Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny"

Transkript

1 Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny

2 ČEPY Čepy slouží k rozebíratelnému spojení součástí a přenáší jen síly kolmé na osu čepu. Například slouží k otočnému spojení táhel. Výhodou je snadná výroba, montáž i demontáž a nevýhodou jen, že se musí čepový spoj mazat během provozu a musí být axiálně zajištěn. Kreslení: nenormalizované čepy na samostatný výrobní výkres normalizované pouze - na výkrese sestavení, označit pozicí a zapsat do seznamu položek. Příklad označení: ČEP d x l x l h ČSN Zajištění čepu proti pootočení se provádí např. přídržkou přišroubovanou dvěma šrouby.

3 Přehled normalizovaných čepů: Název ČSN Uložení Čep bez hlavy (a) H11/h11 Čep bez hlavy H10/h8 Čep bez hlavy s dírami pro závlačky (b) H11/h11 Čep s drážkami (c) nenormalizovaný Čep bez hlavy s dírami pro závlačky H10/h8 Čep bez hlavy s dírami pro závlačky H8/f8 Čep s hlavou (d) H11/h11 Čep s hlavou a dírou pro závlačku (e) H11/h11 Čep s hlavou a dírou pro závlačku H8/f8 a) b) c) d) e)

4 Zajištění proti osovému posunutí: - závlačkami (a), - pojistnými třmenovými kroužky (b), - pojistnými kroužky (c), - maticí a podložkou (d). Zajištění čepu proti pootočení : např. přídržkou přišroubovanou dvěma šrouby (e). e)

5 POJISTNÉ KROUŽKY Slouží k zamezení axiálního posuvu čepů a součástí uložených na hřídeli - ložisek, ozubených kol. Podle druhu zachycují menší i větší síly. Kroužky se vkládají do drážek na hřídeli nebo v díře (pro zajištění vnějšího ložiskového kroužku), kde drží s předpětím, protože průměr drážky v hřídeli je větší než vnitřní průměr pojistného kroužku. Vyrábí se z pružinové oceli a rozlišujeme kroužky: - drátěné (a)- pro zajištění matic se zářezy a drážkou ČSN , - třmenové (b), - pojistné kroužky pro hřídele (c) a pro díry(d) segerovky. a) b) c) d)

6 Normalizované označení pojistných kroužků b) c) d) Pojistný kroužek třmenový (b) KROUŽEK d1 ČSN Pojistný kroužek pro hřídel (c) POJISTNÝ KROUŽEK d1 ČSN Pojistný kroužek pro díru (d) POJISTNÝ KROUŽEK D1 ČSN

7 ZÁVLAČKY Slouží k zajištění čepů proti vypadnutí, spojů proti uvolnění, zajišťují matice proti uvolnění a ztrátě. Závlačky i pojistné kroužky se kreslí jen na výkresech sestavení a většinou v příčném řezu, kde se označí pozicí (8) a zapíší do seznamu položek: ZÁVLAČKA d x l ČSN

8 KOLÍKY Spojování kolíky patří k rozebíratelným spojům s tvarovým stykem, při časté montáži a demontáži ale ztrácí na své spolehlivosti. Podle tvaru rozlišujeme kolíky na : norma označení válcové nezakalené ČSN (ISO 2338) KOLÍK d x l A ISO 2338 St válcové kalené ČSN (ISO 8734) KOLÍK d x l B ISO 8734 St kuželové nezakalené ČSN (ISO2339) KOLÍK d x l A ISO 2339 St pružné se štěrbinou ČSN (ISO8752) PRUŽNÝ KOLÍK ISO d x l kolíky k roznýtování ČSN rýhované ČSN (ISO 8744), ČSN (ISO8745), ČSN ( ISO 8740) RÝHOVANÝ KOLÍK d x l ISO St

9 Válcové kolíky nekalené s tolerancí h8, m6 a kalené s tolerancí m6. Otvory pro kolíky se vrtají a vystružují současně ve všech spojovaných částech. Kuželové kolíky - používají se jako spojovací, jsou samosvorné.

10 Rýhované kolíky Pružný kolík vhodný pro spoje, kde působí vibrace a rázy Kolík k roznýtování

11 Kolíky slouží: - k přesnému zajištění vzájemné polohy součástí(a) - k přenosu kroutícího momentu (b) - k pojištění součásti proti vzájemnému pootočení (c) - k pojištění proti přetížení ( pojišťovací kolíky -d) - k pojištění krajních poloh - ke spojení (páky s hřídelí, táhla) - k přidržení součásti (e) - k přenosu síly kolmé k ose kolíku (f) a) b) c)

12 d) e) f)

13 HŘEBY Hřeby se používají na méně namáhané spoje (místo nýtů nebo šroubů). Hřeby s půlkulatou hlavou (a) HŘEB d x l ČSN Hřeby se zápustnou hlavou (b) ČSN Hřeby rýhované a šroubové (c) a) b) c)

14 ZDĚŘE Zděře se používají k trvalému pevnému spojení dělených a velkých součástí, které přenáší velké síly a rázové zatížení. Jsou obtížně rozebíratelné. Montáž se provádí nahřáním zděře tak, aby šla lehce nasadit. Po vychladnutí pak pevně sevře spojované součásti. Materiál na zděře: houževnaté oceli , Rozdělení: - kruhové (a)- ke spojení nábojů setrvačníků, ozubených kol, které jsou rozdělené z montážních či dopravních důvodů, jednoduchá výroba-nejčastěji používané, - ploché (b)- ke spojení těžkých řemenic, setrvačníků, - oválné (c)- stejné použití jako ploché, ale jsou spolehlivější a dražší na výrobu, - čepové (d)- používáme tam, kde nelze provézt vybrání pro jiný druh zděře nebo ke stažení prasklých částí.

15 a) b) c)

16 d)

17 PRUŽINY Pružiny jsou strojní součásti, které se používají na akumulaci a zpětné vrácení akumulované mechanické energie v mechanických systémech. Jejich nejčastější využití: - k dosažení trvalého tlaku a nebo tahu pro zajištění určité polohy jiné části (ventily spalovacích motorů, kuželky pojistných ventilů, lamel spojky, brzdové páky) - jako akumulátor mechanické energie - pružiny hodinových strojků, - k útlumu účinků rázů, ke zmírnění účinků rázů (pružiny podvozků vozidel, nárazníky železničních vagonů).

18 Rozdělení pružin podle způsobu zatížení: 1. tlačné pružiny:- šroubové ( válcové, kuželové, teleskopickénárazníky žel. vagonů) - talířové - kroužkové 2. tažné pružiny - šroubové (válcové) 3. ohýbané pružiny listové - s různými úpravami tvaru listů a způsoby upevnění 4. torzní (namáhané Mk) - šroubovité válcové- jako přitlačovací a akumulační - tyčové s kruhovým průřezem - spirálové ploché hodinové strojky

19

20

21

22 Pružiny namáhané na ohyb

23 Zjednodušené (schematické ) zobrazování pružin na výkresech sestavení: - pružiny navinuté z drátu se zobrazují tlustou čarou sledující osu drátu pružiny, - jiné se zobrazují souvislými tlustými čarami tak, aby se zobrazily charakteristické tvary pružin talíře a jejich upínací části jako třeba upínací konce. Při zjednodušeném zobrazení se musí udat : - průřez polotovaru u kruhového není nutné, - smysl vinutí šroubové pružiny, - tvar konců pružiny. Výkresy pružin musí obsahovat: - zobrazení pružiny v nezatíženém stavu s nutnými rozměry, tolerancemi, drsnostmi, - případně i charakteristiku pružiny ve formě diagramu zkoušky sil, - tabulku údajů nutnou pro výrobu a kontrolu, - popisové pole.

24 Kreslení výkresů pružin - šroubová pružina válcová tlačná s krajními závity přihnutými obrobenými Diagram zkoušky síly

25 Materiály pružin: musí mít vysokou mez pružnosti, únavy a pevnosti. - ocelový tažený drát patentovaný, pro menší pružiny namáhané staticky do 100 C a pro vinuté pružiny, - uhlíková ocel pružinová pro menší namáhání, - legované oceli 13270, pro velká namáhání ( listové, talířové, teleskopické), - vysokolegované oceli ,17913 pro chemicky agresivní prostředí, - mosaz a cínové bronzy pro elektrotechniku a vlhké prostředí, - pryže pro dynamicky namáhané pružiny (a), - tekutiny vzduch a olej (u motorových vozidel - b). a) b)

26 SVĚRNÁ SPOJENÍ Pevná rozebíratelná spojení, vytvořená sevřením jedné části druhou, nebo vzepřením jedné části v druhé. Sevřením vzniká tlak ve stykových plochách a tření umožňuje přenos sil a krouticích momentů. Výhodou je velmi snadná montáž a demontáž, ustavení náboje v libovolném místě na hřídeli, nezeslabený hřídel drážkami Použití: náboj nasazen na kuželový konec hřídele a přitáhnut maticí nebo stažen deskou a šroubem, klínové kroužky k nasazování nábojů na hřídel, náboj může být rozříznutý jednostranně a stažen jedním šroubem nebo dělený a stažen dvěma šrouby.

27 Svěrný spoj oboustranně rozříznutý Svěrný spoj klínovými kroužky Svěrný spoj jednostranně rozříznutý Svěrný spoj na kuželové ploše

28 TLAKOVÉ SPOJE Tlaková spojení vznikají spojením součástí vzájemným tlakem jejich válcových nebo kuželových ploch. Spojujeme je buď nalisováním za studena nebo za tepla, kdy náboj zahřejeme a jeho následným teplotním smrštěním při ochlazování na hřídeli dojde k tlakovému spojení a nebo podchladíme hřídel a jeho následným teplotním roztažením v náboji dojde k tlakovému spojení. Tlakové spoje jsou velmi jednoduché na výrobu, spolehlivé, hospodárné, bez přídavných vrubů. Musíme ale provést přesný výpočet rozměrů přesahy a tolerance. Použití : vnitřní kroužky ložisek, náboje spojek, zděře na nábojích.

29

30 Polygonové spoje Jsou velmi výhodné, používané pro velké kroutící momenty v obou směrech, mají malý vrubový součinitel, jsou vhodné pro pevné i posuvné spoje a je u nich snadná montáž i demontáž. Výroba je ale velmi drahá, proto jsou vhodné jen pro sériovou výrobu.

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace Čepy Čep Pojistný kroužek Základní rozdělení čepů Hladký čep s dírami pro závlačku Čep s hlavou s dírou pro závlačku Hladký čep bez děr

Více

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny.

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Čepy Čep Pojistný kroužek Základní rozdělení čepů Hladký čep s dírami pro závlačku Čep s hlavou s dírou pro závlačku Hladký čep bez děr Čep s hlavou - hladký Hladký

Více

kolík je v jedné nebo více spojovaných součástech usazen s předpětím způsobeným buď přesahem naráženého kolíku vůči díře, nebo kuželovitostí

kolík je v jedné nebo více spojovaných součástech usazen s předpětím způsobeným buď přesahem naráženého kolíku vůči díře, nebo kuželovitostí KOLÍKOVÉ SPOJE KOLÍKOVÉ SPOJE Spoje pevné - nepohyblivé (výjimku může tvořit spoj kolíkem s konci pro roznýtování). Lze je považovat za rozebíratelné, i když častější montáž a demontáž snižuje jejich spolehlivost.

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing.jan Šritr ing.jan Šritr 2 1 KOLÍKY

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2 zapis_spoje_koliky,cepy,nyty 08/01 STR Ad 1 z 5 5. Kolíkové spoje #1 spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho # Druhy kolíků Příklady použití kolíků 5.1. Druhy kolíků a) #

Více

Spojovací součásti a spoje

Spojovací součásti a spoje Spojovací součásti a spoje Každý stroj nebo strojní celek se skládá z jednotlivých součástí. Tyto součásti lze spojovat různými způsoby. Spoje můžeme rozdělit podle dvou kritérií: spoje rozebíratelné a

Více

STROJNÍ SOUČÁSTI. Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na:

STROJNÍ SOUČÁSTI. Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na: STROJNÍ SOUČÁSTI Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na: části spojovací (šrouby, klíny, pera, kolíky); části pružicí (pružiny, torzní tyče); části točivého a posuvného pohybu a jejich

Více

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR SPOJE STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ ZÁKLADNÍ POZNATKY Spoje jejich základní funkcí je umožnit spojení částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.

Více

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 23-56-H/01OBRÁBĚČ KOVŮ Vytvořeno

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres Kreslení strojních součástí Obsah: 1) Čepy 2) Kolíky 3) Závlačky 4) Pojistné kroužky 5) Šrouby, matice, podložky 6) Šroubové spoje 7) Hřídele a jejich základní plochy 8) Klíny, pera, drážkování 9) Ložiska

Více

Spoje pery a klíny. Charakteristika (konstrukční znaky)

Spoje pery a klíny. Charakteristika (konstrukční znaky) Spoje pery a klíny Charakteristika (konstrukční znaky) Jednoduše rozebíratelná spojení pomocí per, příp. klínů hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) vložených do podélných vybrání nebo

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

3. Perové spoje Druhy per (ST 465) 1 hřídel. 2 slepá drážka v hřídeli 3 náboj (kolo)

3. Perové spoje Druhy per (ST 465) 1 hřídel. 2 slepá drážka v hřídeli 3 náboj (kolo) 3. Perové spoje Perový spoj 2 slepá drážka v hřídeli 3 náboj (kolo) 4 průchozí drážka v náboji 5 pero Detail pera Rozebíratelné spoje sloužící k přenosu otáčivého pohybu z hřídele na kolo (nebo naopak)

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing. Jan Šritr Spoje a spojovací součásti

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 3 PŘEVODY

Více

10.1. Spoje pomocí pera, klínu. hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) kombinaci s jinými druhy spojů a uložení tak, aby

10.1. Spoje pomocí pera, klínu. hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) kombinaci s jinými druhy spojů a uložení tak, aby Cvičení 10. - Spoje pro přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj 1 Spoje pro přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj Zahrnuje širokou škálu typů a konstrukcí. Slouží k přenosu kroutícího momentu

Více

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.6 SPOJE SPOJE A SPOJOVACÍ ČÁSTI Pro spojení dvou součástí (popř. montážních jednotek), existují v technické praxi tyto možnosti: - spojení tvarovým stykem, kdy využíváme

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Schéma stroje (automobilu) M #1

Schéma stroje (automobilu) M #1 zapis_casti_stroju_hridele08/2012 STR Ba 1 z 6 Části strojů Schéma stroje (automobilu) M #1 zdroj pohybu - elektrický nebo spalovací H #2 válcové části pro přenos otáčivého pohybu S #3 spojují, příp. rozpojují

Více

1 Úvod do konstruování 3 2 Statistické zpracování dat 37 3 Volba materiálu 75 4 Analýza zatížení a napětí 119 5 Analýza deformací 185

1 Úvod do konstruování 3 2 Statistické zpracování dat 37 3 Volba materiálu 75 4 Analýza zatížení a napětí 119 5 Analýza deformací 185 Stručný obsah Předmluva xvii Část 1 Základy konstruování 2 1 Úvod do konstruování 3 2 Statistické zpracování dat 37 3 Volba materiálu 75 4 Analýza zatížení a napětí 119 5 Analýza deformací 185 Část 2 Porušování

Více

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01 Plán přednášek a úkolů z předmětu 347-0304/01 ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ Rozsah... 20, zápočet, kombinovaná zkouška, 6 kreditů Ročník... 2. ročník kombinovaného bakalářského studia Studijní program... B2341

Více

Převodník norem spojovacího materiálu

Převodník norem spojovacího materiálu Převodník norem spojovacího materiálu DIN ČSN ISO Název 1 22153 2339 Kolíky kuželové 7 22150 2338 Kolíky válcové 84 21131 1207 Šrouby s válcovou hlavou 85 21137 1580 Šroub s velkou válcovou hlavou 86 21146

Více

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ohybem

Více

Kapitola vstupních parametrů

Kapitola vstupních parametrů Předepjatý šroubový spoj i ii? 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Výpočet bez chyb. Informace o projektu Zatížení spoje, základní parametry výpočtu. Jednotky výpočtu Režim zatížení, typ spoje Provedení šroubového

Více

OBSAH. - oddíl I. (ocelový spoj. mat.) - oddíl II. (nerezový spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu)

OBSAH. - oddíl I. (ocelový spoj. mat.) - oddíl II. (nerezový spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu) OBSAH - oddíl I. ( spoj. mat.) - oddíl II. ( spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu) 1 022153 Kuželové kolíky 1 1-7 022150 Válcové kolíky 2 2-84 021131 Šrouby s válcovou hlavou

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 11

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 11 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti Přednáška 11 Mechanické pružiny http://www.victorpest.com/ I am never content until I have constructed a

Více

Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky.

Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky. 1 ŠROUBOVÉ SPOJE Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky. Podstatou funkce šroubového spoje je silový styk mezi spojovanými

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

Základní nabídkový sortiment spojovacího materiálu, který máme běžně skladem (celkem cca 19 000 položek):

Základní nabídkový sortiment spojovacího materiálu, který máme běžně skladem (celkem cca 19 000 položek): INVEST - SLOUPSKÝ, s.r.o. obchoduje se spojovacím materiálem od roku 1995. Od té doby si naše Þrma našla své místo na trhu, jako dodavatel spojovacího materiálu na zakázku pro výrobní, ale i obchodní Þrmy

Více

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení spojů z hlediska fyzikální podstaty funkce 2. Spoje se silovým stykem šroubové

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 13

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část B Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 K uložení 13 H8/f7 stanovte rovnocenná uložení. Známe úchylky pro f7 : es = -,43, ei = -,83. Naskicujte v měřítku 1:1 a vyznačte číselně. Na čepu hřídele čerpadla 45k6

Více

Základní rozdělení spojů

Základní rozdělení spojů Základní rozdělení spojů Podle způsobu vzájemného spojení rozeznáváme poje: A) Rozebíratelné B) Nerozebíratelné Rozebíratelné spoje Se při demontáži nepoškodí a dají se znovu použít. Používají se tam,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti Pojišťování šroubových

Více

Kolíky a čepy Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

Kolíky a čepy Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

metodika sešit formátu A4, rýsovací potřeby 25. 2. 2014, 1. B

metodika sešit formátu A4, rýsovací potřeby 25. 2. 2014, 1. B Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení

Více

Sada Převody Kat. číslo

Sada Převody Kat. číslo Sada Převody Kat. číslo 101.5050 Strana 1 z 24 dynamo převod čelními koly mixér s pohonem převod čelními koly a řemenový převod ruční mixér převod čelními koly soustruh převod čelními koly otočná plošina

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 2 LOŽISKA

Více

VY_32_INOVACE_C Jedná se o takové aplikace, které pro přenos krouticího momentu mezi hřídelem a nábojem využívají tření.

VY_32_INOVACE_C Jedná se o takové aplikace, které pro přenos krouticího momentu mezi hřídelem a nábojem využívají tření. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Zkoušky oceli. Obsah přednášky. Koutové svary. Značení oceli. Opakování. Tahová zkouška

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Zkoušky oceli. Obsah přednášky. Koutové svary. Značení oceli. Opakování. Tahová zkouška Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. rantišek Wald, CSc., místnost B 632

Více

KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE

KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE KOLÍKOVÉ, NÝTOVÉ A ČEPOVÉ SPOJE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI27 : Zásady kreslení klínů a per Datum vypracování: 15. 9. 2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: spojení hřídele a náboje umožňuje přenášet kroutící moment

Více

1.2. Spojovací šrouby

1.2. Spojovací šrouby zapis_sroubove_spoje_-_srouby 08/2012 STR Ab 1 z 5 1.2. Spojovací šrouby Šroub = hlava + dřík se závitem Podle použití se šrouby rozdělují na: šrouby do kovu válcový dřík, malé stoupání šrouby do dřeva

Více

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu zapis_casti_stroju_spojky08/2012 STR Bc 1 z 6 13. Hřídelové spojky Rozdělení: spojují #1 a přenáší mezi nimi otáčivý #2 Schéma zapojení spojky #4 Další funkce spojek vyrovnávají vyosení spojovaných hřídelů

Více

Petr Ševčík prodej spojovacího materiálu Železniční 7 772 00 Olomouc tel:585 311 392 fax:585 150 842 mobil:607 178 991 e-mail:srouby-ol@volny.

Petr Ševčík prodej spojovacího materiálu Železniční 7 772 00 Olomouc tel:585 311 392 fax:585 150 842 mobil:607 178 991 e-mail:srouby-ol@volny. Obsah Všeobecné dodací podmínky...2 Katalog spojovacího materiálu...3 Metrické závity...73 Mechanické vlastnosti šroubů a matic...74 Značení úprav povrchu u šroubů a matic dle ČSN...74 Značení úprav povrchu

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 7 Pojišťování

Více

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace,

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Zborovská 519, 511 01 Turnov tel.: 481 319 111, www.ohsturnov.cz, e-mail: vedeni@ohsturnov.cz Maturitní

Více

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str.118-199 Lícování, zobrazování součástí 1 Obsah lekce IV. 1. Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Tolerování rozměrů, základní

Více

Prachovky. Materiál Kůže. Pro jednoduchý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro dvojitý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro výsuvné kloubové hřídele

Prachovky. Materiál Kůže. Pro jednoduchý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro dvojitý hřídelový kloub. Svěrná spona. Pro výsuvné kloubové hřídele Prachovky Kůže Pro jednoduchý hřídelový kloub Počet Obj. číslo D1 D2 L2 L1 záhybů g T 17701 13 30 42 12 2 4 T 64196 16 32 40 15 2 6 T 17702 16 32 52 15 2 5 T 17703 20 35 62 20 2 5 T 17704 25 40 74 20 3

Více

~ČSN šrouby s malou šestihrannou hlavou. ušlechtilá ocel, nerez A2. ocel, nerez A2. ocel, nerez A2 ~ČSN

~ČSN šrouby s malou šestihrannou hlavou. ušlechtilá ocel, nerez A2. ocel, nerez A2. ocel, nerez A2 ~ČSN ~ČSN 02 11 ~ČSN 02 13 ~ČSN 02 1111 ~ČSN 02 1112 ~ČSN 02 111 šrouby lícované šrouby lícované šrouby s malou šestihrannou hlavou 4014 4014 ~76 ~76 ~76 ~76 ~76 4017 4017 4017 ~676 ~676 ~676 ~676 ~676 960

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY UNIVERZITA PALACKÉHO PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Sylabus cvičení do předmětu: Technická grafika PhDr. MILAN KLEMENT, Ph.D. OLOMOUC 2005 PhDr. Milan Klement, Ph.D. Technická

Více

C Transportní a upínací přípravky

C Transportní a upínací přípravky A Vodicí sloupkové stojánky B Broušené desky a lišty C Transportní a upínací přípravky D Vodicí prvky E Přesné díly F Pružiny Šroubové, talířové, plynové a polyuretanové, pružinové a distanční jednotky

Více

VELKOOBCHOD SPOJOVACÍM MATERIÁLEM Tovární 3416/42, 400 01 Ústí nad Labem DIN ČSN ISO EU DIN ČSN ISO EU 85 02 1137 1580-186 02 1343 - -

VELKOOBCHOD SPOJOVACÍM MATERIÁLEM Tovární 3416/42, 400 01 Ústí nad Labem DIN ČSN ISO EU DIN ČSN ISO EU 85 02 1137 1580-186 02 1343 - - VELKOOBHOD SPOJOVAÍM MATERIÁLEM 1. ŠROUBY 84 02 1131 1207-85 02 1137 1580-186 02 1343 - - 188 02 1341 - - 261 02 1341 - - ŠROUB s válcovou hlavou ŠROUB s válcovou hlavou zaoblenou ŠROUB s hlavou T a se

Více

1 Spojky. 2 Mechanické spojky neovládané. 2.1 Nepružné pevné

1 Spojky. 2 Mechanické spojky neovládané. 2.1 Nepružné pevné 1 Spojky Jsou strojní části, které trvale nebo dočasně spojují hřídel hnací s hřídelem hnaným. Nebo chrání zařízení před přetížením Mk Spojky rozdělujeme na: o Mechanické Neovládané Ovládané o Hydraulické

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 8 Svěrné

Více

14.3 Převody řemenové - plochými řemeny

14.3 Převody řemenové - plochými řemeny Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ CÍLE PŘEDNÁŠKY Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení hřídele, uložení a spojky. OBSAH PŘEDNÁŠKY 1. Strojní součásti. 2. Hřídele a čepy.

Více

Úvod 7 1. Než začneme 9. 2. Technická normalizace 19. 3. Technické zobrazování 35. 4. Kótování 73

Úvod 7 1. Než začneme 9. 2. Technická normalizace 19. 3. Technické zobrazování 35. 4. Kótování 73 Obsah učebnice Úvod 7 1. Než začneme 9 Průběh a návaznosti studia.........................................................9 Kopírování výkresové dokumentace..................................................14

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti Pevnostní výpočet šroubů

Více

K0709 Zásuvné rychlospojky

K0709 Zásuvné rychlospojky Kloubové díly 1251 K0709 Zásuvné rychlospojky s vyrovnáním radiálních úchylek SW SW1 X D D 3 4 SW 3 4 1 2 SW1 1 D D Spojovací díl a čelist z oceli. Matice (DIN 439) ocel jakost 8.8. Spojovací díl a čelist,

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám Zákl. informace Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským

Více

1. Standardní katalogové modely pro obvyklé aplikace.

1. Standardní katalogové modely pro obvyklé aplikace. Zubová spojka PRUŽNÁ OCELOVÁ SPOJKA, opracovaná s vysokou přesností, zahrnuje dva ocelové náboje s vnějším čelním ozubením a dva kusy ocelových objímek s vnitřním čelním ozubením. Objímky jsou spojené

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu Pevné spojky

Více

Opakovací otázky z MKP

Opakovací otázky z MKP Opakovací test 1. Výpočet velikosti výslednice R ze složek R x a R y se provádí a) R = R x + R y b) R = R x. R y c) R = R x + R y d) R = R x R y. Jaký moment vytváří síla F k bodu A? a) M = F. a 1 b) M

Více

ŘEMENOVÉ PŘEVODY ŘEMENOVÉ PŘEVODY

ŘEMENOVÉ PŘEVODY ŘEMENOVÉ PŘEVODY Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Stavba a provoz strojů Třetí Dušan Hložanka 8.. 04 Název zpracovaného celku: ŘEMENOVÉ PŘEVODY ŘEMENOVÉ PŘEVODY A. Popis převodů Obecně jsou převody mechanismy s tuhými

Více

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami.

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami. 4. cvičení Třecí spoje Princip třecích spojů. Návrh spojovacího prvku V třecím spoji se smyková síla F v přenáší třením F s mezi styčnými plochami spojovaných prvků, které musí být vhodně upraveny a vzájemně

Více

ČÁSTI STRO JÚ. 1. svazek

ČÁSTI STRO JÚ. 1. svazek ČÁSTI STRO JÚ. 1. svazek Páté, prepracované vydání Prof. Ing. Dr. Alfred Bolek Prof. Ing. Josef Kochman a kol Kolektiv: Ing. Jan Frohlich, prof. Ing. Stefan Glézl, DrSc., Ing. Jifí Houkal, Ing. Václav

Více

Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus

Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus Všeobecné pokyny Funkce Pokyny pro konstrukci a montáž Příklady montáže a provedení Strana 3a.03.00 3a.03.00 3a.04.00 Technické údaje výrobků Lamelové spojky Sinus

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část F2 Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

RAPID DIN 571. šroub/vrut COARSE. Pevnost: 8.8,10.9,12.9. válcová hlava ZÁPUSTNÁ HL. - INBUS ZÁPUSTNÁ HL. - PHILLIPS

RAPID DIN 571. šroub/vrut COARSE. Pevnost: 8.8,10.9,12.9. válcová hlava ZÁPUSTNÁ HL. - INBUS ZÁPUSTNÁ HL. - PHILLIPS RAPID PŮLKULATÁ HL. - INBUS,A2 ČÁSTEČNÝ ZÁVIT,A2,A2 Vrut do dřeva PŮLKULATÁ HL. - POZI ČOČKOVÁ HL. - POZI ČOČKOVÁ HL. S LÍMCEM ŠIROKÁ PŮLKULATÁ HL. ŠESTIHRANNÁ HL. POZI TORX KOMBINOVANÁ DIN 571,A2 Vrut

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody. Přednáška 12

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody. Přednáška 12 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody Přednáška 12 Lanové převody Výhody a nevýhody. Druhy převodů. Ocelová lana. Lanové kladky. Lanové bubny. Pevnostní

Více

SPOJOVACÍ MATERIÁL N A B Í D K O V Ý K A T A L O G

SPOJOVACÍ MATERIÁL N A B Í D K O V Ý K A T A L O G Z E B R A F A S T N A B Í D K O V Ý K A T A L O G Z E B R A F A S T N A B Í D K O V Ý K A T A L O G Z E B R A F A S T N A B Í D K O V Ý K A T A L O G Z E B R A F A S T N A B Í D K O V Ý K A T A L O G N

Více

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Strana: 1 /8 Výtisk č.:.../... ZKV s.r.o. Zkušebna kolejových vozidel a strojů Wolkerova 2766, 272 01 Kladno ZPRÁVA č. : Z11-065-12 Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Vypracoval:

Více

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 11

Více

17.2. Řetězové převody

17.2. Řetězové převody zapis_prevody_retezove,remenove08/2012 STR Cb 1 z 7 17.2. Řetězové převody Schéma řetězového převodu Napínání a tlumení řetězu 1 - #1 řetězové kolo, 2 - #2 řetězové kolo, 3 - #3 část řetězu, 4 - #4 část

Více

OBSAH ÚVOD. TECHNICKÁ DOKUMENTACE II

OBSAH ÚVOD. TECHNICKÁ DOKUMENTACE II 1 OBSAH ÚVOD...3 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II...4 1 ČEPY, KOLÍKY, ZÁVLAČKY, POJISTNÉ A STAVĚCÍ KROUŢKY...4 1.1 Čepy...4 1.2 Kolíky...6 1.3 Závlačky...9 1.4 Pojistné a stavěcí krouţky...10 2 KLÍNY A PERA...13

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03 - TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 18

Více

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů N pružin i?..7 Vhodnost pro dynamické excelentní 6 [ F].. Dodávané průměry drátu,5 -,25 [in].3 - při pracovní teplotě E 2 [ksi].5 - při pracovní teplotě G 75 [ksi].7 Hustota ρ 4 [lb/ft^3]. Mez pevnosti

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Zobrazování závitů na součástech Obrázek 1 šroubový spoj v řezu 1.1. Názvosloví závitů Závit je nejdůležitější

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody. ČSN EN A1, Příloha A.1.1, A.1.2.4

Identifikace zkušebního postupu/metody. ČSN EN A1, Příloha A.1.1, A.1.2.4 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

VY_32_INOVACE_C 07 03

VY_32_INOVACE_C 07 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody. ČSN EN A1, Příloha A.1.1, A.1.2.4

Identifikace zkušebního postupu/metody. ČSN EN A1, Příloha A.1.1, A.1.2.4 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části)

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části) Kola Účel: (kolo včetně pneumatiky): Umístění: - nese hmotnost vozidla - kola jsou umístěna na koncích náprav - přenáší síly mezi vozovkou a vozidlem - doplňuje pružící systém vozidla Složení kola: kovové

Více

Spoje ve strojírenství

Spoje ve strojírenství Spoje ve strojírenství Elektronická učebnice Miloš Šlupina Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu CZ.1.07/1.1.07/03.0027 Tvorba elektronických učebnic Obsah 1 Rozdělení spojů 4 2 Šroubové spoje.

Více

Kluzné prvky nenáročné na údržbu. Změny vyhrazeny D99

Kluzné prvky nenáročné na údržbu. Změny vyhrazeny D99 Kluzné prvky nenáročné na údržbu D99 Kluzné prvky nenáročné na údržbu Popis Kluzné prvky nenáročné na údržbu se používají převážně ve výrobě nástrojů a ve strojírenství pro lineární rotační kluzné pohyby.

Více

Namáhání na tah, tlak

Namáhání na tah, tlak Namáhání na tah, tlak Pro namáhání na tah i tlak platí stejné vztahy a rovnice. Velikost normálového napětí v tahu, resp. tlaku vypočítáme ze vztahu: resp. kde je napětí v tahu, je napětí v tlaku (dále

Více

Svěrná hřídelová pouzdra

Svěrná hřídelová pouzdra Svěrná hřídelová pouzdra Typ RCK11 str. 364 Typ RCK13 str. 365 Typ RCK15 str. 366 Typ RCK16 str. 367 Typ RCK19 str. 368 Typ RCK40 str. 369 Typ RCK45 str. 370 Typ RCK50 str. 371 Typ RCK55 str. 372 Typ RCK60

Více

Upínání obrobků na soustruhu

Upínání obrobků na soustruhu Upínání obrobků na soustruhu Základní druhy upnutí Zvláštní druhy upnutí - univerzální tří nebo čtyř čelisťová sklíčidla - kleštiny - upnutí mezi hroty - unášecí desky (unášecí srdce) - na upínací desky

Více

Pohonné elementy Novinky v sortimentu

Pohonné elementy Novinky v sortimentu Pohonné elementy Novinky v sortimentu 2016 I Pohonné elementy jedinečný sortiment mechanických pohonných elementů zastoupení řady předních světových výrobců s důrazem na kvalitu a inovace nejrozsáhlejší

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 9 Tlakové

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Příslušenství ložisek

Příslušenství ložisek Příslušenství ložisek Upínací pouzdra... 975 Stahovací pouzdra... 995 Pojistné matice... 1007 973 Upínací pouzdra Konstrukce... 976 Standardní provedení... 976 Upínací pouzdra pro metodu tlakového oleje...

Více