Přenosné hasicí přístroje ČSN EN 3-7+A1. Předmět normy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přenosné hasicí přístroje ČSN EN 3-7+A1. Předmět normy"

Transkript

1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA Únor 2008 Přenosné hasicí přístroje ČSN EN 3-7+A1 Část 7: Vlastnosti, požadavky na hasící schopnost a zkušební objekty Předmět normy Tato evropská norma stanoví: - vlastnosti přenosných hasicích přístrojů, - požadavky na hasicí schopnost, - zkušební metody.

2 části 1 až 5 ZRUŠENY část 6 bude nahrazena normou EN 3-10 Tato evropská norma stanoví: - názvy přenosných hasicích přístrojů, - jejich doby činnosti, - zbytkové náplně, - zkoušky hasicí schopnosti.

3 Definice ČSN EN 3-7 Přenosné hasící přístroje Hasicí přístroj Technický prostředek obsahující hasivo, které může být vytlačováno vnitřním přetlakem a nasměrováno do ohniska požáru. Tímto přetlakem může být buď akumulovaný přetlak, nebo přetlak vytvořený uvolněním pomocného plynu. Přenosný hasicí přístroj Hasicí přístroj, který může být přenášen nebo obsluhován ručně. V provozuschopném stavu nesmí vážit více než 20 kg. Hasivo Směs látek, která se nachází v hasicím přístroji a která při uvedení přístroje do činnosti má hasicí účinek. Doba činnosti Doba, během níž se bez přerušení při zcela otevřeném ventilu vypouští hasivo, nehledě na zbytkový výtlačný plyn.

4

5

6

7 Příklad popisu hasicího přístroje 1. etiketa, typ a množství náplně, hasicí schopnost 2. návod, piktogramy 3. nebezpečí a rizika 4. plnění, kontroly, náhradní díly, údaje o hasivu, schválení, výtlačný plyn, výrobní typ, provozní teploty 5. výrobce

8 Názvy hasicích přístrojů ČSN EN 3-7 Přenosné hasící přístroje Hasicí přístroje se nazývají podle hasiva, které obsahují. V současné době se rozlišují: - vodní hasicí přístroje - pěnové hasicí přístroje - práškové hasicí přístroje - hasicí přístroje CO 2 (sněhové) - halonové hasicí přístroje - přístroje s čistým hasivem.

9 Hasiva kapalná Novec 1230 Výrobce: firma 3M Patří do skupiny čistých hasiv. Jedná se o kapalinu, tzv. fluorovaný keton.

10 Hasiva kapalná Novec 1230

11 Hasiva kapalná Novec 1230

12 Hasiva kapalná Novec 1230

13 Hasiva prášková Centrimax ABC 40 Monnex Vyrábí: firma Kerr firefighting chemicals. Jemný prášek žluté barvy s účinnou složkou směsi dihydrogenfosforečnanu amonného a síranu amonného s hydrofobní úpravou na bázi silikonů. Použití pro třídy požárů A, B a C.

14 Hasiva plynná Čisté hasivo FE-36 Hasivo FE-36 patří mezi jedny z nejlepších hasicích prostředků z hlediska vlivu na životní prostředí a lidský organismus. Jedná se o prostředek nekorozívní, nevodivý, bez reziduí, s nulovým potencionálem působení na ozónovou vrstvu (ODP=0), ekologicky a toxicky nezávadné. Hasivo je vhodnou náhradou za ekologicky závadná a zakázaná halonová hasiva (Halon 1211, 1301), za zakázané hasivo FM100 a nahrazuje i omezené hasivo Halotron I z hlediska toxikologie a povoleného vyššího množství použité koncentrace hašení.

15 Hasiva vodní a pěnové Vodní hasicí přístroje obsahují směs vody s potaší (K 2 CO 3 ), aby byla zajištěna mrazuvzdornost. Pěnové hasící přístroje jsou naplněny speciálním pěnidlem PYROCOOL AR s chladícím účinkem nebo pěnidlem AFFF LightWater.

16 Třída požáru ČSN EN 2 Hořící látky Požáry pevných látek, zejména organického původu, jejichž hoření je obvykle doprovázeno žhnutím. Požáry kapalin nebo látek přecházejících do kapalného skupenství. Požáry plynů. Požáry kovů. Požáry látek třídy A, B, C nebo D při současně zapojeném elektrickém proudu do 110 kv F Požáry rostlinných nebo živočišných olejů a tuků používaných na (v) kuchyňských spotřebičích.

17 Třídy požáru E dle ČSN EN 2 Na starších hasících přístrojích byla ještě vyznačena třída požáru E. symbolizována bleskem, která představovala možnost hašení požárů elektrických zařízeni pod napětím, takto označeným hasicím přístrojem. V souvislostí s harmonizací norem bylo od této praxe upuštěno a na každém hasícím přístroji je uvedeno v textu u návodu k obsluze zda se přístroj smí nebo nesmí použít k hašení elektrických zařízeni pod napětím a za jakých podmínek. Je tedy nutné před použitím provést kontrolu druhu hasícího přístroje a případně zajistit odpojení elektrické energie, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

18 Počet hasících přístrojů Přenosné hasicí přístroje jsou určeny k prvotnímu zásahu (tzn. ve fázi rozhořívání požáru). Počet přenosných hasicích přístrojů n r v požárním úseku (pokud nejsou stanoveny v navazujících normách přímo) se určí výpočtem v závislosti na: - celkové půdorysné ploše PÚ, - součiniteli určujícího rychlost odhoříváni, - součinitelem zahrnujícího vliv samočinného stabilního zařízení c 3.

19 Použití hasicích přístrojů pro různé hořlavé látky a rozdílnou třídu požárů

20 Použití hasicích přístrojů pro různé hořlavé látky a rozdílnou třídu požárů

21 Použití hasicích přístrojů pro různé hořlavé látky a rozdílnou třídu požárů

22 Použití hasicích přístrojů pro různé hořlavé látky a rozdílnou třídu požárů

23 Zvláštní požadavky Přerušení proudu hasiva Hasicí přístroje musí být vybaveny samočinně se uzavírajícím ventilem k občasnému přerušení proudu hasiva. Pracovní poloha Hasicí přístroje musí být možné uvádět do činnosti bez převracení. Ovládací prvky musí být umístěny buď všechny na horníčásti hasicího přístroje, nebo zčásti na horníčásti hasicího přístroje a zčásti na konci hadice. Hadice s hubicí Všechny hasicí přístroje s hmotností náplně hasiva vyšší než 3 kg, resp. s objemem hasiva větším než 3 litry musí být vybaveny hadicí s hubicí. Délka ohebné části hadice musí být nejméně 400 mm.

24 Zvláštní požadavky Výtlačný plyn Smějí se používat pouze tyto výtlačné plyny: - Vzduch - Argon - Oxid uhličitý - Helium - Dusík Do výtlačného plynu se mohou přidat indikátory pro snazší zjišťování netěsností. Jejich obsah však nesmí převýšit 3 % hmotnostního obsahu výtlačného plynu.

25 Minimální doba činnosti Doba činnosti hasicího přístroje musí být delší nebo rovna příslušné hodnotě uvedené v tabulce. Množství náplně hasiva (X) [kg] nebo [litry] X 3 3 < X 6 6 < X 1O 10 < X Minimální doba činnosti [s]

26 Zkoušky hasicí schopnosti Hasicí přístroj splňuje požadavky, jestliže jsou uhašeny 2 ze série zkušebních objektů. Série je ukončena po 3 zkouškách, nebo když oba první zkušební objekty jsou uhašeny nebo neuhašeny. Zkušební objekty: - pro třídu požáru A musí být provedeny podle Přílohy I, kap pro třídu požáru B musí být provedeny podle Přílohy I, kap pro třídu požáru F musí být provedeny podle Přílohy L - pro požáry polárních rozpouštědel musí být provedeny podle Přílohy M

27 Zkušební objekty Třída požárů A Dřevěné hranoly poskládané na kovovém stojanu 250 mm vysokém, 900 mm širokém a o délce, která odpovídá délce zkušebního objektu. Kovový stojan musí být vyroben z ocelových úhelníků 50 x 50 x 5 mm podle ISO Dřevěné hranoly jsou vyrobeny z borovice (pinus silvestris) o vlhkosti 10 % až 15 %. Musí mít řezaný povrch a čtvercový průřez o straně 39 ±2 mm. Měrná hmotnost dřeva musí být od 0,40 kg/dm 3 do 0,65 kg/dm 3. Hranoly se poskládají ve 14 vrstvách na kovový stojan. Mezery mezi dřevěnými hranoly v každé vrstvě musí být rovnoměrné, a sice 60 mm. Hranoly uložené na šířku zkušebního objektu (vrstvy č. 2, 4, 6, 8, 10, 12 a 14) musí mít délku (500 ±10) mm.

28 Zkušební objekty Třída požárů A Zkušební objekt čelní pohled Dřevěné hranoly Kovový stojan Zapalovací vana

29 Zkušební objekty Třída požárů A Zkušební objekt boční pohled

30 Zkušební objekty Třída požárů A Zkušební objekty nad 27 A se sestaví ze zkušebních objektů menších velikostí (zkušební objekty, rámy a vany) odpovídající tabulce. Konce podélných hranolů se musí dotýkat. Zkušební objekt větší než 55 A není přípustný. Označení zkušebního objektu 5 A 8 A 13 A 21 A 27 A 34 A 43 A 55 A Provedení zkušebního objektu 5 A 8 A 13 A 21 A 27 A 21 A + 13 A 8 A + 27 A + 8 A 21 A + 13 A + 21 A

31 Hasicí schopnost a zkušební objekty Každý zkušební objekt je označen číslicí a písmenem A. Číslice v označení zkušebního objektu znamená: - délku zkušebního objektu v decimetrech, tzn. délku dřevěných hranolů uložených podél zkušebního objektu; - počet dřevěných hranolů pro jednu vrstvu dlouhých 500 mm, uložených na šířku zkušebního objektu. Označení zkušebního objektu 5 A 8 A 13 A 21 A 27 A 34 A 43 A 55 A Počet dřevěných hranolů o délce 500 mm pro každou příčnou vrstvu Délka zkušebního objektu [m] 0,5 0,8 1,3 2,1 2,7 3,4 4,3 5,5

32 Zkušební podmínky Třída požárů A Zkušební objekt musí být postaven ve zkušební místnosti a musí být chráněn před průvanem. Zkušební místnost musí mít takové rozměry, aby nebyl omezován přirozený rozvoj ohně nebo jeho efektivní uhašení. Zapalovací vana musí být široká 600 mm a hluboká 100 mm. Délka zapalovací vany musí být o 100 mm větší než je délka zkušebního objektu. V případě, že se pro konstrukci zkušebních objektů použije více stojanů, je zvýšení celkové délky zkušebních van o 200 mm až 300 mm přípustné.

33 Zkušební podmínky Třída požárů A Zapalovací vana se zasune souměrně pod dřevěné hranoly, které tvoří zkušební objekt. Zapalovací vana se naplní vodou do hloubky 30 mm. Přileje se heptan o stejné jakosti jako pro třídu požáru B, v množství dostatečném pro zajištění doby hoření 2 min 30 s. Heptan se zapálí. Dvě minuty po vzplanutí se vana zpod dřevěných hranolů vytáhne. Dřevěné hranoly se poté nechají hořet po dobu dalších 6 minut, čímž se dosáhne celkové doby hoření 8 minut, kdy je připraven zkušební požár a může začít hašení.

34 Zkušební podmínky Třída požárů A V tomto okamžiku zkoušející uvede hasicí přístroj do činnosti a nasměruje proud hasiva na zkušební objekt, kolem něhož se smí pohybovat podle vlastního uvážení, aby docílil co nejlepšího výsledku. Celý obsah hasicího přístroje se vyprázdní buď plynule, nebo v intervalech. Nejdelší doba hašení nesmí převýšit 5 minut u zkušebních objektů do a včetně 21 A a 7 minut u zkušebních objektů větších velikostí. Zkoušející musí určit okamžik, kdy je hasicí přístroj zcela vyprázdněn, nebo kdy je zkušební objekt během přípustné doby uhašen. V obou případech se od tohoto okamžik musí zkušební objekt sledovat po dobu 3 minut. Aby mohla být zkouška vyhodnocena jako úspěšná, je podstatné, aby všechny plameny byly uhašeny a aby během uvedených 3 minut nedošlo k opětovnému vzplanutí.

35 Hasicí schopnost a zkušební objekty Třída požárů B Sestávají z řady válcových nádob ze svařovaného ocelového plechu. Rozměry nádob jsou uvedeny v tabulce. Velikost zkušebních objektů nad 233 A není přípustná. Označení zkušebního objektu Objem kapaliny (1/3 vody + 2/3 hořlaviny) vnitřní průměr u okraje [mm] hloubka ± 5 [mm] Rozměr vany tloušťka stěn [mm] přibližná plocha hladiny [m 2 ] 21 B ± ,0 0,66 34 B ± ,5 1,07 55 B ± ,5 1,73 70 B ± ,5 2,20 89 B ± ,5 2, B ± ,5 3, B ± ,5 4, B ± ,5 5, B ± ,5 7,32

36 Praktická zkouška přenosných hasicích přístrojů Třída požárů B foto: PODHRADSKÝ Jan. Praktické zkoušky hasicích schopností přenosných hasicích přístrojů. Časopis 112 č.5/2010, str. 7-9 Technický ústav požární ochrany v Praze, oddělení ZTPPO (Zkušebna technických prostředků požární ochrany)

37 Zkušební objekty Třída požárů B Označení zkušebního objektu se skládá z číslice a písmene B. Číslice označuje množství kapaliny v zapalovací vaně v litrech. Vany se používají s vodním polštářem v tomto poměru: - 1/3 vody - 2/3 hořlaviny. Hloubka vody je tedy přibližně 10 mm, hloubka hořlaviny 20 mm Nejmenší vzdálenost povrchu kapaliny od okraje vany musí být: mm u zkušebních objektů do a včetně 70 B mm u zkušebních objektů větších velikostí.

38 Zkušební podmínky Třída požárů B Rychlost větru smí dosahovat nejvýše 3 m/s. Jako hořlaviny pro zkušební objekty třídy požáru B se použije alifatický uhlovodík (průmyslový heptan) s těmito vlastnostmi: - destilační křivka: 84 C až 105 C - rozdíl mezi počátečním a konečným bodem destilace: 10 C - obsah aromatických látek (obj.): 1 % - hustota při 15 C: 0,680 až 0,720 kg/dm 3 Zkušební požár se nechá hořet po dobu 1 minuty a poté se do 10 s musí začít s hašením.

39 Příloha M Polární rozpouštědla Speciální případ požárů typu B Hořlavé kapaliny mísitelné s vodou V příloze M, ČSN EN 3-7+A1 je pro tyto kapaliny zaveden termín polární rozpouštědla, který se ovšem dále nevysvětluje, ani v kapitole č. 3 není tento termín objasněn. S rozpouštědly používaných v průmyslovém odvětví nátěrů, laků a barev, nemají tyto kapaliny mnoho společného. Tvůrce normy měl na mysli organické uhlovodíkové sloučeniny, v jejichž molekule je např. hydroxylová skupina -OH, nebo skupina =O, která způsobuje afinitu k molekule vody, díky tomu jsou tyto kapaliny mísitelné s vodou. Nejčastěji v praxi by se mohlo jednat o ethylalkohol, propanon, popř. o další alkoholové sloučeniny, ketony, organické kyseliny apod. [5]. Problém při hašení nastává, pokud se k hašení použije např. klasická syntetická pěna, tyto kapaliny působí destrukci pěny a požár není možno takto uhasit. Proto se musí použít jako hasivo speciální pěna typu AR-AFFF.

40 Příloha M Polární rozpouštědla Speciální případ požárů typu B Hořlavé kapaliny mísitelné s vodou Zkušební objekt a postup zkoušky Zkušební objekt je to ocelová nádoba válcovitého tvaru o vnitřním průměru ±10 mm, hloubce 150 ±5 mm a tloušťce stěn 2,5 mm. Přibližná plocha zkušebního požáru je 1,07 m2. Uvedené rozměry odpovídají zkušební nádobě pro zkušební objekt 34 B. Postup zkoušky je stejný jako při zkoušce na požáry třídy B, jenom se do nádoby nedává žádná voda, ale 45 l hořlaviny a doba rozhoření je 120 s. Uhašení musí nastat do 180 s od konce doby rozhoření a musí být uhašeny všechny plameny [5].

41 Hasicí schopnost a zkušební objekty Třída požárů F Zkušební objekty, minimální doba činnosti a jmenovitá množství náplně POZNÁMKA: Práškové hasicí přístroje a hasicí přístroje CO 2 se nesmějí používat k hašení požáru třídy F, protože jejich použití na tento typ požáru se považuje za nebezpečný.

42 Zařízení pro zkoušku hasicí schopnosti 5F Třída požárů F foto [5] Zkušebním objektem je ocelová nádoba simulující ponorný smažič.

43 Zařízení pro zkoušku hasicí schopnosti 25F, 40F, 75F

44 Zařízení pro zkoušku hasicí schopnosti 5F Nádoba - ocelový plech o tloušťce 2,0 ± 0,25mm Hořlavý olej - jedlý olej s rozsahem teploty vznícení od 330 C do 380 C. Zkušební postup Olej se zahřívá až dojde k samovznícení. Po samovznícení se vypne zdroj tepla a nechá volně rozhořet po dobu s než se začne s hašením. Požadavky na hasicí schopnost Nesmí dojít k výstřiku oleje z nádoby. Nesmí dojít k opakovanému vznícení v průběhu 20 minut po uhašení. Na konci zkoušky musí v nádobě zůstat olej k ověření, že došlo k uhašení nikoliv vyhoření oleje. Aplikace hasiva nesmí způsobit zvětšení plamenů plameny vyšší než 2 m. Musí se pořídit video záznam pro vyhodnocení souladu s požadavky.

45 Řez hasicím přístrojem

46 Řez hasicím přístrojem

47 Řez tlakovou patronou k hasicím přístrojům

48 Ukázka výroby hasicích přístrojů fy. AMEREX Amerex Corporation 7595 Gadsden Hwy. / P.O. Box 81 Trussville, Alabama 35173, USA Odkaz na video:

49 Literatura [1] ČSN EN 2 Třídy požárů, Praha, ČNI, [2] ČSN EN 1568: Hasiva Pěnidla Část: Technické podmínky pro pěnidla na těžkou pěnu k dodávce na povrch s vodou mísitelných kapalin. Praha, ČNI, [3] ADAMEC V. et al. Taktika zdolávání požárů, nehod a havárií. Praha, Ředitelství HZS ČR, [4] BRUMOVSKÁ I. Speciální chemie pro požární ochranu. Praha, Ředitelství HZS ČR, [5] PODHRADSKÝ J. Praktické zkoušky hasicích schopností přenosných hasicích přístrojů. Časopis 112 č.5/2010, str. 7-9

Jaký hasicí přístroj na co použít

Jaký hasicí přístroj na co použít Jaký hasicí přístroj na co použít Nedejte ohni šanci zničit Váš majetek a zastavte ho hned na začátku! Hasičský záchranný sbor JmK ve spolupráci s Policií ČR Městské ředitelství Brno a Diecézní charitou

Více

Hasicí přístroje. Rozdělení a jejich použití. Zpracoval : Jan Čermák velitel JPO III. Tlučná

Hasicí přístroje. Rozdělení a jejich použití. Zpracoval : Jan Čermák velitel JPO III. Tlučná Hasicí přístroje Rozdělení a jejich použití Zpracoval : Jan Čermák velitel JPO III. Tlučná Úvod Dle zákona o požární ochraně č. 133 / 1985 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je každý povinen si počínat

Více

Jak vybrat správný hasicí přístroj???

Jak vybrat správný hasicí přístroj??? Jak vybrat správný hasicí přístroj??? Vyhláška o technických podmínkách požární ochrany staveb č.23/2008 Sb, určuje minimální výkon hasicích přístrojů nutných k ochraně objektů před požárem. Pokud si pořídíte

Více

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Nebezpečné látky doplňující materiály Hodina: 20. Značení tlakových

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F MV ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR ODBORNÁ PŘÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY Konspekt 2-05 POŽÁRNÍ TAKTIKA Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F Zpracoval: Ing. Vasil Silvestr

Více

Hasící látky a jejich použití. Tento materiál byl zpracován v rámci projektu Junior univerzita - vzdělávání mladých záchranářů CZ.1.07/1.1.24/02.

Hasící látky a jejich použití. Tento materiál byl zpracován v rámci projektu Junior univerzita - vzdělávání mladých záchranářů CZ.1.07/1.1.24/02. Hasící látky a jejich použití Tento materiál byl zpracován v rámci projektu Junior univerzita - vzdělávání mladých záchranářů CZ.1.07/1.1.24/02.0008 Anotace Lektor: Ing. Kristýna Kutilová Posluchač si

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Ing. JAN KUMMEL Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._42 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická

Více

Hasební látky. Pěna. Radim Paloch

Hasební látky. Pěna. Radim Paloch Hasební látky Pěna Izolace (oddělení) izolace hořlavé látky od přístupu okysličovadla (vzdušného kyslíku) Ochlazování hořlavá látka se ochladí pod její teplotu hoření hasivo musí mít schopnost odebírat

Více

Skladování nádob s plyny

Skladování nádob s plyny 5.6.17.9.3. Skladování nádob s plyny http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/skladovania-manipulace-s-materialem/skladovani-nadob-s-plyny Základním předpisem stanovující podmínky skladování

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro zdolávání požáru. Základy požární taktiky KONSPEKT

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro zdolávání požáru. Základy požární taktiky KONSPEKT MV - Ř EDITELSTVÍ H ASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR O DBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY KONSPEKT POŽÁRNÍ TAKTIKA 1-1-11 Základy požární taktiky Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Srpen Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích ČSN Safety code for working in chemical laboratories

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Srpen Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích ČSN Safety code for working in chemical laboratories ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.100; 71.040.10 2017 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích Srpen ČSN 01 8003 Safety code for working in chemical laboratories Nahrazení předchozích norem Touto

Více

2. P ř írodní v ě dy

2. P ř írodní v ě dy . Přírodní vědy - Přírodní vědy vyučovacích předmětu 48 vyučovacích bloku:. - Základy chemie 0. - Základy fyziky 0.3 - Základy meteorologie 4.4 - Požár a jeho rozvoj 8.5 - Hasební prostředky 8.6 - Ekologie

Více

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 Tento článek se zabývá možnostmi, jak pro školní experimenty s plyny získat něco jiného než vzduch. V dalším budu předpokládat, že nemáte kamarády ve výzkumném

Více

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75)

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75) Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE ( č. 37, 39-75) 37 Stanovení odolnosti proti teplu ochranných oděvů, rukavic a obuvi pro hasiče 37.1 Zkouška sálavým teplem ČSN EN ISO 6942 ČSN EN 1486, čl. 6.2

Více

Hurta Petr POŽÁRNÍ ŘÁD. Trafostanice

Hurta Petr POŽÁRNÍ ŘÁD. Trafostanice POŽÁRNÍ ŘÁD Trafostanice Dokument požární ochrany zpracovaný na základě požadavků 27, písmeno d) vyhlášky MV č. 246/2001 Sb. pro pracoviště se zvýšeným požárním nebezpečím. Schvaluje : H U R T A Petr majitel

Více

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2009 Preventista II. Test A 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme provozované činnosti do a) do čtyř tříd nebezpečnosti b) do tří kategorií c)

Více

VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů

VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů Strana 3319 257 VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 4 odst. 3,

Více

PRO ROK 2011. Preventista II.

PRO ROK 2011. Preventista II. Preventista II. SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2011 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme provozované činnosti do a) do tří kategorií b) do čtyř tříd nebezpečnosti c) do dvou

Více

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO Osnova č. 1 - Školení zaměstnanců a odborná příprava preventistů PO Osnova č. 2 - Školení vedoucích zaměstnanců Osnova č. 3 - Školení osob, pověřených zabezpečením

Více

Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB

Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB Ing. Ilona Koubková, Ph.D. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Požární

Více

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík 1. Požárně bezpečnostní řešení a) Rozdělení objektu do požárních úseků a stanovení stupně požární bezpečnosti, b) Porovnání normových a navrhovaných

Více

9 ZAŘÍZENÍ PRO PROTIPOŽÁRNÍ ZÁSAH

9 ZAŘÍZENÍ PRO PROTIPOŽÁRNÍ ZÁSAH 9 ZAŘÍZENÍ PRO PROTIPOŽÁRNÍ ZÁSAH Každý objekt musí mít zařízení umožňující protipožární zásah vedený vnějškem nebo vnitřkem objektu, popř. oběma cestami. 9.1 Přístupové komunikace Ve všech případech přístupovou

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy

POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy Název procesu/ Číslo Vlastník POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy a/ Popis vykonávané činnosti a charakteristika požárního nebezpečí. Školní objekty slouží k výuce žáků a vzdělávání dětí pod dozorem zaměstnanců

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.10 2002 Požární ochrana - Přenosné a pojízdné hasicí přístroje - Část 2: Prohlídka a údržba ČSN ISO 11602-2 38 9162 Prosinec Fire protection - Portable and wheeled fire

Více

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V 9. Jak musí být provedeno zapojení živých částí v síti IT? a/ živé části musí být spolehlivě spojeny se zemí b/ živé části mohou být spojeny se zemí c/ živé části musí být izolovány od země nebo spojeny

Více

Požární bezpečnost staveb Zásobování požární vodou

Požární bezpečnost staveb Zásobování požární vodou Požární bezpečnost staveb Zásobování požární vodou Vítejte na přednášce přeji příjemnou pohodu Klasifikace požáru a metody hašení pro úplnost problematiky Požáry třídy A - třída zahrnuje hořlavé materiály,

Více

VZOR. Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

VZOR. Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. VZOR základních znalostí členů jednotek SDH Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. 1. - základní znalosti zákona a

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). číslo technického návodu

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). číslo technického návodu Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Výrobky pro protipožární ochranné nátěry, obklady a nástřiky

Více

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze, Fakulta stavební

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze, Fakulta stavební ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy Petr Kuklík Praha 20.10.2011 Obsah: Dřevo ve městě

Více

ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55

ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55 ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55 Vítězslav Čermák Atana Při naší skautské činnosti se dostáváme velmi často do situace, kdy musíme použít otevřený oheň,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.040.20 Únor 2010 ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb Výrobní objekty Fire protection of buildings Industrial buildings Sécurité des bâtimens contre l,incendie

Více

PALIVA. Bc. Petra Váňová 2014

PALIVA. Bc. Petra Váňová 2014 PALIVA Bc. Petra Váňová 2014 Znáte odpověď? Která průmyslová paliva znáte? koks benzín líh svítiplyn nafta Znáte odpověď? Jaké jsou výhody plynných paliv oproti pevným? snadný transport nízká teplota vzplanutí

Více

1 Předmět normy 5. 2 Termíny a definice 6. 3 Značky 8

1 Předmět normy 5. 2 Termíny a definice 6. 3 Značky 8 ČESKÁ NORMA MDT 699.81:614.84 Říjen 1995 Požární bezpečnost staveb ČSN 73 0804 VÝROBNÍ OBJEKTY Fire protection of buildings. Industrial buildings Sécurité des bâtiments contre l'incendie. Objets pour production

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.100; 71.040.10 2002 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích Říjen ČSN 01 8003 Safety code for working in chemical laboratories Principes pour un travail de sécurité

Více

Vyhláška č. 23/2008 Sb.,

Vyhláška č. 23/2008 Sb., Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb Požadavky na vybavení domů a bytů hlásiči požáru a přenosnými hasicími přístroji.

Více

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc.

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. Dřevěné konstrukce požární návrh Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. ČSN P ENV 1995-1-2 (73 1701) NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Část 1-2: Obecná pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru Kritéria R, E

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody. 1 Tlakové zkoušky 1.1 Tlaková zkouška ČSN , čl. 3.2, 3.3, 3.4 Tlakové požární hadice

Identifikace zkušebního postupu/metody. 1 Tlakové zkoušky 1.1 Tlaková zkouška ČSN , čl. 3.2, 3.3, 3.4 Tlakové požární hadice Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým zdrojem

TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým zdrojem Komplexní zkouška požárně bezpečnostních zařízení tunelu na Dálnici D8 Praha Ústí nad Labem státní TUNEL PANENSKÁ Za použití vizualizace požárního větrání horkým kouřem pomocí aerosolu s reálným energetickým

Více

POZN. POUZE INFORMATIVNĚ. Hasiva

POZN. POUZE INFORMATIVNĚ. Hasiva POZN. POUZE INFORMATIVNĚ Hasiva Voda jako hasivo Voda jako hasivo Voda je pro svůj široký výskyt a různorodost hasebních efektů dosud nejpoužívanější hasební látkou. Pro požární účely se používá buď bez

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Chemie

Charakteristika vyučovacího předmětu Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Chemie Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Chemie Obsah předmětu Chemie je zaměřen na praktické využití poznatků o chemických látkách, na znalost a dodržování

Více

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Úvod Práce v chemické laboratoři práce s toxickými a jinak nebezpečnými látkami často se

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně, odborné učebně chemie a fyziky, ve venkovních prostorách školy a formou exkurzí.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně, odborné učebně chemie a fyziky, ve venkovních prostorách školy a formou exkurzí. 7.6.2 Charakteristika předmětu 2. stupně Chemie je zařazena do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vyučovací předmět má časovou dotaci v a 9. ročníku 2 hodiny týdně. V ročníku byla použita jedna disponibilní

Více

Siemens s.r.o. divize Building Technologies Evropská 33a 160 00 Praha 6. Ing. Miloš PRŮHA produktový manager plynového SHZ

Siemens s.r.o. divize Building Technologies Evropská 33a 160 00 Praha 6. Ing. Miloš PRŮHA produktový manager plynového SHZ Kontakt Siemens s.r.o. divize Building Technologies Evropská 33a 160 00 Praha 6 Ing. Miloš PRŮHA produktový manager plynového SHZ Tel.: +420 233 033 553 Fax: +420 233 033 682 Mobil: +420 724 156 032 E-mail:

Více

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á.

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á. Testové otázky 2014 Správná odpověď je Á. Požární taktika oblast a 1. Lokalizace požáru znamená, že: A) je zabráněno jeho dalšímu šíření a síly a prostředky postačují pro jeho likvidaci B) požár je uhašen

Více

Přehled změn v nové ADR 2013

Přehled změn v nové ADR 2013 1.1.5 Použití norem 1.2.1 Definice LPG 1.4.3.3 f) Povinnosti plniče 2.1.3.8 Klasifikace látek ohrožující životní prostředí - Pokud se vyžaduje použití normy a existuje rozpor mezi touto normou a ustanoveními

Více

Látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost

Látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost - zná zásady bezpečné práce v laboratoři, poskytne první pomoc a přivolá pomoc při úrazech - dokáže poznat a pojmenovat chemické nádobí - pozná skupenství a jejich přeměny - porovná společné a rozdílné

Více

INFORMACE O VÝROBKU ÖLFLEX HEAT 125 C MC. Info Zlepšené chování při požáru Aprobace GL (Germanischer Lloyd)

INFORMACE O VÝROBKU ÖLFLEX HEAT 125 C MC. Info Zlepšené chování při požáru Aprobace GL (Germanischer Lloyd) Stíněný kabel zesítěný elektronovým paprskem pro zvýšené provozní požadavky bezhalogenový stíněný ovládací kabel s certifikátem GL, zvláštní vlastnosti při požáru, IEC 60332-3, vhodný pro +125 C Info Zlepšené

Více

ODOLNOST KAMENIVA. ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování

ODOLNOST KAMENIVA. ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování ODOLNOST KAMENIVA Odolnost proti zmrazování a rozmrazování ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování - chování kameniva

Více

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III 9. Vzájemné spojení ochranného vodiče, uzemňovacího přívodu, kovového potrubí, kovových konstrukčních částí a kovových konstrukčních výztuží, se nazývá a/ ochrana nevodivým okolím b/ pracovní uzemnění

Více

KD-1230. Hasicí zařízení KIDDE-DEUGRA s hasivem Novec 1230 od 3M

KD-1230. Hasicí zařízení KIDDE-DEUGRA s hasivem Novec 1230 od 3M KD-1230 Hasicí zařízení KIDDE-DEUGRA s hasivem Novec 1230 od 3M Certifikace systému KD-1230 u VdS S 304007, E 1604001 Certifikace systému KD-1230 pro ČR u PAVUS, a.s. AO 216 č. 0041/216/ 5/2005 KD-1230.indd

Více

4. SKLADOVÁNÍ 4.1 SKLADOVÁNÍ TUHÝCH LÁTEK

4. SKLADOVÁNÍ 4.1 SKLADOVÁNÍ TUHÝCH LÁTEK 4. SKLADOVÁNÍ 4.1 SKLADOVÁNÍ TUHÝCH LÁTEK Tuhé materiály jsou přechovávány ve skladech, silech a zásobnících. Sklady a sila jsou určeny pro skladování většího množství materiálu často dlouhodobě skladovaného,

Více

Řízení prací při zneškodňování havárií přísluší vodoprávnímu úřadu!!!

Řízení prací při zneškodňování havárií přísluší vodoprávnímu úřadu!!! Ropná havárie je mimořádná událost, při níž došlo k úniku ropných produktů nebo jiných obdobných látek (dále jen ropné látky ) v takovém množství, že je ohroženo životní prostředí, zejména pak jakost podzemních

Více

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE)

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Laboratorní cvičení z předmětu "Kontrolní a zkušební metody" Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Zadání: Na základě výsledků tahové zkoušky podle norem ČSN EN ISO 527-1 a ČSN EN ISO 527-3 analyzujte

Více

Hasicí zařízení CO 2. u VdS S pro ČR u PAVUS, a.s. AO 216 č. C Certifikace systému CO 2. CO.indd

Hasicí zařízení CO 2. u VdS S pro ČR u PAVUS, a.s. AO 216 č. C Certifikace systému CO 2. CO.indd Hasicí zařízení CO 2 Certifikace systému CO 2 u VdS S 302007 Certifikace systému CO 2 pro ČR u PAVUS, a.s. AO 216 č. C-03-244 CO.indd 1 4.4.2005, 10:04:25 HASICÍ TECHNIKA Oxid uhličitý (CO 2 ) je bezbarvý

Více

Základní informace. Hasicí technika

Základní informace. Hasicí technika TECHNICKÁ OCHRANA OBJEKTŮ Základní informace Projekce a montáž RHZ, SHZ, GHZ a MHZ Hasicí technika Projekce a realizace slaboproudých zařízení Požární ochrana, bezpečnost a ochrana zdraví při práci Základní

Více

Autonomní samočinný hasicí systém ASHS

Autonomní samočinný hasicí systém ASHS Autonomní samočinný hasicí systém ASHS ASTRA SECURITY, a.s. projekce, distribuce, instalace, údržba a servis Divize Fire: Elektrická požární signalizace (EPS) Hasicí systémy (ASHS, SHZ, GHZ) Přenosné hasicí

Více

Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích

Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích Otázky z oblasti všeobecná část a část o dopravních prostředcích 02001. 02002. 02003. 02004. Jaké látky řadíme do třídy 9? hořlavé kapaliny látky a předměty, které během přepravy představují jiné nebezpečí

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Palackého 2087/8A 350 02 Cheb Czech Republic. Telefon:+420 354 433 776 +420 354 432 815 E-mail: info@esto.cz

Palackého 2087/8A 350 02 Cheb Czech Republic. Telefon:+420 354 433 776 +420 354 432 815 E-mail: info@esto.cz Palackého 2087/8A 350 02 Cheb Czech Republic Telefon:+420 354 433 776 Fax: +420 354 432 815 E-mail: info@esto.cz http: www.esto.cz Halonová banka ČR Projekt komplexního zajištění svozu, sběru, ukládání,

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Příkazové značky A4 Pěší musí použít tuto cestu. Všeobecné A4 Nosítka (symbol)

Příkazové značky A4 Pěší musí použít tuto cestu. Všeobecné A4 Nosítka (symbol) OZNAČENÍ FORMÁT DRUH Značky zákazu A4 Vstup zakázán A4 Nepovolaným vstup zakázán A4 Zákaz kouření A4 Zákaz kouření a vstupu s plamenem A4 Zálaz výskytu otevřeného ohně A4 Zákaz používání mobilních telefonů

Více

Třídy požárů jsou vymezeny normou ČSN EN 2 Třídy požárů.

Třídy požárů jsou vymezeny normou ČSN EN 2 Třídy požárů. 5.5.14. Třídy požárů http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-po/tridy-pozaru Třídy požárů jsou vymezeny normou ČSN EN 2 Třídy požárů. Pro označení použití hasicího přístroje na štítku přístroje se používá

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._59 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Kontaktní zateplovací systémy z požárního hlediska. Ing. Marek Pokorný ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Kontaktní zateplovací systémy z požárního hlediska. Ing. Marek Pokorný ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Kontaktní zateplovací systémy z požárního hlediska Ing. Marek Pokorný ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Úvod KZS Kontaktní Zateplovací Systém ETICS External Thermally Insulating

Více

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název ČOS vydání

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název ČOS vydání ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název ČOS 051653 2. vydání METROLOGICKÉ POŽADAVKY A POŽADAVKY ODBORNÉHO TECHNICKÉHO DOZORU AČR PŘI POŘIZOVÁNÍ A ZAVÁDĚNÍ MAJETKU A SLUŽEB V REZORTU MO 2.

Více

KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence. Cvičení č. 6 Zařízení pro protipožární zásah. Obsah:

KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence. Cvičení č. 6 Zařízení pro protipožární zásah. Obsah: České vysoké učení technické v Praze F A K U L T A S T A V E B N Í Katedra konstrukcí pozemních staveb KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence Cvičení č. 6 Zařízení pro protipožární

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 2. Měření funkce proudových chráničů.

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 2. Měření funkce proudových chráničů. Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 2. Měření funkce proudových chráničů. ing. Jan Vaňuš leden 2008 Měření funkce proudových chráničů. Úkol měření: 1.

Více

Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu ožáry a havárie otevřených technologických zařízení

Více

Nařízení Moravskoslezského kraje č. 4/2006

Nařízení Moravskoslezského kraje č. 4/2006 Nařízení Moravskoslezského kraje č. 4/2006 ze dne 4. 12. 2006 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Rada kraje se dne 4. 12. 2006 usnesla

Více

Ing. Alexander Trinner

Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Materiály protipožární (nátěry, nástřiky, obklady) Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz

Více

ČESKÁ NORMA MDT : Září 1995 ČSN Hořlavé kapaliny PLNĚNÍ A STÁČENÍ VÝDEJNÍ ČERPACÍ STANICE

ČESKÁ NORMA MDT : Září 1995 ČSN Hořlavé kapaliny PLNĚNÍ A STÁČENÍ VÝDEJNÍ ČERPACÍ STANICE ČESKÁ NORMA MDT 541.427.32:725.384 Září 1995 Hořlavé kapaliny ČSN 65 0202 PLNĚNÍ A STÁČENÍ VÝDEJNÍ ČERPACÍ STANICE Flammable Liquids. Filling and pumping. Filling stations Liquides combustibles. Remplissage

Více

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Paliva Paliva nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Dělení paliv podle skupenství pevná uhlí, dřevo kapalná benzín,

Více

NOVEC JAROSLAV REICHL Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 3, Praha 1 NOVEC Veletrh nápadů učitelů fyziky 20

NOVEC JAROSLAV REICHL Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 3, Praha 1 NOVEC Veletrh nápadů učitelů fyziky 20 NOVEC 1230 JAROSLAV REICHL Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská 3, Praha 1 V rámci hodin fyziky by se měli žáci seznamovat i s novými technologiemi a materiály, které v současné době řada

Více

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.:

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.: Strana 3314 Sbírka zákonů č. 268 / 2011 Částka 95 268 VYHLÁŠKA ze dne 6. září 2011, kterou se mění vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb Ministerstvo vnitra stanoví podle

Více

Uživatelská příručka. MS - 03

Uživatelská příručka. MS - 03 ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 Uživatelská příručka. MS - 03 č. 204 15 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž, instalaci, uvedení do provozu, používání, k obsluze,

Více

Obecně závazná vyhláška č. 12/2006, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob.

Obecně závazná vyhláška č. 12/2006, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob. Obecně závazná vyhláška 12/2006 Obecně závazná vyhláška č. 12/2006, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob. Zastupitelstvo města se usneslo

Více

Inergen. Plynové hasicí systémy s technologií i-flow

Inergen. Plynové hasicí systémy s technologií i-flow Inergen Plynové hasicí systémy s technologií i-flow Inergen Plynové hasicí systémy Použití Halonu 1301 pro aplikace, které nepatří mezi naprosto kritické, bylo zakázáno kvůli negativním dopadům na ozónovou

Více

ÚČJF - školení zaměstnanců z PO

ÚČJF - školení zaměstnanců z PO ÚČJF - školení zaměstnanců z PO Organizace a zajištění požární ochrany Povinnosti všech zaměstnanců a studentů Seznam pracovišť se zvýšeným nebezpečím požáru Nejčastější příčiny vzniku požárů Přehled hasicích

Více

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006 7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN 1995-1-2:2006 7.1 Úvod Konverze předběžné evropské normy pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru ENV 1995-1-2, viz [7.1], na evropskou normu stejného označení

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM

TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM Základy oboru 26-55/H004 Mechanik elektrotechnických zařízení údržba a servis chladicí a klimatizační techniky a tepelných čerpadel Zkouška těsnosti všeobecně

Více

Teplotní analýza požárního úseku. Návrh konstrukce za zvýšené teploty

Teplotní analýza požárního úseku. Návrh konstrukce za zvýšené teploty Vstupy Návrh požární odolnosti konstrukce Evropské normy Požární zatížení Geometrie pož. úseku Charakteristiky hoření Teplotní analýza požárního úseku ČSN EN 1991-1-2 Geometrie prvků Termální vlastnosti

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM - Základní materiálové parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM - Základní materiálové parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM - Základní materiálové parametry Hustota vs. objemová hmotnost - V případě neporézních materiálů (kovy, ) je hustota rovná objemové hmotnosti - V případě

Více

I. část. 1/ jak dlouhá je doba služby u příslušníků HZS ČR, kteří slouží ve směnách (tj. výjezdoví hasiči) a/ 24h 0 b/ 12h 1 c/ 8h 2

I. část. 1/ jak dlouhá je doba služby u příslušníků HZS ČR, kteří slouží ve směnách (tj. výjezdoví hasiči) a/ 24h 0 b/ 12h 1 c/ 8h 2 I. část 1/ jak dlouhá je doba služby u příslušníků HZS ČR, kteří slouží ve směnách (tj. výjezdoví hasiči) a/ 24h 0 b/ 12h 1 c/ 8h 2 2/ jak dlouhá je zkušební doba (poměr na dobu určitou) příslušníků HZS

Více

výkon: 500 jmenovitá hodnota 500 W 1000 jmenovitá hodnota 1000 W 1500 jmenovitá hodnota 1500 W 2000 jmenovitá hodnota 2000 W

výkon: 500 jmenovitá hodnota 500 W 1000 jmenovitá hodnota 1000 W 1500 jmenovitá hodnota 1500 W 2000 jmenovitá hodnota 2000 W Způsob rozlišování a označování konvektorů PROTHERM PROTHERM XXXX výkon: 500 jmenovitá hodnota 500 W 1000 jmenovitá hodnota 1000 W 1500 jmenovitá hodnota 1500 W 2000 jmenovitá hodnota 2000 W 5.2.0. Příklad:

Více

POŽÁRNÍ OCHRANA LAKOVACÍCH KABIN

POŽÁRNÍ OCHRANA LAKOVACÍCH KABIN POŽÁRNÍ OCHRANA LAKOVACÍCH KABIN Moderní systémy pro ochranu lakovacích kabin, které vyvinula, vyrábí a dodává společnost RSBP, zajišťují účinnou ochranu v provozech specializovaných na povrchovou úpravu

Více

8 ODSTUPOVÉ VZDÁLENOSTI A POVRCHOVÉ ÚPRAVY STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

8 ODSTUPOVÉ VZDÁLENOSTI A POVRCHOVÉ ÚPRAVY STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ 8 ODSTUPOVÉ VZDÁLENOSTI A POVRCHOVÉ ÚPRAVY STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Nutnou podmínkou k zamezení přenosu požáru vně hořícího objektu je vymezení minimálních odstupových vzdáleností mezi objekty. Kolem hořícího

Více

-dílna oprav vozidel- (upravuje základní zásady zabezpečení požární ochrany na místech, kde se vykonávají činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím)

-dílna oprav vozidel- (upravuje základní zásady zabezpečení požární ochrany na místech, kde se vykonávají činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím) P O Ž Á R N Í Ř Á D -dílna oprav vozidel- (upravuje základní zásady zabezpečení požární ochrany na místech, kde se vykonávají činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím) 1. Stručný popis vykonávané činnosti

Více

POŽÁRNÍ OCHRANA. ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů

POŽÁRNÍ OCHRANA. ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů POŽÁRNÍ OCHRANA ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů Vyhlášky MV č. 246/2001 Sb. O stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o

Více

124PRŽP Požární represe a životní prostředí část 1 požární represe (Ing. Michal Miškanič), 2017

124PRŽP Požární represe a životní prostředí část 1 požární represe (Ing. Michal Miškanič), 2017 Přednáška č. 1 1. Organizační struktura požární ochrany v ČR (PO) Generální ředitelství HZS ČR organizační struktura Oddělení kontroly Oddělení kontroly je organizačním článkem ředitelství v přímé působnosti

Více

Výrobce protipožárního vybavení VÝROBCE HASICÍCH PŘÍSTROJŮ A JINÝCH PROTIPOŽÁRNÍCH VÝROBKŮ KATALOG PRODUKTŮ.

Výrobce protipožárního vybavení VÝROBCE HASICÍCH PŘÍSTROJŮ A JINÝCH PROTIPOŽÁRNÍCH VÝROBKŮ KATALOG PRODUKTŮ. KATALOG PRODUKTŮ VÝROBCE HASICÍCH PŘÍSTROJŮ A JINÝCH PROTIPOŽÁRNÍCH VÝROBKŮ PRÁŠKOVÉ HASICÍ PŘÍSTROJE - Certifikovány dle EN-3 (přístroje třídy A B C) - Schválení CE (přístroje třídy D) - Pod stálým tlakem,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.10 2008 Přenosné hasicí přístroje - Část 7: Vlastnosti, požadavky na hasicí schopnost a zkušební metody ČSN EN 3-7+A1 38 9100 Únor Portable fire extinguishers - Part 7:

Více

Poř. č.. Osamělá 40, Brno

Poř. č.. Osamělá 40, Brno Příručka praktického rádce pro výstavbu a provoz v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví, požární bezpečnosti a ochrany životního prostředí Poř. č.. Pro ENERGIS 92, s.r.o. zhotovil: a provoz v oblasti

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

Požárn rní bezpečnost ve vzduchotechnice, přirozenp irozené odvětr trání,, nucené odvětr trání, materiály, prostupy Cvičen ení č.. 8 Tento projekt je

Požárn rní bezpečnost ve vzduchotechnice, přirozenp irozené odvětr trání,, nucené odvětr trání, materiály, prostupy Cvičen ení č.. 8 Tento projekt je Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Cvičení pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Cvičení č. 8 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly za

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Svařování plamenem. Základní technické parametry, rozsah použití, pracovní technika svařování slitiny železa a vybraných neželezných kovů a slitin. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ,

Více

Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru

Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru mjr. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D., mjr. Ing. Věra Žídková, mjr. Ing. Radim Bezděk HZS Moravskoslezského kraje, foto archiv HZS Moravskoslezského kraje Kulturní,

Více

PŘÍLOHA NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHA NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 19.12.2017 COM(2017) 795 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví pravidla a postupy pro dodržování a vymáhání harmonizačních

Více