Už 15 let to spolu koulíme!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Už 15 let to spolu koulíme!"

Transkript

1 GLOBE Games i po 15 letech existence stále oslovují. Letos se zúčastnilo 20 škol, které v minulosti absolvovaly více než polovinu (minimálně 8) všech ročníků, 11 škol se zúčastnilo GLOBE Games více než 10krát a ani jeden ročník si nenechalo ujít 5 škol! 2001 Kadaň 2007 Šluknov 2013 Litvínov Už 15 let to spolu koulíme! V průběhu 15ti let GLOBE Games prošly spoustou změn. Každé město i škola vtiskly setkání něco osobitého. GLOBE Games startovaly jako setkání, jehož hlavní částí byla soutěžní terénní hra. V roce 2008 byl do programu poprvé zařazen festival a studentská konference, která se od té doby stala důležitou součástí setkání. Mnohé školy na svých projektech pracují od začátku školního roku a v prezentaci představují svou celoroční práci. I terénní hra je v posledních letech zacílena hlavně na vzájemnou spolupráci a vítězí všichni, kdo si z ní odvezou zážitek a ponaučení. Spojte šipkami, odkud kam putovaly GLOBE Games! 2009 Stříbro 2000 Humpolec 1999 Telč 2002 Dačice 2012 Litomyšl 2010 Svitavy 2008 Bystřice nad Pernštejnem 2005 Česká Třebová 1998 Valašské Meziříčí 2004 Brumov-Bylnice 2006 Bánov 2003 Karviná 2011 Vsetín 15. GLOBE Games připravilo Sdružení TEREZA ve spolupráci s Gymnáziem Aloise Jiráska Litomyšl a za podpory města Litomyšle. Záštitu akci poskytlo Velvyslanectví Spojených států Amerických v Praze a členka Rady Pardubického kraje Ing. Jana Pernicová. Ve dnech května se v Litomyšli setkali žáci a učitelé ze 30 českých a slovenských škol. Žijte GLOBE Games

2 Zeměkoule ve Smetanově domě Všudypřítomnou zeměkouli přivalil organizátorský tým TEREZY až na pódium a předvedl, jak to vypadá při přípravách GLOBE Games. Propracovaný hudební program studentů Gymnázia Aloise Jiráska vystřídali na pódiu organizátoři předešlých ročníků a jejich historky. Přihrát zeměkouli a představit se patnácti slovy úkol, který hravě zvládly všechny školy. Vítkov zdraví,gloubáky, Čechy, Moraváky taky. Náš tým lidi, jaká hrůza, políbila GLOBE Games múza. Tak se představili žáci ze ZŠ Vítkov, Komenského. Učitelé, ředitelé a školníci Na GLOBE Games se kromě žáků setkávají i učitelé. Během terénního workshopu se pedagogové navzájem seznamovali, spočítali si svoji biomasu, vyzkoušeli si, jak správně naformulovat hypotézu, a dozvěděli se, jak zapojit do výuky dálkový průzkum Země. Někteří učitelé se zapojili i do terénní hry. Jako členové komisí rozhodovali, který z návrhů na využití území postoupí do dalšího kola.

3 GLOBE novináři tajemné postavy s oranžovými kartičkami na krku, vždy ve střehu, s notýskem a fotoaparátem v ruce a s mnoha zvídavými otázkami na jazyku. Díky jejich úsilí vyšla letos dokonce tři čísla GLOBE zpravodaje! Během terénní hry navíc natáčeli pro jednotlivé týmy videa propagující jejich záměr na využití území. Sestřih videa GLOBE Partičky i všechna čísla novin si prohlédněte na Terénní hra Poslechněte si důležité hlášení zastupitelstva města Černá Hora! Kdo propagoval akvapark a kdo lanové centrum? A poznáte člena zastupitelstva? Zastupitelstvo se rozhodlo lépe využít území lesoparku Černá Hora pro rekreační účely. Návrhy od všech projekčních kanceláří přijímáme dnes do 15 hodin. Předběžnou podporu mají 4 typy využití: aquapark, lanové centrum, minizoo a revitalizace stávajícího lesoparku. Šestičlenné týmy složené ze žáků různých škol měly v terénní hře za úkol vybrat si jeden z návrhů, vypracovat pro něj projekt včetně grafického ztvárnění a sehnat potřebné posudky a razítka. Než se vydáme do terénu, ještě první společný úkol: štafeta se zeměkoulí!

4 Kde začít? Kam pokračovat? Kam dřív a kam až potom? O strategii hry si letos rozhodovali sami členové týmů. Důležité bylo posbírat dostatek argumentů a posudků pro podporu navrhovaného záměru. Terén naštěstí nebyl příliš rozlehlý a na všechna stanoviště to bylo blízko. KATASTRÁLNÍ ÚŘAD Mapu si musela každá skupina nejdřív společně vybojovat. Pokácené dřevo použijeme na stavbu laviček. ROSNIČKY Výzkumný ústav klimatologie týmům poradil, jestli je místní klima vhodné pro jejich záměr. Náš lesopark nabízí nepřeberné množství aktivit pro rodiny s dětmi, důchodce i zamilované páry. Noviny rozhlas televize. Ukažte svoje vize! MEDIÁLNÍ AGENTURA vás představí světu! Kolik by asi tak mohlo stát lanové centrum? FINANČNÍ PORADENSTVÍ SKRBLÍK Bez grafického návrhu se neobešel žádný tým. V ateliéru KÁMEN-NŮŽKY-PAPÍR naštěstí věděli, co s tím.

5 Je to hlína! Je to správné podloží i pro minizoo? VÝZKUMNÝ ÚSTAV PEDOLOGICKÝ Teče vám do bot? HYDROLOGICKÝ ÚSTAV POSEIDON podá pomocnou ruku a poradí, jak váš záměr ovlivní vodní podmínky. Už máte BIOLOGICKÉ HODNOCENÍ? Ne? A jste si jistí, že vaše revitalizace lesoparku nevyhubí všechny kopřivy? Máme tu 35 košů, které každý týden vyváží pracovníci na kolech. ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Hlavně získat všechna potřebná razítka. A pozor na úřední hodiny! Vzhledem ke zjištění, že se zde nacházejí jílovité půdy, vytvoříme umělé jezírko uprostřed lesa. Akvapark: ekologie solární panely na střeše budovy, odtékající voda do čističky funguje jako vodní elektrárna. Vybudovat akvapark a zabudovat CO 2 jde to dohromady? EXPERIMENTÁLNÍ PLOCHA ZABUDOVÁNÍ UHLÍKU

6 Hurá před komisi! Po uplynutí časového limitu čekal všechny týmy ještě jeden úkol přesvědčit komisi, že právě jejich záměr by měl postoupit do druhého kola veřejného hlasování. Členové komisí z řad Terezáků a učitelů byli hodní, ale zvědaví. Studenti se při obhajování svých návrhů mnohdy pěkně zapotili. A kde chcete vzít těch zbývajících 15 milionů? Ale nikdo se nedal odradit, a tak na festivalu mohla skoro do všech projektových desek nahlédnout i široká veřejnost. A co by většina gloubáků nejraději postavila v Černé hoře? Věřte nebo ne, akvapark si vybral jen 1 tým. Lanové centrum by vybudovalo 6 týmů, pro minizoo byly 3 týmy a většina (11 skupin) vymýšlela, jak zachovat a revitalizovat stávající lesopark, doplnit ho o lavičky, cyklostezky a koše na tříděný odpad. Jak nás ovlivnil program GLOBE? Jako dlouholetého gloubáka Pepíka Brůnu vždycky bavilo měření v lese. Na GLOBE Games představil výzkum Modelování dřevin v opuštěné krajině, který dokončuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. GLOBE mění životy, někoho nasměruje na vědu, někomu pomůže najít vztah k přírodě, někomu pomůže najít kamarády, ba i životní lásku. Někomu, jako mně, pomůže uvědomit si různé kultury a objevit touhu poznávat je. Všichni dohromady pak tvoříme bohatou komunitu lidí, která pomáhá měnit svět. Tomáš Tunkl, gloubák a zakladatel Czech GLOBE Veterans. Jedním z cílů 15. GLOBE Games bylo upozornit na to, jak dlouhodobý program GLOBE ovlivňuje další osudy těch, kteří se do něj zapojili v době, kdy byli ještě žáky nebo studenty. Prezentace v jednotlivých místnostech zahajovali dnes již bývalí gloubáci, kteří se letos zúčastnili v roli dobrovolných organizátorů a odborníků působících na vysokých školách. Svým mladším kolegům vyprávěli, jak oni sami prováděli měření a odesílali data v dobách, kdy byl jediný školní počítač v ředitelně. Také posluchače seznámili s tím, jaký směr dal jejich životním cestám program GLOBE. Bára Semeráková popsala, jak se z gloubačky stane koordinátorka programu GLOBE.

7 O čem byly letošní prezentace Čtyřčlenné týmy ze všech zúčastněných škol představily na studentské konferenci své projekty. I v letošním roce si žáci vybírali ze tří tematických okruhů: řešení problému životního prostředí, vědecký projekt s ověřením hypotézy nebo pozorování a měření v souvislostech. Tým z Bánova si položil otázku: Platí či neplatí, že podle letokruhů lze zpětně určit klimatické podmínky v určitém roce? ZŠ Vsetín, Rokytnice: Tůňko, tůňko, kdo v tobě přebývá? Snažíme se potvrdit hypotézu, jestli se uměle vytvořené tůňky na naší školní zahradě mohou chovat jako přirozený ekosystém. Jednu pravidelně čistíme od řas a jiného biologického materiálu a druhou jsme ponechali bez jakéhokoli zásahu člověka. Živočichům jsme dali možnost, aby si tůňku našli sami. Žáci ze ZŠ Vítkov, Komenského, oživili svou prezentaci tím, že se představili jako manželé Dubovi a Smrkovi. ZŠ Kunratice, Praha 4: Fůůůůůů! Inspirací pro výběr tématu může být i nová pomůcka pro GLOBE měření anemometr. Odborné poroty předaly po skončení prezentací všem týmům zpětnou vazbu zahrnující ocenění a doporučení. Hodnotitelé používali jako podklad pro zpětnou vazbu předem známá kritéria kvality projektu. Zpětnou vazbu poskytli týmům na GLOBE Games i ostatní žáci v publiku.

8 Program GLOBE se představuje veřejnosti Festival na Toulovcově náměstí proběhl za doprovodu kapel studentů Gymnázia Aloise Jiráska. Na programu se velkou měrou podílely školy, které si připravily svůj stánek. V nich žáci představili, jak pracují v programu GLOBE, a návštěvníci si mohli vyzkoušet některou z mnoha zajímavých aktivit. Dívčí výprava ze Šluknova učila návštěvníky svého stánku, jak vyvrtat ze stromu vzorek letokruhů a co se z něj dá vyčíst. Studenti Gymnázia Holice prezentovali svá pozorování fenologie šeříku nejen na studentské konferenci. Na festivalu doplnili papírovou podobu prezentace živým šeříkem a úkoly. ZŠ Vsetín Rokytnice formou úkolů představila, jak vypadají jejich dvě tůňky na školní zahradě a co v nich žije. Ve stánku ZŠ Karviná Nové Město se předpovídalo počasí podle různých jevů v přírodě a Schola Humanitas z Litvínova zase předvedla vlastní terénní chemickou laboratoř. Ať se nám to líbí nebo ne, všechno jednou končí. I 15. GLOBE Games. Tak tedy na shledanou za rok v Litvínově! Vše doplňovaly sopečné výbuchy, které bylo možné čas od času pozorovat u stánku ZŠ z Moravských Budějovic. Děkujeme všem partnerům, podporovatelům a dárcům: Adfors Saint-Gobain Česká zemědělská univerzita v Praze Litex Městské služby Litomyšl METEOshop Naše Příroda National Geographic P-LAB, a.s. Restaurace U Kolji TyPa Janata Vesmír, s. r. o. Wrigley Vydalo Sdružení TEREZA, Fotografie: archiv Sdružení TEREZA a Scholy Humanitas Litvínov. Mapa reliéfu ČR poskytnuta v rámci licence ArcGIS 3.2. Grafická úprava: Dita Baboučková.

Mezinárodní program GLOBE

Mezinárodní program GLOBE Mezinárodní program GLOBE Sdružení TEREZA Haštalská 17 110 00 Praha 1 tel.: 224 816 868, fax: 224 819 161 e-mail: globe@terezanet.cz Koordinátorky programu: Mgr. Pavlína Hrdličková Ing. Michaela Erbanová,

Více

DNY GIS LIBEREC 2008 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

DNY GIS LIBEREC 2008 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ DNY GIS LIBEREC 2008 Podruhé se Krajská vědecká knihovna v Liberci stala místem setkání s moderními technologiemi. Ve dnech 12. 14. listopadu se v ní uskutečnily Dny geografických informačních systémů

Více

{jathumbnail off} V kategorii Společenské vědy, humanitní obory a kultura ocenění NF GB získala kvintánka

{jathumbnail off} V kategorii Společenské vědy, humanitní obory a kultura ocenění NF GB získala kvintánka Na Staré radnici v Broumově se 24. listopadu se sešli Správní rada Nadačního fondu Gymnázia Broumov, studenti, vedení školy, sponzoři, rodiče a další přátelé školy u příležitosti předávání Ocenění NF GB

Více

Účast na veletrzích a dalších akcích v září

Účast na veletrzích a dalších akcích v září Účast na veletrzích a dalších akcích v září CIAF, 2. -3. 9. Hradec Králové CIAF je největší leteckou přehlídkou a soutěží špičkových vojenských bojových letounů v České republice. Královéhradecké letiště

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

PREZENTACE ZKLIDNĚNÍ MOSKEVSKÉ ULICE

PREZENTACE ZKLIDNĚNÍ MOSKEVSKÉ ULICE PREZENTACE ZKLIDNĚNÍ MOSKEVSKÉ ULICE ÚVOD Dne 18. 10. 2011 byl OŽD na Komisi územního rozvoje uložen úkol představit veřejnosti a projednat s ní záměr rekonstrukce Moskevské ulice formou architektonicko-urbanistické

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Máš umělecké střevo? ( MUS? ) je soutěž určená žákům středních škol a gymnázií se zájmem o výtvarné umění. Cílem

Více

osvědčené PROGRAMY opravdové PŘÍBĚHY ověřené MATERIÁLY

osvědčené PROGRAMY opravdové PŘÍBĚHY ověřené MATERIÁLY Environmentální výchova osvědčené PROGRAMY opravdové PŘÍBĚHY ověřené MATERIÁLY 2007/2008 Sdružení TEREZA pomáhá učitelům se zařazením environmentální výchovy do výuky od roku 1990. V této publikaci najdete

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín 27. 2. 2014 proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zúčastnily se ZŠ Karolinka a ZŠ Sychrově. Exkurze proběhla v hornickém muzeu Landek Park. 3.3-7.3.

Více

Den bez ú razú 12. 6. 2015

Den bez ú razú 12. 6. 2015 Den bez ú razú 12. 6. 2015 V pátek 12. 6. se konal již 6. ročník akce Den bez úrazů na dětském dopravním hřišti v Říčanech. Akce je pořádána pod záštitou Zdravého města Říčany, hlavním realizátorem akce

Více

PŘES HORY A POTOKY

PŘES HORY A POTOKY PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 Projektová výuka Gymnázium Varnsdorf Vlastimil Zelinka PROJEKT PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 V letošním školním roce jsme se v rámci projektové výuky (projekt Přes hory a potoky)

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

6 12/11/2017. Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky

6 12/11/2017. Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky / dny otevřených dveří / přednášky / výstavy / / vědecké kavárny / science show / workshopy / kontakty: www.tydenvedy.cz Pořadatel festivalu: Středisko společných činností AV ČR Akademie věd ČR Národní

Více

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ENERSOL 2006 Co o této soutěži víme a jak probíhala? ENERSOL 2006 je soutěž, která byla vyhlášena MŠMT. Regionálním vzdělávacím centrem (RVC) pro obnovitelné

Více

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE VODNÍ VÝZVA Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE Program GLOBE - Téma roku 2013/14 GLOBE Téma roku 2013/2014 V průběhu nadcházejícího školního roku se v

Více

Evropský týden mobility ETM

Evropský týden mobility ETM Evropský týden mobility Evropský den bez aut 2011 Evropský týden mobility je kampaň zaměřená na širokou veřejnost. Jejím cílem je upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou na straně

Více

Co skrývají pupeny stromů?

Co skrývají pupeny stromů? Co skrývají pupeny stromů? Autorka Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. 7. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina (oddělené 14 dny) Potřebný prostor a uspořádání Učebna

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření:

Vyhodnocení dotazníkového šetření: Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_15_005 pro Místní akční plány Místní akční plán rozvoje vzdělávání

Více

Stručné zhodnocení akce MIKROKLIMA 2011

Stručné zhodnocení akce MIKROKLIMA 2011 Stručné zhodnocení akce MIKROKLIMA 2011 Dne 31. 5. 2011 proběhla na Náměstí OSN tradiční akce s názvem Mikroklima 2011. Protože OSN vyhlásilo rok 2011 "Mezinárodním rokem lesů", zvolili jsme za hlavní

Více

Mezinárodní program GLOBE

Mezinárodní program GLOBE Mezinárodní program GLOBE G lobal Learning and O bservations to B enefit the E nvironment GLOBE je mezinárodní dlouhodobý program určený základním a středním školám. Žáci s využitím jednoduchých vědeckých

Více

Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách?

Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách? Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách? 25. září 2013 Kateřina Ptáčková 1/8 diskuse tématu věda a společnost

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

PPM Newsletter. Duben PPM skončila a přípravy na další ročník se již rozbíhají.

PPM Newsletter. Duben PPM skončila a přípravy na další ročník se již rozbíhají. v PPM NEWSLETTER Duben 2017 PPM Newsletter Duben 2017 ÚVOD 11. PPM skončila a přípravy na další ročník se již rozbíhají. Jana Štěrbová OBSAH Úvod 1 Další výstavy 4 PW Praha 5 Krásné počasí, úžasná nabídka

Více

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Školy z území Hradeckého venkova využily nabídky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zapojily se do výzvy,,podpora ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ.

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, Workshop KREDO, Praha,

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová,  Workshop KREDO, Praha, Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, www.fundraising.cz Workshop KREDO, Praha, 15. 9. 2015 www.kredo.reformy-msmt.cz Proč vytvářet absolventské programy? Fundraising ze soukromých zdrojů je pro univerzitu

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu.

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu. Název projektu: Les a klimatické změny Název školy: ZŠ Horymírova, Ostrava Jméno autora příkladu: Martina Doubravová, Jana Kindlmannová Anotace Projekt na téma Les a jeho mikroklima probíhal po dobu sedmi

Více

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 V pátek 28. dubna 2017 se opět po roce zcela zaplnil sál Zastupitelstva Jihočeského kraje žáky, studenty a

Více

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012 Podporujeme ty, kteří pomáhají Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012 500 0 Lidé, jejich rozvoj, vzdělávání a začleňování do společnosti byli podpořeni částkou 50 miliard korun Vzniklo

Více

THEIA SK01-KA _5

THEIA SK01-KA _5 THEIA 2014-1-SK01-KA201-000485_5 Partnerské školy Gymnázium Andreja Vrábla Levice, Slovenská republika koordinátor GJŠ Zlín, Česká republika - gymnázium C.P.C.I.P.S. La Salle La Laguna, Španělsko základní

Více

Nadcházející události

Nadcházející události duben 2016 Školní zpravodaj Nadcházející události 12. května Americký den Úvodní slovo Jaro je tady a to definitivně. Zamilovaní měli možnost svoji lásku potvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, čarodějnice

Více

Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Moderní _ dějiny do škol Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost modení _dějiny do škol Co nabízíme? Moderní formy vzdělávání v oblasti dějin 20. století, metodické

Více

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014)

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Základní informace o projektu Charakteristika: mezinárodní výtvarně-architektonický

Více

Základní škola Svitavy, nám. Míru 73

Základní škola Svitavy, nám. Míru 73 Základní škola Svitavy, nám. Míru 73 vyhlašuje soutěž v rámci projektu Cesta objevování povolání (COP), pro všechny žáky základních škol a studenty středních škol Pardubického kraje v těchto oborech: 1)

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií.

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. áš š á Mas umelecke strevo? 2015/16 š Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 7. ročníku již tradiční studentské

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Biologie V rámci projektu Modulární systém dalšího vzdělávání

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Pracovní a výtvarné činnosti 14. únor se v Dětské skupině Mája nesl ve znamení svatého Valentýna, děti proto v tento

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů

Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů Známe vítěze jubilejního ročníku Dětského činu roku! Dětský čin roku 2014 vyvrcholil slavnostním oceněním vítězů Brožíkova síň Staroměstské radnice v Praze patřila první prosincový čtvrtek dětským hrdinům,

Více

10. Vánoční trhy na FM VŠE 2018

10. Vánoční trhy na FM VŠE 2018 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu 10. Vánoční trhy na FM VŠE 2018 organizace FKS Autor práce: Denisa Pernicová Rok: ZS 2018 Obsah Obsah... 3 Úvod... 4 1 Program a průběh 10. Vánočních

Více

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival Moravská Třebová 30. 6. 31. 8. 2012 Fotofestival FOTOFESTIVAL Moravská Třebová 2012 je přehlídkou umělecké fotografie, na které se představují

Více

THEIA SK01-KA _5

THEIA SK01-KA _5 THEIA 2014-1-SK01-KA201-000485_5 Partnerské školy Gymnázium Andreja Vrábla Levice, Slovenská republika koordinátor GJŠ Zlín, Česká republika - gymnázium C.P.C.I.P.S. La Salle La Laguna, Španělsko základní

Více

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami:

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami: 5.13 Environmentální výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Environmentální výchova integruje všechny tematické okruhy

Více

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie BULLETIN 179. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie Praha, Velký sál paláce Žofín 26. 5. 2015 179. Žofínské fórum konané

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

1. Dlouhodobý plán EVVO

1. Dlouhodobý plán EVVO 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání ţáků Na konci školní docházky ţák: - rozumí vztahům v přírodě - chápe souvislosti mezi lokálními a globálními problémy

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU egistrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/03.0046 ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU 5. listopadu 2009 Lesná v Krušných horách O projektu Projekt Ekologická měření v praxi odborné kompetence žáků představuje

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, Pražská 2817 Pražská 2817, 276 01 Mělník tel.: 315 623 015

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, Pražská 2817 Pražská 2817, 276 01 Mělník tel.: 315 623 015 Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, Pražská 2817 Pražská 2817, 276 01 Mělník tel.: 315 623 015 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍHO KOORDINÁTORA EVVO školní rok 2014/2015 1.Akce, které se během školního

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

Háječek náš veřejný prostor Future City Game 23.3.2011 České Budějovice

Háječek náš veřejný prostor Future City Game 23.3.2011 České Budějovice Háječek náš veřejný prostor Future City Game 23.3.2011 České Budějovice CpKP jižní Čechy Řešené území 30.8.2011 2 Z historie (kolem roku 1915) 30.8.2011 3 Kašna se sousoším, vlevo v pozadí Kopeckého chata

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Dny zdraví v Karlových Varech

Dny zdraví v Karlových Varech DNY PRO ZDRAVÍ 2017 Dny zdraví v Karlových Varech Dny zdraví probíhají zejména v první polovině října. Akce, které jsou oslavou zdravého životního stylu, se v letošním roce konaly v září, říjnu i listopadu

Více

ENVOFILM II. ročník soutěžní přehlídka filmů vytvořených žáky a studenty Moravy a Slezska s mezinárodní účastí. aneb Jak svět vidí mladí lidé

ENVOFILM II. ročník soutěžní přehlídka filmů vytvořených žáky a studenty Moravy a Slezska s mezinárodní účastí. aneb Jak svět vidí mladí lidé ENVOFILM II. ročník soutěžní přehlídka filmů vytvořených žáky a studenty Moravy a Slezska s mezinárodní účastí aneb Jak svět vidí mladí lidé Soutěž se koná za podpory Moravskoslezského kraje pod záštitou

Více

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Miriam Sedláčková Číslo VY_32_INOVACE_ICT.3.14 Název Informační zdroje

Více

Informační kampaň BIOODPADY 2009

Informační kampaň BIOODPADY 2009 Závěrečná zpráva k žádosti o grant hl.m. Prahy pro oblast životního prostředí rok 2009-2010 Tématická obast: IV / 1 Informační kampaň BIOODPADY 2009 Ekodomov v rámci pokračování realizace informační kampaně

Více

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění:

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění: Září: - Expedice Norsko 2013 Pivková, Kopecká 25. 8.-7. 9. 2013 splněno - Zástupci žáků do Ekotýmu TU 3. 9. 2013 splněno - plán EVVO na školní rok 2013/2014 Pivková, Kopecká 25. 9. 2013 splněno - pokračování

Více

Oficiální zahájení konference

Oficiální zahájení konference Pod záštitou GENERÁLNÍ SPONZOR KONFERENCE: P R O G R A M NEDĚLE 22. dubna 2007 12.00 18.00 Registrace účastníků Příprava konferenčních místností a vystavovatelských stánků PONDĚLÍ 23. dubna 2007 den společnosti

Více

IV. setkání zástupců školního parlamentu ZŠ Boskovice, příspěvková organizace, pracoviště Slovákova

IV. setkání zástupců školního parlamentu ZŠ Boskovice, příspěvková organizace, pracoviště Slovákova IV. setkání zástupců školního parlamentu ZŠ Boskovice, příspěvková organizace, pracoviště Slovákova Datum: 4. listopadu 2016 Přítomni: výchovný poradce Mgr. Alena Svobodová, 15 zástupců tříd Jonáš Novotný,

Více

Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová. Anežka Chudobová. Adresa: Pionýrská 727, Kopřivnice.

Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová. Anežka Chudobová. Adresa: Pionýrská 727, Kopřivnice. Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová Anežka Chudobová Adresa: Pionýrská 727, 742 21 Kopřivnice Telefon: 736 503 173 E-mail: ms-pionyrska@koprivnice.org Tato adresa je chráněna

Více

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství)

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Bi1BP_PEST Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Anotace předmětu: 26 hodin přímé výuky rozdělené do absolvovaných na katedře biologie, terénním

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 4.B, 4.C, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 74 Graf 1 Jste příznivci umírněného ekologického hnutí? Jsem

Více

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Hodnotící zpráva Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Projekt Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy podpořený Městem Rakovník byl zaměřen na podporu a zkvalitnění nadstandardních

Více

Učitel v době normalizace

Učitel v době normalizace Učitel v době normalizace Dana Knotová Michal Šimáně Jiří Zounek http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz/ Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu Každodenní život základní školy v období

Více

INSPIRAČNÍ NOVINY 2010/11 Mezinárodní program GLOBE

INSPIRAČNÍ NOVINY 2010/11 Mezinárodní program GLOBE INSPIRAČNÍ NOVINY 2010/11 Mezinárodní program GLOBE G lobal Learning and O bservations to B enefit the E nvironment Mezinárodní dlouhodobý program GLOBE si klade za cíl podporovat u žáků základních a středních

Více

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí?

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Ing. Jakub Křižka +420 739 573 555 krizka@ipodnikatel.cz WWW.IPODNIKATEL.CZ - CO TO JE? Webový portál zaměřený na problematiku podnikání Články, videa,

Více

enosti enosti s lesn enosti enosti pedagogikou pedagogikou na pedagogikou ce Olomouc Olomouc Olomouc Olomouc

enosti enosti s lesn enosti enosti pedagogikou pedagogikou na pedagogikou ce Olomouc Olomouc Olomouc Olomouc Zku Zku Zku Zku Zku Zku Zku Zkušenosti enosti enosti enosti enosti enosti enosti enosti s lesn lesn lesn lesn lesn lesn lesn lesní pedagogikou pedagogikou pedagogikou pedagogikou pedagogikou pedagogikou

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II.

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. Toronto - Ottawa - Montreal Projekt Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Neviditelné oběti komunismu II. červenec 2005 strana 2 Neviditelné oběti komunismu II. se uskutečnil za

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A.

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. DOKUMENTACE Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. stolzel@svkpl.cz Krátká zpráva Dne 26. září uskutečnila Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Německá knihovna, společně s 10 institucemi z

Více

Závěrečná zpráva RADAMBUK Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje z.s května 2016 Bamboška 2016

Závěrečná zpráva RADAMBUK Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje z.s května 2016 Bamboška 2016 Závěrečná zpráva RADAMBUK Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje z.s. připravila tradičně na termín 20. - 21. května 2016 akci pro děti a mládež, s názvem Bamboška 2016. V krajském městě České Budějovice

Více

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ 6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ úvodní dopis téma harmonogram workshopy kontakt Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 6. ročníku

Více

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy PROJEKT ROMA Česká republika Karviná Sdružení Romů Severní Moravy 1 AKTIVITY V RÁMCI PROJEKTU Průběžné aktivity pro děti: Volnočasové aktivity pro děti a mláděž (zvláště z cílové skupiny) kroužky: počítačový,

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OD ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 platnost 3 5 let 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání žáků Na konci školní docházky žák: - rozumí vztahům

Více

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA PŘEDSTAVENÍ NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA KDO JSME TEN MOMENT, KTERÝ VŠECHNO SPUSTIL Aktuální fotografie pozemku Naší zahrádky z.s. z podzimu 2016 Stalo se to v září roku 2015. Byl to den,

Více

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I.

TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I. Pozvánka na TEMATICKÉ SOUSTŘEDĚNÍ I. Milí přátelé, studenti, pedagogové, srdečně Vás zveme na zajímavé víkendové soustředění, které pořádají Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Krajská hvezdáreň v Ţiline

Více

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA Projekt Badatelé.cz Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/26.0098 Sdružení TEREZA www.terezanet.cz Ing. Dana Votápková Proč projekt vznikl? návaznost na projekt 3V vědě

Více

Výroční zpráva Základní umělecké školy Jindřicha Pravečka, Lanškroun za školní rok 2011/2012

Výroční zpráva Základní umělecké školy Jindřicha Pravečka, Lanškroun za školní rok 2011/2012 Výroční zpráva Základní umělecké školy Jindřicha Pravečka, Lanškroun za školní rok 2011/2012 1. Základní údaje Základní umělecká škola Jindřicha Pravečka, Lanškroun, nám. A. Jiráska 3 byla příspěvkovou

Více

Vzděláváme děti, aby tvořily společnost přátelskou k přírodě. Koordinujeme 3 mezinárodní programy

Vzděláváme děti, aby tvořily společnost přátelskou k přírodě. Koordinujeme 3 mezinárodní programy GLOBE GAMES Vzděláváme děti, aby tvořily společnost přátelskou k přírodě. Koordinujeme 3 mezinárodní programy ZDRAVĚJŠÍ ZVÍDAVĚJŠÍ ODPOVĚDNĚJŠÍ Global Learning and Observations to Benefit the Environment

Více

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a Jméno: Michaela Hermannová Fakulta, obor studia a ročník: souvisejících materiálech, roč. 1. Termín: 13. 7. 2015-24. 7. 2015 Instituce, místo pobytu na stáži: Národní technické muzeu v Praze Fakulta restaurování,

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Doprovodný program konference Forum 2000

Doprovodný program konference Forum 2000 5. 11. října 2018 Doprovodný program konference Forum 2000 Výzva pro zájemce o pořádání místních akcí v rámci Festivalu demokracie. #fedem Co je cílem Festivalu demokracie? Chceme naslouchat náladám ve

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 2.B, 2.C, 3.B, 3.C, 4.B, 4.C, 7.A, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 194 30% Jste příznivci umírněného ekologického

Více

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU pořádá 2. ročník soutěže PŘEMĚNA ODPADŮ NA ZDROJE

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU pořádá 2. ročník soutěže PŘEMĚNA ODPADŮ NA ZDROJE MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU pořádá 2. ročník soutěže PŘEMĚNA ODPADŮ NA ZDROJE Přihlášky do soutěže on-line se vyplňují na webu: https://druhotnasurovina.mpo.cz/ v prodlouženém termínu do 20. dubna

Více

Již tradičně bude v průběhu sobotního odpoledne předáno ocenění Association For Main Scene Of Country Music za životní přínos country hudbě.

Již tradičně bude v průběhu sobotního odpoledne předáno ocenění Association For Main Scene Of Country Music za životní přínos country hudbě. Ve dnech 3. a 4. srpna 2007 se na Bystřičce přehradě (okres Vsetín) koná 9. ročník country festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN. Pořadatelem je občanské sdružení Country kapela Gympleři Vsetín. Jedná se o jeden

Více

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585 HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ Základní škola Třebíč Benešova 585 Grantový systém Zdravého města Třebíč 2009 Grantový program Prevence kriminality a drogové problematiky Zpracovala: Mgr.

Více