INSOLVENČNÍ PRÁVO Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INSOLVENČNÍ PRÁVO Pohledávky 1. běh Prosinec 2013"

Transkript

1 INSOLVENČNÍ PRÁVO Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/

2 Insolvenční právo Procesní řešení úpadku Jeho cílem je poměrné uspokojení věřitelů z majetkové podstaty dlužníka Charakteristické znaky: - Kombinuje prvky nalézacího a vykonávacího řízení - Vystupuje zvláštní subjekt insolvenční správce

3 Insolvenční řízení (zjednodušený průběh Návrh konkurs) Insolvenční správce převezme dispozici s majetkem dlužníka Věřitel se musí přihlásit pohledávky se přezkoumají Rozhoduje se o úpadku a pak o způsobu jeho řešení Správce sepíše podstatu zpeněží Výtěžek se rozdělí mezi věřitele

4 Prameny právní úpravy Od je účinný zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). V roce 2007 novelizace provedená zákonem č. 296/2007, Sb., kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé zákony v souvislosti s jeho přijetím. (Pak ještě novelizováno zákon č. 362/2007 Sb.) Prováděcí předpisy (doposud přijaty): Zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích Vyhláška MS č. 311/2007 Sb., o jednacím řádu pro insolvenční řízení a kterou se provádějí některá ustanovení insolvenčního zákona Vyhláška MS č. 313/2007 Sb., o odměně insolvenčního správce, o náhradách jeho hotových výdajů, o odměně členů a náhradníků věřitelského výboru a o náhradách jejich nutných výdajů

5 Insolvenční zákon - systematika Část první Obecná ustanovení Hlava I. Základní ustanovení Hlava II. Procesní subjekty Hlava III. Ustanovení o insolvenčním řízení Hlava IV. Projednání úpadku a rozhodnutí o něm Hlava V.Věřitelé a uplatňování pohledávek Hlava IV. Majetková podstata Hlava VII. Neplatnost a neúčinnost právních úkonů

6 Insolvenční zákon - systematika Část druhá Způsoby řešení úpadku Konkurs Reorganizace Zvláštní ustanovení o vyloučení účinků zákona Úpadek finančních institucí Oddlužení Část třetí Společná ustanovení

7 Insolvencí zákon x O.S.Ř. Užití ustanovení IZ 7 IZ - Pro insolvenční řízení a pro incidenční spory se použijí přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu, nestanoví-li tento zákon jinak nebo není-li takový postup v rozporu se zásadami, na kterých spočívá insolvenční řízení. Věcná a místní příslušnost soudu se určuje dle ustanovení o.s.ř. Pro aplikaci první a třetí části IZ na část druhou (způsoby řešení úpadku) platí následující pravidlo: Ustanovení části první a třetí tohoto zákona se použijí, jen nestanoví-li tento zákon v části druhé ohledně některého ze způsobů řešení úpadku jinak.

8 Insolvenční zákon základní termíny Insolvenční řízení = soudní řízení, jehož předmětem je dlužníkův úpadek nebo hrozící úpadek a způsob jeho řešení, Soud, u nějž probíhá insolvenční řízení = insolvenční soud. Insolvenční návrh = návrh na zahájení insolvenčního řízení. Majetková podstata = majetek určený k uspokojení dlužníkových věřitelů. Zajištěný věřitel = věřitel, jehož pohledávka je zajištěna majetkem, který náleží do majetkové podstaty, a to zástavním právem, zadržovacím právem, omezením převodu nemovitosti, zajišťovacím převodem práva nebo postoupením pohledávky k zajištění anebo obdobným právem podle zahraniční právní úpravy. Insolvenční rejstřík = informační systém, který obsahuje údaje podle tohoto zákona. Finanční institucí = banka, spořitelní a úvěrní družstvo, instituce elektronických peněz, pojišťovna a zajišťovna, a za dále stanovených podmínek v IZ i některé další osoby.

9 Pojem úpadku PLATEBNÍ NESCHOPNOST Dlužník je v úpadku, jestliže má a) více věřitelů a b) peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a c) tyto závazky není schopen plni. + Má se za to, že dlužník není schopen plnit své peněžité závazky, jestliže a) zastavil platby podstatné části svých peněžitých závazků, nebo b) je neplní po dobu delší 3 měsíců po lhůtě splatnosti, nebo c) není možné dosáhnout uspokojení některé ze splatných peněžitých pohledávek vůči dlužníku výkonem rozhodnutí nebo exekucí, nebo d) nesplnil povinnost předložit seznamy uvedené v 104 odst. 1, kterou mu uložil insolvenční soud. Vyvratitelná právní domněnka břemeno tvrzení a důkazní je na dlužníkovi.

10 Pojem úpadku PŘEDLUŽENÍ V případě právnické osoby nebo fyzické osoby podnikatele. Dlužník má více věřitelů a souhrn jeho závazků převyšuje hodnotu jeho majetku. Při stanovení hodnoty dlužníkova majetku se přihlíží také k další správě jeho majetku, případně k dalšímu provozování jeho podniku, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že dlužník bude moci ve správě majetku nebo v provozu podniku pokračovat. HROZÍCÍ ÚPADEK O hrozící úpadek jde tehdy, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že dlužník nebude schopen řádně a včas splnit podstatnou část svých peněžitých závazků.

11 Způsoby řešení úpadku Konkurs (rozhodnutí o prohlášení konkursu) Reorganizace (rozhodnutí o povolení reorganizace) Oddlužení (rozhodnutí o povolení oddlužení) Zvláštní způsoby řešení úpadku určité subjekty nebo určité druhy případů.

12 Zásady insolvenčního řízení insolvenční řízení musí být vedeno tak, aby žádný z účastníků nebyl nespravedlivě poškozen nebo nedovoleně zvýhodněn a aby se dosáhlo rychlého, hospodárného a co nejvyššího uspokojení věřitelů; zásada rovných možností věřitelů par condicio creditorum, ochrana práv nabytých v dobré víře práva věřitele nabytá v dobré víře před zahájením insolvenčního řízení nelze (nestanovíli zákon) omezit rozhodnutím insolvenčního soudu ani postupem insolvenčního správce; zákaz věřitelům chovat se tak, aby uspokojovali své pohledávky mimo insolvenční řízení.

13 Procesní subjekty insolvenční soud, dlužník, věřitelé, kteří uplatňují svá práva vůči dlužníku, insolvenční správce, popřípadě další správce, státní zastupitelství, které vstoupilo do insolvenčního řízení nebo do incidenčního sporu, likvidátor dlužníka.

14 Procesní subjekty Insolvenční soud Vykonává rozhodovací a dohlédací činnost. Jedná a rozhoduje samosoudcem. Rozhoduje usnesením. Věcná příslušnost je upravena v 9 odst. 4 o.s.ř. pro insolvenční řízení a incidenční řízení jsou příslušné krajské soudy.

15 Procesní subjekty Účastníci řízení Účastníky insolvenčního řízení jsou dlužník a věřitelé, kteří uplatňují své právo vůči dlužníku. IZ rozeznává tyto kategorie věřitelů: Insolvenční věřitelé věřitelé, kteří podávají přihlášku, nebo na něž se tak hledí, Zajištění věřitelé uspokojují se ze zpeněžení věci, práva, pohledávky, nebo jiné majetkové hodnoty, jimiž byla jejich pohledávka zajištěna. Věřitelé pohledávek za majetkovou podstatou a věřitelé jim postavení na roveň pohledávky za majetkovou podstatou se uspokojují v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku.

16 Procesní subjekty Věřitelské orgány: a) schůze věřitelů nejvyšší orgán, b) věřitelský výbor obligatorní, je-li věřitelů více než 50. Má 3 až 7 členů. c) zástupce věřitelů plní úkoly věřitelského výboru, není-li jeho volba povinná.

17 Procesní subjekty Insolvenční správce Osoba zapsaná do seznamu insolvenčních správců. Insolvenčním správcem je fyzická osoba, která je oprávněna vykonávat činnost insolvenčního správce. Insolvenčním správcem je rovněž i veřejná obchodní společnost nebo zahraniční obchodní společnost nebo zahraniční sdružení, které poskytuje stejné záruky ručení společníků jako veřejná obchodní společnost, a je založená podle práva členského státu evropské unie, členských států Dohody o evropském hospodářském prostoru a která je oprávněna vykonávat činnost insolvenčního správce.

18 Procesní subjekty Oprávnění vykonávat činnost vzniká dnem povolení, které uděluje Ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo vydá povolení fyzické osobě, která: a) má plnou způsobilost k právním úkonům, b) na vysoké škole v členském státě získala nebo jí bylo členským státem uznáno vysokoškolské vzdělání magisterského studijního programu, c) složila zkoušku insolvenčního správce nebo rozdílovou zkoušku insolvenčního správce, d) je bezúhonná, e) uhradila ministerstvu správní poplatek k zápisu do seznamu ve výši Kč f) uzavřela na svůj náklad smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu, která by mohla vzniknout v souvislosti s výkonem funkce insolvenčního správce podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení nebo s činností zaměstnanců insolvenčního správce při výkonu funkce pro celou dobu trvání této funkce.

19 Insolvenční řízení - doručování Soudní rozhodnutí, předvolání, vyrozumění nebo jiná písemnost insolvenčního soudu nebo účastníků se v insolvenčním řízení doručují pouze vyvěšením písemnosti na úřední desce insolvenčního soudu a jejím současným zveřejněním v insolvenčním rejstříku -doručení vyhláškou, ledaže zákon stanoví pro určité případy nebo pro určité osoby i zvláštní způsob doručení. Při doručení vyhláškou se písemnost považuje za doručenou dnem, popřípadě okamžikem jejího zveřejnění v insolvenčním rejstříku; okamžikem zveřejnění písemnosti v insolvenčním rejstříku se rozumí den, hodina a minuta zveřejnění.

20 Insolvenční řízení obecná charakteristika Přerušení insolvenčního řízení není přípustné. Jednaní nařizuje soud jen tehdy, stanoví-li tak zákon nebo považuje-li to za nutné. Platí vyšetřovací zásada. Rozhodnutí insolvenčního soudu vydaná v insolvenčním řízení jsou účinná okamžikem jejich zveřejnění v insolvenčním rejstříku. IZ upravuje možnost autoremedury neplatí v případě rozhodnutí ve věci samé a rozhodnutí o nařízení předběžného opatření. První etapa je projednání úpadku a rozhodnutí o něm. Druhá rozhodnutí o způsobu řešení úpadku.

21 Insolvenční řízení návrh na zahájení řízení Insolvenční řízení je možné zahájit pouze na návrh. Insolvenční návrh je oprávněn podat dlužník nebo věřitel. V případě hrozícího úpadku pouze dlužník. Insolvenční návrh musí být opatřen úředně ověřeným podpisem osoby, která jej podala, nebo jejím zaručeným elektronickým podpisem; jinak se k němu nepřihlíží. 98 reguluje povinnost podat insolvenční návrh právnická osoba nebo fyzická osoba - podnikatel, dále pak 99 upravuje odpovědnost za škodu vzniklou porušením této povinnosti. Rovněž zůstává zachována možnost uložit navrhovateli povinnost uhradit zálohu na náklady insolvenčního řízení, až do výše Kč.

22 Insolvenční řízení účinky zahájení pohledávky a jiná práva týkající se majetkové podstaty nemohou být uplatněny žalobou, lze-li je uplatnit přihláškou, právo na uspokojení ze zajištění, které se týká majetku ve vlastnictví dlužníka nebo majetku náležejícího do majetkové podstaty, lze uplatnit a nově nabýt jen za podmínek stanovených tímto zákonem, to platí i pro zřízení soudcovského zástavního práva na nemovitostech, které bylo navrženo po zahájení insolvenčního řízení, výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit, nelze jej však provést. lhůty k uplatnění práv, která lze podle odstavce 1 uplatnit pouze přihláškou, po zahájení insolvenčního řízení nezačínají nebo dále neběží, Věřitelům vzniká právo uplatnit svou pohledávku přihláškou.

23 Insolvenční řízení - nakládání s majetkovou podstatou Účinky zahájení insolvenčního řízení nastávají okamžikem zveřejnění vyhlášky, kterou se oznamuje zahájení insolvenčního řízení, v insolvenčním rejstříku. Dlužník je povinen zdržet se od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku anebo o jeho nikoli zanedbatelné zmenšení Insolvenční soud může předběžným opatřením ustanovit předběžného správce.

24 Insolvenční řízení moratorium Nahrazuje institut ochranné lhůty dle ZKV ochrana dlužníka před hrozícím rozhodnutím o úpadku. Snaha o překonání hrozícího úpadku. Pouze u dlužníka, který je podnikatelem. Může trvat nejdéle tři měsíce. Po dobu jeho trvání nelze vydat rozhodnutí o úpadku.

25 Insolvenční řízení rozhodnutí o insolvenčním návrhu Návrh, který nesplňuje náležitosti, je nesrozumitelný nebo neurčitý soud do 7 dnů odmítne. Soud rozhoduje na základ osvědčených skutečností. Soud je povinen učinit do 10 dnů od podání návrhu kroky směřující k rozhodnutí ve věci. Je-li osvědčeno, že dlužník je úpadku nebo úpadek hrozí soud vydá rozhodnutí o úpadku. V jeho výroku ustanoví insolvenčního správce a vyzve věřitele k přihlášení pohledávek. Proti rozhodnutí o úpadku na základě návrhu věřitele je přípustné odvolání dlužníka. Nejsou-li splněny předpoklady pro vydání rozhodnutí o úpadku, soud insolvenční návrh zamítne. IZ upravuje také zamítnutí návrhu pro nedostatek majetku dlužníka \- pouze u obchodních společností, které byly rozhodnutím soudu zrušeny.

26 Insolvenční řízení stanovení způsobu řešení úpadku Insolvenční soud spojí rozhodnutí o způsobu řešení úpadku s rozhodnutím o úpadku v zákonem stanovených případech, jinak rozhodne do 3 měsíců po rozhodnutí o úpadku (ne dříve, než před skončením schůzce věřitelů). I v této fázi může dojít dle zákona k rozhodnutí o tom, že dlužník není v úpadku.

27 Insolvenční řízení způsoby řešení úpadku Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů zásadně poměrně uspokojeny z výnosu zpeněžení majetkové podstaty s tím, že neuspokojené pohledávky nebo jejich části nezanikají, pokud zákon nestanoví jinak. Reorganizací se rozumí zpravidla postupné uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku, zajištěné opatřeními k ozdravění hospodaření tohoto podniku podle insolvenčním soudem schváleného reorganizačního plánu s průběžnou kontrolou jeho plnění ze strany věřitelů.reorganizací lze řešit úpadek nebo hrozící úpadek dlužníka, který je podnikatelem; reorganizace se týká jeho podniku. Oddlužení pro dlužníky nepodnikatele. Upravuje dvě formy formu splátkového kalendáře i jednorázově.

28 Insolvenční řízení incidenční spory Incidenčními spory jsou spory o pravost, výši nebo pořadí přihlášených pohledávek, spory o vyloučení věci, práva, pohledávky nebo jiné majetkové hodnoty z majetkové podstaty nebo o vydání výtěžku zpeněžení podle 225 odst. 5, spory o vypořádání společného jmění dlužníka a jeho manžela, spory na základě odpůrčí žaloby, spory o náhradu škody na majetkové podstatě vzniklé porušením povinností insolvenčním správcem, další spory, které zákon označí jako spory incidenční.

29 Insolvenční řízení přihlášky pohledávek Přihláška pohledávky stejné účinky na promlčecí a prekluzivní lhůty jako uplatnění nároku u soudu. Podané přihlášky přezkoumá insolvenční správce podle přiložených dokladů a dle účetnictví dlužníka > sestaví seznam přihlášených pohledávek, který zveřejní nejpozději do 15 dnů před přezkumným jednáním v insolvenčním rejstříku.

30 Insolvenční řízení přezkumné jednání Pravost, výši a pořadí všech přihlášených pohledávek mohou popírat insolvenční správce a dlužník, věřitelé toto právo nemají. Byla-li popřena nevykonatelná pohledávka, může její věřitel do 30 dnů od přezkumného jednání uplatnit své právo žalobou na určení. Byla-li popřena vykonatelná pohledávka, podá insolvenční správce do 30 dnů od přezkumného jednání žalobu. Popření pohledávky dlužníkem nemá vliv na její zjištění; jeho účinkem však vždy je, že pro pohledávku, kterou dlužník popřel co do její pravosti nebo výše, není v rozsahu popření upravený seznam přihlášených pohledávek exekučním titulem.

31 Insolvenční řízení majetková podstata Jestliže insolvenční návrh podal dlužník - náleží do majetkové podstaty majetek, který dlužníkovi patřil ke dni zahájení insolvenčního řízení, jakož i majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčního řízení. Podal-li insolvenční návrh věřitel - náleží do majetkové podstaty majetek, který dlužníkovi patřil v době, kdy insolvenční soud nařídil předběžné opatření, kterým zcela nebo zčásti omezil právo dlužníka nakládat s jeho majetkem, majetek, který dlužníkovi patřil v době, kdy insolvenční soud vydal rozhodnutí o úpadku dlužníka, a majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčního řízení po vydání těchto rozhodnutí.

32 Insolvenční řízení majetková podstata Majetkovou podstatu tvoří: peněžní prostředky, věci movité a nemovité, podnik, soubor věcí a věci hromadné, vkladní knížky, vkladní listy a jiné formy vkladů, akcie, směnky, šeky nebo jiné cenné papíry anebo jiné listiny, jejichž předložení je nutné k uplatnění práva, obchodní podíl, dlužníkovy peněžité i nepeněžité pohledávky, včetně pohledávek podmíněných a pohledávek, které dosud nejsou splatné, dlužníkova mzda nebo plat, jeho pracovní odměna jako člena družstva a příjmy, které dlužníkovi nahrazují odměnu za práci, zejména důchod, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, stipendia, náhrady ucházejícího výdělku, náhrady poskytované za výkon společenských funkcí, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci, další práva a jiné majetkové hodnoty, mají-li penězi ocenitelnou hodnotu. Do majetkové podstaty nepatří majetek, který nelze postihnout výkonem rozhodnutí nebo exekucí Insolvenční správce provede soupis majetkové podstaty.

33 Insolvenční řízení neplatnost a neúčinnost právních úkonů Insolvenční soud není vázán rozhodnutím jiného soudu či jiného orgánu, kterým v průběhu insolvenčního řízení došlo ke zjištění neplatnosti právního úkonu týkajícího se majetku nebo závazků dlužníka, ani jiným způsobem tohoto zjištění tuto neplatnost posuzuje pouze insolvenční soud. Právní úkony, kterými dlužník zkracuje možnost uspokojení věřitelů nebo zvýhodňuje některé věřitele na úkor jiných, jsou neúčinné. Za právní úkon se považuje též dlužníkovo opomenutí. Osoby, v jejichž prospěch byl neúčinný právní úkon učiněn nebo které z něho měly prospěch, mají povinnost vydat dlužníkovo plnění do majetkové podstaty. Odporovat právním úkonům dlužníka může v insolvenčním řízení pouze insolvenční správce.

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 listopad 2007 Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 Od 1.1.2008 vstoupí v účinnost nový zákon, který upravuje problematiku úpadkového práva a to zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX Kapitola 1. Základní charakteristika a principy právní úpravy úpadku...1 1. Přehled právní

Více

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže Oddlužení: výběr příslušných ustanovení insolvenčního zákona: 389 (1) Dlužník může insolvenčnímu soudu navrhnout, aby jeho úpadek nebo jeho hrozící úpadek řešil oddlužením, jde-li o a) právnickou osobu,

Více

Obsah. Předmluva 21. Autorský kolektiv 22. Seznam použitých zkratek 24. Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) č. 182/2006 Sb.

Obsah. Předmluva 21. Autorský kolektiv 22. Seznam použitých zkratek 24. Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) č. 182/2006 Sb. Předmluva 21 Autorský kolektiv 22 Seznam použitých zkratek 24 Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) č. 182/2006 Sb. 26 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST 26 HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 26 1 Předmět

Více

Majetková podstata v insolvenčním řízení

Majetková podstata v insolvenčním řízení Majetková podstata v insolvenčním řízení JUDr. Pavel Berger, advokát, insolvenční správce Otázka: Můžete mi objasnit, jaký je rozdíl v případě insolvenčního návrhu dlužníka a insolvenčního návrhu věřitele

Více

Úpadek Nosnou platformou IŘ je úpadek (hrozící úpadek) dlužníka

Úpadek Nosnou platformou IŘ je úpadek (hrozící úpadek) dlužníka Insolvenční řízení Radim Chalupa Úpadek Nosnou platformou IŘ je úpadek (hrozící úpadek) dlužníka Úpadek Dlužník je v úpadku, jestliže je platebně neschopný (insolventní) bez ohledu na povahu dlužníka nebo

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : s e z a m í t á. O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : s e z a m í t á. O d ů v o d n ě n í : KSBR 32 INS 23960/2014-A-7 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudcem JUDr. Jaroslavem Pospíchalem v insolvenční věci dlužníka: Jiří Martinek, r. č.: 810720/4171, bytem K. Světlé 490, 760

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSUL 46 INS 27990/2013-A-26 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudcem JUDr. Renatou B. Zlámalovou v insolvenční věci navrhovatelů dlužníků: Alena Pretschová, nar. 7.4. 1967, a Hynek

Více

Obsah. Předmluva... XXV. Autoři jednotlivých částí... XXVI. Autorský kolektiv... XXVII. Seznam použitých zkratek... XXIX

Obsah. Předmluva... XXV. Autoři jednotlivých částí... XXVI. Autorský kolektiv... XXVII. Seznam použitých zkratek... XXIX Předmluva............................................. XXV Autoři jednotlivých částí.................................. XXVI Autorský kolektiv......................................... XXVII Seznam použitých

Více

Obsah. Předmluva... XXV. Autoři jednotlivých částí... XXVI. Seznam použitých zkratek... XXIX

Obsah. Předmluva... XXV. Autoři jednotlivých částí... XXVI. Seznam použitých zkratek... XXIX Předmluva... XXV Autoři jednotlivých částí... XXVI Autorský kolektiv...xxvii Seznam použitých zkratek... XXIX Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) č. 182/2006 Sb... 1 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : KSPH 68 INS 22534/2016-A-10 U s n e s e n í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Naděždou Křivánkovou v insolvenční věci dlužníka Ladislava V á n i, nar. 12.11.1980, trvale bytem 250 02 Brandýs

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : KSUL 85 INS 34502/2014-A-8 KSUL 85 INS 34502/2014-B-1 U s n e s e n í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudcem Mgr. Jáchymem Oswaldem v insolvenční věci navrhovatele (dlužníka) Věry Rabiškové,

Více

U S N E S E N Í. takto: I. Zjišť uje se úpadek dlužníka: Kateřina Kalousková, nar. 16.9.1972, Jana Klímy 2095, 272 01 Kladno.

U S N E S E N Í. takto: I. Zjišť uje se úpadek dlužníka: Kateřina Kalousková, nar. 16.9.1972, Jana Klímy 2095, 272 01 Kladno. U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Tomášem Malým v insolvenční věci dlužníka: Kateřina Kalousková, nar. 16.09.1972, Jana Klímy 2095, 272 01 Kladno, o insolvenčním návrhu dlužníka

Více

MAJETKOVÁ PODSTATA A UPLATŇOVÁNÍ POHLEDÁVEK V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ. Matěj Dobeš

MAJETKOVÁ PODSTATA A UPLATŇOVÁNÍ POHLEDÁVEK V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ. Matěj Dobeš MAJETKOVÁ PODSTATA A UPLATŇOVÁNÍ POHLEDÁVEK V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ Matěj Dobeš STRUKTURA PŘEDNÁŠKY 1. VYBRANÉ ÚČINKY A. Zahájení insolvenčního řízení B. Rozhodnutí o úpadku 2. TŘÍDENÍ POHLEDÁVEK PODLE ZPŮSOBU

Více

USNESENÍ. o insolvenčním návrhu dlužníka a o návrhu na povolení oddlužení. takto:

USNESENÍ. o insolvenčním návrhu dlužníka a o návrhu na povolení oddlužení. takto: č.j.: KSPH 72 INS 23557/2016-A-9 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl soudkyní JUDr. Jitkou Bartákovou v insolvenční věci dlužníka: Karel Fleischmann, nar. 30.7.1976, IČ 86646630, bytem Nad Potokem 188,

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : č.j.: -A-11 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Jitkou Drobnou v insolvenční věci dlužníka : Martin KŘEMENÁK, narozen 25.09.1973, bytem a místem podnikání Kosova Hora 200, 262 91 Kosova

Více

Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. ZÁKON. ze dne 22. února 2001,

Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, 119/2001 Sb. znění účinné od 1. 1. 2013 Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. změněno s účinností od poznámka zákonem č. 396/2012 Sb. 1.1.2013 zákonem č. 281/2009

Více

kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí

kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí 119/2001 Sb. ZÁKON ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí ve znění zákonů č. 281/2009 Sb., č. 286/2009 Sb. a č. 396/2012 Sb. Parlament se

Více

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí.

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí. 119/2001 Sb. ZÁKON ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí Změna: 286/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna: 396/2012 Sb. Parlament se usnesl

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : KSBR 44 INS 28294/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Heleny Myškové a soudkyň JUDr. Ivany Waltrové a JUDr. Ivany Wontrobové v insolvenční věci dlužnice Michaely

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení a oddlužení Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení Předlužení - pojem podle ins.zákona - 3 odst. 3 /objektivní více hledisko/ věřitelů, souhrn

Více

Postup sanace DIAGNÓZA

Postup sanace DIAGNÓZA Sanace Reaguje na krizi podniku a lze ji chápat jako soubor opatření přijímaných ze strany vedení podniku, jejichž smyslem je zásadní ozdravení a obnova finanční výkonnosti a prosperity firmy. Postup sanace

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2lbsagebeqz1) Návrh ZÁKON. ze dne 2016,

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2lbsagebeqz1) Návrh ZÁKON. ze dne 2016, III. Návrh ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Na všech podáních v této věci uveďte: Číslo jednací: U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní JUDr. Vlastou Hermanovou v insolvenční věci dlužníka: CALIBRA TANK s.r.o., se sídlem Luka nad

Více

U s n e s e n í. t a k t o : I. Zjišťuje se úpadek dlužníka RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575.

U s n e s e n í. t a k t o : I. Zjišťuje se úpadek dlužníka RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575. MSPH 79 INS 2373/2008-A-29 U s n e s e n í Městský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Jiřím Radou v insolvenční věci dlužníka : RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575,

Více

U s n e s e n í KSBR 47 INS 33973/ VSOL 793/2014-A-13

U s n e s e n í KSBR 47 INS 33973/ VSOL 793/2014-A-13 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudců JUDr. Heleny Krejčí a JUDr. Jaroslava Hikla v insolvenční věci dlužnice Renáty Ilinské

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře.

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře. Číslo jednací : KSOL 16 INS 8951/2014-B4 U S N E S E N Í Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Šulákem v insolvenční věci dlužníka Mária Soblahovská, datum nar.:

Více

USNESENÍ KSPL 54 INS 1573/2014 A-8

USNESENÍ KSPL 54 INS 1573/2014 A-8 KSPL 54 INS 1573/2014 A-8 USNESENÍ Krajský soud v Plzni rozhodl samosoudcem JUDr. Milošem Benetkou v insolvenční věci dlužníka: Milan Tureček, r.č: 620721/0185, U Sokolovny 556, 335 01, Nepomuk, o insolvenčním

Více

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7 č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7 USNESENÍ Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Milošem Vondráčkem v insolvenční věci dlužnice: Lenka Remáčová, narozená dne 21. 4. 1985, bytem Pod

Více

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy. 2 Vymezení pojmů

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy. 2 Vymezení pojmů 119/2001 Sb. ZÁKON ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy Tento zákon

Více

U S N E S E N Í. Na všech podáních v této věci uveďte: Jednací číslo: KSBR 40 INS 23799/2013-A-21

U S N E S E N Í. Na všech podáních v této věci uveďte: Jednací číslo: KSBR 40 INS 23799/2013-A-21 Na všech podáních v této věci uveďte: Jednací číslo: KSBR 40 INS 23799/2013-A-21 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní Mgr. Pavlou Mozgovou v insolvenční věci dlužníka: Kamil Morcinek,

Více

217/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, ČÁST PRVNÍ. Čl. I

217/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, ČÁST PRVNÍ. Čl. I 217/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře. název, IČ, sídlo

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře. název, IČ, sídlo Číslo jednací: B4 U S N E S E N Í Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Šulákem v insolvenční věci dlužníka: Kamila Gavelcziková, datum nar.: 2. 4. 1947, IČ: 60995076,

Více

Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí

Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí Vybrané aspekty insolvenčního zákona s důrazem na oblast nemovitostí JUDr. Olga Humlová 19.února 2009 Základní údaje o insolvenčním zákonu č. 182/2006 Sb. ( IZ ) Nabytí účinnosti: 1. ledna 2008 Na řízení

Více

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17 Obsah Úvod 12 Změny a doplnění k 1. lednu 2011 13 1 Obecně o pohledávkách 17 1.1 Právní pohled 17 1.1.1 Pojem pohledávka z právního hlediska 17 1.1.2 Důvody vzniku pohledávky 17 1.1.3 Společné pohledávky

Více

Podmínky přeshraničního započtení vzájemných pohledávek dlužníka a věřitele v insolvenčním řízení (národní a komunitární aspekty)

Podmínky přeshraničního započtení vzájemných pohledávek dlužníka a věřitele v insolvenčním řízení (národní a komunitární aspekty) Konečně je třeba vyzdvihnout rovněž zákonnou precizaci definice a úpravy tzv. neúčinných právních úkonů, tedy těch, kterými dlužník zkracuje možnost uspokojení věřitelů nebo zvýhodňuje některé věřitele

Více

KSUL 69 INS 4023/2014-A-23 USNESENÍ

KSUL 69 INS 4023/2014-A-23 USNESENÍ KSUL 69 INS 4023/2014-A-23 USNESENÍ Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudkyní Mgr. Radkou Mazurkovou v insolvenční věci dlužníka Michala Lastovky, narozeného dne 9. 12. 1970, IČ 128 13 818, trvale

Více

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán.

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (tisk

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Chci najít korektní východisko ze své finanční situace vyhlášení osobního bankrotu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Chci najít korektní východisko ze své finanční situace vyhlášení osobního bankrotu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Chci najít korektní východisko ze své finanční situace vyhlášení osobního bankrotu Bc. Dana

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 112 Sbírka zákonů č. 294 / 2013 Strana 3283 294 ZÁKON ze dne 12. září 2013, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

USNESENÍ. č.j.: KSPH 67 INS 35296/2014-A-8

USNESENÍ. č.j.: KSPH 67 INS 35296/2014-A-8 č.j.: KSPH 67 INS 35296/2014-A-8 USNESENÍ Krajský soud v Praze, se sídlem Nám. Kinských 5, 150 75 Praha 5, rozhodl asistentem soudce JUDr. Michalem Tomášem v insolvenční věci dlužníka: Libor Fiala, nar.

Více

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7 č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7 USNESENÍ Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Milošem Vondráčkem v insolvenční věci dlužnice: Jana Sochorová, nar. 4. 3. 1982, IČ 735 02 782 bytem

Více

313/2007 Sb. VYHLÁŠKA

313/2007 Sb. VYHLÁŠKA 313/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2007 o odměně insolvenčního správce, o náhradách jeho hotových výdajů, o odměně členů a náhradníků věřitelského výboru a o náhradách jejich nutných výdajů Změna:

Více

OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ 23662@MAIL.BIVS.CZ

OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ 23662@MAIL.BIVS.CZ OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ 23662@MAIL.BIVS.CZ STRUKTURA PŘEDMĚTU 1. Pojem a prameny obchodního práva 2. Smluvní právo 3. Korporátní právo 4. Insolvenční právo INSOLVENČNÍ PRÁVO PRÁVNÍ

Více

INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou Sestavil Lukáš Pachl

INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou Sestavil Lukáš Pachl Základní ustanovení INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou Sestavil Lukáš Pachl 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Vzor citace: Pachl, L.: Insolvenční zákon s judikaturou. 1. vydání. Praha

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 785 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 785 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 30 11. funkční období 30 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (Navazuje na sněmovní

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : Číslo jednací: KSPL 51 INS 20302/2016 A - 8 USNESENÍ Krajský soud v Plzni rozhodl samosoudkyní Mgr. Soňou Vozábalovou v insolvenční věci dlužníka: Jozef Mirga, rč: 840502/9050, bytem Hroznatova 505/49,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 929/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 929/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 929/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Z jišťuje se úpadek dlužníka: DAVOS s. r. o., IČO , se sídlem Mezi školami 2471, Praha 5 Stodůlky.

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Z jišťuje se úpadek dlužníka: DAVOS s. r. o., IČO , se sídlem Mezi školami 2471, Praha 5 Stodůlky. MSPH 79 INS 16540/2014-A-17 U S N E S E N Í Městský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Jiřím Radou v insolvenční věci dlužníka: DAVOS s. r. o., IČO 624 18 921, se sídlem Mezi školami 2471, 155 00 Praha

Více

INSOLVENČNÍ PRÁVO IV. Radim Chalupa

INSOLVENČNÍ PRÁVO IV. Radim Chalupa INSOLVENČNÍ PRÁVO IV. Radim Chalupa Majetková podstata Majetková podstata = majetek dlužníka, který dlužník vlastnil v okamžiku zahájení IŘ nebo vydání předběžného opatření dlužníkovi nakládat s majetkem

Více

KSUL 70 INS 17610/2014-A-16 U S N E S E N Í

KSUL 70 INS 17610/2014-A-16 U S N E S E N Í KSUL 70 INS 17610/2014-A-16 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudkyní JUDr. Evou Sixtovou v insolvenční věci navrhovatele věřitele Hypoteční banka, a.s., IČ: 13584324, se sídlem

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Č.j.: MSPH 93 INS 8164/2014-A-16 U S N E S E N Í Městský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Petrem Vaňousem v insolvenční věci dlužníka: Cukrárna Vesmírna o.p.s., IČ: 289 27 117, sídlem Mánesova 752/10,

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudkyň JUDr. Věry Vyhlídalové a JUDr. Heleny Krejčí v insolvenční věci dlužnice Dagmar Kuricové,

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. B. Obchodní právo

NÁKLADNÍ DOPRAVA. B. Obchodní právo NÁKLADNÍ DOPRAVA B. Obchodní právo 1. Kdy vzniká podle občanského zákoníku fyzické osobě způsobilost mít práva a povinnosti? a) dnem 18. narozenin b) první den po 18. narozeninách c) narozením, tuto způsobilost

Více

Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení

Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení Mgr. František Korbel, Ph.D. 20. Května 2014 Největší právnická firma v České republice Klienty nejlépe hodnocená právnická firma v České republice

Více

U s n e s e n í. Jednací číslo: KSOS 36 INS 29728/2015 B5

U s n e s e n í. Jednací číslo: KSOS 36 INS 29728/2015 B5 Jednací číslo: KSOS 36 INS 29728/2015 B5 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem Mgr. Petrem Budínem v insolvenční věci dlužníků - manželů: č. 1) Alena Martínková, nar. 26.11.1964, 790

Více

Struktura IZ Obecné otázky 1-70 Insolvenční řízení 7, Projednání úpadku a rozhodnutí o něm Incidenční spory Uplatňování pohled

Struktura IZ Obecné otázky 1-70 Insolvenční řízení 7, Projednání úpadku a rozhodnutí o něm Incidenční spory Uplatňování pohled INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa Struktura IZ Obecné otázky 1-70 Insolvenční řízení 7, 71-96 Projednání úpadku a rozhodnutí o něm 97-158 Incidenční spory 159-164164 Uplatňování pohledávek 165-204 Majetková

Více

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podán dlužníkem zároveň i jako insolvenční návrh (první úkon v insolvenčním řízení) nebo následně po podání

Více

Jednací číslo : KSPH 41 INS 8134/2013-A-20 U S N E S E N Í

Jednací číslo : KSPH 41 INS 8134/2013-A-20 U S N E S E N Í Jednací číslo : -A-20 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze se sídlem Praha 5, nám. Kinských 5, rozhodl samosoudkyní JUDr. Jitkou Drobnou v insolvenční věci dlužníka: Luděk ZAVADIL, narozen 18.06.1956,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSLB 76 INS 24132/2014-A-9 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem pobočka v Liberci rozhodl samosoudkyní Mgr. Vandou Rozsypalovou v insolvenční věci dlužníka Tomáš Harasim, nar. 12.5.1980, IČ 69288593,

Více

294/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 12. září 2013,

294/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 12. září 2013, 294/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních

Více

Vydáno dne: Datum schválení předsednictvem TA ČR: Pořadí zasedání předsednictva TA ČR: 309. STANOVISKO

Vydáno dne: Datum schválení předsednictvem TA ČR: Pořadí zasedání předsednictva TA ČR: 309. STANOVISKO Vypracoval: JUDr. Martin Kobert Vydáno dne: 27. 7. 2016 Předmět stanoviska: Insolvenční řízení Datum schválení předsednictvem TA ČR: 27. 7. 2016 Pořadí zasedání předsednictva TA ČR: 309. STANOVISKO TECHNOLOGICKÉ

Více

KSKŘI ve spolupráci s

KSKŘI ve spolupráci s Nová úprava o insolvenčních správc vcíchch ADVOKÁTN KSKŘI ve spolupráci s TNÍ KANCELÁŘÍ Český Krumlov JUDr. Milena Nováková Mgr. Jaroslav Adam Rooseveltova 37 381 01 Český Krumlov Tel./Fax: + 420 380 711

Více

USNESENÍ. č. j. KSCB 28 INS 12794/2017-B-5

USNESENÍ. č. j. KSCB 28 INS 12794/2017-B-5 č. j. KSCB 28 INS 12794/2017-B-5 USNESENÍ Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Miroslavem Veselým v insolvenční věci dlužníka: Oldřich Bečvář, narozený 15. 5. 1980 bytem náměstí

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: Č.d. -A-24 U S N E S E N Í Městský soud v Praze rozhodl JUDr. Alešem Bartošem jako samosoudcem v insolvenční věci dlužníka: Zdeněk Protivínský, nar. 07.01.1953, bytem Píškova 1961/42, 155 00 Praha 13,

Více

INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ. Mgr. Radka NEKOLOVÁ, advokát Mgr. Stanislav BEDNÁŘ, advokát. PETERKA PARTNERS v.o.s advokátní kancelář

INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ. Mgr. Radka NEKOLOVÁ, advokát Mgr. Stanislav BEDNÁŘ, advokát. PETERKA PARTNERS v.o.s advokátní kancelář INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ Mgr. Radka NEKOLOVÁ, advokát Mgr. Stanislav BEDNÁŘ, advokát PETERKA PARTNERS v.o.s advokátní kancelář Svaz průmyslu a dopravy ČR 10. února 2009 www.peterkapartners.com Co byste jako

Více

I. Zjišťuje se ú p a d e k dlužníka - Josef Beneš, rč: /0014, IČO , Sadová 240, Pacov.

I. Zjišťuje se ú p a d e k dlužníka - Josef Beneš, rč: /0014, IČO , Sadová 240, Pacov. KSCB 27 INS 10742/2016-A-9 U S N E S E N Í Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Josefem Šimkem v insolvenční věci dlužníka - Josef Beneš, rč: 890227/0014, IČO 04076478, Sadová

Více

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1.2.2010

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1.2.2010 Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1.2.2010 1. Má se za to, že dlužník je v úpadku, jestliže a) neplní své závazky po dobu delší 3 měsíců po lhůtě jejich splatnosti, b) má více

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSPL 52 INS 14603/2014 A - 16 U S N E S E N Í Krajský soud v Plzni rozhodl samosoudkyní JUDr. Evou Vodičkovou v insolvenční věci dlužníka: VITALE s.r.o., IČ: 29156882, se sídlem náměstí Republiky 1068/3,

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : Číslo jednací: KSOS 25 INS 8368/2016-B4 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem Mgr. Petrem Kulou v insolvenční věci dlužníka č. 1: Marie ŠPINKOVÁ, r. č.: 555720/1914, bytem Václavovická

Více

U S N E S E N Í. č.j.: KSPH 70 INS 22874/2016-A-10

U S N E S E N Í. č.j.: KSPH 70 INS 22874/2016-A-10 č.j.: KSPH 70 INS 22874/2016-A-10 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Tomášem Malým v insolvenční věci dlužníka: Michaela Konvalinková, nar. 27.12.1977, bytem Baštecká 117, 250

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 646 Sbírka zákonů č. 64 / 2017 64 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé

Více

Č.j.: KSHK 45 INS 3969/2016-B-6/celk.6 U S N E S E N Í

Č.j.: KSHK 45 INS 3969/2016-B-6/celk.6 U S N E S E N Í Č.j.: -B-6/celk.6 U S N E S E N Í Krajský soud v Hradci Králové rozhodl samosoudkyní JUDr. Monikou Marčišinovou, v insolvenční věci dlužníka Luďka Rebiče, rč: 640915/1133, IČO 18842631, trvale bytem Kaprova

Více

REORGANIZACE. Mgr. Martina Mušálková

REORGANIZACE. Mgr. Martina Mušálková REORGANIZACE Mgr. Martina Mušálková CÍL/ÚČEL REORGANIZACE Cíl reorganizace není zákonem vymezen. Ale! musí být shodný s 1 písm. a) IZ a se zásadami insolvenčního řízení dle 5 IZ. KDY REORGANIZOVAT? 1/

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : MSPH 91 INS 20655/2017-B-5 USNESENÍ Městský soud v Praze rozhodl JUDr. Jitkou Šťastnou jako samosoudkyní v insolvenční věci dlužníka: Jaroslav Mandík, nar. 31.08.1962, bytem Zenklova 1, 182 00, Praha 8,

Více

Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podle 390a insolvenčního zákona podán za dlužníka pouze advokátem, notářem, soudním exekutorem a insolvenčním

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: 60 INS 25265/2016 A-9 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Květoslavou Hovorkovou v insolvenční věci dlužníka Luboš Huml, nar. 26.7.1965, IČ 10258876, bytem 1. května 484, 267

Více

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. srpna 2013

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. srpna 2013 Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. srpna 2013 Oblasti podle 3 odst. 2 písm. c) vyhlášky č. 312/2007 Sb., o obsahu a dalších náležitostech zkoušek insolvenčních správců; ČÁST

Více

U S N E S E N Í. takto: II. Soud povoluje řešení úpadku dlužníka a) a b) oddlužením.

U S N E S E N Í. takto: II. Soud povoluje řešení úpadku dlužníka a) a b) oddlužením. č.j.: KSPH 70 INS 28244/2015-A-8 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Tomášem Malým v insolvenční věci dlužníků: a) Kateřina Ptáčková, nar. 17.03.1983, bytem Rezlerova 289, 109

Více

III. N á v r h. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

III. N á v r h. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ III. N á v r h ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se usnesl na

Více

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7,

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7, KSBR 47 INS 31496/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudců JUDr. Heleny Krejčí a JUDr. Jaroslava Hikla v insolvenční věci

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : A 20 B 1 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudcem JUDr. Tomášem Zadražilem v insolvenční věci navrhovatele (věřitele) Komerční banka, a.s., IČ: 45317054, se sídlem Na Příkopě 969/33,

Více

U S N E S E N Í. Číslo jednací : KSOL 16 INS 15483/2014-B12

U S N E S E N Í. Číslo jednací : KSOL 16 INS 15483/2014-B12 Číslo jednací : -B12 U S N E S E N Í Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Šulákem v insolvenční věci dlužníka: Jana Koulová, nar. 1. 1. 1956, bytem Jeseník, Masarykovo

Více

Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podle 390a insolvenčního zákona podán za dlužníka pouze advokátem, notářem, soudním exekutorem

Více

Pojem likvidace, její zahájení

Pojem likvidace, její zahájení Pojem likvidace, její zahájení Likvidace je proces, jehož cílem je vypořádání majetkových poměrů společnosti. Společnost vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena. Vstup do likvidace se zapisuje

Více

U s n e s e n í. t a k t o:

U s n e s e n í. t a k t o: Číslo jednací: -B-8 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem Mgr. Rostislavem Krhutem v insolvenční věci dlužníka: Bronislava Košelová, r.č.: 546105/2828, Jesenická 1911/15, 794 01 Krnov

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Na všech podáních v této věci uveďte: Jednací číslo: KSBR 53 INS 21078/2017-A-8 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní Mgr. Renátou Maixnerovou v insolvenční věci dlužníka: Romana Šumbery,

Více

Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona. JUDr. Dušan Dvořák

Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona. JUDr. Dušan Dvořák Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona JUDr. Dušan Dvořák Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům Kongresový sál ČNB - 20.5.2014 Revizní novela

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: KSPH 55 INS 189/2009-A-22 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudcem Mgr. Lubošem Dörflem v insolvenční věci dlužníka: Miloš Kočí, nar. 17.02.1967, bytem U stadionu 377, 273 03 Stochov, o

Více

USNESENÍ. takto: Účinky tohoto rozhodnutí o úpadku nastávají okamžikem jeho zveřejnění v insolvenčním rejstříku.

USNESENÍ. takto: Účinky tohoto rozhodnutí o úpadku nastávají okamžikem jeho zveřejnění v insolvenčním rejstříku. Jednací číslo: -A-18 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Jiřím Grygarem, Ph.D. v insolvenční věci dlužníka: Radovan Štícha, nar. 21.9.1972, IČ 49544454, bytem Nad Lesem 948, 28401 Kutná

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : 10 U s n e s e n í Vrchní soud v Praze jako soud odvolací rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Františka Kučery a soudců JUDr. Ing. Jaroslava Zelenky, Ph.D. a JUDr. Jiřího Goldsteina v insolvenčním

Více

U s n e s e n í. t a k t o : I. Soud schvaluje oddlužení dlužnice plněním splátkového kalendáře.

U s n e s e n í. t a k t o : I. Soud schvaluje oddlužení dlužnice plněním splátkového kalendáře. Číslo jednací: KSOS 8 INS 644/2010-B9 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudkyní JUDr. Markétou Nohavicovou v insolvenční věci dlužnice : Lada Zedníková, rč: 795125/4850, 793 16 Zátor

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : KSBR 27 INS 12779/2014-B-4

U S N E S E N Í. t a k t o : KSBR 27 INS 12779/2014-B-4 KSBR 27 INS 12779/2014-B-4 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní JUDr. Hanou Hrstkovou v insolvenční věci dlužníka: Markéta Železná, IČ: 696 46 848, rč: 766203/3896, 671 78 Damnice 91,

Více

Číslo jednací: KSBR 29 INS 17902/2015-A-55 U S N E S E N Í. o zjištění úpadku dlužníka a o určení způsobu řešení úpadku.

Číslo jednací: KSBR 29 INS 17902/2015-A-55 U S N E S E N Í. o zjištění úpadku dlužníka a o určení způsobu řešení úpadku. U S N E S E N Í Číslo jednací: Krajský soud v Brně rozhodl soudcem JUDr. Vlastou Bruknerovou, jako samosoudcem v insolvenční věci na majetek dlužníka: FEREX-ŽSO spol. s r.o., 669 02 Znojmo, Tovární 881/7,

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : Číslo jednací: U s n e s e n í Krajský soud v Brně rozhodl soudcem JUDr. Vlastou Bruknerovou jako samosoudcem ve věci insolvenčního řízení na majetek dlužníka: Cecilie Molnárová, r.č.: 695906/5564, nar.

Více

ZÁKON Č. 182/2006 SB., O ÚPADKU A ZPŮSOBECH JEHO ŘEŠENÍ (INSOLVENČNÍ ZÁKON), VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ. Místní příslušnost

ZÁKON Č. 182/2006 SB., O ÚPADKU A ZPŮSOBECH JEHO ŘEŠENÍ (INSOLVENČNÍ ZÁKON), VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ. Místní příslušnost V. ZÁKON Č. 182/2006 SB., O ÚPADKU A ZPŮSOBECH JEHO ŘEŠENÍ (INSOLVENČNÍ ZÁKON), VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ 7b Místní příslušnost (1) Pro insolvenční řízení je příslušný soud, v jehož obvodu je obecný

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : Nováček, advokát, narozený , se sídlem Karlovo nám. 22/28, Třebíč, IČO:

U S N E S E N Í. t a k t o : Nováček, advokát, narozený , se sídlem Karlovo nám. 22/28, Třebíč, IČO: KSBR 32 INS 5487/2014-A-16 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudcem JUDr. Jaroslavem Pospíchalem v insolvenční věci dlužníka: Petr Sokol, r.č. 780412/4339, Cihlářská čtvrť 3105/1, 695 01

Více

USNESENÍ. takto: Odůvodnění:

USNESENÍ. takto: Odůvodnění: USNESENÍ č.j.: KSPH 72 INS 25864/2015-A-57 Krajský soud v Praze, se sídlem Nám. Kinských 5, 150 75 Praha 5, rozhodl soudkyní JUDr. Jitkou Bartákovou v insolvenční věci dlužníka: Jiří Havelka, nar. 14.

Více