ČETBA KE STUDIU DĚJIN ČESKÉ LITERATURY. Úvod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČETBA KE STUDIU DĚJIN ČESKÉ LITERATURY. Úvod"

Transkript

1 ČETBA KE STUDIU DĚJIN ČESKÉ LITERATURY Úvod Předkládaný seznam obsahuje výběrový soupis textů české literatury a literatury předmětu. Není kompletní bibliografií, nýbrž pomůckou při studiu literárněvědné bohemistiky na FF UK v Praze. Má orientovat studenty v požadavcích, které na ně budou kladeny během studia a především pak u závěrečných zkoušek bakalářského a magisterského studijního programu. Podtržené tituly představují základní, pro úspěšné složení státní bakalářské zkoušky nezbytně prostudovaná literární díla a jejich znalost budou členové zkušebních komisí pokládat za samozřejmou. V případě státní závěrečné zkoušky u magisterského studia rozvíjí každý ze studentů toto základní penzum v souladu se svou specializací, zároveň však také s ohledem na komplexitu pohledu na českou literaturu a její odbornou reflexi, kterou seznam nabízí. Podtržení konkrétních titulů však neznamená rigidní požadavek, nýbrž je v první řadě vodítkem pro studium dějin literatury. Zvolí-li student dle vlastního zájmu a odborného směřování četbu děl, která na seznamu nefigurují, nebo titulů, které u zde uvedených autorů nezaznamenáváme, či titulů, jež nejsou podtrženy, je to vítáno, ale předpokládáme, že v jeho četbě nebude opomenuto žádné z vytčených literárních období, žánrů a druhů a že svou volbu bude umět odborně zdůvodnit. STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA Soupis je členěn: 1. Úvod 2. Literatura (řazeno dle relativní chronologie vzniku) 3. Světový kontext (řazeno dle relativní chronologie vzniku) 4. Základní sekundární literatura (řazeno dle chronologie tématu) 5. Další doporučená literatura (řazeno dle chronologie tématu) 6. Rozšiřující literatura (řazeno abecedně) 1. Úvod 1.1. Vybraný soupis obsahuje texty české a z dnešního aspektu i světové starší literatury. Vyplývá to ze specifičnosti literatury období středověku, husitství, renesance a baroka, z nichž každé je svým způsobem samostatnou periodou literárního vývoje i vědeckého zkoumání. Historický rozsah bezmála deseti století rovněž určoval výběr tohoto seznamu. Má orientovat studenty v požadavcích, které na něho budou kladeny při zkoušce ze starší české literatury a při bakalářské či státní závěrečné zkoušce. Současně má předestřít makrokosmos otázek a problémů, jimiž se medievalistika i ostatní obory zabývají. Předpokladem složení zkoušky ze starší české literatury je znalost podtržených titulů. V případě možnosti volby, např. Staroslověnské legendy českého původu nebo Středověké legendy o českých světcích nebo Na úsvitu křesťanství atd., je povinný pouze 1 titul z uvedených variant. K bakalářské nebo státní závěrečné zkoušce, resp. k té její části, která zahrnuje dějiny starší české literatury, je pak třeba k těmto podtrženým titulům přečíst dalších cca 10 titulů podle vlastního výběru (který nemusí vycházet z předkládaného seznamu). Ten by měl být motivován jednak případným zájmem nebo odborným směřováním studentů, jednak důkladnějším poznáním jednotlivých epoch české literatury před národním obrozením. 1.2.

2 Specifičnost literárního života ve středověku a husitství, částečně i v dalších obdobích se kromě jiného projevuje v anonymitě děl. Uvádíme proto jejich vžité názvy, např. Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila nebo počáteční slova díla, tzv. incipit, např. legenda Crescente fide. Vybraná díla mají uvést posluchače do problematiky formování základů české literatury v jazyce staroslověnském (církevněslovanském) a latinském. Vzhledem k malé nebo nulové znalosti těchto jazyků, uvádíme edice překladů. Snažili jsme se zařazovat do seznamu překlady novějšího data, popř. edice s paralelním staroslověnsko/latinsko-českým textem. Souběžnost tvorby v latině i v češtině v dalších etapách vývoje české literatury předpokládá stejný postup také u překladů děl z těchto období. V případě existence novočeského překladu staročeského díla dáváme přednost staročeské verzi. Podobně jako u překladů ze staroslověnštiny nebo latiny, popř. němčiny, uvádíme nejnovější edice staročeských, humanistických a barokních titulů Seznam děl je řazen chronologicky tak, aby postihoval hlavní trendy starších literárních dějin. Z tohoto důvodu je jeho součástí i odborná literatura historická, uměnovědná, teologická, filosofická a další, která umožňuje literární dílo interpretovat z aspektu dobových historických, náboženských, myšlenkových a obecně kulturních proudů Použité zkratky: CDK Centrum pro studium demokracie a kultury ČS nakladatelství Československý spisovatel ČSAV Československá akademie věd ELK Evropský literární klub LA Literární archiv MF nakladatelství Mladá fronta NLN Nakladatelství Lidové noviny SNKLHU Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (od 1961 SNKLU, od 1965 Odeon) UJEP Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita) 2. Literatura Vašica, Josef: Literární památky epochy velkomoravské. Praha: Vyšehrad, 1966, 2. vyd Na úsvitu křesťanství (Z naší literární tvorby doby románské v století IX. XIII.). Ed. V. Chaloupecký. Praha: ELK, 1942, nebo: Nejstarší legendy přemyslovských Čech. Ed. O. Králík. Praha: Vyšehrad, 1969, nebo: Staroslověnské legendy českého původu (Nejstarší kapitoly z dějin česko-ruských kulturních vztahů). Ed. E. Bláhová a V. Konzal, úvodní studie: A. I. Rogov. Praha: Vyšehrad, 1976, nebo: Středověké legendy o českých světcích. Ed. J. Kolár. Praha: NLN, 1998 (Česká knižnice), nebo: Kristiánova legenda. Ed. J. Ludvíkovský. Praha: Vyšehrad, 1978, nebo: Slavníkovci ve středověkém písemnictví. Ed. R. Nový, J. Sláma, J. Zachová. Praha: Vyšehrad, Kosmova kronika česká. Ed. K. Hrdina a M. Bláhová. 6. vyd. Praha: Svoboda, 1975, 7. vyd. Praha: Paseka Petr ŽITAVSKÝ (mezi 1260 až 1270 asi 1339)

3 Zbraslavská kronika = Chronicon aulae regiae. Přel. F. Heřmanský a R. Mertlík, předmluva Z. Fiala. Praha: Svoboda, Nejstarší česká duchovní lyrika. Ed. A. Škarka. Praha: Orbis, Nejstarší české veršované legendy (Soubor rukopisných zlomků). Ed. J. Cejnar, úvod J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, Alexandreis. Ed. V. Vážný, úvod F. Svejkovský. Praha: Nakladatelství ČSAV, Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila. Ed. B. Havránek a J. Daňhelka. Historický komentář Z. Kristen. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1957 a 1958, nebo: Staročeská kronika tak řečeného Dalimila 1, 2, 3. Ed. J. Daňhelka a K. Hádek, B. Havránek a N. Kvítková (1. a 2. sv.). Studii Staročeská kronika tak řečeného Dalimila v kontextu středověké historiografie latinského kulturního okruhu a její pramenná hodnota a historický komentář s rejstříkem (3. sv.) napsala M. Bláhová. Vlastní životopis Karla IV. (Vita Karoli Quarti). Přel. J. Pavel, stať Karel IV. a jeho Vlastní životopis napsal J. Spěváček, studii K výtvarnému doprovodu Vlastního životopisu Karla IV. J. Krása. Paralelní latinsko-český text. Praha: Odeon, Nebo ed. a úvod J. Pavel. Praha: Vyšehrad, Nebo in ed. M. Bláhová, Kroniky doby Karla IV. Praha: Svoboda, Próza z doby Karla IV.. Ed. a doslov J. Vilikovský. Praha: ELK, 1938, 2. vyd. Sfinx Bohumil Janda, 1948, nebo: Příběhy římské (Staročeská Gesta Romanorum). Ed. F. Šimek. Praha: Odeon, Próza českého středověku. Ed. J. Kolár a M. Nedvědová, předmluva J. Kolár. Praha: Odeon, Dvě legendy z doby Karlovy. Ed. J. Hrabák a V. Vážný, úvod Básnická legenda v literatuře českého středověku napsal A. Škarka, úvodní studii k Legendě o sv. Kateřině napsal A. Škarka, k Legendě o svatém Prokopu J. Hrabák. Praha: Academia, Nebo: Život svaté Kateřiny. Ed. a komentář napsal E. Petrů. Praha: NLN, 1999 (Česká knižnice). Rytířské srdce majíce (Česká rytířská epika 14. století). Ed. D. Marečková a E. Petrů, předmluva E. Petrů. Praha: Odeon, Staročeská lyrika. Ed. J. Vilikovský. Ed. a úvod J. Vilikovský. Praha: Melantrich, Nebo: Česká středověká lyrika. Ed. a úvod J. Lehár. Praha: Vyšehrad, Nebo: Zbav mne mé tesknosti. Ed. a úvod M. Kopecký. Brno: Blok, Písně žáků darebáků. Ed. R. Mertlík, úvod A. Vidmanová. Praha: Svoboda, 1970/71. Staročeské satiry Hradeckého rukopisu a Smilovy školy. Ed. a úvod J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, Smil FLAŠKA z Pardubic (cca ) Nová rada. Ed. a úvod J. Daňhelka. Praha: Orbis, Staročeské drama. Ed. a úvod J. Hrabák. Praha: ČS, 1950.

4 Počátky staročeské mystiky. Ed. a úvod J. Menšík. Praha: Orbis, Tomáš ŠTÍTNÝ ze Štítného (cca 1333 cca 1409) Knížky o hře šachové a jiné. Ed. F. Šimek, který spolu s M. Kaňákem napsal předmluvu. Praha: SNKLHU, Nebo: Řeči besední. Ed. a úvod M. Nedvědová. Praha: Academia, Jan HUS (cca ) Betlémská kázání O církvi Výklad viery, Desatera a Páteře, in Výbor z české literatury doby husitské I. Ed. J. Hrabák a J. Daňhelka. Praha: Nakladatelství ČSAV, Knížky o svatokupectví. Ed. A. Gregor, úvod J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, Hádání Prahy s Kutnou Horou, in Husitské skladby Budyšínského rukopisu. Ed. J. Daňhelka. Praha: Orbis, Václav, Havel a Tábor, in Výbor z české literatury doby husitské I. Ed. J. Hrabák a J. Daňhelka. Praha: Nakladatelství ČSAV, 1960, nebo in Veršované skladby doby husitské. Ed. a úvod F. Svejkovský. Praha: Nakladatelství ČSAV, VAVŘINEC Z BŘEZOVÉ (cca 1371 cca 1437) Husitská kronika Píseň o vítězství u Domažlic. Ed., úvod a studii Vavřinec z Březové a jeho doba napsala M. Bláhová. Praha: Svoboda, Ze zpráv a kronik doby husitské. Ed. I. Hlaváček. Praha: Svoboda, Staré letopisy české z rukopisu Křižovnického. Ed. a předmluva F. Šimek a M. Kaňák. Praha: SNKLHU, Husitské manifesty. Ed. A. Molnár. Praha: Odeon, Petr CHELČICKÝ (cca 1390 cca 1460) Siet viery. Ed. E. Smetánka. Praha, Drobné spisy. Ed. E. Petrů. Praha: ČS, Ve službách Jiříka krále (Deníky panoše Jaroslava a Václava Šaška z Bířkova). Ed. a předmluva R. Urbánek. Deník Šaška z Bířkova z latinského převodu olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského přel. B. Mathesius. Praha: ELK, HYNEK Z PODĚBRAD ( ) Spisování slavného frejíře. Ed. Z. Tichá. Praha: MF, Boccacciovské rozprávky. Ed. a úvod A. Grund. Praha: Orbis, 1950, 2. vyd. Brno/Brumovice: Print-Typia/Carpe diem, Veršované skladby Neuberského sborníku. Ed. Z. Tichá. Praha: Nakladatelství ČSAV, Kratochvilné rozprávky renesanční (Výbor facetií 16. století). Ed. A. Grund. Praha: ČS, Nebo: ALBÍN VRCHBĚLSKÝ, Jan Akron (cca 1525 cca 1551): Komu ženu svou poručiti a jiné kratochvilné rozprávky. Ed. M. Kopecký. Brno: Blok, Poselství ducha (Latinská próza českých humanistů). Ed. D. Martínková. Praha: Odeon, 1975.

5 Renesanční poesie. Ed. H. Businská. Praha: Academia, České humanistické drama. Ed. a úvod M. Kopecký. Praha: Odeon, Jan BLAHOSLAV ( ) Pochodně zažžená (Výbor z díla). Ed. P. Váša. Praha: J. Laichter, Václav HÁJEK Z LIBOČAN ( ) Kronika česká (Výbor historického čtení). Ed. J. Kolár. Praha: Odeon, Marek BYDŽOVSKÝ Z FLORENTINA ( ) Svět za tří českých králů (Ferdinand, Maxmilián, Rudolf II. Výbor z kronikářských zápisů o letech ). Ed. a úvodní stať napsal J. Kolár. Praha: Svoboda, Václav BŘEZAN (cca 1568 cca 1618) Životy posledních Rožmberků I II. Ed. a studii Poslední Rožmberkové napsal J. Pánek. Praha: Svoboda, Cesty do Svaté země. Ze starých českých cestopisů vybral a upravil J. Dostál. Praha: ELK, Nebo: Jak staří Čechové poznávali svět (Výbor ze starších českých cestopisů století). Ed. Z. Tichá. Praha: Vyšehrad, Nebo: Česká touha cestovatelská (Cestopisy, deníky a listy ze 17. století). Ed. S. Binková a J. Polišenský, předmluva J. Polišenský. Praha: Odeon, Kopecký, Milan: Daniel Adam z Veleslavína (Studie s ukázkami z díla Veleslavínova). Praha: Svobodné slovo, Pražák, Emil: Řehoř Hrubý z Jelení (Studie s ukázkami z díla). Praha: Svobodné slovo, Bible Kralická (Podle původního vydání kralického z let ). Ed. P. J. Chráska a M. Kaňák. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1954, nebo Bible kralická (Písmo svaté Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání z roku 1613). Praha: Česká biblická společnost Jan Amos KOMENSKÝ ( ) Labyrint světa a ráj srdce. Nejnovější vyd. in Truchlivý I, II Labyrint světa a ráj srdce. Ed. V. Petráčková a J. Kolár. Praha: NLN, Praha, 1998 (Česká knižnice). Kšaft umírající matky Jednoty bratrské, in Dvojí poselství k českému národu. Ed. A. Škarka. Praha: Vyšehrad, Orbis pictus, in Dílo Jana Amose Komenského = Johannis Amos Comenii opera omnia, sv. 17. Ed. J. Červenka. Praha: Academia, Listy přátelům a příznivcům. Ed. B. Ryba. Praha: Lidové nakladatelství, Katalog spisů J. A. Komenského, in J. Kumpera: Jan Amos Komenský (Poutník na rozhraní věků). Ostrava/Praha: Amosium servis/nakladatelství Svoboda, SKÁLA ZE ZHOŘE (1583 cca 1640) Historie česká (Od defenestrace k Bílé hoře). Ed. J. Janáček. Praha: Svoboda, Pavel STRÁNSKÝ ZE ZAPSKÉ STRÁNKY ( ) Český stát Okřik. Ed. a doslov B. Ryba. Praha: SNKLHU, 1953.

6 Bohuslav BALBÍN ( ) Rozprava krátká, ale pravdivá (Obrana jazyka slovanského, zvláště českého). Ed. a doslov M. Kopecký. Praha: Odeon, 1988, též Brno: Blok, Krásy a bohatství české země (Výbor z díla Rozmanitosti z historie Království českého Miscellanea historica regni Bohemiae), překlad a ed. H. Businská, úvod Z. Tichá. Praha: Panorama, Epitome historica rerum Bohemicarum: ukázky v českém překladu in J. P. Kučera a J. Rak: Bohuslav Balbín a jeho místo v české kultuře. Praha: Vyšehrad, Jan BECKOVSKÝ ( ) Poselkyně starých příběhův českých (Díl 2, od r do r Sv. 1, , sv. 2, , sv. 3, i s dodatky). Ed. A. Rezek. Praha: Dědictví svatého Prokopa v Praze, Země dobrá, to jest země česká. Ed. I. Kučerová a L. Medová, doslov E. Petrů a M. Valášek. Brno: Atlantis, Jan KOŘÍNEK ( ) Staré paměti kutnohorské. Ed. A. Stich a R. Lunga. Praha: NLN 2000 (Česká knižnice). Malý svět jest člověk aneb Výbor z české barokní prózy. Ed. M. Sládek. Jinočany: H&H, Vítr jest život člověka aneb Život a smrt v české barokní próze. Ed. M. Sládek. Praha: H&H Staří slezští kazatelé. Ed. M. Kopecký. Ostrava: Profil, Antonín KONIÁŠ ( ) Vejtažní naučení. Ed. a doslov napsal M. Kopecký. Brno: Blok, Jan Adam SVOBODA ( ) Nový křížovník s červeným srdcem a nový mučedlník od prolité v srdci krve svatý Jan Nepomucký (Barokní kázání zlonického děkana z roku 1736). Ed. a předmluva M. Sládek. Kladno/Slaný: Referát kultury Okresního úřadu Kladno/ Nadace V. V. Štecha ve Slaném, Kalista, Zdeněk: Z legend českého baroka. Olomouc: Edice Krystal, Adam MICHNA Z OTRADOVIC ( ) Básnické dílo. Ed. a studii napsal A. Škarka. Praha: Odeon, 1985, nebo: Básnické dílo Texty písní Ed. M. Čejka. Praha: NLN, 1999 (Česká knižnice). Fridrich BRIDEL ( ) Básnické dílo. Ed. a předmluva M. Kopecký. Praha: Torst, Felix KADLINSKÝ ( ) Zdoroslavíček. Ed. M. Kopecký. Brno: UJEP, 1971.

7 Růže, kterouž smrt zavřela (Výbor z české poezie barokní doby). Ed. Z. Tichá. Praha: Odeon, Smutní kavaleři o lásce (Z české milostné poezie 17. století). Ed. Z. Tichá, úvod J. Hrabák. Praha: Academia, Historie utěšené a kratochvilné člověku všelikého věku i stavu k čtení velmi užitečné (Výbor z české krásné prózy XVI. a XVII. století). Ed. B. Václavek. Před německou cenzurou zaštítil svým jménem L. Čivrný. Praha: Družstevní práce, Verše o pernikářství. Ed. Z. Tichá, úvod J. Hrabák. Praha: SNKLU, Fortunatus. Ed. a předmluva J. Hrabák. Praha: Academia, České písně kramářské. Ed. R. Smetana a B. Václavek. Praha: Svoboda, Cestopis Bedřicha z Donína. Ed. a úvod A. Grund. Praha: Melantrich, Příběhy Jindřicha Hýzrla z Chodů. Ed. V. Petráčková a J. Vogeltanz, předmluva L. Petráňová. Praha: Odeon, Václav František KOCMÁNEK ( ) Sedm interludií. Ed. a úvod J. Hrabák. Praha: Nakladatelství ČSAV, Lidové drama pobělohorské. Ed. J. Hrabák. Praha: ČS, Selské čili sousedské hry českého baroka. Ed. a úvod Z. Kalista. Praha: Melantrich, Starší české drama. Ed. M. Kopecký. Brno: UJEP, Světový kontext Epos o Gilgamešovi. Přel. a předmluva L. Matouš. Praha: SNKLHU, 1958, 2. vyd. Praha: MF, 1971, 3. vyd. Praha: ČS, 1976, 4. vyd. Praha: MF, 1997; přel. J. Prosecký, B. Hruška a M. Rychtařík. Praha: NLN Lexa, František: Beletristická literatura staroegyptská. Kladno: J. Šnajdr, Bible. Ekumenické vydání z r a následující, např. Praha: Zvon, ÓRIGENÉS ( /4) O Písni písní. Přel. M. C. Putna a J. Sitár. Praha: Herrmann a synové HOMÉR (mezi př. Kr.) Ílias. Přel. O. Vaňorný. Praha: J. Laichter, 1926, 1934, též Praha, Rezek, 1996, 1999, 2007; přel. R. Mertlík. Praha: Odeon, 1980; přel. V. Šrámek. Praha: Academia Odysseia. Přel. O. Vaňorný. Praha: J. Laichter, 1921, též Praha, Rezek, 1996, 1999, HÉSIODOS (pol. 7. st. př. Kr.)

8 Zpěvy železného věku. Přel. J. Nováková. Praha: Svoboda, Řecká lyrika. Přel. F. Stiebitz. Praha: SNKLHU, Další antičtí autoři podle vlastního výběru z edice Antické knihovny, vycházející od r v nakladatelství Svoboda. Antické tragédie [Aischylos (Oresteia), Sofokles (Král Oidipús, Antigoné, Élektra), Eurípides (Médeia, Hippolytos, Ífigeneia u Taurů, Helena)]. Přel. R. Mertlík a F. Stiebitz. Praha: Odeon, Aurelius AUGUSTINUS ( ) Vyznání. Přel. M. Levý. Praha: Kalich, 1990, 2. vyd. 1992, 3. vyd. 1997, 4. vyd ŘEHOŘ I. (cca ) Život svatého Otce Benedikta (Druhá kniha Dialogů). Praha: Čeští benediktini, (Přetisk českého překladu Benediktinského opatství Emauzy z r ) ISIDOR ZE SEVILLY (asi ) Etymologie I III. Přel. D. Korte, předmluva J. Kalivoda. Praha: Oikúmené Etymologie IX. Přel. a předmluva I. Zachová. Praha: Oikúmené, Etymologie XVI. Ed. a předmluva H. Šedivá. Praha: Oikúmené ŘEHOŘ Z TOURS ( ) O Boji králů a údělu spravedlivých. Přel. a předmluva J. Kincl. Praha: Odeon, EINHARD (Einhardus, Eginhard, )...a neuniknout budoucímu věku (Vita Caroli Magni Život a doba Karla Velikého). Přel. a úvod P. Daniš. Praha: Set Out, Joseph BÉDIER ( ) Román o Tristanovi a Isoldě. Přel. E. Musilová. Praha: SNKLHU, 1959, 2. vyd. Praha: NLN, WOLFRAM VON ESCHENBACH (asi ) Parzival. Přel. a doslov J. Pokorný. Praha: Aula Thomas MALORY ( ) Artušova smrt. Přel. J. Caha. Praha: SNKLHU, 1960, 2. vyd. Praha: Aurora, 1997; přel. I. Rodriguez. Brno: Jota, Tři zpěvy staroruské. Přel. H. Skalová, předmluva S. Wollman. Praha: SNKLHU, Kvítky slavného Pána sv. Františka a jeho bratří. Přel. K. Vrátný, Karel. Doslov napsal J. Vladislav. Náchod: Pavel Maur, Spisy sv. Františka a sv. Kláry. Františkánské prameny. Sv. 1. Velehrad: nakladatelství Tomáš Ježek DANTE ALIGHIERI ( )

9 Božská komedie. Přel. O. F. Babler. Praha: SNKLU, 1958, Praha, SNKLU, 1965, Praha, Odeon, 1989; přel. V. Mikeš. Praha: Academia Giovanni BOCCACCIO ( ) Dekameron. Přel. R. Krátký. Praha: SNKLU, 1959, 2. vyd. 1965, 3. vyd. Praha: Odeon, 1975, 4. vyd. Praha: Melantrich, 1979, 5. vyd. Praha: Baronet, Spisy sv. Terezie od Ježíše. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, Spisy sv. Jana od Kříže. Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, SVATÝ IGNÁC Z LOYOLY ( ) Duchovní cvičení. Přel. R. Kunert. Řím/Praha, Křestanská akademie, 1990, 2. Revidované vyd. Velehrad, Refugium Velehrad-Roma 2002, 3. vyd Růže ran (Z německé lyriky XVII. věku). Přel. E. A. Saudek, předmluva V. Jirát. Praha: SNKLHU, 1959, 2. vyd. Praha: MF, ERASMUS ROTTERDAMSKÝ ( ) Chvála bláznivosti. Přel. R. Mertlík. Praha: Odeon, 1966, 2. vyd. Praha: MF, 1986, 3. vyd. Praha: Aurora, 1995, 4. vyd. Praha: XYZ Základní sekundární literatura Dějiny české literatury I (Starší česká literatura). Ed. J. Hrabák. Praha: ČSAV, Hošna, Jiří: Přehled dějin starší české literatury I. Praha: SPN, Kopecký, Milan Hošna, Jiří: Přehled dějin starší české literatury II. Praha: UK, Hošna, Jiří Tříška, Josef: Z teorie starší české literatury. Praha: SPN, Eco, Umberto: Umění a krása ve středověké estetice [Arte e bellezza nell estetica medievale, 1987]. Přel. Z. Frýbort. Praha: Argo, 1998, 2. vyd Curtius, Ernst Robert: Evropská literatura a latinský středověk [Europäische Literatur und lateinische Mittelalter, 1948]. Přel. J. Pelán, J. Stromšík a I. Zachová. Praha: Triáda, Dostálová, Růžena: Byzantská vzdělanost. Praha: Vyšehrad, 1990, 2. vyd Vilikovský, Jan: Písemnictví českého středověku. Praha: Universum, Nechutová, Jana: Latinská literatura českého středověku do roku Praha: Vyšehrad Kopecký, Milan: Český humanismus. Praha: Melantrich, 1988.

10 Sypher, Wylie: Od renesance k baroku [Four stages of renaissance style, 1955]. Přel. J. Dítě. Praha: Odeon, Kalista, Zdeněk: České baroko. Praha: ELK, Kalista, Zdeněk: Tvář baroka (Poznámky, které zabloudily na okraj života, skicář problémů a odpovědí). Purley: Rozmluvy, 1989, 2. vyd. Praha, SPN, 1992, 3. vyd. Praha: Garamond, Vašica, Josef: České literární baroko (Příspěvky k jeho studiu). Praha: Vyšehrad, 1938, reprint Brno: Atlantis, Další doporučená literatura Vidmanová, Anežka: Laborintus (Latinská literatura středověkých Čech). Ed. J. Matl a Z. Silagiová. Praha: KLP/Ústav pro klasická studia AV ČR, Škarka, Antonín: Půl tisíciletí českého písemnictví. Ed. J. Lehár. Praha: Odeon, Hrabák, Josef: Ze starší české literatury. Praha: SPN, Hrabák, Josef: Jedenáct století. Praha: ČS, Pražák, Emil: Stati o české středověké literatuře. Praha: Euroslavica, Petrů, Eduard: Vzdálené hlasy (Studie o starší české literatuře). Olomouc: Votobia, Kolár, Jaroslav: Návraty bez konce (Studie k starší české literatuře). Ed. L. Jiroušková, Brno: Atlantis, Speculum medii aevi = Zrcadlo středověku (Sborník přednášek proslovených v rámci cyklu o kultuře a literatuře středověku, který proběhl na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze). Praha: KLP, Rapp, Francis: Církev a náboženský život Západu na sklonku středověku [L Église et la vie religieuse en Occident à la fin du Moyen âge, 1971]. Přel. S. Káňová. Brno: CDK, Lambert, Malcolm: Středověká hereze [Medieval heresy, 1977]. Přel. T. Vítek. Praha: Argo Goff, Jacques Le: Kultura středověké Evropy [Civilisation de l Occident médiéval, 1964]. Praha: Odeon, 1991, 2. vyd. Praha: Vyšehrad, Goff, Jacques Le: Středověká imaginace [L Imaginaire médiéval, 1985]. Přel. I. Murasová. Praha: Argo, Goff, Jacques Le: Středověký člověk a jeho svět [L uomo medievale, 1987]. Přel. O. Bastl. Praha: Vyšehrad, 1999, 2. vyd

11 Seibt, Ferdinand: Lesk a bída středověku [Glanz und Elend des Mittelalters, 1991]. Přel. P. Dvořáček. Praha: MF Gurevič, Aron Jakovlevič: Kategorie středověké kultury [Kategorii srednevekovoj kultury, 1972]. Přel. J. Kolár. Praha: MF, Černý, Václav: Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti. Ed. O. Mališ Jinočany: H&H. (1) Středověk, (2) Podzim středověku a renesance, (3) Baroko a klasicismus, (4) Pseudoklasicismus a preromantismus, romantismus, realismus, Praha: Academia, Dějiny lidstva od pravěku k dnešku, hl. red. J. Šusta. Praha: Melantrich. Díl 3: Základy středověku (1937), díl 4: Středověk vrcholný a stárnoucí (1941), díl 5: V branách nového věku ( ), (1938), díl 6: Bronzová skála moci státní ( ) (1939). Spunar, Pavel: Kultura českého středověku. Praha: Odeon, Spunar, Pavel a kol.: Kultura středověku. Praha: Academia, Huizinga, Johan: Podzim středověku [Herfsttij der Middeleeuwen, 1919, autorizované něm. znění: Herbst des Mittelalters, 1924]. Přel. G. Veselá. Jinočany, H&H, 1999, 2. vyd. Praha/Litomyšl: Paseka, Šmahel, František: Husitská revoluce 1 4. Praha: Historický ústav AV ČR, 1993, 2. vyd. Praha: Karolinum, Dawson, Christopher: Rozdělení, nebo reforma západního křesťanstva? Přel. M. Kratochvíl. Praha: Vyšehrad, Kadlec, Jaroslav: Přehled českých církevních dějin 1 2. Praha: Zvon, Kadlec, Jaroslav: Dějiny katolické církve I III. 3. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 1993 (předtím skripta s tit. Církevní dějiny, , 2. vyd ). Říčan, Rudolf Molnár, Amedeo: Dvanáct století církevních dějin. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1973, 2. vyd. Praha: Kalich, Franzen, August: Malé církevní dějiny [Kleine Kirchengeschichte, 1965]. Přel. B. Smékal. Praha: Zvon, 1992, 2. vyd Birnstein, Uwe a kol: Kronika křesťanství [Chronik des Christentums, 1997]. Praha: Fortuna Print/Knižní klub, Delumeau, Jean: Hřích a strach [Le Péché et la peur, 1983]. Praha: Volvox Globator, Kalista, Zdeněk: Česká barokní gotika a její ždárské ohnisko. Brno: Blok, Česká literatura doby baroka. Literární archiv 27 (1993). Praha: PNP, 1994.

12 6. Rozšiřující literatura Léon-Dufour, Xavier a kolektiv: Slovník biblické teologie [Vocabulaire de la théologie biblique, 1962]. Přel. P. Kolář. Velehrad: Křesťanská akademie, 1991, 2. vyd. Praha: Academia, Slovník spisovatelů Řecko. Ed. B. Borecký a R. Dostálová. Praha: Odeon, Slovník latinských spisovatelů. Ed. E. Kuťáková a A. Vidmanová. Praha: Odeon, 1984, 2., přepr. a dopl. vyd. Praha: leda, Dattrino, L: Patrologie. Praha: KTF UK, Novák, J: Patristické čítanky I IX. Praha: ČKCH, Auerbach, Erich: Mimesis (Zobrazení skutečnosti v západoevropských literaturách) [1946]. Přel. M. Žilina, R. Preisner, V. Kafka. Praha: MF, 1968, 2. vyd Burke, Peter: Italská renesance (Kultura a společnost v Itálii) [Italian renaissance, 1987, pův. Culture and society in Renaissance Italy, 1972]. Přel. J. Kropáček. Praha: MF, Černý, Václav: Stredoveká dráma [Středověké drama]. Přel. L. Novomeský. Bratislava: SVKL, Černý, Václav: Studie ze starší světové literatury. Praha: MF, Černý, Václav: Staročeská milostná lyrika a další studie ze staré české literatury. Ed. J. Víšková. Praha: MF, 1999 De Vries, Josef: Základní pojmy scholastiky [Grundbegriffe der Scholastik, 1980]. Přel. M. Pokorný a T. Saxlová. Praha: Rezek, Dvorník, František: Byzantské misie u Slovanů [Byzantine Missions Among the Slavs, 1970]. Přel. autor. Praha: Vyšehrad, Englund, Peter: Nepokojná léta (Historie třicetileté války) [Ofredsår, 1993]. Přel. L. Mandaus a D. Hartlová. Praha: NLN, Hošna, Jiří: Druhý život svatého Václava. Praha: ISV, Hošna, J: Kníže Václav v obrazu legend. Praha: UK, Lainati, Chiara, Augusta: Svatá Klára z Assisi [Santa Chiara d Assisi, 1980]. Přel. A. Marková. Praha: Alverna, Kadlec, Jaroslav: Svatý Prokop. České Budějovice: Sdružení sv. Jana Neumanna, 1995, 2. vyd. Praha: Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty, Kalista, Zdeněk: Karel IV. (Jeho duchovní tvář). Praha: Vyšehrad, 1971, 2. vyd

13 Kavka, František: Život na dvoře Karla IV. Praha: Apeiron, Králík, Oldřich: Nejstarší rodokmen české literatury. Praha: ČS, Králík, Oldřich: Slavníkovské interludium (K česko-polským kulturním vztahům kolem r. 1000). Ostrava: Profil, Kučera, Jan Pavel Rak, Jiří: Bohuslav Balbín a jeho místo v české kultuře. Praha: Vyšehrad, Lehár, Jan: Nejstarší česká epika (Dalimilova kronika, Alexandreida, první veršované legendy). Praha. Vyšehrad, Mareš, František Václav: Cyrilometodějská tradice a slavistika. Ed. E. Bláhová a J. Vintr. Praha: Torst Polc, Jaroslav V.: Světice Anežka Přemyslovna. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, Preiss, P: Panoráma manýrismu (Kapitoly o umění a kultuře 16. století). Praha: Odeon, Soluňští bratři (110 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu), red. V. Bartůněk, Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1962, 2. vyd Stehlíková, Eva: A co když je to divadlo? (Několikero zastavení nad středověkým latinským dramatem). Praha, Divadelní ústav/klp, Svejkovský, František: Z dějin českého dramatu (Latinské a latinskočeské hry tří Marií). Praha: UK, Šťastný, Radko: Tajemství jména Dalimil. Praha: Melantrich, Šusta, Josef: Král cizinec. Praha: J. Laichter, Šusta, Josef: Soumrak Přemyslovců a jejich dědictví. Praha: J. Laichter, Večerka, Radoslav: Počátky slovanského spisovného jazyka (Studie z dějin staroslěvnského písemnictví a jazyka do konce 11. století). Praha: UK/FF, Z tradic slovanské kultury v Čechách (Sázava a Emauzy v dějinách české kultury). Ed. J. Petr a S. Šabouk. Praha: UK, Žirmunskij, V. M: O hrdinském eposu (slovanském a středoasijském) [Narodnyj geroičeskij epos. Sravnitelnoje literaturovedenije]. Ed. a přel. J. Táborská (překlad + J. Jílková). Praha: Lidové nakladatelství, 1984.

14 ČESKÁ LITERATURA 19. STOLETÍ Soupis je členěn: 1. Beletrie 2. Odborná literatura 2.1. Slovníky, dějiny, příručky 2.2. Studie, monografie, dokumenty (Znalost podtržených textů je povinná.) 1. Beletrie ARBES, Jakub: Osudy žen (Čtyři romaneta). Ed. J. Janáčková a J. Víšková. Praha: ČS, 1988 (Slunovrat, Velká řada, sv. 94), nebo Svatý Xaverius a jiná romaneta. Ed. J. Moravec. Praha: Odeon, 1969 (Dílo J. A., sv. 34), nebo Romaneta. Ed. J. Karásek. Praha: J. R. Vilímek, 1941, nebo Romaneta. Ed. J. Janáčková a M. Sendlerová. Praha: NLN, 2007 (Česká knižnice). BAAR, Jindřich Šimon: Cestou křížovou. Praha: Vyšehrad, BENEŠ TŘEBÍZSKÝ, Václav: Pod doškovými střechami. Praha: Fr. Topič, 1893 (V. Beneše Třebízského Sebrané spisy, sv. 1), reedice tamtéž, 1910; Povídky karlštejnského havrana, in Z různých dob 2. Praha: Fr. Topič, 1894 (V. Beneše Třebízského Sebrané spisy, sv. 8), též Praha: ČS, 1975 (Slunovrat, Malá řada, sv. 23), též Praha: Vyšehrad, 1979; Bludné duše. Praha: Orbis, 1950 (Národní knihovna, sv. 13), též Praha: Práce, 1969 (Živé dědictví). BOZDĚCH, Emanuel: Tři dramata (Z doby kotilionův, Baron Goertz, Zkouška státníkova). Ed. J. Moravec. Praha: SNKLHU, 1959 (Světová četba, sv. 217). ČECH, Svatopluk: Ve stínu lípy. Praha: Fr. Topič, 1937; Básně. Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1983 (Slunovrat, Básnická řada, sv. 17); jeden výlet pana Broučka, in Výlety pana Broučka I III (Pravý výlet pana Broučka do měsíce, Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století, Matěj Brouček na výstavě). Ed. A. Procházka a L. Ščerbaničová. Praha: ČS, 1985 (Slunovrat, Velká řada, sv. 86); Písně otroka, in Písně otroka a jiné básně. Praha: Orbis, 1950 (Národní knihovna, sv. 23), reedice tamtéž, 1952, též Praha: MF, 1950 (Květy poezie), též ed. A. Procházka. Praha: SNKLHU, 1955 (Skvosty, sv. 6). ČELAKOVSKÝ, František Ladislav: Ohlas písní českých, Ohlas písní ruských, Růže stolistá, in Básnické spisy. Ed. K. Dvořák. Praha: Vyšehrad, 1950 (Dílo F. L. Č., sv. 3), nebo Ohlasy. Ed. K. Homolová. Praha: ČS, 1972 (Slunovrat, Básnická řada, sv. 1);

15 Mudrosloví národu slovanského ve příslovích. Ed. K. Dvořák. Praha: Vyšehrad, 1949 (Dílo F. L. Č., sv. 2). České lidové balady (antologie). Ed. Z. Mézl. Praha: Melantrich, DOBROVSKÝ, Josef: O Libušině soudu, in Výbor z díla. Ed. B. Jedlička. Praha: SNKLHU, ERBEN, Karel Jaromír: Kytice, in Dílo K. J. Erbena. Ed. A. Grund. Praha: Melantrich, 1938, nebo ed. A. Grund a R. Skřeček. Praha: Orbis, 1948, tamtéž, 1949 a 1951, též Praha: SNKLHU, 1956 (vše Národní knihovna, sv. 3), nebo ed. R. Skřeček. Praha: SNKLU, 1961 (Skvosty, sv. 27), nebo in Znění zlatého zvonu. Ed. K. Dvořák. Praha: ČS, 1986 (KPP), nebo in Kytice České pohádky. Ed. M. Otruba. Praha: NLN, 2003 (Česká knižnice). FRIČ, Josef Václav: Písně z bašty a jiné básně. Ed. K. Cvejn. Praha: Orbis, 1952 (Národní knihovna, sv. 35). HÁLEK, Vítězslav: Večerní písně, V přírodě, Pohádky z naší vesnice, in Básně. Ed. Z. Tyl. Praha: SNKLHU, 1955 (Národní knihovna, sv. 50), též in Básně. Ed. D. Jeřábek, Z. Tyl a V. Válek. Praha: SNKLHU, 1960 (Vybrané spisy V. H., sv. 1); jedna povídka, in Povídky I. Ed. D. Jeřábek a M. Kopecký. Praha: SNKLHU, 1956, též in Povídky II. Ed. D. Jeřábek a M. Kopecký. Praha: SNKLHU, 1957, též in Povídky III. Ed. D. Jeřábek. Praha: SNKLHU, 1955 (vše Vybrané spisy V. H., sv. 2 4), nebo in Kresby křídou i tuší. Ed. M. Otruba a Z. Trochová. Praha: ČS, 1988 (Slunovrat, Velká řada, sv. 95). HAVLÍČEK BOROVSKÝ, Karel: Básnické dílo. Ed. J. Bělič. Praha: Orbis, 1950 (Národní knihovna, sv. 16), reedice tamtéž, 1951, též Praha: SNKLHU, 1962 (KČ, sv. 158); O literatuře. Ed. J. Bělič a J. Skalička. Praha: ČS, 1955; Dílo I (Obrazy z Rus, Epigramy a aforismy, Satiry, Kritika a polemiky, Smíšené básně, Korespondence) a Dílo II (Výbor publicistických prací z let ). Ed. J. Korejčík, A. Stich a L. Fišerová. Praha: ČS, 1986 (Klenotnice). HERBEN, Jan: Do třetího a čtvrtého pokolení. Ed. J. Bělič a J. Skalička. Praha: SNKLU, 1963 (Nesmrtelní, sv. 67, 68). HERRMANN, Ignát: U snědeného krámu. Ed. J. Zima. Praha: SNKLHU, 1953 (Národní knihovna, sv. 38), též Praha: Práce, 1971; Drobní lidé II. Praha: Fr. Topič, 1922 (Sebrané spisy I. H.), nebo Blednoucí obrázky. Ed. J. Janů a S. Utěšený. Praha: MF, 1955, též ed. E. Frynta, 1960, nebo Nedělní povídky. Ed. P. Rut a L. Ščerbaničová. Praha: NLN, 2004 (Česká knižnice). HEYDUK, Adolf: Cigánské melodie a jiné písně. Ed. J. Kotalík. Praha: SNKLHU, 1955 (Světová četba, sv. 116). Hledání modrého květu. Ed. I. Slavík. Praha: Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1988.

16 HOLEČEK, Josef: Naši I II. Ed. F. Hanuš. Praha: Orbis, 1949 a 1950 (Národní knihovna, sv. 6, 20), též ed. B. Svozil. Praha: ČS, 1973 (Slunovrat, Velká řada, sv. 20, 21). CHOCHOLOUŠEK, Prokop: Templáři v Čechách. Praha: Lidová demokracie, 1971 (ROK). JIRÁSEK, Alois: Temno. Ed. R. Skřeček. Praha: SNKLU, 1964 (Národní knihovna, sv. 74), též Praha: ČS, 1985 (Slunovrat, Velká řada, sv. 87); Vojnarka, Lucerna in Vojnarka Otec Lucerna. Ed. H. Hrzalová. Praha: SNKLHU (Vybrané hry A. J., sv. 2); Lucerna též in sb. Pohádkové drama. Ed. D. Tureček, M. Sendlerová a J. Kudrnáč. Praha: NLN, 1999 (Česká knižnice); povídky např. V cizích službách. Praha: J. Otto, 1893 (Aloise Jiráska Sebrané spisy, sv. 16), též ed. Z. Nejedlý. Praha: SNKLU, 1964 (A. Jiráska Odkaz národu, sv. 12); (Zahořanský hon, in Zahořanský hon a jiné. Praha: J. Otto, 1894 (Aloise Jiráska Sebrané spisy, sv. 18); Balada z rokoka, in Rozmanitá próza II. Praha: J. Otto, 1905 (Aloise Jiráska Sebrané spisy, sv. 33), tamtéž, 1908, 1916, 1920 atd.; Staré pověsti české. Ed. R. Skřeček. Praha: SNKLHU, 1953 (Národní knihovna, sv. 44), též ed. K. Komárek a J. Janáčková. Praha: NLN, 2001 (Česká knižnice). JUNGMANN, Josef: Atala, in Překlady II. Ed. J. Dvořák, M. Komárek, L. Pallas a kol.. Praha: SNKLHU, 1958 (Český překlad, sv. 4); Boj o obrození národa. Ed. F. Vodička. Praha: F. Kosek, KLICPERA, Václav Kliment: Točník, Divotvorný klobouk nebo Rohovín Čtverrohý, in Výbor z díla (Divadlo, Deklamovánky, Povídky). Ed. O. Králík a kol.. Praha: SNKLHU, KLOSTERMANN, Karel: Lístky ze šumavské epopeje. Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1983 (Slunovrat, Velká řada, sv. 77); Ze světa lesních samot. Ed. V. Vaněk. Praha: NLN, 1999 (Česká knižnice). KOLLÁR, Jan: Slávy dcera. Ed. R. Havel, K. Homolová, M. Pohorský a J. Víšková. Praha: Odeon, 1971 (Národní knihovna, sv. 87); Básně. Ed. M. Otruba a J. Víšková. Praha: ČS, 1981 (Slunovrat, Básnická řada); Nedělní, sváteční a příležitostné kázně a řeči. Ed. L. Kusáková. Praha: Kalich, KRAMERIUS, Václav Matěj a jiní: Zazděná slečna a jiné příhody pro vyražení (P. Šedivý: Zazděná slečna; J. Rulík: Boženka, veselého Kubíčka manželka; P. Šedivý: Maran a Onyra; F. Zanyš: Krátké opsání života Ludvíka šťastného; A. J. Zíma: Karel Devienzo z Londonu a slečna Amália florentýnská, V. M. Kramerius: Dobrá rada v potřebě, V. R. Kramerius: Železné košile). Ed. J. Janáčková a J. Lehár. Praha: ČS, 1980 (Slunovrat, velká řada, sv. 62). KRAMERIUS, Václav Rodomil: Knížky lidového čtení. Ed. O. Hausenblas, J. Janáčková a L. Kusáková. Praha: Odeon, 1988.

17 KRÁSNOHORSKÁ, Eliška: Výbor z díla I (Básně a libreta), Výbor z díla II (Studie, kritiky a paměti). Ed. Z. Pešat a J. Křesálková. Praha: SNKLHU, LANGER, Josef Jaroslav: Bodláčí a růže (Výbor z díla). Ed. E. Purkrábková. Praha: SNKLHU, 1957 (Světová četba, sv. 149). LINDA, Josef: Záře nad pohanstvem. Praha: ELK, Lyrika českého obrození. Ed. V. Jirát. Praha: Českomoravský kompas, MÁCHA, Karel Hynek: Básně a dramatické zlomky. Ed. K. Janský. Praha: SNKLHU, 1959 (Spisy K. H. M., sv. 1); Próza. Ed. K. Janský, K. Dvořák a R. Skřeček. Praha: SNKLU, 1961 (Spisy K. H. M., sv. 2); Literární zápisníky Deníky Dopisy. Ed. K. Janský, K. Dvořák a R. Skřeček. Praha: Odeon, 1972 (Spisy K. H. M., sv. 3); též čtenářské vydání Dílo 1 2. Ed. M. Pohorský. Praha: ČS, 1986 (Klenotnice, sv. 1, 2), též Básně. Ed. M. Červenka. Praha: ČS, 1997 (Česká knižnice), 2. vyd., 2002, též Prózy. Ed. Z. Hrbata a M. Procházka. Praha: NLN, 2008 (Česká knižnice). MRŠTÍK, Vilém: Pohádka máje. Praha: ČS, 1985 (Slunovrat, Ilustrovaná řada), též Praha: Knižní klub, 1996; Santa Lucia. Ed. B. Štorek. Praha: SNKLHU, 1958 (Národní knihovna), též Praha: Vyšehrad, 1969, též Praha: ČS, 1990 (Slunovrat); Obrázky. Praha: F. Šimáček, 1894 (Kabinetní knihovna). MRŠTÍKOVÉ, Alois a Vilém: Rok na vsi. Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1986 (Slunovrat, Velká řada, sv. 88); Maryša. Praha: J. Otto, 1901, tamtéž, 1908, 1925, 1933 atd., též Praha: MF, NEBESKÝ, Václav Bolemír: Protichůdci. Praha: Vilém Šmidt, NĚMCOVÁ, Božena: Babička. Ed. M. Novotný. Praha: Orbis, 1949, též ed. M. Novotný, B. Havránek a R. Skřeček. Praha: Orbis, 1951, též, 1952 (vše Národní knihovna, sv. 2), též ed. B. Havránek, R. Skřeček a R. Havel. Praha: SNKLHU, 1953 (Knihovna klasiků, Spisy B. N., sv. 5), též ed. J. Janáčková a R. Adam. Praha: NLN, 2000 (Česká knižnice); Povídky I (V zámku a v podzámčí, Chudí lidé, Dobrý člověk, Chyže pod horami). Ed. Z. Havránková. Praha: Orbis, 1950, též, 1951 (Národní knihovna, sv. 22); Povídky II. Ed. Z. Havránková. Praha: SNKLHU, 1953 (Národní knihovna, sv. 41); Povídky II. Ed. Z. Havránková a F. Wünschová. Praha: SNKLHU, 1953 (Knihovna klasiků, Spisy B. N., sv. 7); Povídky (Baruška, Sestry, Karla, Divá Bára, Pohorská vesnice, V zámku a v podzámčí, Dobrý člověk, Cesta z pouti). Ed. J. Sirotek a F. Vodička. Praha: SNKLHU, 1957 (Vybrané spisy B. N., sv. 2); Čtyry doby (Fragmenty autobiografie). Ed. M. Pohorský, Praha: ČS, 1974 (Výbor z díla B. N., sv. 3), též Povídky. Ed. L. Kusáková a L. Soukupová. Praha: NLN, 2002 (Česká knižnice). NERUDA, Jan: básnické sbírky (včetně Knihy epigramů), in Básně I. Ed. F. Vodička. Praha: ČS, 1951 (Knihovna klasiků, Spisy J. N., sv. 1) a in Básně II. Ed. F. Vodička. Praha: SNKLHU, 1956 (Knihovna klasiků, Spisy J. N., sv. 2);

18 Arabesky. Ed. K. Polák. Praha: ČS, 1952 (Knihovna klasiků, Spisy J. N., sv. 3); Trhani. Praha: Družstevní práce, 1923, též Praha: J. Otto, 1924, též ed. J. Zima. Praha: ČS, 1956 (Edice ilustrovaných novel); Povídky malostranské. Ed. M. Novotný a R. Skřeček. Praha: Orbis, 1948, reedice tamtéž, 1951, 1952, též SNKLHU, 1954 (vše Národní knihovna, sv. 4); Žerty hravé i dravé od Jana Nerudy. Ed. V. Vrzalová. Praha: SNKLHU, 1954 (Knihovna klasiků, Spisy J. N., sv. 7). NOVÁKOVÁ, Teréza: Úlomky žuly. Ed. V. Menclová a J. Janáčková. Praha: NLN, 2001 (Česká knižnice), nebo Kamenité stezky, Hradec Králové, Kruh, 1978; Drašar. Praha: Orbis, 1949, reedice tamtéž, 1952, též ed. J. Fořt. Praha: SNKLU, 1959 (Vybrané spisy T. N., sv. 5), tamtéž, 1963 (KČ, sv. 172). PFLEGER MORAVSKÝ, Gustav: Paní fabrikantová. Praha: B. Kočí, 1924, tamtéž, 1925, 1928; Pan Vyšinský, in Sebrané spisy II. Praha: I. L. Kober, 1875, též ed. K. Rieger. Praha: J. Otto, Počátky novočeského básnictví (výbor). Ed. K. Polák. Praha, POLÁK, Milota Zdirad: Vznešenost přírody, in Básnické spisy. Ed. J. Bradáč. Praha: J. Otto, (Světová knihovna). PREISSOVÁ, Gabriela: Její pastorkyňa nebo Gazdina roba, in Její pastorkyňa Gazdina roba. Ed. S. Utěšený. Praha: Odeon, 1967 (Česká klasická próza). PUCHMAJER, Antonín Jaroslav: Almanachy. Ed. J.Vlček. Praha: Česká akademie císaře Fr. Josefa, RAIS, Karel Václav: Kalibův zločin, in Raisovy spisy. Praha: Česká grafická unie, 1947, též in Kalibův zločin a jiné obrázky z podhoří (O tiché chalupě, Kalibův zločin, Když se připozdívá). Ed. L. Janský. Praha: Odeon, 1971 (KČ, sv. 296); Západ. Praha: SNKLU, 1960, též Praha: ČS, 1971, též Praha: Vyšehrad, 1976; Povídky (Pro číslo, Do Prahy na pouť, Z vlasařských pamětí, Vnouče, Po letech doma, Skleník, Pes, Poslední radosti, Nermuť). Ed. J. Janáčková, J. Víšková a L. Janský. Praha: Odeon, 1967 (Národní knihovna, sv. 81). RETTIGOVÁ, Magdalena Dobromila: jedna povídka, in Domácí kuchařka. Praha: Odeon, Romantické povídky z českého obrození. Ed. M. Novotný. Praha: ELK, RUBEŠ, František Jaromír: Pan amanuensis na venku, aneb putování za novelou. Praha: J. Otto, 1926, též Praha: SNKLHU, 1953, též ed. M. Heřman. Praha: ČS, 1979.

19 Rukopisy Královédvorský a Zelenohorský. Ed. J. Hanuš. Praha, 1911, nebo přebásnění K. Bednáře. Praha: SNKLU, 1961, nebo ed. K. Nesměrák. Praha: Neklan, 1997, nebo ed. D. Dobiáš. Brno: Host, 2010 (Česká knižnice). SABINA, Karel: Oživené hroby. Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1977 (Slunovrat, Malá řada, sv. 35); Hrobník. Ed. L. Janský. Praha: Odeon, 1977 (Skvosty). SLÁDEK, Josef Václav: Selské písně, Sluncem a stínem, in Spisy básnické I II. Praha: J. Otto, 1907, též in Sluncem a stínem a jiné básně. Ed. A. M. Píša a R. Skřeček. Praha: Odeon, 1972 (Národní knihovna, sv. 88), též Básně I III. Ed. M. Jankovič a M. Chlíbcová. Praha: NLN, 2003, 2004 a 2006 (Česká knižnice); Tiché hovory (výbor). Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1989 (KPP); Má Amerika (Fejetony a příhody ). Ed. J. Janáčková a J. Víšková. Praha: NLN, 1998 (Česká knižnice). STAŠEK, Antal: Blouznivci našich hor. Ed. F. Jílek. Praha: SNKLHU, 1955 (Vybrané spisy A. S., sv. 3, 4), též ed. F. Jílek. Praha: SNKLHU, STROUPEŽNICKÝ, Ladislav: Naši furianti. Praha: Odeon, 1968, též Praha: MF, 1983, též Praha: Artur, SVĚTLÁ, Karolina: Vesnický román, in Ještědské romány I. Ed. J. Špičák. Praha: SNKLHU, 1954 (Vybrané spisy K. S., sv. 2), též Praha: ČS, 1973 (Slunovrat, Velká řada, sv. 19); Kresby z Ještědí. Ed. J. Špičák. Praha: SNKHLU, 1961 (Národní knihovna, sv. 68). ŠIMÁČEK, M. A.: Svět malých lidí. Praha: ČDLJ, 1957, nebo Duše továrny. Praha: Lid. demokracie, 1963, nebo U řezaček. Praha: Libuše, ŠOLC, Václav: Prvosenky. Ed. J. Štefánek. Praha: Orbis, 1951 (Národní knihovna, sv. 26). ŠUBERT, A.: Jan Výrava. Praha: Otakar Růžička, Tajemné příběhy v české krásné próze 19. století. Ed. I. Slavík. Praha: Odeon, 1976 (Světová četba, sv. 472). TYL, Josef Kajetán: Strakonický dudák, in Dramatické báchorky. Ed. A. Jedlička, J. Kopecký a V. Štěpánek. Praha: SNKLHU, 1953 (Knihovna klasiků, Spisy J. K. T., sv. 19), též in Dramatické báchorky. Ed. A. Jedlička a V. Štěpánek. Praha: SNKLHU, (Národní knihovna, sv. 48); Paličova dcera, in Dramatické obrazy ze života. Ed. J. Otrubová a A. Jedlička. Praha: SNKLHU, 1954 (Knihovna klasiků, Spisy J. K. T., sv. 18); Kusy mého srdce (Láska vlastenky, Alchemista). Praha: L. Mazáč, 1928, též Praha: ČS, 1952, nebo Rozina Ruthardova, in Rozina Ruthardova Pouť českých umělců. Ed. E. Macek a M. Otruba. Praha: SNKLHU, 1957 (Knihovna klasiků, Spisy J. K. T., sv. 2);

20 jedna historická povídka in Historické povídky I ( ). Ed. E. Macek, 1955, nebo Historické povídky II ( ). Ed. E. Macek, 1959, nebo Historické povídky III ( ). Ed. M. Laiske a O. Svejkovská, 1961, vše Praha: SNKLHU (Knihovna klasiků, Spisy J. K. T., sv. 7 9), nebo Historické povídky IV ( ). Ed. V. Ženatý. Praha: Odeon, 1964 (Knihovna klasiků, Spisy J. K. T., sv. 10), nebo Don Juan a jiné povídky. Ed. M. Otruba. Praha: ČS, 1974 (Slunovrat, Velká řada, sv. 26). VRCHLICKÝ, Jaroslav: Mýty I, in Mýty, Selské balady, Má vlast. Ed. J. Moravec. Praha: SNKLHU, 1955 (Národní knihovna, sv. 49); Host na zemi (výbor). Ed. J. Brabec a J. Brukner. Praha: ČS, 1966 (KPP), nebo Zahrada slov (výbor). Ed. R. Havel. Praha: Odeon, 1983; Intimní lyrika (Rok na jihu, Hořká jádra, Okna v bouři). Ed. M. Chlíbcová, J. Kudrnáč a M. Červenka. Praha: NLN, 2000 (Česká knižnice). WINTER, Zikmund: Mistr Kampanus. Praha: SNKLU, 1964 (Česká klasická próza), též Praha: ČS, 1974 (Slunovrat, Velká řada, sv. 27); Obrázky (Výbor povídek). Ed. J. Janáčková. Praha: MF, 1972, nebo Povídky. Ed. V. Brožová, Brno: Host, 2009 (Česká knižnice). z HVĚZDY, Jan: Známosti z průjezdu. Praha: Bačkovský, ZEYER, Julius: Vyšehrad. Praha: Česká grafická unie, 1931 (Spisy J. Z., sv. 26), též in Epické zpěvy. Ed. J. Janáčková a A. Stich. Praha: ČS, 1988 (Slunovrat, Básnická řada, sv. 18), též in Vyšehrad Trojí paměti Víta Choráze. Ed. T. Riedelbauchová a A. Stich, Brno: Host, 2009 (Česká knižnice), s ; Radúz a Mahulena. Praha: Orbis, 1955, též in sb. Pohádkové drama. Ed. D. Tureček, M. Sendlerová a J. Kudrnáč. Praha: NLN, 1999 (Česká knižnice); Jan Maria Plojhar, in Jan Maria Plojhar Tři legendy o krucifixu. Ed. R. Skřeček. Praha: ČS, 1976 (Národní knihovna, sv. 92), též ed. Z. Nováková a E. Stehlíková. Praha: NLN, 2001 (Česká knižnice); Dům U tonoucí hvězdy. Ed. R. Skřeček. Praha: SNKLHU (Skvosty, sv. 44), též Praha: ČS, 1972 (Slunovrat, Malá řada, sv. 3); Tři legendy o krucifixu in Jan Maria Plojhar Tři legendy o krucifixu. Ed. R. Skřeček. Praha: ČS, 1976 (Národní knihovna, sv. 92), též in Tři legendy o krucifixu a jiné báje o lásce. Ed. J. Janáčková. Praha: ČS, 1987 (Slunovrat, Velká řada, sv. 92). 2. Odborná literatura (U svazků se k literatuře 19. století vztahuje pouze část knihy nebo jednotlivé studie.) 2.1. Slovníky, dějiny, příručky Čapek, Jan Blahoslav: Duch české literatury předbřeznové a předmájové (Ideové proudy a osobnosti ). Praha: Knihovna Svazu národního osvobození, 1938.

21 Čapek, Jan Blahoslav: Záření ducha a slova (Literární stati a studie československé). Praha: J. R. Vilímek, Červenka, Miroslav Macura, Vladimír Med, Jaroslav Pešat, Zdeněk: Slovník básnických knih. Praha: ČS, Československá vlastivěda (VII. díl, Písemnictví). Praha: Janda, Čeští spisovatelé 19. století (Studijní příručka). Ed. K. Homolová, M. Otruba. Praha: ČS, , rozš. vyd. pod titulem Čeští spisovatelé 19. a počátku 20. století (Slovníková příručka). Ed. K. Homolová, M. Otruba, Z. Pešat, tamtéž, 1973, 3. vyd. tamtéž, Dějiny české literatury II (Literatura národního obrození). Ed. F. Vodička. Praha: Nakladatelství ČSAV, Dějiny české literatury III (Literatura druhé poloviny devatenáctého století). Ed. M. Pohorský. Praha: Nakladatelství ČSAV, Dějiny českého divadla III (Činohra ). Ed. F. Černý a L. Klosová. Praha: Academia, Hanzal, Josef: Od baroka k romantismu (Ke zrození novodobé české kultury). Praha: Academia, Lexikon české literatury (Osobnosti, díla, instituce). 1 (A G). Ed. V. Forst. Praha: Academia, 1985, 902 stran. 2/I (H J). Ed. V. Forst. Praha: Academia, /II (K L). Ed. V. Forst. Praha: Academia, 1993, 1380 stran [obsahuje též dodatky k 1. dílu, A G]. 3/I (M O). Ed. J. Opelík. Praha: Academia, /II (P Ř). Ed. J. Opelík. Praha: Academia, 2000, 1522 stran. 4/I (S T). Ed. L. Merhaut. Praha: Academia, /II (U Ž). Ed. L. Merhaut. Praha: Academia, 2008, 2105 stran [obsahuje též dodatky k LČL 1 3]. Literatura česká devatenáctého století I IV. Ed. J. Vlček. Praha: Jan Laichter, Marek, Jaroslav: Česká moderní kultura. Praha: MF, Novák, Arne: Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. 4. vyd. Olomouc: R. Promberger: , reprint Brno: Atlantis, Štěpánek, Vladimír: Přehled dějin české literatury 19. století I II. Praha: UK, 1978, Vlček, Jaroslav: Dějiny české literatury II. 2., dopl. vyd. Praha: L. Mazáč, 1931, 4. vyd. Praha: ČS, 1951, 5. vyd. ed. O. a F. Svejkovských. Praha: SNKLHU, Vlček, Jaroslav: Kapitoly z dějin české literatury. Ed. V. Dostál a V. Stejskal. Praha: ČS, Studie, monografie, dokumenty Ani labuť ani Lůna (Sborník k 100. výročí smrti K. H. Máchy). Ed. V. Nezval. Praha: Otto Jirsák, 1936, reprint Praha: Concordia, 1995.

22 Blažíček, Přemysl: Epičnost a naivita Holečkových Našich. Praha: Oikumené, Černý, Václav: Knížka o Babičce. Praha: Lidová demokracie, Přepr. vyd. Toronto, Sixty-Eight Publishers, Český romantismus v evropském kontextu. Ed. Z. Hrbata a M. Procházka. Pardubice: Mlejnek, Divadlo v Kotcích (Nejstarší pražské městské divadlo ). Ed. F. Černý. Praha: Panorama, Fischer, Otokar: Činohra Národního divadla do roku Praha: Sbor pro zřízení druhého Národního divadla, 1933, 2. vyd. ed. V. Pašková. Praha: ČS, Grebeníčková, Růžena: Máchovské studie [ ]. Ed. M. Špirit. Praha: Academia, Grund, Antonín: Karel Jaromír Erben. Praha: Melantrich, Haman, Aleš: Neruda prozaik. Praha: ČS, Hausenblas, Karel: Od tvaru k smyslu textu (Stylistické reflexe a interpretace). Ed. A. Macurová a P. Mareš. Praha: FF UK, Hodrová, Daniela: Hledání románu (Kapitoly z historie a typologie žánru). Praha: ČS, Hroch, Miroslav: Na prahu národní existence (Touha a skutečnost). Praha: MF, Hubert Gordon Schauer (Osobnost, dílo, doba). Ed. M. Skřivánek. Litomyšl: Státní okresní archiv Svitavy, Chalupný, Emanuel: Josef Václav Sládek a lumírovská doba české literatury. Praha: Fr. Borový, Janáčková, Jaroslava: Arbesovo romaneto (Z poetiky české prózy). Praha: UK, Janáčková, Jaroslava: Český román sklonku 19. století. Praha: Academia, Janáčková, Jaroslava: Román mezi modernami (Studie z historické poetiky). Praha: ČS, Janáčková, Jaroslava: Stoletou alejí (O české próze minulého věku). Praha: ČS, Janáčková, Jaroslava: Svět Jiráskova umění. Praha: UK, Jankovič, Milan: Josef Václav Sládek (Studie s ukázkami z díla). Praha: Svobodné slovo, 1963 (edice Odkazy pokrokových osobností naší minulosti).

Starší česká literatura pro Bc JS 2006

Starší česká literatura pro Bc JS 2006 Starší česká literatura pro Bc JS 2006 I. program semestru, seznam primární a sekundární literatury II. středověká kronika Kosmova Kronika česká Ironické prvky v Kosmově podání české prehistorie III. středověká

Více

KBO/0277 Interpretace de l SC L I

KBO/0277 Interpretace de l SC L I KBO/0277 Interpretace de l SC L I Vyučující Mgr. Filip Komberec email: komberec.filip@gmail.com kancelář č. 435 (nová budova) KH: pondělí 15.00-16.00 Anotace kurzu Kurz KBO/0277 Intepretace děl starší

Více

MISTR JAN HUS VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA. * asi 1371 Husinec. 6. července 1415 Kostnice

MISTR JAN HUS VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA. * asi 1371 Husinec. 6. července 1415 Kostnice MISTR JAN HUS * asi 1371 Husinec 6. července 1415 Kostnice VÝBĚROVÁ BIBLIOGRAFIE K 600. VÝROČÍ UPÁLENÍ MISTRA JANA HUSA Výběrová bibliografie zahrnuje knihy z knihovního fondu Městské knihovny Jihlava

Více

Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225

Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225 Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

REALISMUS V ČESKÉ PRÓZE A

REALISMUS V ČESKÉ PRÓZE A VY_32_INOVACE_S2.3_ČJ.ročník.8.16 REALISMUS V ČESKÉ PRÓZE A DRAMATU 80. A 90. LET 19.STOLETÍ Realismus ve vědě, v próze, v dramatu Naturalismus REALISMUS V ČESKÉ VĚDĚ Požadavek pravdy a svobody vědeckého

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA: PRAMENY A HISTORICI

DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA: PRAMENY A HISTORICI DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA: PRAMENY A HISTORICI Kromě snadno dostupných překladů téměř všech kronik a legend českého středověku, které byly vydávány v 60.-80. letech 20. století, doporučujeme: BLÁHOVÁ,

Více

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1.

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1. ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 13 České národní

Více

10 Česká literatura druhé poloviny 19. století

10 Česká literatura druhé poloviny 19. století 10 Česká literatura druhé poloviny 19. století Otázka číslo: 1 Po revolučním roce 1848 zavádí rakouský ministerský předseda Bach policejní absolutismus, což se projevuje také markantním úbytkem původní

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk literatura 19. století. PhDr. Iveta Pelcová

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk literatura 19. století. PhDr. Iveta Pelcová Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

10. REALISMUS. D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let. a)historická próza

10. REALISMUS. D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let. a)historická próza 10. REALISMUS D)Realismus v české próze a dramatu 80. a 90. let a)historická próza a)historická próza za nejvýznamnější české autory historických próz jsou považováni: Alois Jirásek a Zikmund Winter. Alois

Více

R e š e r š e. Vypracovala: Krajská vědecká knihovna Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec. tel. +420-48-24 12 111 fax +420-48-24 12 222

R e š e r š e. Vypracovala: Krajská vědecká knihovna Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec. tel. +420-48-24 12 111 fax +420-48-24 12 222 R e š e r š e (Dokumentografická výběrová jednorázová rešerše) Historie českého státu v 10.-11. století. Vypracovala: Krajská vědecká knihovna Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec tel. +420-48-24 12 111

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2.

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2. ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 16 Etapy a cíle:

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900

Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900 R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900 Vypracovala: Krajská vědecká knihovna, příspěvková organizace Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec

Více

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třída: 4K,4El Školní rok: 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. století 1. Olbracht Ivan: Biblické příběhy 2. Homér:

Více

Obsah STŘEDOVĚK. Úvodem k četb ě...5

Obsah STŘEDOVĚK. Úvodem k četb ě...5 Obsah Úvodem k četb ě...5 STŘEDOVĚK STAROSLOVĚNSKÉ PÍSEMNICTVÍ NA VELKÉ MORAVĚ: 863-885 Konstantin Cyril: Proglas - Předzpěv к překladu evangelií... 13 Život Konstantinův... 18 Život Metodějův...26 LATINSKÁ

Více

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL.

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. František II. (1792 1835) syn Leopolda II. zavedl policejní absolutismus a cenzuru. 1804 zanikla Svatá říše římská místo toho vzniklo Rakouské císařství

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

převážně v katolických zemích, protože bylo zatíženo katolickou propagandou

převážně v katolických zemích, protože bylo zatíženo katolickou propagandou 05 Baroko Otázka číslo: 1 Po bitvě na Bílé Hoře (1620) a restauraci císařské moci v Českém království dostává rozsáhlé pravomoci v oblasti školství a vzdělávání řád založený Ignácem z Loyoly Tovaryšstvo

Více

7. léta 18.století počátek 19.století

7. léta 18.století počátek 19.století 7. léta 18.století počátek 19.století UDÁLOSTI FAKTA Čechy součástí habsburské monarchie vláda Marie Terezie a Josefa II. reformy v duchu osvícenských zásad (1773 zrušení jezuitského řádu, 1774 všeobecná

Více

LADISLAV KLÍMA. Personální bibliografie

LADISLAV KLÍMA. Personální bibliografie LADISLAV KLÍMA Personální bibliografie Z DÍLA LADISLAVA KLÍMY Knihy Arkanum. P., Trigon 1990. 54 s. Arta a jiné příběhy. Vybral a k vyd. připravil M. Ohnisko. Brno, Nakladatelství G 1992. 17 s. Boj o vše.

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Bednarzová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Literatura období baroka test

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Literatura období baroka test Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Česká literatura Literatura období baroka test Pracovní list nabízí otázky a tvrzení, které slouží k ověření získaných

Více

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Kategorie času v literatuře Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec tel. +420-482 412 111 fax +420-482 412

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

2.pol. 19.stol.notebook. Česká literatura 2. poloviny 19. století

2.pol. 19.stol.notebook. Česká literatura 2. poloviny 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století 1 Česká literatura 2. poloviny 19. století porážka revoluce v roce 1848 Bachův absolutismus policejní opatření, významné osobnosti umlčeny (vyhnanství, vězení)

Více

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Český (Čekoslovenský) časopis historický - dějiny Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Bouček, Jaroslav, 1952- Jan Slavík

Více

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury Středověká literatura Dějiny umění a literatury Co nás čeká v této lekci? Přiblížit společensko historickou situaci Zopakovat si znaky dobového umění a uvést si příklady Charakterizovat literaturu tohoto

Více

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Žánry

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů min. 5 max. 100 otázek, uzavřený (výběr z několika odpovědí)

Více

Periodizace starší české literatury

Periodizace starší české literatury Periodizace starší české literatury Časová osa 885 Panonské první období 885 Panonské 1057 prvá česká věta druhé období J. Dobrovský, Geschichte der böhmische Sprache und Literatur, Prag 1792 třetí období

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy VOJTĚCH PREISSIG Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA Knihy BAREVNÝ lept a barevná rytina. Technické poznámky. 2. přehledové vyd. 50 ve stroji za tisku číslovaných výtisků. Vyzdobil autor.

Více

HEINRICH BÖLL. Personální bibliografie Z DÍLA HEINRICHA BÖLLA. Knihy. A anděl mlčel. Z něm. orig. přel. Jiří Veselý. P., Akropolis s.

HEINRICH BÖLL. Personální bibliografie Z DÍLA HEINRICHA BÖLLA. Knihy. A anděl mlčel. Z něm. orig. přel. Jiří Veselý. P., Akropolis s. HEINRICH BÖLL Personální bibliografie Z DÍLA HEINRICHA BÖLLA Knihy A anděl mlčel. Z něm. orig. přel. Jiří Veselý. P., Akropolis 1993. 157 s. A neřekl jediné slovo. Biliár o půl desáté. Z něm. orig. přel.

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

okruhu a úkoly Říjen 2013 Světová a česká literatura 19. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

okruhu a úkoly Říjen 2013 Světová a česká literatura 19. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 3)Krátké období vítězství latiny a pronikání češtiny (počátek 12.st.- polovina13.st.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

PROBÍRANÁ DISCIPLÍNA METODICKÉ POZNÁMKY

PROBÍRANÁ DISCIPLÍNA METODICKÉ POZNÁMKY Gymnázium, Ústí nad Orlicí T.G.Masaryka 106 Školní rok 2011/2012 Tematický plán předmětu Český jazyk a literatura Třída: 2.A (čtyřleté studium, zahrnuto v ŠVP gymnázia) Hodinová dotace: 2 nedělené hodiny,

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

Národní obrození - literární období

Národní obrození - literární období Jméno: Národní obrození Přidal(a): Bessek Národní obrození asi v letech 1770-1850 1627/8 - Obnovené zřízení zemské - jediná povolená víra je katolictví odešlo mnoho vzdělaných lidí, do Čech přichází německá

Více

Literatura období humanismu a renesance I

Literatura období humanismu a renesance I Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literatura

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová

Více

B) okruh otázek (odpovídá okruhu, který byl stanoven garantem předmětu; zveřejněn na webu KBO)

B) okruh otázek (odpovídá okruhu, který byl stanoven garantem předmětu; zveřejněn na webu KBO) Propozice ke zkoušce z předmětu KBO/6025 Mgr. Krupička A) organizační záležitosti o příslušnosti absolventa k vypsaným termínům rozhodují kapacitní možnosti zkoušejícího, které budou blíže stanoveny před

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník KŘESŤANSTVÍ A STŘEDOVĚKÁ EVROPA D-9-4-01 popíše podstatnou změnu evropské situace, která nastala v důsledku příchodu nových etnik, christianizace a vzniku států - určí časově příchod nových etnik na evropské

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Chvála rozmanitosti jazyka

Více

Prameny: Beda Ctihodný, Církevní dějiny národa Anglů, Praha Cronica domus Sarensis, Brno 1964.

Prameny: Beda Ctihodný, Církevní dějiny národa Anglů, Praha Cronica domus Sarensis, Brno 1964. Prameny: Beda Ctihodný, Církevní dějiny národa Anglů, Praha 2008. Cronica domus Sarensis, Brno 1964. Cronica domus Sarensis, Maior et Minor, Třebíč 2003. Čtení ze starých kronik legend, Praha 1974. Dětmar

Více

Literatura o Karlu IV., bez článků

Literatura o Karlu IV., bez článků Literatura o Karlu IV., bez článků rýdek rýdek naučná např. rýdek dětské rýdek sklad rýdek 11. ZŠ rýdek 11. ZŠ dětské Místek M SK RY RYM Místek naučné Místek dětské Lískovec Skalice Chlebovice ANDM LIC

Více

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) Literatura Sexta A, B Mgr. Libuše Kratochvilová 2 hodiny

Více

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století Generace májovců 50. a 60. léta 19. století Májovci Na konci 50. let pozvolný pád bachovského absolutismu Alexander Bach byl vystřídán jiným ministrem, Rakousko prohrálo několik bitev a celkově došlo k

Více

Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia

Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia Pro programy Učitelství pro základní školy (N7503) a Učitelství pro střední školy (N7504) platí okruhy otázek 1-26. Pro studenty oboru

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ2

SADA VY_32_INOVACE_CJ2 SADA VY_32_INOVACE_CJ2 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN:

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN: BIBLIOGRAFIE VYDANÉ V ČR ZA ROK 2016 2 1. Academia 1966-2016: výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, 2016. 338 stran. ISBN: 978-80-200-2548-7. Academia (nakladatelství); nakladatelství

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Koncepce antologie Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu Dr. Michael

Více

METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU

METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU O b s a h LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ 2 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 4 METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU 5 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI 7 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ (KCD/LTPDA) Vymezení předmětu: povinný Hodinový

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Literatura TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ prima Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden, 70hod/rok Literatura pro 1. ročník středních

Více

Literatura 1. Otázka číslo: 1. Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi. Epos o Gilgamešovi. Epos o Sinuhetovi

Literatura 1. Otázka číslo: 1. Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi. Epos o Gilgamešovi. Epos o Sinuhetovi Literatura 1 Otázka číslo: 1 Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi Epos o Gilgamešovi Epos o Sinuhetovi Epos o Jobovi Otázka číslo: 2 Řecké drama se vyvíjí z oslavných obřadních her

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

Májovci, ruchovci, lumírovci

Májovci, ruchovci, lumírovci Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Májovci,

Více

KAREL HYNEK MÁCHA. výběr literatury z fondu KJM

KAREL HYNEK MÁCHA. výběr literatury z fondu KJM KAREL HYNEK MÁCHA MÁCHOVO DÍLO výběr literatury z fondu KJM B14360 Máj / Karel Hynek Mácha ; ilustrace Jan Zrzavý; doslov Helena Kupcová]. Ve vydavatelství Nibiru vyd. 1. Praha : Nibiru, 2009, 69 s. :

Více

17.století první polovina 18.století

17.století první polovina 18.století 17.století první polovina 18.století UDÁLOSTI FAKTA ÚKOLY: porážka českých protestantů (1620 Bílá hora) Obnovené zřízení zemské (1628 prohabsburské, katolické zákony) rekatolizace, germanizace nevolnictví

Více

Východočeská divize Pořadí jednotlivců:

Východočeská divize Pořadí jednotlivců: Východočeská divize Pořadí jednotlivců: jméno hráče družstvo celkem plné dorážka chyby poměr kuž. maximum 1. BAJER Jiří N. Paka 456,1 307,1 149,1 2,0 13 / 14 (500) 2. BEK Jiří Třebechovice 455,0 306,0

Více

LITERATURA K TEXTOLOGII

LITERATURA K TEXTOLOGII LITERATURA K TEXTOLOGII 1. Teorie Editor a text. Úvod do praktické textologie, red. R. Havel, B. Štorek, Praha, S 1971. Textologie. Teorie a ediní praxe, ed. P. Vašák, Praha, Karolinum 1993. Problems of

Více

Encyklopedie českých a moravských pomocných (světících) biskupů : (se supplementem sídelních biskupů)

Encyklopedie českých a moravských pomocných (světících) biskupů : (se supplementem sídelních biskupů) Encyklopedie českých a moravských pomocných (světících) biskupů : (se supplementem sídelních biskupů) / Milan M. Buben, Pavel R. Pokorný.-- 1. vyd.-- Praha : Libri, 2014.-- 223 s. ; 21 cm.-- Encyklopedie

Více

Vývoj českého jazyka

Vývoj českého jazyka Vývoj českého jazyka Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_07 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr. Helena

Více

UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě ÚKOLY: Zjistěte, jak probíhala revoluce v českých zemích (v Praze).

UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě ÚKOLY: Zjistěte, jak probíhala revoluce v českých zemích (v Praze). 1830 1848 UDÁLOSTI FAKTA revoluce po celé Evropě formování politických požadavků o státním uspořádání v monarchii 1. obrozenecký politický program austroslavismus (František Palacký) idea sjednocení Slovanů

Více

Otázek v literární části je dvacet, za každou správnou odpověď je jeden bod. 1. Knihtisk byl vynalezen:

Otázek v literární části je dvacet, za každou správnou odpověď je jeden bod. 1. Knihtisk byl vynalezen: Modelová podoba literární části písemné přijímací zkoušky pro obor Český jazyk se zaměřením na vzdělávání (příklad otázek z lingvistické části zkoušky najdete na webu katedry českého jazyka). Otázek v

Více

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Literární a slohová výchova, komunikace

Literární a slohová výchova, komunikace Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Literatura (LIT) Literární a slohová výchova, komunikace Tercie 2 hodiny týdně Dataprojektor Literární výchova I Čte s porozuměním Shromáždí a zapíše co nejvíc

Více

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy ANDRÉ BRETON Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA Knihy Co je surrealismus? Tři přednášky (o vývoji surrealismu a surrealistické situaci objektu a politické posici dnešního umění. Doslov napsal

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 4)Vznik česky psané literatury (přelom 13. a 14. století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Česká a světová literatura od poloviny 19. století

Česká a světová literatura od poloviny 19. století Česká a světová literatura od poloviny 19. století MGR. N. POSSELTOVÁ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Alois a Vilém Mrštíkové VY_32_INOVA CE_06_2_02_CJ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou 1861

Více

Středověká literatura

Středověká literatura MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2013/14) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) literatura sekunda Mgr. Pavla

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz AOB16HSD X16HSD X16HT3 Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz Témata přednášek a seminářů 1. Úvod do studia hospodářské historie a historie techniky s historickou topografie technických

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

počátek 19.století 1830

počátek 19.století 1830 počátek 19.století 1830 UDÁLOSTI FAKTA dění v Evropě ovlivněno napoleonskými válkami po zrušení nevolnictví masívní stěhování z venkova do měst rozvoj řemesel, manufaktur, obchodu celoevropská tendence

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ3

SADA VY_32_INOVACE_CJ3 SADA VY_32_INOVACE_CJ3 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

Národní obrození. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Národní obrození. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Národní

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Česká literatura 2. poloviny 19. století a počátku 20. století Cílová skupina 2. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je možnou doplňkovou aktivitou

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_06. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ

VY_32_INOVACE_D5_20_06. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ VY_32_INOVACE_D5_20_06 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ NÁRODNÍHO OBROZENÍ VY_32_INOVACE_D5_20_06 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 9 listů prezentace

Více

SSOS_CJL_3.09 Májovci, ruchovci a lumírovci

SSOS_CJL_3.09 Májovci, ruchovci a lumírovci Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_3.09

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století Epos o Gilgamešovi 2.

Více

ANTONÍN CHITTUSSI. Personální bibliografie

ANTONÍN CHITTUSSI. Personální bibliografie ANTONÍN CHITTUSSI Personální bibliografie Z LITERATURY O ANTONÍNU CHITTUSSIM Knihy A. Chittussi. Výbor z obrazů. Úvod napsal K. Novotný. Upravil F. Muzika. P., Melantrich 1939. Prameny, sbírka dobrého

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

Vojenské novelly. Přel. J. Pšenička. Praha: Otto, [1899].

Vojenské novelly. Přel. J. Pšenička. Praha: Otto, [1899]. Seznam knižních vydání Maupassantových povídek v češtině Od 90. let 19. století do první světové války Olivový sad a jiné novely. Přel. P. Projsa. Praha: Šimáček, 1891. Horla a jiné novelky. Přel.. Praha:

Více