Studie vlivu tepelných mostů na energetické hodnocení budov ze zdicího systému HELUZ pro cihly HELUZ Family a HELUZ Family 2in1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Studie vlivu tepelných mostů na energetické hodnocení budov ze zdicího systému HELUZ pro cihly HELUZ Family a HELUZ Family 2in1"

Transkript

1 Studie vlivu tepelných mostů na energetické hodnocení budov ze zdicího systému HELUZ pro cihly HELUZ a HELUZ 2in1 zpracoval: ing. Roman Šubrt leden 2014

2 objednatel: HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. sídlo: Dolní Bukovsko 295 kontaktní osoba: Ing. Pavel Heinrich tel/fax: / gsm: heinrich@heluz.cz zpracovatel: jednatel: Energy Consulting - Project, s.r.o. Ing. Roman Šubrt Znalec v oboru stavebnictví, odvětví stavební tepelná technika a hodnocení úspor energie a v oboru Energetika, odvětví výroba, rozvod a užití energie, hodnocení úspor energie, autorizovaný inženýr v oboru pozemních staveb a v oboru energetické auditorství, evid. číslo ČKAIT , s oprávněním uděleným Ministerstvem průmyslu a obchodu zpracovávat energetické audity a průkazy energetické náročnosti budovy, číslo oprávnění 267. sídlo: Přemyšlenská 28, Praha 8 gsm: roman@e-c.cz ing. Roman Šubrt strana 2 (z 16)

3 OBSAH 0. ÚVOD Účel studie Způsob zpracování studie Podklady pro vypracování studie VÝPOČTY Stavební detaily Jantar Opál Opál ZÁVĚR SEZNAM PŘÍLOH Příloha 1 - kvantifikace tepelných vazeb s vizualizací rozložení teplot a někdy s výkresem provedení. Číslo za tečkou značí číslo detailu a písmeno značí: A detail pro zdivo 50 2in1 B detail pro zdivo 38 2in1 C detail pro zdivo 50 D detail pro zdivo 38 Příloha 2 Rodinný dům Jantar půdorys 1.NP 2.2 půdorys 2. NP 2.3 řez 2.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb Příloha 3 Rodinný dům Opál půdorys 1.NP 3.2 půdorys 2. NP 3.3 řez 3.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb Příloha 4 Rodinný dům Opál půdorys 1.NP 4.2 půdorys 2. NP 4.3 řez 4.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb ing. Roman Šubrt strana 3 (z 16)

4 0. ÚVOD 0.01 Účel studie Tepelné mosty a tepelné vazby jsou jedním z důležitých parametrů každého konstrukčního systému staveb. Jejich vliv se zahrnuje do výpočtů již od 70. let minulého století, pokaždé však jiným způsobem. V počátcích se tento vliv dle již neplatné ČSN zahrnoval přirážkou ve výši 10 %, tedy vynásobením vypočteného součinitele prostupu tepla U (dříve k) koeficientem 1,1. Současné normy, a to jak v ČR, tak i na Slovensku umožňují vliv tepelných mostů a tepelných vazeb započítat dvěma různými způsoby. Buď konstantní přirážkou U tbk, nebo jejich přesným vyjádřením. takto: nebo: Přesněji lze uvést, že měrnou ztrátu prostupem tepla H T udávanou ve W/K lze vyjádřit H T = Σ(A j. U j. b j ) + A. U tbm H T = Σ(A j. U j. b j ) + Σ (ψ j. l j. b j) + Σ(χ j. b j) kde: A j je plocha j-té ochlazované konstrukce na systémové hranici budovy, v m 2 ; A = ΣA j plocha všech ochlazovaných konstrukcí na systémové hranici budovy, v m 2 ; U j součinitel prostupu tepla j-té konstrukce, ve W/(m 2 K), včetně vlivu tepelných mostů v této konstrukci; b j činitel teplotní redukce j-té konstrukce, bezrozměrný; ΔU tbm průměrný vliv tepelných vazeb mezi ochlazovanými konstrukcemi na systémové hranici budovy, ve W/(m 2 K); Ψ j lineární činitel prostupu tepla j-té lineární tepelné vazby mezi konstrukcemi, ve W/(m K); l j délka j-té lineární tepelné vazby mezi konstrukcemi v rámci budovy, v m; χ j bodový činitel prostupu tepla j-té bodové tepelné vazby mezi konstrukcemi v rámci budovy, ve W/(m 2 K). Z uvedeného vyplývá, že vliv tepelných mostů lze vyjádřit buď přímo započtením jednotlivých činitelů prostupu tepla, nebo celkovou přirážkou U vyjadřující vliv všech tepelných vazeb. Dle ČSN :2005 jsou tyto přirážky stanoveny v příloze B3 takto: Pro konstrukce se shodným zastoupením tepelných mostů lze obdobně zpracovat katalog hodnot ΣΔU tbk,j, který lze využívat pro přibližné výpočty. Obvykle platí: ing. Roman Šubrt strana 4 (z 16)

5 konstrukce téměř bez teplených mostů (úspěšně optimalizované řešení) konstrukce s mírnými tepelnými mosty (typové či opakované řešení) konstrukce s běžnými tepelnými mosty (dříve standardní řešení) konstrukce s výraznými tepelnými mosty (zanedbané řešení) více. ΣΔU tbk,j 0,02 W/(m 2 K), ΣΔU tbk,j 0,05 W/(m 2 K), ΣΔU tbk,j 0,10 W/(m 2 K), ΣΔU tbk,j 0,15 W/(m 2 K), a Ve stejné normě je pak také uveden vliv teplených vazeb v příloze H2 takto: Velmi přibližně lze celkový průměrný vliv tepelných vazeb mezi konstrukcemi stanovit expertním odhadem: budovy s důsledně optimalizovanými teplenými vazbami ΔU tb 0,02 W/(m 2 K), budovy s mírnými tepelnými vazbami (typové či opakované řešení) ΔU tb 0,05 W/(m 2 K), budovy s běžnými tepelnými vazbami (standardní řešení) ΔU tb 0,10 W/(m 2 K), budovy s výraznými tepelnými mosty (zanedbané řešení) ΔU tb 0,20 W/(m 2 K), a více. Dle STN :2012 jsou tyto přirážky uvedeny v části 8, a to takto: Hodnota ΔU, vo W/(m 2. K), sa môže približne určiť v prípadoch, ak nie sú známe konštrukčné detaily: a) ΔU = 0,05 za predpokladu spojitej tepelnoizolačnej vrstvy na vonkajšom povrchu konštrukciea použitia nových systémov murovaných konštrukcí najmä po roku 2002; b) ΔU = 0,1 pri murovaných, panelových vrstvených betónových a keramických, ľahkých drevených roštových konštrukciách, kovoplastických obvodových plášťoch (před ich obnovou); c) ak je známa hodnota ΔU pre konštrukčný systém, môže sa použiť za predpokladu, že sa určila podľa STN EN ISO 10211; d) v ostatných prípadoch sa vplyv tepelných mostov určí numerickým výpočtom lineárnych stratových súčiniteľov a bodových stratových súčiniteľov podľa STN EN ISO ing. Roman Šubrt strana 5 (z 16)

6 V praxi se přesné vyjádření tepelného toku v budově obvykle vyjadřuje připočtením tzv. lineárního (bodového) činitele prostupu tepla, což je vlastně rozdíl mezi tepelným tokem kvantifikovaným při ustáleném vedení tepla v reálné geometrii stavebního detailu, tedy s dvoj- (2D) popřípadě troj-(3d) rozměrným vedením tepla a obvykle uvažovaném jedno- (1D) rozměrném vedení tepla. I tento způsob vyjádření tepelného toku je však určitým zjednodušením, které však skutečnost zkresluje již nepatrně. Účelem této studie je na základě konkrétních domů stanovit odpovídající přirážku vyjadřující vliv tepelných mostů a vazeb pro některé druhy konstrukcí, konkrétně pro konstrukční systém založený na cihlách společnosti HELUZ: A. 502in1 B. 382in1 C. 50 D. 38 Dále budou varianty výpočtů lišících se v materiálu zdiva označovány těmito písmeny Způsob zpracování studie Pro aplikaci vlivu tepelných mostů a tepelných vazeb byly zvoleny 3 základní rodinné domy, které patří k nejprodávanějším projektům daného typu domů. Zároveň tyto domy jsou reprezentativní pro vypracování této studie, kvůli své geometrii. Za základ studie byly vzaty pouze rodinné domy, neboť větší stavby mají zpravidla menší počet tepelných mostů a tepelných vazeb na jednotku plochy konstrukce, proto zvolení rodinných domů jako základ studie je oprávněný. Jako základ byly zvoleny 3 typové výkresy rodinných domů, a to: Jantar Opál Opál U každého pak byly uvažovány 4 různé konstrukce tak, jak je uvedeno výše. Protože jde o zdící materiály s různou tloušťkou, byly za základ výpočtů zvoleny vnější rozměry staveb tak, aby byly u všech hodnocených staveb stejné plochy jednotlivých prvků obálky budovy a stejné délky tepelných mostů a tepelných vazeb. ing. Roman Šubrt strana 6 (z 16)

7 Výsledky výpočtů byly sumarizovány pro jednotlivé stavby do přehledných tabulek obsahujících plochy jednotlivých konstrukcí, délky tepelných vazeb a tepelných mostů. Dále byly zpracovány výkresy, ve kterých byly zobrazeny jednotlivé tepelné vazby, viz přílohy 2 až 4. Následně byly vykresleny jednotlivé detaily a pro ně pak spočítány tepelné toky v dvourozměrném vedení tepla a vyčísleny lineární činitelé prostupu tepla ψ, viz příloha 1. Dalším krokem pak byl výpočet tepelného toku z objektu při uvažování pouze jednorozměrného vedení tepla a při uvažování dvourozměrného vedení tepla a z těchto údajů byl vypočten vliv tepelných mostů a následně konkrétní přirážka U tbk. Ve výpočtech byly zanedbány bodové tepelné mosty vznikající např. v nároží objektu, ve styku ostění okna s parapetem, průnik komínu tepelnou izolací, průnik odvětrání kanalizace tepelnou izolací apod. Tyto tepelné mosty lze zanedbat, neboť nároží objektu a další bodové tepelné mosty tohoto typu jsou započítané jako tepelné mosty již vlastně 2x, a to lineárními tepelnými mosty, které se zde kříží. Ostatní bodové tepelné mosty mají minimální vliv na tepelnou ztrátu objektu a jejich velikost a počet záleží na každém konkrétním řešení. Systematické tepelné mosty vznikající v konstrukci, jako např. tepelný most krokvemi, ložná spára a styčná spára apod. byly zahrnuty do výpočtu součinitele prostupu tepla konstrukce Podklady pro vypracování studie Jako podklad pro tuto studii byly použity výkresy typových rodinných domů, výkresy typových stavebních detailů pro dané zdící prvky a technické parametry jednotlivých stavebních prvků. Tepelně technické vlastnosti jednotlivých konstrukcí byly voleny tak, aby došlo k poměrnému vyvážení součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí. 1. VÝPOČTY Výpočty tepelných mostů byly prováděny v souladu s ČSN (STN) EN ISO Pro výpočet dvourozměrného vedení tepla byl použit program QuickFieeld Stavební detaily Jak je uvedeno výše, u každého rodinného domu se vyskytují typové stavební detaily vytvářející typové tepelné vazby a typové tepelné mosty. Jejich přehled a vyčíslení velikosti lineárních tepelných mostů je patrné z tabulky 1. Jednotlivé tepelné mosty jsou rozkresleny v příloze 1.1A až 1.27D. Tabulka 1. Přehled tepelných mostů a tepelných vazeb a vyčíslení lineárního činitele prostupu tepla ψ. ing. Roman Šubrt strana 7 (z 16)

8 Označení Popis Lineární činitel prostupu tepla in1 2in TM 01 Roh zdiva -0,069-0,082-0,096-0,112 TM 02 Kout budovy 0,05 0,058 0,067 0,076 TM 03 Napojení vnitřní nosné stěny na obvodovou -0,001-0,001 0,001-0,002 TM 04 Uložení schodiště do obvodové stěny 0,073 0,127 0,068 0,116 TM 05 Napojení stěny a podlahy -0,037-0,05-0,044-0,069 TM 06 Práh u vstupních dveří 0,026-0,017 0,015-0,027 TM 07 Práh u dveří na terasu 0,002-0,057-0,009-0,067 TM 08 Parapet okna 0,03 0,052 0,033 0,051 TM 09 Ostění (oken, dveří) 0,011-0,053 0,014 0,000 TM 10 Překlad s věncem nad oknem (dveřmi) 0,079 0,184 0,061 0,157 TM 11 Překlad s věncem mimo okno (dveře) 0,087 0,178 0,073 0,157 TM 12 Ztužující věnec 0,071 0,122 0,066 0,111 TM 13 Ztužující věnec, překlad, práh u balkon. dveří 0,071 0,207 0,051 0,179 TM 14 Ztužující věnec tvořící překlad 0,194 0,222 0,214 0,234 TM 15 Ztužující věnec s pozednicí tvořící překlad 0,114 0,137 0,092 0,113 TM 16 Překlad s věncem, těžký zateplený strop 0,098 0,145 0,100 0,134 TM 17 Ztužující věnec, těžký strop s tepelnou izolací 0,083 0,134 0,093 0,136 TM 18 Překlad s věncem mimo okno, těžký strop s TI 0,138 0,195 0,145 0,189 TM 19 Ztužující věnec, lehký strop s tepelnou izolací 0,114 0,164 0,131 0,177 TM 20 Napojení zdiva a střechy (lehký strop) u pozednice 0,049 0,086 0,033 0,070 TM 21 Napojení zdiva a střechy u pozednice 0,006 0,047-0,014 0,033 TM 22 Napojení zdiva a střechy u štítu -0,064 0,003-0,082-0,015 TM 23 Ostění u střešního okna 0,028 0,209 0,028 0,209 TM 24 Práh u garážových vrat 0,008-0,045-0,003-0,055 TM 25 Ostění u garážových vrat 0,126 0,113 0,135 0,116 TM 26 Překlad nad garážovými vraty 0,264 0,255 0,266 0,239 TM 27 Překlad mimo garážová vrata 0,110 0,196 0,119 0,189 ing. Roman Šubrt strana 8 (z 16)

9 1.02 Rodinný dům Jantar Jde o typový rodinný dům, jehož vzhled je patrný z výkresů uvedených v příloze 2. V těchto výkresech jsou také vyznačeny jednotlivé uvažované tepelné vazby. Parametry jeho konstrukcí jsou patrné z tabulky 2.1. V tabulce 2.2 je pak uvedena délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Jantar Tabulka 2.1. Přehled tepelně technických parametrů rodinného domu Jantar Plocha Součinitel prostupu tepla U [W/(m 2. K)] konstrukcí Konstrukce [m 2 ] 2in1 2in Zdivo 153,99 0,110 0,167 0,151 0,222 Okna - jih 13,08 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - sever 7,51 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - východ 3,25 0,9 1,2 0,9 1,2 Střešní okno 0,7 0,739 1,378 0,739 1,378 Šikmá střecha 31,4 0,13 0,156 0,13 0,156 Strop pod půdičkou 40,4 0,13 0,18 0,13 0,18 Strop těžký nad 1. NP (pod půdou, TI na stropě) 65 0,13 0,19 0,13 0,19 Podlaha na terénu 65 0,192 0,311 0,192 0,311 Vstupní dveře 2,35 0,93 1,238 0,93 1,238 plocha obálky budovy celkem 382,7 ing. Roman Šubrt strana 9 (z 16)

10 Tabulka 2.2. Délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Jantar Označení Popis Délky tepelných vazeb [m] Lineární činitel prostupu tepla 50 2in1 38 2in TM 01 Roh zdiva 19,0-0,069-0,082-0,096-0,112 TM 03 Napojení vnitřní nosné stěny na obvodovou 2,8-0,001-0,001 0,001-0,002 TM 04 Uložení schodiště do obvodové stěny 2,0 0,073 0,127 0,068 0,116 TM 05 Napojení stěny a podlahy 31,5-0,037-0,05-0,044-0,069 TM 06 Práh u vstupních dveří 1,0 0,026-0,017 0,015-0,027 TM 07 Práh u dveří na terasu 3,0 0,002-0,057-0,009-0,067 TM 08 Parapet okna 8,5 0,03 0,052 0,033 0,051 TM 09 Ostění (oken, dveří) 38,4 0,011-0,053 0,014 0,000 TM 10 Překlad s věncem nad oknem (dveřmi) 6,5 0,079 0,184 0,061 0,157 TM 11 Překlad s věncem mimo okno (dveře) 1,7 0,087 0,178 0,073 0,157 TM 12 Ztužující věnec 21,7 0,071 0,122 0,066 0,111 Ztužující věnec, překlad, práh u balkonových TM 13 dveří 3,0 0,071 0,207 0,051 0,179 TM 14 Ztužující věnec tvořící překlad 6,0 0,194 0,222 0,214 0,234 TM 19 Ztužující věnec, lehký strop s tepelnou izolací 4,7 0,114 0,164 0,131 0,177 TM 21 Napojení zdiva a střechy u pozednice 19,5 0,006 0,047-0,014 0,033 TM 22 Napojení zdiva a střechy u štítu 9,0-0,064 0,003-0,082-0,015 TM 23 Ostění u střešního okna 3,3 0,028 0,209 0,028 0,209 Výpočet vlivu tepelných mostů a vazeb u rodinného domu Jantar Přehledné uvedení vstupních hodnot: Plocha obálky budovy A = 382,7 m 2 Tepelný tok způsobený vlivem uvažovaných tepelných vazeb Q tbk = Σ(ΔU tbk,j * l j), kde l j je délka jednotlivého tepelného mostu je pro: 502in1 Q tbk = 2,12 W/K 382in1 Q tbk = 3,83 W/K 50 Q tbk = 0,82 W/K 38 Q tbk = 3,79 W/K ing. Roman Šubrt strana 10 (z 16)

11 Přirážka na vliv tepelných mostů ΔU tbk pro jednotlivé druhy zdiva je pro: 502in1 ΔU tbk = 0,0055 W/(m 2.K) 382in1 ΔU tbk = 0,0100 W/(m 2.K) 50 ΔU tbk = 0,0021 W/(m 2.K) 38 ΔU tbk = 0,0099 W/(m 2.K) 1.03 Rodinný dům Opál Jde o typový rodinný dům, jehož vzhled je patrný z výkresů uvedených v příloze 3. V těchto výkresech jsou také vyznačeny jednotlivé uvažované tepelné vazby. Parametry jeho konstrukcí jsou patrné z tabulky 3.1. V tabulce 3.2 je pak uvedena délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Opál Tabulka 3.1. Přehled tepelně technických parametrů rodinného domu Opál Plocha Součinitel prostupu tepla U [W/(m 2. K)] konstrukcí Konstrukce [m 2 ] 2in1 2in Zdivo 103,83 0,110 0,167 0,151 0,222 Okna - jih 5,8 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - sever 5 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - východ 2,72 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - západ 1,23 0,9 1,2 0,9 1,2 Strop lehký nad 1. NP (pod půdou, TI na stropě) 79,1 0,13 0,18 0,13 0,18 Podlaha na terénu 79,1 0,192 0,311 0,192 0,311 Vstupní dveře 2,13 0,93 1,238 0,93 1,238 plocha obálky budovy celkem 278,9 ing. Roman Šubrt strana 11 (z 16)

12 Tabulka 3.2. Délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Opál Označení Popis Délky tepelných vazeb [m] Lineární činitel prostupu tepla 50 2in1 38 2in TM 01 Roh zdiva 17,7-0,069-0,082-0,096-0,112 TM 02 Kout budovy 2,9 0,05 0,058 0,067 0,076 TM 03 Napojení vnitřní nosné stěny na obvodovou 8,8-0,001-0,001 0,001-0,002 TM 05 Napojení stěny a podlahy 38,3-0,037-0,05-0,044-0,069 TM 06 Práh u vstupních dveří 1,0 0,026-0,017 0,015-0,027 TM 07 Práh u dveří na terasu 1,5 0,002-0,057-0,009-0,067 TM 08 Parapet okna 7,6 0,03 0,052 0,033 0,051 TM 09 Ostění (oken, dveří) 24,9 0,011-0,053 0,014 0,000 TM 14 Ztužující věnec tvořící překlad 12,1 0,194 0,222 0,214 0,234 TM 15 Ztužující věnec s pozednicí tvořící překlad 1,0 0,114 0,137 0,092 0,113 TM 19 Ztužující věnec, lehký strop s tepelnou izolací 12,0 0,114 0,164 0,131 0,177 Napojení zdiva a střechy (lehký strop) u TM 20 pozednice 18,0 0,049 0,086 0,033 0,07 Výpočet vlivu tepelných mostů a vazeb u rodinného domu Opál Přehledné uvedení vstupních hodnot: Plocha obálky budovy A = 278,9 m 2 Tepelný tok způsobený vlivem uvažovaných tepelných vazeb Q tbk = Σ(ΔU tbk,j * l j), kde l j je délka jednotlivého tepelného mostu je pro: 502in1 Q tbk = 2,74 W/K 382in1 Q tbk = 2,11 W/K 50 Q tbk = 2,27 W/K 38 Q tbk = 2,17 W/K ing. Roman Šubrt strana 12 (z 16)

13 Přirážka na vliv tepelných mostů ΔU tbk pro jednotlivé druhy zdiva je pro: 502in1 ΔU tbk = 0,0098 W/(m 2.K) 382in1 ΔU tbk = 0,0076 W/(m 2.K) 50 ΔU tbk = 0,0082 W/(m 2.K) 38 ΔU tbk = 0,0078 W/(m 2.K) 1.04 Rodinný dům Opál Jde o typový rodinný dům, jehož vzhled je patrný z výkresů uvedených v příloze 4. V těchto výkresech jsou také vyznačeny jednotlivé uvažované tepelné vazby. Parametry jeho konstrukcí jsou patrné z tabulky 4.1. V tabulce 4.2 je pak uvedena délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Opál Tabulka 4.1. Přehled tepelně technických parametrů rodinného domu Opál Plocha Součinitel prostupu tepla U [W/(m 2. K)] konstrukcí Konstrukce [m 2 ] 2in1 2in Zdivo 151,78 0,110 0,167 0,151 0,222 Okna - jih 20 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - sever 5,62 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - východ 4,62 0,9 1,2 0,9 1,2 Okna - západ 1 0,9 1,2 0,9 1,2 Strop lehký nad 1. NP (pod půdou, TI na stropě) 200,4 0,13 0,18 0,13 0,18 Podlaha na terénu 200,4 0,192 0,311 0,192 0,311 Garážová vrata 10,8 1,2 1,2 1,2 1,2 Vstupní dveře 3,54 0,93 1,238 0,93 1,238 plocha obálky budovy celkem 598,2 ing. Roman Šubrt strana 13 (z 16)

14 Tabulka 4.2. Délka jednotlivých tepelných vazeb a hodnot lineárního činitele prostupu tepla u rodinného domu Opál Označení Popis Délky tepelných vazeb [m] Lineární činitel prostupu tepla 50 2in1 38 2in TM 01 Roh zdiva 30,0-0,069-0,082-0,096-0,112 TM 02 Kout budovy 18,0 0,05 0,058 0,067 0,076 TM 03 Napojení vnitřní nosné stěny na obvodovou 3,0-0,001-0,001 0,001-0,002 TM 05 Napojení stěny a podlahy 52,4-0,037-0,05-0,044-0,069 TM 06 Práh u vstupních dveří 1,5 0,026-0,017 0,015-0,027 TM 07 Práh u dveří na terasu 7,4 0,002-0,057-0,009-0,067 TM 08 Parapet okna 10,5 0,03 0,052 0,033 0,051 TM 09 Ostění (oken, dveří) 38,4 0,011-0,053 0,014 0,000 TM 16 Překlad s věncem, těžký zateplený strop 19,4 0,098 0,145 0,100 0,134 TM 17 Ztužující věnec, těžký strop s tepelnou izolací 43,6 0,083 0,134 0,093 0,136 TM 18 Překlad s věncem mimo okno, těžký strop s TI 2,6 0,138 0,195 0,145 0,189 TM 24 Práh u garážových vrat 4,8 0,008-0,045-0,003-0,055 TM 25 Ostění u garážových vrat 9,0 0,126 0,113 0,135 0,116 TM 26 Překlad nad garážovými vraty 4,8 0,264 0,255 0,266 0,239 TM 27 Překlad mimo garážová vrata 0,5 0,11 0,196 0,119 0,189 Výpočet vlivu tepelných mostů a vazeb u rodinného domu Opál Přehledné uvedení vstupních hodnot: Plocha obálky budovy A = 598,2m 2 Tepelný tok způsobený vlivem uvažovaných tepelných vazeb Q tbk = Σ(ΔU tbk,j * l j), kde l j je délka jednotlivého tepelného mostu je pro: 502in1 Q tbk = 6,05 W/K 382in1 Q tbk = 5,31 W/K 50 Q tbk = 5,77 W/K 38 Q tbk = 5,43 W/K ing. Roman Šubrt strana 14 (z 16)

15 Přirážka na vliv tepelných mostů ΔU tbk pro jednotlivé druhy zdiva je pro: 50 2in1 ΔU tbk = 0,0101 W/(m 2.K) 38 2in1 ΔU tbk = 0,0089 W/(m 2.K) 50 ΔU tbk = 0,0097 W/(m 2.K) 38 ΔU tbk = 0,0091 W/(m 2.K) 2. ZÁVĚR Ve výpočtech byly kvantifikovány vlivy tepelných mostů a tepelných vazeb pro 3 různé typy nejprodávanějších rodinných domů, u každého pak pro 4 různé typy zdících materiálů. Přehled výsledných přirážek U tbk je uveden v tabulce 5. Tabulka 5. Souhrnná tabulka vypočtených vlivů tepelných mostů a tepelných vazeb v závislosti na typu zdiva a na zvoleném typu domu. přirážka na vliv tepelných mostů U tbk [W/(m 2.K)] typ rodinného domu A B C D 502in1 382in HELUZ - Jantar ,0055 0,0100 0,0021 0,0099 HELUZ - Opál ,0098 0,0076 0,0081 0,0078 HELUZ - Opál ,0101 0,0089 0,0097 0,091 Z uvedeného vyplývá, že použití přirážky U tbk = 0,01 W/(m 2.K) je ve všech případech oprávněné a proto ji lze použít pro zdící systémy HELUZ. Výpočty byly provedeny pro systémy z cihel HELUZ a 2in1 šířky 38 a 50 cm, avšak uvedený závěr platí i pro cihly šířky 44 cm, jimiž se studie nezabývala, zdivo z nich má součinitel tepelné vodivosti mezi zdivy s uvažovanými tloušťkami 38 a 50 cm a proto lze oprávněně předpokládat, že i pro ně platí uvedený závěr. Děkujeme společnosti ERLIS projekt, s.r.o za poskytnutí projektové dokumentace domů. Tento projekt byl realizovaný s finanční podporou z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. FR-TI3/085 ing. Roman Šubrt strana 15 (z 16)

16 Přílohy Příloha 1 Kvantifikace tepelných vazeb s vizualizací rozložení teplot a někdy s výkresem provedení. Číslo za tečkou značí číslo detailu a písmeno značí: A detail pro zdivo 502in1 B detail pro zdivo 382in1 C detail pro zdivo 50 D detail pro zdivo 38 Příloha 2 Rodinný dům Jantar půdorys 1.NP 2.2 půdorys 2. NP 2.3 řez 2.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 2.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb Příloha 3 Rodinný dům Opál půdorys 1.NP 3.2 půdorys 2. NP 3.3 řez 3.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 3.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb Příloha 4 Rodinný dům Opál půdorys 1.NP 4.2 půdorys 2. NP 4.3 řez 4.4 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.5 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.6 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb 4.7 pohled s barevným vyznačením tepelných mostů a tepelných vazeb ing. Roman Šubrt strana 16 (z 16)

Tepelné mosty pro pasivní domy

Tepelné mosty pro pasivní domy Tepelné mosty pro pasivní domy Část: 3 / 5 Publikace byla zpracována za finanční podpory Ministerstva životního prostředí na realizaci projektů NNO z hlavní oblasti Ochrana životního prostředí, udržitelný

Více

Tepelné mosty pro pasivní domy

Tepelné mosty pro pasivní domy Tepelné mosty pro pasivní domy Část: 2 / 5 Publikace byla zpracována za finanční podpory Ministerstva životního prostředí na realizaci projektů NNO z hlavní oblasti Ochrana životního prostředí, udržitelný

Více

Tepelné mosty pro pasivní domy

Tepelné mosty pro pasivní domy Tepelné mosty pro pasivní domy Část: 4 / 5 Publikace byla zpracována za finanční podpory Ministerstva životního prostředí na realizaci projektů NNO z hlavní oblasti Ochrana životního prostředí, udržitelný

Více

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 3

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 3 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 3 Zadání P7 (Konzultace č. 2) a P8 P7 Kondenzace vodní páry uvnitř konstrukce P8 Prostup

Více

Tepelné mosty v pasivních domech

Tepelné mosty v pasivních domech ing. Roman Šubrt Energy Consulting Tepelné mosty v pasivních domech e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 96 54 Sdružení Energy Consulting - KATALOG TEPELNÝCH MOSTŮ, Běžné detaily - Podklady pro

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva Jiří Novák činnost technických poradců v oblasti stavebnictví květen 2006 Obsah Obsah...1 Zadavatel...2

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2018 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

Výpočet potřeby tepla na vytápění

Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočty a posouzení byly provedeny při respektování zásad CSN 73 05 40-2:2011, CSN EN ISO 13789, CSN EN ISO 13790 a okrajových podmínek dle TNI 73 029, TNI 73 030. Vytvořeno

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

Tepelně technické vlastnosti zdiva

Tepelně technické vlastnosti zdiva Obsah 1. Úvod 2 2. Tepelná ochrana budov 3-4 2.1 Závaznost požadavků 3 2.2 Budovy které musí splňovat normové požadavky 4 ČSN 73 0540-2(2007) 5 2.3 Ověřování požadavků 4 5 3. Vlastnosti použitých materiálů

Více

Detail nadpraží okna

Detail nadpraží okna Detail nadpraží okna Zpracovatel: Energy Consulting, o.s. Alešova 21, 370 01 České Budějovice 386 351 778; 777 196 154 roman@e-c.cz Autor: datum: leden 2007 Ing. Roman Šubrt a kolektiv Lineární činitelé

Více

Energetický štítek obálky budovy. Stávající a navrhovaný stav

Energetický štítek obálky budovy. Stávající a navrhovaný stav Energetický štítek obálky budovy Stávající a navrhovaný stav Protokol k energetickému štítku obálky budovy Identifikační údaje Druh stavby... Adresa (místo, ulice, číslo, PSČ)... Katastrální území a katastrální

Více

SCHEMA OBJEKTU POPIS OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům

SCHEMA OBJEKTU POPIS OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům Klasický rodinný dům pro tři až čtyři obyvatele se sedlovou střechou a obytným podkrovím. Obvodové stěny vystavěny ze škvárobetonových tvárnic tl. 300 mm, šikmá střecha zateplena mezi krokvemi. V rámci

Více

Průměrný součinitel prostupu tepla budovy

Průměrný součinitel prostupu tepla budovy Průměrný součinitel prostupu tepla budovy Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Praha Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

1. Energetický štítek obálky budovy. 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB. 3. Energetický audit

1. Energetický štítek obálky budovy. 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB. 3. Energetický audit 1. Energetický štítek obálky budovy 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB 3. Energetický audit Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB ENB obsahuje informace o

Více

Obr. 3: Pohled na rodinný dům

Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům. Obvodové stěny jsou vystavěny z keramických zdících prvků tl. 365 mm, stropy provedeny z keramických tvarovek typu Hurdis. Střecha je pultová bez. Je provedeno

Více

Obr. 3: Pohled na rodinný dům

Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům s obytným podkrovím. Obvodové stěny jsou vystavěny z keramických tvarovek CDm tl. 375 mm, střecha je sedlová s obytným podkrovím. Střecha je sedlová a zateplena

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 2. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

Minimální rozsah dokumentace přikládané k žádosti o dotaci v programu Zelená úsporám, v oblasti podpory B

Minimální rozsah dokumentace přikládané k žádosti o dotaci v programu Zelená úsporám, v oblasti podpory B Minimální rozsah dokumentace přikládané k žádosti o dotaci v programu Zelená úsporám, v oblasti podpory B K žádosti o poskytnutí dotace se přikládá z níž je patrný rozsah a způsob provedení podporovaných

Více

Obr. 3: Řez rodinným domem

Obr. 3: Řez rodinným domem Dvoupodlažní rodinný dům pro pětičlennou rodinu se sedlovou střechou a neobytnou půdou. Obvodové stěny vystavěny z keramických zdících prvků tl. 365 mm, stropy provedeny z keramických tvarovek typu Hurdis.

Více

BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb.

BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. ZPRACOVATEL : PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY BYTOVÝ DŮM MINSKÁ 190/62, BRNO zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. PROJEKTOVANÝ STAV KRAJSKÁ ENERGETICKÁ AGENTURA, S.R.O. VRÁNOVA 1002/131, BRNO TERMÍN

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Ing. Danuše Čuprová, CSc. Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Výpočet součinitele prostupu okna Lineární a bodový činitel prostupu tepla Nejnižší vnitřní povrchová teplota konstrukce

Více

Autor: Ing. Martin Varga. Na formuláři zadání TEPELNÉ VAZBY přibyla v roletě další možnost možnost zadání tepelných vazeb:

Autor: Ing. Martin Varga. Na formuláři zadání TEPELNÉ VAZBY přibyla v roletě další možnost možnost zadání tepelných vazeb: Podrobné zadání tepelných vazeb - katalog 2D a 3D tepelných vazeb 15. 12. 2016 Autor: Ing. Martin Varga Od verze programu ENERGETIKA 4.2.8 v modulech (MĚS, HOD, NZÚ), resp. od verze 4.2.9 v modulu ECB

Více

Konstrukční detaily pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou

Konstrukční detaily pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou Řešení pro cihelné zdivo pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou 3. vydání Příručka projektanta pro navrhování nízkoenergetických a pasivních domů Řešení pro cihelné zdivo Porotherm T Profi

Více

Tepelná technika II. Ing. Pavel Heinrich. heinrich@heluz.cz. Produkt manažer. 5.4.2012 Ing. Pavel Heinrich

Tepelná technika II. Ing. Pavel Heinrich. heinrich@heluz.cz. Produkt manažer. 5.4.2012 Ing. Pavel Heinrich Tepelná technika II Ing. Pavel Heinrich Produkt manažer heinrich@heluz.cz 5.4.2012 Ing. Pavel Heinrich 1 Tepelná technika II Zdivo a ČSN 73 0540-2:2011 Konstrukční detaily Vzduchotechnika Technologie zdění

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební fyzika (L) 4 Jan Tywoniak A428 tywoniak@fsv.cvut.cz volba modelu pro výpočet vícerozměrného vedení tepla Lineární a bodový tepelný most Lineární

Více

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Zakázka číslo: 2015-1201-TT Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově

Více

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům s obytným podkrovím. Obvodové stěny jsou vystavěny z pórobetonových tvárnic tl. 250mm. Střecha je sedlová se m nad krokvemi. Je provedeno fasády kontaktním zateplovacím

Více

PROJEKT PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ AREÁL BYDLENÍ CHMELNICE, BRNO - LÍŠEŇ zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb.

PROJEKT PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ AREÁL BYDLENÍ CHMELNICE, BRNO - LÍŠEŇ zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY ZPRACOVATEL : TERMÍN : 11.9.2014 PROJEKT PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ AREÁL BYDLENÍ CHMELNICE, BRNO - LÍŠEŇ zpracovaný podle vyhlášky 148/2007 Sb. PROJEKTOVANÝ STAV KRAJSKÁ

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Cvičení 1 Zadání: Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Opakování BH001 Pozemní stavitelství I Zopakovat a doplnit zásady zakreslování dle: ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb - kreslení

Více

HELUZ Family 2in1 důležitá součást obálky budovy

HELUZ Family 2in1 důležitá součást obálky budovy 25.10.2013 Ing. Pavel Heinrich 1 HELUZ Family 2in1 důležitá součást obálky budovy Ing. Pavel Heinrich Technický rozvoj heinrich@heluz.cz 25.10.2013 Ing. Pavel Heinrich 2 HELUZ Family 2in1 Výroba cihel

Více

Změna STN v modulu ECB programu ENERGETIKA a v modulu STN programu TT1D Autor: Ing. Martin Varga

Změna STN v modulu ECB programu ENERGETIKA a v modulu STN programu TT1D Autor: Ing. Martin Varga Změna STN 73 0540-2 v modulu ECB programu ENERGETIKA a v modulu STN programu TT1D 8. 11. 2016 Autor: Ing. Martin Varga V kostce jsou v normě provedeny tyto změny: Od 1.8.2016 začala platit na Slovensku

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Lipnická 1448 198 00 Praha 9 - Kyje kraj Hlavní město Praha Majitel: Společenství

Více

NG nová generace stavebního systému

NG nová generace stavebního systému NG nová generace stavebního systému pasivní dům heluz hit MATERIÁL HELUZ ZA 210 000,- Kč Víte, že můžete získat dotaci na projekt 40 000,- Kč a na stavbu cihelného pasivního domu až 490 000,- Kč v dotačním

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - BYTOVÉ DOMY v rámci 1. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

2. Tepelné ztráty dle ČSN EN

2. Tepelné ztráty dle ČSN EN Základy vytápění (2161596) 2. Tepelné ztráty dle ČSN EN 12 831-1 19. 10. 2018 Ing. Jindřich Boháč ČSN EN 12 831-1 ČSN EN 12 831-1 Energetická náročnost budov Výpočet tepelného výkonu Část 1: Tepelný výkon

Více

Energetická studie varianty zateplení bytového domu

Energetická studie varianty zateplení bytového domu Zakázka číslo: 2015-1102-ES Energetická studie varianty zateplení bytového domu Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově Kozlovská

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB.

BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. Název akce: Zadavatel: Rodinný dům Pavel Hrych Zpracovatel: Ing. Lada Kotláříková Sídlo firmy: Na Staré vinici 299/31, 140 00 Praha 4 IČ:68854463,

Více

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Řez rodinným domem POPIS OBJEKTU

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Řez rodinným domem POPIS OBJEKTU Dvoupodlažní rodinný dům pro pětičlennou rodinu se sedlovou střechou a neobytnou půdou. Obvodové stěny vystavěny z pórobetonových tvárnic tl. 250 mm, konstrukce stropů provedena z železobetonových dutinových

Více

Vzorový příklad 005b aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2)

Vzorový příklad 005b aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) Vzorový příklad 005b aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) (novostavba výpočet návrhových tepelných ztrát, příklad s výběrem OT) MODUL TEPELNÉ ZTRÁTY ZADÁNÍ SE ZÓNOVÁNÍM, S BILANČNÍM VÝPOČTEM NEVYTÁPĚNÝCH

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Stavebně energetické vlastnosti budovy - Průměrný součinitel prostupu tepla Energetická náročnost budovy Prostup tepla obálkou budovy vyadřue základní vliv stavebního řešení

Více

VLIV LOKÁLNÍCH TEPELNÝCH MOSTŮ NA TEPELNÉ CHOVÁNÍ LOP

VLIV LOKÁLNÍCH TEPELNÝCH MOSTŮ NA TEPELNÉ CHOVÁNÍ LOP VLIV LOKÁLNÍCH TEPELNÝCH MOSTŮ NA TEPELNÉ CHOVÁNÍ LOP ING. ROMAN JIRÁK, PH.D. soudní znalec v oboru stavebnictví energetický specialista roman.jirak@decoen.cz 1. Legislativa 2. Lokální tepelné mosty 3.

Více

Předmět VYT ,

Předmět VYT , Předmět VYT 216 1085, 216 2114 Podmínky získání zápočtu: 75 % docházka na cvičení (7 cvičení = minimálně 5 účastí) Konzultační hodiny: po dohodě Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Místnost č. 215 Fakulta strojní,

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

Katalog konstrukčních detailů oken SONG

Katalog konstrukčních detailů oken SONG Katalog konstrukčních detailů oken SONG Květen 2018 Ing. Vítězslav Calta Ing. Michal Bureš, Ph.D. Stránka 1 z 4 Úvod Tento katalog je vznikl za podpory programu TAČR TH01021120 ve spolupráci ČVUT UCEEB

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. DLE VYHL.Č. 78/2013 Sb. RODINNÝ DŮM. čp. 24 na stavební parcele st.č. 96, k.ú. Kostelík, obec Slabce,

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. DLE VYHL.Č. 78/2013 Sb. RODINNÝ DŮM. čp. 24 na stavební parcele st.č. 96, k.ú. Kostelík, obec Slabce, Miloslav Lev autorizovaný stavitel, soudní znalec a energetický specialista, Čelakovského 861, Rakovník, PSČ 269 01 mobil: 603769743, e-mail: mlev@centrum.cz, www.reality-lev.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

Více

2.4 Výpočtové postupy a závislosti

2.4 Výpočtové postupy a závislosti ROMAN ŠUBRT, PAVLÍNA ZVÁNOVCOVÁ, MARTIN ŠKOPEK KATALOG TEPELNÝCH OSTŮ 11 2.4 Výpočtové postupy a závislosti Jak již bylo uvedeno výše, jsou lineární činitel prostupu tepla ψ a bodový činitel prostupu tepla

Více

TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY. 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů. Roman Šubrt a kolektiv.

TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY. 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů. Roman Šubrt a kolektiv. Roman Šubrt a kolektiv TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů Detail 43 Práh dveří na terasu stavitel Roman Šubrt a kolektiv TEPELNÉ MOSTY PRO

Více

Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 2. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 3. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. Název akce: Zadavatel: Zpracovatel: Rodinný dům Vodňanského č.p. 2249, 253 80 Hostivice JUDr. Farouk Azab a Ing. arch. Amal Azabová Ing. Lada

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Adresa: Majitel: Bytový dům Raichlova 2610, 155 00, Praha 5, Stodůlky kraj Hlavní město Praha

Více

ing. Roman Šubrt Tepelné mosty ve stavebních konstrukcích e-mail: roman@e-c.cz web: www.e-c.cz tel.: 777 196 154 roman@e-c.cz roman@e-c.

ing. Roman Šubrt Tepelné mosty ve stavebních konstrukcích e-mail: roman@e-c.cz web: www.e-c.cz tel.: 777 196 154 roman@e-c.cz roman@e-c. ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. Tepelné mosty ve stavebních konstrukcích e-mail: web: www.e-c.cz tel.: Vykonzolovaný železobetonový balkón o délce m může mít z hlediska energetiky stejné tepelné

Více

Zakázka číslo: 2010-02040-StaJ. Energetická studie pro program Zelená úsporám. Bytový dům Královická 1688 250 01 Brandýs nad Labem Stará Boleslav

Zakázka číslo: 2010-02040-StaJ. Energetická studie pro program Zelená úsporám. Bytový dům Královická 1688 250 01 Brandýs nad Labem Stará Boleslav Zakázka číslo: 200-02040-StaJ Energetická studie pro program Zelená úsporám Bytový dům Královická 688 250 0 Brandýs nad Labem Stará Boleslav Zpracováno v období: březen 200 Obsah.VŠEOBECNĚ...3..Předmět...3.2.Úkol...3.3.Objednatel...3.4.Zpracovatel...3.5.Vypracoval...3.6.Kontroloval...3.7.Zpracováno

Více

Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 3. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory B Výstavba rodinných domů s velmi

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Bytový dům čp. 357359 Ulice: V Lázních 358 PSČ: 252 42 Město: Jesenice Stručný

Více

STAVEBNÍ FYZIKA Tepelné mosty

STAVEBNÍ FYZIKA Tepelné mosty Obecně jsou části stavebních konstrukcí, ve kterých dochází z důvodů materiálových nebo konstrukčních k vyšším ztrátám tepla než v okolních stavebních konstrukcích. Tyto zvýšené ztráty tepla mají za následek

Více

(dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

(dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Českobrodská 575 190 11 Praha - Běchovice kraj Hlavní město Praha Majitel:

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

Oprava a modernizace bytového domu Odborný posudek revize č.1 Václava Klementa 336, Mladá Boleslav

Oprava a modernizace bytového domu Odborný posudek revize č.1 Václava Klementa 336, Mladá Boleslav Obsah: Úvod... 1 Identifikační údaje... 1 Seznam podkladů... 2 Tepelné technické posouzení... 3 Energetické vlastnosti objektu... 10 Závěr... 11 Příloha č.1: Tepelně technické posouzení konstrukcí obálky

Více

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost Výňatek z normy ČSN EN ISO 13370 Tepelně technické vlastnosti zeminy Použijí se hodnoty odpovídající skutečné lokalitě, zprůměrované pro hloubku. Pokud je druh zeminy znám, použijí se hodnoty z tabulky.

Více

Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ

Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ PŘÍKLAD 19 Název stavby: Generální projektant: Investor, uživatel: Nízkoenergetický dům EPS, Praha východ Ing. arch. Josef Smola Soukromá osoba, postaveno s podporou Sdružení EPS v ČR Realizace: červen

Více

Vzorový příklad 005b* aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2)

Vzorový příklad 005b* aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) Vzorový příklad 005b* aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) (novostavba výpočet návrhových tepelných ztrát, příklad s výběrem OT) MODUL TEPELNÉ ZTRÁTY ZADÁNÍ SE ZÓNOVÁNÍM, S BILANČNÍM VÝPOČTEM NEVYTÁPĚNÝCH

Více

VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU

VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ a.s. Autorizovaná osoba 212; Notifikovaná osoba 1390; 102 21 Praha 10 Hostivař, Pražská 16 / 810 Certifikační orgán 3048 VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU Auditovaný objekt:

Více

NÁVRH STANDARTU REVITALIZACE A ZATEPLENÍ OBJEKTU

NÁVRH STANDARTU REVITALIZACE A ZATEPLENÍ OBJEKTU ČVUT V PRAZE, FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV STAVITELSTVÍ II. SGS14/160/OHK1/2T/15 ENERGETICKÁ EFEKTIVNOST OBNOVY VYBRANÝCH HISTORICKÝCH BUDOV 20. STOLETÍ. SGS14/160/OHK1/2T/15 ENERGETICAL EFFICIENCY OF RENEWAL

Více

cihelné bloky pro pasivní a nízkoenergetické stavby U až 0,15 W/m 2 K

cihelné bloky pro pasivní a nízkoenergetické stavby U až 0,15 W/m 2 K cihelné bloky HELUZ FAMILY pro pasivní a nízkoenergetické stavby U až 0,15 W/m 2 K nadstandardní jednovrstvé zdivo heluz family 50 Společnost HELUZ uvedla na trh v roce 2009 unikátní broušený cihelný blok,

Více

Sdružení EPS ČR ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 1 V PRAZE-VÝCHOD

Sdružení EPS ČR ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 1 V PRAZE-VÝCHOD ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 1 V PRAZE-VÝCHOD CHARAKTERISTIKA OBJEKTU Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu vznikl za podpory Sdružení EPS ČR Nepodsklepený přízemní objekt s obytným podkrovím Takřka

Více

SF2 Podklady pro cvičení

SF2 Podklady pro cvičení SF Podklady pro cvičení Úloha 7 D přenos tepla riziko růstu plísní a kondenzace na vnitřním povrchu konstrukce Ing. Kamil Staněk 11/010 kamil.stanek@fsv.cvut.cz 1 D přenos tepla 1.1 Úvodem Dosud jsme se

Více

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 148/2007 Sb. a ČSN 730540

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 148/2007 Sb. a ČSN 730540 VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 148/2007 Sb. a ČSN 730540 a podle ČSN EN ISO 13790 a ČSN EN 832 Energie 2009 FM1 Název úlohy: Zpracovatel:

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy. Bytový dům Jana Morávka

Průkaz energetické náročnosti budovy. Bytový dům Jana Morávka Průkaz energetické náročnosti budovy str. 1 / 3 Průkaz energetické náročnosti budovy dle zákona č. 406/2000 Sb. a vyhlášky č. 78/2013 Sb. Bytový dům Jana Morávka 591 592 Jana Morávka 591 592, 254 01 Jílové

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: BD Ulice: Družstevní 279 PSČ: 26101 Město: Příbram Stručný popis budovy

Více

TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY. 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů. Roman Šubrt a kolektiv.

TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY. 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů. Roman Šubrt a kolektiv. Roman Šubrt a kolektiv TEPELNÉ MOSTY PRO NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY 85 prověřených a spočítaných stavebních detailů Detail 43 Práh dveří na terasu stavitel Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

Vzorové příklady aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2)

Vzorové příklady aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) Vzorové příklady aplikace Energetika Rodinný dům (typ RD 2) (novostavba výpočet návrhových tepelných ztrát, příklad bez výběru OT) MODUL TEPELNÉ ZTRÁTY ZADÁNÍ BEZ ZÓNOVÁNÍ, BEZ BILANČNÍHO VÝPOČTU NEVYTÁPĚNÝCH

Více

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ

VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA NÍZKOENERGETICKÝCH RODINNÝCH DOMŮ podle TNI 730329 Energie 2009 RD 722/38 EPD Název úlohy: Zpracovatel: Ing.Kučera Zakázka: RD 722/38

Více

program ENERGETIKA verze 3.0.8 PROTOKOL PRŮKAZU Budova užívaná orgánem veřejné moci Identifikační údaje budovy Praha 10, Mračnická 1053, 1054, 10200

program ENERGETIKA verze 3.0.8 PROTOKOL PRŮKAZU Budova užívaná orgánem veřejné moci Identifikační údaje budovy Praha 10, Mračnická 1053, 1054, 10200 Účel zpracování průkazu PROTOKOL PRŮKAZU Nová budova Prodej budovy nebo její části Budova užívaná orgánem veřejné moci Pronájem budovy nebo její části Větší změ dokončené budovy Jiný účel zpracování: Dle

Více

Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek

Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů Pro účely programu Nová zelená úsporám 2013 se rozumí:

Více

PÓROBETON OSTRAVA a.s.

PÓROBETON OSTRAVA a.s. PÓROBETON OSTRAVA a.s. KONSTRUKČNÍ PRVKY Z PÓROBETONOVÝCH VÝROBKŮ DETAIL č..a DETAIL č..b DETAIL č..c DETAIL č..d DETAIL č.2.a DETAIL č.2.b DETAIL č.2.c DETAIL č.3 DETAIL č. DETAIL č..a DETAIL č..b ŘEŠENÍ

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Základní škola Slatina nad Zdobnicí Ulice: Slatina nad zdobnicí 45 PSČ:

Více

RODINNÝ DŮM STAŇKOVA 251/7

RODINNÝ DŮM STAŇKOVA 251/7 RODINNÝ DŮM STAŇKOVA 251/7 A.1 SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI STÁVAJÍCÍCH RODINNÝCH DOMŮ B. ENERGETICKÝ POSUDEK a) Průvodní zpráva včetně Závěru a posouzení výsledků b) Protokol výpočtů součinitelů prostupu

Více

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU PROTOKOL TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU dle ČSN 73 0540 Studentská cena ENVIROS Nízkoenergetická výstavba 2006 Kateřina BAŽANTOVÁ studentka 5.ročníku VUT Brno - fakulta stavební obor NAVRHOVÁNÍ

Více

NG nová generace stavebního systému

NG nová generace stavebního systému NG nová generace stavebního systému pasivní domy A HELUZ nízkoenergetické domy B energeticky úsporné domy C D E F G cihelné pasivní domy heluz Víte, že společnost HELUZ nabízí Řešení pro stavbu pasivních

Více

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY RESTAURACE S UBYTOVÁNÍM PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY RESTAURACE S UBYTOVÁNÍM PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY INVESTOR: BŘETISLAV JIRMÁSEK, Luční 1370, 539 01 Hlinsko Počet stran: 10 STAVBA: SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY RESTAURACE S UBYTOVÁNÍM, 271, 269, 270 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

Více

Téma: Průměrný součinitel prostupu tepla

Téma: Průměrný součinitel prostupu tepla Poznámky k zadání: ) Základní pomy éma: Průměrný součinitel prostupu tepla k výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla budovy e nutné znát hodnoty součinitele prostupu tepla a plochy všech konstrukcí,

Více

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Průkaz energetické náročnosti budovy má umožnit majiteli a uživateli jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií Ověřovací nástroj kvality zpracování

Více

Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro program Nová zelená úsporám

Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro program Nová zelená úsporám Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro program Nová zelená úsporám Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů Oblast podpory C.2 Snižování

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Lešenská 535/7 a 536/5 181 00 Praha 8 Troja kraj Hlavní město Praha Majitel:

Více

Tepelné mosty pro pasivní domy

Tepelné mosty pro pasivní domy Tepelné mosty pro pasivní domy Část: 5 / 5 Publikace byla zpracována za finanční podpory Ministerstva životního prostředí na realizaci projektů NNO z hlavní oblasti Ochrana životního prostředí, udržitelný

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný podle zák. 406/2000 Sb. v platném znění podle metodiky platné Vyhlášky 78/2013 Sb.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný podle zák. 406/2000 Sb. v platném znění podle metodiky platné Vyhlášky 78/2013 Sb. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný podle zák. 406/2000 Sb. v platném znění podle metodiky platné Vyhlášky 78/2013 Sb. a Stavba: Zadavatel: RODINNÝ DŮM stávající objekt Vrchlického 472, 273

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

Řešení pro cihelné zdivo. Navrhujeme nízkoenergetický a pasivní dům

Řešení pro cihelné zdivo. Navrhujeme nízkoenergetický a pasivní dům Řešení pro cihelné zdivo Navrhujeme nízkoenergetický a pasivní dům Řešení pro cihelné zdivo Úvod Nízkoenergetický a pasivní cihlový dům Porotherm Moderní dům s ověřenými vlastnostmi Při navrhování i realizaci

Více

e BYT V 1.N.P. - Č.BYTOVÉ JEDNOTKY 717/16

e BYT V 1.N.P. - Č.BYTOVÉ JEDNOTKY 717/16 Stavební, inženýrská a projektová kancelář Ing. Josef Fuk Autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby Soborská 28, Praha 6 - Dejvice, (Hanspaul City), PSČ: 16000 P. O. BOX 174, Praha 6 - Dejvice, PSČ:

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zyněk Svooda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavení fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2015 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

PROTOKOL PRŮKAZU. Evidenční číslo z databáze ENEX: Budova užívaná orgánem veřejné moci. Identifikační údaje budovy. Služeb 609/ Praha

PROTOKOL PRŮKAZU. Evidenční číslo z databáze ENEX: Budova užívaná orgánem veřejné moci. Identifikační údaje budovy. Služeb 609/ Praha Identifikační číslo dokumentu: PROTOKOL PRŮKAZU Evidenční číslo z databáze ENEX: 126408.0 Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Budova užívaná orgánem veřejné moci Pronájem

Více

Dokonalost v detailu Konstrukční detaily

Dokonalost v detailu Konstrukční detaily Dokonalost v detailu YTONG - kompletní stavební systém pro hrubou stavbu. Stropní dílec Nenosný překlad Tvárnice hladká Tvárnice hladká Plochý překlad Střešní dílec U-profil Příčkovka Věncovka Schodiště

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Želivecká 2807-2811, 106 00 Praha 10 Účel budovy: Bytový

Více