zákony.%

ÚVODEM. Než se pokusíte o jízdu s přívěsem, měli byste se seznámit s několika jednoduchými fyzikálními a dopravními zákony.% ÚVODEM než zapřáhneme loď Než se pokusíte o jízdu s přívěsem, měli byste se seznámit s několika jednoduchými fyzikálními a dopravními zákony. Několik důležitých bodů: Vždy dodržujte doporučení výrobce

Více

Obsah. Autoškola včera a dnes... 7 Jak získat řidičský průkaz... 8 Výběr autoškoly... 8

Obsah. Autoškola včera a dnes... 7 Jak získat řidičský průkaz... 8 Výběr autoškoly... 8 Obsah Autoškola včera a dnes.................................................... 7 Jak získat řidičský průkaz................................................. 8 Výběr autoškoly...........................................................

Více

Směrové řízení vozidla. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D.

Směrové řízení vozidla. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D. Možnosti směrového řízení u vozidel - zatáčející kola přední nápravy (klasická koncepce u rychle jedoucích vozidel) Možnosti směrového řízení u vozidel

Více

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy provozu využívající nákladní vozidla vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla dodaného z výrobního závodu o určitou formu nástavby. Obecné

Více

Prirucka zavodnika rfactor

Prirucka zavodnika rfactor Prirucka zavodnika rfactor Kapitola 2 Abstrakt: Tento dokument je urcen jako manual pro online piloty zavodnich simulatoru, prevazne pro Formuli 1. Smyslem neni vytvorit technicky manual, ale dokument

Více

PRAVIDLA 2017/2018 1

PRAVIDLA 2017/2018 1 PRAVIDLA 2017/2018 1 1. Organizační složka závodu 1.1. RC Blansko ve spolupráci s Kopecký RC pořádá zimní halové závody rádiem řízených modelů aut Electric Track 1:10. Jednotlivé závody jsou pořádány jako

Více

Silniční keramická směs HF / LF. Silniční sintermetalická směs HS / LS

Silniční keramická směs HF / LF. Silniční sintermetalická směs HS / LS SBS je synonymem pro vynikající výrobky v oblasti brzdových destiček. Výrobce, firma Obtec a/s byla založena v roce 1964 a v roce 1977 byla tato firma první, která nabízela brzdové destičky bez příměsi

Více

Získejte vynikající výkon v dešti i na sněhu. Nabídka zimních pneumatik 2015/2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla.

Získejte vynikající výkon v dešti i na sněhu. Nabídka zimních pneumatik 2015/2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Získejte vynikající výkon v dešti i na sněhu. Nabídka zimních pneumatik 2015/2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Zima ve střední Evropě více deště, méně sněhu. Počasí je stále proměnlivější a

Více

Bravuris 3HM Product fact book Barum Bravuris 3HM

Bravuris 3HM Product fact book Barum Bravuris 3HM Bravuris 3 HM Product management fact book I Leo Barum Kolodziej Bravuris I 2013 3I HM Continental Obsah Marketing Technologie Uvedení na trh Product management fact book I Leo Barum Kolodziej Bravuris

Více

TEST LETNÍCH PNEUMATIK 215/65 R16

TEST LETNÍCH PNEUMATIK 215/65 R16 AUTOKLUB ČR TESTOVAL LETNÍ PNEUMATIKY TEST LETNÍCH PNEUMATIK 215/65 R16 PRO JARO A LÉTO 201 I. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TESTOVÁNÍ Autoklub ČR pro jaro a léto 201 připravil nový test letních pneumatik v nejprodávanějším

Více

AUTOKLUB ČR TESTOVAL LETNÍ PNEUMATIKY

AUTOKLUB ČR TESTOVAL LETNÍ PNEUMATIKY AUTOKLUB ČR TESTOVAL LETNÍ PNEUMATIKY TEST LETNÍCH PNEUMATIK 225/45 R17 Y V testu oblíbených a často komunikovaných letních pneumatik na jarní sezonu 2016 Autoklub ČR motoristům představuje rozměr 225/45

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Motor 2,0 l TDI 62 kw (84 k) Motor 2,0 l TDI 75 kw (102 k) Motor / Počet ventilů na válec 4válcový

Více

Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11

Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11 Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11 Geometrická poloha kol má zásadní vliv na bezpečnost provozu vozidel. Za jedoucím vozidlem zanechávají odvalující se kola stopy. Aby se kola vozidla odvalovala při

Více

( ) ( ) 1.2.11 Tření a valivý odpor II. Předpoklady: 1210

( ) ( ) 1.2.11 Tření a valivý odpor II. Předpoklady: 1210 Tření a valivý odpor II Předpoklady: Př : Urči zrychlení soustavy závaží na obrázku Urči vyznačenou sílu, kterou působí provázek na závaží Hmotnost kladek i provázku zanedbej Koeficient tření mezi závažími

Více

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ]

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ] Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/88 kw 1,6 TDI/88 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A) 2,0 TDI/140 kw 2,0 TDI/140 kw (A) Počet válců vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií

Více

LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D

LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D Probírky ještě efektivněji - s harvestorem John Deere 770D Technické parametry a pracovní charakteristiky harvestoru John Deere 770D předurčují jeho nasazení zejména

Více

DURO DI-2025 POWER GRIP

DURO DI-2025 POWER GRIP KATALOG ATV DI-2025 POWER GRIP 12" 25x8.00-R12 6 186 731 212,04 12" 25x10.00-R12 6 215 731 212,10 12" 26x9.00-R12 6 185 731 212,16 12" 26x11.00-R12 6 220 731 212,18 - šípová konstrukce zaručující hladkou

Více

Rovnoměrný pohyb II

Rovnoměrný pohyb II 2.2.12 Rovnoměrný pohyb II Předpoklady: 020210 Pomůcky: Př. 1: Jakou vzdálenost urazí za pět minut automobil jedoucí rychlostí 85 km/h? 5 t = 5min = h, v = 85 km/h 5 s = vt = 85 km = 7,1 km Automobil jedoucí

Více

KATALOG PNEUMATIK GENERAL TIRE. léto/zima

KATALOG PNEUMATIK GENERAL TIRE. léto/zima KTLO PNUMTIK NRL TIR léto/zima WWW.T-PNU.Z PŘHL PNUMTIK LTNÍ PNUMTIKY 2 ZIMNÍ PNUMTIKY LTNÍ PNUMTIKY ltimax ON NOVINK Poskytuje spolehlivý výkon s vynikající přilnavostí na suché i mokré vozovce a výrazně

Více

Zcela nová pneumatika do náročných zimních podmínek pro řízené nápravy

Zcela nová pneumatika do náročných zimních podmínek pro řízené nápravy Zcela nová pneumatika do náročných zimních podmínek pro řízené nápravy Obsah Představení Vlastnosti dezénu Konstrukční prvky a technologie Výsledky testů Přehled produktu Product name Brand name Application

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

4WD TRAKTORY» 350 až 550 koňských sil

4WD TRAKTORY» 350 až 550 koňských sil 4WD TRAKTORY» 350 až 550 koňských sil 1 3 350 375 400 450 500 550 MOTOR Typ QSX 11.9L QSX 11.9L QSX 11.9L QSX 15L QSX 15L QSX 15L Výkon 350 k (201 kw) 375 k (280 kw) 400 k (298 kw) 450 k (336 kw) 500

Více

Spojité regulátory Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012. Spojité regulátory. Jednoduché regulátory

Spojité regulátory Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012. Spojité regulátory. Jednoduché regulátory Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX je jedna z nejvlivnějších firem v průmyslu stavebních strojů s vedoucím postavením na trhu s výrobky a ochrannými značkami. Téměř pro každý

Více

9/2011. Michelin Retread Technologies

9/2011. Michelin Retread Technologies A E W Y H 9/2011 Paleta produktů ceník platný od 9/2011 Patentované dezény založené na technologii MICHELIN Rozměr XZA XZA2 En XZE2 XDA2 S60 XDA2 En XDA4S XDE2 LT XDE2+ 9,5 R 17,5 3 990,- 4 090,- 10 R

Více

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon WL44 Kloubové kolové nakladače Všeuměl pro každodenní maximální výkon Kloubový kolový nakladač WL44 vám nabízí výkon, obratnost a účinnost v jediném stroji. Náležitě se stará o pracovní činnost a při každém

Více

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod Úvod Úvod Pro usnadnění manévrování vozidla při použití hákového nakladače nebo sklápěcí nástavby, může být zapotřebí dočasně zvýšit otáčky motoru. Pokud se ke zvýšení otáček motoru u vozidel s plně automatickým

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

Vznětové motory. dvě souosé spojky, suché, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané

Vznětové motory. dvě souosé spojky, suché, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI CR DPF/77 kw 1,6 TDI CR DPF/77 kw (A) 2,0 TDI CR DPF/110 kw 2,0 TDI CR DPF/110 kw (A) vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový,

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Převodná ústrojí

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Převodná ústrojí Převodná ústrojí Problematika převodných ústrojí je značně rozsáhlá, domnívám se, že několikanásobně překračuje možnosti a rámec tohoto projektu. Ve své práci zdůrazním jen vybrané pasáže, které považuji

Více

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Více

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 Bc. Marek Vilím Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Práce pojednává o návrhu numerické simulace obtékání studie studentské formule FS.03

Více

AL02 AL10 + AL10 AL15. Dálková doprava. Dálková doprava. Rozměry. Rozměry. Dálková doprava. Dálková doprava. Rozměry. Rozměry

AL02 AL10 + AL10 AL15. Dálková doprava. Dálková doprava. Rozměry. Rozměry. Dálková doprava. Dálková doprava. Rozměry. Rozměry hankooksqhx c] PNEUMATIKY HANKOOK NÁKLADNÍ PNEUMATIKY Katalog ČR/SR AL10 + POZICE A DÁLKOVOU DOPRAVU AL02 POZICE A DÁLKOVOU DOPRAVU mm Šířka mm Šířka 80 315/80R22.5 156/150L(154/150M) 20 13.5 3.0 8.0 70

Více

Poškození pneumatik Stárnutí pneumatik Opotřebení pneumatik Opravy pneumatik

Poškození pneumatik Stárnutí pneumatik   Opotřebení pneumatik Opravy pneumatik Poškození pneumatik Většina poškození pneumatik vzniká v důsledku nesprávného tlaku vzduchu. Proto doporučujeme kontrolovat tlak v pneumatikách každé dva týdny. Při jízdě se tlak v pneumatikách vlivem

Více

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O PNEUMATIKÁCH Pneumatiky: základní prvek bezpečnosti Pneumatiky jsou jediným spojením mezi vozidlem a vozovkou. Styčná plocha s vozovkou

Více