PROCES ZAJIŠTĚNÍ FUNKČNÍ BEZPEČNOSTI STROJE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROCES ZAJIŠTĚNÍ FUNKČNÍ BEZPEČNOSTI STROJE"

Transkript

1 PROCES ZAJIŠĚNÍ FUNKČNÍ BEZPEČNOSI SROJE Funkční bezpečnost (functional safety) nazýváme tu část celkové bezpečnosti stroje, která závisí na bezporuchové funkci stroje, je tedy závislá na správné činnosti jeho řídicího a ovládacího systému. Navazuje na posouzení rizik a jejím cílem je snížení rizika pomocí bezpečnostní části elektrického řídicího systému (Obr. ). Výraz elektrický řídicí systém v tomto případě zahrnuje rovněž elektronický a elektronický programovatelný řídicí systém a označuje se zkratkou SRPCS. Obr. Prvky celkové bezpečnost CNC stroje Pro návrh bezpečnostních částí ovládacích systémů lze použít normu ČSN EN ISO [4], která uvádí všeobecné zásady a požadavky pro jejich konstrukci. ato norma se použije v případě, že zvolená ochranná opatření v kroku 2 iterační metody závisejí na ovládacím systému. Potom se musí přistoupit k opakovacímu procesu navržení bezpečnostních částí ovládacích systémů [4], který sestává z následujících šesti kroků: ) Identifikace bezpečnostních funkcí prováděných bezpečnostními částmi ovládacího nebo řídicího systému;

2 2) Specifikace požadovaných vlastností pro každou identifikovanou bezpečnostní funkci; 3) Určení požadované úrovně vlastnosti (PL r ) na základě uvážení závažnosti zranění (S lehké, S2 těžké), četnosti vystavení nebezpečí (F řídká až málo častá, F2 častá až nepřetržitá) a možnosti vyloučení nebezpečí (P možné za určitých podmínek, P2 sotva možné). Pro určení požadované úrovně vlastnosti (a až e) lze použít graf uvedený na Obr. 2; 4) Konstrukce a technická realizace bezpečnostní funkce; 5) Hodnocení dosažené úrovně vlastností (PL) bezpečnostní části ovládacího nebo řídicího systému s uvažováním: Bezpečnostní kategorie; Hodnoty střední doby do nebezpečné poruchy ( d ); Střední diagnostické pokrytí (DC avg ) pro jednotlivé kanály ovládacího systému; Odhad účinků poruchy se společnou příčinou (CCF); Případně (je-li k dispozici) software bezpečnostních částí. 6) Ověření vypočítané nebo odhadnuté úrovně vlastností (PL) pro bezpečnostní funkci s požadovanou úrovní vlastností (PL r ), přičemž musí platit: PL PL r. SAR S S2 S - závažnost zranění F F2 F F2 F - četnost vystavení nebezpečí P P2 P P2 P P2 P P2 P - možnost vyloučení nebezpečí PL r a b c d e Obr. 2 Graf pro určení požadované úrovně vlastností PL r dle ČSN EN ISO Kategorie bezpečnostních funkcí Kategorie bezpečnostních funkcí jsou základními parametry používanými k dosažení specifické úrovně vlastností (PL) [4]. Stanovují požadované chování bezpečnostních částí ovládacího systému s ohledem na jejich odolnost proti závadám, která je ovlivněna jejich uvažovanou konstrukci. yto kategorie (B,, 2, 3, 4) nejsou určeny pro použití v žádném daném pořadí nebo hierarchii vzhledem k bezpečnostním požadavkům a mají specifické charakteristiky [4].

3 Určení střední doby do nebezpečné poruchy d Střední dobu do nebezpečné poruchy d (mean time to dangerous failure) je možno určit třemi způsoby v následujícím pořadí: ) Použít údaje poskytnuté výrobcem k dodané komponentě Jedná se o nejjednodušší způsob zjištění d. V současnosti se ale častěji setkáváme s tím, že výrobce tuto hodnotu neuvádí, popřípadě uvádí pravděpodobnost nebezpečné poruchy za hodinu PFH d (probability of a dangerous failure per hour) nebo střední počet cyklů až do doby, kdy 0 % součástí nebezpečně selže B 0d. Parametr pravděpodobnosti nebezpečné poruchy za hodinu PFH d se někdy označuje jako četnost nebo intenzita nebezpečných poruch D a vyjadřuje se v jednotkách nebezpečných poruch za hodinu. Vypočítá se tak, že se pravděpodobnost poruchy během provozní doby vydělí touto provozní dobou [4]. Za předpokladu, že střední doba do nebezpečné poruchy je mnohem větší, než kontrolní interval či životnost systému, platí [3]: () je intenzita poruch, je střední doba do poruchy. C 0, (2) B 0 C je počet cyklů, B 0 je střední počet cyklů až do doby, kdy 0 % součástí selže. S D (3) S je intenzita bezpečných poruch, D je intenzita nebezpečných poruch. PFH D h (4) D PFH D je pravděpodobnost nebezpečné poruchy za hodinu, h je hodina.

4 Výše uvedené vzorce vychází z předpokladu, že porucha součástí má exponenciální rozdělení (u elektromechanických a pneumatických součástí Weibullovo rozdělení) a doba provozu součástí je omezena na dobu, kdy lze intenzitu poruch konstantní. 2) Výpočet nebo hodnocení hodnot střední doby do nebezpečné poruchy součásti V příloze C normy ČSN EN ISO je uvedeno několik metod pro výpočet nebo hodnocení střední doby do nebezpečné poruchy d. U součástí vyrobených v souladu s dobrou technickou praxí umožňuje norma odhadnout d a B 0d ze standardizované tabulky [4]. U pneumatických, mechanických a elektromechanických součástí (relé, stykače, polohové spínače ) umožňuje norma vypočítat d ze středního počtu cyklů až do doby, kdy 0 % součástí nebezpečně selže (B 0d ). Pro exponenciální rozdělení platí níže uvedené vztahy. Doba provozu součásti je omezena na střední dobu 0d, do které 0% součástí nebezpečně selže: B 0d 0d (5) nop B 0d je střední počet cyklů až do doby, kdy 0 % součástí nebezpečně selže, n op je počet cyklů za rok. Pro distribuční funkci exponenciálního rozdělení platí: x F( x) e pro x 0 (6) Dosadíme-li za x dobu životnosti součásti, tj. dobu, do které 0 % součástí nebezpečně selže ( 0d ), můžeme napsat: F( e e d 0d 0d ln(0,9) 0,054 d 0, d ) e d 0d d 0d 0d 0, 0,9 ln(0,9) 0d d 0d 0% 0d (7)

5 Po dosazení vzorců (5) a (7) do vzorce () můžeme psát: 0, d (8) d 0d d d B 0, 0, n 0d 0d (9) op Počet cyklů za rok můžeme vypočítat pomocí následujícího vztahu: n op dop hop K (0) t cyklu d op je střední doba provozu ve dnech za rok, h op je střední doba provozu v hodinách za rok, K je počet sekund za hodinu; K = 3600 s.h -, t cyklu je střední doba mezi začátkem dvou po sobě jdoucích cyklů 3) Odhad hodnoty střední doby do nebezpečné poruchy pro každý kanál Pro odhad střední doby do nebezpečné poruchy každého kanálu ovládacího nebo řídicího systému umožňuje norma použít tzv. metodu součtu částí, která má následující obecný vzorec: N d i di j N n j dj () di, dj je d každé součásti bezpečnostní části ovládacího nebo řídícího systému. Pokud má bezpečnostní část ovládacího nebo řídícího systému dva různé kanály s různou hodnotou d, můžeme buď vzít v úvahu horší hodnotu d, nebo výslednou hodnotu d vypočítat dle následujícího vztahu: 2 d dc dc2 (2) 3 dc dc2 dc a dc2 jsou hodnoty d pro dva různé redundantní kanály bezpečnostní části ovládacího nebo řídicího systému.

6 Rozsah hodnot d je u každého kanálu omezen intervalem <3 roky; 00 let>. o je dáno jednak předpokladem, že není společensky přijatelné, aby na jedné straně během jednoho roku nebezpečně selhalo 30 % všech ovládacích systémů u strojních zařízení a na druhé straně aby byla vysoká rizika spojená s provozem strojních zařízení řešena pouze spolehlivostí použitých komponent (tato je potřeba řešit rovněž zálohováním a zkoušením). Jednotlivé součásti mohou mít d > 00 let. 4) Zvolením hodnoty 0 roků Pokud nejsou k dispozici žádné relevantní údaje umožňující výpočet střední doby do nebezpečné poruchy použité součásti, umožňuje norma zvolit hodnotu 0 roků, což je považováno za horní hranici krátké doby do poruchy součásti. Určení středního diagnostického pokrytí DC avg Diagnostické pokrytí DC (diagnostic coverage) reprezentuje míru účinnosti diagnostiky správné realizace bezpečnostní funkce. Můžeme ji definovat jako podíl intenzity detekovaných nebezpečných poruch a intenzity všech nebezpečných poruch. Norma ČSN EN ISO nabízí pro odhad diagnostického pokrytí standardizovanou tabulku, která uvádí příklady realizací různých způsobů monitoringu a diagnostiky a přiřazuje k nim příslušnou procentuální míru diagnostického pokrytí. Jednotlivé kanály bezpečnostních částí ovládacích a řídicích systémů mohou používat pro detekci závad kombinaci několika opatření s různou hodnotou diagnostického pokrytí. Pro tento případ je tedy potřeba určit tzv. průměrné diagnostické pokrytí DC avg pomocí následujícího vzorce: DC avg DC d d 2 dn (3) d DC2 d 2 DCN dn Do výše uvedeného vzorce (3) se zahrnou všechny komponenty bezpečnostní části ovládacího nebo řídicího systému, a to i ty, které nemají žádné diagnostické pokrytí (DC = 0 %). Součásti bez diagnostického pokrytí ovlivňují jmenovatel vzorce (3). Odhady pro poruchy se společnou příčinou CCF Porucha se společnou příčinou CCF (Common-Cause Failure) se vyskytne v případě, že v důsledku jedné příčiny (např. přepětí v síti) vznikne naráz více nebezpečných poruch u různých součástí. V příloze F normy ČSN EN ISO je uvedena kvalitativní metoda, která na základě splnění vybraných zásad konstrukce bezpečnostní části ovládacího nebo řídicího systému přidělí příslušný počet bodů. Body se za jednotlivá splněná kritéria sčítají a při dosažení limitní hodnoty 65 jsou splněny požadavky pro kategorie 2, 3, a 4 bezpečnostních funkcí.

7 V praxi může být nezbytné pro dosažení snížení rizik použít jednu nebo několik bezpečnostních funkcí. Požadovanou bezpečnostní kategorii nám většinou uvádějí harmonizované normy typu C, které se týkají konkrétních strojů. V rámci zajišťování bezpečnosti výrobních strojů potom stačí dbát na odpovídající strukturu, konstrukci a úroveň vlastností bezpečnostní části ovládacího systému. Odolnost proti systematické poruše Norma ČSN EN ISO vyžaduje rovněž odolnost bezpečnostních částí systémů vůči systematické poruše. Podrobný seznam opatření proti systematické poruše je uveden v ČSN EN ISO [5]. ato opatření je potřeba použít při konstrukci bezpečnostních částí ovládacích a řídicích systémů jako základní a osvědčené bezpečnostní zásady. V příloze G normy ČSN EN ISO jsou rovněž uvedena opatření k regulaci systematických poruch. Použitá literatura [] BLECHA, P. Management technických rizik u výrobních strojů: habilitation thesis. Brno: VU v Brně, [2] MAREK, J. a kol.: Konstrukce CNC strojů, 3. rozšířené vydání MM Průmyslové spektrum, září 204 [3] ČSN EN změna A. Bezpečnost strojních zařízení - Funkční bezpečnost elektrických, elektronických a programovatelných elektronických řídicích systémů souvisejících s bezpečností. Praha: Český normalizační institut, s. [4] ČSN EN ISO Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnostní části ovládacích systémů Část : Všeobecné zásady pro konstrukci. Praha: Český normalizační institut, s. [5] ČSN EN ISO Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní části ovládacích systémů - Část 2: Ověřování platnosti. Praha: Český normalizační institut, s.

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2014/2015 2.p-2.b 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace

Více

Platnost ČSN EN končí dne

Platnost ČSN EN končí dne Platnost ČSN EN 954-1 končí dne 31.12.2011 Nabízíme vám pomoc s aplikací ČSN EN ISO 13849-1 2 Ukázka složitého a zdlouhavého výpočtu dle ČSN EN ISO 13849-1 příklad - monitorování posuvného krytu. 3 6 kroků

Více

Strojírenský zkušební ústav, s.p.

Strojírenský zkušební ústav, s.p. Strojírenský zkušební ústav, s.p. BRNO JABLONEC NAD NISOU Autorizovaná osoba 202 Notifikovaná osoba 1015 Rozsah udělených akreditací Strojírenský zkušební ústav, s.p. je: - akreditovanou zkušební laboratoří

Více

Tabulka 5 Omezení architektury na subsystémy: maximální SIL, kterou lze uplat ovat pro SRCF využívající tento subsystém

Tabulka 5 Omezení architektury na subsystémy: maximální SIL, kterou lze uplat ovat pro SRCF využívající tento subsystém ESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.110; 25.040.40 íjen 2009 Bezpe nost strojních za ízení Funk ní bezpe nost elektrických, elektronických a programovatelných elektronických ídicích systém souvisejících s bezpe

Více

KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č. 54-07)

KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č. 54-07) doc.ing.karel Chmelík, doc.ing.jiří Koziorek, Ph.D., 1) 6 Ing. Martin Vinklárek 2) 1) VŠB-TU 2) DIOS s.r.o V KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č.

Více

TIA Safety Integrated. Siemens s.r.o. 2009. Všechna práva vyhrazena

TIA Safety Integrated. Siemens s.r.o. 2009. Všechna práva vyhrazena TIA Safety Integrated TIA Safety Integrated Náhled do norem Opatření Evropské směrnice pro stroje Evropské směrnice pro stroje předepisují: Výrobci strojů a zařízení musí před vlastní konstrukcí provést

Více

Bezpečnost strojů. dle normy ČSN EN 954-1

Bezpečnost strojů. dle normy ČSN EN 954-1 Bezpečnost strojů Problematika zabezpečení strojů a strojních zařízení proti následkům poruchy jejich vlastního elektrického řídícího systému se objevuje v souvislosti s uplatňováním požadavků bezpečnostních

Více

Originální návod k provozu Bezpečnostní spínací přístroj s releovými výstupy G1501S 706326 / 00 01 / 2014

Originální návod k provozu Bezpečnostní spínací přístroj s releovými výstupy G1501S 706326 / 00 01 / 2014 Originální návod k provozu Bezpečnostní spínací přístroj s releovými výstupy G50S 706326 / 00 0 / 204 Obsah Úvodní poznámka 4. Použité symboly 4 2 Bezpečnostní pokyny 4 3 Rozsah dodávky 6 4 Použití z hlediska

Více

PROCES ZAJIŠTĚNÍ INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTI STROJE

PROCES ZAJIŠTĚNÍ INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTI STROJE PROCES ZAJIŠTĚNÍ INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTI STROJE Splnění základních požadavků směrnice 2006/42/ES podporuje ČSN EN ISO 12100 [4]. Tato norma definuje základní terminologii a metodologii používanou k dosažení

Více

ZÁKLADY ROBOTIKY Bezpečnostní komponenty

ZÁKLADY ROBOTIKY Bezpečnostní komponenty ZÁKLADY ROBOTIKY Bezpečnostní komponenty Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu

Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu Řízení rizik v rámci životního cyklu objektu Jaroslav Zajíček Technická univerzita v Liberci Oddělení spolehlivosti a rizik jaroslav.zajicek@tul.cz +420 606 121 168 Obsah 1. Úvod management rizika 2. Porucha

Více

Osvědčené systémy - prověřená bezpečnost

Osvědčené systémy - prověřená bezpečnost Osvědčené systémy - prověřená bezpečnost Strojní direktiva 2006/42/EG ČSN EN ISO 13849-1: 2008 ČSN EN 1088: 2008 Kategorie a Úrovně vlastností (PL) dle ČSN EN ISO 13849-1 More than safety. Jaká PL může

Více

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti Příloha č. 1: Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti NÁZVOSLOVNÉ NORMY SPOLEHLIVOSTI IDENTIFIKACE NÁZEV Stručná charakteristika ČSN IEC 50(191): 1993 ČSN IEC 60050-191/ Změna A1:2003 ČSN IEC

Více

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček Odborná skupina pro spolehlivost Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti Jaroslav Zajíček Obsah 1. Úvod management rizika 2. Výskyt a analýza nekvantitativních postupů - matice

Více

Funkční bezpečnost EN 61508 a 61511. Elektrotechnika Zpracovatelský průmysl Energetika Infrastruktura a stavebnictví. TÜV SÜD Czech s.r.o.

Funkční bezpečnost EN 61508 a 61511. Elektrotechnika Zpracovatelský průmysl Energetika Infrastruktura a stavebnictví. TÜV SÜD Czech s.r.o. Funkční bezpečnost EN 61508 a 61511 Elektrotechnika Zpracovatelský průmysl Energetika Infrastruktura a stavebnictví TÜV SÜD Czech s.r.o. Bezpečnost obecně znamená ochranu před úrazem elektrickým proudem,

Více

Průvodce bezpečností strojních zařízení 2012/2013

Průvodce bezpečností strojních zařízení 2012/2013 Průvodce bezpečností strojních zařízení 2012/2013 Vytváříme bezpečný průmyslový svět! TECHNOGR SAFETY SERVICE Váš partner v oblasti bezpečnosti průmyslových strojních zařízení během celého cyklu provozní

Více

stanovující na bezpečný provoz a Bližší požadavky a nářadí

stanovující na bezpečný provoz a Bližší požadavky a nářadí NV 378/2001 sb. Nařízení vlády č. 378/2001 sb., stanovující Bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů,technických zařízení,přístrojů a nářadí vyšlo ve Sbírce zákonů dne 6.11.2001 Nabyla účinnosti

Více

Safety Evaluation Tool Siemens s.r.o All Rights Reserved. siemens.com/answers

Safety Evaluation Tool Siemens s.r.o All Rights Reserved. siemens.com/answers 1. Letní bezpečnostní akademie Safety Evaluation Tool siemens.com/answers Safety Evaluation Tool Safety Evaluation Tool Webový nástroj pro odhad bezpečnostních funkcí, otestovaný u TÜV Podpora pro rychlý

Více

On-line datový list UE10-3OS2D0 UE10-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE10-3OS2D0 UE10-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE10-3OS2D0 UE10-3OS A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE10-3OS2D0 6024917 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue10-3os H

Více

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Příklad Tahová síla papíru používaného pro výrobu potravinových sáčků je důležitá charakteristika kvality. Je známo, že síla

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení

Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení Určeno pro studenty bakalářských studijních programů na FBI Obsah: Úvod do legislativy bezpečnosti strojů a strojního zařízení 1. Obecně 2.

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na střešní okna deklarovaná podle harmonizované normy

Více

On-line datový list UE10-4XT2D2 UE10-4XT BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE10-4XT2D2 UE10-4XT BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE10-4XT2D2 UE10-4XT A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE10-4XT2D2 6024919 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue10-4xt H

Více

On-line datový list UE10-3OS3D0 UE10-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY

On-line datový list UE10-3OS3D0 UE10-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY On-line datový list UE10-3OS3D0 UE10-3OS A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE10-3OS3D0 6024918 další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue10-3os H

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

Katalog Příručka bezpečnosti Bezpečnost strojů Jokab Safety

Katalog Příručka bezpečnosti Bezpečnost strojů Jokab Safety Katalog 2013 Příručka bezpečnosti Bezpečnost strojů Jokab Safety ABB Příručka bezpečnosti Bezpečnost strojů - Jokab Safety Úvod Směrnice a normy, PL, SISTEMA, SIL, školení Pluto Safety PLC Pluto, Gateway,

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a, Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ Milan Holický, Karel Jung, Jana Marková a Miroslav Sýkora Abstract Eurocodes are focused mainly on the design of new structures and supplementary

Více

On-line datový list. SAPPD2D-06AP006 Safeguard Detector BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY

On-line datový list. SAPPD2D-06AP006 Safeguard Detector BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY On-line datový list SAPPD2D-06AP006 Safeguard Detector A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Technická data v detailu Objednací informace Typ Výrobek č. SAPPD2D-06AP006 1089446 Součástí dodávky: SAPP02D-06A0001

Více

Určeno pro studenty předmětu 420-2006/01 BTS Bezpečnostní technika strojů

Určeno pro studenty předmětu 420-2006/01 BTS Bezpečnostní technika strojů Pracovní stroje, rizika, kategorie dle ČSN EN 13849 Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Leden 2012, Ostrava-Poruba UPOZORNĚNÍ Uvedené

Více

Spolehlivost. INP 2008 FIT VUT v Brně

Spolehlivost. INP 2008 FIT VUT v Brně Spolehlivost INP 2008 FIT VUT v Brně 1 Obsah Definice, ukazatele Kombinatorické modely Zvyšování spolehlivosti systému - Bezpečné systémy a Systémy odolné proti poruchám Poznámky Příklady na cvičení 2

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na dveře deklarované podle harmonizované normy ČSN

Více

Sécurité des machines Parties des systemes de sommande relatives a la sécurité Partie 1: Principes généraux de conception

Sécurité des machines Parties des systemes de sommande relatives a la sécurité Partie 1: Principes généraux de conception ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.110 2017 Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnostní části ovládacích systémů Část 1: Obecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO 13849-1 83 3205 Březen idt ISO 13849-1:2015 Safety

Více

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.11.2006

Více

STROJNÍ VYBAVENÍ SAFEBOOK 5. Bezpečnostní řídicí systémy pro strojní zařízení Zásady, normy a implementace (Revize 5 řady publikací Safebook)

STROJNÍ VYBAVENÍ SAFEBOOK 5. Bezpečnostní řídicí systémy pro strojní zařízení Zásady, normy a implementace (Revize 5 řady publikací Safebook) Bezpečnostní řídicí systémy pro strojní zařízení Zásady, normy a implementace (Revize 5 řady publikací Safebook) Obsah Kapitola 1 Předpisy 2 Směrnice a právní předpisy Evropské unie, Směrnice pro strojní

Více

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů.

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Eaton Elektrotechnika Přednášející ing. Jiří Horák Postup novelizace norem Základní předpisy upravující výrobu rozváděčů: Zákon 22/1997 Sb. upravuje uvedení

Více

On-line datový list. MOC3ZA-KAZ33D3 Standstill Monitor BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list. MOC3ZA-KAZ33D3 Standstill Monitor BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list MOC3ZA-KAZ33D3 Standstill Monitor A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. MOC3ZA-KAZ33D3 6044981 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/standstill_monitor

Více

VZOROVÉ PŘÍKLADY SRP/CS OBVODŮ

VZOROVÉ PŘÍKLADY SRP/CS OBVODŮ VZOROVÉ PŘÍKLADY SRP/CS OBVODŮ Následující stránky jsou překladem dokumentu BGIA Report 2/2008e vydaným Institutem bezpečnosti práce Německého zákonného pojištění pracovních úrazů (IFA Institut für Arbeitschutz

Více

On-line datový list UE12-2FG2D0 UE12-2FG BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE12-2FG2D0 UE12-2FG BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE12-2FG2D0 UE12-2FG A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Technická data v detailu Objednací informace Typ Výrobek č. UE12-2FG2D0 1043917 Další provedení přístroje a příslušenství

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZHODNOCENÍ SOUČASNÝCH TECHNOLOGIÍ V ZAJIŠŤOVÁNÍ FUNKČNÍ BEZPEČNOSTI STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZHODNOCENÍ SOUČASNÝCH TECHNOLOGIÍ V ZAJIŠŤOVÁNÍ FUNKČNÍ BEZPEČNOSTI STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV VÝROBNÍCH STROJŮ, SYSTÉMŮ A ROBOTIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF PRODUCTION MACHNES, SYSTEMS

Více

SIMULACE SPOLEHLIVOSTI SYSTÉMŮ HROMADNÉ OBSLUHY. Michal Dorda. VŠB - TU Ostrava, Fakulta strojní, Institut dopravy

SIMULACE SPOLEHLIVOSTI SYSTÉMŮ HROMADNÉ OBSLUHY. Michal Dorda. VŠB - TU Ostrava, Fakulta strojní, Institut dopravy SIMULACE SPOLEHLIVOSTI SYSTÉMŮ HROMADNÉ OBSLUHY Michal Dorda VŠB - TU Ostrava Fakulta strojní Institut dopravy 1 Úvod V běžné technické praxi se velice často setkáváme s tzv. systémy hromadné obsluhy aniž

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. ZČU v Plzni, Fakulta strojní, Katedra konstruování strojů

Více

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu věcného záměru zákona o odpadech 2014 IV. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) 1 Původce odpadu zařazování odpadů 1.1 Důvod předložení

Více

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně

1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1 Evropské dokumenty ve vztahu k požární ochraně 1.1 Úvod V roce 1985 byl v ES zahájen proces sjednocení postupů při hodnocení výrobků. Aby mohly být výrobky takto jednotně hodnoceny, je zapotřebí znát

Více

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). nařízení vlády č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a NV č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 09.2, ( 5) TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národní informační středisko pro podporu kvality Nestandardní regulační diagramy J.Křepela, J.Michálek REGULAČNÍ DIAGRAM PRO VŠECHNY INDIVIDUÁLNÍ HODNOTY xi V PODSKUPINĚ V praxi se někdy setkáváme s požadavkem

Více

On-line datový list UE48-2OS3D2 UE48-2OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE48-2OS3D2 UE48-2OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE48-2OS3D2 UE48-2OS A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE48-2OS3D2 6024916 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue48-2os H

Více

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

ELEKTROTECHNIKA PRO FBI

ELEKTROTECHNIKA PRO FBI Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ELEKTROTECHNIKA PRO FBI učební text Jan Dudek Ostrava 2012 Recenze: Ing. Jan Vaňuš, Ph.D. Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D. Název: Elektrotechnika pro FBI Autor:

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistická regulace výrobního procesu (SPC) SPC = Statistical Process Control preventivní nástroj řízení jakosti, který na základě včasného

Více

On-line datový list UE43-3MF2D3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE43-3MF2D3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE43-3MF2D3 UE43-3MF A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-3MF2D3 6024897 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue43-3mf H

Více

Originální návod k obsluze Safety Standstill Monitor Bezpečnostní monitor klidového stavu DA101S 7390872 / 00 05 / 2013

Originální návod k obsluze Safety Standstill Monitor Bezpečnostní monitor klidového stavu DA101S 7390872 / 00 05 / 2013 Originální návod k obsluze Safety Standstill Monitor Bezpečnostní monitor klidového stavu CZ DA101S 7390872 / 00 05 / 2013 Obsah 1 Poznámka na úvod 4 1.1 Použité symboly 4 2 Bezpečnostní pokyny 5 3 Předmět

Více

On-line datový list UE43-3MF2A2 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE43-3MF2A2 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE43-3MF2A2 UE43-3MF A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-3MF2A2 6024900 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue43-3mf H

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

2. Mechatronický výrobek 17

2. Mechatronický výrobek 17 Předmluva 1 Úvod 3 Ing. Gunnar Künzel 1. Úvod do mechatroniky 5 1.1 Vznik, vývoj a definice mechatroniky 5 1.2 Mechatronická soustava a její komponenty 9 1.3 Mechatronický systém a jeho struktura 11 1.4

Více

ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE

ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE Miroslava NEJTKOVÁ Dostupné na http://www.population-protection.eu/ attachments/042_vol4special_nejtkova.pdf.

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

On-line datový list UE43-2MF2D2 UE43-2MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE43-2MF2D2 UE43-2MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE43-2MF2D2 UE43-2MF A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-2MF2D2 6024893 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue43-2mf H

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT Řízení projektů Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT 1 Úvod základní pojmy Projekt souhrn činností, které musí být všechny realizovány, aby byl projekt dokončen Činnost

Více

On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY

On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-3MF2A3 6024901 další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue43-3mf H

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství

Více

Safety Integrated obecné zásady versus použitelné komponenty. Bezpečnostní funkce Základy Normy komponenty

Safety Integrated obecné zásady versus použitelné komponenty. Bezpečnostní funkce Základy Normy komponenty obecné zásady versus použitelné komponenty Bezpečnostní funkce komponenty Ohrožení vlivem chybné funkce Chybná funkce stroje představuje potencionální nebezpečí.. člověk stroj proces Proto musí být stroje

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY. učební text. Jan Famfulík. Jana Míková. Radek Krzyžanek

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY. učební text. Jan Famfulík. Jana Míková. Radek Krzyžanek Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY učební text Jan Famfulík Jana Míková Radek Krzyžanek Ostrava 2007 Recenze: Prof. Ing. Milan Lánský, DrSc. Název: Teorie údržby Autor: Ing.

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-05-PROCESNI PRISTUP A ROLE VEDNI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-11 CHARAKTERISTIKY A DOKUMENTACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-11 CHARAKTERISTIKY A DOKUMENTACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_PEL-3.EI-11 CHARAKTERISTIKY A DOKUMENTACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Bezpečnostní logické obvody a systémy strojů a strojních zařízení. 11/ 2007 doc.ing. V. Vrána,CSc.

Bezpečnostní logické obvody a systémy strojů a strojních zařízení. 11/ 2007 doc.ing. V. Vrána,CSc. Bezpečnostní logické obvody a systémy strojů a strojních zařízení 11/ 2007 doc.ing. V. Vrána,CSc. Obsah: Úvod do legislativy Obecně Zařízení pro bezpečnostní logické obvody a systémy Určení požadované

Více

Spolehlivost soustav

Spolehlivost soustav 1 Spolehlivost soustav Spolehlivost soustav 1.1 Koherentní systémy a strukturní funkce Budeme se zabývat modelováním spolehlivosti zřízení s ohledem na spolehlivost jeho komponent. Jedním z hlavních cílů

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství pro

Více

Hodnoticí standard. Servisní technik ve strojírenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Servisní technik ve strojírenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Servisní technik ve strojírenství (kód: 23-095-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Servisní technik Kvalifikační

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0) Technický návod se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu

Více

On-line datový list UE48-3OS3D2 UE48-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE48-3OS3D2 UE48-3OS BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE48-3OS3D2 UE48-3OS A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE48-3OS3D2 6025097 Další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue48-3os H

Více

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod.

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. Matematický přístup k výsledkům únavových zkoušek Náhodnost výsledků únavových zkoušek. Únavové

Více

On-line datový list UE43-3AR3D2 UE43-3AR BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY

On-line datový list UE43-3AR3D2 UE43-3AR BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY On-line datový list UE43-3AR3D2 UE43-3AR A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Technická data v detailu Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-3AR3D2 6034568 další provedení přístroje a příslušenství

Více

VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY

VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY Státní úřad pro jadernou bezpečnost jaderná bezpečnost VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY bezpečnostní návod JB-1.7 SÚJB Prosinec 2010 Jaderná bezpečnost

Více

On-line datový list. FLN-EMSS Flexi Loop BEZPEČNÉ SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ

On-line datový list. FLN-EMSS Flexi Loop BEZPEČNÉ SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ On-line datový list FLN-EMSS1100108 Flexi Loop A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Technická data v detailu Bezpečnostně technické parametry Objednací informace Další provedení přístroje a příslušenství

Více

Konvexnost, konkávnost

Konvexnost, konkávnost 20. srpna 2007 1. f = x 3 12x 2. f = x 2 e x 3. f = x ln x Příklad 1. Určete intervaly, na kterých je funkce konvexní a konkávní a určete inflexní body f = x 3 12x Příklad 1. f = x 3 12x Řešení: Df = R

Více

( + ) ( ) f x x f x. x bude zmenšovat nekonečně přesný. = derivace funkce f v bodě x. nazýváme ji derivací funkce f v bodě x. - náš základní zápis

( + ) ( ) f x x f x. x bude zmenšovat nekonečně přesný. = derivace funkce f v bodě x. nazýváme ji derivací funkce f v bodě x. - náš základní zápis 1.. Derivace elementárních funkcí I Předpoklad: 1 Shrnutí z minulé hodin: Chceme znát jakým způsobem se mění hodnot funkce f ( f ( + f ( přibližná hodnota změn = přesnost výpočtu se bude zvětšovat, kdž

Více

ICS ČESKÁ NORMA Únor Thermoluminiscence dosimetry systems for personal and environmental monitoring

ICS ČESKÁ NORMA Únor Thermoluminiscence dosimetry systems for personal and environmental monitoring ICS 17. 240 ČESKÁ NORMA Únor 1996 TERMOLUMINISCENČNÍ DOZIMETRICKÉ SYSTÉMY PRO MONITOROVÁNÍ OSOB A PROSTŘEDÍ ČSN IEC 1066 35 6610 Thermoluminiscence dosimetry systems for personal and environmental monitoring

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

Manuál k programu RIZIKA

Manuál k programu RIZIKA Manuál k programu RIZIKA nástroj k efektivnímu vyhledávání a řízení pracovních rizik Program RIZIKA Program RIZIKA jsou víceuživatelskou aplikací s možností nastavení uživatelských práv pro jednotlivé

Více

On-line datový list. MICS3-AAAZ55AZ1 microscan3 bez systémového konektoru PRODUKTOVÉ PORTFOLIO

On-line datový list. MICS3-AAAZ55AZ1 microscan3 bez systémového konektoru PRODUKTOVÉ PORTFOLIO On-line datový list MICS3-AAAZ55AZ1 microscan3 bez systémového konektoru A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Technická data v detailu Vlastnosti Dosah ochranného pole Dosah varovného pole Počet simultánně

Více

ACJ HLAVA B. [ACJ-MMEL/MEL.010(c) Všeobecně Viz. JAR-MMEL/MEL.010(c)

ACJ HLAVA B. [ACJ-MMEL/MEL.010(c) Všeobecně Viz. JAR-MMEL/MEL.010(c) ČÁST 2 Hlava B JAR-MMEL/MEL ACJ HLAVA B [ACJ-MMEL/MEL.010(c) Všeobecně Viz. JAR-MMEL/MEL.010(c) Vybavení, které se nevztahuje k bezpečnosti, je takové vybavení, které není požadováno k účelům týkajícím

Více

On-line datový list UE43-4AR2D2 UE43-4AR BEZPEČNOSTNÍ RELÉ

On-line datový list UE43-4AR2D2 UE43-4AR BEZPEČNOSTNÍ RELÉ On-line datový list UE43-4AR2D2 UE43-4AR A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Technická data v detailu Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-4AR2D2 6034772 Další provedení přístroje a příslušenství

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národní informační středisko pro podporu kvality STATISTICKÁ REGULACE POMOCÍ VÝBĚROVÝCH PRŮMĚRŮ Z NENORMÁLNĚ ROZDĚLENÝCH DAT Ing. Jan Král, RNDr. Jiří Michálek, CSc., Ing. Josef Křepela Duben, 20 Co je

Více

Návod k provozu Potvrzovací spínač (spínač v rukojeti) ZSD5/ZSD6. 1. K tomuto dokumentu. Obsah

Návod k provozu Potvrzovací spínač (spínač v rukojeti) ZSD5/ZSD6. 1. K tomuto dokumentu. Obsah 1. K tomuto dokumentu Návod k provozu, strany................1 až 6 Překlad originálního návodu k provozu 1.1 Funkce Předkládaný návod k provozu poskytuje potřebné informace pro montáž, uvádění do provozu,

Více

A6M33SSL: Statistika a spolehlivost v lékařství Teorie spolehlivosti

A6M33SSL: Statistika a spolehlivost v lékařství Teorie spolehlivosti A6M33SSL: Statistika a spolehlivost v lékařství Teorie spolehlivosti Vojta Vonásek vonasek@labe.felk.cvut.cz České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra kybernetiky Vícestavové

Více

Tvářecí stroje a jejich rizika

Tvářecí stroje a jejich rizika Tvářecí stroje a jejich rizika Lukáš Turza 1, František Tatíček 2 1 Ing. Lukáš Turza, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie, Technická 4, 166 07 Praha 6, CZ, lukas.turza@fs.cvut.cz

Více

10 Otázky obecné povahy OBSAH

10 Otázky obecné povahy OBSAH 10 Otázky obecné povahy OBSAH Označení postupu DP 10/01 DP 10/02 DP 10/03 DP 10/04 R 1 DP 10/05 Otázka k přijatému doporučenému postupu Je možné použít určité tlakové části již dříve provozovaného tlakového

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.9.2006

Více

Procesy implementace systému CAQ MSN Management preventivní údržby strojů

Procesy implementace systému CAQ MSN Management preventivní údržby strojů Strana 1 / 7 Implementační proces a zařízení Implementační procesy MSN Preventivní údržba strojů a nástrojů MSN 100 Stroje Popis obsah modulu PALSTAT CAQ Plánování, řízení a identifikování strojů pro klíčové

Více

Regresní analýza 1. Regresní analýza

Regresní analýza 1. Regresní analýza Regresní analýza 1 1 Regresní funkce Regresní analýza Důležitou statistickou úlohou je hledání a zkoumání závislostí proměnných, jejichž hodnoty získáme při realizaci experimentů Vzhledem k jejich náhodnému

Více

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum:

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum: REGISTR RIZIK - hodnocení rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců včetně identifikace nebezpečí, hodnocení a řízení rizik pro: STAVBA BOURACÍ PRÁCE společnost: Hřbitovní 15, 312 00 Plzeň

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TN se nevztahuje na výrobky deklarované dle ČSN EN 12467 ed.2, ověřování stálosti vlastností dle nařízení

Více

ČSN EN Obecné požadavky na řídící systém výtahu

ČSN EN Obecné požadavky na řídící systém výtahu ČSN EN 81-20 Obecné požadavky na řídící systém výtahu EN 81-20 - Elektrická instalace Hlavní vypínač silového obvodu (rozvaděč, silové obvody) Vypínač světelného obvodu klece Osvětlení šachty Výtah ==

Více

Stanovení hloubky karbonatace v čase t

Stanovení hloubky karbonatace v čase t 1. Zadání Optimalizace bezpečnosti a životnosti existujících mostů Stanovení hloubky karbonatace v čase t Předložený výpočetní produkt je aplikací teoretických postupů popsané v navrhované certifikované

Více