Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole"

Transkript

1 Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky Pohádka v ekologické výchově v mateřské škole Přílohy k bakalářské práci Brno 2011 Vedoucí práce: Vypracovala: Doc. PaedDr. Hana Horká, CSc. Ivana Bláhová

2 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH: Příloha 1/1: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Co je dobře a co špatně? Příloha 1/2: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka z pohádky. Příloha 1/3: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka I. Příloha 1/4: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka II. Příloha 1/5: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka III. Příloha 1/6: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků do popelnic I. Příloha 1/7: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků do popelnic II. Příloha 1/8: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Najdeš správnou cestu? Příloha 1/9: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Vyrob si žížalu. Příloha 1/10: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku, kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků ze skládky. Příloha 2/1: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: O Červené Karkulce. Příloha 2/2: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Červené Karkulka. Příloha 2/3: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Najdi Karkulce cestu k babičce.

3 Příloha 2/4: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Sluníčko a kytičky. Příloha 2/5: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Bylinky babky kořenářky. Příloha 2/6: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Růst kytiček ze semínka. Příloha 2/7: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Vývoj pampelišky od semínka do dospělosti. Příloha 2/8: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Pampeliška. Příloha 2/9: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Dokresli sedmikrásky. Příloha 2/10: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Dokresli kopretiny. Příloha 2/11: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Z čeho se vaří čaj?. Příloha 2/12: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Bylinkové pytlíčky. Příloha 2/13: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy a sluníčko. Příloha 2/14: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Květinové zahrádky. Příloha 2/15: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy I. Příloha 2/15: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy II. Příloha 2/16: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Vzory pro výrobu papírové čelenky. Příloha 3/1: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: O perníkové chaloupce. Příloha 3/2: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Perníková chaloupka. Příloha 3/3: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Najdi devět rozdílů.

4 Příloha 3/4: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Do které pohádky patří tyto postavy? Příloha 3/5: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list:.dokresli obě chaloupky. Příloha 3/6: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Spoj čarou chaloupku s postavami, které patří do pohádky. Příloha 3/7: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Co se v lese nedělá. Příloha 3/8: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Můj přítel les. Příloha 3/9: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Vyhledávání nebezpečných rostlin a živočichů. Příloha 3/10: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Jahůdky. Příloha 3/11: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Jahůdky v lese. Příloha 3/12: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list:.rozeznáš nad a pod? Příloha 3/13: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Déšť v lese. Příloha 3/14: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Dokresli hříbky. Příloha 3/15: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Najdi muchomůrku. Příloha 3/16: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Složení hříbků ze dvou částí. Příloha 3/17: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Košíky. Příloha 3/18: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Vyplétání koše. Příloha 3/19: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Muchomůrka. Příloha 3/20: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Výroba papírových muchomůrek 1.část.

5 Příloha 3/21: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Výroba papírových muchomůrek 2.část Příloha 4/1: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Pohádka O řepě. Příloha 4/2: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: O řepě. Příloha 4/3: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Znáš pohádku O veliké řepě? Příloha 4/4: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Vymaluj řepu. Příloha 4/5: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Co se sklízí na poli. Příloha 4/6: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Podzim na poli. Příloha 4/7: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Traktor s vlečkou brambor. Příloha 4/8: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Dýně a déšť. Příloha 4/9: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Sluníčko a mrkvičky. Příloha 4/10: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Hrášek. Příloha 4/11: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Lusky hrášku. Příloha 4/12: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Strašák na poli.

6 Příloha 1/1: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Co je dobře a co špatně?

7 Příloha 1/2: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka z pohádky.

8 Příloha 1/3: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka I.

9 Příloha 1/4: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka II.

10 Příloha 1/5: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Zvířátka III.

11 Příloha 1/6: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků do popelnic I.

12 Příloha 1/7: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků do popelnic II.

13 Příloha 1/8: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Najdeš správnou cestu?

14 Příloha 1/9: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Vyrob si žížalu.

15 Příloha 1/10: Třídění odpadů (pohádka Domku, domečku,kdo v tobě bydlí?) pracovní list: Třídění odpadků ze skládky.

16 Příloha 2/1: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: O Červené Karkulce.

17 Příloha 2/2: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Červená Karkulka.

18 Příloha 2/3: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Najdi Karkulce cestu k babičce.

19 Příloha 2/4: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Sluníčko a kytičky.

20 Příloha 2/5: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Bylinky babky kořenářky.

21 Příloha 2/6: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Růst kytiček ze semínka.

22 Příloha 2/7: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Vývoj pampelišky od semínka do dospělosti.

23 Příloha 2/8: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Pampeliška.

24 Příloha 2/9: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Dokresli sedmikrásky.

25 Příloha 2/10: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Dokresli kopretiny.

26 Příloha 2/11: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Z čeho se vaří čaj?.

27 Příloha 2/12: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Bylinkové pytlíčky.

28 Příloha 2/13: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy a sluníčko.

29 Příloha 2/14: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Květinové zahrádky.

30 Příloha 2/15: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy I.

31 Příloha 2/16: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Jarní květy II.

32 Příloha 2/17: Kytky, bylinky nebo rostliny jedovaté? (pohádka O Červené Karkulce) pracovní list: Vzory pro výrobu papírové čelenky.

33 Příloha 3/1: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: O perníkové chaloupce.

34 Příloha 3/2: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Perníková chaloupka.

35 Příloha 3/3: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Najdi devět rozdílů.

36 Příloha 3/4: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Do které pohádky patří tyto postavy?

37 Příloha 3/5: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list:.dokresli obě chaloupky.

38 Příloha 3/6: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Spoj čarou chaloupku s postavami, které patří do pohádky.

39 Příloha 3/7: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Co se v lese nedělá.

40 Příloha 3/8: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Můj přítel les.

41 Příloha 3/9: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Vyhledávání nebezpečných rostlin a živočichů.

42 Příloha 3/10: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Jahůdky.

43 Příloha 3/11: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Jahůdky v lese.

44 Příloha 3/12: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list:.rozeznáš nad a pod?

45 Příloha 3/13: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Déšť v lese.

46 Příloha 3/14: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Dokresli hříbky.

47 Příloha 3/15: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Najdi muchomůrku.

48 Příloha 3/16: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Složení hříbků ze dvou částí.

49 Příloha 3/17: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Košíky.

50 Příloha 3/18: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Vyplétání koše.

51 Příloha 3/19: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Muchomůrka.

52 Příloha 3/20: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Výroba papírových muchomůrek 1.část.

53 Příloha 3/21: Plody jedlé a jedovaté. (pohádka O Perníkové chaloupce) pracovní list: Výroba papírových muchomůrek 2.část.

54 Příloha 4/1: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Pohádka O řepě.

55 Příloha 4/2: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: O řepě.

56 Příloha 4/3: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Znáš pohádku O veliké řepě?

57 Příloha 4/4: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Vymaluj řepu.

58 Příloha 4/5: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Co se sklízí na poli.

59 Příloha 4/6: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Podzim na poli.

60 Příloha 4/7: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Traktor s vlečkou brambor.

61 Příloha 4/8: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Dýně a déšť.

62 Příloha 4/9: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Sluníčko a mrkvičky.

63 Příloha 4/10: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Hrášek.

64 Příloha 4/11: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Lusky hrášku.

65 Příloha 4/12: Co roste na poli. (pohádka O veliké řepě) pracovní list: Strašák na poli.

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - Dvojice Najdi dvojice slov s opačným významem:

Více

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch.

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Zdeněk Baudyš Březen 1t - Příchod jara - Spirály Namaluj

Více

Hlavní pedagogický záměr. Podtéma: Hlavní pedagogický záměr

Hlavní pedagogický záměr. Podtéma: Hlavní pedagogický záměr Třídní vzdělávací program třídy na měsíc: říjen 2007 Vezu pohádku O ČERVENÉ KARKULCE Jede, jede, čoudí vláček, nese téma na obláček. Vynese ho na měsíc, povíme si o něm víc Záměrem projektu je seznámení

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice JARNÍ KVĚTINY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 25.11.2011 Anotace Materiál obsahuje pracovní listy. Autor

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy 1. ZAHRADY A PARKY Často se u škol vysazuje park, ve kterém rostou vedle domácích dřevin i dřeviny cizokrajné. Stejně tak je to i v případě Základní školy v Mladecku. Vpravo od hlavní brány rostou borovice

Více

PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY

PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY Toto téma jsme si z nabídky projektů Malého zahradníka vybrali proto, že naše zahrada nabízí mnoho druhů rostlin, ať už na potěšení oka a nebo na léčení. S dětmi často

Více

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn č. 2 název Živá a neživá příroda anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti o živé a neživé přírodě. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová

Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Deštníky Najdi dva stejné deštníky a vybarvi je

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Pokojové a okrasné květiny, chráněné, léčivé a jedovaté rostliny V pracovních listech se

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č. č. 35 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Význam rostlin a jejich ochrana V pracovních listech se ţáci seznámí s významem rostlin

Více

Květen 1t - Maminka má svátek - Kabelka Dokonči zdobení maminčiny kabelky. Obtáhni přerušované a tečkované čáry. Veronika Baudyšová

Květen 1t - Maminka má svátek - Kabelka Dokonči zdobení maminčiny kabelky. Obtáhni přerušované a tečkované čáry. Veronika Baudyšová Květen 1t - Maminka má svátek - Kabelka Dokonči zdobení maminčiny kabelky. Obtáhni přerušované a tečkované čáry. Veronika Baudyšová Květen 1t - Maminka má svátek - Náušnice Mamince se smíchaly náušnice.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 10. ČÍSLO říjen 2017 V pondělí 4. 9. 2017 proběhlo v základní škole slavnostní zahájení nového školního roku. Učebna 4. a 5. ročníku se zaplnila

Více

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Ahoj milé děti, vážení rodiče, po dost vydatné zimě k nám přichází jaro a s ním také vydání dalšího čísla časopisu naší mateřské školy. I jarní výtisk časopisu

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 Základní informace o programech: 1) Občanské sdružení Ekocentrum Tymián nabízí přírodovědné výukové programy pro MŠ již

Více

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci VY _52_ INOVACE_18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí Jarní květiny texty + opakovací testík k prezentaci Sněženku

Více

Speciální základní škola

Speciální základní škola Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, 539 73 Skuteč IČO: 7204890tel: 469350116 www.spzs-skutec.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0116 Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 1. Jméno

Více

Červen 1t - Svátek dětí - Balónky na sváteční oslavu Spoj tečky, dokresli balónky. Mgr. Marie Balcárková

Červen 1t - Svátek dětí - Balónky na sváteční oslavu Spoj tečky, dokresli balónky. Mgr. Marie Balcárková Červen 1t - Svátek dětí - Balónky na sváteční oslavu Spoj tečky, dokresli balónky. Mgr. Marie Balcárková Červen 1t - Svátek dětí - Kuličky Vyznač trasu, kterou se dostane kulička do dolíku. Červeně zakroužkuj

Více

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl Inovace výuky I.stupeň Inovace výuky Člověk a svět práce Autorka : Mgr. Martina Tanglová Včelí úl Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Tematický okruh: Práce s drobným

Více

INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM

INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM TÉMA CHRÁNÍME PŘÍRODU PODTÉMA PODZIMNÍ DEN podzimní den a změny v přírodě- sledování rozmanitostí, živá a neživá příroda roční období, základní znaky, rozdíly zahrady,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

JARNÍ ROSTLINY. VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí

JARNÍ ROSTLINY. VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí JARNÍ ROSTLINY VY _52_ INOVACE_17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí Sněženka podsněžník Sněženku nazýváme poslem jara. Její drobné bílé kvítky rozkvétají

Více

1. třída Pohádka o řepě

1. třída Pohádka o řepě 1. třída Pohádka o řepě Seznamovat děti s pohádkou udržet u dětí pozornost Pohádka o řepě Envir. Vývoj psyc sebep V září H2 sa.10 Seznamovat děti se zdrav. Cviky plnit úkol učitel Cvičení na poli psych

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Koruna Dokresli druhou polovinu obrázku (korunka

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Smyslová výchova 1.- 3. ročník pomocná třída Průřezové téma - Rozmanitost přírody ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Mgr. Ivana Pattermanová, ZŠ Rýmařovská 15, Bruntál, př. org. říjen 2012 Příroda je náš

Více

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Dokresli co chybí Dokresli obrázky (mrkev, citron a kiwi) podle

Více

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce ( Příloha k ŠVP PV - Jen si děti všimněte, co je krásy na světě Enviromentální výchova je veškeré výchovné a vzdělávací

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK MŠ. Od 01.10.2015 do 03.10.2015

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK MŠ. Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Pomazánka s jarní cibulkou, rohlík, ovocný čaj(1,7) 01.10 Polévka pohanková se zeleninou 1. Rizoto s vepřovým masem a fazolemi adzuki, okurkový salát s rajčaty Chléb s lučinou,

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

2 HRAVÁ MATEMATIKA 2 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 2. Skřítkové matematické souvislosti. 1. Domeček porovnání množství

2 HRAVÁ MATEMATIKA 2 - METODICKÁ PŘÍRUČKA   2. Skřítkové matematické souvislosti. 1. Domeček porovnání množství METODIC KÁ PŘÍRU ČKA 1. Domeček porovnání množství Cíl: Prohlubovat poznatky o počtu předmětů Úkol: Děti dělají do geometrických tvarů tolik teček, kolik je ptáčků, skřítků a koček. Odpovídají na otázku

Více

ŘÍJEN Integrovaný blok:

ŘÍJEN Integrovaný blok: ŘÍJEN Integrovaný blok: Podtémata: PODZIM podzim čaruje - houby podzimní počasí zvířata na podzim plody podzimu jablko dušičky svátek všech svatých PODZIM ČARUJE - HOUBY Komunitní kruh: využití mluvícího

Více

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Realizátor projektu Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Projekt je financován z Programu enviromentálního vzdělávání,

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER31 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER31 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER31 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: PaedDr. Zuzana Mertlíková Datum: leden 2012 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

Věta tázací pracovní list Jméno a příjmení:

Věta tázací pracovní list Jméno a příjmení: č. 2 název Věta tázací anotace Pracovní list je zaměřen na poznávání a určování věty tázací, dále na rozvoj čtení s porozuměním. Součástí pracovního listu je i správné řešení. očekávaný výstup ZV LMP Jazyk

Více

Komunitní zahrada Kom Pot shrnutí nápadů a otázek ze společného plánování

Komunitní zahrada Kom Pot shrnutí nápadů a otázek ze společného plánování Komunitní zahrada Kom Pot shrnutí nápadů a otázek ze společného plánování Co bychom chtěli mít na naší zahradě: Soupis z plánování 20. října 2012. Téma/motiv zahrady Místa pro nás (společenská zóna) místo

Více

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII Zdenka Pokorná Husova 296 Kuřim Bydlím v rodinném domku v Kuřimi kde máme dvůr,který jsme nedávno zrekonstruovali. Přes silnici se nachází zahrada kterou využívám především k pěstování zeleniny. Zahrada

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

Slovo úvodem. Jak se v katalogu orientovat. Balení

Slovo úvodem. Jak se v katalogu orientovat. Balení Slovo úvodem Naše malá včelí farma AnnKas je rodinným podnikem zatím s 50 včelstvy. Kromě včelaření se taktéž zabýváme výrobou svíček ze včelího vosku v různých barevných variantách a tvarech, ozdob ze

Více

V lese - poznáváme rostliny a houby

V lese - poznáváme rostliny a houby Název ekostezky nebo ekokoutku: Ekostezka Lesík Škola: ZŠ a MŠ Nové Sedlo Tvůrce pracovních listů: Jitka Zamrzlová Přírodovědný test pro žáky Přírodovědný test pro žáky V lese - poznáváme rostliny a houby

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet

Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet 1 Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet 1. vydání vydáno v listopadu 2018 jako 80. publikace vydal Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN 978-80-7570-124-4 (epub) ISBN 978-80-7570-125-1 (mobi) ISBN 978-80-7570-126-8

Více

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma "Kořeny"

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma Kořeny DEN ZEMĚ V OSTRAVĚ ZÁBŘEHU VÝUKOVÝ AREÁL BĚLSKÝ LES Termín konání: 20. dubna 2017 od 9.00 hod. Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2013 Informace o studijních oborech Studijní obor Forma studia Bakalářské studium Počet uchazečů Dostavilo se Přijato

Více

Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013

Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013 Minimální preventivní program - 1.A, 1.B, 1.C, 1.D Školní rok 2012/2013 Září Říjen (Mgr. Andrea Tošenovjanová, Mgr. Ludmila Vaňková, Mgr. Eva Nováčková, Mgr. Jana Blumentritová) - Navozování příznivého

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2016/2017 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude kaţdý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vţdy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Rostliny v Hrádníkách

Rostliny v Hrádníkách Rostliny v Hrádníkách Vypracovaly : Zábelková Daniela Nováková Anna Co roste v Hrádníkách? BYLINY Pampeliška lékařská Mařinka vonná Pryskyřník prudký Česnáček lékařský Kopřiva dvoudomá Konvalinka vonná

Více

Enviromentá lní vý chová v náš í š kolce áneb Pr í rodu má káž dý rá d, je š ní táke kámárá d

Enviromentá lní vý chová v náš í š kolce áneb Pr í rodu má káž dý rá d, je š ní táke kámárá d Enviromentá lní vý chová v náš í š kolce áneb Pr í rodu má káž dý rá d, je š ní táke kámárá d Enviromentální výchova je velmi důležitou součástí života a výchovy dětí, která by jistým způsobem měla začít

Více

Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou.

Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou. Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou. Zuzana Doubravová Prosinec 1t - Co děláme celý den - Cesta Najdi

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá Lekce 6: Úvod roční období V dnešní lekci si budeme o jaru. Jaro je první roční období, přichází po zimě. Na jaře se oteplí, protože naše Země se dostává blíže ke Sluníčku. Sníh roztaje a všude kolem se

Více

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686, okres Děčín, odloučené pracoviště Mateřská škola Hradecká PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY Plán environmentální výchovy Očekávané výstupy: Všímat si změn a dění v přírodě

Více

Připravte se, začínáme. Na další stránce už na Vás čekám.

Připravte se, začínáme. Na další stránce už na Vás čekám. Ahoj milé děti, Bylo jednou jedno království plné knih. Žily v něm hodné paní knihovnice. Často za nimi přicházeli kluci a holky z celého okolí. Spolu si hráli, četli a povídali si. Když tu jednoho dne

Více

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině:

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině: MLÁĎÁTKA Tento sešit patří: Místo pro vlepení fotografie je členem oddílu: na pionýrské skupině: Místo pro vlepení oddílové fotografie C1A Jméno mého vedoucího Doplň jméno oddílového vedoucího podle vzoru.

Více

Duben 1t - Bezpečnost na silnici - Semafor Vybarvi správně semafor a řekni (dopište), co auto u každé barvy dělá. Tereza Bartošová

Duben 1t - Bezpečnost na silnici - Semafor Vybarvi správně semafor a řekni (dopište), co auto u každé barvy dělá. Tereza Bartošová Duben 1t - Bezpečnost na silnici - Semafor Vybarvi správně semafor a řekni (dopište), co auto u každé barvy dělá. Duben 1t - Bezpečnost na silnici - Stejné páry Najdi vždy dva stejné páry autíček a spoj

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí )

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí ) PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁŘÍ Poznáváme školku, školní zahradu, okolí školky. Učit děti dbát bezpečnostní pravidla při každodenních činnostech v MŠ, při pobytu na zahradě či na vycházce. Sledování

Více

Etická výchova. Pracovní listy pro 2. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová

Etická výchova. Pracovní listy pro 2. ročník základních škol. Jarmila Plachá Ivana Koutská. Ilustrovala: Kateřina Skořepová Etická výchova Pracovní listy pro 2. ročník základních škol Jarmila Plachá Ivana Koutská Ilustrovala: Kateřina Skořepová V rámci projektu CZ.1.07/1.1.00/26.0114 Etická výchova a učebnice Vytvořilo Etické

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590 , T. G. Masaryka 590 Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro nižší stupeň gymnázia (zpracován podle RVP ZV) Tímto dodatkem se mění osnovy předmětu Biologie a geologie pro primu od školního roku

Více

Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: VY_42_INOVACE_02_G

Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: VY_42_INOVACE_02_G Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: IV/2 Inovace

Více

PĚSTOVÁNÍ S DĚTMI. Kateřina Horáčková PĚSTOVÁNÍ S DĚTMI

PĚSTOVÁNÍ S DĚTMI. Kateřina Horáčková PĚSTOVÁNÍ S DĚTMI Kateřina Horáčková záhony 2 záhony jak to nepoplést:-) rostliny, které stihnou dozrát do června řeřicha rukola hrášek salát česáček salát různé druhy salátů rostliny, které stihnou dozrát do června měsíček

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: , VĚRNOSTNÍ PROGRAM

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: ,   VĚRNOSTNÍ PROGRAM vydavatelství a nakladatelství vzdělávací agentura virtuální vzdělávání INFRA, s.r.o., Tyršova 241, 675 22 Stařeč, tel.: 568 851 733, 568 850 770, fax: 568 850 771, e-mail: infra@infracz.cz VĚRNOSTNÍ PROGRAM

Více

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Skleník Stavba skleníku Sazeničky, rychlejší růst zeleniny Zaštipování, pletí skleníku Úroda

Více

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5.

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5. Příloha č. 3 Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí Chlapec T., 3. třída Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 9 7 5 5 9 35 3 Tab. 2 Výsledky druhého vyšetření chlapce T. 9 8 5 5 9 36

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_31_Zelenina Vyučovací

Více

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 430230 jméno: Hlavicová Anna akademický rok: 2013/2014 1) Název a fotografie pomůcky: Lilek

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2016/2017 Č.j.: Spisový znak Skartační znak ZŠMŠ 1/2016/P A10

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2016/2017 Č.j.: Spisový znak Skartační znak ZŠMŠ 1/2016/P A10 Základní škola s rozšířenou výukou jazyků a Mateřská škola Litvínov, Podkrušnohorská 1589, okres Most ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2016/2017 Č.j.: Spisový znak Skartační znak ZŠMŠ 1/2016/P-17

Více

kachna beruška prase

kachna beruška prase Příloha č. 5: Metodické pracovní listy (pracovní listy) SLOVNÍ ZÁSOBA Pojmenuj, co vidíš na každém obrázku. Zkus tleskáním naznačit slabiky. Řekni, jakou hlásku slyšíš na začátku (konci) slova. pes kočka

Více

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ Pracovní listy pro 1. a 2. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol. Všechna práva vyhrazena. Určeno pro využití při výuce. Bez předchozího písemného

Více

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace je věnovaná létu. Žák se seznamuje

Více

Stonek. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.

Stonek. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU. Stonek pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list se skládá ze sedmi učebních úloh zaměřených na funkci a význam stonku jako rostlinného orgánu, rozdíl

Více

Pracovní list- listopad 2016

Pracovní list- listopad 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list- listopad 2016 Tým: 1. úkol: Zvířátka se chystají na zimu. Doplňte do volných míst v textu správná slova z nabídky

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 CELOROČNÍ HRA: S KOUZELNÍKEM ZA POHÁDKOU MOTTO: Čáry máry fik-mik-trik, jsem kamarád kouzelník. Kouzelník je vlastně jen kouzelnickým učněm a my mu budeme pomáhat

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2019/2020 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude každý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vždy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Doprava na akci HIP HOP KEMP 2015

Doprava na akci HIP HOP KEMP 2015 ve středu ve v v neděli z letiště- od 6:00 hod. do 11:30 hod. interval 30 minut 16:00, 16:30 16:00, 16:30 16:00, 16:30 17:00, 17:30 17:00, 17:30 17:00, 17:30 18:00, 18:30 18:00, 18:30 18:00, 18:30 19:00,

Více

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách.

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách. Projekty 2010/2011 Projekt Z pohádky do pohádky (vypracovala M. Hurtová) Charakteristika Sportovní den pro děti z MŠ a žáky 1. ročníků. Děti vstupují do pohádek a stávají se součástí děje. Všechny pohádky

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase.

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. Pohyby Země Země vykonává tyto pohyby: otáčí se kolem své

Více

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny Šablona č. 01.17 Přírodopis Krytosemenné rostliny Anotace: Pracovní list určený k opakování probraných čeledí krytosemenných rostlin. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Zopakování znalostí

Více

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01.

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01. Obecný cíl výukových materiálů: Cílem výukových materiálů je: hravou pohádkovou a názornou formou ukázat, jak důležité je chránit přírodu. Vytvářet pozitivní vztah k přírodě a vodě, rozvíjet u žáků s SVP

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2017 Naše výzdoba MŠ Brouček. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 373 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY 1 str. 4 2 str. 10 3 str. 11 4 str. 13 Cykly programů Venkovní programy Speciální nabídka pro školní rok 2015/2016 Nabídka programů v rámci kampaně Čistá

Více