ÚPRAVY VODOROVNÉHO A SVISLÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ NA CYKLOSTEZKÁCH, PŘEROV ODDŮVODNĚNÍ NAVRHOVANÝCH ÚPRAV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚPRAVY VODOROVNÉHO A SVISLÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ NA CYKLOSTEZKÁCH, PŘEROV ODDŮVODNĚNÍ NAVRHOVANÝCH ÚPRAV"

Transkript

1 ÚPRAVY VODOROVNÉHO A SVISLÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ NA CYKLOSTEZKÁCH, PŘEROV ODDŮVODNĚNÍ NAVRHOVANÝCH ÚPRAV červenec 2016 Na podkladě dokumentace Úpravy vodorovného a svislého dopravního značení na cyklostezkách, Přerov, zpracované společností SEKNE v únoru 2016, zpracoval: Mgr. Jiří Janalík, Magistrát města Přerova, odbor koncepce a strategického rozvoje

2 1. Rozdělení řešených lokalit Řešené lokality byly rozděleny dle následujícího rozpisu: ULICE HRANICKÁ lokality označené jako Detail 1, Detail 2, Detail 4, Detail 9 ULICE DVOŘÁKOVA lokality označené jako Detail 5, Detail 6, Detail 10 až Detail 14 ŽEROTÍNOVO NÁMĚSTÍ lokalita označená jako Detail 3 - bude přepracováno! ULICE NA ODPOLEDNI lokalita označená jako Detail 7 ULICE KRAMÁŘOVA lokalita označená jako Detail 8

3 2. Odůvodnění navržených úprav dopravního značení na cyklostezkách v jednotlivých lokalitách 2.1 ULICE HRANICKÁ lokality označené jako Detail 1, Detail 2, Detail 4, Detail 9

4

5 Detail 1 křižovatka Hranická/Prostějovská Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti provozu cyklistů v prostoru přejezdu pro cyklisty přes ulici Hranická prostřednictvím doplnění vodorovného dopravního značení. V rámci úpravy bylo řešeno na základě podnětu Městské policie Přerov také doplnění nasměrování cyklistů jedoucích po cyklostezce na pravé straně od komunikace ve směru k železničnímu podjezdu nově bylo doplněno vodorovné značení V14 symbol šipky tak aby bylo pro cyklisty zřejmé, že cyklostezka ve směru k podjezdu dále pokračuje na levé straně komunikace. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu se Zásadami pro dopravní značení na pozemních komunikacích Technické podmínky TP 65 vydaných Ministerstvem dopravy a spojů ČR (dále jen TP 65) je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících komunikaci na ulici Hranická navrženo červené zvýraznění přejezdu pro cyklisty a dále doplnění vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté. V souladu s TP 65 je dále navrženo odstranění nadbytečného označení přechodů pro chodce na ulici Hranická a Prostějovská svislým dopravním značením IP6, kterého se dle TP 65 užívá u přechodů mimo křižovatky nebo v místech, kde by řidič přechod pro chodce jinak neočekával. Uvedené přechody jsou umístěny v křižovatkách a současně v přehledných úsecích, proto je toto značka IP6 navržena k odstranění. V rámci úprav dopravního značení bylo dále navrženo pro přesnější nasměrování cyklistů doplnění vodorovného dopravního značení V14 Symbol šipky a svislé dopravní značky C10a Stezka pro chodce a cyklisty. Doplnění tohoto dopravního značení vycházelo z podnětu Městské policie Přerov.

6

7 Detail 2 křižovatka Hranická/Teličkova Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky s ulicí Teličkova prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty V8a a vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté. V rámci optimalizace svislého dopravního značení je dále navrženo přesunutí dopravní značky Stezka pro chodce a cyklisty C10a blíže k tělesu cyklostezky, odstranění nadbytečných značek C10b označujících ukončení cyklostezky a značek IP6 označujících přechody pro chodce. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících komunikaci na ulici Teličkova navrženo zřízení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění a dále doplnění vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté. Dále je navrženo přesunutí dopravní značky Stezka pro chodce a cyklisty C10a blíže k tělesu cyklostezky a to z důvodu optimalizace jejího umístění. V rámci navržené úpravy je řešeno také nadbytečných značek C10b označujících ukončení cyklostezky v místě nově navrženého přejezdu pro cyklisty. Dle TP 179 Navrhování komunikací pro cyklisty není třeba označovat ukončení cyklostezky svislým dopravním značením v případě, že cyklostezka přechází v přejezd pro cyklisty. V souladu s TP 65 je dále navrženo odstranění nadbytečného označení přechodu pro chodce na ulici Teličkova svislým dopravním značením IP6, kterého se dle TP 65 užívá u přechodů mimo křižovatky nebo v místech, kde by řidič přechod pro chodce jinak neočekával. Uvedené přechody jsou umístěny v křižovatkách a současně v přehledných úsecích, proto je toto značka IP6 navržena k odstranění.

8

9 Detail 4 - ulice Hranická (za bývalou školou) Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců v místě křížení cyklostezky s ulicí Pod Skalkou prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty (V8a) a přechodu pro chodce (V7). V rámci optimalizace svislého dopravního značení je dále navrženo směrové otočení dopravní značky Dej přednost v jízdě P4 na jižní straně křižovatky a odstranění stejné dopravní značky na severní straně křižovatky. Dále je navržena výměna chybné dopravní značky označující začátek cyklostezky pro pěší a cyklisty s odděleným provozem C10a. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti chodců a cyklistů křížících komunikaci na ulici Pod Skalkou navrženo zřízení přechodu pro chodce (V7) a přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Předmětem úpravy je dále optimalizace svislého dopravního značení, a sice odstranění nadbytečné dopravní značky Dej přednost v jízdě P4 na severní větvi cyklostezky před přejezdem pro cyklisty, dále výměna chybného typu dopravní značky C10a (pás pro cyklisty je na značce vyobrazen na nesprávné straně) a směrové otočení značky Dej přednost v jízdě P4, která se bude nově vztahovat na vozidla vjíždějící z komunikace na ulici Pod Skalkou na hlavní komunikaci na ulici Hranická.

10

11 Detail 9 křižovatka Hranická/Pod Skalkou Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky s komunikací na ulici Hranická a Pod Skalkou prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty V8a a vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté. V rámci zvýšení srozumitelnosti směrového rozdělení pásů pro cyklisty a pěší v prostoru chodníku je dále navrženo doplnění tří dopravních značek Stezka pro chodce a cyklisty C10a a dále odstranění nadbytečných pěti dopravních značek IP6 označujících přechody pro chodce. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících komunikaci na ulici Pod Skalkou navrženo zřízení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění a dále doplnění červeného zvýraznění na ulici Hranická (v rámci jednotnosti úpravy dopravního značení). Dále je navrženo z důvodu větší názornosti doplnění vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté. V souladu s TP 65 je dále navrženo odstranění nadbytečného označení přechodů pro chodce na ulici Hranická a Pod Skalkou svislým dopravním značením IP6, kterého se dle TP 65 užívá u přechodů mimo křižovatky nebo v místech, kde by řidič přechod pro chodce jinak neočekával. Uvedené přechody jsou umístěny v křižovatkách a současně v přehledných úsecích, proto jsou značky IP6 navrženy k odstranění.

12

13 2.2 ULICE DVOŘÁKOVA lokality označené jako Detail 5, Detail 6, Detail 10 až Detail 14 Detail 5 - křižovatka Dvořákova/Klivarova Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů doplněním červeného zvýraznění na stávajícím přejezdu pro cyklisty (V8a). Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů navrženo doplnění červeného zvýraznění na stávajícím přejezdu pro cyklisty (V8a). Tato úprava je navržena i vzhledem k tomu, že většina přejezdů pro cyklisty je na území města Přerova realizována včetně tohoto zvýraznění červenou barvou. Navržená úprava tak přispěje ke sjednocení podoby na území města Přerova a zvýšení srozumitelnosti pro účastníky silničního provozu.

14

15 Detail 6 Dvořákova (u areálu Meopty) Účel navržené úpravy: Umožnění jízdy cyklistů v místě křížení cyklostezky Dvořákova s obslužnou komunikací do bývalého areálu Meopty. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 179 Navrhování komunikací pro cyklisty je pro zajištění plynulosti cyklistické dopravy navrženo odstranění svislých dopravních značek C14a Cyklisto sesedni z kola a odstranění přechodu pro chodce, tak aby cyklista přejíždějící komunikaci do bývalého areálu Meopty mohl poté, co dá přednost v jízdě přijíždějícím vozidlům, pokračovat v jízdě na kole bez nutnosti sesedání. Vzhledem k nízkému dopravnímu zatížení dotčené komunikace a dostatečným rozhledovým poměrům je navržené řešení možné označit jako vhodné. Navíc délka stávajícího přechodu pro chodce je dle platných dopravních norem nepřijatelná. V souvislosti s požadovanou úpravou je navrženo doplnění dopravních značek Konec stezky pro chodce a cyklisty C9b a doplnění vodorovného značení V15 v provedení symbolu svislé značky A19 Cyklisté na komunikaci ve směru z areálu firmy Dřevočal.

16

17 Detail 10 křižovatka Dvořákova/tř. Generále Janouška Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů doplněním červeného zvýraznění na stávajícím přejezdu pro cyklisty (V8a). Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů navrženo doplnění červeného zvýraznění na stávajícím přejezdu pro cyklisty (V8a). Tato úprava je navržena i vzhledem k tomu, že většina přejezdů pro cyklisty je na území města Přerova realizována včetně tohoto zvýraznění červenou barvou. Navržená úprava tak přispěje ke sjednocení podoby na území města Přerova a zvýšení srozumitelnosti pro účastníky silničního provozu.

18

19 Detail 11 křižovatka Dvořákova/Vaňkova Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky Dvořákova s komunikací na ulici Vaňkova a prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících komunikaci na ulici Vaňkova navrženo zřízení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Červené zvýraznění je doplněno z důvodu jednotnosti úpravy přejezdů pro cyklisty na území města Přerova.

20

21 Detail 12 křižovatka Dvořákova/Slaměníkova Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky Dvořákova s komunikací na ulici Slaměníkova a prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících komunikaci na ulici Vaňkova navrženo zřízení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Červené zvýraznění je doplněno z důvodu jednotnosti úpravy přejezdů pro cyklisty na území města Přerova.

22

23 Detail 13 ulice Dvořákova (u příjezdové komunikace do areálu Gambra) Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky Dvořákova s místní komunikací do areálu společnosti Gambro prostřednictvím doplnění přejezdu pro cyklisty V8a a umístěním výstražné svislé dopravní značky A19 Cyklisté před místo křížení cyklostezky a komunikace. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících místní komunikaci vedoucí do areálu společnosti Gambro navrženo zřízení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění a dále doplnění svislé dopravní značky A19 Cyklisté. Dopravní značka A19 bude umístěna včetně dodatkové tabulky E7b před předmětné křížení cyklostezky a místní komunikace.

24

25 Detail 14 ulice Dvořákova/Kabelíkova Účel navržené úpravy: Zvýšení bezpečnosti cyklistů v místě křížení cyklostezky Dvořákova s místní komunikací do areálu společnosti Gambro prostřednictvím obnovení přejezdu pro cyklisty V8a včetně zvýraznění červenou barvou. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: V souladu s TP 65 je pro zajištění větší bezpečnosti cyklistů přejíždějících místní komunikaci na ulici Kabelíkova navrženo obnovení přejezdu pro cyklisty V8a včetně červeného zvýraznění. Tato úprava je navržena i vzhledem k tomu, že většina přejezdů pro cyklisty je na území města Přerova realizována včetně tohoto zvýraznění červenou barvou. Navržená úprava tak přispěje ke sjednocení podoby na území města Přerova a zvýšení srozumitelnosti pro účastníky silničního provozu.

26

27 2.3 ULICE NA ODPOLEDNI lokalita označená jako Detail 7 Účel navržené úpravy: Umožnění jízdy cyklistů z vnitrobloku na ulici Na Odpoledni na komunikaci na nábřeží Dr. E. Beneše Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: Z důvodu zlepšení prostupnosti centra města pro cyklistickou dopravu byla navržena Pracovní skupinou Rady města Přerova pro cyklistickou dopravu úprava svislého dopravního značení, která umožní průjezd cyklistům z vnitrobloku na ulici Na Odpoledni na komunikaci na nábřeží Dr. E. Beneše. Úprava spočívá ve výměně dvou svislých dopravní značky Zákaz vjezdu všech vozidel B1 za svislé dopravní značky Zákaz vjezdu všech motorových vozidel B11. Vyústění komunikace na nábřeží Dr. E. Beneše je v místě s dostatečným rozhledovými poměry.

28

29 2.4 ULICE KRAMÁŘOVA lokalita označená jako Detail 8 Účel navržené úpravy: Zprůjezdnění ulice Kramářova pro cyklisty a zvýšení bezpečnosti provozu. Ulice Kramářova je již v současné době poměrně často využívána cyklisty (dle výsledků sčítání cyklistické dopravy cca 150 cyklistů denně) a to zejména z důvodu přímější trasy směrem k autobusovému a železničnímu nádraží a také umístění provozoven obchodů a služeb na ulici Kramářova. Využití této komunikace pro cyklisty se jeví jako vhodné i z pohledu nižší frekvence automobilové dopravy v porovnání s komunikací na ulici Tovární nebo Nádražní. Zdůvodnění navržené úpravy vodorovného a svislého značení: Z důvodu zajištění větší bezpečnosti provozu cyklistů je navrženo zprůjezdnění slepé komunikace na ulici Kramářova prostřednictvím odstranění květináče, instalace pružného sloupku s reflexními prvky a doplnění svislého a vodorovného dopravního značení. Pro stanovení přednosti v jízdě je navrženo v místě křížení s ulicí Čechova vodorovné značení V15 v provedení symbolu svislé značky P4 Dej přednost v jízdě. Pro zajištění dostatečných rozhledových poměrů je doplněn tzv. dopravní stín viz vodorovné značení V13a uvedené v zákresu situace. Jelikož i nadále má zůstat komunikace na ulici Kramářova jako slepá, tedy neprůjezdná pro motorová vozidla, je na začátku komunikace ze strany od ulice Tovární navrženo doplnění dopravní značky IP10a Slepá pozemní komunikace o dodatkovou tabulku E13 Mimo cyklisty.

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SPISOVÁ ZN.: dop/1618/15/393 Č.J.: MUH/ 18532/15/393 VYŘIZUJE: TEL.: E-MAIL: DATUM: 29.04.2015 ODBOR DOPRAVY Hana Řeháková 519441098 rehakova.dopravni@hustopece-city.cz

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY 60% 3.1.1.A Technické parametry Umístění dle potřeby Rozměr délka 10 m, šířka 3 m, Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní

Více

Městský úřad Český Brod Odbor dopravy a obecní živnostenský úřad náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod

Městský úřad Český Brod Odbor dopravy a obecní živnostenský úřad náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod Městský úřad Český Brod Odbor dopravy a obecní živnostenský úřad náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod Č.j.: MUCB 12904/2015/OD/Ka V Českém Brodě dne 11.5. 2015 SPIS : Č.j.: MUCB 8809/2015/OD/Ka Oprávněná

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-5477/2016 Č.J.: MeDO-31503/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK Odbor správní a dopravy Masarykovo nám. 166, 564 01 Žamberk

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK Odbor správní a dopravy Masarykovo nám. 166, 564 01 Žamberk MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK Odbor správní a dopravy Masarykovo nám. 166, 564 01 Žamberk JID: 11150/2015/MUZBK Č.j.: MUZBK-29164/2014/SPDO/HALK-5 Spisová značka: 29164/2014/SPDO Spis. a skart. znak, lhůta: 280.10

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Magistrát hl. m. Prahy odbor dopravy Jungmannova 29/35 110 00 Praha 1 VÁŠ DOPIS ZNAČKY / ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE / LINKA PRAHA Obj. prací č. 12/2007

Více

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/04397/2016 Polička, dne 13. 4. 2016 Č.j.: MP/08926/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné povahy Stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích. stanovuje

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné povahy Stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích. stanovuje MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/04397/2016 Polička, dne 21. 6. 2016 Č.j.: MP/12092/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 169, aktualizace 2012 MINISTERSTVO DOPRAVY Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY II. VYDÁNÍ Aktualizace 2012 Schváleno Ministerstvem dopravy pod

Více

Statutární město České Budějovice ÚPRAVA DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ RUDOLFOVSKÁ TŘÍDA ČESKÉ BUDĚJOVICE DZ RUDOLFOVSKÁ

Statutární město České Budějovice ÚPRAVA DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ RUDOLFOVSKÁ TŘÍDA ČESKÉ BUDĚJOVICE DZ RUDOLFOVSKÁ INVESTOR Statutární město České Budějovice nám. Přemysla Otakara II., č.1,2, 370 92 České Budějovice PROJEKTANT ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT ING. MILAN BERNÁŠEK VYPRACOVAL KONTROLOVAL STAVBA NÁZEV ING. TOMÁŠ

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-3680/2016 Č.J.: MeDO-20504/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové OBSAH Obsah... 1 KLÍČOVÁ DATA... 2 ZÁSADNÍ Rozpory s platnými technickými předpisy... 3 Ostatní závady... 12 1 OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA U KORUNY V HRADCI KRÁLOVÉ Ing. Pavel Řehák, 2015 Tento dokument popisuje

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice Spis: OD-3117/2018 Č. j.: MeDO-22687/2018-San Vyřizuje: Vratislav Šantroch Tel.: 379 719 228 Fax: 379 719

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-3680/2016 Č.J.: MeDO-20502/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

NÁVRH ÚPRAV A ROZŠÍŘENÍ CYKLOSTEZEK A CYKLOTRAS V PŘEROVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA

NÁVRH ÚPRAV A ROZŠÍŘENÍ CYKLOSTEZEK A CYKLOTRAS V PŘEROVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA NÁVRH ÚPRAV A ROZŠÍŘENÍ CYKLOSTEZEK A CYKLOTRAS V PŘEROVĚ TECHNICKÁ POMOC PRŮVODNÍ ZPRÁVA V Přerově 04/2013 Vypracoval: Ing. Jan Široký 1 Obsah průvodní zprávy: Úvod 1. Způsoby vedení komunikace pro cyklisty

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, Hustopeče ODBOR DOPRAVY

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, Hustopeče ODBOR DOPRAVY SPISOVÁ ZN.: dop/11969/17/393 Č.J.: MUH/ 56602/17/393 VYŘIZUJE: Hana Řeháková TEL.: 519441098 E-MAIL: rehakova@hustopece.cz DATUM: 18.09.2017 MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, Hustopeče

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, Hustopeče MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SPISOVÁ ZN.: dop/1618/15/393 Č.J.: MUH/ 11852/15/393 VYŘIZUJE: TEL.: E-MAIL: DATUM: 18.03.2015 ODBOR DOPRAVY Hana Řeháková 519441098 rehakova.dopravni@hustopece-city.cz

Více

2012/6880/V/PRF 51095/ S/5 František Přibyl

2012/6880/V/PRF 51095/ S/5 František Přibyl MĚSTSKÝ ÚŘAD TRUTNOV Slovanské náměstí 165, PSČ 541 16 odbor výstavby oddělení silničního hospodářství a dopravy SPIS. ZN.: Čj.: Spisový znak: Skartační znak: OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA: TEL.: E-MAIL: 2012/6880/V/PRF

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

DOPRAVNÌ INŽENÝRSKÉ OPATØENÍ

DOPRAVNÌ INŽENÝRSKÉ OPATØENÍ DOPRAVNÍ ZNAÈNÍ ve službách bezpeènosti silnièního provozu DOPRAVNÌ INŽNÝRSKÉ OPATØNÍ NIGHT RUN A AVON BÌH 2017 ÈSKÉ BUDÌJOVIC 7. 10. 2017 Vypracovala: Lucie Kuklová Datum: duben 2017 Jan Nevšímal - Provozovna:

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-8959/2016 Č.J.: MeDO-59063/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-9482/2016 Č.J.: MeDO-58727/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné povahy stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné povahy stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V L A Š I M odbor dopravy a silničního hospodářství Jana Masaryka 302, 258 14 Vlašim Číslo jednací : ODSH 18893/18 MaE Číslo spisu: 1495/2018 Číslo evidenční: 2018/047 Oprávněná úřední

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy

MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy Č.j.: MUVS-S 329/2014/OÚPSŘ-280.4/Mar-7 Vsetín 16.6.2014 Oprávněná úřední osoba: Bc. Mareček Libor VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné

Více

60a Užívání osobního přepravníku

60a Užívání osobního přepravníku 60a Užívání osobního přepravníku (1) Na osobním přepravníku se samovyvažovacím zařízením nebo obdobném technickém zařízení (dále jen osobní přepravník ) se lze na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro

Více

opatření obecné povahy stanovení místní úpravy provozu

opatření obecné povahy stanovení místní úpravy provozu Váš dopis zn.: Ze dne: 14.09.2017 Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace Naše č.j.: OD/1492/17/LK Kosovská 1122/16 Vyřizuje: Ing. Koubek 586 01 Jihlava Tel.: 566 688 301 oddělení

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-5480/2016 Č.J.: MeDO-31498/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

NOVÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY

NOVÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 224 212 123, fax: 224 213 133, mobil: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz NOVÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Ministerstvo dopravy zavádí

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/27624/2016 Polička, dne 27. 3. 2017 Č.j.: MP/06511/2017 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Ing. Antonín Seidl 19.5.2015, hotel STEP, Praha Technické podmínky revize Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady

Více

PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ

PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ Výkaz pro místní komunikaci : Celková délka místní komunikace v : 1c 0,539 od - do [] Začátek Konec 1. 0,000-0,010 lehké zatížení netuhá - živičná 0,010 9,32 4,20 68 86/1 napojení na silnici I/11 1. 0,006

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/30637/2017 Polička, dne 18. 12. 2017 Č.j.: MP/31041/2017 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

IP 10b >>> VACOV, SIL. II/171

IP 10b >>> VACOV, SIL. II/171 A15 >>> SOBĚŠICE SIL. II/172 C3a IP 10b IP 10b E13 C3a A15 IS 11b IS 11a B1 > VACOV, SIL. II/171 >>> SOBĚŠICE SIL. I/172 IS 11b > NOVÁ VES, SIL. III/17220

Více

Výzva 53. Udržitelná doprava

Výzva 53. Udržitelná doprava Výzva 53. Udržitelná doprava Dotaz na stavební rozpočet, konkrétně na výdaje na zařízení staveniště - proč jsou tyto výdaje vedlejší ve výzvě č. 62? Ve výzvě č. 53 jsou tyto výdaje dokonce nezpůsobilé.

Více

Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů. Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD

Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů. Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD Úvod Cíl prezentace seznámení s aktuálním stavem přípravy novely zákona o silničním

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Datum vyhotovení: 5.12.2009 Plzeňská Poštovka (A 33) úsek: Nad Hliníkem Zahradníčkova cca 300 m všechny stupně

Více

CHROPYNĚ - REVITALIZACE PŘEDNÁDRAŽNÍHO PROSTORU A UL. NÁDRAŽNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA

CHROPYNĚ - REVITALIZACE PŘEDNÁDRAŽNÍHO PROSTORU A UL. NÁDRAŽNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA CHROPYNĚ - REVITALIZACE PŘEDNÁDRAŽNÍHO PROSTORU A UL. NÁDRAŽNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA Analýza stavu Řešené území se nachází v severní části města Chropyně. Jedná se o prostor před železničním nádražím a přilehlou

Více

Ing. Michal Caudr. vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi

Ing. Michal Caudr. vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi Ing. Michal Caudr vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi Úvod 294/2015 Sb. prováděcí vyhláška zákona 361/2000 Sb. vyhláška kterou se provádějí pravidla na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015

Více

seminář ROCY, Ukázka analýzy dvou okružních křižovatek pomocí metody dopravních konfliktů

seminář ROCY, Ukázka analýzy dvou okružních křižovatek pomocí metody dopravních konfliktů Ukázka analýzy dvou okružních křižovatek pomocí metody dopravních konfliktů Samostatné vedení cyklistů Otrokovice Pětiramenná okružní křižovatka na tř. Tomáše Bati u továrny Barum. Vsetín Pětiramenná okružní

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/08581/2016 Polička, dne 25. 5. 2016 Č.j.: MP/12432/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE

MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE odbor dopravy a silničního hospodářství pracoviště Topolčianská 447/1 PSČ 412 01 Spisová značka: 0029238/18/DOPSH/JKo/ Č.j.: MULTM/0038962/18/DOPSH/JKo Vyřizuje: Bc. Jan Kovařík

Více

Spis zn.: MMPr/085970/2015/ŠA Přerov, dne Č.j.: Vyřizuje: Telefon: V e ř e j n á v y h l á š k a Opatření obecné povahy

Spis zn.: MMPr/085970/2015/ŠA Přerov, dne Č.j.: Vyřizuje: Telefon:   V e ř e j n á v y h l á š k a Opatření obecné povahy Magistrát města Přerova Odbor evidenčních správních služeb a obecního živnostenského úřadu Oddělení dopravně správních agend Bratrská 34, 750 11 Přerov 2 pracoviště: nám. T.G. Masaryka 16, telefon: +420

Více

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/08581/2016 Polička, dne 11. 4. 2016 Č.j.: MP/08584/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Informativní značky. Okruh (č. IP 1a)

Informativní značky. Okruh (č. IP 1a) Informativní značky Podle 63 odst. 1 písm. e) zákona o silničním provozu svislé informativní dopravní značky poskytují účastníku provozu na pozemních komunikacích nutné informace, slouží k jeho orientaci

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/30637/2017 Polička, dne 22. 1. 2018 Č.j.: MP/01971/2018 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Informativní značky provozní

Informativní značky provozní Informativní značky provozní Podle 63 odst. 1 písm. e) zákona o silničním provozu svislé informativní dopravní značky poskytují účastníku provozu na pozemních komunikacích nutné informace, slouží k jeho

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY ÚVODNÍ INFORMACE O CVIČENÍ

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY ÚVODNÍ INFORMACE O CVIČENÍ MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY ÚVODNÍ INFORMACE O CVIČENÍ Úvod do cvičení kontakt zápočet semestrální práce plán semestru Kontakt Ing. Martin Langr kontakt: langr@k620.fd.cvut.cz Konviktská 5. patro

Více

METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ

METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ METODIKA PRO ŘEŠENÍ ZÓN 30 V BRNĚ Metodická část Brněnské komunikace a.s. Útvar dopravního inženýrství LISTOPAD 2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název: Metodika pro řešené zón 30 v Brně Metodická část Objednatel materiálu:

Více

Příspěvky SFDI pro územní samosprávy v oblasti dopravní infrastruktury Milan Dont Odbor příspěvků

Příspěvky SFDI pro územní samosprávy v oblasti dopravní infrastruktury Milan Dont Odbor příspěvků Příspěvky SFDI pro územní samosprávy v oblasti dopravní infrastruktury Milan Dont Odbor příspěvků VIII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky 1. 4. 2019; Praha Příspěvky SFDI www.sfdi.cz

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA návrh opatření obecné povahy návrh stanovení místní úpravy provozu na pozemní komunikaci

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA návrh opatření obecné povahy návrh stanovení místní úpravy provozu na pozemní komunikaci ODBOR DOPRAVY, KOUNICOVA 67, 601 67 BRNO VÁŠ DOPIS ČJ.: ZE DNE: NAŠE ČJ.: SPIS. ZN.: VYŘIZUJE: TEL.: FAX: E-MAIL: DATUM: POČET LISTŮ: MMB/0103386/2019/HA 5400/OD/MMB/0346186/2018/12 Martin Handl, DiS.

Více

Dopravní značení. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály

Dopravní značení. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Dopravní značení Dopravní značení Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Předpisy Zákon č. 361/2000 Sb. (obecné zásady upravující význam a užití svislých

Více

Dopravní značení. Dopravní značení. Předpisy 20.04.2016. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály

Dopravní značení. Dopravní značení. Předpisy 20.04.2016. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Dopravní značení Dopravní značení Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Světelné signály Předpisy Zákon č. 361/2000 Sb. (obecné zásady upravující význam a užití svislých

Více

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ DOPRAVNÍCH STAVEB KOTEROVSKÁ 177, 326 00 PLZEŇ DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ Tachov Tovární ulice Veřejné osvětlení Zpracoval: Ing. Václav LACYK D PROJEKT PLZEŇ Nedvěd s.r.o. Datum:

Více

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133, Dodatek č. 1 MINISTERSTVO DOPRAVY ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY Dodatek č. 1 k II. vydání Schváleno Ministerstvem dopravy pod č.j. 22/2012-120-STSP/2

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY 70% 3.1.8.A CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY Umístění Orientační rozměry Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní prvky

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Sp. zn.: MV 26840/2016 OD Ve Vyškově dne 11. 7. 2016 Č. j.: MV 26840/2016 OD/4 Šl VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Stanovení místní úpravy provozu na pozemní komunikaci Městský úřad Vyškov, odbor

Více

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění orientačních dopravních značek označujících

Více

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/04397/2016 Polička, dne 13. 4. 2016 Č.j.: MP/08826/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 69, aktualizace 0 MINISTERSTVO DOPRAVY Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ DOPRAVNÍCH SITUACÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY II. VYDÁNÍ Aktualizace 0 (po prvních připomínkách) Schváleno Ministerstvem

Více

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Pracovní verze pro1. připomínky. Srpen 2014. Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE

MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE MĚSTSKÝ ÚŘAD LITOMĚŘICE odbor dopravy a silničního hospodářství pracoviště Topolčianská 447/1 PSČ 412 01 Spisová značka: 0029238/18/DOPSH/JKo/ Č.j.: MULTM/0029647/18/DOPSH/JKo Vyřizuje: Bc. Jan Kovařík

Více

Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice

Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-782/2016 Č.J.: MeDO-3044/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719 219

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD- 7151/2016 Č.J.: MeDO-45634/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK 1. Všeobecné požadavky Umístění a stavební uspořádání zastávky musí respektovat bezpečnost a plynulost provozu: a) stavebně přiměřeným řešením

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, Třinec

MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, Třinec MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Doporučeně Váš dopis zn.: Ze dne: Naše zn.: MěÚT/18131/2016/Do/Ba MěÚT/11940/2016/Do/Ba Vyřizuje: Ing. Lada Bartošová Tel.: 558 306 296

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička

MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, Polička úřadovna: Nádražní 304, Polička MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/04397/2016 Polička, dne 20. 5. 2016 Č.j.: MP/12075/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VZOROVÉ LISTY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VL 3 KŘIŽOVATKY SCHVÁLENO MD OPK Č.J. 18/2012-120-TN/1 ZE DNE 1. 3. 2012 S ÚČINNOSTÍ OD 1. 4. 2012 SE SOUČASNÝM

Více

MAGISTRÁT MĚSTA TŘINCE ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, Třinec

MAGISTRÁT MĚSTA TŘINCE ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, Třinec MAGISTRÁT MĚSTA TŘINCE ODBOR DOPRAVY Jablunkovská 160, 739 61 Třinec ČÍSLO JEDN.: SPIS. ZN.: MMT/10583/2019/Do/Ba VYŘIZUJE: Ing. Lada Bartošová TELEFON: 558 306 296 E-MAIL: epodatelna@trinecko.cz DATUM:

Více

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Definici obecné, místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích stanoví zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice Spis: OD-5357/2018 Č. j.: MeDO-40696/2018-San Vyřizuje: Vratislav Šantroch Tel.: 379 719 228 Fax: 379 719

Více

Místní úprava DZ pro zklidnění dopravy na MK v obci Libhošť

Místní úprava DZ pro zklidnění dopravy na MK v obci Libhošť P R O J E K T O V Á D O K U M E N T A CE- T E C H N I C K Á P O M O C P R O S T A N O V E N Í M Í S T N Í Ú P R A V Y P R O V O Z U N A P O Z E M N Í C H K O M U N I K A C Í C H Místní úprava DZ pro zklidnění

Více

Řešení dopravy v klidu v lokalitě Škvárovna a v ulici Za Pilou v Českém Brodě. Město Český Brod. Závěrečná zpráva

Řešení dopravy v klidu v lokalitě Škvárovna a v ulici Za Pilou v Českém Brodě. Město Český Brod. Závěrečná zpráva Řešení dopravy v klidu v lokalitě Škvárovna a v ulici Za Pilou v Českém Brodě Město Český Brod Závěrečná zpráva HaskoningDHV Czech Republic, spol. s r.o. září 2018 Obsah ÚVODNÍ KAPITOLA... 3 1.1 DŮVODY

Více

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE

VEŘEJNOU VYHLÁŠKOU Oznámení o návrhu opatření obecné povahy o záměru stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích OZNAMUJE MĚSTSKÝ ÚŘAD POLIČKA odbor dopravy Palackého náměstí 160, 572 01 Polička úřadovna: Nádražní 304, 572 01 Polička Sp.zn.: MP/27255/2016 Polička, dne 6. 12. 2016 Č.j.: MP/28251/2016 Vyřizuje: Ing. Andrea

Více

INFORMACE TÝKAJÍCÍ SE NAVRŽENÝCH ÚPRAV DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V CENTRU MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ

INFORMACE TÝKAJÍCÍ SE NAVRŽENÝCH ÚPRAV DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V CENTRU MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ INFORMACE TÝKAJÍCÍ SE NAVRŽENÝCH ÚPRAV DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V CENTRU MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ REVIZE SOUČASNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ ZMĚNY ORGANIZACE DOPRAVY ZMĚNY SYSTÉMU PARKOVÁNÍ REVIZE SOUČASNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

Více

Aktualizace druhého vydání TP 65 Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích

Aktualizace druhého vydání TP 65 Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích Aktualizace druhého vydání TP 65 Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích Ing. Pavel Tučka, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1. Úvod Koncem loňského roku byla dokončena aktualizace technických

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky A. Přechody pro chodce Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky Označení: PR 01 Popis situace: Chybějící přechod na severní straně mostku přes potok v ulici V Pitkovičkách pro bezpečné

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

NÁVRH NA ZAHÁJENÍ SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ VE SMYSLU USTANOVENÍ 19 ODST. 2 SPRÁVNÍHO ŘÁDU

NÁVRH NA ZAHÁJENÍ SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ VE SMYSLU USTANOVENÍ 19 ODST. 2 SPRÁVNÍHO ŘÁDU nezávislá odborová organizace evidovaná na MV ČR pod č. j. VS/1-1/46 785/01-E Starostrašnická 55/25, Praha 10, PSČ: 100 00 IČ: 26531101, DIČ: 010-26531101 bankovní spojení: ČSOB, pobočka Vinohradská, Praha

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Městský úřad Český Brod

Městský úřad Český Brod Městský úřad Český Brod náměstí Husovo 70, 282 24, Český Brod odbor dopravy a obecní živnostenský úřad Pracoviště: čp. 56, nám. Arnošta z Pardubic Sp.zn.: S-MUCB 12713/2013 Č.j.: MUCB 13976/2013 V Českém

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-3410/2016 Č.J.: MeDO-22574/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

LEGISLATIVA. Ing. Květoslav Syrový. Pardubice,

LEGISLATIVA. Ing. Květoslav Syrový. Pardubice, LEGISLATIVA www.cyklodoprava.cz/legislativa Ing. Květoslav Syrový Pardubice, 16-17. 9. 2013 přehled oblasti DOPRAVNÍ ZÁKONY zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích zákon č. 361/2000 Sb., o provozu

Více

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Zadavatel: Město Tábor Žižkovo náměstí 2 390 01 Tábor Zpracovatel : Silniční a městské dopravní inženýrství Hvězdná 46/V 377 05 Jindřichův Hradec

Více

Dopravní značky 1. část

Dopravní značky 1. část Dopravní značky 1. část Rozdělení a význam svislých dopravních značek Výstražné značky (1) Výstražné značky jsou a) "Zatáčka vpravo" (č. A 1a) a "Zatáčka vlevo" (č. A 1b), které upozorňují na směrový oblouk,

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: JMK 15135/2012 S. zn.: S - JMK 15135/2012/OD Brno dne 30.05.2012 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad Jihomoravského

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od TP 85 MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD - OPK č.j.... s účinností od Nabytím účinnosti se ruší a nahrazují v celém rozsahu TP 85 Zpomalovací

Více

PASPORT A PROJEKT DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V MĚSTYSU ZLONICE. červenec 2015

PASPORT A PROJEKT DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V MĚSTYSU ZLONICE. červenec 2015 PASPORT A PROJEKT DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V MĚSTYSU ZLONICE červenec 2015 Název: PASPORT A PROJEKT DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ V MĚSTYSU ZLONICE Datum: ČERVENEC 2015 Objednatel: MĚSTYS ZLONICE Odpovědný projektant:

Více