Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince"

Transkript

1 Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince Rada města Třince se na své 51. schůzi konané dne usnesla vydat na základě ustanovení 6 odst. 6 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s 102 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní řízení), ve znění pozdějších předpisů, toto nařízení: Čl. 1 Základní ustanovení Účelem tohoto nařízení je vydat Místní program snižování emisí města Třince. Čl. 2 Místní program snižování emisí města Třince ve struktuře dle přílohy č. 2 zákona o ochraně ovzduší je obsažen v příloze k tomuto nařízení a tvoří jeho nedílnou součást. Čl. 3 Vyhodnocení realizace Městský úřad předloží vždy do 31. prosince kalendářního roku radě města situační zprávu o kvalitě ovzduší na území města za předešlý kalendářní rok a o postupu realizace úkolů stanovených tímto nařízením. Čl. 4 Lhůty aktualizace Vyhodnocení a korekce proběhnou poprvé k 1. lednu 2008 tak, aby případné aktualizované údaje mohly být zapracovány do krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší. Čl. 4 Účinnost nařízení Toto nařízení nabývá účinnosti dnem vyhlášení. Ing. Igor Petrov starosta Stanislav Sajdok místostarosta

2 Příloha: Místní program snižování emisí města Třince (dále jen Program ) 1. Cíle Programu 1.1 Základní cíle a souvislosti Programu Základním cílem Programu je omezování emisí těch znečišťujících látek (nebo jejich prekurzorů), u kterých bylo zjištěno překračování imisních limitů, a stabilizace emisí znečišťujících látek, u kterých k překračování imisních limitů nedochází. 1.2 Vedlejší cíle a souvislosti Programu Na vertikální úrovni se při zpracování Programu vychází z Národního programu snižování emisí, Národního programu hospodárného nakládání s energií a využívání její obnovitelných zdrojů, krajské energetické koncepce a krajského programu snižování emisí. Na horizontální úrovni se při zpracování Programu dále vychází ze schválené územně plánovací dokumentace (zejména ze schváleného územního plánu velkého územního celku) a místní energetické koncepce. 1.3 Obecné zásady strategie Programu Program je formulován tak, aby znamenal při splnění stanovených cílů co nejmenší ekonomický i administrativní dopad na všechny dotčené subjekty (veřejná správa, obyvatelstvo, soukromý sektor). Analytická část Programu obsahující databázové údaje je zpracována tak, aby umožňovala pravidelnou aktualizaci. 1.4 Prioritou ochrany ovzduší města Třince v oblasti zlepšování kvality ovzduší jsou, s přihlédnutím k imisním limitům a k oblastem se zhoršenou kvalitou ovzduší, následující znečišťující látky: Suspendované částice (především velikostní frakce PM10) Polycyklické aromatické uhlovodíky, vyjádřené jako benzo(a)pyren 2.0 Výchozí situace obraz emisní situace Silné stránky Měření imisních koncentrací probíhá na dvou stanicích, 1187 Třinec Kanada ( MěÚ Třinec) a 1188 Třinec Kosmos (ČHMÚ). Časové řady průměrných měsíčních imisních koncentrací SO 2 ukazují klesající dlouhodobý trend. Imisní limity pro ochranu zdraví lidí nejsou překračovány.

3 Časové řady průměrných měsíčních imisních koncentrací NOx/NO 2 /NO vykazují vyrovnaný dlouhodobý trend. Nejsou překračovány imisní limity pro NO 2 pro ochranu zdraví. Od roku 2004 jsou na stanici 1188 Třinec Kosmos sledovány koncentrace vybraných organických látek (benzen, toluen, etylbenzen, ortoxylen a metaparaxylen). Město je z velké části napojeno na CZT a plyn. V obci je provozován sběr separovaného odpadu. Slabé stránky Překračování imisních limitů pro PM10 na obou stanicích opakované překročení limitu pro 24 hodinový průměr i pro roční průměr. Město je opakovaně vyhlášeno jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší (NV č. 60/2004 Sb., Sdělení odboru ochrany ovzduší MŽP) z důvodu překračování imisních limitů pro prachové částice frakce PM10 a benzo(a)pyren. Limitní hodnota prašného spadu je pravidelně překračována. Na žádné měřící stanici se nezjišťují koncentrace benzo(a)pyrenu. V průběhu let byla překročena hodnota imisního limitu pro 8h klouzavý průměr přízemního ozonu. Vzhledem k vyrovnaným koncentracím v časové řadě , je pravděpodobné, že koncentrace přízemního ozonu budou i v budoucnu problematické. Podle zjištěných koncentrací těžkých kovů v prašném spadu existuje riziko překročení imisních limitů pro těžké kovy. Imisní koncentrace těžkých kovů však nejsou zjišťovány. Městem prochází velmi frekventovaná silnice I/11. Příležitosti Zpracovaná energetická koncepce s preferováním CZT a útlumem používání nekvalitních pevných paliv na území města (řeší problematiku emisí REZZO 3), vydání Obecně závazné vyhlášky o energetické koncepci města Třince, která stanoví pravidla pro udělování dotací zfinančních prostředků města pro instalaci ekologických topenišť, a Nařízení města Třince č. 5/2004, kterým se stanoví zákaz spalování některých druhů paliv pro malé spalovací zdroje. Řešení dopravní situace odklon dopravy ze silnice I/11 v dlouhodobějším horizontu, budování záchytných parkovišť, podpora městské hromadné dopravy, obnova vozového parku MHD, zavedení pěších zón, zavedení zón s omezením vjezdu, přemístění hlavního příjezdu do areálu Třineckých železáren, a.s., zájem o budování cyklistických stezek. Možnost zapracování požadavků na konkrétní zdroje, které spadají do kategorie IPPC, do vyjádření k podaným žádostem. Snížení spotřeby energie tepla v objektech kvalitním zateplením budov. Hrozby Návrat k používání pevných paliv v plynofikovaných oblastech. Výstavba silnice R 11 (přeložka silnice I/11) bude provedena v příliš dlouhém časovém horizontu a odkládání výstavby úseku Oldřichovice Tošanovice.

4 3.0 Makroemisní analýza Z posouzení emisní situace na úrovni jednotlivých okresů Moravskoslezského kraje vyplývá, že okres Frýdek-Místek je druhým nejvýznamnějším okresem v produkci tuhých znečišťujících látek a oxidu uhelnatého. 4.0 Mikroemisní analýza Na území Třince bylo v roce 2002 evidováno 13 zdrojů kategorie REZZO 1 Z celkového vyhodnocení makroemisní situace ve městě Třinci vyplývá, že rozhodující podíl hlavních znečišťujících látek je emitován kategorií zvlášť velkých a velkých zdrojů znečišťování ovzduší REZZO 1 (téměř 94%). (t/rok/ % REZZO ,97 93,6 REZZO 2 5,08 0,4 REZZO 3 60,61 4,8 Stacionární zdroje (REZZO 1 3) 1239,67 98,8 REZZO 4 14,74 1,2 Celkem 1254,41 100,0 Hlavními producenty tuhých znečišťujících látek jsou 4 zdroje znečišťování ovzduší: Třinecké železárny, a.s. výroba surového železa Třinecké železárny, a.s. ocelárenská výroba Třinecké železárny, a.s. koksochemická výroba Energetika Třinec, a.s. Oxid siřičitý Největšími producenty oxidu siřičitého jsou: Energetika Třinec, a.s. Třinecké železárny, a.s. výroba surového železa Oxidy dusíku Největšími producenty oxidu dusíku jsou: Třinecké železárny, a.s. výroba surového železa Energetika Třinec, a.s.

5 Oxid uhelnatý Největším producentem oxidu uhelnatého jsou: Třinecké železárny, a.s. výroba surového železa Třinecké železárny, a.s. ocelárenská výroba Organické látky Největšími producenty organických látek jsou: Třinecké železárny, a.s. výroba surového železa Energetika Třinec, a.s. Třinecké železárny, a.s. koksochemická výroba V Třinci bylo evidováno v roce 2002 celkem 12 středních spalovacích zdrojů a 22 technologických zdrojů (REZZO 2). Největším producentem tuhých znečišťujících látek u REZZO 2 je REFRASIL s.r.o. výroba žáruvzdorných výrobků. Emise oxidu siřičitého v Třinci vykazují pouze 4 čistící technologické zdroje REZZO 2, z nichž největším producentem je REFRASIL s.r.o. výroba žáruvzdorných výrobků. Emise oxidu dusíku vykazuje všech 12 spalovacích zdrojů REZZO 2, z nichž největšími producenty jsou: Slévárny Třinec a.s. plynová kotelna KOVOSPORT Třinec a.s. Emise oxidu uhelnatého rovněž vykazují všechny spalovací zdroje v Třinci. Ze spalovacích zdrojů REZZO 2 je největším producentem 1. realitní kancelář v Třinci, s.r.o. v Karpentné Celkem 11 zdrojů REZZO 2 vykazuje emise těkavých organických látek, z nichž největším producentem VOC je KOVOSPORT Třinec a.s. Dalšími zdroji emitující znečišťujícími látky do ovzduší jsou jednotlivé lokální a plošné zdroje znečišťování ovzduší (REZZO 3): malé zdroje znečišťování ovzduší v lokalitách s převahou místních topenišť na pevná paliva plošné zdroje prašnosti na území areálu jednotlivých provozovatelů zdrojů obslužné komunikace města Třince 5.0 Vztah ke Krajskému programu snižování emisí Moravskoslezského kraje Program je vůči Krajskému programu snižování emisí Moravskoslezského kraje komplementární, zatímco krajský Program je zaměřen na nástroje a opatření, které jsou v kompetenci kraje, Krajského úřadu nebo v kompetenci obcí, Program města Třince je zaměřen na nástroje a opatření, které jsou v kompetenci obce a obecního úřadu.

6 6.0 Vztah k Územní energetické koncepci Program vychází z územní energetické koncepce města jak v oblasti cílů (podpora úspor energií, podpora užívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie), tak v oblasti nástrojů (podpora změny vytápění atp.). 7.0 Vztah k Programu ke zlepšení kvality ovzduší města Třince Program je zaměřen zejména na ty znečišťující látky, u kterých bylo zjištěno překračování imisních limitů, a týká se přednostně těch částí území města, na kterých k překročení došlo a kde je situace nejhorší. V podmínkách města Třince je tedy Program zaměřen na následující znečišťující látky: uspendované částice velikostní frakce PM 10, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs,PAU) vyjádřené jako benzo(a)pyren. Program ke zlepšení kvality ovzduší města Třince pracuje se souborem nástrojů a opatření definovaných v rámci Programu s tím, že z nich vybírá prioritní nástroje a opatření vhodné pro aplikaci u zájmových znečišťujících látek. 8.0 Monitorování kvality ovzduší a emisí Z hlediska imisního monitoringu je vhodné zachovávat stávající monitorovací síť. Na území města Třince jsou provozovány dvě měřící stanice: 1187 Třinec Kanada (provozuje MěÚ) a 1188 Třinec Kosmos (provozuje Český hydrometeorologický ústav). Předpokládá se do budoucna rozšíření sledovaných látek alespoň na jedné monitorovací stanici o benzo(a)pyren a těžké kovy (minimálně těch, které mají stanoveny imisní limity). Sledování imisních koncentrací benzo(a)pyrenu je vhodné vzhledem k tomu, že ve městě je provozována koksochemická výroba a město bylo vyhlášeno jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší vzhledem k překračování imisních limitů pro ochranu zdraví lidí pro suspendované částice frakce PM10 a benzo(a)pyren. 9.0 Základní nástroje snižování emisí přehled nástrojů Programu Do Programu jsou zařazeny následující normativní, ekonomické, organizační, institucionální, informační a dobrovolné nástroje: 9.1 Normativní nástroje

7 N1: Územní plánování a územní rozhodování N2: Povolení k umisťování staveb zvláště velkých, velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší N3: Povolení staveb velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší N4: Integrované povolení k výstavbě zvláště velkého zdroje znečišťování ovzduší N5: Povolení k uvedení zvláště velkých, velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší do zkušebního i trvalého provozu N6: Povolení k záměrům na zavedení nových výrob s dopadem na ovzduší u zvláště velkých, velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší N7: Povolení k záměrům na zavedení nových technologií s dopadem na ovzduší u zvláště velkých, velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší N8: Povolení ke změnám staveb zvláště velkých, velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší N9: Integrované povolení k stávajícímu zvláště velkému zdroji znečišťování ovzduší N10: Povolení ke změnám používaných paliv, surovin nebo druhů odpadů a ke změnám využívání technologických zařízení zvláště velkých, velkých a středních zdrojů N11: Povinnost volit při výstavbě nových a při rekonstrukci stávajících zvláště velkých zdrojů znečišťování ovzduší nejlepší dostupné techniky N12: Podmíněná (technická možnost a ekonomická přijatelnost) povinnost využívat u nových staveb nebo při změnách stávajících staveb centrální zdroje tepla, případně alternativní zdroje a ověřit možnost kombinované výroby tepla a energie N13: Možnost aplikace plánu snížení emisí (resp. opatření k omezování použití surovin a výrobku, z nichž emise vznikají) namísto dodržování emisních limitů u vybraných zdrojů znečišťování ovzduší N14: Možnost aplikace plánu zavedení zásad správné zemědělské praxe u zdroje namísto dodržování emisních limitů u vybraných zdrojů znečišťování ovzduší

8 N15: Povolení ke spalování nebo spoluspalování odpadů N16: Zákaz spalování určitých druhů paliv v malých zdrojích znečišťování ovzduší N17: Možnost omezit spalování rostlinných materiálů N18: Stanovení látek, pro které budou u zvláště velkých, velkých a středních zdrojů uplatněny obecné emisní limity N19: Zpracování provozních řádů N20: Energetický audit N21: Územní energetická koncepce N22: Částečné či úplné omezení vjezdu do některých částí města N23: Zavedení zón snížené rychlosti N24: Zavedení environmentálních zón N25: Operativní kontrola emisních parametrů vozidel 9.2 Ekonomické nástroje E1: Poplatky za znečišťování ovzduší E2: Investice do energetické infrastruktury E3: Investice do úspor energie E4: Finanční podpory provozovatelům stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší

9 E5: Finanční podpory domácnostem E6: Placený vjezd do určitých částí města E7: Finanční podpora hromadné dopravy E8: Podpora výstavby hromadných garáží E9: Finanční podpora při obnově vozového parku E10: Podpora zavádění a užívání vozidel s alternativním pohonem E11: Podpora dodatečných technických opatření u vozidel 9.3 Organizační nástroje O1: Technicko-organizační opatření u plošných zdrojů s cílem omezení sekundární prašnosti O2: Technicko-organizační opatření u malých zdrojů emitujících tuhé látky O3: Technicko-organizační opatření u malých zdrojů emitujících VOC O4: Regulační řád O5: Sledování dodržování štítkování energetických spotřebičů O6: Parkovací politika O7: Infrastrukturní opatření O8: Optimalizace řízení dopravy O9: Rozvoj kvality hromadné osobní dopravy

10 O10: Snižování přepravní náročnosti území O11: Rehabilitace pěší a cyklistické dopravy, pěší zóny, zklidněné ulice O12: Vyšší využití kapacity vozidel IAD, hromadná doprava o nízké kapacitě řízená poptávkou O13: Podpora práce doma (teleworking) O14: Podpora všech forem elektronické komunikace 9.4 Institucionální nástroje I1: Optimalizace veřejné správy ochrany ovzduší I2: Odborná podpora výkonu veřejné správy ochrany ovzduší 9.5 Informační nástroje Inf1: Získávání a zpracovávání informací v oblasti ochrany ovzduší Inf2: Poskytování informací, výchova a osvěta Inf3: Posuzování vlivů na životní prostředí Inf4: Získávání a zpracovávání informací o významných zdrojích znečišťování Inf5: Podpora vývoje modelových nástrojů Inf6: Rozvoj monitorovací sítě nad rámec daný právními předpisy

11 9.6 Dobrovolné nástroje D1: Dobrovolné dohody s provozovateli zdrojů nebo jejich organizacemi D2: Podpora užívání Ekologicky šetrných výrobků D3: Podpora zavádění dobrovolných aktivit D4: Demonstrační projekty 10.0 Finanční zajištění Programu Program předpokládá vícezdrojové financování ochrany ovzduší. Za nejvýznamnější zdroje finančních prostředků lze považovat: vlastní zdroje provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší obecní rozpočet podpora ze Státního fondu životního prostředí ČR podpora ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti Vzhledem k tomu, že prioritní skupinou zdrojů znečišťování ovzduší, poskytující největší potenciál omezení emisí, jsou na území města zvláště velké a velké zdroje, je zřejmé, že významný podíl prostředků bude vynaložen provozovateli těchto zdrojů soukromým sektorem. Veřejné prostředky by měly být soustředěny do následujících prioritních oblastí: podpora změny způsobu vytápění ve veřejných objektech podpora úspor energie ve veřejných objektech podpora změny způsobu vytápění v domácnostech (včetně infrastruktury) podpora omezování sekundární prašnosti z komunikací a dalších veřejných ploch V případě podpor z centrálních zdrojů (SFŽP a fondy EU) je nutno vzít v potaz, že město Třinec je v rámci Moravskoslezského kraje územím s výrazně znečištěným ovzduším. Prioritou ochrany ovzduší města Třince v oblasti finančních podpor z tuzemských a zahraničních zdrojů jsou tyto typy projektů: Projekty v oblasti omezování prašnosti (primární i sekundární) Projekty v oblasti změny vytápění (zemní plyn, CZT, obnovitelné zdroje) Projekty v oblasti úspor energie

12 Projekty v oblasti dopravní infrastruktury (obchvat města) Projekty v oblasti podpory hromadné dopravy 11.0 Návrh systému kontrol plnění Programu a způsob provádění opatření a korekcí Programu Termíny kontrol plnění programu musejí vycházet z možností získání aktuálních dat z emisních bilancí a vyhodnocení imisních limitů pro stanovené látky. Vyhodnocování proběhne 1x ročně, popřípadě podle aktuální potřeby městského úřadu nebo požadavku krajského úřadu. Hlavní indikátory Emisní indikátory meziroční změna TZL, meziroční změna dalších látek (těžké kovy, benzo(a)pyren) Imisní indikátory meziroční změna výměry oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, meziroční změna koncentrací znečišťujících látek, pro které je indikováno překračování imisních limitů (PM10) meziroční změna koncentrací znečišťujících látek, u kterých není indikováno překračování imisních limitů. Vyhodnocení bude vypracováno formou situační zprávy za předchozí rok z dat emisních bilancí a vyhodnocení imisních koncentrací jednotlivých znečišťujících látek, případně vyhodnocení překračování imisních limitů (včetně meze tolerance) pro příslušný rok. Kromě předpokládaných řádných aktualizací lze případně provést i mimořádnou aktualizaci Programu, a to v případě, že: dojde ke změně legislativy ČR v závislosti na změnách v legislativě EU, dojde k mimořádnému dlouhodobému zhoršení kvality ovzduší, trend tří po sobě jdoucích vyhodnocení Programu ukáže na jednoznačně zhoršující se trend ve vývoji jednoho nebo více indikátorů, objeví se nějaký nový, nepředvídatelný problém Odpovědné orgány ochrany ovzduší Městský úřad Třinec Odbor životního prostředí a zemědělství Jablunkovská 160

13 TŘINEC 13.0 Zodpovědnost za plnění Programu Komise životního prostředí Rady města Třince vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství MěÚ Třinec CZT ČHMÚ ČR EU IAD IPPC SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK centrální zásobování teplem Český hydrometeorologický ústav Česká republika Evropská unie Infrastruktura automobilové dopravy Integrated Pollution Prevention and Control (Integrovaná prevence a omezování znečištění) Městský úřad Registr zdrojů znečišťování ovzduší MěÚ REZZO R1 velké zdroje kategorie REZZO 1 R2 střední zdroje kategorie REZZO 2 R3 malé zdroje kategorie REZZO 3 SFŽP Státní fond životního prostředí SEZNAM ZNAČEK PRVKŮ, CHEMICKÝCH VZORCŮ A ZKRATEK SKUPIN LÁTEK NOx NO2 NO PAHs, PAU PM, PM10 SO 2 TZL VOC oxidy dusíku oxid dusičitý oxid dusnatý polycyklické aromatické uhlovodíky suspendované částice velikostní frakce menší než 10 μm oxid siřičitý tuhé znečišťující látky těkavé organické látky

14

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6.1 Stávající a již přijatá opatření 6.1.1 Posílení měření kvality ovzduší V průběhu zpracovávání těchto materiálů byly uvedeny do provozu automatické stanice imisního

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s.

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Ostrava 10. 11. 2011 Obsah 1. Strategie rozvoje na léta 2009-2016 2. Program

Více

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí Lubomír Paroha Petra Borůvková Beroun, 5. Června 2007 Absorpční kapacita Schopnost efektivně a účinně využít finanční zdroje

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Ing. Jan Kužel, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Globální cíl l a specifické

Více

Národní program snižování emisí ČR

Národní program snižování emisí ČR Seminář Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí 14. 16. listopadu 2006 Národní program snižování emisí ČR Výsledky projektu VaV MŽP SM/9/9/04 Vladislav Bízek, Jana Kašková a Pavel Balahura DHV

Více

Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek

Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek Vladislav Bízek Ředitel DHV CR Programování současný stav Národní program snižování

Více

OBSAH A PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 6

OBSAH A PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 6 OBSAH A PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 6 A.1 INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 6 A.1.1 ZÁKLADNÍ CÍLE A SOUVISLOSTI PROGRAMU 6 A.1.2 VEDLEJŠÍ CÍLE PROGRAMU

Více

Identifikace typových regionálních projektů

Identifikace typových regionálních projektů Identifikace typových regionálních projektů Obsah prezentace Dokumenty koncepční povahy v oblasti ochrany ovzduší v Středočeském kraji Charakteristika a důvody zpracování těchto dokumentů Využití programového

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR 2004 Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Referenční číslo Integrovaný

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU I. Kvalita ovzduší v ČR II. Projekt: Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR náměstkyně ministra Ing. Berenika Peštová, Ph.D. I. Kvalita

Více

Monitorování kvality ovzduší v České republice

Monitorování kvality ovzduší v České republice Monitorování kvality ovzduší v České republice Jaroslav Šantroch, Jana Ostatnická Český hydrometeorologický ústav Sezimovo Ústí 4. 6.. 006 Sledování kvality ovzduší legislativně vymezují Český hydrometeorologický

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 1 Specifický cíl 2.4 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR Tabulka 47: Úplná emisní bilance kraje Vysočina, údaje rok 2011,

Více

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR (zejména z pohledu ČHMÚ) Jan Macoun Český hydrometeorologický ústav, macoun@chmi.cz Seminář Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře. 3. září

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 Specifický cíl 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitním

Více

P Ř E D M L U V A zmapovat všechny aspekty současného i výhledového stavu kvality ovzduší předložit soubor opatření pro zlepšení současného stavu

P Ř E D M L U V A zmapovat všechny aspekty současného i výhledového stavu kvality ovzduší předložit soubor opatření pro zlepšení současného stavu P Ř EDMLUVA Hlavní město Praha patří z hlediska znečištění ovzduší dlouhodobě mezi nejvíce zatížené oblasti v České republice. Přestože se zde celková produkce většiny znečišťujících látek v posledních

Více

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí HSRM dne 11. 5. 2015 Most Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji rozdílnost kraje z hlediska přírodních podmínek i hospodářství, Krušné

Více

NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne č. 2/2005

NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne č. 2/2005 NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne 19. 4. 2005 č. 2/2005 kterým se vydává Integrovaný program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin kraje Vysočina Rada kraje Vysočina vydává v

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

N. Základní nástroje snižování emisí

N. Základní nástroje snižování emisí N. Základní nástroje snižování emisí Základní nástroje programu snižování emisí lze rozčlenit do 9 základních skupin: 1. technická a technologická opatření, 2. technicko-organizační opatření, 3. administrativní

Více

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší

Více

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO Je prokázáno, že znečištění ovzduší na Ostravsku pochází ze čtyř zdrojů: průmyslových podniků, lokálních topenišť, dopravy a emisí, které pocházejí z Polska. Studie Zdravotního ústavu prokázala, že v období

Více

Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy ke zlepšení kvality ovzduší BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001

Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy ke zlepšení kvality ovzduší BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001 Autor Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy snižování emisí Programy ke zlepšení kvality ovzduší Blok BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL: Krajský program snižování emisí podle přílohy č. 2 odst. 2 k zák. č. 86/2002 Sb. PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

Více

PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ

PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ IMISNÍ ZÁTĚŽE Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY A VYTÁPĚNÍ DOMÁCNOSTÍ Ochrana ovzduší ve státní správě IX, 23.10.2014 Hrotovice Jan Karel, ATEM Ateliér ekologických

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů 3 HYGIENA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 3.1 Karta jevu (procesu): Ovzduší Pilíř: Sledovaná složka/objekt: Kriteria jevu (procesu): Název jevu (procesu): Parametry procesů: Indikátory udržitelnosti: Jednotky: Limit

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 Specifický cíl 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitním

Více

Zaměření PO 2 OPŽP Základní principy hodnocení projektů

Zaměření PO 2 OPŽP Základní principy hodnocení projektů PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Globálním cílem prioritní osy 2 pro období 2007 2013 je zlepšení nebo udržení kvality ovzduší a omezení emisí základních znečišťujících látek

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Praha verze 13. 6. 2006 PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Výchozí stav Emise všech znečišťujících

Více

Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření. Ing. Monika Zeman, MBA

Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření. Ing. Monika Zeman, MBA Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření Ing. Monika Zeman, MBA 2 3 4 5 6 Automatické měřící stanice systému ISKO 7 Překročení imisních limitů bez přízemního ozonu Rok Česká republika

Více

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 1 8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 Zdroje, emitující do ovzduší znečišťující látky, jsou celostátně sledovány v registru emisí a stacionárních zdrojů podle 7, odst. 1 zákona č. 201/2012 Sb.,

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě IX

Ochrana ovzduší ve státní správě IX PŘÍNOSY EMISNÍ VYHLÁŠKY (zpracováno s využitím výstupů projektu TAČR - TA01020500) Ochrana ovzduší ve státní správě IX 22.-24.10.2014 SPORT-V-HOTEL, HROTOVICE Podrobný emisně-imisní model ČR pro současný

Více

Národní program snižování emisí

Národní program snižování emisí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe IX., 23.10.2014 Národní program snižování emisí Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah NPSE Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje Cíle Opatření

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Ďáblice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Ďáblice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text Autor Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text neprošel redakční ani jazykovou úpravou 9. PRÁVNÍ

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Vývoj stavu ovzduší. Příloha č. 2

Vývoj stavu ovzduší. Příloha č. 2 Vývoj stavu ovzduší Příloha č. 2 Na počátku 90. let patřilo znečištění ovzduší k nejzávaznějším problémům životního prostředí České republiky. Emise všech hlavních znečišťujících látek, zvláště pak suspendovaných

Více

Operační program Životní prostředí Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP

Operační program Životní prostředí Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP Operační program Životní prostředí 2014+ Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Obsah přednášky Co podporujeme

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Seminář Ekomonitor, Praha, 21.2.2017 Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah Strategie Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Klánovice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Klánovice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Běchovice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Běchovice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

PRŮBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE III.

PRŮBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE III. ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV Pobočka Plzeň oddělení ochrany čistoty ovzduší IČ: 00020699 Mozartova 1237 / 41 DIČ: CZ00020699 323 00 Plzeň PRŮBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PLZEŇSKÉHO

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Březiněves B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Březiněves B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování

Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování Petra Borůvková, ASCEND s.r.o. Konference Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí, 15. listopadu 2006 OBSAH ZKUŠENOSTI

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX017QRQK* Čj: MSK 35288/2013 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Lucie Koloničná, Ph.D. Odbor: Odbor životního

Více

Zaměření specifického cíle 2.2.

Zaměření specifického cíle 2.2. Zaměření specifického cíle 2.2. Obsah Cíle intervence Vyjednávání s Evropskou komisí k SC 2.2 Podporované aktivity Podporované typy projektů Příjemci podpory Podmínky podpory Indikátory 2 Cíle intervence:

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Satalice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Satalice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha 21 B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha 21 B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS)

Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Ochrana ovzduší ve státní správě VII 8. 10. listopadu 2011, Hustopeče Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav macoun@chmi.cz Východiska

Více

2) Územně a časově diverzifikovat dotační podporu modernizace individuálního vytápění domácností. Lokality s překročením

2) Územně a časově diverzifikovat dotační podporu modernizace individuálního vytápění domácností. Lokality s překročením 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Program 1 snižování emisí Jihočeského kraje

Program 1 snižování emisí Jihočeského kraje Příloha č. 1 k Nařízení Jihočeského kraje č. 4 /2005, kterým se vydává Program snižování emisí Jihočeského kraje a Program ke zlepšování kvality ovzduší Jihočeského kraje Obsah: Program 1 snižování emisí

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Petrovice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Petrovice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí

OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Linda Vonásková Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství

Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství Problematika emisí z malých zdrojů znečišťování II. Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství Pohled Teplárenského sdružení ČR Ing. Jiří Vecka výkonné pracoviště TS ČR 8. března 2012, Malenovice Představení

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Konference ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe, Hustopeče, 11.11.2015 STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Střednědobá strategie

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Metoda DPSIR

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Metoda DPSIR ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metoda DPSIR DPSIR (vliv - stav - odezva) 2 3 Hnací síly - D Zátěže - P Stav - S Dopady - I Odezva R Drivers Pressure

Více

J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o.

J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o. Ambiciózní akční plán, který řeší ovzduší ve městě J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o. OBSAH 1. Strategie

Více

Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007

Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007 Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007 Ochrana ovzduší ve státní správě 18. 20. listopadu 2007 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav macoun@chmi.cz Emisní bilance podklady: REZZO 1: údaje

Více

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací Nástroje k minimalizaci smogových situací Analýza

Více

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR 8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj

Více

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů Emise Emisní bilance a projekce Databáze REZZO Inventarizace skleníkových

Více

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha 2 Výroba nanomateriálů - Aktuální rychlý rozvoj - Vliv na produkt nebo na činnosti Vlivy na zdraví - Hodnocení expozice - Emise do prostředí - Poznání účinků V současnosti

Více

NAŘÍZENÍ MĚSTA č. 1/2006

NAŘÍZENÍ MĚSTA č. 1/2006 Město Příbram NAŘÍZENÍ MĚSTA č. 1/2006 ze dne 11.12.2006 kterým se vydává MÍSTNÍ REGULAČNÍ ŘÁD pro regulaci zdrojů znečišťování ovzduší na území města Příbrami. Rada města Příbrami se na svém zasedání

Více

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Efektivita regulací SVRS Posouzení podílu sekundárních částic v koncentracích suspendovaných částic v MSK Stanovení

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu III. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu III. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

553/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002,

553/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002, Systém ASPI - stav k 2.1.2007 do částky 1/2007 Sb. a 60/2006 Sb.m.s. Obsah a text 553/2002 Sb. - poslední stav textu 553/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví hodnoty zvláštních

Více

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 2. Metodika přípravy plánu snížení emisí dle požadavků 5 odst. 6 a 7 zákona o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. a nařízení vlády č.112/2004

Více

Znečištění ovzduší města Liberce

Znečištění ovzduší města Liberce Znečištění ovzduší města Liberce Úvod Problematika znečištění ovzduší je pro všechny z nás stále aktuální téma dané tím, že vzduch, který se kolem nás nachází nemůžeme přestat dýchat, nemáme možnost výběru.

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje

Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského

Více

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 2, oblast podpory 2.

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 2, oblast podpory 2. Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 2, oblast podpory 2.3 ZVEŘEJNĚNO DNE 28. 2. 2014 Výběrová (hodnoticí) kritéria

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE IX. STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Jan Kužel - odbor ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Vladimíra

Více

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu 10. únor 2011, Ostrava Klub regionalistů Ing. Štěrba Radomír vedoucí oddělení ochrany

Více

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Zpracoval(a): Marek Bruštík Datum: 18.6.2015 Obsah Kvalita ovzduší z pohledu Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Moravskoslezského

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha 19 B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha 19 B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné

č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Nařízení č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné Schváleno: 14.06.2011 Účinnost: 29.06.2011 Zpracovatel: Kancelář tajemníka Rada města Karviné

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno J. Jedlička, I. Dostál OBSAH 1. Dopravní infrastruktura a vozidla 2. Emisní bilance 3. Opatření návrh 4. Opatření implementace 5. Závěr Dopravní infrastruktura Délka

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Čakovice B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Čakovice B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 5 odst. 6 a 30 odst. 4 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen zákon ):

Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 5 odst. 6 a 30 odst. 4 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen zákon ): Strana 4178 Sbírka zákonů č. 330 / 2012 Částka 121 330 VYHLÁŠKA ze dne 8. října 2012 o způsobu posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění, rozsahu informování veřejnosti o úrovni znečištění a při smogových

Více

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Emisní databáze Registr emisí a stacionárních zdrojů (REZZO) Bilance emisí od r. 2000 Historické údaje o emisích stacionárních zdrojů

Více

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Dubeč B. STATISTIKA - ČSÚ

A. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE Praha-Dubeč B. STATISTIKA - ČSÚ Počet obyvatel Informační servis o životním prostředí ve vybraných MČ hl. m. Prahy ENVIS4 Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj, MMR a Hlavním městem

Více

autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře

autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře Ekonomické nástroje závislé na rozpočtovém určení daní a dalších příjmech obce: finanční podpory přechodu domácností na zásobování

Více