Klidný a pohodový farmaceut

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klidný a pohodový farmaceut"

Transkript

1 Klidný a pohodový farmaceut

2 * Materiály k prevenci v rodině i ve škole * Svépomocné příručky ke stažení * Relaxační nahrávky v mp3 * Odborné práce * Zajímavosti a mnoho dalšího * Abstinentská videa Střízlivá pohoda

3 Stručný obsah 1. Pláč (mějte po ruce kapesník). 2. Naděje. 3. Všeobecné nadšení

4 Kolem samí milí lidé!

5 Mikro přestávky: Proč Dlouhé sezení není zdravé, zatěžuje páteř a blokuje krevní oběh. To neprospívá ani psychice a výkonnosti. Proto je rozumné se po minutách zdvihnout, přejít kancelář, udělat si čaj nebo trochu cvičit. Stačí minuta nebo dvě. Tisíce let naši předkové fyzicky pracovali a to i prominenti. Karel IV. jezdil z Prahy do Francie na koni. Problém i při psychoterapii. Syndrom turistické třídy. 10 tisíc kroků a čínský ministra. Sestry USA.

6 Zdraví dobré druhým, sobě!

7 Farmakologové a stres Je to problém nebo ne? Je, jak o tom svědčí výzkumy např. z USA Francie, i Česka (Saligerová a Kolář, 2017). Někdy nastává syndrom vyhoření (odcizeni, vyčerpání, nespokojenost atd.). Rizikové faktory: Velké nároky na přesnost a soustředění, kontakt s utrpením. Fyzické nároky, např. dlouhé stání a sezení. Nereálná očekávání a negativní odezvy zákazníků. Administrativní nároky a komerční tlaky. Dostupnost návykových látek. Sklon k samoléčení. Právní zodpovědnost. Nutnost vzdělávání, změny a vývoj oboru. Nárazový charakter práce a časový stres (např. v období chřipek). Někde problematické podmínky a nedobrá atmosféra na pracovišti. Ochranné faktory: Informovanost o prevenci a léčbě (rehabilitace, psychoterapie, relaxační techniky). Smysluplnost. Společenská prestiž. Někde i určitá možnost práci si organizovat.

8 Příčiny stresu obecně Interakce rizikových a ochranných činitelů připomíná šachovou partii.

9 Ve válce mlčí múzy. A ještě něco?

10 Změny při stresu a relaxaci Stres Relaxace Svalové napětí, prokrvení svalů Tepová frekvence a krevní tlak Dechová frekvence Látková výměna Hormony nadledvin a štítné žlázy Kožní galvanická vodivost Frekvence vln na EEG Hojení, imunita, spánek, trávení

11 Co nefunguje?

12 Rizikové emoce Hněv: srdeční infarkt u disponovaných. Rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění je hostilita. Depresivní symptomatologie zvyšuje riziko u rakoviny prsu. Deprese a úzkost také zvyšují mortalitu u srdečního selhání. Úzkosti a deprese korelovaly s výskytem astmatu, srdečních onemocnění, onemocnění páteře, vředové choroby, migrény, očními problémy (Niles a spol., 2015). Oboustranná vazba mezi emocemi a symptomy, příkladem je diabetes a deprese.

13 Zakrýt si oči

14 Alexitymie Alexitymie: Pro ni je typická neschopnost si emoce uvědomit a popsat. Rizika Vztahová: Citový chlad, povrchnost, chaotické vztahy. Psychická: Poruchy přijmu potravy, deprese, fobie, úzkostné stavy, návykové nemoci, poruchy osobnosti. Tělesná: Psychosomatické nemocí, např. hypertenze, dyspepsie, migréna, onemocnění páteře, dráždivý tračník, astma, alergie atd.

15 Má smysl hrabat?

16 Má smysl nutit vybitý akumulátor k většímu výkonu? Při čem se nabíjíte?

17 Návyková rizika a stres Subjektivně návyky stres mírní, objektivně zhorčují (vyšší tep, krevní tlak, zatížení jater, mozku atd.). Rizikové a neúčelné chování je při kombinaci stresu a návykové látky časté. Po odeznění účinku bývá stav mnohem horší než před tím.

18 Co pomáhá?

19 Spontánní relaxace Spánek. Veselost, smích. Síť sociálních vztahů. Vhodné prostředí. Dýchání. Uvědomování. Zdravé emoce. Relaxace po fyzické aktivitě.

20 Spontánní relaxace Spánek. Veselost, smích. Síť sociálních vztahů. Vhodné prostředí. Dýchání. Uvědomování. Zdravé emoce. Uvolnění po tělesné aktivitě.

21 Zvládání stresu, negativních emocí a bažení Vnější spouštěče: Omezit a přidat vnější střízlíky. Vnitřní spouštěče: Omezit a přidat vnitřní střízlíky. Práce s motivací: vlastní i cizí zkušenosti atd. Relaxační techniky: částečná relaxace, práce s dechem, fyzická aktivita, uklidňující prostředí atd. Změna myšlení: poradit se, dovednosti, změna rámce, připravit se na všechno, ukotvení (mrkev), nácvik, pozorovat, stop technika, počkat, autosugesce, smích, humor atd. Individuální: např. hudba, spiritualita, zvířata, oheň, kresba Zvládání bažení, emocí i stresu

22 Jak to, že relaxaci je možné navodit velmi odlišnými způsoby?

23 Stres i relaxace jsou komplexním, integrované reakce, které lze vyvolat drážděním příslušných center v hypothalamu. Walter Rudolf Hess, , nositel Nobelovy ceny (1949).

24 Proč je dobré zvládat emoce a bažení (craving) dokud jsou slabé 1. Je to snazší. 2. Vliv negativních emocí, které se podaří rychle zvládnout, se nepřenese na žlázy s vnitřní sekrecí (např. nadledviny). 3. Člověku to bez silných emocí lépe myslí a spíše ho napadnou dobré alternativy tělesná aktivita, někomu se svěřit, pokusit se dohodnout, odpočinek atd. 4. Můžeme si tak ušetřit problémy.

25 Mindfulness Based Stress Reduction Formát: 8 týdnů, 2 hodinový seminář 1x týdně, 1 celodenní seminář, 6x týdně domácí praktikování nejméně 45 minut. Techniky: Body scan, jóga, vipassaná (meditace vhledu). Principy: Nesoudit, nesnažit se, přijímat, nechat být, mysl začátečníka, trpělivost, důvěra, acceptance, volně plynoucí pozornost. Jon Kabat-Zinn (* 1944). Emeritní profesor medicíny na Univerzitě v Massachusetts.

26 Jak sedíte? Kam dýcháte?

27 Co když není mikro přestávka možná? Aktivní sezení nebo stání. Nebo labuť.

28 Organizace času 1. Důležité a spěchá 2. Důležité, ale nespěchá 3. Nedůležité a spěchá 4. Nedůležité a nespěchá

29 Kdo jsou to vaši přátelé střízlíci?

30 Příklady střízlíků, kteří pomáhají zdravému a střízlivému myšlení Procházka se psem nebo i bez něj. Domácí pohoda. Příroda. Uklidňující hudba. Smích a legrace, třeba s dětmi. Popovídat si s kolegy.

31 Před spaním * Dodržujte fialovou hodinu. * Před spaním nepijte ani čaj ani kávu. * Před spaní nepijte také alkohol. Alkohol zhoršuje kvalitu spánku, je to vlastně spíše narkóza. * Dvě až tři hodiny před spaním nejezte. * Přes den nespěte, nebo jen velmi krátce. * Najděte si čas na jógu, cvičení, běh nebo procházku. * Zajistěte si přiměřenou teplotu místnosti, volný noční úbor, vyhovující lůžko.

32 Při usínání * Zjistěte, co vám pomáhá usnout pro někoho to může být např. uklidňující hudba, meduňka nebo máta, modlitba, teplá koupel atd. * Vhodná poloha je na boku. Ti, co nechrápou ani nemají apnoické pauzy, mohou spát i na zádech. Spát na břiše je nevhodné. * Relaxační techniku, např. uvědomování si pohybů břicha při dýchání, praktikujte do ztracena. Můžete si představovat míč, který se při nádechu v břiše zvětšuje a při výdechu zmenšuje. Lze také si představovat si, že nadechujeme a vydechujeme skrze paty. Energie se tak stáhne z hlavy dolů. * Při relaxaci si můžete třikrát říci nějaké kladné předsevzetí, např. usínám zdravým a hlubokým spánkem.

33 Při probuzení v noci * Nejlépe je zůstat se zavřenýma očima použít nějakou relaxační techniku, podobně jako před usnutím * Nepouštějte počítač ani televizi, veškeré obrazovky jsou nepřátelé spánku. * V noci nejezte. Trávení funguje špatně a jídlo znesnadňuje usínání. * Jestliže opravdu nemůžete spát, dělejte něco nepopulárního, třeba uklízejte. Vaše podvědomí tak lépe pochopí, že by bylo příjemnější se vyspat.

34 Ranní probuzení * Krátce po probuzení si řekněte nějaké kladné předsevzetí, např. čeká mě dnes mnoho dobrého a zajímavého. * Škodí nejen nedostatek spánku, ale i jeho nadbytek, proto je správné vstávat v rozumnou dobu i o svátcích. * Je-li venku ještě tma rozsviťte všechna dostupná světla v místnosti. Zlepší vám to náladu a usnadní probuzení * V noci nejezte. Trávení funguje špatně a jídlo znesnadňuje usínání. * Jestliže opravdu nemůžete spát, dělejte něco nepopulárního, třeba uklízejte. Vaše podvědomí tak lépe pochopí, že by bylo příjemnější se vyspat.

35 Přiměřený pohyb a tělesné zdraví * Odbourávají se látky uvolněné ve stresu. * Je to skvělá prevence i součást léčení mnoha onemocnění (srdeční nemoci, nádory, obezita atd.) * Posiluje imunitu. * Posiluje svaly a prospívá i kostem a kloubům. * Kompenzuje nedostatek pohybu nebo jednostrannou zátěž.

36 Přiměřený pohyb a duševní zdraví * Mírní úzkosti, deprese i další silné emoce. Je třeba být opatrný, silné emoce oslabují soustředění. * Po skončení cvičení nastává relaxace. * Zlepšuje se paměť a duševní výkonnost. * Lze tak překonat bažení (craving). * Zvyšuje odolnost mozku proti stárnutí. * Podporuje dobré držení těla a posiluje zdravé sebevědomí. * Některá cvičení (jóga, čchi-kung) zlepšují vnímání sebe sama a učí uvolnění za pohybu.

37 Semafor Červená: Stop, zastavit, uklidnit se. Žlutá: Jaké jsou možnosti? Jaké jsou jejich následky? Co je nejvýhodnější? 1. možnost 2. možnost 3. možnost Vybraná možnost 4. možnost Zelená: Vybranou možnost uskutečnit a vyhodnotit výsledek.

38 Stres a dýchání Stres Rychlé, povrchní dýchání

39 Relaxace a dýchání Uvolnění Klidné, brániční dýchání

40 Jezevčice v akci

41 Proč je tak důležité dýchat do břicha?

42 Velké kulové pravdy a otázky Pravdy Kdo má kouli, ten se má! Někdo má problémy. Já ne, já mám kouli! Koule umí! S koulí je legrace! Koule je nejlepší přítel člověka! Otázky Kde mám kouli? Jakou mám kouli

43 Dr. Fredrickson: Rozšířit a stavět

44 Pozitivní emoce a zdraví * Fredrickson: Rozšířit a stavět. * Zvyšují odolnost a pomáhají pocitu životní spokojenosti. * Díky pozitivním emocím se zvyšuje tonus vagu. * Vděčnost u dospívajících snižuje sebevražedné fantazie. * Nižší hladiny zánětlivých cytokininů. * Usnadňují sociální interakci. * Meditace milující laskavosti (Loving Kindness): Mírní bolesti, zlepšuje vztahy, užitečná u posttraumatické stresové poruchy. Uvažuje se o vhodnosti u deprese, sociální úzkosti, manželských konfliktů, při zvládání hněvu a u těch, kdo pečují o dlouhodobě nemocné. Mírní přehnanou sebekritičnost i deprese a napomáhá prožívání pozitivních emocí.

45 Kdy prožíváte pozitivní emoce vy?

46 Stáhnout energii z hlavy a očí Vhodné pro oči, proti hněvu, bažení, po duševní práci a před spaním.

47 Zdravotničtí pracovníci nacvičují relaxaci

48 Jóga Spojuje výhody relaxace a tělesného cvičení. Použitelná i pro lidi se zdravotním omezením. Nenáročná na vybavení. Je nesoupeřivá, což snižuje riziko úrazů. Zlepšuje sebeuvědomění. Dá se kombinovat s dalšími postupy.

49

50 Mudra Moudrosti

51 Automasáž

52 Čchi-kung

53 Zdraví a dobré vlastnosti podle TČM Moudrost prospívá ledvinám, kostem atd. Laskavost prospívá játrům, šlachám atd. Pořádek prospívá srdci, psychice atd. Důvěra prospívá slezině, žaludku, krvi atd. Poctivost prospívá plicím, tlustému střevu, kůži atd.

54 Kdy se lidé nejčastěji smějí?

55 Kdy se nejčastěji smějeme? Robert R. Provine Professor of Psychology University of Maryland

56 Kdy se nejčastěji lidé smějí?

57 K čemu máte brzlík? Můžete z něj mít zapínač smíchu!

58 Proč je dobré mít u sebe zrcátko?

59 A co když není člověku právě do smíchu?

60 Co když se na vás někdo vytahuje?

61 Smích, veselost a humor se navzájem posilují Smích Veselost Humor

62 Magistraliter smích

63 K čemu smích? Hra Signál vlastnímu tělu, že situace je bezpečná Signál druhým, že situace je bezpečná Souhlas s chováním druhého Pocit převahy nebo podrobení se Lechtání

64 Nejdůležitější jsou svaly kolem očí.

65 Smích a zdraví Mírní bolest. Posiluje imunitu. Muže to být i dosti vydatné cvičení. Povzbuzuje dýchání a krevní oběh. Navozuje uvolnění svalů. Zvyšuje slinění, což prospívá zubům. Má příznivé kosmetické účinky. Mírní negativní emoce a stres. Podněcuje tvořivost. Usnadňuje vztahy a týmovou práci. Hodí se u dětí, dospělých i u starých lidí.

66 Změny při stresu a relaxaci Stres Relaxace Veselost Svalové napětí Tepová frekvence a TK Dechová frekvence Látková výměna Nadledviny Kožní galvanická vodivost Frekvence vln na EEG Hojení, imunita, spánek, trávení, sex

67 Příběh o slepičce

68 První pomoc, když si nevíme rady: hloupý úsměv

69 Pohádka o chytré rybě

70

71 Svěřit se někomu, kdo pochopí Výhody 1. Emoční podpora, uklidnění, pochopení. 2. Užitečně informace, výměna zkušeností. Některé možnosti: Rodina, kolegové, profesionální terapeut, linka telefonické pomoci, dobří přátelé, kurzy, semináře, atd.

72 Zvládnout potřebné dovednosti

73 Žádný učený z nebe nespadl, ani J. E. Purkyně ne.

74 Jak byste se chovali vůči intoxikovanému a agresivnímu?

75 Jak přistupovat k agresivnímu pacientovi? Neverbální komunikace!!! Ne o samotě, možnost přivolat pomoc, blíže dveřím. Odstranit nebezpečné předměty. Pozor: slovní agrese, neklid, upřený pohled, přibližování se. Bezpečná vzdálenost. Hovořit klidně, ne hlasitě, ne prudká gesta a pohyby. Sdělení jednoduché a jednoznačné. Oslovovat jménem. Varovat před následky agrese, nabídnout, aby se posadil. Při značném riziku (např. zbraň) policie. Zasahovat v dostatečném počtu. Léčba bere v úvahu interakce. Dodatečně dokumentovat.

76 Spiritualita American National Library of Medicine přes 5000 prací. Prevence sebevražd. Paliativní péče. Nižší výskyt kouření a pití alkoholu v tazích. Vyšší odolnost vůči ZŽU. Cvičení (spiritus contra spiritum) 1. Zavřete oči a uvolněte se. Dovolte pozornosti se obrátit dovnitř, kde je klid. 2. Zeptejte se: Co mi působí opojení? Jako když hází do vody oblázek a pozorujte kruhy. Dopřejte si trochu času a pozorujte, jaké odpovědi se objeví. 3. O něco hlouběji se nadechněte a položíte si otázku: Jaký je příběh mého opojení? Pozorujte, jaké se objeví odpovědi. 3. Opět se uvolněte. Pak se o něco hlouběji nadechněte a zeptejte se: Co duchovně i jinak skutečně potřebuji? Na konec se protáhněte, otevřete oči. Pak si případně své zkušenosti zapište.

77 Změna vztahového rámce 1. Odpouštím mu, abych byla zdravá! 2. Dokud byl mladý, byl se mnou. Ted už je stejně opelichaný. Ať si jde, kam chce! 3. Konečně budu mít klid.

78 Hudba, která většinou působí stres: Hlasitá, rychlá, silně rytmická, disonantní. Hudba, která většinou uklidní: spíše tichá, volně plynoucí, melodická.

79 Vaše kamarádky 1. Smysluplnost 2. Ochota přijmout výzvu 3. Pružnost 4. Pocit, že dokážete věci ovlivnit

80 Albert Ellis I kdyby se to stalo, tak mohu

81 Kombinujte!

82 Příklad kombinace více postupů: hloupý úsměv a třikrát nadechnout do břicha a dlouze vydechovat.

83 Jak se rychle uvolnit Rychlé způsoby, jak se uvolnit Soustavné zvládání stresu Přerušit vliv stresujícího podnětu, Vyhýbat se spouštěčům stresu. Úsměv nebo se zasmát. Žít veseleji a mít smysl pro humor. Krátký rozhovor nebo telefonát. Dobré společnosti a dobré vztahy. Dostupná fyzická aktivita. Pravidelně cvičit, chodit atd. Nádech do břicha, dlouhý výdech. Dbát na správné dýchání. Soustředit se na něco jednoduchého. Vyvážený životní styl. Představit si dobré prostředí. Vyhledávat dobrá prostředí. Krátký rituál, modlitba apod. Duchovní život. Pozorovat myšlenky, ale nereagovat. Pravidelně relaxovat nebo meditovat. Nahradit rizikovou emoci a zdravou. Rozvíjet zdravé emoce. Napít se vody. Dbát na příjem vody (pitný režim). Opatřit si potřebné informace. Informační gramotnost. Uklidnit se klidnou hudbou. Mediální gramotnost.

84 Závěr

85 Co poradíte při vydávání léku?

86 Co zlepšíte v péči o sebe? Co použijete pro druhé?

87 Bude víc chodit nebo cvičit? Kdo se bude více usmívat? Kdo si bude občas uvědomovat, kam dýchá? Kdo bude lépe vnímat polohu těla? Kdo se tu a tam soustředí do břicha? Kdo bude lépe odpočívat? Kdo bude víc pamatovat na doplňování energie? Kdo bude lépe vnímat hranice toho, zač je odpovědný a za co už ne?

88 * Materiály k prevenci v rodině i ve škole * Svépomocné příručky ke stažení * Relaxační nahrávky v mp3 * Odborné práce * Zajímavosti a mnoho dalšího * Abstinentská videa Střízlivá pohoda

Jóga, čchi-kung a psychoterapie. Nešpor, K. Konference Integrativní vize v psychoterapii, Praha

Jóga, čchi-kung a psychoterapie. Nešpor, K. Konference Integrativní vize v psychoterapii, Praha Jóga, čchi-kung a psychoterapie. Nešpor, K. Konference Integrativní vize v psychoterapii, Praha 23.-24. 6. 2018. www.drnespor.eu * Materiály k prevenci v rodině i ve škole * Svépomocné příručky ke stažení

Více

Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí

Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí Anonymní alkoholici Kontakt: www.anonymnialkoholici.cz Project MATCH 1. Technika posilování motivace 2. Kognitivně behaviorální terapie

Více

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Zdravotní důsledky stresu MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Stres reakce na nadměrnou zátěž či ohrožení nepříznivými vlivy Akutní stres (krátkodobý) rychlé zvýšení emoční tenze

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

Duševně zdravý člověk je

Duševně zdravý člověk je DUŠEVNÍ HYGIENA Duševně zdravý člověk je vyrovnaný samostatný zdravě kritický k sobě i okolí umí jednat s lidmi ovládá a zdravě prožívá své emoce odlišuje skutečnost od snů plní své povinnosti umí odpočívat

Více

Syndrom vyhoření Burn-out

Syndrom vyhoření Burn-out Syndrom vyhoření Burn-out Lenka Tenklová 8.11.2016 Obsah prezentace Co je to BOS Příznaky Co nejčastěji vede k BOS Kde se nejčastěji objevuje BOS Vývoj procesu BOS Prevence Jak jej zvládnout Co je to Burn-out

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Psychologická setkávání Jan Poněšický Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky Souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným zdravím a nemocí Jan Poněšický Psychosomatika pro

Více

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 38, 2003, 2, s. 155-160 PREHLADNÉ PRAcE ALKOHOL, JINÉ NÁVYKOVÉ LÁTKY A STRES K. NEŠPOR Psychiatrická l éčebna Bohnice, Praha Stres jako faktor

Více

STRES STRES ZÁTĚŽ, TÍSEŇ, TLAK, ÚZKOST BÝT VYSTAVEN VNĚJŠÍM SILÁM, TLAKŮM NEJBĚŽNĚJŠÍ PŘEDSTAVA: STRES JE SÍLA, KTERÁ ZPŮSOBUJE TĚLESNÉ NEBO PSYCHICKÉ VYČERPÁNÍ A UTRPENÍ STRES PROŽÍVÁ ČLOVĚK, KTERÝ JE

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:...

Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:... Sledování zdravotního a sociálního stavu pacientů LDN. Zjištěné informace jsou důvěrné a nebudou zneužity. Iniciály jména:... Věk:... Pohlaví:... Délka pobytu v LDN... Důvody hospitalizace:... Nejbližší

Více

Příloha 1: Rozdělení drog podle účinků na psychiku (Kalina a kol. 2008, str. 340)

Příloha 1: Rozdělení drog podle účinků na psychiku (Kalina a kol. 2008, str. 340) Příloha 1: Rozdělení drog podle účinků na psychiku (Kalina a kol. 2008, str. 340) Látka Psychická závislost Somatická závislost Vzestup tolerance Stimulancia Silná Nevzniká Silný pervitin + + - + + kokain

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT Psychologická služba HZS ČR CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT (posttraumatická péče) 1 CRITICAL INCIDENT Při záchranných akcích se hasiči setkávají s běžnými situacemi, ale také s těmi, které vyvolávají

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYNDROM VYHOŘENÍ PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Definice pojmu Syndrom vyhoření burn out syndrom Existuje řada termínů,

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Název SYNDROM VYHOŘENÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2011 Mgr. Olga Čadilová SYNDROM VYHOŘENÍ Burn - out Syndrom vyhoření vyhoření

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Příloha 3 Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Instruktážní materiál Pracovní stres: příčiny a projevy 2015 PŘÍČINY STRESU nadměrné pracovní vytížení a trvalý tlak (velké množství úkolů, nepřiměřená pracovní

Více

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů 50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU Jaroslav Petrů ŘÍZENÍ STRESU? "Soubor technik a programů určených k tomu, aby pomohli lidem lépe pracovat se stresem, analyzovat konkrétní stresory a přijmout pozitivní opatření

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe Benefity a terapeutický efekt léčebného bazénu Bolesti hlavy Stres Nespavost Zažívací potíže Bolesti zad Celulitida Těžké nohy Reflexní zóny Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD SOMATOGNOZIE Schopnost prostorově vnímat své tělo, jednotlivé tělesné segmenty, tělesné schéma Vnitřní mapa vlastního těla v mozku Vědomá

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta Petr Zahradník Obsah přednášky Fyzioterapie - co to je, čím se zabývá a jak může člověku být prospěšná Vývoj držení páteře a zapojení svalů na těle

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy Výchovy na ZŠP a ZŠS Specializace:Psychopedie * Vytváří základní předpoklady pro socializaci osob s MP v období dospívání a dospělosti. * Jeden z nejdůl. prostředků profesní orientace. * Vytváření schopnosti

Více

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin S matkou přírodou bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin Gaius Plinius Secundus Ríká se: Proti všemu vyrostla v přírodě nějaká bylinka! Paracelsus Hildegard von Bingen Hermann-Josef Weidinger M

Více

Relaxace z lat. Relaxare (re=znovu, luxus= volný) záměrné uvolňování v oblasti psychické i fyzické Odstraňuje svalové i duševní napětí (tj.

Relaxace z lat. Relaxare (re=znovu, luxus= volný) záměrné uvolňování v oblasti psychické i fyzické Odstraňuje svalové i duševní napětí (tj. Relaxační cvičení Relaxační cvičení jako součást harmonizačních cvičení Stres a jeho dlouhodobé důsledky Indikace relaxačních cvičení Relaxační techniky Relaxace z lat. Relaxare (re=znovu, luxus= volný)

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu OBEZITA CELOSVĚTOVÁ EPIDEMIE NA PŘELOMU TISÍCILETÍ 312 milionů lidí na světě je obézních a 1,3 miliardy lidí

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen 2011 Mgr.Olga Čadilová Psychosomatická medicína Psychická složka se účastní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Jógové pozice. Harmonizační cvičení

Jógové pozice. Harmonizační cvičení Jógové pozice Harmonizační cvičení Ásana ÁSANA - sanskrtský výraz pro tělesnou pozici Obecně ásana znamená zaujmout na delší čas určitou tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně. Pataňdžali,

Více

BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY:

BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY: BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY: 1. Ajurvédský omlazující balíček: (Ayurvedic Rejuvenation Therapy) Určený k celkové regeneraci vašeho těla a zbystření vaší mysli. Zahrnuje v sobě kombinace kterýkoli

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Floating vodoléčebná zdravotní technika

Floating vodoléčebná zdravotní technika Floating vodoléčebná zdravotní technika Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv Praha a pověření Ministerstva zdravotnictví ČR je floatingová vana díky svým prokazatelným léčebným účinkům zařazena

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Období srdce a tenkého střeva

Období srdce a tenkého střeva Období srdce a tenkého střeva 15.5. 14.7. Přednáší Soňa Navrátilová Záznam přednášky Tento záznam je určen pro ty, co přednášku slyšeli záznam přednášky najdete v sekci pro partnery. Servisní centrum Hradec

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

STOB. Program Stop obezitě. PhDr. Jana SEVEROVÁ,CSc. Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU

STOB. Program Stop obezitě. PhDr. Jana SEVEROVÁ,CSc. Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU STOB. Program Stop obezitě PhDr. Jana SEVEROVÁ,CSc. Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU Etiologie obezity - ranné dětství Rodinné prostředí - hodnocení vztahu k jídlu u dětí z hlediska matek. Nejistota

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající

téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající zásadám zdravé výživy. Alespoň 4 dny v týdnu spím 6-8

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_03_METODY_A_TECHNIKY_

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

Muzikoterapie a hudební pedagogika

Muzikoterapie a hudební pedagogika Muzikoterapie Definice MT Muzikoterapie je cíleně řízený proces interakce a intervence, který využívá zvuku a hudby v rámci terapeutického nebo výchovného vztahu a vede k obnovení, zachování, rozvoji a

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje OVOCNÉ ČAJE určené pro běžné pití LIMETKA A GREP Ovocný čaj pro běžné pití. MALINA A JAHODA Ovocná směs obohacená echinaceou. RANNÍ SVĚŽEST Zelený

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel).

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel). Otázka: Náročné životní situace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kriss Náročné životní situace (stres,frustrace,deprivace) = situace, které brání nebo stěžují člověku dosažení cíle Např: neúspěch

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života.

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života. Březen 1 Spánek je nezbytný nejen pro regeneraci duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop a tedy pro kognitivní funkce, ale i pro celou řadu metabolických pochodů. Kvalita nočního spánku

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Autogenn trønink - zlom.qxd :28 Page 1 TRITON

Autogenn trønink - zlom.qxd :28 Page 1 TRITON TRITON Autogenní trénink Nácvik koncentrativního sebeuvolnění Základní informace MUDr. Jozef Hašto Tit. list Autogenní trénink Nácvik koncentrativního sebeuvolnění Základní informace Tato kniha ani žádná

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem.

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Hygiena - definice Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Cílem vědního oboru: - preventivní zaměření - ochrana a upevňování

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

Popis jednotlivých regeneračních cvičení V TĚLOCVIČNĚ

Popis jednotlivých regeneračních cvičení V TĚLOCVIČNĚ KLINIKA LÉČEBNÉ REHABILITACE FNO Popis jednotlivých regeneračních cvičení V TĚLOCVIČNĚ RANNÍ JÓGA VYKROČTE DO SVÉHO PRACOVNÍHO DNE PLNÍ ENERGIE Lekce jemné lehce dynamické jógy. Zaměříme se na cvičení

Více

EMOCE. a jejich role v detoxikaci

EMOCE. a jejich role v detoxikaci EMOCE a jejich role v detoxikaci 1 Tisíce let se lidstvo snaţí prokázat, ţe lidská psychika je hlavní příčinou lidských nemocí. 2 V počátcích medicíny byla práce s lidskou psychikou prakticky jediným smysluplným

Více

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES 10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES Definice stresu : Stres je soubor reakcí organismu na vnější nebo vnitřní podněty narušující normální chod organismu. Situace mohou být spojeny s negativně laděnými emocemi

Více

Poruchy spánku ve stáří

Poruchy spánku ve stáří Poruchy spánku ve stáří Obecné charakteristiky charakter spánku se ve stáří mění senioři zapojení do komunity spí lépe spánek zhoršuje zármutek, osamocení, úzkost, potraumatické stavy starší lidé chodí

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

NEWSTART. pro každého

NEWSTART. pro každého NEWSTART pro každého NEWSTART Osm základních stavebních kamenů vašeho zdraví Nutrition Excercise Water Sunshine Temperance Air Rest Trust Výživa Pohyb Voda Slunce Střídmost Vzduch Odpočinek Důvěra Výživa

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová TÝM ZÁSADY TÝMOVÉ PRÁCE PROFESIONÁLNÍ CHOVÁNÍ TÝM malá skupina lidí, kteří

Více

v léčbě úzkostných poruch

v léčbě úzkostných poruch Systematická desenzibilizace v léčbě úzkostných poruch Tvůrce metody: Joseph Wolpe, JAR, 1958 Teoretický základ metody: Teorie klasického a instrumentálního podmiňování (I. P. Pavlov, J. B. Watson, B.

Více

Název materiálu: Strach, úzkost Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: 25. 2. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Strach, úzkost Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: 25. 2. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM?

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? MUDr. Vladimíra Lipšová Mgr. Kateřina Bátrlová SZÚ Praha, Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Vždy k mání... https://www.napofilm.net

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

OBSTRUKČNÍ SPÁNKOVÁ APNOE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

OBSTRUKČNÍ SPÁNKOVÁ APNOE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY OBSTRUKČNÍ SPÁNKOVÁ APNOE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Spánková laboratoř se zabývá poruchami dýchání ve spánku a nespavostí, nejvíce se zaměřuje na obstrukční spánkovou apnoi. CO JE SPÁNKOVÁ APNOE Jsou

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_158. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_158. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_158 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Masáže Masáž ruční částečná Jedná se o masáže, které

Více

Mgr. Vendula Kolářová

Mgr. Vendula Kolářová Mgr. Vendula Kolářová Snižování vlivu psycho-sociálních handicapů směřující k posílení zaměstnatelnosti občanů Libereckého kraje CZ.1.04/3.1.02/86.00035 Emoce patří mezi významné řídící a regulační mechanismy

Více

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ Leden 12., 2018 Léčivé bylinkové čaje Aby bylinky neublížily Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0475 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný Zklidňuj ující dýchání MUDr.Petr Možný Příznaky hyperventilace Bušení srdce, zrychlená činnost srdce, pálení u srdce Závratě, točení hlavy; zhoršená koncentrace; rozostřené vidění; mravenčení nebo necitlivost

Více