CHKO Český kras. rok vyhlášení: rozloha: 128 km 2. sídlo správy: Karlštejn. oficiální web:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHKO Český kras. rok vyhlášení: 1972. rozloha: 128 km 2. sídlo správy: Karlštejn. oficiální web: http://www.ceskykras.ochranaprirody.cz. www.lebe."

Transkript

1 rok vyhlášení: 1972 rozloha: 128 km 2 sídlo správy: Karlštejn oficiální web:

2 Geologie a geomorfologie prvohorní horniny zvrásněné, nemetamorfované (břidlice, droby, křemence, vápence) 2 vulkanické horniny zčásti metamorfované, starohorní až prvohorní (amfibolity, diabasy, melafyry, porfyry) 3 druhohorní sedimenty (pískovce, jílovce) 4 třetihorní sedimenty (písky, štěrky) 5 kvartérní sedimenty

3 Geologie a geomorfologie Barrandien Barrandien je oblast Českého masívu ležící zhruba mezi Kostelcem nad Labem na SV a Domažlicemi na JZ, tvořená převážně nemetamorfovaným až slabě metamorfovaným svrchním proterozoikem, se spodním paleozoikem v osní části; nazvaná je na počest proslulého paleontologa J. Barranda. Na severu a severozápadě se tyto horniny noří pod křídové a karbonské uloženiny, na jihovýchodě se stýkají se středočeským plutonem. Proterozoikum, jehož stáří se odhaduje na až 600 miliónů let, bylo za kadomské orogeneze zvrásněno a metamorfováno. Starší paleozoikum (kambrium až devon) na něm spočívá transgresívně. Paleozoické uloženiny, proslulé bohatostí paleontologických nálezů, byly zvrásněny za variské orogeneze Podle

4 Geologie a geomorfologie Převažují souvrství pražské pánve: elipsovitého území, jehož delší osa sahá od Prahy až do koněpruské oblasti jižně od Berouna. Sedimentace zde probíhala v prvohorách od ordoviku do středního devonu. V ordoviku a spodním siluru se ukládají převážně nevápnité písčité a jílovité sedimenty (břidlice, prachovce, pískovce, droby). Ve středním siluru se uplatňuje bazaltový vulkanismus, zejména v oblasti Svatého Jana pod Skalou. Je na něj vázán i výskyt ultrabazických pikritů. V okolí sedimentace vápenců, pokračující nepřetržitě až do středního devonu. Křídové sedimenty se zachovaly ve výplních některých povrchových krasových jevů, souvisle jen mimo CHKO (S a SZ).

5 Geologie a geomorfologie Třetihorní řeka zanechala v Českém krasu písčité a štěrkovité náplavy v oblasti Kosoře, Mořiny, Litně a v polesí Koda. Začíná se vyvíjet kras. Ve čtvrtohorách došlo k zahloubení Berounky a jejích přítoků. Na dně údolí vznikly pěnovcové kupy a kaskády. Pěnovcová kaskáda v Císařské rokli P. Mudra

6 Geologie a geomorfologie Nepřetržitá sedimentace od ordoviku po střední devon a uchování nepřeměněných sedimentů do dnešních dob podmiňují mimořádný paleontologický význam Českého krasu (Joachim Barrande; trilobiti, tentakuliti, graptoliti, ostnokožci, ramenonožci aj.). Na Klonku u Suchomast byl ustanoven mezinárodní stratotyp hranice mezi prvohorními útvary silurem a devonem.

7 Geologie a geomorfologie Český kras je mírně zvlněná pahorkatina v nadmořské výšce kolem 400 m n. m., proříznutá hlubokým kaňonovitým údolím Berounky. V silurských a devonských vápencích jsou vyvinuty četné formy krasového reliéfu: kaňon Berounky, krasové rokle (Kačák, Císařská rokle, Kodská rokle, údolí Bubovického, Karlického a Radotínského potoka), škrapová pole a závrty, jeskyně (největší jsou Koněpruské jeskyně s délkou chodeb přes 2 km), propadání a vyvěračky.

8 Vodstvo Hlavním vodním tokem CHKO je řeka Berounka. Přítoky Berounky jsou většinou krátké a málo vodnaté, vytvářejí údolí s nevyrovnaným spádem. Nejvýznamnější je Kačák (Loděnice), přitékající z Křivoklátska, v jehož údolí leží Sv. Jan pod Skalou s benediktinským klášterem na úpatí velkolepého vápencového útesu. V řadě údolí krasové jevy. Klima Český kras leží na rozhraní mírně teplé (západní část CHKO) a teplé klimatické oblasti. Průměrná roční teplota se pohybuje mezi 8 9 C, průměrný roční úhrn srážek kolem 530 mm. V důsledku členitosti terénu se výrazně projevuje místní klima, zejména teplotní inverze v údolích.

9 Vegetace a flóra Území CHKO je floristicky i vegetačně bohaté. Umožňuje to jednak pestrý krasový reliéf, rozčleněný údolími Berounky a jejích přítoků, jednak naprostá převaha vápníkem bohatých substrátů. Významné je zastoupení xerotermních prvků, vázaných na výslunné svahy a pronikajících sem údolím Berounky. Acidofilní prvky jsou vázané především na prvohorní nevápnité sedimenty a na fosilní půdy typu terra rossa/fusca.

10 Vegetace a flóra Území CHKO je floristicky i vegetačně bohaté. Umožňuje to jednak pestrý krasový reliéf, rozčleněný údolími Berounky a jejích přítoků, jednak naprostá převaha vápníkem bohatých substrátů. Významné je zastoupení xerotermních prvků, vázaných na výslunné svahy a pronikajících sem údolím Berounky. Acidofilní prvky jsou vázané především na prvohorní břidlice a na fosilní půdy typu terra rossa/fusca. Lesní vegetace Převažující lesní vegetací Českého krasu jsou dubohabřiny (Melampyro nemorosi-carpinetum, Primulo veris-carpinetum?), ve kterých se uplatňují teplomilné a světlomilné prvky (Melampyrum nemorosum, Melittis melissophyllum, Bupleurum longifolium aj.).

11 Vegetace a flóra Lesní vegetace Na výslunných svazích, v okolí skalních výchozů a na zarůstajích stepních lysinách na vápenci se vyskytují dobře vyvinuté šipákové doubravy (Lathyro versicoloris- Quercetum, Corno-Quercetum), s druhy jako Quercus pubescens, Cornus mas, Sorbus torminalis, S. aria, S. eximia (jeřáb krasový, endemit Českého krasu), Dictamnus albus, Lithospermum purpurocaeruleum, Lathyrus pannonicus subsp. collinus, Thlaspi montanum, Orchis purpurea aj.

12 Vegetace a flóra Lesní vegetace Na plošinách s odvápněnou jílovitou půdou se maloplošně vyskytují mochnové doubravy (Potentillo albae-quercetum) s acidofilními druhy (kostřava ovčí Festuca ovina) a skupinou druhů tzv. střídavě vlhkých půd, jako je mochna bílá (Potentilla alba), srpice barvířská (Serratula tinctoria), bukvice lékařská (Betonica officinalis) nebo svízel severní (Galium boreale).

13 Na strmých svazích s netříděnou sutí rostou lesy s velkým zastoupením ušlechtilých, rychle rostoucích listnáčů jako jsou javory mléč (Acer platanoides) a klen (A. pseudoplatanus) nebo lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). V podrostu jsou hojné hajní druhy spolu s nitrofyty: líska (Corylus avellana), bez černý (Sambucus nigra), srstka angrešt (Ribes uva-crispa), dymnivky (Corydalis cava, C. intermedia), jaterník podléška (Hepatica nobilis), kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos), vzácněji oměj vlčí mor (Aconitum lycoctonum). CHKO Český kras Vegetace a flóra Lesní vegetace bučiny Na stinných svazích se vyskytují menší porosty vápnomilných bučin (Cephalanthero-Fagion) se zastoupením světlomilných a teplomilných druhů a několika vápnomilných druhů orchideji, především okrotice červené (Cephalanthera rubra). suťové lesy

14 Vegetace a flóra Suché trávníky Na skalách a svazích s velmi mělkou půdou roste vegetace skalních stepí (Alysso- Festucion pallentis), s kostřavou sivou (Festuca pallens), česnekem chlumním (Allium senescens), seselem sivým (Seseli osseum), chrpou latnatou (Centaurea stoebe) nebo lipnicí bádenskou (Poa badensis). Na stinných svazích jsou hojnější dealpínské prvky, např. pěchava vápnomilná (Sesleria caerulea), lomikamen vždyživý (Saxifraga paniculata), l. trsnatý (S. rosacea), dvojštítek hladkoplodý (Biscutella laevigata), devaterník šedý (Helianthemum canum) nebo hvozdík sivý (Dianthus gratianopolitanus).

15 Vegetace a flóra Suché trávníky Na výslunných svazích s poněkud hlubšími půdami se uplatňuje vegetace kontinentálních stepí (Festucion valesiacae) s kavyly (především Stipa capillata, S. pennata, vzácně S. tirsa), kostřavou walliskou (Festuca valesiaca) a ostřicí nízkou (Carex humilis). K významným druhům, někdy sdíleným s vegetací skalních stepí, patří koniklec luční (Pulsatilla pratensis), kosatec bezlistý (Iris aphylla), včelník rakouský (Dracocephalum austriacum), bělozářka liliovitá (Anthericum liliago), rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) nebo locika vytrvalá (Lactuca perennis).

16 Vegetace a flóra Suché trávníky Na výslunných svazích s poněkud hlubšími půdami se uplatňuje vegetace kontinentálních stepí (Festucion valesiacae) s kavyly (především Stipa capillata, S. pennata, vzácně S. tirsa), kostřavou walliskou (Festuca valesiaca) a ostřicí nízkou (Carex humilis). K významným druhům, někdy sdíleným s vegetací skalních stepí, patří koniklec luční (Pulsatilla pratensis), kosatec bezlistý (Iris aphylla), včelník rakouský (Dracocephalum austriacum), bělozářka liliovitá (Anthericum liliago), rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) nebo locika vytrvalá (Lactuca perennis).

17 Vegetace a flóra Suché trávníky Unikátem je nedávno objevený výskyt vegetace ultrabazických skal (Asplenion cuneifolii) na silurských pikritech v údolí Berounky u Třebáně, s výskytem sleziníku hadcového (Asplenium cuneifolium) a s jedinou populací podmrvky hadcové (Notholaena marantae) v Čechách.

18 Mykoflóra Vyskytují se zde vzácné teplomilné druhy hub, např. hřib královský, satan, Fechtnerův (Boletus regius, B. satanas, B. fechtneri), lanýž letní (Tuber aestivum) nebo muchomůrka císařka (Amanita caesarea).

19 Fauna bezobratlí měkkýši: Vápencové území s bohatými faunami, významný výskyt xerotermních druhů, důležitý paleoekologický profil ve Sv. Janu pod Skalou (12 m hluboký). Skalní a stepní druhy ovsenka skalní (Chondrina avenacea) v ČR jen zde, jinak vápencové Alpy, kuželovka skalní (Pyramidula rupestris), zrnovka třízubá a žebernatá (Pupilla sterrii, P. triplicata). Vřetenatka lesklá (Bulgarica nitidosa) neoendemický druh stinných skal, nejbližší příbuzní v Rumunsku (např. PR Radotínské údolí) Nedaleko hranic CHKO v Prokopském údolí (Hemrovy skály) jediná recentní populace glaciálního reliktu suchomilky rýhované (Helicopsis striata) v ČR.

20 Melitaea aurelia Fauna bezobratlí motýli: Hnědásek černýšový (Melitaea aurelia) zřejmě již vyhynul, soumračník žlutoskvrnný (Thymelicus acteon) housenka se živí Brachypodium pinnatum, okáč metlicový (Hipparchia semele), hnědásek květelový (Melitaea didyma), modrásek východní (Pseudophilotes vicrama) iniciální stadia sukcese s mateřídoušku, na poslední lokalitě dožívá okáč skalní (Chazara briseis)

21 Fauna bezobratlí ostatní K typickým druhům xerotermních stanovišť Českého krasu patří z pavouků stepník rudý (Eresus cinnaberinus), z brouků chrobák vrubounovitý (Sisyphus schaefferi), ze sarančí s. modrokřídlá (Oedipoda coerulescens), z křísů cikáda chlumní (Cicadetta montana), ze síťokřídlých ploskoroh pestrý (Libelloides macaronius)..

22 Fauna obratlovci plazi Poměrně častá je užovka hladká (Coronella austriaca), v údolí Berounky a Kačáku se vyskytuje užovka podplamatá (Natrix tesselata). Nejvzácnějším plazem je ještěrka zelená (Lacerta viridis), vyskytující se v CHKO na jediné lokalitě a to s nevápencovým podkladem. Její výskyt zde tak propojuje větší populace na Křivoklátsku a ve středním Povltaví. obojživelníci Kromě běžných druhů mlok skvrnitý (Salamandra salamandra), čolek velký (Triturus cristatus), a teplomilní skokani s. skřehotavý (Rana ridibunda) v údolí Berounky a s. štíhlý (Rana dalmatina).

23 Fauna obratlovci ptáci: Největší skupinu tvoří lesní druhy, kde k nejvýznamnějším patří lejsek malý (Ficedula parva), skřivan lesní (Lullula arborea), včelojed lesní (Pernis apivorus) nebo holub doupňák (Columba oenas). Na skalách hnízdí výr velký (Bubo bubo) a kavka obecná (Corvus monedula), vzácně bělořit šedý (Oenanthe oenanthe). Vyhynuli sokol stěhovavý (Falco peregrinus) nebo skalník zpěvný (Monticola saxatilis). Pravidelně zimuje zedníček skalní (Tichodroma muraria), především v lomu na Chlumu.

24 Fauna obratlovci ptáci: Na křovinatých stráních hnízdí pěnice vlašská (Sylvia nisoria) nebo ťuhýk obecný (Lanius collurio), v řídkých doubravách nepravidelně dudek chocholatý (Upupa epops).

25 Fauna bezobratlí savci: Významná je i původní populace sysla obecného (Citellus citellus) na loukách u Loděnic. Kras podmiňuje i bohatý výskyt letounů, např. netopýra černého (Barbastella barbastellus), vodního (Myotis daubentoni), velkého (Myotis myotis), řasnatého (Myotis nattereri), severního (Eptesicus nilssonii), ušatého a dlouhouchého (Plecotus auritus, P. austriacus). Početnost vrápence malého (Rhinolophus hipposideros) stoupá, pochází odtud i jediný nález vrápence velkého (Rhinolophus ferrumequinum) z území Čech.

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály - výrazná závislost na typu skalního podloží (hornině) - málo příznivá stanoviště => pionýrské rostliny - řasy, lišejníky - štěrbinová veg.: kapradiny (sleziníky, osladič), rozchodníky,

Více

Kurz BOT/VCRSB VEGETACE. ČESKÉ REPUBLIKY I. Lubomír Kincl Martin Duchoslav 2012-2013

Kurz BOT/VCRSB VEGETACE. ČESKÉ REPUBLIKY I. Lubomír Kincl Martin Duchoslav 2012-2013 Kurz BOT/VCRSB VEGETACE ČESKÉ REPUBLIKY I. Lubomír Kincl Martin Duchoslav 2012-2013 Většina prezentovaných fotografií pochází z Portálu české flóry (flora.upol.cz). Suché trávníky suché trávníky představují

Více

CHKO Křivoklátsko. rok vyhlášení: rozloha: 628 km 2. sídlo správy: Zbečno. oficiální web:

CHKO Křivoklátsko. rok vyhlášení: rozloha: 628 km 2. sídlo správy: Zbečno. oficiální web: rok vyhlášení: 1978 rozloha: 628 km 2 sídlo správy: Zbečno oficiální web: http://www.krivoklatsko.ochranaprirody.cz http://krajina.kr-stredocesky.cz http://www.ochranaprirody.cz Geologie a geomorfologie

Více

NSKÉ ÚDOLÍ,, JEJÍ HISTORIE A VÝZNAM

NSKÉ ÚDOLÍ,, JEJÍ HISTORIE A VÝZNAM PŘÍRODNÍ REZERVACE RADOTÍNSK NSKÉ ÚDOLÍ,, JEJÍ HISTORIE A VÝZNAM Štěpán Rak Letopisecká komise MČ Praha 16 - Radotín Prezentace 11.2.2009, Kulturní středisko, Praha - Radotín PŘÍRODNÍ REZERVACE RADOTÍNSK

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (17) BAZIFILNÍ BUČINY (BKbaz) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha-východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Geologická stavba ČR - test VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis TEMATICKÝ OKRUH: Neživá

Více

CHKO České středohoří

CHKO České středohoří rok vyhlášení: 1976 rozloha: 1 063 km 2 sídlo správy: Litoměřice oficiální web: http://www.ceskestredohori.ochranaprirody.cz http://www.ochranaprirody.cz Geologie a geomorfologie 1 třetihorní vulkanické

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Želinský meandr"

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Želinský meandr Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Želinský meandr" Název zvláště chráněného území Želinský meandr Předmět ochrany Předmětem ochrany je skalnatý meandr kaňonovitého údolí řeky Ohře a zde se vyskytující

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Název zvláště chráněného území Přírodní památka Lom ve Stráži Předmět ochrany a jeho popis Jedná se o nejkomplexnější pohled

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Karlštejn - Koda CZ0214017

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Karlštejn - Koda CZ0214017 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Karlštejn - Koda CZ0214017 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Karlštejn - Koda Kód lokality: CZ0214017 Kód

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Soutok Oslavy a Chvojnice

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Soutok Oslavy a Chvojnice Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č.

Více

Enviromentální přínos nízkého a středního lesa v Českém krasu.

Enviromentální přínos nízkého a středního lesa v Českém krasu. Enviromentální přínos nízkého a středního lesa v Českém krasu. Lesy zaujímají 38% rozlohy CHKO Český kras. Údolí Berounky u Srbska. Vlevo NPR Koda, vpravo NPR Karlštejn. Jeřáb krasový (Sorbus eximia) Jeřáb

Více

Barrandovské skály Marika Polechová

Barrandovské skály Marika Polechová Čas: 2 hod. Marika Polechová Hlavní město Praha GPS: 50 2 6 N, 14 24 7 E Foto T. Kunpan Praha 1 A. B. C. A. část lomu U kapličky s hranicí pražského a zlíchovského souvrství B. Barrandova skála C. Vyskočilka

Více

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI oblast Doupovských a Krušných hor Vít Tejrovský Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky CHKO Labské pískovce pracoviště Klášterec nad Ohří Chomutovská 120 CZ 431

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní památka V Hlubokém

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní památka V Hlubokém Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní památka V Hlubokém Název zvláště chráněného území V Hlubokém Předmět ochrany Předmětem ochrany jsou přírodní stanoviště: K4A - nízké xerofilní křoviny

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny České Republiky Správa Chráněné krajinné oblasti Český kras Karlštejn 1/85, 267 18

Agentura ochrany přírody a krajiny České Republiky Správa Chráněné krajinné oblasti Český kras Karlštejn 1/85, 267 18 Agentura ochrany přírody a krajiny České Republiky Správa Chráněné krajinné oblasti Český kras Karlštejn 1/85, 267 18 Rozbory Chráněné krajinné oblasti Český kras k 31.12.2008 P Ř Í L O H Y 7. Přílohy

Více

Pohled na jižní část PR Svatý kopeček s výskytem skalních stepí

Pohled na jižní část PR Svatý kopeček s výskytem skalních stepí Pohled na jižní část PR Svatý kopeček s výskytem skalních stepí Foto Petr Holub CHKO Pálava klenot jižní Moravy Jiří Matuška, Jan Juřica, Pavel Dedek Pálava a její okolí představuje romantickou kulturní

Více

CHKO Blaník. rok vyhlášení: rozloha: 41 km 2. sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem

CHKO Blaník. rok vyhlášení: rozloha: 41 km 2. sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem rok vyhlášení: 1981 rozloha: 41 km 2 sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem oficiální web: http://www.blanik.ochranaprirody.cz http://www.ppphoto.net http://www.ochranaprirody.cz Geologie a geomorfologie

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0018

CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (0) SUCHÉ BORY (BO) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

Přírodní rezervace Karlické údolí. Miniprůvodce trasou

Přírodní rezervace Karlické údolí. Miniprůvodce trasou Přírodní rezervace Karlické údolí Miniprůvodce trasou http://www.innatura.cz/bnd004 Podrobnější informace získáte na uvedené webové stránce nebo si je můžete zobrazit přímo na svém mobilním zařízení načtením

Více

CHKO Pálava. rok vyhlášení: 1976, BR 1986 (od r součást BR Dolní Morava) rozloha: 83 km 2. sídlo správy: Mikulov

CHKO Pálava. rok vyhlášení: 1976, BR 1986 (od r součást BR Dolní Morava) rozloha: 83 km 2. sídlo správy: Mikulov rok vyhlášení: 1976, BR 1986 (od r. 2003 součást BR Dolní Morava) rozloha: 83 km 2 sídlo správy: Mikulov oficiální web: http://www.palava.ochranaprirody.cz http://www.ochranaprirody.cz Ostrov jurských

Více

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS. Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS. Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek Vliv geologického podloží Různý způsob zvětrávání hornin Př. pískovce hornina

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 a 37 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, a 4 vyhlášky

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015 o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Suchomasty - Havlíčkův mlýn - Litohlavy - lom Kosov - Beroun. Miniprůvodce trasou

Suchomasty - Havlíčkův mlýn - Litohlavy - lom Kosov - Beroun. Miniprůvodce trasou Suchomasty - Havlíčkův mlýn - Litohlavy - lom Kosov - Beroun Miniprůvodce trasou http://www.innatura.cz/bnd005 Podrobnější informace získáte na uvedené webové stránce nebo si je můžete zobrazit přímo na

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

U Výpustku. Prales na skalách v okolí jeskyně. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace

U Výpustku. Prales na skalách v okolí jeskyně. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace Přírodní rezevace U Výpustku Prales na skalách v okolí jeskyně P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně U Výpustku Mapový server seznam.cz OBSAH Co území chrání...3 Květy časného jara 11 Bohatá

Více

Měl jsem tak dost času sledovat, jak se měnila krajina, příroda, lidé a jejich vztahy.

Měl jsem tak dost času sledovat, jak se měnila krajina, příroda, lidé a jejich vztahy. TEXT A FOTO: VLADIMÍR VALENTA NPR KARLŠTEJN SLAVÍ 60 LET Nahoře Velká hora 1 Prvosenka jarní, Primula veris L. 2 Hlaváček jarní, Adonis vernalis L. 1 2 3 Karlštejn to je pojem. Miliony lidí si představí

Více

TŘÍDA: SEDO-SCLERANTHETEA - PIONÝRSKÁ BYLINNÁ SPOLEČENSTVA PRIMITIVNÍCH PŮD

TŘÍDA: SEDO-SCLERANTHETEA - PIONÝRSKÁ BYLINNÁ SPOLEČENSTVA PRIMITIVNÍCH PŮD TŘÍDA: SEDO-SCLERANTHETEA - PIONÝRSKÁ BYLINNÁ SPOLEČENSTVA PRIMITIVNÍCH PŮD Řád:Trifolio arvensis-festucetalia ovinae - Primitivní travinno-bylinná společenstva chudých písčitých a mělkých skalních půd

Více

Karlštejnsko bylo odedávna cílem přírodovědců různých oborů. Mimořádný zájem vzbuzovala pestrá geologická stavba a bohaté nálezy zkamenělin.

Karlštejnsko bylo odedávna cílem přírodovědců různých oborů. Mimořádný zájem vzbuzovala pestrá geologická stavba a bohaté nálezy zkamenělin. Petr Moucha Karlštejnsko bylo odedávna cílem přírodovědců různých oborů. Mimořádný zájem vzbuzovala pestrá geologická stavba a bohaté nálezy zkamenělin. Botaniky a zoology lákala pestrost květeny a bohatost

Více

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE DUKOVANSKÝ MLÝN (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny)

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE DUKOVANSKÝ MLÝN (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE DUKOVANSKÝ MLÝN (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Název zvláště chráněného území: Dukovanský

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Citlivá mozaiková seč v PR Šévy na Bučovicku (východní Morava).

Citlivá mozaiková seč v PR Šévy na Bučovicku (východní Morava). Mozaiková seč (v popředí) u Karlových Varů vyhovuje hnědáskovi chrastavcovému (Euphydryas aurinia) i všem dalším druhům bezobratlých vázaných na vlhké louky. Velkoplošná intenzivní pastvina skotu (v pozadí)

Více

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie?

Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? Jména: Škola: Jak jsme na tom se znalostmi z geologie? 1) Popište vznik hlubinných vyvřelých hornin? 2) Co původně byly kopce Velký Roudný a Uhlířský vrch na Bruntálsku? Velký Roudný Uhlířský vrch 3) Hrubý

Více

Plán péče o. přírodní památku Radotínské skály 2010-2019. na období. Salvia o.s. sdružení pro ochranu přírody Nad Štolami 467, Odolena Voda

Plán péče o. přírodní památku Radotínské skály 2010-2019. na období. Salvia o.s. sdružení pro ochranu přírody Nad Štolami 467, Odolena Voda Plán péče o přírodní památku Radotínské skály na období 2010-2019 Salvia o.s. sdružení pro ochranu přírody Nad Štolami 467, Odolena Voda 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ,

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Přírodní památka Cvičák

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Přírodní památka Cvičák Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č.

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů. (16) BAZIFILNÍ DOUBRAVY (DBbaz)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů. (16) BAZIFILNÍ DOUBRAVY (DBbaz) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (16) (DBbaz) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Květena České republiky 2. Vít Grulich

Květena České republiky 2. Vít Grulich Květena České republiky 2 Vít Grulich Fytogeografické členění 1 - Doupovská pahorkatina 288 km 2 250-744 m 1 - Doupovská pahorkatina Přírodní podmínky kolinní stupeň bazalt, rula (málo), spraš sráţkový

Více

Územní plán Kladno - koncept řešení -

Územní plán Kladno - koncept řešení - Územní plán Kladno - koncept řešení - Posouzení vlivu koncepce na předměty ochrany evropsky významných lokalit a ptačích oblastí soustavy NATURA 2000 Zpracoval: RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D. červen 2011 Název

Více

Plán péče o Přírodní památku Pod Žvahovem. na období 2013-2022

Plán péče o Přírodní památku Pod Žvahovem. na období 2013-2022 Plán péče o Přírodní památku Pod Žvahovem na období 2013-2022 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 A Název, kategorie, evidenční kód ZCHÚ, název a kategorie IUCN Název: Pod Žvahovem Kategorie:

Více

CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST

CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Turistické informační centrum Mikulov Náměstí 30, 692 01 Mikulov tel./fax: +420 519 510 855 e-mail: tic@mikulov.cz www.mikulov.cz informace o chráněné krajinné oblasti Pálava informace o službách, zajímavostech,

Více

Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ

Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ na období. 04-0 . Základní údaje o zvláště chráněném území. Základní identifikační údaje evidenční číslo: PR Prokopské údolí ev.č. 66 kategorie ochrany: název

Více

Rozbory Chráněné krajinné oblasti Český kras

Rozbory Chráněné krajinné oblasti Český kras Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa Chráněné krajinné oblasti Český kras Karlštejn 1/85, 267 18 Rozbory Chráněné krajinné oblasti Český kras k 31. 12. 2008 2 OBSAH 1. Identifikační

Více

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace Přírodní rezevace Březinka Starý porost s bukem na škrapech P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně Březinka Mapový server seznam.cz OBSAH Co území chrání...3 Liána..10 Stromy.....4 Mrtvé dřevo...

Více

přírodní památku Branické skály

přírodní památku Branické skály Plán péče pro přírodní památku Branické skály na období 2010-2020 Zpracovatel: RNDr. Michaela Vítková, Ph.D. Plán péče - 1 - pro přírodní památku Branické skály na období 2010-2020 - 2 - 1. Základní údaje

Více

PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA HORA ŘÍP. Pro roky 2011-2020. Zpracoval: Ing. et Ing. Pavel Jaroš a Krajský úřad Ústeckého kraje

PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA HORA ŘÍP. Pro roky 2011-2020. Zpracoval: Ing. et Ing. Pavel Jaroš a Krajský úřad Ústeckého kraje PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA HORA ŘÍP Pro roky 2011-2020 Zpracoval: Ing. et Ing. Pavel Jaroš a Krajský úřad Ústeckého kraje Obsah Seznam použitých zkratek... 3 A. Úvod... 4 B. Základní

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 01d mimořádně nepříznivá stanoviště 01d 1X dřínové doubravy 2X dřínové doubravy s bukem Na karbonátových a bazických horninách na vrcholech, hřebenech a svazích, v

Více

Geologická mapa 1:50 000

Geologická mapa 1:50 000 Česká geologická služba: lokalizační aplikace [Výběr (změna) lokalizace a druhu mapy k zobrazení] [Mapový server České geologické služby] [Czech and Slovak geological map] Geologická mapa 1:50 000 Volba

Více

Vypracovaly: Mirka Hladilová, Kateřina Pecová, Petra Pospíšilová

Vypracovaly: Mirka Hladilová, Kateřina Pecová, Petra Pospíšilová Endemity ČR Vypracovaly: Mirka Hladilová, Kateřina Pecová, Petra Pospíšilová Endemit Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je organismus, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném

Více

sjet po zadku holou skálu

sjet po zadku holou skálu sjet po zadku holou skálu Prokopské údolí patří k přírodně nejzajímavějším místům v Praze a je dokonce Evropsky významnou lokalitou. Vyrazte na odpolední vycházku, kterou je možné cíl Poznat krásná místa,

Více

Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka

Pražský divočinový speciál! Divoká Šárka Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka Fotografie Hana Hercherová Na úbočích hluboce zařízlého údolí Šáreckého potoka se rozkládá nejstarší přírodní rezervace na území Prahy Divoká Šárka. Člověk zdejší

Více

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní rezervace Šance včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní rezervace Šance včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek NAŘÍZENÍ o zřízení přírodní rezervace Šance včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada hlavního města Prahy se usnesla dne XX. XX. XXXX vydat podle 44 odst. 2 zákona č.

Více

Prokopské a Dalejské údolí Milan Libertin

Prokopské a Dalejské údolí Milan Libertin Čas: 3 hod. Milan Libertin Hlavní město Praha GPS: 50 1 53 N, 14 19 58 E Praha 1 Geologie pro zvídavé / VYCHÁZKY A B C A. lom Mušlovka B. Lobolitová stráň C. lom Požáry GeoloGie pro zvídavé / VYCHÁZKY

Více

A T L A S CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PÁL AVA

A T L A S CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PÁL AVA A T L A S CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PÁL AVA Texty, mapy a grafická úprava Jan Miklín Fotografie Zdeněk Frgala, Ondřej Goldman, klasifikace.pedologie.cz, Jiří Kolařík, Jan Miklín, Standa Navrátil, Vladan

Více

Euchalcia consona Fabricius 1787

Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona Fabricius 1787 Euchalcia consona je podle mne jedním z nejkrásnějších kovoleskleců s nimiž je možné se setkávat od jara do konce léta. Tento motýl mne svým způsobem očaroval a tak jsem

Více

Mohelenská hadcová step -

Mohelenská hadcová step - BABYLON rozhledna Rozhledna Babylon na Zeleném kopci u Kramolína byla postavena roku 1831 hrabětem Haugwitzem. Stavba narušená dělostřeleckou palbou byla v roce 1866 opravena cihelnou nástavbou. Současně

Více

SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7:

SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Potenciální přirozená vegetace Příloha č. 2: Vybavenost obcí mikroregionu Hustopečsko Příloha č. 3: Charakteristika MZCHÚ mikroregionu Hustopečsko Příloha č. 4: Maloplošná zvláště

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Mohelenská hadcová step

Mohelenská hadcová step Kamila Bendová Mohelenská hadcová step Úvod V kopcích chladné Vysočiny, nedaleko obce Mohelno vznikla nad meandry řeky Jihlavy naprosto unikátní lokalita, která se právem řadí mezi nejcennější v České

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Údolí Podbradeckého potoka

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Údolí Podbradeckého potoka Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Údolí Podbradeckého potoka Název zvláště chráněného území Údolí Podbradeckého potoka Určení předmětu ochrany Předmětem

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

Geologický vývoj a stavba ČR

Geologický vývoj a stavba ČR Geologický vývoj a stavba ČR GEOLOGICKÁ STAVBA ČESKÉ REPUBLIKY dva základní geologické útvary hranici tvoří spojnice měst Znojmo, Brno, Ostrava a) Český masiv Starší, oblé, částečně zarovnané hřbety hercynské

Více

Okolí Loděnic Štěpán Rak

Okolí Loděnic Štěpán Rak Čas: 3 hod. Štěpán Rak Středočeský kraj GPS: 49 56 11 N, 14 10 69 E Beroun Loděnice 1 1. 2. 3. 1. Loděnice 2. Barrandovy jámy 3. Špičatý vrch 2 Úvod Autem sjedete z dálnice v Loděnicích směrem na Bubovice,

Více

Inventarizační průzkum lokality Slatinice - Kašpárovec z oboru batrachologie a herpetologie

Inventarizační průzkum lokality Slatinice - Kašpárovec z oboru batrachologie a herpetologie Inventarizační průzkum lokality Slatinice - Kašpárovec z oboru batrachologie a herpetologie Kód ZCHÚ: - Zadavatel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří Záměr na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně

Více

Čtyřicet let cílevědomé péče o přírodu a krajinu Českého krasu

Čtyřicet let cílevědomé péče o přírodu a krajinu Českého krasu Čtyřicet let cílevědomé péče o přírodu a krajinu Českého krasu Irena Hausmannová, Petr Heřman, Irena Jančaříková, Vojen Ložek ml., Josef Mottl, Petr Moucha, Michal Slezák, Tomáš Tichý, Tomáš Urban, Jaroslav

Více

Vegetace Evropy 8. Střední Evropa Verze

Vegetace Evropy 8. Střední Evropa Verze Vegetace Evropy 8. Střední Evropa Verze 30. 12. 2018 Přednáší: Milan Chytrý Ústav botaniky a zoologie Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Vymezení střední Evropy Biogeografické regiony Evropy

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Divoká Oslava

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území. Národní přírodní rezervace Divoká Oslava Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č.

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Geologický vývoj České republiky Kaňon Labe

Geologický vývoj České republiky Kaňon Labe Geologický vývoj České republiky Kaňon Labe Základní škola Dr. Miroslava Tyrše 16.3.2014 Obsah Úvod. 1 Cíl 1 Teorie.. 2 Kaňon Labe.... 4 Adamova lokalita Jedlka... 4 Závěr... 5 Použité zdroje.. 5 Přílohy.

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. dubna 2019 č. 4/2019. o zřízení přírodní rezervace Výrova skála

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. dubna 2019 č. 4/2019. o zřízení přírodní rezervace Výrova skála NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. dubna 2019 č. 4/2019 o zřízení přírodní rezervace Výrova skála Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích

Více

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Kód materiálu: VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC Název materiálu: Předmět: Přírodní zdroje Veřovic Zeměpis, environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Jméno

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ABSOLVENTSKÁ PRÁCE NAUČNÁ STEZKA VYŠENSKÝMI KOPCI Autor práce: Kateřina Samohejlová, IX.C Konzultant: Markéta Morongová Školní rok: 2013

Více

NP Podyjí. rok vyhlášení: rozloha: 92 km 2. sídlo správy: Znojmo. oficiální web:

NP Podyjí. rok vyhlášení: rozloha: 92 km 2. sídlo správy: Znojmo. oficiální web: rok vyhlášení: 1991 rozloha: 92 km 2 sídlo správy: Znojmo oficiální web: http://www.nppodyji.cz www.hotelhappystar.com Vynikající příklad říčního (údolního) fenoménu Praebohemika: hluboké říční údolí na

Více

Hádecká planinka. Lesostep nad Brnem. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Národní přírodní rezevace

Hádecká planinka. Lesostep nad Brnem. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Národní přírodní rezevace Národní přírodní rezevace Hádecká planinka Lesostep nad Brnem P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně Hádecká planinka Mapový server seznam.cz BSAH Co území chrání..3 Pozdní léto...11 Zvířena..19

Více

CVIČENÍ Z GEOLOGIE ZÁKLADY REGIONÁLÍ GEOLOGIE ČR

CVIČENÍ Z GEOLOGIE ZÁKLADY REGIONÁLÍ GEOLOGIE ČR CVIČENÍ Z GEOLOGIE ZÁKLADY REGIONÁLÍ GEOLOGIE ČR ABSOLUTNÍ STÁŘÍ ZEMĚ: (5,6 4,6 mld. let = kosmické stádium) 1, 8 mil.l. ANTROPOZOIKUM / kvartér - čtvrtohory/ 65 mil.l. / třetihory = terciér / 230 mil.l.

Více

Kameny a voda Doteky geologie

Kameny a voda Doteky geologie Rozvoj znalostí a kompetencí žáků v oblasti geověd na Gymnáziu Chotěboř a Základní škole a Mateřské škole Maleč Kameny a voda Doteky geologie Mgr. Eva Jirsová březen2014 Seminář z biologie a chemie pro

Více

Bučiny a doubravy. Třída: Querco-Fagetea. Řád: Fagetalia sylvaticae. Řád: Quercetalia pubescenti-petraeae

Bučiny a doubravy. Třída: Querco-Fagetea. Řád: Fagetalia sylvaticae. Řád: Quercetalia pubescenti-petraeae Bučiny a doubravy Třída: Querco-Fagetea společenstva xerofilních až hygrofilních opadavých listnatých lesů a křovin Řád: Fagetalia sylvaticae mezofilní až hygrofilní opadavé lesy mírné zóny Evropy Řád:

Více

Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu

Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu Strukturní tvary reliéfu Vychází z geologické mapy Strukturní podmíněnost tvarů Tvary související: se sopečnou činností neovulkanické suky, sopky, s horizontálním

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Evaňská rokle

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Evaňská rokle Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Přírodní památka Evaňská rokle Název zvláště chráněného území Evaňská rokle Určení předmětu ochrany Předmětem ochrany evropsky významné

Více

Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů z třídy obojživelníků a plazů rozhodnutí. R o z h o d n u t í. I.

Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů z třídy obojživelníků a plazů rozhodnutí. R o z h o d n u t í. I. Praha: 28. 5. 2018 Dle rozdělovníku Číslo jednací: 031004/2018/KUSK Spisová značka: SZ_031004/2018/KUSK/10 Vyřizuje: Ing. Michaela Anýžová l. 584 Značka: OŽP/MK Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných

Více

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém

Více

Geologická stavba České republiky - Český masiv

Geologická stavba České republiky - Český masiv Geologická stavba České republiky - Český masiv pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list je určen žákům devátých ročníků základních škol a studentům

Více

Plán péče o NPP Klonk. na období 2007-2016

Plán péče o NPP Klonk. na období 2007-2016 Plán péče o NPP Klonk na období 2007-2016 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Název, kategorie, evidenční kód ZCHÚ a kategorie IUCN Název Klonk Kategorie NPP Evidenční kód 369 Kategorie IUCN

Více

Pokud není uvedeno jinak, je zdroj: snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah

Pokud není uvedeno jinak, je zdroj:  snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah Příloha 2 Pokud není uvedeno jinak, je zdroj: http://botany.cz/cs/rubrika/kvetena/, snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah 1. Druhy acidofilní... 3 2. Druhy bazifilní... 5 3. Druhy halofilní...

Více

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Petr Karlík, Tomáš Tichý a Radim Hédl Fakulta lesnická a dřevařskáčzu Praha - Suchdol Správa CHKO Český kras Karlštejn Botanický ústav AV ČR - Brno

Více

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS Vliv na utváření primární struktury krajiny Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů (CZ.1.07/2.2.00/15.0222) Projekt

Více

Plán péče o. přírodní památku Bohnické údolí

Plán péče o. přírodní památku Bohnické údolí Plán péče o přírodní památku Bohnické údolí na období 2010 2019-1 - 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční číslo: 762 Kategorie ochrany:

Více

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH Natura 2000 OBSAH CO JE TO NATURA 2000? LESY HORSKÉ HOLE RAŠELINIŠTĚ LOUKY EVROPSKY VÝZNAMNÉ DRUHY V JESENÍKÁCH PTAČÍ OBLAST JESENÍKY JAK SE LIŠÍ LOKALITY SOUSTAVY NATURA 2000 OD DNEŠNÍCH CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ?

Více

Ostřice stepí a vysychavých stanovišť

Ostřice stepí a vysychavých stanovišť Ostřice stepí a vysychavých stanovišť Lenka DOPITOVÁ Ladislava PAŠTOVÁ Přehled stanovišť stepní stanoviště: přirozené a polopřirozené travinné formace suchá a vysychavá stanoviště: vřesoviště, panonské

Více

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY Ing. Samuel Burian Průhonice 2015 VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY CO JSOU EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY? ZELENÉ STŘECHY podle mocnosti substrátu STŘEŠNÍ ZAHRADY EXTENZIVNÍ A INTENZIVNÍ DVA PROTICHŮDNÉ

Více

Posouzení vlivu koncepce Koncept územního plánu Jedovnice na lokality soustavy Natura 2000

Posouzení vlivu koncepce Koncept územního plánu Jedovnice na lokality soustavy Natura 2000 Posouzení vlivu koncepce Koncept územního plánu Posouzení podle 45i zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny Mgr. Ivana Paukertová Brno červen 2011 Obsah 1. Úvod 3 1.1 Zadavatel:... 3 1.2 Cíl posouzení:...

Více

Plán péče. přírodní památka SOVICE U BRZÁNEK

Plán péče. přírodní památka SOVICE U BRZÁNEK Plán péče přírodní památka SOVICE U BRZÁNEK na období 2012-2020 Salvia o.s. sdružení pro ochranu přírody Míšovická 454/6 155 21 Praha 5 e-mail: salvia-os@seznam.cz IČ: 26568578 1 Obsah 1. Základní identifikační

Více

CHKO Bílé Karpaty CHKO Bílé Karpaty

CHKO Bílé Karpaty CHKO Bílé Karpaty CHKO Bílé Karpaty CHKO Bílé Karpaty www.env.cz zřízena výnosem Ministerstva kultury 3.listopadu 1980 plocha 715 km 2 na území okresů Hodonín, Uherské Hradiště a Zlín délka 70 km, orientaci severovýchod-jihozápad

Více

Milada Rigasová Projekt vegetačních úprav Dolního paloučku pod Olivetskou horou na jihozápadním úpatí Svatého kopečku v Mikulově

Milada Rigasová Projekt vegetačních úprav Dolního paloučku pod Olivetskou horou na jihozápadním úpatí Svatého kopečku v Mikulově Milada Rigasová Projekt vegetačních úprav Dolního paloučku pod Olivetskou horou na jihozápadním úpatí Svatého kopečku v Mikulově Přírodní a historické souvislosti Olivetská hora, jižní část Svatého kopečku

Více

Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ

Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ Plán péče o přírodní rezervaci PROKOPSKÉ ÚDOLÍ na období 05-0. návrh na vyhlášení . Základní údaje o zvláště chráněném území. Základní identifikační údaje evidenční číslo: bez ev.č. kategorie ochrany:

Více